Byrådet – Referat – 27. februar 2023



1. Godkendelse af dagsorden (B)

Beslutning

(Ø) stiller forslag om at pkt. 17 udgår af dagsordenen idet økonomiudvalgets behandling er foregået på et uoplyst grundlag. 

For stemte 1: (Ø)

Imod stemte 30: (V), (C), (F), (A), (D), (I), (O) og (B)

At 1: Godkendt med bemærkning om at punkt nr. 18 udgår.


Kompetence

Byrådet

 

 Beslutningstema

Byrådet skal godkende dagsordenen.

 

 Indstilling

Kommunaldirektøren indstiller,

  1. at Byrådet godkender dagsordenen.

2. Anlægsbevillinger under Økonomiudvalget (B)

Beslutning

At 1: Bevillinger til Byggemodning Korsør Bypark syd (anlægsnr. 328) og ændring af Auditorie, Torvegade 15 (anlægsnr. 329) godkendt.

(Ø) stemte imod ændring af Auditoriet, Torvegade 15.

Byrådet godkender endvidere, at der vedr. nyt klasselokale til Hashøjskolen gives bevilling på 1,067 mio. kr. til anlæg og 0,015 mio. kr. drift til scenarie B og at Børn- og Ungeudvalgets indstilling fra 10. august 2022 dermed følges.


Kompetence

Byrådet

Beslutningstema

Byrådet kan på baggrund af indstilling fra Økonomiudvalget godkende ansøgninger om anlægsbevilling til 3 anlægsprojekter under Økonomiudvalget.

Indstilling

Centerchefen for center for Kommunale Ejendomme indstiller,

  1. at Byrådet godkender anlægsbevillingerne til følgende anlægsprojekter: Byggemodning Korsørg Bypark syd (anlægsnr. 328), Ændring af Auditorie, Torvegade 15 (anlægsnr. 329) og Nyt klasselokale til Hashøjskolen - Scenarie A (anlægsnr. 331), og at de ansøgte anlægsbevillinger finansieres af afsatte rådighedsbeløb.

Sagens indhold

Byggemodning Korsørg Bypark syd

Iht. vedtaget budget ønskes anlægsbevilling til Byggemodning Korsørg Bypark syd. Lokalplan 1253 Korsør giver mulighed for at opføre 2 tætlave bebyggelse i Korsør Bypark syd. BoligKorsør har i samarbejde med en borgergruppe, fået tilsagn om at købe og opføre et bofællesskab som almene boliger på en del af grunden. BoligKorsør forventer at købe i 2023 og opstarte byggeriet i 2024. Slagelse Kommune udfører en byggemodning af området med anlæggelse af vejadgang og sti, samt regnvandshåndteringsanlæg. Herudover betaler og etablerer Slagelse Kommune tilslutningsbidrag og tilslutningen til fremtidig forsyning af yderlig et boligområde på grunden. I alt 3,7 mio. kr. (se bilag 1.)

Ændring af Auditorie, Torvegade 15

Iht. vedtaget budget ønskes anlægsbevilling til Ændring af Auditorie, Torvegade 15. Det ønskes at øverste etage på Torvegade 15 indrettes til mellem 20-30 arbejdspladser. Formålet med at omdanne auditoriet til kontorpladser er en del af ejendomsstrategien i fht: 1) Optimering af de administrative bygninger, hvor der arbejdes på, 2) at sikre at vores bygninger og kontorarealer er udnyttet optimalt, 3) at sikre, at det er de rigtige afdelinger, der sidder i bygningerne baseret på deres arbejdsopagver og 4) at sikre at de afdelinger, der har tætte arbejdsfællesskaber sidder på samme adresse. Auditoriefunktionen flyttes til andre eksisterende mødelokaler på egnede adresser i Slagelse, blandt andet på Ny Tribune på Parkvej. I alt 1,115 mio. kr. (se bilag 2).

Nyt klasselokale til Hashøjskolen

Iht. vedtaget budget ønskes anlægsbevilling til Nyt klasselokale til Hashøjskolen - Scenarie A. Hashøjskolen kommer i nærmeste fremtid til at mangle klasselokaler, da elevantallet er stigende på Hashøjskolen på grund af boligudbygning i området. Bygningen ved siden af skolen, Brovej 3, har indtil for nylig været ramme for SFO, men SFO'en er nu flyttet over i skolens bygninger. Bygningen er ikke i god stand, men står tom og kan enten ombygges og indrettes til nyt klasseværelse. Forslaget indbefatter kun indvendige tilpasninger, der er nødvendige for at opnå tilladelse til undervisningsbrug. I alt 1,3 mio. kr. (se bilag 3).

