Kultur- og Fritidsudvalget (2018-2021) – Referat – 6. marts 2018



1. Godkendelse af dagsorden (B)

1.     Godkendelse af dagsorden (B)

Sagsnr.: 330-2017-89787               Dok.nr.: 330-2018-43723                                            Åbent
Kompetence: Kultur- og Fritidsudvalget
Beslutningstema
Godkendelse af dagsorden.
Indstilling
Centerchefen for Kultur, Fritid og Borgerservice indstiller,
1.    at  Dagsordenen godkendes
Beslutning i Kultur- og Fritidsudvalget den 6. marts 2018:
Fraværende:  Ebbe Jens Ahlgren (V), Helle Jacobsen (V)
Godkendt.

2. Orientering fra udvalget samt inspirationsopsamling fra konferencer mv. (O)

2.     Orientering fra udvalget samt inspirationsopsamling fra konferencer mv. (O)

Sagsnr.: 330-2017-89794               Dok.nr.: 330-2018-43744                                            Åbent
Kompetence: Kultur- og Fritidsudvalget
Beslutningstema
Orientering fra formanden og udvalgets øvrige medlemmer samt inspirationsopsamling fra deltagelse i konferencer mv.
Indstilling
Centerchefen for Kultur, Fritid og Borgerservice indstiller,
1.    at  Orienteringen tages til efterretning
Beslutning i Kultur- og Fritidsudvalget den 6. marts 2018:
Fraværende:  Ebbe Jens Ahlgren (V), Helle Jacobsen (V)
Taget til efterretning.
Dialogmøder med diverse aktører ligges fremover efter udvalgsmøderne.
Der planlægges møde med Guldagergaards bestyrelse i maj eller juni for at høre om bestyrelsens strategi.

3. Centerets orientering til Udvalget (O)

3.     Centerets orientering til Udvalget (O)

Sagsnr.: 330-2017-89818               Dok.nr.: 330-2018-43767                                            Åbent
Kompetence: Kultur- og Fritidsudvalget
Udvalget informeres hermed om alle puljer på kultur- og fritidsområdet. Bilagene over forbrug på de konkrete puljer er ajourført op til deadline for udsendelse af dagsorden.
KULTUR:
Pulje
Forbrug
Restbudget
Puljen til kulturelle formål
2.317.056
1.878.733
438.323
FRITID:
 
 
 
Idræts- og Fritidspuljen
682.684
104.750
577.934
Markedsføringspuljen
1.022.065
1.020.000
2.065
Puljen til selvorganiserede
154.385
6.000          (reserveret)
148.385
Gadeidrætspuljen
74.278
603 (forbrug) og 6.000      (reserveret)
67.675
Udviklingspuljen (FOU)
102.324
0
102.324
Kulturområdet:
Spil Dansk
Styregruppen bag Spil Dansk i Slagelse Kommune, der har Kulturafdelingen som tovholder, mødes i marts måned for at begynde planlægningen af årets aktiviteter.
Spil Dansk afvikles i uge 44, og som tidligere år støtter Slagelse Kommune op om aktiviteterne. I 2017 blev et nyt format med pop-up-koncerter i butikker og byrum afprøvet med god succes, og det gentages i år, hvor styregruppen arbejder på at udvide aktiviteterne med samarbejde med diverse kor om sangaftener samt flere aktiviteter for unge.
Henvendelse fra Landdistrikts-, Teknik- og Ejendomsudvalget
Landdistrikts-, Teknik- og Ejendomsudvalget har på mødet i februar drøftet forslag til ændringer i den kollektive trafik i Slagelse Kommune for 2019 og i den forbindelse drøftet forslag til udvidet/ny busrute til Vikingeborgen Trelleborg. Udvalget har bedt Kultur- og Fritidsudvalget om finansiering af den foreslåede rute.
Busruter ligger uden for Kultur- og Fritidsudvalgets kompetence og økonomi, og sagen sendes derfor tilbage til Landdistrikts-, Teknik- og Ejendomsudvalget til fortsat behandling.
Slagelse Kulturråd
Kulturafdelingen og Slagelse Kulturråd har holdt dialogmøde den 26. februar. På dagsordenen var bl.a. det kommende kulturtopmøde, der er under planlægning og forventes afholdt ultimo maj.
Fritidsområdet:
Netværksmøde for gadeidrætsaktører og selvorganiserede
I uge 12 i marts afholder Fritidsafdelingen et netværksmøde for gadeidrætsaktører og selvorganiserede idrætsaktører på det gamle posthus i Slagelse. Det overordnede formål med mødet er at få skabt et netværk på tværs af aktører inden for gadeidræt og selvorganiseret idræt. Netværksmødet har derudover til hensigt at præsentere gadeidræt og selvorganiseret idræt som et prioriteret område i Slagelse Kommune samt at give information om mulighederne for at søge Gadeidrætspuljen og Puljen til selvorganiserede. De fremmødte aktører får endvidere mulighed for at byde ind med interessante idéer og perspektiver på udviklingen af gadeidræt og selvorganiseret idræt samt for at vinde et beløb på 5.000 kr. fra hver af puljerne til at realisere en idé inden for området.
Workshop med fokus på udvikling af ”Bevægelsesåren” ved campusområdet omkring SDU
Torsdag den 1. marts fra kl. 17.00-19.30 afholder to idrætsstuderende fra SDU i samarbejde med Campusteamet og Fritidsafdelingen en workshop på Posthuset i Slagelse med fokus på udvikling af ”Bevægelsesåren”. Workshoppen har til formål at inddrage borgerne i udviklingsprocessen, herunder at indsamle viden om ønsker og behov i forhold til udviklingen af området omkring SDU Campus.
Partnerskabspuljen yder tilskud til afvikling af en streetevent i Hashøj
Åben Skole Partnerskabspuljen på i alt 30.000 kr. yder tilskud på 3.000 kr. til Hashøj IF Håndbold. Foreningen afvikler i samarbejde med Hashøjskolen og DGI en streetevent med fokus på street soccer, street handball og street basket i maj/juni 2018. Puljen yder tilskud til eventen, da denne understøtter fokus på udvikling af gadeidræt i forbindelse med Åben Skole.
Bordtennisindsats for ældre med demens
Bordtennisklubben Slagelse starter op med bordtennisaktiviteter for borgere med demens i aktivitetshusene Midgård og Teglværksparken. Bordtennis har flere fordele i forhold til demens, da det at spille bordtennis bl.a. bidrager til at træne hjernens planlægning og udøvelse af bevægelse, har en god men skånsom virkning på hjerte og kar og samtidig er hæmmende for fedme, aldersdiabetes og demens.
Firmaidræt Slagelse iværksætter ”Rigtige mænd træningsholdet” og ”Rigtige mænd løbet”
Firmaidræt Slagelse afvikler igen i år ”Rigtige mænd løbet” på Fars dag den 5. juni, og der er ligeledes mulighed for at være en del af et ”Rigtige mænd træningshold”, som træner sammen en gang ugentligt. 
Samarbejde med Gerlev Idrætshøjskole om et projekt med fokus på kamp og leg
Center for Skole, Center for Børn og Familie samt Center for Kultur, Fritid og Borgerservice ansøger sammen med Gerlev Idrætshøjskole FFD’s Folkeoplysningspulje om midler til et samarbejdsprojekt om kampkunst og leg i forbindelse med Åben Skole og Åben Dagtilbud. Såfremt det bliver muligt at realisere projektet, vil Gerlev Idrætshøjskole i perioden fra august 2018 til august 2019 arbejde med kampkunst og leg i skoler og dagtilbud, hvor der både fokuseres på børn, lærere, pædagoger og forældre.
Korsør Aqtive-Park – en gruppe, der arbejder med idé- og aktivitetsudvikling
En gruppe bestående af repræsentanter fra bl.a. forskellige idrætsforeninger, lokale borgergrupper og Korsør Bykontor arbejder målrettet på at skabe og styrke aktiviteten i Korsør Aqtive-Park (det gamle Halsskov Færgehavn). Gruppen arbejder bl.a. på at stable en sportsevent på benene i weekenden fra den 22. til den 23. juni 2018.
Markedsføringspuljen:
Administrationen har administrativt behandlet et indkommet tilbud fra Naturmaraton og har indgået aftale med dem til en værdi af 20.000 kr. svarende til restpuljen.
Viktor Hald Thorup:
Ambassadør for Slagelse Talent & Elite, Viktor Hald Thorup, der også har en markedsføringsaftale med Slagelse Kommune, vandt en fornem 5. plads til Vinter OL lørdag den 24. februar. Viktor skal videre til VM, men når han kommer hjem, arrangerer afdelingen en lille velkomstreception på Sportscollege. Datoen vil blive meldt ud til udvalget via Outlook, så snart den er klar.
Indstilling
Centerchefen for Kultur, Fritid og Borgerservice indstiller,
1.    at  Orienteringen tages til efterretning.
Beslutning i Kultur- og Fritidsudvalget den 6. marts 2018:
Fraværende:  Ebbe Jens Ahlgren (V), Helle Jacobsen (V)
Taget til efterretning.

4. Regnskabsresultat for 2017 og overførsel til 2018 (B)

4.     Regnskabsresultat for 2017 og overførsel til 2018 (B)

Sagsnr.: 330-2017-92827               Dok.nr.: 330-2018-88958                                            Åbent
Kompetence: Byrådet
Beslutningstema
Udvalget orienteres om foreløbigt regnskabsresultat for 2017. Desuden skal udvalget indstille til Økonomiudvalget og Byrådet vedr. overførsel af mindre-/merforbrug på drift og anlæg til 2018.
Baggrund
Der foreligger foreløbigt regnskabsresultat for 2017 for drift og anlæg. Resultatet på drift fremgår af bilag 1 og er fordelt på udgiftstyper samt resultat pr. enhed/virksomhed. Resultatet på anlæg fremgår af bilag 2 og er fordelt på de enkelte projekter. Bilag er vist med udgiftsområder i henhold til den ny udvalgsstruktur.
Overførsel af mer-/mindreforbrug fra 2017 til 2018 tager udgangspunkt i ”Regler for Økonomistyring og Ledelsestilsyn for Slagelse Kommune”, som er godkendt af Byrådet den 29. marts 2016 med ændring vedr. overførsel af mindreforbrug. Heraf fremgår, at:
· For Budgetramme 1 (serviceudgifter, særligt dyre enkeltsager og ældreboliger) overføres mer-/mindreforbrug mellem regnskabsårene. For merforbrug over 100.000 kr. udarbejdes handleplan til den efterfølgende budgetopfølgning, der viser plan for afvikling af merforbruget inden for 2 år.
· For Budgetramme 2 (overførselsudgifter, forsikrede ledige og aktivitetsbestemt medfinansiering) overføres mer-/mindreforbrug ikke mellem regnskabsårene.
· For Budgetramme 3 (anlæg) overfører virksomheder og centre mer-/mindreforbrug mellem regnskabsårene, idet uforbrugte rådighedsbeløb overføres fuldt ud.
· For det brugerfinansierede område overføres over-/underskud via status og derfor sker der ikke overførsel af drifts- og anlægsbevillinger
På Kultur- og Fritidsudvalgets område er budgettet fordelt på budgetramme 1 og 3.
Afvigelse fra disse hovedprincipper skal godkendes i Økonomiudvalget og Byrådet.
Økonomiudvalget behandler på mødet d. 19. marts 2018 de enkelte fagudvalgs anbefalinger med henblik på indstilling i samlet sag til Byrådet den 26. marts 2018.
A. Regnskabsresultat, drift
Regnskabsresultatet for 2017 for drift viser et samlet forbrug på 92,6 mio. kr.
Ved budgetopfølgningen ultimo september 2017 var det forventede regnskab anslået til 95,6 mio. kr.
Resultatet fordeler sig således:
Regnskabsresultat, drift

Kultur- og Fritidsudvalget

Mio. kr.
Korrigeret budget
2017
Regnskab 2017
Afvigelse
(- = mer-
forbrug)
5.1 Kultur, Fritid og Borgerservice
 
 
 
Serviceudgifter
96,6
92,6
4,0
B. Overførsel af mer-/mindreforbrug, drift (bilag 1)
Nedenstående tabel viser, hvordan overførsler på drift (Budgetramme 1) overordnet fordeler sig på udvalgets politikområder.
Overførsel af mer-/mindreforbrug, drift

