Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget (2014-2017) – Referat – 6. juni 2016



1. Godkendelse af dagsorden (B)

1.      Godkendelse af dagsorden (B)

Sagsnr.: 330-2013-106364             Dok.nr.: 330-2015-536654                                          Åbent
Kompetence: Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget
Beslutningstema
Godkendelse af dagsorden.
Indstilling
Centerchefen for Kultur, Fritid og Borgerservice indstiller,
1.    at  Dagsordenen godkendes
Beslutning i Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget den 6. juni 2016:
Fraværende:  ingen
Punkt 19 flyttes til behandling efter punkt 5. Godkendt.

2. Orientering fra udvalget samt inspirationsopsamling fra konferencer mv. (B)

2.      Orientering fra udvalget samt inspirationsopsamling fra konferencer mv. (B)

Sagsnr.: 330-2013-106407             Dok.nr.: 330-2015-536661                                          Åbent
Kompetence: Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget
Beslutningstema
Orientering fra formanden og udvalgets øvrige medlemmer samt inspirationsopsamling fra deltagelse i konferencer mv.
Indstilling
Centerchefen for Kultur, Fritid og Borgerservice indstiller,
1.    at  Orienteringen tages til efterretning
Beslutning i Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget den 6. juni 2016:
Fraværende:  ingen
Til efterretning.
Udvalgsformand Troels Christensen orienterede om generalforsamlingen i Visit Vestsjælland, hvor det er besluttet at sælge Feriepartner Vestsjælland fra.
Troels Christensen orienterede desuden om klage fra Niels Jensen, Thysbjerg Ridecenter. Administrationen har den under behandling.

3. Centerets orientering til Udvalget (O)

3.      Centerets orientering til Udvalget (O)

Sagsnr.: 330-2013-106411             Dok.nr.: 330-2015-536666                                          Åbent
Kompetence: Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget
Udvalget informeres hermed om alle puljer på kultur-, fritids- og turismeområdet. Bilagene over forbrug på de konkrete puljer er ajourført op til deadline for udsendelse af dagsorden.
KULTUR:
Pulje
Forbrug
Restbudget
Puljen til kulturelle formål
2.455.505
2.189.250
266.255
FRITID:
 
 
 
Idræts- og Fritidspuljen
658.842
304.515
354.327
Markedsføringspuljen
979.871
813.146
166.725
Puljen til selvorganiserede
223.801
23.015
200.786
Udviklingspuljen (FOU)
100.000
58.328
41.672
TURISME:
 
 
 
Toppen af Østersøen (overført fra 2015)
500.000
0
500.000
Event Slagelse (overført fra 2015)
420.000
1.921
418.079
Projektpulje (399.000 kr. overført fra 2015)
845.557
145.000
700.000
Kulturområdet:
Fæstningen Korsør, Fortælling, formidling, forbedring
Den afsluttende del af projektet med de sidste arbejder i forbindelse med renovering af området fortsætter i løbet af foråret og sommeren. Der arbejdes med samling af udstillingsgenstande, renovering af stier og belægning, formidling af fundamentet af Korsør Slot, ny og diskret renovationsløsning samt stier til voldene ved vestindgangen til området.
Der arbejdes på et indvielsesarrangement i august/september måned.
Renovering af skulpturer
I forlængelse af orienteringen på det seneste møde gives en orientering om aktuel status.
Renovering af Vandbæreren i Korsør er i gang og forløber planmæssigt. Projektet omfatter arbejde med specialfremstillede sten, der produceres og leveres fra Italien med lang leveringstid. Arbejdet forventes afsluttet i løbet af august. Det er ved at blive afklaret, om skulpturen kan indvies i forbindelse med aktiviteterne i Maritime Kulturdage.
Renovering af Skt. Michael og Dragen er også i gang. Figuren af Skt. Michael og Dragen løftes af fundamentet i slutningen af maj måned. Herefter er det muligt at få et konkret overblik over det samlede projekt og økonomi. Opgaven med at løfte skulpturen af og efterfølgende montere den igen kan blive kompliceret af forhold, som først viser sig undervejs.
Afrensningen af skulpturen var planlagt til at foregå på stedet, men pga. udfordringer i forhold til støjgener for de omkringliggende caféer m.m. flyttes arbejdet til kommunens Materialegård.
Renoveringsarbejdet forventes afsluttet sidst på sommeren, og der er planlagt indvielse af skulpturen i forbindelse med Skt. Michaels Nat.
Springvandet – Spejlbassinet foran Rådhuset i Slagelse
Entreprenørservice oplyser, at de har været nødt til at lukke for vandet til spejlbassinet på Rådhuspladsen foran Rådhuset, efter det har været åbent et par dage, da der er konstateret et meget stort vandforbrug.
Der udføres reparation af fugningen, som burde kunne holde i nogle år. Udgiften hertil afholder Entreprenørservice af driftsmidlerne til genopretning af grønne og rekreative områder. Arbejdet forventes udført inden for 2-3 uger, og Entreprenørservice forventer, at der derefter kan være vand i spejlbassinet hen over sommeren.
Der er tale om en midlertidig løsning. Generelt trænger bassinet til istandsættelse, herunder den oprette vandskulptur, som i snart flere år ikke har været vandførende. En istandsættelse vil skulle ses i sammenhæng med indretningen af Rådhuspladsen som helhed, herunder bl.a. udfordringer i forhold til træerne i området, hvor det formodes, at rødderne påvirker sten og fuger i vandkunsten.
Radio Solskin
Kulturafdelingen har i forlængelse af udvalgets seneste møde kontaktet Radio Solskin, hvor den daglige leder har sagt sit job op og er fratrådt medio maj. Lederen ønskede ikke at belaste radioen med udgiften til medarbejderløn. Bestyrelsen arbejder videre med mulighederne for at omlægge driften og afsøge andre tilskudsmuligheder i forlængelse af det reducerede tilskud fra Slagelse Kommune. Radio Solskin kan ikke søge mediestøtte fra Mediesekretariatet, da radioen er kommerciel. Udvalgsformand og centerchef har møde med bestyrelsen for Radio Solskin den 20. juni 2016.
Se vinderforslaget til det nye Trelleborg
Vinderforslaget til det nye oplevelses- og videnscenter på Trelleborg, der skal stå færdig i 2020, udstilles den kommende tid forskellige steder i kommunen og på Nationalmuseet i København. Udstillingen består af billeder og tekst om projektet samt en miniaturemodel. Udstillingerne kan ses frem til 1. juli på Korsør Bibliotek og Skælskør Bibliotek, frem til 1. september på Nationalmuseet og Slagelse Bibliotek og frem til 1. november på Slagelse Rådhus og Trelleborg.
Foredrag om kunst i det offentlige rum
Tirsdag d. 24. maj afholdte Statens Kunstfond i samarbejde med Slagelse Kommune arrangement på Gammel Torv om kunst i det offentlige rum. Anette Østerby, chef for billedkunstenheden i Slots- og Kulturstyrelsen og ansvarlig for området kunst i det offentlige rum, og Peter Kirkhoff Eriksen, kunsthistoriker og kunstformidler i Slots- og Kulturstyrelsen, fortalte om idéen bag skulpturen på Gammel Torv, og hvordan den kan ses i en sammenhæng med kunstens udvikling og skulpturtraditioner.
Arrangementet var velbesøgt, med cirka 30 deltagere, og debatten livlig.
Fritidsområdet:
Status på Sportscollege
Byggeriet fortsætter planmæssigt. Taget på tribunen er udskiftet. Renovering af toiletterne på gl. tribune er påbegyndt.
Der blev afholdt åbent hus den 27. maj fra 12:00-14:00, hvor man kunne se 2 færdige boliger. Boligerne er indflytningsklare fra 23. august. Slagelse Kommune overtager underetagen medio september. Åbningsfest er foreløbigt planlagt til den 30. september 2016.
Orientering om ejendomsdrift
Siden seneste møde i KFT-udvalget har Ejendomsservice ikke fået indberettet episoder, hvor kommunikationen er bristet.
Ejendomsservice har fået produceret klistermærker til opsætning på døre/vinduer, så telefonnummeret til Ejendomsservice også kan ses, i fald man ikke kan komme ind i bygningen. I alt har Ejendomsservice fået produceret plakater i 2 størrelser, klistermærker, visitkort og bordkort med kontaktoplysninger. Ejendomsservice har desuden deltaget på det seneste halfordelingsmøde og skrevet indlæg til foreningsmail. Det er målet, at foreningerne efterhånden ved, hvordan de skal komme i kontakt med Ejendomsservice.
Ejendomsservice har også haft ca. 30 mand på mini-kursus i KommuneBook hos Fritidsafdelingen. Så nu kan de selv tilgå informationer om kommende arrangementer i hallerne og holde sig orienteret om evt. ændringer.
Team Danmark
Onsdag den 25. maj besluttede Team Danmarks bestyrelse, at Team Danmark kan indlede en forhandling med Slagelse Kommune om at blive Team Danmark Kommune. Det forventes, at den endelige aftale kan underskrives, når der holdes åbningsarrangement for Sportscollege den 30. september 2016.
Markedsføringspuljen
Der er indgået en administrativt behandlet aftale med Vinter OL (2018) kandidat Victor Hald Thorup, som både kommer fra Slagelse og træner i Slagelse In-Line Klub. Aftalen er vurderet af Sport One til at forløbe i 2 år. Det er kun det første år (15.000 kr.), som er administrativt behandlet. 2. år kommer med i den samlede behandling for 2017.
Discgolfbane i Slagelse
I samarbejde med Eggeslevmagle SG & IF og Slagelse Kommune er der ved Gl. Stadion og Frederikshøj etableret en Discgolfbane med 9 huller. Faciliteten understøtter idrætspolitikken og fremgår af handleplanen for denne. Discgolf er en god idræt for både skoler, unge og pensionister såvel organiserede som selvorganiserede. Discgolf går ud på at kaste en blød frisbee fra kurv til kurv på så få kast som muligt. Der arrangeres åbningsevent i juni 2016. Nærmere info følger.
Eliteidrætsklasserne:
Yderligere 4 elever har søgt om optagelse. Vi forventer et endeligt optag pr. 1. juni 2016 på 22 elever.
Turismeområdet:
Event Slagelse
Er i praksis blevet til Oplevelsesbaseret forretningsudvikling (godkendt af KFT).
Målgruppen for udviklingen af Oplevelsesbaseret forretningsudvikling har været detail-, hotel- og restaurationsbranchen. Der deltog 22 på første inspirationsworkshop, bredt repræsenteret fra Slagelse, Korsør og Skælskør. En gruppe af deltagerne er gået videre i forløbet og har fokuseret på udvikling af egen forretning.
Der er netop gennemført en midtvejsevaluering, hvor alle deltagerne i udviklingsforløbet har givet topkarakterer for forløbet, indfriede forventninger, udbytte, netværk mm.
I august samles op med deltagerne, herunder hvordan erfaringerne kan fastholdes til gavn for andre. Der kommer en sag på mødet i KFT-udvalget med en samlet evaluering og beskrivelse af forløbet.
På toppen af Østersøen
Det lykkedes i sidste uge at afholde et nyt møde med Sund og Bælt for en fornyet drøftelse af samarbejdsmuligheder omkring idéen På toppen af Østersøen. Sund og Bælt er åbne for dele af projektidéen, men også forbeholdne overfor andre. Administrationen samler op på mødet og forelægger en sag for KFT-udvalget på mødet i august vedr. muligheder for at gennemføre projektidéen. Der står 0,5 mio. kr. i budgettet (overførte midler) til projektet.
Indstilling
Centerchefen for Kultur, Fritid og Borgerservice indstiller,
1.    at  Orienteringen tages til efterretning.
Beslutning i Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget den 6. juni 2016:
Fraværende:  ingen
Til efterretning.

4. Disponering af overførte midler fra 2015 på Kultur- og Fritidsområdet - fortsat drøftelse (B)

4.      Disponering af overførte midler fra 2015 på Kultur- og Fritidsområdet - fortsat drøftelse (B)

Sagsnr.: 330-2016-10084               Dok.nr.: 330-2016-197506                                          Åbent
Kompetence: Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget
Beslutningstema
I forlængelse af Byrådets godkendelse af overførsel af mindreforbrug fra 2015 til 2016 på mødet den 29. marts 2016 skal Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget tage stilling til anvendelse af midlerne på kultur- og fritidsområdet.
Baggrund
Økonomiudvalget og Byrådet har på møderne i marts godkendt overførsel af det samlede mindreforbrug fra 2015 til 2016 på Kultur-, Fritids- og Turismeudvalgets område.
På kulturområdet overføres 2.494.000 kr. På fritidsområdet overføres 3.364.000 kr. til budgettet for 2016, heraf er 1,6 mio. kr. afsat til etablering af volleyarena og scoreboards på udvalgets møde i april måned.
Udvalget skal på dette møde tage stilling til disponeringen af disse midler i 2016.
Retligt grundlag
Kompetenceplanen for Slagelse Kommune. Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget har kompetencen til at disponere over budgettet inden for udvalgets område.
Handlemuligheder
Udvalget har i forbindelse med budgetopfølgning ultimo september og behandling af regnskabsresultatet for 2015 drøftet tiltag og projekter, der kan rummes inden for disse midler.
Disse tiltag og projekter samt yderligere forslag til disponering af midlerne er beskrevet i det vedhæftede bilag.
Vurdering
Center for Kultur, Fritid og Borgerservice anbefaler, at udvalget drøfter de fremlagte forslag til projekter og aktiviteter samt disponerer anvendelsen af mindreforbruget fra 2015.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Ingen bemærkninger.
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Centerchefen for Kultur, Fritid og Borgerservice indstiller,
1.    at Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget drøfter de fremlagte forslag og disponerer mindreforbruget fra 2015 på kultur- og fritidsområdet.
Beslutning i Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget den 2. maj 2016:
Fraværende:  ingen
Venstre begærede sagen i Byrådet.
Beslutning i Byrådet den 30. maj 2016:
Fraværende: 
Byrådet sender sagen tilbage til fornyet drøftelse i Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget. Det er aftalt (jf. sag nr. 12 hvor finansiering til det specialiserede børne- og ungeområde er fundet) at de overførte midler på området i sag nr. 19 disponeres af udvalget.
Beslutning i Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget den 6. juni 2016:
Fraværende:  ingen
Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget disponerede de overførte midler på følgende måde:
Montrer til kunstgenstande kr. 100.000,-
Elevator til Korsør Kulturhus kr. 500.000,- reserveret, men beror på en nærmere undersøgelse
Ungedreven udvikling kr. 400.000,- til fortsættelse af projektet i 2016-2018, dog under forudsætning af en konkret plan for aktiviteter, fx gadeteaterfestival, der skaber kontinuitet i kulturaktiviteter for unge. Ny sag med plan for aktiviteter fremlægges for udvalget.
Bogudgivelse Fæstningen kr. 50.000,-
Renovering af skulpturer kr. 250.000,-
Scenefaciliteter, jf. sag nr. 6 kr. 300.000,-
Skulpturprojekt kr. 250.000,- (skilte, formidling, kunstruter)
Udviklingsaktiviteter Fritid kr. 150.000,- under forudsætning af nærmere beskrivelse, fx aktiviteter til selvorganiserede grupper og initiativer fra foreningerne
Etablering af lys i Korsør Hallen kr. 600.000,-
Drift af idrætsfaciliteter kr. 200.000,-
Nedrivning af vandrutsjebane, Slagelse kr. 200.000,-
Svømmehaller diverse opgraderinger kr. 475.000,-
Foreningsfitness Sørby kr. 100.000,-
Resterende udisponerede midler puljes til andre initiativer eller sikring af driftsudgifter.

