Møde i udvalget d. 6. april 2021

23.   Tude Ådal - valg af løsning (O)

Sagsnr.: 330-2020-140881             Dok.nr.: 330-2021-96238                                            Åbent
Kompetence:
Miljø- Plan- og Landdistriktsudvalget
Beslutningstema
Status på arbejdet med Tude Å projektet fremlægges til Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalgets orientering.
Sagens indhold
På Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalgsmødet den 11. januar 2021 blev det besluttet, at gennemføre en undersøgelse af, om Tude Å Projektet kunne gennemføres, så Sportsfiskerforbundets bekymringer ift. ørred-smolt kunne imødegås.
En dialog med Sportsfiskerforbundet og deres samarbejdspartnere i DTU Aqua afdækkede tre parametre, der kunne bidrage til en forbedring i projektet:
1.    Mindre lukketid på slusen,- eller eventuelt slet ingen sluse
2.    Bedre strømning i den nye vandløbsstrækning
3.    Bedre salinitet (udskiftning mellem det salte og det ferske vand) i vejlen før udløbet til Storebælt
Rådgiveren Niras blev derfor bedt om at se på mulighederne i projektet. En løsning måtte ikke føre til væsentlige ændringer i de aftaler, der allerede er indgået med lodsejerne i projektet. Særligt måtte det ikke betyde forøget risiko for oversvømmelser opstrøms projektområdet.
Kommunens rådgiver, Niras, er vendt tilbage med et forslag, hvor højtvandslukket i Tjokholmsdæmningen droppes, og i stedet bygges sammen med bygværket på Bildsøvej, der hvor Tude Å fremadrettet skal føres under vejen.
Løsningen ville kunne tilgodese alle de tre ønsker uden at føre til oversvømmelser opstrøms. Særligt vil lukketiden på højtvandslukket blive væsentligt reduceret, og især i de perioder der er interessant ift. ørred-smolt.
Nedlæggelse af højtvandslukket i Tjokholmsdæmningen medfører, at diget mod sommerhusene på Frølunde Fed til gengæld skal anlægges i en højde, så det også sikrer mod højvande fra Storebælt, svarende til den nuværende sikring i Tjokholmsdæmningen. Diget nord for sommerhusene forventes derfor, at skulle hæves med yderligere ca. 50 cm i forhold til det gamle projekt.
Der har været afholdt møder med Sportsfiskerforbundet og Tude Œs følgegruppe, hvor forslaget fra Niras blev fremlagt. Referater ses af bilag 1 og 2.
Sportsfiskerforbundet fandt overordnet, at forslaget var en klar forbedring, men ønskede, at det blev undersøgt, om en hydraulisk højtvandslukke kunne nedbringe lukketiden yderligere, i stedet for den passive der var planlagt.
I følgegruppen ønskede lodsejerne opstrøms en undersøgelse af, om en generel højere vandstand i åen på 6 cm i normalafstrømningsperioderne har betydning for de dyrkede arealer. DN ønskede en mere præcis vurdering af betydningen for engarealerne i Store Vejle, og endelig blev der generelt spurgt til betydningen for kvælstoffjernelsen.
Følgegruppen afviste dog ikke, at projektet kunne gennemføres som foreslået.
De hydrauliske analysedata der er sat op, gør det nemt at vurdere forskellige løsninger ift. hinanden, herunder også de der er rejst af interessenterne. Rådgiver forventer derfor, at der kan være et materiale klar i midten af april, så der kan tages endelig stilling i udvalg og byråd.
Når Byrådet har taget beslutning i sagen, er der en række opgaver, der skal i gang.
Rådgiver skal færdiggøre materialet til den endelige projektansøgning, som skal bruges til myndighedsbehandlingen.
Der skal gives tilladelser og dispensationer ift. naturbeskyttelse, højvandssikring, fredning og vandløbslov. Der skal tages kontakt til landbrugsstyrelsen i forhold til projektændringen, og der skal tages stilling til en et eventuelt genudbud af opgaven, når præcise mængdeberegninger foreligger. Der skal udarbejdes ændret projektmateriale til entreprenørens brug, og endelig skal der også indgås kontrakt med entreprenøren, når der er sikkerhed for at anlægsprojektet kan gå i gang. Mange af processerne kan køre parallelt. Ideelt kunne anlægget starte i efteråret, men med blot én klagebehandling vil processen blive forsinket, så realistisk skal der nok ikke forventes en anlægsstart før i efteråret 2022, hvis klagemyndigheden arbejder effektivt.
Retligt grundlag
Tude Å projektet gennemføres som en del af Lov om Vandplanlægning og herunder vandområdeplanernes krav om at reducere kvælstofudledningen til Storebælt.
Uanset valg af løsning skal vandløbsmyndigheden give en tilladelse efter vandløbslovgivningen.
Handlemuligheder
Sagen fremlægges til orientering
Vurdering
Der har været et klart ønske både politisk og mellem interessenterne, at søge en løsning der kunne tilgodese de interesser, der er i forhold til fiskemålsætningerne i vandområdeplanen og herunder ørredbestanden i Tude Å. Som projektejer er kommunen også forpligtet til at sikre fiskemålsætningerne i Tude Å i videst muligt omfang.
Det er administrationens vurdering, at den foreslåede projektændring er et meget stort skridt i den retning, og at den kan gennemføres inden for en acceptabel økonomisk ramme, og uden gener for lodsejerne. Samtidigt vil der være en driftsmæssig gevinst, hvis man kan undgå smolt-digerne, som var forudsat i det oprindelige projekt.
Med baggrund i interessenternes tilbagemeldinger vil rådgiver gå tættere på en endelig løsning, og med mindre denne ændrer billedet helt, vil det være administrationens anbefaling, at gennemføre projektet i retning af den foreslåede løsning.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Der er en række usikkerheder ift. økonomien i projektet, som ikke kan gøres op, før den præcise projektløsning er valgt.
Hvis projektet skal genudbydes, vil der være brug for en helt ny genberegning af projektøkonomien.
Men selv hvis projektet gennemføres efter det afholdte udbud, må det forventes, at anlægsprojektet bliver dyrere, som følge af den almindelige pristalsregulering, som ligger i udbudsaftalen.
Det afsatte budget er ikke på samme måde pristalsreguleret ligesom tilskud fra staten heller ikke er det.
Økonomispørgsmålet tages op i en særskilt politisk sagsfremstilling, når der er taget politisk beslutning om den videre proces.
Tværgående konsekvenser
Intet at bemærke.
Indstilling
Miljø, Plan og Teknik chefen indstiller,
1.    at Orienteringen tages til efterretning
Beslutning i Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget den 6. april 2021:
Fraværende: 
Orientering taget til efterretning.