Møde i udvalget d. 6. juni 2017

5.     Budgetdrøftelse - budget 2018-2021 (B)

Sagsnr.: 330-2017-36094               Dok.nr.: 330-2017-333079                                          Åbent
Kompetence: Uddannelsesudvalget
Beslutningstema
Udvalget drøfter temaer, som det vil være væsentligt at have opmærksomhed på i forbindelse med budgetlægningen for 2018-2021, herunder om der er emner, der skal nærmere belyses frem til Byrådets temamøde om budgettet i juni.
Baggrund
Byrådet godkendte på sit møde den 27. februar 2017 proces for udarbejdelse af Budget 2018-2021.
Udvalget har på tidligere møder i foråret drøftet budget 2018-2021 med henblik på at få udarbejdet analyser mv. til junimødet.
Udvalget skal på mødet i juni drøfte budgetgrundlaget på baggrund af:

· Tidligere drøftelser på aprilmødet
· 2. budgetopfølgning herunder udfordringer og ønsker herunder finansiering heraf
· Vedtaget budget 2018
· Budgetseminaret i april.
Der er til brug for udvalgets budgetdrøftelser udarbejdet et foreløbigt budgetgrundlag. Budgetgrundlaget vil blive opdateret på baggrund af økonomiaftalen mellem KL og Regeringen primo juni og indgå i det administrative budgetgrundlag. Efter beregning af aftalen vil et nyt administrativt budgetgrundlag blive fremsendt til Byrådet den 8. august 2017 og blive forelagt til økonomiudvalgets drøftelse og afklaring af den videre proces den 14. august 2017.
Som en del af budgetproceduren er der på baggrund af udvalgenes drøftelser endvidere udarbejdet et skøn over udvalgets kan og skal opgaver til udvalgets inspiration og drøftelse.
Udvalget kan vælge at inddrage hele Byrådet i drøftelse af de emner, som udvalget lægger vægt på. Dette sker på Byrådets temamøde i juni.
På udvalgets møde i april blev følgende emner berørt:
1. Regnskab 2016 og 1. budgetopfølgning 2017
2. Kapacitet
I både 2015 og 2016 har antallet af fødsler været højere end forventet i befolkningsprognosen. Fødselstallet i 2016 var det højeste siden 2010, og det fremgår af den seneste befolkningsprognose, at Slagelse Kommune de seneste 2 år har haft en højere fertilitet end landsgennemsnittet.  
Antallet af 0-5 årige forventes nu at stige med 477 personer (10,6%) frem mod 2031. Da kapaciteten i perioden 2010 til 2015 løbende er blevet tilpasset det faldende børnetal, betyder det, at der skal etableres flere pladser i dagtilbud. Særligt er der behov for pladser i Slagelse og Korsør.
3. Anlægsramme
Forudsætningerne er blevet bekræftet i forhold til udbygningerne af antallet af dagtilbudspladser i Slagelse.
På skoleområdet forventes anlægsramme til forbedring af skolerne udmøntet i 2017 på baggrund af en analyse fra Center for Kommunale Ejendomme. Der er et behov for at få renoveret en række faglokaler på skolerne og der udarbejdes derfor en prioriteret liste over ønsker til forbedringer. Der er ubrugte midler fra 2016 og der tilføres yderligere midler i 2018.
4. Udviklingsperspektiver
Der er både nationalt og internationalt et stort fokus på betydningen af den tidlige indsats. I en analyse, som Danmarks Evalueringsinstitut (EVA) har udarbejdet, bliver der dokumenteret, at der kan være en forskel på 2 års kognitive færdigheder, når børn starter i skolen. Børnene har dermed meget ulige muligheder for at klare sig og udvikle sig. Der er et stort udviklingsperspektiv i at mindske den ulighed. Dagtilbud og skoler samarbejder omkring tidlig opsporing og bedre brobygning mellem de forskellige læringsmiljøer. Derudover viser forskningen også, at forældrenes rolle i børnenes udvikling og læring er afgørende. Et udviklingsperspektiv er derfor at styrke forældresamarbejdet.
