Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget (2014-2017) – Referat – 6. juni 2016



1. Godkendelse af dagsorden (B)

1.      Godkendelse af dagsorden (B)

Sagsnr.: 330-2013-114099             Dok.nr.: 330-2016-288987                                          Åbent
Kompetence: Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget
Beslutningstema
Godkendelse af dagsorden.
Indstilling
Centerchef for Teknik og Miljø samt Borgerdirektøren indstiller,
1.    at dagsordenen godkendes.
Beslutning i Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget den 6. juni 2016:
Fraværende: 
Godkendt.

2. Samhandelsaftale med Slagelse Erhvervscenter 2016 (O)

2.      Samhandelsaftale med Slagelse Erhvervscenter 2016 (O)

Sagsnr.: 330-2016-30009               Dok.nr.: 330-2016-279501                                          Åbent
Kompetence: Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget
Beslutningstema
Udvalget orienteres om den aktuelle status i Slagelse Erhvervscenter, herunder den tidsmæssige ramme for indgåelse af samhandelsaftale mellem Slagelse Erhvervscenter og Slagelse Kommune.
Baggrund
Borgmesteren og udvalgsformanden har besluttet, at Økonomiudvalget er til stede ved behandlingen af dette punkt.
På udvalgets møde i maj 2016, skulle der have været forelagt oplæg til en revideret Samhandelsaftale gældenden for 2016/2017. Dette blev udskudt grundet den økonomiske situation i Slagelse Erhvervscenter. På nærværende møde giver bestyrelsesformand Flemming Hansen en orientering om den forventede tidsmæssige horisont på fremlæggelse af en Samhandelsaftale til politisk behandling.
Som forberedelse til mødet er der administrativt udarbejdet et kortfattet notat, der følger op på Erhvervscentrets leverance set i forhold til Samhandelsaftalens indhold.
Retligt grundlag
Handlemuligheder
Udvalget kan vælge at tage orienteringen til efterretning. Udvalget kan i forlængelse af orienteringen bede administrationen følge op på et eller flere emner, hvis det skønnes relevant.
Vurdering
Ingen bemærkninger.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Ingen bemærkninger.
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Borger og Udviklingsdirektøren indstiller,
1.    at orienteringen tages til efterretning.
Beslutning i Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget den 6. juni 2016:
Fraværende: 
Orientering taget til efterretning.
Erhvervscenteret og kommunens administration udarbejder et samlet notat på baggrund af nuværende notater, aftaler og tilbagemeldinger fra Økonomiudvalget og Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget, herunder hvordan der skal afrapporteres.

3. Orientering fra centerchefen og borgerdirektøren (O)

3.      Orientering fra centerchefen og borgerdirektøren (O)

Sagsnr.: 330-2013-114099             Dok.nr.: 330-2016-288998                                          Åbent
Kompetence: Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget
Beslutningstema
Orientering fra centerchef for Teknik og Miljø samt Borgerdirektøren.
· Særlige sager/mails udsendt til udvalget
· Årshjul for den kommende tids aktiviteter
· Status lokalplaner
· Afgørelser fra andre instanser
Baggrund
Centerchef for Teknik og Miljø giver orientering om:
· Natura 2000
· Lægehuset Skælskør
· Fusion mellem Energiklyngecenter og Gate 21
Borgerdirektøren giver orientering om:
Indstilling
Centerchef for Teknik og Miljø samt Borgerdirektøren indstiller,
1.    at orienteringen tages til efterretning.
Beslutning i Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget den 6. juni 2016:
Fraværende: 
Orienteringen taget til efterretning.

4. Anmodning om opstart af lokalplan for en ny dagligvarebutik og nyt centerområde på Ndr. Ringgade 83 i Slagelse (B)

4.      Anmodning om opstart af lokalplan for en ny dagligvarebutik og nyt centerområde på Ndr. Ringgade 83 i Slagelse (B)

Sagsnr.: 330-2016-22052               Dok.nr.: 330-2016-286072                                          Åbent
Kompetence: Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget
Beslutningstema
Erhvervs-, Plan-og Miljøudvalget skal tage stilling til, om lokalplananmodningen for en ny dagligvarebutik og nyt centerområde på Ndr. Ringgade 83 i Slagelse skal imødekommes.
Baggrund
Slagelse Kommune har modtaget en lokalplananmodning vedr. etablering af en ny dagligvarebutik og centerområde på ejendommen Ndr. Ringgade 83 i Slagelse. Lokalplananmodningen omfatter en dagligvarebutik og en mulighed for, på et senere tidspunkt, at udvide projektet med henblik på etablering af yderligere butiksareal til detailhandel.
Ejendommen er beliggende indenfor lokalplan 1011 – Erhverv og service i Slagelse Øst. Og er omfattet af rammeområde 1.2E6 Ndr. Ringgade/Nykøbing Landevej, der udlægger området til lettere industri. Erhvervsområdet er byggemodnet, men endnu ikke realiseret. Lokalplan 1011 giver ikke mulighed for dagligvarebutik og detailhandel. Lokalplananmodningen er ikke i overensstemmelse med Kommuneplanen.
Etablering af en dagligvarebutik og et centerområde på ejendommen Ndr. Ringgade 83 kræver, at der udarbejdes en ny lokalplan samt at der udarbejdes et kommuneplantillæg der ændrer anvendelsen til centerformål.
Ansøger genoptager principielt sin lokalplananmodning, som Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget behandlede og imødekom på møde den 1. september 2014. På det tidspunkt forelå 3 nogenlunde samtidige forespørgsler på igangsætning af lokalplaner for dagligvarebutikker i Slagelse Østby, beliggende tæt på hinanden: 2 på Ndr. Ringgade og 1 på Skovsøviadukten.
Da lokalplan 1132, Dagligvarebutik på Skovsøviadukten, blev vedtaget i maj måned 2015,
meddelte ansøgers entreprenør/ rådgiver, at man ikke ønskede at fortsætte arbejdet med ny
lokalplan for Ndr. Ringgade 83, "da man vurderede, at der dels vil være stor risiko for, at Naturstyrelsen stopper vedtagelsen af ny lokalplan, samt at der med ny dagligvarebutik i umiddelbar nærhed til Ndr. Ringade 83 ikke vil være tilstrækkeligt kundegrundlag".
Ansøger oplyser, at eksisterende bebyggelse vil blive nedrevet med henblik på opførelse af en 1000 m2 stor dagligvarebutik. Eksisterende ind- og udkørsel fastholdes, men udvides i bredden og der skal etableres en ny venstresvingsbane på Ndr. Ringgade. Ved evt. senere udvidelse med detailhandel foreslår ansøger, at vareindlevering kan ske via Skovsø Erhvervspark, hvorved kundevendte funktioner og vareleverancer på sigt kan adskilles.
Der er vedlagt 2 planskitser, skitse 1 kun med dagligvarebutik på 1000 m2, skitse 2 med yderligere 2000 m2 byggefelter.
Som begrundelse for etablering af et nyt centerområde i Slagelse øst oplyser ansøger følgende:
· Butikken vil kunne lokalforsyne eksisterende boligområder indenfor rammeområderne 1.2B16, 1.3B18, 1.3B19, 1.3B20 og 1.3B21.
· Der er fortsat boligudbygning i de ovennævnte rammeområder, hvorved behovet for lokal dagligvareforsyning øges de kommende år.
· Lokalplanlagte fremtidige boligområder, lokalplan 1042, øst for området og rammelokalplan 1111, Tidselsbjerget, vil kunne tilføre et større lokalt opland,
· Den gode trafikale placering og synlighed ved den østlige indfaldsvej,
· Man undgår unødig trafik tættere på bymidten i forbindelse med de daglige indkøb fra og til arbejde,
· Man sikrer yderligere omsætning i Slagelse fra pendlertrafikken, der alternativt handler tæt ved deres bopæl udenfor Slagelse by.
Retligt grundlag
Planlovens §§ 5l – 5t om planlægning til butiksformål.
Handlemuligheder
Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget kan vælge at imødekomme lokalplananmodningen, jf. skitse 1 med kun dagligvarebutik på 1000 m2. Det vil betyde, at lokalplanlægningen kan igangsættes sammen med et kommuneplantillæg, på baggrund af et lokalplanudkast udarbejdet af ansøger/ konsulent.
Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget kan vælge at imødekomme lokalplananmodningen, jf. skitse 2 med dagligvarebutik på 1000 m2 og yderligere 2000 m2 til centerformål. Det vil betyde, at lokalplanlægningen kan igangsættes sammen med et kommuneplantillæg, på baggrund af et lokalplanudkast udarbejdet af ansøger/konsulent.
Erhvervs-, plan- og Miljøudvalget kan vælge ikke at imødekomme lokalplananmodningen. I
dette tilfælde vil dagligvarebutikken/ centerområdet ikke kunne realiseres.
Vurdering
En dagligvarebutik på ejendommen Ndr. Ringgade 83 med et bruttoareal på indtil 1.000 m2 må, efter Planlovens detailhandelsbestemmelser, kun etableres som et lokalcenter, da der er mindre end 500 m til nærmeste butik. Et lokalcenter skal betjene et lokalt opland; pendlertrafik tages ikke i betragtning. Butikkens opland er opgjort til 267 husstande inden for en radius på 1000m, svarende til ca. 700 indbyggere. Efter etablering af dagligvarebutikken på Skovsøviadukten 2-300 m syd for, er dette opland yderligere reduceret og vurderes som værende i underkanten af at udgøre et opland til et lokalcenter, da normen er, at der skal være mindst 1000 indbyggere inden for en radius på 1000 m fra lokalcentret. Skitse 2, som indeholder en samlet centerbebyggelse på 3000 m2, vurderes som endnu mere urealistisk at gennemføre. Der er kun ca. 700 indbyggere, som i øvrigt skal deles med lokalcentret ved Skovsøviadukten.
En boligudbygning i det lokalplanlagte fremtidige boligområde øst for området vil kunne tilføre et større lokalt opland, ligesom rammelokalplan 1111, Tidselsbjerget, godkendt som fremtidigt boligområde for 400 - 500 boliger. Men disse boligområder er ikke opført endnu og kan derfor ikke medregnes. Det er derfor vanskeligt at argumentere for at butikken kan etableres på Ndr. Ringgade 83 som lokalcenter i overensstemmelse med Planloven.
Ejendommens placering ved udkanten af byen er også problematisk. Naturstyrelsen har i 2013 nedlagt veto mod 2 lignende lokalplanforslag for dagligvarebutikker i Slagelse by: Lokalplanforslag 1114, Slagelse Megacenter og lokalplanforslag 1116, Tankanlæg og cafe ved Jernbjerg. Naturstyreisens veto var i begge tilfælde begrundet i, at det nødvendige opland til butikkerne og dermed behovet for nybyggeri ikke kunne godtgøres. Det er muligt, at Naturstyrelsen sidestiller Ndr. Ringgade 83 med forslagene, især efter dagligvarebutikken på Skovsøviadukten er etableret.
Det er Center for Teknik og Miljøs vurdering, at en sådan planlægning ikke er i overensstemmelse med Planlovens intentioner om placering af dagligvarebutikker. En evt. lokalplan med et kommuneplantillæg, for at imødekomme denne lokalplananmodning for en dagligvarebutik på Ndr. Ringgade 83, forventes at føre til et veto fra Naturstyrelsen.
Sådan en indsigelse fra Naturstyrelsen betyder, at en lokalplan ikke kan vedtages endeligt, med mindre Erhvervs- og Vækstministeren træffer anden afgørelse.
Trafikalt har Natur, Vej og Trafik tilkendegivet, at det kræver en konkret analyse/ vurdering af trafikforholdene, at udforme og godkende en venstresvingsbane, som indtegnet på kortbilag. Problemstillingen ligger i, at indkørsel ligger tæt på rundkørsel, ind- udkørsel fra tankstation og eksisterende venstresvingsbane i modsat retning på strækningen.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Ingen bemærkninger.
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Centerchef for Teknik og Miljø indstiller,
1.    at lokalplananmodningen ikke imødekommes.
Beslutning i Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget den 6. juni 2016:
Fraværende: 
Et flertal bestående af Villum Christensen (I), Knud Vincents (V), Johnny Persson (V) og Frederik Pedersen (O) imødekom anmodningen. (Skitse 2)
Flemming Erichsen (A), Ali Yavuz (A) og Steen Olsen (A) tilsluttede sig administrationens indstilling.
Frederik Pedersen (O) ønsker lokalplanen forelagt Byrådet såfremt området efterfølgende benyttes til religiøse formål.

