Møde i udvalget d. 5. februar 2018

4.     Lokaletilskud - Fremadrettede tiltag mhp. øget budgetsikkerhed på lokaletilskudsområdet (B)

Sagsnr.: 330-2017-73517               Dok.nr.: 330-2018-27560                                            Åbent
Kompetence: Kultur- og Fritidsudvalget, Landdistrikts-, Teknik- og Ejendomsudvalget
Beslutningstema
Kultur- og Fritidsudvalget (KF) og Landdistrikts-, Teknik- og Ejendomsudvalget (LTE) skal beslutte fremadrettede tiltag med henblik på at øge budgetsikkerheden på lokaletilskudsområdet og opnå bedst mulig udnyttelse af kommunale, lejede og ejede faciliteter.
Baggrund
Slagelse Kommune ønsker at sikre en god og effektiv udnyttelse af lokaletilskud til foreninger, der tilbyder idræt og andre fritidsaktiviteter til kommunens borgere. Gennem enkelthed, gennemskuelighed og oplevet retfærdighed ønsker kommunen at gøre tildelingskriterierne mere lige samt gøre det overskueligt og forståeligt for alle, hvorfor tildelingen er, som den er.
I samarbejde med BDO er der foretaget en analyse af lokaletilskudsområdet med det overordnede mål at få mest mulig aktivitet for de afsatte midler til lokaletilskud samt at udarbejde anbefalinger til fremadrettet håndtering af området, så budgetoverholdelse opnås. I den forbindelse er der foretaget en vurdering af tildelingskriterierne, en vurdering af hensigtsmæssigheden af lokaletilskudsydelse samt timekøb. 
Der har i regnskabsårene 2015 og 2016 været et betragteligt merforbrug på lokaletilskudskontoen, som efter politisk beslutning skal dækkes inden for Folkeoplysningsudvalgets samlede budget. Området forventes at balancere i 2017, bl.a. fordi foreningernes ansøgninger om tilskud til forbedringer ikke er imødekommet (er ej lovpligtigt). 
Retligt grundlag
Folkeoplysningsloven
Handlemuligheder
Center for Kultur, Fritid og Borgerservice ser følgende muligheder:
a) Igangsætning af projekt om optimering af facilitetsudnyttelse i relation til udfordringerne på lokaletilskudsområdet.
b) Vurdering af foreningernes lejeaftaler mhp. rådgivning om eventuel opsigelse og/eller genforhandling af vilkår med udlejere.
c) Gennemgang af foreningernes driftsomkostninger i relation til lokaletilskudsområdet mhp. en vurdering af eventuelle større udsving.
d) Øgning af dialogen med foreningerne med henblik på en spredning af udgifter til vedligehold over flere år.
e) Vurdering af hele aktivitetsområdet mhp. en vurdering af graden af udbetaling af lokaletilskud til aktivitetsområderne.
Vurdering
Administrationen vurderer, at det ikke er hensigtsmæssigt, at kommunen generelt indtræder som lejer på vegne af de enkelte foreninger. Dette vil medføre, at hele lokaleudgiften påføres kommunen, og at kommunen står med huslejeudgifterne i opsigelsesperioden ved lukning af en forening. Desuden vil der være en væsentlig administrativ opgave forbundet med kommunal varetagelse af lejemål. Fordelen ved kommunal varetagelse af foreningernes lejemål er primært, at der kan ryddes op i lejevilkår og kontraktforhold.
Enkelte foreninger ser selv muligheden for at dele deres lokaler. Det anbefales, at der indledes en dialog målrettet denne gruppe af foreninger, da deling af lokaler kan medføre en huslejebesparelse for foreningerne og færre kommunale udgifter til lokaletilskud. Denne dialog bredes ud til at omfatte alle foreninger, der modtager lokaletilskud. Der kan indhentes besparelser på dette område, der dog primært er relevant for mindre foreninger.
Generelt bør mulighederne for at få anvist kommunale klublokaler afdækkes sammen med foreningerne, både når foreningerne stiftes og ved stigende/aftagende medlemsantal, for en maksimering af anvendelsen. Dette vil også kunne medvirke til at sænke udgifterne til lokaletilskud på den lange bane.
Det anbefales, at administrationen i Center for Kommunale Ejendomme og Fritidsafdelingen sammen udarbejder en plan for igangsætning af tiltag.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Igangsættelse af projekter mhp. at øge budgetsikkerheden på lokaletilskudsområdet forventes at have en positiv effekt på budgettet til lokaletilskud. Det må dog forventes at være fremtidige effekter, da arbejdet vil strække sig over en længerevarende periode.
Igangsætning af alle handlemuligheder må forventes dels at kræve betydelige personalemæssige resurser, dels at strække sig over en længere periode.
Konsekvenser for andre udvalg
Folkeoplysningsudvalget anbefaler, at der udarbejdes en oversigt over foreningernes driftsudgifter, da bagudrettede tal er vigtige i forhold til den reelle udvikling.
Det vil være et særdeles omfangsrigt arbejde, der ikke kan anbefales grundet det store resursetræk.
Indstilling
Centerchefen for Kultur, Fritid og Borgerservice og centerchefen for Kommunale Ejendomme indstiller,
1.    at  Kultur- og Fritidsudvalget samt Landdistrikts-, Teknik- og Ejendomsudvalget beslutter igangsætning af projekt om optimering af facilitetsudnyttelse i relation til udfordringerne på lokaletilskudsområdet.
2.    at Kultur- og Fritidsudvalget samt Landdistrikts-, Teknik- og Ejendomsudvalget beslutter, at der foretages vurdering af foreningernes lejeaftaler mhp. rådgivning om eventuel opsigelse og/eller genforhandling af vilkår med udlejere.
3.    at Kultur- og Fritidsudvalget beslutter, at dialogen med foreningerne øges med henblik på en spredning af udgifter til vedligehold over flere år.
4.    at Kultur- og Fritidsudvalget beslutter, at der fremadrettet igangsættes en vurdering af hele aktivitetsområdet mhp. vurdering af graden af udbetaling af lokaletilskud til aktivitetsområderne.
Beslutning i Landdistrikts-, Teknik- og Ejendomsudvalget den 5. februar 2018:
Fraværende: 
Godkendt fsva. Pkt. 1 og 2.
Udvalget forventer at opgaven kan udføres inden for nuværende budgetramme.
Udvalget ønsker en orientering om den bagvedliggende kalkulation for prissætning af lokaleleje.
Der orienteres om priser for lokaleleje.
Kunne ikke indlæse data fra Slagelse Kommunes hjemmeside.