5. Kultur og Fritid 360 grader - samlet afrapportering (D)

5.      Kultur og Fritid 360 grader - samlet afrapportering (D)

Sagsnr.: 330-2015-86804               Dok.nr.: 330-2016-266136                                          Åbent
Kompetence: Økonomiudvalget
Beslutningstema
Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget skal drøfte afrapporteringen vedr. Kultur og Fritid 360 graders analyse og videresende denne til orientering i Økonomiudvalget. Økonomiudvalget orienteres og skal tage stilling til, om dele af analysen skal videresendes til budgetseminaret.
Baggrund
I budgetaftalen til budget 2015-18 er det aftalt, at der skal være fokus på at drive kommunen stadigt mere effektivt. Som følge deraf skal der i de kommende år gennemføres såkaldte 360o-analyser af de store velfærdsområder. Økonomiudvalget besluttede på sit møde den 19. oktober 2015 at igangsætte en analyse af kultur og fritidsområdet.
Der er i efteråret 2015 arbejdet med mulige temaer bl.a. på en workshop, hvor styregruppen og udvalgte ressourcepersoner deltog. Der blev indstillet 5 temaer til drøftelse i fagudvalget i januar 2016 og beslutning i Økonomiudvalget den 18. januar 2016.
Økonomiudvalget besluttede, at de temaer, der skal arbejdes med i analysen i foråret 2016, er:
· Fritidsafdelingens organisering
· Selvejende haller
· Folkeoplysningsområdet
· Kultur- og fritidsturisme
· Slagelse Arkiverne
Temaerne skal kunne indgå i arbejdet med budget 2017, og derfor skal afrapportering til Økonomiudvalget være i juni 2016.
Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget behandlede den 2. maj sag vedr. principper for ny driftsaftale med de selvejende haller. De har ønsket konkrete modeller på juni-mødet, og dette delprojekt kommer derfor først til beslutning efter sommerferien.
Som bilag til denne sag indgår 360 grader Kultur og Fritid samlet analyse samt bilag hertil for de enkelte temaer.
Retligt grundlag
Ingen bemærkninger.
Handlemuligheder
Økonomiudvalget kan videresende analysen eller dele heraf til budgetseminaret eller kan vælge, at det videre arbejde med anbefalingerne skal ske i Center for Kultur, Fritid og Borgerservice.
Fritidsafdelingens organisering
Eksterne aktører kan udføre dele af de kommunale opgaver inden for fritidsområdet. Analysen beskriver, at det i Slagelse vil være sårbart at flytte talent/elitearbejdet til eksterne, som flere andre kommuner ellers har gjort. En mulighed kan være at lade andre udføre en del af arrangement/eventarbejdet, eksempelvis vedr. Slagelse Stadion.
Selvejende haller
Dette delprojekt kommer til beslutning efter sommerferien.
Folkeoplysningsområdet
I forhold til tildelingen af tilskud til både lokaler og medlemmer anbefales det, at den nuværende model bibeholdes. Der er i modellen incitament til at nedbringe udgifterne til lokaleleje samt til at tiltrække medlemmer under 25 år. Det er dog politisk muligt at prioritere bestemte aldersgrupper eller fritidstilbud, men der er en risiko for, at en ny tildelingsmodel vil blive mere kompliceret og kræve mere administration såvel hos foreningerne som i Fritidsafdelingen.
Det kan politisk besluttes at ændre organiseringen samt kompetencefordelingen for Folkeoplysningsudvalget, da Slagelse Kommune har et stort folkeoplysningsudvalg, og betjening heraf mv. er en stor administrativ opgave. Forslaget til ny kompetenceplan samt ny organisering af Folkeoplysningsudvalget har fokus på at gøre udvalget til en effektiv policyskabende modvægt til fagudvalget.
Kultur- og Fritidsturisme
Det kan politisk besluttes, at der bliver arbejdet med en strategi for det kommunale turismearbejde, dvs. den del af turismen, som ikke er markedsføring, da det ligger i Visit Vestsjælland.
Derudover anbefales det, at der arbejdes på at skabe én indgang til kommunen til at søge tilskud til arrangementer, uanset om det drejer sig om turisme, kultur eller fritid.
Slagelse Arkiverne
Der er et muligt potentiale ved at blive bedre til at journalisere korrekt. Der kan arbejdes videre med at undersøge, hvor stort potentialet er. Det anbefales, at denne del af projektet videresendes til Økonomiudvalget, da et potentiale her primært vil berøre konto 6.
Det anbefales for at mindske sårbarheden på Slagelse Arkiverne, at man lægger Lokalarkiverne under bibliotekschefen, mens Stadsarkivet lægges under centerchefen for Kultur, Fritid og Borgerservice.
Vurdering
Administrationen anbefaler, at udvalget drøfter afrapporteringen og sender sagen med udvalgets bemærkninger videre til Økonomiudvalget til orientering.
Administrationen kan oplyse, at Folkeoplysningsudvalget på sit seneste møde har besluttet at udarbejde forslag til reviderede retningslinjer for fritidsområdet med afsæt i idrætspolitikken.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Afrapporteringen har umiddelbart ingen økonomiske og personalemæssige konsekvenser. Dog kan projektet vedr. Slagelse Arkiverne have økonomiske konsekvenser, der dog på nuværende tidspunkt er uafklarede.
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Uddannelsesdirektøren indstiller,
1.    at Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget drøfter afrapporteringen fra Kultur og Fritid 360 graders analyse og videresender denne til Økonomiudvalget til orientering.
Beslutning i Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget den 6. juni 2016:
Fraværende:  ingen
Udvalget ønsker, at der på det folkeoplysende område laves en nærmere undersøgelse af lokale- og medlemstilskud, i forhold til hvordan kompetencen fremover skal fordeles samt sammenligneligheden i økonomien ift andre kommuner.

6. Drøftelse af scenefaciliteter (B)

6.      Drøftelse af scenefaciliteter (B)

Sagsnr.: 330-2016-34131               Dok.nr.: 330-2016-270358                                          Åbent
Kompetence: Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget
Beslutningstema
Formanden for udvalget har bedt administrationen om at undersøge muligheden for at indgå aftale med ekstern leverandør om scenefaciliteter til kommunens udendørs musikarrangementer samt andre arrangementer, hvor der er behov for en scene.
Baggrund
Det følgende forslag har til formål at skabe gode rammer for dem, som laver musikarrangementer i Slagelse Kommune. Som ved alle andre kulturelle arrangementer er det kommunens opgave at skabe de mest optimale rammer omkring arrangementerne.
Slagelse Kommune har tidligere ejet en mobil scene, men valgte at sælge denne, da der viste sig en del praktiske problemer forbundet med det. Bl.a. øget administration ved udlejning, aftale med ekstern leverandør om opsætning og nedtagning samt konkurrencemæssige udfordringer i forhold til andre leverandører. Udgifter til scenefaciliteter indgår i dag i budgettet i foreningernes ansøgninger om tilskud.
Arrangementer, hvor scenefaciliteter er relevante
I Korsør benytter picnickoncerterne deres egen scene. Scenen har fornylig fået en ny presenning finansieret af udvalget, og kommunen opbevarer scenen uden for sæson. Kommunen opstiller scenen og tager den ned igen på Fæstningsområdet efter aftale med Slots- og Kulturstyrelsen i forhold til fortidsmindefredningen. Der er særlige regler, der skal overholdes, når en scene skal opsættes og nedtages på et fortidsmindeområde.
I Slagelse booker picnickoncerterne selv scene og lys. Det dækkes bl.a. af det tilskud, som picnickoncerterne får i dag.
I Skælskør bruger picnickoncerterne ikke scene.
Herudover giver kommunen tilskud til fx Slagelse Festuge, hvor tilskuddet ligeledes benyttes bl.a. til scenefaciliteter samt andre lokale arrangementer, hvor scenefaciliteter benyttes. Administrationen oplever ikke i dag efterspørgsel på et kommunalt tilbud om scenefaciliteter.
Forslag til evt. aftale om scenefaciliteter
Slagelse Kommune indgår en 3-årig aftale med ekstern leverandør byggende på følgende konditioner:
Klippekort med lejegaranti for 100 opsætninger og nedtagninger inden for en 3-årig periode.
Klippekortet gælder inden for kommunegrænsen.
Prisen for klippekortet er 300.000 kr. eksklusiv. moms.
I tilfælde af at klippekortet er opbrugt, eksempelvis efter 2 år, forlænges klippekortet til samme pris indtil udløbet af den 3-årige periode.
Er sceneopsætningen gældende for 2 dage i træk, er 2. dagen til halv pris/”halvt klip” dvs. 1.500 kr. eksklusiv moms.
Scenestørrelsen er 40 kvadratmeter. 
Er der brug for to bookinger på samme dag, er der mulighed for en yderligere sceneopsætning.
Der er back up ved sygdom.
Lys og lyd indgår ikke i klippekortet. Hertil kommer en tillægspris afhængig af kapacitet og omfang. Ofte har de forskellige eventaktører selv lys og lyd med.
Lejegarantien i klippekortet forudsætter en planlægning af allerede kendte og besluttede events og arrangementer ved aftalens indgåelse. Nye events og arrangementer og ændringer skal varsles en måned i forvejen.
Konceptet forudsætter således, at Slagelse Kommune udarbejder et årshjul for de arrangementer, der skal understøttes. Dernæst at nye events planlægges således, at de hurtigst muligt kan dokumenteres i årshjulet. Årshjulet udarbejdes i samarbejde med de interessenter, som scenekonceptet skal understøtte.
Retligt grundlag
Puljen til kulturelle formål.
Handlemuligheder
KFT-udvalget kan
a) Beslutte, at administrationen skal undersøge interessen blandt foreningerne og herud fra udarbejde forslag til årshjul som udgangspunkt for at indgå aftale med leverandør.
b) afvise forslaget om aftale om scenefaciliteter og fortsat støtte foreningernes behov for scenefaciliteter via tilskud fra Puljen til kulturelle formål.
Vurdering
Såfremt der er interesse fra foreningerne til at indgå aftale med ekstern leverandør af scenefaciliteter, er det administrationens vurdering, at det er en god idé. Dog er det administrationens anbefaling, at de pågældende foreninger bliver trukket i tilskud, svarende til det de normalt får til scenefaciliteter.
En foreløbig forespørgsel viser, at Slagelse Picnickoncerter kan være interesseret i en aftale, Korsør Picnickoncerter er fint tilfredse med den nuværende ordning, Business Slagelse er interesseret, men de vil søge de samme midler, Maritime Kulturdage er interesseret i at benytte scenen, mens Kulturel Folkefest i Skælskør ikke er interesseret.
For at finansiere aftalen med leverandøren må de 300.000 kroner tages fra Puljen til kulturelle formål, da puljen aktuelt finansierer tilskud til scenefaciliteter. Der vil årligt blive betalt 100.000 kroner fra puljen i de tre år aftalen gælder.
Det anbefales, at aftalen er gældende fra 1. januar 2017, da forårets og sommerens arrangementer allerede er planlagt.
Det anbefales endvidere, at der bliver lavet retningslinjer for, hvem der skal prioriteres at indgå i aftalen, såfremt efterspørgslen er større end det, aftalen udbyder. Fx er et musikarrangement en prioritet frem for et motionsløb eller en byfest?
Det skal også påpeges, at det vil være en tilbagevendende opgave for administrationen at udarbejde årshjul samt følge op på og føre tilsyn med aftalen.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
En aftale med en leverandør af scenefaciliteter til kulturelle arrangementer foreslås finansieret via Puljen til kulturelle formål.
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Centerchefen indstiller,
1.    at Udvalget drøfter og beslutter det videre arbejde i forhold til aftale om scenefaciliteter.
Beslutning i Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget den 6. juni 2016:
Fraværende:  ingen
Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget ønsker, at opgaven sendes i udbud og finansieres af de overførte midler, jf. beslutning i sag nr. 4

