Økonomiudvalget – Referat – 23. maj 2022



1. Godkendelse af dagsorden (B)

Beslutning

At 1: Godkendt.

Kompetence

Økonomiudvalget

Beslutningstema

Økonomiudvalget skal godkende dagsordenen.

Indstilling

Den konstituerede kommunaldirektør  indstiller,

  1. at Økonomiudvalget godkender dagsordenen

2. Genåbning budget 2022 og budget 2023-2026 - Drift - Økonomiudvalget (B)

Beslutning

At 1: Taget til efterretning.

At 2: Godkendt at forslag jf. budgetaftale af 12. maj fremsendes til byrådet.

For stemte 5: (V), (C), (F) og (B)

Imod stemte 3: (A) og (O) 

At 3: Godkendt.

For stemte 5: (V), (C), (F) og (B)

Imod stemte 3: (A) og (O)

Kompetence: Økonomiudvalget

 

Beslutningstema

Økonomiudvalget orienteres omkring indkomne høringssvar til Genåbning af budget 2022.

Økonomiudvalget skal træffe beslutning om hvilke prioriteringsforslag for budget 2022, der skal fremsendes til beslutning i Byrådet samt drøfte og beslutte prioriteringsforslag, der skal indgå i budgetprocessen for 2023-2026.

Indstilling

Kommunaldirektøren og Økonomi- og Digitaliseringschefen indstiller,

1.    at Økonomiudvalget tager orientering om indkomne høringssvar til Genåbning af budget 2022 til efterretning

2.     at Økonomiudvalget beslutter hvilke prioriteringsforslag for budget 2022, der skal fremsendes til Byrådet prioritering

3.     at Økonomiudvalget drøfter og beslutter prioriteringsforslag, der skal indgå i budgetprocessen for 2023-2026

Sagens indhold

Slagelse Kommunes økonomi er udfordret. Byrådet har besluttet, at det er nødvendigt at genåbne budget 2022 sideløbende med budgetlægningen af budget 2023-2026. De to forløb skal ses i sammenhæng og derfor samles processerne nu i denne sag.

Processen for begge forløb har Byrådet godkendt i tids-og procesplan i januar 2022. Rammerne for de to forløb er godkendt på byrådsmøderne i februar og marts 2022.

Udvalgenes prioriteringsforslag, der fremsendes til Byrådets prioritering, indgår i samlet sag til Økonomiudvalget og Byrådet.  

Genåbning af budget 2022

Fagudvalgene skal fremsende prioriteringsforslag for i alt 153,3 mio. kr., som skal indgå i Byrådets prioriteringer i maj 2022.

Økonomiudvalget drøftede på møde i april 2022 prioriteringsforslag (drift) vedrørende genåbning af budget 2022 og besluttede i forlængelse heraf, hvilke prioriteringsforslag der skulle sendes i høring og til hvem.

Høringssvarene vedrørende genåbning af budget 2022 er vedlagt til udvalgets orientering (bilag 1).

Udvalget skal med udgangspunkt i prioriteringsforslag/høringsmaterialet (bilag 2) beslutte hvilke prioriteringsforslag, der skal videresendes til Byrådet. Byrådet skal herefter på møde den 30. maj 2022 prioritere hvilke forslag fra fagudvalgene, der skal implementeres i budget 2022.

Ved Økonomiudvalgets behandling af Genåbning af budget 2022 i april 2022 blev det besluttet "at der skal udarbejdes forslag som tager udgangspunkt i reduktion af konsulentstillinger eller ledelses/chef niveau. Herunder at der tages hensyn til ledelsesspændet og antallet af afdelingsledere på de konkrete områder." Der er nu udarbejdet en kortlægning af de administrative stillinger og ledelsesspæn på de områder som ligger under Økonomiudvalgets budget. Af kortlægningen fremgår tillige hvilke budgetforslag, som retter sig imod konsulent- og lederstillinger (se bilag 4).

Byrådets beslutninger og eventuelle konsekvenser for forventet resultat for 2022 vil blive indarbejdet i kommende budgetopfølgning 3. til august 2022.

Budget 2023-2026

Fagudvalgene skal finde prioriteringsforslag for 8 % af serviceudgifterne svarende til i alt 322,4 mio. kr. i 2023. På Økonomiudvalget skal finde prioriteringsforslag på 8 %, svarende til 51,3 mio. kr.

Med udgangspunkt i prioriteringsforslag som indgår i drøftelserne af genåbning af budget 2022 (bilag 2), skal udvalget drøfte og beslutte prioriteringsforslag, der skal arbejdes videre med i processen til budget 2023-2026. På udvalgets møde i juni 2022 skal træffes endelig beslutning om, hvilke prioriteringsforslag der skal sendes videre til budgetforhandlingerne.

Der er udarbejdet budgetgrundlag 2023-2026 for Økonomiudvalget (bilag 3). Budgetgrundlaget giver et overblik over udvalgets overordnede udgiftsrammer.

I budgetgrundlaget er kun indarbejdet de budgetændringer, der er endeligt vedtaget politisk. Det betyder, at besparelserne 322,4 mio. kr. i 2023-2026 ikke er indarbejdet, da de først bliver endeligt godkendt af Byrådet i forbindelse med 2. behandlingen af budget 2023-2026.

Sagens videre forløb

Alle fagudvalg behandler sag om "Genåbning af budget 2022" i maj og Økonomiudvalg og Byråd behandler en tilsvarende samlet sag for hele kommunen ultimo maj.

Alle fagudvalg behandler "Budget 2023-2026" på møder primo maj og juni. Økonomiudvalg og Byråd behandler en tilsvarende samlet sag for hele kommunen ultimo maj og juni.

Retligt grundlag

Den kommunale Styrelseslov samt Bekendtgørelse om kommunernes budgetlægning, regnskab m.v. fastlægger det retlige grundlag for budgetlægningen.

Vedtaget proces og rammer for genåbning af budget 2022 og budget 2023-2026.

Bilaget er lukket idet eksterne høringssvar indeholder personfølsomme oplysninger, afsender ikke har givet tilladelse til at videregive.

Handlemuligheder

Genåbning af budget 2022

Økonomiudvalget skal vælge hvilke prioriteringsforslag for budget 2022, der skal fremsendes til Byrådets prioritering, dog således at der fremsendes forslag svarende til 4 procent af udvalgets serviceudgifter.

Budget 2023-2026

Økonomiudvalget kan vælge hvilke prioriteringsforslag, der skal med videre i processen for budget 2023-2026. Udvalget skal træffe endelig beslutning herom på udvalgsmøde i juni 2022.

På Økonomiudvalgets møde i april blev det ligeledes besluttet at der skal gennemføres en ekstern analyse af administrationen. Der vil foreligge forslag til analyse design på udvalgets møde i juni.  

 

Vurdering

Ingen bemærkninger.

Økonomiske og personalemæssige konsekvenser

Gennemførsel af besparelse i hhv. 2022 og 2023-2026 vil reducere det samlede budget, som udvalget har til rådighed. Som en del af genåbningen indgår, at de u-udmøntede rammebesparelser som ligger under Økonomiudvalgets område skal finansieres.

De konkrete økonomiske og personalemæssige konsekvenser fremgår af de udarbejdede prioriteringsforslag.

Tværgående konsekvenser

Ingen bemærkninger.

 


3. Budget 2023-2026 - Anlæg - Økonomiudvalget (B)

Beslutning

At 1: Godkendt.

Udvalget bemærker at alle akutte anlæg og anlæg med effektiviseringspotentiale, medtages til byrådets behandling.

Kompetence: Økonomiudvalget

 

Beslutningstema

Økonomiudvalget skal drøfte og beslutte om der til budgetprocessen for budget 2023-2026 skal fremsendes nye anlægsforslag som enten er akutte eller har et effektiviserings-potentiale.

Indstilling

Økonomi- og Digitaliseringschefen indstiller,

  1. at  Økonomiudvalget drøfter og beslutter nye anlægsforslag som skal indgå i budgetprocessen for budget 2023-2026

 

Sagens indhold

Slagelse Kommunes økonomi er udfordret blandt andet som følge af et højt anlægs-niveau i både 2021 og 2022. Byrådet har på møde i februar 2022 at der fra 2022 og fremadrettet arbejdes med en anlægsramme på omkring 200 mio. kr.

Byrådet træffer derfor på mødet i maj beslutning omkring redisponering, nedjustering af anlægsrammer, samt mulighed igangsætning af nye akutte anlægsforslag for 2022.    

Byrådet har til den kommende budgetproces besluttet, at udvalgene til den kommende budgetproces kun har mulighed for at komme med nye anlægsforslag (bilag 1.) som er akutte eller som har et effektviseringspotentiale.

Drøftelserne og vurdering af behov for nye anlægsforslag skal ses i sammenhæng med udvalgets drøftelser i forbindelse med Genåbning af budget 2022 (bilag 2.) - hvor udvalget blev forelagt redisponering af anlægsrammerne for budget 2022 -2026.

I den forbindelse udarbejdede udvalget nye akutte anlægsforslag, samt prioriterede udvalgets anlægsrammen med henblik på en nedjustering af den samlede anlægsramme til omkring 200 mio. kr.

Bemærkninger fra Center for kommunale Ejendomme til nye anlægsforslag budget 2023-2026:

Der hvor en anlægsinvestering vil være med til at gøre kommunale bygninger uafhængige af det ustabile gasmarked/uafhængige af russisk gas, mindskes de økonomiske omkostninger til opvarmning og dermed også kommunens udledning af CO2. Anlægsforslagene indeholder også en mulighed for at energieffektivisere vores bygninger og skabe et bedre indeklima til gavn for alle brugerne af bygningerne.
Anlægsforslag vedr. opsætning af digital målere vil understøtte driften i Ejendomsservice og være med at optimere arbejdsgangene, således at ejendomsservice kan frigive ressourcer til andre opgaver. Optimering af anlæg vedr. tyveri- og adgangskontrol vil give en konkret besparelse på driften, da en udfasning af forældede tyveri/adgangskontrolanlæg på de administrations bygninger, som er udgiftstunge dels i reservedele og i service, vil give en besparelsen på driftsomkostningerne og frigive ressourcer til andre vigtige opgaver der skaber en synlig service af bygningen til gavn for brugerne.

Sagens videre forløb

Alle fagudvalg behandler sag om "Budget 2023-26 - anlæg" på møder primo maj. Økonomiudvalg og Byråd orienteres om fagudvalgenes forslag til nye anlæg i juni og disse indgår i budgetforhandlingerne i forbindelse med Budget 2023-26.

Retligt grundlag

Den kommunale Styrelseslov samt Bekendtgørelse om kommunernes budgetlægning, regnskab m.v. fastlægger det retlige grundlag for budgetlægningen.

Vedtaget tids- og procesplan for budget 2023-2026.

Handlemuligheder

Økonomiudvalget skal drøfte og beslutte behov for udarbejdelse af nye anlægsforslag der skal arbejdes videre med og som skal indgå i budgetprocessen for budget 2023-2026.

Udvalget skal senest på mødet i juni 2022 træffe endelig beslutning om nye anlægsforslag.

Vurdering

Ingen bemærkninger.

Økonomiske og personalemæssige konsekvenser

Ingen bemærkninger.

Tværgående konsekvenser

Ingen bemærkninger. 

 


4. Afslutning af genåbning af budget 2022 - alle udvalg - drift (B)

Beslutning

At 1: Indstilles til byrådets godkendelse.

For stemte 5: (V), (C), (F) og (B)

Imod stemte 3: (A), og (O)

 

At 2: Indstilles til byrådets godkendelse 

For stemte 5: (V), (C), (F) og (B)

Imod stemte 3: (A) og (O),

(A) deler bekymringerne i de mange høringssvar omkring fyrede medarbejdere, ringere service for borgerne og massive besparelser på de forebyggende indsatser.

At 3: Indstilles til byrådets godkendelse

For stemte 5: (V), (C), (F) og (B)

Imod stemte 3: (A) og (O)

(A) deler bekymringerne i de mange høringssvar omkring fyrede medarbejdere, ringere service for borgerne og massive besparelser på de forebyggende indsatser.

At 4: Godkendt.

At 5: Godkendt.

At 6: Godkendt.

Kompetence

Byrådet 

Beslutningstema

Med denne sag skal Byrådet træffe beslutninger om hvilke prioriteringsforslag, som skal implementeres i Budget 2022, således at genåbningen af budget 2022 i forhold til driften kan afsluttes.

Byrådet skal på baggrund af indstilling fra Økonomiudvalget godkende budgetaftalen af 12. maj 2022 indgået mellem Det Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Det Konservative Folkeparti og Venstre. Besparelserne i budgetaftalen skal træde i stedet for de allerede budgetlagte besparelser og samtidig medvirke til at nedbringe det forventede merforbrug på driften, som afrapporteres med Budgetopfølgning 2. Budgetaftalen omhandler også, at det særlige børne- og ungeområde under Socialudvalget får en tillægsbevilling på 29 mio. kr. og at specialundervisningsområdet under skoleområdet får en tillægsbevilling på 12 mio. kr., som begge kassefinansieres.

Byrådet skal på baggrund af indstilling fra Økonomiudvalget samtidig godkende tilbageførelse af de allerede budlagte besparelser, som er 0,7%-besparelsen og manglende prisfremskrivning på varekøb/tjenesteydelser, samt at puljer under Økonomiudvalget nulstilles. 

Indstilling

Konstitueret kommunaldirektør indstiller,

1.     at Byrådet godkender budgetaftalen af 12. maj 2022, som er indgået mellem Det Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Det Konservative Folkeparti og Venstre på 115,380 mio. kr., jf. bilag 1 og den efterfølgende tilpasning af fagudvalgenes budgetrammer for 2022

2. at Byrådets godkender indstilling om tilbageførelse af allerede budgetlagte besparelser, som er 0,7-% besparelsen på 17,9 mio. kr. og manglende prisfremskrivning på varekøb/tjenesteydelser fra og med 1. juni 2022 på 9,5 mio.kr. samt at puljer på 45,1 mio. kr. under Økonomiudvalget nulstilles

3.    at Byrådet godkender indstilling om, at "at"1 og 2 finansieres via kassen, hvorved det rent teknisk sikres, at der sker tilbageførelse af de allerede budgetlagte besparelser og at de nye besparelser implementeres i budget 2022.  