Kultur- og Fritidsudvalget

Mio. kr.
Overført
fra 2016
til 2017
Overføres
fra 2017
til 2018
Tilføres
kassen
5.1 Kultur, Fritid og Borgerservice
4,9
4,0
0,0
Bilag 1 viser, for hver virksomhed og center, overførsler i henhold til ”Regler for Økonomistyring og Ledelsestilsyn for Slagelse Kommune”.
Mindreforbruget skyldes hovedsageligt, at udvalget på Kulturområdet har en række projekter, som løber over en årrække, men hvor det fulde budget var tildelt i 2017. Det drejer sig om:
· Scenefaciliteter på Korsør Fæstning: 100.000 kr.
· Ungedreven Udvikling: 185.000 kr.
· Kunst- og skulpturprojektet Min Kunst: 170.000 kr.
· Formidling af Antvorskov Klosterruin: 500.000 kr.
· Udskudte investeringer i forhold til Stadsarkivet: 70.000 kr.
· Uforbrugte midler i Puljen til kulturelle formål: 105.000 kr. samt
· Udgifter til refusionsopg. ved Musikhusets overgang til selveje: ca. 800.000 kr.
På fritidsområdet skal Kultur- og Fritidsudvalget disponere ca. 1,2 mio. kr. fra provenu vedr. Slagelse Stadion i løbet af foråret efter indstilling fra § 17,4-udvalget. Udgift i 2019 på ca. 200.000 kr. vedrørende det oprindelige anlæg af bane 3 og 4 på Slagelse Stadion foreslås endvidere finansieret herfra.
Udvalget behandler i separat sag på dette møde forslag om disponering af øvrigt mindreforbrug (550.000 kr.) på Fritidsområdet til ny bookingportal.
Herudover overføres 60.000 kr. vedrørende svømmehallerne til inventar samt ca. 130.000 kr. vedrørende Begravelseshjælp og kørsel til speciallæge på Borgerserviceområdet.
C. Overførsel anlæg (bilag 2)
Regnskabsresultatet for 2017 viser for anlæg samlet uforbrugte rådighedsbeløb på 1,9 mio. kr.
Ved budgetopfølgningen ultimo september 2017 var det forventede uforbrugte rådighedsbeløb anslået til 0,5 mio. kr.
Nedenstående tabel viser, hvordan overførsler på anlæg overordnet fordeler sig på udvalgets politikområder. En mere detaljeret oversigt kan ses i bilag 2.
Overførsel af uforbrugte rådighedsbeløb, anlæg

Kultur- og Fritidsudvalget

Mio. kr.
Overføres
fra 2017
til 2018
5.1 Kultur, Fritid og Borgerservice
1,9
Mindreforbruget vedrører projekter, der er udskudt fra 2017 og udføres i 2018.
Retligt grundlag
Kommunalbestyrelsen skal jf. styrelseslovens § 42 stk. 7 fastsætte og beskrive regler for, hvordan kommunens kasse- og regnskabsvæsen skal indrettes.
Reglerne for overførselsadgang af drift og anlæg fremgår af ”Regler for Økonomistyring og Ledelsestilsyn for Slagelse Kommune” afsnit 1.3.
Handlemuligheder
Udvalget kan godkende indstilling fra administrationen vedr. overførsel af mer-/mindreforbrug for drift og anlæg, eller udvalget kan for specifikke områder anbefale Økonomiudvalget og Byrådet, at der gives dispensationer for de nævnte hovedprincipper.
Vurdering
Administrationen anbefaler at kommunens styringsregler følges, og at der overføres uforbrugte budgetrammer fra 2017 til 2018 som angivet i bilag 1.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Indstilling fra administrationen indebærer, at der vedr. drift skal overføres mindreforbrug på netto 4,0 mio. kr. fra 2017 til 2018.
Tilsvarende betyder indstillingen, at der samlet overføres uforbrugte rådighedsbeløb på anlægsprojekter for samlet 1,9 mio. kr.
Rent teknisk finansieres overførslerne over kassen.
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Børne- og ungedirektøren indstiller på forvaltningens vegne,
1.    at orientering om foreløbigt regnskabsresultat for 2017 tages til efterretning
2.    at fagudvalget anbefaler Økonomiudvalget, at der til drift på Kultur- og Fritidsudvalgets område til fordeling på de respektive enheder overføres et samlet mindreforbrug på i alt 4,0 mio. kr.
3.    at fagudvalget anbefaler Økonomiudvalget, at der på Kultur- og Fritidsudvalgets område overføres et samlet uforbrugt rådighedsbeløb til anlæg på i alt 1,9 mio.kr.
Beslutning i Kultur- og Fritidsudvalget den 6. marts 2018:
Fraværende:  Ebbe Jens Ahlgren (V), Helle Jacobsen (V)
Ad 1: Taget til efterretning.
Ad 2: Kultur- og Fritidsudvalget anbefaler Økonomiudvalget, at der til drift på Kultur- og Fritidsudvalgets område til fordeling på de respektive enheder overføres et samlet mindreforbrug på i alt 4,0 mio. kr.
Ad 3: Kultur- og Fritidsudvalget anbefaler Økonomiudvalget, at der på Kultur- og Fritidsudvalgets område overføres et samlet uforbrugt rådighedsbeløb til anlæg på i alt 1,9 mio.kr.

5. Kompetenceplan 2018 (D)

5.     Kompetenceplan 2018 (D)

Sagsnr.: 330-2017-62614               Dok.nr.: 330-2018-9512                                              Åbent
Kompetence: Fagudvalgene
Beslutningstema
Fagudvalgene skal drøfte kompetenceplanen, hvor kommunens opgaver er uddelegeret.
Baggrund
Da der er kommet ny styrelsesvedtægt skal kompetenceplanen opdateres, således at den svarer til den nye udvalgsstruktur. Administrationen har derfor gennemgået kompetenceplanen fra tidligere byrådsperiode, således at opgaverne bliver flyttet ud på de nye udvalg. Denne flytning skal godkendes af Byrådet.
Principperne bag kompetenceplanen er vedhæftet som bilag. Bilaget beskriver blandt andet forholdet mellem Styrelsesloven, Styrelsesvedtægten og kompetenceplanen.
Ajourføringen
Økonomiudvalget og Byrådet besluttede på møder henholdsvis den 11. og 18. september 2016, at der, i forbindelse med opdatering af kompetenceplanen, skulle ske en ajourføring med afsæt i en administrativ ajourføring af de gældende kompetenceforhold, herunder forslag til kompetenceændringer. Dette gøres blandt andet fordi der hele tiden sker ændringer, glidninger af opgaver og ændrede ønsker til opgavefordelingen.
Der er taget udgangspunkt i den senest godkendte kompetenceplan fra 2016, og den er så løbende blevet administrativt ajourført med de konkrete politiske beslutninger om kompetenceændringer, der er truffet siden. Det handler kun om et par stykker. Disse er ikke markeret i den vedhæftede kompetenceplan.
Administrationens forslag til ændringer er vedhæftet som bilag.
Alle ændringer, der er foreslået af administrationen, er i den vedhæftede kompetenceplan markeret med rødt. Det er den foreslåede tekst, der er indsat i dokumentet.
Følgende principper er dog grundlæggende for kompetenceplanen:
Tværgående politikker er Byrådets kompetence. Det samme gælder overordnede serviceniveauer omfattende alle kommunens borgere. Politikker og serviceniveauer på de enkelte fagområder er udvalgenes kompetence. Det samme gælder udmøntningen af de tværgående politikker i strategier inden for de enkelte fagområder. Opdatering af serviceniveauerne med baggrund f.eks. i ændret lovgivning, hvor der ikke ændres væsentligt på serviceniveauet, er administrationens kompetence, eventuelt med efterfølgende orientering af det relevante fagudvalg.
Indgreb (eller håndhævelse af en fastsat pligt f.eks. tilslutningspligt) er administrationens kompetence med efterfølgende orientering af udvalget i de generelle typer af sager, hvor udvalget måtte ønske det (fordi der er tale om enkeltsagsbehandling med baggrund i en allerede fastlagt ramme).
Støtte fra midler under udvalgets område er udvalgets kompetence (meddelelsen af støtten beror på et skøn), denne kompetence kan eventuelt udøves gennem fastsættelse af retningslinjer, som administrationen forvalter i forhold til enkeltansøgninger.
Fagudvalgenes drøftelser i nærværende sag, vil blive indskrevet i en ny sag, som igen forelægges fagudvalgene i april, inden beslutning i Byrådet.
Retligt grundlag
Beslutning om kompetenceændringer er Byrådets kompetence.
Handlemuligheder
Ingen bemærkninger.
Vurdering
Det anbefales, at de foreslåede ændringer drøftes.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Ingen bemærkninger.
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Den konstituerede kommunaldirektør indstiller,
1.    at Fagudvalgene skal drøfte kompetenceplanen
Beslutning i Erhvervs- og Turismeudvalget den 5. marts 2018:
Fraværende:  Villum Christensen (I)
Godkendt. Evt. afskedigelser eller indgriben i forhold til handleplaner, der ikke overholdes eller af direktionen vurderes ikke at kunne overholdes, skal orienteringen til udvalget ske før der tages konkrete skridt i forhold til handleplanerne.
Beslutning i Landdistrikts-, Teknik- og Ejendomsudvalget den 5. marts 2018:
Fraværende:  Anne Bjergvang (A), Ole Drost (V)
Drøftet.
Beslutning i Beskæftigelsesudvalget den 5. marts 2018:
Fraværende: 
Udvalget forventer, at formuleringerne på side 3 "Ændringer i serviceniveau eller indledning af afskedigelsesprocedurer ved store regnskabs- og budgetmæssige afvigelser" og "Afskedigelser og/eller ændringer i serviceniveau, som sker pga. økonomiske handlingsplaner" betyder at udvalget i sådanne sager orienteres inden administrationen træffer beslutning herom.
Udvalget ønsker endvidere at blive inddraget, når der drøftes afskedigelsessager i regi af Sektor MED.
Helle Blak (F) henholder sig den beslutning der blev truffet på byrådsmødet 28. august 2017.
Beslutning i Miljø-, Planlægning- og Bæredygtighedsudvalget den 5. marts 2018:
Fraværende:  Anne Bjergvang (A)
Drøftet.
Beslutning i Børne- og Ungeudvalget den 5. marts 2018:
Fraværende: 
Drøftet med følgende bemærkninger:
Udvalget ønsker, at der sker ændring i forslaget til |Kompetenceplan| af 26. marts 2018.
Side 8: vedrørende "ændringer i serviceniveau.." og "afskedigelser og /eller ændringer.." rettes i forhold til |Evt. Afskedigelser eller indgriben i forhold til handleplaner, der ikke overholdes eller af direktonen vurderes ikke at kunne overholdes, så skal orienteringen til udvalget ske før, der tages konkrete skridt i forhold til handleplanerne.
Side 5: Udvalget ønsker til udvalgsmødet i april at få forelagt en beskrivelse af konsekvenser ved at ændre kompetencen i forhold til "Rammer for tilsyn, § 5" og "Evaluere pædagogiske læreplaner § 10, stk. 2".
Beslutning i Kultur- og Fritidsudvalget den 6. marts 2018:
Fraværende:  Ebbe Jens Ahlgren (V), Helle Jacobsen (V)
Der indarbejdes ændring vedrørende punkt 7 og 8 under øvrige forhold, således at udvalget orienteres, inden beslutninger træffes.

