Uddannelsesudvalget (2017) – Referat – 6. februar 2017


1. Godkendelse af dagsorden (B)

1.     Godkendelse af dagsorden (B)

Sagsnr.: 330-2013-113193             Dok.nr.: 330-2017-5620                                              Åbent
Kompetence: Uddannelsesudvalget
Beslutningstema
Godkendelse af dagsorden til Uddannelsesudvalgets møde den 6. februar 2017.
Indstilling
Børn og Ungedirektøren indstiller på forvaltningens vegne,
1.    at Dagsorden til Uddannelsesudvalgets møde den 6. februar 2017 godkendes
Beslutning i Uddannelsesudvalget den 6. februar 2017:
Fraværende:  Tonny Borgstrøm (Udenfor partierne)
Godkendt.

2. Budgetopfølgning 2017 - Uddannelsesudvalget (B)

2.     Budgetopfølgning 2017 - Uddannelsesudvalget (B)

Sagsnr.: 330-2016-92180               Dok.nr.: 330-2017-45512                                            Åbent
Kompetence: Uddannelsesudvalget
Beslutningstema
Alle fagudvalg vurderer i 1. budgetopfølgning 2017, hvorvidt der frem til ultimo januar 2017 er sket væsentlige forskydninger i budgetgrundlaget i forhold til budgetvedtagelsen i oktober 2016. Uddannelsesudvalget godkender budgetopfølgningen, som derefter indgår i samlet budgetopfølgning for alle udvalg til Økonomiudvalg og Byråd.
Baggrund
I årets første fælles budgetopfølgning gennemgår alle fagudvalg, om der siden budgetvedtagelsen er sket væsentlige forskydninger i de forudsætninger, som budget 2017 bygger på.
Det kan bl.a. være:
· Tillægsbevillinger, der er bevilliget siden budgetvedtagelsen
· Forventet regnskab 2016, herunder overførsel af mer- og mindreforbrug
· Ændringer i forudsætninger vedr. mængder og priser
· Konsekvenser af finanslov og anden ny lovgivning
· Befolkningsudvikling
· Udmøntning af budgetaftalen
I modsætning til de traditionelle budgetopfølgninger indeholder Budgetopfølgning 2017 (1) ikke en gennemgang af de enkelte virksomheders budgetoverholdelse, men har alene fokus på de nævnte forudsætningsændringer. For virksomhederne forudsættes derfor, at budgettet er i balance medmindre andet er kendt og af væsentlig betydning.
8.1 Uddannelse
Redegørelse fra centerchef for Skole
Drift
Overordnet set forventer myndigheden for Center for Skole budgetoverholdelse.
På myndighedens almenområde er budgetforudsætningerne ganske stabile, hvorfor der kun er ganske lidt usikkerhed knyttet til området.
Indenfor myndighed, vidtgående specialundervisning er budgetforudsætningerne præget af mere ustabilitet, og der er derfor mere usikkerhed knyttet til området.
Myndighed, almenområdet
På almenområdet afsluttes 2016 med et mindreforbrug. Dette skyldes et mindreforbrug på udviklingspuljen, midlerne til efteruddannelse i forbindelse med skolereformen og til kompetenceudvikling. Desuden er der mindreforbrug grundet færre SFO-børn end forventet.
Der foreligger planer for brug af midlerne til efteruddannelse og kompetenceudvikling over en flerårig periode. Det er dog forventeligt, at puljemidlerne til udvikling i folkeskolen samt det overførte mindreforbrug fra 2016 ikke når at blive forbrugt i sin helhed i 2017.
Det forventes derfor, at dele af mindreforbruget på udviklingspuljen i 2016 udmøntes til myndighed, vidtgående specialundervisning for at dække merforbruget på det område.
I Budget 2017 blev der afsat midler til øget inklusion i folkeskolen. Midlerne bruges til ansættelse af 4 inklusionsvejledere, der skal understøtte skolernes arbejde med Stay In-indsatsen, dvs. elever med ulovlig og/eller bekymrende fravær.
Myndighed, vidtgående specialundervisning
På den vidtgående specialundervisning afsluttes 2016 med et merforbrug. Dette skyldes en stadig stigende aktivitet, der fortsat er den helt centrale udfordring på området. Udviklingen i aktiviteter viser en tendens med stigende antal elever fordelt på dagskoler og autismecenter:
Antal børn
Aug. 2012
Aug. 2013
Aug. 2014
Aug. 2015
Aug. 2016
Jan.
2017
Undervisning i private dagskoler
30
26
25
40
53
70
Undervisning på Autisme Center
Vestsjælland
37
50
60
69
71
73
Der er iværksat indsatser, der skal nedbringe aktiviteten på området. Vigtigst af disse er implementeringen af et nyt visitationsgrundlag, der skal ændre fokus og arbejdsgangene omkring visitationer og revisitationer af børn til vidtgående specialundervisning. Dette skal understøtte bevægelsen hen mod et område, der er præget af større styrbarhed.
Den stigende aktivitet på området udfordrer dog denne målsætning, og ønsket om budgetoverholdelse i 2017 afhænger i høj grad af vores evne til at lykkes med de indsatser, der er iværksat.
Det forventes som nævnt ovenfor, at dele af mindreforbruget på udviklingspuljen under almenområdet i 2016 udmøntes til den vidtgående specialundervisning for at dække dette områdes merforbrug fra 2016. Dette vil medvirke til, at området ikke længere skal slæbe et merforbrug efter sig. Desuden kan de indsatser, der oprindeligt blev iværksat for at imødegå merforbruget fra 2016, i stedet bidrage til målopfyldelsen i 2017.
Virksomhederne
Det forventes, at det samlede budget for virksomhederne er i balance ved årets udgang.
Vippe almen SFO og vippe fritidsklubber
Budgetforudsætningerne for vippeberegning for skolefritidsordninger (SFO) og fritidsklubber er ændret siden budgetvedtagelsen.
Vippen beregnes nu for det aktuelle kalenderår frem for det seneste skoleår.
Det betyder, at perioden for budget 2017 skal beregnes fra d. 1.8.2016 – 31.12.2017.
Fremover bliver beregningen 12 måneder.
Den længere periode i 2017 kan betyde større eller mindre afvigelser for institutionerne.
Bevilling uden kassevirkning
Kompetenceudvikling i folkeskolen i 2017
Som led i folkeskolereformen i foråret 2013 og Aftale om kommunernes økonomi for 2014 blev der afsat 1 mia. kr. til kompetenceudvikling af lærere og pædagoger i folkeskolen fordelt over årene 2014-2020. Den kommunale andel af denne bevilling fordeles årligt til de enkelte kommuner på baggrund af antallet af elever i det senest opgjorte skoleår.
Tilskudsudbetalingen i 2017 vil ske primo januar 2017.
Uddannelsesudvalget søger i forbindelse med budgetopfølgning 1 - indtægtsbevilling og udgiftsbevilling på 1,620 mio. kr. Bevillingen er kasseneutral.
Undervisning af børn fra Asylcentret i Korsør på Eggeslevmagle Skole
Slagelse Kommune varetager undervisning af børn fra Asylcentret i Korsør.
Byrådet godkendte kontrakt med Røde Kors for 2. halvår 2016 på deres møde den 23. maj 2016. Samtidig godkendte Byrådet, at administrationen bemyndiges til at forny kontrakten, så længe ydelserne er de samme.
Der er nu indgået aftale med Røde Kors for hele 2017 på samme ydelse. Der forventes 5,142 mio. kr. i indtægter og tilsvarende udgifter i 2017.
Uddannelsesudvalget søger i forbindelse med budgetopfølgning 1 – indtægtsbevilling og udgiftsbevilling på 5,142 mio. kr. Bevillingen er kasseneutral.
Omplacering
I forbindelse med flytning af Center for Specialundervisning til Nørrevangskolen er der foretaget en genberegning af den omkostningsbaserede takst i henhold til de herfor gældende principper. Idet der dels er tale om et større areal og dels er en højere bygningsværdi end tidligere, er der en stigning i den omkostningsbaserede takst.
Slagelse Kommune har flere elever på Center for Specialundervisning og skal dermed betale denne merudgift, der beregnes til overhead. Uddannelsesudvalget har denne merudgift (politikområde 8.01)
Beløbet vil samtidig fremstå som en merindtægt under Økonomiudvalget som betaling for overhead (politikområde 1.03).
Det foreslås derfor, at der omplaceres 0,025 mio. kr. til Uddannelsesudvalget finansieret af merindtægten hos Økonomiudvalget.
8.2 Dagtilbud
Redegørelse fra centerchef for Børn og Familie
På dagtilbudsområdet forventer Center for Børn og Familie ved denne første budgetopfølgning et lille mindreforbrug på de centrale poster.
De centrale poster
De centrale poster består primært af indtægtsbudgetter til forældrebetaling samt udgiftsbudgetter til søskenderabat, fripladstilskud og mellemkommunale betalinger – budgetter som således er afhængige af serviceniveauet og det forventede antal børn i ressourcetildelingsmodellen.
Der forventes et lille mindreforbrug på de centrale poster. Det forventede mindreforbrug stammer fra 2 poster – den ene er forældrebetaling, hvor der forventes flere indtægter end der er budgetteret, og den anden er udgiften til økonomisk friplads, hvor forventninger er, at der vil være en lavere udgift en forventet i budgettet.
