Byrådet – Referat – 30. maj 2016



1. Godkendelse af dagsorden (B)

1.      Godkendelse af dagsorden (B)

Sagsnr.: 330-2016-4856                 Dok.nr.: 330-2016-282979                                          Åbent
Kompetence: Byrådet
Beslutningstema
Godkendelse af dagsorden.
Indstilling
Borgmesteren indstiller,
1.    at dagsordenen godkendes.
Beslutning i Byrådet den 30. maj 2016:
Fraværende: 
Godkendt med den ændring, at sag nr. 23 flyttes frem foran sag nr. 12, samt at sag nr. 19 flyttes op, og behandles efter sag nr. 12.

2. Borgerrådgiverens rapport for januar til april 2016 (O)

2.      Borgerrådgiverens rapport for januar til april 2016 (O)

Sagsnr.: 330-2016-33340               Dok.nr.: 330-2016-263508                                          Åbent
Kompetence: Byråd
Beslutningstema
Orientering om aktiviteter hos borgerrådgiveren i perioden fra 1. januar til og med 30. april 2016.
Baggrund
Borgerrådgiveren afrapporterer løbende til Byrådet om sine aktiviteter.
Rapporten for perioden fra 1. januar til og med 30. april 2016 indeholder statistiske oplysninger om henvendelserne til borgerrådgiveren, indsatser på området samt en konklusion.
Det fremgår blandt andet af rapporten, at der i perioden har været i alt 116 henvendelser til borgerrådgiveren. Det er et fald på 13 procent i forhold til samme periode i 2015. 102 af henvendelserne er blevet registreret på de enkelte centre og danner grundlag for de statistiske oplysninger. Der har været 46 klager over sagsbehandlingen i perioden, og den største andel af klagerne – 41 procent – vedrører lang sagsbehandlingstid. Det konkluderes i rapporten, at den positive udvikling med fald i andelen af klager over lang sagsbehandlingstid synes at fortsætte.
Retligt grundlag
På byrådets møde den 26. maj 2015 blev Økonomiudvalget pålagt at varetage den forberedende sagsbehandling vedrørende borgerrådgiverens område. Borgerrådgiverens rapport forelægges derfor Økonomiudvalget forud for forelæggelsen i Byrådet.
Handlemuligheder
Ingen bemærkninger.
Vurdering
Ingen bemærkninger.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Ingen bemærkninger.
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Borgerrådgiveren indstiller,
1.    at Økonomiudvalget anbefaler Byrådet at tage borgerrådgiverens rapport for januar til april 2016 til efterretning
Beslutning i Økonomiudvalget den 23. maj 2016:
Fraværende: 
Anbefales til Byrådets godkendelse.
Beslutning i Byrådet den 30. maj 2016:
Fraværende: 
Godkendt.

3. Godkendelse af Værdighedspolitik for ældreplejen (B)

3.      Godkendelse af Værdighedspolitik for ældreplejen (B)

Sagsnr.: 330-2016-936                   Dok.nr.: 330-2016-268430                                          Åbent
Kompetence: Byrådet
Beslutningstema
Godkendelse af Værdighedspolitik for Ældreplejen i Slagelse Kommune.
Baggrund
I februar 2016 blev vedtaget ændring af Lov om social service, hvorefter alle kommuner skal udarbejde en Værdighedspolitik for ældreplejen hver 4. år, første gang 2016, derefter første år af den kommunale valgperiode.
Formålet med Værdighedspolitikken er, at styrke kommunernes arbejde med en endnu mere værdig ældrepleje. De kommunale værdighedspolitikker skal udgøre den overordnede værdimæssige ramme for den enkelte kommunalbestyrelses prioriteringer i ældreplejen. Værdighedspolitikken skal som minimum beskrive, hvordan kommunens ældrepleje kan understøtte følgende områder i forhold til plejen og omsorgen for den enkelte ældre:
1) Livskvalitet
2) Selvbestemmelse
3) Kvalitet, tværfaglighed og sammenhæng i plejen
4) Mad og ernæring
5) En værdig død
Lovens krav er, at Værdighedspolitikken skal være vedtaget af Byrådet og offentliggjort senest 1. juli 2016.
Med finansloven for 2016 er der afsat 1 mia. kr. årligt fra 2016 og frem, til at understøtte udbredelsen og implementeringen af værdighedspolitikker i kommunerne. Midlerne ligger ud over kommunernes budgetter for 2016. Slagelse Kommunes andel af værdighedsmidlerne udgør i 2016 14,796 mio. kr.
Der skal som supplement til Værdighedspolitikken udarbejdes en redegørelse for anvendelse af midlerne. Redegørelsen for 2016 skal være offentliggjort den 1. juli 2016.
Retligt grundlag
Finansloven for 2016 samt ændring til Lov om social service.
Handlemuligheder
Lovens formål er som nævnt, at Værdighedspolitikken skal udgøre den overordnede værdimæssige ramme for kommunens prioriteringer i ældreplejen. Det betyder, at Værdighedspolitikken vil udgøre den overordnede værdimæssige ramme for Center for Sundhed og Omsorgs arbejde inden for de områder, der er omfattet af Lov om social service.  
Sundheds- og Seniorudvalget har godkendt udkast til Værdighedspolitik på mødet i maj 2016 og anbefaler Byrådet at godkende denne, med henblik på offentliggørelse inden 1. juli 2016 jf. lovens krav. Værdighedspolitikken findes i bilag 1.
Derudover har Sundheds- og Seniorudvalget besluttet den konkrete anvendelse af Slagelse Kommunes andel af værdighedsmidlerne i 2016. I bilag 2 ses udmøntningen af de 14,796 mio. kr. i 2016.
Såvel udkast til Værdighedspolitik som udmøntningen i 2016 har været sendt til høring i Ældrerådet. Høringssvar fremgår af bilag 3.
Vurdering
Administrationen anbefaler, at Byrådet godkender Værdighedspolitikken, efterfulgt af offentliggørelse jf. lovens bestemmelser.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen
Beslutning i Sundheds- og Seniorudvalget den 3. maj 2016:
Fraværende:  Kurt Rasmussen (A)
Indstillingerne følges med følgende bemærkninger:
Udvalget orienteres løbende om den konkrete udmøntning af midlerne - særligt i forhold til, hvordan midlerne reelt bruges til de politisk valgte indsatsområder. Endvidere at der følges op på de opnåede resultater.
Udvalget kvitterer for Ældrerådets bemærkninger og involvering i tilblivelsen af værdighedspolitikken- og indsatserne, men ønsker, med arbejdsprocessen in mente, samt tidspresset, at videresende værdighedspolitikken til godkendelse i Byrådet. Ældrerådets høringssvar vil indgå som grundlag for drøftelsen i Byrådet.
Beslutning i Ældrerådet den 10. maj 2016:
Fraværende:  Hedvig Koefoed
Ingen bemærkninger til oplægget udover at værdighed også er at vise respekt overfor Ældrerådet.
Indstilling
Sundheds- og Omsorgschefen indstiller,
1.    at Byrådet godkender Værdighedspolitik for Ældreplejen i Slagelse Kommune
2.    at Byrådet tager Ældrerådets høringssvar til efterretning.
Beslutning i Byrådet den 30. maj 2016:
Fraværende: 
At 1 godkendt.
At 2 taget til efterretning.

4. Trafiksikkerhedsplan 2016-2020 - endelig godkendelse (B)

4.      Trafiksikkerhedsplan 2016-2020 - endelig godkendelse (B)

Sagsnr.: 330-2014-87475               Dok.nr.: 330-2016-288784                                          Åbent
Kompetence: Byrådet
Beslutningstema
Landdistrikts-, Teknik- og Ejendomsudvalget skal overfor Byrådet anbefale, at forslaget til Trafiksikkerhedsplan 2016-2020 endelig godkendes. Landdistrikts-, Teknik- og Ejendomsudvalget skal godkende principperne for prioritering af tryghedsønsker.
Baggrund
Byrådet besluttede på den 25. januar 2016 at sende forslaget til Trafiksikkerhedsplan 2016-2020 i 8 ugers høring frem til den 29. marts, inden en endelig godkendelse af planen.
Der har været et stort engagement og interesse, for at forbedre trafiksikkerheden i Slagelse Kommune, gennem høringssvarerne, men ikke mindst ved indberetningerne om trafikfarlige steder i kommunen. I alt er der indkommet 10 høringssvar fra enkelt borgere, lokalråd og arbejdsgrupper og knap 300 ønsker til tryghed. Høringssvarerne er samlet i en hvidbog for Trafiksikkerhedsplan 2016-2020, hvor de er kommenteret med anbefaling af Center for Teknik og Miljø.
Høringssvarerne spænder vidt, men går primært på anlægsarbejder såsom; nye og allerede fremsendte anlægsønsker, driftsspørgsmål. Et enkelt høringssvar forholder sig omkring trafiksikkerhed kontra fremkommelighed og målsætninger.
Målsætning og handleplan.
Trafiksikkerhedsudvalget og Center for Teknik og Miljø anbefaler, at principperne for målsætning i Trafiksikkerhedsplanen fastholdes, og høringssvarerne indarbejdes i handleplanen, som beskrevet i hvidbogen.

Tryghedsprojekter.
Tryghedsprojekter er tiltag, der prioriteres ved siden af handleplanen. Projekter i handleplanen er udpeget pga. af uheld. De indkomne ønsker om tryghedsprojekter prioriteres af Center for Teknik og Miljø efter de udarbejdede principper for prioritering af tryghedsønsker.
Den digitale plan kan ses på Slagelse Kommunes hjemmeside under Politik – Planer og Regulativer – Trafik og Veje – Trafiksikkerhedsplan.
Retligt grundlag
Ingen bemærkninger.
Handlemuligheder
Landdistrikts-, Teknik- og Ejendomsudvalget kan overfor Byrådet vælge at anbefale at Slagelse Kommune fastholder forslaget uændret eller indarbejder forslag fra høringssvarerne helt eller delvist.
Landdistrikts-, Teknik- og Ejendomsudvalget kan vedtage udkastet til principper for prioritering af tryghedsønsker eller vælge at forkaste forslaget.
Vurdering
Trafiksikkerhedsudvalget og Center for Teknik og Miljø anbefaler, at planen godkendes med høringssvarerne indarbejdet som beskrevet i hvidbogen.
For at holde fremdrift på tryghedsprojekterne anbefaler Trafiksikkerhedsudvalget og Center for Teknik og Miljø, at tryghedsprojekterne vurderes og prioriteres af Center for Teknik og Miljø efter de fremlagte retningslinjer.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
I hele 1.000 kr.
Politikområde
2016
2017
2018
2019
Bevillingsønske
 
 
 
 
 
Drift
 
 
 
 
 
Anlæg
 
 
 
 
 
Afledt drift
 
 
 
 
 
Finansiering
 
 
 
 
 
Afsat rådighedsbeløb
Drift og Teknik
4.633.000
5.000.000
5.000.000
5.000.000
Kassen
 
 
 
 
 
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger .
Indstilling
Centerchef for Teknik og Miljø indstiller,
1.    at det overfor Byrådet anbefales, at planen godkendes med hørringssvarerne indarbejdet som beskrevet i hvidbogen,
2.    at Center for Teknik og Miljø prioriterer og udfører tryghedsønskerne efter: Principper for prioritering af tryghedsønsker.
Beslutning i Landdistrikts-, Teknik- og Ejendomsudvalget den 2. maj 2016:
Fraværende:
Anbefales.
Beslutning i Økonomiudvalget den 23. maj 2016:
Fraværende: 
At 1 til 2 anbefales til Byrådets godkendelse.
Der vedlægges nyt bilag – Trafiksikkerhedsplan med handleplan
Da en teknisk fejl gjorde, at handleplanen ikke blev vist i sin fulde udstrækning.
Beslutning i Byrådet den 30. maj 2016:
Fraværende: 
At 1 til 2 godkendt.