Skoleområdet oplever stadigvæk en øget eksklusion af elever til specialtilbud. I øjeblikket bliver der forsøgt med forskellige tiltag (stay-in, tidlig opsporing og kompetenceudvikling inden for området), men på sigt vil det sætte økonomien til den vidtgående specialundervisning under pres, hvis det ikke lykkes at knække kurven. Derfor er inklusion et tema, der bør have en bevågenhed.

Uddannelsesparathed og flere unge i uddannelse (herunder erhvervsuddannelser) er fortsat et udviklingsområde som har nationalt og lokalt fokus. Den tidligere undervisningsminister Ellen Thrane Nørby nedsatte en ekspertgruppe, der skulle komme med anbefalinger til at få flere unge igennem uddannelsessystemet. De har netop udgivet deres rapport ”Bedre veje til en ungdomsuddannelse”.
På baggrund af ovennævnte emner blev der udvalgt to temaer til videre drøftelse:
A. Børne- og elevtalsprognose samt oplæg til anlægskapacitet
B. Generelle tidlige forebyggende indsatser på almenområdet med fokus på ulighed
Ad A)
Skoleområdet:
I forbindelse med 360-graders analysen af skoleområdet er der sideløbende udarbejdet en skoleprognose for perioden 2018-2031. Den generelle tendens for perioden er et svagt fald i antallet af skoleelever i Slagelse Kommune, hvorfor der på tværs af området ikke forventes kapacitetsproblemer i perioden. Der lægges derfor ikke umiddelbart op til en udvidelse af de eksisterende anlæg på skolerne.
Dagtilbudsområdet:
Den positive udvikling i børnetallet forventes at fortsætte. I befolkningsprognosen, som Økonomiudvalget godkendte i marts 2017, forventes en stigende tendens frem til 2031.
På dagtilbudsområdet udarbejdes detaljerede analyser for de enkelte distrikter. Her er tidsperspektivet lidt kortere – der fokuseres på perioden 2017-2021. Det giver god mening for dagtilbudsområdet – da det alt andet lige er sværere at forudsige antallet af 0-årige end det er at forudsige antallet af f.eks. 30-årige.
Der er udarbejdet en oversigt for samtlige distrikter, der viser den forventede udvikling frem til 2021. Det, der særligt er væsentligt at pege på i forbindelse med denne budgetdrøftelse er to udfordringer, som kræver handling nu. (Se bilag for gennemgang af samtlige områder)
· Der er akut behov for kapacitetsudvidelse i Slagelse by
Der er i 2018 afsat midler til at udvide to institutioner med i alt ca. 130 pladser. Der bør allerede i 2017 sættes gang i projektarbejdet for at sikre, at kapacitetsudvidelsen er klar, så tidligt som muligt i 2018. Det kræver, at der anvendes midler allerede i 2017.
Kommunale Ejendomme har fremsendt forbehold i forhold til udvidelsen af Daginstitutionen Østervang. Forbeholdende drejer sig om delt ejerforhold, der vanskeliggør adgangsforholdene. Administrationen arbejder på at udpege det samlet set mest egnede sted til en udvidelse af den størrelse.
De planlagte 130 pladser dækker ikke det forventede kapacitetsbehov. Derfor foreslår Kommunale Ejendomme i samarbejde med Center for Børn og Familie, at der derudover bygges en ny institution i Slagelse. Der er tidligere reserveret en grund i Jonsgården – som jf. plangrundlaget er udlagt til institution. Institutionen skal være indrettet til at rumme minimum 150 børn.
Estimeret anlægsramme – 500 m² Børneareal: 25 mio. kr.
Estimeret driftsramme pr. år – 820.000 kr.
Tidsperspektiv: 12-18 måneder efter beslutning
Der er andre forslag til at udvide kapaciteten. De fremgår af notatet, der er vedlagt som bilag.
· Der er akut behov for kapacitetsudvidelse i Korsør Syd
Det tidligere gæstehus, der nu rummer en afdeling for de mindste børn i daginstitutionen Lillskov i Korsør, har vist sig uegnet til at rumme det antal børn, som der var kalkuleret med. Indretningen i huset er uhensigtsmæssig og giver personalet en række løft og vrid – når børnene skal bæres op og ned ad trapper, når de skal pusles. Endvidere er der kun midlertidigt givet tilladelse til at ejendommen kan anvendes til 0-5 årige.