Forældrebetaling:
Forventningen om en øget forældrebetaling skyldes, at Afdelingen for Dagtilbud har en forventning om, at antallet af børn i dagtilbud i 2017 vil overstige det antal børn, der ligger til grund for budgettet. Der er usikkerhed knyttet til prognoserne, og Afdelingen for Dagtilbud følger derfor udviklingen i børnetallet og indskrivningen tæt.
Økonomisk friplads:
Hustande med indkomster under en vis grænse har mulighed for at søge om økonomisk friplads. Økonomisk friplads er et tilskud, der helt eller delvist dækker forældrenes egenbetaling. Generelt gælder det, at jo lavere indkomsten er, jo mere fripladstilskud er familien berettiget til. Forventningen om færre udgifter i 2017 skyldes, at der i 2016 har været et fald i udgiften i forhold til tidligere år. Forventningen baserer sig på, at udviklingen er stabil.
Der er usikkerhed knyttet til forventningen idet forældrenes generelle indtægtsniveau afhænger af den økonomiske udvikling i det omgivende samfund. Afdelingen for Dagtilbud følger udviklingen i udgiftsniveauet tæt.
Vippen
På dagtilbudsområdet indarbejdes med demografireguleringen det forventede udsving i antallet af børn. Dermed tilpasses budgettet årligt til befolkningsprognosen i enten opad- eller nedadgående retning. For at imødekomme de årlige afvigelser mellem det forventede (og dermed budgetlagte) antal børn og det faktiske antal børn, er der på dagtilbudsområdet etableret en ”vippe”. ”Vippen” er en økonomisk buffer, hvor udsving i børnetal og afvigelser mellem forventet børnetal og faktisk børnetal synliggøres.
”Vippen” er frigjort fra centerets budget og evt. mer-/mindreforbrug udlignes via kommunens kasse, jf. Økonomiudvalget pkt. 8 d. 22. april 2013. ”
Det er forventningen, at der på ”vippen” ved årets udgang er et merforbrug. Dette skyldes primært forventningen om væsentlig større tilgang af børn end prognosen indikerede ved budgetlægningen. Den indbyggede demografiregulering i budgettet har været mere pessimistisk omkring børnetallet end den reelle udvikling. Demografireguleringen beregnes på baggrund af Slagelse Kommunes interne befolkningsprognose, som udarbejdes hvert forår. Afdelingen for Dagtilbud følger løbende udviklingen i børnetallet i de forskellige distrikter for på den måde at kunne tilpasse kapaciteten. I 2015 og 2016 har det realiserede børnetal været højere end forventet ved budgetlægningen.
Virksomhedsområdet
Det forventes, at det samlede budget for virksomhederne er i balance ved årets udgang.
Virksomhedernes budget fastlægges på baggrund af en ressourcetildelingsmodel, som er baseret på en grundtildeling i kombination med princippet om ”pris x mængde”. I ressourcetildelingsmodellen indgår udover det forventede børnetal også demografiregulering.
Virksomhedernes budget korrigeres over vippen:
Modtager et dagtilbud flere børn end forventet ved budgetlægningen, tilføres budget svarende til antallet af børn.
Modtager et dagtilbud færre børn end forventet ved budgetlægningen, tilbageføres budget svarende til antallet af børn.
Bevilling uden kassevirkning
Pasning af børn fra Asylcenter i Korsør
Byrådet godkendte d. 30. maj 2016 kontrakt med Røde Kors vedr. pasning af børn fra asylcentret i Korsør. Samtidig godkendte Byrådet, at administrationen kan forlænge kontrakten så længe ydelserne er de samme.
Der er nu indgået aftale med Røde Kors for hele 2017 på samme ydelser. Der forventes 1,105 mio. kr. i indtægter og tilsvarende udgifter i 2017.
Uddannelsesudvalget søger i forbindelse med budgetopfølgning 1 – indtægtsbevilling og udgiftsbevilling på 1,105 mio. kr. Bevillingen er kasseneutral.
8.3 Produktionsskoler
Redegørelse fra centerchef for Arbejdsmarked og Integration
Produktionsskoler for elever over 18 år
Bevillingen til drift af Produktionsskoler er en lovbestemt kommunal medfinansiering
fastsat af Undervisningsministeriet.
Der er ingen kommunal myndighed, som bevilger Produktionsskoleophold. De fleste elever henvises som led i den unges uddannelsesplan. Den unge eller dennes forældre kan også søge om optagelse på Produktionsskolerne direkte. Det er Produktionsskolerne selv, der afgør hvem der optages.
Der er sket en stigning i antallet af produktionsskoleelever over 18 år fra 2013 og frem og behovet forventes at stige yderligere grundet EUD reformen fra 1.8.2015.
Udfordringen lægger derved i, at kommunen ikke kan kontrollere antallet af elever og derved udgiften.
8.4 Børn og Unge
Redegørelse fra centerchef for Børn og Familie
Centret forventer overordnet set budgetoverholdelse på det specialiserede Børn- og Ungeområde. Området er fortsat præget af akutte og meget komplekse problemstillinger, der kræver indgribende foranstaltninger overfor børn, unge og deres familier. Vurderingen skal ses i dette perspektiv, hvor der løbende sker handlinger, der skal sikre balance mellem aktiviteter og budget.
Drift
Afdelingen for Børn og Unge står midt i en udviklings- og forandringsproces med fokus på den faglige, organisatoriske og styringsmæssige praksis. Processen blev igangsat i 2016 og tager sit afsæt i en omfattende sagsgennemgang i foråret 2016, der blev varetaget af Rådgivnings- og revisionsvirksomheden BDO og anbefalinger, som Kommunernes Landsforenings Konsulentvirksomhed (KLK) kom med i deres statusnotat, december 2016.
Uddannelsesudvalget har på udvalgsmødet den 9. januar 2017 tilsluttet sig KLK’s anbefalinger til udviklingstiltag og forslag til mål, succeskriterier og indikatorer for udviklingsprocessen. Udviklingsprocessen er endvidere understøttet af udvidelse af budgettet for 2017 og overslagsår, hvilket har givet mulighed for en styrkelse af medarbejderressourcerne og et forbedret udgangspunkt for økonomibalance på foranstaltningsområdet.
Budgetudvidelsen fra 2017 giver et godt grundlag for udviklingsprocessen. Det er dog også en proces der tager tid, og som kan give nogle afledte udfordringer - eksempelvis:
- Større kapacitet i sagsbehandlingen kan på kort sigt betyde, at der sker en stigning i antallet af foranstaltninger.
- Effekten af ændringen i den faglige og økonomiske styringsmæssige praksis kan have et flerårigt perspektiv.
Afdelingen for Børn og Unge er fortsat udfordret af et højt antal underretninger, sårbare familier med nyfødte børn, mange sager til det særlige Børn- og Ungeudvalg samt begrænset fri kapacitet indenfor egne tilbud. Kort sagt er den store ubekendte faktor, at behovet for i morgen ikke er kendt.
Aktivitetsoversigten over foranstaltninger fremgår af bilaget. Oversigten er forenklet i form af et entydigt fokus på antal aktiviteter oplistet månedsvis for 2017. Oversigten viser sammenhæng mellem de budgetlagte aktiviteter og den aktuelle måneds aktiviteter. Aktuelt ses der at være sammenhæng, dog med en del forskydninger aktiviteterne imellem.
Regnskabsresultatet for 2016 forventes at give et mindre merforbrug. Det er vurderingen, at merforbruget kan håndteres ved at blive tænkt sammen med den faglige og økonomiske styring, der i øvrigt finder sted på området – og som er et centralt udviklingspunkt.
En væsentlig del af merforbruget er relateret til Slagelse Familiecenter. Håndteringen forudsætter derfor, at der sker væsentlige ændringer i driften af Slagelse Familiecenter. Denne ændring vil tage afsæt i en netop afsluttet analyse af Slagelse Familiecenter samt i KLK’s iagttagelser og anbefalinger. Ændringen vil således indebære omstilling af styringsmæssig og indholdsmæssig karakter.
Vurderingen er en samlet afvejning af flere komplekse faktorer og rummer således en vis usikkerhed, hvilket nødvendiggøre en tæt opfølgning og et mod til at foretage relevante hurtige justeringer.
Retligt grundlag
I Regler for Økonomistyring og Ledelsestilsyn for Slagelse Kommune har Byrådet fastsat regler om, at der gennemføres 4 årlige budgetopfølgninger: primo året samt pr. ult. marts, juni, og september. Budgetopfølgningerne forelægges fagudvalg, og efterfølgende samlet til Økonomiudvalget og Byrådet.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Budgetopfølgningen har nedenstående bevillingsmæssige konsekvenser:
I hele 1.000 kr.
Politikområde
2017
2018
2019
2020
Bevillingsønske
 
