Uddannelsesudvalget (2017) – Referat – 5. september 2016


1. Godkendelse af dagsorden (B)

1.     Godkendelse af dagsorden (B)

Sagsnr.: 330-2013-113193             Dok.nr.: 330-2015-670629                                          Åbent
Kompetence: Uddannelsesudvalget
Beslutningstema
Godkendelse af dagsorden for Uddannelsesudvalgets møde den 5. september 2016.
Indstilling
Centercheferne indstiller,
1.    at Dagsorden godkendes.
Beslutning i Uddannelsesudvalget den 5. september 2016:
Fraværende: 
Godkendt.

2. Drøftelse af udkast til Ejendomsstrategisk udviklingsplan (D)

2.     Drøftelse af udkast til Ejendomsstrategisk udviklingsplan (D)

Sagsnr.: 330-2016-58023               Dok.nr.: 330-2016-460377                                          Åbent
Kompetence: Landdistrikts-, Teknik- og Ejendomsudvalget
Beslutningstema
Udvalget skal drøfte og komme med input til udkast til ”Ejendomsstrategisk Udviklingsplan 2016-18”.
Baggrund
I forlængelse af Slagelse Kommunes Ejendomsstrategi, der blev vedtaget i maj 2014, har Center for Kommunale Ejendomme udarbejdet et udkast til en ”Ejendomsstrategisk Udviklingsplan 2016-18”.
Forslaget til ”Ejendomsstrategisk Udviklingsplan 2016-18” er opdelt i 3 indsatsområder hhv. Slagelse, Korsør/Skælskør og Landdistrikterne. Planen omfatter både afvikling af eksisterende ejendomme samt udvikling og modernisering af ejendomme.
Forslaget til Slagelse og Landdistrikterne omfatter konkrete ejendomme, mens forslaget til Korsør/Skælskør omfatter en proces til udvikling af 3 lokale skoler som basisbygninger.
Forslaget kan udmønte en årlig driftsbesparelse på 4,7 mio. kr. ved en samlet nettoinvestering på 13,4 mio. kr.
Centerchefen for Kommunale Ejendomme vil præsentere forslaget på mødet, hvorefter udvalget kan drøfte forslaget mhp. input til den endelige udviklingsplan.
Efterfølgende vil Landdistrikts-, Teknik- og Ejendomsudvalget udarbejde et endeligt forslag, der skal behandles i Byrådet.
Retligt grundlag
Ingen bemærkninger.
Handlemuligheder
Udvalget præsenteres i første omgang for et udkast til en ”Ejendomsstrategisk Udviklingsplan 2016-18”, og der vil være mulighed for at komme med input, kommentarer og ønsker til den endelige plan.
Vurdering
Udviklingsplanen giver gode muligheder for at prioritere og udvikle de enkelte udvalgs bygninger, ud fra en samlet plan.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Forslaget kan udmønte en årlig driftsbesparelse på 4,7 mio. kr. ved en samlet nettoinvestering på 13,4 mio. kr.
Konsekvenser for andre udvalg
Stort set alle udvalg vil på forskellig vis blive påvirket af udviklingsplanen. Derfor vil udkastet blive behandlet i alle fagudvalg, før Landdistrikts-, Teknik- og Ejendomsudvalget behandler den endelig udviklingsplan.
Indstilling
Ejendomschefen indstiller,
1.    at Udvalget drøfter udkast til ”Ejendomsstrategisk Udviklingsplan 2016-18” mhp. input og konkrete ønsker til den endelige udviklingsplan.
Beslutning i Handicap- og Psykiatriudvalget den 5. september 2016:
Fraværende: 
Drøftet. Udvalget følger sagen og afventer yderligere oplysninger.
Beslutning i Uddannelsesudvalget den 5. september 2016:
Fraværende: 
Drøftet

