Møde i udvalget d. 6. juni 2017

12.   Orientering om status vedr. VVM redegørelse og Kommuneplantillæg nr. 22 for Omø Syd Havmøllepark (O)

Sagsnr.: 330-2014-56174               Dok.nr.: 330-2017-321637                                          Åbent
Kompetence: Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget
Beslutningstema
Udvalget orienteres om status vedr. VVM redegørelse og Kommuneplantillæg nr. 22 for Omø Syd Havmøllepark.
Baggrund
Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget har, i forbindelse med behandling af punkt 14 på mødet den 8. maj 2017, ønsket at få en status på Omø syd Havmøllepark.
Selskabet Omø South Nearshore A/S ønsker at etablere en havmøllepark syd for Omø på et ca. 44 km2 stort havområde (kaldet undersøgelsesområdet). Energistyrelsen har givet tilladelse til at virksomheden kan foretage de såkaldte forundersøgelser og udarbejdelse af en VVM redegørelse for anlægget. Havmølleparken planlægges at indeholde en samlet effekt på 200-320 MW og vil indeholde op til 80 havmøller. Det er planen, at den genererede strøm fra havmøllerne skal føres i land ved Stigsnæs via op til seks 66 KV kabler og videre frem til transformerstationen ved Stigsnæsværket.
Da Havmølleprojektet omfatter såvel energianlæg på havet som på land, varetages myndighedsarbejdet fælles mellem Energistyrelsen og Slagelse Kommune. VVM redegørelsen behandler såvel anlæg på havet (hvor Energistyrelsen er myndighed) og anlæg på land (hvor Slagelse Kommune er myndighed).
Havmølleparker på havet er altid VVM pligtige. Landanlæggene indgår som en del af det samlede anlæg og er derfor også VVM pligtigt. Slagelse Kommune har desuden ladet udarbejde et Kommuneplantillæg nr. 22 til Slagelse Kommuneplan 2013 som udpeger et anlægsområde ved Stigsnæs med tilhørende retningslinjer for etablering af kabelanlæg. Anlægsområdet giver mulighed for to ilandføringspunkter ud for Østerhoved enten ved Klintevej eller længere mod øst.
Byrådet besluttede den 30. januar 2017, at sende VVM redegørelsen med miljøvurdering af Kommuneplantillæg nr. 22 samt forslag til Kommuneplantillæg nr. 22 i 8 ugers offentlig høring.
Der blev som et led i offentlighedsfasen afholdt et borgermøde i Tjæreby Forsamlingshus ved Skælskør den 6. marts 2017, hvor materialet blev præsenteret.
Den offentlige høring af VVM redegørelsen og forslag til Kommuneplantillæg 22 for Omø syd Havmøllepark er slut. Slagelse Kommune har i høringsfasen modtaget 15 høringssvar. Alle høringssvar er også enten sendt direkte til Energistyrelsen eller sendt videre til Energistyrelsen.
Høringssvarene fordeler sig således:
· 3 fra styrelser (Søfartsstyrelsen, Miljøstyrelsen og Naturstyrelsen)
· 2 fra landsdækkende foreninger (DOF og DN)
· 1 fra Omø beboer- og Grundejerforening
· 1 fra Grundejerforeningen Øregården
· 1 fra virksomheden RGS 90 A/S
· 1 fra Agersø Naturcenter S/I
· 6 fra privatpersoner (primært med tilknytning til Omø)
Af de 15 høringssvar, er der et enkelt høringssvar (fra RGS 90 A/S) der omhandler landanlæggene som er Slagelse Kommunes myndighedsområde. Høringssvaret handler om at man ønsker en justering af anlægsområdet til placering af kabelanlægget. De øvrige høringssvar vedrører emner der har med selve havmølleparken på havet at gøre og er derfor Energistyrelsens myndighedsområde.
Overordnet set berører høringssvarene følgende emner:
· Placering af vindmølleparken i Smålandsfarvandet
· Støj fra vindmøllerne
· Uklarhed om størrelsen af vindmølleparken (antal og højde er fastlagt i en ramme)
· Visuelle forstyrrelser og forstyrrelser fra lysafmærkning af vindmøllerne
· Landskabelig påvirkning og påvirkning af Smålandsfarvandet som et oplevelsesrigt område
· Påvirkning af fuglebestande, fiskebestande og Marsvin
· Påvirkning af erhvervsfiskeri
· Konsekvenser for turismen på Omø
· Konsekvenser for Omø som ø-samfund
· Erstatningsmulighed som følge af ejendomsværdiforringelse
· Afgrænsning af anlægsområdet til kabelanlæg ved Stigsnæs
Det videre forløb
Næste fase er udarbejdelse af en hvidbog og en sammenfattende redegørelse i forhold til miljøvurderingen samt udarbejdelse af en VVM tilladelse. Dette materiale vil, sammen med VVM redegørelsen og det endelige Kommuneplantillæg nr. 22, blive fremsendt til politisk behandling og skal godkendes af Byrådet. Materialet er tidligst klar til politisk behandling efter sommerferien.
Det er aftalt med Energistyrelsen, at der udarbejdes en fælles hvidbog over de modtagne høringssvar. Energistyrelsen har meddelt, at man vil lade Orbicon A/S (Bygherres rådgiver) udarbejde et udkast til hvidbog/besvarelse af de modtagne høringssvar. Udkast til hvidbog vil blive kvalitetssikret af Energistyrelsen og Slagelse Kommune.
Det skal understreges, at Energistyrelsens godkendelse af VVM redegørelsen for anlægget på havet er en forudsætning for Slagelse Kommunes godkendelse af VVM redegørelsen for landanlæggene og Kommuneplantillægget. Med andre ord hvis Energistyrelsen ikke godkender VVM redegørelsen for anlægget på havet, så kan Slagelse Kommune heller ikke godkende VVM redegørelsen for anlægget på land og Kommuneplantillæg nr. 22 bortfalder.
Energistyrelsen har endnu ikke givet en klar udmelding på om man forventer at godkende VVM redegørelsen for anlægget på havet.
Såfremt Energistyrelsen har til hensigt at godkende VVM redegørelsen for anlægget på havet, vil sagen, i koordination med Energistyrelsen, blive fremlagt til politisk behandling med henblik på endelig vedtagelse af VVM redegørelsen og Kommuneplantillæg nr. 22, den sammenfattende redegørelse i forhold til miljøvurderingen af planforslaget, samt en VVM tilladelse til landanlægget.
Retligt grundlag
Kommuneplantillæg tilvejebringes efter Planlovens § 23c.
VVM-redegørelsen for landanlæggene tilvejebringes efter Planlovens § 11g og Miljøministeriets bekendtgørelse om vurdering af visse offentlige og private anlægs virkning på miljøet (VVM) i medfør af Lov om planlægning, Bekendtgørelse nr. 1184 af 06/11/2014 som var gældende på anmeldelsestidspunktet.
Miljøvurderingen tilvejebringes efter Lov om miljøvurdering af planer og programmer.
Handlemuligheder
Ingen bemærkninger.
Vurdering
Ingen bemærkninger.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Ingen bemærkninger.
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Erhvervs- og Arbejdsmarkedsdirektør indstiller på forvaltningens vegne,
1.    at Orienteringen tages til efterretning.
Beslutning i Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget den 6. juni 2017:
Fraværende: 
Taget til efterretning.
Kunne ikke indlæse data fra Slagelse Kommunes hjemmeside.