 
 
 
 
Drift
Kompetenceudvikling lærere og pæd.
8.1
8.1
Undervisning asylbørn
8.1
8.1
Omplacering Takststigning overhead
8.1
1.3 (ØU)
 
Pasning asylbørn
8.2
8.2
 
 
1.620
-1.620
 
5.142
-5.142
 
 
25
-25
 
1.105
-1.105
 
 
 
 
Anlæg
 
 
 
 
 
Afledt drift
 
 
 
 
 
Finansiering
 
 
 
 
 
Afsat rådighedsbeløb
 
 
 
 
 
Kassen
 
 
 
 
 
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Børn og Ungedirektøren indstiller på forvaltningens vegne,
1.    at Budgetopfølgning 2017 (1) godkendes og videresendes til Økonomiudvalget
 
2.    at Indtægtsbevilling og udgiftsbevilling på 1,620 mio. kr. til kompetenceudvikling i folkeskolen anbefales og videresendes til Økonomiudvalget

3.    at Indtægtsbevilling og udgiftsbevilling på 5,142 mio. kr. til undervisning af asylbørn på Eggeslevmagle skole anbefales og videresendes til Økonomiudvalget

4.    at Takststigning overhead specialundervisning 0,025 mio.kr. anbefales omplaceret til Uddannelsesudvalget finansieret af merindtægten hos Økonomiudvalget

5.    at Indtægtsbevilling og udgiftsbevilling på 1,105 mio. kr. til pasning af asylbørn anbefales og videresendes til Økonomiudvalget
Beslutning i Uddannelsesudvalget den 6. februar 2017:
Fraværende: 
Indstillingerne 1 til 5 godkendes og anbefales overfor Økonomiudvalget

3. Den videre proces efter kommunalisering af Sørby Børnehave (B)

3.     Den videre proces efter kommunalisering af Sørby Børnehave (B)

Sagsnr.: 330-2016-45919               Dok.nr.: 330-2017-32508                                            Åbent
Kompetence: Uddannelsesudvalget
Beslutningstema
Uddannelsesudvalget skal i forlængelse af byrådets godkendelse af Sørby Børnehaves anmodning om kommunalisering træffe beslutning om den videre proces for beslutningen om de fysiske rammer efter kommunaliseringen.
Baggrund
Byrådet besluttede den 28. november 2016 at imødekomme en anmodning fra den selvejende bestyrelse for Sørby Børnehave om kommunalisering af børnehaven.
Den selvejende bestyrelse for Sørby Børnehave begrundede deres anmodning om at blive kommunaliseret i det forhold, at Sørby Børnehave på grund af et begrænset børnetal fremadrettet ville have vanskeligt ved at opretholde en økonomisk bæredygtighed.
Ved kommunaliseringen pr. 1. januar 2017 overgik ansvaret for driften af Sørby Børnehave til Slagelse Kommune. I praksis er det sket ved en sammenlægning med Skovbrynet. De to bygninger, der nu rummer den samlede drift ligger fysisk ca. 300 meter fra hinanden i landsbyen Sørbymagle.
Fra og med 1. januar 2017 er der samdrift mellem Sørby Børnehave og Skovbrynet.
Kommunaliseringen er betinget af Civilstyrelsen godkendelse. Anmodninger om godkendelse er fremsendt til Civilstyrelsen. Civilstyrelsens kvitteringsbrev er bilag 1. I brevet oplyser Civilstyrelsen, at sagsbehandlingstiden ved denne type sager kan variere en del. Sagsbehandlingen forventes at være afsluttet inden for 6 måneder.
Byrådet valgte i forbindelse med behandlingen af sagen den 28. november 2016, at sende spørgsmålet omkring de fysiske rammer til yderligere behandling i Uddannelsesudvalget.
Derfor fremlægges i denne sag en plan for beslutningsprocessen. 
Retligt grundlag
Lov om fonde og visse foreninger, Dagtilbudsloven
Handlemuligheder
I forbindelse med sammenlægningen skal det vurderes, hvorvidt der fremadrettet er behov for to bygninger til at drive daginstitution i Sørbymagle. Ejendommen, der tidligere rummede Sørby Børnehave, overdrages vederlagsfrit til Slagelse Kommune, såfremt Civilstyrelsen godkender opløsningen af den selvejende institution.
Handlemulighederne 1. og 2. er opstillet med afsæt i det nuværende børnetal. Antallet af børn indmeldt i daginstitution Sørbymagle fremgår af tabellen nedenfor.
Børn indmeldt i daginstitution i Sørbymagle
 
 Pr. 19.01.17
Vuggestue
25
Børnehave
55
Fritidshjem
145
Klub
44
I alt
269
Handlemulighed 1.: Daginstitutionens drift fortsætter på to adresser.
Handlemulighed 2.: Daginstitutionens bygning på Kirkerupvej 18 udbygges, så den kan rumme den samlede børnegruppe.
Handlemulighed 2 er betinget af, at bygningen Hvilebjergvej 6, kan sælges og at provenuet fra salget kan finansiere ud- og ombygning af Kirkerupvej 18. Et salg er betinget af Civilstyrelsens godkendelse af overdragelsen af Sørby Børnehaves formue (bygningen Hvilbjergvej 6) til Slagelse Kommune.
Der er ingen af de to bygninger, der kan rumme den samlede børnegruppe på nuværende tidspunkt.
Vurdering
Det er vurderingen fra Afdeling for Dagtilbud, at der med den nuværende børnegruppes størrelse og sammensætning er behov for begge bygninger.
Beslutningen omkring de fremtidige fysiske rammer afhænger af to faktorer – prognosen for aldersgruppe 0-6 år i Sørby og Civilstyrelsens godkendelse.
Som det fremgår af figuren nedenfor, forventes børnetallet i Sørbymagle at være let stigende frem til oktober 2021. Det kan aflæses, at der januar 2017 er 85 0-5 årige, der er i dagtilbud (både daginstitution og dagpleje) i Sørby. Dette tal forventes at stige til 109 i juni 2021.
Forventet antal 0-5 årige i Sørby (jan 2017 – okt. 2021)
Det er Afdelingen for Dagtilbuds anbefaling, at daginstitutionen fortsat udnytter mulighederne i de to bygninger med afsæt i det pædagogiske indhold og den aktuelle børnegruppens alderssammensætning og behov. Det er endvidere Afdelingen for Dagtilbuds anbefaling, at beslutningen omkring de fremtidige fysiske rammer udskydes indtil, Civilstyrelsen er kommet med en tilbagemelding.
En fordelen ved at udskyde beslutningen er, at daginstitutionen kan nå at samle erfaring med at arbejde på to matrikler, og at medarbejderne derfor kan være med til at veje fordele og ulemper ved de to modeller i forhold til det pædagogiske indhold og arbejdstilrettelæggelse.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
De økonomiske konsekvenser ved handlemulighed 2 afhænger dels af et salg af bygningen på Hvilebjergvej – dels af det forventede børnetal, der er afgørende for, hvor meget bygningen på Kirkerupvej 18 skal udbygges.
Konsekvenser for andre udvalg
Landdistrikt-, teknik- og Erhvervsudvalget skal orienteres såfremt ejendommen Hvilebjergvej 6, Sørbymagle overdrages til Slagelse Kommune og bliver en del af Slagelse Kommunes ejendomsportefølje.
Indstilling
Børn og Ungedirektøren indstiller på forvaltningens vegne,
1.    at Udvalget beslutter, at daginstitutionen i Sørbymagle for nuværende fortsætter driften på to adresser
2.    at Udvalget i efteråret 2017, når der er kommet en tilbagemelding fra Civilstyrelsen, igen får fremlagt sagen med opdateret børnetalsprognose samt medarbejdernes oplevelser af fordele og ulemper
Beslutning i Uddannelsesudvalget den 6. februar 2017:
Fraværende: 
Godkendt. Udvalget ønsker i forbindelse med et kommende udvalgsmøde at besøge institutionerne i Sørbymagle.

