Møde i udvalget d. 1. marts 2021

11.   Kruusesmindevej 3A 4220 - Regulering af offentlighedens adgang til naturen - Lejodde (B)

Sagsnr.: 330-2017-84890               Dok.nr.: 330-2021-26453                                            Åbent
Kompetence: Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget
Beslutningstema
Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget skal beslutte om forbudsperioden for offentlig adgang på Lejodde skal ændres fra nugældende periode 15. marts - 15. juli til perioden 15. marts - 31.juli.
Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget skal desuden beslutte, om adgangsforbuddet skal udvides geografisk til også at omfatte strandengen mod øst.
Sagens indhold
Den 4. november 2013 besluttede det daværende Teknik- og Miljøudvalg, at strandbred og strandenge på Lejodde blev lukket for offentlighedens adgang i perioden 1. marts – 30. juni for at beskytte områdets ynglende fugle. Med en administrativ afgørelse den 21. december 2017 blev perioden justeret til 15. marts – 15. juli for yderligere at beskytte sent ynglende fugle. Afgørelserne skulle bidrage til at realisere handleplanen for Natura 2000-område nr. 116 ”Centrale Storebælt og Vresen”, som stiller krav til en indsats for at forbedre levesteder for ynglende dværgterne og splitterne.  Arealet, som er omfattet af adgangsforbuddet, er vist med rød skravering på kortbilag 1. Den østligste del af strandengen, som vist med blå skravering, er ikke omfattet af forbuddet, idet der var et ønske om at bibeholde forbindelsen for gående imellem stisystemet på Musholmsiden og stisystemet omkring Lejsø og Kruusesminde. Stierne er vist med grøn linje på kortet. Man kan således gå 370 meter hen over strandengen mellem en låge A og en kreaturrist B som vist på kortet. Der er placeret informationsskilte om adgangsreglerne ved alle indgange til Lejodde (røde prikker på kortet) herunder ved A og B.
Om forbudsperioden
Ynglefuglene på Lejodde bliver hvert år overvåget af en ornitolog fra Aarhus Universitet og lokale ornitologer. I flere år har det vist sig, at flere af fuglearterne f.eks. dværgterne og klyde omlægger deres kuld en eller flere gange, og ungerne først fremkommer medio juli. Dvs. på et tidspunkt, hvor der er offentlig adgang, og fuglene derfor udsættes for forstyrrelser. Der er en stor trussel forbundet med, at gående skræmmer forældrefugle væk fra ungerne, og disse dermed er et nemt bytte for rovdyr, ikke mindst kragefugle. Ornitologerne har derfor anbefalet, at lukkeperioden forlænges til 15. august eller alternativt 1. august.
Om forbindelsen mod øst
Både lodsejeren på Lejodde og de ornitologer, der løbende har foretaget fugleovervågningen, har jævnligt konstateret, at adgangsforbuddet på Lejodde ikke bliver overholdt. Særligt har det været et problem, at de besøgende, som er kommet ind på strandengen i ”blå zone” via A eller B, har bevæget sig vestpå ind i forbudszonen, hvor fuglene er i færd med at yngle.
Diskussion i Naturforum
De to problemstillinger har være diskuteret i Naturforum for Slagelse Kommune den 2. juli og 30. september 2020. I forummet sidder repræsentanter for Danmarks Naturfredningsforening, Dansk Ornitologisk Forening, Jagtforeningernes Kommunale Fællesråd, Gefion, Dansk Skovforening, Bevaringsforeningerne, Naturstyrelsen, Friluftsrådet, Sports- og lystfiskerne samt Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget. Der var i Naturforum bred enighed om, at forbudsperioden for offentlig adgang bør forlænges, uden konklusion om en konkret dato.
Angående forbindelsen mod øst, blev forskellige løsningsmuligheder diskuteret. Enten at udvide adgangsforbuddet for Lejodde til også at omfatte den østlige strandeng, eller alternativt at sikre en ”guidning” via markeringspæle på strandengen mellem A og B. Naturforum bakkede op om en løsning, som inddrager den østlige strandeng i adgangsforbuddet.
Henvendelse fra Grundejerforeningen Musholmparken
Grundejerforeningen Musholmparken har i december 2020 henvendt sig til administrationen, og bemærket, at det har stor værdi for medlemmerne, at kunne gå fra Musholmsiden til markvejene mod vest (dvs. mellem A og B). De ønsker derfor ikke, at der lukkes for adgangen i øst i fuglenes yngleperiode, men at man finder en alternativ løsning f.eks. hegning, pæleguidning eller andet.