6. Forsamlingshuse - Tilskud til vedligehold 2018-20 (B)

6.     Forsamlingshuse - Tilskud til vedligehold 2018-20 (B)

Sagsnr.: 330-2017-60200               Dok.nr.: 330-2018-69305                                            Åbent
Kompetence: Kultur- og Fritidsudvalget
Beslutningstema
Kultur- og Fritidsudvalget skal godkende bevilling af tilskud til vedligehold til forsamlingshuse i perioden 2018-20. Tilskud i 2019 og 2020 bevilges under forudsætning af uændret budget i de to år.
Baggrund
Forsamlingshuse i Slagelse Kommune søger om tilskud til vedligehold. Der er 23 forsamlingshuse, der er privat ejet og benyttes både som ramme om kulturelle aktiviteter og som selskabslokaler.
Model for tilskud i 2018-20
Det tidligere Kultur-, Fritids- og Turismeudvalg besluttede i november 2017 at fortsætte den hidtidige model med en treårig periode for tilskud til vedligehold af forsamlingshuse.
En længere, sammenhængende periode giver mulighed for et godt overblik over vedligeholdelsesopgaverne samt bedre mulighed for at imødekomme større ansøgninger. Der disponeres samlet set over et større beløb over flere år, og der kan gives tilsagn om tilskud til større reparationer.
Projekter som fx renovering af tag forudsætter ofte anden ekstern støtte end forsamlingshusets egenfinansiering og kommunalt tilskud, og et tilsagn om tilskud i fx 2020 vil give et forsamlingshus tid til at arbejde på at få den samlede finansiering af projektet på plads.
Udvalget har afsat 460.000 kr. i budget 2018 i lighed med tidligere år. Beløbsrammen for 2019 og 2020 fastsættes endeligt i forbindelse med budget 2019 og 2020.
Indstilling til bevilling af tilskud
Det tidligere Kultur-, Fritids- og Turismeudvalg har givet Kontaktudvalget for Forsamlingshusene i Slagelse Kommune indstillingsret vedr. fordeling af tilskud til forsamlingshusene. Kontaktudvalget har holdt flere møder med administrationen samt møde med udvalgets formand og næstformand.
Administrationen har udarbejdet et forslag til bevilling af tilskud – på baggrund af Kontaktudvalgets første forslag til fordeling af tilskud. Kontaktudvalgets oprindelige forslag indeholdt tilskud udbetalt i rater, som ikke lever op til kommunens retningslinjer for udbetaling af tilskud.  Kontaktudvalget har efterfølgende udarbejdet nyt forslag til bevilling af tilskud. Begge forslag er vedhæftet som bilag.
Kommunegaranti
Kontaktudvalget har et ønske om, at der ud over tilskuddene til forsamlingshusene kan bevilges tilskud i form af kommunegaranti for realkreditlån.
Byrådet skal på mødet ultimo marts behandle revision af principperne for kommunal garantistillelse, og udvalget kan på dette møde tage en forudgående drøftelse.
Vedligehold og/eller drift
Midlerne til forsamlingshusene er oprindeligt afsat til ”vedligehold”, som ikke er nærmere defineret. Administrationen vil i løbet af 2018 - i dialog med Kontaktudvalget samt Center for Kommunale Ejendomme - udarbejde retningslinjer for, hvilke vedligeholdelsesopgaver der kan bevilges tilskud til, så retningslinjerne er klar til den kommende ansøgningsrunde.
Retligt grundlag
Kommunalfuldmagtens principper giver kommunen mulighed for at give tilskud til vedligehold til den del af bygningen, der anvendes til de kulturelle aktiviteter. Kommunen kan ikke støtte den del af driften, der vedrører fx kommerciel virksomhed ved private fester i husene.
Handlemuligheder
Kultur- og Fritidsudvalget kan
a. bevilge tilskud til forsamlingshusene som fremlagt i administrationens forslag,
b. bevilge tilskud til forsamlingshusene som fremlagt i Kontaktudvalgets forslag eller
c. bevilge tilskud til forsamlingshusene på et andet grundlag.
Vurdering
Administrationen vurderer, at tilskuddene er med til at sikre en løbende vedligeholdelse af forsamlingshusene, der spiller en vigtig rolle som samlingssteder og ramme om kulturelle aktiviteter. Derudover er en stor del af aktiviteterne i forsamlingshusene knyttet op på husenes funktion som selskabslokaler, der efter administrationens vurdering er kommerciel virksomhed, som kommunen ikke må støtte.
Administrationen indstiller derfor, at der bevilges tilskud til renovering af forsamlingshusene med tilskud på ca. 50 % af den samlede udgift til en opgave, således at forsamlingshuset selv finansierer en resterende del af opgaven i forhold til driften med private selskaber.
I administrationens forslag er der fokuseret på energiforbedring, vedligehold af tag o. lign. samt tilskud til at komme i gang med større projekter. Enkelte tilskud bevilges derfor under forudsætning af, at forsamlingshuset fremsender en plan for udførelse og samlet finansiering af projektet. Kommunen kan ikke yde tilskud ”på forhånd”, således at tilskud udbetales et eller flere år, før selve arbejdet udføres.
Kontaktudvalgets forslag til fordeling af tilskud tager udgangspunkt i, at tilskuddet som hovedregel skal dække hele udgiften til renoveringsopgaven, dog således at enkelte huse med opsparede midler kan dække en del af udgiften selv. Kontaktudvalget forudser, at flere af de større tilskud ønskes suppleret med tilskud i form af kommunegaranti.
Øvrige forhold
Center for Kommunale Ejendomme har hjulpet med gennemgang af ansøgningerne og har besigtiget flere af forsamlingshusene. Centret har ingen særlige kommentarer ift. projekterne.
Tilskud bevilges under forudsætning af, at forsamlingshusets vedtægter beskriver, at evt. overskud ved forsamlingshusets ophør skal anvendes til kulturelle formål, samt at vedtægterne generelt er tidssvarende. Enkelte forsamlingshuse har et hængeparti her eller vedrørende godkendelse af regnskab, og tilskud udbetales, når disse forhold er på plads.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Ingen bemærkninger.
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Centerchefen for Kultur, Fritid og Borgerservice indstiller,
1.    at Kultur- og Fritidsudvalget bevilger tilskud til forsamlingshusene som fremlagt i administrationens forslag.
Beslutning i Kultur- og Fritidsudvalget den 6. marts 2018:
Fraværende:  Ebbe Jens Ahlgren (V), Helle Jacobsen (V)
Godkendt.
Kultur- og Fritidsudvalget forventer at drøfte kommunegaranti på Byrådets møde i marts. Kultur- og Fritidsudvalget ønsker en yderligere dialog med kontaktudvalget om at fremme livet i forsamlingshusene.

7. Aktivitetstilskud 2018: Korsør Bio's Venner (B)

7.     Aktivitetstilskud 2018: Korsør Bio's Venner (B)

Sagsnr.: 330-2018-7410                 Dok.nr.: 330-2018-100332                                          Åbent
Kompetence: Kultur- og Fritidsudvalget
Beslutningstema
Korsør Bio’s Venner søger om aktivitetstilskud på 125.000 kr. i 2018 til aktiviteter i Korsør Biograf Teater.
Baggrund
Korsør Biograf Teater er en foreningsdrevet biograf, der drives frivilligt af Korsør Bio’s Venner, der består af ca. 35 medlemmer. Der vises flere film dagligt, minimum 4 eftermiddagsforestillinger og 3 aftenforestillinger i weekenden.
Korsør Biograf har fokus på dels at bidrage til et alsidigt kulturliv i Korsør med arrangementer, hvor film er omdrejningspunktet, gerne suppleret med relevant formidling. Derudover mener Korsør Biograf, at gode biografvaner skal etableres så tidligt som muligt. Derfor forsøger biografen at sikre et spændende og alsidigt tilbud til børn, både i samarbejde med skolen og biblioteket og gennem et generelt stort fokus på børnefilm i weekenden og skoleferierne.
Forventede aktiviteter i 2018, som foreningen søger aktivitetstilskud til:
· Lørdagsklassikeren: 1 månedlig forestilling af ældre danske og internationale film. Filmleverandøren betinger sig, at visningen er gratis.
· Cinematekets filmperler: 8 gange om året i samarbejde med Det Danske Filminstitut vises en dansk eller international filmperle kombineret med et oplæg. Oplægsholder kommer fra lokalområdet, f.eks. biblioteket, Borreby Teater eller lokale ildsjæle.
· Filmmusik: 4 gange om året. Film og foredrag med inspiration fra musikkens verden.
· Operabio: 15 gange om året fra hovedsageligt The Metropolitan Opera. Der vil også blive vist oplæg og/eller interview med stykkets aktører.
· Ønskebrønden: 25 gange om året kan biografens brugere ønske film, der skal vises i biografen.
· DOXBIO: 8 gange om året vises dokumentarfilm udviklet af DOXBIO. Filmene vil som regel kombineres med debat, kunstnerinterview, musikevents eller lignende.
· Senior: ca. 10 gange årligt. For seniorerne vises der ca. en månedlig formiddagsforestilling, så de ældre, der ikke er trygge ved at færdes ude efter mørkets frembrud, også kan komme i biografen.
· Baby Bio: ca. 10 gange årligt. For nybagte forældre vises ca. en månedlig formiddagsforestilling, hvor baby kan komme med ind i biografen.
· Tøseaften: 4 gange om året. En filmoplevelse kombineres med mad fra en lokalleverandør og en aktivitet, der lægger op til aftenens film. Det kan f.eks. være et modeshow eller livsstilsforedrag.
Lørdagsklassikeren, Cinematekets filmperler (kombinationen med oplæg) og Filmmusik er nye aktiviteter.
Korsør Bio’s Venners budget for de ansøgte aktiviteter er vedlagt som bilag. Der budgetteres med et underskud på 23.860 kr., hvis det ansøgte aktivitetstilskud fra Puljen til kulturelle formål bevilges.
Korsør Bio’s Venner modtog 75.000 kr. i tilskud i 2017. Korsør Bio’s Venners regnskab for 2016 viser et underskud på 5.438 kr. og en likvid beholdning på 118.929 kr.
Retligt grundlag
Retningslinjerne for Puljen til kulturelle formål 2018, der bygger på kommunalfuldmagtens principper for støtte til kulturelle aktiviteter.
Handlemuligheder
Kultur- og Fritidsudvalget kan
a) bevilge de ansøgte 125.000 kr. i aktivitetstilskud for 2018.
b) bevilge et andet beløb i aktivitetstilskud for 2018.
c) give afslag på ansøgningen.
Vurdering
Center for Kultur, Fritid og Borgerservice vurderer, at udvalgte dele af Korsør Bio’s Venners aktiviteter i 2018 lever op til retningslinjerne for Puljen til kulturelle formål ift. principperne om støtte til aktiviteter, der kobler professionelle og frivillige.
Centret vurderer, at der kan ydes støtte til følgende tre aktiviteter:
· Cinematekets filmperler – 8 filmfremvisninger i 2018.
Aktiviteten skaber en kobling mellem lokale aktører og filmen. Aktiviteten lever derved op til princippet om støtte til frivillighed og professionalisme. Aktivitetens kobling med oplæg er derudover et nyt initiativ.
· Operabio – 15 filmfremvisninger i 2018.
Aktiviteten er medvirkende til at sikre et smalt, professionelt kulturtilbud til en målgruppe, der ellers ikke ville have mulighed for at få denne oplevelse. Aktiviteten lever derved op til princippet om støtte til frivillighed og professionalisme.
· DOXBIO – 8 filmfremvisninger i 2018.
Aktiviteten er medvirkende til at sikre et smalt, professionelt kulturtilbud til en målgruppe, der ellers ikke ville have mulighed for at få denne oplevelse. Aktiviteten kan kun opnå tilskud, hvis foreningen sikrer, at den kombineres med debat, kunstnerinterview, musikevents eller lignende. Aktiviteten lever derved op til princippet om støtte til frivillighed og professionalisme.
Derudover vurderer centret, at der kan ydes støtte til foreningens to nye initiativer – Lørdagsklassikeren, 12 filmfremvisninger i 2018, og Filmmusik, med 4 filmfremvisninger i 2018, da foreningen med disse initiativer afprøver nye former for aktiviteter. Budgettet for aktiviteten Filmmusik løber dog rundt i sig selv og behøver derfor ikke tilskud for at kunne gennemføres.
I alt kan der ydes støtte til 47 filmfremvisninger i 2018.
På baggrund af det indsendte budget vurderer Center for Kultur, Fritid og Borgerservice, at der kan ydes aktivitetstilskud på 78.600 kr. i 2018 til udvalgte aktiviteter.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Centerchefen for Kultur, Fritid og Borgerservice indstiller,
1.    at Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget bevilger 78.600 kr. i aktivitetstilskud til Korsør Bio’s Venner i 2018 fra Puljen til kulturelle formål.
Beslutning i Kultur- og Fritidsudvalget den 6. marts 2018:
Fraværende:  Ebbe Jens Ahlgren (V), Helle Jacobsen (V)
Godkendt.

8. Lokaletilskud - Orientering om beslutningspunkter og analyse (E)

8.     Lokaletilskud - Orientering om beslutningspunkter og analyse (E)

Sagsnr.: 330-2017-73517               Dok.nr.: 330-2018-97195                                            Åbent
Kompetence: Kultur- og Fritidsudvalget
Beslutningstema
Kultur- og Fritidsudvalget orienteres om pågået arbejde mhp. at øge budgetsikkerheden på lokaletilskudsområdet. KF-udvalget skal i efterfølgende sagsfremstillinger beslutte tiltag mhp. overholdelse af budgettet til lokaletilskud samt fremadrettede handlinger for at opnå bedst mulig udnyttelse af kommunale, lejede og ejede faciliteter i relation til lokaletilskudsområdet.
Baggrund
På baggrund af et merforbrug på budgetrammen til lokaletilskud indstillede Folkeoplysningsudvalget til Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget på mødet den 26. januar 2016, at retningslinjerne for lokaletilskudskontoen/området blev gennemgået, sådan at der ikke fremover kom overskridelser. Det blev foreslået, at såfremt der blev fremsat ønsker til vedligeholdelse, skulle det på forhånd godkendes af Center for Kultur, Fritid og Borgerservice og kunne indeholdes i budgetrammen. I forbindelse med at Folkeoplysningsudvalget indstiller budgettet til KFT-udvalget, forholder udvalget sig også til, om især vedligeholdelse kan indeholdes i budgettet.
Slagelse Kommune ønsker at sikre en god og effektiv udnyttelse af lokaletilskud til foreninger, der tilbyder idræt og andre fritidsaktiviteter til kommunens borgere. Gennem enkelthed, gennemskuelighed og oplevet retfærdighed ønsker kommunen at ensrette eller ligestille tildelingskriterierne samt gøre det overskueligt og forståeligt for alle, hvorfor tildelingen er, som den er.
I samarbejde med BDO er der foretaget en analyse af lokaletilskudsområdet med det overordnede mål at få mest mulig aktivitet for de afsatte midler til lokaletilskud samt at udarbejde anbefalinger til fremadrettet håndtering af området, så budgetoverholdelse opnås. I den forbindelse er der foretaget en vurdering af tildelingskriterierne, en vurdering af hensigtsmæssigheden af lokaletilskudsydelse samt timekøb. 
Der har i regnskabsårene 2015 og 2016 været et betragteligt merforbrug på lokaletilskudskontoen, som efter politisk beslutning skal dækkes indenfor FOU’s samlede budget. I 2017 vurderes det, at merforbruget på kontoen er minimalt.
I de efterfølgende sagsfremstillinger skal KF-udvalget tage stilling til følgende områder:
· Udskillelse af budget til timekøb – herunder udspil fra Gerlev Idrætshøjskole.
· Tilskudsmodel til rideklubber – politisk besluttet sats med max. beløb pr. tilskudsberettiget medlem.
· Fremadrettede tiltag vedr. facilitetsudnyttelse.
Retligt grundlag
Folkeoplysningsloven.
Handlemuligheder
Center for Kultur, Fritid og Borgerservice ser følgende muligheder:
A) Kultur- og Fritidsudvalget tager sagen til efterretning.
Vurdering
Administrationen vurderer, at der nu er udviklet et administrativt værktøj af BDO til registrering af data, som desuden er relevant i afrapporteringen til udvalgsniveauet, og som med tiden vil skabe historik og overblik samt lette administrationen i det daglige. Værktøjet kan fremadrettet udbygges med områder som f.eks. aktivitetstimer, som kan gøre beslutningsgrundlaget stærkere.
Yderligere vurderinger fremgår af efterfølgende beslutningssager.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Beskrives i de efterfølgende beslutningssager.
Konsekvenser for andre udvalg
Et nyvalgt Folkeoplysningsudvalg kan med fordel tage en drøftelse af:
- Lighedsprincipper.
- Hvor meget lokaletilskud ydes der til sammenlignelige foreninger.
- Aktivitetslokaler contra klublokaler.
Referat af Folkeoplysningsudvalgsmødet den 11. januar er vedlagt som bilag.
Indstilling
Centerchefen for Kultur, Fritid og Borgerservice indstiller,
1.    at sagen tages til efterretning.
Beslutning i Kultur- og Fritidsudvalget den 6. februar 2018:
Fraværende: 
Sagen udsættes. Kultur- og Fritidsudvalget afventer dialog med det nuværende Folkeoplysningsudvalg. Administrationen udsender en skrivelse til foreningerne med begrundelse for, at sagen udsættes.
Beslutning i Kultur- og Fritidsudvalget den 6. marts 2018:
Fraværende:  Ebbe Jens Ahlgren (V), Helle Jacobsen (V)
Taget til efterretning.