3. Beslutning om anvendelse af Slagelse Gæstehus (B)

3.     Beslutning om anvendelse af Slagelse Gæstehus (B)

Sagsnr.: 330-2014-74404               Dok.nr.: 330-2016-467295                                          Åbent
Kompetence: Uddannelsesudvalget
Beslutningstema
Byrådet besluttede den 23. marts 2015 at lukke dagplejens gæstehuse i Skælskør og Korsør. Byrådet besluttede endvidere, at gæstehuset i Slagelse skulle fortsætte i en driftsoptimeret form, så der opnås en udnyttelsesgrad på minimum 92 %.
Udnyttelsesgraden er ikke nået, hvorfor Uddannelsesudvalget skal træffe beslutning om gæstehusets fortsatte eksistens.
Baggrund
Samtidigt med beslutningen om at lukke gæstehusene i Korsør og Skælskør blev det besluttet, at tilbyde dagplejebørn, der er fyldt to år, en gæsteplads i institution. Forsøgsperiode med gæstepladser i daginstitutioner for de 2 årige dagplejebørn trådte i kraft den 1. juni 2015. Arbejdet med at driftsoptimere Slagelse gæstehus blev påbegyndt umiddelbart herefter.
Fra juni 2015 til december 2015 var der en gennemsnitlig udnyttelsesgrad i gæstehuset i Slagelse på 85 %. Den tilsvarende gennemsnitlige udnyttelsesgrad fra januar 2016 til juni 2016 er nede på 63 %. I skemaet nedenfor kan udnyttelsesgraden aflæses måned for måned.
Måned
2015
2016
januar
58 %
61 %
februar
87 %
88 %
marts
93 %
78 %
april
91 %
84 %
maj
57 %
69 %
juni
88 %
75 %
juli
95 %
-
august
87 %
-
september
90 %
-
oktober
84 %
-
november
79 %
-
december
77 %
-
SUM
82 %
63 %
Gennemsnit
82 %
63 %
Af skemaet fremgår, at udnyttelsesgraden i marts, april og juni 2016 er lavere end udnyttelsesgraden i de tilsvarende måneder i 2015. Dagplejen vurderer, at faldet delvist skyldes et faldende sygefravær. Der er på den baggrund ikke grundlag for at nå målet om en udnyttelsesgrad på 92 % i indeværende år.
Retligt grundlag
Ifølge dagtilbudsloven § 4 skal kommunen sørge for det nødvendige antal pladser i dag-, fritids- og klubtilbud. Dagtilbudsloven § 23 giver forældrene ret til en plads i et dagtilbud.
Handlemuligheder
Udvalget kan enten beslutte at lukke gæstehuset eller beslutte, at dagplejen skal fortsætte arbejdet med at optimere udnyttelsen for derved at opnå et bæredygtigt gæstehus.
Alternativt kan Uddannelsesudvalget beslutte at lukke gæstehuset i Slagelse med det formål at udnytte bygningen til at oprette en vuggestueafdeling.
Vurdering
Administrationen vurderer ikke, at det er muligt for dagplejen at opnå den ønskede udnyttelsesgrad på 92 % i 2016.
Administrationen vurderer, at det er muligt midlertidigt at anvende bygningen til vuggestueafdeling. Umiddelbart inden etableringen af gæstehuset blev bygningen anvendt til vuggestueafdeling under Daginstitutionen Østervang. Muligheden skal ses i sammenhæng med anden sag på Uddannelsesudvalgets dagsorden, der beskriver kapacitetsudfordringen i Slagelse by.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
En lukning af gæstehuset i Slagelse vil have konsekvenser for medarbejdere i gæstehuset.
Berørte medarbejdere i gæstehusene vil i overensstemmelse med de personalepolitiske retningslinjer blive forsøgt omplaceret, eventuelt i forbindelse med gæstehusets ændrede anvendelse.
En lukning af gæstehuset vil betyde, at behovet for gæstepladser skal dækkes af de øvrige dagplejere. Dagplejere i Slagelse by vil derfor oftere opleve at skulle tage vare på gæstebørn. Ligesom nogle forældre vil opleve, at de tilbydes gæsteplads i et andet distrikt.
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger
Indstilling
Centerchef for Center for Børn og Familie indstiller,
1. at Uddannelsesudvalget beslutter at lukke gæstehuset
2. at lukningen og den afledte personalepolitiske proces igangsættes umiddelbart efter beslutningen er truffet
Beslutning i Uddannelsesudvalget den 5. september 2016:
Fraværende: 
Administrationen orienterede om, at der er fejl i sagsfremstillingens tal vedrørende "belægning" og "procent". De korrekte tal er:
Sum af belægning = 1823 svarende til 75,96 %
Gennemsnit belægning = 304 svarende til 75,96 %.
Venstre, Socialistisk Folkeparti og Tonny Borgstrøm (Udenfor partier) stemte for første. Og andet "at".
Socialdemokratiet (A) stemte imod, da A er imod forringelse af dagplejen.
Indstillingerne blev derfor godkendt.

