Byrådet – Referat – 26. marts 2018



1. Godkendelse af dagsorden (B)

1.     Godkendelse af dagsorden (B)

Sagsnr.: 330-2017-86763               Dok.nr.: 330-2018-162395                                          Åbent
Kompetence: Byrådet
Beslutningstema
Godkendelse af dagsorden
Indstilling
Borgmesteren indstiller,
1.    at Dagsorden godkendes.
Beslutning i Byrådet den 26. marts 2018:
Fraværende:  Stén Knuth (V)
Udsendt forslag til tillægsdagsorden: Ny udpegning til det Særlige Børn og Ungeudvalg.
Godkendt.
Knud Vincents (V) gjorde opmærksom på, at (V) har indsendt klage til Ankestyrelsen vedrørende manglende mulighed for at indkalde suppleanter til punkt 2 og 3.
Knud Vincents (V) spurgte til, hvorfor punkt om vedtægter for Erhvervscenteret ikke var på dagsordenen.
Troels Brandt(B) stillede ændringsforslag om, at punkt 2 tages af den ordinære dagsordenen. Ønskede forslaget til afstemning.
For forslaget stemte 14; (V), (O) og (B).
Imod stemte 16; (A), (F), (I) og (Ø).
Ændringsforslaget bortfaldt.
Dagsordenen blev godkendt.

2. Revideret Styrelsesvedtægt 2018 (B)

2.     Revideret Styrelsesvedtægt 2018 (B)

Sagsnr.: 330-2018-19087               Dok.nr.: 330-2018-175957                                          Åbent
Kompetence: Byrådet
Beslutningstema
Byrådet skal i marts 2018, 1. og 2. behandle og godkende revideret Styrelsesvedtægt 2018, så den kan danne rammen for den politiske organisering fra 1. april 2018.
Baggrund
Styrelsesvedtægten er den overordnede ramme for styrelsen af Slagelse Kommune og beskriver den politiske organisation, herunder opgavefordeling og vederlag til Byrådets medlemmer.
Byrådet godkendte den 18. december 2017 den nuværende Styrelsesvedtægt 2018. I forhold til udvalgsstrukturen blev det bestemt, at der er følgende udvalg:
· Økonomiudvalg
· Beskæftigelsesudvalget
· Børne- og Ungeudvalget
· Erhvervs- og Turismeudvalget
· Handicap- og Psykiatriudvalget
· Kultur- og Fritidsudvalget
· Landdistrikts-, Teknik- og Ejendomsudvalget
· Miljø-, Planlægning- og Bæredygtighedsudvalget
· Seniorudvalget
· Sundheds- og Forebyggelsesudvalget.
Styrelsesvedtægten beskriver nærmere Økonomiudvalgets og de stående udvalgs ansvar og kompetenceområder.
I forbindelse med tilrettelæggelse af dagsordner for de stående udvalgs møder i 1. kvartal 2018 har der ved flere lejligheder været drøftet snitflader og afgrænsninger mellem en række af de stående udvalg. Der er overlap mellem udvalgenes ansvars- og kompetenceområder, der medfører, at konkrete sager skal behandles samtidig i flere udvalg, og der er fagligt beslægtede opgaver, der er fordelt på forskellige fagudvalg.
Hertil kommer regeringens seneste Ghettoudspil, der vil give kommunen en ny større opgave, som skal placeres i et af de stående udvalg.
På baggrund heraf er der foretaget en gennemgang af Økonomiudvalgets og de stående udvalgs opgaver og kompetencer, og der er udarbejdet udkast til revideret Styrelsesvedtægt 2018.
I udkastet er antallet af stående udvalg reduceret til 7 udvalg, med hver 5 medlemmer, dog med den supplering der følger af Styrelseslovens § 27 stk.1 til 3. Det foreslås, at Økonomiudvalget har 7 medlemmer.
Der er, i forhold til udvalgenes ansvars- og kompetenceområder, lagt vægt på en øget grad af samling af sammenhængende og tilgrænsende opgaver, eksempelvis planopgaver, opgaver der relaterer sig til senior og sundhed, trafik og færdsel, organisationens infrastruktur, erhvervsstøtteopgaver, børnesundhed og almenområdet samt de boligsociale opgaver.
Forslag til stående udvalg:
· Børne- og Ungeudvalget
· Forebyggelses- og Seniorudvalget
· Handicap- og Psykiatriudvalget
· Kultur- og Fritidsudvalget
· Miljø- og Planudvalget
· Social- og Beskæftigelsesudvalget
· Teknik- og Erhvervsudvalget
Det politiske ansvar for Ghettoudspillet er lagt i Social- og Beskæftigelsesudvalget under betegnelsen Boligsocial udvikling. Boligplacering af flygtninge er skrevet ind under udvalget. Det er i overensstemmelse med praksis. Ellers svarer opgaverne for dette udvalg til det nuværende Beskæftigelsesudvalg.
Forebyggelses- og Seniorudvalget er en samling af opgaver og kompetencer fra de nuværende Seniorudvalg og Sundheds- og Forebyggelsesudvalg. Med den undtagelse, at Sundhedspleje og Børnetandpleje er flyttet til Børne- og Ungeudvalget, da disse opgaver er tæt integreret i det almene og forebyggende arbejde med børn.
Her udover er der ingen ændringer for Børne- og Ungeudvalget. Tilsvarende er der ingen ændringer i forhold til Handicap- og Psykiatriudvalget opgaver og ansvarsområder.
Det nuværende Erhvervs- og Turismeudvalg nedlægges og det nuværende Landdistrikt-, Teknik og Ejendomsudvalg ændres til Teknik og Erhvervsudvalg. Miljø-, Planlægning og Bæredygtighedsudvalget ændres til Miljø- og Planudvalget. Det giver følgende tilførsel og flytning af opgaver mellem de to tilbageværende udvalg.
Landdistriktsudvikling, Kommuneplan og Planstrategi overføres til Miljø- og Planudvalget, hvorved alle planopgaver og tilgrænsende opgaver er placeret i samme fagudvalg. Udvalget tilføres tillige opgaver vedrørende Færgedrift, idet denne har tæt relation til landdistriktsudvikling.
Opgaven vedrørende Havne, IT og Digitaliseringsstrategi, der nu er placeret under Økonomiudvalget, tilføres Teknik og Erhvervsudvalget. Dette udvalg tilføres tillige alle opgaver vedrørende Erhverv og Turisme, samt de erhvervsstøtteopgaver, der nu ligger under Kultur og Fritid, Understøttelse af kulturelle iværksættere samt Socialøkonomiske virksomheder fra Beskæftigelsesudvalget.  Endelig lægges Boligstrategi under Teknik og Erhvervsudvalget.
I lyset af den ændrede udvalgsstruktur lægges tillige op til ændrede vederlag til udvalgsmedlemmer, fra 2,86 % til 4 % af borgmestervederlaget og fra 4 % til 5% for alle næstformænd for stående udvalg. Vederlag for næstformand i Økonomiudvalget bortfalder samtidig med at vederlaget til 1. viceborgmester foreslås forøget fra 7% til 10 mens vederlaget til 2. viceborgmester på 3 % bortfalder.
Ændringerne i forhold til vederlag for udvalgsmedlemmer og næstformænd træder i kraft samtidig med Styrelsesvedtægtens ikrafttræden. Ændrede vederlag for 1. og 2. viceborgmester kan først træde i kraft pr. 1. januar 2019.
Endelig er indføjet et nyt forslag om indkaldelse af suppleanter til byrådsmøder, i alle tilfælde af lovligt fravær, uanset fraværets varighed.
Forslaget til ændring af Styrelsesvedtægten skal behandles to gange i Byrådet, med mindst 6 dages mellemrum. Ved 1. og 2. behandling kan der fremlægges ændringsforslag.
Der er lagt op til 1. behandling af forslag til ændrings af Styrelsesvedtægten på ekstraordinært møde i Byrådet den 19. marts 2018 og 2. behandling på ordinært møde i Byrådet den 26. marts 2018.
Retligt grundlag
Styrelsesloven og Vederlagsbekendtgørelsen
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Ingen bemærkning
Konsekvenser for andre udvalg
Igen bemærkning
Indstilling
Konstitueret kommunaldirektør indstiller,
1. at Byrådet den 19. marts 2018 behandler og oversender forslag til revideret Styrelsesvedtægt 2018 til Byrådets 2. behandling den 26. marts 2018 og
2. at Byrådet den 26. marts 2018 godkender forslag til revideret Styrelsesvedtægt 2018 med godkendte ændringsforslag.
Beslutning i Byrådet den 19. marts 2018:
Fraværende:  Ole Drost (V)
at 1 og at 2 godkendt med 16 stemmer; (A), (F), (I) og (Ø).
Imod stemte 14; (B), (O) og (V).
Forslaget til Styrelsesvedtægt oversendes til byrådets 2. behandling den 26. marts 2018.
Administrative bemærkninger
I vedhæftede udkast til revideret styrelsesvedtægt, er der foretaget konsekvensrettelser i nummereringen af de sidste paragraffer.
Beslutning i Byrådet den 26. marts 2018:
Fraværende:  Stén Knuth (V)
Ændringsforslag fra (A), (F), (I) og (Ø) til fremlagte forslag til Styrelsesvedtægt:
1. Økonomiudvalget består af 9 medlemmer.
2. Alle udvalg har fem medlemmer, dog har ”Forebyggelses- og Seniorudvalget” 7 medlemmer.
3. ”Teknik og Erhvervsudvalget” ændrer navn til ”Erhvervs- og Teknikudvalget”.
4. ”Miljø- og Planudvalget” ændrer navn til ”Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget”.
5. ”Handicap- og Psykiatriudvalget” ændrer navn til ”Udvalget for Specialiserede Borgerindsatser”.
6. Politikområderne ”Effektivisering og afbureaukratisering”, ”Udbud og Indkøb” og ”Partnerskaber med lokale virksomheder” placeres under ”Erhvervs- og Teknikudvalget”. De to førstnævnte flyttes fra Økonomiudvalget.
7. ”Lokale udviklingsplaner” flyttes til Miljø-, Plan og Landdistriktsudvalget fra Erhvervs- og Teknikudvalget.
8. Politikområderne ”Byfornyelse og –bevaring, herunder udvikling af grønne og rekreative områder” og ”Naturforvaltning og –beskyttelse samt naturparker” placeres under ”Miljø-, Plan og Landdistriktsudvalget”.
9. Under ”Udvalget for Specialiserede Borgerindsatser” nævnes tillige ”Forebyggelse indenfor fagudvalgets rammer”.
10. Der indsættes som ny § 29 stk. 2. en formulering om, at inhabilitet i et fagudvalg giver mulighed for, at pågældende valggruppe kan indkalde et byrådsmedlem for pågældende inhabile medlem (jf. paragraf 28, stk. 3 i Styrelsesloven).
For ændringsforslaget stemte 16; (A), (F), (I) og (Ø).
Imod forslaget stemte 14; (V), (O) og (B).
Ændringsforslaget blev godkendt.
Knud Vincents (V) foreslog ændringsforslag til § 24 stk. 3. således at det præciseres, at næstformænd på lige fod med formænd, ikke modtager udvalgsvederlag.
Godkendt.
Revideret forslag til Styrelsesvedtægt 2018, Version Ia, med de godkendte ændringsforslag blev godkendt med 16 stemmer; (A), (F), (I) og (Ø). Imod stemte 14;(V), (O) og (B).
(V) (O) og (B) anfægter det lovmedholdelige i ændringen af Styrelsesvedtægten og ønsker, at det undersøges yderligere, ud over den redegørelse, der er fremsendt fra administrationen.

3. Revideret styrelsesvedtægt og nye udvalg - tilretning af politikområder (B)

3.     Revideret styrelsesvedtægt og nye udvalg - tilretning af politikområder (B)

Sagsnr.: 330-2018-19428               Dok.nr.: 330-2018-166820                                          Åbent
Kompetence: Byrådet
Beslutningstema
Byrådet skal i forlængelse af godkendelse af revideret Styrelsesvedtægt 2018 og ændringer i forhold til den gamle styrelsesvedtægt også træffe beslutning om, hvilke budgetområder (politikområder) Slagelse kommunes budget skal deles op i.
Baggrund
Tilpasning af styrelsesvedtægten med ny udvalgsstruktur gør, at der også skal tages stilling til antal politikområder i de enkelte fagudvalg.
For at gøre det nemmere at overskue sammensætningen af kommunens budget, har udvalgenes budgetter hidtidig været underopdelt i politikområder. Der er forskellige forhold, som kan have betydning for valg af antal politikområder f.eks. styrelsesvedtægten, politisk prioritering, lovgivning, organisation, økonomiske sammenhænge, og bevillingsregler. 
Der er udarbejdet en styrelsesvedtægt med fordeling af ansvarsområder mellem de respektive fagudvalg. På baggrund af denne har Center for Økonomi udarbejdet et forslag til opdeling af budgettet på politikområder på de enkelte fagudvalg (bilag 1.) Af bilaget fremgår også den nuværende udvalgsstruktur med de der til hørende politikområder.
Politikområderne er alene et udtryk for, hvordan budgettet fordeles i de politiske udvalg.
Retligt grundlag
Styrelseslovens § 38, styrelsesvedtægt, samt kommunens Regler for økonomistyring og ledelsestilsyn omkring bevillingsniveau og økonomiske spilleregler 
Handlemuligheder
Byrådet kan vælge, at ændre i den foreslåede budgetopdeling på politikområder.
Vurdering
Center for Økonomi anbefaler, at den foreslåede opdeling på politikområder godkendes.
For at give de mest optimale muligheder for en stram økonomistyring er det vigtigt at have et retvisende budgetgrundlag, som disponeringer kan foretages ud fra. De tilrettede og opdaterede politikområder understøtte dette.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Ændringen har ingen økonomisk betydning. Dog skal det vedtagne budget 2018-2021 tilpasses til den nye udvalgsstruktur og budgetopdeling på politikområder.
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger
Indstilling
Konst. kommunaldirektør indstiller,
1.    at den foreslåede budgetopdeling på politikområder godkendes 
2.    at Center for Økonomi bemyndiges til at foretage nødvendige budgetomplaceringer
  foranlediget af den ny udvalgsstruktur, og opdeling på politikområder
3.    at Økonomiudvalget ved den kommende budgetopfølgning i 2018 vil blive orienteret
    omkring evt. væsentlige ændringer til det nuværende oplæg.
4.    at  Center for Økonomi bemyndiges til at foretage mindre rettelser i politikområderne
      som konsekvens af ændringer i styrelsesvedtægten.
Beslutning i Byrådet den 26. marts 2018:
Fraværende:  Stén Knuth (V)
At 1 til 4 godkendt.