9. Lokaletilskud - Timekøb hos private udbydere (B)

9.     Lokaletilskud - Timekøb hos private udbydere (B)

Sagsnr.: 330-2017-73517               Dok.nr.: 330-2018-97196                                            Åbent
Kompetence: Kultur- og Fritidsudvalget
Beslutningstema
Kultur- og Fritidsudvalget skal beslutte, om der skal udskilles et budget fra lokaletilskudsområdet til timekøb – herunder budgetstørrelse - hos private udbydere. Desuden skal udvalget tage stilling til loft for køb af timer i relation til udskilt budget eller loft for køb af timer ved ingen budgetudskillelse.
Baggrund
Slagelse Kommunen lejer på timebasis eller i aftalte perioder faciliteter hos private udlejere.
På Gerlev IH køber kommunen de til rådighed værende timer og stiller dem til rådighed for frivillige, folkeoplysende foreninger. Timerne betales fuldt ud af kommunen, svarende til at kommunen stiller lokalerne vederlagsfrit til rådighed for foreningerne. Timekøbet udgør en væsentlig del af budgettet til timekøb.
De foreninger som benytter bl.a. Gerlev IH og Slagelse Produktionsskole bliver således ikke ligestillet med øvrige foreninger, hvad angår egenbetaling ift. politisk bestemt lokaletilskudsprocent, ligesom de ikke er ligestillet med de foreninger, der dyrker en idrætsform, hvor kommunen stiller kommunale faciliteter gratis til rådighed, og de øvrige foreninger i mere begrænset omfang får opfyldt deres lokalebehov i forbindelse med fordeling af haltid.
I 2017 har der været timekøb på Gerlev IH, Slagelse Produktionsskole, Dyhrs Skole, Forlev Friskole og Eggeslevmagle Forsamlingshus.
I 2018 vil der ikke forekomme timekøb på Dyhrs Skole og Forlev Friskole, da de foreninger, der tidligere har benyttet lokaler her, er anvist kommunale lokaler andetsteds.
Timekøb eller foreningernes egenbetaling
Der foreligger ikke et aftalegrundlag for timekøb på Gerlev IH. Administrationen afholdte den 4. januar 2018 et møde med ledelsen på Gerlev IH med henblik på udarbejdelse af aftale vedr. timekøb eller fremtidigt lokaletilskud til foreningerne, der benytter skolens faciliteter. Gerlev IH’s ledelse tilkendegav i den forbindelse, at den ville se positivt på en nedjustering af timepriserne og fremskrivningsprocenten i fremtiden og er efterfølgende kommet med et forslag, der samlet set nedbringer Slagelse Kommunes udgifter med ca. 100.000 kr. samt nedbringer fremskrivningsprocenten af priserne fremadrettet, da oplægget er at følge KL’s takster.
Hvis foreningerne selv skal forestå timekøbet med efterfølgende lokaletilskudsmulighed, vil foreningernes egenbetaling se således ud (med udgangspunkt i seneste opgivne medlemstal):
 
 
Slagelse Kommunes udgift til timekøb
Lokaletilskud i 2018 - 80%
Fradrag for medlemmer over 25 år
Lokaletilskud (nettobeløb)
Foreningens egenbetaling
Hashøj IF, timekøb på Gerlev IH
832.340
665.872
-192.703
473.169
359.171
Slagelse Svømmeklub, timekøb på Gerlev IH
506.520
405.216
-53.853
351.363
155.157
Vestermose IF, timekøb hos Slagelse Produktionsskole
114.000
91.200
-53.652
37.548
76.452
Eggeslevmagle SG&IF, køb af omklædningsfaciliteter
41.310
33.048
-25.791
7.257
34.053
Såfremt Slagelse Kommune vælger at udbetale lokaletilskud til foreningerne i stedet for at foretage timekøb, vil der være et mindreforbrug svarende til foreningernes egenbetaling.
Retligt grundlag
Folkeoplysningsloven
Handlemuligheder
Center for Kultur, Fritid og Borgerservice ser følgende muligheder:
A) Ensrette måden at udbetale lokaletilskud på ved direkte lokaletilskudsudbetaling til foreningerne ud fra vedtaget procentsats med forventet provenu. Foreningerne vil derved få en egenbetaling som vist i ovenstående skema.
B) Indgåelse af formel aftale med udbydere af timekøb, herunder godkendelse af Gerlev IH’s udspil.
C) Beslutte at udskille budget til timekøb fra lokaletilskudsområdet til Fritids driftsbudget samt et loft for timekøb svarende til udskilt budget.
D) Beslutte ikke at udskille budget til timekøb, men loft for køb af timer.
Vurdering
I det følgende vurderes de fire ovenstående handlemuligheder:
A) Lokaletilskud i stedet for timekøb.
Administrationen vurderer, at en ensartet metode, hvor alle foreninger stilles lige, således at timekøb foretages af foreningerne med efterfølgende mulighed for at søge om lokaletilskud efter gældende regler, vil betyde, at foreningerne principielt ligestilles. En sådan overgang fra anvisning til en vis størrelse af egenbetaling kræver et passende varsel for de implicerede foreninger.
Aktuelle budgetudfordringer kan på sigt tilvejebringes ift. aktuelle timekøb hos især Gerlev IH og Slagelse Produktionsskole, hvis foreningerne selv står for timekøb, og kommunen yder lokaletilskud ud fra vedtagne procentsatser. Det vil dog få store økonomiske konsekvenser for de berørte foreningers økonomi og dermed deres aktiviteter jfr. ovenstående skema og kan ikke anbefales. Foreninger hjemmehørende på Gerlev IH vil skulle være medfinansierende og selv indkøbe timer, såfremt nuværende aktivitetsniveau ønskes opretholdt.
B) Godkendelse af Gerlev Idrætshøjskoles udspil om prisniveau og fremskrivningsprocent.
Det vurderes, at Gerlev IH’s udspil med en tilbagerulning af prisniveau til 2015-priser samt en fremadrettet fremskrivning af priser, der følger KL’s anbefalede niveau vil afstedkomme en besparelse på ca. 100.000 kr. på timekøb. 
C) Udskillelse af budget fra lokaletilskudsområdet til Fritids driftsbudget.
Hvis beløbet til timekøb udskilles fra lokaletilskudskontoen og placeres på andet kontoområde i Fritids driftsbudget, kan det få forskellige konsekvenser afhængig af placeringen og beløbets størrelse.
Såfremt beløbet til fremadrettet timekøb på ca. 1,5 mio. bliver overført til andet kontoområde, vil det ud fra foreningernes budgetønsker bevirke et manglende budget på lokaletilskudskontoen på ca. 400.000 kr. (eks. Forbedringer, som i stedet kan ansøges i Idræts- og Fritidspuljen), hvilket kræver yderligere tiltag for på sigt at opnå budgetoverholdelse:
· Igangsætning af proces med Center for Kommunale Ejendomme og foreningerne mhp. optimering af facilitetsudnyttelse.
· Igangsætning af proces for de enkelte aktivitetsområder (f.eks. rideklubber, spejdere mv.) mhp. tilpasning.
· Øget dialog med foreningerne mhp. spredning af udgifter til vedligehold. 
Administrationen anbefaler at indbygge et loft for timekøb svarende til udskilt budget, da der dermed vil være en grænse, der sikrer budgetsikkerhed til timekøb.
D) Ingen udskillelse af budget til timekøb.
Såfremt der ikke udskilles budget til timekøb anbefaler administrationen, at der indarbejdes et loft til timekøb svarende til den foreslåede budgetudskillelse i punkt C på 1.5 mio. kr. Det vil afstedkomme en grænse der har positiv effekt på budgettet til lokaletilskud.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Konsekvensen ved at omplacere et for lavt sat budget til timekøb til et andet kontoområde vil eksempelvis have følgende konsekvenser:
1) Nedlukning af udendørs idrætsanlæg
2) Nedjusteringer i driften af udearealer generelt
3) Lavere medlemstilskud
4) Lavere tilskud til leder- og instruktøruddannelse
5) Foreningerne skal selv indkøbe løsøre (mål, net, scoreboards mv.)
Konsekvenser for andre udvalg
Folkeoplysningsudvalget anbefaler, at timekøb overgår til andet budgetområde inden for Kultur- og Fritidsudvalgets område, og at det administreres af forvaltningen.
Indstilling
Centerchefen for Kultur, Fritid og Borgerservice indstiller,
1.    at  Kultur- og Fritidsudvalget udskiller 1.5 mio. kr. fra Folkeoplysningsudvalgets budget til lokaletilskud til Fritids driftsbudget.
2.    at  Der besluttes loft for timekøb svarende til udskilt budget.
3.    at  Kultur- og Fritidsudvalget godkender Gerlev IH’s udspil vedr. fremskrivning af takster fremadrettet samt tilbagerulning af timepriser til 2015-niveau.  
Beslutning i Kultur- og Fritidsudvalget den 6. februar 2018:
Fraværende: 
Sagen udsættes. Kultur- og Fritidsudvalget afventer dialog med det nuværende Folkeoplysningsudvalg. Administrationen udsender en skrivelse til foreningerne med begrundelse for, at sagen udsættes.
Beslutning i Kultur- og Fritidsudvalget den 6. marts 2018:
Fraværende:  Ebbe Jens Ahlgren (V), Helle Jacobsen (V)
Ad 1: Kultur- og Fritidsudvalget godkender at udskille 1.5 mio. kr. fra Folkeoplysningsudvalgets budget til lokaletilskud til Fritids budget. Udvalget ønsker, at administrationen fremlægger et oplæg, som beskriver, hvordan man over en flerårig periode kan reducere udgifterne til timekøb på niveau med det øvrige lokaletilskudsniveau.
Ad 2: Kultur- og Fritidsudvalget godkender loft for timekøb svarende til udskilt budget, jf. Ad 1.
Ad 3: Godkendt for 2018.

