Møde i udvalget d. 6. juni 2017

9.     Kommuneplan 2017 - Forslag til kommuneplan 2017 - 2028 med tilhørende miljøvurdering (B)

Sagsnr.: 330-2016-39607               Dok.nr.: 330-2017-340601                                          Åbent
Kompetence: Byrådet
Beslutningstema
Byrådet skal tage stilling til, om Forslag til kommuneplan 2017 – 2028 med tilhørende miljøvurdering skal vedtages og fremlægges i 9 ugers offentlig høring. 
Baggrund
Forslag til kommuneplan 2017 – 2028 er udarbejdet ud fra byrådets beslutning den 27. juni 2016 om en delvis revision af Kommuneplan 2013.
En kommuneplan består af tre dele:
- Hovedstruktur (Mål og Strategi), der giver et overblik og sammenfatter den fysiske og strategiske plan for Slagelse Kommune.
- Retningslinjer, der vedrører brugen af arealer.
- Rammer, der fastsætter, hvad der kan lokalplanlægges for.
Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget har siden september 2016 behandlet kommuneplanens retningslinjer, hovedstruktur og rammer. Byrådet har været inddraget ved tre temamøder fra november 2016 til marts 2017. Bymidtegrupperne i købstæderne er blevet orienteret efter hvert udvalgsmøde.
Alle emner og temaer i Kommuneplan 2013 er blevet revideret, så de i Forslag til kommuneplan 2017 – 2028 er tidssvarende. Kommuneplanforslaget er som udgangspunkt revideret ud fra de nye muligheder i den reviderede planlov, hvilket har haft særlig indflydelse på detailhandel og reservationer til bolig og erhverv.
Overordnet set er de største ændringer sket inden for følgende emner:
- Boligområder
Der er tilføjet nye udpegninger til boligområder i Korsør, Kirke Stillinge og Slagelse. I Slagelse har flere områder desuden ændret anvendelse, så der både er mulighed for at omdanne og udvide til forskellige boligformål inden for eksisterende, bebyggede områder.
- Erhvervsområder
Der er udpeget to nye, større erhvervsområder i Slagelse. Det ene i forlængelse af Slagelse Megacenter, vest for omfartsvejen, og det andet i forlængelse af Stop 39. Et større erhvervsområde ved Bakkevej, vest for Skovsø Erhvervspark, udgår, grundet manglende efterspørgsel, og gøres til perspektivområde til boliger, mens del af Skovsø Erhvervspark ændrer anvendelse til boligformål.
- Detailhandel
I købstæderne vil størrelsesbegrænsningen for dagligvarebutikker i bymidter og bydelscentre fremadrettet være på 5000 m2, mens der ikke vil være nogen størrelsesbegrænsninger for udvalgsvarebutikker. Udpegningen af Slagelse Megacenter som aflastningsområde planlagt til større udvalgsvarebutikker, samt udvidelsen af området hen til Omfartsvejen, giver nye muligheder inden for et område, der ellers snart er fuldt udbygget. Dele af Sorøvej i Slagelse ændres fra erhverv- til butiksområde.
- Natur og Landskab (udpegning af naturpark)
Kystområdet fra Bisserup og til Agersø og Omø er udpeget med potentiale som regional naturpark. Området er derfor afgrænset i kommuneplanen for at skabe grundlag for, at Slagelse Kommune kan initiere en proces med henblik på at opfylde Friluftsrådets mærkningsordning, ”Danske Naturparker”.
En naturpark skal opfattes som en ramme, der udfyldes ud fra lokale forslag, ønsker og ideer. Det sker i et tværgående samarbejde mellem frivillige aktører – herunder lokale borgere, myndigheder, private lodsejere, det lokale erhvervsliv og turistsektoren.
- Kulturhistorie
Listen over bevaringsværdige bygninger er blevet opdateret, og alle udpegninger af kirkeomgivelser i det åbne land er blevet gennemgået. Beskrivelserne er nu tilpasset, så de viser opdaterede registreringer af kirkernes synlighed i landskabet fra kommunens veje og stier. I den kommende planperiode vil også udpegningerne af kulturmiljøer blive gennemgået og opdateret med henblik på større anvendelighed i planarbejdet såvel som i formidlingen til borgerne.
Endvidere er masterplanerne for købstæderne blevet opdateret.
Alle kommunale planer og programmer skal som udgangspunkt miljøvurderes. Miljøvurdering af Forslag til kommuneplan 2017-2028 er vedlagt som bilag 1. I forhold til Kommuneplanens overordnede fokusområder: bosætning, verden omkring os, oplevelser, uddannelse, erhvervsfremme og byernes rollefordeling, konkluderer miljøvurderingen samlet set, at planlægningen vil få en positiv indvirkning på miljøet.
For retningslinjetemaerne ”Naturnetværk”, ”Grønt Danmarkskort” og ”Kirkeomgivelser”, konkluderer miljøvurderingen ligeledes, at planlægningen vil få en positiv indvirkning på miljøet.