4. Valg af medlemmer til økonomiudvalget (B)

4.     Valg af medlemmer til økonomiudvalget (B)

Sagsnr.: 330-2018-20080               Dok.nr.: 330-2018-172297                                          Åbent
Kompetence: Byrådet
Beslutningstema
Byrådet skal vælge medlemmer til økonomiudvalget
Baggrund
Som følge af revidering af styrelsesvedtægt og reduktionen af de stående udvalg, skal Byrådet nedsætte og vælge nye medlemmer til økonomiudvalget. Sammensætningen og myndighedsområdet er fastlagt i styrelsesvedtægten.
Der er adgang til at anmelde nye gruppeinddelinger i forhold til konstitueringen i december 2017. Valg til økonomiudvalg og stående udvalg skal dog foretages samme gruppeanmeldelse
Valg til økonomiudvalget foretages ved forholdstalsvalg. Borgmesteren er født formand.
Retligt grundlag
Styrelseslovens § 17, stk. 1 og § 24, stk. 3
Indstilling
Det indstilles,
1.    at Byrådet nedsætter og vælger medlemmer til økonomiudvalget
Beslutning i Byrådet den 26. marts 2018:
Fraværende:  Stén Knuth (V)
Jørn Ole Didriksen deltog som suppleant i Sten Knuths (V) fravær.
Valggruppe (A), (F), (I) og (Ø) indstiller; Lis Tribler (A), Villum Christensen (I), Jørgen Grüner (F) og Thomas Clausen (Ø). Valggruppe (V), (O) og (B) indstiller; Knud Vincents (V), Sten Knuth (V), Ann Sibbern (O), Troels Brandt (B).
Godkendt.

5. Valg til de stående udvalg (B)

5.     Valg til de stående udvalg (B)

Sagsnr.: 330-2018-20097               Dok.nr.: 330-2018-172367                                          Åbent
Kompetence: Byrådet
Beslutningstema
Byrådet skal vælge medlemmer til kommunens stående udvalg
Baggrund
Som følge af revidering af styrelsesvedtægt og reduktionen af de stående udvalg, skal Byrådet nedsætte og vælge nye medlemmer til de stående udvalg. Sammensætningen og myndighedsområderne er fastlagt i styrelsesvedtægten.
Der er adgang til at anmelde nye gruppeinddelinger i forhold til konstitueringen i december 2017. Valg til økonomiudvalg og stående udvalg skal dog foretages samme gruppeanmeldelse
Valg til de stående udvalg foretages ved forholdstalsvalg for hvert udvalg for sig.
Retligt grundlag
Styrelseslovens §§ 17, 24, 25 og 27
Indstilling
Det indstilles ,
1.    at Byrådet nedsætter og vælger medlemmer til de stående udvalg
Beslutning i Byrådet den 26. marts 2018:
Fraværende:  Stén Knuth (V)
Jørn Ole Didriksen deltog som suppleant i Sten Knuths (V) fravær.
Godkendt, at der nedsættes 7 stående udvalg
· Børne- og Ungeudvalget
· Forebyggelses- og Seniorudvalget
· Udvalget for specialiserede Borgerindsatser
· Kultur- og Fritidsudvalget
· Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget
· Social- og Beskæftigelsesudvalget
· Erhvervs- og Teknikudvalget
Følgende er udpeget til de stående udvalg:
Børne- og Ungeudvalget – Helle Blak (F), Unnie L. B. Oldenburg (A), Lis Tribler (A), Søren Lund Hansen (O) og Sten Knuth (V).
Forebyggelses- og Seniorudvalget – Ali Yavuz (A), Unnie L. B. Oldenburg (A), Anders Nielsen (A), Jimmi Jørgensen (A), Cecilie Geiker (V), Ann Sibbern (O) og Helle Jacobsen (V).
Udvalget for Specialiserede Borgerindsatser – Steen Olsen (A), Sofie Janning (A), Jørgen Andersen (A), Jimmi Jørgensen (A), Christopher Trung (V), Palle Kristiansen (O) og Cecilie Geiker (V).
Kultur- og Fritidsudvalget – Jørgen Andersen (A), Britta Huntley (A), Anders Nielsen (A), Anne Bjergvang (A), Troels Brandt (B), Sten Knuth (V) og Ebbe Jens Alhgren (V).
Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget – Jørgen Grüner (F), Anne Bjergvang (A), Steen Olsen (A), Pernille Frandsen (V) og Knud Vincents (V).
Social- og Beskæftigelsesudvalget – Thomas Clausen (Ø), Sofie Janning (A), Ali Yavuz (A), Helle Blak (F), Morten Hass Augustsen (V), Christopher Trung (V) og Palle Kristiansen (O).
Erhvervs- og Teknikudvalget – Villum Christensen (I), Flemming Erichsen (A), Anne Bjergvang (A), Henrik Brodersen (O) og Anders Kofoed (V).

6. Overførsel af mer-/mindreforbrug på drift og anlæg fra 2017 til 2018 - samtlige udvalg (B)

6.     Overførsel af mer-/mindreforbrug på drift og anlæg fra 2017 til 2018 - samtlige udvalg (B)

Sagsnr.: 330-2018-16127               Dok.nr.: 330-2018-135207                                          Åbent
Kompetence: Byrådet
Beslutningstema
Økonomiudvalget og Byrådet skal godkende den samlede overførsel af mindre-/ merforbrug på drift og anlæg fra 2017 til 2018.
Baggrund
Virksomheder og Centre har med baggrund i kommunens ”Regler for Økonomistyring og Ledelsestilsyn” ret/pligt til at overføre mer-/mindreforbrug mellem regnskabsårene.
Budgettets bevillinger er overordnet opdelt i 3 budgetrammer:
· Budgetramme 1 – Driftsudgifter med overførselsadgang
o består af bevillinger til serviceudgifter (løn og en række øvrige driftsudgifter), særligt dyre enkeltsager og ældreboliger
· Budgetramme 2 - Driftsudgifter uden overførselsadgang
o består af bevillinger til overførselsudgifter, udgifter til forsikrede ledige, medfinansiering på sundhedsområdet samt refusioner
· Budgetramme 3 – Anlægsudgifter
o består af samtlige anlægsbevillinger
Mer-/mindreforbrug i regnskabsåret overføres som bevilling til det efterfølgende år for budgetramme 1 og budgetramme 3, mens der ikke overføres fra budgetramme 2.
Fagudvalgene behandler i marts 2018 deres respektive regnskabsresultater for 2017, og indstiller samtidig overførsel af mindre-/ merforbrug på udvalgets virksomheder/enheder. Overførsel skal godkendes i Økonomiudvalget og Byråd.
Drift
Bilag 1 viser overførsel af mer-/mindreforbrug for drift fra 2017 til 2018 i henhold til hovedprincipperne.
Regnskabet for 2017 viser en samlet overførsel af mindreforbrug på netto 59,5 mio. kr. for virksomheder/centre, der er omfattet af regelsættet for overførsel (budgetramme 1).
Sammenlignet med overførsel fra 2016 til 2017 er der tale om en stigning i det overførte beløb til 2018 på ca. 19 mio. kr.
Anlæg:
Bilag 2 viser overførsel af mer-/mindreforbrug for anlæg til 2018. Samlet beløber de ikke-forbrugte anlægsmidler sig til 72,7 mio. kr. Sammenlignet med året forinden er det uforbrugte beløbet faldet med ca. 26 mio. kr. Det skal dog i samme forbindelse nævnes, at der medio 2017 blev overført anlægbeløb for 57 mio. kr. fra 2017 til 2018.
Finansiering:
Der er ikke i Budget 2018 afsat en generel budgetpulje, og hele det overførte beløb skal derfor finansieres af kassen.
Indstillinger fra fagudvalgene
Fagudvalgenes indstillinger til overførsel af drift og anlæg følger hovedprincipperne i ”Regler for Økonomistyring og Ledelsestilsyn” med følgende tilføjelser:
· Landdistrikts-, Teknik- og Ejendomsudvalget indstiller,
o at mindreforbrug på 0,7 mio. kr i overførselsudgifter (som ikke er omfattet af de nævnte hovedprincipper) under Ejendomsservice overføres til serviceudgifter i 2018
o at der til finansiering af asfaltkontrakt (anlæg) i 2018 omplaceres 3 mio. kr. fra vintervedligeholdelse (drift) og 2 mio. kr. fra trafiksikkerhedspulje (anlæg).
· Børne- og Ungeudvalget indstiller,
o at merforbrug på 1,4 mio. kr. vedr. produktionsskoler ikke overføres (forbruget er elevtalsafhængig og bestemmes af elevoptag udenfor af kommunens indflydelse. Er indregnet i bilag 1 under ”tilføres kassen”)
o at 0,804 mio. kr. overføres til takstnedsættelse i 2019 vedr. Eventen (UngSlagelse). Der er efter Børne- og Ungeudvalgets møde fremkommet nye oplysninger, som indebærer, at Eventen ikke skal reguleres efter rammeaftalens bestemmelser, men overførsel sker efter kommunens almindelige regler. Mindreforbruget for Eventen søges derfor overført til 2018.
· Sundheds- og Forebyggelsesudvalget indstiller,
o at mindreforbrug på 1,6 mio. kr. vedr. aktivitetsbestemt medfinansiering overføres til Økonomiudvalgets pulje vedr. medfinansiering, som er afsat med henblik på at imødegå evt. stigning som følge af ny takstmodel i 2018.
o at mindreforbrug på 1,1 mio. kr. vedr. sekretariat overføres til Seniorudvalget
· Miljø-, Planlægnings- og Bæredygtighedsudvalget indstiller,
o at mindreforbrug på 9,4 mio. kr. af rådighedsbeløb til anlægsprojekt Tude Å overføres til 2019, idet projektets anlægsfase er udskudt som følge af en langvarig proces med staten og klagesagsbehandling.
· Til Økonomiudvalget er indstillet:
o at der af Økonomiudvalgets pulje i 2018 omplaceres 0,2 mio. kr. til højvandssikring under Landdistrikts-, Teknik- og Ejendomsudvalget
De nævnte ændringer i forhold til hovedprincipperne er ikke indarbejdet i bilag 1 og 2.
Retligt grundlag
Kommunalbestyrelsen skal jf. styrelseslovens § 42 stk. 7 fastsætte og beskrive regler for, hvordan kommunens kasse- og regnskabsvæsen skal indrettes.
Reglerne for overførselsadgang af drift og anlæg fremgår af ”Regler for Økonomistyring og Ledelsestilsyn”.
Handlemuligheder
Økonomiudvalg og Byråd kan beslutte at følge indstillingerne fra fagudvalgene eller at ændre i de beløb, der skal overføres vedr. drift og anlæg.
Vurdering
Center for Økonomi anbefaler godkendelse af fagudvalgenes indstillinger til overførsel.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
De beløb, der i henhold til hovedprincipperne overføres for drift henholdsvis anlæg, fremgår fordelt på politikområder af bilag 1 og 2. I nedenstående skema er endvidere vist bevillinger som følge af de nævnte anbefalinger fra fagudvalgene.
I hele 1.000 kr.
Politikområde
2018
2019
2020
2021
Bevillingsønske
 
 
 
 
 
Drift
Jfr, bilag 1
59.531
 
 
 
Drift
LTE (6.03)
(overførselsudg. til serviceudgift)
688
 
 
 
Drift
ØU (1.02)
(medfinansieringspulje)
1.580
 
 
 
Drift
SFU (9.01)
SU (7.01)
-1.100
1.100
 
 
 
Drift
ØU (1.03)
LTE (6.02)
-200
200
 
 
 
Anlæg
Jfr. bilag 2
63.253
 
 
 
Anlæg
MPB (10.1)
 
9.443
 
 
Anlæg (asfaltkontr.)
LTE (6.02)
5.000
 
 
 
Anlæg (trafiksik.)
LTE (6.02)
-2.000
 
 
 
Drift (vintervedl.)
LTE (6.02)
-3.000
 
 
 
Finansiering
 
 
 
 
 
Kassen
 
-125.052
-9.443
 
 
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger
Indstilling
Konst. kommunaldirektør indstiller,
1.    at Der overføres mer-/mindreforbrug for drift og anlæg jfr. specifikation i bilag 1 og 2.
2.    at mindreforbrug på 0,7 mio. kr i overførselsudgifter under Ejendomsservice overføres til serviceudgifter i 2018
3.    at der til finansiering af asfaltkontrakt (anlæg) i 2018 omplaceres 3 mio. kr. fra vintervedligeholdelse (drift) og 2 mio. kr. fra trafiksikkerhedspulje (anlæg).
4.    at der fra Økonomiudvalgets pulje i 2018 omplaceres 0,2 mio. kr. til højvandssikring under Landdistrikts-, Teknik- og Ejendomsudvalget
5.    at merforbrug på 1,4 mio. kr. vedr. produktionsskoler ikke overføres
6.    at mindreforbrug på 1,6 mio. kr. vedr. aktivitetsbestemt medfinansiering overføres til Økonomiudvalgets pulje vedr. medfinansiering i 2018
7.    at mindreforbrug på 1,1 mio. kr. vedr. sekretariat overføres til Seniorudvalget fra Sundheds- og Forebyggelsesudvalget
8.    at mindreforbrug på 9,4 mio. kr. af rådighedsbeløb til anlægsprojekt Tude Å overføres til 2019
9.    at Overførsel i 2018 finansieres af kassen med 125,1 mio. kr. og med 9,4 mio. kr. i 2019
Beslutning i Økonomiudvalget den 19. marts 2018:
Fraværende: 
Anbefales til byrådets godkendelse.
Administrationen eftersender en oversigt over udviklingen i overførsler mellem årene, fordelt på udvalg og budgetenheder.
Beslutning i Byrådet den 26. marts 2018:
Fraværende:  Stén Knuth (V)
At 1 til 9 godkendt.

