Møde i udvalget d. 7. juni 2021

5.     Anmodning om opstart af ny lokalplan for en materialeplads ved Slagelse Landevej, Korsør (B)

Sagsnr.: 330-2021-35523               Dok.nr.: 330-2021-174038                                          Åbent

Kompetence:

Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget

Beslutningstema

Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget skal tage stilling til, om en lokalplan for en materialeplads ved Slagelse Landevej i Korsør, ved siden af Korsør Renseanlæg og den kommende genbrugsplads og haveaffaldsplads, skal sættes i gang.

Sagens indhold

Materialepladsen A/S driver materialepladser i hhv. Næstved, Ringsted og Roskilde og ønsker nu at etablere en materialeplads på et markareal ved siden af Korsør Renseanlæg og den kommende genbrugsplads og haveaffaldsplads ved Slagelse Landevej. Der kræves en lokalplan med tilhørende kommuneplantillæg som forudsætning for realisering af materialepladsen. Materialepladsen A/S har derfor anmodet om udarbejdelse af en lokalplan til formålet (se bilag 1).

Området ønskes udlagt til erhvervsformål og skal kunne rumme detailhandel i form af særligt pladskrævende varegrupper som materialepladsen forhandler. Materialepladsen skal betjene områdets borgere og virksomheder med materialer til hus- og havearbejde.

Der etableres en plads med delvis fast belægning forsynet med betonelementer der indrettes som båse. Der indrettes en halvtagskonstruktion til fugtfølsomme materialer, en mindre teknikbygning samt en brovægt. Der vil være adgang til en minilæsser på pladsen. Pladsen vedligeholdes ved brug af minilæssemaskine og gummiged. Der vil blive etableret den fornødne skiltning samt belysning af området. Det er hensigten, at der etableres et mindre voldanlæg til at dække betonelementerne på ydersiden.

Pladsen vil blive indrettet med et betalingsanlæg inkl. brovægt og ca. 40-50 båse af betonelementer, heraf forventes 5-6 båse med fugtfølsomme materialer (f.eks. flis, bark og plantemuld) at være overdækket med halvtag. Andre varetyper udgør eksempelvis forskellige sand- og grusmaterialer, støbemix, stenmel, granitskærver, knust beton og et udvalg af sten (perlesten, ærtesten og nøddesten).

Det samlede areal udgør ca. 10.100 m2 hvoraf ca. 9000 m2 indrettes til materialeplads. Et areal på ca. 1.100 m2 i det nordøstlige hjørne af området, nord for sigtelinjen på kortbilaget i lokalplananmodningen (bilag 1 side 5) indrettes med insektvenlig beplantning for at sikre frit udsyn til renseanlæggets bygningsværker.

Vejadgang til området forventes at ske via eksisterende adgangsvej til hhv. Korsør Renseanlæg og den kommende genbrugsplads og haveaffaldsplads.

Ansøger oplyser, at regnvand forventes ledt til recipient eller nedsives som alternativ. Spildevand afledes til offentligt spildevandsanlæg.

Trafik, støj og støv

Materialepladsens aktiviteter skønnes af ansøger at være i miljøklasse 3 og kræver ikke miljøgodkendelse efter Miljøbeskyttelsesloven.

Det oplyses, at den årlige kundemængde efter 3 år ventes at være 7000-8000 og vil overvejende være private. Det er ansøgers erfaring, at der er stor variation i mængden af kunder fra dag til dag, ligesom der er stor forskel på sommer og vinter. Ansøger oplyser, med erfaring fra deres andre materialepladser, at mere end 50% af kunderne på en materialeplads har samtidig benyttet genbrugspladsen eller haveaffaldspladsen. Det oplyses endvidere, at antallet af kunder vil være mindre end 1/20 af antallet af kunder til genbrugspladsen og haveaffaldspladsen. Der er få kunder før kl. 7 og stort set ingen kunder efter kl. 22.

Det oplyses, at der vil kunne ankomme op til 2 lastvogne om dagen med leverancer til materialepladsen, men at der vil være flere dage helt uden lastvognleverancer.

Der vil kunne forekomme støvdannelse ved aflæsning af granit og stenmel, men det ventes at være meget lokalt i en radius af 10 meter afhængig af vind- og vejrforhold.

Retligt grundlag

Kommuneplantillæg tilvejebringes iht. planlovens § 23c.

Lokalplaner tilvejebringes efter planlovens kapitel 5.

Handlemuligheder

A.    Miljø-, Plan og Landdistriktsudvalget kan vælge at imødekomme lokalplananmodningen. Det vil betyde, at lokalplanlægningen sættes i gang sammen med et kommuneplantillæg.

B.    Miljø-, Plan og Landdistriktsudvalget kan vælge ikke at imødekomme lokalplananmodningen. Det vil betyde, at en materialeplads på det pågældende areal ikke kan realiseres.

Vurdering

Administrationen anbefaler at imødekomme lokalplananmodningen. Området som ønskes udlagt til erhvervsformål med henblik på at etablere en materialeplads er delvist omfattet af Lokalplan 84, Nyt renseanlæg og grænser op til Lokalplan 1163, Genbrugsplads ved Slagelse Landevej, Korsør. En ny materialeplads vil således kunne etableres i sammenhæng med eksisterende og planlagte anlæg.

I forhold til kommuneplanens retningslinjer for det åbne land vurderes der umiddelbart ikke at blive tilsidesat væsentlige planlægningsmæssige interesser. Området er dog beliggende inden for kystnærhedszonen og kræver derfor en planlægningsmæssig eller funktionel begrundelse for den kystnære placering. Materialepladsen ligger bag ved eksisterende bebyggelse og i tilknytning til eksisterende tekniske anlæg. Området vurderes således at være funktionelt velplaceret, da kundeaktiviteten har samme karakter som på den tilstødende genbrugsplads og haveaffaldsplads.

I forbindelse med en lokalplanproces er det vurderingen, at forhold omkring trafik, støj og støv skal belyses, da der er flere boliger og en haveforening i nærheden materialepladsen.

Økonomiske og personalemæssige konsekvenser

Ingen bemærkninger.

Tværgående konsekvenser

Ingen bemærkninger.

Indstilling

Miljø, Plan og Teknik chefen indstiller,

1.    at Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget beslutter at igangsætte lokalplanen.

Bilag

330-2021-174033

Bilag 1 - Lokalplananmodning vedr. ny materialeplads ved Slagelse Landevej - Korsør

Beslutning i Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget den 7. juni 2021:

Fraværende: 

Godkendt.

Steen Olsen (Udenfor parti) og Anne Bjergvang (A) ønsker, at regnvand ledes til spildevandsledning.