Børne- og Ungeudvalget (2018-2021) – Referat – 7. januar 2019


127. Godkendelse af dagsorden (B)

127. Godkendelse af dagsorden (B)

Sagsnr.: 330-2017-89635               Dok.nr.: 330-2018-634310                                          Åbent
Kompetence: Børne- og Ungeudvalget
Beslutningstema
Godkendelse af dagsorden til Børne- og Ungeudvalgets møde den 7. januar 2019.
Indstilling
Børn- og Ungedirektøren indstiller,
1.    at Børne- og Ungeudvalget godkender dagsorden til mødet den 7. januar 2019.
Beslutning i Børne- og Ungeudvalget den 7. januar 2019:
Fraværende: 
Godkendt.
Udvalget efterspurgte oplæg vedrørende grunde til nye dagtilbud og ønsker sag på næste møde. Udvalget ønsker at processen speedes op.

128. Orienteringssag til Børne- og Ungeudvalget (O)

128. Orienteringssag til Børne- og Ungeudvalget (O)

Sagsnr.: 330-2017-90127               Dok.nr.: 330-2018-634308                                          Åbent
Kompetence: Børne- og Ungeudvalget
Beslutningstema
1.    Orientering fra Formand
2.    Orientering fra medlemmer
3.    Orientering om henvendelser fra borgere
4.    Orientering fra direktøren/Centerchefen
a)    Evaluering af kompetenceudviklingsforløbet ’Karaktertræk på skoleskemaet – klædt på til fremtiden’ 
b)    Ny rapport fra VIVE: ’ Børn og Unge i Danmark 2018’
c)    Invitation til samarbejde med Skole og Samfund
d)    Lov om bekæmpelse af ungdomskriminalitet.
e)    Skolefravær – status for udarbejdelsen af den nye fraværsguide.
f)    Brev fra Børne- og Socialministeriet til kommunerne om ny årlig undersøgelse af kommunernes sagsbehandling

Indstilling
Centerchefen for Børn og Unge indstiller,
1.    at Børne- og Ungeudvalget orienteres.
Beslutning i Børne- og Ungeudvalget den 7. januar 2019:
Fraværende: 
Taget til efterretning.
Orienteringen vedrørende Lov om bekæmpelse af ungdomskriminalitet blev uddybet, i forhold til hvorvidt administrationen er klar til at tage opgaven. Udvalget vil løbende blive orienteret om rammerne, økonomi m.v. for implementering af lovgivningen.

129. Det specialiserede børne- og ungeområde samt specialundervisningsområdet: Konkretisering af handlemuligheder til at imødegå budgetudfordringer i 2019 (D)

129. Det specialiserede børne- og ungeområde samt specialundervisningsområdet: Konkretisering af handlemuligheder til at imødegå budgetudfordringer i 2019 (D)

Sagsnr.: 330-2018-75519               Dok.nr.: 330-2018-628363                                          Åbent
Kompetence: Børne- og Ungeudvalget
Beslutningstema
Baggrund
Børne- og Ungeudvalget ønskede på baggrund af udvalgsmødet d. 3. december 2018 en nærmere konkretisering af de anviste handlemuligheder i forhold til udfordringerne i budget 2019 på det specialiserede børne- og ungeområde samt på specialundervisningsområdet.
Retligt grundlag
Slagelse Kommunes regler for økonomistyring og ledelsestilsyn.
Handlemuligheder
Det specialiserede børne- og ungeområde
På det specialiserede børne- og ungeområde kan der med en indsats, der svarer til indsatsen i 2018, forventes en budgetubalance i 2019 på 6,5 mio. kr. Der er derfor iværksat tiltag, der skal være med til at reducere udgifterne på området. Nedenfor uddybes handlemuligheder, hvoraf flere allerede er iværksat i løbet af 2018, men hvor effekten først forventes at slå igennem i løbet af 2019.
1.    Udvikling af de forebyggende indsatser
Center for Børn og Unge har i sidste halvdel af 2018 arbejdet på et tættere samarbejde mellem myndighedssagsbehandlingen på det specialiserede børne- og ungeområde og almenskolerne. Der er i den forbindelse sat gang i en proces, hvor socialrådgivere fra børn og familie får fast tilknytning til skolerne.  Med en tidlig forebyggende indsats, kan der ved tegn på svigt, hurtigt iværksættes indsats, der er med til at reducere risikoen for, at det ender med en underretning og i sidste ende en sag.
For at minimere antallet af underretninger om vold mod børn, planlægges konkret en prøvehandling i 2. kvartal 2019, hvor der tilbydes forældrekurser til udsatte og socialt belastede familier.
Generelt vil en styrkelse og udvikling af de forebyggende og hjemmebaserede indsatser være den bedste mulighed for at understøtte både børn/unge og familien og samtidig reducere varigheden på mange af de indsatser, der iværksættes for børn- og unge i Slagelse Kommune.
2.    Mindre indgribende indsatser
Der er, og skal fortsat være fokus på de mindre indgribende indsatser på det specialiserede børne- og ungeområde. Jo mindre indgribende, indsatsen for barnet/den unge er, jo større sandsynlighed er der for, at varigheden og dermed i sidste ende de økonomiske omkostninger ved indsatsen, minimeres. Dette er i direkte tråd med den overordnede målsætning om, at fokus er på, at det enkelte barn og familien skal lykkes.
3.    Omorganisering af de interne forebyggende tilbud
Børne- og Ungeudvalget vedtog d. 1. oktober en omorganisering af de interne forebyggende tilbud, hvor der i højere grad skal være fokus på at udvikle de interne tilbud og samtidigt begrænse behovet for eksterne tilbud. Ved i højere grad at målrette udbuddet af de interne tilbud til de behov, der eksisterer i målgruppen, reduceres varigheden af familiebehandlingen og støttekontaktpersoner.
Ved at reducere den gennemsnitlige varighed på familiebehandlingen, forventes en lavere varighed på den samlede indsats. Optimeringen og målretningen af tilbuddene, forventes også at medvirke til, at brugen af dyrere eksterne tilbud vil reduceres under forudsætning af, at behovene matcher de tilbud der tilbydes internt.
4.    Alternativer til anbringelse i fokus
I forhold til anbringelsesområdet kan der fokuseres mere på at holde unge i egen bolig med støtte-/kontakt som alternativ til anbringelse. Særligt for 16-18 årige kan indsatsen målrettes løsninger, hvor den unge placeres i egen bolig med støtte.
En oplagt mulighed er at indlede et tættere samarbejde med Center for Handicap og Psykiatri om en sammenhængende indsats for de unge, der snart fylder 18 år med en fortsat støtte kontaktpersonordning efter det fyldte 18. år. 
Herudover er netværksanbringelser som alternativ til anbringelse i plejefamilier for de 0-18 årige også et område, der kan dyrkes mere, lige som der kan sættes yderligere fokus på at samarbejde med forældre om hjemgivelse.
Specialundervisningsområdet
På specialundervisningsområdet viser prognosen, at der i 2019 forventeligt vil være en budgetubalance i størrelsesordenen 6,3 mio. kr. Denne prognose er givet ud fra budgettet på området for 2019 og den nuværende viden om aktivitetsniveauet i 2019.
Det vil derfor være nødvendigt at se nærmere på initiativer, der kan medvirke til at nedbringe udgifterne på området. Disse initiativer kan falde indenfor ét eller flere temaer, der er skitseret nedenfor.
1.    Controlling af eksisterende indsatser
Der kan arbejdes med controlling af eksisterende indsatser, hvor der bliver kastet et nærmere blik på de nuværende elever i specialtilbuddene. Formålet vil være at undersøge, om nogle af disse elever eventuelt kan re-visiteres til et ”mildere” og dermed også billigere tilbud.
Det er vanskeligt at forudsige et eventuelt økonomisk potentiale af et sådant initiativ, men for hver elev, der hjemtages fra et specialtilbud til almenskolen, falder udgifterne med 200.000 til 400.000 kr., alt efter, hvor indgribende specialtilbud der var visiteret til.
En revurdering af tilbud, skal naturligvis altid tage afsæt i en konkret og aktuel vurdering af det enkelte barns behov.
2.    Ændring af visitationsprocedure
Visitationsproceduren kan ændres, så der i højere grad er fokus på hjemtagelse fra specialtilbud til almenskole eller fastholdelse i almenskolen. Det kunne konkret være gennem iværksættelse af 2 revisitationsrunder årligt eller gennem en mere hyppig opfølgning på eksisterende visiteringer. Visitationerne vil fortsat tage udgangspunkt i eleven og dennes behov for støtte.
3.    Øget incitament til hjemtagelse fra specialtilbud
Incitamentet til hjemtagelse fra specialskole til almenskole kan forøges, hvis en andel af ressourcerne følger med eleven til almenskolen. Dette kunne f.eks. være gennem hjemtagelse af elever fra ACV til almenskole, hvor almenskolen får tildelt nogle af de ressourcer, der ellers ville have været tildelt ACV. Almenskolen kan f.eks. modtage 50% af ressourcen det første år og 25% det andet år. Ved hver hjemtagelse af netop denne type ville udgifterne falde med ca. 175.000 kr. det første år og ca. 262.500 kr. det andet år.
Der ville også kunne laves en lignende ordning, hvor der hjemtages elever fra specialskoler til specialklasser i almenskolerne. Her ville den hjemtagende skole ligeledes kunne beholde 50% af differencen af prisen på de to tilbud det første år og 25% det andet år. I dette tilfælde vil udgifterne kunne falde mellem 40.000 og 250.000 kr. det første år og mellem 60.000 og 375.000 kr. det andet år – alt efter hvor indgribende tilbud der var visiteret til.
4.    Øget incitament til fastholdelse i almentilbud
Almenskolerne kan forpligtes til at medfinansiere udgiften til de elever, der visiteres fra almenskolen eller almenskolens distrikt til et specialtilbud. Medfinansieringen kunne for eksempel være 100.000 kr. pr. elev, der visiteres væk fra almen og til specialskole. Dette ville forøge incitamentet til at finde lokale, mindre indgribende løsninger.
En sådan model vil kræve ændringer i ressourcetildelingsmodellen for almenskolerne, således at almenskolen får ansvaret for – og budgettet til – alle elever i det givne skoledistrikt. Som modellen er nu, har almenskolen kun ansvaret for og budgettet til de elever, der reelt går på skolen.
5.    Takstnedsættelse på egne specialskoler
I 2016, 2017 og 2018 har taksterne for kommunens egne specialskoler på grund af den generelle økonomiske udfordring på området været sat ned med 1,5%. Dette har hvert år betydet en sænkning af udgifterne på ca. 1 mio. kr. Der er ikke truffet beslutning om takstnedsættelse i 2019, men det vil være én af de muligheder, der kan peges på igen i 2019. Besparelsen forventes at være på niveau med tidligere år, dvs. ca. 1 mio. kr. i helårseffekt.
6.    Sammenhæng til indsatserne på det specialiserede børne- og ungeområde
Det er vigtigt at se på sammenhængen mellem de to budgetudfordrede områder – det specialiserede børne- og ungeområde og specialundervisningsområdet. Blandt de elever, der modtager specialundervisning, er der mange, der samtidig har en sag på det specialiserede børne- og ungeområde. Når man på det specialiserede børne- og ungeområde eksempelvis har som fokus at udvikle de forebyggende indsatser, vil dette på sigt have indflydelse på, hvor mange børn, der modtager specialundervisning. Ligeledes vil det øgede fokus på mindre indgribende indsatser på det specialiserede børne- og ungeområde på sigt betyde færre elever i de specialiserede undervisningstilbud.
Vurdering
Administrationen anbefaler, at Børne- og Ungeudvalget drøfter handlemuligheder i forhold til udfordringerne på budget 2019 på det specialiserede børne- og ungeområde samt på specialundervisningsområdet.
Dernæst anbefaler administrationen, at Børne- og Ungeudvalget giver administrationen mandat til at arbejde videre med initiativer indenfor hvert område. Initiativerne kan være én eller flere af de skitserede handlemuligheder, men kan også være helt nye initiativer, der ikke er nævnt i sagen.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Ingen bemærkninger
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger
Indstilling
Centerchefen for Børn og Unge indstiller,
1.    at Udvalget drøfter handlemulighederne på de to områder og giver administrationen mandat til at arbejde videre med initiativer, der kan imødegå de forventede budgetudfordringer.
Beslutning i Børne- og Ungeudvalget den 7. januar 2019:
Fraværende: 
Drøftet.
Forslagene uddybes, særlig med fokus på at beskrive ændringerne, mål og effekt.
De økonomiske og øvrige konsekvenser på kort og længere sigt beskrives.
Forslagene fremlægges i sammenhæng med temaanalyserne på februarmødet.
Helle Blak udtrykker bekymring for hvad det betyder for området vedvarende at arbejde under et krav om beslarelser.
Udvalget kunne umiddelbart ikke på det foreliggende grundlag tilslutte sig forslag 3 og 4 - Specialundervisning.
Helle Blak(F) og Sten Knuth(V) ønskede at de manglende 12,8 mio. indtil videre kassefinansieres og afdrages når vedtagne forslag har haft den forventede økonomiske effekt.