7. Lånoptagelse 2018 (B)

7.     Lånoptagelse 2018 (B)

Sagsnr.: 330-2018-15707               Dok.nr.: 330-2018-132594                                          Åbent
Kompetence: Byrådet
Beslutningstema
Byrådet skal godkende lån for 110 mio. kr. bestående af låneramme for 2018 og tildelte lånedispensationer.  
Baggrund
Af den finansielle strategi fremgår det:
”Lån for indeværende budgetår optages inden udgangen af april måned og godkendes senest i byrådets møde i marts måned. Samtidig tager byrådet stilling til udnyttelse/finansiering af endelig opgjort låneramme for seneste regnskabsår.”
Den budgetterede lånoptagelse for 2018 udgør (1.000 kr.):
Energibesparende foranstaltninger
8.500 kr.
Lån til betaling af ejendomsskat
1.000 kr.
Likviditetslån
70.000 kr.
Ordinær anlæg (forudsætter en samlet udgift på 86,685 mio.kr.)
31.000 kr.
Låneramme 2018
110.500 kr.
Solceller fra 2017 og 2018 – forventet
4.500 kr.
For meget hjemtaget lån for 2017
-5.000 kr.
Låneramme 2018 – skønnet
110.000 kr.
For meget hjemtaget lån for 2017 er midlertidigt deponeret og skal modregnes i forbindelse med lånoptagelsen for 2018.
Retligt grundlag
Bekendtgørelse om kommunernes låntagning og meddelelse af garantier m.v.
Låneramme: § 1
En kommunes samlede låntagning må i det enkelte regnskabsår må ikke overstige kommunens adgang til at optage lån i henhold til § 2.
Nedbringelse af deponering:
§6 stk. 3 – andet punktum. Såfremt kommunen i årene, efter deponeringen er foretaget, har ledig låneramme, kan kommunen nedbringe det deponerede beløb med et beløb svarende til den ledige låneramme.
Handlemuligheder
Byrådet kan vælge, at
1. optage lån for 110 mio. kr.
2. frigive deponerede midler
Vurdering
Ad 1 Center for Økonomi anbefaler lånoptagelse på 110,0 mio. kr.
Ad 3 Slagelse Kommune har pr. 31/12 2017 en samlet deponering på 142,0 mio. kr., der vedrører sale & lease back af skolerne i Skælskør med 71,8 mio. kr. og salg af gadelys med 45,7 mio. kr., kommunale garantistillelser med 7,6 mio. kr. og for meget hjemtaget lån for 2017 med 18,2 mio. (Skælskør Plejecenter 13,2 mio. kr. + ordinær låneramme 4,9 mio. kr.) Såfremt lånerammen for 2018 anvendes til frigivelse af deponerede midler vil det betyde, at forrentningen af deponerede midler reduceres.
Et evt. lån optages i Kommunekredit med maksimal løbetid.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Ingen bemærkninger
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen
Indstilling
Konst. Kommunaldirektør indstiller,
1.    at der optages lån for i alt 110 mio. kr. 
Beslutning i Økonomiudvalget den 19. marts 2018:
Fraværende: 
Anbefales til byrådets godkendelse.
Beslutning i Byrådet den 26. marts 2018:
Fraværende:  Stén Knuth (V)
Godkendt.

8. Genoptaget sag - Budgetproces for 2019 - 2022 (B)

8.     Genoptaget sag - Budgetproces for 2019 - 2022 (B)

Sagsnr.: 330-2018-2443                 Dok.nr.: 330-2018-151537                                          Åbent
Kompetence: Byrådet
Beslutningstema
Byrådet skal beslutte budgetprocessen for Budget 2019-2022.
Baggrund
Økonomiudvalget godkendte den 22. januar 2018 administrationens forslag til overordnede principper og rammer for budgetprocessen til Budget 2019-2022.
Principperne lægger op til en proces, hvor byrådet igangsætter budgetprocessen og forhandler selve budgetaftalen på plads. Økonomiudvalget forbereder og koordinerer hele processen i samarbejde med administrationen, mens fagudvalgene har ansvaret for at udmønte det vedtagne Budget 2019-2022 på egne områder.
På den baggrund fremlægges konkret forslag til tids- og procesplan for budgetprocessen, herunder forslag til udarbejdelse af økonomisk råderum.
Retligt grundlag
Den kommunale Styrelseslov samt Bekendtgørelse om kommunernes budgetlægning, regnskab m.v. fastlægger det retlige grundlag for budgetlægningen. Økonomiudvalget skal senest den 15. september 2018 udarbejde budgetforslag til Byrådet.
Handlemuligheder
Byrådet kan vælge at tilpasse budgetprocessen såfremt der ønskes en anden proces for fastlæggelse af Budget 2019-2022.
Proces og tidsplan
Processen er tilrettelagt med udgangspunkt i følgende overordnede tidsplan:
1. kvartal fastlægger Økonomiudvalget og Byrådet principper, rammer og proces
2. kvartal udarbejder administrationen et budgetgrundlag
3. kvartal udarbejder Borgmesteren budgetoplæg som danner udgangspunkt for forhandlingerne i Byrådet om den endelige budgetaftale.
4. kvartal udmønter fagudvalgene budgetaftalen, således at grundlaget i det enkelte fagudvalg er på plads inden budgetårets start.
Byrådet bliver op til forhandlingerne involveret gennem en række tematiske møder, som dels har til formål at komme med input til det administrative/tekniske budgetgrundlag, dels sikre fælles viden om de økonomiske forudsætninger som forhandlingerne vil blive gennemført på grundlag af.
Budgetprocessen koordineres løbende via Økonomiudvalget, som godkender det administrative/tekniske budgetgrundlag, herunder råderumskataloget, og oversender det som grundlag for de politiske forhandlinger om Budget 2019-2022.
Fagudvalgene har efter vedtagelsen af budgettet en afgørende rolle i udmøntningen på de enkelte udvalgsområder, idet udvalget inden for gældende lovning og byrådets beslutninger har retten og ansvaret for at udmønte budgetrammerne i konkrete aktiviteter.
I vedlagte bilag er forslaget til proces- og tidsplan beskrevet nærmere.
Økonomisk råderum
Det fremgår af den økonomiske politik, at der årligt skal skabes et økonomisk råderum på 50 mio. kr. forud for budgetforhandlingerne. Det skal både give byrådet mulighed for at prioritere nye indsatser samt tage hånd om eventuelle udgiftspres eller indtægtsfald.
Det foreslås, at råderummet til 2019 i alt skal udgøre 51,5 mio. kr. og fremskaffes via 2 elementer:
A) Direktionens forslag
Det foreslås, at direktionen skal udarbejdes forslag for i alt 35 mio. kr. Forslagene forventes at fordele sig med:
- Tværgående forslag til reduktioner af serviceudgifterne for i alt 5 mio. kr.
- Sektorspecifikke forslag til reduktioner af serviceudgifterne for 20 mio. kr. samt
- Forslag til reduktion af overførselsudgifterne på 10 mio. kr.
Den endelige fordeling mellem fagområder fastlægges af Økonomiudvalget i marts.
Forslagene drøftes med fagudvalgene i maj inden de færdiggøres og forelægges Økonomiudvalget til godkendelse i juni. Råderumskataloget indgår herefter som en del af budgetgrundlaget til byrådets forhandlinger efter sommerferien.
B) Virksomhedernes og centrenes egne effektiviseringer
Ud fra et ønske om at stimulere kreativitet og nytænkning i udførelsen af de kommunale opgaver, og derigennem øge effektiviteten i organisationen, har Økonomiudvalget ønsket, at der kan gennemføres en decentral proces for at skabe økonomisk råderum.
Processen skaber mulighed for en høj grad af involvering i arbejdet med at skabe økonomisk råderum, hvor såvel ledernes lokale prioriteringer, medarbejdernes viden, brugerbestyrelserne ønsker m.m. kan bringes positivt i spil til at skabe gode lokale løsninger.
Processen skal give enhederne mulighed for selv at disponere over en del af det råderum som skabes. Derfor lægges der op til en proces, hvor alle enheder gennemfører lokale effektiviseringer svarende til 1 % af serviceudgifterne, dog således at halvdelen af beløbet forbliver i enheden til egen disponering. Den anden halvdel fratrækkes forlods enhedens budget som en rammereduktion på ½ %. Det betyder i praksis, at der skal findes et råderum på godt 33 mio. kr., hvor de 16,5 mio. kr. forbliver i enhederne.
Med henblik på at opnå en effekt hurtigst muligt igangsættes de lokale processer umiddelbart efter, at den overordnede proces er besluttet.
De lokale processer vil blive understøttet fra Center for Økonomi i form af skabeloner, workshops og andre tiltag til som sikrer videndeling og hjælp til udformningen af selve effektiviseringstiltagene.
Særlige opmærksomhedspunkter i forhold til element B)
Det er komplekst at gennemføre dobbelte råderumsprocesser, uden de kolliderer med hinanden. Dette søges løst via tidmæssigt forskudte processer (se bilag for uddybning). Politisk skal der dog forsat være opmærksomhed på en række andre forhold vedrørende processen med virksomhedernes og centrenes egne effektiviseringer.
Der kan være meget forskellige vilkår på tværs af forskellige faglige områder, såvel som inden for de enkelte faglige områder. Det er derfor ikke på forhånd afklaret, hvorvidt effektiviseringen kan gennemføres uden at påvirke serviceniveau, eller skaber udfordringer i forhold til gældende lovgivning eller politiske beslutninger truffet i Slagelse Kommune. Det forudsættes dog som vilkår for processen, at alle enheder kan håndtere dette med de forslag til initiativer som de skaber.
Processen vil med stor sandsynlighed medfører reduktion i den samlede lønsum, idet hovedparten af vores økonomiske ressourcer er bundet i lønninger. Med en meget lokal tilgang til at finde effektiviseringerne kan det derfor blive nødvendigt lokalt at gennemføre afskedigelser, hvis ikke det kan klares via naturlig afgang.
Vurdering
Administrationen vurderer, at der med den anbefaledes budgetproces er sikret gode muligheder for at involvere hele byrådet såvel som MED-organisation og andre interessenter.
Processen vurderes endvidere at give byrådet mulighed for at håndtere de kendte usikkerhedsmomenter, der er i forhold til Budget 2019-2022, samt eventuelt kunne prioritere nye indsatser.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
De økonomiske og personalemæssige konsekvenser afhænger af, hvordan budgetprocessen konkret udmøntes i Budget 2019-2022.
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Konst. kommunaldirektør indstiller,
1.    at Byrådet godkender budgetprocessen for Budget 2019-2022.
Beslutning i Økonomiudvalget den 19. februar 2018:
Fraværende: 
Sagen udsættes til næste møde med henblik på yderligere drøftelser.
GENOPTAGET
Der er udarbejdet notat med beskrivelse af alternativ model for etablering af økonomisk råderum samt forskellige metoder for beregning og fordeling af et økonomisk råderum (Bilag 2). Notatet skal ses som et supplement til afsnit 4.1.1 Råderumskatalog i Udkast til Budgetproces for Budget 2019-2022.
Udgangspunktet er de samme principper som den oprindelige råderumsmodel bygger på, dog med det udgangspunkt, at der er tale om et samlet råderumskatalog. Der indarbejdes således ikke rammereduktioner på forhånd som organisationen får ansvar for at udmønte.
Som det fremgår af sagen med bilag, så er det en forudsætningen for at kunne udarbejde et råderumskatalog i en involverende proces, at der træffes beslutning om proces og rammer i marts, idet den samlede tidsplan eller ikke kan gennemføres.
Beslutning i Økonomiudvalget den 19. marts 2018:
Fraværende: 
Budgetproces anbefales gennemført som beskrevet i bilag 1, dog skal proces for etablering af råderumskatalog foregå som beskrevet i bilag 2. Råderummet fordeles mellem udvalg som beskrevet i model 3. Råderumskataloget skal være på 2% af serviceudgifterne. Dertil kommer som anført 5 mio. kr. fra udgifterne til beskæftigelsesindsats.
Budgettemamøde i april skal både bruges til at drøfte områder med væsentlige økonomiske udfordringer samt ønsker til økonomiske analyser.
Ann Sibbern (O) kan ikke stemme for budgetprocessen, idet der ikke har været en politisk prioritering af fordeling af råderumskatalog.
Thomas Clausen (Ø) ønsker ikke, at der skal udarbejdes et økonomisk råderumskatalog, da det er de politiske partiers ansvar at komme med forslag.
Beslutning i Byrådet den 26. marts 2018:
Fraværende:  Stén Knuth (V)
Det fremlagte forslag til budgetproces blev godkendt med de bemærkninger, der blev fremført i Økonomiudvalget af (O) og (Ø)

9. Ansøgning om lån fra Skælskør Turisme (B)

9.     Ansøgning om lån fra Skælskør Turisme (B)

Sagsnr.: 330-2018-10250               Dok.nr.: 330-2018-129889                                          Åbent
Kompetence: Byrådet
Beslutningstema
Byrådet skal tage stilling til, om de vil yde et lån på 197.281,88 kr. til Skælskør Turisme (III) i forbindelse med projekt Stigsnæs Skanse og bevilgede LAG-midler.
Baggrund
Skælskør Turisme søger om et lån til mellemfinansiering af bevilgede LAG-midler til Projekt Stigsnæs Skanse med formålet, at få Skælskør Kystbatteri genetableret næsten som det så ud, da det var fuldt bemandet og i brug i begyndelsen af 1800-tallet. Det betyder, at kanterne bliver befriet for krat og tjørn, så voldene træder tydeligt frem igen. Der bliver bygget to træhuse i den tids stil, et mandskabsrum, samt et lille krudthus. De to huse bliver bygget på de originale steder i følge plantegningen fra den tid. De tre kanoner, der ligger rustne på redouten bliver taget væk for at blive renset og gjort skydeklare. Når de kommer tilbage, skal de stå på lavetter, der er fremstillet af egetræ, som er fældet i Borrebys skove og males i de rigtige farver.

Mens renoveringsarbejdet er i gang, bliver det fulgt af en 8. klasse fra Lille Egede Friskole.
Eleverne skal hjælpe med at fremstille undervisningsmaterialer til kommende skoleklasser.
Områdets geografiske placering nær skov og strand gør, at her er muligheder for praktisk undervisning i alle fag.

Samtidig bliver der fremstillet formidling på både digitale og analoge platforme. Det vil sige, projektets hjemmeside og forhåbentlig en app, der digitalt kan formidle historien for området, samt tavler der på flere sprog kan hjælpe områdets gæster "Ud i naturen - Tilbage i historien".