4.  at Byrådet godkender indstilling om tillægsbevilling på 29 mio. kr. til det særlige børne- og ungeområde under Socialudvalget og at tillægsbevillingen kassefinansieres

5.  at Byrådet godkender indstilling om tillægsbevilling 12 mio. kr. til specialundervisning på skoleområdet og at tillægsbevillingen kassefinansieres 

6.    at  den manglende prisfremskrivning på varekøb/tjenesteydelser ikke tilbageføres de takstfinansierede virksomheder men i stedet tilføres kassen

Sagens indhold

Byrådet besluttede i februar 2022 at genåbne budget 2022 for at finde besparelser på driften for i alt 153,3 mio. kr. Beslutningen blev truffet på baggrund af dels udviklingen i kommunens samlede likviditet og dels et ønske om at ændre på udmøntningen af de allerede indlagte besparelser i budget 2022 og overslagsår.

Prioriteringsforslagene fra fagudvalgene har været i høring. Høringssvarene har været forelagt fagudvalgene forinden at fagudvalgene traf beslutning om hvilke prioriteringsforslag, der skulle videresendes til Økonomiudvalg og Byråd. Høringssvarene findes i dagsordenssystemet First Agenda og på kommunens hjemmeside.  

Den 12. maj 2022 er der indgået budgetaftale mellem Det Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Det Konservative Folkeparti og Venstre for i alt 115,380 mio. kr. Det indstilles derfor, at Byrådet godkender budgetaftalen, som indeholder budgetreduktioner på i alt 115,380 mio. kr. Budgetaftalen omhandler også, at det særlige børne- og ungeområde under Socialudvalget får en tillægsbevilling på 29 mio. kr. og at specialundervisningsområdet under skoleområdet får en tillægsbevilling på 12 mio. kr., som begge kassefinansieres. Budgetaftalen og en oversigt over de prioriteringsforslag, som indgår heri, findes i bilag 1.

Det indstilles, at Byrådet godkender indstilling om tilbageførelse af de allerede budlagte besparelser, som er 0,7%-besparelsen, manglende prisfremskrivning på varekøb/tjenesteydelser og nulstilling af besparelsespuljen under Økonomiudvalget.  

 Takster under rammeaftalen på det sociale område vedtages for et budgetår af gangen, og tilbageførelse af prisfremskrivning kan ikke effektueres i reviderede takster. Det foreslås derfor at den manglende prisfremskrivning på varekøb/tjenesteydelser ikke tilbageføres de takstfinansierede virksomheder men i stedet tilføres kassen.

Nedenstående oversigt viser nettobesparelsen pr. udvalg:

Nettobesparelse i alt pr. udvalg2022
Økonomiudvalget46.725
Erhvervs-, Beskæftigelses- og Uddannelsesudvalget-4.039
Klima- og Miljøudvalget-372
Socialudvalget-23.235
Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget-1.776
Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget-800
Seniorudvalget-24.020
Børne- og Ungeudvalget-32.011
Sundhedsudvalget-3.243
-42.771
Nulstilling af overført merforbrug fra 2021 til 2022:
Børn og Familie29.000
Specialundervisning12.000
-1.771

 

En oversigt over de samlede tilbagekøbte besparelser og de nye besparelser, jf. budgetaftalen, opdelt på politikområder findes i bilag 2. 

Sagens videre forløb

Byrådet besluttede i februar at genåbne budget 2022. I løbet af marts måned arbejdede fagudvalgene med at planlægge deres egen budgetproces og i april måned valgte udvalgene de prioriteringsforslag, som skulle sendes i høring. I maj måned er fagudvalgene orienteret om høringssvarende og har på den baggrund besluttet, hvilket prioriteringsforslag der fremsendes til Byrådets beslutning. Med Byrådets beslutning på dette møde afsluttes genåbningen af budget 2022.

Retligt grundlag

Den kommunale Styrelseslov samt Bekendtgørelse om kommunernes budgetlægning, regnskab m.v. fastlægger det retlige grundlag for budgetlægningen og den løbende styring af kommunens økonomi.

Handlemuligheder

I forhold til den samlede budgetudfordring har Byrådet mulighed for at godkende budgetaftalen eller vælge en anden sammensætning af prioriteringsforslagene.

Vurdering

Det er forvaltningens vurdering at det er nødvendigt at få de u-udmøntede besparelser specificeret og at få igangsat arbejdet med at finde langsigtede budgettilpasninger. 

Økonomiske og personalemæssige konsekvenser

 

I hele 1.000 kr.

Politikområde

2022

2023

2024

2025

Bevillingsønske

 

 

 

 

 

Drift - besparelser jf. bilag

flere udvalg  

-115.380

 

 

 

Drift - Tilbageførsel af prisfremskrivning flere udvalg9.520   
Drift - Tilbageførsel af 0,7% besparelse flere udvalg17.943   
Drift - Nulstilling af puljer under ØU1.3 Tværgående45.146   
Drift - Nulstilling af overført merforbrug4.2 Børn og Fam.29.000   
Drift - Nulstilling af overført merforbrug8.1 Skole12.000   

Anlæg

 

 

 

 

 

Afledt drift

 

 

 

 

 

Finansiering

 

 

 

 

 

Afsat rådighedsbeløb

 

 

 

 

 

Kassen

 

1.771

 

 

 

 

Tværgående konsekvenser

Ingen bemærkninger.

 

 

 

 

5. Afslutning af genåbning af budget 2022 - alle udvalg - anlæg (B)

Beslutning

At 1: Indstilles til byrådets godkendelse 

Udvalget bemærker, at de anlæg, hvor fagudvalg har taget beslutninger, men hvor beslutningskompetencen ligger i byrådet, indgår i sagen til byrådet.

At 2: Indstilles til byrådets godkendelse.

At 3: Indstilles til byrådets godkendelse. 

For stemte 5: (V), (C), (F) og (B)

Imod stemte 3: (A) og (O)

At 4: Indstilles til byrådets godkendelse.

Kompetence

Byrådet 

Beslutningstema

Med denne sag skal Byrådet træffe beslutning om hvilke anlæg, der fortsat skal prioriteres, så den samlede anlægsramme nedbringes til ca. 200 mio. kr. Dermed vil genåbningen af budget 2022 i forhold til anlæg kunne afsluttes. 

Byrådet skal på baggrund af indstilling fra Økonomiudvalget først godkende fagudvalgenes indstillinger om redisponering af anlægsrammer. Derved sker der en justering af de igangværende anlægsprojekters budgetter mellem årene.  

Byrådet skal på baggrund af indstilling fra Økonomiudvalget godkende ansøgninger om bevillingsmæssige korrektioner til igangværende anlægsprojekter. Herved sker der en tilpasning i forhold til mer- og mindreforbrug for de igangværende anlægsprojekter i budgetårene. 

Byrådet skal på baggrund af indstilling fra Økonomiudvalget godkende budgetaftalen af 15. maj 2022 indgået mellem Det radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Det Konservative Folkeparti og Venstre. Budgetaftalen indeholder også nye akutte anlægsprojekter for 2022, som skal besluttes og igangsættes.

Indstilling

Konstitueret kommunaldirektør indstiller,

1.     at  Byrådet godkender samlet redisponering af anlægsrammer i 2022 og overslagsårene, jf. bilag 1 

2.     at Byrådet godkender ansøgninger om bevillingsmæssige korrektioner til igangværende anlægsprojekter, jf. bilag 2

3.     at  Byrådet godkender Budgetaftale af 15. maj 2022, som er indgået mellem Det radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Det Konservative Folkeparti og Venstre, herunder at der foretages bevillingsmæssige korrektioner, jf. bilag 3

4.  at Byrådet godkender anlægsbevillinger til nye akutte anlægsforslag svarende til 37,280 mio. kr. i 2022, jf. bilag 5  

Sagens indhold

Den samlede netto anlægsramme for 2022 inkl. overførsler fra 2021 pr. ultimo marts 2022 udgør ca. 347 mio. kr.

Byrådet har på møde i februar 2022 besluttet, at der skal arbejdes med en anlægsramme på omkring 200 mio. kr. i 2022. Fagudvalgene har derfor vurderet deres anlægsrammer for 2022, herunder muligheden for at nedbringe udvalgenes anlægsrammer i 2022 for på den måde at bidrage til at nå en samlet anlægsramme på 200 mio. kr. 

Redisponering

Inden redisponering er anlægsrammen fordelt mellem årene som vist i tabellen nedenfor:

2022

2023

2024

2025

2026

346.796

146.066

104.630

118.122

118.322

Beløbene er vist i 1000 kr.

Anlægsrammen indeholder anlægsprojekter, som er godkendt i budgetforhandlinger 2021-2025 samt de ændringer som er godkendt efterfølgende i særskilte sager.

Som følge af ændrede forudsætninger i projekterne er alle anlægsprojekter gennemgået med henblik på, at de afsatte anlægsbudgetter afspejler de forventede udgifter i 2022 og overslagsårene. Der er foretaget en redisponering af de afsatte anlægsbudgetter 2022-2026, jf.  bilag 1.

Efter redisponeringen fordeler anlægsbudgetterne sig imellem årene som vist i tabellen nedenfor. Konsekvensen af redisponeriningen er at der flyttes 45.495 mio. kr. fra 2022 til overslagsårene, da udgifterne ikke forventes at blive afholdt i 2022.

2022

2023

2024

2025

2026

301.301

150.525

122.510

132.587

127.014

Beløbene er vist i 1000 kr.

Bevillingsmæssige korrektioner

Udover redisponeringen er der imidlertid en række anlægsprojekter, hvor der er nødvendigt at foretage budgetkorrektion (forhøjelse eller nedjustering) af anlægsbudgettet for at skabe en retvisende budgetramme. Hovedparten af korrektionerne finder sted under politikområdet Køb og salg af jord og ejendomme, og formålet med disse korrektioner er at fjerne modtagne indtægter vedr. salg af jord og tilføre dem kassen samt budgetlægge manglende indtægter og udgifter på enkelte projekter.                                                                                                                                 

Effekten af de foreslåede budgetkorrektioner udgør 29.547 mio. kr. hvilket betyder, at beløbet foreslås fjernet fra anlægsrammen i 2022 og tilføres kassebeholdningen, jf. bilag 2.

Efter foretaget redisponering og budgetkorrektioner ser anlægsrammen pr. år ud som vist i tabellen nedenfor. 

2022

2023

2024

2025

2026

271.754

150.525

122.510.

132.587

127.014

Beløbene er vist i 1000 kr.

 

Prioritering af anlægsprojekter i fagudvalgene

For at opnå anlægsrammen på 200 mio. i hvert af årene 2022-26, har det været nødvendigt at gennemgå alle anlægsprojekterne og enten helt eller delvist fjerne visse projekter eller rykke starttidspunktet til 2024 eller senere. Prioriteringen er lavet med udgangspunkt i ABCD modellen.

Effekten af prioritering i fagudvalgene som er oversendt til Byrådets prioritering ses i tabellen nedenfor. Tabellen viser, at TPL har godkendt, at der fjernes anlægsprojekter for 6.646 mio. kr. og KFT har godkendt, at der fjernes projekter for 3,244 mio. kr. i 2022, 3,5 mio. kr. i 2023, 3 mio. kr. i 2025 og 0,5 mio. kr. i 2026. I øvrige udvalg er der ikke godkendt ændringer.

 

2022

2023

2024

2025

2026

Anlægsramme (efter redisp. og korr.)

271.754

150.525

122.510.

132.587

127.014

Teknik Plan og Landdistrikt

-6.646

 

Kultur Fritid og Turisme

-3.244

-3.500

-3.000

-500

 

Anlægsramme (efter priori. i fagudv.)

261.864

147.025

-3000

132.087

127.014

 

Budgetaftale af 15. maj 2022

Budgetaftalen af 15. maj 2022, som er indgået mellem Det radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Det Konservative Folkeparti og Venstre ses i bilag 3. 

Effekten af prioritering i budgetaftalen af 15. maj 2022 kan ses i tabellen nedenfor. Tabellen viser, at der er tilført 9,450 mio. kr. til anlægsrammen i 2022, flyttet -35,668 mio. kr. fra 2023, tilført 23,667 mio. kr. i 2024, tilført 37,354 mio. kr. i 2025 og tilført 7,555 mio. kr. i 2026.       

Beløbene dækker over de projekter der er fjernet, reduceret helt eller delvist og nye akutte anlægsprojekter, som foreslås tilført budgetrammen. En samlet oversigt over alle budgetkorrektioner i budgetaftalen kan ses i bilag 4. Bilag 5 er en selvstændig oversigt, som viser de nye akutte anlægsforslag.                                                                                                                                                                                                                 

Den samlede effekten af budgetaftalen er:

2022

2023

2024

2025

2026

9.450

-35.668

23.667

37.354

7.555

 

Et samlet overblik findes her:

1000. kr.

Korr.
Budget 2022

Budget 2023

Budget 2024

Budget 2025

Budget 2026

Nuværende budgetramme før redisponering, korrektioner og prioritering

346.796

146.066

104.630

118.122

118.322

Effekt af redisponering

-45.495

4.459

17.880

14.465

8.692

Anlægsrammen efter redisponering

301.301

150.525

122.510

132.587

127.014

Effekt af budgetkorrektioner

-29.547

 

 

 

 

Anlægsrammen efter redisponering og budgetkorrektioner

271.754

150.525

122.510

132.587

127.014

Effekt af prioritering i Økonomiudvalget

9.450

-35.668

23.677

37.354

7.555

Anlægsrammen efter prioritering i Økonomiudvalget

281.204

114.857

146.187

169.941

134.569

Anlægsprojekter i afslutningsfasen som ikke kan prioriteres

-4.288

 

 

 

 

Opdateret anlægsramme efter redisponering, korrektioner og prioritering

276.916

114.857

146.187

169.941

134.569

Den den opdaterede anlægsramme på projektniveau kan ses i bilag 3 (budgetaftalen af 15. maj 2022).