7. Modeller for selvejende virksomhed - Slagelse Musikhus og Badeanstalten (B)

7.      Modeller for selvejende virksomhed - Slagelse Musikhus og Badeanstalten (B)

Sagsnr.: 330-2016-10571               Dok.nr.: 330-2016-270405                                          Åbent
Kompetence: Byrådet
Beslutningstema
Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget skal anbefale over for Byrådet, hvilken model for et selvejende Musikhus der skal arbejdes videre med frem mod et selveje pr. 1. januar 2017, jf. budgetforliget.
Baggrund
Af budgetforliget 2016 – 2018 fremgår det, at Byrådet ønsker at få forelagt et oplæg til, hvordan Slagelse Musikhus og Badeanstalten kan overgå til selveje. I det følgende fremlægges to forskellige modeller, som har betydning for dels det økonomiske tilskud, som ydes af kommunen, dels den organisatoriske form, som skal gælde for Musikhuset fremover.
Profil
Slagelse Musikhus blev indviet den 5. maj 1995. Efter et stykke tid blev der også behov for en mindre scene til intimkoncerter, og derfor blev Badeanstalten indviet som lille scene i november 2000.
Slagelse Musikhus er Vestsjællands største spillested. Musikhuset er en aktiv part i kommunens strategi om, at det skal være attraktivt at studere, bo og drive virksomhed i kommunen. Derfor prioriterer Musikhuset at kunne præsentere et bredt program af musikgenrer ud fra kvalitet, variation, aktualitet og mangfoldighed. Programmet tilstræber at indeholde både nationale, internationale og lokale kunstnere – med hovedvægt på danske navne. Der er ligeledes fokus på at kunne tilbyde de smalle kunstneriske tilbud og ny musik som et kvalitetspræget alternativ til andre lokale og regionale koncertudbydere.
Kerneopgaven for Musikhuset er at arrangere professionelle koncerter i professionelle rammer. Stort set alle genrer er præsenteret inden for den rytmiske musik: Pop, Rock, Metal, Punk, Jazz, Verdensmusik, Folk, Visesang, Blues, singer-song writer og børnekoncerter. Der præsenteres et mindre antal klassiske koncerter, enkelte scenekunst- og nycirkus-forestillinger og stand-up shows. Herudover deltager Musikhuset i regionale og landsdækkende konkurrencer og udviklingstiltag som Plekter, Wacken Open Air Metal Battle, Local Heroes m.v.
Efter kommunesammenlægningen har Musikhuset desuden haft en stigende aktivitet med udlejning til møder, foredrag, konferencer og koncerter.
Slagelse Musikhus er også børnenes musikhus. I 2015 afholdtes fx Børnemusikfestival i samarbejde med Dansk Artistforbund, DPA, DJBFA og kommunens daginstitutioner. 16 koncerter og 3.300 glade gæster over fire dage.
Musikhusets økonomi i dag
Hovedtal fra budgettet – specificeret budget fremgår af det efterfølgende bilag:
Netto driftstilskud fra Slagelse Kommune
(heraf 490.000 kr. øremærket til koncerter i tilknytning til tilskud fra Statens Kunstfond)
3.081.000 kr.
Tilskud fra Statens Kunstfond
250.000 kr.
Bardrift – indtægt fra forpagtningsafgift
108.000 kr.
Udlejning til møder m.m.
161.000 kr.
Musikhusets samlede bruttobudget udgør 5,5 mio. kr. som følge af indtægter på 2,4 mio. kr.
Statens Kunstfond bevilger tilskud via projektstøtteudvalget (2014 – 2017). Kunstfonden uddeler tilskud til aktiviteter, der fremmer musiklivet i Danmark. Tilskuddet forudsætter et kommunalt tilskud i samme størrelsesorden. I 2015 modtog Musikhuset 250.000 kr. i tilskud fra Statens Kunstfond.
I forbindelse med overgang til selveje er der forskellige ”håndtag”, der kan skrues på i forhold til økonomien; fx kan Musikhuset i den ene model varetage bardriften, og udbuddet af arrangementer og aktiviteter kan udvides. Herudover skal Musikhuset selv varetage flere udgifter i forhold til drift af bygningerne end nu, fx udvendig vedligehold og forsikring.
Der opstilles to modeller for selveje. Estimeret budget for modellerne sammenlignes i bilaget med budgettal for Musikhuset som kommunal institution. Der er taget udgangspunkt i Musikhusets budget for 2015 i bilaget.
Samlet set giver begge modeller umiddelbart økonomiske udfordringer og underskud for musikhuset. Et tæt samarbejde mellem ledelsen og en professionel bestyrelse forventes at kunne medvirke til udvikling af nye tiltag og forretningsmodeller, der kan sikre øget indtjening.
Modellerne forudsætter, at Slagelse Kommune stiller bygningerne til rådighed for Musikhuset, således at huslejefritagelsen udgør et tilskud fra kommunen.
I den nuværende organisering varetager Musikhuset administrationen af Slagelse Teater, og det vil være naturligt, at denne opgave fortsætter. Driftsbudgettet for Slagelse Teater er ikke indregnet i budgettet for den nuværende organisering.
Model 1 – Kommunalt driftstilskud
Slagelse Kommune yder et fast, årligt driftstilskud til den selvejende institution. Det giver Musikhuset et kendt budget og større sikkerhed.
Baren skal søges bortforpagtet i lighed med nuværende forhold.
I forhold til udlejning må Musikhuset udlejes til kommunale formål. Overskudskapacitet må udlejes til andre, dog ikke til lukkede, private fester.
Eksempel på konkret økonomi, som må bero på en nærmere analyse:
Driftstilskud fra Slagelse Kommune
(heraf 490.000 kr. øremærket til koncerter i tilknytning til tilskud fra Statens Kunstfond)
2.690.000 kr.
Tilskud fra Statens Kunstfond
150.000 kr.
Tilskud fra Slagelse Kommune for at varetage driften af Slagelse Teater
200.000 kr.
Bardrift – indtægt fra forpagtningsafgift
108.000 kr.
Udlejning til møder m.m.
250.000 kr.
Udgift til regnskab, administration, it/telefoni
-200.000 kr.
Udgifter til bygninger, udv. vedligeholdelse, forsikringer, alarm m.m.
-350.000 kr.
Modellen omfatter en reduktion i driftstilskuddet til Musikhuset på 400.000 kr. som besluttet i forbindelse med budgetprocessen.
Udlejning af faciliteter til Slagelse Kommune forventes at falde, mens øvrige eksterne udlejninger forventes at stige, dette giver en øget indtægt på udlejning.
Da Musikhuset ikke længere vil være en kommunal institution, er der udgifter, som Musikhuset selv skal afholde, da opgaverne ikke løses af kommunens administration. Der er tale om fx administrationsudgifter, it-systemer, udvendig bygningsvedligehold m.m. Enkelte opgaver vil fortsat kunne afholdes af kommunen, fx bogføring og økonomistyring, hvor kommunen kan yde denne service som et tilskud til institutionen.
Model 2 – Kommunalt aktivitetstilskud
Slagelse Kommune yder et aktivitetstilskud til Musikhuset. Det vil sige, at der kan udfærdiges en leverandøraftale, hvor Slagelse Kommune forpligter sig til at købe et vist antal arrangementer og aktiviteter over fx 5 år, så Musikhuset ikke skal søge tilskud hvert år.
Der er ikke nogen bindinger på driften af baren, der må drives på almindelige markedsvilkår.
I forhold til den nuværende drift skal man være opmærksom på, at indtægten fra forpagtningsafgiften bortfalder. Dermed går de første 100.000 kr. i fortjeneste på baren til at erstatte denne tidligere indtægt.
Eksempel på konkret økonomi, som må bero på en nærmere analyse:
Aktivitetstilskud ud fra leverandøraftale
(heraf et beløb øremærket til koncerter i tilknytning til tilskud fra Statens Kunstfond)
1.800.000 kr.
Tilskud fra Statens Kunstfond
150.000 kr.
Tilskud fra Slagelse Kommune for at varetage driften af Slagelse Teater
200.000 kr.
Bardrift
400.000 kr.
Udlejning til møder m.m.
300.000 kr.
Udgift til regnskab, administration, it/telefoni
-200.000 kr.
Udgifter til bygninger, udv. vedligeholdelse, forsikringer, alarm m.m.
-350.000 kr.
Det kommunale tilskud reduceres. Til gengæld forventes det, at indtægten fra bar m.m. samt udlejninger kan øges. I forhold til model 1 giver aftalen om kommunalt aktivitetstilskud friere rammer for Musikhuset til den daglige drift, både i forhold til udlejninger til private arrangementer, øvrige arrangementer samt bardrift, mad og drikkevarer til arrangementer.
I forhold til bardriften bortfalder indtægten fra forpagtningsafgiften. Til gengæld forventes en årlig indtægt på salg af drikkevarer samt forplejning til møder og andre arrangementer. Musikhuset afholder samtidig alle udgifter til personale, varekøb m.m. i forhold til bardriften.
Musikhuset vil selv skulle varetage administrationsopgaver m.m., der ikke kan ydes af kommunen som tilskud.
For begge modeller gælder:
Bestyrelse
For begge modeller gælder, at der skal nedsættes en bestyrelse, som kan varetage Musikhusets interesser og dermed en bæredygtig drift. Kulturstyrelsen har givet en række anbefalinger til sammensætning og organisering af bestyrelser i selvejende institutioner. Her fremgår det bl.a., at bestyrelsen skal være hensigtsmæssigt sammensat i forhold til de opgaver og det ansvar, bestyrelsen står over for.
Bestyrelsen skal være i stand til at løse overordnede, strategiske og kontrolmæssige opgaver effektivt og kompetent i en konstruktiv og kvalificeret dialog med ledelsen af Musikhuset. Derfor bør bestyrelsens medlemmer være uafhængige af særinteresser, da deres opgave alene er at varetage Musikhusets interesser.
Bestyrelsens sammensætning er fastlagt i institutionens vedtægter. Udarbejdelse af vedtægter fremlægges senere i anden sag, når der er truffet beslutning om model for selveje. I vedtægterne vil det ligeledes fremgå, hvordan bestyrelsesmedlemmer udpeges, længde af valgperiode, antal bestyrelsesmedlemmer osv.
Økonomi
De to modeller for selvejende virksomhed giver begge umiddelbart underskud på den daglige drift, medmindre ledelsen og bestyrelsen i samarbejde kan udvikle forretningsmodellen væsentligt mere, end der er lagt op til i de estimerede budgetter.
Musikhuset skal have yderligere fokus på ”godt købmandsskab” og indtjeningen ved musikarrangementer og derfor forventes færre ”smalle” arrangementer. På den baggrund forventes tilskuddet fra Statens Kunstfond at blive reduceret med 100.000 kr.
Hvis driften af Musikhuset giver underskud, kan kommunen stille underskudsgaranti for den del af driften, der omfatter kommunale formål, dvs. kulturoplevelser, dog ikke udlejningsformål.
Retligt grundlag
Kommunalfuldmagtens principper giver kommuner mulighed for at give tilskud til kultur- og musikhuse.
Statens Kunstfonds Projektstøtteudvalg for Musik kan yde støtte til professionel musikvirksomhed efter Lov om Statens Kunstfonds virksomhed og Bekendtgørelse af Lov om musik.
Handlemuligheder
Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget kan over for Byrådet anbefale:
a) At der arbejdes videre med model 1 – selveje med kommunalt driftstilskud
b) At der arbejdes videre med model 2 – selveje med kommunalt aktivitetstilskud
c) At Musikhuset forbliver en kommunal virksomhed
Vurdering
Det er administrationens vurdering, at et Musikhus i Slagelse Kommune er et aktiv for kommunen som attraktion for alle borgere. Derfor må det være i kommunens interesse, at der bliver skabt et så solidt grundlag for selveje som muligt.
Administrationen anbefaler derfor model 1 – selveje med et driftstilskud. Med denne model vil en ny bestyrelse kunne finde fodfæste og skabe en forretningsmodel, som måske på sigt kan bære en model 2 – selveje med aktivitetstilskud.
Helt konkret kan man forestille sig, at Byrådet indgår en 2-årig aftale om et driftstilskud, hvorefter aftalen evalueres med henblik på evt. at overgå til aktivitetstilskud. Fordelen ved aktivitetstilskud er, som beskrevet, langt friere rammer til at drive forretning.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
For de medarbejdere, der i dag er ansat i Musikhuset, er der tale om, at de skal virksomhedsoverdrages til en nye selvejende institution. I den forbindelse skal der tages stilling til finansiering af beløb til tjenestemandspension, som aktuelt afholdes af Slagelse Kommune.
Reduktionen på 400.000 kr. i driftstilskuddet til Slagelse Musikhus og Badeanstalten er indregnet i rammebesparelsen på Kulturområdet i 2017 samt råderumskatalog for 2017-20.
Konsekvenser for andre udvalg
Bygningsdrift, husleje m.m. skal endeligt afklares med Center for Kommunale Ejendomme, når der arbejdes videre med den valgte model.
Indstilling
Centerchefen for Kultur, Fritid og Borgerservice indstiller,
1.    at Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget over for Byrådet anbefaler, at der arbejdes videre med at beskrive model 1 – selveje med kommunalt driftstilskud
Beslutning i Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget den 6. juni 2016:
Fraværende:  ingen
Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget anbefaler over for Byrådet, at der arbejdes videre med at beskrive model 1. Samtidig anbefaler Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget over for Byrådet, at model 1 skal bruges til at udvikle forretningen i Musikhuset således, at det med tiden kan drives som model 2 med aktivitetstilskud.

8. Beslutning om fusion mellem Borgerservice og Bibliotek (B)

8.      Beslutning om fusion mellem Borgerservice og Bibliotek (B)

Sagsnr.: 330-2016-10503               Dok.nr.: 330-2016-270356                                          Åbent
Kompetence: Byrådet
Beslutningstema
I forlængelse af principbeslutning i Byrådet 29. marts 2016 indstilles hermed økonomisk rationale i forbindelse med fusion af Borgerservice og Biblioteker til endelig politisk godkendelse.
Baggrund
Byrådet har vedtaget en principbeslutning om, at Borgerservice og Bibliotek fusioneres organisatorisk pr. 1. januar 2017 med henblik på at udvikle et nyt servicekoncept til borgerne i kommunen. I indstillingen til Byrådet fremgik det, at endelig vedtagelse skal ske, når effektiviseringspotentialet er kortlagt. Det gøres i denne sag.
Visionerne for fusionen og det nye servicetilbud til borgerne er:
Borgerhusene skal ruste borgerne til at kunne betjene sig selv digitalt. Det skal foregå gennem medbetjening og anden betjening.
Borgerhusene skal sikre en bred og alsidig programvirksomhed med hovedvægt på læring, viden og kulturoplevelser og indgå i tæt brugerdialog omkring tilbuddene.
Borgerhusene skal understøtte den bedst mulige dialog mellem borgerne og det offentlige med henblik på at frigive tid og ressourcer hos både borgeren og kommunen.
Med disse visioner er der fokus på dels at få borgerne til at mestre eget liv og dels at følge op på kommunens digitaliserings- og kanalstrategi.
Tidsplan
Tidsplanen for fusionen er, efter drøftelse med SektorMED, planlagt til at ske i etaper over en to-årig periode for at sikre størst mulighed for vellykket implementering. Dette bygges på erfaringer fra andre kommuner:
Pr. 1. januar 2017 samlet Bibliotek og Borgerservice i en organisation.
Pr. 1. februar 2017 opstart af ny betjening i Skælskør
Pr. 1. oktober 2017 opstart af ny betjening i Korsør
Pr. 1. januar 2018 opstart af ny betjening i Slagelse (på det nuværende bibliotek).
Rationale og service
Det forventes, at det økonomiske rationale ved sammenlægningen skal ses over en tre-årig periode. I beregningerne er der indlagt en differentiering af serviceniveauet i Slagelse, Korsør og Skælskør over ugedagene.
Det kan eksempelvis være, at der i Korsør er fuld betjening af både biblioteks- og borgerservices mandag, onsdag og fredag, mens der tirsdag og torsdag er et tilbud, som ikke rummer eksempelvis pas og kørekort. Til gengæld vil der være et større fokus på at betjene særlige målgrupper i nærområderne, eksempelvis via besøg på institutioner og hjemmebesøg i særlige tilfælde.
Åbningstiderne i de tre byer vil som udgangspunkt følge bibliotekets nuværende åbningstider, hvorfor der generelt vil være tale om en serviceudvidelse.
Der vil være en besparelse som følge af, at lokaler i Korsør (Dahlsvej) og Slagelse (Gørtlergade) vil stå til rådighed for andre funktioner. 
I det økonomiske rationale er desuden indregnet rationalet ved at samlokalisere Biblioteket og Kulturhus i Korsør. Dette beror dog på en politisk beslutning, som fremlægges i en separat sag til Byrådet. Såfremt Byrådet beslutter, at biblioteket ikke skal flytte ind i Kulturhuset, tages der udgangspunkt i at skabe ny borgerservice i bibliotekets nuværende lokaler i Korsør.
Medarbejderinvolvering
Igennem hele forløbet har der været en tæt dialog mellem ledelse og SektorMED. Såfremt Byrådet godkender fusionen, vil der være behov for, at medarbejderne er med i det videre arbejde.
I efteråret 2016 startes derfor arbejdsgrupper op på tværs af de to organisationer (borgerservice og bibliotek) mhp. en effektfuld implementering, ligesom snitflader til øvrige centre afklares. Erfaring fra andre kommuner viser, at hvis visionerne for fusionen skal eksekveres, er det vigtigt, at der er tid til at involvere medarbejderne, så de har ejerskab til det nye faglige fællesskab og kan give borgerne den serviceoplevelse, som der er lagt op til.
Borgerinvolvering
Da visionen for det nye borgerservicekoncept har borgerne i fokus, vil det være naturligt at inddrage borgerne i servicedesignet. Servicedesign er en metode til at sikre, at borgeren er i fokus, når vi designer den nye betjening.
Retligt grundlag
Kommunalfuldmagten
Handlemuligheder
Udvalgene kan vælge:
a) at godkende fusionen endeligt og den indstillede effektivisering over tre år
b) at godkende fusionen endeligt og et andet effektiviseringsbeløb
c) at give afslag og dermed fortsætte borgerservice og bibliotek som i dag
Vurdering
Centerchefen for Kultur, Fritid og Borgerservice vurderer, at der er potentiale i at tænke to institutioners opgavefællesskab sammen til en ny organisatorisk enhed. Det vil give muligheden for at udvikle et nyt borgerservicekoncept, som dels understøtter borgerne i at kunne betjene sig selv digitalt, dels giver adgang til et miljø, der fremmer tilegnelse af viden, læseglæde og kulturel og digital dannelse. Det understøtter bl.a. de politiske visioner om, at flere borgere skal kunne mestre eget liv, og flere unge skal i uddannelse.
Den indstillede effektivisering vurderes at være ambitiøs i forhold til udviklingen af den organisatoriske enhed. Beløbet i 2017 er lavest, da der primært sker fusion i Skælskør. Korsør forventes at fusionere i sidste halvdel af 2017. I 2018 er der taget højde for, at der skal investeres i indretning/inventar, hvorfor beløbet i 2019 er væsentligt højere end i 2018. Der er i beregningerne taget højde for løbende kompetenceudvikling.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Oplægget har undervejs været behandlet i centrets SektorMED. Rationalet indfries primært ved at benytte personaleressourcerne mere optimalt i forhold til de opgavesammenfald, der ses i dag. Endvidere er der et rationale i ikke at genbesætte stillinger, der bliver ledige, som følge af nogle af de medarbejdere, der går på pension inden for de næste par år.
Rationalet skal ses akkumuleret således, at der i 2019 i alt er opnået en besparelse på 1.100.000 kroner.
Rationalet vil indgå i råderumskataloget i forbindelse med budgetprocessen for 2017-2020. Her vil 0,2 mio. kr. indgå under Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget, og resten vil indgå under Økonomiudvalget
I hele 1.000 kr.
Politikområde
2016
2017
2018
2019
Bevillingsønske
 
 
 
 
 
Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget
05.01
 
-200
-200
-200
Økonomiudvalget
01.02
 
0
-50
-450
Afledt drift
 
 
 
 
 
Finansiering
 
 
 
 
 
Råderumskatalog
 
 
200
250
650
Kassen
 
 
 
 
 
Konsekvenser for andre udvalg
Sagen indstilles til Byrådet af både Beskæftigelses- og Integrationsudvalget (borgerservice) og Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget (biblioteket).
Indstilling
Centerchefen for Kultur, Fritid og Borgerservice indstiller,
1.    at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget og Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget anbefaler over for Byrådet at godkende fusion af Borgerservice og Bibliotek pr. 1. januar 2017
2.    at Økonomiudvalget anbefaler de økonomiske omprioriteringer.
3.    at Byrådet godkender de organisatoriske ændringer og budgettilpasninger
Beslutning i Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget den 6. juni 2016:
Fraværende:  ingen
Ad 1: Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget anbefaler over for Byrådet at godkende fusionen af Borgerservice og Bibliotek pr. 1. januar 2017. Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget vil gerne se en sag, når udvidet serviceniveau er beskrevet. Det nye borgerservicekoncept har fortsat fokus på det gode samarbejde med oplysningsforbundene.