5. Samlet budgetopfølgning pr. 31. marts 2016 (O)

5.      Samlet budgetopfølgning pr. 31. marts 2016 (O)

Sagsnr.: 330-2016-29387               Dok.nr.: 330-2016-229488                                          Åbent
Kompetence: Byrådet
Beslutningstema
Alle fagudvalg behandler budgetopfølgning pr. ultimo marts 2016 med vurdering af forventet regnskabsresultat for 2016. Økonomiudvalg og Byråd orienteres om det samlede resultat af budgetopfølgningen. Ansøgning om tillægsbevillinger behandles i særskilt sag.
Baggrund
Fagudvalgene har gennemgået budget 2016 på baggrund af forbruget frem til ultimo marts samt forventninger for resten af året. I bilag 1 er budgetopfølgningen samlet beskrevet med henblik på den overordnede rapportering.
De overordnede beløb i budgetopfølgningen er vist nedenstående. Opfølgningen er baseret på korrigeret budget (som indeholder overførsel af mer-/mindreforbrug fra 2015 som godkendt af Byrådet den 29. marts 2016):
Samlede indtægter, udgifter og anlæg
(1.000 kr.)
Korrigeret budget
Forventet
resultat
Afvigelse
Indtægter
-4.855.344
-4.851.288
4.056
Renter m.v.
3.184
942
-2.242
Driftsudgifter 
4.801.788
4.847.964
46.176
 Heraf:       Serviceudgifter
3.258.161
3.307.557
49.396
                   Øvrige driftsudgifter
1.543.627
1.540.407
-3.220
Anlæg
282.734
205.864
-76.870
Forsyningsvirksomhed (brugerfinansieret)
4.500
1.766
-2.734
I alt til finansiering
236.863
205.248
-31.615
Anm.: I afvigelses-kolonnen angiver et negativt tal en mindreudgift/merindtægt
Tabellens beløb er nærmere specificeret således:
Indtægter (incl. Renter)
Indtægterne forventes 4 mio. kr. lavere end budgetteret som følge af:
· Efterregulering af beskæftigelsestilskud vedr. 2015 (et lavere tilskud på 19 mio. kr. pga. faldende ledighed)
· Efterregulering vedr. aktivitetsbestemt medfinansiering giver en merindtægt på 11,8 mio. kr. (overskridelse af regionernes indtægtsloft for medfinansiering i 2015)
· Ekstraordinært tilskud vedr. flygtninge er øget med 3,1 mio. kr.
Folketinget besluttede i februar at fastfryse grundskylden i 2016. Mindreindtægten forventes kompenseret fuldtud af staten, men er endnu ikke afklaret.
Renteudgifterne forventes netto at være 2 mio. kr. lavere end budgetteret.
Driftsudgifter
Det forventes, at årets driftsudgifter samlet vil blive 46,2 mio. kr. højere end det korrigerede budget. Det skyldes primært merudgifter på Handicap- og Psykiatriudvalget (16,1 mio. kr.) samt Uddannelsesudvalget (39,8 mio. kr.).
Serviceudgifterne forventes i budgetopfølgningen at blive på 3.308 mio. kr., hvilket er 77 mio. kr. (2,4 %) højere end den serviceramme, der blev fastlagt med det oprindelige budget. På landsplan viser KL’s undersøgelser p.t. samme tendens.
Overskridelsen af servicerammen har baggrund i overførsel af mindreforbrug fra 2015 (som giver enhederne større forbrugsmulighed i 2016) og de nævnte forventninger til budgetoverskridelse under Handicap- og Psykiatriudvalget samt under Uddannelsesudvalget i 2016.
Erfaringerne fra tidligere år viser dog en tendens til, at der i årets første budgetopfølgning vurderes forsigtigt mht. mindreforbrug. På baggrund af forbrugsprocenten ultimo maj vil Center for Økonomi ajourføre vurderingen af overholdelse af servicerammen og evt. fremlægge forslag til modgående initiativer, hvis det skønnes nødvendigt.
Øvrige driftsudgifter på det skattefinansierede område forventes samlet at kunne holdes inden for det budgetterede- ikke mindst som følge af et fald i udgifterne til de forsikrede ledige.
Handleplaner
Fagudvalgene har behandlet handleplaner for de enheder, hvor der forventes et merforbrug på over 100.000 kr. Oversigt over handleplaner fremgår af bilag 1, afsnit 7.
Særlige fokusområder
Byrådet besluttede den 29. februar 2016 månedlige opfølgninger i fagudvalg og Økonomiudvalg med data for udviklingen i aktivitet og økonomi inden for områderne:
· Beskæftigelse og Integration
· Handicap og Psykiatri
· Specialiserede skoleområde
· Specialiserede børn- og ungeområde
Bilag 2 viser opfølgning for de nævnte områder.
Anlægsudgifter
Der forventes anvendt 76,9 mio. kr. mindre på anlæg end afsat i det korrigerede budget. Da der ofte effektueres et lavere forbrug end de nuværende vurderinger, er det vigtigt at fastholde fagudvalgenes fokus på, at projekterne gennemføres som planlagt.
Tillægsbevillinger
Budgetopfølgningen indeholder ansøgning om tillægsbevillinger, der kassefinansieres i 2016 på samlet 3,356 mio. kr. Disse behandles i særskilt sag.
Likviditet
Budgetopfølgningen estimerer et kasseforbrug på ca. 180 mio. kr. Det er et kasseforbrug, der er knap 30 mio. kr. lavere end det korrigerede budget. Det store kasseforbrug skal ses i lyset af de mindreforbrug på drift og anlæg, der er overført fra 2015, og som nu forventes delvist brugt.
Den gennemsnitlige kassebeholdning målt over 365 dage, som er Økonomi- og Indenrigsministeriets formelle metode til opgørelse af kommunens likviditet, er ved udgangen af april 2016 på 347 mio. kr. Den gennemsnitlige likviditet falder dermed fortsat. Med det forbrug, der er angivet ved budgetopfølgningen, forventes den gennemsnitlige likviditet ved årets udgang at være på ca. 274 mio. kr. Det er en forværring siden budgetorienteringen i marts på ca. 25 mio. kr.
Retligt grundlag
Kommunalbestyrelsen skal jf. styrelseslovens § 42 stk. 7 fastsætte og beskrive regler for, hvordan kommunens kasse- og regnskabsvæsen skal indrettes. Halvårsregnskab udarbejdes i henhold til styrelseslovens § 45 a.
I kommunens Regler for Økonomistyring og Ledelsestilsyn er der fastsat regler om, at der gennemføres 4 årlige budgetopfølgninger pr. ult. januar, marts, juni, og september. Budgetopfølgningerne forelægges fagudvalg, og efterfølgende samlet til Økonomiudvalget og Byrådet.
Handlemuligheder
Med henblik på at genskabe balance mellem indtægter og udgifter kan Økonomiudvalget og Byrådet vælge at iværksætte initiativer, der giver udgiftsreduktioner.
Vurdering
Center for Økonomi vurderer, at der fortsat er en vanskelig opgave med at sikre balance mellem budget og forbrug på handicap- og psykiatriområdet og på de specialiserede områder under Uddannelsesudvalget. Samtidig er det nødvendigt at have opmærksomhed på overholdelse af servicerammen. Udvalgenes forventninger til årets forbrug indeholder en samlet overskridelse af servicerammen, som Center for Økonomi anser for vanskelig at neutralisere uden at der tages yderligere styringsmæssige initiativer i brug. På grundlag af forbrugsprocenterne ultimo maj fremlægges initiativer, hvis det skønnes nødvendigt for at undgå overskridelse af servicerammen.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Budgetopfølgningens økonomiske konsekvenser i form af ansøgning om tillægsbevillinger fremgår af særskilt sag.
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger
Indstilling
Konst. Kommunaldirektør indstiller,
1.    at Orienteringen om den samlede budgetopfølgning pr. ultimo marts 2016 tages til efterretning
2.    at Ansøgning om tillægsbevillinger behandles i særskilt sag
Beslutning i Økonomiudvalget den 23. maj 2016:
Fraværende: 
At 1 indstilles til Byrådets godkendelse.
At 2 taget til efterretning.
Beslutning i Byrådet den 30. maj 2016:
Fraværende: 
At 1 godkendt.
At 2 taget til efterretning.

6. Ansøgning om tillægsbevillinger vedr. budgetopfølgning pr. 31. marts 2016 (B)

6.      Ansøgning om tillægsbevillinger vedr. budgetopfølgning pr. 31. marts 2016 (B)

Sagsnr.: 330-2016-31532               Dok.nr.: 330-2016-246475                                          Åbent
Kompetence: Byrådet
Beslutningstema
Økonomiudvalget og Byrådet skal godkende ansøgning om og finansiering af tillægsbevillinger, som fagudvalgene har fremsendt i forbindelse med budgetopfølgning pr. ultimo marts 2016.
Baggrund
Fagudvalgene er i forbindelse med budgetopfølgningen pr. 31. marts 2016 fremkommet med ansøgning om tillægsbevillinger, som er samlet i denne sag. Der er nedenstående kort beskrevet de enkelte ansøgninger. Der er ansøgninger med en samlet merudgift i 2016 på netto 3,356 mio. kr., som foreslås finansieret af kassen. Oversigt over ansøgningerne fremgår af bilag 1.
1. Ny kapitalforvaltningsaftale
Den kapitalforvaltningsaftale, som Økonomiudvalget godkendte den 15. december 2014 indebærer en merudgift på 650.000 kr. Samtidig forventes en forbedring af renteafkast på minimum samme størrelse. Der søges derfor om bevilling til merudgiften på politikområde 1.02 (Administration) finansieret af merindtægt på politikområde 1.04 (Finansiering). Ingen kassevirkning.
2. Mindreindtægt på forpagtningsaftaler
Der forventes en mindreindtægt på 400.000 kr. i 2016-19 vedr. kommunens forpagtningsaftaler for landbrugsarealer (politikområde 1.05). Mindreindtægten skyldes dels frasalg af arealer og dels lavere afregningstakst på forpagtningsaftalerne (prisen reguleres i henhold til aftalerne automatisk med kapitelstaksten, der har været faldende). Kassefinansiering.
3. Ombygning af lokaler til Frivillighedscenter
Der søges omplacering af 114.000 kr. fra centralt overførte midler (politikområde 1.03) til Kommunale Ejendomme (politiområde 6.03) til dækning af ombygningsarbejder til indretning af lokale til Frivillighedscenter på Østre Skole. Ingen kassevirkning.
4. Nedknusning og oprydning Halskov Færgehavn
Der søges omplacering af 250.000 kr. fra centralt overførte midler (politikområde 1.03) til rådighedsbeløb (anlæg) på Køb og Salg af jord og ejendomme (politiområde 1.05) til at fremme en hurtig nedknusning og oprydning på Halsskov Færgehavn. Samtidig søges en anlægsbevilling på 250.000 kr. til stednr. 005.630 Areal Halsskov Færgehavn til entreprenørudgifter (specificeret i bilag 1). Ingen kassevirkning.
5. Ventilation i storkøkkenet Hashøj: omflytning fra drift til anlæg
Sundheds- og Seniorudvalget ansøger om, der gives anlægsbevilling på 600.000 kr. til nyt ventilationsanlæg i storkøkkenet Hashøj. Beløbet finansieres af driftsbevillingen overført fra 2015 på politikområde 7.01 (Pleje og Omsorg). Ingen kassevirkning.
6. Betaling for elever på private skoler, efterskoler og produktionsskoler
Elevtal for private skoler, efterskoler og produktionsskoler indebærer en samlet merudgift for kommunen i 2016 på 2,956 mio. kr. med følgende fordeling:
 - private skoler:                                4.470.000 kr.
 - efterskoler:                                  - 1.657.000 kr.
 - produktionsskoler:                              143.000 kr.
Uddannelsesudvalget søger tillægsbevilling på 2,956 mio. kr. finansieret af kassen. (Der sker i efteråret en regulering på kommunens egne skoler på baggrund af elevtallet pr. 5. september.)
7. Kompetenceudvikling af lærere og pædagoger i folkeskolen
På finansloven for 2016 er der afsat 127,8 mio. kr. til kompetenceudvikling af lærere og pædagoger i folkeskolen. Slagelse Kommunes andel udgør i 2016 1,7 mio. kr. Uddannelsesudvalget søger om indtægts- og udgiftsbevilling på beløbet på politikområde 8.01. Ingen kassevirkning.
Retligt grundlag
Kommunalbestyrelsen skal jf. styrelseslovens § 42 stk. 7 fastsætte og beskrive regler for, hvordan kommunens kasse- og regnskabsvæsen skal indrettes.
Kommunens Regler for Økonomistyring og Ledelsestilsyn fastlægger, at der gennemføres 3 årlige budgetopfølgninger pr. ult. marts, juni, og september.
Budgetopfølgningerne forelægges fagudvalg, og efterfølgende samlet til Økonomiudvalget og Byrådet.
Handlemuligheder
Økonomiudvalget og Byrådet kan beslutte, om der skal gives tillægsbevilling. Bevillinger som følge af de nævnte merudgifter/mindreindtægter skal finansieres enten af kasseforbrug eller af modsvarende drifts- eller anlægsreduktioner.
Vurdering
Administrationen anbefaler, at ansøgninger om tillægsbevillinger imødekommes.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
De enkelte tillægsbevillinger fremgår af ovenstående beskrivelse samt bilag 1:
I hele 1.000 kr.
Politikområde
2016
2017
2018
2019
Bevillingsønske
 
 
 
 
 
Pkt. 1: Drift
1.02
650
650
650
650
Pkt. 2: Drift
1.05
400
 
 
 
Pkt. 3: Drift
1.03
-114
 
 
 
Pkt. 3: Drift
6.03
114
 
 
 
Pkt. 4: Drift
1.03
-250
 
 
 
Pkt 4: Anlæg
1.05
250
 
 
 
Pkt. 5: Drift
7.01
-600
 
 
 
Pkt. 5: Anlæg
7.01
600
 
 
 
Pkt. 6: Drift
8.01
2.956
 
 
 
Pkt. 7: Drift
8.01
1.656
 
 
 
Pkt. 7: Drift
8.01
-1.656
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Finansiering
 
 
 
 
 
Pkt. 1: Renter
1.04
-650
-650
-650
-650
Kassen
 
-3.356
 
 
 
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Konst. kommunaldirektør indstiller,
1.    at Økonomiudvalg og Byråd godkender tillægsbevillinger som beskrevet i pkt. 1-5 med en samlet finansiering af kassen på 3,356 mio. kr. i 2016 og 0,4 mio. kr. i hvert af overslagsårene 2017-19.
2.    at Der gives anlægsbevilling på 250.000 kr. til stednr. 005630 Areal Halskov Færgehavn jfr. sagsfremstillingens punkt 4 med specifikation i bilag 1.
Beslutning i Økonomiudvalget den 23. maj 2016:
Fraværende: 
At 1 og 2 anbefales til Byrådets godkendelse.
Beslutning i Byrådet den 30. maj 2016:
Fraværende: 
At 1 og 2 godkendt. Tonny Borgstrøm (uden for partierne) stemte imod.

7. Korsør Erhvervspark 4220 - Tildeling af rådighedsbeløb og anlægsbevilling til etablering af adgangsvej (B)

7.      Korsør Erhvervspark 4220 - Tildeling af rådighedsbeløb og anlægsbevilling til etablering af adgangsvej (B)

Sagsnr.: 330-2016-3286                 Dok.nr.: 330-2016-212457                                          Åbent
Kompetence: Byrådet
Beslutningstema
Udvalget skal træffe beslutning, om det overfor Økonomiudvalget og Byrådet skal anbefales, at der ekstraordinært afsættes rådighedsbeløb og meddeles anlægsbevilling til etablering af adgangsvej til betjening af Korsør Erhvervspark. Samtidigt skal det besluttes, om der skal pålignes vejbidrag på ejendommene i lokalplanområdet Korsør Erhvervspark og tilstødende ejendomme, som fremadrettet måtte benytte nye veje i området.
Baggrund
Slagelse Kommune har gennem den senere tid modtaget henvendelser fra forskellige aktører, der er interesserede i arealer ved Korsør Erhvervspark. Da Servicevej 6, Korsør (Kodak-bygningen) fik nye ejere og ny anvendelse, opstod bl.a. et ønske om en vejtilslutning til Tårnborgvej, da ejendommen Servicevej 6, Korsør ikke kan betjenes af store køretøjer på grund af højdebegrænsning på den nuværende vejadgang under Vestmotorvejen.
Arealet indenfor den nugældende lokalplan - Lokalplan nr. 112, Erhvervsområde ved Tårnborgvej - er kommunalt ejet. I lokalplanen er vejbetjeningen af området forudsat udført til Tårnborgvej, men Center for Teknik og Miljø har haft indledende drøftelser med Vejdirektoratet med henblik på en vejbetjening af området via rundkørslen ved motorvejstilslutning 42. Hvis nærværende sag skal fremmes, vil dialogen genoptages med Vejdirektoratet med henblik på en godkendelse af vejtilslutning for området til rundkørslen.
Hvis der i området etableres et relativt kort vejforløb (ca. 200 m), vil det være muligt at byggemodne mellem 60.000 m2 og 50.000 m² erhvervsareal samt vejbetjene ejendommen Servicevej 6.
De samlede etableringsomkostninger til vejbetjeningen af erhvervsområdet (ca. 200 m) er overslagsmæssigt beregnet til ca. 3,0 mio. kr. Dette beløb dækker alene etablering af vej og indeholder ikke udgifter til tilslutningsbidrag for forsyninger.
Med hjemmel i Vejloven kan vejmyndigheden påligne ejere af ejendomme at betale vejbidrag, hvis ejendommen grænser til eller kommer til at grænse til en offentlig vej. Ved vejbidrag kan ejere pålægges helt eller delvis at betale udgifterne til anlæg af nye offentlige veje.
Arealet af den ejendom, hvorpå Kodak-bygningen ligger, er registreret med ca. 22.000 m2.
Ejerne af Kodak-huset har meddelt, at man alternativt vil etablere adgang til Kodak-huset via den eksisterende vejadgang, som i dag benyttes af SEAS-NVE. Center for Teknik og Miljø har vurderet, at en vejadgang på dette sted kan godkendes i henhold til bestemmelserne i lov om offentlige veje.
Retligt grundlag
Lov om offentlige veje.
Handlemuligheder
Landdistrikts-, Teknik- og Ejendomsudvalget kan vælge at anbefale overfor Økonomiudvalget og Byrådet, at der via træk fra kassen afsættes et rådighedsbeløb på 3,0 mio. kr. til etablering af adgangsvej for erhvervsområdet, alternativt kan udvalget vælge ikke at anbefale projektet.
Hvis det besluttes, at anbefale etableringen af adgangsvejen, skal det besluttes, om Vejlovens bestemmelser vedrørende vejbidrag skal tages i anvendelse eller ej. Med en beslutning om, at grundejere med nytte af vejadgangen skal betale vejbidrag, vil udgiftsfordelingen tage afsæt i størrelsen af de erhvervsarealer, der måtte få adgang via den nye adgangsvej.
Til denne sags behandling vil estimatet for en fordeling af vejbidraget kun være vejledende, da der med en beslutning om at påligne vejbidrag på alle ejendomme, der får adgang via den nye offentlige vej, skal udarbejdes en redegørelse med en eksakt fordeling af vejbidrag ved anlæg af ny offentlig vej i erhvervsområdet – Korsør Erhvervspark.
Med afsæt i de anslåede arealer for det af kommunen ejet erhvervsareal og Kodak-huset vil den skønnede fordelingsnøglen for de to parter være som følger:
Slagelse Kommune skal afholde ca. 73% af udgiften til nyt vejanlæg, svarende til ca. 2,2 mio. kr..
Ejeren af Kodak-huset skal afholde ca. 27% af udgiften til nyt vejanlæg, svarende til ca. 0,8 mio. kr.
Vurdering
Center for Teknik og Miljø anbefaler, at det overfor Økonomiudvalget og Byrådet anbefales, at der afsættes et rådighedsbeløb på i alt 3,0 mio. kr. til etablering af vejadgang for Korsør Erhvervspark og Kodak-huset.
Center for Teknik og Miljø skal påpege, at der er fordele og ulemper i forhold til påligning af vejbidrag på tilgrænsende ejendomme.
Ved at påligne vejbidrag på de ejendomme, der fremadrettet får glæde af vejanlægget, vil udgiften til anlæg af nye veje helt eller delvist skulle afholdes af de tilgrænsende ejendomme. Derved kan kommunens omkostninger til etablering af vejanlæg nedbringes.
Omvendt vil der ved påligning af vejbidrag være en risiko for, at ejere af de tilgrænsende ejendomme vil se sig uretfærdigt behandlet, med henvisning til, at denne praksis ikke har været bragt i anvendelse i en årrække.
Landdistrikts-, Teknik- og Ejendomsudvalget skal tage stilling til, om der skal pålignes vejbidrag. Hvis udvalget vælger at følge indstillingen om at påligne vejbidrag, skal vejbidraget på 0,8 mio. kr. tilføres kassebeholdningen, så nettoudgiften for kommunen vil være 2,2 mio. kr.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Der er i investeringsoversigten ikke afsat anlægsmidler til etablering af vejadgang til erhvervsområdet Korsør Erhvervspark.
I hele 1.000 kr.
Politikområde
2016
2017
2018
2019
Bevillingsønske
 
