Møde i udvalget d. 5. marts 2018

12.   Indsatsplan for bekæmpelse af kæmpe-bjørneklo 2017 og frem

Sagsnr.: 330-2017-16442               Dok.nr.: 330-2018-119354                                          Åbent
Kompetence: Byrådet
Beslutningstema
Miljø-, Planlægning- og Bæredygtighedsudvalget skal tage stilling til om Indsatsplanen for bekæmpelse af kæmpe-bjørneklo kan sendes til godkendelse i Byrådet.
Baggrund
På Byrådets møde den 30. oktober 2017 blev forslag til Indsatsplanen for bekæmpelse af kæmpe-bjørneklo sendt i offentlig høring.
 Enhedslisten ønskede følgende bemærkning med i forbindelse med høringen:
” Ingen kemisk bekæmpelse, ingen brug af glyphosat ved bekæmpelse af kæmpe-bjørneklo”
Der er ikke indkommet bemærkninger i høringsperioden.
Siden vedtagelse af forslaget har planen desuden blevet screenet (bilag) efter lov om miljøvurdering af planer og programmer, og der er truffet en afgørelse om, at planen ikke skal miljøvurderes (bilag).
De tidligere bemærkninger fra Enhedslisten, samt bemærkninger i forbindelse med screening for miljøvurdering har dog resulteret i enkelte tilføjelser til indsatsplanen som er bilagt sagen.
Retligt grundlag
Bekendtgørelse nr. 842 af 23. juni 2017 om bekæmpelse af kæmpebjørneklo samt 958 af 10. juli 2017 om drift af landbrugsjorder.
Lov om miljøvurdering af planer og programmer og af konkrete projekter LBK. nr. 448 af 10/05/2017 (miljøvurderingsloven).
Når indsatsplanen er endeligt vedtaget kan den påklages med hensyn til om kommunen har opfyldt kravene til indhold i planen jf. bekendtgørelsen om bekæmpelse af kæmpebjørneklo. Klagefristen er 4 uger.
Handlemuligheder
Det kan vælges, at godkende Indsatsplanen for bekæmpelse af kæmpe-bjørneklo endeligt, eller helt afvise indsatsplanen.
Vurdering
Det vurderes at indsatsplanen vil være et godt grundlag for det videre arbejde med bekæmpelse af Kæmpebjørneklo.
Høringsperioden eller screeningen i forbindelse med miljøvurderingen har ikke ført til ændringer i planen, der er så væsentlige, at planen skal sendes ud i fornyet høring. Planen kan derfor uden videre godkendes.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Som en del af myndighedsarbejdet med bekæmpelse af kæmpebjørneklo, kan det forventes, at kommunen vil få udgifter til gennemførelse af selvhjælpshandlinger på 40-50.000 kroner om året.
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen.
Indstilling
Centerchefen for Teknik og Miljø indstiller,
1.    at Indsatsplanen for bekæmpelse af kæmpe-bjørneklo med de anførte tilføjelser sendes til Byrådet med anbefaling om endelig godkendelse.
2.    at Indsatsplanen herefter offentliggøres med en klagefrist på 4 uger
Beslutning i Miljø-, Planlægning- og Bæredygtighedsudvalget den 5. marts 2018:
Fraværende:  Anne Bjergvang (A)
Anbefales.
Thomas Clausen (Ø) ønskede følgende indført i Indsatsplanen "Ingen kemisk bekæmpelse, ingen brug af glyphosat ved bekæmpelse af kæmpebjørneklo".