Møde i udvalget d. 1. marts 2021

3.     Forslag til lokalplan 1231, Boligudvikling i Slagelse Bypark Øst, samt Kommuneplantillæg nr. 53 til Kommuneplan 2017 med tilhørende miljøscreening (B)

Sagsnr.: 330-2019-37816               Dok.nr.: 330-2021-56535                                            Åbent
Kompetence: Byrådet
Beslutningstema
Byrådet kan, på baggrund af indstilling fra Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget og Økonomiudvalget, beslutte, om Forslag til lokalplan 1231, Boligudvikling i Slagelse Bypark Øst, samt forslag til tillæg nr. 53 til Kommuneplan 2017 og tilhørende miljøscreening skal vedtages og fremlægges i 8 ugers offentlig høring.
Sagens indhold
Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget godkendte på mødet den 3. juni 2019 igangsætning af lokalplan for boligbyggeri på ejendommen Ndr. Ringgade 20 lige nord for Slagelse Station.
Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget behandlede på mødet den 8. juni 2020 anmodning fra grundejer om at øge bebyggelsesprocenten fra 75 til 90. Udvalget besluttede at fastholde bebyggelsesprocenten på 75, indtil der var udarbejdet en helhedsplan for hele området nord for Slagelse Station (den gamle slagterigrund).
Helhedsplanen er nu blevet udarbejdet, og den beskriver en mulig fortætning af hele Kvægtorvskvarteret, herunder Showtech-ejendommen, hvor der konkret anbefales byggeri i op til 5 etager og en bebyggelsesprocent på 90. Det er derfor udgangspunktet for lokalplan 1231.

Det er lokalplanens formål at omdanne en erhvervsejendom (Showtech) til et område med boliger i tråd med lokalplan 1145, Boligområdet Slagelse Bypark, som udstikker generelle rammer for ejendommen.
Lokalplanen giver mulighed for at opføre op mod 220 nye boliger i en bebyggelse udformet som en opbrudt karré og bestående af fire bygninger i 4 – 5 etager, som omkranser et attraktivt gårdrum med fælles opholdsarealer, regnvandsbassin og stiforbindelser til omkringliggende områder.
Der tilstræbes en varieret beboersammensætning, hvorfor der etableres omkring 130 ungdomsboliger og 90 boliger til familier og seniorer. Diversiteten i beboersammensætningen underbygges af arkitekturen, så udtrykket mellem bygningerne til familieboliger og ungdomsboliger vil variere, både i materialevalg og forskydninger.
Det primære fælles friareal er placeret i det store fælles gårdrum. Gårdrummet opdeles i mindre opholdszoner, som kan indrettes med forskellige funktioner, så gårdrummet kan bruges af alle aldersgrupper. Der etableres et fælles friareal i den østlige del af området, som har en størrelse, der gør det velegnet til boldspil. Dette opholdsareal vil virke som en forlængelse af det gennemgående grønne strøg, der løber gennem hele kvægtorvskvarteret. I dag benyttes en del af grunden til boldspil for naboområdernes beboere.