9. Udnyttelse af stadionanlæg - konkretisering af valgt model (B)

9.      Udnyttelse af stadionanlæg - konkretisering af valgt model (B)

Sagsnr.: 330-2016-6635                 Dok.nr.: 330-2016-267395                                          Åbent
Kompetence: Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget
Beslutningstema
Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget skal tage stilling til administrationens oplæg til gennemførelse af den valgte model for fremtidig anvendelse af stadionanlægget samt forslag til videre proces.
Baggrund
På mødet den 1. februar 2016 vedtog Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget præmisser, proces og tidsplan for fremtidig udnyttelse af stadionanlægget i Slagelse. Landdistrikts-, Teknik- og Ejendomsudvalget tog orienteringen om præmisser, proces og tidsplan til efterretning på mødet den 1. februar 2016.
KFT-udvalget har vedtaget følgende overordnede præmisser for fremtidig udnyttelse af stadion:
· Kommunen vil tilstræbe ikke at anvende flere penge på anlægget, end den hidtil har gjort, gerne færre
· Anlægget skal kunne bruges både til offentlige og kommercielle formål
· Tribunerne skal kunne understøtte aktiviteterne på anlægget.
· Der er tale om anvendelse af stadion som helhed. Altså både bane, ny og gammel siddetribune, ståtribuner bag de to mål samt indvendige lokaler i Ny Tribune.
Ifølge kommunens jurister er det vigtigt, at stadionanlægget anvendes til at understøtte lovlige kommunale formål, fx som ramme om sportskampe, koncerter og foreningsaktiviteter. Hvis stadion anvendes til disse formål, vil det være i overensstemmelse med kommunalfuldmagten, at lokaler i Ny Tribune udlejes til en virksomhed, hvis de ikke bruges af kommunen.
Driftsudgifter – Slagelse Stadion
Ifølge Kommunale Ejendomme vil det koste 614.985 kr. om året at drifte Ny tribune. Dertil skal lægges de 130.000 kr. om året fra det nuværende indtægtsbudget for stadion.
En del af disse udgifter vil evt. kunne løftes af en/flere lejere af faciliteterne på Ny Tribune.
Derudover er der også udgifter til pleje og drift af stadionbanen. De årlige udgifter til drift af stadionbanen var ved seneste opgørelse fra Entreprenørservice ca. 671.687,01 kr. 
Dertil kommer evt. udgifter til banelys og banevarme. Udgifterne til banelys var 33.419,74 kr., da FCV spillede i Superligaen, mens udgifterne til banevarme var ca. 694.711,63 kr.
Udgifterne til både drift af stadionbane samt banelys og banevarme er behæftet med usikkerhed, da stadion ikke længere har en Superligaklub som fast bruger, og derfor må udgifterne forventes at være mindre i dag. Derudover vil udgifterne også være afhængige af, hvad banen skal bruges til fremover, og om banen på et tidspunkt skal omlægges til et andet underlag og/eller bruges til andet end fodbold.
Såfremt stadionbanen skal omlægges efter den verserende Syn og Skøn-sag, vil der komme en periode, hvor banen ikke vil kunne anvendes som ramme om indtægtsskabende sportskampe og store idræts- og kulturevents.
Valg af model
På mødet den 2. maj 2016 blev Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget præsenteret for de af administrationen udarbejdede modeller for fremtidig anvendelse af stadion.
Udvalget besluttede på mødet, at der skulle arbejdes videre med Model 2, der dels bygger på SBI og andres vision om at genetablere elitefodbold i Vestsjælland. Derudover bygger modellen på ønsket om, at stadion skal drives i armslængde fra kommunen af en selvejende bestyrelse. I modellen er der desuden lagt op til, at den kommunale andel af finansieringen af de årlige driftsomkostninger ved stadionanlægget gradvis skal nedtrappes, således at det på sigt bliver andre end kommunen som dækker alle/størstedelen af driftsomkostningerne. Endelig er der lagt op til, at driften af stadion skal sendes i udbud, således at alle får mulighed for at byde ind på opgaven.
Udvalget godkendte modellen (dog med en bredere sammensat styregruppe), men bad samtidig om et konkret oplæg til modellens udførelse.
Konkretisering af valgt model (administrationens oplæg)
Administrationen har forud for udarbejdelsen af oplægget sparret med Erhvervsakademi Sjælland og dermed fået indblik i relevant viden om og erfaringer med forskellige modeller for drift af stadions, multihaller mv.
Erfaringerne fra Globen (Stockholm), Brøndby Stadion, Valby Idrætspark m.fl. viser, at det er meget svært at få driften til at hænge sammen, hvis man primært fokuserer på store koncerter og idrætsevents. Globen har fx fuld belægning men stadig underskud.
Omvendt har både Malmö Arena og Boxen i Herning haft succes med at fokusere på mange forskellige små, nære aktiviteter, fx messer, konferencer, møder mv. Disse aktiviteter lægger fundamentet for økonomien og sikrer finansiering af basisdriften. I Lausanne i Schweiz har man et succesfuldt multicampus med forskellige tæt forbundne faciliteter (dog ikke en multihal), således at der kan afvikles flere aktiviteter tæt på hinanden, og man kan udnytte faciliteternes respektive styrker.
Hvis man kigger på området omkring Slagelse Stadion, ligger der også her mange forskellige brugbare faciliteter udover dem på stadion, fx Slagelse Hallen, Sportscollege, UV Hallen, Slagelse Tenniscenter og SBIs klubhus, som man med fordel kan tænke sammen, ligesom de har gjort det i Lausanne, således at det vil være muligt at trække mange forskellige indtægtsskabende arrangementer til området og ikke kun traditionelle stadionarrangementer (fodboldkampe og koncerter). Det er nemlig få andre steder i landet, hvor man har så mange faciliteter samlet samme sted, og derfor er der et stort uforløst potentiale ved at koble disse sammen.
Administrationen foreslår derfor, at man løfter Slagelse Stadion ud af fodboldstadion-tankegangen og i stedet skaber et fællesområde (Multipark & Event Slagelse), hvor man inddrager, udnytter og markedsfører de mange forskellige faciliteter, der ligger både på Slagelse Stadion og tæt herpå. Og at man fokuserer på at tiltrække mange forskellige aktiviteter, ligesom de har gjort det i Malmö og Herning. Dette skal være udgangspunktet for økonomien.
Et Multipark & Event Slagelse vil have mange styrker og kunne huse mange forskellige typer af arrangementer og aktiviteter i kraft af faciliteternes forskellige indhold (fx turneringer, træningssamlinger mv). Det vil også være muligt at have flere arrangementer på samme tid, idet man ikke er afhængig af fx en tidskrævende tilpasning af multihal til andre aktiviteter. Der er således flere steder, hvor en bestemt aktivitet kan placeres, idet flere af faciliteterne i et Multipark & Event Slagelse fx har mødelokaler, caféområde/køkkenfaciliteter, omklædningsrum, halgulv/baneareal og potentiale for overnatning.
Og på grund af faciliteternes geografiske nærhed vil aktiviteterne ligge i gåafstand fra hinanden, således at gæster vil kunne deltage i flere aktiviteter.
Et Multipark & Event Slagelse lægger desuden op til et tæt og værdiskabende samarbejde mellem mange forskellige aktører (foreninger, selvejende hal, tenniscenter mv.) i form af fælles logo og markedsføring samt brug af hinandens frivillige i forbindelse med arrangementer.
Som eksempel på et samarbejde kan nævnes SønderjyskE-modellen, hvor man har skabt et fælles kommercielt samarbejde klubberne imellem (håndbold, fodbold og ishockey) under konceptet SØNDERJYSKE, mens man har holdt fast i hver sin sportslige selvstændighed.
Drift af stadion mv.
Administrationen foreslår, at man udliciterer den del af driften, som erfaringerne viser, at private virksomheder typisk varetager bedst. Det kan fx være catering/cafédrift og kursusvirksomhed. Derudover foreslås det, at et erhvervsnetværk står for at skaffe investorer/sponsorer.
Derimod foreslås det, at kommunen får en overordnet, koordinerende rolle, og at opgaverne forbundet med stadionbanen og aktiviteterne på denne (fx fordeling af tider, tiltrækning af arrangementer, kontakt med foreninger, kunder mv.) forbliver i Fritidsafdelingen. Dermed sikres det, at SBI kan gøre brug af stadion til deres førsteholdskampe.
Forslag til videre proces
Et Multipark & Event Slagelse vil som nævnt ovenfor bestå af mange forskellige aktører ud over kommunen (selvejende hal, SBI, Slagelse Tennisklub, Slagelse Badmintonklub, erhvervsnetværk, cateringvirksomhed osv.), og hvis modellen skal blive en succes, er både en bred og hurtig involvering og et tæt indbyrdes samarbejde afgørende.
Såfremt oplægget godkendes, anbefaler administrationen derfor, at der igangsættes en proces med deltagelse af fx de store foreninger i området samt SBIs erhvervsnetværk, og at der foretages en interessentanalyse.
Derudover skal det kortlægges, hvilke faciliteter en Multipark & Event Slagelse allerede har, og hvad der mangler/skal udvikles.
Erhvervsakademi Sjælland vurderer, at processen med møder med interessenter samt afholdelse af arrangement vil tage ca. 3 måneder, mens det efterfølgende vil tage ca. en måned at færdiggøre projektet/modellen med henblik på præsentation.
Administrationen forventer derfor, at udvalget kan få forelagt en færdig model inklusiv indgåede partnerskabsaftaler på mødet i november. Udvalget vil løbende blive orienteret om fremdriften i projektet.
Administrationen anbefaler endvidere, at booking-opgaver relateret til Slagelse Stadion kommer til at ligge i Fritidsafdelingen i den mellemliggende periode.
Retligt grundlag
Kommunalfuldmagten.
Handlemuligheder
Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget kan
a) Godkende administrationens oplæg til den valgte models gennemførelse samt forslag til videre proces
b) Godkende administrationens oplæg og forslag med konkrete ændringer
c) Forkaste administrationens oplæg og forslag.
Vurdering
Administrationen vurderer, at etableringen af et Multipark og Event Slagelse vil være den løsning, der – på sigt - bedst sikrer en bæredygtig drift af stadionanlægget samt udnytter de mange brugbare faciliteter, som findes både på stadion og i de nærliggende faciliteter, således at der kan tiltrækkes og afvikles mange forskellige aktiviteter og arrangementer på stadion og i området omkring det.
Den overordnede vision for anlægget bør dog være større end blot drift af et idrætsanlæg. Man kan forestille sig en vision, der går at skabe et fundament, som gør det attraktivt for unge at uddanne og bosætte sig i Slagelse Kommune og skaber et nyt image for kommunen. Dermed bliver det også attraktivt for erhvervslivet at engagere sig. En vision bør dog formuleres i et partnerskab mellem interessenterne. Det stærke samarbejde på tværs af interesser er afgørende for om idéen kan udføres med succes.
Multipark & Event Slagelse vil være i god tråd med målet i idrætspolitikken om at understøtte og fokusere på større, samlede, moderne, fleksible og vedligeholdte idrætscentre og anlæg. Man kan forestille sig, at et evt. overskud går til vedligehold og udvikling af hele anlægget.
Administrationen anbefaler derfor, at oplægget samt forslaget til videre proces godkendes.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Ingen bemærkninger.
Konsekvenser for andre udvalg
Landdistrikts-, Teknik- og Ejendomsudvalget (LTE) orienteres om oplægget og KFT-udvalgets beslutning på mødet i august. LTE-udvalget vil desuden skulle tage stilling til en evt. overdragelse af arealer til anden anvendelse samt de afledte driftsudgifter.
Indstilling
Centerchefen for Kultur, Fritid og Borgerservice indstiller,
1.    at Udvalget godkender administrationens oplæg samt forslag til videre proces.
Beslutning i Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget den 6. juni 2016:
Fraværende:  ingen
Godkendt.

10. Slagelse Skytteforening - Tilskud til nyt tag på klubhus (B)

10.   Slagelse Skytteforening - Tilskud til nyt tag på klubhus (B)

Sagsnr.: 330-2016-27529               Dok.nr.: 330-2016-267700                                          Åbent
Kompetence: Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget
Beslutningstema
Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget skal tage stilling til Slagelse Skytteforenings ansøgning om tilskud til udskiftning af ståltaget på foreningens klubhus (riffelhuset). Klubhuset ligger ved foreningens udendørs skydebane på Oksebrovej.   
Baggrund
Slagelse Skytteforening er en af Slagelse Kommunes ældste foreninger og fejrede 150 års jubilæum i 2012. Slagelse Skytteforening har medlemmer i alle aldersgrupper og oplever en stigende tilgang. I 2015 havde foreningen 169 medlemmer, hvoraf 46 var under 25 år.
Foreningen råder i vintersæsonen over 12 indendørsbaner og i sommersæsonen over 20 udendørsbaner og et dertilhørende klubhus, som er dagligt samlingssted for foreningens medlemmer. Det 120 m2 gamle ståltag på klubhuset er i en dårlig forfatning med skader og utætheder, som vil medføre skader på selve klubhuset hvis det ikke udskiftes. 
Udskiftning af tag
Der ansøges om tilskud til nyt tag. Slagelse Skytteforening har indhentet tilbud fra to lokale tømrermestre alt inklusivt på hhv. 73.725,00 kr. og 63.509,00 kr. inklusiv moms. Der er ligeledes afgivet tilbud på udskiftning af tag uden nye tagrender og nedløb på 47.759,00 kr. inklusiv moms.
Foreningens regnskab for 2015 viser et overskud på 9.262,08 kr. med en egenkapital på 391.184,51 kr., hvoraf de likvide midler udgør 62.041,26 kr.
Bærende principper
I forhold til de bærende principper er en udskiftning af taget afgørende for foreningens medlemmer og deres mulighed for at have et fælles samlingssted før, under og efter træningen samt ved fællesarrangementer. Udskiftning af klubhusets tag vil derfor komme alle foreningens medlemmer til gode og kan gøre det lettere at tiltrække nye.
Hvad angår medfinansiering, er dette en mulighed set i lyset af foreningens likvide midler (62.041,26 kr). 
Retligt grundlag
Retningslinjerne for Fritids- og Idrætspuljen.
Handlemuligheder
Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget kan:
A. Bevilge et tilskud på 63.509,00 kr. til udskiftning af tag inklusiv tagrender og nedløb.
B. Bevilge et tilskud på 47.759,00 kr. til udskiftning af tag eksklusiv tagrender og nedløb.
C. Bevilge et mindre beløb, fx 30.000 kr. til projektet
D. Meddele afslag på ansøgningen.
Vurdering
Administrationen vurderer, at en udskiftning af klubhusets tag vil give klubben de nødvendige faciliteter til fortsat at fastholde eksisterende medlemmer og tiltrække nye og herigennem bidrage til foreningens fortsatte positive udvikling.  
Det vurderes, at foreningen er i stand til af egne midler selv at finansiere dele af udskiftningen. Med henvisning til de bærende principper tages der derfor udgangspunkt i en vis medfinansiering.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Ingen bemærkninger.
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Centerchefen for Kultur, Fritid og Borgerservice indstiller,
1.    at  Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget støtter ansøgningen fra Slagelse Skytteforening med 30.000 kr. fra Fritids- og Idrætspuljen til udskiftning af klubhusets ståltag
Beslutning i Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget den 6. juni 2016:
Fraværende:  ingen
Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget støtter ansøgningen med 40.000 kr.