5. Forslag til Lokalplan 1153 - Erhvervsområde ved Rødstensgården ved Valbygårdsvej samt Kommuneplantillæg nr. 31 til Kommuneplan 2013 og miljøscreening (B)

5.      Forslag til Lokalplan 1153 - Erhvervsområde ved Rødstensgården ved Valbygårdsvej samt Kommuneplantillæg nr. 31 til Kommuneplan 2013 og miljøscreening (B)

Sagsnr.: 330-2015-22337               Dok.nr.: 330-2016-238991                                          Åbent
Kompetence: Byråd
Beslutningstema
Byrådet skal tage stilling til, om Forslag til lokalplan 1153 – Erhvervsområde ved Rødstensgården ved Valbygårdsvej, Slagelse samt forslag til Kommuneplantillæg nr. 31 til Slagelse Kommuneplan 2013 og miljøscreening skal vedtages og fremlægges i 8 ugers offentlig høring. Der skal træffes beslutning om dato for afholdelse af borgermøde i offentlighedsperioden.
Baggrund
Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget besluttede på sit møde den 10. august 2015 at imødekomme en lokalplananmodning fra Virksomheden Slagelse Kloakservice A/S om udarbejdelse af en landzonelokalplan for ejendommen Rødstensgården.
Virksomheden Slagelse Kloakservice A/S holder til på Rødstensgården ved Valbygårdsvej lige udenfor Slagelse. Ejendommen grænser op til jernbanen mod Tølløse samt den vestlige omfartsvej og er beliggende i landzone.
Virksomhedens nuværende aktiviteter omfatter kloakservice, vognmandsforretning, entreprenørvirksomhed, snerydning samt oplag af sten og grus. Derudover har virksomheden en godkendt plads til slam fra vejbrønde. Virksomheden har 35-40 medarbejdere ansat.
Virksomhedens aktiviteter og fysiske udvikling har hidtil været reguleret på baggrund af landzonetilladelser. Ejeren af Slagelse Kloakservice har derfor ønsket at få udarbejdet en landzonelokalplan med såkaldt bonusvirkning i forhold til Planlovens landzonebestemmelser. Det betyder, at der ikke skal yderligere landzonetilladelser til hver gang der foretages fysiske ændringer på ejendommen, uanset at ejendommen ligger i landzone.
Lokalplanforslaget, som nu er udarbejdet, skaber plangrundlaget for den eksisterende virksomheds fortsatte udvikling. Lokalplanen fastlægger områdets disponering i forhold til placering af ny bebyggelse, parkering, oplag og tilkørselsforhold. Ejendommen vejbetjenes via adgangsvej til hhv. Valbygårdsvej og Skolevej. Lokalplanen fastlægger bestemmelser om etablering af støjvold på indersiden- eller som en del af en afskærmende beplantning. Derudover fastlægger lokalplanen bestemmelser om, at et areal mellem Tølløsebanen og adgangsvejen til Valbygårdsvej udlægges som et grønt friareal, hvor der evt. kan etableres regnvandsbassin til forsinkelse af regnvand.
Der er ikke fastlagt rammer for lokalplanen i Kommuneplan 2013, derfor er der udarbejdet et forslag til Kommuneplantillæg nr. 31 som følger lokalplanen.
Der har været afholdt en foroffentlighedsfase for kommuneplantillægget i august/september 2015 som gav anledning til en bemærkning fra nærmeste nabo. Bemærkningen, som fremgår af vedlagte hvidbog, handler om bekymring for støj, ændret placering af et byggefelt, så en kommende bygning ikke skærmer for udsigten samt at der bør findes en alternativ placering i et erhvervsområde. Konklusionen på foroffentlighedsfasen er:
· Virksomheden skal overholde miljøstyrelsens vejledende støjgrænser i forhold til boligområder og enkeltboliger udenfor lokalplanområdet.
· Bemærkningen i forhold til byggefelters placering er imødekommet.
· Bemærkningen om alternativ placering i et erhvervsområde er ikke imødekommet, da der er tale om en eksisterende virksomhed der har fungeret fra- og investeret i ejendommen siden 1970’erne.
Der er foretaget en vurdering af om der skal udarbejdes en miljøvurdering af planforslaget. Samlet set vurderes der ikke at være en væsentlig påvirkning af miljøet ved en realisering af lokalplanen. Center for Teknik og Miljø har derfor afgjort, at planforslaget ikke skal miljøvurderes. Miljøvurderingsscreeningen fremgår som bilag sidst i lokalplanforslaget.
Retligt grundlag
Kommuneplantillæg tilvejebringes efter Planlovens § 23 c.
Lokalplaner tilvejebringes efter Planlovens kapitel 5.
Miljøvurderingsscreeninger og afgørelser i forhold til om en planlægning skal miljøvurderes, tilvejebringes efter kapitel 2 i Lov om miljøvurdering af planer og programmer.
Handlemuligheder
Byrådet kan vælge at vedtage Forslag til lokalplan 1153 – Erhvervsområde ved Rødstensgården ved Valbygårdsvej, Slagelse med tilhørende Kommuneplantillæg nr. 31 til Slagelse Kommuneplan 2013. Derved opfyldes Planlovens formål om at skabe debat omkring planforslaget, hvilket er en forudsætning for at kunne vedtage planen endeligt.
Byrådet kan vælge at forkaste planforslaget. I dette tilfælde vil konsekvensen være, at der ikke bliver etableret et nyt samlet plangrundlag for virksomheden. Dette vil betyde, at den eksisterende virksomhed fortsat skal reguleres gennem landzonetilladelser.
Byrådet har også mulighed for at vedtage justeringer af planforslaget inden vedtagelsen om at fremlægge planforslaget i 8 ugers offentlig høring.
Der er mulighed for at afholde borgermøde i forbindelse med den offentlige høring.
Vurdering
Center for Teknik og Miljø anbefaler, at Forslag til lokalplan 1153 – Erhvervsområde ved Rødstensgården ved Valbygårdsvej, Slagelse med tilhørende Kommuneplantillæg nr. 31 til Slagelse Kommuneplan 2013 vedtages til fremlæggelse i 8 ugers offentlig høring.
Det anbefales, at der afholdes et borgermøde ca. midtvejs i høringsperioden. Det foreslås, at borgermødet afholdes på Slagelse Bibliotek enten den 9. eller 10. august 2016 i tidsrummet mellem 18.30 og 20.30.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Ingen bemærkninger.
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Centerchef for Teknik og Miljø indstiller,
1.    at forslag til lokalplan 1153 med tilhørende Kommuneplantillæg nr. 31 vedtages til fremlæggelse i 8 ugers offentlig høring.
2.    at afgørelsen om ikke at miljøvurdere planforslaget vedtages.
3.    at der afholdes borgermøde enten den 9. eller 10. august 2016 i tidsrummet mellem 18.30-20.30.
4.    at sagen sendes videre til behandling i Økonomiudvalget og Byrådet.
Beslutning i Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget den 6. juni 2016:
Fraværende: 
Anbefales.

6. Forslag til Lokalplan 1167 - Dagligvarebutik på Skovvej, Korsør - samt tilhørende Kommuneplantillæg nr. 39 og Miljøscreening (B)

6.      Forslag til Lokalplan 1167 - Dagligvarebutik på Skovvej, Korsør - samt tilhørende Kommuneplantillæg nr. 39 og Miljøscreening (B)

Sagsnr.: 330-2016-11144               Dok.nr.: 330-2016-265518                                          Åbent
Kompetence: Byrådet
Beslutningstema
Byrådet skal tage stilling til, om Forslag til Lokalplan 1167 – Dagligvarebutik på Skovvej, Korsør – samt Forslag til Kommuneplantillæg nr. 39 til Kommuneplan 2013 og miljøscreening skal vedtages og fremlægges i 10 ugers offentlig høring. Der skal træffes beslutning om dato for afholdelse af borgermøde i offentlighedsperioden.
Baggrund
Erhvervs-, Plan og Miljøudvalget besluttede på sit møde den 7. marts 2016 at igangsætte lokalplanlægningen.
Lokalplan 1167 er igangsat på anmodning fra bygherre og giver mulighed for at etablere en dagligvarebutik på Skovvej 28-30 i Korsør. Ejendommen anvendes i dag til tankanlæg, bilvask, lukket værksted, biludstilling, glarmester mm. Lokalplanen forudsætter, at alle bygninger på nær tankanlægget fjernes i forbindelse med etablering af ny bebyggelse til dagligvarebutik.
Lokalplanen kræver, at der udarbejdes et kommuneplantillæg, der ændrer anvendelsen fra boligformål til centerområde. Der har i den forbindelse været afholdt en lovpligtig for-offentlighedsfase for kommuneplantillægget i perioden fra den 6. april 2016 til den 27. april 2016. I den anledning blev der ligeledes afholdt et orienteringsmøde den 13. april 2016, hvor der deltog ca. 40 interesserede borgere. I for-offentlighedsfasen har Slagelse Kommune modtaget 9 kommentarer, som er behandlet i hvidbogen, der er vedlagt som bilag.
De 9 kommentarer har givet anledning til følgende tiltag i lokalplanforslaget:
· Etablering af støjmur i områdets sydvestlige del
· Hække på 1,5 m hele vejen rundt om lokalplanområdet
· Trådhegn på indvendig side af hækkene
· Visuelt afskærmende hegn udført i plankeværk på indersiden af hækken ud til Helenevej
· Træer langs Helenevej og Fredensvej samt på p-arealet
Der er nu udarbejdet Forslag til lokalplan 1167 – Dagligvarebutik på Skovvej, Korsør, med tilhørende Kommuneplantillæg nr. 39 (vedlagt som bilag). Lokalplanen fastlægger rammer for byggefelter, parkering, vejadgang, højder og valg af materialer. Vejadgangen til området sker fra Skovvej, som vil fungere som vejadgang til den nye dagligvarebutik. Desuden vil der være vejadgang fra Fredensvej til tankanlægget.
Der er foretaget en vurdering af, om der skal udarbejdes en miljøvurdering af planforslaget. Samlet set vurderes der ikke at være en væsentlig påvirkning af miljøet ved en realisering af lokalplanen. Center for Teknik og Miljø har derfor afgjort, at planforslaget ikke skal miljøvurderes. Miljøvurderingsscreeningen fremgår som bilag sidst i lokalplanforslaget.
Det vurderes, at en offentlig høring på 10 uger er passende, da den ligger midt i sommerperioden med start den 1. juli 2016 og slut den 9. september 2016. Dermed sikres det, at lidt mindre end en måned af høringsperioden ligger uden for skolernes sommerferie. Det er ligeledes oplyst på orienteringsmødet den 13. april 2016, at der vil være en høringsperiode på 10 uger.
Retligt grundlag
Kommuneplantillæg tilvejebringes efter Planlovens § 23 c.
Lokalplaner tilvejebringes efter Planlovens kapitel 5.
Miljøvurderingsscreeninger og afgørelser i forhold til, om en planlægning skal miljøvurderes, tilvejebringes efter kapitel 2 i Lov om miljøvurdering af planer og programmer.
Handlemuligheder
Byrådet kan vælge at vedtage Forslag til lokalplan 1167 – Dagligvarebutik på Skovvej, Korsør med tilhørende Kommuneplantillæg nr. 39 til Slagelse Kommuneplan 2013 og dermed sende det i 10 ugers offentlig høring. Derved opfyldes Planlovens formål om at skabe debat omkring planforslaget, hvilket er en forudsætning for at kunne vedtage planen endeligt.
Byrådet kan vælge at forkaste planforslaget. I dette tilfælde vil konsekvensen være, at der ikke bliver etableret et nyt plangrundlag. Dette vil betyde, at de eksisterende, ikke-anvendte erhvervsbygninger fortsat vil bestå på arealet.
Byrådet har også mulighed for at vedtage justeringer af planforslaget inden vedtagelsen om at fremlægge planforslaget i 10 ugers offentlig høring.
Der er mulighed for at afholde borgermøde i forbindelse med den offentlige høring.
Vurdering
Center for Teknik og Miljø anbefaler, at Forslag til lokalplan 1167 - Dagligvarebutik på Skovvej, Korsør med tilhørende Kommuneplantillæg nr. 39 til Slagelse Kommuneplan 2013 vedtages til fremlæggelse i 10 ugers offentlig høring.
Det anbefales, at der afholdes et borgermøde efter skolernes sommerferie. Det foreslås, at borgermødet afholdes på Korsør Bibliotek enten den 30. eller 31. august 2016 i tidsrummet mellem 18.30 og 20.00.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Ingen bemærkninger.
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Centerchef for Teknik og Miljø indstiller,
1.    at forslag til Lokalplan 1167 med tilhørende Kommuneplantillæg nr. 39 vedtages til fremlæggelse i 10 ugers offentlig høring,
2.    at afgørelsen om ikke at miljøvurdere planforslaget vedtages,
3.    at der afholdes borgermøde enten den 30. eller 31. august 2016 i tidsrummet mellem 18.30 og 20.00,
4.    at sagen sendes videre til behandling i Økonomiudvalget og Byrådet.
Beslutning i Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget den 6. juni 2016:
Fraværende: 
Anbefales.

7. Endelig vedtagelse af Lokalplan 1150 - Boligbebyggelse ved Østergade/Hellig Andersvej i Slagelse samt Kommuneplantillæg nr. 26 til Kommuneplan 2013 (B)

7.      Endelig vedtagelse af Lokalplan 1150 - Boligbebyggelse ved Østergade/Hellig Andersvej i Slagelse samt Kommuneplantillæg nr. 26 til Kommuneplan 2013 (B)

Sagsnr.: 330-2015-19178               Dok.nr.: 330-2016-277685                                          Åbent
Kompetence: Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget
Beslutningstema
Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget skal tage stilling til, om Lokalplan 1150 – Boligbebyggelse ved Østergade/Hellig Andersvej i Slagelse og Kommuneplantillæg nr. 26 skal vedtages endeligt.
Baggrund
Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget godkendte på mødet den 7. april 2015 igangsætning af lokalplan for nye boliger mellem Østergade og Hellig Andersvej i Slagelse. Efter igangsætning er lokalplanen kørt administrativt. Lokalplanen har været i offentlig høring fra den 26. februar til den 22. april 2016. Lokalplanen kan ikke vedtages administrativt, idet der i høringsperioden er modtaget to indsigelser, herunder en underskriftsindsamling med 67 underskrifter. 
Lokalplanen giver mulighed for opførelse af ny boligblok med i alt 8 lejligheder og fastlægger disponeringen af området, herunder placering af byggefelter, parkeringsarealer og opholdsarealer.
De indkomne høringssvar omhandler:
- afvikling af trafik, herunder vejforhold og trafiksikkerhed på Østergade og Nørregade,
- placering af parkeringsareal,
- omfang af bebyggelse,
- støj- og miljøpåvirkning.
Høringssvarene i forbindelse med offentlighedsfasen er samlet og behandlet i vedlagte hvidbog. Høringssvarene giver ikke anledning til ændringer i lokalplanen.   
Retligt grundlag
Lov om planlægning – Planloven, §§ 5 og 11.
Handlemuligheder
Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget kan vælge at vedtage Lokalplan 1150 og Kommuneplantillæg nr. 26. Derved skabes plangrundlaget for opførelse af otte nye boliger på ejendommen.
Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget kan vælge ikke at vedtage Lokalplan 1150 og Kommuneplantillæg nr. 26. Derved ville de påtænkte boliger på ejendommen ikke kunne opføres.
Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget har mulighed for at foretage mindre ændringer i lokalplanen i forbindelse med den endelige vedtagelse. Såfremt evt. ændringer resulterer i en væsentligt ændret lokalplan i forhold til det oprindelige lokalplanforslag, der har været i høring, skal der foretages en ny 8 ugers høring, da der reelt er tale om et nyt planforslag.
Vurdering
Center for Teknik og Miljø anbefaler, at Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget vedtager Lokalplan 1150 – Boligbebyggelse ved Østergade/Hellig Andersvej i Slagelse med tilhørende Kommuneplantillæg nr. 26 endeligt. En vedtagelse af lokalplanen og kommuneplantillægget vil skabe det fornødne plangrundlag, som muliggør en ny udnyttelse af ejendommen.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Ingen bemærkninger.
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Centerchef for Teknik og Miljø indstiller,
1.    at Lokalplan 1150 med tilhørende Kommuneplantillæg nr. 26 vedtages endeligt uden ændringer.
Beslutning i Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget den 6. juni 2016:
Fraværende: 
Godkendt.
Der tages efterfølgende stilling til opgraderingen af de berørte veje i relation til vinterregulativet afhængig af de kommende trafikale forhold.

