Kompetence
Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget
Beslutningstema
Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget kan drøfte tilgangen til udmøntning af midlerne under Puljen til kulturelle formål gældende fra 1. januar 2025.
Indstilling
Chefen for Kultur, Fritid og Borgerservice indstiller at,
1. at Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget drøfter tilgangen til udmøntning af midlerne under Puljen til kulturelle formål gældende fra 1. januar 2025.
Sagens indhold
På Kultur-, Fritids- og Turismeudvalgets møde den 1. juni 2023, pkt. 2 i genoptagelsessagen: "Forslag til ny proces til behandling af ansøgninger til Puljen til kulturelle formål og Puljen til børn og unges møde med kunsten" besluttede Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget ikke at godkende administrationens forslag til ændring af behandlingsprocessen.
Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget ønskede et oplæg til en ny behandlingsproces samt reviderede retningslinjer, der efterfølgende kunne sendes i høring i Slagelse Kulturråd.
Endvidere besluttede Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget, at der fremover skal være to årlige ansøgningsfrister for aktivitetstilskud under Puljen til kulturelle formål.
Derudover ønskede Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget fremlagt forslag til sammenlægning af Puljen til kulturelle formål - aktivitetstilskud og driftstilskud samt Puljen til børn og unges møde med kunsten. Sammenlægningen af de to puljer blev besluttet på Kultur-, Fritids- og Turismeudvalgets møde 15. januar 2024. Det betyder, at der fra 2025 og frem kun vil være tale om Puljen til kulturelle formål. Puljen udgør i 2024 1.940.462 kr.
Formålet med denne sagsfremstilling er at præsentere et oplæg til politisk drøftelse baseret på tidligere politiske tilkendegivelser samt administrationens erfaringer og faglige perspektiver på behandlingsproces af ansøgninger til Puljen til kulturelle formål. Drøftelsen vil danne grundlag for en beslutningssag, der kan sendes i høring hos Slagelse Kulturråd.
Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget kan drøfte nedenstående punkter enkeltvist i relation til udmøntning af midler til Puljen til kulturelle formål.
1. Skal driftstilskud og aktivitetstilskud under Puljen til kulturelle formål lægges sammen?
Puljen til kulturelle formål er delt i aktivitetstilskud og driftstilskud. Aktivitetstilskud er til selve aktiviteten, hvor driftstilskud kan understøtte for eksempel rammerne for aktiviteten - lokaler, teknik, forbrug mv.
I den samlede politiske proces omkring puljen har der været tilkendegivet oplevelser af, at det kan være vanskeligt at skelne mellem de to tilskudstyper. Tilsvarende har administrationen også oplevet ansøgere, der ikke har klart overblik over, hvilken tilskudstype, der skal ansøges i forhold til deres behov. Hvis man som ansøger søger til både drift og aktiviteter, så skal det alligevel samles til en fælles ansøgning om driftstilskud.
For at forsimple processen for ansøgere kunne driftstilskud og aktivitetstilskud sammenlægges til en pulje med samme retningslinjer, samt skabe bedre overblik og sammenhæng i den politiske og administrative behandling.
I og med alle har ret til at søge både aktivitets- og driftstilskud vil det ikke have en direkte betydning for, hvor mange ansøgere, der kommer.
Forventeligt vil ansøgninger, der inkluderer drift blive sendt tidligt i forhold til økonomisk afklaring.
2.Ansøgningsfrister politisk og administrativt:Driftstilskud har en fast ansøgningsfrist året forinden. Aktivitetstilskud har løbende ansøgningsfrist. Driftstilskuddene er oftest blevet behandlet på december-udvalgsmødet inden det nye år. Aktivitetstilskud er for størstedelen blevet behandlet på årets første udvalgsmøde. Erfaringerne har vist, at langt de fleste ansøgninger om aktivitetstilskud indsendes til førstkommende udvalgsmøde i det nye år. Når driftstilskuddene er behandlet i december viser tidligere år, at lige over halvdelen af Puljen til kulturelle formål er opbrugt. Når aktivitetstilskuddene i januar er behandlet, viser erfaringen fra tidligere år, at der kun er ca. 4 % tilbage i Puljen til kulturelle formål til resten af året. Dette gør sig dog ikke gældende for 2024. Det betyder, at udvalget ikke nødvendigvis har mulighed for at bevilge det ønskede beløb til den ansøger, der får en god idé i løbet af året. Endvidere kan udvalget komme til at holde nogle penge tilbage for at afvente en større ansøgning i løbet af året, der ikke nødvendigvis kommer.
