Møde i udvalget d. 4. oktober 2017

10.   Status på Hjælpemiddelområdet (O)

Sagsnr.: 330-2017-15362               Dok.nr.: 330-2017-591802                                Åbent
Kompetence: Sundheds- og Seniorudvalget
Beslutningstema
Udvalget får en status på hjælpemiddelområdets ansøgninger og overholdelse af de politisk fastsatte sagsbehandlingstider.
Baggrund
Udvalget har løbende fået en orientering om sagsmængder og sagsbehandlingstider på hjælpemiddelområdet. Dette set i lyset af, at området igennem de seneste år har været udfordret på at kunne holde de politisk fastsatte sagsbehandlingsfrister som følge af, at antallet af ansøgninger til området er steget år for år.
En stadig større andel af ansøgningerne bliver akut behandlet og afgjort, hvorfor området især har været udfordret på at overholde den fastsatte sagsbehandlingstid på ventelistesagerne ”øvrige ansøgninger”, hvor sagsbehandlingsfristen for afgørelse er fastsat til 65 hverdage. Ventelistesagerne er ansøgninger, der ikke er akutte eller som kræver længere sagsbehandlingstid; f.eks. udskiftning af kørestole, el-kørestole, el-scootere, trehjulet cykel, særlig boligretning m.m.
Afledt af situationen i 2016 besluttede Udvalget - på mødet i maj 2016, - at opnormere hjælpemiddelområdet med 2 sagsbehandlende terapeuter samt 0,5 medarbejder til afledt drift. De nye medarbejdere blev ansat i august 2016.
Udvalget godkendte derefter i efteråret 2016 en Tids- og Handleplan for, hvorledes Hjælpemiddelområdet ville nedbringe de 80 ansøgninger, som pr. ultimo september 2016 havde overskredet den fastsatte sagsbehandlingsfrist på de 65 hverdage. Handleplanen blev fulgt og pr. 1. april 2017 var mængden af ansøgninger med overskreden sagsbehandlingsfrist bragt i 0, hvorefter det i en periode var muligt for de sagsbehandlende terapeuter at følge med og behandle og afgøre sagerne indenfor den fastsatte frist.
Situationen er imidlertid ændret hen over sommeren 2017, som følge af de medarbejderressourcer, som er allokeret til de konkrete tiltag/indsatser, som den økonomiske handleplan, der blev igangsat på hjælpemiddelområdet i foråret, kræver for at opnå de fastsatte økonomiske resultater.
Pr. ultimo september d.å. er der 38 ansøgninger, der har overskredet sagsbehandlingsfristen på de 65 hverdage; – udviklingen i antallet af ansøgninger på hjælpemiddelområdet (genbrugsområdet) er skitseret nedenfor:
Udviklingen i antallet af ansøgninger på hjælpemiddelområdet (genbrugsområdet):
Indkomne ansøgninger
År 2015
År 2016
År 2017
1/1 – 31/8-17
År 2017
Estimeret/forventet
 
Genbrugshjælpemidler
Ansøgninger i alt inkl. APV
 
8.847
 
 
9.008
 
 
6.060
 
9.090
APV-sager
1.000*
1.058*
710
1.065
Ansøgninger ex. APV-sager
7.847
7.950
5.350
8.025
 
Heraf ansøgninger (sager på venteliste)
 
755
 
703
 
381
 
   572
*APV-hjælpemidler blev bevilget af hjemmeplejen.
Størstedelen af ansøgningerne bliver behandlet akut eller afgjort med en kort sagsbehandlingstid. I årene 2015 og 2016 var det hhv. 90,4% og 91,2% af de indkomne ansøgninger, der blev behandlet akut eller semi akut. I 2017 er denne %-andel øget, idet der for perioden 1.1. – 31.8.2017 er 92,88% af ansøgningerne, der er behandlet akut eller afgjort med kort sagsbehandlingstid. Som følge heraf er mængden/antallet af ”øvrige ansøgninger” på venteliste lavere sammenlignet med 2015 og 2016.
Regnskabet på hjælpemiddelområdet udviste et merforbrug i 2016. Som følge heraf er der udarbejdet en økonomisk handleplan, for afvikling i 2017 og 2018, hvilken blev godkendt på udvalgets møde i april.
Arbejdet med udmøntning af de i handleplanen i alt 8 beskrevne tiltag blev igangsat i hjælpemiddelområdet i foråret, med det mål at opnå de økonomiske resultater i 2017/2018, som de enkelte tiltag i handleplanen beskriver.
Handleplanen fordrer, at der er flyttet 1,5 stilling (sagsbehandlende terapeuter) indenfor områdets normering til de konkrete tiltag/indsatser nedenfor.
Handleplanen: indsats 1Nedbringelse af udgifter til APV-hjælpemidler:
sagsbehandlende terapeut – 1,0 normeret stilling
Tiltaget indebærer i praksis, at bevilling af APV-hjælpemidler pr. 20. marts 2017 er hjemtaget fra hjemmeplejen, således at det nu er en sagsbehandlende terapeut i Hjælpemiddelområdet, der bevilger APV-hjælpemidler (plejesenge, lifte, bækkenstole m.m.) efter konkrete individuelle vurderinger. Indtil marts d.å. var det de forflytningsansvarlige i hjemmeplejen, der varetog opgaven. Mængden af APV-ansøgninger forventes at udgøre 1.065 sager i 2017. 
Handleplanen: indsats 3: Nedbringelse af udgifter til indkøb af nye genbrugshjælpemidler:
Indkøbskoordinator: sagsbehandlende terapeut – 0,5 normeret stilling
Tiltaget indebærer bl.a., at der pr. 25. september d.å. er oprettet en funktion som indkøbskoordinator i Hjælpemiddelområdet, hvor hovedopgaven er at sikre, at der indkøbes genbrugshjælpemidler efter princippet ”bedst egnet og billigst”. Funktionen er normeret til 0,5 stilling og varetages af en sagsbehandlende terapeut, der har det faglige kendskab til områdets produkter. Indkøbskoordinatoren skal forhandle med de større leverandører med henblik på at oprette samhandelsaftaler på produkter uden for FUS-aftaler.
Retligt grundlag
Lov om social service §§ 112-116
Handlemuligheder
Udvalget orienteres om sagen med henblik på en konkret drøftelse af eventuelle handlemuligheder, der ønskes undersøgt eller iværksat på området med henblik på at kunne overholde det politisk fastsatte serviceniveau.
Vurdering
Afledt af de igangværende indsatser i Hjælpemiddelområdet vurderer administrationen, at det i indeværende år ikke vil være muligt at overholde serviceniveauet og den fastsatte sagsbehandlingsfrist på de 65 hverdage på ventelistesagerne. Der verserer ultimo september 38 sager med overskreden sagsbehandlingstid. Der arbejdes på at nedbringe dette antal, og det skønnes, at antallet hen over efteråret vil kunne nedbringes til en gennemsnitlig mængde på 25 sager i resten af året.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Ingen
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen
Indstilling
Centerchefen for Sundhed og Ældre indstiller,
1.    at Udvalget tager orienteringen til efterretning.
Beslutning i Sundheds- og Seniorudvalget den 4. oktober 2017:
Fraværende:  Jens Jørgensen (Udenfor partierne)
Udvalget ønsker, at administrationen arbejder på en midlertidig ansættelse af en medarbejder, der kan sikre, at serviceniveauet fastholdes. Midlerne findes inden for udvalgets ramme.
Udvalget ønsker, at det nye udvalg følger op og får fremlagt ny status for sagsbehandlingstiderne.
Udvalget tager orienteringen til efterretning.