Sagens videre forløb

Byrådet besluttede på møde i februar at igangsætte fagudvalgenes arbejde med at prioritere i det vedtagne anlægsbudget. Formålet var at nedbringe den samlede anlægsramme på ca. 200 mio. kr. Fagudvalgene har i marts, april og maj blandt andet prioriteret eksisterende anlæg med henblik på Byrådets endelige prioritering. Med denne sag afsluttes genåbningen af budget 2022 for så vidt angår anlæg. 

Retligt grundlag

Vedtaget proces og rammer for Genåbning af budget 2022.

Handlemuligheder

I forhold til den samlede budgetudfordring har Byrådet mulighed for at godkende budgetaftalen eller vælge en alternativ prioritering af anlægsrammen.

Vurdering

Forvaltningen vurderer, at anlægsrammen pr. ultimo marts 2022 er for høj i forhold til udviklingen i kommunens samlede likviditet og muligheden for at realisere eksisterende anlæg i indeværende år.

Økonomiske og personalemæssige konsekvenser

 

I hele 1.000 kr.

2022

2023

2024

2025

2026

Bevillingsønske

 

 

 

 

 

Anlæg- afledt drift se bilag 5

70

175510510510

Anlæg - Redisponering se bilag 1

-45.495

4.459

 

17.880

14.465

8.692

Budgetkorrektioner se bilag 2

-29.547

 

 

 

 

Budgetaftale af 15. maj 2022

9.450

-35.668

23.677

37.354

7.555

Finansiering

 

 

 

 

 

Kassen

-65.522

-31.034

42.067

52.329

16.757

Tværgående konsekvenser

Ingen bemærkninger.

6. Budgetopfølgning 2 for 2022 - Økonomiudvalget (B)

Beslutning

At 1: Godkendt og videresendt til byrådet.

At 2: Indstilles til byrådets godkendelse.

At 3: Godkendt.

Kompetence: Økonomiudvalget 

Beslutningstema

Økonomiudvalget skal godkende budgetopfølgning 2. Budgetopfølgningen indgår i samlet opfølgning til godkendelse i Byrådet.
Økonomiudvalget kan godkende ansøgning om en kassefinansieret tillægsbevilling på 2,5 mio. kr. samt finansiering af prøvehandlinger.

Indstilling

Økonomi- og Digitaliseringschefen indstiller,

  1. at Budgetopfølgning 2. for 2022 godkendes og videresendes til orientering for Byrådet
  2. at Økonomiudvalget anbefaler Byrådet at der gives en tillægsbevilling på 2,5 mio. kr. til politikområde 1.2. Administration til afholdelse af folkeafstemning vedrørende afskaffelse af forsvarsforbeholdet og at bevilling finansieres af kassen
  3. at Økonomiudvalget godkender finansiering af prøvehandlinger (41.000 kr.) 

    Sagens indhold

    Alle fagudvalg gennemfører Budgetopfølgning 2 for 2022 med rapportering og godkendelse af den økonomiske status på udvalgets område.

    Budgetopfølgningerne tager udgangspunkt i korrigeret budget pr. 31. marts 2022 (inklusiv driftsoverførsler), aktuelle forbrugs- og aktivitetsdata samt forventninger til forbrugsudviklingen i resten af året.

    I budgetopfølgningen sættes fokus på områder, hvor der forventes væsentlige budgetafvigelser, som kræver særlig handling eller forklaring. Endvidere indgår forskellige data omkring udvikling i aktivitet m.m. på væsentlige områder, herunder serviceydelser til kommunens borgere.

    Handleplaner, der kræver særlige indsatser i 2022, forelægges ligeledes.

    I budgetopfølgningen er indarbejdet overførte mer-/og mindreforbrug på drift samt uforbrugte anlægsbudgetter fra 2021 godkendt af byrådet d. 28. marts 2022.

    Genåbning af budget 2022

    Der er igangsat en proces omkring genåbning af budget 2022 på drift, herunder

  4. fordeling af besparelser på 80 mio. kr.
  5. forslag for en minimumsramme på 4% af serviceudgifterne
  6. nedjustering af den samlede anlægsramme til omkring 200 mio.kr.

 

Byrådet beslutter den 30. maj 2022 hvilke prioriteringsforslag på drift og nedjusteringer på anlæg, som skal iværksættes på de enkelte udvalg.

Denne budgetopfølgning tager udgangspunkt i korrigeret budget pr. 31. marts 2022 og kendte forhold.

Serviceudgifter  

Servicerammen for 2021 blev overskredet med omkring 95 mio. kr. Overskridelsen vil kunne medføre sanktioner og reduktion af bloktilskuddet for 2022 – men afhænger dels af kommunernes samlede forbrug på drift og anlæg i 2021, og dels i sidste ende aftale imellem KL og regeringen.

Udviklingen i forbrugsprocenter på serviceudgifter de 3 første måneder af 2022 tyder også på en overskridelse af servicerammen for 2022. Der vil derfor i både denne og kommende budgetopfølgninger være ekstra fokus på udviklingen i serviceudgifterne.

Forventet resultat på drift og anlæg

I henhold til budgetopfølgningen forventes udvalget i 2022, at have et mindreforbrug for driftsudgifterne på 10,0 mio. kr. og et mindreforbrug for anlægsudgifterne på 4,8 mio. kr.  
På Finansieringen (skatter/tilskud/renter) forventes en samlet mindreindtægt på 35,5 mio. kr. 

Bilag 1. angiver nærmere specifikation af forbruget.

Drift

På politikområde Beredskabet forventes balance mellem budget og regnskab.

På politikområde Administrationen forventes et samlet mindreforbrug på 16,2 mio. kr.

Mindreforbruget kan henføres til at der er en vis tilbageholdenhed set i lyset af Genåbning af budget 2022 samt at enkelte større tværgående puljerpå nuværende tidspunkt ikke forventes anvendt fuldt ud i 2022.

De væsentligste afvigelser på Administrationen:

    • Byrådet fælles: Forventet merforbrug på 3,4 mio. kr. Der søges i forbindelse med budgetopfølgning 2 en tillægsbevilling på 2,5 mio. kr. til afholdelse af folkeafstemning vedrørende afskaffelse af forsvarsforbeholdet. Idet der ikke er budgetteret med midler til afholdelse af valghandlinger i 2022. Øvrigt merforbrug skyldes primært merudgifter til eftervederlag til borgmester og udvalgsformænd samt et øget udgiftsniveau til vederlag.
    • Center for Miljø, Plan og Teknik: forventet mindreforbrug på 2,3 mio. kr. Årsager til mindreforbrug er primært at der har været vakante stillinger i 2021 (overført mindreforbrug), samt en vakant stilling i 2022.
    • Center for Ledelse, Udvikling og HR: Forventet mindreforbrug på 2,0 mio. kr. Årsager til mindreforbrug er primært vakante stillinger, hvoraf enkelte ikke forventes at kunne genbesættes.
    • Tjenestemandspensioner: Forventet mindreforbrug i alt på 2,2 mio. kr..
    • Tværgående Indsatser (elever, lederudvikling, sundhedsordning m.m.): Forventet mindreforbrug på 6,2 mio. kr. Mindreforbrug på tværgående indsatser er primært drevet af 'Elever', som erfaringsmæssigt svinger meget hen over året, Derudover forventes et større mindreforbrug på leder- og kompetenceudvikling.
    • Revision, gebyrer, bilpulje m.m.: Forventet mindreforbrug på 2,4 mio. kr. Mindreforbrug overført fra 2021 er på nuværende tidspunkt ikke disponeret.
    • IT Fælles koncern, -infrastruktur, kontrakter: Forventet merforbrug på 4,5 mio. kr. Det forventede merforbrug skyldes igangsatte men endnu ikke færdiggjorte projekter under Strategisk IT-Udvikling, bl.a. udvikling af nyt intranet og hjemmeside, ny serverplatform, reinvestering og opgradering af netværksudstyr samt implementering af MitID (ny NemID).
    • Administrationsbidrag - salg af opholdssteder: Forventet mindreindtægt på 4,2 mio. kr. Forventet resultat er på baggrund af et estimeret forbrugsgennemsnit for 2020-2021. Tendensen de sidste par år er færre indtægter / salg af pladser og det må forventes at indtægtsbudgettet 2023 skal tilpasses det faktisk niveau.
    • ·Økonomiudvalgets puljer: Forventet mindreforbrug på 2,1 mio. kr. Mindreforbrug skyldes primært at pulje vedrørende ”Lokale indkøb” samt ”Igangsætningspulje” ikke er disponeret i 2022.
    • Pulje tiltag Corona / Ukraine: Forventet mindreforbrug på 9,5 mio. kr. Der er på nuværende disponeret 2,0 mio. kr. af puljen til afholdelse af udgifter til midlertidige boliger for ukrainske flygtninge.

På politikområde Tværgående områder og Initiativer forventes et merforbrug på 6,3 mio. kr.
Forsikringsområdet er den primære årsag til afvigelsen med et merforbrug på ca. 8,3 mio. kr. Slagelse Kommune er selvforsikret og merforbruget søges indhentet ved at tilpasse præmieindbetalingerne. Der er overført et underskud på ca. 12 mio. kr. fra 2021. Præmier for 2022 er derfor steget betragteligt, især på arbejdsskade. Det er forventningen at præmiestigningen over 3 år kan udligne underskuddet.

På politikområde Køb og salg samt Kommunale Ejendomme forventes stort set balance mellem budget og regnskab.

Handleplaner
Byrådet fælles. Der er ikke udarbejdet handleplan, i det der søges en tillægsbevilling til finansiering af udgifter til folkeafstemning.
IT fælles koncern, - infrastruktur, kontrakter. Der er ikke udarbejdet handleplan. Projekterne var oprindeligt forudsat finansieret af mindreforbrug i 2020. Merforbrug i 2021 blev finansieret af kassen og det vil også blive indstillingen for 2022, når regnskabsresultatet foreligger.
Administrationsbidrag – salg af opholdssteder. Der er ikke udarbejdet handleplan. Budgettering foretages på baggrund af forventninger til salg af pladser. Budgettet tilpasses fremadrettet nye forventninger i forbindelse med budgetlægningen.
Forsikringsområdet. Der er ikke udarbejdet handleplan. Merbruget afvikles ved at øge præmieindbetalingerne i kommende år.

Anlæg
Vedrørende anlæg forventes et forbrug på 45,8 mio. kr. og dermed et mindreforbrug på 4,8 mio. kr. Det forventede regnskab 2022 svarer til den redisponering af anlæg som udvalget godkendte på mødet i april.

Tillægsbevillingsansøgninger
Folketinget har besluttet at der skal til afholdes folkeafstemning den 1. juni 2022 om afskaffelse af forsvarsforbeholdet. Byrådet har ikke afsat budgetmidler til afholdelse af valghandlinger i 2022 og der skal derfor ansøges om en tillægsbevilling på 2,5 mio. kr.finansieret af kassen. I forbindelse med budgetlægning 2022-2025 blev budgetteringsmetode for valghandlinger ændret, således at der kun afsættes budget de år, hvor der er planlagt valghandlinger.

Prøvehandlinger

Økonomiudvalget skal godkende finansiering af de sidste prøvehandlinger. Det indstilles at der overføres 16.000 kr. til CSU (handicap og Psykiatri) til video om læse-/skrivestøttende teknologi og 25.000 kr. til Nordbycentret (Børn og Unge) til legetek.
Prøvehandlinger i alt 41.000 kr. finansieringen indenfor Økonomiudvalgets budgetramme i 2022.

Sagens videre forløb

Fagudvalgenes behandling af Budgetopfølgning 2. for 2022 indgår i samlet sag til behandling i Økonomiudvalget d. 23. maj 2022 og Byrådet d. 30. maj 2022. 

Retligt grundlag

Kommunalbestyrelsen skal jf. styrelseslovens § 42 stk. 7 fastsætte og beskrive regler for, hvordan kommunens kasse- og regnskabsvæsen skal indrettes.

I Regler for Økonomistyring og Ledelsestilsyn for Slagelse Kommune har Byrådet fastsat regler om, at der gennemføres 4 årlige budgetopfølgninger: primo året samt pr. ult. marts, juni, og september. Budgetopfølgningerne forelægges fagudvalg, og efterfølgende samlet til Økonomiudvalget og Byrådet.

Styrelseslovens § 40 omkring, at der ikke kan iværksættes foranstaltninger som ikke er en del af det vedtagne budget, og som medfører indtægter eller udgifter uden kommunalbestyrelses bevilling.  

Det fremgår ligeledes af den økonomiske politik at i forbindelse med ansøgning om tillægsbevillinger, skal der angives andre finansieringsmuligheder end kassefinansiering.

Handlemuligheder

Økonomiudvalget kan vælge at anbefale en kassefinansieret tillægsbevilling til afholdelse af folkeafstemning vedrørende afskaffelse af forsvarsforbeholdet eller udvalget kan bede administrationen om at pege på alternative finansieringsmuligheder inden for udvalgets rammer.

Vurdering

Administrationen anbefaler, at budgetopfølgningen godkendes og videresendes til Byrådet.

Økonomiske og personalemæssige konsekvenser

Der søges om en kassefinansieret tillægsbevilling på 2,5 mio. kr. til afholdelse af folkeafstemning 1. juni 2022 vedrørende afskaffelse af forsvarsforbeholdet. Der søges om finansiering af prøvehandlinger.

I hele 1.000 kr.

Politikområde

2022

2023

2024

2025

Bevillingsønske

 

 

 

 

 

Drift - folkeafstemning

1.2 Adm.

2.500

 

 

 

Drift - prøvehandlinger

8.2 BU/4.1 HP

 41

 

 

 

Drift - prøvehandlinger finans.

1.2 Adm.

-41

 

 

 

Finansiering

 

 

 

 

 

Afsat rådighedsbeløb

 

 

 

 

 

Kassen

1.4 Finans.

-2.500

 

 

 

 

Tværgående konsekvenser

Ingen bemærkninger.

 

 

7. Budgetopfølgning 2 for 2022 - samlet for alle udvalg

Beslutning

At 1: Indstilles til byrådets godkendelse.

(A) ønsker en nærmere redegørelse af, hvorfor der stadig er usikkerhed med forbrugsprocenterne samt en analyse af, hvorfor forbrugsprocenterne har været atypiske fra efteråret 2021.

At 2: Indstilles til byrådets godkendelse.