Retligt grundlag

ingen bemærkninger.

Handlemuligheder

Byrådet har følgende handlemuligheder:

1. Byrådet kan på baggrund af indstilling fra Økonomiudvalget godkende de ansøgte  anlægsbevillinger eller bede om supplerende beskrivelse af anvendelsen af de enkelte anlægsrammer.

2. Økonomiudvalget kan vælge at videresende de ansøgte anlægsbevillinger på det foreliggende grundlag til Byrådet, eller bede om yderligere beskrivelse af anvendelsen af de enkelte anlægsrammer. 

Vurdering

Administrationen anbefaler, at Økonomiudvalget sender ansøgningen om anlægsbevillingerne til Byrådet.

Administrationen anbefaler, at Byrådet godkender ansøgningen om anlægsbevillingerne.

Økonomiske og personalemæssige konsekvenser

De ansøgte anlægsbevillinger finansieres af de afsatte rådighedsbeløb i 2022 og 2023.

I hele 1.000 kr.

Politikområde

2023

2024

2025

2026

Bevillingsønske

Byggemodning Korsørg Bypark syd bev.nr.328

Økonomiudvalget3.700

Ændring af Auditorie, Torvegade 15 bev.nr.329

Økonomiudvalget

1.115

Nyt klasselokale til Hashøjskolen bev.nr.331

Økonomiudvalget1.300

Finansiering

Afsat rådighedsbeløb

Økonomiudvalget

6.115

 

 

Tværgående konsekvenser

Ingen bemærkninger.

 

Sagens videre forløb

Ingen bemærkninger.

 

Sagens forløb

20-02-2023 Økonomiudvalget

At 1: Bevillinger til Byggemodning Korsørg Bypark syd (anlægsnr. 328) og ændring af Auditorie, Torvegade 15 (anlægsnr. 329) indstilles til byrådets godkendelse. 

Vedr. Nyt klasselokale til Hashøjskolen indstiller Økonomiudvalget, at der gives bevilling på 1,067 mio.kr. til anlæg og 0,015 mio.kr. til drift til scenarie B og at Børne- og Ungeudvalgets indstilling fra 10. august 2022 dermed følges. Scenarie B er beskrevet i nyt bilag til sagen.

Økonomiudvalget bemærker, at der kommer en sag vedr. administrative bygninger på mødet den 20/3.

Scenarie B er beskrevet i nyt bilag 3A, der er rundsendt. Bilaget lægges på sagen med referatet.



Afbud: Henrik Brodersen

3. Anlægsbevillinger Drift og Teknik (B)

Beslutning

At 1-2: Godkendt.

Kompetence

Byrådet

Beslutningstema

Byrådet kan på baggrund af indstilling fra Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget og Økonomiudvalget godkende ansøgninger om anlægsbevilling til en række anlægsprojekter under Drift og Teknik samt Havne og Færgedrift.

Indstilling

Miljø-, Plan- og Teknikchefen indstiller, 

  1. at Byrådet godkender anlægsbevillingerne jf. pkt. 1-7 og at det finansieres af de afsatte anlægsbudgetter.
  2. at Byrådet godkender en udgifts- og indtægtsbevilling på 6,0 mio. kr. til anlægsprojekt vedrørende Ombygning af Agersøfærge til el

Sagens indhold

Inden et anlægsprojekt kan igangsættes skal Byrådet have afsat et anlægsbudget samt godkendt en anlægsbevilling.

Der søges om anlægsbevilling til nedenstående anlægsprojekter.

Pkt.

Nr.

Anlæg

Anlægsbevilling

1

87

Asfalt og øvrige belægninger

25.000

2

182

Registrering af ledninger i LedningsEjerRegistret (LER)

250

3

239

Pulje - Stisystemer m.v.