4. Autismetilbuddet på Storebæltskolen(B)

4.     Autismetilbuddet på Storebæltskolen(B)

Sagsnr.: 330-2016-91033               Dok.nr.: 330-2017-32826                                            Åbent
Kompetence: Uddannelsesudvalget
Beslutningstema
Baggrund
Den 9. januar 2017 behandlede Uddannelsesudvalget en sag, som Bodil Knudsen (A) via initiativretten havde anmodet om at få optaget. Bodil Knudsen stillede forslag om, at autismetilbuddet på Storebæltskolen ikke flyttes. Begrundelsen er, at der i foråret 2017 udarbejdes en 360 graders analyse af skoleområdet, og derfor bør der ikke ske ændringer i tilbuddet på Storebæltskolen, før der er et overblik over behov og mulighed for pladser til denne elevgruppe.
Ved behandling af sagen besluttede Uddannelsesudvalget, at administrationen skal afdække udfordringerne ved en overflytning af nuværende børn i autismetilbuddet til andre skoletilbud gennem dialog med bestyrelse og berørte forældre. Sagen skal herefter forelægges til behandling på Uddannelsesudvalgets møde i februar.
På baggrund af Uddannelsesudvalgets beslutning har skolechefen deltaget i to møder, hvor 4 ud af 6 børns forældre deltog. Desuden deltog skolebestyrelsesformanden, skolelederen og en medarbejderrepræsentant.
3 ud af 4 forældre gav udtryk for, at de er bekymrede for den omvæltning det vil være at flytte til et andet tilbud. Den fjerde, som er mor til en af de ældste elever, er sikker på, at et skift til Stillinge Skole vil være det bedste for hendes barn.
Alle forældre gav udtryk for, at de har været meget tilfredse med Storebæltskolens arbejde. Deres børn har, i den tid de har været på skolen, været i trivsel og udvikling.
To forældre nævnte det som en udfordring, at der vil blive længere transporttid for deres børn.
Medarbejderrepræsentanten, der er lærer i autistklassen, sagde at de har arbejdet over flere år med at gøre børnene klar til skiftet, og hun mener, at de er klar nu. Hun sagde også, at de ikke kan tilbyde det, som eleverne har brug for fremadrettet, og at det vil være godt for børnene at komme til en skole, hvor de kan få de rette udfordringer.
Flere forældre gav udtryk for, at de ønsker, at der bliver taget en beslutning, så de og deres børn ikke skal være usikre på, hvad der skal ske. De var allerede indstillet sig på at skifte skole.
Skolelederen forsikrede forældrene om, at alle børnene har fået plads på de skoler, de har ønsket, uanset om det er på Stillinge Skole eller Autismecenter Vestsjælland.
Beslutningen om at samle autismetilbuddet til normaltbegavede elever på Stillinge Skole blev besluttet af Byrådet den 27. maj 2013 efter høring i forbindelse med ny organisering af specialtilbud på skoleområdet. Tilbuddet på Storebæltskolen skulle udfases ved at der ikke blev optaget nye elever, og de eksisterende elever skulle vurderes individuelt ved udgangen af 5. klasse i forhold til, om de fra 6. klasse skulle tilbydes plads på Autismecenter Vestsjælland eller på Stillinge Skoles autismetilbud.
Begrundelsen for at samle autismetilbuddet for normaltbegavede elever på Stillinge Skole var at samle ekspertisen og sikre fagligt og økonomisk bæredygtige enheder. Samtidig kunne der argumenteres for, at et autismetilbud i tilknytning til en almenskole kunne bidrage til at styrke almenskolen, så den i højere grad ville blive i stand til at inkludere eleverne.
Autismetilbuddet på Storebæltskolen skulle være helt udfaset i sommeren 2016, men på grund af manglende pladser på Stillinge Skole på daværende tidspunkt, blev tilbuddet forlænget et år.
Retligt grundlag
Handlemuligheder
Uddannelsesudvalget kan beslutte, at den igangværende proces med at udfase autismetilbuddet på Storebæltskolen fortsætter eller beslutte at bevare autismetilbuddet på Storebæltskolen indtil videre.
Vurdering
Administrationen anbefaler, at Byrådets beslutning fra 2013 om at udfase autismetilbuddet på Storebæltskolen fastholdes, med de samme argumenter som blev fremlagt dengang. Det vil betyde, at autismetilbuddet på Storebæltskolen er helt udfaset pr. 1. august 2017.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Børn og Ungedirektøren indstiller på forvaltningens vegne,
1.    at tidligere beslutning angående flytning af autismetilbuddet for normaltbegavede elever på Storebæltskolen fastholdes.
Beslutning i Uddannelsesudvalget den 6. februar 2017:
Fraværende: 
Godkendt.

5. Iværksættelse af talenttiltag indenfor det boglige felt (B)

5.     Iværksættelse af talenttiltag indenfor det boglige felt (B)

Sagsnr.: 330-2014-36805               Dok.nr.: 330-2017-49119                                            Åbent
Kompetence: Uddannelsesudvalget
Beslutningstema
Baggrund
På Uddannelsesudvalgets møde i januar 2017 drøftede udvalget tre overordnede typer af tiltag for talenter indenfor det boglige felt:
- Styrket differentiering i almenklassen via kompetenceudvikling
- Særlige forløb på skolen eller centralt i eller udenfor skoletid
- Talentklasser
Udvalget besluttede, at forvaltningen skulle udarbejde et oplæg til tiltag indenfor de to første pinde.
Styrket differentiering i almenklassen via kompetenceudvikling
Formålet med kompetenceudviklingen er, at skolerne tilgodeser og udfordrer fagligt dygtige og højtbegavede elever i den almene undervisning.
Målgruppen for kompetenceudviklingen er de pædagogiske medarbejdere. Det kan både være ledere, lærere og pædagoger på skolerne samt eventuelt centralt understøttende medarbejdere i PUI.
Kompetenceudviklingen skal tilrettelægges med udgangspunkt i målgruppens nuværende viden og kompetencer. Fokus for kompetenceudviklingen vil være viden om og værktøjer til:
- Identificering af højtbegavede og fagligt dygtige elever
- Øget undervisningsdifferentiering
- Udvikling af elevernes sociale og personlige kompetencer
Formen og omfanget af kompetenceudviklingen tilrettelægges nærmere i dialog med skolelederne. Der vil formentlig være tale om kortere kurser suppleret med afprøvning og sparring. Kompetenceudviklingen gennemføres i skoleåret 2017-18.
Herudover vurderes i samråd med skoleledergruppen behovet for mere omfattende uddannelse af enkelte ressourcepersoner fx én fra hvert distrikt eller hver skole. En sådan ressourceperson vil kunne vejlede lærere, pædagoger og ledelse i forhold til identificering og tilrettelæggelse af undervisningen.
Særlige forløb på skolen eller centralt i eller udenfor skoletid
Differentiering i almenklassen skal kombineres med særlige forløb for de dygtigste og højtbegavede elever.
Der er to formål med de særlige forløb. Dels at give eleverne et læringsrum, hvor de får mulighed for at ’spurte’ sammen med andre dygtige elever og blive fagligt udfordret på et højt niveau. Og dels at give eleverne mulighed for et fællesskab med ’ligesindede’ elever fra andre klasser, årgange og/eller skoler. 
De særlige forløb kan være af kortere eller længere varighed og lægges enten i eller udenfor undervisningen, fx i ferier. Forløbene skal tilrettelægges, så der er tilbud både til elever fra indskoling, mellemtrin og udskoling.
Center for Skole vil gå i dialog med forskellige parter, der kan varetage sådanne særlige tilbud på tværs af skolerne. Mere konkret vil Center for Skole drøfte muligheder for etablering af særlige forløb med:
- Ungdomsskolen. Her er der en bred vifte af muligheder fx indenfor sprog, naturvidenskab, skrivning, innovation, teknologi mm.
- Ungdomsuddannelserne. Her er der mulighed for at udvide de eksisterende master- classtilbud, som nogle skoler har, hvor elever følger undervisningen i udvalgte timer på ungdomsuddannelserne, eller andre former for tiltag.
- Sciencetalenter. Her er der mulighed for elevcamps indenfor det naturvidenskabelige felt til elever i udskolingen og eventuelt andre særligt tilrettelagte tiltag.
Herudover kan den enkelte skole, i det omfang det er muligt, tilbyde særlige forløb via holddeling, valgfag eller understøttende undervisning. Det kan både være på tværs af klasser og/eller årgange.
Retligt grundlag
Folkeskoleloven §18 stk. 2: ’Det påhviler skolelederen at sikre, at det undervisende personale, der er tilknyttet klassen, planlægger og tilrettelægger undervisningen, så den rummer udfordringer for alle elever’.
Handlemuligheder
Uddannelsesudvalget kan beslutte at iværksætte tiltag for højtbegavede og/eller særligt dygtige elever indenfor det boglige felt i form af kompetenceudvikling og særlige forløb.
Uddannelsesudvalget kan beslutte ikke at iværksætte tiltag for højtbegavede og/eller særligt dygtige elever indenfor det boglige felt.
Vurdering
Center for Skole vurderer, at de foreslåede tiltag vil tilgodese, at også højtbegavede og særligt fagligt dygtige elever udfordres i folkeskolerne og får mulighed for at etablere sociale fællesskaber med ’ligesindede’.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Børn og Ungedirektøren indstiller på forvaltningens vegne,
1.    at Udvalget beslutter at iværksætte talenttiltag i folkeskolerne indenfor det boglige felt.