8. Endelig vedtagelse af lokalplan 1157, Boligbebyggelse Rosenkildevej/Valmuevej, Slagelse (Tidselbjerget I) (B)

8.      Endelig vedtagelse af lokalplan 1157, Boligbebyggelse Rosenkildevej/Valmuevej, Slagelse (Tidselbjerget I) (B)

Sagsnr.: 330-2015-85197               Dok.nr.: 330-2016-286272                                          Åbent
Kompetence: Byrådet
Beslutningstema
Byrådet skal tage stilling til, om hvidbogen på baggrund af offentlighedsfasen kan vedtages, og om lokalplan 1157, Boligbebyggelse Rosenkildevej/Valmuevej, skal vedtages endeligt.
Baggrund
Byrådet godkendte forslag til lokalplan 1157 på mødet den 29. marts 2016. Samtidig godkendte Byrådet, at lokalplanforslaget skulle sendes i offentlig høring i otte uger. Høringsfasen blev afsluttet den 27. maj 2016. Lokalplan 1157 vil gøre det muligt at bygge 60-70 boliger i en rækkehusbebyggelse i Tidselbjergområdet i Slagelse. Bebyggelsen opføres ud fra en tankegang om bæredygtighed, som det er beskrevet i rammelokalplanen for området (lokalplan 1111). I løbet af høringsfasen er der kun indgået få bemærkninger, bl.a. fra Politiet omkring krav om deres godkendelse af færdselstavler og DONG, der ønsker en tydeliggørelse af, at området er udlagt som naturgasområde. De har kun medført mindre, redaktionelle ændringer af planens indhold, som beskrevet i hvidbogen.
Retligt grundlag
Lokalplaner tilvejebringes efter Planlovens kapitel 5.
Handlemuligheder
Byrådet kan vælge at vedtage lokalplan 1157 endeligt med de justeringer, der fremgår af hvidbogen. Derved skabes plangrundlaget for at bygge boliger inden for lokalplanområdet inden for Tidselbjerg-området.
Byrådet kan vælge ikke at vedtage lokalplan 1157, og det vil ikke være muligt at udvikle ejendommen som beskrevet i planen.
Byrådet kan også vælge at formulere og vedtage mindre justeringer af planen, som en del af den endelige vedtagelse. Hvis justeringerne har en karakter, der ændrer planerne væsentligt, så der reelt er tale om en ny planlægning, skal der foretages en fornyet 8 ugers offentlig høring, før planerne kan vedtages endeligt. Hvis der er tale om mindre justeringer, der på væsentlig måde berører andre end dem, der har fremsendt bemærkninger til planforslaget, skal de berørte parter have mulighed for at fremsende deres bemærkninger ved en såkaldt partshøring, før planerne kan vedtages endeligt.
Vurdering
Center for Teknik og Miljø anbefaler, at Byrådet vedtager lokalplan 1157 – Boligbebyggelse Rosenkildevej/Valmuevej endeligt med de justeringer, der fremgår af hvidbogen. En vedtagelse af lokalplanen vil skabe det fornødne plangrundlag, som vil gøre det muligt at bygge en rækkehusbebyggelse i området. Lokalplanen bygger på intentionerne fra den tidligere vedtagne rammelokalplan (lokalplan 1111) og vil derved bidrage til udviklingen af Tidselbjerget.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Ingen bemærkninger.
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Centerchef for Center for Teknik og Miljø indstiller,
1.    at lokalplan 1157 vedtages endeligt med de ændringer, der fremgår af hvidbogen,
2.    at sagen sendes videre til behandling i Økonomiudvalget og Byrådet.
Beslutning i Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget den 6. juni 2016:
Fraværende: 
Anbefales.

9. Oplæg til bebyggelsesplan for boliger på Møllebakken 15, Skælskør (B)

9.      Oplæg til bebyggelsesplan for boliger på Møllebakken 15, Skælskør (B)

Sagsnr.: 330-2016-3371                 Dok.nr.: 330-2016-285864                                          Åbent
Kompetence: Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget
Beslutningstema
Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget skal beslutte, om der skal arbejdes videre med oplæg til bebyggelsesplan for boliger på Møllebakken 15 i Skælskør.
Baggrund
Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget besluttede på mødet den 1. februar 2016 at igangsætte planlægning for nyt boligområde på Møllebakken 15 i Skælskør. Ejendommen er kommunalt ejet og beliggende mellem Julemærkehjemmet og den tidligere Skælskør Folkehøjskole.
Årstiderne Arkitekter har i samarbejde med Center for Teknik og Miljø udarbejdet forslag til en bebyggelsesplan som dialogoplæg i den videre proces. Forslaget er vedhæftet sagsfremstillingen.
Forud for forslaget har der været afholdt opstartsmøde inkl. besigtigelse af området og introduktion til Skælskør samt midtvejsgennemgang.
Det afleverede materiale omfatter en landskabsanalyse, en analyse af området i forhold til resten af byen, skyggediagrammer i henhold til den tænkte bebyggelse, snit samt en bebyggelsesplan. Bebyggelsesplanen indeholder fem typer af huse og rummer i alt 42 boliger fordelt på 8 boliger i én etage, 28 boliger i to etager og 6 boliger i tre etager. Den mindste bolig er i ét plan og på 60 m2, og den største er tre plan på 192 m2. Alle boliger har privat parkering og have.

Retligt grundlag
Lov om planlægning – Planloven, §§ 5 og 11.
Handlemuligheder
Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget kan vælge, at administrationen arbejder videre med dialogoplægget som grundlag for en ny lokalplan.
Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget kan vælge at komme med ændringer til bebyggelsesplanen samt principper for ny bebyggelse som oplæg til videre proces.
Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget kan vælge at afvise bebyggelsesplanen. I det tilfælde beder administrationen om, at udvalget i sin beslutning formulerer, hvilken handling man ønsker.
Vurdering
Center for Teknik og Miljø vurderer, at bebyggelsesplanen er et godt bud på, hvordan en realisering af området kunne tage sig ud. Der er et varieret udbud af boligstørrelser i både ét, to og tre plan, så der er mulighed for at tiltrække forskellige målgrupper, herunder børnefamilier og seniorer. Der er en differentiering i bygningernes orientering og udsigt, som skaber en variation i oplevelsen af området og boligerne i sig selv. Der er privat parkeringsplads og for- og baghaver til hver enkelt bolig, og der er en kobling til naboejendomme og fjorden via stisystem.
Bebyggelsesplanen er således et godt grundlag for den videre dialog omkring udvikling af området. Men bebyggelsesplanen er ikke nødvendigvis den færdige løsning. Der er også problemstillinger ved planen, der skal drøftes yderligere i den videre proces, herunder udsigtsforhold, antal af diverse boliger og størrelse på de største boliger. Planen bør debatteres og afprøves blandt mulige interessenter, herunder ejendomsmæglere og byggefirmaer, for at afdække, om forslagets vision og tanke kan omsættes til et eller flere konkrete projekter. Dette af hensyn til områdets potentiale og for at sikre, at der ikke udarbejdes en lokalplan, der ikke kan realiseres. Center for Teknik og Miljø anbefaler derfor, at der arbejdes videre med bebyggelsesplanen som dialogoplæg ved inddragelse af interessenter og som grundlag for en ny lokalplan.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Den økonomiske konsekvens af udviklingen af arealet er uklar, da denne afhænger af, hvordan området handles, herunder i hvilket omfang Slagelse Kommune indgår i udviklingen.
Ved omdannelse af området til boligformål vil en udvidelse af Møllebakken fra Rådmandsvej til Møllebakken 15 være nødvendig. En udvidelse af Møllebakken vil være behæftet med en kommunal udgift til ekspropriation og anlæg af ny vej.
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Centerchef for Teknik og Miljø indstiller,
1.    at administrationen arbejder videre med dialogoplægget som grundlag for en ny lokalplan.
Beslutning i Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget den 6. juni 2016:
Fraværende: 
Udvalget kunne ikke tilslutte sig oplægget, og ønsker at et nyt oplæg forelægges.

10. Endelig vedtagelse af Planstrategi 2015 (B)

10.   Endelig vedtagelse af Planstrategi 2015 (B)

Sagsnr.: 330-2016-18423               Dok.nr.: 330-2016-287367                                          Åbent
Kompetence: Byrådet
Beslutningstema
Byrådet skal tage stilling til, om hvidbogen, på baggrund af offentlighedsfasen, kan vedtages og om planstrategi ’Klædt på og parat til fremtiden’ skal vedtages endeligt. Byrådet skal desuden beslutte revisionsform for kommuneplanen.
Baggrund
’Klædt på og parat til fremtiden’ er Slagelse Kommunes Plan- og Agenda-21 strategi. Det er ment som en kortfattet redegørelse for den retning, byrådet sætter for kommunens udvikling i de kommende år.
Planstrategien angiver desuden de prioriteringer, der skal lægges til grund i den kommende revision af kommuneplanen. Med den endelige vedtagelse af strategien skal der derfor træffes beslutning om, hvordan den kommende kommuneplan for Slagelse Kommune skal revideres, jf. Planlovens § 23a stk. 2. Den kommende Kommuneplan 2017 forventes vedtaget juni 2017.
I tråd med kommunens Vision (2011) og Vækst i balance (2015) fremhæver planstrategien følgende indsatsområder, der skal være med til at sikre vækst og udvikling: Erhvervsfremme, Uddannelse, Oplevelser, Bosætning og Verden omkring os. De 5 indsatsområder er understøttet af en klar rollefordeling kommunens byer imellem. Der er desuden lagt op til, at tiltag inden for disse indsatsområder baseres på følgende tværgående principper: Parathed, Innovation, Samskabelse, Samarbejde, Teknologi og Bæredygtighed.
Byrådet har den 29. februar 2016 besluttet at sende forslaget til planstrategi i 8 ugers offentlig høring. Forslaget har været i offentlig høring fra den 4. marts 2016 til den 1. maj 2016. Der er registreret i alt 8 bemærkninger inden for høringsfristen. Bemærkningerne omhandler følgende emner:
· Kulturhistorie, kulturmiljø og kulturarv
· Stier
· Forslag til en erhvervsklynge
· Forslag til nyt kanal-/vandløbssystem
· Forslag til naturformidlingscenter
· Arealer til bolig-/erhvervsudvikling
· Bæredygtig udvikling
· Stigsnæs havn
· Omtalen af Agersø og Omø
· Elevrådets ønsker til kommunens udvikling
Bemærkningerne er behandlet i vedhæftede hvidbog.
Retligt grundlag
Planlovens §§ 23a og 33a, der omhandler kravet til at udarbejde en Plan- hhv. Agenda 21-strategi.
Handlemuligheder
Byrådet kan vælge at vedtage planstrategien endeligt uden ændringer. Derefter kan arbejde med Kommuneplan 2017 igangsættes.
Byrådet kan også vælge at vedtage mindre justeringer af planstrategien, som en del af den endelige vedtagelse. Derefter kan arbejde med Kommuneplan 2017 igangsættes.
Byrådet kan vælge ikke at vedtage planstrategien endeligt. I dette tilfælde vil arbejdet med Kommuneplan 2017 ikke kunne igangsættes.
I forbindelse med vedtagelse af planstrategien skal byrådet desuden beslutte revisionsform for kommuneplanen. Byrådet kan vælge, at kommuneplanen skal revideres i sin helhed, dvs. en fuld revision eller, at der skal foretages en delvis revision af kommuneplanen.
Det er ikke muligt at genvedtage hele kommuneplanen uden ændringer, blot med en forlængelse af gyldighedsperioden.
Vurdering
Vedr. vedtagelse af planstrategien. Flere af bemærkningerne modtaget under den offentlige høring er relevante til kommunens fremtidige udvikling og det videre arbejde med kommuneplanen. Som det fremgår af hvidbogen, er det dog Center for Teknik og Miljøs vurdering, at bemærkningerne ikke giver anledning til at ændre i strategien ’Klædt på og parat til fremtiden’. Planstrategien bør vedtages endeligt uden ændringer.
Vedr. revisionsform for kommuneplan. Nuværende Kommuneplan 2013 er resultatet af en fuld revision af den tidligere kommuneplan. Det vil sige, at meget blevet ændret, opdateret og harmoniseret i forhold til den tidligere kommuneplan. Det er Center for Teknik og Miljøs vurdering, at udarbejdelsen af Kommuneplan 2017 ikke forudsætter sådan en omfattende revision.
Det er Center for Teknik og Miljøs vurdering, at der bør foretages en delvis revision af Kommuneplan 2013.
Det betyder, at det ikke er alle områder eller temaer i kommuneplanen, som nødvendigvis skal revideres eller ændres. Prioriteret vil være de områder, hvor den fysiske planlægning kan være med til at fremme kommunens strategiske dagsorden i tråd med planstrategiens indsatsområder. Her kan der eksempelvis nævnes nye arealer til bolig- og erhvervsudvikling såvel som nye muligheder inden for butiksplanlægning.
Byrådet vil løbende over det kommende år blive involveret i kommuneplanprocessen. Enkelte fagudvalg vil desuden blive inddraget konkret i forhold til specifikke emner.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Ingen bemærkninger.
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Centerchef for Teknik og Miljø indstiller,
1.    at Plan- og Agenda 21-strategi, ’Klædt på og parat til fremtiden’ vedtages endeligt uden ændringer,
2.    at Kommuneplan 2013 revideres frem mod Kommuneplan 2017 efter princippet om ”delvis revision”,
3.    at sagen sendes videre til behandling i Økonomiudvalget og Byrådet.
Beslutning i Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget den 6. juni 2016:
Fraværende: 
Anbefales.