Det er et projekt til en samlet sum på 394.563,76 kr., hvor LAG har bevilget halvdelen eller 197.281,88 kr. De resterende midler bliver finansieret af private sponsorer og frivilligt arbejde.
Projektperioden løber fra 16. oktober 2017 til 15. oktober 2019 og anmodning om udbetaling af LAG-midler skal ske senest 2 måneder efter projekt periodens udløb.
Byrådet har den 27. maj 2013 godkendt retningslinjer ved lån i sager med EU-støtte (LAG) og statsstøtte på følgende vilkår:
1. Kommunen skal have direkte lovhjemmel til at yde støtte
2. Foreningen skal være hjemmehørende i Slagelse kommune.
3. Lånet kan maksimalt udgøre 250.000 kr. og kan aldrig overstige de bevilgede LAG-midler
4. Der udfærdiges og underskrives et lånedokument – hvor forrentning, udbetalingsterminer og tilbagebetalingstidspunkt nærmere defineres. Lånedokumentet skal underskrives af de tegningsberettigede for foreningen.
5. Der udarbejdes et likviditetsbudget og på baggrund heraf udbetales lånet i nærmere aftalte rater – inden udbetaling af næste rate kan finde sted, skal det dokumenteres hvilke udgifter, der har været afholdt.
6. Lånet forrentes på markedsmæssige vilkår. Det billigste indhentede tilbud fra pengeinstitutterne lægges til grund for forrentningen. Forrentningen sker med en fast forrentning – renten tilskrives ved betalingstidspunktet.
7. Tilbagebetalingen sker i forbindelse med udbetaling af EU-støtten og datoen herfor vil fremgå af bevillingen. Såfremt projektet af forskellige årsager bliver forsinket kan tilbagebetalingen udskydes senest til udgangen af efterfølgende budgetår. Årsagen til forsinkelsen skal beskrives og dokumenteres af foreningen og en udsættelse kan efter ansøgning godkendes af fagudvalget.
Byrådet afsatte en ”pulje” på 2 mio. kr. til lån i forbindelse med likviditetsforskydning. Af åbne sager er Slagelse Skateboard Forening med 108.150 kr. – øvrige stillede (LAG) lån er afviklet. 
Retligt grundlag
Lov om udvikling af landdistrikterne (Landdistriktsloven) hvoraf det fremgår af § 4, at kommuner og andre offentlige myndigheder kan finansiere forskellige støtteforanstaltninger som beskrevet i § 2, 6) herunder foranstaltninger til forbedring af livskvaliteten i landdistrikterne, som omfatter c) fornyelse og udvikling i landsbyer og dermed er del af et kommunalt formål.
Retningslinjer ved lån i forbindelse med likviditetsforskydning ved bevilling af EU og/eller Statsstøtte som godkendt af Byrådet den 27. maj 2013.
Handlemuligheder
Byrådet kan vælge følgende løsninger:
1. at give afslag på lån
2. at bevilge et lån på 197.281,88 kr. jf. Byrådets retningslinjer
Vurdering
Skælskør Turisme er en forening uden indtægter og med en egenkapital på 67.306 kr. Foreningens formål er, at fremme turisterhvervet i Skælskør området mest muligt m.v. Bestyrelsen hæfter ifølge vedtægterne ikke for foreningens gæld og et lån kan derfor være forbundet med en vis risiko.
Lånet skal være betinget af følgende:
At foreningens vedtægter tilføjes en allonge – gældende til lånet er indfriet om. Allongen henviser til vedtægternes § 10 punkt 10.3 om at ved opløsning træffer generalforsamlingen beslutning om anvendelse af foreningens midler. Så længe Slagelse Kommune stiller et lån til rådighed skal aktiverne anvendes til Almennyttige formål og eventuelle vedtægtsændringer skal godkendes af Slagelse Kommune.
At foreningen giver transport i udbetaling af LAG-midlerne, hvilket betyder, at tilskuddet afregnes direkte til Slagelse Kommune fra NaturErhvervsstyrelsen.
At lånet skal være indfriet senest 6 måneder efter projektperiodens udløb. Foreningen søger om udbetaling af lånet inden projekt periodens start og det skal foreningen redegøre for inden udbetaling kan finde sted.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
En likviditetsforskydning – medmindre lånet ikke tilbagebetales.
Økonomiske konsekvenser:
I hele 1.000 kr.
Politikområde
2018
2019
2020
2021
Bevillingsønske
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Finansiering
1.04
197,3
 
-197,3
 
Kasse
1.04
-197,3
 
197,3
 
Puljen på 2 mio. kr. er ikke budgetteret, hvorfor lånet skal finansieres af kassen. Der er dog som udgangspunkt kun tale om en likviditetsforskydning indtil lånet tilbagebetales. Såfremt lånet ikke kan tilbagebetales har det varig negativ betydning for likviditeten.
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger
Indstilling
Konstitueret kommunaldirektør indstiller,
1.    at Byrådet godkender et lån på 197.281,88 kr. på de nævnte vilkår.
Beslutning i Økonomiudvalget den 19. marts 2018:
Fraværende: 
Anbefales til byrådets godkendelse.
Beslutning i Byrådet den 26. marts 2018:
Fraværende:  Stén Knuth (V)
Steen Olsen (A) rejste spørgsmål om sin habilitet, da han var medansøger til Landudvikling Slagelse (LAG). Byrådet tilsluttede sig at Steen Olsen (A) var inhabil.
Godkendt.

10. Anlægsbevilling - Renovering af ydermolerne i Halsskov Færgehavn (B)

10.   Anlægsbevilling - Renovering af ydermolerne i Halsskov Færgehavn (B)

Sagsnr.: 330-2016-996                   Dok.nr.: 330-2018-142536                                          Åbent
Kompetence: Byrådet
Beslutningstema
Der søges om den resterende anlægsbevilling til projektering og entreprenørudbud af renovering af ydermolerne i Halsskov Færgehavn på 5,85 mio. kr.
Baggrund
Molernes stand er i dag meget dårlig og derfor har byrådet besluttet at igangsætte renoveringen af disse.
I november 2017 blev der givet anlægsbevilling på 0,15 mio. kr. til forundersøgelser på Halsskov Færgehavn. Disse forventes afsluttet endeligt i løbet af marts 2018.
Der søges derfor om frigivelse af de resterende anlægsmidler på i alt 5.85 mio. kr. til projektering af renovering og efterfølgende entreprenørudbud.
Der er afsat et rådighedsbeløb på 0,75 mio. kr. i 2017 (heraf frigivet 0,15 mio. kr.) og på 5,25 mio. kr. i 2018. Samlet er der et rådighedsbeløb på 5.85 mio. kr. til brug i 2018. Der ansøges om en anlægsbevilling på 5,85 mio. kr. Økonomien for anlægsbevillingen fremgår af vedlagte bilag.
Retligt grundlag
Regler for Økonomistyring og Ledelsestilsyn i Slagelse Kommune foreskriver, at der skal søges anlægsbevilling.
Handlemuligheder
Økonomiudvalget kan vælge at:
1. Anbefale at Byrådet godkender anlægsbevillingen på 5,85 mio. kr. til projektering af renovering og efterfølgende entreprenørudbud af ydermolerne i Halsskov Færgehavn.
2. Afvise ansøgningen af at der gives anlægsbevilling til projektering af renovering og efterfølgende entreprenørudbud af ydermolerne i Halsskov Færgehavn. Et afslag vil betyde, at projektet ikke kan videreføres.
Vurdering
Det anbefales, at der gives en anlægsbevilling til Molerne Halsskov Færgehavn, så projekteringen og efterfølgende entreprenørudbud kan igangsættes.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Det indstilles, at der gives anlægsbevilling på 5,85 mio. kr., som finansieres af det resterende afsatte de rådighedsbeløb på 0,6 mio. kr. (2017) og af det afsatte rådighedsbeløb på 5.25 mio. kr. på sted nr. 240600 Molerne Halsskov Færgehavn.
I hele 1.000 kr.
Politikområde
2018
2019
2020
2021
Bevillingsønske
 
 
 
 
 
Drift
 
 
 
 
 
Anlæg
01.06
5.850
 
 
 
Afledt drift
 
 
 
 
 
Finansiering
 
 
 
 
 
Afsat rådighedsbeløb
 
-5.850
 
 
 
Kassen
 
 
 
 
 
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Erhvervs- og arbejdsmarkedsdirektøren indstiller,
1.    at det anbefales overfor Byrådet, at der gives anlægsbevilling på Molerne Halsskov Færgehavn på 5,85 mio. kr.,
2.    at anlægsbevillingen finansieres af et samlet afsat rådighedsbeløb på 5,85 mio. kr. på Molerne Halsskov Færgehavn, hvoraf 0.6 mio. kr. fra 2017 indgår.
Beslutning i Økonomiudvalget den 19. marts 2018:
Fraværende: 
Anbefales til byrådets godkendelse.
Beslutning i Byrådet den 26. marts 2018:
Fraværende:  Stén Knuth (V)
At 1 til 2 godkendt.

11. Udmøntning af pulje vedr. sygefravær (B)

11.   Udmøntning af pulje vedr. sygefravær (B)

Sagsnr.: 330-2018-322                   Dok.nr.: 330-2018-174024                                          Åbent
Kompetence: Økonomiudvalget
Beslutningstema
Økonomiudvalget skal beslutte udmøntning af pulje på 1 mio. kr. i 2018 vedr. sygefravær.
Baggrund
Som en del af budgetforliget blev det besluttet at fjerne puljen til langtidssygefravær og tilbageføre 2/3 del af midlerne til virksomheder og centre samt styrke kassen med 1/3 del. Samtidig blev der besluttet en overgangsordning i 2018 i form af en pulje på 1 mio. kr., som virksomheder og centre kan få en andel i. 
Direktionens forslag til udmøntning af ordningen blev fremlagt for Økonomiudvalget på mødet i februar, hvor Økonomiudvalget besluttede, at ”Administrationen skal udarbejde en alternativ model for udmøntning af bonus i 2018, som tager bedre højde for at både mindre og større virksomheder kan komme i betragtning. Modellen skal forelægges Økonomiudvalget på næste møde. ”
I overvejelserne omkring udmøntning af ordningen er der lagt vægt på, at
· Det skal være nemt for arbejdspladserne at gennemskue, hvordan man får andel i midlerne
· Hensigten er, at ordningen skal komme arbejdspladser til gode, som har gjort noget for at nedbringe sygefraværet
· Alle arbejdspladser har lige mulighed for at opnå bonus.
Det oprindelige forslag til udmøntning af ordningen gik ud på, at arbejdspladser, som kontinuert gennem de første tre kvartalet i 2018 har et fald i sygefraværet og samtidig er under gennemsnittet for centrets sygefravær, kan få andel i midlerne. Midlerne fordeles mellem arbejdspladserne, som opfylder kriterierne, ud fra antal årsværk på den enkelte arbejdsplads i 4. kvartal 2018.
Alternative modeller for udmøntning kunne være
a) Opdeling af virksomhederne i 3 grupper – 1-20 medarbejdere, 21-100 medarbejdere og over 100 medarbejdere. Ligeledes opdeles puljen i 3 lige store dele, som fordeles inden for de 3 grupper. For at få andel i de afsatte midler, skal arbejdspladsen have et fald i det samlede sygefravær gennem årets 3 første kvartaler. De fx. 3 virksomheder som har størst fald i hver gruppe får en andel i forhold til arbejdspladsens antal årsværk.
b) Den oprindelige model fastholdes, men fordeling af midlerne sker i stedet på baggrund af fald i det korte eller mellemlange sygefravær gennem årets 3 første kvartaler. I Slagelse Kommune defineres kortvarig som mellem 1–3 dage, mellemlangt er 4–28 dage og langvarigt er 28 dage og derover. Denne model vurderes bedst muligt at imødekomme det politiske ønske.
c) Man kan vælge kun at fordele bonus til virksomheder, som bruger vikarer under sygefravær men i øvrigt anvende de tidligere foreslåede kriterier. Denne model kan evt. suppleres med hhv. model A og B.
Det bør understreges, at midlerne tilfalder virksomheden og ikke fordeles til de enkelte medarbejdere på arbejdspladsen. Det bør drøftes i MED, hvordan midlerne anvendes på arbejdspladsen. Det er dermed ikke hensigten, at ordningen skal bruges til ”belønning” af medarbejdere uden sygefravær. Såfremt der ønskes fastlagt yderligere kriterier for, hvordan midlerne kan anvendes, bør disse også være kendte.
Det bør også være tydeligt, hvorvidt sygefraværet skal opgøres på virksomheds eller center niveau eller om der kan opgøres på områder/afdelinger for større virksomheder som fx hjemmeplejen mv.
Retligt grundlag
Det vedtagne Budget 2018-2020 og det indgåede budgetforlig.
Handlemuligheder
Ingen bemærkninger.
Vurdering
Det vurderes, at model B bedst muligt vil imødekomme det politiske ønske.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Ingen bemærkninger
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Centerchefen for HR indstiller,
1.    at Økonomiudvalget beslutter model for udmøntning af den politiske besluttede pulje på 1 mio. kr. i 2018.
Beslutning i Økonomiudvalget den 19. marts 2018:
Fraværende: 
Økonomiudvalget ønsker en todeling således, at der i 2018 etableres:
- En bonusordning på 500.000 kr. ud fra model B
- En ordning for virksomheder på under 20 ansatte som sikrer, at der ved medarbejderes fravær udover 4 uger gives yderligere lønkompensation udover dagpenge, inden for en ramme af maksimalt 500.000 kr.
Administrative bemærkninger:
Økonomiudvalgets ønske til model (2. pind) forudsætter byrådets godkendelse, da det berører budgetforliget og beslutningen om at fjerne puljer til langtidssygefravær.
Beslutning i Byrådet den 26. marts 2018:
Fraværende:  Stén Knuth (V)
Godkendt.