Ved at lave faste ansøgningsfrister to gange årligt, synliggøres nødvendigheden af at søge i god tid, ansøgerne får mere lige vilkår og overblikket over ansøgninger bliver tydeligere for Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget. Ulempen er, at faste ansøgningsfrister kan bremse eller forsinke de projekter og ideer (hvis de er over 50.000 kr.), som opstår i løbet af året.
Ansøgninger til administrative ansøgninger behandles efter udvalgsmødet. Overblik over indkomne ansøgninger til administrativ behandling tilføjes overblikssagen til ansøgningerne til politisk behandling.
Hvis driftstilskud og aktivitetstilskud lægges sammen jf. pkt. 1, så er administrationens forslag følgende:
Ansøgningsfrist 1: 1. oktober året forinden aktiviteten. Behandles på Kultur-, Fritids- og Turismeudvalgets møde i december. Dette vil give sikkerhed ift. de, der ansøger om tilskud til drift. Ansøgninger til administrativ behandling får svar efter udvalgsmødet.
Ansøgningsfrist 2: 1. marts samme år. Behandles på Kultur-, Fritids- og Turismeudvalgets møde i maj. Giver bedre mulighed for at søge til gode ideer, der kommer i løbet af året. Årsagen til ansøgningernes behandlingstid skyldes forårets helligdage. Ansøgninger til administrativ behandling får svar efter udvalgsmødet.
3. Niveau for involvering for Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget.
Administrationen foreslår at fastholde nuværende fordeling mellem de administrativt og politisk behandlede ansøgninger: Ansøgningsbeløb (også sammenlagt) over 50.000 kr. behandles af Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget. Ansøgninger op til 50.000 kr. behandles administrativt jf. Kompetenceplanen.
Hvis forslaget med de to årlige frister realiseres, vil administrationen lave en oversigtsag i forbindelse med de to behandlinger af ansøgninger i Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget, som giver indblik i ansøgninger til administrativt og politisk niveau. Denne sag kan vise tendenser og kategorier indenfor ansøgninger og give overblik over økonomien.
Ved at lave to faste ansøgningsfrister skabes fundament for større overblik for det politiske udvalg over de indkomne ansøgninger, økonomi og fordeling af tilskud. Overblikssagen skal ligeledes give et større indblik i de ansøgninger, som udvalget ikke skal behandle.
4. Honorar
Der har tidligere været rejst politisk opmærksomhed omkring spørgsmålet om honorar og det har været tilkendegivet, at det ikke står fuldstændigt klart, hvad honorar kan dække over.
I retningslinjerne for Puljen til kulturelle formål står:
"Vi giver som udgangspunkt ikke støtte til honorar medmindre, at vi vurderer, at honoraret er en væsentlig forudsætning for, at aktiviteten kan gennemføres."
Det har betydet, at honorar for planlægning af en aktivitet også kunne forstås som en forudsætning for aktivitetens gennemførelse.
Derfor foreslår administrationen, at formuleringen skærpes yderligere: "Vi giver som udgangspunkt ikke støtte til honorar medmindre, at vi vurderer, at honorar er en udgift til kerneaktiviteten."
Dette betyder, at der ikke kan ydes tilskud til kontinuerlig honorering til daglig drift - fx. daglig ledelse eller projektledelse forud for eller efterfølgende til et kulturelt arrangement, da dette ikke anses for at være kerneaktiviteten. Der kan til gengæld godt ydes honorar til undervisning eller foredrag, hvis dette er kerneaktiviteten.
Ved eventuelt at give mulighed for, at der kan gives honorar uden, at det er en en forudsætning for aktiviteten, åbnes der for at kunne yde støtte til lønninger i arbejdet med og omkring et projekt, og dermed er der færre midler til selve de kulturelle aktiviteter.
Administrationen vurderer, at det er vigtigt, at tilskud fra Puljen til kulturelle formål går til selve den kulturelle aktivitet, da det ellers vil udfordre det frivillige arbejde omkring en kulturel aktivitet. Administrationen vurderer, at tilskud i forhold til honorar stadig skal være en mulighed, da det vil være en forudsætning fx ift. foredragsholder, skuespiller, musiker eller lignende, hvis de er kerneaktiviteten. Det er lovgivningsmæssigt muligt at give tilskud til honorar. Slagelse Kommune har ikke andre puljer, der kan søges, hvor man kan få støtte til honorar uden, at det er honorar til kerneaktiviteten fx en foredragsholder.