 
 
 
 
Drift
 
 
 
 
 
Anlæg
6.2
3.000
 
 
 
Afledt drift
 
 
 
 
 
Finansiering
 
 
 
 
 
Afsat rådighedsbeløb
 
 
 
 
 
Kassen
6.2
-3.000
 
 
 
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Centerchef for Teknik og Miljø indstiller,
1.    at det overfor Økonomiudvalget og Byrådet anbefales, at der ved træk fra kassen gives rådighedsbeløb og anlægsbevilling på 3,0 mio. kr. til etablering af vejadgang til Korsør Erhvervspark og Kodak-huset,
2.    at udvalget tager stilling til, om Vejlovens bestemmelser om at påligne vejbidrag bringes i anvendelse.

Beslutning i Landdistrikts-, Teknik- og Ejendomsudvalget den 2. maj 2016:
Fraværende: 
1. at anbefales.
2. at godkendes.
Kurt Rasmussen (A) kunne tilslutte sig indstillingen, men ønskede en alternativ finansiering.
Jørn Melchior Nielsen (Ø) kunne ikke tilslutte sig indstillingen.
Beslutning i Økonomiudvalget den 23. maj 2016:
Fraværende: 
Økonomiudvalget kan ikke gå ind for anbefalingen. Et mindretal bestående af V og I stemte for.
Beslutning i Byrådet den 30. maj 2016:
Fraværende: 
At 1 bortfaldt. For forslaget stemte 15, V, O og I. Imod stemte 16, A, Ø, F, FB og Tonny Borgstrøm (uden for partierne).

8. Vandsportscenter Halsskov Færgehavn (B)

8.      Vandsportscenter Halsskov Færgehavn (B)

Sagsnr.: 330-2015-12272               Dok.nr.: 330-2016-219990                                          Åbent
Kompetence: Byrådet
Beslutningstema
Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget skal, på baggrund af arkitektskitser, tage stilling til, om der fortsat skal arbejdes med planer om et vandsportscenter på Halskov Færgehavn, samt om der derfor skal søges frigivelse af midler til projektarbejdet.
Baggrund
§ 17 stk. 4 udvalget: Korsør – byen møder vandet har til formål at skabe grundlag for vækst i Korsør og nærmeste opland, herunder sikre øget tilflytning, skabe og bevare arbejdspladser og skabe gode oplevelser for både borgere og besøgende.
Udvalget har som primær opgave:
- at gennemføre udarbejdelsen af en udviklingsplan for Korsør og nærmeste opland,
- at arbejde for, at planen eller dele af planen efterfølgende prioriteres og realiseres,
- at være rådgivende udvalg for Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget i forhold til anvendelsen af de i alt afsatte 30 mio. kr., samt
- at sikre lokal forankring i både proces og løsning.
§ 17 stk. 4 udvalget: Korsør – byen møder vandet arbejder derfor bl.a. på at udvikle Færgehavnen (Halsskov) til et attraktivt sted, der kan være med til at vækste Korsør.
Først arbejdes der med at udvikle et vandsportscenter på kajen og i havnebassinet. Det er planen, at vandsportscentret skal etableres i en klasse og størrelse, der kan være med til at løfte den resterende Færgehavn op til et interessant sted for kommende investorer.
Vandsportscentret skal være et sted for: Idræt, leg, bevægelse, hygge, undervisning og formidling. Stedet skal være så stort, smukt og rummende, at det er værd at rejse for at komme til. Det skal være et visionært sted for velkendte og upcomming vandsport. Der skal være spændende hele året – både dag og aften. Styrken er det meget store udbud af aktiviteter samlet på et sted. Der skal være adgang for klubber, individuelle og cafegæster.
Den internationalt anerkendte arkitekt Julien De Smedt har, på baggrund af bl.a. workshops med vandsportsklubberne i Korsør og Slagelse samt Danmarks Idrætsforbund og alle vandsports idrætsforbundene, Musholm Feriecenter, fonde m.fl., tegnet skitser til, hvordan et kommende vandsortscenter kan se ud. Skitserne fremlægges på § 17 stk. 4 udvalgsmødet den 28. april og på Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalgets møde den 2. maj 2016.
EPM skal tage stilling til, om der fortsat skal arbejdes med projektet hen mod udarbejdelsen af et prospekt - indeholdende en business case for Færgehavnen og et estimeret driftsbudget - samt om der derfor skal søges frigivelse af midler. § 17 stk. 4 udvalget Korsør – byen møder vandet´s indstilling vil foreligge på mødet.
Prospektet forventes at kunne fremlægges for § 17,4 udvalget og Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget i september 2016, hvis der frigives midler i maj 2016. I det videre arbejde vil der blive taget højde for eventuelle politiske ønsker til tilretninger, og der vil blive arbejdet tæt sammen med brugerne, idrætsforbundene, fonde og mange flere.
Retligt grundlag
Det følger af de kommunalfuldmagtslige principper, at kommunen kan anvende midler i forbindelse med forarbejde til generel byudvikling – byudvikling er en kommunal opgave.
Handlemuligheder
Erhvervs-, Plan og Miljøudvalget kan:
- Indstille til Økonomiudvalget derefter Byrådet, at der arbejdes videre med projektet hen mod udarbejdelsen af et prospekt - indeholdende en business case for Færgehavnen og et estimeret driftsbudget, samt at der derfor skal søges frigivelse af midler til dette.
- Indstille til Økonomiudvalget og derefter Byrådet, at der ikke arbejdes videre med en del af projektet og en mindre økonomi.
- Indstille til Økonomiudvalget derefter Byrådet, at der ikke arbejdes videre med projektet.
Vurdering
Administrationen anbefaler, at der arbejdes videre med projektet hen mod udarbejdelsen af et prospekt, indeholdende en business case for Færgehavnen og et estimeret driftsbudget, samt at der derfor frigives midler. Det anbefales, at der i det videre arbejde bliver lagt stor vægt på et tæt samarbejde med brugerne, idrætsforbundene, Korsørs borgere, eventuelle fonde og investorer m.fl.
Det vurderes, at arbejdet med vandsportscentret er fint i tråd med Slagelse Kommunes idrætspolitik, som beskriver indsatser i idrætten for alle aldre og niveauer samt at idrætten som udgangspunkt kan være med til at sætte Slagelse på landkortet i form af naturturisme og outdoorcentrum.
Færgehavnens vandsportscenter er primært tænkt udendørs saltvandssted, og derfor vil det supplere projekt AquaPark i Slagelse og sammen med dette kunne være med til at løfte hele Slagelse Kommune som en sports-kommune.
Der har vist sig stor interesse for projektet blandt vandsportsklubberne i Korsør og vandsports idrætsforbundene i Danmark generelt. Der er mange af dem, der kan se potentiale i projektet. Musholm Feriecenter kan se muligheder for synergi i stedet. Lokale- og Anlægsfonden har tilkendegivet interesse i projektet, da det vil være det første af sin art i Danmark.
Det vurderes, at beliggenheden nær motorvejen og betalingsanlægget, med en fin udsigt til Storebæltsbroen og havet samt den nære beliggenhed til byen kan være med til at generere vækst i Korsør.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Der er afsat 2,0 mio. kr. på anlægsbudget 2016 under Økonomiudvalgets politikområde 1.3 Tværgående områder og initiativer til arbejdet med Korsør – Byen møder vandet. Hvis arbejdet med vandsportscentret skal fortsætte hen mod udarbejdelsen af et prospekt, indeholdende en business case for Færgehavnen og et estimeret driftsbudget mv. skal midlerne frigives. Det forventes, at arbejdet kan holdes indenfor 500.000 kr.
I hele 1.000 kr.
Politikområde
2016
2017
2018
2019
Bevillingsønske
 
 
 
 
 
Drift
 
 
 
 
 
Anlæg
1.3
500
 
 
 
Afledt drift
 
 
 
 
 
Finansiering
 
 
 
 
 
Afsat rådighedsbeløb stednr. 020575
1.3
500
 
 
 
Kassen
 
 
 
 
 
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Borger- og Udviklingsdirektøren indstiller at det overfor Økonomiudvalg og Byråd anbefales,
1.    at der arbejdes videre med projektet hen mod udarbejdelsen af et prospekt, indeholdende en business case for Færgehavnen og et estimeret driftsbudget
2.    at der meddeles anlægsbevilling på 500.000 kr. finansieret af det afsatte rådighedsbeløb på stednr. 020575 Udvikling af Korsør/Strandparken under politikområde 1.3 Tværgående områder og initiativer,
3.    at der i det videre arbejde bliver lagt stor vægt på et tæt samarbejde med brugerne, idrætsforbundene, Korsørs borgere samt eventuelle fonde og investorer m.fl.
Beslutning i Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget den 2. maj 2016:
Fraværende:  Johnny Persson (V)
Anbefales.
Beslutning i Økonomiudvalget den 23. maj 2016:
Fraværende: 
At 1 til 3 anbefales til Byrådets godkendelse.
Beslutning i Byrådet den 30. maj 2016:
Fraværende: 
At 1 til 3 godkendt.

9. Tidselbjerget, strukturplan - anmodning om midler til opstart (B)

9.      Tidselbjerget, strukturplan - anmodning om midler til opstart (B)

Sagsnr.: 330-2016-26677               Dok.nr.: 330-2016-204904                                          Åbent
Kompetence: Byrådet
Beslutningstema
Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget skal tage beslutning om, om byggemodningsprojektet for Tidselbjerget i Slagelse skal igangsættes, og om der i den forbindelse kan bevilges midler til nødvendige forundersøgelser og udarbejdelse af nødvendig strukturplan mv.
Baggrund
Byrådet vedtog den 26. maj 2015 rammelokalplan 1111 for Tidselbjerget i Slagelses nordlige udkant. Dermed blev principperne for områdets udvikling fastlagt. Efterfølgende har der vist sig at være interesse for at bygge i området: 2 private grundejere har fået udarbejdet lokalplanforslag 1157 for 60-70 rækkehuse, en privat grundejer ønsker at bygge 3 villaer, et typehusfirma har udtrykt interesse for området, og Slagelse Boligselskab har udarbejdet idéforslag til ca. 100 almennyttige boliger i form af rækkehuse. Dette betegnes tilsammen som Tidselbjerget Syd og omfatter de første 3 etaper af byudviklingen med i alt 190-200 boliger (se vedhæftede bebyggelsesplanskitse). Derefter følger en senere udvikling mod nord, hvor der vil være mulighed for at opføre i alt ca. 300 boliger i takt med at behov og efterspørgsel måtte vise sig – oprindeligt set i et 20-25-årigt perspektiv.
Udbygningen af Tidselbjerget med varieret bebyggelse i et naturskønt område og med bæredygtighed som grundtanke understøtter tiltrækningen af de målgrupper, der er beskrevet i hhv. Slagelse Kommunes Boligpolitik 2012-2020 og Bosætningsstrategi 2016. Her vil det være muligt at skabe moderne byggerier, der vil kunne dække meget forskellige boligbehov, tæt på arbejdspladser og uddannelsesinstitutioner i Slagelse by – men samtidig tæt på motorvej og hovedvejnettet, så det er let at pendle ud til arbejdspladser andre steder. De ca. 200 boliger i Tidselbjerget Syd kan forventes realiseret inden for et 5-årigt perspektiv, hvilket på nuværende tidspunkt skønnes at dække behovet for boligtilvækst i området. Dette tal ligger væsentligt over befolkningsprognosens fremskrivninger men skønnes at blive reguleret af den almindelige markedsudvikling.

Bortset fra førstnævnte rækkehusbebyggelse vil en realisering af de øvrige projekter kræve, at området byggemodnes. Dels skal infrastrukturen tilpasses de nye behov, dels skal der gennemføres et samlet LAR-projekt for hele området, og forsyningsforholdene skal forberedes. Det kræver omfattende undersøgelser at gennemføre disse forberedende delprojekter, underforstået at det kræver kommunal investering. Til gengæld ejer Slagelse Kommune store dele af arealet i området, og dermed kan opnås en indtægt ved grundsalg.