4. Kapacitet på dagtilbudsområdet (B)

4.     Kapacitet på dagtilbudsområdet (B)

Sagsnr.: 330-2016-54683               Dok.nr.: 330-2016-465536                                          Åbent
Kompetence: Uddannelsesudvalget
Beslutningstema
Uddannelsesudvalget skal træffe beslutning om hvilke tiltag, der skal igangsættes i forhold til kapacitetsbehovet på dagtilbudsområdet.
Baggrund
Antallet af børn i alderen 0-2 år i Slagelse Kommune er markant højere end tidligere forventet.
Uddannelsesudvalget tog på mødet den 8. august 2016 orientering om et pres på kapaciteten – særligt i Slagelse by - til efterretning. Administrationen har efterfølgende undersøgt muligheder for at øge antallet af pladser på kort og længere sigt.
Foruden daginstitutioner (kommunale, selvejende og private) og dagplejere kan forældre vælge, at deres barn skal have plads hos en privat børnepasser. Hos både private dagtilbud og private passere sker indmelding hos den private udbyder. Slagelse Kommune skal som myndighed godkende og føre tilsyn med de private udbydere, men kan ikke fastsætte eller påvirke antallet af pladser.
Den øgede efterspørgsel betyder, at den kommunale visitation ikke altid kan tilbyde forældre en plads i eget distrikt, ligesom det ikke altid er muligt at tilgodese forældrenes konkrete ønsker. Presset er størst i Slagelse by, hvor der både opleves en øget tilflytning og en stigning i antallet af de 0-2 årige.
Handlemuligheder
Der bliver til det stigende antal børn i alderen 0-2 år efterspurgt pladser - særligt i Slagelse by.
Institutionerne har ingen uudnyttede pladser, hvorfor Center for Børn og Familie har bedt Center for Kommunale Ejendomme om bistand. Center for Kommunale Ejendomme har udarbejdet et notat, der beskriver ”Mulige tilpasninger af bygningsmassen for kommunale dagtilbud i Slagelse By”. (Notatet er vedlagt sagen).
Notatet beskriver 4 scenarier:
1. Højere udnyttelse af kapaciteten i de eksisterende kommunale dagtilbud indenfor lovkravene, herunder oprettelse af yderligere vuggestuepladser
2. Etablering af integreret institution i midlertidige pavilloner
3. To tilbygninger til eksisterende daginstitutioner
4. Opførelse af ny integreret daginstitution
De 4 scenarier omhandler både det korte og det lidt længere perspektiv. I forhold til scenarie 1 er der tale om en proces, der skal sikre, at de nuværende institutioner bliver udnyttet fuldt ud. Det vil sige, at det undersøges, om arealanvendelsen i institutionen kan optimeres – om rummene kan udnyttes på en anden måde, således at der frigives rum til etablering af flere pladser. Samtidigt undersøges muligheder for tilbygninger og nybygninger i det tempo, der jævnfør børnetalsprognosen er behov for.
Center for Børn og Familie arbejder derudover med øvrige muligheder:
1. Udvidelse af antallet af pladser i selvejende institutioner
2. Midlertidig oprettelse af vuggestueafdeling
3. Rekruttering af dagplejere i Slagelse By.
4. Lukning af Ventelister for borgere fra andre kommuner
5. ”Pause” for gæstepladser til dagplejebørn i daginstitutioner i Slagelse By.
Udvidelse af antallet af pladser i selvejende institutioner
Udvidelse af antallet af pladser i selvejende institutioner bliver forsøgt afdækket i forlængelse af to konkrete henvendelser. Der er tale om bygningsmæssige ændringer, der på forskellig vis vil forudsætte budgetmæssig bevilling. Drøftelserne er ikke afsluttede, hvorfor det ikke for nuværende er muligt at fremlægge konkrete budgetmæssige forslag.
Midlertidig oprettelse af vuggestueafdeling
Midlertidig oprettelse af vuggestueafdeling kan ske i Dagplejens gæstehus på Sverigesvej i Slagelse. Organisatorisk vil der blive tale om en afdeling af en eksisterende institution, hvor lederen varetager den overordnede strategiske, økonomiske, personalemæssige og pædagogiske ledelse. Afdelingens ressourcetildeling vil ske i henhold til gældende ressourcetildelingsmodel. Baseret på erfaringerne fra omkonverteringen af det tidligere gæstehus i Korsør samt de to tidligere heldagslegestuer i Slagelse til vuggestueafdelinger, vil der være etableringsomkostninger forbundet med oprettelse af vuggestueafdeling på ca. 200.000 kr.
Oprettelse af vuggestueafdeling i gæstehuset skal ses i sammenhæng med sag ”Beslutning om anvendelse af gæstehus i Slagelse”, der også findes i Uddannelsesudvalgets dagsorden 5. september 2016.
Rekruttering af dagplejere i Slagelse By.
Dagplejen har igangsat rekrutteringsproces i forhold til udvidelse af antallet af dagplejere i Slagelse By. Der har ved seneste rekrutteringsproces været et begrænset antal kvalificerede ansøgere, hvorfor muligheden ikke i sig selv kan løse den konkrete udfordring.
Ventelister for borgere fra andre kommuner
Ventelisterne for borgere i andre kommuner lukkes midlertidigt på grund af den høje efterspørgsel efter daginstitutionspladser i Slagelse by. Administrationen lukker ventelisterne for 0-6-årige for borgere i andre kommuner pr. 1. oktober 2016.
Søgningen er begrænset. I august 2016 er der 5 børn, der har plads i dagtilbud.
Oprettelse af gæstepladser til dagplejebørn i Slagelse by.
Det er muligt midlertidigt at lukke ned for ordningen med gæstepladser i institutionerne i Slagelse by. Det vil i praksis betyde, at ordningen udfases med de børn, der er indskrevet nu. Der er dags dato indskrevet 36 børn i gæstepladser.