800

4

307

Pulje - Broer og bygværker

1.200

5

308

Pulje - Renovering af fortove

1.500

6

102

Pulje - Uddybning af havneanlæg

200

7

327

Ombygning af Agersøfærge til el

18.000

Beløb i 1.000 kr.

I sagens bilag kan ses en nærmere beskrivelse i.f.t. anlægsbevillingen for hver af de nævnte anlæg.

Pkt. 1. 87-Asfalt og øvrige belægninger

Der er afsat 25,0 mio. kr. i 2023, der disponeres til overvågning af tilstanden og vedligeholdelsesindsatser på vejnettet: hovedeftersyn, databearbejdning, udbud af forstærknings- og genopretningsarbejder, slidlagsarbejder (kørebaner og cykelstier) samt afmærkning på kørebaner, rabatregulering og kantfyld m.v.

En del af det afsatte beløb benyttes til belægnings- og slidlagsarbejde i forbindelse med større ledningsarbejder, hvor det er en fordel for kommunen at gå med i den sidste del af reetableringen.

Der søges om anlægsbevilling på 25,0 mio. kr.

Se bilag 1.

Pkt. 2. Registrering af ledninger i ledningsejerregistret (LER)

Der er afsat 0,25 mio. kr. til registrering og digitalisering i 2023 i forhold til kommunens forpligtigelser i medfør af LER-lovgivningen.

Slagelse Kommune skal som andre offentlige myndigheder sikre eksisterende ledninger registreret og indrapporteret til LER.

I 2020 er arbejdet startet op, udstyr og LER-robot er indkøbt og sat i drift. I 2023 vil en stor del af registreringen være i mål og der indarbejdes og implementeres en driftspraksis for den fortsatte registreringspraksis inkl. de mangler som ikke kommer i mål indenfor rammerne af denne pulje.

Der søges om en anlægsbevilling på 0,25 mio. kr.

Se Bilag 2.

Pkt. 3. Pulje - Stisystemer m.v.

Puljen til indsatsen på stier har i flere omgange været omprioriteret politisk og i den forbindelse også væsentligt reduceret. 
En af de større ændringer vedrørte en omplacering til virkeliggørelsen af MTB-Trailcentret på Byskovvolden i Slagelse, som blev udskilt til selvstændigt anlæg.
De tilbageværende midler prioriteres til ansættelse og aflønning af en tværgående stillingsprofil knyttet til stier og til renoveringsindsatser på Slagelse Kommunes mange stier og det store efterslæb der er herpå.

Der søges om anlægsbevilling på 0,8 mio. kr.

Se Bilag 3.

Pkt. 4. Pulje - Broer og bygværker

Den årlige pulje til broer og bygværker vedrører drift, tilsyn og eftersyn.
Halsskovbroen med tilhørende drift, betjening, el, hydraulik, forsikring og mindre udskiftninger/reparationer ligger beslag på ca. 60% af det samlede budget.
Hertil kommer drift og vedligehold af kommunens mange broer og bygværker (renhold, afvanding, mindre udbedringer i.f.t. skader, gelændere, autoværn, skråningsanlæg m.v.).
For nyligt er drift af den nye gangbro over stationen i Slagelse samt parkeringskælderen på Rådhuspladsen taget med ind i den samlede pulje af bro- og bygværksopgaver, som varetages for denne pulje.
Der udføres foruden ovenstående også generel- og særeftersyn af broerne og data vedligeholdes i et brosystem. Eftersynene danner grundlag for oplæg til politisk prioritering af de nødvendige renoveringer som broerne fra tid til anden skal gennemgå via særskilte anlægsbevillinger. Dette for at opretholde kapitalen i broerne, men også for at kunne opretholde deres vigtige funktion i infrastrukturen.

Der søges om anlægsbevilling på 1,2 mio. kr.

Se Bilag 4.

Pkt. 5. Pulje - Renovering af fortove

Puljen til renovering af Slagelse Kommunes fortove er blevet reduceret fra en årlig pulje på 3 mio. til en periode med kraftigt reduceret budget, hvilket naturligt vil få betydning for de indsatser der kan gennemføres og for den kapital der søges vedligeholdt i fortovene.
Puljen går til alle større renoveringer af længere fortovsstræk, hvor belægningen typisk er forvitret væk, har kraftige skader med ansvarspådragende opspring, ødelagt bæreevne og kantsten med tæt ved negativ lysning m.v.
Muligheden for at gå med i fælles projekter ved større opgravningsbehov for ledningsejere er reduceret kraftigt frem til bedre budgetforudsætninger bliver mulige.
Mindre udbedringer (korte stræk og enkeltfliser m.v.) varetages af driftsbudgetter på vejområdet.

