Møde i udvalget d. 4. december 2017

22.   Fremme af højvandsprojekt i Korsør bymidte (B)

Sagsnr.: 330-2017-15664               Dok.nr.: 330-2017-718708                                          Åbent
Kompetence: Byrådet
Beslutningstema
Udvalget skal beslutte om højvandssikring af Korsør bymidte skal fremmes og om der, med afsæt i det udarbejdede visionsprospekt, skal udarbejdes et egentligt projekt. Til brug for udbudsprocessen skal der afsættes en økonomisk ramme for projektet. Udvalget skal derfor beslutte om det overfor Byrådet vil anbefale, at der afsættes midler i 2019 og 2020 til højvandssikring af Korsør. Endvidere skal der tages overordnet stilling til om borgerne skal sættes i bidrag eller ej.
Baggrund
Udvalget besluttede på udvalgsmødet den 7. august 2017, at der skulle afholdes et borgermøde, før der blev taget stilling til det videre arbejde med højvandssikring af Korsør bymidte.
Borgermødet blev afholdt den 16. november 2017 på Comwell Korsør. Knap 200 borgere deltog på mødet. Der var oplæg af henholdsvis Kystdirektoratet, COWI og MAP Architects, der før sommerferien udarbejdede et visionsprospekt for højvandssikringen (bilag 1), på baggrund af et par workshops med en lokal inspirationsgruppe.
Borgerne havde mulighed for at give deres mening til kende i forhold til ambitionsniveau – både i forhold til sikringsniveau og i forhold til hvor vidt det er vigtigt, at højvandssikringen indpasses i bymiljøet og give byrummet merværdi.
På borgermødet var der overvejende enighed om, at det er nødvendigt, at Korsør bymidte højvandssikres og at der bør tages udgangspunkt i et fremtidssikret beskyttelsesniveau på kote +2,0 m DVR90, svarende til ca. en 100 års hændelse med klimatillæg. Der var ligeledes overvejende enighed om at højvandssikringen bør tilpasses byen på en pæn og rekreativ måde.
Enkelte borgere efterlyste alternative løsningsforslag som fx en sluse-løsning. Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget besluttede den 7. september 2015, at fravælge en sluse-løsning, da en sluse-løsning koster omkring 100 millioner og derved er væsentligt dyrere i forhold til at bygge diger og/eller højvandsmure.
Økonomi og partsfordeling
Der er udarbejdet et overslag på projektet i forbindelse med visionsprospektet. Det samlede beløb er anslået til ca. 26 mio. kr. Heraf er der afsat ca. 2,5 mio. kr. til rådgiverhonorar.
Som udgangspunkt er det ejerne af fast ejendom, der opnår beskyttelse eller anden fordel af højvandssikringen, der skal betale for anlægget.
I de øvrige kystbeskyttelsessager i kommunen er det de enkelte ejere af fast ejendom, der betaler for kystbeskyttelsen – fx på Halsskov og ved Næsby Strand. Kommunen bidrager i det omfang kommunen er ejer af fast ejendom eller drager anden nytte af projekterne.
Korsør by adskiller sig fra fx Halsskov og Næsby Strand, der først og fremmest er bolig- og sommerhusområder. De offentlige interesser i bymidten er væsentlig større end i bolig- og sommerhusområderne, da mange af byens væsentligste funktioner er i bymidten, fx institutioner, sportshal, administrationsbygninger mv. Endvidere omfatter området den gamle bydel af kulturhistorisk værdi. Udvalget kan derfor vælge, at kommunen helt kan finansiere højvandsbeskyttelsen i Korsør by.
Hvis udvalget vælger, at sætte ejere af fast ejendom, der bliver beskyttet eller opnår anden fordel, i bidrag, vil der i forbindelse med udarbejdelsen af projektforslaget, blive udarbejdet et forslag til partsfordeling – herunder kommunens bidrag.
