Møde i udvalget d. 3. april 2017

12.   Endelig vedtagelse af lokalplan 1158 - Energipark Korsør samt Kommuneplantillæg nr. 45 til Kommuneplan 2013 og sammenfattende redegørelse for miljøvurderingen (B)

Sagsnr.: 330-2015-96369               Dok.nr.: 330-2017-164418                                          Åbent
Kompetence: Byrådet
Beslutningstema
Byrådet skal tage stilling til, om lokalplan 1158 og kommuneplantillæg nr. 45 samt den sammenfattende redegørelse for miljøvurderingen skal vedtages endeligt, med de ændringer der fremgår af hvidbogen.
Baggrund
Idéen om Energipark Korsør er skabt i Grøn Fornuft Udvalget (§ 17 stk. 4). Efterfølgende er tankerne omkring Energipark Korsør, som en klynge af energiproducerende virksomheder og heraf afledte virksomheder, videreudviklet.
I første omgang skal der etableres et halmvarmeværk, der skal fjernvarmeforsyne det nordlige Korsør og et brintproduktionsanlæg som leverer brint til en brinttankstation. Som en del af Energipark Korsør reserveres areal til domicilbyggeri, herunder et energikompetencecenter og oplevelsescenter, som skaber en randbebyggelse mod nord og ud mod Tårnborgvej. I randbebyggelsen mod Tårnborgvej er der endvidere mulighed for opførelse af butikker for særligt pladskrævende varegrupper. Området afgrænses mod vest af en oplevelsespark - et grønt strøg, hvor opstilling, udstilling og demonstration af bæredygtig og vedvarende energiproduktion kan finde sted. Det er også her en ny placering af stien, der forbinder Korsør Station med byen, kan fastlægges.
Byrådet besluttede på sit møde den 19. december 2016 at fremlægge forslag til lokalplan 1158 – Energipark Korsør med tilhørende Kommuneplantillæg nr. 45 og miljøvurdering i 8 ugers offentlig høring.
I forbindelse med offentlighedsfasen er der modtaget 7 høringssvar, som fremgår af vedlagte hvidbog. Høringssvarene handler i hovedtræk om følgende:
lokalplanens forhold til varmeplanlægningen, lokalplanens betydning for nuværende og fremtidigt byggeri, placeringen af en høj skiltepylon, anbefalinger og input til Energipark Korsør på baggrund af en workshop, vindturbinens effektivitet og størrelsesforhold samt støj fra vindturbinen, forhold omkring cykel- og gangstier herunder belysning, fjernvarme kontra andre alternative energikilder til varmeproduktion, nybyggeri til butiksformål er overflødigt, bekymring omkring ambitionsniveauet for Energipark Korsør, krav til materialevalg så der etableres et arkitektonisk spændende område, høje bygninger, dynamisk skiltning og lyskunst vil virke anmassende i omgivelserne, fælles løsning omkring håndtering af overfladevand, LAR løsninger, grønne tage/facader samt solceller, beplantning skal bestå af naturligt hjemmehørende arter, fokus på undervisning som en del af Energi- og Miljøkompetencecenteret, samarbejde med naboområder omkring oplevelseselementet, fokus på at brintbusserne bliver en realitet.
På baggrund af de modtagne høringssvar, administrationens mindre justeringer samt Byrådets beslutning den 27. februar 2017 vedr. punkt 17 ”Initiativretssag - Slagelse Kommune støtter brintbus-projekt i Korsør Erhvervspark”, er der foretaget følgende justeringer af lokalplan 1158:
· Vindturbinen er skrevet ud af lokalplanen.
· Der er foretaget en mindre justering af bestemmelserne § 5.10, 5.12, 9.16 og 9.17 om befæstelse og håndtering af regnvand.
· Der er foretaget en mindre justering af bestemmelsen § 7.3 vedr. den sydlige del af fortidsmindebeskyttelseslinjen så det fremgår, at den her udgør 25 m. Der er samtidig fortaget konsekvensrettelser i lokalplanens redegørelse ang. den sydlige beskyttelseslinje.