Et stop for oprettelse af gæstepladser vil betyde, at børn i tilfælde af egen dagplejers sygdom eller fravær, skal tilbydes plads hos en anden dagplejer på samme måde, som det i øvrigt foregår indenfor Dagplejen. Et stop vil kunne effektueres således, at en gæsteplads (når barnet, der har haft pladsen indskrives i daginstitutionen), skifter status til en ordinær plads og kan anvendes til indskrivning direkte i institutionen.
Retligt grundlag
Ifølge Dagtilbudsloven § 4 skal kommunen sørge for det nødvendige antal pladser i dag-, fritids- og klubtilbud. Såfremt kommunen ikke overholder pladsgarantien medfører det, at kommunen pålægges en økonomisk sanktion. (forældrebetalingsandelen reduceres for samtlige af kommunens pladser fra 25 til 22 %)
Dagtilbudslovens §§ 23-26 vedrørende optagelse i Dagtilbud.
Kompetenceplan for Slagelse Kommune – Besluttet i Byrådet 28.04.2014 – vedrørende administrationens kompetence til at lukke venteliste for børn fra andre kommuner.
Vurdering
Det er administrationens vurdering, at Slagelse Kommune fortsat kan opfylde pladsgarantien.
Det er dog ikke altid muligt at tilbyde forældre pladser inden for eget geografiske område.
Børnetalsprognoserne er fortsat positive, hvorfor de skitserede behov er aktuelle.
Det stigende børnetal er en positiv udvikling og det er administrationens vurdering, at en udvidelse af antallet af pladser i Slagelse – så det matcher den stigende efterspørgsel, vil bidrage til, at den positive udvikling og befolkningstilvækst kan fortsætte.
Administrationen anbefaler, at processen i forhold til scenarie 1 (Højere udnyttelse af kapaciteten i de eksisterende kommunale dagtilbud indenfor lovkravene, herunder oprettelse af yderligere vuggestuepladser) igangsættes. Arbejdet forudsætter en budgetmæssigt ramme på 0,5-1,5 mio. kr.
Administrationen anbefaler ligeledes, at drøftelsen omkring udvidelse af pladser i selvejende institutioner fortsætter med henblik på at forelægge konkrete forslag på kommende udvalgsmøde.
Administrationen anbefaler, at der etableres midlertidig vuggestueafdeling i Dagplejens gæstehus på Sverigesvej i Slagelse. Organisatorisk vil der blive tale om en afdeling af en eksisterende institution, hvor lederen varetager den overordnede strategiske, økonomiske, personalemæssige og pædagogiske ledelse.
Administrationen anbefaler endvidere, at ventelisten til dagtilbud i Slagelse by midlertidigt lukkes for borgere fra andre kommuner, og at der laves et midlertidigt stop for tilgang af gæstebørn fra dagplejen tit daginstitutioner i Slagelse by.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Til alle tilpasninger af bygningsmassen er der knyttet en investering. Størrelsen på investeringen er i overslag beskrevet i notatet ”Mulige tilpasninger af bygningsmassen for kommunale dagtilbud i Slagelse By”.
Ressourcetildeling til nyetablerede pladser vil ske i henhold til gældende ressourcetildelingsmodel. Institutionerne vil således skulle tilpasse antallet af medarbejdere i institutioner på baggrund af en øget ressourcetilførsel (rygsæksmodel).
Såfremt der træffes beslutning om at etablere vuggestueafdeling i det nuværende gæstehus, vil personalet blive tilbudt omplacering jf. de gældende personalepolitiske rammer. Det må samtidigt forventes, at der vil være et øget antal gæstebørn hos de øvrige dagplejere, der efterfølgende skal overtage gæstehusets forpligtelse.
Konsekvenser for andre udvalg
Landdistrikts-, Teknik- og Ejendomsudvalget behandler i henhold til gældende kompetence politiske spørgsmål relateret til udvidelse, udbygning eller nybygning.
Indstilling
Centerchefen for Børn og Familie indstiller,
1. at Uddannelsesudvalget godkender, at der bliver arbejdet videre med scenarie 1 ”Højere udnyttelse af kapaciteten i de eksisterende kommunale dagtilbud indenfor lovkravene, herunder oprettelse af yderligere vuggestuepladser”
2. at administrationen udarbejder forslag til finansiering af øget anvendelse af den nuværende kapacitet - forslag til finansiering fremlægges på kommende møde
3. at Uddannelsesudvalget beslutter midlertidigt at stoppe for tilgang af gæstebørn fra dagplejen i daginstitutioner i Slagelse by
4. at Uddannelsesudvalget beslutter at oprette en midlertidig vuggestueafdeling i Dagplejens gæstehus på Sverigesvej - finansieringen findes inden for områdets samlede ramme
5. at administrationen undersøger mulighederne for at imødekomme udvidelse af antallet af pladser i to selvejende institutioner
6. at Uddannelsesudvalget beslutter, at der midlertidigt lukkes for ”ventelisten” for borgere fra andre kommuner til dagtilbud i Slagelse by
Beslutning i Uddannelsesudvalget den 5. september 2016:
Fraværende: 
Udvalget besluttede følgende:
Første "at" godkendt.
Venstre (V), Socialist Folkeparti (F) og Tonny Borgstrøm (Udenfor partierne) stemte for.
Socialdemokratiet (A) stemte imod.
Andet "at" godkendt.
Venstre (V), Socialist Folkeparti (F) og Tonny Borgstrøm (Udenfor partierne) stemte for.
Socialdemokratiet (A) stemte imod.
Trejde "at" godkendt.
Venstre (V), Socialist Folkeparti (F) og Tonny Borgstrøm (Udenfor partierne) stemte for.
Socialdemokratiet (A) stemte imod.
Fjerde "at" godkendt.
Femte "at" godkendt med bemærkning om, at administrationen undersøger mulighederne for at imødekomme udvidelse af antallet af pladser i de selvejende institutioner, der tilkendegiver ønske om dette.
Sjette "at" godkendt.