11. Bildsø Camping - Ansøgning om tilskud til naturlegeplads (B)

11.   Bildsø Camping - Ansøgning om tilskud til naturlegeplads (B)

Sagsnr.: 330-2016-24850               Dok.nr.: 330-2016-190893                                          Åbent
Kompetence: Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget
Beslutningstema
Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget skal tage stilling til en ansøgning fra Bildsø Camping og Feriekoloni om tilskud på 104.894 kr. fra Idræts- og Fritidspuljen til etablering af ny legeplads. 
Baggrund
Bildsø Camping og Feriekoloni, der er beliggende i Bildsø Skov, har fremsendt ansøgning om tilskud til naturlegeplads.
Forpagterne af Bildsø Camping fremfører i deres ansøgning, at de pt. ikke kan tilbyde børnefamilier og turister med børn, som er gæster på campingpladsen, nogen former for legeredskaber. Campingpladsen har tidligere haft en hoppepude, men ønsker at få etableret en naturlegeplads, nu hvor hoppepuden ikke længere kan bruges.
En naturlejeplads vil passe godt ind i miljøet i og omkring campingpladsen, der ligger i Bildsø Skov.
Forpagterne forventer, at de manglende legeredskaber vil bevirke et fald i besøgstallet til næste år, hvad angår campister med børn og besøgende turister med børn.
I forbindelse med udgravning til faldunderlag vil der blive i omegnen af 40 m3 jord i overskud. Denne jord vil kunne bruges inden for matriklen eller blive udlagt i kørespor, lavning eller andet, der må fyldes op.
Bildsø Camping har indhentet flere tilbud på legeplads og finder, at nedenstående er mest relevant og prisbilligt.
Tilbud på naturlegeplads:
Vippe i robinietræ
       8.000
Gyngestativ i robinietræ med dækgynge og sansegynge
     18.400
Legeborg i robinietræ med rutsjebane
     30.000
Levering og montering
       9.000
Tilbud på legeredskaber i alt (i alt excl. moms)
     65.400
Tilbud på faldunderlag:
Materialer og arbejdsløn excl. moms
     39.494
Samlet pris for anlæg af legeplads
    104.894
Højeste prioritet har vippe og gyngestativ.
Udover anlæg af legeplads vil der være årlige udgifter til vedligehold, tilsyn mv.
De årlige tilsyn og tilsyn i hverdagen vil Entreprenørservice kunne udføre. Det drejer sig om:
Legepladstilsyn ca. 4 gange årligt
       2.000
Hovedeftersyn 1 gang årligt
900
Tilsyn med offentlige legepladser
     1 gang pr. måned i vinterhalvåret 5 mdr. x 250 kr
1.250
     2 gange pr. måned i sommerhalvåret 7 mdr. x 2 x 250 kr
3.500
Tilsyn m.v. (årligt)
       7.650
Hertil kommer løbende vedligeholdelse af legepladsen.
Det vil være Bildsø Camping, der står for det daglige tilsyn med hensyn til at tjekke, om der ligger glasskår eller andet farligt er opstået.
I forbindelse med købet vil der overfor sælger være betingelse om, at betaling først vil ske, når en uvildig legepladstilsynsførende har godkendt den nye legeplads.
Administrationen har forespurgt Center for Kommunale Ejendomme omkring etableringen, og de vurderer, at etablering af en legeplads ikke vil forbedre pladsens værdi.
Center for Kommunale Ejendomme gjorde endvidere opmærksom på, at etablering af en legeplads vil kræve Naturstyrelsens godkendelse. Tidligere ansøgninger til Naturstyrelsen har haft en sagsbehandlingstid på 2-3 måneder.
Center for Kommunale Ejendomme oplyser endvidere, at de fortsat afventer afklaring fra Naturstyrelsen omkring salg af campingpladsen. Hvor Naturstyrelsen skal give lov til at frasælge denne i forhold til det samlede areal, hvorpå campingpladsen og feriekolonien er beliggende.
Campingrådet kategoriserer pt. Bildsø Camping som en 2 stjernet campingplads. For at fastholde denne status kræves det, at campingpladsen har en legeplads med minimum 3 legeredskaber. I forpagtningskontrakten er det anført, at ”Forpagter har pligt til som minimum at opretholde nuværende standard på campingpladsen/kolonien, herunder bibeholde nuværende antal stjerner og indgå samarbejde med bl.a. Dansk Camping Union.”
Retligt grundlag
Retningslinjerne for Idræts- og Fritidspuljen.
Handlemuligheder
Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget kan:
A. Bevilge et tilskud på 104.894 kr. fra Fritids- og Idrætspuljen
B. Bevilge et mindre beløb, til f.eks. kun et legeredskab
C. Bevilge et tilskud på 104.894 kr. med 50 % fra Fritids- og Idrætspuljen, og 50 % fra turismeområdets projektpulje, hvor Slagelse Kommune anlægger legepladsen
D. Meddele afslag på ansøgningen med henvisning til igangværende, politisk bestemt salgssag
Vurdering
Administrationen vurderer, at en legeplads vil være et plus for campingpladsen og være med til at tiltrække campister med børn til pladsen.
Center for Kommunale Ejendomme vurderer dog, at etableringen af en sådan legeplads ikke vil bidrage til merværdi af campingpladsen.
Det er Slagelse Kommune, der ejer campingpladsen og de faciliteter, der er på denne. Det vurderes derfor, at det er kommunen, der skal etablere og finansiere legepladsen.
Med baggrund i den verserende salgssag, vurderer administrationen at det vil være hensigtsmæssigt om bevilling afventer denne sags afgørelse.
Bærende principper
I overensstemmelse med de bærende principper er det centerets vurdering, at Bildsø Camping kan modtage tilskud fra Idræts- og Fritidspuljen, idet tiltaget:
· Har børn og unge som målgruppe for legepladsen. Campingpladsen anfører, at denne er med til at udvikle børn/unges motoriske og sanselige udvikling og give dem udfordringer
· Nytænkning. Campingpladsen ligger op til fredsskov, hvorved de af hensyn til området finder, at det er mere naturligt at anlægge en naturlegeplads i stedet for nogle ikke nedbrydelige rekvisitter, såsom plastik
· Forventer, at det vil give et øget besøgstal på campingpladsen. Har pt. 1.500-2.000 besøgende om året.
· Besøges af børnehaver, vuggestuer mv., som frit kan benytte legeredskaberne
· Involverer fastliggende campinggæster, der gerne vil hjælpe til med praktisk bistand i forbindelse med anlæg af den nye legeplads
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Ingen bemærkninger.
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Centerchefen for Kultur, Fritid og Borgerservice indstiller,
1.    at  der gives afslag med henvisning til igangværende, politisk bestemt salgssag.
Beslutning i Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget den 6. juni 2016:
Fraværende:  ingen
Godkendt - dog ønsker Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget en ny sag, hvor det beskrives, hvordan en
naturlegeplads kan placeres i fredskoven, så legepladsen fortsat er på kommunal grund uanset salg | evt. i nærhed af naturfitness.

12. Ørslev Bjerge IF - ansøgning om nyt lysanlæg (B)

12.   Ørslev Bjerge IF - ansøgning om nyt lysanlæg (B)

Sagsnr.: 330-2016-33767               Dok.nr.: 330-2016-267455                                          Åbent
Kompetence: Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget
Beslutningstema
Udvalget skal tage stilling til en ansøgning fra fodboldafdelingen i Ørslev Bjerge IF om tilskud på i alt 112.000 kr. til udskiftning af lysanlæg.
Baggrund
Administrationen har modtaget en ansøgning fra fodboldafdelingen i Ørslev Bjerge IF om tilskud til udskiftning af klubbens lysanlæg på fodboldbanen ved Kirkeskovsskolen.
Det nuværende lysanlæg er fra starten af 1980erne. Klubben har selv betalt/sørget for anskaffelsen af det eksisterende lysanlæg og hjulpet med etableringen af dette. I 1992 blev ledningerne/kablerne udskiftet med nogle mere moderne, og for ca. 12 år siden blev også lamperne udskiftet. I dag er det således 1000W/1500W halogen spots arbejdsprojektører, der sidder på masterne.
Kommunen betaler i dag for alt forbrug samt for nye pærer til anlægget.
Det eksisterende lysanlæg virker stadig, og der er således ikke noget akut ved ønsket om et nyt anlæg. Klubbens nuværende lysanlæg er dog ikke specielt energivenligt. Og derudover er der ifølge klubben det problem ved lysanlægget, at det ikke er fodboldlys, men arbejdslys, der falder på banen. Det giver derfor nogle mørke pletter rundt på banen og udfordringer med at se kridtstregerne. Problemerne forstærkes, når det er dårligt vejr. Det eksisterende lysanlæg giver heller ikke mulighed for at flytte banen eller gøre brug af hele græsarealet. Klubben er således nødt til at anvende et bestemt sted på arealet for at få lys.
Et nyt lysanlæg vil både give en stor besparelse på elregningen, mulighed for flere spiltimer især i starten og slutningen af sæsonen samt bedre udnyttelse af græsarealet (mulighed for at flere kan spille på samme tid). Derudover vil et nyt lysanlæg være væsentlig mere miljøvenligt end det nuværende, og det vil ifølge fodboldafdelingen give et mere dæmpet, roligt og optimalt lys.
Fodboldafdelingen har modtaget i alt tre forskellige forslag til nyt lysanlæg fra det firma, som der er indhentet tilbud hos. Kun et af disse forslag til lysanlæg giver både bedre/mere lys samt en stor energibesparelse, og det er således dette forslag/tilbud, som fodboldafdelingen søger om tilskud til.
Jf. forslaget etableres i alt 8 stk. Glamox jet 1000 w asymmetriske projektører på de eksisterende lysmaster, hvilket beløber sig til 112.000 kr. eksklusiv moms. Demontering af eksisterende belysning, etablering af kabel mellem lampe i mastetop og eludstyr, montage af lampe på eksisterende traverser samt liftleje er alle inkluderet i prisen.
Elektrikeren vil ikke give garanti for de eksisterende master, men klubben vurderer, at disse kan holde i mange år endnu. En udskiftning af masterne ville desuden have gjort projektet dyrere.
Elektrikeren vurderer, at der vil kunne opnås en besparelse på 16.467 kr. om året på elregningen ved at skifte til det foreslåede lysanlæg, såfremt elprisen er 1,60 kr. eksklusiv moms pr. kw/h, og anlægget anvendes 15 timer pr. uge fra 1/9 til 1/5 (480 timer i alt). Han vurderer, at forbruget på det eksisterende anlæg under disse forudsætninger vil være 14.400 kw/h, mens det vil være 4.108 kw/h på det foreslåede lysanlæg.
Fodboldafdelingen har ca. 100 medlemmer på nuværende tidspunkt. 30 af disse er under 25 år.
Fodboldafdelingen i Ørslev Bjerge IF søger som udgangspunkt om det fulde beløb, da økonomien i fodboldafdelingen i øjeblikket ikke er til at betale de store summer. Fodboldafdelingen har ikke søgt om tilskud fra sponsorer eller fonde. Såfremt der ikke ydes fuldt tilskud, vil fodboldafdelingen dog forsøge at rejse det resterende beløb gennem sponsorer og ”tiggergang” fra dør til dør.
Pr. 18/8 2014 udgjorde de likvide midler i Ørslev Bjerge IF i alt 261.440,30 kr. Der er dog tale om likvide midler i hovedforeningen og ikke fodboldafdelingen alene.
Det er værd at bemærke, at udvalget i februar 2015 bevilgede i alt 127.347 kr. i tilskud fra Idræts- og Fritidspuljen til Ørslev Bjerge IF til indkøb og etablering af nyt hegn om banerne ved Kirkeskovsskolen. Administrativt blev der efterfølgende bevilget i alt 5.687 fra samme pulje til indkøb af ekstra hegn. Endelig fik Ørslev Bjerge IF også tildelt to nye sæt mål i 2015.
Såfremt udvalget vælger at bevilge det fulde beløb (112.000 kr.) i tilskud til Ørslev Bjerge IF, vil det svare til 17 % af de samlede midler i Idræts- og Fritidspuljen i 2016 samt 32 % af de resterende midler i puljen i 2016.
Retligt grundlag
Retningslinjerne for Idræts- og Fritidspuljen.
Handlemuligheder
Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget kan
a) Bevilge de ansøgte 112.000 kr. i tilskud til fodboldafdelingen i Ørslev Bjerge IF fra Idræts- og Fritidspuljen til udskiftning af lysanlægget.
b) Bevilge et mindre beløb i tilskud fra Idræts- og Fritidspuljen til projektet, fx 62.000 kr.
c) Afvise at yde tilskud til projektet
Vurdering
Administrationen vurderer, at fodboldafdelingen i Ørslev Bjerge IF vil kunne opnå tilskud gennem Idræts- og Fritidspuljen, da denne pulje bl.a. støtter etablering samt renovering af eksisterende baner og faciliteter.
Administrationen vurderer desuden, at en udskiftning af lysanlægget er fint i tråd med målet i idrætspolitikken om, at brugen af faciliteter skal optimeres. Det nye anlæg vil således både give mulighed for flere spiltimer på banerne samt en mere effektiv udnyttelse af græsarealet som helhed, hvilket kommer alle klubbens hold til gavn og dermed også ungdomshold.
Derudover vil det nye og mere klima- og energivenlige lysanlæg betyde en markant reduktion i elregningen for kommunen.
Administrationen vurderer dog, at Ørslev Bjerge IF bør bidrage væsentligt til finansieringen af projektet, såfremt der skal ydes tilskud til det. Denne vurdering skal ses i lyset af, at klubben så sent som i 2015 modtog ca. 133.000 kr. fra Idræts- og Fritidspuljen til et nyt hegn, at udskiftningen af lysanlægget ikke er akut (anlægget virker stadig), størrelsen på det ansøgte tilskud set i forhold til de resterende midler i Idræts- og Fritidspuljen, og at selve foreningen (hovedafdelingen) har 261.440,30 kr. i likvide midler og således har mulighed for at prioritere fodboldafdelingens forbedringsønske.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Ingen bemærkninger.
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Centerchefen for Kultur, Fritid og Borgerservice indstiller,
1.    at Udvalget bevilger i alt 62.000 kr. i tilskud til fodboldafdelingen i Ørslev Bjerge IF fra Idræts- og Fritidspuljen til udskiftning af lysanlægget.
2.    at Tilskuddet ydes under forudsætning af, at det lykkes for fodboldafdelingen i Ørslev Bjerge IF at rejse det resterende beløb til udskiftningen af anlægget gennem egenbetaling, sponsorer, fonde eller lignende.
Beslutning i Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget den 6. juni 2016:
Fraværende:  ingen
Ad 1: Godkendt.
Ad 2: Godkendt.