Der søges om anlægsbevilling på 1,5 mio. kr.

Se Bilag 5.

Pkt. 6. Pulje - Uddybning af havneanlæg

Der er afsat en årlig pulje til at vedligeholde sejlrender ved de kommunale havne, hvor særligt Omø havn samt indsejlingen til Skælskør Havn løbende har brug for vedligeholdende indsats.
Puljen anvendes ad-hoc efter de konkrete behov og puljen udgør 200.000 årligt.

Der søges om anlægsbevilling på 0,2 mio. kr.

Se Bilag 6.

Pkt. 7. Ombygning af Agersøfærge til el

Der er afsat et netto anlægsbudget på 18,0 mio. kr. i budget 2023 til ombygning af Agersøfærgen til el. Der er behov for at få frigivet anlægsmidlerne for at kunne igangsætte projektet. Den samlede bruttoudgift for ombygningen forventes at blive på 24,0 mio. kr. Det forventes at staten, jævnfør tidligere tilsagn, bidrager med 6,0 mio. kr. fra pulje til grøn omstilling af indenrigsfærger. Der søges derfor i samme forbindelse en udgifts- og indtægtsbevilling på 6,0 mio. kr.

Der søges om en netto anlægsbevilling på 18,0 mio. kr. (brutto 24,0 mio. kr. til udgifter og -6,0 mio. kr. til indtægter) finansieret af det afsatte anlægsbudget.

Retligt grundlag

Inden et anlægsprojekt kan igangsættes skal Byrådet have godkendt en anlægsbevilling. Byrådet skal i forbindelse med ansøgning om anlægsbevilling forelægges en beskrivelse af formålet, projektforudsætninger samt de økonomiske forhold i anlægsprojektet. Jf. Slagelse Kommunes regler for økonomistyring og ledelsestilsyn.

Handlemuligheder

Byrådet har følgende handlemuligheder:

  1. Byrådet kan på baggrund af indstilling fra Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget og Økonomiudvalget godkende de ansøgte anlægsbevillinger eller bede om supplerende beskrivelse af anvendelsen af de enkelte anlægsrammer.
  2. Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget og Økonomiudvalget kan vælge at videresende de ansøgte anlægsbevillinger på det foreliggende grundlag til Byrådet, eller bede om yderligere beskrivelse af anvendelsen af de enkelte anlægsrammer. 

Vurdering

Administrationen anbefaler, at Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget og Økonomiudvalget sender ansøgningen om anlægsbevillingerne til Byrådet.

Administrationen anbefaler, at Byrådet godkender ansøgningen om anlægsbevillingerne.

Økonomiske og personalemæssige konsekvenser

De ansøgte anlægsbevillinger finansieres af de afsatte anlægsbudgetter.

I hele 1.000 kr.

Politikområde

2023

2024

2025

2026

Bevillingsønske

 

 

 

 

 

Anlæg 87. Asfalt

TPL 6.2 

 25.000

 

 

 

Anlæg 182. LED

TPL 6.2

 250

 

 

 

Anlæg 239. Stier

TPL 6.2

800

 

 

 

Anlæg 307. Broer

TPL 6.2

1.200

 

 

 

Anlæg 308. Fortove

TPL 6.2

1.500

 

 

 

Anlæg 102. Havne

TPL 6.1

 200

 

 

 

Anlæg 327. Agersøfærge

TPL 6.1

18.000

 

 

 

Finansiering

 

 

 

 

 

Afsat rådighedsbeløb

TPL

46.950

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tværgående konsekvenser

Ingen bemærkninger.

Sagens videre forløb

Ingen bemærkninger.


Sagens forløb

25-01-2023 Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget
At 1-2: Indstilles til Byrådets godkendelse.

Afbud: Unnie L. B. Oldenburg, Henrik Brodersen
20-02-2023 Økonomiudvalget

At 1-2: Indstilles til byrådets godkendelse.