10. Lokaletilskud - Tilskudsmodel for rideklubber (B)

10.   Lokaletilskud - Tilskudsmodel for rideklubber (B)

Sagsnr.: 330-2017-73517               Dok.nr.: 330-2018-97197                                            Åbent
Kompetence: Kultur- og Fritidsudvalget
Beslutningstema
Kultur- og Fritidsudvalget skal beslutte en tilskudsmodel på enten 1.650 kr. eller 2.000 kr. pr. medlem under 25 år, dog max. det tilskud som den generelle tilskudsordning kan imødekomme, eller fastholde lokaletilskud efter den tilskudsordning, der pt. er gældende for øvrige foreninger i kommunen.
Baggrund
KFT-udvalget behandlede på mødet den 7. august og siden den 6. november 2017 spørgsmålet om lokaletilskudsfordeling til rideklubber. Rideklubber, ridecentre samt Folkeoplysningsudvalget havde forud for det første møde haft mulighed for at komme med høringssvar, hvad angår lokaletilskudsanalysen, og i den forbindelse også satsen for lokaletilskud pr. medlem under 25 år.
BDO forestod udarbejdelsen af analysen vedr. lokaletilskud til rideklubber og kom med 4 muligheder for tilskudsordninger. Anbefalingen blev en lokaletilskudsordning, der skulle baseres på en takst pr. medlem under 25 år, dog max. det beløb som den ordinære tilskudsordning ville kunne udløse. BDO havde estimeret en gennemsnitssats på 1.650 kr. og en besparelse på ca. 105.000 kr
Folkeoplysningsudvalget indstillede et beløb på 2.000 kr./pr. medlem under 25 år i lokaletilskud til rideklubber overfor Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget. Det tidligere KFT-udvalg ønskede, at der blev taget stilling til ovenstående vedr. rideklubber på mødet i februar 2018 i det nedsatte Kultur- og Fritidsudvalg.
I forbindelse med budgetforhandlingerne blev det besluttet, at lokaletilskuddet generelt til foreningerne skulle falde med 5%-point årligt i en periode på 4 år for i 2021 at være på 65%, som er folkeoplysningslovens minimumssats for lokaletilskud.
I nedenstående skema under ”Økonomiske konsekvenser” ses udviklingen for lokaletilskud for de 4 rideklubber over de kommende 4 år. Tallene er beregnet på grundlag af uændrede lokaleudgifter og medlemssammensætning.
BDO anførte i rapporten vedr. lokaletilskud til rideklubber, at en model med tilskud pr. medlem under 25 år i den givne situation er let at forklare og kan opleves som en retfærdig model. Det var endvidere BDO’s vurdering, at lokaletilskud pr. medlem under 25 år ville være den enkleste måde at administrere lokaletilskuddet på for såvel Slagelse Kommune som for rideklubberne. En model med lokaletilskud pr. medlem under 25 år kan med fordel suppleres med et loft, der fx kan være 85% af driftsudgifterne, men som i princippet kan være 100% af de tilskudsberettigede driftsudgifter.
Retligt grundlag
Folkeoplysningsloven.
Handlemuligheder
Center for Kultur, Fritid og Borgerservice ser følgende muligheder:
A) BDO’s indstillede sats på 1.650 kr. pr. medlem under 25 år, dog max. det tilskud som den generelle tilskudsordning kan imødekomme.
B) FOU’s indstillede sats på 2.000 kr. pr. medlem under 25 år, dog max. det tilskud som den generelle tilskudsordning kan imødekomme.
C) Den generelle tilskudsordning fastholdes med faldet på 5% point på lige fod med øvrige foreninger.
Vurdering
Administrationen vurderer, at såfremt der ikke besluttes et loft for rideklubbernes lokaletilskud, vil dette, ikke uvæsentlige øgede behov for budget, få indflydelse på det restbudget, der er til de øvrige foreninger.
Den af folkeoplysningsudvalget indstillede sats på max. 2.000 kr. pr. medlem under 25 år vil ikke virke regulerende, da foreninger, der pt. modtager en lavere sats end 2.000 kr. pr. medlem under 25 år, vil have mulighed for at øge deres lokaleudgifter, uden at dette får en konsekvens eller et incitament til at forsøge at spare på udgifterne.
Dette vil endvidere bevirke, at BDO’s estimerede besparelse på 105.000 kr. ikke vil kunne opnås og dermed have indflydelse på, hvilket budget der skal udskilles til timekøb på Gerlev IH og lignende steder. Den estimerede besparelse er reduceret, da lokaletilskudsprocenter er faldet jf. Byrådets beslutning ifm. budget 2018 og overslagsår.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Lokaletilskudsbudgettet for 2018 er 4.9 mio.
I nedenstående skemaer ses det enkelte års budgetbehov set i lyset af, hvilken ordning der besluttes.
Såfremt satsen på 1.650 kr. vælges, er der følgende budgetbehov:
2018
2019
2020
2021
80%
75%
70%
65%
1.650 kr
1.650 kr
1650%
1.650 kr
Møllebakkens Rideklub
222.579
208.668
194.757
180.845
Vemmelev Rideklub
145.200
141.192
131.779
122.366
Slagelse Rideklub
282.150
282.150
273.981
254.411
Hashøj Rideklub
66.164
62.029
57.894
53.758
Budgetbehov
716.093
694.039
658.411
611.380
Budgetbehov v. %-sats
752.469
705.440
658.411
611.380
Såfremt satsen på 2.000 kr. vælges, er der følgende budgetbehov:
2018
2019
2020
2021
80%
75%
70%
65%
2.000 kr
2.000 kr
2.000 kr
2.000 kr
Møllebakkens Rideklub
222.579
208.668
194.757
180.845
Vemmelev Rideklub
150.605
141.192
131.779
122.366
Slagelse Rideklub
313.121
293.551
273.981
254.411
Hashøj Rideklub
66.164
62.029
57.894
53.758
Budgetbehov
752.469
705.440
658.411
611.380
Vælges handlemulighed A) vil der være en mindre besparelse i 2018 og 2019, hvorimod handlemulighed B) ikke vil generere en besparelse.
Med baggrund i Byrådets beslutning om nedsættelse af tilskuddet med 5%-point årligt fra 2018-2021 vil BDO’s anbefaling om en sats på 1.650 kr. og en estimeret besparelse på ca. 105.000 kr., og FOU’s sats på 2.000 kr., i mindre grad give en besparelse.
Derimod vil en evt. væsentlig stigning i foreningernes udgifter afstedkomme et øget budgetbehov, og her vil en minimumssats på 1.650 kr. lægge en dæmper på behovet.
Som eksempel kunne være Vemmelev Rideklub. Hvis driftsudgifterne til år 2019 stiger, så lokaletilskuddet kommer op på f.eks. 160.000 kr., vil loftet være 145.200 kr. med en sats på 1.650 kr.
BDO’s rapport tænkes som den ”Rygsækmodel”, der findes på skoleområdet, hvor der ydes den samme sats/tilskud pr. elev/medlem til aktiviteter. I dette tilfælde med rideklubberne er der dog et max. beløb, som den generelle tilskudsordning kan generere, så det samlede lokaletilskud ikke udløser et beløb, der er højere end foreningens lokaleomkostninger.
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Centerchefen for Kultur, Fritid og Borgerservice indstiller,
1.    at  handlemulighed A) med en sats på 1.650 kr. besluttes, da lokaletilskuddet til rideklubberne i højere grad kan forudsiges, og det økonomiske budgetbehov justeres.
Beslutning i Kultur- og Fritidsudvalget den 6. februar 2018:
Fraværende: 
Sagen udsættes. Kultur- og Fritidsudvalget afventer dialog med det nuværende Folkeoplysningsudvalg. Administrationen udsender en skrivelse til foreningerne med begrundelse for, at sagen udsættes.
Beslutning i Kultur- og Fritidsudvalget den 6. marts 2018:
Fraværende:  Ebbe Jens Ahlgren (V), Helle Jacobsen (V)
Godkendt.

11. Lokaletilskud - Fremadrettede tiltag mhp. øget budgetsikkerhed på lokaletilskudsområdet (B)

11.   Lokaletilskud - Fremadrettede tiltag mhp. øget budgetsikkerhed på lokaletilskudsområdet (B)

Sagsnr.: 330-2017-73517               Dok.nr.: 330-2018-97199                                            Åbent
Kompetence: Kultur- og Fritidsudvalget, Landdistrikts-, Teknik- og Ejendomsudvalget
Beslutningstema
Kultur- og Fritidsudvalget (KF) og Landdistrikts-, Teknik- og Ejendomsudvalget (LTE) skal beslutte fremadrettede tiltag med henblik på at øge budgetsikkerheden på lokaletilskudsområdet og opnå bedst mulig udnyttelse af kommunale, lejede og ejede faciliteter.
Baggrund
Slagelse Kommune ønsker at sikre en god og effektiv udnyttelse af lokaletilskud til foreninger, der tilbyder idræt og andre fritidsaktiviteter til kommunens borgere. Gennem enkelthed, gennemskuelighed og oplevet retfærdighed ønsker kommunen at gøre tildelingskriterierne mere lige samt gøre det overskueligt og forståeligt for alle, hvorfor tildelingen er, som den er.
I samarbejde med BDO er der foretaget en analyse af lokaletilskudsområdet med det overordnede mål at få mest mulig aktivitet for de afsatte midler til lokaletilskud samt at udarbejde anbefalinger til fremadrettet håndtering af området, så budgetoverholdelse opnås. I den forbindelse er der foretaget en vurdering af tildelingskriterierne, en vurdering af hensigtsmæssigheden af lokaletilskudsydelse samt timekøb. 
Der har i regnskabsårene 2015 og 2016 været et betragteligt merforbrug på lokaletilskudskontoen, som efter politisk beslutning skal dækkes inden for Folkeoplysningsudvalgets samlede budget. Området forventes at balancere i 2017, bl.a. fordi foreningernes ansøgninger om tilskud til forbedringer ikke er imødekommet (er ej lovpligtigt). 
Retligt grundlag
Folkeoplysningsloven
Handlemuligheder
Center for Kultur, Fritid og Borgerservice ser følgende muligheder:
a) Igangsætning af projekt om optimering af facilitetsudnyttelse i relation til udfordringerne på lokaletilskudsområdet.
b) Vurdering af foreningernes lejeaftaler mhp. rådgivning om eventuel opsigelse og/eller genforhandling af vilkår med udlejere.
c) Gennemgang af foreningernes driftsomkostninger i relation til lokaletilskudsområdet mhp. en vurdering af eventuelle større udsving.
d) Øgning af dialogen med foreningerne med henblik på en spredning af udgifter til vedligehold over flere år.
e) Vurdering af hele aktivitetsområdet mhp. en vurdering af graden af udbetaling af lokaletilskud til aktivitetsområderne.
Vurdering
Administrationen vurderer, at det ikke er hensigtsmæssigt, at kommunen generelt indtræder som lejer på vegne af de enkelte foreninger. Dette vil medføre, at hele lokaleudgiften påføres kommunen, og at kommunen står med huslejeudgifterne i opsigelsesperioden ved lukning af en forening. Desuden vil der være en væsentlig administrativ opgave forbundet med kommunal varetagelse af lejemål. Fordelen ved kommunal varetagelse af foreningernes lejemål er primært, at der kan ryddes op i lejevilkår og kontraktforhold.
Enkelte foreninger ser selv muligheden for at dele deres lokaler. Det anbefales, at der indledes en dialog målrettet denne gruppe af foreninger, da deling af lokaler kan medføre en huslejebesparelse for foreningerne og færre kommunale udgifter til lokaletilskud. Denne dialog bredes ud til at omfatte alle foreninger, der modtager lokaletilskud. Der kan indhentes besparelser på dette område, der dog primært er relevant for mindre foreninger.
Generelt bør mulighederne for at få anvist kommunale klublokaler afdækkes sammen med foreningerne, både når foreningerne stiftes og ved stigende/aftagende medlemsantal, for en maksimering af anvendelsen. Dette vil også kunne medvirke til at sænke udgifterne til lokaletilskud på den lange bane.
Det anbefales, at administrationen i Center for Kommunale Ejendomme og Fritidsafdelingen sammen udarbejder en plan for igangsætning af tiltag.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Igangsættelse af projekter mhp. at øge budgetsikkerheden på lokaletilskudsområdet forventes at have en positiv effekt på budgettet til lokaletilskud. Det må dog forventes at være fremtidige effekter, da arbejdet vil strække sig over en længerevarende periode.
Igangsætning af alle handlemuligheder må forventes dels at kræve betydelige personalemæssige resurser, dels at strække sig over en længere periode.
Konsekvenser for andre udvalg
Folkeoplysningsudvalget anbefaler, at der udarbejdes en oversigt over foreningernes driftsudgifter, da bagudrettede tal er vigtige i forhold til den reelle udvikling.
Det vil være et særdeles omfangsrigt arbejde, der ikke kan anbefales grundet det store resursetræk.
Indstilling
Centerchefen for Kultur, Fritid og Borgerservice og centerchefen for Kommunale Ejendomme indstiller,
1.    at  Kultur- og Fritidsudvalget samt Landdistrikts-, Teknik- og Ejendomsudvalget beslutter igangsætning af projekt om optimering af facilitetsudnyttelse i relation til udfordringerne på lokaletilskudsområdet.
2.    at Kultur- og Fritidsudvalget samt Landdistrikts-, Teknik- og Ejendomsudvalget beslutter, at der foretages vurdering af foreningernes lejeaftaler mhp. rådgivning om eventuel opsigelse og/eller genforhandling af vilkår med udlejere.
3.    at Kultur- og Fritidsudvalget beslutter, at dialogen med foreningerne øges med henblik på en spredning af udgifter til vedligehold over flere år.
4.    at Kultur- og Fritidsudvalget beslutter, at der fremadrettet igangsættes en vurdering af hele aktivitetsområdet mhp. vurdering af graden af udbetaling af lokaletilskud til aktivitetsområderne.
Beslutning i Landdistrikts-, Teknik- og Ejendomsudvalget den 5. februar 2018:
Fraværende: 
Godkendt fsva. Pkt. 1 og 2.
Udvalget forventer at opgaven kan udføres inden for nuværende budgetramme.
Udvalget ønsker en orientering om den bagvedliggende kalkulation for prissætning af lokaleleje.
Der orienteres om priser for lokaleleje.
Beslutning i Kultur- og Fritidsudvalget den 6. februar 2018:
Fraværende: 
Sagen udsættes. Kultur- og Fritidsudvalget afventer dialog med det nuværende Folkeoplysningsudvalg. Administrationen udsender en skrivelse til foreningerne med begrundelse for, at sagen udsættes.
Beslutning i Kultur- og Fritidsudvalget den 6. marts 2018:
Fraværende:  Ebbe Jens Ahlgren (V), Helle Jacobsen (V)
Ad 1: Godkendt.
Ad 2: Godkendt.
Ad 3: Godkendt og herudover også en dialog med foreninger om aktivitetsfællesskaber.
Ad 4: Godkendt.

