Møde i udvalget d. 6. april 2021

4.     Initiativsag - Miljøkontrol (B)

Sagsnr.: 330-2021-21452               Dok.nr.: 330-2021-97315                                            Åbent
Kompetence:
Byrådet
Beslutningstema
Byrådsmedlem Thomas Clausen, Enhedslisten, har den 14. marts 2021 via sin initiativret ønsket, at byrådet tager stilling til sag om miljøkontrol.
Sagens indhold
SK Forsyning udsendte den 23. december 2020 en pressemeddelelse: ”Nye målinger fra rensningsanlægget i Korsør har vist rester af stoffet PFOS i høje koncentrationer. Korsør Rensningsanlæg udledningstilladelse indeholder ikke grænseværdier for PFOS, fordi spildevand fra anlægget ikke forventes at indeholde stoffet i store mængder. Der er målt op til 975 nanogram pr. liter i målingerne fra udløbet, hvilket er væsentligt over EU’s miljøkvalitetskrav i maritimt miljø på 0,13 nanogram pr. liter.”
Disse fund sammenholdt med forureningen med PFOS fra Brandskolen i Korsør er foruroligende. PFOS nedbrydes ifølge Miljøstyrelsen ikke særligt nemt og ophobes i fødekæden. (Sjællandske, 6. marts 2021)
SK Forsyning udsendte den 8. marts 2021 en ny pressemeddelelse: ”DANVA (brancheforeningen for Danske Vandselskaber) har for nylig orienteret sine medlemmer om, at der er fundet et nyt stof - TFA (TriFluorEddikkesyre) - i prøver udtaget i vandboringer i Danmark. Myndighederne er usikre på, hvor stoffet stammer fra. Stoffet er bl.a. blevet anvendt i kølemidler og drivgas i sprayflasker – derfor kan stoffet være dukket op som nedfald fra atmosfæren. Det kan også opstå som et nedbrydningsprodukt fra pesticider og andre miljøfremmede stoffer.
(…) Efter DANVA´s udmelding har vi derfor taget prøver på afgang fra alle vores vandværker. Vi har nu modtaget svar, og analyserne viser, at der er fundet TFA i afgangen fra alle vores vandværker i koncentration 0,2-0,5 µg/l. (…)
SK Forsyning har orienteret Styrelsen for Patientsikkerhed om fundet. Myndighederne har ikke fastsat grænseværdier for stoffet i Danmark, men det forventes at ske i løbet af den kommende tid. Stoffet er fundet i flere andre europæiske lande, blandt andet i Tyskland. De tyske myndigheder har i oktober 2020 offentliggjort en sundhedsmæssig grænseværdi for TFA i drikkevand på 60 µg/l på baggrund af tilgængelige data. De tyske myndigheder har derfor anbefalet, at koncentrationen i drikkevand holdes under 10 µg/l. (…)
Henrik Birch, direktør for SK-Forsyning, udtalte i den forbindelse: ”Derfor er der mere end nogensinde behov for, at de centrale danske myndigheder er mere fremme i skoene. Lokalt ser det ud til, at vi må basere os på tyske, svenske eller andre sammenlignelige nationers anbefalinger. Det er ikke i orden.”
Spørgsmålet er så, om vi lokalt udelukkende skal vente på, at de nationale myndigheder kommer i omdrejninger.
Retligt grundlag
Byrådsmedlemmernes ret til at indbringe en sag for Byrådet følger af §11 i styrelsesloven.
Handlemuligheder
Ingen bemærkninger.
Vurdering
Ingen bemærkninger.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Ingen bemærkninger.
Tværgående konsekvenser
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Byrådsmedlem Thomas Clausen, Enhedslisten, indstiller,
1.    at   miljøafdelingen i Slagelse kommune i samarbejde med SK Forsyning og private vandværker udarbejder en plan for test af, om der findes flere sundheds- og miljøskadelige stoffer i drikkevandet i kommunen.
2.    at   udgifterne til ovennævnte teststrategi indgår i budgetforhandlingerne for 2022.
Beslutning i Byrådet den 22. marts 2021:
Fraværende: 
At 1 til 2 - Sagen oversendes til behandling i Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget.
Beslutning i Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget den 6. april 2021:
Fraværende: 
Udvalget kunne ikke tilslutte sig Ad. 1 og 2.
Udvalget havde følgende bemærkninger: Miljøstyrelsen udarbejder allerede retningslinjer for kontrol af grundvand. Slagelse Kommune og SK Forsyning er dog særligt opmærksomme på, at være aktive i forhold til at overvåge og udvikle nye indsatsområder for screening af grundvand. Hvis der er politisk stemning for at udvikle et lokalt overvågningsprogram kan dette godt gøres, hvis der afsættes de nødvendige ressourcer til dette. Udvalget er af den opfattelse, at det er en landspolitisk dagsorden der bør adresseres i Folketinget, med henblik på at få afsat den nødvendige økonomi til opgaven.