13. Slagelse og Korsør Svømmehaller - Tilpasning af takster for 2016 (B)

13.   Slagelse og Korsør Svømmehaller - Tilpasning af takster for 2016 (B)

Sagsnr.: 330-2016-29232               Dok.nr.: 330-2016-228140                                          Åbent
Kompetence: Byrådet
Beslutningstema
At udvalget overfor Økonomiudvalget og Byrådet anbefaler, at forslag til takstændringer for Slagelse og Korsør Svømmehaller godkendes pr. 1. juli 2016.
Slagelse Kommunes idrætspolitiks overordnede mål er i tråd med DGI og DIFs fælles vision ”Bevæg dig for livet” – 25-50-75. I år 2025 skal 50% af danskerne dyrke idræt i en forening og 75% af danskerne skal være fysisk aktive.
Baggrund
I november 2015 godkendte Byrådet at harmonisere taksterne mellem de 2 svømmehaller samt særskilt at opkræve betaling for brug af varmtvandsbassinet i Slagelse svømmehal fra 2016. Denne ændring kom samtidig med, at Ringsted svømmehal gik den modsatte vej og stoppede med at opkræve særskilt betaling for brug af varmvandsbassinet samt ændrede i deres prisstruktur, så den blev mere enkelt.
Forbrugstallene for de første 3 måneder for 2016 viser nu at salgstallet for enkeltbilletter er faldet med 24 % i forhold til samme periode for 2015 for Slagelse Svømmehal, og er faldet med 20 % i forhold til samme periode for 2015 for Korsør Svømmehal. Hvis dette fald i besøgstallet fortsætter for resten af 2016 kan der forventes et indkomsttab for året på 0,679 mio. kr. i forhold til det indtægtsniveau, der var forventet ved godkendelse af taksterne for 2016.
Faldet i besøgstallene fremgår af bilag 1.
For at få vendt denne udvikling kunne en mulig løsning være at ændre på prisstrukturen for svømmehallerne, således at det igen bliver mere attraktivt at besøge Slagelse og Korsør Svømmehaller. Ledelsen af svømmehallerne ser flere muligheder for at tilpasse prisstrukturen i svømmehallerne.
Forslag 1 – ingen særskilt betaling for varmtvandsbassin:
Hvis Slagelse Svømmehal går tilbage til tidligere praksis med, at der ikke opkræves særskilt betaling for varmtvandsbassinet vil der kunne forventes en stigning i indtægtsprovenuet på 0,626 mio. kr. i forhold til det indtægtsniveau, der har været i 1. kvartal 2016.
Mere enkelt prisstruktur:
En mere enkelt prisstruktur vil gøre administrationen af betalingerne mere enkelt for personalet i svømmehallerne. Forenklingen vil bestå i, at der opkræves samme takster for alle uanset om de er børn, voksne eller pensionister. For enkeltbilletter blev der i 2015 solgt knap 22.000 stk. til børn og pensionister og knap 28.000 stk. til voksne. For 10-turs kort blev der i 2015 solgt knap 900 stk. til børn og pensionister og godt 1.600 stk. til voksne.
Købte 10-turs kort kan anvendes i begge svømmehaller, uanset i hvilken svømmehal 10-turs kortet er købt.
Det foreslås også, at månedskort og halvårskort afskaffes, således at der kun fremadrettet kan købes enkeltbilletter og 10-turs kort. Dog foreslås det at beholde personlige halvårskort til morgensvømning og pensionist formiddage, da de benytter svømmehallerne på særlige tidspunkter. I 2015 blev der solgt 30 månedskort til børn og pensionister og 147 månedskort til voksne. I 2015 blev der ligeledes solgt 4 halvårskort til børn og pensionister og 22 halvårskort til voksne. Det forventes, at købere af begge kort vil erstatte disse med et 10-turs kort hver måned.
Ligeledes vil der heller ikke blive opkrævet særskilt betaling for varmtvandsbassinet.
Til orientering så opkræver Ringsted Svømmehal på hverdage 35 kr. for en enkeltbillet og 315 kr. for et 10-turs kort. I weekenden opkræver de 55 kr. for en enkeltbillet og 495 kr. for et 10-turs kort. Til morgensvømningen opkræver de 20 kr. for en enkeltbillet og 180 kr. for et 10-turs kort. I morgensvømningen indgår der ikke varmtvandsbassin i Ringsted Svømmehal.
Forslag 2 – Enkeltbilletter 35 kr. og 10-turs kort 285 kr.
Det foreslås at forenkle alle priserne således at alle enkeltbilletter kommer til at koste 35 kr./stk. og 10-turs kort kommer til at koste 285 kr. Månedskort- og halvårskort foreslås afskaffet bortset fra personlige halvårskort til morgensvømning og pensionist formiddag, som fastholdes med samme pris som hidtil.
For børn og pensionister vil det betyde en prisstigning på 3 kr. pr. enkeltbillet og på 21 kr. pr. 10-turs kort. For de børn og pensionister, som tidligere har købt månedskort, vil det betyde en merudgift for dem, hvis de anvender svømmehallen mere end 10 gange om måneden. For de børn og pensionister, som tidligere har købt halvårskort, vil det betyde en merudgift for dem, hvis de anvender svømmehallen mere en 51 gange pr. halve år.
Til gengæld vil det for voksne betyde et prisfald på 1 kr. pr. enkeltbillet og på 19 kr. pr. 10-turs kort. For de voksne, som tidligere har købt månedskort, vil det betyde en merudgift for dem, hvis de anvender svømmehallen mere end 11 gange om måneden. For de voksne, som tidligere har købt halvårskort, vil det betyde en merudgift for dem, hvis de anvender svømmehallen mere end 59 gange pr. halve år.
Forenklingen i forhold til ovenstående forventes at kunne generere yderligere indtægter på 0,650 mio. kr. i forhold til det indtægtsniveau, der har været i 1. kvartal 2016.
Forslag 3 – Enkeltbilletter 30 kr. og 10-turs kort 260 kr.
Det foreslås at forenkle alle priserne således at alle enkeltbilletter kommer til at koste 30 kr./stk. og 10-turs kort kommer til at koste 260 kr. Månedskort- og halvårskort foreslås afskaffet bortset fra personlige halvårskort til morgensvømning og pensionist formiddag, som fastholdes med samme pris som hidtil.
For børn og pensionister vil det betyde et prisfald på 2 kr. pr. enkeltbillet og på 4 kr. pr. 10-turs kort. For de børn og pensionister, som tidligere har købt månedskort, vil det betyde en merudgift for dem, hvis de anvender svømmehallen mere end 11 gange om måneden. For de børn og pensionister, som tidligere har købt halvårskort, vil det betyde en merudgift for dem, hvis de anvender svømmehallen mere en 56 gange pr. halve år.
For voksne vil det betyde et prisfald på 6 kr. pr. enkeltbillet og på 44 kr. pr. 10-turs kort. For de voksne, som tidligere har købt månedskort, vil det betyde en merudgift for dem, hvis de anvender svømmehallen mere end 12 gange om måneden. For de voksne, som tidligere har købt halvårskort, vil det betyde en merudgift for dem, hvis de anvender svømmehallen mere end 65 gange pr. halve år.
Forenklingen i forhold til ovenstående forventes at kunne generere yderligere indtægter på 0,321 mio. kr. i forhold til det indtægtsniveau, der har været i 1. kvartal 2016.
Hvis indtægtsniveauet skal op på det niveau, som var forventet for 2016, skal der ske en stigning i besøgstallene i forhold til 2015 på ca. 13 %. Hvis det er muligt at hæve besøgstallene med 13 % i forhold til 2015, vil det kunne generere yderligere indtægter på 0,337 mio. kr.
Det er planerne, at forenklingen og nedsættelsen af priserne skal markedsføres, således at ændringen bliver synliggjort for borgerne. Herudover vil der fortsat blive arbejdet med at udvikle svømmehallerne samtidig med, at der også arbejdes med nye events som vedtaget i forbindelse med harmoniseringen af taksterne i november 2015.
Ringsted Svømmehal har i en artikel til Dansk Svømmebadsteknisk Forening udtalt, at deres besøgstal er steget med 5-6 % i 1. kvartal 2016 i forhold til 1. kvartal 2015 efter nedsættelsen af deres priser.
Oversigt over indtægtsprognoser
Indtægsprognose (1.000 kr.)
Slagelse svømmehal
Korsør svømmehal
I alt
Indtægter 2015 realiseret
2.142
591
2.733
Forventede indtægter 2016 efterår 2015*
2.243
701
2.944
Forventede indtægter 2016 besøgsfald**
1.704
561
2.265
Forventede indtægter 2016 forslag 1*
2.190
701
2.891
Forventede indtægter 2016 forslag 2*
2.202
713
2.915
Forventede indtægter 2016 forslag 3*
1.943
643
2.586
Forventede indtægter 2016 forslag 3 øgning besøgstal***
2.196
727
2.923
*Beregninger er foretaget ud fra, at besøgstallene kan hæves til niveauet for 2015
**Beregningen er foretaget ud fra det gennemsnitlige besøgsfald mellem 1. kvartal 2015 og 1. kvartal 2016
***Beregningen er foretaget ud fra, at besøgstallene kan hæves med 13 % i forhold til 2015
Alle beregninger for Slagelse svømmehal fremgår af bilag 2, og alle beregninger for Korsør svømmehal fremgår af bilag 3.
Det kan ikke forventes, at besøgstallet kan vendes med fuld virkning i 2016.
Retligt grundlag
Styrelsesloven
Handlemuligheder
Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget kan:
a) Anbefale Byrådet at godkende forslag til takstændringer, således tendensen med faldende besøgstal i kommunens svømmehaller vendes.
b) Komme med andre forslag til hvordan de faldende besøgstal kan håndteres.
c) Afvise at anbefale forslag til takstændringer.
Vurdering
Administrationen vurderer, at det bør findes en løsning på problemet med faldende besøgstal i kommunens svømmehaller, så svømmehallerne undgår et underskud fremadrettet.
Administrationen anbefaler, at forslag 3 godkendes, idet det vil forenkle administrationen af salget af billetter for personalet i svømmehallerne.
Forslag 3 vil dog betyde, at besøgstallet i den offentlige åbningstid skal forøges med ca. 13 % i forhold til 2015 for at komme op på det indtægtsniveau, som var forudsat for 2016. Der er usikkert, om det er muligt at hæve besøgstallet med så meget, da 2015 rent besøgstalsmæssigt var et af de bedste år for svømmehallerne.
Forslag 3 lægger sig også meget op af Ringsted svømmehals prisstruktur, og det kan derfor forventes, at der kan tilbageerobres en del af de tabte besøgende til Ringsted svømmehal og andre svømmehaller.
Forslag 3 vil gøre det dyrere for de personer, som har måneds- eller halvårskort, hvis de anvender svømmehallerne i stort omfang. Der er i 2015 solgt 177 månedskort og 26 halvårskort, så det vil være en begrænset personkreds, som bliver påvirket af bortfaldet af måneds- og halvårskort.
Forslag 1 vurderes ikke at være vidtrækkende nok, idet det kun vil have betydning for besøgstallet i Slagelse Svømmehal.
Forslag 2 vil gøre det dyrere for børn og pensionister generelt at benytte svømmehallerne, og spørgsmålet er derfor om det er realistisk at vende besøgstallet, når det kun er de voksne, som får gavn af prisændringen. Børn og pensionister, som benytter Korsør Svømmehal, vil opleve en relativ stor prisstigning med dette forslag i forhold til priserne i 2015.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Forenklingen af prisstruktur vil betyde ændring i arbejdsopgaver for de medarbejder, som administrerer billetsalget.
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger
Indstilling
Centerchefen for Kultur, Fritid og Borgerservice indstiller,
1.    at Udvalget anbefaler Byrådet at forenkle prisstrukturen pr. 1. juli 2016 i kommunens svømmehaller og ophævelse af særskilt betaling for varmtvandsbassin, som foreslået i Forslag 3.
Beslutning i Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget den 6. juni 2016:
Fraværende:  ingen
Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget anbefaler over for Byrådet at godkende model 3.

14. Ecco Tour - Tilbud om køb af markedsføring ifm. afvikling af turnering (B)

14.   Ecco Tour - Tilbud om køb af markedsføring ifm. afvikling af turnering (B)

Sagsnr.: 330-2016-33753               Dok.nr.: 330-2016-267405                                          Åbent
Kompetence: Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget
Beslutningstema
Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget skal tage stilling til tilbud fra Trelleborg Golfklub Slagelse om køb af markedsføring/sponsorat i forbindelse med afviklingen af en årlig Ecco Tour-turnering i Slagelse i perioden 2017-2019.
Baggrund
Slagelse Kommune har modtaget en henvendelse fra Trelleborg Golfklub Slagelse, der ønsker at trække en årlig turnering på Ecco Touren til Slagelse i perioden 2017-2019.
Ecco Tour er Danmarks førende golftour og samtidig en del af Nordic Golf League, som er Skandinaviens største golftour, der også har turneringer i Tyskland, Sverige, Norge og Spanien (17 turneringer i alt). Nordic Golf League rangerer efter både Europa Touren og Challenge Touren og svarer således til 3. division i europæisk golf. En del nuværende topspillere på Europa Touren har dog startet deres karriere på netop Ecco Touren, fx danskerne Thorbjørn Olesen og Morten Ørum, tyskeren Martin Kaymer og sydafrikaneren Branden Grace. Top 5 i Nordic Golf League kvalificerer sig til Challenge Touren, og fra og med i år giver Ecco Tour-turneringerne også point til verdensranglisten. Ecco Tour og Nordic Golf League er typisk stedet, hvor de professionelle skandinaviske golfspillere starter, hvis de vil nå til tops.
For at blive vært for en Ecco Tour-turnering skal værtsklubben kunne levere et økonomisk setup. Det vil sige, at klubben skal kunne stille garanti for/dække udgifterne forbundet med afviklingen af turneringen. Ifølge Ecco Tour løber disse udgifter typisk op i 500.000 kr. pr. turnering, men varierer dog efter størrelsen på og ambitionerne for eventen.
Trelleborg Golfklub Slagelse går efter at blive den største golfturnering på Ecco Touren således, at der kan trækkes store navne til turneringen. Klubben vurderer, at dette vil koste mellem 500.000-700.000 kr. inklusiv klubbens egne udgifter.
Turneringer på Ecco Touren har typisk deltagelse af ca. 120 professionelle spillere (primært danskere og svenskere). Ecco Tour forventer, at hele Nordic League feltet vil deltage i en evt. turnering i Slagelse, og at enkelte profiler fra de højere rangerende Challenge Tour og Europa Tour måske også vil deltage, hvis præmiesummen er høj nok. Ecco Tour kan dog ikke love, at en turnering i Slagelse får deltagelse af topspillere fra Europa- og Challenge Touren, da det ud over turneringens præmiesum også afhænger af spillernes kalender på deres normale tour, og om de har et hul i kalenderen på det pågældende tidspunkt.
Golfklubben ønsker, at kommunen støtter op om afviklingen af turneringen ved at købe et årligt eventsponsorat på 300.000 kr. i tre år, således at turneringen kan afvikles i Slagelse i tre sæsoner i træk (i perioden 2017-2019). Klubben vil selv bidrage med et beløb på ca. 130.000 kr. (fordelt på udgifter til greenkeeper, administration, forplejning af hjælpere, manglende greenfee-indtægter i turneringsperioden mv.) og vil forsøge at dække sin del af udgifterne gennem salg af pro-am-hold (uddybes nedenfor). Klubben forhandler desuden med Harboe om et sponsorat til en værdi af 300.000 kr. og vil indlede forhandlinger med yderligere sponsorer/samarbejdspartnere, når der er sikkerhed for projektet.
Trelleborg Golfklub vil som evt. værtsklub for turneringen kunne bestemme, hvem der skal være henholdsvis Titel + Presenting sponsor for turneringen. Og klubben vil råde over de mange pro-am hold (hospitality for virksomheder), som Ecco Tour tilbyder.
Såfremt Slagelse Kommune bevilger det ansøgte beløb, og Ecco Touren kommer til Slagelse, vil kommunen ifølge Trelleborg Golfklub Slagelse blive titelsponsor for turneringen, mens et firma fx bliver Presenting Sponsor. Der vil således være tale om et sponsorat/køb af markedsføring, og kommunens navn vil indgå i navnet på turneringen, fx Slagelse Kommune Championship presented by Harboe. Kommunens navn vil ifølge klubben altid have førsteprioritet.
Titelsponsor er sammen med presenting sponsor de største sponsorater af turneringen og således også dem, som giver den største sponsorpakke. Det konkrete indhold i sponsorpakken (ydelser, eksponering, hospitality) vil bero på en konkret forhandling mellem kommunen, klubben og Ecco Tour. Og der er således fleksibilitet ift. at forhandle det indhold, som opfylder kommunens behov bedst.
Udover at få sit navn med i navnet på turneringen vil kommunen fx få sit logo på Ecco Tourens scoretavle, sponsorvæg, teested- og baneskilte, diverse steder på hjemmeside, nyhedsmails osv. samt få adgang til sponsornetværk og pro-am-hold. En del af eksponeringen vil således vare hele sæsonen og er således ikke afgrænset til den enkelte turnering. Derudover kan der fx blive tale om diverse events forud for og efter turneringen, fx skolegolf og golf for handicappede.
Ifølge folkene bag Ecco Touren vil dækningen af en Ecco Tour-turnering i Slagelse primært foregå i golfmedierne. Dog forventer klubben også, at der vil komme løbende omtale af turneringen i lokale og regionale medier. Der produceres ikke længere tv fra finaledagen. Afslutningen på finaledagen live-streames dog på Ecco Tourens hjemmeside. Og det er muligt at tilkøbe en Tv-produktion (koster ca. 50.000 kr.), og folkene bag Ecco Touren forventer, at en af golfkanalerne vil være interesseret i at bringe programmet enten live eller som magasin. 
Turneringen varer tre dage, og der er normalt afslutning om fredagen. Dog er en lørdagsafslutning mulig, hvis det er vigtigt for klubben/sponsorerne. Da turneringen normalt afvikles i hverdagene, er der ifølge folkene bag Ecco Touren ikke mange tilskuere til turneringerne. Der kan dog være mellem 100 og 300, hvis en lokal spiller er med i topstriden.
To dage forud for selve turneringen spilles der desuden pro-am, hvor sponsorer, samarbejdspartnere m.fl. spiller en turnering, hvor de er på hold med professionelle spillere. Virksomheder kan fx købe sig adgang til turneringen og spille sammen med og mod de professionelle.
Administrationen har været i kontakt med både Tønder Kommune og Nivå Golfklub Center, der begge har erfaringer med sponsorat/afvikling af Ecco Tour.
Erfaringer fra Tønder Kommune:
· Turneringen har med succes været afholdt i Tønder Kommune siden 2013. Kommunen har sammen med Rømø Tønder Turistforening støttet turneringen med et årligt eventsponsorat.
· Kommunens nettobidrag var på 25.000 kr. i 2013 og 2014 og 50.000 kr. i 2015. Resten af beløbet op til 100.000 kr. er blevet skaffet af kommunen via andre sponsorer.
· Har i november 2015 indgået en ny fireårig sponsoraftale med Ecco Touren. Kommunen bevilger 50.000 kr. om året fra Markedsføringspuljen i 2016-2019, mens Rømø Tønder Turistforening bidrager med yderligere 50.000 kr. om året. Tilskuddet er givet under forudsætning af, at arrangementet udvides.
· Turneringen markedsføres som: ”Den danske golfsæson starter i Tønder” og er blevet en veletableret startbane for golfsæsonen. Dette renommé har kommunen glæde af.
· En afledt effekt af Pro-Am-turneringen er, at amatørspillerne opholder sig ekstraordinært i kommunen i 1-3 dage.
· De professionelle deltagere opholder sig normalt 4-6 dage i kommunen. Men effekten af den efterfølgende omtale i golfklubberne rundt omkring i Skandinavien er vigtigere, da den gør, at flere vælger at besøge golfbanen og dermed kommunen.
· Det kan nævnes, at Ecco har sit hovedsæde i netop Tønder Kommune.
Erfaringer fra Nivå Golf Center:
· Var med succes vært for en Ecco Tour-turnering i tre år (perioden 2012-2014) uden kommunalt medsponsorat.
· Hvis der havde været en medsponsor (fx kommunen), ville der ifølge Nivå Golf Center sikkert stadig være en Ecco Tour-turnering i Nivå.
· Klubben har gennem eksponering på golfhjemmesider, Facebook mv. fået lettere ved at tiltrække nye medlemmer og greenfee-spillere. Kendskabet til og anerkendelsen af klubbens bane og faciliteter er øget.
· Både den professionelle turnering og pro-am-turneringen blev altid udsolgt.
· Der kom kun få tilskuere fra udlandet, men mange fra Golf-Danmark.
· Turneringen tiltrækker ikke de største danske golfspillere (præmiepenge er for små). Men fremtidens spillere deltager.