130. Opfølgning pr. december 2018 - Specialundervisning Skole og Børn & Unge (E)

130. Opfølgning pr. december 2018 - Specialundervisning Skole og Børn & Unge (E)

Sagsnr.: 330-2018-3190                 Dok.nr.: 330-2018-638256                                          Åbent
Kompetence: Børne- og Ungeudvalget
Beslutningstema
Baggrund
Specialundervisningsområdet og det specialiserede børne- og ungeområde er begge præget af udfordringer, der lægger kraftigt pres på områdernes økonomi. Der er af den grund behov for et stærkt administrativt og politisk fokus. I den månedlige opfølgning bliver Børne- og Ungeudvalget derfor præsenteret for den seneste udvikling på områderne.
Rapporteringen er udarbejdet, så den giver et enkelt overblik over udviklingen i udgifter og aktiviteter, ligesom der – hvor det er muligt – er beregnet gennemsnitspriser på anvendte indsatser. Dermed opbygges der viden om den aktuelle udvikling i udgifter og aktiviteter, som kan underbygge beslutninger, der træffes enten i forbindelse med de faste budgetopfølgninger eller som et led i den løbende administrative og politiske styring af områderne.
Retligt grundlag
Handlemuligheder
Børne- og Ungeudvalget kan tage den månedlige rapportering omkring specialundervisning og det specialiserede børne- og ungeområde til efterretning.
Vurdering
I bilag 1 ses månedlig opfølgning på økonomi og aktiviteter for specialundervisning.
I bilag 2 ses den månedlige opfølgning på økonomien på det specialiserede børne- og ungeområde.
Månedlig opfølgning Specialundervisning
Udvikling i forbrug pr. december 2018
Fra december er der tilført området tillægsbevilling svarende til det forventede underskud.
Der styres derfor ved denne økonomiopfølgning efter det nye budget på 164,5 mio.
Det forventede regnskab forventes derfor med lille usikkerhedsmargen at være lig med budgettet, og myndigheden for specialundervisning forventer dermed hverken mindre- eller merforbrug i 2018.
Månedlig opfølgning Børn og Unge
Udvikling i forbrug pr. december 2018
I budgetopfølgning 4 var forventningen et merforbrug på 37,7 mio. kr., som byrådet besluttede at tilføre som en tillægsbevilling den 26. november 2018.
Efter tilførslen af tillægsbevilling på 37,7 mio. kr. er der ved den seneste opfølgning en forventning om et samlet mindreforbrug på ca. 2 mio. kr, med forbehold for akutte sager i sidste halvdel af december.
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger
Indstilling
Centerchef for Børn og Unge indstiller på forvaltningens vegne,
1.    at Den månedlige rapportering tages til efterretning
Beslutning i Børne- og Ungeudvalget den 7. januar 2019:
Fraværende:  Lis Tribler (A)
Taget til efterretning.

131. Lejligheder ved Havrebjerg (B)

131. Lejligheder ved Havrebjerg (B)

Sagsnr.: 330-2018-75456               Dok.nr.: 330-2018-634380                                          Åbent
Kompetence: Byrådet
Beslutningstema
Børne- og Ungeudvalget skal beslutte at etablere to lejligheder i den tidligere lærerbolig ved Havrebjerg Skole.
Dernæst skal Byrådet via fagudvalget træffe beslutning om finansiering af de to lejligheder ved at flytte anlægsmidler fra anlægsprojektet 301700 Skoleudbygning til et nyt anlægsprojekt, der har som formål at etablere de to lejligheder.
Baggrund
I forbindelse med etableringen af døgntilbuddet Havrebjerg er der et ønske om at etablere to lejligheder, der kan anvendes til særligt udsatte familier. Den gamle lærerbolig står tom, så derfor er der en oplagt mulighed for at renovere boligen og omdanne denne til to store lejligheder.
Primær målgruppe
De to lejligheder vil fortrinsvist henvende sig til familier, der har akut behov for hjælp. F.eks. en ung sårbar mor eller en udfordret familie i krise. Det kan også være et beskyttelseshensyn i forhold til vold og overgreb for mor eller far, mens sagen afklares.
Samtidig vil de to lejligheder være med til at styrke fleksibiliteten i forhold til at udnytte ressourcerne optimalt. I travle perioder på døgntilbuddet Havrebjerg og i lejlighederne vil medarbejderne kunne supplere og understøtte hinanden.
Den primære fordel ved etableringen af de to lejligheder er den økonomiske besparelse, som blev beskrevet i sagen på Børne- og Ungeudvalgets møde den 3. december 2018.
Heri blev beskrevet, hvordan der kunne etableres to lejligheder til særligt udsatte familier i den gamle lærerbolig på Havrebjerg Skole. Etableringen af de to lejligheder vil koste 600.000 kr., men til gengæld vurderes det, at der årligt vil kunne spares ca. 1 mio. kr. i gennemsnit, når vi kan benytte eget tilbud i stedet for at skulle købe et tilsvarende tilbud hos en privat aktør.
Retligt grundlag
Ifølge Slagelse Kommunes Regler for Økonomistyring og Ledelsestilsyn skal Byrådet give anlægsbevilling, før et anlægsprojekt kan igangsættes.
Handlemuligheder
Etableringen af de to lejligheder vil koste 600.000 kr., men til gengæld vurderes det, at der årligt vil kunne spares ca. 1 mio. kr. årligt, når vi kan benytte eget tilbud i stedet for at skulle købe et tilsvarende tilbud hos en privat aktør.
Da investeringen i lejlighederne forventes tjent ind allerede første år, kan udgifterne til etableringen betragtes som et lån. Med det forstås, at anlægsudgifterne til etableringen i 2019 overføres fra et eksisterende anlægsprojekt mod at midlerne betales tilbage året efter fra det budgetområde, hvor besparelsen indhentes.
Derfor søges der i denne sag om oprettelse af et nyt anlægsprojekt med navnet ”Lejligheder ved Havrebjerg Skole” med et frigivet anlægsbudget på 600.000 kr. i 2019. Anlægsbudgettet overføres fra 301700 Skoleudbygning i 2019.
Samtidig søges der om overførsel af driftsmidler fra myndighedsområdet på Børn og Unge til 301700 Skoleudbygning i 2020. Dermed vil ”lånet” være tilbagebetalt.
Børne- og Ungeudvalget kan beslutte at etablere de to lejligheder. Alternativt kan Børne- og Ungeudvalget beslutte ikke at etablere de to lejligheder.
Såfremt Børne- og Ungeudvalget beslutter at etablere de to lejligheder, skal der træffes beslutning om finansiering. I den forbindelse kan Børne- og Ungeudvalget beslutte at anbefale Økonomiudvalget og Byrådet at flytte anlægsmidlerne mellem de to anlægsprojekter i 2019. Samtidig kan udvalget beslutte at anbefale Økonomiudvalget og Byrådet at flytte driftsmidler fra myndighedsområdet Børn og Unge til anlægsprojektet Skoleudbygning i 2020.
Vurdering
Administrationen vurderer, at etableringen af de to lejligheder giver et godt udgangspunkt for at arbejde fagligt kompetent med de udsatte familier på en omkostningseffektiv måde.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
I hele 1.000 kr.
Politikområde
2018
2019
2020
2021
Bevillingsønske
 