Center for Kommunale Ejendomme har udarbejdet en projekttidsplan med tilhørende notat, vedlagt som bilag, der beskriver processen frem til salg af de første kommunale byggemodninger/råjordsklumper i december 2017. Udarbejdelse af en strukturplan, indeholdende en investeringsplan, vil være rygraden i hele processen fra disponeringen, planlægningen og frem til udførelse af byggemodningen af Tidselbjerget og skal derfor udarbejdes af ekstern rådgivere i samarbejde med forvaltningen som det allerførste. Det vurderes, at udarbejdelse af en detaljeret strukturplan, med tilhørende undersøgelser, vil beløbe sig til 1.500.000,- kr. som skal tilvejebringes, før projektet kan igangsættes.
På baggrund af strukturplanen vil der senere i processen kunne ansøges om bevilling af midler til projektering og udførelse af forsinkelsesanlæg, veje, kloak og øvrig grundlæggende infrastruktur, en grundlæggende byggemodning. Her ud over skal der muligvis også søges midler til projektering og byggemodning af delområde 3, almene boliger (jf. vedlagte bebyggelsesplanskitse) og øvrige områder, der ønskes medtaget i første etape, salgsomkostninger samt evt. opkøb af jord. Størrelsen af bevillingen, der er nødvendig, kendes ikke, da forudsætningerne ikke er afklarede.
Retligt grundlag
LOV nr. 1564 af 15/12/2015, Udbudsloven, vil være gældende for indkøb af rådgiverydelsen for udarbejdelse af Strukturplanen.
Handlemuligheder
At bevilge 1.500.000,- kr. til udarbejdelse af strukturplan eller afslå den ønskede bevilling og dermed udsætte igangsættelse af Tidselbjerget til en bevilling kan gives.
Vurdering
Administrationen anbefaler at der bevilges 1.500.000,- kr. til udarbejdelse af strukturplan, med tilhørende undersøgelser. Den angivne projekttidsplan er, efter Center for Kommunale Ejendommes vurdering, det hurtigst mulige forsvarlige forløb der kan anbefales. Såfremt en bevilling ikke gives på nuværende tidspunkt, men på et senere tidspunkt, vil det udskyde salg af de første kommunale byggemodninger/råjordsklumper i dec. 2017 med min. 6 mdr. på grund af vinteren 2018.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Den ansøgte bevilling vil skulle tages af kassen, men vil dog på sigt, formodentlig kunne dækkes af indtægter fra grundsalg.
I hele 1.000 kr.
Politikområde
2016
2017
2018
2019
Bevillingsønske
 
 
 
 
 
Drift
 
 
 
 
 
Anlæg
01.05
1.500
 
 
 
Afledt drift
 
 
 
 
 
Finansiering
 
 
 
 
 
Afsat rådighedsbeløb
 
 
 
 
 
Kassen
 
1.500
 
 
 
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Centerchef for Teknik og Miljø indstiller, at det anbefales over for Byrådet
1.    at der gives en anlægsbevilling på 1.5 mio. kr. til indkøb af rådgiverydelser til udarbejdelse af strukturplan, med tilhørende nødvendige undersøgelser,
2.    at udgift 1,5 mio. kr. finansieres af kassebeholdningen
3.    at sagen sendes videre til behandling i Økonomiudvalget og Byrådet.
Beslutning i Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget den 2. maj 2016:
Fraværende:  Johnny Persson (V)
Anbefales.
Administrationen undersøger alternativ finansiering.
Beslutning i Økonomiudvalget den 23. maj 2016:
Fraværende: 
At 1 til 3 anbefales til Byrådets godkendelse.
Økonomiudvalget forventer at efterfølgende indtægter i de kommende år kan finansiere udgiften.
Beslutning i Byrådet den 30. maj 2016:
Fraværende: 
At 1 til 3 godkendt.

10. Del-anlægsregnskab over 2 mio. kr. - Tude å projekt (B)

10.   Del-anlægsregnskab over 2 mio. kr. - Tude å projekt (B)

Sagsnr.: 330-2014-12547               Dok.nr.: 330-2016-79525                                            Åbent
Kompetence: Byrådet
Beslutningstema
For anlægsprojekter, hvor bruttoudgift er større end 2 mio. kr., skal de udfærdiges særskilt anlægsregnskab. Anlægsregnskabet ledsages af regnskabsforklaring og forelægges Byrådet.
Baggrund
Center for Teknik og Miljø har udarbejdet del-anlægsregnskab for:
071550 Tude å projekt
Bevilling                                                        2.546.000 kr.
Bevilling overføres til 2016                                -472.000 kr.     2.074.000 kr.
Afholdt udgift 2015                                         2.123.663 kr.
Afholdt indtægt 2015                                          -49.341 kr.     2.074.322 kr.
Netto-merudgift                                                                            322 kr.
Naturgenopretning af Tude å er påbegyndt i 2011 og projektet forventes færdig i 2018. Der er tidligere aflagt del-anlægsregnskaber for udgifter afholdt i 2011 – 2014 med 4.954.189 kr. Med dette regnskab er aflagt for samlet sum på 7.028.511 kr. Der er overført 472.000 kr. til brug i 2016 sammen med de i budgettet afsatte 400.000 kr.
I 2015 er afholdt udgifter til primært udarbejdelse af det endelige projektmateriale, samt aflønning af projektledelsen.
Retligt grundlag
Slagelse kommunes Kasse- og Regnskabsregulativ foreskriver, at der skal aflægges anlægsregnskab.
Handlemuligheder
Ingen bemærkninger.
Vurdering
Centerchef for Teknik og Miljø anbefaler, at del-anlægsregnskabet anbefales godkendt over for Byrådet.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Ingen bemærkninger.
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Centerchef for Teknik og Miljø indstiller, at det overfor Byrådet anbefales,
1.    at del-anlægsregnskabet godkendes.
Beslutning i Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget den 2. maj 2016:
Fraværende:  Johnny Persson (V)
Anbefales.
Beslutning i Økonomiudvalget den 23. maj 2016:
Fraværende: 
Anbefales til Byrådets godkendelse.
Beslutning i Byrådet den 30. maj 2016:
Fraværende: 
Godkendt.

11. Anlægsregnskaber under 2 mio. kr. for 4. kvt. 2015 og 1. kvt. 2016 godkendt i fagudvalg (B)

11.   Anlægsregnskaber under 2 mio. kr. for 4. kvt. 2015 og 1. kvt. 2016 godkendt i fagudvalg (B)

Sagsnr.: 330-2016-32567               Dok.nr.: 330-2016-255924                                          Åbent
Kompetence: Byrådet
Beslutningstema
Byrådet skal godkende tillægsbevilling til de anlægsregnskaber under 2 mio. kr., som er godkendt i fagudvalgene i perioden oktober 2015 – marts 2016, og hvor der er et mer- eller mindreforbrug, som skal finansieres af driften eller kassen.
Baggrund
Ifølge reglerne for økonomistyring og ledelsestilsyn for Slagelse Kommune skal anlægsregnskaber med bruttoudgifter eller –indtægter på 2 mio. kr. eller derunder kun godkendes i de respektive fagudvalg. Da flere af anlægsregnskaberne har enten mer- eller mindreforbrug, som skal finansieres af driften eller kassen, skal sagerne forelægges Byrådet til godkendelse.
Der er i 4. kvt. 2015 godkendt 9 anlægsregnskaber og delanlægsregnskaber og 1. kvt. 2016 er der godkendt 2 anlægsregnskaber på under 2 mio. kr. med mer- eller mindreforbrug i fagudvalgene. Den samlede økonomi for de godkendte regnskaber er således:
                                                      4. kvt. 15    1. kvt. 16
                                                       1.000 kr.      1.000 kr.
Samlet nettoanlægsbevilling                7.739           1.265
Samlet nettoudgifter                                         1.133           1.054
Mindre forbrug i alt                             6.606              211
Heraf vedrørende delanlægsprojekter   7.039                  0
Mer-/mindre forbrug                             -433              211
I bilag 1 og bilag 2 fremgår de anlægsregnskaber med mer- eller mindreforbrug, der er godkendt i fagudvalgene for henholdsvis 4. kvt. 2015 og 1. kvt. 2016.
Retligt grundlag
Styrelsesloven og reglerne for økonomistyring og ledelsestilsyn for Slagelse Kommune.
Handlemuligheder
Ingen bemærkninger.
Vurdering
Center for Økonomi anbefaler at anlægsregnskaberne godkendes, således at alle formelle krav er opfyldt.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Ifølge reglerne for økonomistyring og ledelsestilsyn i Slagelse Kommune skal et evt. mindreforbrug tilføres kassen og et evt. merforbrug skal finansieres inden for udvalgets egen budgetramme. Anlægsregnskaber vedrørende køb/salg af jord finansieres dog altid via kassen.
Af det samlede mindreforbrug vedrører 7.039.000 kr. delanlægsprojekter, som fortsætter. For et enkelt anlægsprojekt er merforbruget på 10.000 kr. finansieret af driften, som foreskrevet i reglerne, således at der samlet er finansieret 212.000 kr. af kassen.
I hele 1.000 kr.
Politikområde
2016
2017
2018
2019
Bevillingsønske
 
 
 
 
 
Drift (Ombygning Skælskør rådhus)
06.03
-10
 
 
 
Anlæg, jf. bilag 1+2
 
222
 
 
 
Afledt drift
 
 
 
 
 
Finansiering
 
 
 
 
 
Afsat rådighedsbeløb
 
 
 
 
 
Kassen
 
-212
 
 
 
Konsekvenser for andre udvalg
Mer- eller mindreforbruget, jf. bilag 1 og 2, reguleres i fagudvalgenes anlægsrammer.
Indstilling
Økonomichefen indstiller,
1.    at Økonomiudvalget anbefaler, at Byrådet godkender mer- eller mindreforbruget på anlægsregnskaberne i bilag 1 og 2
2.    at Økonomiudvalget anbefaler, at Byrådet godkender at 212.000 kr. finansieres af kassebeholdningen og at 10.000 kr. finansieres af driften
3.    at Sagen sendes videre til behandling i Byrådet
Beslutning i Økonomiudvalget den 23. maj 2016:
Fraværende: 
Anbefales til Byrådets godkendelse.
Beslutning i Byrådet den 30. maj 2016:
Fraværende: 
At 1 til 2 godkendt.

12. Resultatet af sagsgennemgangen på det specialiserede børne- og ungeområde (B)

12.   Resultatet af sagsgennemgangen på det specialiserede børne- og ungeområde (B)

Sagsnr.: 330-2016-29526               Dok.nr.: 330-2016-230726                                          Åbent
Kompetence: Uddannelsesudvalget
Beslutningstema
Uddannelsesudvalget skal tage orienteringen af resultatet af sagsgennemgangen på det specialiserede børne- og ungeområde til efterretning samt godkende videre tids- og procesplan og anbefale Økonomiudvalget tilførsel af budget til ekstra rådgivere, konsulentbistand og forebyggelsespulje.
Baggrund
Økonomiudvalget godkendte 22. februar 2016, at den eksterne sagsgennemgang bliver varetaget af BDO. Sagsgennemgangen blev iværksat, fordi regnskab 2015 viser et merforbrug på 18,1 mio. kr., og at den forventede regnskab for 2016 viser et yderligere merforbrug på 9,5 mio. kr.
BDO fik til opgave at lokalisere mulige reduktioner på både kort og længere sigt, blandt andet ved at afdække den administrative praksis af de vedtagne serviceniveauer samt give input til ændringer.
Sagsgennemgangen har et omfang på 80 sager med foranstaltninger. Der er fokuseret på anbringelsesområdet og anvendelsen af de mest indgribende forebyggende foranstaltninger – såsom aflastning på aflastningsinstitution og mor/barn-anbringelse på døgnophold. Fordelingen er sager er:
48 anbringelsesager
· 16 i plejefamilie
· 17 i private opholdssteder
· 15 i kommunale eller regionale døgntilbud
32 sager i forebyggende foranstaltninger
· 14 i forebyggende dagforanstaltninger med højt indsatsniveau
· 15 i aflastning (børn og unge med handicap)
· 3 forældre-barn anbringelser
Derudover er der gennemført en række fokusgruppeinterviews med rådgiverne i Afdeling for Børn og Unge for at kvalificere data fra sagsgennemgangen. Interviewene har haft fokus på fire temaer: organisering/samarbejde, retningslinier/processer, faglige kompetencer og kultur.
Der har været fokus på følgende i sagsgennemgangen:
· Om der er tilstrækkelig faglig styring i selve sagsbehandlingen og hvilke udfordringer, der eventuelt ses at være i styringen
· Om der er sammenhæng mellem det udmeldte serviceniveau herunder anbringelsesgrundlag og den praksis der udøves
· Om indholdet i foranstaltningerne indholdsmæssigt og prismæssigt svarer til formålet med indsatsen
Hovedkonklusionen i rapporten er, at retningslinierne for sagsbehandlingen overordnet set er hensigtsmæssige, men at kvaliteten af den faglige styring på enkeltsagsniveau er præget af store udfordringer og mangler.
De vedtagne serviceniveauer vurderes at være relevante, men i de gennemgåede sager ses de ikke at være implementerede.
BDO ser på baggrund af analysen tre overordnede udfordringer, som i nogen grad er internt forbundne, og som får en forstærket effekt, når de kombineres.
1. Den enkelte rådgiver har ansvaret for et særdeles stort antal sager, set i lyset af tyngden og kompleksiteten af sagerne.
2. Afdeling for Børn og Unge er en organisation præget af en overlevelseskultur, hvor kvaliteten i sagsbehandlingen nedprioriteres.
3. Der er utilstrækkelig kapacitet hos den interne leverandør, Slagelse Familie Center, og dermed uforholdsmæssig lang ventetid på indsatser.
Det er BDO’s vurdering, at der er en helt grundlæggende udfordring i det forhold, at der ikke er mulighed for at arbejde forebyggende på det specialiserede børn og unge område. Kombinationen af, at der er et højt sagsantal for den enkelte rådgiver og en utilstrækkelig kapacitet hos Slagelse Familie Center, betyder, at sagerne kommer til at ligge længe i alle dele af organisationen. Det betyder, at problematikkerne omkring barnet udvikler sig yderligere og ikke længere kan håndteres med forebyggende indsatser.
Retligt grundlag
Kasse- og regnskabsregulativet.
Handlemuligheder
I relation til de tre ovenstående hovedkonklusioner opstiller rapporten en række anbefalinger:
1. Personalemæssige ressourcer
Der skal være tilstrækkelige personaleressourcer til stede. En forudsætning for, at der kan ske hyppig og målrettet opfølgning i alle sager og med udgiftsreduktioner for øje, er, at den enkelte rådgiver har den fornødne tid til rådighed for at kunne sikre tilstrækkelig styring på enkeltsagsniveau og samtidig sikre tilstrækkelig kvalitet og lovmedholdelighed i sagerne. Sagstallet i Afdeling for Børn og Unge er gennemsnitligt omkring 50 sager pr. årsværk. BDO vurderer, at dette sagstal er for højt.
2. Organisering, roller og ansvar
BDO anser det centralt, at den nye organisering af Afdeling for Børn og Unge (iværksat 1. oktober 2015)s øges færdigimplementeret med et særligt fokus på accept af roller, ansvar og kompetencer på både ledelses- og medarbejderniveau. Dette bør ske med en høj grad af leder- og medarbejderinvolvering med henblik på forankring og kulturændring.
BDO anbefaler endvidere, at der sættes fokus på at få implementeret de udarbejdede retningslinier/arbejdsgange/serviceniveauer således at målet med disse rent faktisk kan indfries.
3. Udbygning af tilbud
Det bør afsøges om (eller hvordan) Slagelse Familie Center har tilstrækkeligt fokus på progression i familierne samt et skarpt fokus på afslutning af sager, når målet i sagen er nået. Det kræver, at der udvikles en klar og tydelig praksis for anvendelse af dokumentation i arbejdet, herunder udarbejdelse af pædagogiske handleplaner og statusnotater, der er målrettet rådgivernes handleplan i henhold til SEL § 140.
Det er BDO’s umiddelbare vurdering, at det bør undersøges hvorvidt og hvordan det vil være muligt at omlægge en del af indsatserne til interne leverandører. Det anses umiddelbart for sandsynligt, at der på trods af en investering i tilbud vil kunne opnås en samlet besparelse.
Elementerne vil indgå i den tids- og finansieringsplan som fremlægges på Uddannelsesudvalgets møde den 6. juni 2016.
Vurdering
Det er administrationens vurdering, at de ovenstående anbefalinger er aktuelle og relevante, og at dette vil kræve et længerevarende udviklingsarbejde over de næste 2-3 år. Det er afgørende, at dette udviklingsarbejde også bygger på kompetenceudvikling af rådgiverne og afdelingen, og at der afsættes ressourcer til, at forandringer bliver implementeret ”håndholdt” i samarbejde med den enkelte rådgiver, gruppe og hele afdelingen. Dette udviklingsarbejde er en forudsætning for, at området over tid kan opnå økonomisk balance og faglig bæredygtighed.
Rapporten peger ikke på initiativer til en handleplan, der kan imødekomme det overførte merforbrug fra 2015. Økonomiudvalget vil derfor få forelagt forslag fra administrationen til håndtering af overført merforbrug.
BDO’s rapport peger til gengæld på, at der er behov for en tidsafgrænset budgettilførsel, således der over de næste 2-3 år kan ske de nødvendige forandringer for at skabe langvarig økonomisk balance. Desuden vurderes sagsantallet pr. rådgiver til at være for højt. For at iværksætte de nødvendige forandringer anbefaler administrationen derfor, at der allerede tilføres midler i 2016.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Administrationen vurderer, at der her og nu er brug for følgende behov for budgettilførsel. Behovene vil blive yderligere beskrevet til udvalgsmødet 6. juni 2016.
· Tilførsel af 10 rådgivere, svarende til 2 mio. kr. i 2016 og derefter 4,5 mio. kr. årligt. Det forventes herved, at sagstallet kan reduceres til 30-40 sager pr. rådgiver. Dermed kan der tages hyppigere og mere målrettet hånd om den enkelte sag.
· Tilførsel af ressource til konsulentbistand med 0,5 mio. kr. i 2016 og 2017, som kan understøtte den nødvendige forandring samt kvalitets- og kompetenceopbygning.
· Etablering af 1-årig forebyggelsespulje på 5 mio. kr., således at der allerede i 2016 kan igangsættes tidlige indsatser for udsatte børn og unge.
Frem mod budgetforhandlingerne udarbejdes en opdateret perspektivanalyse som grundlag for at vurdere den samlede økonomi på Børne og Ungeområdet fra 2017. Rapporten forelægges politisk til august.
I mio. kr.
Politikområde
2016
2017
2018
2019
Bevillingsønske
 
