Møde i udvalget d. 6. februar 2017

3.     Energiklyngeprojektet, status og fokus (B)

Sagsnr.: 330-2016-92322               Dok.nr.: 330-2017-63274                                            Åbent
Kompetence: Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget
Beslutningstema
Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget orienteres om status for væksttiltaget. Udvalget kan pege på aktiviteter, som administrationen bør prioritere primo 2017.
Baggrund
I energiklyngeprojektet arbejder vi med følgende indsatsområder:
· Facilitering af Energiklynge Storebælt
· Fysisk tiltrækning af virksomheder, herunder understøttelse af det kombinerede brintbus/brinttankstations projekt
· EMKC - etablering af et energi- og miljøkompetencecenter i EnergiPark Korsør
Hvor de ovenstående indsatsområder direkte handler om understøttelse af det politisk besluttede kommunale fokus på grøn omstilling, nye teknologier og brint.
Og endvidere nedenstående indsatsområder med henblik på at få det for Slagelse Kommune maksimalt mulige udbytte ud af ressourceinvesteringerne i energiklyngeprojektet som helhed:
· Markedsføring af Slagelse Kommune som erhvervsparat, herunder parat til at modtage og understøtte nyetablerede virksomheder og arbejdet med nye teknologier
· Samtænkning / koordinering af andre kommunale aktiviteter med aktiviteterne i projektet med henblik på værdiskabelse for både energiklyngeprojektet og de øvrige kommunale aktiviteter
Der arbejdes i første halvår 2017 ud fra følgende mål i forhold til projektrammen:
· Gennemsigtigheden i forhold til projektets indhold og organisering skal på plads
For at sikre dette, arbejdes der pt. med overvejelser omkring, hvordan fremdriften i klyngesamarbejdet kan sikres efter projektets afslutning, herunder på sigt ophør af den kommunale understøttelse. Det skal endvidere afklares, hvilken rolle § 17, stk. 4 udvalget Grøn Fornuft fremover skal have i forhold til projektet, og hvordan videreformidlingen af informationer sikres.
Styring og ledelse af væksttiltaget
Kommissoriet for Væksttiltaget ”Energiklynge” blev godkendt af Økonomiudvalget ultimo 2015. Økonomiudvalget besluttede at væksttiltaget er forankret i Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget. Det indgår i kommissoriet at projektledelsen varetages af Slagelse Erhvervscenter A/S.
Det samlede projekt udvikler sig løbende, og der er aktuelt en stor fremdrift i enkeltaktiviteterne. Der er endvidere en tæt sammenhæng med de indsatser, der er besluttet i Grøn Fornuft udvalget. På baggrund af bredden i projektet og sammenhængen med de øvrige kommunale aktiviteter, vurderes det, at der skal etableres en reel programlederfunktion, der er forankret i Slagelse Kommune. Slagelse Erhvervscenter A/S vil uændret have en væsentlig rolle i projektet såvel i styre– som i projektgruppe.
Den overordnede italesættelse af projektet
Med henblik på at kunne arbejde målrettet med markedsføringen af projektet, herunder færdiggøre kommunikationsstrategien, anbefaler kommunens kommunikationsfolk, at der fokuseres entydigt på, hvad projektet handler om, og hvad vi gerne vil opnå.
Administrationen anbefaler derfor, at følgende italesættes:
Energiklyngeprojektet handler om at sikre fortsat udvikling af Slagelse Kommune ved direkte at arbejde med erhvervsfremme og kompetenceudvikling. Fokus er på grøn omstilling og nye teknologier. Aktiviteterne baseres på videndeling og netværk. Det gør projektet unikt ikke kun i et nationalt men også i et internationalt perspektiv.
Som led i projektet har Slagelse Kommune og Slagelse Erhvervscenter A/S sammen etableret Energiklynge Storebælt, et erhvervssamarbejde målrettet cleantech-branchen.
Erhvervsområdet EnergiPark Korsør skal sikre muligheden for fortsat fysisk trækning af cleantech virksomheder til Energiklynge Storebælt og Slagelse Kommune. EnergiPark Korsør er det fysiske forankringspunkt for Energiklynge Storebælt.
Investeringerne i EnergiPark Korsør skal sikre det lokale fællesskab umiddelbar og ikke kun langsigtet værdi. Erhvervsområdet udformes derfor som et oplevelsesområde, som indgår i sammenhæng med de øvrige udviklingstiltag i Korsør.
Energiklynge Storebælt
Energiklyngesamarbejdet omfatter i dag ca. 10 - 12 virksomheder i og ved Slagelse Kommune samt 22 – 25 regionale og nationale virksomheder.
Ressourcenetværket omkring energiklyngen omfatter de lokale relevante uddannelsesinsti­tu­tioner, Slagelse Erhvervscenter A/S og en lang række nationale og internationale samarbejdspartnere, her­under bl.a. Danmarks Tekniske Universitet (DTU), Teknologisk Institut (DTI), Copenhagen Capacity (COPCAP), 3 brancheforeninger samt 8 – 10 internationale virksomheder og organisationer.
Slagelse Kommune understøtter i dag faciliteringen af Energiklynge Storebælt. I opbygningsfasen bør kommunen fortsætte med dette og samtidigt løbende arbejde med at afdække muligheden for exit med henblik på over tid at kunne frigøre de kommunale ressourcer.
Med hensyn til klyngefaciliteringen bør der i 1. halvår 2017 arbejdes på at etablere en samarbejdsplatform, herunder grundlaget for egentlige forpligtende samarbejder omkring viden og ressourcer, samt at aktivere netværket i relation til den fysiske tiltrækning af virksomheder. Ligesom der bør arbejdes med at afdække markedsmuligheder, udarbejdelse af strategi for ovenstående interne samt eksterne samarbejder samt den fælles markedsføring.