5. Tilsyn med undervisningen på interne skoler ved dagbehandlingstilbud og opholdssteder 2016(B)

5.     Tilsyn med undervisningen på interne skoler ved dagbehandlingstilbud og opholdssteder 2016(B)

Sagsnr.: 330-2016-59258               Dok.nr.: 330-2016-467578                                          Åbent
Kompetence: Uddannelsesudvalget
Beslutningstema
Baggrund
På vegne af Uddannelsesudvalget skal Center for Uddannelse varetage tilsynet med undervisningen på de interne skoler i tilknytning til dagbehandlingstilbud og opholdssteder beliggende i Slagelse Kommune.
Tilsynets formål er at sikre elevens undervisningsmæssige rettigheder. Det offentlige tilsyn skal udføres på en sådan måde, at der er en garanti for, at barnets undervisning står mål med undervisningen i folkeskolen.
I skoleåret 2015/2016 har Center for Uddannelse ligeledes ført tilsyn med Rosenkilde Skole (ACV), som er kommunens egen skole, forankret I Center for Handicap og Psykiatri.
I skoleåret 2015/2016 er der i Slagelse Kommune tre godkendte interne skoler ved private opholdssteder og dagbehandlingstilbud. Endvidere behandles og godkendes budgetter og regnskaber i samarbejde med Slagelse Kommunes Interne Revision.
De tre interne skoler
· Lille Valbygård skole
· Den interne skole ved Magleby Skolecenter
· Lindholm Dagskole
Som bilag til sagen er vedlagt konklusioner af de fire tilsynsbesøg. Desuden er vedlagt ”Hyrdebrev vedr. undervisning på interne skoler på dagbehandlingstilbud og anbringelsessteder”, udsendt af Ministeriet den 5. juli 2016.
Retligt grundlag
Alle tre interne skoler opfylder lovkrav om minimumsstørrelser.
Skolerne er blevet orienteret om den skærpede interesse, der er nationalt og lokalt i forhold til tilsyn. Skolerne er ligeledes orienteret om ”Hyrdebrev vedr. undervisning på interne skoler på dagbehandlingstilbud og anbringelsessteder”.
Handlemuligheder
Uddannelsesudvalget kan beslutte at godkende eller ikke at godkende orienteringen.
Vurdering
Afdelingsleder og pædagogisk administrativ konsulent i Center for Uddannelse har ved det anmeldte tilsynsbesøg fulgt og drøftet undervisningen på Rosenkilde Skole, Ll. Valbygård skole, Lindholm Dagskole og den interne skole ved Magleby Skolecenter og fundet, at undervisningen lever op til, hvad der almindeligvis kræves af undervisningen i folkeskolen. Skolerne har fulgt aftaler og anvisninger i forbindelse med undervisningen fra sidste tilsynsbesøg i sommer 2015. Ved dette års tilsyn har der fortsat være et særligt fokus på folkeskolereformens implementering på de interne skoler, og tilsynet har fundet, at alle tre skoler arbejder tilfredsstillende med dette.
Tilsynsbesøgene har alle givet et positivt indtryk af skolernes undervisning. Center for Uddannelse vurderer, at undervisningen svarer til det som kræves i folkeskolen. Tilsynsbesøget giver ikke anledning til anmærkninger, og der er ikke yderligere opfølgning.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Uddannelseschefen indstiller,
1.    at Uddannelsesudvalget godkender orienteringen om tilsynet på de interne skoler.
Beslutning i Uddannelsesudvalget den 5. september 2016:
Fraværende: 
Godkendt.

6. Procedure for visitation til specialundervisning, anden specialpædagogisk bistand, samt dagbehandlingstilbud (B)

6.     Procedure for visitation til specialundervisning, anden specialpædagogisk bistand, samt dagbehandlingstilbud (B)

Sagsnr.: 330-2016-47554               Dok.nr.: 330-2016-457418                                          Åbent
Kompetence: Uddannelsesudvalget
Beslutningstema
Uddannelsesudvalget skal beslutte om udkastet til ny visitationspraksis skal gøres gældende
Baggrund
Dette forslag til ny visitationsprocedure adskiller sig fra det gamle på flg. punkter:
· Visitationsudvalget går i dialog med skolelederne FØR en elev bliver til en visitationssag
· Skolevisitation og tværfaglig visitation lægges sammen
· Antallet af visitationsrunder reduceres fra 3 til 2 om året
· Forældrenes klagemuligheder er præciseret
· Skolelederens ansvar er præciseret
I forbindelse med budgetforhandlingerne for budget 2016 blev der udarbejdet et perspektivnotat, der analyserede udgifterne på politikområdet skoler og SFO. Baggrunden var et stigende udgiftspres på især det specialiserede område. Der blev ligeledes udarbejdet et perspektivnotat for politikområdet Børn, Unge og Familie, som også var i et stort udgiftspres.
En af konklusionerne i begge notater var, at der skal udarbejdes en ny procedure for visitation til specialpædagogisk bistand og dagbehandlingstilbud. Denne indsats blev målsat på skoleområdet, hvor en ændring af visitationspraksis gradvist skulle medføre en øget reduktion af udgifterne til specialpædagogisk bistand:
2015
2016
2017
2018
0
2 mio
4,5 mio
9 mio
På Uddannelsesudvalgets møde i januar 2016 blev de foreløbige principper drøftet og det blev besluttet, at beskrivelsen af praksis skulle gøres mere konkret.
En arbejdsgruppe har i foråret udarbejdet nærværende udkast. Arbejdet er foregået i dialog med skolelederne for almen- og specialskolerne. Desuden har forslaget været drøftet i SektorMED.
Arbejdsgruppen bestod af:
· Benjamin Ejlertsen, skoleleder Storebæltsskolen
· Martin Meier, skoleleder Stillinge Skole
· Henrik Meyer, skoleleder Skælskør Skole
· Henrik Hallig, skoleleder Søndermarksskolen
· Anders Skare, direktørkonsulent Center for Børn og Familie
· Dorthe Christiansen, afdelingsleder Center for Uddannelse
· Bo Clausen, leder Pædagogisk Udvikling & Inklusion
I foråret udkom regeringens inklusionseftersyn. Flere af anbefalingerne i eftersynets rapport peger ind i måden visiteringen bør foregå på. Disse anbefalinger er indarbejdet i udkastet.
Opgaven til arbejdsgruppen har også været at granske viften af specialpædagogiske tilbud og antallet af pladser i tilbuddene.
Center for Uddannelse har vurderet, at en nærmere analyse af behov og udbud bør afvente det 360 graders eftersyn, som forventes foretaget i 2017, da tilbudsvifte og normeringer hænger snævert sammen med den øvrige struktur på skoleområdet.
Udkastet er derfor udarbejdet under den forudsætning, at der skal visiteres færre børn til tilbuddene i den eksisterende struktur og tilbudsvifte.
Retligt grundlag
Folkeskoleloven. Bekendtgørelse nr. 693 af 10. juni 2014 om folkeskolens specialundervisning og anden specialpædagogisk bistand.
Servicelovens § 52 stk. 3 (hvad angår dagbehandlingstilbud)
Handlemuligheder
Udkastet bygger på den præmis, at skal udgifterne til specialpædagogisk bistand nedbringes skal det ske ved dels at visitere færre elever til specialundervisning og dels ved at reducere den tid visiterede elever får specialundervisning.
For at det kan ske er det nødvendigt at fokusere indsatsen på det, der sker inden et barn visiteres og på at skabe brobygningsmuligheder tilbage til almenområdet.
Ved at styrke indsatsen på det forebyggende arbejde og tidlig indsats reduceres antallet af elever, der kommer i så store vanskeligheder, at en visitation bliver nødvendig.
Derfor er beskrivelsen af den ny visitationspraksis fokuseret omkring de initiativer der kan ske på skolen, samt de understøttende muligheder der findes, fx i form af PUI.
I udkastet er der også beskrevet mulighed for at styrke medarbejdernes kompetencer til at håndtere elever i vanskeligheder og muligheder for at få andel i centrale midler til forebyggende arbejde i klasserne. Disse indsatsmuligheder, der ligger uden for den egentlige visitation, skal beskrives nærmere i samarbejde med lederne. Dette er planlagt til at ske på et ledelsesseminar i december måned 2016.
I forslaget er selve visitationen efter folkeskoleloven og serviceloven slået sammen og reduceret til at foregå to gange om året – bortset fra de tilfælde, hvor børnene er tilflyttere i kommunen. Dette er sket med henblik på at styrke dels det forberedende arbejde og dels at gøre det vanskeligere at sende børn til visitation, så man i stedet er nødt til at gøre noget på almen skolen.
Vurdering
Administration gør opmærksom på, at forslaget ikke til fulde opfylder de krav til indhold, som Uddannelsesudvalget formulerede på sit møde den 4. januar 2016. Her blev det også ønsket, at der skulle foreligge en beskrivelse af de specialpædagogiske tilbud – herunder antallet af pladser i tilbuddene.
Administrationen vurderer dog, at det foreliggende udkast er det bedste bud på nuværende tidspunkt. Der vil blive brug for at revurdere visitationsprocessen ifm. 360 graders eftersynet i 2017.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Forslaget indebærer ikke en merudgift. Effekten af forslaget er medvirkende til at nedbringe udgifterne til specialundervisning. Målet er, at den nye visitationsprocedure har reduceret omkostningerne til specialundervisning og anden specialpædagogisk bistand med kr. 9 mio. i 2018
I hele 1.000 kr.
Politikområde
2016
2017
2018
2019
Bevillingsønske
 