 
 
 
 
Anlæg
8.1 Myndighed Skole
 
-600
600
 
Anlæg
8.4 Myndighed Børn og Unge
 
600
 
 
Drift
8.4 Myndighed Børn og Unge
 
 
-600
 
Afledt drift
 
 
 
 
 
Finansiering
 
 
 
 
 
Anlægsbevillingen på 301700 Skoleudbygning, i alt 14,5 mio. kr. i 2019, er allerede frigivet. Hvis der flyttes 600.000 kr. til ”Lejligheder ved Havrebjerg Skole”, vil der således være 13,9 mio. kr. tilbage i 2019. Der overføres 600.000 kr. tilbage til 301700 Skoleudbygning i 2020.
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Centerchefen for Børn og Unge indstiller,
1.    at Børne- og Ungeudvalget godkender etableringen af de to lejligheder på Havrebjerg
2.    at Børne- og Ungeudvalget overfor Økonomiudvalget og Byrådet anbefaler, at der flyttes i alt 600.000 kr. anlægsmidler i 2019 fra anlægsprojektet 301700 Skoleudbygning til et nyoprettet anlægsprojekt ”Lejligheder ved Havrebjerg Skole”.
3.    at Børne- og Ungeudvalget overfor Økonomiudvalget og Byrådet anbefaler, at der flyttes i alt 600.000 kr. driftsmidler i 2020 fra myndighedsområdet på Børn og Unge til anlægsprojektet 301700 Skoleudbygning.
Beslutning i Børne- og Ungeudvalget den 7. januar 2019:
Fraværende:  Lis Tribler (A)
At 1 - Godkendt.
At 2 - Anbefales til Økonomiudvalgets og Byrådets godkendelse.
At 3 - Anbefales til Økonomiudvalgets og Byrådets godkendelse.

132. Frigivelse af anlægsmidler - Livs- og læringshuset i Slotsbjergby (B)

132. Frigivelse af anlægsmidler - Livs- og læringshuset i Slotsbjergby (B)

Sagsnr.: 330-2017-57657               Dok.nr.: 330-2018-550254                                          Åbent
Kompetence: Byrådet
Beslutningstema
Byrådet skal via fagudvalget træffe beslutning om at give anlægsbevilling til det resterende rådighedsbeløb på 18 mio. i 2019 og 4,125 mio. kr. i 2020 til Livs- og læringshuset i Slotsbjergby.
Børne- og Ungeudvalget skal træffe beslutning om udpegning af repræsentant fra udvalget til deltagelse i Styregruppe/byggeudvalg.
Baggrund
Som en del af budgetaftalen besluttede Byrådet i oktober 2016, at løfte området i Slots Bjergby både i forhold til lokalplaner og institutionsudbygning, og der blev afsat 20 mio. kr. til daginstitution og skole i Slots Bjergby.
Den 24. april 2017 godkendte Byrådet tids- og procesplan for anvendelse af anlægsbudget til udbygning i Slots Bjergby.
Primo september 2018 orienteres Erhvervs- og Teknikudvalget og Børne- og Ungeudvalget om udsendelse af byggeprogramfor Livs- og Læringshus i Slotsbjergby.
De 2 bilag - Rumprogram og Byggeprogram beskriver det Livs og læringshus, som styregruppen har vedtaget, herunder økonomisk ramme og tidsplan. Sammen med lokalplanen danner materialet grundlag for udbud af totalrådgivning på opgaven. Opgaven er sendt i EU-udbud.
Efter kontrakt med rådgiver, som forventes indgået den 11. december 2018, påbegyndes projektering af bygningen inden entrepriseudbud og byggeperiode jfr. tidsplanen.
Af rumprogrammet fremgår det,
-at Livs- og læringshuset skal rumme faciliteter til 1 vuggestuegruppe på 15 børn og 4 børnehavegrupper på hver 20 børn.
-at skolens faglokaler (sløjd og billedkunst) istandsættes og skolekøkken ombygges.
-at der bygges 200 m² nye personalefaciliteter (Personalerum, møderum, lærerarbejdspladser og administration).
-at der bygges et 350 m² stort fællesrum (bevægelsesrum, multirum, aula) som kan bruges af skole og daginstitution om dagen samt af borgere udenfor skoletiden.
Retligt grundlag
Styrelsesloven.
Jf. Regler for Økonomistyring og Ledelsestilsyn skal Byrådet give anlægsbevilling, før arbejdet kan igangsættes.
Handlemuligheder
Udvalget kan vælge at anbefale frigivelse af anlægsbevilling.
Udvalget kan vælge at udpege en repræsentant, der kan indgå i styregruppen/byggeudvalget.
Vurdering
Den oprindelige tidsplan er blevet forsinket med mindst15 måneder. Det betyder, at Slotsbjergby Daginstitution ”Slottet” for nuværende ikke har mulighed for at tilbyde plads til alle de børn, der ønsker en plads i institutionen. Samtidigt er det ikke lykkedes for Dagplejen at rekruttere dagplejere til området.
Samlet betyder det, at børn og forældre fra Slotsbjergby henvises til daginstitutioner andre steder i kommunen indtil daginstitutionen forventeligt er klar til ibrugtagning i 2020.
Administrationen anbefaler, at Byrådet via fagudvalget træffer beslutning om at give an-lægsbevilling til det afsatte rådighedsbeløb således, at den fremlagte tidsplan kan overholdes.
Administrationen anbefaler at Børn- og Ungeudvalget udpeger en repræsentant til styregruppen/byggeudvalget.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Anlægsbevillingen er en udmøntning af det i budget 2018-2021 afsatte rådighedsbeløb.
I hele 1.000 kr.
Politikområde
2017
2018
2019
2020
Bevillingsønske
 
 
 
 
 
Drift
 
 
 
 
 
Anlæg
8.02
 
18.000
4.125
Afledt drift
 
 
 
 
 
Finansiering
 
 
 
 
 
Afsat rådighedsbeløb
8.02
 
-18.000
-4.125
Kassen
 
 
 
 
 
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger
Indstilling
Centerchefen for Børn og Unge indstiller,
1.    at Børne- og Ungeudvalget overfor Byrådet anbefaler, at der bliver givet anlægsbevilling kr. 18.000.000 kr. i 2019 og 4.125.000 kr. i 2020 til det på sted 514540 afsatte rådighedsbeløb
2.    at Børne- og Ungeudvalget udpeger en repræsentant til byggeudvalget
Beslutning i Børne- og Ungeudvalget den 5. november 2018:
Fraværende:  Helle Blak (F)
At 1 - Anbefales til Byrådet.
At 2 - Udvalget udpegede Unni Oldenburg, subsidiært Lis Tribler.
Beslutning i Økonomiudvalget den 19. november 2018:
Fraværende: 
At 1 - Anbefales til Byrådets godkendelse.
At 2 - Økonomiudvalget anmoder om, at det forud for byrådsmødet undersøges, hvorvidt udvalget kan suppleres.
Beslutning i Byrådet den 26. november 2018:
Fraværende: 
At 1 - Godkendt
At 2 - Godkendt at tilbagesende spørgsmålet om udvidelse af styregruppen med yderligere en politiker til behandling i Børne- og Ungeudvalget.
Beslutning i Børne- og Ungeudvalget den 7. januar 2019:
Fraværende:  Lis Tribler (A)
At 2 - Forslaget vedrørende udvidelse af styregruppen blev ikke godkendt.