Retligt grundlag
Kommunalfuldmagten og retningslinjerne for Markedsføringspuljen.
Handlemuligheder
Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget kan:
a) Vælge at støtte afviklingen af turneringen gennem køb af et eventsponsorat til en pris på 300.000 kr. om året i tre år, som golfklubben har tilbudt, samt angive, hvor midlerne skal findes.
b) Følge Sport Ones vurdering og købe markedsføring/eventsponsorat for 40.000 kr. om året i 3 år. Pengene tages fra Markedsføringspuljen.
c) Afvise at støtte afviklingen af turneringen gennem køb af markedsføring/sponsorat. 
Vurdering
Administrationen har til brug for behandlingen af sagen indhentet en vurdering fra Sport One.
Sport One vurderer, at den markedsføringsmæssige værdi af arrangementet for kommunen ud fra generelle kriterier vedr. mediedækning og synlighed er 40.000 kr. om året.
Sport One har lagt vægt på følgende faktorer i deres vurdering:
· Ecco Touren er at regne som tredjeniveau i det europæiske golfhierarki efter Europa Touren og Challenge Touren.
· Der deltager dog kun ca. 150 spillere fra forskellige lande på både Europa Touren og Challenge Touren, så niveauet hos spillerne på Ecco Touren er højt.
· Ecco Touren er rimelig stor og anerkendt i Golfdanmark og vil lægge værdi til både bane og kommunen som golfdestination og understrege, at kommunen er et hjemsted for golf på eliteniveau. Det vil kunne give flere greenfee-gæster, overnatninger mv.
· Spillerne på Ecco Touren har endnu ikke nået mediernes søgelys og prioriteres derfor ikke i sendefladen eller i de landsdækkende skrevne medier.
· Det er usikkert, hvem der deltager i turneringen. Og turneringerne på Ecco Touren har sjældent deltagelse af danske topspillere (Thorbjørn Olesen, Thomas Bjørn, Søren Kjeldsen osv.), hvilket afspejles i mediedækningen.
· Der kommer et meget begrænset antal tilskuere – også sammenlignet med andre begivenheder i regionen. 
· Der kommer ikke en Tv-produktion, medmindre kommunen/klubben betaler for den.
· Turneringen dækkes normalt ikke af de landsdækkende medier.
Administrationen er enig i vurderingen fra Sport One og anbefaler derfor, at denne følges, således at der bevilges i alt 40.000 kr. fra Markedsføringspuljen.

Til sammenligning kan det nævnes, at Tønder Kommune støtter turneringen med et eventsponsorat på 50.000 kr. Her er der dog tale om en etableret turnering, der har været afholdt siden 2013.

Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Ingen bemærkninger.
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Centerchefen for Kultur, Fritid og Borgerservice indstiller,
1.    at Udvalget følger indstillingen fra Sport One og bevilger 40.000 kr. om året fra Markedsføringspuljen i tre år til Trelleborg Golfklub til afvikling af en Ecco Tour-turnering i tre år. Pengene gives i form af et eventsponsorat.
2.    at sponsoratet gøres betinget af, at de resterende udgifter til turneringen finansieres af sponsorer og/eller af klubben selv.
3.    at sponsoratet ydes under forudsætning af, at turneringen bliver en realitet, og at der indgås en markedsføringsaftale med klubben og Ecco Tour, der giver kommunen en tilfredsstillende eksponering, der modsvarer støtten til arrangementet.
Beslutning i Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget den 6. juni 2016:
Fraværende:  ingen
Ad 1: Godkendt.
Ad 2: Godkendt.
Ad 3: Godkendt.

15. Takster i Slagelse Talent og Elite (B)

15.   Takster i Slagelse Talent og Elite (B)

Sagsnr.: 330-2015-70733               Dok.nr.: 330-2016-276165                                          Åbent
Kompetence: Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget
Beslutningstema
Udvalget skal beslutte, om det kan godkende nye takster for deltagelse i Slagelse Talent og Elite. Taksterne er justeret i forbindelse med, at projektet har udviklet sig, og der er kommet mere information om den konkrete målgruppe.
Baggrund
På Økonomiudvalgsmødet den 18. januar 2016 blev det besluttet at bekræfte KFT-udvalgets godkendelse af Slagelse Talent og Elitestrategi.
I denne strategi var oplistet et forslag til takster. Altså hvad det skulle koste udøveren at deltage i Slagelse Talent og Elite og modtage de ydelser, der ligger i tilbuddet som egenbetaling.
De præsenterede takster var i strategien som følger:
Herboende studerende: 1.500 kr. skoleårligt
Sportscollege-studerende: 2.500 kr. skoleårligt (grundet øget brug af faciliteter)
Udøvere fra andre kommuner (boende i fx Sorø): 5.500 kr.
Taksterne var fastsat på baggrund af erfaringer fra andre steder, men uden praktisk erfaring fra Slagelse Kommune, da ordningen endnu ikke er trådt i kraft.
I processen har administrationen erkendt, at satserne er uhensigtsmæssige ud fra flere parametre:
- Taksten for beboere på Sportscollege: I forvejen store udgifter for unge SU-modtagere. Disse straffes unødigt ved forhøjet sats, når det er netop disse studerende, kommunen gerne ser flere af.
- Taksten for udøvere fra andre kommuner: Inspireret af Esbjerg. Men da kommunen netop vil tiltrække omegnens talenter, bliver det en hæmsko for foreningernes rekruttering, at atleterne skal straffes økonomisk for at komme udefra.
- Der mangler en takst for de udøvere, som er på 2. eller 3. årgang, eller som går på en uddannelse, hvor morgentræning ikke er mulig. Dette er primært en udfordring de kommende 2 sæsoner.
Ovenstående er udarbejdet i samarbejde med Eliteboardet.
Retligt grundlag
Kommunalfuldmagten og Loven om Eliteidræt.
Handlemuligheder
A: Have 2 takster:
- Slagelse Talent og Elite-medlemskab: 1.500 kr. /skoleår
- Speciel takst til de få grupper, som falder uden for det komplette tilbud på 1.000 kr. for et skoleår.
B: Have 3 takster:
- Herboende 1.500 kr. (Slagelse Kommune)
- Uden for kommunen 3000 kr.
- Elever på 2. og 3. årgang 1000 kr.
C: Bibeholde de oprindelige takster
Satser/Handlemuligheder
A
B
C
Deltagere fra Slagelse Kommune
1500
1500
1500
Beboere på Sportscollege
1500
1500
2500
Deltagere uden for kommunen
1500
3000
5500
Særlige vilkår (ex. 2. og 3. årgang)
1000
1000
Som ovenfor
Vurdering
Administrationen anbefaler, at der er så få takster som muligt. Det har vist sig at være svært for foreningerne at formidle videre samt at være et ringe salgsargument for ordningen for talenter uden for kommunen.
Eliteboardet har den 13. maj 2016 diskuteret de oprindelige takster og har anbefalet, at man sletter en forhøjet sats for udøvere uden for kommunen samt for beboere på Sportscollege for at sikre et så godt og stærkt tilbud som muligt.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Ingen bemærkninger.

Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Centerchefen for Kultur, Fritid og Borgerservice indstiller,
1.    at Udvalget vælger handlemulighed A (at have 2 takster).
Beslutning i Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget den 6. juni 2016:
Fraværende:  ingen
Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget anbefaler over for Byrådet, at handlemulighed A godkendes.

16. Asylliga - stillingtagen til afvikling af finalekampe (B)

16.   Asylliga - stillingtagen til afvikling af finalekampe (B)

Sagsnr.: 330-2016-37160               Dok.nr.: 330-2016-292615                                          Åbent
Kompetence: Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget
Beslutningstema
Formanden for KFT-udvalget ønsker, at udvalget tager beslutning om, hvorvidt der kan afvikles finalekampe i asylliga fodbold på Slagelse Stadion den 29.-30. oktober 2016.
Baggrund
Asylligaen er et pilotprojekt, der har til formål at give voksne asylansøgere motion og sociale netværk samt kontakt med det lokale foreningsliv i deres asylcenters nærområde. Dermed skabes de bedste forudsætninger for vellykket integration og forståelse mellem asylansøgerne og lokalsamfundet.
Røde Kors, DBU, tidligere formand og direktør for Brøndby, Per Bjerregaard, samt Byråds- og Folketingsmedlem Villum Christensen (I) er bl.a. involveret i projektet. Hele projektbeskrivelsen er vedlagt som bilag.
Målgruppen for projektet er yngre, mandlige asylansøgere i alderen 18-30 år. Denne gruppe af asylansøgere er ofte kommet til Danmark alene og har ikke samme aktivitetsmuligheder som unge under 18 år. De unge mandlige asylansøgere oplever typisk, at deres ophold på asylcentrene ikke indeholder den fysiske og mentale aktivitet, fællesskab og sociale integration, som de kunne ønske, og det forsøger asylligaen at rette op på.
Asylligaen løber fra august til oktober 2016 og er en fodboldturnering med deltagelse af hold fra Røde Kors’ asylcentre i Dianalund, Avnstrup, Korsør og Kalundborg. 3 hold med primært yngre mænd fra hvert af de fire centre deltager i turneringen og spiller kampe i både eget lokalområde samt hos modstanderne. I alt forventes 180 asylansøgere at deltage i fodboldturneringen. Der afvikles desuden en ugentlig fodboldtræning under ledelse af en træner i tæt samarbejde med 1-2 lokale fodboldklubber.
Den 29.-30. oktober afholdes der finalestævne med deltagelse af de fire bedste hold i turneringen. Arrangørerne ønsker, at Slagelse Stadion skal danne rammen om finalestævnet og søger om tilladelse til dette.
På kort sigt er målet, at de unge, mandlige asylansøgere oplever en mere indholdsrig hverdag på asylcentrene. Ud over motion via træning og turnering skal projektet give asylansøgerne et fællesskab på og omkring holdene, styrke deres sociale netværk i og omkring asylcentret samt deres tilknytning til de lokale fodboldklubber og lokalsamfundet som helhed. Derudover skal deltagelsen i en rigtig fodboldturnering med rigtig træning, spilledragter og dommere samt finalekampe på et stort stadion med tilskuere bidrage til at styrke asylansøgernes selvværd og selvtillid.
På langt sigt er målet bl.a., at introduktionen til fodbold og fællesskaber gør det lettere for asylansøgerne at blive integreret, når/hvis de får ophold i Danmark. I forbindelse med afviklingen af turneringen afholdes der derfor også informationsmøder mv. med lokale sponsorer/partnere, personer fra fodboldmiljøet, Røde Kors mv. Disse møder skal fremme både den gensidige forståelse og på lidt længere sigt adgangen til arbejdsmarkedet.
Endelig er målet, at Asylligaen bliver en landsdækkende og fast tilbagevendende begivenhed.
Arrangørerne forventer, at der vil være stor lokal opmærksomhed omkring turneringen, da Røde Kors’ asylcentre har en meget tæt kontakt til de lokale medier.
Retligt grundlag
Styrelsesvedtægtens § 19, stk. 2 giver KFT-udvalget ansvaret for den umiddelbare forvaltning af bl.a. idrætsanlæg.
Handlemuligheder
Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget kan
a) Beslutte, at der kan afvikles asylliga-finalekampe på Slagelse Stadion den 29.-30. oktober 2016.
b) Afvise, at der kan afvikles asylliga-finalekampe på Slagelse Stadion den 29.-30. oktober 2016.
Vurdering
Administrationen vurderer, at asylligaen er et projekt, som ligger i god tråd med både visionen i kommunens nye idrætspolitik (25-50-75) om, at endnu flere borgere skal være fysisk aktive, samt de politisk vedtagne visioner for kommunen, fx Mennesker, der mestrer livet.
Projektet har således både til formål at give asylansøgerne en mere indholdsrig og fysisk aktiv hverdag, men også at fremme integrationen og tilknytningen til lokalsamfundet og gøre adgangen til arbejdsmarkedet lettere for asylansøgerne, hvis de får ophold i landet.
Projekter som HEL Fritid og Kidsvolley for flygtningebørn henvender sig til en yngre målgruppe, og derfor kan dette projekt gøre en positiv forskel for en målgruppe, som ikke nås gennem eksisterende projekter på idræts-, fritids- og foreningsområdet i kommunen.
Lokale foreninger vil desuden være involveret i træningen af asylansøgerne, og den gode kontakt og relation, der skabes i forbindelse hermed, kan medvirke til, at foreningerne på lidt længere sigt kan få nye medlemmer. 
Og da der afregnes med arrangørerne efter det politisk vedtagne takstblad, vil kommunen opnå en indtægt på at leje stadion ud til afvikling af asylliga-finalekampe.
Endelig forventer arrangørerne, at der vil være stor lokal opmærksomhed omkring turneringen, da Røde Kors’ asylcentre har en meget tæt kontakt til de lokale medier i de relevante kommuner. Hvis finalekampene afvikles på Slagelse Stadion, vil kommunen dermed opnå eksponering, der kommer ud over kommunegrænsen.
Administrationen anbefaler derfor, at der gives tilladelse til, at finalekampene kan afvikles på Slagelse Stadion.

Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Der afregnes med arrangørerne efter det politisk vedtagne takstblad.
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Centerchefen for Kultur, Fritid og Borgerservice indstiller,
1.    at Udvalget træffer beslutning om, hvorvidt der kan afholdes finalekampe i asylliga fodbold på Slagelse Stadion den 29.-30. oktober 2016.
Beslutning i Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget den 6. juni 2016:
Fraværende:  ingen
V, A og I godkender indstillingen. Frederik Pedersen (O) begærer sagen i Byrådet.