· Bestemmelser om varmeforsyning er ændret så ny bebyggelse skal tilsluttes kollektiv varmeforsyning. Der er foretaget mindre justeringer i redegørelsen ang. varmeforsyning.
· Bestemmelsen om beplantning i den grønne korridor i § 9.3 er justeret så beplantning skal bestå af hjemmehørende, egnskarakteristiske løvfældende træer.
Der er udarbejdet en sammenfattende redegørelse for miljøvurderingen af lokalplan 1158 og Kommuneplantillæg 45 som er vedlagt som bilag. Den sammenfattende redegørelse redegør for hvordan miljøhensyn er integreret i planlægningen, hvordan der er taget hensyn til de høringssvar der er modtaget i offentlighedsfasen, alternativer i forhold til områdets indretning og hvilken overvågning og afværgeforanstaltninger der bør finde sted.
Retligt grundlag
Lokalplaner tilvejebringes efter Planlovens kapitel 5.
Kommuneplantillæg tilvejebringes efter Planlovens § 23c.
Miljøvurderingen og den sammenfattende redegørelse tilvejebringes efter Lov om miljøvurdering af planer og programmer.
Handlemuligheder
Byrådet har generelt mulighed for at foretage mindre justeringer af planen, som en del af den endelige vedtagelse.
Byrådet kan vælge at vedtage lokalplan 1158 med tilhørende kommuneplantillæg nr. 45 og den sammenfattende redegørelse endeligt med de justeringer, der fremgår af hvidbogen. Derved skabes plangrundlaget for realiseringen af Energipark Korsør.
Byrådet kan vælge ikke at vedtage lokalplan 1158 med tilhørende kommuneplantillæg nr. 45 og den sammenfattende redegørelse endeligt. Hvis Byrådet vælger ikke at vedtage lokalplan 1158, vil Energipark Korsør og idéen om en energiklynge, ikke kunne realiseres i samme omfang og særligt ikke på arealer, der fortsat vil ligge i landzone. Det vil ikke være muligt, at etablere et varmeværk i den vestlige del af området og der vil ikke kunne etableres en oplevelsespark mod vest op mod kolonihaveområdet.
Vurdering
Plan anbefaler, at lokalplan 1158 – Energipark Korsør med tilhørende Kommuneplantillæg nr. 45 og den sammenfattende redegørelse for miljøvurderingen vedtages endeligt. Det vil skabe plangrundlaget for realiseringen af Energipark Korsør.
En realisering af Energipark Korsør vil understøtte Slagelse Kommunes vækststrategi – Vækst i Balance. Med Energipark Korsør sættes fokus på tre af de fire indsatsområder: Erhverv, Uddannelse og samarbejde i og udenfor Slagelse Kommune.
Desuden vil en realisering af Energipark Korsør medvirke til at binde Korsør Station sammen med den øvrige by, idet der skabes en bystruktur med stiforbindelser til stationsområdet.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Hvis Byrådet vedtager planlægningen for Energipark Korsør, følger der omkostninger til byggemodning herunder etablering af adgangsvej, fællesarealer, beplantning samt afledt drift. Byrådet har afsat et rådighedsbeløb med en samlet ramme på 6,0 mio. kr. til etablering af op til ca. 400 m vej. Der må forventes en betydelig indtægt ved et evt. grundsalg, der kan godtgøre omkostningerne til byggemodningen.
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Erhvervs- og Arbejdsmarkedsdirektør indstiller på forvaltningens vegne,
1.    at Lokalplan 1158 – Energipark Korsør med tilhørende kommuneplantillæg nr. 45 vedtages endeligt med de ændringer, som fremgår af hvidbogen.
2.    at Den sammenfattende redegørelse i forhold til miljøvurderingen vedtages.
3.    at Sagen sendes videre til behandling i Økonomiudvalget og Byrådet.
Beslutning i Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget den 3. april 2017:
Fraværende:  Ali Yavuz (A), Johnny Persson (V)
Anbefales.
Udvalget ønsker en max. byggehøjde på 26 m.