12. Godkendelse af kvalitetsrapport 2016/17 for skoleområdet (B)

12.   Godkendelse af kvalitetsrapport 2016/17 for skoleområdet (B)

Sagsnr.: 330-2017-92354               Dok.nr.: 330-2018-86691                                            Åbent
Kompetence: Byrådet
Beslutningstema
Baggrund
Kvalitetsrapporten er et kommunalt værktøj til mål- og resultatstyring. Rapporten skal understøtte en systematisk evaluering og opfølgning på kommunalt niveau og fungere som grundlag for lokal dialog og kvalitetsudvikling. Desuden indgår kvalitetsrapporten i Ministeriet for Børn, Undervisning og Ligestillings kvalitetstilsyn med folkeskolen.
Kvalitetsrapporten skal udarbejdes hvert andet år med vedtagelse i Byrådet senest 31. marts i lige kalenderår.
I foråret 2017 udarbejdede Slagelse Kommune en 360-graders analyse på skoleområdet. Det var som følge af et politisk ønske om at drive kommunen stadigt mere effektivt. Her indgik arbejdet med kvalitetsrapporten som et tema. På baggrund af analysen blev det politisk besluttet, at kvalitetsrapporten 2016/17 skulle forenkles.
Kvalitetsrapporten indeholder fortsat de lovmæssige krav til indikatorer, samt indikatorer fra Slagelse Kommunes skolepolitik. De overordnede rammer og tidsplan for udarbejdelse af kvalitetsrapporten blev godkendt af Uddannelsesudvalget den 7. august 2017.
Af folkeskoleloven fremgår det, at skolebestyrelserne skal høres, inden kvalitetsrapporten behandles af Byrådet. Kvalitetsrapporten har været i høring i perioden 20. december 2017 - 9. februar 2018 i skolebestyrelser, Slagelse Kommunale Elevråd (SKE), Slagelse Lærerkreds og BUPL.  
Resultater af de nationale test skal indgå i den samlede vurdering af skolerne. Da resultaterne er fortrolige, fremgår de af en særskilt lukket sag til Børne- og Ungeudvalget og Byrådet.
Giver resultater i kvalitetsrapporten anledning til særlig opmærksomhed på kommune- eller skoleniveau, kan det blive et tema ved de årlige læringssamtaler mellem skolechef og skoleledelse og/eller på lederkonferencer m.v. Desuden målrettes kompetenceudvikling, indsatser og understøttelse bl.a. herefter.
Som bilag til sagen er vedlagt kvalitetsrapport 2016/17, en opsamling på høringssvar, samt alle høringssvar. Desuden er vedlagt 360 graders analysen vedr. udarbejdelse af kvalitetsrapport.
Det viser kvalitetsrapporten
Skolerne i Slagelse Kommune har i de seneste år arbejdet særdeles målrettet på at styrke elevernes læring og trivsel. Det har haft en positiv effekt på bl.a. karaktergennemsnittet i 9. klasse, de nationale test og på trivselsindikatorerne.
Der er stadig nok at gøre, for at ALLE børn og unge i kommunen får de bedste forudsætninger for et godt liv og en god fremtid. Der er stadig for få unge der opnår et karaktergennemsnit på mindst 2 i dansk og matematik ved de afsluttende prøver, for få unge der gennemfører en ungdomsuddannelse, børn og unge der ikke trives og for mange der ikke er inkluderet på almenskolerne.
Det er et langt sejt træk som starter allerede i dagtilbuddet, fortsætter i grundskolen, fritidsordninger og klubber, og helst også skal fortsætte i ungdomsuddannelserne. Derfor er det så vigtigt, at alle i berøring med børne- og ungeområdet i Slagelse Kommune arbejder målrettet og sammen om opgaven.
Center for Skole vurderer, at centrale og lokale indsatser i de seneste år har bidraget til, at skoleområdet er kommet væsentligt nærmere de kommunale og nationale mål. Center for Skole vurderer også, at de nuværende indsatser understøtter den fortsatte udvikling.
Når der skal udarbejdes ny skolepolitik, kan kvalitetsrapporten med fordel observeres.
Områder der centralt bliver understøttet i indeværende skoleår.
I indeværende skoleår har der fra central side bl.a. været fokus på:
· at styrke overgangen fra dagtilbud til skole via videreudvikling af procedure.
· at inkludere flere elever i almenområdet bl.a. via ny visitationsprocedure.
· at reducere bekymrende skolefravær bl.a. via ansættelse af skolekontaktpersoner.
· at øge kompetencedækningen i fagene via linjefagsuddannelse.
· at udvikle datainformeret skoleledelse bl.a. via kompetenceudvikling af ledere.
· at understøtte de dygtigste elever bl.a. via talentforløb.
· at understøtte elevernes personlige og sociale kompetencer bl.a. via intensive læringsforløb for elever og kompetenceudvikling af medarbejderne.
Høring
Center for Skole har modtaget høringssvar fra 18 skolebestyrelser samt høringssvar fra Slagelse Lærerkreds.
Alle skolebestyrelser har forholdt sig til skolelederens helhedsvurdering og/eller udtalt sig om resultater, indsatser og fokusområder på egen skole.
Slagelse Lærerkreds og nogle af skolebestyrelserne har også forholdt sig til de samlede kommunale resultater, de økonomiske rammebetingelser og/eller generelt vedr. kvalitetsrapportens form.
Retligt grundlag
Handlemuligheder
Børne og Ungeudvalget skal drøfte kvalitetsrapporten og kan anbefale Byrådet at godkende den.
Vurdering
Center for Skole vurderer, at kvalitetsrapporten understøtter en systematisk evaluering og opfølgning på de nationale og kommunale mål på folkeskoleområdet. Dermed kan rapporten danne grundlag for den videre dialog og kvalitetsudvikling af skolerne i Slagelse Kommune, bl.a. i forbindelse med udarbejdelse af ny skolepolitik.
Som indledning til Udvalgsmødet har Center for Skole inviteret to skoler til at fortælle, hvordan de hver især arbejder med kvalitetsudvikling. Center for Skole vurderer, at det kan understøtte ønsket, jf. 360 graders analysen om mere direkte dialog mellem politikere, administration og skole om opfølgningen på de kommunale og nationale mål.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Skolechefen indstiller,
1.    at Børne- og Ungeudvalget anbefaler Byrådet at godkende kvalitetsrapporten 2016/17.
Beslutning i Børne- og Ungeudvalget den 5. marts 2018:
Fraværende: 
Anbefalet med bemærkning om, at udvalget ønsker en mere generel drøftelse af den fremadrettede "kvalitetsrapport" og ønske til indhold.
Udvalget besluttede på temamødet medio april at gå i dybden med indholdet af kvalitetsrapporten med henblik på at se på udfordringer og udviklingspotentialer. Der er ønske om, at drøftelsen sker i sammenhæng med 360 graders analysen vedrørende kvalitetsrapporten.
Beslutning i Økonomiudvalget den 19. marts 2018:
Fraværende: 
Anbefales til byrådets godkendelse.
Beslutning i Byrådet den 26. marts 2018:
Fraværende:  Stén Knuth (V)
Godkendt.

13. Afsluttet Høring - Tildelingsmodel almenskoler og SFO (B)

13.   Afsluttet Høring - Tildelingsmodel almenskoler og SFO (B)

Sagsnr.: 330-2018-8600                 Dok.nr.: 330-2018-120577                                          Åbent
Kompetence: Byrådet
Beslutningstema
Børne- og Ungeudvalget skal indstille tildelingsmodel for almenskoler og SFO til beslutning i Byrådet.
Baggrund
360 graders analyse på skoleområdet udarbejdet i foråret 2017 viste, at der er en række udfordringer i den nuværende tildelingsmodel for almenskolerne. Der er på baggrund heraf udarbejdet ’Oplæg til Tildelingsmodeller Almenskoler og SFO’, hvori der er beskrevet 4 forskellige modeller/principper i forhold til tildelingsmodel. Fordele og ulemper samt forudsætninger for de enkelte modeller er beskrevet i notatet.
Tildelingsmodellen fordeler de samlede ressourcer mellem skolerne, og såfremt et område prioriteres, må omprioritering ske fra øvrige områder. Udmøntningen af den tildelte ramme sker på den enkelte skole.
Børne- og Ungeudvalget sendte den 5. februar ’Oplæg til tildelingsmodel almenskoler og SFO’ i høring. Høringsperioden er afsluttet den 21. februar.
Retligt grundlag
Ingen bemærkninger
Handlemuligheder
Det skal besluttes, hvilken af de fire beskrevne tildelingsmodeller der skal være gældende fra 1. august 2018. Hver model har en række fordele og ulemper.
Oplægget indeholder fire forslag til fremtidig ressourcefordelingsmodel:
1. Den elevtalsbaserede model fordeler ressourcen til undervisning ud fra antallet af elever på den enkelte skole. Skoler med en gennemsnitlig høj klassekvotient (over 22) vil have fordel af en sådan model.
2. Den klassebaserede model fordeler ressourcen til undervisning ud fra antallet af klasser på den enkelte skole. Skoler med en lavere klassekvotient vil have fordel af denne model, og skoler med en højere klassekvotient vil ikke have mulighed for at prioritere ekstra ressourcer til en klasse med mange elever.
3. Kombinationsmodellen kombinerer de elevtals- og klassebaserede modeller, så skoler med et gennemsnitlig elevtal over 22 elever i princippet får tildeling som i en elevtalsbaseret model, mens skoler med lavere klassekvotient får tildeling efter en klassebaseret model, da der sker en tildeling af en såkaldt garanti.
4. Distriktsmodellen tildeler ressourcer til distriktsskolen i forhold til hele distriktets børn, dvs. ressource til både almen og specialområdet. Distriktsmodellen giver et økonomisk incitament til inklusion. En distriktsmodel har bedst mulighed for at fungere i en homogen skolestruktur med distriktsskoler (budgetenheder) af en vis størrelse.
Vurdering
Administrationen anbefaler, at udvalget indstiller, at Byrådet vælger kombinationsmodellen. Denne model sikrer, at alle skoler i den politisk besluttede struktur har mulighed for at drive skole og for at læse det lovmæssige minimumstimetal. Det er endvidere den model, som de fleste anbefaler i deres høringssvar. Enkelte skoler anbefaler hhv. elevtals- og klassemodellen, mens ingen anbefaler distriktsmodellen. Derudover anbefales det, at skolerne fremover får fastlagt deres budgetter i foråret uden regulering 5. september, samt at SFO’erne får årligt fastlagte budgetter.
Der er indkommet 29 høringssvar.
En del bemærker, at det er positivt, at der skal være retvisende budgetter, herunder budget til vikarløn og puljer mv. Derudover er der generelt enighed om, at en ny model skal være transparent og tydelig, så det er muligt at se, hvad der er midler til, og hvad der ikke er midler til.
Mange af høringssvarene påpeger, at for at sikre bedre planlægning af skoleåret, ønskes det at budgettildelingen sker pr. 1. marts uden regulering 5. september. Dog skal der være opmærksomhed på, hvordan elevtal på overbygningsskoler herunder Xclass fastlægges eller evt. reguleres. Ligeledes ønsker de fleste et årligt fastlagt budget for SFO.
Enkelte bemærker, at uanset model er den økonomiske ramme på almenområdet udfordret.
I forhold til tildeling med socioøkonomiske kriterier har kun enkelte kommenteret derpå, og her er anbefalingerne i begge retninger.
Nedenstående skema viser, hvilke høringsparter, der går ind for hver af de tre modeller. Distriktsmodellen er ikke med i skemaet, da ingen anbefaler modellen. Ikke alle høringsparter fremgår af skemaet, da der ikke i alle høringssvar er en tydelig anbefaling.
Elevtalsmodel
Klassemodel
Kombinationsmodel
UngSlagelse
Marievangsskolen
 
Hashøjskolens
Kirkeskovsskolen
 
Eggeslevmagle Skole
SektorMED for Skole
Søndermarksskolen
Skolelederforeningen
Kirkeskovsskolen
Vemmelev Skole
Stillinge Skole
Tårnborg Skole
Hvilebjergskolen
Antvorskov Skole
Broskolen
Boeslunde Skole
Slagelse Lærerkreds
En kort opsamling af høringssvarene fremgår af bilag 1. Samtlige høringssvar findes i bilag 2.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Ingen bemærkninger
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger
Indstilling
Børne- og Ungedirektøren indstiller,
1.    at Børne- og Ungeudvalget indstiller til Byrådet, at kombinationsmodellen i den reviderede udgave vælges som tildelingsmodel gældende fra 1. august 2018.
Beslutning i Børne- og Ungeudvalget den 5. marts 2018:
Fraværende: 
Anbefalet, hvilket vil sige "Kombinationsmodellen kombinerer de elevtals- og klassebaserede modeller, så skoler med et gennemsnitlig elevtal over 22 elever i princippet får tildeling som i en elevtalsbaseret model, mens skoler med lavere klassekvotient får tildeling efter en klassebaseret model, da der sker en tildeling af en såkaldt garanti".
Beslutning i Økonomiudvalget den 19. marts 2018:
Fraværende: 
Anbefales til byrådets godkendelse.
Thomas Clausen (Ø) anbefaler en klassetildelingsmodel.
Beslutning i Byrådet den 26. marts 2018:
Fraværende:  Stén Knuth (V)
Godkendt.
(Ø) stemte imod, med henvisning til bemærkning i Økonomiudvalget.

14. Indsatsplan for bekæmpelse af kæmpe-bjørneklo 2017 og frem

14.   Indsatsplan for bekæmpelse af kæmpe-bjørneklo 2017 og frem

Sagsnr.: 330-2017-16442               Dok.nr.: 330-2018-119354                                          Åbent
Kompetence: Byrådet
Beslutningstema
Miljø-, Planlægning- og Bæredygtighedsudvalget skal tage stilling til om Indsatsplanen for bekæmpelse af kæmpe-bjørneklo kan sendes til godkendelse i Byrådet.
Baggrund
På Byrådets møde den 30. oktober 2017 blev forslag til Indsatsplanen for bekæmpelse af kæmpe-bjørneklo sendt i offentlig høring.
 Enhedslisten ønskede følgende bemærkning med i forbindelse med høringen:
” Ingen kemisk bekæmpelse, ingen brug af glyphosat ved bekæmpelse af kæmpe-bjørneklo”
Der er ikke indkommet bemærkninger i høringsperioden.
Siden vedtagelse af forslaget har planen desuden blevet screenet (bilag) efter lov om miljøvurdering af planer og programmer, og der er truffet en afgørelse om, at planen ikke skal miljøvurderes (bilag).
De tidligere bemærkninger fra Enhedslisten, samt bemærkninger i forbindelse med screening for miljøvurdering har dog resulteret i enkelte tilføjelser til indsatsplanen som er bilagt sagen.
Retligt grundlag
Bekendtgørelse nr. 842 af 23. juni 2017 om bekæmpelse af kæmpebjørneklo samt 958 af 10. juli 2017 om drift af landbrugsjorder.
Lov om miljøvurdering af planer og programmer og af konkrete projekter LBK. nr. 448 af 10/05/2017 (miljøvurderingsloven).
Når indsatsplanen er endeligt vedtaget kan den påklages med hensyn til om kommunen har opfyldt kravene til indhold i planen jf. bekendtgørelsen om bekæmpelse af kæmpebjørneklo. Klagefristen er 4 uger.
Handlemuligheder
Det kan vælges, at godkende Indsatsplanen for bekæmpelse af kæmpe-bjørneklo endeligt, eller helt afvise indsatsplanen.
Vurdering
Det vurderes at indsatsplanen vil være et godt grundlag for det videre arbejde med bekæmpelse af Kæmpebjørneklo.
Høringsperioden eller screeningen i forbindelse med miljøvurderingen har ikke ført til ændringer i planen, der er så væsentlige, at planen skal sendes ud i fornyet høring. Planen kan derfor uden videre godkendes.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Som en del af myndighedsarbejdet med bekæmpelse af kæmpebjørneklo, kan det forventes, at kommunen vil få udgifter til gennemførelse af selvhjælpshandlinger på 40-50.000 kroner om året.
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen.
Indstilling
Centerchefen for Teknik og Miljø indstiller,
1.    at Indsatsplanen for bekæmpelse af kæmpe-bjørneklo med de anførte tilføjelser sendes til Byrådet med anbefaling om endelig godkendelse.
2.    at Indsatsplanen herefter offentliggøres med en klagefrist på 4 uger
Beslutning i Miljø-, Planlægning- og Bæredygtighedsudvalget den 5. marts 2018:
Fraværende:  Anne Bjergvang (A)
Anbefales.
Thomas Clausen (Ø) ønskede følgende indført i Indsatsplanen "Ingen kemisk bekæmpelse, ingen brug af glyphosat ved bekæmpelse af kæmpebjørneklo".
Beslutning i Økonomiudvalget den 19. marts 2018:
Fraværende: 
Anbefales til byrådets godkendelse.
Thomas Clausen (Ø) ønsker følgende indført i Indsatsplanen: "Ingen kemisk bekæmpelse, ingen brug af glyphosat ved bekæmpelse af kæmpebjørneklo".
Beslutning i Byrådet den 26. marts 2018:
Fraværende:  Stén Knuth (V)
Godkendt.
(Ø)|s bemærkning i Økonomiudvalget blev opretholdt.