11. Status på Bosætningsstrategi og handlingsplan (O)

11.   Status på Bosætningsstrategi og handlingsplan (O)

Sagsnr.: 330-2016-16071               Dok.nr.: 330-2016-279920                                          Åbent
Kompetence: Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget
Beslutningstema
Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget orienteres om status på bosætningsstrategien og de konkrete aktiviteter, som er under udarbejdelse samt aktiviteter planlagt til gennemførelse i efteråret 2016.
Baggrund
Økonomiudvalget vedtog i marts 2016 Bosætningsstrategien for Slagelse Kommune og herefter blev strategien og eksekveringsplanen godkendt af Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget i april 2016. Det blev samtidig besluttet, at temaet Image skulle have førsteprioritet i 2016 og 2017, efterfulgt af temaet Job- og Karrieremuligheder.
I forlængelse heraf har Udviklingssekretariatet igangsat en række af de indsatser, som er nævnt i eksekveringsplanen. Handlingsplanen tager udgangspunkt i to spor med aktiviteter målrettet de målgrupper, som er vedtaget i Bosætningsstrategien
Formål
Tiltrækning og fastholdelse af ressourcestærke tilflyttere er med til at øge skattegrundlaget i kommunen, give øget omsætning i detailhandel og byliv samt understøtte en positiv demografisk udvikling fremover. Formålet med de konkrete aktiviteter i bosætningsstrategien er at synliggøre de mangfoldige muligheder i kommunen og den dejlige natur, skabe øget tilknytning til det område man bor, formidle de gode historier samt skabe generel opmærksomhed om Slagelse Kommune som et godt sted at bo og leve.
Der arbejdes efter 2 spor:
· Et spor målrettet nytilflyttere
· Et spor målrettet potentielle tilflyttere
Nytilflyttere
1. Velkomstpakke til tilflyttere
En tilflytterfolder er under udarbejdelse og vil blive trykt i juli 2016. Folderen skal give en kort smagsprøve på forskellige aktiviteter og praktiske info. Folderen sammen med fribilletter og kuponhæfte sendes fra og med 1. sep 2016 til alle tilflyttede husstande, hvilket er ca 2000-2500 husstande pr år.
Sammen med folderen er et ark med fribilletter til forskellige aktiviteter i kommunen. Arket kommer til at bestå af 8 billetter og er sammensat ud fra, at der skal være noget for forskellige aldersgrupper og forskellige steder i kommunen.
Indtil nu har følgende sagt ja tak til at være med på en billet: Gerlev Legepark, Slagelse Musikhus, Korsør Biograf Teater, Slagelse Museum og svømmehallerne. De sidste tre billetter afventer endeligt ja fra de adspurgte aktører.

2. Kuponhæfte
Business Slagelse, Korsør Erhvervsforening og Skælskør Erhvervsforening er for første gang gået sammen om at lave et fælles markedsføringsmateriale for de tre købstæder. Kuponhæftet kommer til at bestå af en profilside for hver købstad samt en række kuponer til cafeer, restauranter og butikker i de tre byer. Kuponhæftet sendes sammen med tilflyttermaterialet til nytilflyttede familier. Målet er at få tilflytterne til at benytte og opleve bylivet i købstæderne og dermed være med til at skabe yderligere byliv og omsætning. Kuponhæftet benyttes desuden til velkomstarrangement for nye studerende på SDU, EASJ og UCSJ den 6. sep samt til nye ansatte og soldater på Antvorskov Kaserne.

3. Busture med nytilflyttede borgere
Aktiviteten er under opstart. Forventet 2-3 busture i september 2016, hvor borgmesteren byder velkommen og viser rundt til udvalgte steder i kommunen. Det forventes, at det vil være muligt at lægge enkelte konkrete aktiviteter/besøg/oplevelser ind undervejs. Tilbuddet sendes i første omgang til borgere i Slagelse Kommune, som er flyttet til kommunen i foråret 2016. Efter at busturene er afholdt, skal de evalueres for at afdække, om aktiviteten skal gentages.

4. Velkomstarrangement for nye tilflyttere
Som en del af velkomstpakken til nytilflyttere, vil alle modtage et velkomstbrev fra borgmesteren, hvor de inviteres til et velkomstarrangement på Rådhuset til rådhuspandekager og sodavand. Her vil der være mulighed for at møde andre tilflyttere, danne netværk samt møde repræsentanter fra lokale aktører, fx lokalråd eller foreninger og spørge kommunen om de praktiske spørgsmål, tilflytterne måtte have. Velkomstarrangementet afholdes 2 gange årligt (oktober og april).
Potentielle tilflyttere
1. Velkomstarrangement for nye studerende
Tirsdag den 6. sep 2016 afholdes velkomstarrangement for nye studerende på SDU, UCSJ og EASJ på Nytorv i Slagelse. Eventen byder bl.a. på stand-up, sponseret forplejning og billetter fra lokale virksomheder, underholdning, goodiebags og velkomst fra Sten Knuth. Det er planen, at arrangementet skal være en årligt tilbagevendende begivenhed for alle nye studerende. 700-900 nye studerende forventes at deltage i arrangementet. Målet er at synliggøre bymidten og skabe en god oplevelse for de studerende, som tilsammen kan gøre Slagelse til en attraktiv studieby. Arrangementet er lavet i samarbejdet med de tre uddannelsesinstitutioner, Danske Bank og Business Slagelse.
2. Eksamensopgaver sammen med EASJ studerende
I samarbejde med Slagelse Boligselskab har Slagelse Kommune udformet en eksamensopgave for 1. års studerende på EASJ multimedielinje. Opgaven tager afsæt i, hvordan man kan bygge en identitet op for Slagelse by og hvordan Slagelse by kan brandes overfor unge under uddannelse.
Tre grupper af studerende har valgt at arbejde med opgaven ud fra forskellige vinkler. Onsdag den 1. juni 2016 fremlægger de studerende deres ideer og forslag. Slagelse Kommune forventer at kunne bruge en del af ideerne i det videre arbejde med markedsføring af kommunen og Slagelse by, især overfor unge.
3. E-magasin for potentielle tilflyttere
Et samlet e-magasin målrettet potentielle tilflyttere. Magasinet hedder ’127 gode grunde til at flytte til Slagelse Kommune’ og kommer til at lægge på siden
www.slagelse.nu
Slagelse Kommune har tidligere haft Slagelse.nu magasinet, og der har været en del efterspørgsel efter et nyt magasin. E-magasinet ligger på kommunens hjemmeside. Derudover er der udsendt pressemeddelelse. E-magasinet er desuden sendt elektronisk til ejendomsmæglere, lokalråd, Slagelse Erhvervscenter og erhvervsforeningerne. Der laves desuden 500 stk i trykt version til brug på fx karrieremesser mm.
4. Bosætningskampagne
I efteråret 2016 planlægges gennemført en bosætningskampagne. Kampagnen tager udgangspunkt i Bosætningsstrategiens 4 målgrupper, dog vil disse bliver yderligere inddelt i mere målrettede grupper alt efter livsstil, interesser og geografi. Fx børnefamilier som er interesseret i eliteidræt og sport, unge som skal starte uddannelse i Slagelse, kunsthåndværkere og deres familier som har interesse for Skælskør osv. Kampagnen skal dels målrettes borgere i nabokommuner, dels borgere i København og Odense. 

5. Deltagelse på Karrieredagene i Odense og København
Slagelse Kommune har de sidste 3 år deltaget på Karrieredagene i Odense og København og deltager igen i 2017. Deltagelsen er et samarbejde mellem Udviklingssekretariatet, Jobcentret, Innovation og Karriere samt Slagelse Erhvervscenter. Målet er at markedsføre kommunen som arbejdsplads og som bosætningskommune samt markedsføre lokale virksomheder og jobs.
Planlægning af messedeltagelse foregår efteråret 2016. Selve messen foregår marts 2017.

6. Statslige arbejdspladser
Slagelse Kommune vil indlede et samarbejde med især Søfartsstyrelsen, og også Miljøstyrelsen og Arbejdstilsynet som flytter hhv. til Korsør og Slagelse i løbet af 2016 og 2017. Samarbejdet skal munde ud i konkrete tiltag overfor de statslige medarbejdere med henblik på bosætning i kommunen. I første omgang forventes det, at e-magasinet i trykt form deles ud til medarbejderne og at de inviteres med på busturene i september 2016.
Retligt grundlag
Styrelsesvedtægten og Kommunalfuldmagten.
Handlemuligheder
Ingen bemærkninger.
Vurdering
Ingen bemærkninger.
Økonomiske konsekvenser
Forventet forbrug på ovenstående aktiviteter:

Aktiviteter for nytilflyttere og potentielle tilflyttere
Udgifter
Velkomstpakke til tilflyttere
35.000
Kuponhæfte
15.000
Busture med nytilflyttede borgere (3 ture)
80.000
Velkomstarrangement for nye tilflyttere (1 arrangement i 2016)
15.000
Velkomstarrangement for nye studerende
10.000
Eksamensopgaver sammen med EASJ studerende
0 kr
E-magasin
65.000
Ialt
220.000
 
 
Aktiviteter kun for potentielle tilflyttere
 
Bosætningskampagne (ekstern konsulentbistand, grafisk design, annoncering mm)
400.000
Deltagelse på Karrieredagene i Odense og København
40.000
Statslige arbejdspladser
5.000
Ialt
445.000
 
 
Total for alle aktiviteter i 2016
665.000 kr
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen.
Indstilling
Borger og udviklingsdirektøren indstiller,
1.    at orienteringen tages til efterretning
Beslutning i Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget den 6. juni 2016:
Fraværende: 
Orientering taget til efterretning.