 
 
 
 
Drift (Sagsbehandlere)
1.2
2,0
4,5
4,5
4,5
Drift (Konsulentbistand)
1.2
0,5
0,5
 
 
Drift (Forebyggelsespulje)
8.4
5,0
 
 
 
Finansiering
 
 
 
 
 
Kassen
1.4
-7,5
-5,0
-4,5
-4,5
Konsekvenser for andre udvalg
Rapporten skal behandles på Økonomiudvalget.
Indstilling
Centerchef for Børn og Familie indstiller,
1.    at Resultatet af sagsgennemgangen tages til efterretning.
2.    at Udvalget godkender, at der på udvalgsmødet d. 6. juni 2016 bliver forelagt en samlet tidsplan i relation til den fremadrettede udvikling af området.
3.    at Forslag til tillægsbevillinger til rådgivere, konsulentbistand til implementering af anbefalinger samt 1-årig forebyggelsespulje godkendes.
Beslutning i Uddannelsesudvalget den 2. maj 2016:
Fraværende: 
Første til og med tredje "at" godkendes.
Tredje "at" bliver oversendt til Økonomiudvalget med Uddannelsesudvalgets anbefaling om, at forslag til tillægsbevillinger til rådgivere, konsulentbistand til implementering af anbefalinger samt 1-årig forebyggelsespulje godkendes.
Beslutning i Økonomiudvalget den 23. maj 2016:
Fraværende: 
Troels Christensen(I) stillede følgende forslag:
Med reference til indstillingspunktet om tilførsel af 10 nye medarbejdere - ønsker LA at præcisere, at ekstrabevillingen hertil primært skal findes ved besparelser på rådhuset, herunder ikke mindst de mange interne konsulenter. Videre ønskes en særskilt evaluering af ledelsesforholdene på området, herunder tilbagemeldingerne til direktionen og det politiske system samt forslag til nødvendige handlinger. Forslaget blev ikke sat til selvstændig afstemning, da det var indeholdt i senere forslag fra A.
A stillede følgende ændringsforslag til At 3:
"Anbefales til Byrådets godkendelse. Udvalget vil på næste møde vedtage konkrete finansieringsforslag for 2016, men beslutter allerede nu, som en del af finansieringen i 2016 og fremover, at nedlægge "Kommunikation og Marketing" afdelingen med det samme, således at der både spares mindst en chefstilling samt betydelige udgifter til annoncering, og således at afdelingens kerneopgaver decentraliseres.
Desuden vil udvalget tage initiativ til nedlæggelse af et antal administrativt prægede stillinger på rådhuset og i centraladministrationen, herunder interne konsulenter. Udvalget forventer således, at finansieringen fra og med 2017 kan findes ved besparelser, idet disse besparelser fastlægges endeligt i forbindelse med budget 2017 drøftelserne.
Udvalget bemærker, at det i rapporten fra BDO nævnes, at politisk fokus på enkelte sager i nogen grad præger prioriteringen af sagerne i afdelingen, og udvalget understreger i den sammenhæng på det kraftigste, at politisk fokus på enkelte sager ikke må medvirke til en opprioritering af sådanne sager fremfor andre enkeltsager. Udvalget bemærker desuden, at der vil blive lagt politisk vægt på, at de i BDO-rapporten nævnte sagsområder i højere grad skal udføres tæt på borgerne, herunder at medarbejdere inkl. myndighedskompetencer knyttes meget mere direkte til indsatser overfor de berørte familier i relevante skoler og daginstitutioner."
Anbefales til Byrådets godkendelse. For stemte A og I, imod stemte V og Michael Gram.
V og Michael Gram anbefalede At 3 og at finansieringen drøftes i Forligskredsen forud for behandlingen i Byrådet.
Beslutning i Byrådet den 30. maj 2016:
Fraværende: 
At 1 til 3 godkendt.
Byrådet godkender, at der meddeles tillægsbevillinger til rådgivere, konsulentbistand og forebyggelsespulje i 2016 - i alt 7,5 mio. kr.
Tillægsbevillingen finansieres via merindtægter og mindreforbrug på henholdsvis:
3,0 mio. kr. fra enhed 21002 overhead på takstfinansierede områder i 2016
1,6 mio. kr. fra enhed 32010, sted nr. 018004 ydelsesstøtte i 2016
samt med 2,9 mio. kr. der tidligere er tilført kassen via overførte midler fra Økonomiudvalget fra 2015 til 2016, Byrådet beslutning fra den 29. marts 2016.
Byrådet beder borgmesteren om, i sit budgetforslag for 2017-2020, at fremkomme med forslag til bevillinger på området i budgetperioden 2017-2020, således at der skitseres en samlet løsning for området med fokus på tidlig forebyggelse, decentrale indsatser, resultatforventninger, evalueringer og finansieringen for hele budgetperioden.

13. Økonomisk politik for Slagelse Kommune (2016) (B)

13.   Økonomisk politik for Slagelse Kommune (2016) (B)

Sagsnr.: 330-2016-30363               Dok.nr.: 330-2016-237211                                          Åbent
Kompetence: Byrådet
Beslutningstema
Byrådet skal godkende forslag til justering af Slagelse Kommunes økonomiske politik.
Baggrund
Byrådet vedtog den 25. august 2014 Økonomisk politik for Slagelse Kommune. Politikken indeholder mål indenfor følgende fokusområder:
- Økonomisk råderum
- Ordinært driftsresultat
-  Anlægsinvesteringer
- Likviditet
- Langfristet gæld
Målene blev formuleret som trafiklys:
- ”rød” signalerer et pres på økonomien som bør ændres,
- ”gul” signalerer, at økonomien er tilfredsstillende men uden rum for nye tiltag, mens
- ”grøn” betyder, at der rum for udvikling
For to af fokusområderne, Anlægsinvesteringer og Likviditet har det vist sig at der er behov for justering af opgørelsesmetode og dermed også for rammerne for vurdering af områderne.
I den nuværende Økonomiske politik opgøres anlægsinvesteringerne netto. Det betyder at indtægter fra salg af jord og bygninger trækkes fra, når niveauet for anlægsinvesteringer opgøres. Vurderingen af hvorvidt anlægsniveauet er på et niveau hvor der er ”pres på økonomien” eller ”Rum for udvikling” bliver dermed negativt påvirket, hvis der budgetteres med indtægter fra salg.
Måltallene for fokusområdet Likviditet omhandler ”udisponeret gennemsnitlig kassebeholdning”. Udisponeret gns. kassebeholdning er hverken et officielt eller konkret defineret nøgletal. Nøgletallet kan således fortolkes og opgøres på flere måder. Med udgangspunkt i samme budget eller status kan der derfor være forskellige konklusioner i forhold til måltallet for likviditet.
Retligt grundlag
Styrelsesloven og Budgetloven
Handlemuligheder
Byrådet kan vælge at ændre på opgørelsesmetoderne for de to måltal Anlægsinvesteringer og Likviditet, således at de bliver mere retvisende i forhold til vurderingen af rammerne for de kommende års budgetter og løbende økonomistyring.
Anlægsinvesteringer kan fremadrettet opgøres brutto og måltallene for udgifter til anlægsinvesteringer kan fastholdes på de nuværende grænser ”over 125 mio. kr. ”, ”mellem 100 og 125 mio.kr.” og ”under 100 mio. kr.”.
Likviditeten kan opgøres efter 365-dages reglen, som er et officielt nøgletal for opgørelse af kommunens likviditet. Måltallene foreslås at være ”over 160 mio.kr.” – grøn, ”mellem 160 og 120 mio.kr.” – gul og ”under 120 mio.kr.” – rød.
Byrådet kan alternativt vælge at fastholde opgørelsesmetoder og måltal i den Økonomiske Politik, sådan som det blev vedtaget i 2014.
Vurdering
Center for Økonomi vurderer at den foreslåede ændring af opgørelsen af de to fokusområder vil give et mere retvisende billede af rammerne for kommunens budgetlægning og økonomistyring, idet der ikke vil være tvivl om hvad måltallene indeholder.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Politikken har ikke direkte økonomiske og personalemæssige konsekvenser. Den faktiske økonomiske udvikling og udmøntningen af politikken i praksis vil afgøre de økonomiske og personalemæssige effekter.
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger
Indstilling
Konst. kommunaldirektør indstiller,
1.    at De foreslåede ændringer i opgørelsen af hhv. Anlægsinvesteringer og Likviditet indarbejdes i den Økonomiske Politik for 2016
Beslutning i Økonomiudvalget den 23. maj 2016:
Fraværende: 
A fremsatte forslag til ændret indstilling:
"Socialdemokraterne kan støtte de indstillede ændringer for så vidt angår anlægsinvesteringer.
Socialdemokraterne kan ikke støtte indstillingen for så vidt angår opgørelsen af likviditeten. Den indtil nu anvendte opgørelse viser en negativ disponibel likviditet ved udgangen af regnskabsåret 2015, og det er et uheldigt signal, at måltallet droppes, samtidig med at der nu viser sig en negativ likviditet.
En økonomisk politik alene baseret på det bagudskuende 365-dages likviditetsgennemsnit vil ikke i tilstrækkelig grad afspejle den aktuelle likviditetsudvikling og er derfor ikke egnet som et styringsredskab, når der er stærkt og konstant faldende likviditet, som det har været tilfældet i Slagelse Kommune de sidste par år, hvor den gennemsnitlige likviditet er faldet fra ca. 600 mio. kr. ved begyndelsen af 2014 til forventeligt ca. 280 mio. kr. ved udgangen af 2016.
Socialdemokraterne opfordrer derfor til at den eksisterende opgørelse af den disponible likviditet bibeholdes."
For stemte A. Imod stemte, I, V og Michael Gram.
At 1 anbefales til Byrådets godkendelse. For stemte V, I og Michael Gram, imod stemte A.
Beslutning i Byrådet den 30. maj 2016:
Fraværende: 
Socialdemokratiet stillede ændringsforslag f.s.v. angik opgørelsen af likviditeten. Det blev foreslået at den eksisterende opgørelse af den disponible likviditet bibeholdes samtidig med 365-dages likviditetsgennemsnittet.
For stemte 11 (A), imod stemte 17 (V, O, I, FB og Tonny Borgstrøm (uden for partierne)), 3 undlod at stemme (Ø og F). Forslaget bortfaldt.
At 1 vedrørende anlægsinvesteringer og likviditet godkendt.

14. Indkøbspolitik (B)

14.   Indkøbspolitik (B)

Sagsnr.: 330-2014-34343               Dok.nr.: 330-2016-247834                                          Åbent
Kompetence: Byrådet
Beslutningstema
Godkendelse af ændringer i bilag til den eksisterende indkøbspolitik.
Baggrund
Byrådet valgte ved godkendelse af nuværende indkøbspolitik i august 2014, at vedtage en indkøbspolitik som sætter den retning som byrådet ønsker for området. For at gøre indkøbspolitikken operationel, valgte Byrådet samtidigt med politikken at godkende 5 understøttende bilag.
Efter Folketingets vedtagelse af ny Udbudslov og ændringer i den danske tilbudslov, skal der foretages nogle ændringer i Slagelse Kommunes indkøbspolitik, eller mere præcist i nogle af de til indkøbspolitikken tilhørende bilag.
Sagen var på Økonomiudvalgets møde den 18. januar 2016 i forhold til godkendelse af proces for ændringer i politikken/bilagene, herunder høring i det eksterne samarbejdsudvalg for Bygge- og anlægsopgaver.
Den nye udbudslov indeholder ikke ændringer der påvirker Slagelse Kommunes indkøbspolitik, hvorfor der alene lægges op til at nogle af bilagene ændres.
Forslag til ændringer i de understøttende bilag har været behandlet i det eksterne samarbejdsudvalg for bygge- og anlægsopgaver i marts måned. Udvalget havde et par enkelte bemærkninger der nu er indarbejdet i de nye bilag. Det skal videre oplyses, at bilagene efterfølgende layoutmæssigt er ændret. Formålet med ændring i layout er at få beskrevet de nye forhold i den nye udbudslov som er forskellig fra tidligere.
Det er derfor vigtigt, at der i bilagene, der jo danner en del af det operationelle grundlag for et indkøb, foretages en præcisering af de ændringer der især er omkring køb på under/over 500.000 kr., herunder en præcisering af de almindelige forvaltningsretsregler.
Den tidligere lovgivning opererede med 2 elementer for køb under/over 500.000 kr. Den nye lov arbejder i stedet med 3 elementer, nemlig køb over/under 500.000 kr., men samtidigt skal købet vurderes i forhold til om det har grænseoverskridende interesse. Vurdering af køb med eller uden grænseoverskridende interesse gælder alle køb optil EU-tærskelværdien, for køb over tærskelværdien (1.558.409 kr.) sker købet via offentligt udbud, jf. udbudsloven.
Der er derfor reelt tale om, at den nye udbudslov i højere grad end de gamle regler, regulerer hvordan indkøb skal foretages. Dette er en væsentlig pointe, al den stund, at den nye udbudslov har kommunikeret en lempelse på netop køb under EU-tærskelværdien.
Det skal videre nævnes, at der pågår et arbejde på udvikling af en CSR-strategi for Slagelse Kommune. Denne strategi kan få indvirkning på indkøbspolitikken. Det anbefales i den forbindelse, at afvente godkendelse af en CSR-strategi forinden der eventuelt foretages ændringer i forhold hertil.
Retligt grundlag
Udbudsloven og den danske tilbudslov.
Handlemuligheder
Som nævnt ovenfor foreslås alene ændringer i nogle af bilagene til indkøbspolitikken.
Nedenfor nævnes alle fem bilag med angivelse af hvor der er ændringer:
Retningslinjer for køb af tjenesteydelser – Ændringer foretaget, vedlægges som bilag.
Retningslinjer for køb af varer – Ændringer foretaget, vedlægges som bilag.
Retningslinjer for køb af bygge- og anlægsopgaver – Alene ændringer af tærskelværdi for EU-udbud, bilag vedlægges.
Konkurrencestrategi – Ingen ændringer
Sociale klausuler mv. – evt. ændringer afventer vedtagelse af en CSR-strategi for Slagelse Kommune.
Vurdering
Det anbefales at godkende forslag til ændringer.
Det skal bemærkes, at der for køb af tjenesteydelser og for køb af varer er foretaget ændringer i forhold til køb for over-/ under 500.000 kr., idet der foretages en vurdering om købet er med eller uden grænseoverskridende interesse. Det er en ændring i forhold til vurdering af hvordan en tjeneste eller en vare indkøbes. De vedlagte bilag indeholder disse forhold. Det skal dog bemærkes, at de overordnede principper om køb uden klar grænseoverskridende interesse på under 500.000 kr. (de fremgår af kolonne 1 i køb af varer og køb af tjenesteydelser) er fastsat i de almindelige forvaltningsretsregler. Det vurderes at sådanne køb yderligere kan operationaliseres ved udarbejdelse af en administrativ vejledning. Det skal derfor foreslås, at der udarbejdes en administrativ vejledning for disse køb. Det skal bemærkes at mange af Slagelse Kommunes indkøb ligger i den kategori, det er derfor vigtigt, at der er en vejledning at støtte sig op af.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Ingen yderligere bemærkninger
Konsekvenser for andre udvalg
Udbudsloven, den danske tilbudslov, Slagelse Kommunes indkøbspolitik samt understøttende bilag gælder for hele organisationen.
Indstilling
Konst. kommunaldirektør indstiller,
1.    at Ændringer som følge af ny udbudslovgivning alene foretages i de relevante understøttende bilag til Indkøbspolitikken,
2.    at Der udarbejdes efterfølgende en administrativ vejledning til brug for køb uden grænseoverskridende interesse på under 500.000 kr.
3.    at Eventuelle ændringer i indkøbspolitik og understøttende bilag, som følge af vedtagelse af en CSR-strategi, afventer beslutning heraf.
Beslutning i Økonomiudvalget den 23. maj 2016:
Fraværende: 
At 1 til 3 anbefales til Byrådets godkendelse.
Beslutning i Byrådet den 30. maj 2016:
Fraværende: 
At 1 til 3 godkendt med bemærkning om, at Byrådets tidligere vedtagne retningsliner vedrørende sociale klausuler fortsat er gældende.