2.    at Udvalget orienteres når konkrete tiltag er planlagt og får en evaluering når de første forløb er afsluttet.
Beslutning i Uddannelsesudvalget den 6. februar 2017:
Fraværende: 
Godkendt med bemærkning om, at det "boglige felt" også omfatter det "faglige felt".

6. Initiativretssag - undervisningskonceptet Visible Learning (B)

6.     Initiativretssag - undervisningskonceptet Visible Learning (B)

Sagsnr.: 330-2017-6897                 Dok.nr.: 330-2017-51631                                            Åbent
Kompetence: Byrådet
Beslutningstema
Byrådsmedlemmerne, Johnny Gregersen og Thomas Clausen, Enhedslisten, har den 22. januar 2017 via deres initiativret ønsket, at Byrådet behandler sagen udgifterne til undervisningskonceptet Visible Learning i Folkeskolen.
Baggrund
Enhedslisten foreslår, at der sættes en stopper for ressourceforbruget til indførelse af undervisningskonceptet Visible Learning.
Bladet Kommunen er via indhentet aktindsigt kommet frem til, at der i Slagelse Kommune er brugt 5.516.578 millioner kroner på undervisningskonceptet. (Kommunen, 11. december 2016)
Udgifterne til konceptet svarer til 10-15 lærer- og pædagogstillinger/årsværk.
Fra Slagelse Lærerkreds er der nogen skepsis over for konceptets konsekvenser for skolehverdagen.
”Visible Learning er fint i nogle tilfælde, men det er ikke alle, der trives med det, siger formand for Slagelse Lærerkreds, Per Toft Haugaard.
Derudover mener han, at lærerne bruger så meget tid og så mange kræfter på at stille disse mål for eleverne, at der kun bliver tid til at sætte konkrete, faglige læringsmål.
Man overser de krav, der er til at udvikle børnenes almene dannelse, herunder vigtige ting som samarbejde, empati og demokratisk forståelse, siger formanden.
Han mener også, at lærernes efteruddannelser i dag nærmest kun handler om den synlige læring.” (Sjællandske, 9. november 2016)
Retligt grundlag
Byrådsmedlemmers ret til at indbringe en sag for Byrådet følger af § 11 i styrelsesvedtægten.
Handlemuligheder
Ingen bemærkninger.
Vurdering
Ingen bemærkninger.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Ingen bemærkninger.
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Byrådsmedlemmerne, Johnny Gregersen og Thomas Clausen, indstiller
1.    at Slagelse Byråd beslutter, at Slagelse Kommune med øjeblikkelig virkning eller så hurtigt som muligt stopper betaling for undervisningskonceptet Visible Learning, herunder afledte udgifter.
2.    at Slagelse Byråd beslutter, at administrationen i samarbejde med Slagelse Lærerkreds drøfter, hvordan der gives frihed for lærere til at anvende undervisningskonceptet Visible Learning eller at undlade det.
Beslutning i Byrådet den 30. januar 2017:
Fraværende:  Ole Drost (V), Villum Christensen (I)
Sagen oversendes til Uddannelsesudvalget.
Beslutning i Uddannelsesudvalget den 6. februar 2017:
Fraværende: 
Første "at" drøftet med beslutning om, at udvalget får udarbejdet en oversigt over de økonomiske udgifter, der er relateret til kompetenceudvikling og vikardækning vedrørende Visible Learning.
Til et kommende udvalgsmøde inviteres repræsentanter fra skoleområdet til at fortælle om erfaringer med Visible Learning. Udvalget får ved samme lejlighed præsenteret en samlet status på arbejdet med Visible Learning, herunder den økonomiske oversigt.
Andet "at" blev sat til afstemning. Venstre og Socialdemokratiet stemte imod. Enhedslisten stemte for og Tonny Borgstrøm (udenfor partierne) undlod at stemme.
Andet "at" i sin ordlyd blev dermed ikke godkendt.
I forhold til andet "at" i øvrigt pointerede udvalget, at der fra politisk side ikke er besluttet obligatorisk brug af Visible Learning. Udvalget opfordrer SektorMED til at drøfte anvendelsen af Visible Learning.

7. Udvalgte nøgletal på folkeskoleområdet fra KL (D)

7.     Udvalgte nøgletal på folkeskoleområdet fra KL (D)

Sagsnr.: 330-2016-92220               Dok.nr.: 330-2017-26027                                            Åbent
Kompetence: Uddannelsesudvalget
Beslutningstema
Baggrund
I december 2015 udsendte KL for første gang udvalgte nøgletal på folkeskoleområdet til alle landets kommuner. I december 2016 har kommunerne igen modtaget de udvalgte nøgletal, hvor det nu er muligt at følge udviklingen i tallene.
Formålet med nøgletallene er at styrke overblikket og videngrundlaget om folkeskolens udvikling.
Tallene er ikke nye eller overraskende, men oversigten giver mulighed for at vurdere Slagelse Kommunes resultater i forhold til sammenligningskommuner, der ligner Slagelse Kommune socioøkonomisk, samt landsgennemsnit og udvikling over en 2-årig periode.
KL’s nøgletalsoversigt er vedlagt som bilag 1.
Administrationen gør opmærksom på, at der har været fejl i først udsendte nøgletal, og KL har derfor udsendt en revideret version. Det er den seneste version der er vedlagt som bilag. Det ser ud til, at der stadig er visse afvigelser i oversigten fra KL i forhold til de data, som administrationen kan trække ud fra centrale systemer. Årsagen kan være, at data enten er trukket fra forskellige datakilder, eller forskel i de parametre, der indgår i de forskellige data. Afvigelserne har dog ikke afgørende betydning.
Nøgletallene er inddelt i 5 temaer, hvor der er en række underliggende indikatorer:
· Tema 1: Reformens mål og øvrige resultater
· Tema 2: Kompetencedækning
· Tema 3: Inklusion
· Tema 4: Arbejdsgiverforhold
· Tema 5: Ressourcer
Retligt grundlag
Handlemuligheder
Uddannelsesudvalget kan drøfte nøgletallene, eventuelt med udgangspunkt i administrationens vurdering.
Vurdering
Administrationens har vurderet nøgletallene og inddelt dem i 3 kategorier: ”Overvejende positivt” (Grøn), ”Kræver opmærksomhed” (Gul) og ”Alarmerende” (Rød). Se bilag 2.
Baggrunden for administrationens vurdering er resultaterne set i forhold til sammenligningskommuner og landsgennemsnit, men også set i forhold til udvikling fra tidligere år.
I bilag 2 er desuden angivet eksempler på eksisterende indsatser, der skal bidrage til at forbedre resultaterne.
Nøgletalsindikatorer, som administrationen har vurderet ”Overvejende positivt” (Grøn)
· Social trivsel, 2015/16 (Tema 1: Reformens mål og øvrige resultater)
· Støtte og inspiration i undervisningen, 2015/16 (Tema 1: Reformens mål og øvrige resultater)
· Ro og orden i undervisningen, 2015/16 (Tema 1: Reformens mål og øvrige resultater)
· Kompetencedækning, 2015/16 (Tema 2: Kompetencedækning)
· Segregeringsgrad, kun for 0. klasse, juni 2016 (Tema 3: Inklusion)
· Sygefravær, juni 2016 (Tema 4: Arbejdsgiverforhold)
Nøgletalsindikatorer, som administrationen har vurderet ”Kræver opmærksomhed” (Gul)
· Karaktergennemsnit i grundskolen (bundne prøver), 2015/16 (Tema 1: Reformens mål og øvrige resultater)
· Andel med karakteren 2 eller derover i dansk og matematik, 2015/16 (Tema 1: Reformens mål og øvrige resultater)
· Uddannelsesstatus 9 mdr. efter folkeskolens 9. eller 10. kl., 2013/14 (Tema 1: Reformens mål og øvrige resultater)
· Faglig trivsel, 2015/16 (Tema 1: Reformens mål og øvrige resultater)
· Sygefravær, 2015 (Tema 4: Arbejdsgiverforhold)
Nøgletalsindikatorer, som administrationen har vurderet ”Alarmerende” (Rød)
· Sen skolestart, august 2016 (Tema 1: Reformens mål og øvrige resultater)
· Segregeringsgrad for 0.-9. kl., juni 2016 (Tema 3: Inklusion)
· Antal elever i specialklasse på almen folkeskole, juni 2016 (Tema 3: Inklusion)
· Nettodriftsudgifter pr. elev til folkeskoler, regnskab 2015 (Tema 5: Ressourcer)
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Børn og Ungedirektøren indstiller på forvaltningens vegne,
1.    at Uddannelsesudvalget drøfter nøgletal for Slagelse Kommunes folkeskoler udsendt af KL i december 2016.
Beslutning i Uddannelsesudvalget den 6. februar 2017:
Fraværende: 
Drøftet med beslutning om, at udvalget så vidt muligt på udvalgsmødet i august måned får forelagt en midtvejsstatus.
Udvalget får på kommende møde en oversigt over muligheder og udfordringer ved at udarbejde den besluttede midtvejsstatus.