12. Fremtidens Folkeoplysningsudvalg/-råd (B)

12.   Fremtidens Folkeoplysningsudvalg/-råd (B)

Sagsnr.: 330-2017-92815               Dok.nr.: 330-2018-97200                                            Åbent
Kompetence: Byrådet
Beslutningstema
Byrådet skal tage beslutning om, hvilken type af samarbejde der i denne Byrådsperiode skal repræsentere det folkeoplysende område i et § 35, stk. 2 udvalg eller benævnt Folkeoplysningsudvalg/-råd.
Kultur- og Fritidsudvalget skal indstille til Byrådet, hvilken form det fremtidige samarbejde med de folkeoplysende foreninger skal have.
Baggrund
Ifølge Folkeoplysningsloven skal Byrådet sikre, at dem der tilbyder folkeoplysende aktiviteter i kommunen bliver inddraget, og får indflydelse på det folkeoplysende område.
Inddragelsen skal som minimum ske i forbindelse med:
· Udfærdigelse eller ændring af Folkeoplysningspolitikken
· Kommunens budget for den folkeoplysende virksomhed
· Kommunens regler for tilskud til de folkeoplysende aktiviteter
Det nuværende folkeoplysningsudvalg består p.t. af 15 medlemmer, der er valgt som repræsentanter for henholdsvis aftenskoler, idrætsforeninger, børne- og ungdomskorps, lokale handicapforeninger, øvrige ikke-idrætslige foreninger, Ungerådet, Udvalget for Aktivt Medborgerskab samt 2 Byrådsmedlemmer.
I bemærkningerne til loven står der, at Byrådet i større eller mindre grad kan delegere opgaver inden for folkeoplysningsområdet til Folkeoplysningsudvalget/-rådet.
I den seneste regulering af loven er det blevet muligt at delegere til et eller flere udvalg inden for det folkeoplysende område. En meddelt delegation vil når som helst kunne ændres eller helt tilbagekaldes til Byrådet/Kultur- og Fritidsudvalget.
Det bemærkes endvidere, at en delegation til et udvalg med brugerrepræsentation skal finde sted under skyldig hensyntagen til kommunens budget.
Byrådet beslutter, udover samarbejdets form, også vedtægter og kompetenceplan.
Retligt grundlag
Det fremgår af § 35 i Folkeoplysningsloven, at Byrådet skal beslutte formen på det fremtidige samarbejde for perioden 2018-2021.
Handlemuligheder
I det følgende beskrives 3 forskellige handlemuligheder. Der er dels et forslag om fortsættelse af nuværende praksis (C), dels et forslag (A), der bygger på Byrådets samarbejdsaftale for valgperioden 2018 – 2021, i forhold til at decentralisering er et bærende princip for organisering:
A) Et decentraliseret samarbejde med hver segment (Aftenskolesamrådet, Slagelse Idræts Råd, Børne- og Ungdomsorganisationernes Samråd samt de uorganiserede foreninger) Dialogen vedrører høringer og udvikling, der relaterer sig til segmentet herunder evt. flere segmenter sammen. Der vil også være mulighed for at tage dialogen med enkelte foreninger. Herudover har Byrådet mulighed for at sende politikker m.v. indenfor området i høring hos f.eks. Slagelse Ungeråd, Handicaprådet og Udvalget for Aktivt Medborgerskab (Integration).
B) Folkeoplysningsråd med 9 medlemmer og med 2 årlige møder. Loven har ikke noget minimumskrav til medlemmer i et udvalg, blot områdets interesser er repræsenteret.
C) Folkeoplysningsudvalg i sin nuværende form, hvor aftenskoler, idrætsforeninger, børne- og ungdomskorps, lokale handicapforeninger, øvrige ikke-idrætslige foreninger, ungerådet, Udvalget for Aktivt medborgerskab og 2 byrådsmedlemmer er repræsenteret.
Vurdering
I det følgende vurderes de tre ovenstående handlemuligheder:
A) Et decentraliseret samarbejde
Denne samarbejdsform giver mulighed for, at hvert enkelt segment (aftenskoler, spejdere (BUS), idrætsforeninger (SIR) i dialog med det politiske udvalg og forvaltningen får fokus på netop deres specifikke interesser med henblik på at udvikle de bedste løsninger for segmentet og for det folkeoplysende område som helhed.
Der vil være tale om en anden udnyttelse af de administrative ressourcer, som i dag bruges til sekretariatsbetjening, men som med denne løsning vil blive brugt i den direkte dialog med foreningerne.
Administrationen vurderer, at de 3 eksisterende råd (SIR, BUS, Aftenskolesamrådet) på samme vis som det nuværende folkeoplysningsudvalg kan varetage foreningernes interesser, da administrationen oplever en velfungerende kontakt mellem rådene og deres medlemmer (foreningerne).
B) Folkeoplysningsråd med 10 medlemmer og med 2 årlige møder
I denne form nedsættes der et råd med repræsentanter fra det folkeoplysende område. Rådets arbejde fokuseres således, at rådet er høringsorgan på området, fx ift. budget, politikker, retningslinjer osv. Dialogen kan foregå på et mere overordnet niveau mellem flere segmenter. Det kan på den ene side give en mere helhedsorienteret dialog, på den anden side kan nogle af de mindre segmenter have sværere ved at komme igennem med deres dagsordner.
De administrative ressourcer vil i nogen omfang blive brugt til rådsbetjening.
C) Folkeoplysningsudvalg i sin nuværende form
Denne handlemulighed betyder fortsat 15 medlemmer i udvalget. Som med ovenstående mulighed er der rammer for den tværgående overordnede dialog, men i endnu højere omfang kan de mindre segmenter have svært ved at komme til orde.
De administrative ressourcer kommer i høj grad til at blive brugt til sekretariatsbetjening med formandsmøder, møder, materialeudarbejdelse osv.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Det nuværende Folkeoplysningsudvalg, beskrevet som løsning C, betyder udgifter til honorering af udvalgsmedlemmer, forplejning, kursusudgifter m.v. på ca. 100.000 kr. Disse udgifter vil ikke være omfangsrige ved løsning A og B, da mødevirksomheden vil være minimal, og udgiften til honorar til udvalgsformand og medlemmer kan bortfalde helt (A) eller delvist (B).
Udover de direkte omkostninger ved at nedsætte udvalget bruger administrationen forholdsmæssigt mange ressourcer på udvalget i sin nuværende form. Dette skal ses i lyset af de besparelser, der har været på det administrative område de seneste år.
Konsekvenser for andre udvalg
Såfremt Byrådet vælger et § 35-udvalg (handlemulighed A og B), vil en del af de opgaver, der hidtil har været varetaget af Folkeoplysningsudvalget, skulle behandles i Kultur- og Fritidsudvalget og i administrationen.
Indstilling
Centerchefen for Kultur, Fritid og Borgerservice indstiller,
1.    at  Kultur- og Fritidsudvalget drøfter sagen og beslutter en fremtidig samarbejdsform for det folkeoplysende område og indstiller denne til Byrådets godkendelse.
Beslutning i Kultur- og Fritidsudvalget den 6. februar 2018:
Fraværende: 
Sagen udsættes. Kultur- og Fritidsudvalget afventer dialog med det nuværende Folkeoplysningsudvalg. Administrationen udsender en skrivelse til foreningerne med begrundelse for, at sagen udsættes.
Beslutning i Kultur- og Fritidsudvalget den 6. marts 2018:
Fraværende:  Ebbe Jens Ahlgren (V), Helle Jacobsen (V)
Sagen udsættes.

13. Folkeoplysningsudvalget 2018-2021 - Vedtægter og kompetenceplan (B)

13.   Folkeoplysningsudvalget 2018-2021 - Vedtægter og kompetenceplan (B)

Sagsnr.: 330-2017-58325               Dok.nr.: 330-2018-97201                                            Åbent
Kompetence: Byrådet
Beslutningstema
Kultur- og Fritidsudvalget skal indstille til Byrådet, hvilke vedtægter og hvilken kompetenceplan der skal være gældende for Folkeoplysningsudvalget for perioden 2018-2021.
Denne sag er kun relevant, såfremt Kultur- og Fritidsudvalget/Byrådet beslutter handlemulighed B) og C) i den foregående sag omkring ”Fremtidens Folkeoplysningsudvalg/-råd”, hvor handlemulighed B) giver minimumskompetence og C) fastholder den nuværende form, vedtægt og kompetence.
Baggrund
Folkeoplysningsloven foreskriver, at der skal nedsættes et udvalg/råd/nævn, hvor foreningerne har mulighed for som minimum at blive inddraget forud for vedtagelse/ændring af folkeoplysningspolitik, fordeling af budget og tilskudsregler.
Omfanget og karakteren af den brugerinddragelse, der skal gælde på folkeoplysningsområdet, skal nedfældes i folkeoplysningspolitikken. I Slagelse Kommune er disse ting beskrevet nærmere i ”Vedtægter for Folkeoplysningsudvalget” og kompetenceplanen for Folkeoplysningsudvalget, der er besluttet i Byrådet.
Det er i loven ikke beskrevet, hvor stort et antal medlemmer der skal sidde i udvalget/rådet. Der er i dag 15 medlemmer af Folkeoplysningsudvalget i Slagelse Kommune, hvilket er et stort antal i forhold til andre kommuner.
Der sidder pt. 2 medlemmer fra Byrådet, 2 fra aftenskolerne, 4 fra idrætsforeningerne, 1 fra børne- og ungdomskorps, 1 fra handicapforeningerne, 1 fra øvrige foreninger samt 1 medlem fra henholdsvis Ungerådet og Udvalget for Aktivt Medborgerskab. Derudover er der valgt 2 tilforordnede.
Såfremt Byrådet beslutter, at der fremadrettet skal nedsættes et råd med minimumskompetence, der kan varetage foreningernes interesser, finder administrationen det relevant at reducere medlemsantallet i rådet til 2 byrådspolitikere, 2 fra idrætsforeningerne samt 1 fra de resterende områder, i alt 10 medlemmer. Dette set i lyset af reduceret kompetence og antal møder i rådet.
Vedtægter
Vedtægterne beskriver udvalgets størrelse og sammensætning, valg af medlemmer til udvalget, møder og dagsordner, økonomi m.v.
Omfanget og karakteren af brugerinddragelsen (foreningerne) skal jfr. kommentarerne til FOL nedfælges i folkeoplysningspolitikken.
Folkeoplysningsudvalget drøftede på deres møde den 21. august 2017 de eksisterende vedtægter og kom med forslag til ændringer af indholdet. Disse ændringer kan ses i vedhæftede udkast til vedtægter.
Såfremt Kultur- og Fritidsudvalget / Byrådet i den foregående sag besluttede at nedsætte et Folkeoplysningsråd med minimumskompetence afstedkommer dette et nyt sæt vedtægter. Udkast til disse er vedhæftet denne sag.
Kompetenceplan
Kompetenceplanen beskriver, hvilke kompetencer Folkeoplysningsudvalget/rådet har fået uddelegeret til sig foruden lovens bestemmelser omkring høring, når det gælder folkeoplysningspolitik, budget og tilskudsregler. Jfr. loven skal disse fremgå af folkeoplysningspolitikken.
Såfremt Kultur- og Fritidsudvalget / Byrådet i den foregående sag besluttede at nedsætte et Folkeoplysningsråd med minimumskompetence, vil rådets kompetence være at skulle høres i forbindelse med ændringer til folkeoplysningspolitikken, budget og tilskudsregler.                                                                                                                                                                                                                                                         
Den hidtidige kompetenceplan er meget omfattende, da der er en stor grad af delegation fra Byrådet/KF-udvalget til Folkeoplysningsudvalget. Den hidtidige kompetenceplan er bilagt sagen.
Retligt grundlag
Folkeoplysningsloven
I henhold til loven (LBK nr. 854 af 11/7 2011 og ændringer til loven Lov nr. 1553 af 13/12 2016) er det Byrådet, der fastsætter de nærmere regler for udøvelsen af folkeoplysningslovens virke.
Handlemuligheder
Center for Kultur, Fritid og Borgerservice ser følgende muligheder:
A) Beslutter godkendelse af administrationens udkast til vedtægter, såfremt der vælges et Folkeoplysningsråd med minimumskompetence.
B) Beslutter godkendelse af Folkeoplysningsudvalgets udkast til vedtægter, såfremt der vælges et folkeoplysningsudvalg med udvidede kompetencer som det nuværende udvalg.
C) Beslutter godkendelse af den hidtidige kompetenceplan for Folkeoplysningsudvalget
D) Beslutter minimumskompetence jfr. Folkeoplysningsloven, hvor rådet som minimum høres omkring folkeoplysningspolitik, budget og tilskudsregler.
Vurdering
Det er administrationens vurdering, at vedtægter og kompetenceplan indeholder de elementer, der er nødvendige for at leve op til lovens minimum.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Ingen bemærkninger.
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Centerchefen for Kultur, Fritid og Borgerservice indstiller,
1.    at  KF-udvalget indstiller, at Byrådet godkender administrationens udkast til vedtægter, såfremt der vælges et Folkeoplysningsråd med minimumskompetence.
2.    at  KF-udvalget indstiller, at Byrådet beslutter minimumskompetence jfr. Folkeoplysningsloven, hvor rådet som minimum høres omkring folkeoplysningspolitik, budget og tilskudsregler.
Beslutning i Kultur- og Fritidsudvalget den 6. februar 2018:
Fraværende: 
Sagen udsættes. Kultur- og Fritidsudvalget afventer dialog med det nuværende Folkeoplysningsudvalg. Administrationen udsender en skrivelse til foreningerne med begrundelse for, at sagen udsættes.
Beslutning i Kultur- og Fritidsudvalget den 6. marts 2018:
Fraværende:  Ebbe Jens Ahlgren (V), Helle Jacobsen (V)
Sagen udsættes.