17. Eliteboard - Slagelse Talent og Elite (B)

17.   Eliteboard - Slagelse Talent og Elite (B)

Sagsnr.: 330-2016-34894               Dok.nr.: 330-2016-276552                                          Åbent
Kompetence: Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget
Beslutningstema
Udvalget skal beslutte, om Eliteboardet, der er nedsat midlertidigt for at supportere Slagelse Talent og Elite i opstartsfasen, skal fortsætte i justeret format efter september 2016.
Baggrund
På udvalgsmødet den 4. januar 2016 besluttede udvalget at nedsætte et midlertidigt kompetenceboard kaldet ”Eliteboardet”, som skulle give faglig ekspert sparring til opstartsfasen af Slagelse Talent og Elite. Eliteboardet blev nedsat frem til sommeren 2016.
Eliteboardet blev sammensat af nøje udvalgte kompetencepersoner, primært lokalt, men også fra bl.a. Team Danmark.
Eliteboardet har i sin levetid afholdt 2 samlede møder og 3 fagmøder på det idrætsfaglige område. Eliteboardet har således sikret innovative og funktionelle løsninger i Slagelse Talent og Elite inden for:
- Vurdering af idrætterne – herunder udpege de prioriterede idrætter, som administrationen har arbejdet videre med ud fra modellerne i strategien samt udviklingsidrætterne i Slagelse Kommune.
- Retningslinjer for screeningsmodel
- Retningslinjer for grundlæggende fysisk vurdering af atleter på ordningen
- Sparring til takster for deltagelse i Slagelse Talent og Elite
- Retningslinjer for udvælgelseskriterier
I forbindelse med Slagelse Kommunes Team Danmark ansøgning er Team Danmark vendt tilbage og har anbefalet, at man fastholder Eliteboardet i et justeret format, hvor også kompetencerne ændres med projektets status.
Team Danmark anbefaler færre udpegede medlemmer, men med deltagelse fra de prioriterede idrætter, uddannelser, evt. erhvervsliv og evt. Slagelse Idræts Råd.
På eliteboard-mødet den 13. maj 2015 blev situationen diskuteret, og boardet foreslog en justeret sammensætning. Der var stor forståelse for og accept af en udskiftning af medlemmer.
Retligt grundlag
Kommunalfuldmagten og Lov om Eliteidræt §7.
Handlemuligheder
A: Udvalget beslutter at forlænge eliteboardet fortløbende og med beføjelser, sammensætning og kompetencer som i sagens vurdering.
B: Udvalget beslutter, at elitebordet skal sammensættes anderledes.
C: Udvalget beslutter, at eliteboardet slutter med udgangen af sommeren 2016 som tidligere besluttet.
Vurdering
På baggrund af input fra både det nuværende eliteboard og fra Team Danmark vurderer administrationen, at det er nødvendigt, at eliteboardet fortsætter i en periode, der svarer til en potentiel Team Danmark-aftale.
Administrationen vurderer på baggrund af Team Danmarks anbefalinger, at det nye eliteboard skal have følgende beføjelser:
- Indstille fordeling af 250.000 kr. til Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget til prioriterede idrætter, der ligger i Slagelse Talent og Elites budget.
- Kan fastsætte, efter hvilke kriterier midlerne kan fordeles.
- Kan beslutte eventuelle ændringer i forhold til hvilke idrætter, der er prioriterede i Slagelse Kommune. Dette i samarbejde med forbund og administration.
- Kan beslutte eventuelle fremtidige takstændringer ift. brugerbetaling
- Kan sparre med arbejdsgruppen omkring Slagelse Talent og Elite
- Kan udvikle og sparre med hensyn til daglig drift og udvikling af Slagelse Talent og Elite
Fremtidig sammensætning af Eliteboardet på baggrund af input fra nuværende Eliteboard og Team Danmark:
-  Idrætskonsulent, Fritidsafdelingen.
-   1 repræsentant fra Eliteidrætsklasserne
- 1 repræsentant fra ungdomsuddannelserne
- 1 repræsentant fra de videregående uddannelser
- 2 prioriterede idrætter repræsenteret (alle prioriterede idrætter deltager i et samlet netværk, som kan behandle eventuelle punkter forud for eliteboard-møderne)
- 1 ambassadør for Slagelse Talent og Elite.
- 1 repræsentant fra erhvervslivet – f.eks. en fra Sports Team Slagelses bestyrelse eller Slagelse Erhvervscenter.
- Team Danmark konsulent (lejlighedsvis deltagelse).
Der efterspørges fortsat følgende kompetencer:
- Indgående og opdateret indblik i eliteidræt set fra en praktisk vinkel.
- Idrætsfaglig uddannelse.
- Praktisk erfaring med opbygning af talentudviklings- og elitemiljø.
- Grundigt indblik i den studerendes hverdag og drift af uddannelsesinstitutioner.
- Erfaringer med eller forskning inden for talentudvikling.
- kan behandle sager uafhængigt af klubforhold/idræt
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
I det af Økonomiudvalget godkendte budget er der indlagt 5.000 kr. til afholdelse af eliteboard-møder, så en eventuel forlængelse af eliteboardet er indberegnet i fremlagte budget for Slagelse Talent og Elite.
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Centerchefen for Kultur, Fritid og Borgerservice indstiller,
1.    at Udvalget vedtager handlemulighed A og beslutter at forlænge eliteboardet fortløbende og med beføjelser, sammensætning og kompetencer som i sagens vurdering.
Beslutning i Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget den 6. juni 2016:
Fraværende:  ingen
Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget godkender indstillingen med følgende bemærkninger:
Eliteboardet laver et oplæg til Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget om kriterier for anvendelse af midlerne. Udvalget beslutter kriterier, og herefter delegeres kompetencen til anvendelse af midler til eliteboardet.
Det er Byrådet, der fastsætter takster. Derfor kan eliteboardet indstille ændringer af takster, som herefter skal til politisk behandling i Byrådet.
I forhold til sammensætningen skal der være en repræsentant fra Slagelse Idræts Råd.
Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget ønsker en temadrøftelse primo 2017, hvor der ses samlet på økonomien i Talent og Eliteordningen | status på talent, bredde, idrætspolitik og indsatser på fritidsområdet.

18. Status på Slagelse Tenniscenter og Slagelse Tennisklub (O)

18.   Status på Slagelse Tenniscenter og Slagelse Tennisklub (O)

Sagsnr.: 330-2016-24821               Dok.nr.: 330-2016-190733                                          Åbent
Kompetence: Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget
Beslutningstema
Slagelse Kommunes idrætspolitik har på facilitetssiden bl.a. som mål at understøtte større, samlede og moderne idrætscentre og anlæg med fokus på færre tidssvarende, fleksible, vedligeholdte og samlede anlæg, som understøtter og plejer den sociale del i foreningerne.
Baggrund
STC er ejet af en fond, som driver tenniscentret. Fondens formål er at skabe den bedst mulige facilitet for STK.
STK lejer sig ind i centeret. Slagelse Tennisklubs leje udgør ca. 98 % af Tenniscenterets indtægter.
Klubben har de seneste år oplevet et kraftigt fald i antallet af medlemmer (44 % fald fra 2013 til 2015). Det faldende medlemstal har udløst mindre kontingentindtægter samt mindre lokale- og medlemstilskud fra kommunen.
Klubbens økonomiske situation har gjort, at den har været nødsaget til at opsige lejekontrakten med STC, som dermed har en facilitet uden lejer og lejeindtægt.
Situationen er derfor at klubben ikke har vinterfacilitet, og STC ikke har midler til afdrag og renter på prioritetslån i BRF. Det er ifølge STC højst sandsynligt, at de må erklære sig konkurs i indeværende år, i fald der ikke findes en løsning på den manglende lejeindtægt fra klubben.
Fritidsafdelingen har afholdt flere møder med både Tenniscenteret og tennisklubben for at afsøge muligheder, hvorpå man eventuelt kunne hjælpe.
Den mulighed, som både klub og center peger på, er, at Slagelse Kommune køber tider i centeret af klubben. På den måde bliver klubbens udnyttelse af centeret maksimeret. Slagelse Kommune får anvisningsret over flere haltimer, og klubbens økonomi bliver forbedret.
STK, STC og Fritidsafdelingen estimerer, at der skal købes timer i hallen for kr. 500.000,- om året.
Administrationen afventer tilbagemelding fra STK vedr. økonomi i relation til timekøb.
Administrationen forventer at kunne sætte en politisk beslutningssag på Kultur-, Fritids- og Turismeudvalgets august- eller september-møde.
Retligt grundlag
Handlemuligheder
a) Udvalget kan tage orienteringen til efterretning
b) Udvalget kan vælge ikke at tage orienteringen til efterretning.
Vurdering
Administrationen vurderer, at der skal tages politisk stilling til et eventuelt kommunalt engagement ift. køb af timer i en kommende politisk sag.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Ingen bemærkninger.
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Centerchefen for Kultur, Fritid og Borgerservice indstiller,
1.    at Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget tager orienteringen til efterretning
Beslutning i Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget den 6. juni 2016:
Fraværende:  ingen
Til efterretning.

19. Kultur og Fritid 360 grader - selvejende haller (D)

19.   Kultur og Fritid 360 grader - selvejende haller (D)

Sagsnr.: 330-2015-86804               Dok.nr.: 330-2016-267644                                          Åbent
Kompetence: Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget
Beslutningstema
Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget skal drøfte udkast til modeller for ny driftsaftale mellem Slagelse Kommune og de selvejende haller i Slagelse Kommune. Udvalget kan desuden beslutte at sende udkast til modeller til kommentering blandt de selvejende haller inden beslutning om grundlag for fremtidig aftale.
Baggrund
Det er af Økonomiudvalget besluttet, at der skal laves en 360 graders analyse på kultur og fritidsområdet. Et af temaerne i denne analyse er de selvejende haller. Den nuværende aftale for køb af haltimer udløber med udgangen af 2016, og en ny aftale skal træde i kraft senest 1.1.2017. Overordnet er der et ønske om en mere enkel og gennemsigtig aftale, og at der skal være en sammenligning mellem selvejende og kommunale haller. Derudover er der en allerede besluttet besparelse på 0,8 mio. kr., der skal udmøntes med en ny aftale.
Udvalget behandlede den 2. maj sag vedr. principper for ny driftsaftale med de selvejende haller. Der er ønsket konkrete modeller inden fortsat drøftelse.
Som bilag til denne sag er der udarbejdet notatet Udkast til modeller til ny driftsaftale mellem Slagelse Kommune og de selvejende haller samt sammenligning af de kommunale og selvejende haller.
Retligt grundlag
Kommunen kan understøtte foreningsdannelse efter folkeoplysningsloven samt borgernes aktive fritidsliv efter kommunalfuldmagtsreglerne.
Handlemuligheder
Sammenligningen mellem de kommunale og de selvejende haller viser, at udgifterne til at drive en kommunal hal gennemsnitlig er ca. 0,2 mio. kr. lavere end udgiften til at drive en selvejende hal. Ved indgåelse af en ny aftale kan det være relevant, at det er samme serviceniveau Slagelse Kommune betaler for i alle haller.
Der skal laves en ny driftsaftale mellem Slagelse Kommune og de selvejende haller, som skal træde i kraft senest 1.1.2017. Der er udarbejdet 3 forslag til ny driftsaftale. Hver model har en række fordele og ulemper. Alle modellerne kan udmønte den allerede besluttede besparelse på 0,8 mio. kr., og der kan evt. skabes et yderligere råderum afhængig af de politiske prioriteringer.
Aftalernes længde kan variere, dog vil model 3 med driftstilskud skulle vedtages med budgettet hvert år, hvilket betyder, at det er muligt at lægge løbende tillæg/besparelser ind i tilskuddet. De øvrige to modeller vil prismæssigt være bundet, så det ikke er muligt at gennemføre eventuelle besparelser på den samlede kontrakt i aftaleperioden.
I alle modellerne har de selvejende haller mulighed for at afslå fra at indgå en aftale med Slagelse Kommune, men der formodes at være en fælles interesse i at indgå en aftale.
Beskrivelserne af de enkelte modeller er ikke fuldstændige, da der inden for hver model er flere handlemuligheder, og det betyder, at der efter valg af model skal arbejdes videre med konkret udmøntning.
Model 1 – opdateret model som den nuværende
I den nuværende model for køb af haltid køber Slagelse Kommune alle timerne i de selvejende haller. Købsprisen er udregnet på baggrund af et gennemsnitligt forbrug i de enkelte haller i de sidste 3 år, dog 5 år i forhold til bygningsvedligeholdelse. Der endvidere sat et maksimalt beløb ind på eksempelvis lønninger, for at sikre et ensartet serviceniveau mellem de kommunale og selvejende haller.
Handlemulighederne i denne model er, at der kan ændres på, hvilke udgifter man vælger at sætte som faste udgifter, og der kan skrues op/ned for det maksimale beløb til lønninger mv., hvilket vil komme til udtryk i serviceniveauet. Der kan også være krav til skolerne om en mere aktiv til/framelding i forhold til timer, der så vil kunne bruges til andre aktiviteter eksempelvis senioridræt.
Fordelen ved denne model er, at hallerne har et fast budget, hvor minimumsudgifterne er dækket. Ulempen kan være, at der ikke er incitament til øget aktivitet i hallen, når indtægten ’er sikret’.
Model 2 – basis og aktivitetsbaseret køb af haltid
I denne model køber Slagelse Kommune timer i alle selvejende haller på skoledage i tidsrum 8.00 – 15.30, dvs. 200 dage a 7,5 timer. Herudover køber Slagelse Kommune timer, der afspejler aktiviteten i den enkelte hal i det øvrige tidsrum. I ledige perioder råder den enkelte selvejende hal således over kapaciteten.
Handlemulighederne i denne model er, udover dem der findes i model 1, at der kan skrues op/ned for det antal timer, der købes på skoledage eller på antallet af dage, der købes timer, hvilket vil betyde et højere/lavere basiskøb.
Fordelene ved denne model vil være, at hallerne får et stort incitament til at øge aktiviteten i den enkelte hal. Derudover får de også et incitament til at reducere omkostningerne i perioder, hvor hallen ikke bliver brugt. Ulemperne er, at den enkelte hal kan have forholdsvis stor budgetusikkerhed. Hallerne har umiddelbart heller ikke samme mulighed (befolkningsgrundlag) for at tiltrække aktivitet, hvilket dog kan give incitament til øget kreativitet.
Model 3 - rammemodel
Slagelse Kommune og de selvejende haller indgår en samarbejdsaftale. Samarbejdsaftalen er etårig og bliver genforhandlet hvert år. Samarbejdsaftale beskriver, hvad der skal samarbejdes om og præciserer vilkårene. Slagelse Kommune fastsætter hvert år ved budgetlægningen det kommende års ramme. Udgangspunktet kan være, at rammen eksempelvis er 85 pct. af det variable samt 100 pct. af de faste udgifter. Dog kan der ligesom i model 1 og 2 lægges maksimale beløb ind i forhold til de variable udgifter.
Denne model vil betyde, at de haller, der har cafeteria, skal have opdelt regnskab, da kommunen ikke må give driftstilskud til cafeteria-drift.
Handlemulighederne i denne model er, at der skal opstilles kommunale standarder i forhold til, hvad det er, Slagelse Kommune giver rammen til. Der kan desuden skrues op/ned i forhold til den procentsatsramme bliver beregnet på baggrund af. Der er ved denne model risiko for, at der kan blive diskussioner om, hvad det kommunale serviceniveau er.
Fordelen ved denne model er en rimelig budgetsikkerhed for hallerne, selvom alle udgifter ikke er dækket. Derudover giver modellen incitament til omkostningseffektivitet.
En ulempe kan være, at såfremt der ikke sættes et maksimalt niveau i forhold til de variable udgifter, kan en sådan model utilsigtet understøtte haller, der allerede har højere variable udgifter. Rent regnskabsmæssigt vil enkelte haller få en ekstra opgave i forhold til at adskille drift af cafeteria fra haldriften. Slagelse Kommune kan evt. udarbejde en fordelingsnøgle for fælles omkostningerne mv.
Tidsplan
I nedenstående indstilling lægger administrationen op til, at udvalget tager stilling til om modellerne skal sendes i høring hos bestyrelserne for de selvejende haller. Med en rimelig høringsperiode vil udvalget kunne få fremlagt en beslutningssag i september.
Vurdering
Administrationen anbefaler, at udvalget drøfter de fremsatte modeller til driftsaftale mellem Slagelse Kommune og de selvejende haller.
Det anbefales, at udvalget i sine overvejelser medtager, hvilke principper der skal være gældende for modellen, fx budgetsikkerhed, idet der skal være et økonomisk grundlag for at drive idrætshal eller incitament til at skabe flere aktiviteter eller minimere omkostninger. At skabe flere aktiviteter fx i forhold til den selvorganiseret idræt vil være i tråd med idrætspolitikken.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger
Indstilling
Uddannelsesdirektøren indstiller,
1.    at Udvalget drøfter udkast til modeller for driftsaftale mellem Slagelse Kommune og de selvejende haller.
2.    at Udvalget tager stilling til, om modellerne skal sendes til kommentering blandt de selvejende haller.
Beslutning i Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget den 6. juni 2016:
Fraværende:  ingen
Ad 1: Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget ønsker, at de selvejende haller bliver kulturbærere i lokalsamfundet. Derfor skal det undersøges, hvordan modellerne kan understøtte dette element.
Ad 2: Modellerne sendes i høring hos de selvejende haller, og forvaltningen går i dialog med de selvejende haller.

20. Emner til pressen (B)

20.   Emner til pressen (B)

Sagsnr.: 330-2014-34250               Dok.nr.: 330-2015-536647                                          Åbent
Kompetence: Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget
Beslutningstema
Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget skal beslutte hvilket/hvilke af mødets punkter, der skal laves presseomtale på.

Beslutning i Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget den 6. juni 2016:
Fraværende:  ingen
Drøftet.