8. Nationale måltal på baggrund af testresultater 2015/16 (E)

8.     Nationale måltal på baggrund af testresultater 2015/16 (E)

Sagsnr.: 330-2016-90821               Dok.nr.: 330-2016-751750                                          Åbent
Kompetence: Byrådet
Beslutningstema
Da de konkrete testresultater på kommunalt niveau og skoleniveau er fortrolige, jf. folkeskoleloven § 55b, stk. 1 og 2, fremgår de af et bilag som udleveres på mødet. I det åbne dagsordenspunkt er det derfor kun muligt at orientere om udviklingen i resultaterne.
Baggrund
I forbindelse med folkeskolereformen har Ministeriet for Børn, Undervisning og Ligestilling udviklet kriteriebaserede tilbagemeldinger på de nationale test i dansk og matematik. De kriteriebaserede tilbagemeldinger vurderer elevernes dygtighed i forhold til fagligt definerede niveauer. Det skal gøre det lettere at følge udviklingen frem mod de nationale mål på folkeskoleområdet.
I dansk testes eleverne i 2., 4., 6. og 8. klasse. I matematik testes eleverne i 3. og 6. klasse.
Ved det årlige dialogmøde mellem skolechef og skoleleder er der fokus på den enkelte skoles resultater. Giver resultater anledning til særlig opmærksomhed, bliver konkrete mål og indsatser iværksat.
Center for Skole nedsatte i foråret 2015 en arbejdsgruppe, der har udarbejdet et oplæg til, hvordan forvaltning, ledelser og lærere kan arbejde mere målrettet med resultaterne af de nationale test. Arbejdsgruppen mødes årligt for at følge op på indsatsen.
Bemærkning til testresultater 2015/16
I hver test indgår 3 profilområder (forskellige kundskabs- og færdighedsområder). Der er udskiftet et profilområde i matematiktesten i 3. klasse i skoleåret 2015/2016. Profilområdet ’matematik i anvendelse’ er skiftet ud med profilområdet ’statistik og sandsynlighed’. Det skyldes, at det tidligere profilområde ikke længere stemte overens med Fælles Mål. Testen består nu af profilområderne ’tal og algebra’, ’geometri’ og ’statistik og sandsynlighed’. En sammenligning mellem de samlede testresultater i matematik 3. klasse fra 2014/15 og 2015/16 skal derfor tages med forbehold.
Overordnet udvikling i resultaterne fra 2014/15 til 2015/16
Slagelse Kommune ligger fortsat under landsgennemsnittet, men afstanden mellem landsgennemsnittet og kommunegennemsnittet er samlet set reduceret fra 2014/15 til 2015/16.
Mindst 80 pct. af eleverne skal være gode til at læse og regne i de nationale test.
Hverken i Slagelse Kommune eller på landsplan er det endnu lykkes at opnå det nationale mål om, at 80 pct. af eleverne skal være gode til at læse og regne. Positivt er det dog, at eleverne i Slagelse Kommune ikke længere er så langt bagud i forhold til landsgennemsnittet.
I Slagelse Kommune er andelen af elever der er gode til at læse steget i gennemsnit 4 procentpoint. Gennemsnittet på landsplan er i samme periode faldet 0,75 procentpoint.
I Slagelse Kommune er andelen af elever der er gode til matematik steget i gennemsnit 2,5 procentpoint. Gennemsnittet på landsplan er i samme periode uændret.
Andelen af de allerdygtigste elever i dansk, læsning og matematik skal stige år for år.
Generelt har Slagelse Kommune opnået målet om, at andelen af de allerdygtigste elever i dansk, læsning og matematik skal stige.
I Slagelse Kommune er andelen af de allerdygtigste elever i læsning steget i gennemsnit 0,75 procentpoint. Gennemsnittet på landsplan er i samme periode steget 0,25 procentpoint.
I Slagelse Kommune er andelen af de allerdygtigste elever i matematik steget i gennemsnit 2 procentpoint. Gennemsnittet på landsplan er i samme periode steget 1,5 procentpoint.
Andelen af elever med dårlige resultater i dansk, læsning og matematik skal reduceres år for år.
Generelt har Slagelse Kommune opnået målet om, at andelen af elever med dårlige resultater i dansk, læsning og matematik skal reduceres.
I Slagelse Kommune er andelen af elever med dårlige resultater i læsning reduceret med 3,25 procentpoint. På landsplan er gennemsnittet i samme periode reduceret med 0,5 procentpoint.
I Slagelse Kommune er andelen af elever med dårlige resultater i matematik reduceret med 0,5 procentpoint. På landsplan er gennemsnittet i samme periode uændret.
Retligt grundlag
Handlemuligheder
Uddannelsesudvalget og Byrådet kan tage orienteringen til efterretning.
Vurdering
Det er vanskeligt at udpege årsager til den positive udvikling i resultaterne af de nationale test. Det må formodes, at de lokale og centrale indsatser har bidraget hertil, f.eks. et øget fokus på brobygningen fra daginstitution til skole, samt skolernes arbejde med Visible Learning. Desuden kan et øget fokus på arbejdet med data, herunder en forbedret testkultur på skolerne, også have bidraget hertil.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Børn og Ungedirektøren indstiller på forvaltningens vegne,
1.    at Uddannelsesudvalget og Byrådet tager orienteringen om udviklingen i resultaterne af de nationale test i dansk og matematik til efterretning.
Beslutning i Uddannelsesudvalget den 6. februar 2017:
Fraværende: 
Orienteringen taget til efterretning.
Thomas Clausen (Ø) tager orienteringen til orientering.