At 3: Indstilles til byrådets godkendelse.

At 4: Indstilles til byrådets godkendelse.

At 5: Indstilles til byrådets godkendelse.

Kompetence: 

Byrådet 

Beslutningstema

Byrådet skal efter indstilling fra Økonomiudvalget godkende den samlede budgetopfølgning pr. 31. marts 2022 og forventet resultat for 2022.

Endvidere orienteres Byrådet omkring udvikling i likviditet, langfristet gæld, serviceramme, givne bevillinger i 2022 samt handleplaner m.m., som har betydning for kommunens samlede økonomi i 2022. 

Byrådet skal samtidig godkende ansøgninger om tillægsbevillinger og budgetomplaceringer mellem udvalg. 

Byrådet skal efter indstilling fra Økonomiudvalget beslutte, at budgetopfølgning 3. fagudvalgsbehandles i august 2022 (i uge 32) med henblik på, at fagudvalgene kan træffe de nødvendige beslutninger i forhold til den økonomiske udvikling i 2022 og budget 2023-2026.  

Indstilling

Økonomi- og Digitaliseringschefen indstiller

 1.  at budgetopfølgning 2. godkendes  

 2.  at Socialudvalgets indstilling om, at tillægsbevilling på 28,9 mio.kr. til finansiering af overført               merforbrug fra 2021 skal indgå i sagen omkring Genåbning af budget 2022 -                                   drift godkendes. 

 3.  at bevillinger godkendes jf. sagens bevillingspunkt 1.a - 7.a, samt at bevillinger i givet i budget             2023-2025 indarbejdes i forslagsbudgettet for 2023-2026.

 4.  at der afholdes fagudvalgsmøder i uge 32 med henblik på at budgetopfølgning 3.     fagudvalgsbehandles.   

  5. at givne tillægsbevillinger finansieres af kassen med 2,5 mio.kr.  i 2022

 

Sagens indhold

Fagudvalgene har gennemgået budget 2022 på baggrund af forbruget opgjort pr. ultimo marts 2022 og forventninger for resten af året. I bilag 1. er budgetopfølgningen beskrevet mere uddybende.

Der er i denne budgetopfølgning taget udgangspunkt i korrigeret budget pr. 31.marts 2022 incl. overførelser på drift og anlæg og kendte forhold.

Udvalgene har på drift og anlæg derfor ikke taget højde for omfanget af besparelsesforslag eller justering af anlægsrammer, som godkendes på særskilte sager omkring Genåbning af budget 2022.

Driftsresultat

Samlet set holder det korrigerede budget, idet resultatet viser et forventet merforbrug på 1,6 mio.kr.  Merforbruget er sammensat af et forventet fald i indtægter og forventet stigning i udgifter, som opvejes af et forventet mindreforbrug på anlæg på 97,6 mio. kr.

Sammenholdes det forventede driftsresultat med vedtaget budget vil der være et merforbrug på 223,8 mio.kr. Merforbruget skyldes, at der er givet bevillinger for netto 232,7 mio.kr. på drift, anlæg og finansiering, og heraf udgør driftsoverførelser fra 2021 185,2 mio.kr. 

Selv om det korrigerede budget forventes at holde, så overstiger de samlede forventede udgifter til drift og anlæg de samlede forventede indtægter. Det betyder, at der i 2022 forventes et driftsmæssigt underskud på 224 mio. kr., som vil skulle finansieres af kassebeholdningen. Hertil kommer brugerfinansieret område og finansielle poster.

I forhold til sidste budgetopfølgning er de samlede drifts- og anlægsudgifter steget med henholdsvis 141,5 mio.kr. og 66,5 mio.kr. og medvirkende årsag til at udfordre driftsresultatet. 

Resultatopgørelse og finansieringsoversigt
(mio. kr.)

Oprindeligt budget

Korrigeret budget

Forventet
resultat

Afvigelse

Resultatopgørelse

Indtægter

-5.868,2

-5.875,7

-5.840,3

35,4

Driftsudgifter 

5.689,1

5.753,7

5.817,8

64,1

Heraf: serviceudgifter

3.831,5

3.895,4

4.018,1

122,8

Øvrige driftsudgifter

1.857,6

1.858,3

1.799,7

-58,7

Renter m.v.

-0,7

-0,7

-1,0

-0,3

Anlæg

178,3

345,0

247,4

-97,6

Resultat før brugerfinansieret område

-1,5

222,3

223,9

1,6

Forsyningsvirksomhed (brugerfinansieret)

-3,3

-3,3

-3,3

0,0

Resultat i alt

-4,8

219,0

220,6

1,6

Finansieringsoversigt

Resultat efter renter 

-4,8

219,0

220,6

1,6

Optagne lån

-88,6

-88,6

-89,7

-1,2

Afdrag på lån

105,2

105,2

99,9

-5,3

Finansforskydninger

-9,4

-0,5

7,0

7,5

Ændring af kassebeholdning (+ = kasseforbrug)

2,4

235,2

237,8

2,6

Indtægter

Sanktion skatter

Sanktionen,  som følge af at kommunerne under et har hævet skatterne mere end aftalt i Økonomiaftalen for 2022, udgør 144.000 kr. og udmøntes via nedsættelse af kommunernes bloktilskud.

 

Kommunal Medfinansiering

Tidligere afregningsmodel blev suspenderet fra 2019 og fastlåst på kommunen budgetlagte udgift. Pulje til imødegåelse af efterreguleringer blev nulstillet fra og med 2021 i forventning om ny afregningsmodel. Der er således ikke afsat budget til efterbetaling for 2021 på 5,3 mio.kr.

 

Midtvejsregulering 2022 – overførelsesudgifter for 2022

Forventningerne til udvikling af overførelsesudgifterne i 2022 er lavere end forudsat ved indgåelse af Økonomiaftalen for 2022. For Slagelse kommune er forventet mindre forbrug faldet fra 65 mio.kr. til 45 mio.kr. På nuværende tidspunkt forventes en midtvejsregulering på omkring 33,7 mio.kr. svarende til 75 % af mindreudgiften.

Det skal bemærkes, at der er tale om foreløbige skøn, og det endelige beløb først kendes, når der foreligger Økonomiaftale for 2023 mellem Regeringen og KL.

 

Ejendomsskatter

På ejendomsskat forventes en merindtægt på 5,4 mio.kr., som skyldes en stigning i grundværdierne efter budgetlægningen. Samtidig er der på nuværende tidspunkt tilbagebetalt for meget opkrævet ejendomsskat for 1,7 mio.kr., og netto forventes en merindtægt på 3,7 mio.kr.

Merudgifter Ukraine 

Der er ikke på nuværende tidspunkt indregnet kompensation af kommunens udgifter til flygtninge fra Ukraine, da der på nuværende tidspunkt ikke foreligger klare udmeldinger omkring en evt. kompensation til kommunerne.    

Udgifter

Samlet forventes der på nuværende tidspunkt et merforbrug på netto 64,1 mio. kr. 

Økonomiudvalget

Der forventes et samlet mindreforbrug på 10,0 mio. kr. på driften, hvilket hovedsageligt skyldes et mindreforbrug på administrationsområdet på 16,2 mio. kr. og et merforbrug på 6,3 mio. kr. på det tværgående område og initiativer.

Erhvervs-, Beskæftigelses- Uddannelsesudvalget

Der forventes et samlet mindreforbrug vedrørende overførselsudgifterne på 38,4 mio. kr.  I forhold til serviceudgifterne  forventes et mindreforbrug på 0,6 mio. kr.

Det samlede mindreforbrug dækker hovedsageligt over følgende:

- merforbrug på 19,2 mio. kr. til integrationsydelser som følge af ukrainske flygtninge

- mindreforbrug på 60,7 mio. kr. til dagpenge til forsikrede ledige som følge af faldende ledighed

- merforbrug på 34,1 mio. kr. til sygedagpenge og jobafklaring, blandt andet som følge af stor stigning i sager og udbetalinger til virksomheder med sygemeldte medarbejdere grundet covid-19 (ordning ophørte ultimo marts)

Socialudvalget

Der forventes et samlet merforbrug på 103,1 mio. kr. på driften.

Merforbrugene på driften fordeler sig hovedsageligt som følgende:

- Politikområdet Handicap, Psykiatri og Misbrug 40,4 mio. kr., hvilket blandt andet skyldes stigende udgifter til Botilbudsområdet under Handicap og Psykiatri Myndighed

- Politikområdet Børn og familie 68,9 mio. kr., hvilket hovedsageligt skyldes et samlet merforbrug på 66,9 mio. kr. under Børn og Familie Myndighed.

Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget

Der forventes et samlet merforbrug på 5,9 mio. kr. på driften.

Merforbruget relatere sig til  "Kollektiv trafik" på 4,6 mio. kr.  og vejbelysning 

Seniorudvalget

Der forventes et samlet merforbrug på 2,4 mio. kr.  blandt andet som følge af merforbrug på flere plejecentre.

Sundhedsudvalget

Der forventes et samlet mindreforbrug på 4,5 mio. kr. på driften, som hovedsageligt skyldes forventede mindreforbrug under områderne Sundhed og Forebyggelse samt Sundhedstjeneste og tandplejen. 

Klima- og Miljøudvalget

Der forventes budgetoverholdelse på driften.

Børne- og Ungeudvalget

Der forventes et samlet merforbrug på 8,0 mio. kr. på driften. Merforbruget dækker hovedsageligt over et forventet merforbrug på specialundervisningen på 12,0 mio. kr. 

Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget

Der forventes et mindreforbrug på 0,9 mio. kr. på driften

Anlæg

Resultatet på anlæg tager udgangspunkt i administrationens forslag til redisponering af nuværende korrigeret budget på 345 mio. kr. Redisponeringen har til formål at få så retvisende anlægsbudgetter som muligt.

Redisponeringen er forelagt fagudvalgene i forbindelse med Genåbning af budget 2022 og udvalgenes anlægsprioritering. Redisponeirngen viser et forventet anlægsforbrug på 247,4 mio.kr. og dermed en uforbrugt anlægsramme på 97,6 mio.kr.  

Redisponering og øvrige bevillingsmæssige korrektioner behandles i sagen omkring Genåbning af budget 2022 -anlæg. 

Der er ikke i Budgetopfølgning 2. taget højde for Genåbning af budget 2022 og politisk prioritering af anlægsrammen med henblik på at nedbringe anlægsrammen til omkring 200 mio.kr. 

Anlægsrammen og forventet forbrug vil til budgetopfølgning 3. blive tilpasset jf. politisk beslutning i Genåbning af budget 2022 - anlæg.

Serviceramme

Servicerammen er i det vedtagne budget fastsat til 3.831,5 mio.kr.

Fagudvalgene forventer et forbrug på serviceudgifter på 4.018,1 mio.kr., svarende til en forventet overskridelse af servicerammen på 186,6 mio.kr., hvilket er en stigning på 134 mio.kr. i forhold til sidste budgetopfølgning.

Stigningen i serviceudgifterne og overskridelsen af servicerammen i 2022 skal ses i sammenhæng med det stigende udgiftspres i den sidste del af 2021 og som ser ud til at fortsætte i 2022. 

Forbrugsprocenter - serviceudgifter

I forhold til vedtaget budget ligger forbrugsprocenterne på serviceudgifterne pr. ultimo april 2022 1,5% over sidste år niveau.  Fortsætter denne udvikling resten af året vil forbrugsprocenten ende på 104,5 % svarende til overskridelse på 153 mio.kr. i forhold til det vedtagne budget.

 Forbrugsprocenter - Oprindeligt budget

 

Jan

Feb

Mar

Apr

2020

8,8

17,0

25,4

33,9

2021

8,8

16,9

25,1

33,4

2022

9,7

18,0

26,4

34,9

Udviklingen i forbrugsprocenterne er på nuværende tidspunkt forbundet med stor usikkerhed. Der forventes udarbejdet en række handleplaner med henblik på at nedbringe merforbruget, samtidig forventes en række besparelsesforslag besluttet i forbindelse med Genåbning af budget 2022 og sammen forventes det, at disse tiltag vil medvirke til at nedbringe udgifterne.  

Likviditet

Budgetopfølgningen estimerer en gennemsnitlig kassebeholdning ved årets udgang på 222 mio.kr.

Prognosen tager udgangspunkt i en gennemsnitlig kassebeholdning på 396 mio.kr. ved starten af 2022 og som pr. ultimo april 2022 er faldet til 335 mio.kr.

Der forventes et yderligere et fald på omkring 113 mio.kr. i løbet af 2022 - blandt andet som følge af et stort kassetræk i 2021, et højt anlægsniveau i 2022, og forventet merforbrug i 2022.

(bilag 1. afsnit 3.)

Langfristet gæld

Den langfristede gæld forventes, incl. forventet optagelse af lån på 89,7 mio.kr. at falde fra 1,479 mia.kr. til 1,453 mia.kr. (bilag 1. afsnit 4.)

Handleplaner

Der er til denne budgetopfølgning udarbejdet flere handleplaner. Der mangler på nuværende tidspunkt handleplaner på en række udfordrede budgetområder (Bilag 1. afsnit 6.) 

Årsagen til at disse handleplaner ikke foreligger på nuværende tidspunkt skal ses i lyset af Genåbning af budget 2022 og beslutning om, hvilke besparelsesforslag som skal igangsættes, og hvorvidt nogle af prioriteringsforslagene allerede er en del af planlagte handleplaner.

Det forventes derfor, at det fulde overblik og omfang af nødvendige handleplaner først vil foreligge til budgetopfølgning 3.

Bevillinger

I forbindelse med budgetopfølgningen er der søgt om følgende bevillinger (bilag 1. afsnit 5.):

 

  1. Økonomiudvalget (Drift)
    1. Merudgift i 2022 på 2,5 mio.kr. til folkeafstemning om forsvarsforbehold

  2. Erhvervs- og beskæftigelsesudvalget
    1. Budgetomplacering af budget på 200.000 kr. til Økonomiudvalget vedr. til analyse af unge området

  3. Socialudvalget (Drift)
    1. Bygningsbudget på 446.000 kr. til varmestuen i Korsør budgetomplaceres til Kommunale ejendomme i 2022 og overslagsår.
    2. Tilskud til Projekt Netstof – her søges indtægts- og udgiftsbevilling på henholdsvis -401.000 kr. og 401.000 kr. i 2022 , samt overslagsår.
    3. Tilskud til Projekt N-Lited – her søges indtægts- og udgiftsbevilling på henholdsvis -1.669.000kr. og 1.669.000 kr. i 2022, samt overslagsår 2023.
    4. Budget til begravelseshjælp og befordringsgodtgørelse søges budgetomplaceret fra Socialudvalget til Økonomiudvalget med 4,7 mio.kr. i 2022 og 4,3 mio.kr. i overslagsårene.