5. Flerårige kulturelle samarbejdsaftaler
Der har tidligere været politisk tilkendegivet, at en anden måde at yde tilskud på kunne være igennem flerårige kulturelle samarbejdsaftaler. Her kunne en del af Puljen til kulturelle formål bruges til kulturelle samarbejdsaftaler med en forening.
Hvis ikke finansieringen af samarbejdsaftalerne skal komme fra Puljen til kulturelle formål, skal finansieringen afklares i en videre proces.
Samarbejdsaftaler vil, udover at være flerårige, netop have fokus på samarbejdet omkring et projekt med Slagelse Kommune. Slagelse Kommune vil kunne stille krav i aftalen for det økonomiske tilskud.
Derfor foreslår administrationen, at samarbejdsaftaler ikke er underlagt retningslinjerne for Puljen til kulturelle formål, fordi der skal kunne stilles specifikke krav til det konkrete projekt, hvilket ikke gøres direkte i retningslinjerne for kulturelle formål. Derudover kan der træffes en politisk beslutning om, hvorvidt et økonomisk tilskud i en samarbejdsaftale skal omhandle honorar.
Samarbejdsaftaler kan ikke søges som tilskud via Puljen til kulturelle formål. En drøftelse om en eventuel samarbejdsaftale kan opstå ved, at foreningen henvender sig eller administrationen henvender sig til foreningen.
I en flerårig aftale kan modydelser defineres og en tilskudsmæssig trappemodel indbygges, som også har været drøftet politisk tidligere i processen omkring behandlingen af ansøgninger.
Hvis aktører genererer et evt. overskud skal det ikke tilbagebetales som i Puljen til kulturelle formål, men kan være med til at sikre et økonomisk fundament, som kan gøre aktiviteten økonomisk selvbærende efter aftalens udløb.
Hvis Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget går videre med forslaget til kulturelle samarbejdsaftaler, fremlægges et forslag til definition og ramme i separat sagsfremstilling.
Eventuelle kulturelle samarbejdsaftaler skal besluttes af Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget ligesom de nuværende aftaler med kulturinstitutioner som Skovgaard Mølle- og Bagerimuseum og Korsør By- og Overfartsmuseum.
6. Øvrige forslag
Ansøgninger skal jf. retningslinjerne forholde sig til fokusområderne fra Kulturstrategien, bl.a. "Arrangementer med lokalt særpræg". Administrationen foreslår, at eksemplerne under netop "Arrangementer med lokalt særpræg", nedtones og fjernes, da erfaringen er, at det kan skabe udfordringer for aktiviteter, der ikke passer ind i den lokale definition/særpræg.
Derfor forkortes forklaring til "Arrangementer med lokalt særpræg" til: Tilskud til tilbagevendende eller længerevarende kulturarrangementer, der fokuserer på arrangementer med et lokalt særpræg og oplevelser, der er særligt unikke for kommunen.
Administrationen forslår, at der pr. 1. januar 2025 alene er et sæt retningslinjer for Puljen til kulturelle formål, der både dækker de nuværende retningslinjer for aktivitets- og driftstilskud. Udkast til disse retningslinjer præsenteres i bilag til kommende beslutningssag justeret på baggrund af drøftelser og tilkendegivelser i denne sag.
Vurdering
Administrationen anbefaler en drøftelse af de forskellige muligheder og delelementer i et fremtidigt grundlag for udformningen af Puljen til kulturelle formål. Sagen indeholder mange delementer, der med fordel kan drøftes enkeltvist og som administrationen i den videre arbejdsproces vil forme til reviderede retningslinjer på baggrund af udvalgets drøftelser.
Perspektiver, som fremkommer under drøftelsessagen tages med videre i en beslutningssag.
Retligt grundlag
Kommunalfuldmagtens principper om støtte til kulturelle aktiviteter.
Efter de uskrevne kommunalfuldmagtsregler kan kommunen lovligt varetage opgaver med henblik på at støtte borgernes mulighed for fritidsaktiviteter herunder aktiviteter af generel kulturel karakter. De overordnede betingelser for en kommunal pulje til kulturelle aktiviteter er, at der skal være fri og lige adgang for borgerne til det arrangement, hvortil kommunen yder støtte, der må ikke ske direkte støtte til enkeltvirksomheder/enkeltpersoner, men kun til arrangementer arrangeret af enkeltvirksomheder/enkeltpersoner samt kommunen er ikke berettiget til at opnå fortjeneste ved kulturarrangementer.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Ingen bemærkninger.
Tværgående konsekvenser
Ingen bemærkninger.
Sagens videre forløb
Drøftelsessagen danner baggrund for en beslutningssag, som bliver præsenteret for udvalget i løbet af foråret 2024.