Derfor foreslår Center for Kommunale Ejendomme i samarbejde med Center for Børn og Familie, at der laves en udvidelse af Daginstitutionen Lilleskov, således at alle børn kan rummes på én matrikel. Da tilladelsen på Skovvej 99 (det tidligere gæstehus) udløber med udgangen af året, foreslår Center for Kommunale Ejendomme samtidigt, at der laves en midlertidig pavillonløsning, hvor børnene kan have base indtil en udbygning er på plads. En pavillonløsning kan være tilstede på matriklen samtidigt med at udbygning finder sted.
Varig løsning - udbygning
Estimeret anlægsramme – 104 m² Børneareal: 4,875 mio. kr.
Estimeret driftsramme pr. år 137.340 kr.
Tidsperspektiv: 10-15 måneder efter beslutning
Midlertidig løsning - lille pavillonløsning på Lilleskovvej i byggeperioden
Estimeret udgift – 495.000 kr. (2017-ultimo 2018)
Estimeret driftsudgift pr. år 46.000 kr.
Der er andre forslag til at udvide kapaciteten. De fremgår af notatet, der er vedlagt som bilag.
Ad B)
I det generelle tidlige forebyggende arbejde på almenområdet er fokus vedvarende på de udviklingsmål, der er knyttet til tidlig opsporing, bedre brobygning i overgange, styrket forældresamarbejde og en styrkelse af kvaliteten i læringsmiljøerne. I forhold til almenområdet er det afgørende, at området er sikret gennemskuelighed og sikkerhed i forhold til det økonomiske råderum, som skabes ved ”rygsækmodellen” – hvor økonomien følger børnene.
Videre drøftelsespunkter:
På mødet i december 2016 behandlede udvalget sagen om, hvorvidt elever i 4. klasse fra private skoler kunne få plads i de kommunale fritids- og juniorklubber. Da der ikke på daværende tidspunkt umiddelbart var frie midler til den vurderede årlige merudgift på ca. 1,5 mio. kr., besluttede udvalget at tage sagen med videre i budgetdrøftelserne til næste budget.
Der er et faglig belæg for og et ønske om at etablere et kommunalt døgntilbud, hvor barnet/den unge kan sikres en helhedsorienteret indsats. Konceptet for anbringelsen bliver et helhedsorienteret tilbud, hvor man ved at inddrage familien, sagsbehandler, skole, fagligt personale og andre aktører kan sikre en koordineret intensiv indsats.
Dermed kan der sikres en kortvarig intensiv anbringelse, med en glidende overgang til almenområdet efter hjemsendelse. Et tilbud der pt. ikke findes i Slagelse Kommune.
Tilbuddet kan etableres på Havrebjerg Skole, hvor investeringsbehovet til ombygning og etablering er 2.4 mio. kr. De årlige driftsudgifter er estimeret til 7.7 mio. kr.
Retligt grundlag
Den kommunale Styrelseslov samt Bekendtgørelse om kommunernes budgetlægning, regnskab m.v. fastlægger det retlige grundlag for budgetlægningen.
Handlemuligheder
Udvalget har mulighed for at drøfte de fremlagte beskrivelser og bilag og træffe beslutning om, hvilke ønsker der skal indgå i de videre drøftelser med byrådet om budget 2018-2021.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Ingen bemærkninger.
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Børne- og Ungedirektøren indstiller på forvaltningens vegne,
1. at udvalget drøfter budget 2018-2021 herunder udfordringer, ønsker samt finansiering.
Beslutning i Uddannelsesudvalget den 6. juni 2017:
Fraværende:  Tonny Borgstrøm (Udenfor partierne)
Drøftet.
Udvalget ser nødvendighed af, at kapacitetsudvidelse på dagtilbudsområdet fremrykkes, så den imødekommer den kapacitetsmæssige udfordring, der er i Slagelse by og Korsør syd.