Møde i udvalget d. 3. december 2018

8.     Igangsætning af udviklingsplaner for Motalavej og Ringparken (O)

Sagsnr.: 330-2018-68374               Dok.nr.: 330-2018-573054                                          Åbent
Kompetence: Økonomiudvalget
Beslutningstema
Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget orienteres om igangsætning af udviklingsplaner for Motalavej i Korsør og Ringparken i Slagelse, da udviklingsplanerne vedrører ny planlægning for områderne, som hører ind under udvalgets kompetenceområde. 
Social- og Beskæftigelsesudvalget orienteres om igangsætning af udviklingsplaner for Motalavej i Korsør og Ringparken i Slagelse, da udmøntningen af udviklingsplanen kan have konsekvenser for den boligsociale indsats.
Økonomiudvalget orienteres om igangsætning af udviklingsplaner for Motalavej i Korsør og Ringparken i Slagelse, da udvalget har den koordinerende rolle i forbindelse med ghettoaftalen. 
Baggrund
Ringparken i Slagelse er et større, alment boligområde 1 km nord for Slagelse bymidte bestående af 24 boligblokke med i alt omkring 1.900 beboere. Motalavej i Korsør er et større, alment boligområde 2 km nord for Korsør bymidte bestående af 28 boligblokke med i alt omkring 1.800 beboere. Fakta-ark om boligområderne er vedhæftet sagen som bilag 1.   
Den 1. december 2018 trådte ny lov om almene boliger i kraft. Ringparken i Slagelse og Motalavej i Korsør opfylder lovens § 61 a, stk. 2, hvorfor Ringparken og Motalavej defineres som ghettoområder. Da Ringparken og Motalavej har optrådt på ghettolisten fire år i træk, defineres de som hårde ghettoområder. Ghettolisten opdateres én gang årligt og baseres på 5 kriterier, der vedrører andel af ikke-vestlige indvandrere, uddannelsesniveau, indkomst, beskæftigelse og kriminalitet. Et område optages på ghettolisten, hvis andelen af ikke-vestlige indvandrere overstiger 50 %, og to af de fire øvrige kriterier er opfyldt.
For hårde ghettoområder skal boligorganisationen og kommunalbestyrelsen, jf. § 168 a i lov om almene boliger udarbejde en udviklingsplan, der som sit mål har at nedbringe andelen af almene familieboliger til højst 40 % af alle boliger i det pågældende hårde ghettoområde senest i 2030. Der skal udarbejdes en udviklingsplan for Ringparken og en udviklingsplan for Motalavej.
I udviklingsplanerne skal Slagelse Kommune i samråd med boligorganisationerne (FOB og SAB i Ringparken og BoligKorsør på Motalavej) beskrive, hvilke tiltag der skal gennemføres for at opfylde kravene om de 40 %. Udviklingsplanerne skal sendes til Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen senest den 1. juni 2019. Udviklingsplanerne skal være besluttet af boligorganisationernes øverste myndighed og af kommunalbestyrelsen, inden de sendes til styrelsen. 
Reduktionen af andelen af almene familieboliger kan ske ved at afhænde familieboliger, at bygge nye boliger eller etablere erhvervsarealer i boligområdet, nedrive familieboliger, omdanne familieboliger til erhverv eller ommærke familieboliger til almene ungdoms- eller ældreboliger. Ved opgørelse af det samlede antal boliger i det pågældende boligområde kan medtælles boliger, som er nedrevet efter 2010 (kun aktuelt for Motalavej), og som ikke er erstattet af andre almene boliger.
En udviklingsplan skal indeholde:
-      en faktuel beskrivelse af boligområdet og boligformerne
-      en beskrivelse af fysiske tiltag, der skal iværksættes for at nedbringe andelen af almene boliger
-      en tidsplan, der viser de vigtigste nedslagspunkter i udviklingsplanen
-      en organisering med beskrivelse af samarbejdsflader og ansvar
-      en milepælsoversigt med beskrivelse af forventet dokumentation
-      en plan for genhusning af de beboere, der bliver berørt af tiltagene
-      en finansieringsskitse
Senest samtidig med indsendelse af udviklingsplanerne skal boligorganisationerne orientere de relevante afdelingsbestyrelser om planen og dens indhold.
I 2016 fik FOB udarbejdet et visionsoplæg ”Ny Ringby – 2025”, der har til formål at omdanne området med tre nye bykvarterer i 2025, der er bundet bedre sammen med den øvrige by. Visionsoplægget er grundlaget for arbejdet med udviklingsplanen for Ringparken. Motalavej i Korsør forholder sig til Slagelse Kommunes almene boligstrategi, hvor der for Motalavej ikke er lagt op til ny bebyggelse.