15. Principbeslutning - frivillige aftaler på ekspropriationslignede vilkår (B)

15.   Principbeslutning - frivillige aftaler på ekspropriationslignede vilkår (B)

Sagsnr.: 330-2010-95872               Dok.nr.: 330-2018-66153                                            Åbent
Kompetence: Byrådet
Beslutningstema
Miljø-, Planlægning- og Bæredygtighedsudvalget skal overfor Byrådet anbefale, at der træffes en principbeslutning, som giver SK Forsyning mulighed for at indgå frivillige aftaler på ekspropriationslignende vilkår med lodsejere til gennemførelse af spildevandsplanen.

Baggrund
Byrådet traf den 23. maj 2011 en generel principbeslutning om ekspropriationer i forhold til spildevandsplanen, som gav SK Forsyning mulighed for at indgå frivillige aftaler på ekspropriationslignende vilkår med lodsejere om erhvervelse af rettigheder og arealer. Det vurderes, at denne beslutning er forældet, hvorfor der skal træffes en ny principbeslutning.
De frivillige aftaler kan både omhandle sikring af eksisterende kloakanlæg og etablering af nye kloakanlæg omfattet af spildevandsplanen. Hvis der indgås frivillig aftale, vil SK Forsyning kunne udbetale erstatning til lodsejer ved mindelig overenskomst mellem parterne. Slagelse kommune er som myndighed ikke part i aftalerne og skal ikke godkende dem.
Den aftalte erstatning er kun skattefri for lodsejeren, hvis aftalen er på ”ekspropriationslignende vilkår”. For at SK Forsyning kan indgå frivillige aftaler med lodsejere, forudsættes det derfor, at det fornødne ekspropriationsgrundlag er til stede, samt en tilkendegivelse (principbeslutning) fra Slagelse Kommune om, at kommunen vil ekspropriere, hvis der ikke kan indgås aftale. I forbindelse med den tidligere beslutning bekræftede Skatterådet, at det ikke er nødvendigt at træffe principbeslutning for hver enkelt lodsejer, hvis der i stedet træffes en generel principbeslutning.
Spildevandsplanen udgør det formelle plangrundlag for, at SK Forsyning kan erhverve de nødvendige rettigheder. Hvis det ikke er muligt at indgå frivillige aftaler indstilles det, at SK Forsyning kan gennemføre rettighedserhvervelsen via ekspropriation. Såfremt det bliver nødvendigt med ekspropriation, forelægges dette for udvalget, inden ekspropriationssagen påbegyndes.
Retligt grundlag
Beslutning om ekspropriation træffes med hjemmel i Lov om Miljøbeskyttelse § 58 og evt. ekspropriation vil blive gennemført efter Lov om Miljøbeskyttelse § 59-61.
Handlemuligheder
Byrådet kan afvise, at træffe en generel principbeslutning og i stedet vælge at behandle hver enkelte frivillige aftale. Dette vil dog ressourcemæssigt belaste administrationen, udvalget og Byrådet, og kan forsinke anlægsprojekterne unødigt.
Vurdering
Center for Teknik og Miljø vurderer, at en principbeslutning bør træffes, da frivillige aftaler med lodsejere kan være en hurtig og økonomisk fornuftig løsning for alle parter.
Frivillige aftaler er at foretrække fremfor ekspropriationer, som er et tvangsindgreb overfor lodsejere. Ekspropriationer er endvidere mere ressourcekrævende med åstedsforretninger, protokoller, politiske indstillinger og ekspropriationsbeslutninger og eventuelle klagesager og taksationer.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Beslutningen har ingen økonomiske eller personalemæssige konsekvenser for Slagelse Kommune. Eventuelle erstatninger i forbindelse med frivillige aftaler afholdes af SK Forsyning A/S.
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen konsekvenser for andre udvalg.
Indstilling
Centerchefen for Teknik og Miljø indstiller, at det anbefales over for Byrådet,
1.    at det godkendes, at hvis SK Forsyning A/S ikke kan gennemføre rettighedserhvervelse gennem frivillige lodsejeraftaler, vil Slagelse Kommune foretage ekspropriation af de nødvendige rettigheder og arealer til gennemførelse af spildevandsplanen, og de anlægsarbejder som følger heraf.
Beslutning i Miljø-, Planlægning- og Bæredygtighedsudvalget den 5. marts 2018:
Fraværende:  Anne Bjergvang (A)
Anbefales.
Beslutning i Økonomiudvalget den 19. marts 2018:
Fraværende: 
Anbefales til byrådets godkendelse.
Beslutning i Byrådet den 26. marts 2018:
Fraværende:  Stén Knuth (V)
Godkendt.

16. Bildsø Strand - Ekspropriation - Kloakering af sommerhusområdet (B)

16.   Bildsø Strand - Ekspropriation - Kloakering af sommerhusområdet (B)

Sagsnr.: 330-2017-81334               Dok.nr.: 330-2018-86903                                            Åbent
Kompetence: Byrådet
Beslutningstema
Miljø-, Planlægning- og Bæredygtighedsudvalget skal overfor Byrådet anbefale, at der træffes beslutning om ekspropriation og servitutter på 8 ejendomme i forbindelse med kloakering af sommerhusområdet ved Bildsø Strand.

Baggrund
I forbindelse med kloakeringsprojektet ved Bildsø Strand er der den 2. januar 2018 afholdt åstedsforretninger som forberedelse til ekspropriation på 8 ejendomme. Projektet gennemføres på baggrund af eksisterende spildevandsplan 2015-2018 for Slagelse Kommune.
Som repræsentant for Slagelse Kommune deltog Knud Vincent (V) i åstedsforretningerne.
Under åstedsforretningerne blev der indgået aftaler om placeringer af pumpebrønde og ledninger, samt skelbrønde og el-forsyning til pumperne. Aftalerne er indarbejdet i det reviderede projekt og ekspropriationsmateriale med forbehold for, at Byrådet træffer afgørelse om ekspropriation.
Ved åstedsforretningerne blev der endvidere afgivet skriftlige erstatningstilbud. Ethvert forlig med lodsejerne vil være under forudsætning af Byrådets godkendelse og beslutning om ekspropriation. Derefter har lodsejere, der endnu ikke har accepteret erstatningstilbuddet, en frist på 8 uger til at acceptere tilbuddet. Hvis der mellem disse lodsejere og SK Forsyning ikke indgås et forlig inden for denne 8 ugers periode, så vil sagen gå videre til en taksationskommission.
Der er udarbejdet et detailprojekt, som er klar til at blive udbudt. Hvis Byrådet godkender og træffer beslutning om ekspropriation, vil anlægsarbejdet kunne påbegyndes maj 2018 og afsluttes ultimo 2019.
Der er ikke indkommet bemærkninger til åstedsprotokollerne, som er taget til efterretning. Åstedsprotokollerne er vedlagt som bilag.
Retligt grundlag
Ekspropriationerne foretages med hjemmel i Miljøbeskyttelseslovens § 58.
Handlemuligheder
Byrådet kan beslutte om der skal eksproprieres, eller om der ikke skal eksproprieres. Hvis ikke der træffes beslutning om ekspropriation, vil det vanskeliggøre kloakeringsprojektet teknisk og økonomisk for SK Forsyning.
Vurdering
Center for Teknik og Miljø anbefaler, at det besluttes, at ekspropriationerne gennemføres.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
SK Forsyning A/S afholder alle udgifter.
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen konsekvenser fra andre udvalg.
Indstilling
Centerchefen for Teknik og Miljø indstiller, at det anbefales over for Byrådet

1.   at  der træffes beslutning om ekspropriation
2.   at  de under åstedsforretningerne trufne aftaler tages til efterretning.
Beslutning i Miljø-, Planlægning- og Bæredygtighedsudvalget den 5. marts 2018:
Fraværende:  Anne Bjergvang (A)
Anbefales.
Beslutning i Økonomiudvalget den 19. marts 2018:
Fraværende: 
Anbefales til byrådets godkendelse.
Beslutning i Byrådet den 26. marts 2018:
Fraværende:  Stén Knuth (V)
At 1 og 2 Godkendt.

17. Godkendelse af anlægs- og driftsbidrag samt regulativer for vandforsyninger 2018 (B)

17.   Godkendelse af anlægs- og driftsbidrag samt regulativer for vandforsyninger 2018 (B)

Sagsnr.: 330-2017-85449               Dok.nr.: 330-2018-55164                                            Åbent
Kompetence: Byrådet
Beslutningstema
Miljø-, Planlægnings- og Bæredygtighedsudvalget skal tage stilling til om det over for Byrådet kan anbefales at godkende ændring i Regulativ for SK Vand A/S, samt et revideret takstblad med indstiftelse af et målerbrønds abonnement på 575 kr./ år/ målerbrønd (beløbet er eksklusiv moms).
Baggrund
SK Vand A/S (i det følgende ”Forsyningen”) har sendt en anmodning med et revideret regulativ og takstblad til godkendelse. Desuden er bilagt protokol fra Forsyningens bestyrelse, hvor punktet også er behandlet, samt en opgørelse over omkostninger ved udskiftning af målerbrønde.
Regulativændringen er begrundet i en problemstilling med udspring i Forsyningens overtagelse af Kelstrup-Næsby Strand Vandværk (i det følgende KNS) tilbage i 2004.
I forbindelse med overtagelsen blev det gamle vandværks ca. 850 målerbrønde ved en fejl overtaget som Forsyningens ejendom, selv om det rettelig ikke var i overensstemmelse med det daværende (og nuværende) regulativ, hverken for de private vandværker eller for Forsyningen. Uagtet dette ejede KNS angiveligt målerbrøndene, da vandværket blev overtaget af Forsyningen i 2004. Derfor er det, i købsaftalen mellem KNS og Forsyningen, angivet at overtagelsen også omfatter målerbrøndene.
Købsaftalen kan efter Forsyningens opfattelse ikke gøres gældende i forhold til overtagelse af målerbrønde, fordi der er tale om en såkaldt vanhjemmel. Det vil sige, at der blev indgået en købsaftale med et ”ulovligt” aftalepunkt om, at Forsyningen overtog ejerskabet af målerbrønde. Omvendt mener forbrugerrepræsentanter i det gamle KNS område, at der ikke kan være tvivl om, at målerbrøndene er Forsyningens, da det tydeligt ses i den indgåede købsaftale.
Problemstillingen bliver for alvor aktuel nu, hvor forbrugerne inden for KNS-området skal have nye digitale vandmålere. De gamle målerbrønde er for små til at rumme de nye målere, hvorefter det bliver nødvendigt at udskifte de gamle målerbrønde. Da parterne ikke er enige om ejerskabet af målerbrønde, opstår en tvist om, hvem der sluttelig skal betale for anlægsarbejde og ny målerbrønd.
Hvis Forsyningen betaler for arbejdet, er der risiko for, at ydelsen til grundejerne kan betragtes som forskelsbehandling både praktisk og økonomisk i forhold til de øvrige forbrugere i SK-Vand A/S, da forbrugere uden for KNS indirekte kommer til at bidrage for en service, der kun ydes til forbrugere inden for KNS
For at imødegå denne problemstilling, uden at tage stilling til ejerskabet, men alligevel give mulighed for at Forsyningen udskifter og servicerer målerbrønde, fremlægger Forsyningen et forslag til regulativændring.
Fremadrettet vil Forsyningen udskifte og servicere målerbrønde i KNS-området, mod at grundejerne faktureres et målerbrøndsgebyr. Gebyret skal dække omkostningerne til udskiftning af målerbrønd og fremtidig tilsyn og service. Forsyningen ønsker ikke at udbrede denne service generelt, så den kommer kun til at gælde inden for KNS-området.
Det foreslåede målerbrønds-abonnement afspejler Forsyningens forventede udgifter til udskiftning af målerbrøndene, hvor der er taget udgangspunkt i en teknisk levetid på 20 år.
Desuden indføres en generel bestemmelse om, at når der på en ejendom forefindes målerbrønd, skal forbrugs-måleren altid placeres i målerbrønden.
Retligt grundlag
Regulativer og takstblade udarbejdes og godkendes efter §§ 53 og 55 i Lov om vandforsyning.
Byrådets afgørelse om godkendelse eller forkastelse af taksterne kan ikke påklages administrativt, jf. vandforsyningslovens § 76, stk. 1, nr. 4.
Byrådets behandling kan indbringes for Ankestyrelsen, som fører tilsyn med, at kommunerne overholder den lovgivning, der særligt gælder for offentlige myndigheder.
Byrådets godkendelse af regulativet kan påklages til Miljø- og Fødevareklagenævnet jf. vandforsyningslovens §§ 75 og 76
Handlemuligheder
Miljø-, Planlægnings- og Bæredygtighedsudvalget kan vælge at godkende regulativændringerne og den tilhørende takstbladsrevision eller afvise dem.
Hvis ændringerne afvises skal der foreligge en begrundelse for, hvorfor ændringen er ulovlig, og derfor ikke kan godkendes.
Vurdering
En uddybende vurdering er bilagt sagen.
Byrådet kan i afgørelsen lægge vægt på, om taksterne er fastsat på lovligt og sagligt grundlag, og at enkelte forbrugere eller forbrugergrupper ikke belastes eller begunstiges i strid med vandforsyningsloven, herunder lovens formål.
Der er en risiko for, at ændringerne kan betragtes som forskelsbehandling, fordi forbrugerne uden for det gamle KNS-område ikke får mulighed for at lade Forsyningen servicere deres målerbrønd mod en abonnementsbetaling. Omvendt får forbrugerne inden for KNS-området ikke mulighed for at slippe for målerbrøndsabonnement, som forbrugerne uden for KNS-området jo gør.
På den anden side skiller forbrugerne inden for det gamle KNS-område sig ud omkring forholdet til målerbrønde. Med de nye bestemmelser lægges op til, at Forsyningen varetager udskiftning og service af målerbrønde inden for KNS-området i modsætning til den øvrige del af forsyningsområdet, hvor Forsyningen ikke varetager denne opgave.
Det taler for, at de nye regulativbestemmelser og indførelsen af et målerbrøndsabonnement inden for KNS-området ikke kan betragtes som forskelsbehandling, men derimod en økonomisk ligestilling i forhold til de ydelser Forsyningen leverer.
Indførelsen af de nye regulativbestemmelser og et målerbrøndsabonnement vurderes ikke som værende ulovlig, herunder at stride imod ligebehandlingsprincipper, hvile-i sig-selv princippet eller lovgivningen i øvrigt.
Indstilling
Centerchefen for Teknik og Miljø indstiller, at det over for Byrådet anbefales,
1.    at de ønskede regulativændringer godkendes
2.    at den ønskede ændring i takstbladet, hvor der indføres et målerbrønds-abonnement på 575 kr./ år, godkendes.
Beslutning i Miljø-, Planlægning- og Bæredygtighedsudvalget den 5. marts 2018:
Fraværende:  Anne Bjergvang (A)
Anbefales.
Udvalget ønsker oplyst, om en grundejer i KNS området kan fravælge målebrøndsabonnement for selv at servicere og udskifte målerbrønd.
Beslutning i Økonomiudvalget den 19. marts 2018:
Fraværende: 
Anbefales til byrådets godkendelse.
Beslutning i Byrådet den 26. marts 2018:
Fraværende:  Stén Knuth (V)
Godkendt.