Afbud: Henrik Brodersen

4. Godkendelse af spildevandstakster for 2023 for SK Spildevand A/S

Beslutning

At 1: Godkendt.

(Ø) stemte imod på grund af det forhøjede faste bidrag.


Kompetence

Byrådet

Beslutningstema

Byrådet skal på baggrund af indstilling fra Klima- og Miljøudvalget og Økonomiudvalget tage stilling til, om taksterne for 2023 for SK Spildevand A/S kan godkendes.

Indstilling

Miljø-, Plan- og Teknikchefen indstiller,

  1. At Byrådet godkender taksterne for spildevand for 2023 for SK Spildevand A/S. 

Sagens indhold

Den 21. november 2022 godkendte bestyrelsen i SK Spildevand A/S taksterne for 2023, som herefter er sendt til godkendelse af Byrådet. Se bilag 1.

Byrådet skal i vurderingen sikre overholdelsen af følgende principper:

  • at taksterne opfylder ”hvile i sig selv princippet” – pengene skal bruges til lovlige formål i henhold til lovgivningen, og der må ikke opsamles uproportionalt store formuer.
  • at taksterne opfylder ”ligebehandlingsgrundsætningen” - at ens borgere behandles lige.
  • at taksterne er i overensstemmelse med gældende lovgivning, herunder at SK Forsyning overholder det prisloft (indtægtsramme), der er fastsat af Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen.

Takster for spildevand

Der er i 2023 foretaget en mindre omlægning af takststrukturen, så det faste bidrag er øget mod et fald i de variable takster bl.a. for at understøtte en anbefalet omsætningsfordeling med 60 % til de variable omkostninger og 40 % til faste omkostninger.

Det faste bidrag er steget fra 613,00 kr. i 2022 til 720 kr. i 2023. Den variable spildevandstakst er reduceret fra 36 kr. pr. kubikmeter i 2022 til 35,25 kr. pr. kubikmeter i 2023. 

Takstregulering af tilslutningsbidragene er omfattet af betalingsloven "Bekendtgørelse af lov om betalingsregler for spildevandsforsyningsselskaber m.v.". Heri står, at tilslutningsbidraget reguleres årligt efter et tal, som er baseret på bygge- og anlægsomkostninger. Reguleringstallet er udarbejdet af Danmarks Statistik. For 2023 er reguleringen 11%, hvorfor tilslutningsbidraget for en boligenhed stiger fra 53.825,60 kr. (2022) til 59.746,09 kr. (2023).

Alle nævnte priser er ex. moms.

Særbidrag (opkræves for særligt forurenet spildevand) opkræves a conto og fastsættes ud fra realiserede omkostninger i 2023. Disse kan først opgøres, når 2023 er afsluttet. Beløbet opkræves kun en gang i slutningen af året. Taksterne vil derfor være tilrettet før næste opkrævning.

Koncentrationsgrænser for, hvornår der skal betales særbidrag, samt taksten i kr./kg for de enkelte stoffer ses i bilag 2.

Vejbidraget for kommune- og statsveje opkræves iht. Betalingsvedtægten. Den forventede omsætning afhænger her af de realiserede anlæg. Vejbidraget på 6 % i 2023 er uændret i forhold til 2022.

Takster for Tømningsordningen

Tømningsordningen gælder for ejendomme i det åbne land og sommerhusområder, som ikke er kloakeret. Disse ejendomme skal én gang om året have tømt deres samletank eller bundfældningstank. Endvidere gælder tømningsordningen for fedtudskillere. Taksterne under tømningsordningen indeksreguleres i 2023 i forhold til slamsugning, hvilket medfører en stigning i taksterne med 10 % i forhold til 2022.

SK Spildevand A/S opkræver med de nye takster i 2023 ca. 2 mio. kr. mere end den indtægtsramme, som Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen har fastsat i prisloftet. Se bilag 3.

Retligt grundlag

Den 1. juli 2009 trådte Vandsektorloven i kraft (Lov nr. 469 af 12. juni 2009). Med loven blev Forsyningssekretariat under Konkurrencestyrelsen oprettet. Forsyningssekretariatet fastsætter hvert år en indtægtsramme for, hvor mange penge SK Spildevand A/S må opkræve fra forbrugerne.