133. Beredskabsplan til forebyggelse af ekstremisme og radikalisering (B)

133. Beredskabsplan til forebyggelse af ekstremisme og radikalisering (B)

Sagsnr.: 330-2018-75633               Dok.nr.: 330-2018-623051                                          Åbent
Kompetence: Børne- og Ungeudvalget
Beslutningstema
Børne- og Ungeudvalget skal godkende udkast til beredskabsplan til forebyggelse af ekstremisme og radikalisering.
Baggrund
Center for Børn og Unge har udarbejdet en beredskabsplan til forebyggelse af ekstremisme og radikalisering.
I februar 2018 indgik Center for Børn og Unge en samarbejdsaftale med Socialstyrelsen og Styrelsen for Nationalt Center for Forebyggelse af Ekstremisme. Formålet var en kortlægnings- og rådgivningsproces, der skulle munde ud i én samlet kommunal handlingsplan til forebyggelse af Ungdomskriminalitet og ekstremisme ved udgangen af 2018.
I den forbindelse, blev nedsat en tværfaglig arbejdsgruppe i Center for Børn og Unge. Undervejs i processen besluttede arbejdsgruppen i samarbejde med de to styrelser at opdele arbejdet, så det i stedet for én samlet handlingsplan endte ud med to planer: en beredskabsplan til forebyggelse af ekstremisme og radikalisering og en handlingsplan til forebyggelse af ungdomskriminalitet. Begge arbejdsprocesser blev afsluttet i november/december 2018.
Beredskabsplanen til forebyggelse af ekstremisme og radikalisering er primært foregået i et samarbejde mellem SSP i Slagelse Kommune, Det Nationale Center for Forebyggelse af Ekstremisme, Rigspolitiet, PET og Rambøll.
Overordnet skal beredskabsplanen sætte fokus på Slagelse Kommunes indsatser til forebyggelse af ekstremisme og radikalisering.
Desuden er formålet:
·         at understøtte den generelle forebyggelse af ekstremisme, herunder at sikre en sammenhæng mellem relevante indsatser og kompetencer på tværs af kommunen.
·         at understøtte en systematisk og effektiv vurdering af bekymringshenvendelser vedr. ekstremisme.
·         at støtte, inspirere og motivere borgere, der er i kontakt med ekstremistiske miljøer, eller er i bekymrende nærhed heraf, til en livsstils-/adfærdsændring ind i en demokratisk retning.
Beredskabsplanen er vedlagt sagen. Der er fem bilag til beredskabsplanen:
Bilag 1 (Kort handleguide til samarbejdspartnere) og bilag 2 (Mentorindsatsen) er vedlagt.
Bilag 3 (Uddannelsespakke om kontroversielle emner i skolen) og bilag 4 (Inspiration til skoleledelser om kontroversielle emner) kan hentes her.
Bilag 5 (Håndbog - Vurderingsværktøj ved bekymring for ekstremisme) er ikke offentlig tilgængelig. Den vil være tilgængelig for de fagprofessionelle. Den kan eftersendes til Udvalget, hvis det ønskes.
Behovet for en kommunal beredskabsplan skal ses i forlængelse af seneste Nationale Handlingsplan for forebyggelse og bekæmpelse af ekstremisme og radikalisering. Den blev offentliggjort i oktober 2016 af den tidligere Venstre-regering. Her er blandt andet beskrevet 41 nye initiativer fordelt på ni indsatsområder under Justitsministeriet, Undervisningsministeriet samt Udlændinge- og Integrationsministeriet.
En række af initiativerne i Den Nationale Handlingsplan har det formål, at de lokale forebyggelsesindsatser skal styrkes. Det skal bl.a. ske ved, at flere kommuner udarbejder lokale strategier og beredskaber for håndteringen af bekymringer fra lokale fagpersoner.
Retligt grundlag
Over 18 år
Det følger af Servicelovens §12b, at Kommunalbestyrelsen skal sørge for, at personer over 18 år har mulighed for at få gratis, målrettet rådgivning, hvis de henvender sig, fordi de er i risiko for at blive radikaliserede eller de ønsker hjælp til at forlade et ekstremistisk miljø. Tilbuddet om rådgivning kan også omfatte opsøgende arbejde.
Under 18 år
Det følger af den generelle tilsynsbestemmelse i servicelovens §146, at kommunen skal føre tilsyn med de forhold, hvorunder børn og unge under 18 år i kommunen lever. Det skal ske på en sådan måde, at kommunen så tidligt som muligt kan få kendskab til tilfælde, hvor der må antages at være behov for særlig støtte til barnet eller den unge.
Forebyggelse af ekstremisme og radikalisering blandt børn og unge under 18 år varetages i SSP-samarbejdet. Der er i serviceloven en række muligheder for at træffe afgørelser om foranstaltninger med henblik på antiradikalisering: §50 (den børnefaglige undersøgelse), §51 (undersøgelse uden samtykke), §52 (foranstaltninger), §57a (forældrepålæg), §57b (ungepålæg) og §58 (anbringelse uden for hjemmet uden samtykke).
Handlemuligheder
Børne- og Ungeudvalget kan godkende beredskabsplanen som den foreligger her eller komme med ændringsforslag.
Vurdering
Center for Børn og Unge har vurderet, at der er behov for at synliggøre og styrke Slagelse Kommunes indsats for forebyggelse og bekæmpelse af kriminalitet med et ekstremistisk motiv. Dette er primært på baggrund af den Nationale Handlingsplan for forebyggelse og bekæmpelse af ekstremisme og radikalisering. Her anbefales det, at flere kommuner udarbejder lokale strategier og beredskaber for håndteringen af bekymringer fra lokale fagpersoner.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Konsekvenser for andre udvalg
Center for Børn og Unge vurderer, at Udvalget for Specialiserede Borgerindsatser samt Social- og Beskæftigelsesudvalget skal orienteres om beredskabsplanen, når den er blevet godkendt.
Indstilling
Centerchefen for Børn og Unge indstiller,
1.    at Børne- og Ungeudvalget godkender udkast til beredskabsplan til forebyggelse af ekstremisme og radikalisering.
Beslutning i Børne- og Ungeudvalget den 7. januar 2019:
Fraværende:  Lis Tribler (A)
Drøftet.
Genoptages på baggrund af et supplerende oplæg fra administrationen om implementering i praksis.

134. Handlingsplan til forebyggelse af ungdomskriminalitet (B)

134. Handlingsplan til forebyggelse af ungdomskriminalitet (B)

Sagsnr.: 330-2018-80355               Dok.nr.: 330-2018-636755                                          Åbent
Kompetence: Børne og Ungeudvalget
Beslutningstema
Børne- og Ungeudvalget skal godkende udkast til en 2-årig handlingsplan til forebyggelse af ungdomskriminalitet.
Når de 15 initiativer i regeringens udspil om ungdomskriminalitet er blevet konkretiseret, er Center for Børn og Unge opmærksom på, at der skal følges op på den foreliggende handlingsplan.
Baggrund
Center for Børn og Unge har i 2018 udarbejdet udkast til en handlingsplan til forebyggelse af ungdomskriminalitet.
Processen
I februar 2018 indgik Center for Børn og Unge en samarbejdsaftale med Socialstyrelsen og Styrelsen for Nationalt Center for Forebyggelse af Ekstremisme. Formålet var en kortlægnings- og rådgivningsproces, der skulle munde ud i én samlet kommunal handlingsplan til forebyggelse af ungdomskriminalitet og ekstremisme ved udgangen af 2018.
I den forbindelse, blev nedsat en tværfaglig arbejdsgruppe i Center for Børn og Unge. Undervejs i processen besluttede arbejdsgruppen i samarbejde med de to styrelser at opdele arbejdet, så det i stedet for én samlet handlingsplan endte ud med to planer: en beredskabsplan til forebyggelse af ekstremisme og radikalisering og en handlingsplan til forebyggelse af ungdomskriminalitet. Begge arbejdsprocesser blev afsluttet i november/december 2018.
I forbindelse med arbejdet omkring handlingsplanen til forebyggelse af ungdomskriminalitet blev afholdt en temadag. Her var inviteret centrale medarbejdere på tværs i organisationen, repræsentanter for virksomhedsledere og ungdomsuddannelser, politiet og de to Styrelser. Det primære formål med temadagen var, at få indkredset de mest aktuelle behov for handlinger på området.