Transport-, Bygnings- og Boligministeren kan, på baggrund af en dispensationsansøgning, godkende en udviklingsplan, hvor nedbringelsen af almene familieboliger i området inden 2030 sker til en andel, der er højere end 40 %. Ansøgning om dispensation skal sendes til Trafik- Bygge- og Boligstyrelsen senest 1. februar 2019. Vilkår for ansøgning fremgår af et selvstændigt dagsordenspunkt. 
FOB og BoligKorsør har på temamøde i Økonomiudvalget den 19. november givet udtryk for tanker og ideer til strategi for udarbejdelse af udviklingsplaner, herunder givet udtryk for, at de agter at søge dispensation fra de 40 %.
Hvis udviklingsplanen ikke indsendes rettidigt (1. juni 2019), hvis udviklingsplanen ikke godkendes, eller hvis udviklingsplanen ikke gennemføres, kan ministeren påbyde afvikling af boligområderne.
Det er kommunen, der fører tilsyn med boligorganisationernes gennemførelse af udviklingsplanerne.
Tidsplan for den politiske behandling af udviklingsplanerne er vedhæftet sagen som bilag 2. 
Retligt grundlag
Lov om almene boliger. Lov om leje af almene boliger. Planloven. 
Handlemuligheder
Ingen bemærkninger.
Vurdering
Ingen bemærkninger.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Indholdet i udviklingsplanen vil danne grundlag for kommunale investeringer frem mod 2030, som er horisonten i udviklingsplanen. Som det fremgår af ovenstående indhold til udviklingsplanen, skal der fremlægges en finansieringsskitse for de tiltag, der skal udmøntes frem mod 2030.
Konsekvenser for andre udvalg
Erhvervs- og Teknikudvalget i forhold til ændring af infrastruktur.
Indstilling
Børn- og Ungedirektøren indstiller,
1.    at sagen tages til efterretning,
Beslutning i Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget den 3. december 2018:
Fraværende: 
Taget til efterretning.
Pernille Ivalo Frandsen (V) og Knud Vincents (V) kom med følgende bemærkning/forslag:
"Én af de største samfundslokalpolitiske indsatser vi skal gøre de næste 10 år, er indsatsen mod parralle samfundet. Vi har 2 hårde ghettoer i Slagelse Kommune.
Derfor ønsker vi at udpege ét politisk udvalg med én ansvarlig direktør der skal arbejde med denne indsats. Det politiske udvalg skal have én dagsorden og det er at komme af ghettolisten. Alle indsatser skal udgå fra og koordineres i dette udvalg".
Steen Olsen (A) og Anne Bjergvang (A) kunne tilslutte sig ovenstående forslag med forankring i ØK.
Beslutning i Økonomiudvalget den 10. december 2018:
Fraværende:  John Dyrby Paulsen (A)
At 1 - taget til efterretning.
Administrationen fremlægger på næste Økonomiudvalgsmøde 2 til 3 modeller, der skal sikre forankringen af opgaver i fagudvalg/Økonomiudvalg, samt politisk koordinering uden at der ændres på Økonomiudvalgets kompetence i forhold til indsatserne i forhold til ny lovgivning vedrørende parallelsamfundsindsatser.
Ann Sibbern (O) mente ikke at sætningen "(DF), (A), (F) og (Ø) fastholder tidligere beslutning, så forslaget er faldet", var korrekt i forhold til udvalgets beslutning.
Thomas Clausen (Ø) bemærkede at udviklingsplanerne for såvel Ringparken som Motalavej skal have som mål, at beboerne kan blive boende i deres boliger.
Beslutning i Social- og Beskæftigelsesudvalget den 3. december 2018:
Fraværende: 
Taget til efterretning med bemærkning om, at emnet bør samle Byrådet i enighed således det kan understøtte helheder i Slagelse Kommune.
Social- og Beskæftigelsesudvalget foreslår, at emnet kommer på Byrådets temamødet i januar 2019.
Christopher (V) bemærker, at der i forhold til tidsplanen, tages afsæt i en evt. dispensationansøgning inden det er blevet besluttet.
Venstre (V) bemærker, at en af de største samfunds- og lokalpolitiske indsatser vi skal gøre de næste 10 år, er indsatsen mod parallelsamfundet. Vi har 2 hårde ghettoer i Slagelse kommune.
Derfor ønsker vi at udpege ét politisk udvalg med én ansvarlig direktør, der skal arbejde med denne indsats. Det politiske udvalg skal have én dagsorden og det er, at komme af ghettolisten. Alle indsatser skal udgå fra og koordineres i dette udvalg.
(DF), (A), (F) og (Ø) fastholder tidligere beslutning, så forslaget er faldet.
Thomas Clausen bemærker at udviklingsplanerne for såvel Ringparken som Motalavej skal have som mål, at beboerne kan blive boende i deres boligere. Helle Blak tilslutter sig