Kommunens godkendelse af kubikmetertakst og faste bidrag for spildevand sker efter betalingslovens § 3 (LBK nr. 1775 af 2. september 2021). Kubikmetertakster og faste bidrag skal godkendes hvert år.

Takstregulering af tilslutningsbidragene er omfattet af betalingslovens § 2 stk. 9: Tilslutningsbidraget jf. stk. 2 og 3 reguleres årligt efter et af Danmarks Statistik udarbejdet reguleringstal baseret på bygge- og anlægsomkostninger.

Handlemuligheder

Byrådet kan vælge enten at godkende, eller ikke at godkende taksterne for 2023 for anlægs- og driftsbidragene for spildevand og tømningsordningen.

Hvis Byrådet ikke kan godkende taksterne, skal beslutningen begrundes. Slagelse Kommune skal herefter indgå i en forhandling med SK Forsyning A/S om at nå til enighed om taksterne.

Byrådet kan ikke selv fastsætte taksterne.

Vurdering

De fremlagte takster vurderes ikke at stride imod de ovenfor anførte principper, som Byrådet skal tilse i forbindelse med godkendelsen af takstbladet.

Økonomiske og personalemæssige konsekvenser

Takst- og bidragsændringer har betydning for kommunens udgifter til afledning af spildevand.

Tværgående konsekvenser

Se pkt. ”økonomiske og personalemæssige konsekvenser”.

Sagens videre forløb

Ingen bemærkninger.

Sagens forløb

01-02-2023 Klima- og Miljøudvalget
Indstilles til byrådets godkendelse.
20-02-2023 Økonomiudvalget
At 1: Indstilles til byrådets godkendelse.


Afbud: Henrik Brodersen

5. Godkendelse af drikkevandstakster for 2023 for SK Vand A/S (B)

Beslutning

At 1: Godkendt.

Kompetence

Byrådet.

Beslutningstema

Byrådet skal på baggrund af indstilling fra Klima- og Miljøudvalget og Økonomiudvalget tage stilling til, om taksterne for drikkevand for 2023 for SK Vand A/S kan godkendes.

Indstilling

Miljø-, Plan- og Teknikchefen indstiller,

  1. At Byrådet godkender taksterne for drikkevand for 2023 for SK Vand A/S.

Sagens indhold

Den 21. november 2022 godkendte bestyrelsen i SK Vand A/S taksterne for 2023, som herefter er sendt til godkendelse af Byrådet. Se bilag 1.

Almene vandforsyninger skal fastsætte takster en gang årligt. Taksterne består af et anlægsbidrag og et driftsbidrag. Anlægsbidraget er et engangsbidrag, der opkræves, når en ejendom tilsluttes til vandforsyningen. Driftsbidraget opkræves hvert år og består af en fast afgift samt en kubikmeterpris. Vandforsyningen fastsætter taksterne i et takstblad, der gælder for levering af drikkevand i hele vandforsyningens forsyningsområde.

Byrådet skal ved vurderingen sikre overholdelsen af følgende principper:

  • at taksterne opfylder ”hvile i sig selv princippet” – pengene skal bruges til lovlige formål i henhold til lovgivningen, og der må ikke opsamles uproportionale store formuer
  • at taksterne opfylder ”ligebehandlingsgrundsætningen” - at ens borgere behandles lige
  • at taksterne er i overensstemmelse med gældende lovgivning, herunder at SK Vand A/S overholder det prisloft, der er fastsat af Konkurrence- og Forbrugerstyrelsens udmeldinger om økonomiske rammer.

Den variable del af driftsbidraget for 2023 er steget 0,89 kr. pr. kubikmeter, dvs. den samlede kubikpris udgør herefter 13,87 kr. Heraf udgør statsafgiften 6,37 kr. pr. kubikmeter. Den faste afgift (det årlige abonnement) af driftsbidraget er uændret og er på 800 kr. i forhold til taksten for 2022. Priserne gælder laveste forbrugskategori, som er pr. boligenhed. Der betales efter en trappemodel, hvor det årlige abonnement afhænger af den indkøbte mængde vand, mens prisen pr. kubikmeter er ens. Anlægsbidraget, dvs. prisen for tilslutningen til vandværket, udgør 29.679,68 kr. pr. boligenhed. Anlægsbidraget består af hovedanlægsbidrag, et forsyningsledningsbidrag og et stikledningsbidrag. Alle nævnte priser er eksklusive moms. Se bilag 2.