14. Renovering/udvikling af svømmehallerne (D)

14.   Renovering/udvikling af svømmehallerne (D)

Sagsnr.: 330-2017-91412               Dok.nr.: 330-2017-779157                                          Åbent
Kompetence: Kultur- og Fritidsudvalget
Beslutningstema
Udvalget skal drøfte fremtidig renovering og udvikling af svømmehallerne med henblik på at give anbefaling til prioritering af de afsatte anlægsmidler i Budget 2018-2021.
Baggrund
Kommunen driver 2 offentlige svømmehaller (1 i Korsør og 1 i Slagelse) og 2 varmtvandsbassiner (Bragesvej og Byskovgård). Alle bassiner er mellem 30 og 40 år gamle.
Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget blev i februar 2017 orienteret om drift og vedligehold af svømmehallerne (se bilag 1). I nærværende sag gives en opdateret orientering, hvor svømmehallernes udviklingsønsker også fremgår.
Svømmehaller generelt
Svømmehaller kræver generelt meget vedligeholdelse grundet det aggressive miljø og mange årlige driftstimer. Det er således uundgåeligt, at der af og til er driftsudfordringer.
Driftsudfordringer søges løst i tæt dialog med foreninger og brugere, og der informeres på svømmehallernes infoskærme samt via sociale medier og e-mails, hvis der er ændringer i fx åbningstider. Det er sjældent nødvendigt helt at lukke de enkelte bassiner.
For at sikre nødvendig forebyggende vedligeholdelse bør man på skift lukke svømmehallerne 1-2 uger om sommeren, fx Slagelse i lige og Korsør i ulige år. Center for Kommunale Ejendomme vil så afsætte ekstra ressourcer til at lave forebyggende vedligehold og dermed minimere risikoen for utilsigtede lukninger i årets løb.
Korsør Svømmehal:
Korsør Svømmehal havde et besøgstal på ca. 100.000 personer i 2017, der fordeler sig på følgende måde: Skoler/institutioner: ca. 12.000, Foreninger: ca. 64.800, offentlig svømmetid: 19.998.

Korsør Svømmehal er stort set opgraderet på klimaskærmen, men der forestår større vedligeholdelsesarbejder med beton og vandbehandlingsteknik indvendigt. På baggrund af 10-års planen for kommunens svømmehaller skal man senest i 2022 foretage en totalrenovering af dækket og øverste del af bassinerne. Derudover skal der foretages renovering af vandbehandling mv. Beløb hertil 27,5 mio. kr. Denne renovering vil være påkrævet, og man må forvente en lukkeperiode på 9-12 måneder.
Se bilag 2 for flere detaljer om 10-års plan og bilag 3-4 for rapporter om Korsør Svømmehal.
Hvad angår varmtvandsbassinet på Bragesvej, er teknik og bassin opgraderet, men omklædningsfaciliteter er ikke bygget til nuværende anvendelse.
Med den store foreningsbelægning på tid i svømmehallen er det vigtigt at gøre den offentlige svømmetid så attraktiv som mulig i de to svømmehaller for at kunne øge besøgstal og indtjening. Derfor har teamlederen i Korsør Svømmehal følgende ønsker til udvikling/opgradering af svømmehallen i Korsør:
· Ny, stor udvendig fællessauna – forventes at koste 1.250.000-1.500.000 kr.
· Varmtvandsbassin – forventes at koste ca. 11 mio. kr. 
· Crossfitbane til vand – forventes at koste 250.000-500.000 kr.
· Klatrevæg – forventes at koste 150.000-200.000 kr.
Slagelse Svømmehal
Estimeret besøgstal er ca. 175.000 om året, der fordeler sig på: Skoler: ca. 29.000, Foreninger, herunder Slagelse Svømmeklub: ca. 73.500, offentlig svømmetid: ca. 70.000.

I Slagelse Svømmehal bør klimaskærmen og indvendig vedligeholdelse inden for kort tid opgraderes. I 2013/14 blev der anvendt 1 mio. kr. på facader og i 2016/17 yderligere ca. 0,6 mio. kr. til furearbejde mv. Senest i 2019 skal de nordvendte skrå vinduesbånd udskiftes, forventet udgift: 8,5 mio. kr. Derudover må man forvente et større renoveringsarbejde omkring tagkonstruktionen senest i 2028. Forventet udgift: ca. 21,5 mio. kr.
Der er i øvrigt konstateret skader på de elektriske installationer efter klorgas-udslip 2017. Vi forsøger at få det dækket via forsikringen, men skal forvente at skulle lukke 1-2 uger i sommerferien for at udbedre skaderne. Forventet udgift: 0,2 mio. kr. I øvrigt henvises til 10-årsplaner for begge svømmehaller. Se bilag 2.
For at gøre den offentlige svømmetid så attraktiv som muligt og dermed kunne øge besøgstal og indtægter har teamlederen i Slagelse Svømmehal følgende ønsker til udvikling/opgradering af svømmehallen:
· Opdatering af billetsystem
· Opgradering af omklædningsrum til brugere/besøgende (opdatere nøglesystem, etablere plads til pusleborde, gøre rengøring lettere ved hjælp af støbte bænke + sokkel og hældning på skabe + løsning af udfordringer med farver på fliser
· Renovering af brusesystem i baderum, så problem med lavt vandtryk løses
· Opgradering af personalets omklædningsrum (nye skabe og bænke)
· Etablering af forhindringsbane og/eller klatrevæg, som kan erstatte den nedlagte rutsjebane, eller etablering af helt ny rutsjebane
Retligt grundlag
Kommunalfuldmagten giver hjemmel til drift og vedligehold af idrætsfaciliteter.
Handlemuligheder
Kultur- og Fritidsudvalget kan:
a) Drøfte fremtidig renovering af og udviklingsønsker for svømmehallerne.
Vurdering
Administrationen vurderer, at der i fremtiden skal afsættes betydelige midler for fortsat at have imødekommende, tidssvarende og vedligeholdte svømmehaller i ordentlig stand. Administrationen vurderer endvidere, at der skal afsættes midler til udvikling af svømmehallerne, hvis besøgstal og dermed også svømmehallernes indtægter skal stige.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Ingen bemærkninger.
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Centerchefen for Kultur, Fritid og Borgerservice indstiller,
1.    at Udvalget drøfter anbefalinger til renovering og udvikling af svømmehallerne.
Beslutning i Kultur- og Fritidsudvalget den 6. marts 2018:
Fraværende:  Ebbe Jens Ahlgren (V), Helle Jacobsen (V)
Drøftet.
Kultur- og Fritidsudvalget afventer dialog på Byrådsseminar den 21. marts vedr. større investeringer. Sagen genoptages.

15. Selvejende haller - udmøntning af vedtaget besparelse på rengøring (B)

15.   Selvejende haller - udmøntning af vedtaget besparelse på rengøring (B)

Sagsnr.: 330-2018-5485                 Dok.nr.: 330-2018-45811                                            Åbent
Kompetence: Kultur- og Fritidsudvalget
Beslutningstema
Kultur- og Fritidsudvalget skal udmønte den i Budget 2015 vedtagne fase 2-reduktion på rengøring.
Baggrund
I forbindelse med Budget 2015 vedtog Byrådet en optimering af hele rengøringsområdet, således at hele kommunen blev omfattet af samme rengøringsmodel.
Optimeringen var bl.a. baseret på den erfaring, der var opbygget med de første års drift i virksomheden Rengøring og Kantiner, herunder afdækning og optimering af den del af bygningsdriften, der ikke var med i Rambøll-rapporten fra 2010, som dannede grundlag for rengøringsmodellen. Blandt disse bygningsenheder var selvejende institutioner.
Reduktionen på rengøring er allerede fra 2015 foretaget på de kommunale haller, og her viser tal fra Kommunale Ejendomme, at besparelsen på hallerne i Korsør har været 36 kr. pr. m2, mens den har været 41 kr. pr. m2, hvis man medregner Nordhallen. På grund af ændret praksis ift. data findes der ikke valide tal på besparelsen i hallerne i Slagelse. 
Direktionen har med indstilling fra nedsat styregruppe på området besluttet, at den vedtagne fase 2-reduktion på rengøring skal udmøntes på de selvejende haller. Reduktionen skal først udmøntes fuldt ud i 2019 (ca. 800.000 kr.). I 2018 er reduktionen blevet udmøntet halvt, men her har Kommunale Ejendomme helt ekstraordinært holdt for.
Reduktionen på rengøring i de selvejende haller vil udgøre 49,6 kr. pr. m2, hvis hele reduktionen udmøntes på de selvejende haller. Det vil forventeligt have følgende konsekvenser for hallerne driftstilskud, hvis man fordeler reduktionen forholdsmæssigt efter hallernes areal:
m2
Reduktion vedr. rengøring
 
 
2019-priser*
Agersøhallen
531
-29.608
Dalmosehallen
3381
-188.522
Skælskørhallen
2361
-131.648
Slagelsehallen
2067
-115.254
Stillingehallen
1536
-85.646
Sørbyhallen
1996
-111.296
Vesthallen
2386
-133.042
I alt
14258
-795.016
*Med forbehold for ændring af beløbene jf. prisfremskrivningsprocenten for beregning af 2019-priser.
De selvejende haller har til brug for behandlingen af sagen indgivet et fælles høringssvar. Dette er vedlagt som bilag.
Retligt grundlag
Kommunalfuldmagten.
Handlemuligheder
Kultur- og Fritidsudvalget kan:
a) Godkende, at den fulde fase 2-reduktion udmøntes på de selvejende haller som besluttet af direktionen.
b) Beslutte, at en del af fase 2-reduktionen udmøntes på de selvejende haller og anvise, hvor den resterende reduktion skal udmøntes. Det kunne fx være på det folkeoplysende område.
c) Afvise at fase 2-reduktionen skal udmøntes på de selvejende haller og i stedet anvise en anden udmøntning.
Vurdering
Administrationen finder det rimeligt, at den vedtagne fase 2-reduktion på rengøring udmøntes på de selvejende haller. Dermed undgås en skævvridning ift. de økonomiske forudsætninger for drift af henholdsvis kommunale haller og selvejende haller samt det af brugerne oplevede serviceniveau. De kommunale haller har som nævnt allerede været igennem en lignende rengøringsreduktion, og det samme har andre kommunale enheder, selvejende børnehaver osv.
Den af de selvejende haller nævnte tidligere reduktion på 800.000 kr., som er udmøntet i den nuværende driftsaftale, var en politisk besluttet rammereduktion, der ikke var udmøntet på konkrete poster.
Administrationen vurderer ikke, at der kan reduceres på rengøringen i kommunens svømmehaller. Det skyldes dels hensynet til at kunne sikre forsvarlig rengøring i svømmehallerne, og dels at budgettet til rengøring her i forvejen er meget begrænset.
Administrationen anbefaler, at de selvejende haller går i dialog med Rengøringsservice for at få indblik i, hvad der er gjort i de kommunale haller for at optimere på rengøringen. De selvejende børnehaver i kommunen har haft gavn af at få besøg af Rengøringsservice.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Fase 2-reduktionen vil kunne få personalemæssige konsekvenser i de selvejende haller.
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Centerchefen for Kultur, Fritid og Borgerservice indstiller,
1.    at Kultur- og Fritidsudvalget godkender, at den fulde fase 2-reduktion udmøntes på de selvejende haller som besluttet af direktionen.
Beslutning i Kultur- og Fritidsudvalget den 6. marts 2018:
Fraværende:  Ebbe Jens Ahlgren (V), Helle Jacobsen (V)
Godkendt.

16. Havrebjerg G&IF - Tilskud til nyt køkken (B)

16.   Havrebjerg G&IF - Tilskud til nyt køkken (B)

Sagsnr.: 330-2018-7969                 Dok.nr.: 330-2018-69825                                            Åbent
Kompetence: Kultur- og Fritidsudvalget
Beslutningstema
Kultur- og Fritidsudvalget skal tage stilling til en ansøgning fra Havrebjerg Gymnastik & Idrætsforening om tilskud på 50.000 kr. fra Idræts- og Fritidspuljen til nyt køkken.
Baggrund
Havrebjerg Gymnastik og Idrætsforening har oplevet en medlemstilgang i deres krolfafdeling, så de ikke længere kan være i deres klubhus. Tanken var at etablere et nyt (brugt) køkken i det gamle omklædningsrum og derefter fjerne det eksisterende køkken i klubhuset, som er fra 1980.
Foreningen anfører i deres ansøgning, at de har Sjællands største krolf-forening, hvor de aktiverer en masse, hovedsageligt ældre og enlige medlemmer. I foreningen er der ca. 90 medlemmer, der alle er over 25 år. Medlemmerne har i foreningen mulighed for at møde andre ligesindede, hvad angår interesser og alder.
Foreningen søger hovedsageligt penge til materialer, da foreningen har en del medlemmer, der gerne vil gøre det meste af det praktiske arbejde i forbindelse med udskiftningen. Foreningen vurderer, at udskiftningen af køkkenet og nedtagningen af det gamle vil kræve ca. 200 timers arbejde.
Havrebjerg Gymnastik og Idrætsforenings regnskab for 2016 udviser et overskud på 1.831 kr., hvor de 29.123 kr. er indtægter, og de 27.292 kr. er udgifter. Balancen udviser pr. 31.12.2016 en egenkapital på 41.981 kr.
Retligt grundlag
Retningslinjerne for Idræts- og Fritidspuljen.
Handlemuligheder
Center for Kultur, Fritid og Borgerservice ser følgende muligheder:
A) Bevilge de ansøgte 50.000 kr. i tilskud fra Idræts- og Fritidspuljen til nyt køkken til Havrebjerg G&IF.
B) Bevilge et mindre beløb i tilskud fra Idræts- og Fritidspuljen, fx 25.000 kr.
C) Beslutte ikke at imødekomme ansøgningen om tilskud til nyt køkken.
Vurdering
Administrationen vurderer, at Havrebjerg G&IF lever op til betingelserne i retningslinjerne for puljen, da denne bl.a. støtter etablering eller tilskud til renovering af eksisterende baner eller andre faciliteter.
Administrationen vurderer, at Havrebjerg G&IF i en vis udstrækning selv skal finansiere det nye køkken, da foreningen har en egenkapital af en vis størrelse.
Bærende principper
Det er centerets vurdering, at Havrebjerg G&IF kan modtage tilskud fra Idræts- og Fritidspuljen, idet renoveringen af køkkenet er i overensstemmelse med følgende bærende principper for ansøgninger til puljen:
· Inddragelse af borgere: Foreningens medlemmer skal forestå det praktiske arbejde i forbindelse med udskiftningen af køkkenet i klubhuset.
· Medfinansiering: Foreningens medlemmer stiller deres arbejdskraft til rådighed for projektet. Foreningen har egenkapital til en vis medfinansiering.
· Idrætspolitik: Idræt for alle aldre og niveauer.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Ingen bemærkninger.
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Centerchefen for Kultur, Fritid og Borgerservice indstiller,
1.    at  Udvalget bevilger et mindre beløb i tilskud fra Idræts- og Fritidspuljen, fx 25.000 kr., så foreningen selv skal præstere en vis egenfinansiering.
Beslutning i Kultur- og Fritidsudvalget den 6. marts 2018:
Fraværende:  Ebbe Jens Ahlgren (V), Helle Jacobsen (V)
Godkendt.