12. Etablering af Storebælt Udstillingscenter (D)

12.   Etablering af Storebælt Udstillingscenter (D)

Sagsnr.: 330-2010-47350               Dok.nr.: 330-2016-251502                                          Åbent
Kompetence: Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget
Beslutningstema
Baggrund
På møde den 7. marts 2016 besluttede Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget, at det skulle forelægges tids- og procesplan for etableringen af Storebælt Udstillingscenter samt plan for finansiering.
Der er således udarbejdet en procesplan, hvoraf det fremgår, at projekteringen starter til efteråret med udarbejdelse af projekt, myndighedsgodkendelse og detailplanlægning. Selve byggeriet foreslås påbegyndt i marts 2017, og udstillingscentret forventes klar til åbning til oktober 2017.
Finansiering
Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget er på møde den 7. september 2015 blevet forelagt et arkitektprojekt udarbejdet af Mikkelsen Arkitekter.
Fonden Storebælt Udstillingscenter råder over 4,5 millioner til opførslen af udstillingsbygningen. Fonden er under likvidation, hvorefter midlerne kan udbetales. Af det opstillede budget, som er vedhæftet dispositionsforslaget, fremgår det, at det vil koste 4,4 millioner at opføre bygningen. Der er afsat 100.000 kr. til etablering af selve udstillingen.
Den årlige driftsudgift har tidligere været vurderet til 290.000 kr. Kommunale Ejendomme har dog på baggrund af det seneste udarbejdede arkitektprojekt, godkendt af Fonden Storebælt Udstillingscenter, foretaget en beregning af de fremtidige driftsomkostninger for den aktuelle udstillingsbygning. Det vurderes, at den vil beløbe sig til 268.690,- kr. uden toiletter. Med toiletter vurderes det, at drift omkostningen vil beløbe sig til 303.610 kr.
Beregningen viser således, at driftsudgiften bliver 13.610 kr. højere end tidligere forventet (303.610 kr. – 290.000 kr. = 13.610 kr.) med toiletter, og at der vil værre en besparelse på 21.310 kr. hvis bygningen opføres uden toiletter (290.000 kr. – 268.690 kr. = 21.310). I beregningen, har Kommunale Ejendomme taget udgangspunkt i, at bygningerne udgør et areal på 277 m². Der er lagt 30 % oveni de normale vedligeholdelsestal for museumsbygninger, som er 745,68 kr. / m² / år, da bygningen, som Fonden Storebælt Udstillingscenter har godkendt, er kompleks i sin opbygning, hvorfor man har regnet med en vedligeholdelsesudgift på 970 kr. / m² / år.
Et tidligere afsat driftsbeløb på 282.000 kr. til Storebælt Udstillingscenter er blevet
fordelt mellem Landdistrikts-, Teknik- og Ejendomsudvalget, Kultur-, Fritid- og Turismeudvalget og Slagelse Erhvervscenter A/S i forbindelse med etableringen af erhvervscentret i 2014. Det foreslås derfor, at Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget anmoder Landdistrikts-, Teknik- og Ejendomsudvalget, Kultur-, Fritid- og Turismeudvalget om at dække det første års drift, ved hver at bidrage med enten 134.345 kr. (uden toilet) eller 151.805 kr. (med toilet). Midlerne foreslås taget fra udvalgenes ubrugte midler 2015.
Retligt grundlag
Kommunalfuldmagten.
Handlemuligheder
Udvalget kan beslutte, at der ikke skal etableres toilet i udstillingsbygningen for at minimere den årlige driftsudgift. Uden toilet anslås den årlige driftsudgift at være på 268.690 kr. eksklusiv moms. Hvis udvalget fastholder planen om, at der skal være toilet i bygningen, påregnes den årlige driftsudgift at blive 303.610 kr.
Udvalget kan beslutte at sende sagen til behandling i Landdistrikts-, Teknik- og Ejendomsudvalget, Kultur-, Fritid- og Turismeudvalget med anmodning om at dække det første års drift, ved at bidrage med enten 134.345 kr. eller 151.805 kr. alt efter om der skal være toilet i bygningen. Midlerne foreslås taget af udvalgenes ubrugte puljemidler fra 2015.
I forhold til den fremtidige drift, foreslås det, at de to udvalg anmodes om at bevillige hver 94.000 kr. til formålet fremover af udvalgenes puljemidler. Dette beløb svarer til det oprindelige beløb, som de to udvalg fik tilført i forbindelse med omorganiseringen i 2014, hvor 282.000 kr. blev ligelig fordelt mellem Landdistrikts-, Teknik- og Ejendomsudvalget, Kultur-, Fritid- og Turismeudvalget og Slagelse Erhvervscenter A/S. Samtidig anbefales, det at der findes en langsigtet løsning på finansieringen af restbeløbet på 80.690 kr. (268.690-188.000 kr. uden toilet) eller 115.610 kr. (303.610-188.000 kr. med toilet) til drift af udstillingsbygningen, efter at de to udvalg hver har bidraget med 94.000 kr.
Vurdering
Udviklingssekretariatet anbefaler, at den foreslåede procesplan godkendes, så projekteringsarbejdet startes i efteråret 2016 og byggeriet påbegyndes til marts 2017 med forventet afslutning til oktober 2017, hvor udstillingscentret kan åbnes.
I forhold til driftsudgifterne anbefaler Udviklingsdirektøren, at der findes en mere langsigtet løsning hvor driftsudgifterne fordeles mellem Landdistrikts-, Teknik- og Ejendomsudvalget, Kultur-, Fritid- og Turismeudvalget samt Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget. 
Konsekvenser for andre udvalg
Der har i perioden 2010-2014 været afsat 282.000 kr. til drift af Storebælt Udstillingscenter. I forbindelse med omorganiseringer og etableringen af Slagelse Erhvervscenter A/S i 2014 blev midlerne fordelt mellem Landdistrikts-, Teknik- og Ejendomsudvalget, Kultur-, Fritid- og Turismeudvalget og erhvervscentret. Der er derfor ikke længere afsat midler til driften.
Indstilling
Borger- og Udviklingsdirektøren indstiller,
1.    at tids- og procesplan godkendes.
2.    at sagen sendes til Kultur-, Fritid- og Turismeudvalget og Landdistrikts-, Teknik- og Ejendomsudvalget med indstilling om, at hvert udvalg bidrager med 134.345 kr. (uden toilet) eller 151.805 kr. (med toilet) til det første års drift af udstillingscentret med ubrugte puljemidler fra 2015.
3.    at Kultur-, Fritid- og Turismeudvalget og Landdistrikts-, Teknik- og Ejendomsudvalget anmodes om hver at bevillige 94.000 kr. om året til drift af udstillingscentret i tiden fremover.
4.    at udvalget drøfter mulige løsninger på en langsigtet finansiering af restbeløbet på enten 80.690 kr. eller på 115.610 kr. om året – alt efter om der skal etableres toilet – herunder Erhvervs-, Plan-, og Miljøudvalgets mulighed for at bidrage til dette.
Beslutning i Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget den 6. juni 2016:
Fraværende: 
Godkendt.
Driftsbudget eftersendes.

13. Korsør Erhvervspark - beslutning om placering af EnergiPark Korsør (B)

13.   Korsør Erhvervspark - beslutning om placering af EnergiPark Korsør (B)

Sagsnr.: 330-2016-7620                 Dok.nr.: 330-2016-279073                                          Åbent
Kompetence: Byrådet
Beslutningstema
Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget bedes genbehandle spørgsmålet om placering af EnergiPark Korsør, herunder bl.a. halmvarmeværk og brintanlæg, i Korsør Erhvervspark. En beslutning om placering udløser igangsætning af den fornødne planlægning. Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget skal overfor Byrådet anbefale, at der afsættes rådighedsbeløb til etablering af vejbetjening for Korsør Erhvervspark.
Baggrund
EnergiPark Korsør er nu betegnelsen for en klynge af energiproducerende virksomheder eller virksomheder, der er afledt heraf. Det drejer sig pt. om SK Forsynings halmvarmeværk, der fra fyringssæson 2017-18 skal fjernvarmeforsyne det nordlige Korsør, og en ca. 45 m høj vindturbine, der genererer strøm til et brint-produktionsanlæg, der producerer overskudsvarme til halmvarmeværk og brint til en brinttankstation. Desuden reserveres areal til domicilbyggerier, herunder et energi- og miljøkompetencecenter samt mulighed for andre virksomheder, f.eks. større udvalgsvareforretninger. Principperne for områdets mulige anvendelse er beskrevet i principplanen, der indgår som bilag.

Idéen om en energipark er skabt i Grøn Fornuft udvalget (§17, stk. 4). Det er SK Forsyning og EUE (Energy Universe Europe), der i samarbejde har videreudviklet tankerne om EnergiPark Korsør. Projektet er, som skitse og dispositionsplan betragtet, beskrevet og visualiseret i SK Forsynings projektbeskrivelse, der indgår som bilag. Indholdet er på ingen måde detailbearbejdet og skal på nuværende tidspunkt betragtes som et dialogoplæg, der vil blive bearbejdet i forbindelse med den konkrete planlægning af området.

Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget behandlede senest spørgsmålet om placering af halmvarmeværket på mødet den 1. februar 2016, hvor udvalget besluttede at fremme etablering af halmvarmeværk og eventuelt brintanlæg i Storebælts Erhvervspark. Forinden, den 25. januar 2016, havde Slagelse Byråd behandlet spørgsmålet om igangsætning af lokalplanproces for etablering i Korsør Erhvervspark. Byrådet besluttede at sende sagen retur til Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget for at undersøge muligheden for alternative placeringer. (Sagen blev begæret i Byrådet af Flemming Erichsen (A) på udvalgsmødet den 11. januar 2016, hvor lokalplananmodningssagen oprindeligt blev behandlet).

SK Forsyning har, på baggrund af Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalgets beslutning den 1. februar 2016, igangsat planlægningen af etablering af halmvarmeværk og brintanlæg på et areal i Storebælts Erhvervspark. SK Forsynings rådgivere har arbejdet på en plan for det samlede anlæg. I den forbindelse er der gennemført undersøgelser af jordbundsforholdene. De har vist, at jordbunden ikke er egnet til fundering af den type anlæg, der her er tale om. SK Forsyning anmoder derfor Slagelse Kommune om at genoverveje placeringen og foreslår, at der arbejdes videre med etablering inden for et ca. 100.000 m2 kommunalt ejet areal i Korsør Erhvervspark, der synes at være eneste alternativ.

SK Forsyning har udarbejdet et notat, som Center for Teknik og Miljø har modtaget den 11. maj 2016. Notatet, der beskriver udfordringerne og mulighederne, er vedlagt sagsfremstillingen som bilag. Der er ikke tilgået centret yderligere oplysninger.
Byrådet behandlede på mødet den 30. maj 2016 en sag om vejbetjening af Korsør Erhvervspark, og dermed både EnergiPark Korsør og Kodak-huset (Servicevej 6). En anmodning om bevilling til etablering af vejen blev afvist. Det er nødvendigt at etablere vejadgang til området, hvis det ønskes udviklet. Vejadgangen anbefales udført, så der sker tilslutning til den eksisterende rundkørsel på Tårnborgvej – dog skal Vejdirektoratet give endelig tilladelse til dette forhold. Med et relativt kort vejforløb (ca. 200 m) til en skønnet etableringsomkostning på ca. 3,0 mio. kr., vil være muligt at byggemodne mellem 50.000 m2 og 60.000 m2 nyt erhvervsareal samt vejbetjene ejendommen Servicevej 6.
Hvis en større del af området skal vejbetjenes må det forventes, at udgiften til vejanlægget øges. Udgiften til vejanlægget må dog forventes helt eller delvist udlignet ved salg af areal i området, lige som det vil være muligt at påligne vejbidrag til de grundejere, der er afhængige af vejen.
Hvis der skal skaffes vejadgang til området øst for cykel- og gangstien der går tværs igennem området, skal der anlægges vej til en skønnet udgift på mellem 5 og 6 mio. kr.

Det er på baggrund af denne udvikling i sagen, at spørgsmålet om placering af EnergiPark Korsør og etablering af vej til betjening af området igen rejses i Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget.
Retligt grundlag
Kommunalfuldmagten giver byrådet hjemmel til at disponere anvendelsen af sine arealer. Planloven giver mulighed for, at byrådet kan igangsætte konkret planlægning af sådanne arealer.
Handlemuligheder
Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget kan vælge at følge administrationens indstilling – og SK Forsynings ønske – om, at Korsør Erhvervspark indtil videre disponeres til EnergiPark Korsør, og at de indledende undersøgelser med henblik på realisering igangsættes. Det betyder dels, at der udarbejdes en overordnet helhedsplan for området, hvor der sikres mulighed for at skabe både erhvervsudvikling og turist- og borgeroplevelser i området samt belyse muligheden for at etablere boliger mod nord, tættest på stationen. Planen, der tænkes at omfatte hele området mellem motorvejen og Storebæltsvej, Tårnborgvej mod øst og kolonihaverne mod vest, forventes fremlagt på udvalgets møde i september. Her vil udvalget også skulle tage stilling til eventuel udarbejdelse af lokalplan. Hvis lokalplanen igangsættes i september, forventes den endeligt vedtaget i marts 2017, med mindre der kommer uforudsete plan- og/eller miljøudfordringer på tværs. De økonomiske konsekvenser ved salg af de kommunale arealer, brutto ca. 100.000 m2, herunder estimater for udgifter til byggemodning, vil blive beskrevet og forberedt for behandling i Økonomiudvalget, parallelt med udarbejdelsen af dispositionsplanen.

Udvalget kan alternativt vælge ikke at følge administrationens indstilling. Det betyder, at der ikke udarbejdes en plan for området på nuværende tidspunkt, og det vil ikke være muligt at udvikle Korsør Erhvervspark som beskrevet. Det må forventes at betyde, at det vil blive vanskeligt eller måske umuligt for SK Forsyning at overholde aftalen om levering af fjernvarme fra halmvarmeværket fra fyringssæsonen 2017-18.

Udvalget kan i den sammenhæng foreslå en alternativ placering, f.eks. på arealet vest for Kodak-huset (ca. 36.000 m2 areal). Det vil have en række konsekvenser: Først og fremmest må det forventes at medføre et vejudlæg gennem en del af Kodak-ejendommen i nordligt skel, hvorfor det vil kræve en positiv dialog med ejerkredsen ift. de gener, det måtte medføre. Vejføringen vil betyde en uhensigtsmæssig krydsning mellem tung trafik og cyklister/gående på hovedstien fra stationen, som er en vigtig forbindelseslinje for bløde trafikanter til og fra stationen, lige som topografien med en bakke tæt på vejføringen vil medføre omfattende jordflytning. Det bebygbare areal vest for Kodak-huset anslås til max. 15-20.000 m2 som følge af hhv. en fortidsmindebeskyttelse og en vej-/støjbyggelinje, hvilket er væsentligt mindre end det areal, en samlet engergipark (min. 35.000 m2) kræver for samlokalisering. På den baggrund kan administrationen ikke anbefale en anvendelse af det nævnte område til energipark. Administrationen vil ikke umiddelbart, inden for gældende byudlæg og kommuneplanrammer i Korsør, kunne pege på alternative placeringer, hvis der fortsat ønskes en samlokalisering af de nævnte virksomheder.

Udvalget vil også kunne bede om – af hensyn til projektets udviklingshastighed – at lokalplanlægningen for selve halmvarmeværket, brintanlæg og vindturbine igangsættes straks, uden en forudgående, overordnet dispositionsplan for området. Lokalplanen vil i det tilfælde blive udarbejdet på et uklart grundlag og vil ikke kunne sikre en sammenhængende disponering af området, hvorfor administrationen ikke kan anbefale en sådan beslutning.
Vurdering
Center for Teknik og Miljø vurderer, at etableringen af EnergiPark Korsør vil medføre en positiv udviklingsmulighed for Korsør: Der vil blive investeret i et areal, der ellers har vist sig svært at udvikle, og hvor der ikke er anden væsentlig, aktuel interesse. Det vil betyde, at der etableres en antal lokale arbejdspladser både på kort og langt sigt, der vil blive skabt mulighed for grøn omstilling både inden for fjernvarme, el- og brintproduktion, og alt dette må formodes at kunne tiltrække andre virksomheder til området. Hvis området samtidig udbygges med et energikompetencecenter, vurderes det, at det vil kunne tiltrække gæster udefra og dermed løfte erhvervsturismen i lokalområdet, lige som der skabes grundlag for samarbejde med uddannelsesinstitutioner både i og uden for kommunen. Hvis området udvikles, vil det blive søgt indarbejdet, at der etableres en ’supersti’, en grøn forbindelse der skal binde stationen og resten af Korsør, syd for motorvejen, bedre sammen, lige som der søges planlagt for attraktive, gerne bæredygtige boliger, i områdets nordlige ende, tæt på stationen.

