Møde i udvalget d. 7. juni 2017

4.     Udmøntning af § 18-midler til frivilligt socialt arbejde - præcisering af kriterier (B)

Sagsnr.: 330-2015-86010               Dok.nr.: 330-2017-165212                                          Åbent
Kompetence: Sundheds- og Seniorudvalget
Beslutningstema
Udvalget skal tage stilling til præcisering af kriterier vedr. udmøntning af § 18-midler til frivilligt socialt arbejde gældende fra 2018 og frem.
Baggrund
Jf. udvalgets beslutning d. 8.3.2017, hvor udmøntningen af § 18-midler for 2017 blev behandlet, ønskede udvalget 1) en tydeliggørelse af, om ansøger har søgt om midler i andre kommunale puljer, 2) forslag til kriterier for tildeling til landsorganisationer.
Inden uddeling af §18-midler fra 2018 fremlægges der derfor et forslag til ændrede tildelingskriterier.
Det skal bemærkes, at Sundheds- og Seniorudvalget har den endelige beslutningskompetence i forhold til fordeling af midlerne. Fordelingen sker næste gang i december 2017, vedr. midler for 2018.
1) I ansøgningen har alle ansøgere hidtil skulle angive, om og hvor meget, der ansøges om, hvis der er ansøgt andre steder i kommunen. Ligeledes er det et kriterie, at det ikke er muligt at få støtte flere steder i kommunen til samme aktivitet.
2) Der kommer hvert år ansøgninger fra organisationer/foreninger, der har en landsorganisation ”over” sig (f.eks. Ældre Sagen Skælskør), ligesom der er er ansøgninger fra organisationer, der ikke er fysisk forankrede i kommunen.
Et eksempel på en organisation, der ikke er fysisk forankret/placeret i Slagelse Kommune er LAP-Vestsjælland, Landsforeningen af nuværende og tidligere psykiatribrugere, der ligger i Dialalund. LAP henvender sig til psykisk syge i Sorø, Kalundborg og Slagelse Kommune. I ansøgningen har de redegjort for, i hvilken grad deres aktiviteter også retter sig mod Slagelse-borgere. Således er LAP ikke beliggende i kommunen, men har altså Slagelse-borgere blandt deres målgruppe.
Et andet eksempel er Støtteforeningen for Ringsted Krisecenter for voldsramte kvinder og børn. Også de har redegjort for, i hvilket omfang kvinder (og evt. deres børn) fra Slagelse Kommune er blandt deres beboere.
Det skal påpeges, at de ansøgere, under landsorganisationer, der ansøger, alle er lokalafdelinger, og dermed er det ikke landsorganisationen, men den lokale afdeling, der ansøger og får tildelt midler.
Hovedkriteriet for at kunne modtage midler er, at aktiviteten og målgruppen er lokalt orienteret i Slagelse Kommune, hvilket ansøgere skal tydeliggøre i selve ansøgningen. På samme vis, hvis ansøger ikke er fysisk forankret i Slagelse Kommune, skal det lokale perspektiv tydeliggøres. Det er altså den lokale tilknytning – i form af målgruppen Slagelse-borgere og lokale aktiviteter – der er afgørende, jf. tildelingskriterierne. Se bilag s. 3 ”Lokal forankring”.
I øvrigt skal alle modtagere af § 18-midler i deres regnskaber dokumentere, at midlerne er brugt jf. ansøgning/bevilling, hvorfor det lokale perspektiv også dokumenteres her.
Af modtagere af § 18-midler i 2017 er der i alt 37 (ud af 77 ansøgere), der kan betegnes som lokalafdeling under landsorganisation, eller som ikke er fysisk forankret i Slagelse Kommune.
Retligt grundlag
Serviceloven § 18
Handlemuligheder
Udvalget skal drøfte og tage stilling til følgende:
1) Hvis der er ansøgt om midler andre steder i kommunen, skal det fortsat angives i selve ansøgningen. Dette vil videre komme til at fremgå af materialet til henholdsvis Indstillingsgruppe og udvalget ved behandling af ansøgninger, næste gang i december 2017.
2) Ift. tildelingskriterier, såfremt der fortsat kommer ansøgninger fra organisationer, der ikke er fysisk lokalt forankrede, eller hører under en landsorganisation, kan udvalget beslutte følgende:  
a. Bevare nuværende kriterier, hvor det lokale perspektiv, i form af målgruppe og aktiviteter, fortsat skal tydeliggøres i ansøgning og dokumenteres i regnskab. Organisationer/foreninger, der har en landsorganisation ”over” sig, samt organisationer, der ikke er fysisk forankrede i kommunen, kan således fortsat søge om midler.
b. Udelukke ansøgere, der hører under en landsorganisation og ansøgere, der ikke er fysisk forankrede i kommunen.
c. Sætte en maksimal grænse for, hvor meget en ansøger, der hører under en landsorganisation eller ikke er fysisk forankret i kommunen, kan søge om.
Vurdering
1) I forvejen har alle ansøgere skulle angive, om der er søgt om midler andre steder i kommunen. Det vil derfor i princippet ikke ændre ved ansøgningspraksis, blot skal dette fremadrettet indgå i materialet til Indstillingsgruppe og udvalg.
2) Det er og har altid været afgørende for, om en ansøger har modtaget midler, at der har været tale om lokalt orienterede aktiviteter og målgrupper i Slagelse Kommune. Hvis lokalafdelinger under landsorganisationer samt ansøgere beliggende andre steder end i kommunen udelukkes, vil det betyde, at en lang række af foreninger og i sidste ende borgere i kommunen ikke får glæde af de aktiviteter mv., § 18-midlerne er rettet imod.
Yderligere er der stor forskel på ansøgningerne, og dermed aktiviteterne og målgrupperne, hvilket gør, at det i praksis ikke er hensigtsmæssigt at sætte et generelt loft over, hvor meget der kan ansøges om.
Som beskrevet i udvalgssagen d. 8.3.2017, har mange foreninger givet udtryk for at være forvirrede over, at model og kriterier er blevet ændret to gange de seneste to år. Flere har svært ved at navigere rundt i nye regler/modeller/kriterier mv. Samtidig udtrykkes der tilfredshed med, at nuværende model og kriterier (vedr. udmøntning 2017) ligner det gamle og kendte fra perioden op til 2015.
Model a. anbefales således.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Ingen bemærkninger
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger
Indstilling
Erhvervs- og Arbejdsmarkedsdirektøren indstiller på forvaltningens vegne,
1.    at Der i det materialet, der indgår i Indstillingsgruppens og udvalgets arbejde, vil fremgå, hvis ansøger har angivet, at der er ansøgt om midler andre steder i kommunen.
2.    at De nuværende kriterier for at kunne ansøge om midler bevares.
Beslutning i Sundheds- og Seniorudvalget den 7. juni 2017:
Fraværende: 
Udvalget ønsker en større gennemsigtighed, således at det fremgår, om ansøger har ansøgt eller har tænkt sig at ansøge andre puljer i Slagelse Kommune.
De nuværende kriterier for uddeling fastholdes.