Antallet af ejendomme indenfor interessegrænsen er tidligere opgjort til ca. 460. Hvis det antages at hver ejendom skal betale én part ca. 56.500,-. Ud fra et groft skøn vurderes kommunens andel at andrage ca. 50 pct.
Afhængig af om udvalget vælger at fremme sagen og sætte borgerne i bidrag eller ej, skal der afsættes et sted mellem 13-26 millioner over de næste 3 år til højvandsprojektet.
Fremme af sagen
Center for Teknik og Miljø har indhentet en såkaldt ”§ 2 udtalelse” (bilag 2) hos Kystdirektoratet på baggrund af det foreliggende grundlag; det tekniske, simple skitseprojekt udarbejdet af COWI i november 2016 (bilag 3) og visionsprospektet udarbejdet af MAP Architects fra juni 2017.
Kystdirektoratet finder den valgte designkote på +2,0 m DVR90 tilfredsstillende. Derudover peger de på en række forhold, der skal belyses nærmere ved udarbejdelsen af det konkrete projekt.
Næste skridt er, at udvalget skal fremme projektet i henhold til Kystbeskyttelseslovens § 2a, stk. 1 og dermed træffe afgørelse om, at der vil blive udarbejdet et konkret projektforslag med en designkote på + 2,0 m DVR90, svarende til ca. en 100 års hændelse med klimatillæg. Afgørelsen offentliggøres og ejere af fast ejendom, som vil opnå beskyttelse eller andre fordele, underrettes om afgørelsen. Afgørelsen kan ikke påklages.
Retligt grundlag
Kystbeskyttelseslovens kap 1a.
Handlemuligheder
Udvalget skal vælge, om projektet skal fremmes og der skal arbejdes videre med visionsprospektet.
Udvalget skal beslutte om ejere af fast ejendom, der bliver beskyttet eller drager anden nytte af højvandssikringen skal sættes i bidrag.
Udvalget skal vælge, om det overfor byrådet vil anbefale, at der afsættes midler til højvandssikring af Korsør bymidte i budget 2019 og 2020.
Vurdering
Center for Teknik og Miljø vurderer, på baggrund af det afholdte borgermøde, at der var overvejende opbakning til visionsprospektet, der kan danne baggrund for udarbejdelsen af et konkret projekt. En ramme på omkring 26 millioner vurderes, at være passende for et projekt af denne karakter og størrelse.
Center for Teknik og Miljø vurderer, på baggrund af det afholdte borgermøde, at der er opbakning til projektet og en overvejende villighed til at bidrage til projektet. Det er dog meget vanskeligt, at udarbejde en retfærdig bidragsfordeling og det vil alt andet lige være med til at forhale processen.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Det skønnes umiddelbart at udarbejdelse af et konkret projektforslag koster ca. 500.000,-. Projektet kan finansieres via klimamidlerne i 2018, gennem overførte, ubrugte klimamidler fra 2017.
I 2019 skal der detailprojekteres. Center for Teknik og Miljø foreslår, at der afsættes 1.000.000,- til dette i 2019.
I 2020 forventes det, at højvandssikringen opføres. Til dette skal der afsættes 25.000.000,- i budget 2020. Hvis borgerne sættes i bidrag skal kommunen kun finansiere ca. det halve beløb. Kommunen skal dog stå i forskud for det samlede beløb.
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Centerchef for Teknik og Miljø indstiller,
1.    at projektet fremmes og at ejere af fast ejendom, som vil opnå beskyttelse eller andre fordele, underrettes om afgørelsen.
2.    at der udarbejdes et projekt på baggrund af visionsprospektet.
3.    at der udarbejdes et forslag til bidragsfordeling, hvor ejere af faste ejendom, der opnår beskyttelse eller anden fordel sættes i bidrag.
4.    at der overfor byrådet anbefales at afsætte midler til højvandssikringen i budget 2019 og 2020.
Beslutning i Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget den 4. december 2017:
Fraværende:  Johnny Persson (V)
Udsat.
Der ønskes fremlagt alternative forslag til det nuværende visionsprojekt.