Møde i udvalget d. 5. oktober 2020

10.   Dispensation i forbindelse med frikommuneforsøg (B)

Sagsnr.: 330-2020-118101             Dok.nr.: 330-2020-282827                                          Åbent
Kompetence:
Social- og Beskæftigelsesudvalget.
Beslutningstema
Social- og Beskæftigelsesudvalget skal beslutte, om der skal gøres brug af den dispensation, der åbnes op for i forhold til ansøgning om deltagelse i det nu nedlagte frikommuneforsøg.
Baggrund
Ved Social- og Beskæftigelsesudvalgets møde den 8. juni 2020 blev udvalget orienteret om svaret på Slagelse Kommunes ansøgning til Frikommuneforsøg III 2019-2023.
Heraf fremgik det, at Social- og Beskæftigelsesudvalget, når beskæftigelsesindsatsen igen var fuldt genåbnet, skulle tage endelige stilling til, om Slagelse Kommune ønsker at gøre brug af dispensation ved at få tilladelse til at fravige de nedenstående bestemmelser i forhold til at blive delvist imødekommet vedr. Lempelse af rettidighedskrav ved forelæggelse af komplekse forløb i rehabiliteringsteamet.
Dispensationen vil konkret betyde, at vi får hjemmel til at fravige bestemmelsen i
LAB § 68 d, stk. 2, som vedrører overgangen fra sygedagpenge til jobafklaringsforløb:
LAB § 68 d, stk. 2: Senest 4 uger efter overgang til et jobafklaringsforløb eller 4 uger efter det tidspunkt, hvor kommunen har truffet afgørelse om, at personen er berettiget til et jobafklaringsforløb efter § 24 a i lov om sygedagpenge, skal sagen, jf. dog stk. 3, behandles i rehabiliteringsteamet efter reglerne i kapitel 2 i lov om organisering og understøttelse af beskæftigelsesindsatsen m.v.
Såfremt udvalget beslutter, at tage imod dispensationen, vil Administrationen give besked herom til Beskæftigelsesministeriet, der efterfølgende vil udarbejde en bekendtgørelse herom.
Retligt grundlag
Ingen bemærkninger.
Handlemuligheder
Ingen bemærkninger.
Vurdering
Det er Administrationens vurdering, at der ved at sige ja til dispensationen kan fjernes en del af det pres, der i dag er på både rehabiliteringsteamet og medarbejderne, der arbejder med jobafklaringsforløb, i forhold til at kunne nå at klargøre og behandle sagerne inden for den fire ugers periode.
Indtil vi kender udformningen af bekendtgørelsen, vil det dog ikke være muligt at vurdere i hvilken grad presset vil kunne reduceres.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Ingen bemærkninger.
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger
Indstilling
Arbejdsmarkedschefen indstiller,
1.    at Social- og Beskæftigelsesudvalget beslutter, om der skal gøres brug af dispensationsmuligheden.
Beslutning i Social- og Beskæftigelsesudvalget den 10. august 2020:
Fraværende: 
Drøftet.
(V) mener, at borgerne så hurtigt som muligt skal have afklaring på deres situation. Derfor mener (V) ikke, at der skal fraviges fra bestemmelsen i LAB §68 d, stk. 2.
(A), (F) og (Ø) støtter dispensationsmuligheden for at give borgerne en hurtigere og flexibel sagsbehandling og afklaring.
Christopher Trung (V) gør brug af sin standsningsret.
Beslutning i Byrådet den 31. august 2020:
Fraværende: 
Sagen sendes tilbage til Social- og Beskæftigelsesudvalget til fornyet behandling.
Beslutning i Social- og Beskæftigelsesudvalget den 5. oktober 2020:
Fraværende: 
Besluttet med bemærkning om, at Social- og Beskæftigelsesudvalget først træffer endelig beslutning, når Bekendtgørelsen er udarbejdet. Dette for at sikre, at der tages hensyn til de intentioner, der var med ansøgningen til frikommuneforsøget: Frikommuneforsøget åbner op for en fleksibilitet ift. vurdering af, hvilke jobafklaringsforløb der giver god mening at have for rehabliteringsteamet, og for hvilke det ikke giver mening. 4 ugers kravet vil naturligvis fortsat være gældende for de sager, der ønskes forelagt for rehabliteringsteamet.
Kunne ikke indlæse data fra Slagelse Kommunes hjemmeside.