I juni 2018 indgik regeringen en aftale med Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti om en reform af indsats mod ungdomskriminalitet. I udspillet indgår 15 initiativer. Arbejdsgruppen, der har udarbejdet den lokale handlingsplan har undervejs i processen haft udspillet med i overvejelserne. Når de 15 initiativer i regeringens udspil om ungdomskriminalitet er blevet konkretiseret, kan der være elementer, som må implementeres i handlingsplanen.
Handlingsplanen
Handlingsplanen er primært målrettet alle ledere og medarbejdere i Slagelse Kommune der arbejder for og med børn og unge. Den er tænkt som et fælles styringsredskab med fokus på trivselsfremmende og kriminalpræventive indsatser målrettet de 10-29 årige.
I Handlingsplanen vil tre fokusområder være i centrum for det lokale kriminalitetsforebyggende arbejde i de næste 2 år.
1.    Klare samarbejdsflader og tydelig ansvarsfordeling.
·         SSP-tovholdere og SSP-netværksmøder på alle folkeskoler, så hvert skoledistrikt har et stærkt tværfagligt samarbejde med fokus på det kriminalpræventive arbejde. Bemærk, at det vil forpligte folkeskolerne til at afsætte ressourcer til dette.
·         §115-møder (mulighed for at videregive oplysninger med henblik på den kriminalitetsforebyggende indsats) skal struktureres og alle relevante fagpersoner skal deltage.
·         Tydeligere struktur for ansvar og roller omkring arbejdet med unge, der er i risiko for eller har begået kriminalitet.
2.    Bedre overgange til ungdomsuddannelserne og beskæftigelsesområdet, jf. Ungeindsatsen.
·         De unge og de unges forældre skal møde kommunen som én samlet instans.
·         De unge skal have én plan og én kontaktperson. I planen skal indgå kriminalpræventive og trivselsfremmende indsatse for unge i risikogruppen. Der skal desuden sikres håndholdt overgang til ungdomsuddannelse eller beskæftigelse.
·         Uddannelsesvejlederne inddrages tidligt omkring alle unge i risikogruppen.
·         Overdragelse af unges sager mellem Center for Børn og Unge, Center for Handicap og Psykiatri og Center for Arbejdsmarked og Integration systematiseres.
3.    En fælles ramme for SSP-samarbejdet.
·         Alle afdelinger/virksomheder i organisationen, der er i berøring med børn og unge skal have en tovholder/nøglemedarbejder med opdateret viden om kriminalitetstruede børn og unge.
·         SSP-teamet skal afholde en temadag, hvor alle relevante medarbejdere får den nyeste viden inden for det kriminalpræventive område.
·         Alle relevante medarbejdere skal have kendskab til risiko- og beskyttelsesfaktorer og forebyggelsestrekanten og handle med udgangspunkt i denne viden.
Handlingsplanen er vedlagt sagen som bilag.
Retligt grundlag
Retsplejeloven § 115: Gør det muligt for myndighedspersoner at udveksle oplysninger om en person, hvis det har et kriminalitetsforebyggende sigte.
Serviceloven §49a: Gør det muligt for skoler, klubber, væresteder, dagtilbud, fritidshjem, det kommunale sundhedsvæsen og myndigheder indbyrdes at udveksle oplysninger om en person, hvis udvekslingen må anses for nødvendig som led i det tidlige eller forebyggende samarbejde om udsatte børn og unge.
Databeskyttelsesloven § 8: ’Værdispringsregelen’ giver mulighed for, at myndigheder kan videregive personoplysninger, hvis hensynet til den offentlige interesse overstiger hensynet til den enkelte. Kan bruges, hvis en myndighed har mistanke om forberedelse af voldsom kriminalitet.
Folkeskoleloven § 1: Folkeskolens formålsparagraf er markant for det opbyggende og foregribende arbejde i et bredere perspektiv.
Handlemuligheder
Børne- og Ungeudvalget kan godkende Handlingsplanen som den foreligger nu eller vælge at udskyde en handlingsplan til de 15 initiativer i regeringens udspil om ungdomskriminalitet er blevet konkretiseret.
Vurdering
Udarbejdelse af en handlingsplan til forebyggelse af ungdomskriminalitet har været en proces på næsten et år. Det skyldes blandt andet, at processen blev indledt med en kortlægning og selvevaluering faciliteret af Socialstyrelsen og Nationalt Center for Forebyggelse af Ekstremisme.
Center for Børn og Unge vurderer, at den foreliggende handlingsplan er et godt afsæt, der kan bygges videre på, når de 15 initiativer i regeringens udspil om ungdomskriminalitet er blevet konkretiseret.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Konsekvenser for andre udvalg
Center for Børn og Unge vurderer, at Udvalget for Specialiserede Borgerindsatser samt Social- og Beskæftigelsesudvalget skal orienteres om handlingsplanen, når den er blevet godkendt.
Indstilling
Centerchefen for Børn og Unge indstiller,
1.    at Børne- og Ungeudvalget godkender Udkast til handlingsplan til forebyggelse af ungdomskriminalitet.
Beslutning i Børne- og Ungeudvalget den 7. januar 2019:
Fraværende:  Lis Tribler (A)
Drøftet.
Udvalget besluttede temamøde i februar om forebyggelse af Ungdomskriminalitet, bl.a. i lyset af forslaget til handleplan, bereskabsplan vedrørende ekstremisme og ny lovgivning om bekæmpelse af ungdomskriminalitet.
Forslaget til handleplan genbehandles med oplæg til tydeligere mål.

135. Initiativsag - Videndeling i folkeskolen (B)

135. Initiativsag - Videndeling i folkeskolen (B)

Sagsnr.: 330-2018-75457               Dok.nr.: 330-2018-598765                                          Åbent
Kompetence: Byrådet
Beslutningstema
Byrådsmedlem Thomas Clausen, Enhedslisten, har den 18. november 2018 via sin initiativret ønsket, at Byrådet tager stilling til sagen om en offentligt tilgængelig præsentation af videndeling og erfaringsudveksling i folkeskolen med henblik på at forbedre undervisningen i dansk og matematik.
Baggrund
Viden, dannelse, færdigheder, udvikling, indsigt - det er alt sammen vigtigt for elever, pædagoger og lærere i folkeskolen. Derfor er det vigtigt, at der er gode muligheder for at dele viden og erfaringer med det formål at gøre de ni års skolegang bedre for eleverne og for at gøre folkeskolen til en bedre arbejdsplads for pædagoger og lærere.
Det daværende Uddannelsesudvalg godkendte på sit møde den 4. maj 2015 administrationens kvalitetsrapport om skolepolitikken med tilhørende overvejelser vedrørende børns sproglige kompetencer ved skolestart, som var et af punkterne i strategien for skolepolitikken i perioden 2012-2015:
”Efter skolestart er det vanskeligt at løfte børn i sproglige udfordringer tilstrækkeligt, og det kræver en meget større indsats end i børnenes tidlige leveår.”
Problemet bliver ikke mindre, når/hvis forskellen mellem en kommunes testresultater og testresultaterne på landsplan vokser fra klassetrin til klassetrin.
På byrådsmødet den 25. april 2015 godkendte byrådets flertal kvalitetsrapporten, mens Enhedslisten stemte imod. Vi stemte imod, fordi der i denne kvalitetsrapport ikke var fokus på de skoler, hvor der faktisk blev opnået bemærkelsesværdige resultater med hensyn til læsefærdigheder i 2. klasse i skoleåret 2013-2014.
Det er et nationalt testmål, at 80 procent af eleverne skal være gode til at læse i forbindelse med de nationale test. Det opnåede man ikke endnu på landsplan, ej heller i Slagelse Kommune, men det var bemærkelsesværdigt, at man på nogle skoler opnåede testresultater over det nationale testmål.
Disse resultater kan være tilfældige og/eller præget af forskellige sociale, økonomiske, klassemæssige og kulturelle forhold, men de bør beskrives nærmere. Derfor stillede Enhedslisten forslag på byrådsmødet den 26. maj om, ”at Slagelse Byråd pålægger administrationen at sørge for, at de relevante skoler foretager en beskrivelse af den faglige og pædagogiske praksis i dens forskellige former, som har dannet baggrund for testresultater over de nationale testmål i dansk i 2. klasse. Beskrivelsen forelægges for Uddannelsesudvalget og byrådet med henblik på inddragelse i kommunens uddannelsespolitiske strategi.”
Enhedslistens forslag blev behandlet på mødet i Uddannelsesudvalget den 10. august 2015, hvor Center for Uddannelse havde fire indvendinger mod forslaget, men dog nåede frem til, at ”Center for Uddannelse vil fremadrettet have fokus på at følge skolernes faglige progression, og er ved at afsøge muligheder for, at dette i højere grad kan lade sig gøre.”
Sagen blev genoptaget på mødet i Uddannelsesudvalget den 7. september 2015, hvor der blev truffet følgende beslutning:
”Testerne er ikke offentlige og kan på den baggrund ikke indgå i en politisk behandling.
Udvalget gør opmærksom på, at der allerede er et samarbejde mellem skolerne, hvor der med udgangspunkt i testresultaterne er fokus på videndeling og erfaringsudveksling.
Udvalget er ikke indstillet på at forfølge sagen yderligere.” 
På den baggrund stillede Enhedslisten forslag om, at ”Slagelse Byråd pålægger administrationen at sørge for, at der foretages en offentligt tilgængelig præsentation af den videndeling og erfaringsudveksling, som der er fokus på i det kommunale skolevæsen med hensyn til danskundervisningen i 2. klasse.”
”Beslutning i Byrådet den 5. oktober 2015:
Byrådet besluttede under punktet "Godkendelse af dagsorden" at lade punktet udgå af dagsordenen med henvisning til, at sagen allerede er behandlet.
Et mindretal bestående af (Ø) og Helle Blak (Uden for partierne) (i alt 3) stemte imod.”
Nu er vi nået frem til 2018 - og med et nyt byråd -, så er det på tide, at byrådet kommer videre med skolepolitikken. Når nu skolevæsenet også lægger stor vægt på faget matematik, er dette fag taget med i forslaget i 2018. Det kan være begyndelsen til videndeling og erfaringsudveksling inden for hele fagrækken.
Retligt grundlag
Byrådsmedlemmers ret til at indbringe en sag for Byrådet følger af § 11 i Styrelsesloven.
Handlemuligheder
Ingen bemærkninger.
Vurdering
Ingen bemærkninger.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Ingen bemærkninger.
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Byrådsmedlem Thomas Clausen, Enhedslisten, indstiller,
1.    at Slagelse Byråd pålægger administrationen at sørge for, at der foretages en offentligt tilgængelig præsentation af den videndeling og erfaringsudveksling, der i fagene dansk og matematik måtte foregå mellem kommunens folkeskoler. Denne præsentation forelægges byrådet.
Beslutning i Byrådet den 26. november 2018:
Fraværende: 
At 1 - Forslaget oversendes til Børne- og Ungeudvalgets behandling.
Beslutning i Børne- og Ungeudvalget den 7. januar 2019:
Fraværende:  Lis Tribler (A)
Taget til efterretning.
Sagsfremstilling og notat udsendes til Byrådets orientering.