15. Kollektiv Trafik - Movias regnskab 2015 for Slagelse Kommune (B)

15.   Kollektiv Trafik - Movias regnskab 2015 for Slagelse Kommune (B)

Sagsnr.: 330-2016-27176               Dok.nr.: 330-2016-210898                                          Åbent
Kompetence: Byrådet
Beslutningstema
Movias regnskab for 2015 vedrørende Slagelse Kommune viser, at der for Slagelse Kommunes vedkommende vil ske en efterregulering i form af en merbetaling. Sagen forelægges af hensynet til finansiering af det manglende bidrag.
Baggrund
Center for Teknik og Miljø har fra Movia modtaget regnskabet for 2015. Regnskabet er godkendt af Movias bestyrelse på bestyrelsesmødet den 25. februar 2016.
For budgetområdet ”231002 – Buskørsel” viser regnskabet en efterregulering, som er forskellen mellem det betalte tilskud i 2015 og regnskabet, der betyder, at Slagelse Kommune vil modtage en faktura i størrelsesordenen 5,053 mio. kr. Efterreguleringen forfalder til betaling januar 2017. Med det nuværende budget for overslagsåret 2017 vil efterreguleringen medføre et merforbrug på ca. 4,0 mio. kr.
I foråret 2015 blev Center for Teknik og Miljø gjort bekendt med, at der kunne forventes en merbetaling i 2017 på mellem 5,0 og 6,0 mio. kr. for kørsel i året 2015. Merudgiften opstår med baggrund i, at Movia får mere valide trafiktællinger, som viser, at det hidtidige beregningsgrundlag på passagertrafikken for Slagelse Kommune har været overestimeret.
Foranlediget af blandt andet ny lovgivning for den kollektive bustrafik skete der en omfordeling af udvalgte buslinjer sammen med det forhold, at kommunerne fra og med 2016 skulle betale administrationsomkostninger. Dette forhold havde den konsekvens, at Slagelse Kommunes udgift til kollektiv bustrafik fra om med 2016 ville blive 2,8 mio. kr. dyrere med det på daværende tidspunkt fastsatte serviceniveau. Dette forhold medførte, at der i forbindelse med behandlingen af budgettet for 2016 blev besluttet at foretage servicereduktioner med en årlig virkning på skønnet 3,4 mio. kr.
Det samlede regnskab 2015 for politikområde 0159 Vej og Trafik viser et samlet mindreforbrug for 2015 på 3,121 mio. kr. Heraf er der i 2015 givet tilsagn på i alt 1,6 mio. kr. til indkøb og etablering af count down-moduler til en del stoppesteder. Da count down-modulerne først monteres i 2016, er der ikke afholdt udgifter i 2015.
Den samlede overførsel fra 2015 til 2016 på 3,121 mio. kr. er placeret på 231002 Buskørsel. Heraf er 1,6 mio. kr. som nævnt disponeret til count down-moduler og restbeløbet på 1,521 mio. kr. supplerer 2016-budgettet til buskørsel. Bilaget ”20160420 Kollektiv trafik – Økonomisk overblik” giver en sammenstilling for årene 2015 til 2017.
Movias Estimat 1 2016 – Slagelse Kommune
Movia har netop offentliggjort deres første estimat for 2016. For Slagelse Kommunes vedkomne viser det en positiv udvikling på særligt ruterne 901, 902 og 903. Estimat skønner, at Slagelse Kommunes udgift for 2016 vil blive ca. 3,65 mio. kr. mindre en først antaget. Dog har Movia anført det forbehold, at de på grund af forsinkelse på nyt økonomisystem, har valgt at bygger estimatet på to måneder ældre bogføringer end normalt, hvilket mindsker estimatets kvalitet, især hvad angår linjeindtægter. Movia meddeler, at der udarbejdes et halvårsregnskab for 2016, så data i deres nye system kvalitetssikres i god tid inden regnskabsaflæggelsen.
Retligt grundlag
Ingen bemærkninger.
Handlemuligheder
Movias regnskab 2015 for Slagelse Kommune tages til efterretning.
Udvalget skal yderligere forholde sig til den i regnskabet anførte efterregulering for Slagelse Kommune.
Det kan vælges, at meromkostningen til den kollektive bustrafik for 2015 afholdes på driftsområdet ”231002 – Buskørsel” i 2017. Dette vil medføre et forventet samlet merforbrug på driftsområdet i 2017. Alternativt kan udvalget overfor Økonomiudvalget og Byrådet anmode om, at merudgiften til kollektiv trafik dækkes ind af ”kassen”.
Model 1: Efterreguleringen afholdes af 231002 Buskørsel i 2017
Hvis det vælges, at efterreguleringen for 2015 skal afholdes på 231002 – Buskørsel i 2017 og at der køres videre med det nugældende serviceniveau på kollektiv buskørsel, vil der, som det fremgår af bilaget ”20160420 Kollektiv trafik – Økonomisk oversigt”, kunne forventes et merforbrug i 2017 på ca. 4,0 mio. kr. Med denne model skal det godkendes, at politikområdet kan have et estimeret merforbrug på 4,0 mio. kr. i 2017.
Model 2: Merforbruget i 2017, som følger af efterregulering, ønskes dækket af kassen i 2017
Hvis udvalget vælger at bede Økonomiudvalget og Byrådet om, at det forventede merforbrug i 2017 på ca. 4,0 mio. kr. dækkes af kassen i 2017, vil der på 231002 Buskørsel kunne fortsættes med det nuværende serviceniveau. Hvis der skal foretages ændringer i forbindelse med trafikbestillingen for 2017, vil dette kun være muligt indenfor den afsatte budgetramme.
Model 3: Efterregulering dækkes ved servicereduktioner på det kollektive busnet i 2017
Hvis det vælges, at efterreguleringen for 2015 skal dækkes ved servicereduktioner på den kollektive trafik, er det Center for Teknik og Miljøs vurdering, at det vil få vidtrækkende konsekvenser for dele af den kollektive bustrafik i kommunen. Dette ud fra den betragtning, at der ved trafikbestillingen til 2016 blev reduceret køreplantimer for en skønnet samlet sum på 3,4 mio. kr. Center for Teknik og Miljø har overfor Movia meddelt, at der tidligst kan afgives Trafikbestilling for 2017 den 7. juni 2016, hvis det besluttes, at efterreguleringen skal findes ved servicereduktioner. Til dette meddeler Movia, at det må forventes, at der ikke kan findes fuld udnyttelse i 2017, hvis trafikbestillingen kommer senere end den 4. maj 2016.
Vurdering
Center for Teknik og Miljø vil anbefale, at Movias regnskab 2015 for den kollektive bustrafik i Slagelse Kommune tages til efterretning. Vedrørende finansiering af efterreguleringen i 2017 anbefales model 1.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Regnskab 2015 for kollektiv trafik for Slagelse Kommune – 231002 Buskørsel – er anført herunder:
Slagelse Kommune
Lokale busruter
Handicap- kørsel
Flex-tur
Ydelse rejsekortlån
Total beløb i
1.000 kr.
Kr.
Kr.
Kr.
Kr.
Kr.
Movias regnskab 2015 for Slagelse Kommune
45.645
2.084
2.247
1.068
51.008
Aconto indbetalinger 2015 + Handicapkørsel og Flextur
40.375
2.132
2.361
1.087
45.955
Efterregulering 2015 (merforbrug) 1)
 
 
 
 
5.053
1) Efterreguleringen for 2015 skal afholdes af budgettet i 2017.
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Centerchef for Teknik og Miljø indstiller,
1.    at regnskab 2015 for kollektiv trafik tages til efterretning,
2.    at finansieringen af efterreguleringen for 2015 i 2017 sker ved et bevilliget merforbrug med tilnærmelsesvis udligning i 2018 – model 1,
3.    at sagen videresendes til behandling i Økonomiudvalget og Byrådet.
Beslutning i Landdistrikts-, Teknik- og Ejendomsudvalget den 2. maj 2016:
Fraværende: 
Det seneste estimat fra Movia viser, at underskuddet er reduceret fra 4 mio. kr. til 0,9 mio. kr.. Nyt bilag vedlægges sagen.
Udvalget anbefaler model 1.
Beslutning i Økonomiudvalget den 23. maj 2016:
Fraværende: 
At 1 til 3 anbefales til Byrådets godkendelse.
Beslutning i Byrådet den 30. maj 2016:
Fraværende: 
At 1 til 3 godkendt.

16. Kontrakt mellem Røde Kors og Slagelse Kommune (B)

16.   Kontrakt mellem Røde Kors og Slagelse Kommune (B)

Sagsnr.: 330-2016-18088               Dok.nr.: 330-2016-260795                                          Åbent
Kompetence: Byrådet
Beslutningstema
Byrådet vedtog på sit møde den 29. marts 2016, at kontrakt mellem Røde Kors og Slagelse Kommune om ydelser til asylansøgere, skulle forelægges økonomiudvalget med indstilling til byrådet.
Baggrund
Røde Kors og Slagelse Kommune har efterfølgende udarbejdet forslag til kontrakt.
Kontrakten omhandler følgende ydelser:
Dagtilbud i børnehave til 3-5 årige asylansøgende børn.
Skole- og fritidstilbud til 6-16 årige asylansøgende børn.
Der er pt. 17 børnehavebørn og 66 skolebørn.
Grundlaget for kontraktens udarbejdelse er asylaftalekontrakt 2015 – Udlændingestyrelsen og Røde Kors samt operatørkontrakt 2016 – Udlændingestyrelsen og Røde Kors samt de muligheder Slagelse Kommune har tilbudt i forhold til håndtering af opgaver for Røde Kors.
Kontrakten træder i kraft den 1. juni 2016. Kontraktstart ligger helt op til byrådets behandling af sagen. Det betyder en del fleksibilitet og samarbejde mellem parterne, hvilket begge parter er indstillet på.
Som nævnt drejer ydelserne/opgaverne sig om dagtilbud til børnehavebørn samt skole- og fritidstilbud til skolebørn. Dagtilbudsopgaven vil blive varetaget af et antal børnehaver i Korsør, dog med opstart af ordningen i ’Gæstehuset’ også placeret i Korsør. Det forventes at dagtilbudsordningen kan starte op omkring den 15. juni 2016.
For så vidt angår undervisningsdelen og dele af fritidsdelen vil denne opgave blive varetaget af Eggeslevmagle Skole. Opstart sker for alle skolebørn på Eggeslevmagle Skole den 1. juni 2016, idet Røde Kors yder bistand til dele af undervisningen i opstartsperioden.
Afregning er aftalt på en sådan måde, at Slagelse Kommune bliver afregnet på samme grundlag som Røde Kors bliver afregnet af udlændingestyrelsen. Det vil sige der afregnes pr. dag pr. barn, månedsvis bagud. I den takst Slagelse Kommune modtager, skal alle udgifter til henholdsvis dagtilbud samt til skole- og fritidstilbud afholdes. Der er indarbejdet et overhead sådan, at udsving i antal børn samt eventuelle ekstraomkostninger kan afholdes af takstbeløbet. Denne afregningsmodel er valgt af hensyn til at begrænse administrative og bureaukratiske ansøgningsprocedurer mellem parterne.
Det bemærkes at udgiften til transport fra Asylcenter til skole afholdes af Røde Kors udover afregningstaksten.
Kontrakten er i udgangspunktet gældende så længe Asylcenter Korsør er i drift som Asylcenter. Kontrakten mellem parterne fornyes årligt i henhold til årets takster på Finanslov og Røde Kors operatørkontrakt med Udlændingestyrelsen. Den foreliggende kontrakt er derfor gældende fra 1. juni – 31. december 2016.
Retligt grundlag
Asylaftalen samt det grundlag som aftalen mellem Udlændingestyrelsen og Røde Kors er baseret på.
Handlemuligheder
Det foreliggende forslag til kontrakt er efter begge parters mening et godt grundlag for et fremtidigt samarbejde. Der foreslås derfor ikke andre handlingsmuligheder.
Det skal dog foreslås, at administrationen bemyndiges til at forny kontrakten, så længe indholdet i ydelserne er de samme som anført i forslag til kontrakt.
Vurdering
Administrationen anbefaler at byrådet godkender forslag til kontrakt.
Det skal bemærkes, at der oprettes selvstændige konti til håndtering af udgifter og indtægter på henholdsvis dagtilbud fællesudgifter/indtægter samt på Eggeslevmagle Skole.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Udgangspunktet for aftalen er at udgifter og indtægter set over kontraktperioden går i 0. Aftalen er forbundet med ansættelse af ekstra personale i dagtilbuddene i Korsør samt på Eggeslevmagle Skole.
Der forventes en omsætning i 2016 på ca. 4,7 mio.kr. incl. bustransport.
Konsekvenser for andre udvalg
De ydelser Slagelse Kommune skal levere ligger inden for Uddannelsesudvalgets ressort.
Indstilling
Uddannelsesdirektøren indstiller,
1.    at Forslag til kontrakt mellem Røde Kors og Slagelse Kommune om ydelser til asylansøgere (dagtilbud samt skole- og fritidstilbud) godkendes
2.    at Der meddeles tillægsbevilling til politikområde 8.01 skoler på 4.050.000 kr.
3.    at Der meddeles negativ tillægsbevilling til politikområde 8.1 Uddannelse på 4.050.000 kr.
4.    at Der meddeles tillægsbevilling på 650.000 kr. til politikområde 8.2 Dagtilbud
5.    at Der meddeles negativ tillægsbevilling på 650.000 kr. til politikområde 8.2 Dagtilbud
6.    at Administrationen bemyndiges til at forny kontrakten så længe ydelserne er de samme som fremgår af det foreliggende forslag til kontrakt.
Beslutning i Økonomiudvalget den 23. maj 2016:
Fraværende: 
At 1 til 6 anbefales til Byrådets godkendelse.
Beslutning i Byrådet den 30. maj 2016:
Fraværende: 
At 1 til 6 godkendt. For stemte 27, V, A, I, Ø, F, og FB. Imod stemte 3, O. Tonny Borgstrøm (udenfor partierne) undlod at stemme.
V stillede forslag om et nyt at 7 - at der halvårligt evalueres på økonomi og kapacitet.
For stemte 14, V, O og FB, imod stemte 17, A, Ø, F, I og Tonny Borgstrøm (udenfor partierne).
O stillede forslag om et nyt at 8 - at aftalen mellem Røde Kors og Slagelse Kommune som minimum følges op hvert halve år for herved at sikre, at Slagelse Kommune ikke har nogle eller får nogle udgifter forbundet med aftalen, heller ikke forbrug af administrative ressourcer.
For stemte 3, O. Imod stemte 16, A, Ø, F, I og Tonny Borgstrøm (uden for partierne). 12 undlod at stemme, V og FB. Forslaget bortfaldt.