Retligt grundlag
Handlepligten i de kommunale Natura 2000-handleplaner er hjemlet i Miljømålsloven. Efter naturbeskyttelsesloven § 27 kan kommunen helt eller delvist lukke for offentlighedens adgang på strande og udyrkede arealer, hvis særlige forhold taler for dette. Afgørelsen kan påklages af klageberettigede inden for 4 uger.
Handlemuligheder
1. Forbudsperioden
A.    Forbudsperioden bevares uændret 15. marts – 15. juli: Dette medfører en fortsat usikker beskyttelse af ynglefuglene, men tilgodeser offentlighedens adgang til området.
B.    Forbudsperioden ændres til 15. marts – 31. juli: Dette medfører en god beskyttelse af ynglefuglene, men begrænser offentlighedens adgang.
C.    Forbudsperioden ændres til 15. marts – 15. august: Dette medfører en potentiel ekstra beskyttelse af ynglefuglene, men begrænser offentlighedens adgang yderligere.
2. Forbindelsen mod øst
A.  Strandengen mod øst bevares åben for offentlig adgang, med en guidning f.eks. ved opsætning af markeringspæle:  Dette vil bevare forbindelsen mellem stisystemerne i øst og vest, men yde en usikker beskyttelse af ynglefuglene. Forudsætter desuden aftale med lodsejer.
B:  Strandengen mod øst medtages i det adgangsforbud, der gælder for resten af Lejodde: Dette vil effektivt sikre imod forstyrrelser fra gående fra østsiden, men afskære forbindelsen mellem stisystemerne i øst og vest. Forudsætter ikke aftale med lodsejer.
Vurdering
Administrationen vurderer, at en realisering af Natura 2000-handleplanen forudsætter, at der iværksættes tiltag, som nedsætter graden af forstyrrelser fra offentlighedens færdsel.
1. Forbudsperioden
Administrationen vurderer, at der med en uændret forbudsperiode sandsynligvis ikke leves op til den handlepligt, som er formuleret i Natura 2000-handleplanen. Vurderingen er, at en forlængelse af forbudsperioden til 31. juli vil medføre en nødvendig ekstra beskyttelse af ynglefuglene. Vurderingen er, at en lukning frem til 15. august, vil kunne give en yderligere beskyttelse, som dog umiddelbart vil være beskeden, og betyde en lukning for offentligheden i en uforholdsmæssig lang periode. Administrationen anbefaler derfor, at forbudsperioden for offentlig adgang ændres fra perioden 15. marts – 15. juli til perioden 15. marts – 31. juli.
2. Forbindelsen mod øst
Administrationen vurderer, at der er et reelt behov for at mindske forstyrrelser fra gående fra østsiden af Lejodde. Muligheden for at lægge en trampesti på markerne syd for strandengene har været vendt med lodsejer, der dog ikke ønsker forstyrrelser i dette område bl.a. på grund af ynglende agerhøns.
Administrationen vurderer, at den mest effektive beskyttelse opnås ved at udvide adgangsforbuddet (rød skravering) til også at omfatte den østlige ende (blå skravering). Dermed afskæres den korte forbindelse mellem stisystemerne i øst og vest beklageligvis. Områderne er dog stadigvæk forbundet via markveje, men forudsætter en omvej på ca. 3 km (til fods eller på cykel). Der findes dog generelt gode muligheder for at færdes af strand, stier og markveje i området omkring Musholm og Lejodde.
Vurderingen er, at effekten af alternative løsninger som forbedret guidning mellem A og B er meget usikre. Ikke mindst fordi en sådan løsning ikke nødvendigvis respekteres af alle.
Fysiske anlæg, som pælesætning m.v., forudsætter desuden lodsejers accept, og kan ikke påbydes af kommunen. Ejer ønsker ikke umiddelbart en sådan løsning.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Ingen bemærkninger.
Tværgående konsekvenser
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Miljø, Plan og Teknik chefen indstiller,
1.    at Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget beslutter at forbudsperioden for offentlig adgang på Lejodde ændres fra nuværende periode 15. marts – 15. juli til perioden 15. marts -31. juli
2.    at Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget beslutter at strandengen mod øst (blå skravering) medtages i adgangsforbuddet.
Beslutning i Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget den 1. marts 2021:
Fraværende: 
Ad 1; Godkendt.
Ad 2; Strandengen mod øst (blå skraveret) medtages i adgangsforbuddet.
Udvalget ønsker øget oplysning for at skabe forståelse for forbuddet.