  4. Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget (anlæg)
    1. Budgetomplacering af anlægsprojekt Bæredygtig, Energirenovering mv. til Klima- og Miljøudvalget med 7,4 mio.kr. i 2022 og 3 mio. kr. i overslagsårene

  5. Seniorudvalget (drift/anlæg)
    1. Tillægsbevilling på 185.000 kr. til anlægsprojekt ”Blomstergården depotrum” blev i 2021 placeret på driften. Budget korrigeres og skal budgetomplaceres til anlæg.

  6. Børne- og Ungeudvalget
    1. Børnehuset Nord søger om budgetomplacering af driftsbudget på 0,5 mio.kr. til anlægsprojekt Jonslunden

  7. Sundhedsudvalget
    1. I forbindelse med ny udvalgsstuktur og styrelsesvedtægt er det efterfølgende konstateret, at en række budgetter skal budgetomplaceres til Seniorudvalget, i alt 7,6 mio.kr. i 2022 og overslagsår.

Sagens videre forløb 

Ingen bemærkninger 

Retligt grundlag

Kommunalbestyrelsen skal jf. styrelseslovens § 42 stk. 7 fastsætte og beskrive regler for, hvordan kommunens kasse- og regnskabsvæsen skal indrettes.

Styrelseslovens § 40 fastsætter, at der ikke kan iværksættes foranstaltninger som ikke er en del af det vedtagne budget, og som medfører indtægter eller udgifter uden kommunalbestyrelses bevilling. 

I Regler for Økonomistyring og Ledelsestilsyn for Slagelse Kommune har Byrådet fastsat regler om, at der gennemføres 4 årlige budgetopfølgninger: primo året samt pr. ult. marts, juni, og september. Budgetopfølgningerne forelægges fagudvalg, og efterfølgende samlet til Økonomiudvalget og Byrådet

Handlemuligheder  

Bevillinger 

I forbindelse med fagudvalgenes behandling af budgetopfølgning 2. er der fremsendt ønsker omkring tillægsbevillinger og budgetomplaceringer.

Socialudvalget har indstillet, at ansøgning om tillægsbevilling på 28,9 mio.kr.  til dækning af overfort merforbrug fra 2021 behandles i sagen omkring Genåbning af budget 2022.  

Økonomiudvalget og Byrådet kan vælge imellem følgende muligheder:

A: Nedenstående ansøgninger om tillægsbevillinger og budgetomplaceringer godkendes.

B: Ansøgninger om tillægsbevillinger og budgetomplaceringer drøftes med henblik på, hvorvidt budgetomplaceringer skal imødekommes, og finansieringen af tillægsbevilling kan ske indenfor egen budgetramme.

Udvalgsbehandling af budgetopfølgning 3. 

I den nuværende tids- og procesplanplan for behandling af budgetopfølgninger i 2022 udsendes budgetopfølgning 3. kun til skriftlig orientering - herved har udvalgene ikke mulighed for at træffe nødvendige økonomiske beslutninger før budgetopfølgning 4. i november 2022.

Da nærværende budgetopfølgning er forbundet med stor usikkerhed har Økonomiudvalget og Byrådet mulighed for at ændre den nuværende politiske tids-og procesplan og beslutte, at Budgetopfølgning 3. skal forelægges fagudvalgene til godkendelse på møder i august 2022 i uge 32.

Vurdering

De seneste års budgetopfølgninger viser, at især budgetopfølgning 2. har været forbundet med stor usikkerhed.

Det samme gør sig gældende ved denne budgetopfølgning, som tillige er forbundet med stor usikkerhed på både drift og anlæg i og med genåbning af budget 2022 endnu ikke er afsluttet. Endvidere skal der træffes beslutning omkring nedjustering af den samlede anlægsramme.

Der er usikkert hvilken effekt beslutning og udmøntning af besparelser vil have det afrapporterede forventede forbrug på serviceudgifterne. Det er administrationens vurdering, at der i budgetopfølgning 2. kan være mindreforbrug som ikke indgår i rapporteringen og dermed slører det reelle forventede forbrug for 2022.

Omvendt er det også usikkert hvorvidt besparelserne vil kunne udmøntes med den forventede effekt i 2022, i og med der kan være sammenfald imellem besparelsesforslag og tiltag i handleplaner, som på en række områder er under udarbejdelse.

Det skal bemærkes, at det specialiserede voksen- og børneområde under Socialudvalget er under stort pres med stort forventet merforbrug. Det er muligt, at merforbruget stiger yderligere.  

Med udgangspunkt i fagudvalgenes rapportering og udvikling i forbrugsprocenter på serviceudgifter er det administrationens vurderingen, at økonomien fortsat er under stort pres. Derfor bør resultatet af budgetopfølgning 2. indgå i overvejelserne omkring Genåbning af budget 2022, samt krav til udarbejdelse af handleplaner.

Da denne budgetopfølgning er forbundet med usikkerhed vil der først i forbindelse med budgetopfølgning 3. kunne foreligge et mere sikkert forventet resultat for 2022.   

For at give fagudvalgene mulighed for, at træffe nødvendige økonomiske beslutninger til forventet resultat 2022 og budget 2023-2026 anbefaler administrationen, at budgetopfølgning 3. forelægges til politisk godkendelse i fagudvalgene i august i uge 32.  

Økonomiske og personalemæssige konsekvenser

Der er til denne budgetopfølgning søgt følgende tillægsbevillinger og budgetomplaceringer, som jf. gældende budgetregler kræver Økonomiudvalgets eller Byrådets godkendelse.

I hele 1.000 kr.

Politikområde

2022

2023

2024

2025

Bevillingsønske

 

 

 

 

 

1.a Drift -valg EU-forbehold

1.2 ØU

2.500

 

 

 

2.a Drift - omplacering af budget til analyse Ungeområdet

 

2.1 EBU

1.2 ØU

-200

200

 

 

 

3.a Drift omplacering af budget til bygningsdrift

4.1 Social

1.6 ØU

-456

456

-455

455

-455

455

-455

455

3.b Tilskud Projekt Netstof

4.1 Social

-401

401

-412

412

-412

412

-412

412

3.c Tilskud Projekt N-Lited

4.1 Social

-1.669

1.669

-737

737

 

 

3.d Flytning af budget vedr. begravelseshjælp til andet udvalg

4.1 Social

1.2 ØU

-4.697

4.697

-4.318

-4.318

-4.318

-4.318

-4.318

-4.318

5. a Driftsbudget Blomstergården flyttes til anlæg

7.1. Senior

-185

 

 

 

6.a Tilpasning af budgetter mellem udvalg -pga. styrelsesvedtægt

9.1 Sundhed

7.1 Senior

-7.586

7.586

-7.821

7.821

-6.706

6.706

-6706

6.706

7.a Budget børnehuset Nord flyttes til anlæg 

8.2 BUU

      -500

 

 

 

Anlæg

 

 

 

 

 

4.a Anlægsprojekt bæredygtighed energirenovering mv. flyttes

6.2 TPL

3.1 KMU

-7.409

7.409

-3.000

3.000

-3.000

3.000

-3.000

3.000

6.a Driftsbudget Blomstergården flyttes til anlæg

7.1 Senior

185

 

 

 

7.a Omplacering fra drift til anlægsprojekt Jonslunden

8.2 BUU 

500

 

 

 

Kassen (minus er kassetræk)

 

   -2.500

 

 

 

 

Tværgående konsekvenser

Ingen bemærkninger

 

 

 

 

8. Ansøgning om anlægsbevillinger (B)

Beslutning

At 1: Indstilles til byrådets godkendelse.

At 2: Indstilles til byrådets godkendelse.

Kompetence: Byrådet (B)

 

 

Beslutningstema

  • Økonomiudvalget kan over for Byrådet anbefale at give anlægsbevilling.
  • Byrådet kan på baggrund af indstilling fra Økonomiudvalget beslutte at give anlægsbevilling.

 

Indstilling

Ejendomschefen indstiller,

1.     at Økonomiudvalget anbefaler Byrådet at godkende anlægsbevillingerne.

2. at Byrådet godkender anlægsbevillingerne.

 

Sagens indhold

Inden et anlægsprojekt kan igangsættes, skal Byrådet have afsat et anlægsbudget samt godkendt en anlægsbevilling.

Anlægsbudgettet er det afsatte rådighedsbeløb.

Anlægsbevillingen er det beløb, som må bruges af det afsatte anlægsbudget. Anlægsudgifter og anlægsindtægter bevilges som særskilte udgifts- og indtægtsbevillinger.

Der søges om anlægsbevilling til nedenstående tre anlægsprojekter. Da alle tre anlægsprojekter ligger i almene boliger, skal udgiften fordeles mellem beboerne og kommunen ud fra en fordelingsnøgle. Der søges om anlægsbevilling svarende til den kommunale andel af udgiften, finansieret af det afsatte anlægsbudget.

Anlægsbevilling A: Forbedring af brandsikkerhed på Plejecenter Quistgården

Beredskabet vurderer, at der er væsentlige mangler ved brandsikkerheden. Dette skyldes, at boligerne har flugtvej direkte til køkken/opholdsrum samt at boligerne ikke har dør direkte til det fri. Det er Beredskabets vurdering, at der dermed ikke er sikre flugtveje fra boligerne.

Der søges om en anlægsbevilling på 1.077.000 kr.

Anlægsbevilling B: Forbedring af brandsikkerheden på Møllebakken Plejecenter

Beredskabet vurderer, at der er væsentlige mangler ved brandsikkerheden. Dette skyldes, at boligerne har flugtvej direkte til køkken/opholdsrum samt at boligerne ikke har dør direkte til det fri. Det er Beredskabets vurdering, at der dermed ikke er sikre flugtveje fra boligerne.

Der søges om en anlægsbevilling på 1.160.000 kr.

Anlægsbevilling C: Udskiftning af døre og vinduer på Vejsgård Alle

Døre og vinduer på Vejsgård Alle 1-5 og 2-40, som består af almene boliger, er blevet utætte pga. utilsigtet brug og slid. Derfor ønskes udskiftet 189 hoved- og terrassedøre samt vinduer. Afdelingen omkring de almene boliger har ikke midler til denne udgift i driftsbudgetterne. Der har været søgt om erstatning hos udførende entreprenør, men virksomheden er lukket.

Der søges som en anlægsbevilling på 220.000 kr., svarende til den kommunale andel af udgiften.

Retligt grundlag

Kasse- og Regnskabsregulativ.

Sagens videre forløb

Ingen bemærkninger.

Handlemuligheder

Økonomiudvalget har følgende handlemuligheder:

  1. Kan anbefale Byrådet at godkende anlægsbevillingerne finansieret af de afsatte anlægsbudgetter i 2022.
  2. Kan afvise at anbefale Byrådet at godkende anlægsbevillingerne.

Byrådet har følgende handlemuligheder:

  1. Kan godkende anlægsbevillingerne finansieret af de afsatte anlægsbudgetter i 2022.
  2. kan afvise at godkende anlægsbevillingerne.

Vurdering

Administrationen anbefaler at godkende anlægsbevillingerne, så arbejdet kan igangsættes.  

Økonomiske og personalemæssige konsekvenser

I hele 1.000 kr.

Politikområde

2022

2023

2024

2025

Bevillingsønske

 

 

 

 

 

Drift

 

 

 

 

 

Anlæg A

 

1.077

 

 

 

Anlæg B 1.160   
Anlæg C 220   

Afledt drift

 

 

 

 

 

Finansiering

 

 

 

 

 

Afsat rådighedsbeløb

 

-2.457

 

 

 

Kassen

 

 

 

 

 

Tværgående konsekvenser

Ingen bemærkninger.

9. Beslutning om frigivelse af midler til oprensning af PFAS på Engen (B)

Beslutning

At 1: Indstilles til byrådets godkendelse.

At 2: Indstilles til byrådets godkendelse.

At 3: Indstilles til byrådets godkendelse.

Udvalget bemærker, at sagen handler om at stoppe at forureningen breder sig til Korsør Nor.

Kompetence

Byrådet

Beslutningstema

Byrådet kan, på baggrund af indstilling fra Klima- og Miljøudvalget og Økonomiudvalget, godkende en bevilling på 9,3 mio. kr. samt 0,750 mio. kr. til årlig drift finansieret af kassen til etablering  af anlæg og oprensning af PFAS på Engen.

Indstilling

Miljø-, Plan- og Teknikchefen indstiller, 

  1.  at Byrådet godkender ansøgningen om bevilling på 9,3 mio. kr. til indkøb og anlæg af dræn- og renseanlæg finansieret af kassen.
  2.   at Byrådet godkender ansøgning om bevilling på 0,750 mio. kr. til årlig drift finansieret af kassen.
  3.   at Byrådet godkender ansøgning om anlægsbevilling på 9,3 mio. kr., såfremt pkt. 1. godkendes. 

Sagens indhold

På Byrådsmødet den 28. februar 2022, pkt. 15,  blev det godkendt at etablere afværgeboring og efterfølgende oppumpning/rensning af grundvand fra engen ved brandskolen. 

Der blev ikke afsat rådighedsbeløb til hverken anlægs- eller driftsbudget. En afværgeløsning som skitseret vil koste 9,3 mio. kr. i indkøb og anlæg af dræn- og renseanlæg og en årlig driftsudgift på 0,75 mio. kr.   

Afværgeforanstaltningen kan ikke gennemføres medmindre de fornødne økonomiske midler afsættes hertil.

Såfremt rådighedsbeløbet kan finansieres af kassen, søges der også om anlægsbevilling til igangsættelse af opgaven.

Sagens videre forløb

-

Retligt grundlag

Lov om forurenet jord - dog i dette tilfælde frivillig indsats. 