 
 
 
 
Drift
 
 
 
 
 
Anlæg
 
 
 
 
 
Afledt drift
 
 
 
 
 
Finansiering
 
 
 
 
 
Afsat rådighedsbeløb
 
 
 
 
 
Kassen
 
 
 
 
 
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen
Indstilling
Uddannelseschefen indstiller,
1.    at Visitationsproceduren vedtages.
Beslutning i Uddannelsesudvalget den 5. september 2016:
Fraværende: 
Udvalget besluttede at sende oplægget i en kort høringsperiode med henblik på beslutning i udvalget den 3. oktober 2016. Høringsperioden er fra den 6. september til 20. september 2016.

7. Månedlig rapportering august - Vidtgående specialundervisning og det specialiserede børne- og unge område (E)

7.     Månedlig rapportering august - Vidtgående specialundervisning og det specialiserede børne- og unge område (E)

Sagsnr.: 330-2016-10280               Dok.nr.: 330-2016-439516                                          Åbent
Kompetence: Økonomiudvalget
Beslutningstema
Den månedlige rapportering fremlægges for fagudvalget til efterretning, og videresendes til Økonomiudvalget i en samlet sag for de fire fagområder.
Baggrund
På grund af stigende økonomiske udfordringer, blev der i 2015 udarbejdet perspektivanalyser på de fire områder. Da udfordringerne endnu ikke er løst, er der behov for tæt opfølgning både administrativt og politisk.
Retligt grundlag
Handlemuligheder
Rapporteringen er udarbejdet så den giver et enkelt overblik over udviklingen i udgifter og aktiviteter, ligesom der hvor det er muligt er beregnet gennemsnitspriser på anvendte indsatser. Dermed opbygges der viden om den aktuelle udvikling i udgifter og aktiviteter, som kan underbygge beslutninger, der træffes enten i forbindelse med den kvartalsvise budgetopfølgning eller som et led i den løbende administrative og politiske styring af områderne.
Vurdering
I bilag 1 og 2 ses månedlig opfølgning på økonomi og aktiviteter for hhv. vidtgående specialundervisning og det specialiserede børne- og ungeområde.
Vidtgående specialundervisning
Der forventes pr. ultimo juli et merforbrug i 2016 på 5,7 mio. kr. Det samlede merforbrug kan opdeles på følgende måde:
· Overført merforbrug fra 2015 – 4,6 mio. kr.
· Merforbrug vedrørende aktiviteterne i 2016 – 1,1 mio. kr.
Det forventede merforbrug vedr. aktiviteter i 2016 forventes at udgøre 1,1 mio., da der er afsat midler til manglende visitationer samt til supplerende visitation.
Udviklingen i aktiviteter i august 2016 viser et stabilt aktivitetsniveau i forhold til det budgetterede, dette forventes at ændre sig med tilgang af elever over de næste måneder.
Det specialiserede børne- og ungeområde
Der forventes pr. ultimo juli, at der er et stort pres i forhold til at opnå balance mellem budget og forventet regnskab. Det kan fortsat konstateres, i lighed med den seneste budgetopfølgning, at der er en risiko for et merforbrug på ca. 5-7 mio. kr.
Aktivitetsrapporten for august måned viser dog et fald i forhold til aktiviteterne fra juni måned, som var på det højeste i 2016. Samlet set viser aktivitetsrapporten fortsat, at der er en højere aktivitet end budgetteret.
Handleplansinitiativerne, i form af en styrket revisitation og nedsættelse af visitationsudvalg på det forebyggende område, er lagt ind i denne rapportering med et selvstændigt bilag. Bilaget er bygget op omkring aktivitetsrapporten, og den vil i resten af 2016 være en del af den månedlige rapportering.
Bilaget er bygget op på følgende måde:
· Der er taget udgangspunkt i juni måneds aktiviteter på udvalgte områder med aktivitet, gennemsnitspris (månedsvis) og den samlede månedlige udgift.
· Så er der opsat en kolonne med målsætning. Her er handleplansinitiativerne omsat til konkrete mål - det kan være på aktiviteten eller prisen.
· Forskellen mellem juni måned og målsætningen med handleplanen viser den ønskede månedlige effekt.
· Målsætningen viser en ønsket effekt på ca. 1 mio. kr. pr. måned
Denne afrapportering viser, at aktiviteterne for august måned ikke har indfriet målsætningen. Rapporten viser en effekt på 0,2 mio. kr., hvilket må tilskrives den korte tid, som indsatserne har været i gang. Målsætningen er på ca. 1 mio. kr. 
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Udvikling i aktivitet og økonomi er kommenteret efter behov i bilagene.
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Centercheferne for Center for Uddannelse og Center for Børn og Unge indstiller,
1.    at den månedlige rapportering tages til efterretning.
Beslutning i Uddannelsesudvalget den 5. september 2016:
Beslutning i Uddannelsesudvalget den 5. september 2016:
Fraværende: 
Til efterretning.