9. Tværgående enhed mellem HPU, UU og BIU om særligt sårbare unge (O)

9.     Tværgående enhed mellem HPU, UU og BIU om særligt sårbare unge (O)

Sagsnr.: 330-2017-9092                 Dok.nr.: 330-2017-71773                                            Åbent
Kompetence: Handicap- og Psykiatriudvalget, Uddannelsesudvalget og Beskæftigelses- og Integrationsudvalget.
Beslutningstema
Uddannelsesudvalget (UU), Handicap- og Psykiatriudvalget (HPU) og Beskæftigelses- og Integrationsudvalget (BIU) orienteres om etablering af en tværgående Mestringsenhed.
Baggrund
I forbindelse med budget 2017-2020 vedtog Byrådet, at der skulle etableres en tværgående enhed mellem HPU, UU og BIU til håndtering af særligt sårbare unge.
Overgangen fra ung til voksen for særligt sårbare unge mellem 15 og 25 har i en årrække været genstand for opmærksomhed. Gruppen er væsentligt større antalsmæssigt end kommunens størrelse måtte antages at give anledning til. Niveauet burde ligge på 20 unge, med et udsving på +/- 5, der årligt skifter tilknytning fra Center for Børn og Familie til Center for Handicap og Psykiatri, når de fylder 18 år. Det faktiske tal ligger på ca. 35 unge.
Overordnet set oplever Center for Handicap og Psykiatri 3 problematikker i overgangen fra ung til voksen.
1. Antallet er for stort – gennemsnitligt modtager Center for Handicap og Psykiatri 15 borgere ”for meget” om året fra børne-/ungeområderne – set ud fra de budgetmæssige forudsætninger.
2. Det er kun ca. halvdelen af de unge, der på forhånd er kendte i Center for Handicap og Psykiatri, hvilket både fagligt og økonomisk er særdeles uhensigtsmæssigt for både borger og kommune.
3. En stor del af borgergruppen er så udfordrede, at de skal visiteres til relativt dyre foranstaltninger – herunder midlertidige/permanente botilbud. Eksempelvis er der ca. 20 borgere, der forventes at skulle visiteres til et midlertidigt botilbud i 2017, gennemsnitsprisen for disse tilbud er ca. 550.000 kr.
Gruppe af unge er kendetegnet ved at have store fysiske og psykiske udfordringer og de har generelt mange forskellige kontaktflader til kommunale myndigheder og indsatser.  De unges udfordringer og problemstillinger er tillige meget forskelligartede.
De myndigheder de unge og deres forældre møder er Center for Handicap og Psykiatri, Center for Børn og Familie, Jobcenteret og Ungdommens Uddannelsesvejledning.
Der er etableret et tværfagligt koordinationsudvalg, som mødes månedligt, hvor konkrete sager om overgang mellem centrene bliver fremlagt og håndteret. Koordinationsudvalget har deltagelse af myndighedssagsbehandlere fra Center for Børn og Familie, Center for Handicap og Psykiatri, Jobcenteret og Center for skole, herunder Ungdommens Uddannelsesvejledning.
Blandt indsatserne kan nævnes § 85 støtte, mentorer, efterværn, bostøtte, personlig assistance, støtte til uddannelse, behandlingstilbud indenfor misbrug og psykiatri, støttet beskæftigelse m.v.
Vurdering
Udfordringen, i forhold til at begrænse overgangen til Handicap og Psykiatri, ligger i at det nuværende tværfaglige samarbejde udelukkende består i koordination – dvs. mht. screening og visitation til andre centre når de unge fylder 18 år. Der er ikke, i den nuværende samarbejdsmodel, ind tænkt fokus på forebyggelse og forberedelse til et voksenliv, på styrkelse af egen mestring og højere grad af selvstændighed.
Antagelsen er, at de unge vil kunne udvikle en større handlekraft og blive mere selvhjulpne, ved en målrettet og koordineret indsats, hvor de udførende virksomheder inddrages i processen, og deres viden og erfaring med at skabe forandring, recovery og mestring medtænkes.
For nogle unges vedkommende vil de efter indsatsen kunne overgå til Jobcenteret/Ungeenheden, og komme i job på særlige vilkår eller særlig understøttet uddannelse.
For den øvrige del af ungegruppen vil indsatsen udvikle og styrke de unges sociale og praktiske kompetencer og de unge antages at få et mindre støttebehov ift. bl.a. § 85, og kommunen kan undgå, at så mange visiteres til bosted. For de unge handler det om trivsel, selvstændighed og et liv, der i højere grad ligner andre unges liv og muligheder.
Endelig vil den udvidede indsats medvirke til at sikre højere kvalitet og effektivitet i sagsbehandlingen til førtidspension.
Etablering af Mestringsenhed
I forlængelse af andre kommuners erfaringer på området og et forberedende arbejde internt etableres en Mestringsenhed, et samarbejdsforum, der skal supplere og muligvis erstatte det eksisterende samarbejde omkring koordinationsudvalget, hvor der helt konkret sættes fokus på lærings- og træningsaktiviteter.
Enheden forankres ledelsesmæssigt i Center for Handicap og Psykiatri og opgaverne bemandes med medarbejdere fra Center for Børn og Familie, Center for Handicap og Psykiatri samt repræsentanter fra relevante udførere. Hvor det er relevant inddrages repræsentanter fra Jobcenteret, skoler, fritidstilbud og Ungdommens Uddannelsesvejledning.
De involverede medarbejdere tilknyttes til enheden med de opgaver, de bringer ind i samarbejdet, men er fortsat organisatorisk en del af deres fagcentre. Enheden får egen fysisk adresse, af hensyn til de unges oplevelse af ”en indgang” og en sammenhængende indsats.
De medarbejdere, der indgår i enheden gives kompetence til at træffe beslutning om iværksættelse af aktiviteter og indsatser indenfor på forhånd aftalte rammer.
Hovedaktiviteterne i indsatsen bliver
· Screening og inddragende samtaler med de unge og familien, der giver indblik i den unges drømme, ressourcer og udfordringer
· Formulering af en mestringsplan, som tager udgangspunkt i den unges egne mål og oplevelser af udfordringer
· Iværksættelse af træningsaktiviteter med forskellige samarbejdspartnere, der giver øget indsigt i den unges egen mestring og udviklingspotentialer
· Opfølgning hver 3. måned, justering af mestringsplanen i samarbejde med den unge/familien.
Aktiviteterne skal tage højde for den unges og familiens situation, såvel sociale, økonomiske og personlige.
Målgruppen
Målgruppen er unge i alderen 15-25 år, der har så store fysiske eller psykiske udfordringer, at de sandsynligvis vil få tilkendt ydelser efter servicelovens voksenparagraffer med den nuværende samarbejdsmodel. Ved fuld implementering skal Mestringsenheden tage fat i kendte sager fra det 15 år.
Enheden starter ud med at screene de unge, der er sat til overdragelse i 1. kvartal 2017. Med tiden vil enheden kunne inddrage unge i alderen 15-25 år, som hverken uddannelses- eller beskæftigelsesmæssigt befinder sig indenfor normalområdet.
Mål, succeskriterier og indikatorer
I forhold til mål og succeskriterier tages der udgangspunkt i de tre opstillede problematikker, der blev skitseret i ovenstående indledning samt de budgetmæssige forudsætninger.
Det overordnede mål for Mestringsenheden er, at særligt sårbare unge får mulighed for at udvikle egen handlekraft og bliver mere selvhjulpne.
Succeskriterier
Indikatorer
Gruppen af særligt sårbare unge, der overgår til Center for Handicap og Psykiatri når de fylder 18 år reduceres.
 
Når Mestringsenheden er i fuld drift skal antallet ned med 5 borgere om året, indtil overgangen er reduceret til 20 borgere. Mestringsenheden forventes at være i fuld drift fra 1. januar 2018.
 
Center for Handicap og Psykiatri skal kende en højere andel af de unge, der kommer fra børne-/ungeområdet.
 
Center for Handicap og Socialpsykiatri opnår et kendskab til mindst 80 % af de unge, der overgår fra børne-/ungeområdet, fra 1. januar 2018.
 
Unge i aldersgruppen 18 til 25 år, der modtager § 85 støtte, enten via Jobcenteret eller via Center for Handicap og Psykiatri reduceres.
 
Reduktion med 10 % årligt frem til 2019.
Samlet fald i antal ny-visiterede borgere på henholdsvis § 85 og § 107 reduceres og fald i det samlede udgiftsniveau for gruppen.
 
Fremlægges senere, når der foreligger den nødvendige systemunderstøttelse.
Opholdslængden på § 107, midlertidige botilbud reduceres.
Fremlægges senere, når der foreligger den nødvendige systemunderstøttelse.
 
Der afrapporteres til Handicap- og Psykiatriudvalget, Beskæftigelses- og Integrationsudvalget og Uddannelsesudvalget hvert år i september måned.
Retligt grundlag
Ingen bemærkninger.
Handlemuligheder
Ingen bemærkninger.
Vurdering
Ingen bemærkninger.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
I 2017 afholdes udgifterne til Mestringsenheden af de respektive fagudvalg. Udgifterne opgøres så de kan udskilles og danne grundlag for eventuel fastsættelse af særskilt bevilling til enheden fra 2018.
En halvering af målgruppen for Handicap og Psykiatri på ca. 15 borgere, kan komme til at betyde merudgifter for Jobcenteret og muligvis Center for Børn og Familie. En række af de 15 borgere årligt, får allerede en § 85 foranstaltning i Jobcenteret. Så umiddelbart vil arbejdet med at reducere dette antal også komme Jobcenteret til gode. Der hvor der kan være en udfordring i forhold til Jobcenteret er, hvis vi reelt bliver bedre til at undgå botilbud til de unge, så kommer de på § 85, og hvis indsatsen lykkes optimalt, vil de unge komme under 15 timers § 85, hvilket vil flytte udgiften til Jobcenteret.
Et midlertidigt botilbud til unge koster i gennemsnit ca. 550.000 kr. (2015 tal), en borger på 14 timers § 85 koster ca. 275.000 kr. om året – så der hvor det lykkedes vil det ca. være en halvering af den kommunale udgift - hvis borgeren har max. antal § 85 timer. Der kan være afledte udgifter til alternative foranstaltninger i andre centre, f.eks. til beskæftigelsesforanstaltninger, som ikke er beskrevet her.
Denne udvikling vil være det centrale mål for Mestringenheden og kommunens økonomi, men det vil foranledige, at der skal ske en flytning af udgifter fra Center for Handicap og Psykiatri til Jobcenteret, hvis dette sker. Udviklingen af udgiftsfordelingen mellem de involverede centre følges i 2017, og såfremt der sker en synlig ændring i udgiftsmønsteret medtages en ændring i forhold til budgetopfølgningen ultimo 2017 eller ved budget 2018.
Indstilling
Børn og Ungedirektøren indstiller på forvaltningens vegne,
1.    at Uddannelsesudvalget, Handicap- og Psykiatriudvalget og Beskæftigelses- og Integrationsudvalget tager orienteringen til efterretning.
Beslutning i Uddannelsesudvalget den 6. februar 2017:
Fraværende: 
Orienteringen taget til efterretning.
Socialdemokratiet tager ikke orienteringen til efterretning.