17. Fællesrådet for Sct. Georgs Gilderne i Slagelse by - Tilskud til separering af kloak (B)

17.   Fællesrådet for Sct. Georgs Gilderne i Slagelse by - Tilskud til separering af kloak (B)

Sagsnr.: 330-2017-92279               Dok.nr.: 330-2018-66614                                            Åbent
Kompetence: Kultur- og Fritidsudvalget
Beslutningstema
Kultur- og Fritidsudvalget skal tage stilling til en ansøgning fra Fællesrådet for Sct. Georgs Gilderne i Slagelse by om tilskud på 57.000 kr. fra Idræts- og Fritidspuljen til separering af kloak.
Baggrund
Fællesrådet for Sct. Georgs Gilderne i Slagelse by har af Slagelse Kommune fået påbud om at separere kloakken. Kløverhuset er et spejderhus, ejet af Det Danske Spejderkorps, og har været lejet af fællesrådet siden marts 2011.
Formålet med separeringen er at adskille regn- og spildevandet, så rensningsanlægget ikke overbelastes. Separeringen er udført – idet det var et krav, at det skulle være udført inden 1. oktober 2017. Projektet er en nødvendighed for, at huset og især toiletterne kan fungere optimalt.
Fællesrådet oplyser i deres ansøgning, at det er bevist, at aktive folk – her gildebrødre i alderen fra 35–90 år, hvor de fleste er tidligere spejdere, der stadig ønsker at leve et aktivt liv, ikke er dem, der ligger systemet til last.
Mange gildebrødre er også aktive som frivillige i andre foreninger som Røde Kors, Kirkens Korshær, Stedet m.fl.
Fællesrådet for Sct. Georgs Gilderne i Slagelse by er ikke godkendt som frivillig folkeoplysende forening, da deres formål og aktiviteter ikke umiddelbart kan give dem status af folkeoplysende forening. Foreningen har snarere karakter af interesseorganisation/arrangementsforening/støtteforening.
Fællesrådet for Sct. Georgs Gilderne i Slagelse by har 90 medlemmer over 25 år (35-90 år).
Fællesrådets formål er at:
· Administrere fælles lejemål og økonomi,
· Koordinere samarbejdet mellem de enkelte gilder,
· Udgive fælles blad og mødekalender,
· Repræsentere gilderne over for offentligheden.
De 90 gildebrødre mødes jævnligt i Kløverhuset (deres lejede lokaler) for deltagelse i møder, foredrag og socialt samvær. Her planlægges spejderløb og udarbejdes poster til spejderløbene. Fællesrådet afholder spejderløb for ca. 100 spejdere i alderen 7-13 år med Kløverhuset som base hvert år. Endvidere benytter spejderne også Kløverhuset for afholdelse af fælles møder, bl.a. i forbindelse med sommerlejr. Kløverhuset stiller også lokaler til rådighed for Dansk Flygtningehjælps landsindsamling.
Kløverhusets nærmeste nabo er Frederikshøj, og når der er fælles friluftsgudstjenester får præsterne adgang til huset, så der er mulighed for omklædning m.m.
Fællesrådets regnskab for 2016 viser et overskud på 16.773 kr., hvor de 142.745 kr. er indtægter, og 125.971 kr. er udgifter. Balancen udviser pr 31.12.2016 en egenkapital på 117.689 kr.
Retligt grundlag
Retningslinjerne for Idræts- og Fritidspuljen.
Handlemuligheder
Center for Kultur, Fritid og Borgerservice ser følgende muligheder:
A) Bevilge de ansøgte 57.000 kr. i tilskud til Fællesrådet fra Idræts- og Fritidspuljen til separering af kloak.
B) Bevilge 56.273 kr. i tilskud til Fællesrådet fra Idræts- og Fritidspuljen til de faktiske afholdte udgifter til separering af kloak.
C) Bevilge et mindre beløb i tilskud fra Idræts- og Fritidspuljen, fx 15.000 kr., da foreningen ikke er en godkendt frivillig folkeoplysende forening og selv skal præstere en vis egenfinansiering.
D) Beslutte ikke at imødekomme ansøgningen om tilskud til separering af kloak.
Vurdering
Administrationen vurderer, at Fællesrådet vil kunne opnå tilskud fra Idræts- og fritidspuljen, da denne bl.a. støtter etablering eller tilskud til renovering af eksisterende baner eller andre faciliteter.
Administrationen vurderer, at Fællesrådet i en vis udstrækning selv skal finansiere separationen, da de indtægter, foreningen ellers har, bliver doneret til andre foreninger, som i forvejen er omfattet af tilskudsordninger under folkeoplysningsområdet, hvorfor Fællesrådet kan betragtes som en støtteforening, hvor kommunen ikke har indflydelse på, hvem donationerne tilfalder.
Bærende principper
Det er centerets vurdering, at Fællesrådet for Sct. Georgs Gilderne i Slagelse by kan modtage tilskud fra Idræts- og Fritidspuljen, idet separering af kloakken er i overensstemmelse med følgende bærende principper for ansøgninger til puljen:
- Børn og unge: Fællesrådet arbejder for sunde interesser og bidrager til spejderarbejdet – både med donationer og praktisk hjælp.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Ingen bemærkninger
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger
Indstilling
Centerchefen for Kultur, Fritid og Borgerservice indstiller,
1.    at  Udvalget bevilger et mindre beløb i tilskud fra Idræts- og Fritidspuljen, fx 15.000 kr., da foreningen ikke er en godkendt frivillig folkeoplysende forening og selv skal præstere en vis egenfinansiering.
Beslutning i Kultur- og Fritidsudvalget den 6. marts 2018:
Fraværende:  Ebbe Jens Ahlgren (V), Helle Jacobsen (V)
Godkendt.

18. Indkøb af bookingsystem til Fritidsafdelingen (B)

18.   Indkøb af bookingsystem til Fritidsafdelingen (B)

Sagsnr.: 330-2017-60218               Dok.nr.: 330-2017-537748                                          Åbent
Kompetence: Kultur- og Fritidsudvalget
Beslutningstema
Kultur- og Fritidsudvalget skal tage stilling til finansieringen af indkøb og drift af nyt booking- og tilskudssystem.
Baggrund
Med baggrund i Lov nr. 552 af 2/6 2014 § 3 om krav om en obligatorisk digital selvbetjeningsløsning for udlån/udleje af lokaler (bølge 2) og en platform, hvor der kan søges om diverse tilskud (bølge 3), hvor løsningen skal opfylde krav om fx brugervenlighed, tilgængelighed, NemLogin, mobil NemLogin, betalingsløsninger og integration til virk.dk, finder Fritidsafdelingen det nødvendigt at investere i en ny selvbetjeningsløsning, der kan leve op til disse krav.
Fritidsafdelingen har hidtil anvendt en selvbetjeningsløsning fra Kommunebook. Denne har dog ikke været tilstrækkelig i forhold til integration af nye systemer/krav om selvbetjeningsløsninger og brugervenlighed/tilgængelighed.
Fritidsafdelingen og Center for Teknologi og Digitalisering har undersøgt markedet for selvbetjeningsløsninger på området, herunder løsninger, der er nemme for borgere og foreninger at bruge, og som understøtter en effektiv administration. Der findes mange it-løsninger, som i større eller mindre grad lever op til kravene i udviklingsvejledningen vedr. brugervenlighed og tilgængelighed. Her tænkes bl.a. på adgang fra mobil og tablet. Derudover lægger administrationen vægt på, at løsningen skal være it-sikret, hvad angår implementering af nye systemer samt udvikling af kommende behov.
Administrationen har et stort ønske om, at den nye platform skal være så brugervenlig som mulig og også give mulighed for, at borgere kan dyrke selvorganiseret idræt. Løsningen skal på en og samme tid kunne være foreningsportal, hal- og lokalebookingsystem, tilskud- og administrationssystem samt være integrationsportal for andre systemer såsom skoleintra, låsesystemer, infotavler m.v.
Administrationen ønsker endvidere, at det nye system skal give foreningerne mulighed for udarbejdelse af foreningsregnskab, medlemsstyring, kontingentopkrævning, oprette egen hjemmeside, medlemskort, sms-service, booke faciliteter og søge om diverse tilskud på en platform, der er brugervenlig og overskuelig.
Udbuddet er stort og varieret. Fritidsafdelingen og Center for Teknologi og Digitalisering vil derfor gå sammen om at udarbejde et udbudsmateriale, der klart definerer behov og fremtidsvisioner for en sådan it-løsning. Et sådant udbudsmateriale vil også stille krav til ydelser som licens, drift, support for superbrugere og foreninger, vedligeholdelse og videreudvikling af løsningen.
Retligt grundlag
Lov nr. 552, Lov om ændring af forskellige bestemmelser om ansøgninger, anmeldelser, meddelelser, anmodninger og erklæringer til offentlige myndigheder. Bølge 2 og 3, hvor der skal ske en overgang til obligatorisk digital selvbetjening for borgere.
Handlemuligheder
Center for Kultur, Fritid og Borgerservice ser følgende muligheder:
A. Indkøb af portal finansieres af overførte midler (550.000 kr)
B. Drift af portal finansieres af Fritidsafdelingens eksisterende driftsbudget (300.000 kr)
C. Anden finansiering besluttes
Vurdering
Det er administrationens vurdering, at det for at kunne leve op til de gældende digitaliseringskrav er nødvendigt at investere i en ny digital platform. En platform, der vil gøre det mere tilgængeligt og nemt for foreninger og enkeltpersoner at finde lokaler, der er ledige, og som samtidig opfylder brugernes behov. Platformen skal fremstå som ”En indgang” for brugerne, hvad enten brugerne ønsker en kommunal ydelse eller ønsker et administrationssystem til foreningens eget virke. Et område, der er fremført i Idrætspolitikken som et særligt fokuspunkt.
Administrationen anbefaler, at platformen skal være gennemtestet og veletableret i andre kommuner. Det er endvidere vigtigt, at platformen har en grafisk veludført løsning samt er fremtidssikret i forhold til kommende digitaliseringsløsninger.
Administrationen vurderer, at et system med en god administrationsløsning vil lette ikke kun foreningernes arbejde, men også gøre administrationens arbejde mere effektivt og tidssvarende. Derudover kan Entreprenørservice, Ejendomsservice og andre af Fritidsafdelingens interessenter have stor gavn af en mere brugervenlig platform til brug for arbejdstilrettelæggelse og lignende opgaver.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Indkøbet af portalen finansieres af de overførte midler (550.000 kr.) og driften (i alt 300.000 kr.) findes i Fritids driftsbudget (100.000 kr på eksisterende budget til foreningsportalen, 100.000 kr. på aktiviteter og 100.000 kr. fra kulturområdets kommunikationsmidler.
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Centerchefen for Kultur, Fritid og Borgerservice indstiller,
1.    at  den skitserede finansiering til indkøb og drift af nyt bookingsystem godkendes
Beslutning i Kultur- og Fritidsudvalget den 6. marts 2018:
Fraværende:  Ebbe Jens Ahlgren (V), Helle Jacobsen (V)
Godkendt.
Bookingsystemets brugerflade bliver et tema på dialogmødet med SIR den 4. april 2018.

19. Emner til pressen (B)

19.   Emner til pressen (B)

Sagsnr.: 330-2017-89840               Dok.nr.: 330-2018-43683                                            Åbent
Kompetence: Kultur- og Fritidsudvalget
Beslutningstema
Kultur- og Fritidsudvalget skal beslutte hvilket/hvilke af mødets punkter, der skal laves presseomtale på.
Beslutning i Kultur- og Fritidsudvalget den 6. marts 2018:
Fraværende:  Ebbe Jens Ahlgren (V), Helle Jacobsen (V)
Drøftet.
20. Lukket: Genoptagelse af sag - Spørgsmål om fremtidig drift (B)
Denne sag er desværre lukket for offentligheden.