8. Status på udgifter til flygtninge 2016 (O)

8.     Status på udgifter til flygtninge 2016 (O)

Sagsnr.: 330-2016-11059               Dok.nr.: 330-2016-463265                                          Åbent
Kompetence: Økonomiudvalget
Beslutningstema
Det er besluttet i Byrådet, at der til de ordinære budgetopfølgninger udarbejdes en samlet status på udgifterne til modtagelse af flygtninge. Denne status forelægges relevante fagudvalg og økonomiudvalget.
Baggrund
Kvoten af antallet af flygtninge som Slagelse Kommune skal modtage i 2016, er nedjusteret fra 225 til 126-177 (forventet antal 152). Ved budgettets vedtagelse var kvoten på 167.
Hovedparten af kommunens udgifter til flygtninge anvendes til integrationsprogram, integrationsydelse og kontanthjælp samt til boligplacering. Derudover skal kommunen etablere pladser i dagtilbud og skoler, samt tilbyde sundhedspleje og lign. til de flygtninge, som kommunen modtager.
Det vedtagne budget 2016 bygger på en forudsætning om, at Slagelse Kommune skulle modtage 167 flygtninge samt familiesammenførte. Med udgangspunkt i de ændrede forudsætninger har Jobcentret, Center for Børn og Familie samt Center for Uddannelse udarbejdet vurdering af de forventede udgifter afledt heraf, både i forhold til det vedtagne budget til opgaverne og i forhold til den samlede økonomi på deres områder.
De nedenstående beregninger og skøn for den samlede udgift i 2016 bygger på status for modtagelse af flygtninge til og med ultimo juli.
1.000 kr. i 2016 priser
Udgifter (netto)
Indtægter
Tilbud til udlændinge
-38.114
 