Inden et anlægsprojekt kan igangsættes skal Byrådet have godkendt den tilhørende/nødvendige anlægsbevilling. Jf. Slagelse Kommunes regler for økonomistyring og ledelsestilsyn.

Handlemuligheder

Klima- og Miljøudvalget og Økonomiudvalget kan anbefale overfor Byrådet at godkende det ansøgte rådighedsbeløb med finansiering fra kassen eller bede om yderligere oplysninger vedr. anlægsrammens anvendelse. 

Byrådet kan:

A. på baggrund af indstilling fra Klima- og Miljøudvalget og Økonomiudvalget godkende det ansøgte rådighedsbeløb med finansiering fra kassen eller bede om yderligere oplysninger vedr. anlægsrammens anvendelse.

B. afvise ansøgningen om rådighedsbeløb.

Vurdering

Administrationen anbefaler – såfremt projektet skal gennemføres - at Byrådet godkender ansøgningen om rådighedsbeløb finansieret af kassen.

Oppumpning og rensning af grundvand fra engen er baseret på en frivillig indsats. Der er ikke nogen lovgivning, som forpligter til oprensning. Forureningen af Korsør Nor med PFAS vil uden tiltag fortsætte og med tid evt. forværre miljøtilstanden i Korsør Nor.

Økonomiske og personalemæssige konsekvenser

I hele 1.000 kr.

Politikområde

2022

2023

2024

2025

Bevillingsønske

 

 

 

 

 

Drift

Miljø

 

 

 

 

Anlæg 301 PFAS Renseanlæg

Miljø

9.300

 

 

 

Afledt drift

 750750 750 750 

Finansiering

 

 

 

 

 

Afsat rådighedsbeløb

 

 

 

 

 

Kassen

 

-10.050

-750

-750

-750

Tværgående konsekvenser

Ingen bemærkninger.

Sagens forløb

03-05-2022 Klima- og Miljøudvalget
At 1-3: Anbefales.

10. M/F Broen - redegørelse for udgifter og tidsplan for ekstern vurdering (B)

Beslutning

 At 1: Godkendt.

(A) bemærker, at de ønsker udvikling og ikke afvikling og derfor ikke kan tilslutte sig, at punkt 1 og 2 indgår som en del af vurderingen.

Kompetence

Økonomiudvalget

Beslutningstema

Økonomiudvalget har på mødet den 19. april 2022 besluttet, at der til dette møde redegøres for udgifter og tidsplan for en ekstern vurdering af nødvendige tiltag. Den eksterne vurdering skal ligge klar til mødet i august, således at den kan indgå i budgetforhandlingerne 2023-2026.

Økonomiudvalget skal beslutte hvilke handlemuligheder der skal arbejdes videre med jf. nedenstående liste og at der afsættes midler fra rådighedsbeløbet fra anlæg 242 M/F Broen.

Indstilling

Ejendomschefen indstiller,

1.     at der igangsættes ekstern vurdering af tilstanden på M/F Broen, prisfastsættelse af nødvendige arbejder i henhold til nedenstående punkter. Vurdering m.m. finansieres af rådighedsbeløbet fra anlæg 242 M/F Broen

Sagens indhold

Økonomiudvalget besluttede på mødet den 19. april 2022, under behandlingen af punkt 16, at få dette punkt på dagsordenen.

Center for Kommunale Ejendomme har i mellemtiden arbejdet for at få klarlagt hvilke handlemuligheder der er med M/F Broen. Der ses følgende muligheder:

  1. M/F Broen lægges som dykkervrag - der laves hul i spunsen og færgen trækkes fri og sænkes - spunsen retableres
  2. M/F Broen skrottes - der laves hul i spunsen og færgen trækkes til skrotning - spunsen retableres
  3. M/F Broen forbliver som vartegn og vartegnet sikres mod forfald ved overfladebehandling og permanent og vedvarende udtørring - for at hindre korrosion indefra grundet kondens.
  4. M/F Broen sikres jf.. pkt. 3 og der udføres miljøsanering således at det sikres at den kan bruges til kulturelle formål som f.eks. koncerter, receptioner eller udstillinger m.m. Færgen henstår uden egentlig opvarmning, og er uden isolering. Der etableres toiletter og færgen tilsluttes el, vand og kloak, installationerne frostsikres. De lokaler der tænkes klargjort er: Bildæk, rygesalonen på promenadedækket. derudover klargøres agterdækket til brug som flugtvej.
  5. M/F Broen renoveres fuldstændigt således at den fremstår i tæt på original stand. Her undersøges om færgen, eller dele heraf kan godkendes i henhold til bygningsreglementet. Der gøres opmærksom på, at der i dag er væsentligt andre krav til blandt andet ventilation, brandforhold og energiforbrug end da færgen blev bygget.

Økonomiudvalgets opmærksomhed henledes på, at der ikke er ansøgt om landsætning af M/F Broen i tidligere projekter. Der kan være forbundet udgifter med at få lovliggjort landsætningen som medtages under punkterne 3,4 og 5.

Center for Kommunale Ejendomme har afholdt møde m. en ekstern konsulent der er specialist i coating (overfladebehandling) af skibe.

Specialisten samler et rådgiverteam inkl. miljørådgivning, og er ved at udarbejde tilbud på honorar for at prissætte ovenstående scenarier, samt lovliggørelse af ilandsætningen af M/F Broen

I punkterne 3,4 og 5 er specialisten yderligere blevet bedt om at budgettere afledte driftsudgifter pr. år i 50 år for færgen.

Til august afleverer Center for Kommunale Ejendomme en status der beskriver de nødvendige tiltag samt et tilhørende budgetoverslag, for hver af de belyste punkter.

Sagens videre forløb

Til økonomiudvalgets møde i august præsenteres den eksterne vurdering af de nødvendige tiltag, således at de kan indgå i budgetforhandlingerne 2023-2026.

Ligeledes fremlægges en oversigt over tidligere udarbejdede rapporter og beskrivelser omhandlende M/F Broen.

Retligt grundlag

Slagelse Kommunes kasse-, og regnskabsregulativ.

Handlemuligheder

Økonomiudvalget har følgende handlemuligheder:

  1. At godkende at der arbejdes videre med punkterne, samt at arbejdet finansieres af rådighedsbeløbet fra anlæg 242 M/F Broen.
  2. At udvælge enkelte punkter fra listen som der skal arbejdes med, samt at arbejdet finansieres af rådighedsbeløbet fra anlæg 242 M/F Broen.
  3. At vælge en alternativ mulighed

Vurdering

Administrationen anbefaler at der arbejdes videre med alle punkterne, således at byrådet har et oplyst grundlag, at behandle færgens fremtid på.

Økonomiske og personalemæssige konsekvenser

I hele 1.000 kr.

Politikområde

2022

2023

2024

2025

Bevillingsønske

 

 

 

 

 

Drift

 

 

 

 

 

Anlæg

1.06

800

 

 

 

Afledt drift

 

0

 

 

 

Finansiering

 

 

 

 

 

Afsat rådighedsbeløb

1.06

800

 

 

 

Kassen

 

 

 

 

 

Tværgående konsekvenser

Ingen bemærkninger

11. Tilskud til Harald Blåtands Laug perioden 2022-2025 (B)

Beslutning

Knud Vincents (V) og Lis Tribler (A) blev erklæret inhabile og deltog ikke i behandlingen af punktet.

At 1: Udvalget besluttede et tilskud på 25.000 kr. for 2022.

For stemte 4: (A), (V), (C) og (B)

Imod stemte 2: (F) og (O) 

 

 


Kompetence

Økonomiudvalget

Beslutningstema

Økonomiudvalget skal beslutte, om der skal gives et kommunalt tilskud til Harald Blåtands Laug.

Indstilling

Udviklingschefen indstiller,

1.     at udvalget beslutter om der skal gives tilskud til Harald Blåtands Laug.

 

Sagens indhold

Harald Blåtands Laug blev stiftet i 2014 og har jf. laugets vedtægter til formål at understøtte:

  • Lokalområdets kulturelle identitet
  • Vikingeborge Trelleborg
  • Branding af Slagelse Kommune
  • Venskab mellem mennesker og nationer

Lauget er inspireret af vikingekongen Harald Blåtand, der dannede staten Danmark og med vikingeborgen Trelleborg skabte grundlaget for Vestsjællands handel og internationale relationer. Disse visioner ønsker Harald Blåtands Laug at videreføre gennem sine medlemmer af Lauget og bidrager derved også til erhvervs- og turismeudviklingen.

Laugets medlemmer bliver udvalgt og inviteret til at være en del af Lauget, idet der lægges vægt på medlemmernes internationale relationer, et positivt og inspirerende livssyn, samt lyst til at være ambassadører for Lauget. Medlemmerne er alt fra kunstnere, ambassadører, forenings- og forretningsfolk, samt ledere fra mange lande. Ifølge Laugets hjemmeside er der 95 medlemmer.

Økonomiudvalget besluttede på deres møde 17.december 2018 at støtte Harald Blåtands Laug med 50.000 kr. i 2019.

Der er indhentet en udtalelse fra formand og næstformand for laugsstyrelsen, hvor et udsnit er gengivet her under:

Harald Blåtands Laug har med glæde modtaget Slagelse Kommunes støtte til Laugets arbejde, som vi anser for at være en vigtig del at markedsføringen af Slagelse Kommune, med henblik på at vaske vores hidtidige image som ”udkantsområde” væk.

Vi understreger, at Laugstyrelsen arbejder ulønnet og frivilligt, og ikke får betalt omkostninger, heller ikke for eksempel til de mange kørte kilometer. Vi ser Slagelse Kommunes støtte til Lauget som en væsentlig forudsætning for at fortsætte dette efter vores opfattelse vigtige og markedsføringsmæssigt betydningsfulde arbejde.

Ud over ovennævnte arbejder Lauget i samarbejde med Museet ved Trelleborg med at samle midler ind til en folkegave, der skal bestå af en bro til ”Ny Trelleborg”, samt et program for udveksling af unge mennesker mellem Irland og Slagelse Kommune med fokus på vort for Irland og Danmark fællesskab via vikingernes færden i Irland.

Vi håber på denne baggrund at Slagelse Kommune fortsat vil yde en nødvendig økonomisk støtte til Harald Blåtands Laugs arbejde, også selvom om tilskuddet i disse sparetider, eventuelt i år måtte blive mindre end vanligt,  så vi fortsat kan honorere de omkostninger og den markedsføring der er forbundet hermed.

 Såfremt kommunen vælger ikke at yde markedsføringsstøtte overfor HBL, vil det give foreningen økonomiske konsekvenser og væsentlig mindre muskler, og råderum, mv.

Hele udtalelsen er vedlagt som bilag 1.

Sagens videre forløb

Ingen bemærkninger

Retligt grundlag

Kommunalfuldmagten

Handlemuligheder

Økonomiudvalget har følgende handlemuligheder:

  1. Udvalget kan godkende et årligt tilskud på 50.000 kr. til Harald Blåtands Laug
  2. Udvalget kan vælge at give et andet tilskud til Harald Blåtands Laug
  3. Udvalget kan vælge at give tilskuddet for 1 år ad gangen
  4. Udvalget kan vælge ikke at give et tilskud

 

Vurdering

Ingen bemærkninger

Økonomiske og personalemæssige konsekvenser

Udgiften har i 2019 og 2021 været finansieret inden for økonomiudvalgets ramme. 

Tværgående konsekvenser

Ingen bemærkninger

 

12. Godkendelse af stillingsopslag og ansættelsesudvalg til borgerrådgiverstillingen (B)

Beslutning

At 1: Godkendt.

At 2: Godkendt.

Kompetence

Økonomiudvalget

Beslutningstema

Økonomiudvalget skal godkende stillingsopslag og ansættelsesudvalg til stillingen som borgerrådgiver i Slagelse Kommune

Indstilling

Den konstituerede kommunaldirektør indstiller,

1.     at ansættelsesudvalget består af en repræsentant fra alle partier repræsenteret i byrådet og kommunaldirektøren.

2. at økonomiudvalget godkender stillingsopslaget til borgerrådgiverstillingen.


Sagens indhold

Stillingen som borgerrådgiver i Slagelse Kommune skal besættes. Administrationen har udarbejdet det vedlagte stillingsopslag med udgangspunkt i den gældende vedtægt for borgerrådgiveren. 

Administrationen foreslår, at ansættelsesudvalget består af en repræsentant fra alle partier repræsenteret i byrådet samt kommunaldirektøren.

Såfremt byrådet kan godkende stillingsopslaget slås stillingen op hurtigst muligt med ansøgningsfrist den 14. august 2022.

Sagens videre forløb

Ingen bemærkninger

Retligt grundlag

I henhold til vedtægten for borgerrådgiveren har byrådet kompetencen til at ansætte borgerrådgiveren.

Handlemuligheder

Økonomiudvalget har følgende handlemuligheder:

  1. Godkende stillingsopslag og ansættelsesudvalg

  2. Bede administrationen om udarbejdelse af nyt stillingsopslag

Vurdering

Administrationen vurderer, at stillingsopslaget giver en retvisende beskrivelse af jobbet.

Økonomiske og personalemæssige konsekvenser

Ingen bemærkninger

Tværgående konsekvenser

Ingen bemærkninger

 

 

13. Status på udmøntning af Strateginotat for beskæftigelsesområdet (O)

Beslutning

At 1: Sagen taget til orientering.

Kompetence: Økonomiudvalget

 

Beslutningstema

Erhvervs-, Beskæftigelses- og Uddannelsesudvalget samt Økonomiudvalget orienteres om status på udmøntning af Strateginotat for beskæftigelsesområdet.

 

Indstilling

Arbejdsmarkedschefen indstiller,

  1. at Erhvervs-, Beskæftigelses- og Uddannelsesudvalget samt Økonomiudvalget orienteres om status på udmøntning af Strateginotat for beskæftigelsesområdet.

 

Sagens indhold

Byrådet godkendte på sit møde den 21. juni 2021 det Strateginotat for beskæftigelsesområdet, som Byrådet ved sit møde den 1. marts 2021 havde besluttet skulle udarbejdes. Formålet med strateginotatet var, at de mest oplagte områder for at skabe et mere kvalificeret arbejdsmarked skulle præciseres samt at notatet skulle danne rammen for arbejdsmarkedschefens virke, med sigte på, at gennemførte tiltag skulle udmøntes i konkrete resultater inden udgangen af 2022.