10. Boligsocial helhedsplan 2017-2021 - Fælles møde (O)

10.   Boligsocial helhedsplan 2017-2021 - Fælles møde (O)

Sagsnr.: 330-2016-67060               Dok.nr.: 330-2017-71593                                            Åbent
Kompetence: Uddannelsesudvalget/Beskæftigelse- og Integrationsudvalget
Beslutningstema
Orientering om fælles politisk dialogmøde med fagudvalgene, Beskæftigelses- og Integrationsudvalget og Uddannelsesudvalget i marts 2017.
Baggrund
Byrådet traf den 31. oktober 2016 beslutning om godkendelse af forslag til prækvalifikation af én fælles boligsocial helhedsplan for de 4 boligområder i Slagelse Kommune, Motalavej i Korsør, Ringparken/Schackenborgvænge i Slagelse, Præstevangen og Parkvej i Skælskør, samt Sydbyen i Slagelse.
Forslaget vedrører perioden 2017 – 2021, og indeholder følgende indsatsområder, som helhedsplanen bygges op omkring:

Uddannelse, beskæftigelse, kriminalpræventiv indsats, forebyggelse og forældreansvar, samt trivsel, demokrati & civilsamfund.

Efter Byrådets godkendelse er forslaget til prækvalifikation af den boligsociale helhedsplan behandlet og godkendt af Landsbyggefonden i december 2016.

Landsbyggefonden har som en del af godkendelsen besluttet at afsætte foreløbig 24 mio. kr. i tilskud til den boligsociale indsats, forudsat en samlet medfinansiering fra boligforeningerne og Slagelse Kommune på minimum 8 mio.kr. i alt.

Oprindelig blev Landsbyggefonden ansøgt om et tilskud på 40 mio.kr.

I henhold til Landsbyggefondens regulativ, kan tilskuddet ændres i både opad - og nedadgående retning, og der gives ikke med prækvalifikationen nogen garanti for endeligt tilsagn.
Fondens specifikke krav og endelig ramme til den boligsociale indsats i form af en ny helhedsplan vil fremgå af den efterfølgende dialog mellem Landsbyggefonden, boligselskaberne, Slagelse Kommune og evt. andre interessenter.

Når forslag til helhedsplanen for den boligsociale indsats er udarbejdet, skal den godkendes af Landsbyggefonden og Byrådet.

Hvis forslaget endeligt godkendes, kan den ny helhedsplan træde i kraft 1. oktober 2017.
Der er lagt en tidsplan for tilblivelse af helhedsplanen, således at helhedsplanen kan behandles af fagudvalg og Byråd i juni 2017. Dette sker samtidig med, at helhedsplan behandles af Landbyggefonden.

I processen med udformning af helhedsplanen, og som led i at der skal udarbejdes konkrete forslag til kommunale indsatsområder, vil der ske inddragelse af de involverede fagcentre i januar/februar 2017- dette arbejde er påbegyndt. Der bliver arrangeret et fælles politisk dialogmøde med fagudvalgene, Beskæftigelses- og Integrationsudvalget og Uddannelsesudvalget, den 9. marts 2017, kl. 17.00, hvor forslag til kommunale indsatser vil blive præsenteret og drøftet. Borgmester Steen Knuth vil deltage i mødet.
Endelig er der i april 2017 planlagt et fælles temamøde for politikere og boligforeninger, hvor der gives mulighed for at give input til helhedsplanen, inden forslag til den ny helhedsplan færdiggøres.
Til at drive processen med den ny helhedsplan, forventes ansat en kompetencecenterchef pr. 1. marts 2017.
Indstilling
Børn og ungedirektøren indstiller på forvaltningens vegne,
1.    at Orienteringen tages til efterretning.
Beslutning i Uddannelsesudvalget den 6. februar 2017:
Fraværende: 
Orienteringen taget til orientering.

11. Orienteringssag til Uddannelsesudvalget (O)

11.   Orienteringssag til Uddannelsesudvalget (O)

Sagsnr.: 330-2013-113206             Dok.nr.: 330-2017-10094                                            Åbent
Kompetence: Uddannelsesudvalget
Beslutningstema

1. Orientering fra direktøren/centercheferne
a) Antal tosprogede elever, der modtager støtte i dansk som andetsprog
b) ’Elevvenlig Kommune’ – Et partnerskab mellem kommunen og Danske Skoleelever
c) Status på eliteidræts- og kunsttalentklasserne
d) Sang, bevægelse og læring – Sangfaglig opkvalificering af musiklærere og pædagoger
e) Efter anmodning fra Niels Christian Nielsen redegøres for proces om forsøg med skolevand på Skælskør Skole
f) Opfølgning på tilsynet vedr. opholdsstedet Holmegaardshuset
g) Efter anmodning fra Niels Christian Nielsen (A) redegørelse over Rosenkildegårdens tilbud
Indstilling
Børn og Ungedirektøren indstiller på forvaltningens vegne,

1.    at Uddannelsesudvalget orienteres.
Beslutning i Uddannelsesudvalget den 6. februar 2017:
Fraværende: 
Orienteringen taget til orientering.
Supplerende orienterede direktøren om den kommende proces for det politiske arbejde med "mål og styring".
I forlængelse af punkt (f) i orienteringsbilaget bliver Socialtilsyn Øst's tilsynsrapport for Holmegaardshuset tilsendt til udvalgets medlemmer.
Socialdemokratiet orienterede om deltagelse i KL's Børn & Unge Topmøde. Deltagelsen var udbytterig.

12. Punkter til kommende møder (B)

12.   Punkter til kommende møder (B)

Sagsnr.: 330-2014-8615                 Dok.nr.: 330-2017-11193                                            Åbent
Kompetence: Uddannelsesudvalget
Beslutningstema
Uddannelsesudvalget godkender sagsoversigten over punkter til udvalgets kommende møder.
Baggrund
Administrationen udarbejder løbende en sagsoversigt over sager til Uddannelsesudvalgets møder.

Sagsoversigten er et overbliks- og planlægningsværktøj. Sagsoversigten er desuden et dynamisk værktøj, hvor sager henover året bliver lagt ind.  Sagsoversigten vil blive fremlagt i revideret form på hvert udvalgsmøde.
Handlemuligheder
Udvalget har følgende handlemuligheder:

a) Udvalget godkender sagsoversigten som den foreligger.
b) Udvalget ændrer i sagsoversigten.

Indstilling
Børn og Ungedirektøren indstiller på forvaltningens vegne,

1.    at Uddannelsesudvalget godkender sagsoversigten som grundlag for administrationens planlægning.
Beslutning i Uddannelsesudvalget den 6. februar 2017:
Fraværende: 
Godkendt.

13. Pressemeddelelser (B)

13.   Pressemeddelelser (B)

Sagsnr.: 330-2014-43001               Dok.nr.: 330-2017-12091                                            Åbent
Kompetence: Uddannelsesudvalget
Beslutningstema
Uddannelsesudvalget træffer aftale om udsendelse af eventuelle pressemeddelelser og øvrig kommunikation i forlængelse af dagens udvalgsmøde. 
Baggrund
I forbindelse med revidering af Slagelse Kommunes forretningsorden for Uddannelsesudvalget på mødet den 2. juni 2014, er der i forhold til ”pressemeddelelser” enighed om, at forretningsordenens § 8 bliver suppleret med, at der på hver udvalgsdagsorden er en sag om pressemeddelelser.
Retligt grundlag
Slagelse Kommunes forretningsorden for Uddannelsesudvalget, godkendt den 3. februar 2014 og revideret den 2. juni 2014.
Indstilling
Børn og Ungedirektøren indstiller på forvaltningens vegne,
1.    at Udvalget beslutter udsendelse af eventuelle pressemeddelelser i forlængelse af dagens møde. 
Beslutning i Uddannelsesudvalget den 6. februar 2017:
Fraværende: 
Intet til protokollering