Dispositionsplanen vil samtidig have til formål at sikre, at området disponeres på en måde, så domicilbyggerier og eventuelle andre virksomheder, f.eks. udvalgsvarebutikker, placeres tættest på Tårnborgvej og ankomsten fra motorvejen, mens de mere tekniske anlæg placeres bagved. Desuden vil beplantning, skiltning og andet søges udformet, så området fremstår attraktivt.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Hvis Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget beslutter at fremme placeringen af EnergiPark Korsør i Korsør Erhvervspark, følger en omkostning, som Center for Kommunale Ejendomme anslår til  200.000 kr. til en forudgående teknisk udredning, som administrationen ikke har ressourcer til at løfte, som trafikanalyse, LAR-undersøgelse etc. Et beløb i denne størrelsesorden søges fundet inden for nuværende bevilling til projektudvikling. Der må forventes en betydelig indtægt ved et eventuelt grundsalg, der kan godtgøre udlægget til de forudgående undersøgelser.

Konsekvenser for andre udvalg
Både Grøn Fornuft udvalget (§17, stk. 4) og Byen Møder Vandet udvalget (§17, stk. 4) vil få mulighed for at blive hørt – og dermed få indflydelse – i sagen.
Desuden vil Økonomiudvalget få fremsendt en separat sag om salg af arealet.
Indstilling
Centerchef for Teknik og Miljø indstiller,
1.    at Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget beslutter at fremme placeringen af EnergiPark Korsør i Korsør Erhvervspark, herunder
2.    at Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget beslutter, at arbejdet med helhedsplanen for området – herunder en udredning af de økonomiske konsekvenser ved salg af areal og byggemodning – igangsættes straks,
3.    at Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget overfor Byrådet anbefaler, at der afsættes rådighedsbeløb til etablering af vejbetjening af området, enten med en samlet ramme på 3,0 mio. kr. til etablering af ca. 200 m vej, eller med en samlet ramme på 6,0 mio. kr. til etablering af ca. 400 m vej.
Beslutning i Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget den 6. juni 2016:
Fraværende: 
Et flertal bestående af Villum Christensen (I), Knud Vincents (V), Johnny Persson (V) og Frederik Pedersen (O) kunne tilslutte sig indstillingen.
Flemming Erichsen (A), Ali Yavuz (A) og Steen Olsen (A) fandt ikke sagen oplyst tilstrækkeligt.
Flemming Erichsen (A) begærede sagen i Byrådet.

14. Udmøntning af Affaldsplan 2014-2024 i nye henteordninger for husholdningsaffald - hovedprincipper (B)

14.   Udmøntning af Affaldsplan 2014-2024 i nye henteordninger for husholdningsaffald - hovedprincipper (B)

Sagsnr.: 330-2016-10588               Dok.nr.: 330-2016-259059                                          Åbent
Kompetence: Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget
Beslutningstema
Udvalget skal tage stilling til hovedprincipperne for basisløsningen for de fremtidige henteordninger for husholdningsaffald.
Baggrund
Byrådet godkendte den 15. september 2014 Affaldsplan 2014-2024. Planen skal blandt andet sikre opnåelse af statens mål om at genanvende 50 % af husholdningsaffaldet i 2022, med særligt fokus på øget genanvendelse af de 7 såkaldte fokusmaterialer, papir, pap, metal, plast, træ, bioaffald og glas.
For at opfylde målene i affaldsplanen blev det besluttet at indføre nye henteordninger, hvor den enkelte husstand sorterer i bioaffald, papir, emballageaffald og restaffald. Det blev også besluttet, at der efterfølgende sker maskinel sortering af papir og emballageaffald på et centralt anlæg, som AffaldPlus enten etablerer selv eller indgår aftaler med. Bioaffald vil blive behandlet på det anlæg, som der allerede er truffet beslutning om, at AffaldPlus etablerer. Restaffald brændes fortsat på AffaldPlus’ forbrændingsanlæg, med mindre regeringens forslag om liberalisering af forbrændingen er blevet et lovkrav.
Første væsentlige skridt på vej mod udformningen af de nye henteordninger for husholdningsaffald blev taget da Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget den 4. april 2016 godkendte de 4 fraktioner, som affaldet skal opdeles i:
1. Papir, karton og pap
2. Glas, metal og plast
3. Organisk dagrenovation (bioaffald, kildesorteret organisk dagrenovation KOD)
4. Restaffald
Indsamlingen suppleres med pose-på-låg ordning af batterier og batteribokse samt småt elektronikaffald. Træ håndteres via genbrugspladserne.
Indsamling af de nye affaldsfraktioner har følgende fordele:
1. Opfylder genanvendelsesprocenten i Ressourcestrategien og affaldsplanerne.
2. En udvidet henteordning gør det nemt for borgerne.
3. Sammenblanding af fokusmaterialer sikrer få beholdere hos husholdningerne.
4. Fælles fraktionsopdeling i AffaldPlus kommunerne sikrer fælles grundlag for behandling/afsætning.
5. Beregninger viser, at årlige ekstraomkostninger er ca. 50-100 kr. pr. bolig.
Nu skal udvalget tage stilling til valg og antal af beholdere, hvor tit beholderne skal tømmes, hvor de skal placeres, tilbud om vask o.l. samt eventuel storskraldsordning og ordning for haveaffald. Desuden skal der tages stilling til sommerhusordning og ordning for etageejendomme og andre større samlede bebyggelser med fælles renovation samt miljøkrav.
Derfor er der som et overbliks-bilag til sagen udarbejdet et Debatoplæg 2016, der indeholder servicemuligheder til en basisløsning for husholdningsaffald. Oplægget beskriver fordele og ulemper samt økonomi.
Siden affaldsplanen blev besluttet har Center for Teknik og Miljø i samarbejde med AffaldPlus-kommunerne og AffaldPlus arbejdet med anbefalinger til etablering af indsamlingsordninger fra husstandene. Vi er nået frem til at anbefale en løsning hvor hver husstand fortsat vil kunne nøjes med to indsamlingsbeholdere (hver opdelt i to rum), eventuelt suppleret med en storskraldsordning og en haveaffaldsordning, etableret som en ”genbrugspladsernes henteordning”.
Som baggrundsstof er der udarbejdet Notat af 31. maj 2016 Valg af indsamlingsordninger – baggrund og forudsætning, der beskriver de overvejelser, der ligger til grund for anbefalingen. Beregningerne i notatet af 31. maj 2016 viser, at det er antal tømninger af beholdere der især er udslagsgivende for højere årlige omkostninger.
Forslag til materiel til affaldsløsninger for fokusmaterialer i større samlede bebyggelser fremgår af Notat af 30. maj 2016 – herunder affaldsløsning i forhold til antal boliger.
Endelig er der udarbejdet et baggrundsnotat af 27. maj 2016 om kildesortering versus kildeopdeling.
Det er op til hver enkelt kommune at tage stilling til eventuel etablering af henteordninger for storskrald og haveaffald.
Næste skridt bliver inddragelse af lokalråd og boligforeninger med henblik på input til udformning af endeligt oplæg til henteordninger for husholdningsaffald.
Retligt grundlag
Bekendtgørelse nr. 1309 af 18/12/2012 om affald.
Handlemuligheder
Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget kan anbefale principper for en basisløsning for de fremtidige henteordninger for husholdningsaffald, hvor der vælges med udgangspunkt i debatoplægget.
1. Valg af beholdere og antal beholdere (bio/rest/genbrugsbeholdere)
Enten 2 stk. 2-kammerbeholdere eller nuværende basisløsning med 2 stk. 140 liters beholdere til bioaffald og restaffald suppleret med 1 stk. 2-kammerbeholder til papir/pap og glas/metal/plast.
2. Service – tømningsfrekvens
Bio/rest beholdere
Enten 14-dagstømning hele året, uge-tømning om sommeren eller 14-dagstømning hele året og beredskab om sommeren i tilfælde af længerevarende hedebølge eller ugetømning hele året som tilvalg.
Beholder til genanvendelige materialer (kaldet Genbrugsbeholder)
Enten tømning hver 4. uge eller 14-dagstømning.
3. Service – standplads/skelløsning
Enten standplads som i dag, dvs. max. 20 meter fra vejskel hvor skraldebilen kan holde, eller skelløsning hvor affaldsbeholderne enten har fast standplads eller stilles frem til tømning på tømningsdagen, eller skelløsning hvor grundejer kan tilkøbe sig til standplads inde på grunden eller standplads max. 20 meter inde på grunden med mulighed for rabat ved skelløsning.
4.  Service – vask af beholdere (spuling)
Enten 2 årlige spulinger eller grundejer sørger selv for at renholde beholderne.

5. Service – poser til bioaffald
Enten indkøber kommunen poser til bioaffald, som borgerne kan hente efter behov, eller kommunen indkøber og omdeler poser til bioaffald, eller borgerne skal benytte egne poser.
6. Storskrald
Enten indsamling af storskrald som del af genbrugspladsordningen, eller at storskrald henvises til aflevering på genbrugspladsen, eller at kommunen etablerer egen indsamlingsordning.
7. Haveaffald
Enten indsamling af større haveaffald som del af genbrugs- og havepladsordning eller haveaffald henvises til aflevering på genbrugspladsen eller til kompostering på egen grund.
8. Sommerhuse
Enten tilbydes sommerhuse tilsvarende ordning som normalhusstande, men med sæsontømning i 7 måneder gældende fra april til oktober – og med mulighed for at vælge helårstømning, eller der indføres fælles affaldsløsninger med affaldsøer på centrale steder i sommerhusområdet. Affaldsøerne nedgraves hvis det er muligt.
9. Etageejendomme og andre samlede bebyggelser med fælles renovation
Der opstilles fælles større beholdere. Beholdere kan være nedgravet og i tilfælde af nedgravet materiel, så er ejerskab til materiellet enten kommunens eller grundejers.
10. Miljø
Kommunen stiller i udbud krav om at skraldebilerne skal benytte biogas eller brint som drivmiddel eller tillader alternative drivmidler.

Udvalget kan anbefale alternative løsninger.
Vurdering
Center for Teknik og Miljø peger på en basisløsning med følgende hovedprincipper, der vil sikre at genanvendelsesprocenten i Ressourcestrategien og affaldsplanerne opfyldes:
Indsamling af fire fraktioner i by-, sommerhus- og landområder ved brug af to 2-kammerbeholdere, hvor beholderen til bio/rest tømmes hver 14. dag og hvor beholderen til genbrugsmaterialer tømmes hver 4. uge året rundt. Der er fast standplads max 20 meter inde på grunden. Indsamlingen suppleres med pose-på-låg-ordning af batterier samt småt elektronikaffald.
Samlede bebyggelser/etagebebyggelser følger i princippet samme opdeling, men opsamlingen sker i fælles større beholdere med kun en fraktion i hver og evt. i beholdere med kun en materialetype, hvor det måtte være hensigtsmæssigt i forhold til det samlede indsamlingssystem. Beholdere kan være nedgravet. Kommunen ejer nedgravet materiel. Indsamlingen suppleres med batteribokse og bokse til småt elektronikaffald.
Husstandene benytter egne plastposer til bioaffald.
Indsamling af storskrald og haveaffald sker som del af genbrugs- og havepladsordningen.
Der tages endelig stilling til valg af drivmiddel til skraldebilerne i forbindelse med udbud, hvor der opstilles udvælgelseskriterier – herunder hvor meget at miljø skal vægte.
Administrationen vil på mødet præsentere eksempler på beholdere.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Indførelse af nye affaldsordninger – herunder beholderindkøb - er dels indeholdt i budget 2017 og 2018 og finansieres i øvrigt af renovationens mellemværende med kommunekassen, der pr. 31.12.2015 udgør ca. 34,5 mio. kr.
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Centerchef for Teknik og Miljø indstiller,
1.    at Udvalget tager stilling til
1.1 valg af og antal beholdere
1.2 tømningsfrekvens for beholdere til bio/rest
1.3 tømningsfrekvens for genbrugsbeholder
1.4 standplads eller skelløsning for placering af beholdere
1.5 vask/spuling af beholdere
1.6 adgang til poser til bioaffald
2.    at Udvalget beslutter om Center for Teknik og Miljø skal arbejde videre med henteordning for storskrald som del af genbrugspladsordning
3.    at Udvalget beslutter om Center for Teknik og Miljø skal arbejde videre med henteordning for haveaffald som del af genbrugsplads- og havepladsordning
4.    at Udvalget tager stilling til ordning for etageejendomme og andre større samlede bebyggelser med fælles renovation – herunder om nedgravet materiale skal ejes af kommunen eller af grundejer
5.    at Udvalget tager stilling til hvilket drivmiddel til skraldebilerne som Center for Teknik og Miljø skal prioritere i forbindelse med udbud af henteordningerne for husholdningsaffald
6.    at Center for Teknik og Miljø arbejder videre med de valgte principper og serviceniveau hen imod det endelige oplæg til henteordninger for husholdningsaffald.
Beslutning i Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget den 6. juni 2016:
Fraværende: 
Sagen blev drøftet.
Administrationen kommer med forslag til dato for temamøde.