Dagtilbud
  -3.500
 
Fritidshjem og SFO
     -406
 
Tolke
     -245
 
Skoler
  -7.700
 
Udgifter i alt
-49.965
 
Udligningssystemet
 
44.820
Ekstra integrationstilskud
 
  3.144
Investeringstilskud
 
  1.800
Udligning vedr. udlændinge
 
   400
Indtægter i alt
 
                50.164
Samlet økonomi 2016
 
  199
På baggrund af lovændringer forventes der et merforbrug på 7,441 mio. kr. på kontanthjælp til udlændinge (Integrationsydelse). Området er en del af overførselsudgifterne på politikområde 2.01 (Beskæftigelses- og Integrationsområdet) Forsørgelse, revalidering, aktivering og integration. Det forventede forbrug på funktion 05.73 Kontanthjælp, ligeledes under politikområde 2.01, er nedjusteret tilsvarende det forventede merforbrug på kontanthjælp til udlændinge.
På udgifter til boligplacering forventes en samlet ikke budgetlagt udgift i 2016 på 1,77 mio. kr.
Udgifterne til boligplacering afhænger i høj grad af de konkrete lejeudgifter i de boliger, der anvendes til formålet. Området arbejder på at finde så mange boliger som muligt, hvor huslejen ikke overstiger egenbetalingen.
Udgifter til boligplacering indgår ligeledes i politikområde 2.01. Boligplacering er en serviceudgift.
På nuværende tidspunkt forventes der et mindreforbrug på det samlede politikområde 2.01 i 2016, inkl. det forventede merforbrug til flygtninge på i alt 3,3 mio. kr.
Det forventes, at Slagelse Kommune modtager i alt 38 helårspersoner i dagtilbud, dette resulterer i en udgift på 3,5 mio. kr.
Udover de direkte udgifter til dagtilbud forventes der at være udgifter til særlige tilbud, f.eks. tale, høre og motorik bistand på minimum samme niveau som til andre børn. Dertil kommer et øget pres på tilbud fra sprogpædagoger, sundhedspleje, tandpleje og lign. Opgaverne løses pt. via omprioritering af ressourcerne og dermed nedprioritering af andre opgaver. Der er ikke foretaget særskilt beregning på disse merudgifter.
I 2016 er antallet af modtageklasser på skoleområdet 13, mod 10 i 2016. Udgiften til disse estimeres at udgøre 7,7 mio. kr. i 2016.
Slagelse Kommune modtager tilskud, der tilsvarer de udgifter, der skal afholdes i forbindelse med udlændinge.
Retligt grundlag
Jf. Byrådets beslutning den 29. februar 2016.
Handlemuligheder
Fagudvalg kan tage orienteringen til efterretning.
Vurdering
Det vurderes, at den samlede økonomi vedrørende flygtninge for Slagelse Kommune balancerer.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Merudgifternes omfang afhænger i høj grad af med hvilken hastighed kommunen rent faktisk modtager flygtninge og den konkrete alderssammensætning.
I forbindelse med de ordinære budgetopfølgninger bør udgifterne indgå som et særligt fokusområde, og det bør løbende vurderes, hvorvidt der er behov for omprioriteringer eller tillægsbevillinger.
Konsekvenser for andre udvalg
De direkte udgifter til modtagelse af flygtninge ligger under hhv. Beskæftigelses- og Integrationsudvalget og Uddannelsesudvalget. Derudover kan der komme flygtninge, som har behov for hjælp eller ydelser fra andre centre og politikområder.
Indstilling
Uddannelsesdirektøren indstiller
1.    at Orienteringen om status på udgifter til flygtninge tages til efterretning.
Beslutning i Uddannelsesudvalget den 5. september 2016:
Fraværende: 
Til efterretning.

9. Orienteringssag til Uddannelsesudvalget (O)

9.     Orienteringssag til Uddannelsesudvalget (O)

Sagsnr.: 330-2013-113206             Dok.nr.: 330-2015-670803                                          Åbent
Kompetence: Uddannelsesudvalget
Beslutningstema
1. Orientering fra direktøren/centercheferne
a) Orientering: Forslag fra Tonny Borgstrøm om et fælles temamøde for Uddannelses- og Beskæftigelsesudvalget.
Indstilling
Centercheferne indstiller,
1.    at Uddannelsesudvalget orienteres.
Beslutning i Uddannelsesudvalget den 5. september 2016:
Fraværende: 
Til orientering.
Orienteringen "Forslag fra Tonny Borgstrøm om et fælles temamøde for Uddannelses- og Beskæfti-gelsesudvalget" bliver viderebragt til Beskæftigelses- og Integrations Udvalget.

10. Punkter til kommende møder (B)

10.   Punkter til kommende møder (B)

Sagsnr.: 330-2014-8615                 Dok.nr.: 330-2015-676602                                          Åbent
Kompetence: Uddannelsesudvalget
Beslutningstema
Uddannelsesudvalget godkender sagsoversigten over punkter til udvalgets kommende møder.
Baggrund
Administrationen udarbejder løbende en sagsoversigt over sager til Uddannelsesudvalgets møder.
Sagsoversigten er et overbliks- og planlægningsværktøj. Sagsoversigten er desuden et dynamisk værktøj, hvor sager henover året bliver lagt ind.
Sagsoversigten vil blive fremlagt i revideret form på hvert udvalgsmøde.
Retligt grundlag
Ingen bemærkninger.
Handlemuligheder
Udvalget har følgende handlemuligheder:
a. Udvalget godkender sagsoversigten som den foreligger.
b. Udvalget ændrer i sagsoversigten.
Vurdering
Administrationen vurderer, at sagsoversigten er et vigtigt planlægningsredskab.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Ingen bemærkninger.
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Centercheferne indstiller,
1.    at Uddannelsesudvalget godkender sagsoversigten som grundlag for administrationens planlægning.
Beslutning i Uddannelsesudvalget den 5. september 2016:
Fraværende:  Bodil Knudsen (A), Niels Christian Nielsen (A)
Godkendt med følgende:
Sagen "Lempelse af krav til modtageklasser og etablering af særlige undervisningstilbud til visse udenlandske børn og unge" bliver behandlet på udvalgets møde den 7. november 2016.
Anders Koefoed (Ventre) ønsker orienterende status på omfanget af sanktioneringer i form af forældrepålæg.

11. Pressemeddelelser (B)

11.   Pressemeddelelser (B)

Sagsnr.: 330-2014-43001               Dok.nr.: 330-2015-677184                                          Åbent
Kompetence: Uddannelsesudvalget
Beslutningstema
Udvalget træffer aftale om udsendelse af eventuelle pressemeddelelser og øvrig kommunikation i forlængelse af dagens udvalgsmøde.
Baggrund
I forbindelse med revidering af Slagelse Kommunes forretningsorden for Uddannelsesudvalget på mødet den 2. juni 2014, er der i forhold til ”pressemeddelelser” enighed om, at forretningsordenens §8 bliver suppleret med, at der på hver udvalgsdagsorden er en sag om pressemeddelelser.
Retligt grundlag
Slagelse Kommunes forretningsorden for Uddannelsesudvalget, godkendt den 3. februar 2014 og revideret den 2. juni 2014.
Indstilling
Uddannelsesdirektøren indstiller,
1.    at Udvalget beslutter udsendelse af eventuelle pressemeddelelser i forlængelse af dagens møde.
Beslutning i Uddannelsesudvalget den 5. september 2016:
Fraværende:  Bodil Knudsen (A), Niels Christian Nielsen (A)
Intet til protekol.