I forbindelse med udarbejdelse af strateginotatet blev et bredt udsnit af interessenter involveret, herunder tillidsrepræsentanter, ledere og relevante samarbejdspartnere.

Her et lille år efter præsenteres Erhvervs- Beskæftigelses- og Uddannelsesudvalget og Økonomiudvalget for en status på udmøntning af Strateginotat for beskæftigelsesområdet – se bilag 1. Heri præsenteres, hvordan det aktuelt går i forhold til målsætningerne for de tre målgrupper (A-dagpenge, sygedagpenge og aktivitetsparate kontanthjælpsmodtagere) og de tre tværgående elementer (anden aktør og udbud, civilsamfundet og virksomhedsrettet perspektiv), der fremgår af strateginotatet.

Overordnet peger analysen på, at indsatsen i Slagelse materialiserer sig i konkrete resultater i tråd med de politiske ambitioner. Det ses bl.a. ved, at Slagelse inden for det seneste år er rykket fra en plads som nr. 80 i ministerens benchmark af jobcentrenes resultater til en plads som nr. 64. Ift. de vestsjællandske kommuner præsterer Slagelse den tredje bedste udvikling i 2021.

Der er sket et fald i ledigheden fra januar 2020 til januar 2022 på mere end 20 %, men ser man samlet på de indsatskrævende ydelsesgrupper i jobcentret (A-dagpenge, Kontanthjælp, Uddannelseshjælp, Selvforsørgelses- og hjemrejseydelse mv., Sygedagpenge, Jobafklaringsforløb, Revalidering, Ressourceforløb, Ledighedsydelse og Fleksjob), er faldet dog markant mindre. Disse målgrupper er samlet set faldet med 5,7% i Slagelse mod 3,6 % i hele landet.

Samtidig kan vi se, at Slagelses enhedsomkostninger pr. fuldtidsperson på offentlig forsørgelse i forvejen er lave og ligger 17% under et benchmark blandt 20 kommuner. Det betyder, at området drives for få midler. Derfor kan særligt to elementer i væsentlig grad risikere at hæmme den positive udvikling på beskæftigelsesområdet:

  • Udmøntningen af Arnepensionen. Arnepensionen finder en stor del af sin finansiering i kommunerne. Der er fra forligspartiernes side peget på beskæftigelsesområdet, men kommunerne kan frit beslutte, hvor de vil høste besparelsen. I 2022 skal der findes 5 mio. kr. til finansiering af Arnepensionen i Slagelse. I 2024 er tallet øget til 16 mio. kr. svarende til 17,5 % af det samlede indsatsbudget på beskæftigelsesområdet.

 

  • Op til 8% besparelse på serviceudgifterne i budget 2023. Der er klar evidens for, at et tæt, motiverende samtaleforløb, afkorter vejen tilbage til selvforsørgelse (og dermed øger det lokale velfærdværdsøkonomiske råderum). En besparelse på 8% svarende til 4,7 mio. kr. vil betyde en varig nedlæggelse af 16 stillinger i centret (idet sagsbehandleres løn er fordelt over konto 6 (service) og konto 5 (overførselsudgift)). Ved nedlæggelse af så mange stillinger er der helt åbenlyst en høj risiko for længere ydelsesforløb, hvilket vil betyde et øget forbrug på forsørgelsesudgifterne og en reduktion af den lokale velfærd.

 

Potentialet ved at vælge en investeringsstrategi illustreres bedst ved sygedagpengeområdet, hvor Slagelse Kommune nu har landets tredje bedste performance, svarende til at det faktiske ydelsesomfang ligger 21 mio. kr. under det forventede niveau. Resultatet er bl.a. opnået med afsæt i byrådets investeringer på området. Det samme gjorde sig gældende for A-dagpenge området i 2021, hvor der forventes tilsvarende positive resultater inden for 12-18 måneder.

På kontanthjælpsområdet ligger Slagelse kommune 1,1 %-point dårligere end landsplan. Set i sammenhæng med andre kommuner har det været et underbudgetteret område, hvorfor der er et potentiale i at investere i området med henblik på at reducere i antallet af fuldtidspersoner på kontanthjælp indenfor en periode på 12-24 måneder.

 

A-dagpenge

Under covid-19-pandemien er antallet af langtidsledige tæt på fordoblet, men her har Jobcentrets fokus på kompetenceløft af de ledige, som har været uden arbejde i et år samt et generelt fokus på at nedbringe langtidsledigheden, skabt resultater, så Slagelse på indeksniveau er faldet med 46,2% siden januar 2021.

Herudover ses et markant fald i antal dagpengemodtagere generelt, idet Slagelse her er faldet 42,2% på indeksniveau siden januar 2021. Redskabet hertil har bl.a. været, at Jobcentret som del af en strategisk indsats har haft udvidet fokus på kompetenceløft af de forsikrede ledige, herunder brugen af opkvalificeringsforløb og voksenlærlingeindsatsen.

 

Sygedagpenge

Et strategisk fokus på hurtig og effektiv sagsbehandling i sygedagpengesagerne med henblik på en tidlig afklaring kan aflæses i Beskæftigelsesministeriets benchmark, hvor området ligger i top tre blandt landets kommuner.

En del af vejen hertil har været en omorganisering af sygedagpengeafdelingen i 2021, som betyder, at der i dag arbejdes i teams sammensat efter den sygemeldtes arbejdsgiverstatus. Andre værktøjer er tæt kontakt mellem Jobcentret og arbejdsgiver med henblik på hurtig tilbagevenden samt systematisk arbejde med brug af delvis raskmelding i opfølgning af sygedagpengesagerne.

 

Aktivitetsparate kontanthjælpsmodtagere

Fra april 2021 og frem til årsskiftet var der en positiv udvikling på området for aktivitetsparate kontanthjælpsmodtagere, men nu ser det ud til at være stagnerende. Området er derfor fortsat et strategisk fokusområde, med behov for initiativer og investeringer, hvorfor der udvikles på fire hovedspor: Sociale investeringer, Flere skal med 3, Opbremsning af tilgangen til førtidspension via ressourceoptimering samt en Business case i form af politisk opprioritering af området.

I arbejdet med borgerne er nogle af de redskaber, der anvendes øget brug af virksomhedspraktik samt fokus på at flere borgere parallelt med deres indsats, skal have ordinære løntimer.

 

Anden aktør og udbud

Med henblik på at vi pr. 1. januar 2023 har indgået aftaler med fremtidige leverandører på udvalgte områder (job- og uddannelsesparate, aktivitetsparate og sygemeldte borgere), er arbejdet med at få de relevante indsatser i udbud igangsat.

 

Civilsamfundet

Af ressourcemæssige hensyn har fokus været på at opretholde og styrke de mange samarbejder med frivillige foreninger, bolig- og idrætsorganisationer, humanitære organisationer mv., som Jobcentret allerede i dag samarbejder med.

Aktuelt forventes det, at samarbejdet med civilsamfundet vil spille en væsentlig rolle i forbindelse med kommunens modtagelse af ukrainske flygtninge.

 

Virksomhedsrettet perspektiv

Med et fokus på kontinuerligt at udvikle og optimere Jobcentrets virksomhedsservice arbejdes der med en række tiltag, bl.a.: 1) Det koordinerede virksomhedssamarbejde, der på tværs af Jobcentrets afdelinger skal sikre ensartethed i opgaveløsningen overfor virksomhederne, 2) Partnerskabsaftalerne, hvor Jobcentret og virksomheder i fællesskab sikrer fremtidens arbejdskraft og skaber sammenhænge mellem beskæftigelses-, uddannelses- og erhvervsudvikling, 3) En indgang for virksomhederne i samarbejde med Slagelse Erhvervscenter, herunder også etableringen af et advisory board samt 4) Deltagelse i relevante samarbejdsfora fx ”Flere faglærte-netværk”.

 

Sagens videre forløb

Økonomiudvalget orienteres ved deres møde den 23. maj 2022.

 

Retligt grundlag

Kommunal styrelseslov.

 

Handlemuligheder

Ingen bemærkninger.

 

Vurdering

Beskæftigelsesområdet er fortsat udfordret af et højt antal aktivitetsparate kontanthjælpsmodtagere. Det er borgere med komplekse problemstillinger udover ledighed, som kræver en anden og længerevarende type af indsatser. Samtidig er området direkte fødekæde til førtidspensionsområdet, som i overslagsårene forventes at stige fra 1966 pr. 31/12 2022 til 2827 pr. 31/12 2025. Derfor er der brug for handling udover det, der allerede er igangsat og her er det administrations vurdering, at en business case på området vil være en del af en samlet løsning. 

En anden udfordring er udmøntningen af arnepensionen, der forventes at betyde en besparelse på henholdsvis 5 millioner i indeværende år, stigende til 16 millioner eller 17,5% af det samlede indsatsbudget i 2024. Det er derfor administrationens vurdering, at udmøntningen af arnepensionen ikke alene bør finansieres af beskæftigelsesområdet. 

Det er med henvisning til redegørelsen ovenfor ift. investeringspotentialet på kontanthjælpsområdet administrationens vurdering at gevinstpotentialet på beskæftigelsesområdet generelt er betydeligt, og vil, såfremt der investeres aktivt kunne bidrage med signifikante udgiftsreduceringer på ydelsesområdet i de kommende år.

 

Økonomiske og personalemæssige konsekvenser

Ingen bemærkninger.

 

Tværgående konsekvenser

Ingen bemærkninger.

Sagens forløb

05-05-2022 Erhvervs-, Beskæftigelses- og Uddannelsesudvalget

Taget til orientering.


14. Ændring af vedtægt for borgerrådgiveren (B)

Beslutning

At 1: Indstilles til byrådets godkendelse.

 

Kompetence

Byrådet.

Beslutningstema

Byrådet kan beslutte, om der skal foretages ændringer i borgerrådgiverens vedtægt. Ændringerne foretages som en konsekvens af den ændrede organisering af whistleblowerordningen, som har været gældende i Slagelse Kommune siden 17. december 2021, hvor en ny lov om beskyttelse af whistleblowere trådte i kraft. I den forbindelse etablerede kommunen en ny whistleblowerordning, som varetages af et advokatfirma og af kommunens whistleblowerenhed.

Byrådet kan på baggrund af indstilling fra Økonomiudvalget beslutte at godkende ændringer i vedtægten.

Indstilling

Borgerrådgiveren indstiller,

1.     at Byrådet godkender ændringer til Vedtægt for borgerrådgiveren.

Sagens indhold

Borgerrådgiverfunktionen fik i 2017 til opgave at varetage Slagelse Kommunes whistleblowerfunktion. I den forbindelse blev borgerrådgiveren tillagt beføjelser til at varetage opgaven, ligesom omfanget af whistleblowerfunktionen blev beskrevet i vedtægten. Som en konsekvens af den ændrede organisering af whistleblowerordningen slettes de tekster, der vedrører de tidligere beføjelser. Det drejer sig om § 8, stk. 1, nr. 5 og kapitel 7.

Derudover er der en tekstfejl i vedtægtens § 10, andet afsnit. Borgerrådgiverens kompetence til at tage sager op af egen drift fremgår allerede af vedtægtens § 8, stk. 3, og blev godkendt i den form af Byrådet den 30. august 2021. Derfor bør § 10, andet afsnit slettes.

De tekststykker, som foreslås slettet, er i bilaget markeret med kursiv og med gråt.

Sagens videre forløb

Ingen bemærkninger.

Retligt grundlag

Det er Byrådets kompetence at ændre Vedtægt for borgerrådgiveren.

På Byrådets møde den 26. maj 2015 blev Økonomiudvalget pålagt at varetage den forberedende sagsbehandling vedrørende borgerrådgivernes område. Forslag til ændring af Vedtægt for borgerrådgiveren forelægges derfor Økonomiudvalget forud for forelæggelsen i Byrådet.

Handlemuligheder

Se ovenfor under sagens indhold.

Vurdering

Det anbefales, at Byrådet godkender de skitserede ændringer som følge af den ændrede organisering af whistleblowerordningen.

Økonomiske og personalemæssige konsekvenser

Ingen bemærkninger.

Tværgående konsekvenser

Ingen bemærkninger.

15. Borgerrådgiverens årsberetning for 2021 (O)

Beslutning

At 1: Indstilles at byrådet tager sagen til efterretning.

Kompetence

Byrådet.

 

Beslutningstema

Byrådet kan på baggrund af indstilling fra Økonomiudvalget tage Borgerrådgiverens årsberetning for 2021 til efterretning.

Indstilling

Borgerrådgiveren indstiller,

 at Økonomiudvalget anbefaler Byrådet at tage Borgerrådgiverens årsberetning for 2021 til efterretning.

Sagens indhold

Årsberetningen dækker perioden fra 1. januar til 31. december 2021.
 
I beretningen orienterer borgerrådgiveren om antallet af henvendelser fra borgere, typer af henvendelser og om borgernes klager. Desuden orienterer borgerrådgiveren om de overordnede forhold, som ikke er tilfredsstillende og kommer med anbefalinger til forvaltningens arbejde med at forbedre sagsbehandlingen og borgerbetjeningen.
 
Det fremgår af beretningen, at borgerrådgiveren i 2021 har modtaget 391 henvendelser fra borgere. Til sammenligning modtog borgerrådgiveren 401 henvendelser i 2020 og 372 henvendelser i 2019. Antallet af klager over sagsbehandlingen er steget fra 90 klager i 2019 og 64 klager i 2020 til 106 klager i 2021. Borgerrådgiveren bemærker, at 2020 var præget af coronapandemien, hvilket antageligt havde betydning for det stigende antal henvendelser og det faldende antal klager. Derfor er 2019 medtaget som sammenligningsgrundlag. 

Selvom det samlede antal klager er steget, er antallet af klager over sagsbehandlingstiden med 40 klager på det næstlaveste niveau i 10 år. I 2012 blev der registreret 93 klager over sagsbehandlingstiden, og udviklingen har generelt vist en nedadgående tendens gennem årene. 