17. Ansøgning om deltagelse i frikommuneforsøg 2016-2019

17.   Ansøgning om deltagelse i frikommuneforsøg 2016-2019

Sagsnr.: 330-2016-7439                 Dok.nr.: 330-2016-254459                                          Åbent
Kompetence: Byrådet
Beslutningstema
Byrådet skal beslutte, om Slagelse Kommune skal søge om at blive frikommune i den kommende frikommunerunde.
Byrådet skal i givet fald også beslutte om der ønskes frikommuneforsøg ud fra alle de foreslåede temaer eller enkelte af dem.
Baggrund
Økonomiudvalget besluttede på møde den 22. februar, at der administrativt skulle arbejdes med forberedelse af ansøgning om deltagelse i statens frikommuneforsøg 2016-2019. Økonomiudvalget ønskede, at der blev arbejdet videre på muligheden for samarbejde med andre kommuner, herunder f.eks. med temaer som kystsikring, lokalråd, nemmere tilladelser i landdistrikter og Offentlig-privat samarbejde (OPS). Endvidere ønskede udvalget afdækket, om tidligere frikommuneforsøg har givet merværdi svarende til indsatsen. Udvalget ønskede, at der blev arbejdet videre med sag til godkendelse i Byrådet vedrørende frikommuneforsøg 2016-2019.
Erfaringer fra tidligere frikommuneforsøg:
Pjecen ”9 kommuners erfaringer som frikommune” er udarbejdet af Indenrigsministeriet som opsamling på frikommuneforsøg 2012-2015. Blandt konklusionerne på frikommuneforsøg 2012-2015 er følgende udsagn:
· Styrker samarbejdet mellem kommunerne også på områder med faglige udfordringer som ligger ud over frikommuneforsøgene
· Når kommunerne sættes fri for proceskrav skabes der engagement og nytænkning blandt medarbejderne og højere udnyttelse af frihedsgraderne.
· Erfaringer fra frikommuneforsøg om byzonetilladelser har givet muligheder for hurtigere og mindre sagsbehandling, og mere præcis og forståelig kommunikation mellem kommunen og borgerne.
· Erfaringer fra forsøg hvor kommunen blev frigjort fra regler om skoledistrikter har kommunen kunne håndtere presset på kapaciteten på nye og mere effektive måder, og dette uden at det er gået ud over tilfredsheden hos borgerne.
· Mere kvalitet for pengene
· Større fleksibilitet
· Bedre tilpasning af forløb til den enkelte borger, ikke så meget autopilot
· Når kommunerne får mulighed for at bøje reglerne og tilpasse dem de enkelte sager opleves generelt en større tilfredshed blandt borgerne.
Pjecen er vedlagt denne sag som bilag.
Den videre proces:
Hvis det besluttes at gå videre med en eller flere ansøgninger, så vil administrationen i samarbejde med de øvrige netværkskommuner udarbejde ansøgning til Social- og Indenrigsministeriet senest den 1. juni 2016 hvor der er deadline for ansøgning til kommunenetværket. For de ansøgninger som godkendes af ministeriet, vil der være deadline for de helt konkrete projektansøgninger 1. november 2016, 1. maj 2017 og 1. november 2017. Formålet med den første ansøgning er således hovedsageligt at blive tildelt frikommunestatus på de ønskede områder.
Det foreslås, at der ansøges om deltagelse i Frikommuneforsøget på følgende områder:
1. Det specialiserede socialområde - ”Botilbud skal matche borgernes behov” (netværk med Næstved, evt. også Århus)
Borgere visiteret til boliger efter Almenboliglovens § 105, indgår en lejekontrakt med boligselskabet. Det betyder, at det udelukkende er udlejer, der kan opsige borgeren under særlige betingelser, mens den visiterende myndighed, kommunen, ingen mulighed har for at flytte borgeren til en boligform, der matcher borgerens behov.
I frikommuneforsøget ønsker Slagelse at udfordre Bekendtgørelse af lov om leje af almene boliger LBK nr. 228 af 9. marts 2016, således at kommunen kan ophæve lejekontrakten, når borgerens behov ikke længere kan dækkes i den visiterede boligform.
2. Kystbeskyttelseslovgivningen - ”Afkortning af processen i kystbeskyttelsessager” (netværk med Odsherred, evt. også Kolding)
I frikommuneforsøget ønsker Slagelse Kommune, at blive fritaget for den første klagemulighed, der er beskrevet i den proces, som en kommune er ansvarlig for, når en kreds af grundejere er uenige.
I frikommuneforsøget forventer Slagels Kommune, at kunne afkorte processen for kystbeskyttelsessager. Dels den almindelige klageperiode på 4 uger. Dels sagsbehandlingstiden for klagerne i Fødevare- og Miljøministeriet, som på nuværende tidspunkt er på over et år. I fremtiden forventes klagerne at skulle behandles i Natur- og Miljøklagenævnet, som flytter til Viborg, forventeligt uden medarbejdere, hvorved det forventes at sagsbehandlingstiden må blive endnu længere i opstartsperioden. Det er derfor et ønske, at kunne sætte undersøgelser om kystbeskyttelse i gang uden, at der kan klages før der er et konkret projekt, at klage over
3. Øget borgerinvolvering og samskabelse (netværk med Holbæk, Assens, Nordfyn og Ringkøbing-Skjern)
Formålet med netværket er at videreudvikle arbejdet med borgerinvolveringen og samskabelse med borgerne samt i stigende grad at inkorporere borgerinvolvering og samskabelse som metode i det kommunale arbejdsfelt. Alle fire kommuner i netværket er optaget af, hvordan vi kan finde nye måder at angribe vores udfordringer på, og hvordan vi kan udfordrelovgivningsmæssige barrierer for den nye styringstilgang.
Vi vil arbejde på at forbedre den oplevede distance mellem borgerne og ”kommunen” gennem udvikling af nye løsninger og metoder, hvor borgerens involvering og engagement i kommunens opgaveløsning sættes i fokus, og hvor der lægges vægt på samskabelse med borgerne.
Både i forhold til de allerede oplevede barrierer og i forhold mulige fremtidige barrierer vil en frikommuneforsøgsordning medvirke til, at vi kan arbejde videre med henblik på at skabe den bedste kommune for og med borgerne.
4. Frikommuneforsøg med BID i Slagelse Kommune (netværk med Varde, Odense, Århus og Frederiksberg)
Slagelse Kommune har mulighed for at indgå i et frikommuneforsøg hvor Business Improvement District modellen – BID, indgår som værktøj til, at udvikle bymidten i Slagelse og skabe synergi til den igangsatte arkitektkonkurrence og et muligt væksttiltaget for udviklingen af detailhandlen i Slagelse by.
BID handler om, at erhvervslejere/grundejere etc. i et bestemt område beslutter sig for, at de sammen skal investere i tiltag som styrker området. Gennem en BID-ordning skal alle betale en andel af omsætningen til en organisation, som får ansvaret for at forbedre området. Pengene kan blandt andet bidrage til, at forstærke kommunale opgaver såsom at rengøre gader, øge sikkerheden, tilrettelægge aktiviteter som kan skabe omsætningsvækst, udbedre fortov, gader og torve - kort sagt udvikle bymiljøet. I Danmark kræver det en lovændring før det er muligt at lave en fuld BID.
BID udfordrer især Planloven og i en vis grad Byfornyelsesloven. KL står bag frikommune initiativet og Realdania By & BYG er også involveret.
Retligt grundlag
LBK nr 1027 af 20/08/2013
Handlemuligheder
Byrådet kan beslutte at Slagelse kommune skal ansøge om deltagelse i alle tre frikommuneforsøg, nogle af forsøgene, eller at Slagelse ikke skal deltage i frikommuneforsøg 2016-2019.
Vurdering
Administrationen anbefaler, at udvalget godkender, at der ansøges om at deltage i alle fire frikommuneforsøg. Hvis vi vælges som frikommune af Indenrigsministeriet vil vi kunne spare tid og ressourcer ved forsøg 1 og 2, og vi vil have muligheden åben for at udfordre eventuelle lovmæssige barrierer som vi møder hen ad vejen inden for landdistriktsudviklingen og et evt. BID projekt.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Deltagelse i frikommuneforsøg vil kræve personalemæssige ressourcer i et endnu ikke estimeret omfang, men det anslås ikke at ville på virke den nuværende normering inden for områderne.
Konsekvenser for andre udvalg
Intet at bemærke
Indstilling
Borger og Udviklingsdirektøren indstiller,
1.    at Det besluttes at ansøge om frikommunestatus på de fire skitserede emner.
Beslutning i Økonomiudvalget den 23. maj 2016:
Fraværende: 
Anbefales til Byrådets godkendelse.
På Byrådets møde vil der blive forelagt yderligere et forslag til frikommuneforsøg vedrørende havne og vækstmuligheder.
Beslutning i Byrådet den 30. maj 2016:
Fraværende: 
Godkendt. Imod stemte 2, Ø.

18. Udpegning til Handicaprådet (B)

18.   Udpegning til Handicaprådet (B)

Sagsnr.: 330-2016-35337               Dok.nr.: 330-2016-279926                                          Åbent
Kompetence: Byrådet
Beslutningstema
Byrådet skal udpege nyt medlem til Handicaprådet, herunder beslutte om der skal ske ændring i udpegningen.
Baggrund
På byrådsmødet den 02.12.13 blev Poul Bjergved, Center for Handicap og Psykiatri samt Flemming Kortsen, Center for Teknik og Miljø personligt udpeget af Byrådet til at sidde i Handicaprådet som administrationens to medlemmer. Der blev på mødet ikke udpeget en stedfortrædere. 
Poul Bjergved er fratrådt, og der skal derfor udpeges et nyt medlem.
Centerchef Flemming Kortsen har anmodet om at udtræde af rådet.
Udtrædelse kan ikke finde sted, uden at der bliver udpeget et nyt medlem i stedet for. Det skyldes, at der skal være lige fordeling mellem medlemmer valgt af handicaporganisationerne og medlemmer udpeget af Byrådet.
Hvis der udpeges funktioner til at repræsentere administrationen i Handicaprådet frem for personer, ville det betyde, at der ikke skal ske nyudpegning ved stillingsskifte, ligesom repræsentationen kunne sikres, uanset at det udpegede medlem er forhindret i at deltage i et møde.
Det foreslås at der udpeges to medlemmer fra administrationen, en fra Handicap og Psykiatri og en fra Teknik og Miljø for den resterende valgperiode, således at den samlede udpegning til Handicaprådet behandles i forbindelse med nyudpegningen efter det kommende kommunalvalg.
Retligt grundlag
Den sociale retssikkerhedslovs § 37 a, jf. lovbekendtgørelse nr. 1052 af 08. september 2015, og bekendtgørelse nr. 1128 af 24. september 2015 om retssikkerhed og administration på det sociale område.
Handlemuligheder
Ingen Bemærkninger
Vurdering
Ingen bemærkninger
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Ingen bemærkninger
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger
Indstilling
Kommunaldirektøren indstiller,
1.    at Byrådet fortager udpegning, således at der udpeges ”1 repræsentant fra Center for Teknik og Miljø”
2.    at Byrådet fortager udpegning, således at der udpeges ”1 repræsentant for Center for Handicap og Psykiatri”
Beslutning i Byrådet den 30. maj 2016:
Fraværende: 
At 1 til 2 godkendt.

19. Disponering af overførte midler fra 2015 på Kultur- og Fritidsområdet - fortsat drøftelse (B)

19.   Disponering af overførte midler fra 2015 på Kultur- og Fritidsområdet - fortsat drøftelse (B)

Sagsnr.: 330-2016-10084               Dok.nr.: 330-2016-197506                                          Åbent
Kompetence: Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget
Beslutningstema
I forlængelse af Byrådets godkendelse af overførsel af mindreforbrug fra 2015 til 2016 på mødet den 29. marts 2016 skal Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget tage stilling til anvendelse af midlerne på kultur- og fritidsområdet.
Baggrund
Økonomiudvalget og Byrådet har på møderne i marts godkendt overførsel af det samlede mindreforbrug fra 2015 til 2016 på Kultur-, Fritids- og Turismeudvalgets område.
På kulturområdet overføres 2.494.000 kr. På fritidsområdet overføres 3.364.000 kr. til budgettet for 2016, heraf er 1,6 mio. kr. afsat til etablering af volleyarena og scoreboards på udvalgets møde i april måned.
Udvalget skal på dette møde tage stilling til disponeringen af disse midler i 2016.
Retligt grundlag
Kompetenceplanen for Slagelse Kommune. Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget har kompetencen til at disponere over budgettet inden for udvalgets område.
Handlemuligheder
Udvalget har i forbindelse med budgetopfølgning ultimo september og behandling af regnskabsresultatet for 2015 drøftet tiltag og projekter, der kan rummes inden for disse midler.
Disse tiltag og projekter samt yderligere forslag til disponering af midlerne er beskrevet i det vedhæftede bilag.
Vurdering
Center for Kultur, Fritid og Borgerservice anbefaler, at udvalget drøfter de fremlagte forslag til projekter og aktiviteter samt disponerer anvendelsen af mindreforbruget fra 2015.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Ingen bemærkninger.
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Centerchefen for Kultur, Fritid og Borgerservice indstiller,
1.    at Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget drøfter de fremlagte forslag og disponerer mindreforbruget fra 2015 på kultur- og fritidsområdet.
Beslutning i Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget den 2. maj 2016:
Fraværende:  ingen
Venstre begærede sagen i Byrådet.
Beslutning i Byrådet den 30. maj 2016:
Fraværende: 
Byrådet sender sagen tilbage til fornyet drøftelse i Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget. Det er aftalt (jf. sag nr. 12 hvor finansiering til det specialiserede børne- og ungeområde er fundet) at de overførte midler på området i sag nr. 19 disponeres af udvalget.