18. Slagelse Kommune - retningslinjer for tinglysning af forsyningsledninger (B)

18.   Slagelse Kommune - retningslinjer for tinglysning af forsyningsledninger (B)

Sagsnr.: 330-2017-62885               Dok.nr.: 330-2018-81708                                            Åbent
Kompetence: Byrådet
Beslutningstema
Landdistrikts-, Teknik og Ejendomsudvalget skal tage stilling til om ”Retningslinjer for tinglysning af forsyningsledninger på kommunale arealer” kan anbefales til godkendelse i Byrådet.
Baggrund
Når forsyningerne lægger nye ledningsanlæg, sikres de typisk med en tinglysning, så vilkårene for ledningerne er kendt og sikret i forbindelse med et fremtidigt ejerskifte eller byggeprojekt. Det gælder også på de kommunale arealer. De fremlagte retningslinjer gælder alene for forsyningsledninger på kommunale arealer.
Før forsyningerne blev selskabsdannet, blev en del ledningsanlæg over kommunale arealer lagt ned, uden at de blev sikret med en tinglysning. Retningslinjerne gælder derfor også for eksisterende ikke tinglyste ledningsanlæg.

Ledningsanlæg i offentlige vejanlæg er automatisk sikret en ret, også selv om de ikke er tinglyst. Retningslinjerne beskriver også denne type ledninger, og hvordan man forholder sig, når en vej fx nedlægges.
Rettighedserhvervelse kan indgås som frivillige aftaler eller via ekspropriation. I begge tilfælde skal der være enighed om tinglysningsprincip og erstatningsstørrelse.
Erstatningsstørrelse skal aftales i hvert enkelt konkrete sag. Erstatninger afhænger af hvilken type af ejendom der er tale om, og hvordan ledningsanlægget vil være en begrænsende faktor i forhold til fremtidig anvendelse af arealet.
Overordnet kan ledninger ligge efter 2 principper:
1) Gæsteprincippet hvor ledningsejeren har deres anlæg liggende som gæst på kommunens areal. Det betyder, at kommunen som ejer kan forlange, at ledningsejeren skal betale for at flytte sin ledning, hvis kommunen skulle få behov for at bruge arealet til bebyggelse mv.. Erstatningen, som kommunen får for at huse ledningsanlægget, er i sagens natur begrænset, fordi bindingen af den kommunale ejendom er til at overskue, og relativ let at komme ud af.
Langt de fleste ledninger på kommunale arealer ligger efter gæsteprincippet. Udgangspunktet er også at de fleste ledningsanlæg fremover lægges efter dette princip, så erstatningsstørrelser, og administrative omkostninger begrænses mest muligt.
2) Tinglysning mod erstatning, hvor ledningsejer betaler for at ledningen kan blive på stedet. Hvis kommunen alligevel skulle få brug for arealet en gang i fremtiden, bliver det kommunen der skal bekoste flytning af ledningsanlægget. Kommunens ejendom pålægges en væsentlig binding, som kan være dyr at komme fri af, hvilket selvfølgelig skal afspejles i erstatningen.
Det er vanskeligt at opstille generelle erstatningsstørrelser for kommunale arealer, da det helt afhænger af arealets nuværende og fremtidige anvendelsesmuligheder. Erstatningsudmåling sker derfor efter forhandling mellem parterne.
For det tilfælde, at kommune og forsyning ikke kan blive enige om erstatningssummens størrelse, kan sagen gennemføres som en ekspropriation, hvorefter taksationskommissionen tager stilling til erstatningsudmålingen. Taksationskommissionen kan kun bringes i spil ved at gennemføre en egentlig ekspropriation, hvor parterne herefter bringer erstatningsspørgsmålet videre til taksationsbedømmelse. Ekspropriation vil ske på samme måde, som når der eksproprieres til ledninger mv. på private arealer. Sagen vil administrativt blive varetaget på samme måde, hvor kommunen som ejendomsbesidder indgår uafhængigt af kommunen som ekspropriationsmyndighed.
Retligt grundlag
Administrationsgrundlaget besluttes inden for rammerne af kommunalfuldmagten.
Beslutninger om ekspropriation træffes med hjemmel i relevant lovområde, efter bestemmelserne om ekspropriation i vejlovgivningen. Den relevante lovgivning kan fx være inden for miljø-, vand-, varme- og elforsyning.
Handlemuligheder
Det kan vælges at godkende administrationsgrundlaget, afvise det eller anmode administrationen om at indarbejde ændringer inden vedtagelsen.
Vurdering
Det vurderes at grundlaget kan bidrage til en mere smidig og ensartet administration, når forsyningerne ønsker at få deres ledningsanlæg på kommunale ejendomme tinglyst.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Kommunen skal sikre sig en erstatning fra ledningsejerne, der modsvarer den ulempe det er at have, eller at få anbragt en ledning på kommunal grund.
Konsekvenser for andre udvalg
Nye eller eksisterende ledningsanlæg kan blive aktuelle på alle kommunale arealer, og kan komme til at berøre alle udvalgsområder. I forhandlinger med ledningsejer skal relevante brugere af det pågældende areal derfor inddrages.
I sager, hvor en tinglysning af et ledningsanlæg i væsentligt omfang kommer til at begrænse den kommunale ejendoms anvendelsesmuligheder, og hvor der skal forhandles om en større erstatning, skal sagen forelægges Økonomiudvalget til beslutning.
Indstilling
Centerchefen for Teknik og Miljø indstiller
1.    at  ”Retningslinjer for tinglysning af forsyningsledninger på kommunale arealer” sendes til Byrådet med anbefaling
Beslutning i Landdistrikts-, Teknik- og Ejendomsudvalget den 5. marts 2018:
Fraværende:  Anne Bjergvang (A), Ole Drost (V)
Anbefales.
Beslutning i Økonomiudvalget den 19. marts 2018:
Fraværende: 
Anbefales til byrådets godkendelse.
Beslutning i Byrådet den 26. marts 2018:
Fraværende:  Stén Knuth (V)
Godkendt.

19. Godkendelse af tilpasning af takster 2018 ved Center for Psykosocial Udvikling Slagelse (B)

19.   Godkendelse af tilpasning af takster 2018 ved Center for Psykosocial Udvikling Slagelse (B)

Sagsnr.: 330-2018-10883               Dok.nr.: 330-2018-92513                                            Åbent
Kompetence: Byrådet
Beslutningstema
Handicap- og Psykiatriudvalget fremsender indstilling til Økonomiudvalget og Byrådet om godkendelse af tilpasning af takster 2018 for Center for Psykosocial Udvikling Slagelse (CPUS), som er en virksomhed under Center for Handicap og Psykiatri.
Baggrund
I forbindelse med takstberegningen 2018 på CPUS er de generelle besparelser i første omgang blevet placeret på to af tilbudsområder (Århusvej og Østergården). Besparelserne skulle have været udmøntet på samtlige tilbud. Dette betyder at de godkendte takster for 2018 i december 2017 er blevet genberegnet.
De generelle besparelser er for eksempel sygefravær, ændret indkøbsadfærd og besparelse på forbrugsartikler.
Retligt grundlag
Taksterne for 2018 er beregnet efter følgende aftale:
· Takstaftale 2018 om omkostningsberegning og betalingsmodeller på social- og kommunikationsområdet mellem kommunerne i Region Sjælland og Region Sjælland.
· Bekendtgørelse nr. 683 af 20/06/2007 om omkostningsbaseret takster for kommunale tilbud.
Handlemuligheder
Ingen bemærkninger.
Vurdering
Administrationen anbefaler, at genberegnede takster godkendes, således at de generelle besparelser udmøntes på de relevante tilbud.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
I skemaet er angivet de senest godkendte takster i Byrådet den 29. december 2017, samt de nye beregnede takster gældende fra 1. januar 2018.
Center for Psykosocial Udvikling Slagelse
Gl. takst 2018
Ny takst 2018
Århusvej, Botilbud ABL§105/SEL§85, Takst 1
1.116
1.124
Århusvej, Botilbud ABL§105/SEL§85, Takst 2
1.654
1.667
Århusvej, Botilbud ABL§105/SEL§85, Takst 3
2.715
2.736
Århusvej, Botilbud SEL§107
1.654
1.667
Østergården, Botilbud SEL§§107/108, Takst 1
1.277
1.286
Østergården, Botilbud SEL§§107/108, Takst 2
1.823
1.836
Østergården, Botilbud SEL§§107/108, Takst 3
2.900
2.921
Østergården, Botilbud SEL§§107/108, Takst 4
3.981
4.011
Voksenliv, Døgnstøtte i eget hjem SEL§85 (døgnpakke) døgntakst
1.578
1.569
Voksenliv, Døgnstøtte i eget hjem SEL§85 (hverdagspakke) døgntakst
1.145
1.138
Voksenliv, Døgnstøtte i eget hjem SEL§85 (Udslusning) døgntakst
803
799
Voksenliv, Døgnstøtte i eget hjem SEL§85 (Tilkøb weekend) døgntakst
536
532
Voksenliv, Døgnstøtte i eget hjem SEL§85 (Tilkøb Nat) døgntakst
321
319
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger
Indstilling
Handicapchefen indstiller,
1.    at de ændrede takster for 2018 godkendes gældende fra 1. januar 2018,
2.    at indstillingen godkendes og videresendes til Økonomiudvalget og Byrådet.
Beslutning i Udvalget for specialiserede Borgerindsatser den 7. marts 2018:
Fraværende:  Jørgen Andersen (A)
Udvalget besluttede, at
-|godkende de indstillede takster gældende fra den 1. januar 2018
-|indstille godkendte takster til Økonomiudvalget og Byrådet.
Beslutning i Økonomiudvalget den 19. marts 2018:
Fraværende: 
Anbefales til byrådets godkendelse.
Beslutning i Byrådet den 26. marts 2018:
Fraværende:  Stén Knuth (V)
Godkendt.

20. Anlægsregnskab over 2 mio. kr. samt anlægsbevilling 2018 - Energibesparende foranstaltninger (B)

20.   Anlægsregnskab over 2 mio. kr. samt anlægsbevilling 2018 - Energibesparende foranstaltninger (B)

Sagsnr.: 330-2017-4029                 Dok.nr.: 330-2017-448373                                          Åbent
Kompetence: Byrådet
Beslutningstema
For anlægsregnskaber, hvor bruttoudgifter er 2 mio. kr. eller mere, skal der udfærdiges særskilte anlægsregnskaber. Anlægsregnskabet her er delregnskab for 010520 EBF i offentlige bygninger for årene 2016 og 2017.
Baggrund
Center for Kommunale Ejendomme har udarbejdet del- anlægsregnskab for anlægsprojektet EBF i offentlige ejendomme sted 010520 for 2016 og 2017.
010520 EBF i offentlige ejendomme
1.000 kr.
Anlægsbevilling 2016 og 2017                                             7.337
Afholdte udgifter 2016 og 2017                                          7.559
Merudgift                                                                         222
Merforbruget er overført til 2018.
Der er vedlagt detaljeret oversigt over hvilke investeringer der er foretaget i hhv 2016 og 2017, samt skema 1C Aflæggelse af delanlægsregnskaber som bilag.     
Samtidig søges der anlægsbevilling til sted 010520 EBF i offentlige bygninger for 2018. Der er afsat rådighedsbeløb på 3,378 mio. kr. for 2018, og derudover forventes der overført et merforbrug på 0,222 mio. kr. fra 2017 på samme stednummer. Økonomien for anlægsbevillingen fremgår af vedlagte bilag.
Retligt grundlag
Regler for Økonomistyring og Ledelsestilsyn i Slagelse Kommune foreskriver, at der skal aflægges anlægsregnskab samt at Byrådet skal godkende anlægsbevilling.
Handlemuligheder
Byrådet kan vælge at:
1. Godkende anlægsregnskab og anlægsbevilling samt overførslen af merforbruget til 2018.
2. Godkende anlægsregnskab og anlægsbevilling men foreslå en anden finansiering af merforbruget.
Vurdering
Det anbefales, at anlægsregnskabet godkendes.
Det anbefales, at der gives anlægsbevilling for 2018. 
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Ingen bemærkninger.
I hele 1.000 kr.
Politikområde
2017
2018
2019
2020
Bevillingsønske
 
 
 
 
 
Drift
 
 
 
 
 
Anlæg, 010520
06.03
 
3.378
 
 
Afledt drift
 
 
 
 
 
Finansiering
 
 
 
 
 
Afsat rådighedsbeløb
 
 
-3.378
 
 
Kassen
 
 
 
 
 
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Centerchefen for Kommunale Ejendomme indstiller,
1.    at Del-anlægsregnskab for sted 010520 EBF i offentlige bygninger for 2016 og 2017 anbefales godkendt overfor Byrådet
2.    at det anbefales overfor Byrådet, at der gives anlægsbevilling på sted 010520 Energibesparende foranstaltninger på 3,378 mio. kr.,
3.    at anlægsbevillingen finansieres af afsat rådighedsbeløb på 3,378 mio. kr. på sted 010520 Energibesparende foranstaltninger,
4.    at sagen sendes videre til behandling i Økonomiudvalget og Byrådet.
Beslutning i Landdistrikts-, Teknik- og Ejendomsudvalget den 5. marts 2018:
Fraværende:  Anne Bjergvang (A), Ole Drost (V)
Anbefales.
Beslutning i Økonomiudvalget den 19. marts 2018:
Fraværende: 
Anbefales til byrådets godkendelse.
Beslutning i Byrådet den 26. marts 2018:
Fraværende:  Stén Knuth (V)
Godkendt.