EnergiPark Korsør
Der arbejdes med etablering af grundlaget for senere salg af arealer, herunder vedtagelse af lokalplan for området. Pt. arbejdes der med at forberede informations- og borgermødet om lokalplansforslaget den 8. februar 2017 i kantinen på Dahlsvej (annonceres medio januar 2017).
Der arbejdes med etablering af en markedsføringsplatform for salg af arealer. For at sikre dynamikken i markedsføringen, vil platformen som udgangspunkt være webbaseret. Den primære markedsføringsindsats, i hvert fald på nuværende tidspunkt, forventes at ske gennem netværket omkring Energiklynge Storebælt. Markedsføringsplatformen vil være på plads senest ved udgangen af februar 2017.
Som led i klyngesamarbejdet har Slagelse Kommune fået mulighed for den 19. – 20. januar 2017 sammen med Selandia, Teknologisk Institut, EUE ApS og SK Forsyning A/S at afholde Innovations Camp 2017, hvor 100 studerende fra Selandia bl.a. vil arbejde med EnergiPark Korsør og lokalplansforslaget. Slagelse Kommune vil modtage en afrapportering, som forventes at kunne indgå i lokalplansprocessen. Der arbejdes med at sikre udnyttelse af markedsføringspotentialet.
Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget har på sit møde den 3. oktober 2016 stillet spørgsmål i forhold til opstillingen af en Invelox vindturbine fra Sheerwind i EnergiPark Korsør. Svaret fra den ansvarlige virksomhed, EUE ApS, tilgår udvalget senest på mødet den 9. januar 2017.
Brintbusprojektet
Der er forhåndstilsagn til EU-støtten til projektet, og der arbejdes på at få den nødvendige medfinansiering på 47 mio.kr. på plads. Denne opgave er varetaget af virksomheden EUE ApS. Sidste leverance i dette aftaleforhold var mødet den 20. december 2016 med Transport-, Bygge- og Boligministeriet samt Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet.
Tilbagemeldingerne fra ministerierne går på, at ministerierne bakker op omkring projektet, men kun kan frigøre den fornødne likviditet, hvis der kan skaffes politisk flertal for det i regeringen. Administrationen anbefaler derfor, at der arbejdes videre med dette, såfremt partnerne i JIVE-konsortiet vil lade Slagelse Kommune forblive i projektet med henblik på at finde den fornødne medfinansiering.
For at kunne sikre dette, arbejdes der med den fortsatte bearbejdning af ministerierne, idet den statslige støtte vil være afgørende for projektet. Herunder arbejdes der med at dokumentere kommunens eget bidrag (betaling af EUE ApS og medgået arbejdstid). Der arbejdes endvidere med fastholdelse af interessen hos Region Sjælland og Movia.
Det bør overvejes, om det skabte momentum skal udnyttes til at pege på muligheden for Slagelse Kommune som forankringspunkt for Danmarks nationale brintsatsning. Satsningen på brintbusser, og måske også brinttog kan sammen med netværket af interessenter omkring EMKC bruges som afsæt for dette. Det fremgik på mødet med Transport-, Bygge- og Boligministeriet samt Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet, at der nationalt er fokus på at finde løsninger i forhold til grøn omstilling og tung offentlig transport, herunder at brint synes at være et billigere alternativ til el, når det kommer til togdrift.
Retligt grundlag
Energiklyngeprojektet er et tiltag under vækststrategien ”Vækst i Balance” og er som sådan af Økonomiudvalget den 19. oktober 2015 kompetencemæssigt placeret i Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget.
Erhvervsfremmeloven giver mulighed for, at kommunen støtter erhvervsfremme i form af generel brancherettet indsats.
Kommunalfuldmagtsprincipperne giver mulighed for, at kommunen anvender ressourcer med henblik på fortsat udvikling af kommunen, herunder markedsføring med henblik på tiltrækning af erhverv og nye borgere.
Handlemuligheder
Er indarbejdet ovenfor.
Vurdering
Er indarbejdet ovenfor.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Såfremt Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget beslutter at iværksætte aktiviteter ud over de i sagsfremstillingen angivne forslag, skal finansieringen af disse i givet fald også besluttes.
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger
Indstilling
Erhvervs- og Arbejdsmarkedsdirektøren indstiller,
1.    at Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget drøfter status, herunder prioritering af projektets fremdrift.
2.    at Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget godkender dem ændrede styring og ledelse af projektet.
3.    at Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget beslutter, at der til udvalgets møde i april 2017 udarbejdes et oplæg omkring tidshorisonten og mulighederne for at realisere EMKC.
Beslutning i Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget den 9. januar 2017:
Fraværende:  Villum Christensen (I)
Udsat.
Beslutning i Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget den 6. februar 2017:
Fraværende: 
Godkendt.
Knud Vincents (V) ønskede at liste over de konkrete virksomheder jf. sagsfremstillingen tilsendes udvalget, og at udtalelse fra Grøn Fornuft om Energipark Korsør tilknyttes udvalgsreferat.
Flemming Erichsen (A), Steen Olsen (A) og Ali Yavuz(A) kunne ikke tilslutte sig indstillingen.
Et mindretal bestående af Flemming Erichsen (A), Steen Olsen (A) og Ali Yavuz (A) ønskede, at der afholdes et ekstraordinært udvalgsmøde efter fællesmøde mellem EPM og økonomiudvalget d. 10. februar.
Flemming Erichsen (A) ønskede at bilag "Notat vedr. Sheerwind Invelox" vedlægges referat uden anonymiseringer, alternativ at bilaget udgår i referatet.
Udvalget ønskede tilsendt referat af møde d. 20 dec. med ministerierne og administrationen.