Området vejbetjenes fra Ndr. Ringgade med overkørsel i områdets nordvestlige hjørne. Parkeringspladserne er placeret i lokalplanområdets nordlige del langs Ndr. Ringgade, langs bygningerne og lokalplanområdets østlige del samt i den vestlige del, som en integreret del af gårdrummet. Det er hermed muligt at parkere tæt på sin bolig, uanset hvor man bor.
Med det ønskede antal boliger, skal der, i henhold til de reviderede parkeringsnormer (1,2 til etageboliger og 0,7 for ungdomsboliger, hvoraf henholdsvis 0,4 og 0,3 kan henlægges til senere etablering), skabes plads til 201 p-pladser. Inden for lokalplanområdet anlægges 126 p-pladser, og der udlægges yderligere 58 p-pladser, der skal etableres, hvis Slagelse Kommune kræver det. Det giver i alt 184 p-pladser, hvorfor der skal indgås aftale, mellem bygherre og kommunen, om at reservere et udlæg til 17 p-pladser på den kommunale parkeringsplads på gasværksgrunden.
Eftersom det samlet vurderes, at miljøpåvirkningen fra planforslaget ikke vil være væsentlig, er der ikke krav om udarbejdelse af en miljøvurdering iht. Lov om miljøvurdering af planer og programmer.
Retligt grundlag
Lokalplaner tilvejebringes efter Planlovens kapitel 5. Kommuneplantillæg tilvejebringes efter Planlovens § 23c.
Handlemuligheder
Byrådet kan, på baggrund af indstilling fra Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget og Økonomiudvalget, vælge at vedtage Forslag til lokalplan 1231, Boligudvikling i Slagelse Bypark Øst, med tilhørende Kommuneplantillæg nr. 53 og dermed sende det i 8 ugers offentlig høring. Derved opfyldes Planlovens formål om at skabe debat omkring planforslaget, hvilket er en forudsætning for at kunne vedtage planen endeligt.
Byrådet kan, på baggrund af indstilling fra Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget og Økonomiudvalget, vælge at forkaste planforslaget. I dette tilfælde vil konsekvensen være, at der ikke bliver etableret et nyt plangrundlag. Dette vil betyde, at der ikke vil kunne opføres boliger på ejendommen.
Byrådet har også mulighed for, evt. med afsæt i bemærkninger fra Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget og Økonomiudvalget, at vedtage justeringer af planforslaget inden vedtagelsen om at fremlægge planforslaget i 8 ugers offentlig høring.
Vurdering
Lokalplanområdet ligger tæt på stationen, campusområdet syd for jernbanen og bymidten.
En realisering af lokalplanen vil derfor tilbyde nye, attraktive boliger centralt beliggende i Slagelse by. Her vil der være plads til boliger til familier, studerende og pendlere. Og med Slagelses position som studieby er det positivt, at der opføres en større koncentration af ungdomsboliger 5 minutter fra Campus Slagelse. 
En relativ tæt boligbebyggelse inden for området byder desuden på flere fordele, herunder en fortætning af byen med kortere afstand mellem bopæl, arbejde, uddannelse og fritid, hvilket kan være med til at fremme den bløde trafik.

Lokalplanen lægger op til en bebyggelse, hvor det primære fælles friareal er koncentreret centralt i bebyggelsen med nem adgang fra alle boligblokke og med en størrelse, der giver mulighed for flere aktiviteter, herunder mulighed for at bruge opsamling af regnvand på en rekreativ måde. Et centralt placeret friareal skaber endvidere synlighed og øger trygheden. Med en boldbane eller en lommepark i områdets østlige del skabes en blød overgang til boligområdet ”Æblehaven”, og det grønne fælles friareal kan blive et samlingspunkt områderne imellem.
Med en placering af størstedelen af parkeringspladserne ud til Ndr. Ringgade friholdes det indre gårdrum for parkering, og lokalplanområdets mest støjplagede områder udnyttes til vejadgang og parkering. Med afsæt i de nye normer vurderer administrationen, at lokalplanen rummer både plads til p-pladser og attraktive og brugbare arealer til ophold og rekreative aktiviteter.
Lokalplanen er i tråd med tankerne i Lokalplan 1145, Slagelse Bypark, der udstikker de overordnede rammer for anvendelsen af området. Området kan ses i forlængelse af kommende byudvikling vest for området, hvor der er plads til at tænke flere funktioner ind, herunder et friplejehjem, med henblik på at skabe en blandet by. Områdets perifere placering i forhold til det centrale område tættest på stationen gør det oplagt til boligformål, herunder tilknytning til eksisterende boligområde mod øst.
Lokalplanen er endvidere i tråd med udviklingsstrategiens fokus på at fremme flere boliger til de studerende og til boligområder med plads til bevægelse, grønne rammer og kobling til omkringliggende byområder. Administrationen anbefaler derfor, at lokalplanen med tilhørende kommuneplantillæg vedtages som forslag.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Ingen bemærkninger.
Tværgående konsekvenser
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Miljø-, Plan- og Teknikchefen indstiller, at Byrådet på baggrund af indstilling fra Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget og Økonomiudvalget beslutter,
1.    at Forslag til lokalplan 1231, Boligudvikling i Slagelse Bypark Øst, samt forslag til tillæg nr. 53 til Kommuneplan 2017 og tilhørende miljøscreening vedtages og fremlægges i 8 ugers offentlig høring.
2.    at afgørelsen om ikke at miljøvurdere planforslaget vedtages,
3.    at borgermøde afholdes på ejendommen, Ndr. Ringgade 20, eller digitalt, afhængig af covid-19, 14. eller 15. april 2021 i tidsrummet mellem kl. 18.30 – 20.00.
Beslutning i Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget den 1. marts 2021:
Fraværende: 
Anbefales.
Udvalget henleder opmærksomheden på helhedsplanen og hensyntagen til gældende p-norm og etablering evt. af p-fond.
Pernille Ivalo Frandsen (V) og Knud Vincents (V) kunne tilslutte sig planen i sin fulde helhed.