21. Rådighedsbeløb, anlægsbevilling og anlægsregnskab over 2 mio. kr. - salg af ejendommen Klostermarken Skole, Slagelse (B)

21.   Rådighedsbeløb, anlægsbevilling og anlægsregnskab over 2 mio. kr. - salg af ejendommen Klostermarken Skole, Slagelse (B)

Sagsnr.: 330-2018-15184               Dok.nr.: 330-2018-128807                                          Åbent
Kompetence: Byrådet
Beslutningstema
Der søges om rådighedsbeløb og anlægsbevilling på nettoindtægt 6,417 mio. kr. vedrørende salg af ejendommen Klostermarken Skole, Klosterbanken 19, Slagelse. Indtægten foreslås tilført ejendomsstrategien.
Samtidig er der udarbejdet anlægsregnskab som søges godkendt. Anlægsregnskabet skal indgå i en samlet oversigt over afsluttede anlægsregnskaber til Økonomiudvalg og Byråd.
Baggrund
Der søges om anlægsbevilling på indtægten og udgiften vedrørende Klostermarken Skole.
Det er praksis, at der på denne type sager efterfølgende søges de fornødne anlægsbevillinger, således at der løbende er overensstemmelse mellem de faktiske indtægter/udgifter og anlægsbevillinger på de enkelte anlægsprojekter.
Der skal samtidig aflægges afsluttende anlægsregnskab for anlægsprojektet.
Salg af ejendommen Klostermarken Skole, Slagelse (stednr. 013550)
Økonomiudvalget vedtog den 20. juni 2016 at udbyde ejendommen Klostermarken Skole, Klosterbanken 19, Slagelse til salg for højeste bud over mindsteprisen på 5 mio. kr. Efter vurdering af ejendommen besluttede Økonomiudvalget den 21. november 2016 at salgsprisen ændres til 5,5 mio. kr. Endvidere gav Økonomiudvalget bemyndigelse til at sælge til en pris som ligger op til 5% under vurderingsprisen, såfremt denne ikke kan opnås.
Ejendommen blev solgt pr. 1. maj 2017 for 6,750 mio. kr.
(1.000 kr.)
Nettoindtægtsbevilling ............. 0
Nettoindtægter ................ 6.750
Nettoudgifter ..................... 333
Merindtægt...................... 6.417
Økonomiudvalget har den 22. juni 2015 besluttet, at indtægten tilføres ejendomsstrategien som en del af finansieringen af Nørrevang etape 2.
Det samlede anlægsregnskab er specificeret i bilag 1 – anlægsregnskab Klostermarken Skole.
Retligt grundlag
Regler for Økonomistyring og Ledelsestilsyn i Slagelse Kommune fastsætter, at Byrådet skal godkende rådighedsbeløb og anlægsbevilling.
Handlemuligheder
Økonomiudvalget kan vælge at:
1. Godkende rådighedsbeløb og anlægsbevilling og det tilhørende anlægsregnskab og tilføre nettoindtægten til ejendomsstrategien.
2. Godkende rådighedsbeløb og anlægsbevilling og det tilhørende anlægsregnskab, men vedtage at tilføre nettoindtægten til andet anlægsprojekt eller kassen.
Vurdering
Administrationen anbefaler, at rådighedsbeløb og anlægsbevilling gives, det tilhørende anlægsregnskab godkendes og at nettoindtægten tilføres ejendomsstrategien.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
I forbindelse med aflæggelse af anlægsregnskaber skal der aflægges regnskab pr. anlægsprojekt, hvor et evt. merforbrug finansieres af udvalgets driftsbudget, mens et evt. mindreforbrug tilføres kassen.
På køb og salg af kommunens ejendomme er der imidlertid ikke afledte driftsbudgetter, og derfor indstilles det, at afvigelsen på køb og salg i dette tilfælde tilføres ejendomsstrategien.
I hele 1.000 kr.
Politikområde
2018
2019
2020
2021
Bevillingsønske
 
 
 
 
 
Drift
06.03
 6.417
 
 
 
Anlæg
01.05
   -6.417
 
 
 
Afledt drift
 
 
 
 
 
Finansiering
 
 
 
 
 
Afsat rådighedsbeløb
 
 
 
 
 
Kassen
 
 
 
 
 
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Centerchefen for Center for Kommunale Ejendomme indstiller,
1.    at der gives et rådighedsbeløb og en anlægsbevilling på indtægten 6,750 mio. kr. og på udgiften på 0,333 mio. kr. i 2018,
2.    at nettoindtægten på 6,417 mio. kr. tilføres ejendomsstrategien,
3.    at anlægsregnskabet godkendes,
4.    at anlægsregnskabet indgår i oversigten over afsluttede anlægsregnskaber over 2 mio. kr.
Beslutning i Økonomiudvalget den 19. marts 2018:
Fraværende: 
Anbefales til byrådets godkendelse.
Beslutning i Byrådet den 26. marts 2018:
Fraværende:  Stén Knuth (V)
Godkendt.

22. Informationssikkerhedspolitik (B)

22.   Informationssikkerhedspolitik (B)

Sagsnr.: 330-2013-85968               Dok.nr.: 330-2018-174963                                          Åbent
Kompetence: Byrådet
Beslutningstema
Byrådet godkendte i 2014 en ny IT-sikkerhedspolitik baseret på den internationale standard for IT-sikkerhed ISO 27.001. Denne standard er nu kraftigt opdateret, således at den understøtter de krav som stilles i forhold til den nye EU databeskyttelsesforordning. Der skal derfor vedtages en revideret IT-sikkerhedspolitik (nu Informationssikkerhedspolitik) baseret på den seneste version af ISO 27.001.
Baggrund
Slagelse Kommune har siden 2014 arbejdet på at implementere og efterleve den internationale standard ISO 27.001 – version 2005 - for IT-sikkerhed. Dette sker gennem en overordnet IT-sikkerhedspolitik, IT-sikkerhedsregler samt IT-sikkerhedsprocedurer, risikovurderinger af kritiske systemer samt IT-beredskabsplaner.
Efter beslutningen af EU's databeskyttelsesforordning samt den kommende nationale databeskyttelseslov er der i Digitaliseringsforeningen Sjælland (DIGIT) blevet arbejdet på en fælles tilgang til ISO 27.001 i seneste version 2013/17, hvilket betyder en væsentlig opgradering af både politik, regler og procedurer.
Implementering af ISO 27.001 version 2013/17 understøtter således implementeringen af væsentlige krav fra EU databeskyttelsesforordning og den kommende nationale databeskyttelseslov, som har medført en øget fokus på informations- og datasikkerhed.
Center for Teknologi og Digitalisering har, ud fra det fælles arbejde i Digitaliseringsforeningen Sjælland (DIGIT), udarbejdet forslag til en ny informationssikkerhedspolitik, der klargør målsætning, ansvar og organisation i relation til informationssikkerhedsområdet.
Retligt grundlag
EU's databeskyttelsesforordning samt den kommende danske databeskyttelseslov
Sagsfremstilling
Forslag til en revideret informationssikkerhedspolitik fastsætter rammerne for et samlet informationssikkerhedskatalog, der tillige udgøres af en række informationssikkerhedsregler og underliggende informationssikkerhedsprocedurer samt en it-beredskabsplan.
Af hensyn til smidige og fleksible arbejdsgange ved ajourføring, redigering, overholdelse af myndighedskrav mv. forudsættes det:
· at den overordnede informationssikkerhedspolitik besluttes af  Byrådet
· at informationssikkerhedsregler samt it-beredskabsplan besluttes af Direktionen
· at de praktiske informationssikkerhedsprocedurer besluttes af chefen for Teknologi og Digitalisering
Den reviderede informationssikkerhedspolitik har særligt fokus på følgende områder:
· Opmærksomhed på informationssikkerhed hos alle som anvender og arbejder med kommunens informationer
· Gælder for alle som har en adgang til kommunens systemer, data og informationer
· Gælder alle adgange – fra bygninger og enheder
· Skal sikre fortrolighed, integritet, tilgængelighed af og uafviselighed i kommunens systemer og data, således at borgere og virksomheder kan føle sig trygge ved Slagelse Kommunes opbevaring og anvendelse af data.
· En mere tydelig ansvarsfordeling og organisering af sikkerhedsarbejdet hvor sikkerhedsorganisationen har et fælles ansvar for implementering og vedligeholdelse af informationssikkerheden.
· Bredere informationssikkerhedskatalog – fra 12 til 20 informationssikkerhedsområder.
· Arbejdet med udarbejdelse af IT-beredskabsplaner indgår i de enkelte systemers risikovurdering og koordineres af informationssikkerhedsudvalget.
· Kommunens informationer skal klassificeres efter de nye lovmæssige krav, værdi og efter, hvor kritisk og følsom informationen er i forhold til uautoriseret offentliggørelse eller ændring.
· Særligt fokus på privat brug af kommunens netværk
Kommunens informationssikkerhedspolitik, regler og procedurer sætter således rammerne for hvordan der arbejdes med informationssikkerhed i hele koncernen, hos alle brugere (ansatte), i alle IT-systemer og platforme samt på alle fysiske IT-enheder og lokationer med adgang til kommunens systemer.
I Slagelse Kommune måler, vurderer og følger vi op på informationssikkerhedsområdet på følgende områder:
  • Det samlede informationssikkerhedskatalog skal i tilfælde af væsentlige ændringer og mindst én gang hvert andet året vurderes og opdateres for at sikre dets fortsatte egnethed, tilstrækkelighed og effektivitet.
  • Hændelser inden for informationssikkerhedsområdet bliver registreret løbende, og der skal løbende følges op på relevante hændelser.
  • Der skal mindst én gang om året - eller ved større tekniske eller større organisatoriske ændringer - gennemføres en risikovurdering således, at kommunens ledelse kan holdes orienteret om det aktuelle risikobillede.
  • Der skal årligt gennemføres en uafhængig tredjepartsrevision og evaluering af informationssikkerheden.
  • En gang årligt, primo året, skal der udarbejdes en ledelsesrapport til direktionen, der giver en status for informationssikkerhedsarbejdet. Rapporten skal bl.a. indeholde oversigt over årets informationssikkerhedshændelser – herunder en beskrivelse af de konkrete tiltag, der er foretaget.
Til understøttelse af dette er det nedsatte informationssikkerhedsudvalg (tværfagligt chefniveau) koordinerende og rådgivende. Herudover vil der igennem DIGIT blive etableret et fagligt forum for informationssikkerhedskoordinatorerne i kommunerne ligesom der vil blive oprettet en koordinerende enhed i forhold til den kommende funktion som DPO (Data Protection Officer) som de enkelte kommuner indgår aftale om i april.
Informationssikkerhedsudvalget kan tilslutte sig det reviderede oplæg til informationssikkerhedspolitik.
Indstilling
Chefen for Teknologi og Digitalisering og konstitueret kommunaldirektør indstiller,
1.    at den nye sikkerhedspolitik godkendes af Byrådet
Beslutning i Byrådet den 26. marts 2018:
Fraværende:  Stén Knuth (V)
Sagen oversendes til fagudvalgets behandling med de faldne bemærkninger.

23. Initiativsag - Besparelser i Ung Slagelse (B)

23.   Initiativsag - Besparelser i Ung Slagelse (B)

Sagsnr.: 330-2018-19768               Dok.nr.: 330-2018-170085                                          Åbent
Kompetence: Byrådet
Beslutningstema
Byrådsmedlem Anders Koefoed ønsker at få sat en sag på byrådsdagsordnen, vedr. besparelser i Ung Slagelse.
Baggrund
Som konsekvens af de vedtaget besparelser i Ung Slagelse den 27/11-2017 vil det medføre lukning af klubben i Dalmose og samling af al knallertundervisning i Slagelse. Knallertundervisningen tilbydes i dag både i Skælskør, Korsør og Slagelse.
Ved at lukke klubben i Dalmose, vil det i mine øjne, få den konsekvens, at de unge i området omkring Dalmose og Flakkebjerg ikke har noget sted at tage hen om aftenen og, med mindre de tager til Slagelse i klubben der. Det er dog ikke særligt sandsynligt, at denne mulighed vil blive benyttet, da det ikke passer med busforbindelserne på de tidspunkter. Det koster pt. 175.000 kr. at drive klubben i Dalmose, og de penge mener jeg er givet godt ud, så de unge mennesker, har et sted at være om aftenen, også uden for Slagelse by.
Vedr. knallertundervisningen, så har man valgt at lukke undervisningen ned i både Korsør og Skælskør samt reducere antallet af knallerter fra 21 til 10, for at opnå en besparelse på ca. 80.000 kr. Det har den alvorlige konsekvens, at mange af de unge mennesker nu ikke tager deres knallertbevis. Dette skyldes dels at de skal tage til Slagelse for at få undervisningen og dels det, at man tidligere kunne gennemføre 22 hold om året med knallertundervisning mod kun 10 hold nu, da man har reduceret antallet af knallerter.
Dette er klart den største aktivitet i Ung Slagelse man her vælger at reducere, og da man er forpligtet til at få alle eleverne igennem, holder denne besparelse ikke. Der savnes dog en plan for, hvordan man vil få flere elever igennem.
Retligt grundlag
Byrådsmedlemmernes ret til at indbringe en sag for Byrådet følger at § 11 i Styrelsesloven.
Handlemuligheder
Ingen bemærkninger.
Vurdering
Ingen bemærkninger.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Ingen bemærkninger.
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Byrådsmedlem Anders Koefoed fra Venstre, indstiller,
1.    at sagen drøftes i Børne og ungeudvalget og man der kommer med forslag til løsning af ovenstående problematik.
2.    at at kommunen undersøger muligheden for at finansiere de ovennævnte besparelser.
3.    at at bestyrelsen i Ung Slagelse genovervejer deres besparelsesforslag, og finder besparelsen et andet sted.
Beslutning i Byrådet den 26. marts 2018:
Fraværende:  Stén Knuth (V)
Sagen oversendes til Børne- og Ungeudvalgets behandling.
24. Lukket: Resultater af de nationale test i dansk og matematik 2016/17 (E)
Denne sag er desværre lukket for offentligheden.

25. Ny udpegning til Det særlige Børn og unge-udvalg (B)

25.   Ny udpegning til Det særlige Børn og unge-udvalg (B)

Sagsnr.: 330-2018-21331               Dok.nr.: 330-2018-182598                                          Åbent
Kompetence: Byrådet
Beslutningstema
Valggruppe AFIØ skal udpege nyt medlem til det særlige Børne- og ungeudvalg. 
Baggrund
Byrådet besluttede den 11. december 2017, at udpege Thomas Clausen til Det særlige Børn- og ungeudvalg.
Thomas Clausen (Ø) har meddelt at han pr. 1. april 2018 ønsker at udtræde af Det særlige Børn- og ungeudvalg.
Valggruppe AFIØ skal indstille nyt medlem.
Retligt grundlag
Den sociale retssikkerhedslov §§ 18-21
Indstilling
Det indstilles,
1.    at Byrådet foretager udpegningen af nyt medlem til Det særlige Børn- og ungeudvalg. Valggruppe AFIØ indstiller et medlem til hvervet. 
Beslutning i Byrådet den 26. marts 2018:
Fraværende:  Stén Knuth (V)
Byrådet godkendte anmodning fra Thomas Clausen (Ø), om udtræden af Det særlige Børne- og Ungeudvalg, samt at Britta Huntley (A) udpeges som nyt medlem af udvalget.