136. Oversigt over klub- og fritidstilbud i Slagelse Kommune (D)

136. Oversigt over klub- og fritidstilbud i Slagelse Kommune (D)

Sagsnr.: 330-2018-80545               Dok.nr.: 330-2018-634748                                          Åbent
Kompetence: Børne- og Ungeudvalget
Beslutningstema
Børne- og Ungeudvalget orienteres om oversigt over klub- og fritidstilbud samt tidligere
udkast til Ungevision til brug for udmøntning af Budgetaftalen 2019 – 2022 punkt nr. 32. 
Baggrund
Det følger af Budgetaftale 2019 – 2022 punkt nr. 32:
”Der tages snarest skridt til en mere ensartet struktur mht. klubområdet for unge med henblik på en samlet ungeindsats. Eventuelle effektiviseringer eller besparelser fra dette forbliver i børne- og ungeområdet”: Der blev efterspurgt på udvalgets 17-15 møde den 22. og 23. november 2018 oversigt over klub- og fritidsaktiviteter (jf. bilag 1.) og ”udkast til Unge vision og strategi for klubområdet” (jf. bilag 2 fra udvalgsmøde den 9. april 2018).
Bilag 1 er en oversigt over de fritids- og klubtilbud, der er i Slagelse Kommune. Tilbuddene, som fremgår af skemaet omfatter børn og unge fra 0. klasse – 17 år og omfatter SFO, SFOII, klubber, fritidshjem, væresteder og private tilbud, der får kommunalt tilskud. Af oversigten fremgår antal indmeldte børn og unge pr. 1. december 2018 i tilbuddene.
I alt er der pr. dec. 2018 indmeldt 2465 (minus morgenmodul) børn i fritidshjem og SFO og 1160 i klub og SFOII. 
I oversigten er der oplysninger om åbningstider og forældrebetaling for de forskellige tilbud. Desuden er der oplysninger om antal indmeldte børn/unge pr. 1. december 2018 i de forskellige tilbud.
Tallene for ungdomsklubberne er estimerede da det er gratis at gå i ungdomsklub og der derfor ikke er indmeldelse. Undtaget er Byskovens ungdomsklub, som har indmeldelse via ungdomsskolens elevadministrationssystem. KUK og Vemmelev Ungdomssklub opkræver et symbolsk administrationsbeløb, når de unge kommer første gang i klubben. 
Ungdomsklubberne estimerer, at ca. mellem 1/3 og 1/2 af de tilmeldte unge kommer i klubben i gennemsnit pr. aften. Ungdomsklubberne giver begrænset adgang for børn/unge         allerede fra 7. kl.
Klubtilbuddene er åbent for alle unge og ikke kun unge fra den ”lokale skole” eksempelvis er de unge fra Tårnborg velkommen i ungdomsklub i KUK eller Grotten og
børn og unge fra Kirkeskovsskolen tager til Oliemøllen etc.
Sidst i skemaet er en oversigt over de budgetterede udgifter i 2019 for klubområdet, SFO, SFO II, Fritidshjem Ungdomsskolen og SSP.
Priserne i oversigten er for heldagstilbud, men det er også muligt at vælge enten morgen eller eftermiddagsmodul. Nogle steder er der kun åbent i 9. mdr. (Fritidsklubber i Dalmose, Flakkebjerg, Sørby og Slotsbjergby).
SFO på specialskolerne er ikke medtaget i oversigten – elever, som visiteres til specialskolen har automatisk adgang til SFO på skolen, henholdsvis Klostermarken og Storebæltskolen. 
Vedr. bilag 2: Udvalget godkendte på deres møde i september 2017 kommissorium og tidsplan vedrørende fremtidens klubområde. På baggrund af det blev der udarbejdet en
ungevision og strategi for klubområdet.
Formålet med strategien var at sætte en fælles retning for, hvad Slagelse Kommune vil på klubområdet, og sikre at klubtilbuddene også fremadrettet er attraktive. Strategien er rettet mod alle klubtilbud til børn og unge i alderen 10 – 23 år. Det gælder SFOII (4.-6. klasse), fritidshjem og fritidsklub (4.-6. klasse), juniorklub (4.-7. klasse), og ungdomsklub (7. klasse-18 år).
Retligt grundlag
Ingen kommentarer.
Handlemuligheder
Børne- og Ungeudvalget drøfter oversigten og tidligere udkast til Ungevision og klubstrategi forud for fremlæggelse af forslag til udmøntning af Budgetaftalen 2019-2022 punkt 32.
Vurdering
Som det fremgår af materialet er der både geografisk, organisatorisk og indholdsmæssigt et meget varierende tilbud til kommunens børn og unge alt efter hvor de bor og går i skole.
Konkret er det:
·         Tilgængelighed for børnene
·         Forældrebetaling
·         Lovgivning
·         Bæredygtighed
·         Referenceforhold
Organisatorisk har mange af tilbuddene baggrund i de fire sammenlægningskommuner, som oprindeligt var meget forskellige med hensyn til både geografi, størrelse og indretning. Det er administrationens vurdering at den forskellighed, der forsat har afsmittende virkning, stadigvæk kan give god mening i forhold til nogle af de givne parametre eksempelvis geografi herunder land og by, infrastruktur m.m.
På den anden side peger andre parametre som eksempelvis beskrevet i ”Klubstrategien” (jf. bilag 2) i retning af at der er brug for et mere fælles fundament for området.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Ingen bemærkninger
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger
Indstilling
Centerchefen indstiller,
1.    at Børne- og Ungeudvalget drøfter det fremlagte materiale med henblik på at administrationen udarbejder oplæg til udmøntning af Budgetaftalen 2019 – 2022 punkt nr. 32 til udvalgets møde i februar.
Beslutning i Børne- og Ungeudvalget den 7. januar 2019:
Fraværende: 
Drøftet.
Udvalgets bemærkninger medtages i kommende oplæg til videre drøftelse på februarmødet.

137. Status på etablering af Den Forberedende Grunduddannelse (FGU) og ungeindsatsen (O)

137. Status på etablering af Den Forberedende Grunduddannelse (FGU) og ungeindsatsen (O)

Sagsnr.: 330-2017-77212               Dok.nr.: 330-2018-637584                                          Åbent
Kompetence: Børne- og Ungeudvalget samt Social- og Beskæftigelsesudvalget
Beslutningstema
Børne- og Ungeudvalget og Social- og Beskæftigelsesudvalget orienteres om status på etablering af Den Forberedende Grunduddannelse (FGU) og den kommunale ungeindsats.
Baggrund
På Børne- og Ungeudvalgets møde 3. december 2018 besluttede de, at tilrettelæggelsen af den sammenhængende ungeindsats skulle drøftes på et temamøde i Byrådet i foråret 2019. Administrationen har derfor justeret tidsplanen for tilrettelæggelsen af ungeindsatsen, så den ser sådan ud:
Januar
Administrationen udarbejder oplæg
18. feb. – 4. marts
Skriftlig høring i MEDsystemet
Ultimo februar
Inddragelse af Uddannelsesrådet
Primo marts
Administrationen tilpasser oplæg
19/3
Temamøde i Byrådet
Ultimo marts
Administrationen udarbejder sag og endeligt oplæg
April
Politisk behandling i fagudvalg og Byråd
KL partnerskab
Slagelse Kommune er sammen med 10 andre kommuner udpeget til at deltage i KLs partnerskab om ungeindsatsen. Partnerskabet omfatter et administrativt netværk på tværs af kommuner og en individuelt tilrettelagt proces i hver kommune.
Slagelse Kommune har ønsket at sætte fokus på tværfaglig styring i den lokale proces, herunder ledelse og tværgående økonomiske incitamenter.
Èn plan
En af hensigterne med lovgivningen om den kommunale ungeindsats er, at sikre koordinering af den unges handleplaner og indsatser, hvis den unge får støtte fra flere enheder.
Ny lovgivning giver kommunerne mulighed for at udarbejde en helhedsorienteret plan til borgere med sammensatte og komplekse problemer. Lovgivningen bevirker, at kommunerne med den unges samtykke kan udarbejde én plan for den unge i stedet for flere sektorspecifikke handleplaner. Administrationen er i gang med at undersøge mulighederne for at arbejde med én plan i ungeindsatsen, herunder mulige it-løsninger, der kan understøtte dette.
Forberedende Grunduddannelse (FGU)
De seneste måneder har ansættelsesprocessen til stillingen som direktør for Den forberedende Grunduddannelse i Slagelse, Næstved og Vordingborg været i gang. Direktøren udpeges lige op til jul og forventes at tiltræde 1. februar 2019.
Retligt grundlag
Handlemuligheder
Udvalgene kan tage orienteringen til efterretning.
Vurdering
Administrationen vurderer, at orienteringen dækkende for status for det igangværende arbejde med etablering af ungeindsatsen og Den Forberedende Grunduddannelse, FGU.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Ingen bemærkninger.
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Børne- og Ungedirektøren indstiller,
1.    at Børne- og Ungeudvalget og Social- og Beskæftigelsesudvalget tager orienteringen til efterretning
Beslutning i Social- og Beskæftigelsesudvalget den 7. januar 2019:
Fraværende: 
Orienteringen er taget til efterretning.
Beslutning i Børne- og Ungeudvalget den 7. januar 2019:
Fraværende:  Lis Tribler (A)
Taget til efterretning.