20. Anmodning om optagelse af sag: Arbejdsmiljøforhold på Plejecenter Smedegade (B)

20.   Anmodning om optagelse af sag: Arbejdsmiljøforhold på Plejecenter Smedegade (B)

Sagsnr.: 330-2016-36733               Dok.nr.: 330-2016-288951                                          Åbent
Kompetence: Byrådet
Beslutningstema
Byrådsmedlemmerne, Jørn Melchior Nielsen og Thomas Clausen, Enhedslisten, har den 23. maj 2016 via deres initiativret ønsket, at Byrådet tager stilling til arbejdsmiljøet på Plejecenter Smedegade i Slagelse.
Baggrund
I januar 2016 var der kritik af arbejdsforholdene på Plejecenter Smedegade, hvor en pårørende kritiserede, at en dement beboer måtte ligge i sin seng hele dagen på grund af mangel på personale. (Sjællandske, 27. januar 2016)
Dagen efter senere kommenterede flere medlemmer af Sundheds- og Seniorudvalget, at de ville rejse sagen i udvalget. Der har efterfølgende været afholdt udvalgsmøder den 3. februar, 4. marts, 8. april og den 3. maj. Det fremgår ikke af referaterne fra udvalgsmøderne, at arbejdsforholdene har været behandlet som et selvstændigt punkt, eller at der er blevet orienteret herom på udvalgsmøderne.
Af en artikel i Sjællandske den 15. februar 2016 fremgår det, at ”det er arbejdsmiljørådgivere fra firmaet Crecea, som bistår plejecentret med blandt andet at sikre, at medarbejdernes >>arbejde ikke medfører risiko for fysisk og psykisk helbredsforringelse som følge af mobning<<, «som det står det i påbuddet”. Påbuddet var udstedt af Arbejdstilsynet, og det gav ifølge avisartiklen anledning til anmodning om fristforlængelse i begyndelsen af 2016.
I forvejen var der ifølge Sjællandske den 15. februar 2016 et påbud fra Arbejdstilsynet fra juni 2014 som følge af utilstrækkelig bemanding. Her blev plejecentret pålagt at sikre medarbejdernes sikkerhed og sundhed.
Retligt grundlag
Byrådsmedlemmers ret til at indbringe en sag for Byrådet følger af § 11 i styrelsesloven.
Handlemuligheder
Ingen bemærkninger
Vurdering
Ingen bemærkninger
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Ingen bemærkninger
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger
Indstilling
Byrådsmedlemmerne, Jørn Melchior Nielsen og Thomas Clausen, indstiller
1.    at administrationen forelægger en redegørelse for Sundheds- og Seniorudvalget samt Byrådet omkring efterlevelsen af de påbud, som Arbejdstilsynet har givet Plejecenter Smedegade i 2014 med henblik på at sikre medarbejdernes sikkerhed og sundhed i 2015 på baggrund af en sag om mobning på arbejdspladsen.
2.    at administrationen over for Sundheds- og Seniorudvalget samt Byrådet redegør for den seneste arbejdspladsvurdering fra Plejecenter Smedegade samt for omfang og konsekvenser af personaleudskiftningen i løbet af 2015/2016 og frem til nu.
3.    at administrationen over for Sundheds- og Seniorudvalget samt Byrådet redegør for normering og vikarforbrug i henholdsvis 2015 og 2016.
Beslutning i Byrådet den 30. maj 2016:
Fraværende: 
Byrådet godkendte, at der udarbejdes en kort redegørelse vedrørende de tre indstillingspunkter til Byrådet.

21. Anmodning om optagelse af sag: Krav til private udbydere af hjemmepleje (B)

21.   Anmodning om optagelse af sag: Krav til private udbydere af hjemmepleje (B)

Sagsnr.: 330-2016-36733               Dok.nr.: 330-2016-289088                                          Åbent
Kompetence: Byrådet
Beslutningstema
Byrådsmedlemmerne, Jørn Melchior Nielsen og Thomas Clausen, Enhedslisten, har den 23. maj 2016 via deres initiativret ønsket, at Byrådet tager stilling til kravene til private udbydere af hjemmepleje i Slagelse Kommune.
Baggrund
Det private hjemmeplejefirma »Tammys Hjemmepleje« er gået konkurs. Det har berørt 72 borgere i Slagelse Kommune, hvoraf de 31 fik personlige pleje.
”I første omgang bliver det medarbejdere fra Slagelse Kommunes egen hjemmepleje, der kommer til at stå for plejen af borgerne, som er berørt af konkursen. Borgerne vil dog efterfølgende få mulighed for at vælge en anden af de private hjemmehjælpsleverandører, hvis de altså har et ønske om det.” (Sjællandske, 18. maj 2016)
En tidligere medarbejder, Inge Romsdal, har beskrevet egne arbejdsforhold således: ”Der var slet ikke nok ansatte, og jeg tog mig af borgere, som i hvert fald krævede to hjemmeplejere ad gangen.” (Sjællandske, 20. maj 2016)
Sundheds- og Seniorudvalget har på sit møde den 8. april 2016 vedtaget en kvalitetsstandard:
”Levering af hjemmehjælp
Personlig pleje m.m.
Udførelsen af personlig pleje, ernæring og øvrig omsorg kan varetages af medarbejdere hos den kommunale leverandør eller private leverandører, der er godkendt af kommunen til at udføre pleje og øvrige omsorgsydelser.
Hjælpen kan endvidere udføres af en privat person udpeget af borgeren jf. § 94 i lov om social service.
Praktisk hjælp
Udførelsen af praktisk hjælp kan varetages af medarbejdere hos den kommunale leverandør eller af private leverandører, der er godkendt af kommunen. (…)
Kompetencekrav til leverandøren
Personlig pleje m.m.
Ydelse af personlig pleje, ernæring og øvrig omsorg skal varetages af medarbejdere, der har en sundhedsfaglig uddannelse, som f.eks. social-og sundhedshjælper/assistent, hjemmehjælper, sygehjælper, plejehjemsassistent eller sygeplejerske.
Minimumskravene for at kunne udføre ydelsen er, at medarbejderen er bekendt med kommunens kvalitetsmål og beskrivelse af ydelsen, gældende vejledninger/instrukser og har modtaget introduktion til arbejdsopgaverne.
Praktisk hjælp
Ydelsen af praktisk hjælp kan varetages af medarbejdere, der har en sundhedsfaglig uddannelse, gennemgået et rengøringskursus eller tilsvarende.”
Selv om denne kvalitetsstandard er udførlig, er der behov for præcisering af de krav til leverandørerne, der er nødvendige for at sikre kvaliteten og kontinuiteten i hjemmeplejen med det formål at undgå belastning for borgerne og gener for personalet såvel i den kommunale som den private hjemmepleje.
Retligt grundlag
Byrådsmedlemmers ret til at indbringe en sag for Byrådet følger af § 11 i styrelsesloven.
Handlemuligheder
Ingen bemærkninger
Vurdering
Ingen bemærkninger
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Ingen bemærkninger
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger
Indstilling
Byrådsmedlemmerne, Jørn Melchior Nielsen og Thomas Clausen, indstiller
1.    at administrationen til Byrådet udarbejder en redegørelse for, om de private udbydere af hjemmepleje med kontrakt med Slagelse Kommune er underlagt de samme vilkår som Slagelse Kommune med hensyn til uddannet personale, ledelseskompetence, overenskomstmæssige løn- og arbejdsvilkår samt uddannelses- og praktikpladser.
2.    at administrationen til Byrådet udarbejder en redegørelse for, i hvilket omgang Slagelse Kommune før indgåelse af kontrakt foretager en vurdering af de private udbyderes økonomi.
Beslutning i Byrådet den 30. maj 2016:
Fraværende: 
Sagen oversendes til Sundheds- og Seniorudvalget.

22. Anmodning om optagelse af sag: Betaling af tilskud til Væksthus Sjælland (B)

22.   Anmodning om optagelse af sag: Betaling af tilskud til Væksthus Sjælland (B)

Sagsnr.: 330-2016-36372               Dok.nr.: 330-2016-285969                                          Åbent
Kompetence: Byrådet
Beslutningstema
Socialdemokraternes medlemmer af Byrådet har den 23. maj 2016 via deres initiativret ønsket, at Byrådet behandler forslag om, at Slagelse Kommune dels tilbyder Væksthus Sjælland øjeblikkeligt at betale den del af deres tilskud for indeværende år, der burde være betalt, men som endnu ikke er betalt af Slagelse Erhvervscenter A/S, og dels for fremtiden betaler tilskuddet direkte til Væksthuset. 
Baggrund
Væksthus Sjælland modtager hvert år et tilskud på ca. 1,5 mio. kr. fra Slagelse Kommune. Tilskuddet blev i forbindelse med oprettelsen af Slagelse Erhvervscenter A/S kanaliseret gennem det nye selskab, således, at Erhvervscenteret får et samlet tilskud på et tocifret millionbeløb og heraf skal betale tilskuddet til Væksthus Sjælland A/S.
Pga. dårlig økonomisk styring og stort underskud har Erhvervscenteret ikke betalt tilskuddet til Væksthus Sjælland rettidigt i indeværende år, og det kan give likviditetsmæssige udfordringer for Væksthuset. Det er naturligvis urimeligt, at Væksthus Sjælland skal lide under, at et 100 % ejet kommunalt selskab ikke i tide betaler det tilskud, som Slagelse Kommune har forpligtet sig til, og derfor bør Slagelse Kommune tilbyde Væksthus Sjælland direkte og hurtigst muligt at betale den ubetalte del af tilskuddet, og så modregne dette i kommende betalinger til Slagelse Erhvervscenter A/S.
Desuden bør tilskuddet for eftertiden betales direkte af Slagelse Kommune til Væksthus Sjælland, og betalingen til Slagelse Erhvervscenter A/S bør sættes tilsvarende ned.
Vi har tillid til de folk fra bestyrelsen i Slagelse Erhvervscenter A/S, herunder den nye bestyrelsesformand, der p.t. er i gang med en gevaldig oprydning i Erhvervscenteret, og vi har forståelse for, at der i denne svære situation må foretages svære prioriteringer. Nærværende forslag er derfor ikke en kritik af de igangværende genopretningstiltag i Erhvervscenteret, men tværtimod et forsøg på både at sikre Væksthus Sjælland betaling til tiden og give en hjælpende hånd til genopretningen af Slagelse Erhvervscenter A/S.
Retligt grundlag
Byrådsmedlemmers ret til at indbringe en sag for Byrådet følger af § 11 i styrelsesloven.
Handlemuligheder
Ingen bemærkninger
Vurdering
Ingen bemærkninger
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Ingen bemærkninger
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger
Indstilling
Socialdemokraternes medlemmer af Byrådet indstiller,
1.    at Byrådet beslutter, at udbetale tilskuddet til Væksthus Sjælland for 2016, herunder at modregne tilskuddet i fremtidige betalinger til Slagelse Erhvervscenter A/S.
2.    at Byrådet beslutter, at fremtidige tilskud betales direkte af Slagelse Kommune og ikke sker via Slagelse Erhvervscenter A/S.
Beslutning i Byrådet den 30. maj 2016:
Fraværende: 
At 1 - der er indgået aftale med Væksthus Sjælland vedrørende regningen for 2016.
At 2 - godkendt.

23. Anmodning om optagelse af sag: Byrådets behandling af beslutning om nedlæggelse af Kommunikation og Marketing (B)

23.   Anmodning om optagelse af sag: Byrådets behandling af beslutning om nedlæggelse af Kommunikation og Marketing (B)

Sagsnr.: 330-2016-36755               Dok.nr.: 330-2016-289147                                          Åbent
Kompetence: Byrådet
Beslutningstema
Byrådsmedlem Knud Vincents, Venstre har den 23. maj 2016 via sin initiativret ønsket, at Byrådet behandler Økonomiudvalgets beslutning fra mødet den 23. maj 2016 om nedlæggelse af kommunens Kommunikations og Marketingsafdeling.
Baggrund
Økonomiudvalget traf på sit møde den 23. maj 2016 følgende beslutning i sag nr. 7, Resultatet af sagsgennemgangen på det specialiserede børne- og ungeområde:
Udvalget ….. beslutter allerede nu, som en del af finansieringen i 2016 og fremover, at nedlægge ”Kommunikation og Marketing” afdelingen med det samme, således at der både spares mindst en chefstilling samt betydelige udgifter til annoncering, og således at afdelingens kerneopgaver decentraliseres.
Desuden vil udvalget (på næste møde) tage initiativ til nedlæggelse af et antal administrativt prægede stillinger på rådhuset og i centraladministrationen, herunder interne konsulenter. Udvalget forventer således, at finansieringen fra og med 2017 kan findes ved besparelser, idet disse besparelser fastlægges endeligt i forbindelse med budget 2017 drøftelserne.”
Beslutningerne ligger indenfor Økonomiudvalgets kompetence.
Retligt grundlag
Byrådsmedlemmers ret til at indbringe en sag for Byrådet følger af § 11 i styrelsesloven.
Handlemuligheder
Ingen bemærkninger
Vurdering
Ingen bemærkninger
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Ingen bemærkninger
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger
Indstilling
Byrådsmedlemmet Knud Vincents indstiller
1.    at Byrådet omgør Økonomiudvalgets beslutning om at nedlægge af Kommunikation og Marketing.
2.    at Byrådet omgår Økonomiudvalgets beslutning om på mødet i juni måned at tage initiativ til nedlæggelse af et antal administrativt prægede stillinger på rådhuset og i administrationen, herunder interne konsulenter med henblik på at finde finansiering fra og med 2017 ved besparelser, idet besparelserne fastlægges endeligt i forbindelse med den kommende budgetproces.
Beslutning i Byrådet den 30. maj 2016:
Fraværende: 
Byrådet besluttede at lade nedenstående beslutning truffet af Økonomiudvalget den 23. maj 2016, sag nr. 7 - Resultat af sagsgennemgangen på det specialiserede børne- og ungeområde bortfalde:
|Udvalget vil på næste møde vedtage konkrete finansieringstiltag for 2016, men beslutter allerede nu, som en del af finansieringen i 2016 og fremover, at nedlægge |Kommunikation og Marketing| afdelingen med det samme, således at der både spares mindst en chefstilling samt betydelige udgifter til annoncering, og således at afdelingens kerneopgaver decentraliseres.
Desuden vil udvalget tage initiativ til nedlæggelse af et antal administrativt prægede stillinger på rådhuset og i centraladministrationen, herunder interne konsulenter. Udvalget forventer således, at finansieringen fra og med 2017 kan findes ved besparelser, idet disse besparelser fastlægges endeligt i forbindelse med budget 2017 drøftelserne.
|Byrådet sender spørgsmålet om organisering af kommunens kommunikations- og marketingsopgaver tilbage til Økonomiudvalget, idet der til Økonomiudvalgets junimøde skal foreligge en evaluering af afdelingen for Kommunikation og Marketing.
Formålet er at skabe et beslutningsgrundlag til budget 2017-20. Evalueringen skal bl.a. gennemføres ved interview af gruppeformænd og input fra medarbejderne i afdelingen for Kommunikation og Marketing samt centerchefer. Andre kommuners organisering af kommunikationsopgaven skal medtages.
I forlængelse af evalueringen forelægges skitser til alternative organisationsmodeller, herunder decentrale organisationsmodeller, for løsning af kommunikations- og marketingopgaven.
Spørgsmålet om finansiering af tillægsbevillinger til det specialiserede børne- og ungeområde behandles under sag 12.
24. Lukket: Anmodning om optagelse af sag: Tilbagekaldelse af bortvisning af medarbejder på Plejecenter Smedegade (B)
Denne sag er desværre lukket for offentligheden.