Med hensyn til udlæg af hhv. 2 nye rammeområder til boligformål og 2 nye rammeområder til erhvervsformål, konkluderer miljøvurderingen, at planlægningen vil få en neutral indvirkning på miljøet.
Kommuneplanen er en digital kommuneplan, som nu, og i offentlighedsfasen, kan tilgås via nedenstående link:
www.slagelsekp17.dk.
Endvidere er der udarbejdet en pixi-version, der kort fortæller om de større ændringer i forhold til de fem ovenstående emner samt en pixi-version, der samler alle ændringer inden for udpegninger til butikker, boliger og erhverv. De to pixi-versioner vil blive udleveret i trykt udgave ved byrådsmødet den 26. juni og til borgere og offentlige institutioner under den offentlige høring.
Forslag til kommuneplan 2017-2028 skal, når det er vedtaget i byrådet, fremsendes i 8 ugers offentlig høring. Da høringen er henover en sommerferie, forlænges høringsperioden til 9 uger. I høringsperioden vil der blive afholdt tre større borgermøder, som foreslås afholdt i Slagelse den 7. august, i Skælskør den 10. august og i Korsør den 16. august. Endvidere vil administrationen aktivt opsøge kontakt til mv. større foreninger, som f.eks. erhvervsforeningerne i de tre købstæder og Landliv Slagelse, og åbne op for, at interesserede foreninger, bymidtegrupper, lokalråd og borgergrupper kan mødes med administrationen hen mod slutningen af høringsperioden.
Retligt grundlag
Planlovens bestemmelser om kommuneplanlægning (kapitel 4) samt oversigt over de statslige interesser i kommuneplanlægningen 2017.
Miljøvurdering af Forslag til kommuneplan 2017-2028 skal jf. Lovbekendtgørelse nr. 425 af 18.05.2016 af lov om miljøvurdering af planer og programmer, offentliggøres i minimum 8 uger. 
Vedtagelse af Forslag til kommuneplan 2017-2028 med tilhørende miljøvurdering forudsætter, at den nye planlov er trådt i kraft inden byrådets behandling af forslaget den 26. juni 2017.
Handlemuligheder
Byrådet kan vælge at vedtage Forslag til kommuneplan 2017 - 2028 med tilhørende miljøvurdering og dermed sende det i 9 ugers offentlig høring. Derved opfyldes planlovens formål om at skabe debat omkring planforslaget, hvilket er en forudsætning for at kunne vedtage planen endeligt.
Byrådet kan vælge at forkaste Forslag til kommuneplan 2017 - 2028 med tilhørende miljøvurdering. I dette tilfælde vil konsekvensen være, at der ikke bliver etableret et nyt plangrundlag.
Byrådet har også mulighed for at vedtage justeringer af Forslag til kommuneplan 2017 - 2028 med tilhørende miljøvurdering inden vedtagelsen om at fremlægge planforslaget i 9 ugers offentlig høring.
Vurdering
Det samlede Forslag til kommuneplan 2017-2028 er udarbejdet med henblik på at sikre gode rammer for den videre udvikling af hele Slagelse Kommune ud fra de muligheder den nye planlov og de statslige interesser giver.
Med Kommuneplan 2017-2028 er der grundlag for at kunne bygge videre på Slagelse Kommunes vækststrategi og visionen om at skabe et stærkere erhverv, gode uddannelsesmiljøer og attraktive oplevelser. Nye udpegninger til boliger og erhverv er i tråd med bosætningsstrategien og arealudviklingsstrategien. Udpegningen af naturpark fra Bisserup til Skælskør, inklusiv Agersø og Omø, vil kunne bidrage til at løfte kommunens iværksatte vækstinitiativ for kyst- og naturturisme, og arbejdet med kulturmiljøer vil kunne understøtte nye muligheder inden for turisme. Endvidere giver den nye planlov mulighed for at styrke Slagelses position som Vestsjællands handelscentrum, hvorfor Slagelse Megacenter udvides og gøres til aflastningsområde med plads til flere butikker. 
På baggrund af ovenstående anbefaler administrationen derfor, at byrådet vedtager planforslaget i sin helhed og sender det i 9 ugers offentlig høring.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Ingen bemærkninger.
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Erhvervs- og Arbejdsmarkedsdirektøren indstiller på forvaltningens vegne,
1.    at forslag til kommuneplan 2017 – 2028 med tilhørende miljøvurdering vedtages til fremlæggelse i 9 ugers offentlig høring,
2.    at der afholdes borgermøde i Slagelse den 7. august, i Skælskør den 10. august og i Korsør den 16. august 2017.
3.    at sagen sendes videre til behandling i Økonomiudvalget og Byrådet.
Beslutning i Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget den 6. juni 2017:
Fraværende: 
Anbefales.