138. Resultater af elevtrivsel og karakterer i de bundne prøvefag i folkeskolen (O)

138. Resultater af elevtrivsel og karakterer i de bundne prøvefag i folkeskolen (O)

Sagsnr.: 330-2018-78269               Dok.nr.: 330-2018-618799                                          Åbent
Kompetence: Børne- og Ungeudvalget
Beslutningstema
Børne og Ungeudvalget skal tage sagen om resultater af elevtrivsel og karakterer i de bundne prøvefag i 9. klasse i folkeskolen til orientering.
Baggrund
Styrelsen for It og Læring (STIL) offentliggør løbende resultater for grundskolen i ’Datavarehuset’. I oktober/november 2018 blev resultaterne af den nationale trivselsmåling og de bundne prøvefag i 9. klasse offentliggjort.
Den nationale trivselsmåling i folkeskolen
Alle folkeskoler og specialskoler skal hvert år gennemføre en trivselsmåling blandt eleverne i børnehaveklassen til og med 9. klasse. Trivselsmålingen er indført som led i folkeskolereformen, hvor et af resultatmålene er, at elevernes trivsel skal øges.
På mellemtrinnet og i udskolingen (4.-9. kl.) får eleverne 40 spørgsmål, og i indskolingen (0.-3. kl.) får eleverne 20 mere enkle spørgsmål. For eleverne i 4.-9. kl. indgår 29 af spørgsmålene i beregningen af den gennemsnitlige trivsel samt til at danne fire indikatorer: Social trivsel, faglig trivsel, opfattelse af ro og orden samt opfattelse af støtte og inspiration. Indikatorerne måles på en skala fra 1 til 5, hvor 1 er den lavest mulige trivsel, og 5 er den højest mulige trivsel.
Den første måling blev gennemført i foråret 2015, og således er trivselsmålingen i 2018 den fjerde af sin slags.
Resultater
Den gennemsnitlige trivselsindikator er 3,7 og uændret i forhold til de foregående tre år. Slagelse Kommune ligger på samme score som landsgennemsnittet i 2018.
Indikatoren Social trivsel er 4,1, og uændret i forhold til de foregående to år. Det er samme score som landsgennemsnittet i 2018.
Indikatoren Faglig trivsel er 3,7 og uændret i forhold til de foregående tre år. Det er samme score som landsgennemsnittet i 2018.
Indikatoren Støtte og inspiration i undervisningen er 3,2 og faldet 0,1 point i forhold til de foregående to år. Det er samme score som landsgennemsnittet i 2018.
Indikatoren Ro og orden er 3,7 og uændret i forhold til de foregående to år. Det er 0,1 under landsgennemsnittet i 2018.
Et notat om resultater i den nationale trivselsmåling er vedlagt som bilag.
Karakterer i de bundne prøvefag i 9. klasse i folkeskolen
De bundne prøvefag i 9. klasse er dansk (skriftlig og mundtlig – i alt 4 discipliner), Matematik (skriftligt – i alt 2 discipliner), Engelsk (mundtligt) og Fællesprøve i fysik/kemi, biologi og geografi (mundtlig).
 I ’Datavarehuset’ offentliggøres det samlede karaktergennemsnit i de bundne prøver, det samlede karaktergennemsnit i dansk og det samlede karaktergennemsnit i matematik.
Desuden offentliggøres andel af elever med karakteren 2 eller derover i dansk og matematik.
Indikatorerne giver mulighed for at følge op på folkeskolereformens mål om, at eleverne skal opnå et højere fagligt niveau, når de forlader folkeskolen.
Resultater
I Slagelse Kommune har der været et negativt fald i gennemsnitskarakteren i de bundne prøvefag fra 6,6 i 2017 til 6,4 i 2018. Det er et fald på 0,2 karakterpoint. Set over de sidste 6 år, har der været udsving, men generelt har gennemsnitskarakteren været støt stigende.
På landsplan er gennemsnitskarakteren i de bundne prøvefag 6,9 og uændret i forhold til 2017.
I Slagelse Kommune har der været et negativt fald i gennemsnitskarakteren i dansk fra 6,6 i 2017 til 6,0 i 2018. Det er et fald på 0,6 karakterpoint. Set over de sidste 6 år, har der været opsving, men det samlede karaktergennemsnit i dansk er faldet lidt i forhold til 2012/13.
På landsplan er gennemsnitskarakteren i dansk faldet fra 6,8 i 2017 til 6,6 i 2018. Det er et fald på 0,2 karakterpoint.
I Slagelse Kommune har der været en positiv stigning i gennemsnitskarakteren i matematik fra 5,9 i 2017 til 6,1 i 2018. Det er en stigning på 0,2 karakterpoint. Set over de sidste 6 år, har der været udsving, men generelt har gennemsnitskarakteren været støt stigende siden 2012/13.
På landsplan er gennemsnitskarakteren i matematik steget fra 6,6 i 2017 til 6,8 i 2018. Det er en stigning på 0,2 karakterpoint.
I Slagelse Kommune har der været et negativt fald i andel af elever med karakteren 2 eller derover i dansk og matematik fra 80,5 procent i 2017 til 80,4 procent i 2018. Det er et lille fald på 0,1 procentpoint. Set over de sidste 6 år har der været udsving, men andelen er faldet i forhold til 2012/13.
På landsplan er andel af elever med karakteren 2 eller derover i dansk og matematik steget fra 86,8 procent i 2017 til 86,9 procent i 2018. Det er en lille stigning på 0,1 procentpoint.
Et notat om resultater i de bundne prøvefag er vedlagt som bilag
Retligt grundlag
Bekendtgørelse om måling af elevernes trivsel i folkeskolen (BEK nr. 1167 af 12/10/2015). Bekendtgørelse om folkeskolens prøver (BEK nr. 1090 af 29/8/2018).
Handlemuligheder
Børne og Ungeudvalget kan tage sagen om resultater i elevtrivsel og karakterer i de bundne prøvefag i 9. klasse i folkeskolen til orientering.
Vurdering
De foreliggende resultater er fremlagt på et overordnet niveau. Det vil være relevant, at Center for Børn og Unge analyserer de enkelte data lidt dybere i forbindelse med udarbejdelse af en ny skolepolitik.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Ingen bemærkninger.
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Centerchefen for Børn og Unge indstiller,
1.    at Børne og Ungeudvalget tager sagen om resultater af elevtrivsel og karakterer i de bundne prøvefag i 9. klasse til orientering.
Beslutning i Børne- og Ungeudvalget den 7. januar 2019:
Fraværende:  Lis Tribler (A)
Taget til efterretning.