15. Grøn Fornuft-udvalgets projektforslag - Energi-& Miljø Kompetence Center (B)

15.   Grøn Fornuft-udvalgets projektforslag - Energi-& Miljø Kompetence Center (B)

Sagsnr.: 330-2014-28226               Dok.nr.: 330-2016-259838                                          Åbent
Kompetence: Økonomiudvalget
Beslutningstema
Idéen om at etablere et Energi- & Miljø Kompetence Center i Slagelse Kommune er skabt af Grøn Fornuft-udvalget (§ 17.4). Projekt ideen forelægges nu politisk med henblik på, at der træffes beslutning om, hvorvidt der skal arbejdes videre med projektidéen, og i givet fald,  skal der tages stilling til det politiske ejerskab  og den videre projektmodning.
Baggrund
Grøn Fornuft-udvalget, der er nedsat af Byrådet som et rådgivende udvalg for Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget (§ 17. stk. 4), har udpeget en række fokusområder/projektidéer, som udvalget har arbejdet med at udvikle. Et af forslagene omhandler etablering af et ”Energi- & Miljø Kompetence Center”, i det følgende benævnt EMKC. Slagelse Erhvervscenter A/S har bistået med idéen og har i den forbindelse fået udført nogle forstudier hos EUE (Energy Universe Europe).
Det overordnede formål med centeret er, at skabe udvikling og vækst igennem den grønne omstilling ved bl.a. at knytte erhvervsliv og uddannelsesinstitutioner tæt sammen. Centeret tænkes at bestå af tre hovedelementer: Udstillingsaktiviteter, Kursus-/uddannelsesaktiviteter og en skoletjeneste. Det vil være hensigtsmæssigt, at EMKC placeres i EnergiPark Korsør. Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget behandler den 06. juni 2016 en sag vedrørende beslutning om placering af EnergiPark Korsør. I sagen anbefaler administrationen, at EnergiPark Korsør placeres i Korsør Erhvervspark, og at der på området reserveres areal til EMKC.
Projektidéen blev præsenteret for Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget den 18. april 2016 på et temamøde mellem Grøn Fornuft-udvalget og Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget. Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget tilkendegav på mødet, at man fandt projektidéen spændende og perspektivrig. Det blev på mødet aftalt, at administrationen skal rejse en sag, hvori det fremgår, hvilke politisk beslutninger der skal træffes, for at projektet kan fremmes.

Det er administrationens vurdering, at hvis projektet skal modnes yderligere, er det på nuværende tidspunkt nødvendigt, at der træffes beslutninger om der skal der arbejdes videre med projektidéen, hvor projektet skal politisk forankres, og hvordan der arbejdes videre med projektet.
Der har været afholdt en række orienteringsmøder mv. med politisk deltagelse, hvor projektidéen er blevet præsenteret, men sagen har ikke været forelagt til politisk beslutning før nu. 
Om Energi- & Miljø Kompetence Center (EMKC):
Det overordnede formål med centeret er at skabe udvikling og vækst igennem den grønne omstilling. En af hjørnestenene i projektet er, at knytte erhvervsliv og uddannelsesinstitutioner tættere sammen med det formål at formidle kompetencer, danne netværk og dele viden.
Idéen er inspireret af YderZonen i Næstved (www.yderzonen.dk), og LEEA-MV i Nordtyskland (www.leea-mv.de.). LEEA-MV har konkret opnået positiv vækst på bundlinjen gennem lokal erhvervsudvikling og formidling af viden på energi- og miljøområdet.
EMKC tænkes overordnet at bestå af tre elementer:
· Udstillingsaktiviteter (Permanent udstilling af producenternes nyeste tiltag inden for vedvarende energi).
· Akademi (Kursus-/uddannelsesaktiviteter for interessenter inden for energi- og miljøbranchen).
· Skoletjeneste (Interaktivt Energilab/StudyLab og workshops for skoler og børneinstitutioner).
Der har været afholdt indledende dialogmøder med industrielle virksomheder, uddannelsesinstitutioner og interesseorganisationer for at afdække deres behov og interesse for et Energi- & Miljø Kompetence Center.
Inden for uddannelsesområdet drejer det sig om Erhvervsakademiet, Selandia, Danmarks Tekniske Universitet og Teknologisk Institut. Alle parter har tilkendegivet deres fulde opbakning til etablering af EMKC.
Cirka 20 nationale virksomheder og interesseorganisationer har på nuværende tidspunkt tilkendegivet deres interesse i at deltage i EMKC, inklusiv betaling for permanent udstilling i centeret. Der er positive tilkendegivelser fra en langt større gruppe, men der udestår stadig konkrete drøftelser med disse.
EMKC er tænkt som et væsentligt omdrejningspunkt for energiklyngeaktiviteterne i Slagelse Kommune. Der er en klar målsætning, at EMKC etableres i/sammen med ”EnergiPark Korsør” for at kunne udnytte de oplagte synenergimuligheder, der er mellem den konkrete energiproduktion i EnergiParken og formidlings- og uddannelsesaktiviteterne i EMKC.
 
Omkostninger til etablering af EMKC vil ifølge grove skøn foretaget af EUE udgøre i størrelsesordenen ca. 28 mio. kr. Dertil kommer midler til projektudvikling. Der er på nuværende tidspunkt ikke lavet et skøn over den forventede driftsøkonomi. EUE vurderer, at fundingmulighederne til projektet er gode.
Bilag vil blive eftersendt.
Retligt grundlag
Kommunalfuldmagten.
Handlemuligheder
Der skal tages beslutning om, at der skal arbejdes videre med projektidéen, eller at den skal ”skinlægges”.
Ligeledes skal der tages stilling til, i hvilket politiske udvalg projektet skal forankres.
Som det første trin skal der laves forslag til proces for den videre projektmodning, herunder en mere detaljeret projektbeskrivelse, der bl.a. indeholder forslag til organisering og finansiering. Ansvaret for projektmodning kan f.eks. ligge i Slagelse Kommunen, i SK Forsyning A/S, i Slagelse Erhvervscenter A/S i samarbejde med EUE eller i en samarbejdskonstellation bestående af en eller flere af ovenstående eller andre parter.
Vurdering
Administrationen anbefaler, at der arbejdes videre med projektidéen af EMKC. Det vurderes, at EMKC vil kunne udgøre et centralt omdrejningspunkt for energiklyngeaktiviteterne i kommunen, og dermed understøtte vækstinitiativet ”Energiklynge” i Vækst i Balance og Slagelse Erhvervscenters Erhvervsstrategi 2016-2020. 
EMKC vurderes at kunne medføre en positiv udvikling af kommunen. EMKC forventes at kunne tiltrække GreenTech virksomheder til kommunen og skærpe interessen for og højne fagligheden på uddannelsesområdet inden for den grønne omstilling og innovation. Derudover vil centeret kunne tiltrække gæster udefra, og dermed løfte (erhvervs-) turismen i lokalområdet. Med udgangspunkt i en opfordring fra Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget på temamødet den 18. april, har Center for Teknik og Miljø rettet henvendelse til SK Forsyning A/S, med henblik på at få selskabets vurdering af mulighederne for at spille en aktiv rolle i tilblivelsen og eventuelt driften af EMKC. Svar fra SK Forsynings direktør Henrik Lundgaard er vedlagt i bilag.
Administrationen anbefaler, at første trin af projektmodningen sker i et tæt samarbejde mellem Slagelse Kommune, SK Forsyning A/S og EUE.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Det forventes, at kommunens bidrag til første trin af projektmodningen kan ske inden for eksisterende personaleressourcer og uden øvrige udgifter.
Det er på nuværende tidspunkt ikke muligt at redegøre for, hvor meget den videre projektmodning vil koste, og hvordan den skal finansieres. Forslag til finansiering og projektorganisering vil blive fremlagt politisk efter sommer i forbindelse med første trin af projektmodningen.
Konsekvenser for andre udvalg
Grøn Fornuft-udvalget vil få en central rolle som sparringspart i forbindelse med videreudvikling af projektet.
Indstilling
Centerchef for Teknik og Miljø indstiller,
1.    at Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget anbefaler, at der arbejdes videre med projektideen
2.    at Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget overfor Økonomiudvalget kommer med anbefaling til den politiske forankring
3.    at Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget overfor Økonomiudvalget anbefaler, at SK Forsyning A/S opfordres til at deltage i den videre projektmodning af EMKC
4.    at  SK Forsyning A/S og Slagelse Kommune i samarbejde med EUE arbejder videre med 1. trin af projektmodningen, herunder udarbejder forslag til proces for den videre projektmodning, inkl. organisering og finansiering som forelægges til politisk godkendelse efter sommerferien.
Beslutning i Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget den 6. juni 2016:
Fraværende: 
Anbefales.

16. Lillegade 6 4230 - nedrivning af bygninger (B)

16.   Lillegade 6 4230 - nedrivning af bygninger (B)

Sagsnr.: 330-2016-19716               Dok.nr.: 330-2016-268532                                          Åbent
Kompetence: Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget
Beslutningstema
Ejeren af Lillegade 6, Agersø har søgt om tilladelse til nedrivning af en garage- og udhusbygning på 133 m². Garagen kan nedrives uden tilladelse. Udhusbygningen har en bevaringsværdi på 3, og er i Bevarende Lokalplan nr. 1133 udpeget som en af de bygninger der kræver høring, udvalgsbehandling inden eventuel tilladelse kan gives.
Baggrund
Sagen har været sendt i naboorientering fra den 1. til den 20. april 2016.
I forbindelse med  høringen er der kommet indsigelse fra Museum Vestsjælland, som er imod nedrivningen, og de mener, at man bør bevarer de bygninger der nu er udpeget som bevaringsværdige i Lokalplanen, og er bekymret for at landsbyens tætte bebyggelsesstruktur udvandes
Museet anbefaler at man i stedet bruger ressourcer på at sikre bygningen, for på længere sigt at bevare Agersø Bys særkende.
Retligt grundlag
Lokalplan 1133, § 8.8 der angiver, at bevaringsværdige bygninger vist på kortbilag nr. 2 ikke må nedrives. Nedrivning kan dog tillades efter særlig godkendelse fra kommunen, hvis der bliver lagt vægt på, at der samtidigt med tilladelsen sikres genskabt bymiljømæssige kvaliteter (f.eks. ved fjernelse af alt affald og såning af græs, eller indretning af en lille plads, eller ved udformning af nye bygninger).
I henhold til planlovens § 19, stk. 1, kan kommunalbestyrelsen dispensere fra bestemmelserne i en lokalplan, hvis dispensationen ikke er i strid med principperne i planen.
I henhold til § 18 i Lov om Bygningsfredning og bevaring af bygninger og bymiljøer må en bevaringsværdig bygning ikke nedrives før anmeldelse om nedrivning har været i offentlig høring.
Handlemuligheder
1. Der kan gives tilladelse til nedrivning i henhold til ”Indstilling”
2. Kommunen kan meddele afslag og følge høringssvaret fra Museum Vestsjælland, som anbefaler, at der ikke gives tilladelse til nedrivning, med begrundelse af at med så centralt beliggende bygninger, vil landsbyens tætte bebyggelsesstruktur langsomt udvandes. Her bør man tage stilling til om man vil gives ressourcer til renovering af bygningen.
Vurdering
Området vil blive mere åbent, hvis bygningen nedrives. Hvis bygningen bliver stående, vil den forfalde mere og mere. Både nu og senere vil det kræve en omfattende og omkostningsfuld renovering, med ”risiko” for, at det ikke bliver udført.
Det skønnes derfor at være i orden med tilladelse til nedrivning bygningen, når det udføres i henhold til Lokalplanen. Og skulle det senere være aktuelt med at opføre ny bebyggelse, ville det også skulle ske i henhold til lokalplanen.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Ingen bemærkninger
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger
Indstilling
Centerchef for Teknik og Miljø indstiller,
1.    at der meddeles tilladelse til nedrivning af udhusbygningen med vilkår om, at der samtidig med nedrivningstilladelsen sikres genskabt bymiljømæssige kvaliteter, som fjernelse af alt affald og såning af græs m.v., jævnfør lokalplanens § 8.8
Beslutning i Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget den 6. juni 2016:
Fraværende: 
Godkendt.