Det er borgerrådgiverens vurdering, at det faldende antal klager over sagsbehandlingstiden kan være et udtryk for, at de initiativer, som forvaltningen har iværksat og fortsat arbejder med, har haft effekt. Det er en positiv udvikling, som bør anerkendes. Men en stigning i det samlede antal klager er ikke tilfredsstillende og kan tyde på, at der ikke har været det fornødne fokus på andre sagsbehandlingsområder. 

Det er også borgerrådgiverens vurdering, at borgernes klager over lang sagsbehandlingstid kan være udtryk for andre fejl i sagsbehandlingen. Det kan f.eks. være, at der ikke er lavet et notat fra et møde, eller at indkomne breve ikke er journaliseret, som de skal. Kort sagt at man mangler tilstrækkelig viden om grundlæggende forvaltningsretlige regler. Sagsbehandlingsfejl kan være med til at forsinke sagsforløbet og kan have store konsekvenser – også økonomiske – for både borgerne og for kommunen. 

Borgerrådgiveren konkluderer, at kommunen på nogle specifikke områder ikke har levet op til god forvaltningsskik, lovgivningens krav og de vedtagne servicemål for borgerkontakt.

Sagsbehandlingstiden er fortsat det område, som fører til flest klager, men borgerne klager også over, at de ikke er blevet tilstrækkeligt inddraget i sagsforløbet, og at vejledningen ikke har været tilstrækkelig.  

Borgerrådgiveren anbefaler, at nye medarbejdere gennemgår et introduktionsforløb, hvor myndighedsrollen og grundlæggende forvaltningsretlige regler indgår. Borgerrådgiveren anbefaler også, at forvaltningen giver konkrete tilbagemeldinger til det politiske niveau om, hvilke initiativer borgerrådgiverens anbefalinger har givet anledning til. 

Sagens videre forløb

Ingen bemærkninger.

Retligt grundlag

Det fremgår af § 6 i Vedtægt for borgerrådgiveren, at borgerrådgiveren skal afgive en årlig beretning til Byrådet, hvor borgerrådgiveren redegør for sin virksomhed, herunder eventuelle konstateringer af overordnede forhold inden for borgerrådgiverens kompetence, som ikke er tilfredsstillende i kommunens sagsbehandling, borgerbetjening mv. Borgerrådgiveren kan i den forbindelse fremkomme med forslag og anbefalinger til kommunens politiske ledelse, borgmesteren eller forvaltninger. Beretningen offentliggøres. 
 
Det fremgår af § 21 i borgerrådgiverens vedtægt, at årsberetningen skal indeholde oversigter over antallet af behandlede sager samt resultatet af behandlingen. Årsberetningen skal også indeholde en beskrivelse af de generelt konstaterede problemer vedrørende sagsbehandlingen og borgerrådgiverens forslag til forbedring af de konstaterede generelle problemer. Årsberetningen skal desuden indeholde forvaltningens beskrivelse af, hvad der i løbet af året har været af tiltag til at imødekomme de problemer, som borgerrådgiveren har påpeget. Borgerrådgiveren skal tilbyde at drøfte årsberetningen med udvalg, direktion samt forvaltningsledelser.
 
På Byrådets møde den 26. maj 2015 blev Økonomiudvalget pålagt at varetage den forberedende sagsbehandling vedrørende borgerrådgiverens område. Borgerrådgiverens årsberetning forlægges derfor Økonomiudvalget forud for forelæggelsen i Byrådet.

Handlemuligheder

Ingen bemærkninger.

Vurdering

Ingen bemærkninger.

Økonomiske og personalemæssige konsekvenser

Ingen bemærkninger.

Tværgående konsekvenser

Ingen bemærkninger.

16. Orientering om styringsdialog 2021 med de almene boligorganisationer (O)

Beslutning

At 1: Sagen taget til orientering.

Kompetence

Økonomiudvalget

Beslutningstema

Orientering til Økonomiudvalget om den årlige styringsdialog med de almene boligorganisationer

Sagens indhold

Kommunen og boligorganisationerne har siden 2009 været forpligtet efter almenboligloven til at afholde et årligt styringsdialogmøde, hvor boligorganisationernes virksomhed bliver drøftet. 

Styringsdialogen med hvert enkelt boligselskab er blevet gennemført i september-december 2021.

Styringsdialogen er en afstemning af den løbende drift og den strategiske udvikling hos boligorganisationen samt kommunens tilsyn og parternes samarbejde omkring konkrete forhold i boligorganisationen. Samlet for alle boligorganisationerne kan det oplyses, at Landsbyggefonden har igangsat en ekstern granskning af vedligeholdelses- og fornyelsesplaner for alle almene boligafdelinger. En ekstern gransker skal hvert 5. år vurdere om vedligeholdelses- og fornyelsesplanen er retvisende og omfatter de nødvendige aktiviteter. Den eksterne granskning skal første gang være foretaget inden 1. januar 2022. Granskningsrapporterne vil forelægge til næste års styringsdialog dvs. i efteråret 2022.

Fra møderne kan navnlig fremhæves nedenstående for den enkelte boligorganisation:

VAB oplyste, at udlejningen generelt går godt. Der er dog en enkelt afdeling, som pt. har mange fra- og tilflytninger. Dette skyldes primært beliggenheden og beboersammensætningen. Der er først planer om en stor renovering af en afdeling i 2023, som vil kræve lånefinansiering fra kommunen. VAB oplyste, at årsagen til, at Rosenkildeparkens effektiviseringstal er røde er pga., at der er meget udendørsvedligehold og høje udgifter til grundejerforeningen.

Lejerbo Skælskør oplyste, at afdelingens vinduer er blevet renoveret med respekt for den gamle stil og fredningsstatus. Ansøgningen til Landsbyggefonden om en kapitaltilførsel er stadig under behandling i Landsbyggefonden. Lejerbo Skælskør rykker Landsbyggefonden jævnligt for svar. Pengene skal bruges til vedligeholdelse og udskiftning af køkkener. Afdelingen har i 2020 oplevet kampvalg til afdelingsbestyrelsen, som derfor for første gang også består af suppleanter. 

BoligKorsør oplyste, at der har været færre udlejninger i det forgangene år grundet der er blevet holdt boliger tilbage til genhusning. Ellers er udlejningssituationen stabil. De seneste år har der været arbejdet med fremtidssikring af omkring 50 % af boligerne i selskabet og nedrevet 10 %. Skema A til seniorbofællesskabet i Korsør Bypark vil blive fremsendt til kommunen i 2022. BoligKorsør oplyste, at selskabets arbejde med nultolerance har været medvirkende til, at der er ro på Motalavej. Ændring af almenlejeloven, almenboligloven og retsplejeloven var i høring i efteråret 2021. Denne ændring vedrører hurtigere udsættelse af lejere på grund af kriminalitet. Selskabet gjorde dog opmærksom på, at der i nogle afdelinger opleves større uro, når kommunen boliganviser til områder, der ikke er vant til at få boliganvisninger.

Slagelse Boligselskab oplyste, at udlejningen er stabil og fremtidssikringen af selskabet er robust. Selskabet udarbejder 30 årige vedligeholdelsesplaner, hvilket gør, at selskabet løbende kan se ind i, hvilke vedligeholdelsesarbejder, der skal laves. Der vil komme små låneoptagelsessager i 2022, da selskabet først vil have nogle store arbejder i 2023, da der i 2023 skal arbejdes med energioptimering. Slagelse Boligselskab oplyste, at der i 2022 vil komme en lokalplan vedr. seniorboliger i Dalmose og forhåbentlig også en lokalplan for projekt Teglkuberne.

Slagelse Almennyttige Boligselskab (SAB) oplyste, at udlejningen er stabil. I forhold til fremtidssikringen af afdelingerne er der stemt et projekt igennem vedr. Jørgensgården. Der er umiddelbart ikke nok henlæggelser, men afdelingen skal have nyt tag, nye vinduer og nyt el. Der er derfor nedsat et byggeudvalg med beboerrepræsentation, som skal kigge på, hvilke renoveringer der er vigtigst, så det ikke kræver en stor huslejestigning. Man vil derfor lette det store projekt lidt ved at lave kollektive råderets renoveringer. SAB vil gerne bygge nyt i Slagelse bymidte – gerne en kombination mellem senior- og familieboliger. Kommunen opfordrede selskabet til at komme med gode ideer og selv være opsøgende på jord. SAB oplyste, at der endnu ikke er berammet retsmøde i Østre Landsret vedr. de 4 beboere, som har anlagt sag om kravet om fraflytning i forbindelse med ghettoloven.

Skælskør Boligselskab oplyste, at udlejningen går godt, og der er mange på venteliste. 82% af borgerne på ventelisten til Skælskør Boligselskab er borgere, der ikke bor i Slagelse Kommune. Borgere fra Næstved Kommune er den største andel af aktive søgende på ventelisten. Aldersfordelingen på ventelisten er imellem 20-30 årige borgere. I Afd. 29 ligges der op til en helhedsplan, da standard i husene skal være ens. Det omhandler nye vinduer, døre, el-arbejde og klimaskærm. Skælskør Boligselskab er stadig meget interesseret i muligheden for nybyggeri. Det gælder især for familieboliger på mere end 90 kvm med have. Endvidere har boligselskabet pt. fokus på brandsikkerhed i ældreboligerne i afd. 23 og 24 – Rådmandshaven, som formentlig vil kræve huslejestigning. Skælskør Boligselskab appellerer stadig til, at kommunen har fokus på, at have kvalificerede sociale medarbejdere placeret i Skælskør, da det vil modvirke ballade.

FOB oplyste, at udlejningssituationen er stabil. Det kan dog mærkes, at der i perioder er lejeledighed på ungdomsboliger. Det er dog en naturlig del af udlejningen. FOB har fået udarbejdet 30 års vedligeholdelsesplaner for alle afdelinger. FOB oplever, at disse planer er gode som et styringsredskab, hvor der også er blevet præsenteret energiforbedringer. Afdeling 65 har fået godkendt en helhedsplan. Der kommer støtte fra Landsbyggefonden til den sag. I afd. 14 vil der også komme en helhedsplan. FOB håber på Landsbyggefondsstøtte pga. det drejer sig om nye køkkener og bad pga. kloakrenovering. Dette er grundet manglende vedligeholdelse på kloakkerne. FOB orienterede desuden om, at de kigger på andre boligselskabers erfaringer med frasalg af byggeretter til opførelse af spekulationsfrie andelsboligforeninger administreret af boligselskabet. Dette kunne evt. være en mulighed i Ringparken, hvor nogle af de nuværende beboere kunne blive i området og få status af andelsboligejere.  

Det må forventes, at kommunen skal være behjælpelig med lånoptagelse til enkelte renoveringer. Derudover vil udviklingsplanerne for Motalavej og Ringparken tage meget tid hos to boligselskaber. Udlejningssituationen er generelt god i kommunen, idet ingen af boligselskaberne oplever lejeledighed.

Retligt grundlag

Almenboligloven § 164, stk. 2.

Det fremgår af den gældende kompetenceplan, at Økonomiudvalget skal orienteres om afholdt styringsdialog. 

Handlemuligheder

Økonomiudvalget kan tage orienteringen til orientering. 

Vurdering

Konstitueret kommunaldirektør anbefaler, at orienteringen om styringsdialogen tages til orientering af Økonomiudvalget. 

Økonomiske og personalemæssige konsekvenser

Ingen bemærkninger.

Tværgående konsekvenser

Ingen bemærkninger.

Indstilling

Konstitueret kommunaldirektør  indstiller,

  1. at orienteringen tages til orientering

 

 

 

 

17. Gensidig orientering (O)

Beslutning

At 1: Sagen taget til efterretning.

Borgmesteren orienterede om:

Kredsrådsmøde:

  • Der ses en positiv udvikling i i Ringparken og Motalavej, hvor der er registreret meget få sager.
  • Nærpolitistation i Korsør åbner til august.

Borgmestermøde:

  • Der er indgået aftale mellem alle borgmestre om, at der ikke kan lukkes budgetter på forhånd.
  • På anlægsområdet arbejdes der også på at finde en fælles model for at håndtere spændet mellem ønskerne.
  • Der er stort fokus på psykiatriområdet og de specialiserede områder.

Møde med boligministeriets repræsentanter for ghettoer:

  • Dialog om udviklingsplanerne i Ringparken og Motalavej. Repræsentanterne fra ministeriet udtrykte stor opbakning til arbejdet, samt ønske om fokus på beskæftigelsesområdet.

Der ud over orienterede borgmesteren fra seneste KKR-møde.

Kommunaldirektør:

  • Tilstrømning af flygtninge fra Ukraine er knap så voldsom som ventet. Det er indtil videre muligt at imødekomme deres behov for børnepasning og boligbehov.

Kompetence

Økonomiudvalget

Beslutningstema

Økonomiudvalgets medlemmer og administrationen orienterer om aktuelle henvendelser, tiltag, projekter m.m.

Indstilling

Den konstituerede kommunaldirektør indstiller,

1.     at orienteringen tages til efterretning

18. Input til kommende møder (B)

Beslutning

At 1: Ingen emner.

Kompetence

Økonomiudvalget

Beslutningstema

Økonomiudvalget kan beslutte eventuelle input til emner eller dagsordenspunkter, som ønskes behandlet på kommende møder.

Indstilling

Den konstituerede kommunaldirektør indstiller,

1.     at økonomiudvalget beslutter eventuelle input til emner eller dagsordenspunkter, som ønskes          behandlet på kommende møder

19. Lukket: Budgetanalyser 2022-23
Denne sag er desværre lukket for offentligheden.
20. Lukket: Beslutning om godkendelse af udviklingsplan for Slagelse Erhvervspark (B)
Denne sag er desværre lukket for offentligheden.
21. Lukket: Salg af boligråde i Skælskør (B)
Denne sag er desværre lukket for offentligheden.
22. Lukket: Salg af areal i Slagelse (B)
Denne sag er desværre lukket for offentligheden.
23. Lukket: Salg af ejendom i Korsør
Denne sag er desværre lukket for offentligheden.
24. Lukket: Stillingtagen til evt. ændringer af salgspriser på erhvervsarealer (B)
Denne sag er desværre lukket for offentligheden.
25. Lukket: Godkendelse af referat (B)
Denne sag er desværre lukket for offentligheden.