139. Talentudvikling på skoleområdet (O)

139. Talentudvikling på skoleområdet (O)

Sagsnr.: 330-2014-36805               Dok.nr.: 330-2018-620965                                          Åbent
Kompetence: Børne- og Ungeudvalget
Beslutningstema
Børne- og ungeudvalget orienteres om talentforløb for udskolingselever.
Baggrund
I december 2014 vedtog Uddannelsesudvalget en talentstrategi for folkeskolerne i Slagelse. Strategien indebærer, at der skal etableres talentforløb til elever indenfor tre områder: det boglige, det kreative og idræt.
I februar 2017 besluttede Uddannelsesudvalget, at den boglige talentudvikling skulle etableres som særlige forløb på tværs af skoler. På baggrund heraf har Center for Børn og Unge etableret et samarbejde med Slagelse Gymnasium, ZBC og UngSlagelse om en række talentforløb indenfor forskellige fag og emner.
Talentforløbene er for udskolingselever i 7.-10. klasse, der er fagligt dygtige i det konkrete emne eller fag, og som er engagerede og motiverede for at lære noget nyt. I talentforløbene bliver eleverne fagligt udfordret og får samtidig mulighed for at møde andre unge med samme interesse. Eleverne udvælges af deres lærere, og holdene bliver sammensat af elever på tværs af skolerne. Undervisningen foregår på ungdomsuddannelserne i skoletiden, og i nogle forløb er der ekskursion til relevante institutioner og virksomheder. Forløbene afsluttes med en fælles fernisering, hvor eleverne præsenterer noget af det, de har arbejdet med.
I skoleåret 2017-18 blev de første 8 forløb afviklet i foråret 2018 med stor succes og tilfredshed både blandt de deltagende elever, deres skoler og underviserne. Knap 200 elever deltog, og evalueringen viste, at stort set alle havde været meget tilfredse deres forløb. Skolelederne efterspurgte nogle praktisk orienterede forløb for at understøtte, at flere unge vælger en erhvervsuddannelse, samt at forløbene afvikles i efteråret.
Talentforløb 2018-19
I skoleåret 2018-19 er der hen over efteråret blevet afviklet 14 forløb med 174 tilmeldte elever. Der er etableret flere praktiskorienterede forløb i samarbejde med ZBCs erhvervsuddannelser og flere forløb i samarbejde med Slagelse Gymnasium. Der har været forløb i:
·         Mediefag
·         Fysik
·         Poetry slam på tysk
·         Musik
·         Idræt
·         Madkundskab
·         Creative writing
·         Astronomi
·         Farver
·         Robotteknologi på HTX
·         Holocaust
·         Virksomhedsøkonomi
·         Robotteknologi, Industri og automatik
·         Byggeri og konstruktioner
Forløbene har varieret i omfang fra 2 til 6 undervisningsgange og blev afsluttet med en fælles præsentation i slutningen af november.
Elevernes evaluering
Godt halvdelen af eleverne har udfyldt et kort spørgeskema, der viser, at:
·         77% er enige eller helt enige i at de har fået god information om forløbet
·         89% er enige eller helt enige i at antallet af undervisningsgange er passende
·         86% er enige eller helt enige i at undervisningen gav dem lyst til at lære mere
·         85% er enige eller helt enige i at de blev tilpas udfordret
·         90% ser enige eller helt enige i at de deltog aktivt i undervisningen
·         88% er enige eller helt enige i at det var fedt at møde andre unge med andre interesse 
·         75% er enige eller helt enige i at de har fået nye venner
Langt hovedparten af eleverne uddyber med kommentarer i retning af: ’jeg har lært en hel masse og fået nye venner’ og ’det var godt og spændende’. Enkelte kommenterer også, at talentforløbet har givet dem en viden i forhold til deres uddannelsesvalg.
Undervisernes evaluering
Underviserne har evalueret enten skriftligt eller på et møde. Deres evaluering viser, at:
·         der har været god information
·         holdstørrelserne har været passende
·         størstedelen af eleverne har været motiverede, fagligt dygtige, engagerede og deltaget aktivt i undervisningen
·         det var muligt at udfordre alle elever
·         eleverne fik dannet nye relationer til andre på forløbet
·         den fælles afslutning er en god måde at afslutte forløbene på
Underviserne påpeger samtidig, at nogle elever er faldet fra undervejs eller slet ikke mødt op. I forhold til sidste år har der været en lille stigning i elever, der ikke har haft den rette motivation og engagement.
Skolernes evaluering
Skolelederne har evalueret talentforløbene på et virksomhedsledermøde i december. De har følgende bemærkninger:
·         Det er gode forløb
·         Elever og forældre har været meget begejstrede for forløbene
·         Afslutningen er en god måde at afslutte forløbene på
·         Forventninger til eleverne skal meldes tydeligt ud inden udvælgelse
·         Udvælgelsen af elever skal skærpes, så alle er engagerede og motiverede
·         Kommunikationen mellem undervisere og elever og forældre kan optimeres
·         Forløbene skal fastholdes i efteråret
Retligt grundlag
Ingen bemærkninger.
Handlemuligheder
Børne- og Ungeudvalget kan tage orienteringen til efterretning.
Vurdering
Center for Børn og Unge oplever et frugtbart samarbejde med ungdomsuddannelserne. De udbudte talentforløb rammer elever med evner og interesser indenfor en meget bred vifte af fag og emner, og er med til at understøtte brobygning mellem skole og ungdomsuddannelse. Forløben har haft forskelligt omfang, men langt hovedparten af eleverne er tilfredse med antallet af undervisningsgange.
Enkelte unge har ikke haft den rette motivation og engagement. Dette peger på, at skolernes udvælgelse af elever skal skærpes. Ligeledes skal udbuddet af forløb genovervejes med henblik på en eventuel justering.
Center for Børn og Unge vurderer, at talentforløbene bidrager med faglige udfordringer til en gruppe af elever, som den enkelte skole kan have svært ved at tilgodese i den almene undervisning. Ligeledes bidrager forløbene til at de unge skaber relationer til andre unge, hvilket kan være svært for blandt andet højt begavede børn og unge.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Talentforløbene finansieres af Skoleområdets centrale talentudviklingspulje. Udgiften udgør ca. 200.000 kr.
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Børne- og Ungechefen indstiller,
1.    at Børne- og Ungeudvalget tager orienteringen til efterretning
Beslutning i Børne- og Ungeudvalget den 7. januar 2019:
Fraværende:  Lis Tribler (A)
Taget til efterretning.

140. Sagsoversigt 2019 (B)

140. Sagsoversigt 2019 (B)

Sagsnr.: 330-2018-6642                 Dok.nr.: 330-2018-652565                                          Åbent
Kompetence: Børne- og Ungeudvalget
Beslutningstema
Børne- og Ungeudvalget godkender løbende sagsoversigt 2019 med punkter til behandling i kommende år.
Baggrund
Administrationen udarbejder og opdaterer løbende sagsoversigten til Børne- og Ungeudvalgets møder.
Retligt grundlag
Ingen bemærkninger
Handlemuligheder
Udvalget har følgende handlemuligheder:
a.    Udvalget godkender sagsoversigten som det foreligger.
b.    Udvalget ændrer i sagsoversigten.
Vurdering
Administrationen vurderer, at sagsoversigten er et vigtigt planlægningsredskab.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Ingen bemærkninger
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger
Indstilling
Centerchefen for Børn og Unge indstiller,
1.    at Børne- og Ungeudvalget godkender sagsoversigten.
Beslutning i Børne- og Ungeudvalget den 7. januar 2019:
Fraværende:  Lis Tribler (A)
Godkendt.
Der er stadig behov for en oversigt over punkter på kommende møder.

141. Pressemeddelelser (B)

141. Pressemeddelelser (B)

Sagsnr.: 330-2017-92251               Dok.nr.: 330-2018-634311                                          Åbent
Kompetence: Børne- og Ungeudvalget
Beslutningstema
Børne- og Ungeudvalget træffer aftale om udsendelse af eventuelle pressemeddelelser og øvrig kommunikation i forlængelse af dagens udvalgsmøde. 
Baggrund
I Børne- og Ungeudvalgets Forretningsorden § 8, er anført at der på hver udvalgsdagsorden er en sag om pressemeddelelser.
Retligt grundlag
Ingen bemærkninger
Handlemuligheder
Ingen bemærkninger
Vurdering
Ingen bemærkninger
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Ingen bemærkninger
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger
Indstilling
Centerchefen for Børn og Unge indstiller,
Udvalget beslutter udsendelse af eventuelle pressemeddelelser i forlængelse af dagens møde.
Beslutning i Børne- og Ungeudvalget den 7. januar 2019:
Fraværende:  Lis Tribler (A)
Der arbejdes udkast til pressemeddelse i forhold til talentudvikling.
142. Lukket: Resultater af de nationale test i dansk og matematik 2017/18 (E)
Denne sag er desværre lukket for offentligheden.

143. Budget 2019 | Orientering om budgetdokumentet - BUU (D)

143.   Budget 2019 | Orientering om budgetdokumentet - BUU (D)

Sagsnr.: 330-2018-61895               Dok.nr.: 330-2018-658162                                          Åbent
Kompetence: Børne- og Ungeudvalget
Beslutningstema
Alle fagudvalg orienteres om budgetdokumentet for 2019, som er udarbejdet på baggrund af budgetaftalen for 2019-22.
Baggrund
Efter vedtagelse af budget 2019-2022 er der udarbejdet et budgetdokument (styringsark), som bl.a. skal tjene som orientering til og overblik for fagudvalget, og anvendes som styringsdokument i forhold til aftalepunkterne i budgetaftalen (bilag 1).
Budgetaftalen udmøntes igennem fagudvalget, i januar med en første politisk drøftelse ud fra budgetdokumentet og nærværende sag. På et efterfølgende møde i fagudvalget følges op med en beslutningssag vedr. fagudvalgets nærmere behandling af punkterne.
Retligt grundlag
Det retslige grundlag for budgettet fremgår af Den kommunale Styrelseslov §§ 37-40. I Regler for Økonomistyring og Ledelsestilsyn for Slagelse Kommune har Byrådet fastsat regler for den økonomiske styring af bevillinger mv.
Handlemuligheder
Ingen bemærkninger.
Vurdering
Ingen bemærkninger.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Ingen bemærkninger.
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Kommunaldirektøren indstiller,
1.    at Fagudvalget drøfter budgetdokumentet
Beslutning i Børne- og Ungeudvalget den 7. januar 2019:
Fraværende:  Lis Tribler (A)
Drøftet.
Til næste møde fremlægges særskilt oversigt over de forslag BU har ansvaret for, samt tilkendegivelser om eventuelle afvigelser i forhold til det beskrevne.