17. Mindre areal til jordfordelingspulje i forbindelse med projektet Tude Ådal (B)

17.   Mindre areal til jordfordelingspulje i forbindelse med projektet Tude Ådal (B)

Sagsnr.: 330-2014-73837               Dok.nr.: 330-2016-261543                                          Åbent
Kompetence: Økonomiudvalget
Beslutningstema
Stillingtagen til om Slagelse Kommune skal bidrage med yderligere areal på ca. 2.800 m2 ved Vemmelev til jordfordelingspulje i forbindelse med projektet Tude Ådal.
Baggrund
I forbindelse med projektet Tude Ådal blev der oprettet en jordfordelingspulje, der administreres af NaturErhvervsstyrelsen, og hvor lodsejere, der er berørt af projektet, kan købe nødvendigt erstatningsjord.
Økonomiudvalget vedtog den 17. november 2014 at bidrage til jordfordelingspuljen med salg af 27,1 ha areal beliggende ved Bildsøvej mellem det kommuneplanlagte erhvervsområde og jernbanen ved Vemmelev til NaturErhvervsstyrelsen. Økonomiudvalget vedtog efterfølgende den 19. oktober 2015 at bidrage med yderligere 22,2 ha beliggende syd for Borgergade ved Vemmelev.
I forbindelse med vedtagelse om bidrag af areal ved Bildsøvej blev et mindre areal på ca. 2.800 m2 af matr.nr. 7d Forlev by, Vemmelev ikke medtaget ved Økonomiudvalgets behandling af sagen. Arealet, der ligger på Mærskvejen 9, ejes af Slagelse Kommune. På tidspunktet for Økonomiudvalgets behandling af sagen var den opførte lade på arealet ejet af en landmand.
NaturErhvervsstyrelsen har nu imidlertid købt laden for bedre at få kabalen om jordfordeling til berørte landmænd til at gå op. NaturErhvervsstyrelsen ønsker derfor også at købe selve arealet, så det sammen med laden kan indgå i jordfordelingspuljen.
Arealer, der indgår i jordfordelingspuljen, prisfastsættes af den nedsatte Jordfordelingskommission øst for Lillebælt.
Arealet er omfattet af kommuneplanrammerne 17.E1 ”Industri med særlige beliggenhedskrav” og lokalplan 61 ”Regionalt erhvervsområde ved Bildsøvej”.
Center for Teknik og Miljø har fået forelagt ønsket om at lade de ca. 2.800 m2 indgå i jordfordelingspuljen og udtaler følgende:
”Ud fra historikken i området, ser vi i et planfagligt perspektiv ingen anledning til at fastholde arealet i byzone udlagt til særligt erhvervsformål.
I praksis vil det blive konverteret ved næste revision af kommuneplanrammerne i Kommuneplan 2017. Herefter vil det være landzone udlagt til landbrugsformål, tilsvarende de omkringliggende matrikler mod syd.
Formelt vil det kræve, at lokalplan 61 ophæves for de matrikler, der konverteres til andet formål. Det er en proces, som Center for Teknik og Miljø igangsætter og som normalt betyder, at grundejerne skal høres om ændringerne i plangrundlaget for deres ejendomme.
Center for Teknik og Miljø har til hensigt at gennemføre disse planændringer i forbindelse med den kommende kommuneplanrevision, hvor kommuneplanen skal være vedtaget i sommeren 2017.”
Retligt grundlag
Lov om jordfordeling og offentligt køb og salg af fast ejendom til jordbrugsmæssige formål m.m. (jordfordelingsloven).
Lovbekendtgørelse om offentligt udbud af kommunens faste ejendomme der fastsætter, at offentligt udbud kan undlades ved salg af arealer til staten (§ 2, stk. 2).
Handlemuligheder
Slagelse Kommune kan vælge
1. at lade arealet indgå i jordfordelingspuljen,
2. at beholde arealet.
Vurdering
Center for Teknik og Miljø og Center for Kommunale Ejendomme vurderer, at arealet bør indgå i jordfordelingspuljen på baggrund af arealets minimale størrelse, NaturErhvervsstyrelsens ejerforhold til bygningen/laden på arealet, udformningen og beliggenheden af arealet, der gør det mere naturligt at anvende arealet til landbrug end industriareal samt Center for Teknik og Miljøs bemærkninger.
Arealet er en meget lille del (ca. 2.800 m2) af industriområdet ved Bildsøvej, hvor der pt. er et restareal på ca. 75.000 m2 til salg. Det resterende areal vurderes at være tilstrækkelig til placering af nye virksomheder med særlige erhvervsformål til mange år frem i tiden. Der har siden kommunesammenlægningen kun været et par enkle forespørgsler på arealet, ligesom administrationens forslag til erhvervsvirksomheder om at placere sig det pågældende sted, ikke har ført til salg af areal i området. De ca. 2.800 m2 er samtidig ikke placeret særlig hensigtsmæssigt i forhold til et evt. salg til industri, men ligger som en naturlig del af det areal, der allerede er udtaget af kommuneplanens rammer samt overgået til jordfordelingspuljen, jf. kortbilag.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
I dag er arealet på de ca. 2.800 m2 udlejet. I 2016 er indtægten på 1.563 kr.
Nettoindtægten indgår som en del af de budgetlagte indtægter for salg af landbrugsarealer på 2,0 mio. kr.
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen.
Indstilling
Centerchefen for Teknik og Miljø og centerchefen for Kommunale Ejendomme indstiller,
1.    at Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget overfor Økonomiudvalget indstiller, at Slagelse Kommune bidrager med salg af yderligere areal til jordfordelingspuljen på ca. 2.800 m2 beliggende ved Mærskvejen 9,

2.    at arealet sælges til NaturErhvervsstyrelsen til den pris og på de vilkår, som Jordfordelingskommissionen fastsætter.
Beslutning i Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget den 6. juni 2016:
Fraværende: 
Anbefales.

18. Forslag til regulativ for Vestermose Å (B)

18.   Forslag til regulativ for Vestermose Å (B)

Sagsnr.: 330-2016-15772               Dok.nr.: 330-2016-202538                                          Åbent
Kompetence: Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget
Beslutningstema
Udvalget skal tage stilling til om Forslag til regulativ for Vestermose Å skal sendes i 8 ugers offentlig høring.
Baggrund
Center for Teknik og Miljø er i gang med en revision af vandløbsregulativerne for de offentlige vandløb. Den 4. maj 2015 vedtog udvalget en række overordnede principper for revisionen.
Der er udarbejdet et forslag til regulativ for Vestermose Å. Forslag til regulativ for Vestermose Å er vedlagt som bilag.
Forud for udarbejdelsen af forslaget, blev der den 17. marts 2016 afholdt lodsejermøde. På dette møde blev lodsejerne orienteret om processen og de overordnede principper for revisionen.
Væsentlige ændringer
De væsentligste ændringer i Forslag til regulativ for Vestermose Å i forhold til det gældende regulativ er, at:
· Regulativet ændres fra at have geometrisk skikkelse til teoretisk skikkelse.
· Grødeskæringen ændres fra to årlige skæringer, hvor der i den første skæring bliver skåret en strømrende på 30-60 cm og i den anden skæring en strømrende på 30-120 cm. Fremadrettet bliver Vestermose Å grødeskåret tre gange årligt. Der skæres en bugtet strømrende på 40-70 cm. Fra st. 316-1126 vil der dog ikke blive skåret en strømrende.
· Der indføres brinkskæring og hårdere bekæmpelse af stivstænglet vegetation.
Der er foretaget justering i vandløbets stationering og topografiske opland, samt fastlagt afstrømningsværdier og manningtal. Derudover har mange af regulativets bestemmelser fået ændret ordlyd, uden væsentlig indholdsmæssig ændring.
I redegørelsen til regulativet er ændringerne nærmere beskrevet og der er redegjort for konsekvenserne af ændringerne.
Videre proces
Forslag til regulativ med tilhørende bilag skal fremlægges i 8 ugers offentlig høring. Derefter skal eventuelle bemærkninger og indsigelser behandles, og der udarbejdes et endeligt regulativ. Herefter skal udvalget vedtage regulativet. Regulativet offentliggøres med 4 ugers klagefrist. Regulativet træder derefter i kraft, hvis det ikke er blevet påklaget.
Retligt grundlag
Handlemuligheder
Udvalget kan vælge at sende Forslag til regulativ for Vestermose Å i 8 ugers offentlig høring. Alternativt kan udvalget vælge, at Center for Teknik og Miljø skal udarbejde et nyt forslag til regulativ for Vestermose Å.
Vurdering
Center for Teknik og Miljø anbefaler, at sende Forslag til regulativ for Vestermose Å i 8 ugers offentlig høring. Det fremlagte forslag bygger på vedtagne principper for revisionen, et godt møde med lodsejere og et konstruktiv samarbejde med Vandsynsrådet. Center for Teknik og Miljø vurderer, at det fremlagte forslag til regulativ tilgodeser de interesser, der knytter sig til vandløbet.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Ingen bemærkninger.
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Centerchef for Teknik og Miljø indstiller,
1.    at Forslag til regulativ for Vestermose Å sendes i 8 ugers offentlig høring.
Beslutning i Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget den 6. juni 2016:
Fraværende: 
Godkendt.

19. Godkendelse af merøkonomi i Klingeberg-projekt, Slagelse (B)

19.   Godkendelse af merøkonomi i Klingeberg-projekt, Slagelse (B)

Sagsnr.: 330-2014-30310               Dok.nr.: 330-2016-265838                                          Åbent
Kompetence: Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget
Beslutningstema
Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget skal godkende merøkonomien i friarealprojektet i Klingebergkarréen.
Baggrund
Landdistrikts-, Teknik- og Ejendomsudvalget besluttede den 7. april 2014, at baghuset i Klingebergkarréen skulle nedrives, og at der efterfølgende skulle etableres et fælles gårdareal for de to ejendomme, der deler gården. Da dette betegnes som en friarealforbedring i henhold til Byfornyelsesloven, er der en statslig refusion på 50% af projektbeløbet. Projektet blev estimeret til at koste ca. 550.000 kr., hvoraf Slagelse Kommunes udgift efter refusion vil være 275.000 kr. for nedrivning samt etablering af gårdmiljø.
Beslutningen blev taget på baggrund af en deklaration, der er tinglyst på baghuset. Deklarationen foreskriver, at baghuset skal overdrages vederlagsfrit til Slagelse Kommune pr. 1. juli 2014 med henblik på nedrivning og efterfølgende etablering af gårdmiljø.
Deklarationen blev i 2002 tinglyst på baghuset af Slagelse Kommune med det formål at nedrive bygningen for at åbne hele Klingebergkarréen og indrette den som en fælles gårdhave for alle ejendomme i karréen. I deklarationen fastsatte man overdragelsesdatoen af baghuset til 1. juli 2014. Det betød, at kommunen med deklarationen forpligtede sig selv til at overtage baghuset den 1. juli 2014 med henblik på nedrivning og efterfølgende indretning af fælles gårdareal. Deklarationen kan ikke aflyses, med mindre kommunen samt de to ejere af de omfattede matrikler er enige om aflysningen; dvs. Ejerforeningen Slotsgade samt Klingeberg 2-4. Ejerne ønsker på ingen måde deklarationen aflyst, da det, at der var fremtidsudsigt til et fælles gårdareal i karréen, har været en af årsagerne til, at beboerne har købt deres ejerlejligheder netop der. Så hvis projektet stoppes, vil kommunen stadig være forpligtet til at nedrive baghuset på et tidspunkt, som vil kræve en juridisk afklaring.
Slagelse Kommune har holdt to borgermøder med ejerne og beboerne i Klingebergkarréen i maj og juli 2014. På disse borgermøder fremlagde borgerne ideer til det nye gårdareal, og Slagelse Kommune har på baggrund af disse ideer udarbejdet en projektskitse for gården. Projektskitsen er blevet godkendt af Landdisktrits-, Teknik- og Miljøudvalget den 7. april 2015.
Forskellige forhold i projektet har dog vist sig at være mere komplicerede end først antaget, hvilket betyder, at projektet bliver en del dyrere end estimeret. Først og fremmest har der været behov for en afklaring af de juridiske forhold omkring ejerforholdet for det baghus, der skal nedrives i henhold til deklarationen. Dernæst har der været en række spørgsmål omkring naboens gavl og manglende brandmur, som har krævet en række undersøgelser samt en afklaring. Og slutteligt gør baghusets placering nedrivningsforholdene sværere end først antaget, da den ligger inde i en gård, hvor der kun er adgang gennem en port, og der derfor skal ske selektiv nedtagning af bygningselementerne.
Der er indhentet tilbud fra forskellige nedrivningsfirmaer, og det billigste tilbud ligger på 1,3 mio. kr. ekskl. moms. Hertil kommer der en række udgifter for rådgivning, landmåling, undersøgelser og advokatbistand. Det betyder, at den nye pris estimeres til følgende (se også bilag):
- Nedrivning: 1.300.000 kr.
- Rådgivning og advokatbistand: 380.313 kr.
Heraf er der allerede afholdt udgifter for ca. 250.000 kr.
Slagelse Kommune får en statslig refusion på 50 % af hele projektbeløbet. Så projektets estimerede pris ligger på ca. 965.100 kr. ekskl. moms, som finansieres af kommunen.
Retligt grundlag
Lov om byfornyelse og udvikling af byer.
Handlemuligheder
Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget kan vælge at godkende merøkonomien. Hvis merøkonomien godkendes, kan Slagelse Kommune godkendte det billigste tilbud for nedrivning, og nedrivningen forventes at starte i sommeren 2016.
Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget kan vælge ikke at godkende merøkonomien. Dette vil betyde, at projektet skal stoppes med de udgifter, der allerede er afholdt.
Vurdering
Center for Teknik og Miljø anbefaler, at den nye projektøkonomi bliver godkendt. Da borgerne har været med til at udforme projektet helt fra start og ventet i snart 2 år på et færdigt gårdareal, som de kan benytte, vurderes det, at projektet i høj grad vil gavne lokalmiljøet.
Center for Teknik og Miljø vurderer desuden, at Slagelse Kommune pga. deklarationen er forpligtet til at nedrive baghuset.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Kommunens byfornyelsesøkonomi er fordelt på 3 konti; en ordinær byfornyelseskonto, en landsbyfornyelseskonto samt en driftskonto.
Ordinær byfornyelse: På denne konto er der ca. 1,3 mio. kr., som alle kan reserveres til friarealforbedringen i Klingebergkarréen.
Landsbyfornyelse: På denne konto er der ca. 0,8 mio. kr., som skal bruges på nedrivning af 2 ejendomme, som blev besluttet nedrevet i 2014, men som har haft nogle retlige forhold til afklaring i en lang periode.
Driftskonto: På denne konto er der ca. 2,0 mio. kr., som skal bruges på de nedrivningssager, der er besluttet på Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalgets møde den 2. maj 2016, og som igen er forlagt på mødet den 6. juni 2016. Udover nedrivningerne er der reserveret 300.000 kr. på denne konto til eventuelle skimmelsvampesager samt genhusninger af lejere.
De 1,3 mio. kr. på den ordinære byfornyelseskonto vurderes at være tilstrækkeligt til at dække udgifterne for projektet, da projektet inkl. merøkonomi vil koste Slagelse Kommune ca. 840.150 kr. efter statslig refusion på 50%.
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Centerchef for Teknik og Miljø indstiller,
1.    at projektets nye økonomi på ca. 965.100 kr. efter statslig refusion godkendes.
Beslutning i Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget den 6. juni 2016:
Fraværende:  Flemming Erichsen (A)
Godkendt.

20. Pressemeddelelse (B)

20.   Pressemeddelelse (B)

Sagsnr.: 330-2013-114099             Dok.nr.: 330-2016-289031                                          Åbent
Kompetence: Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget
Beslutningstema
Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget ønsker, at følgende offentliggøres ved udarbejdelse af pressemeddelelse.
Beslutning i Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget den 6. juni 2016:
Fraværende: 
Ingen bemærkninger.

21. Eventuelt (D)

21.   Eventuelt (D)

Sagsnr.: 330-2013-114099             Dok.nr.: 330-2016-289033                                          Åbent
Kompetence: EPM
Beslutning i Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget den 6. juni 2016:
Fraværende: 
Ingen bemærkninger.
22. Lukket: Genoptaget - Prioritering af byfornyelsesmidler 2016 (B)
Denne sag er desværre lukket for offentligheden.