Taksterne er fastsat på baggrund af det bagvedliggende driftsbudget, de kommende investeringer og for at overholde den udmeldte indtægtsramme for SK Vand A/S. Takstfastsættelsen hos SK Vand A/S finder sted i overensstemmelse med Konkurrence- og Forbrugerstyrelsens udmelding om økonomiske rammer, jf. Vandsektorloven. Se bilag 3.

Den nuværende vandsektorlov tager udgangspunkt i en totaløkonomisk regulering. Vandsektorlovens muligheder for udjævning af taksterne inden for en reguleringsperiode er udnyttet til at sikre stabile takster. 

Retligt grundlag

Vandforsyningslovens § 53.

Handlemuligheder

  1. Byrådet kan vælge at godkende taksterne for 2023.
  2. Byrådet kan vælge ikke at godkende taksterne for 2023.

Byrådet kan ikke selv fastsætte andre takster end de, der er foreslået af SK Vand A/S.

Hvis taksterne ikke godkendes, skal det begrundes, og kommune og forsyning må herefter indgå i en forhandling, så der kan blive godkendt et takstblad.

Vurdering

Administrationen vurderer, at SK Vand A/S overholder gældende lovgivning og ovenstående principper og anbefaler, at taksterne kan godkendes.

Økonomiske og personalemæssige konsekvenser

Takstændringer har betydning for kommunens udgifter til drikkevand.

Tværgående konsekvenser

Se pkt. ”Økonomiske og personalemæssige konsekvenser”.

Sagens videre forløb

Ingen bemærkninger

Sagens forløb

01-02-2023 Klima- og Miljøudvalget
Indstilles til byrådets godkendelse.
20-02-2023 Økonomiudvalget
At 1: Indstilles til byrådets godkendelse.


Afbud: Henrik Brodersen

6. Skolebestyrelser ved nedlæggelse af skoler (B)

Beslutning

At 1: Handlemulighed A godkendt.

Kompetence

Byrådet

 

Beslutningstema

Byrådet kan på baggrund af indstilling fra Børne- og Ungeudvalget beslutte, om der skal vælges ny skolebestyrelse på skoler, der modtager alle eller en væsentlig del af eleverne fra en nedlagt skole (Dalmose Skole, Vemmelev Skole og Broskolen).

 

Indstilling

Kommunaldirektøren indstiller,

1. at Byrådet beslutter, om der skal vælges ny skolebestyrelse på skoler, der modtager alle eller en væsentlig del af eleverne fra en nedlagt skole.

 

Sagens indhold

Den 23. januar 2023 vedtog byrådet følgende ændring af skolestrukturen:

  • Skælskør Skole, Boeslunde Skole og Eggeslevmagle Skole nedlægges – Der oprettes en ny skole i Skælskør.
  • Flakkebjerg Skole nedlægges og børnene i området tilknyttes Dalmose Skole.
  • Tårnborg Skole nedlægges og børnene i området tilknyttes henholdsvis Vemmelev Skole og Broskolen.

Ved oprettelse af en ny skole, skal der afholdes valg til skolebestyrelsen snarest muligt efter, at skoleplaceringen for børn, der skal indskrives ved skolen, er endelig fastlagt.

Det følger af folkeskoleloven, at hvis to naboskoler nedlægges samtidig med, at der oprettes en ny samlet skole i eksisterende bygninger, kan byrådet beslutte, at skolebestyrelserne fungerer sammen indtil udløbet af de enkelte medlemmers valgperiode.

I Skælskør-området er der tale om nedlæggelse af tre skoler, så derfor skal der vælges en ny skolebestyrelse til den nye skole i Skælskør. De valgte medlemmer sidder i resten af valgperioden (indtil 1. august 2026).

Byrådet kan beslutte, at der skal foretages nyvalg til skolebestyrelsen ved skoler, der modtager alle eller en væsentlig del af eleverne fra nedlagte skoler. Det vil være relevant for Dalmose Skole, Broskolen og Vemmelev Skole.

Hvis byrådet beslutter nyvalg på ovenstående skoler, skal de nye skolebestyrelser tiltræde 1. august 2023 eller snarest derefter og sidde i resten af valgperioden (indtil 1. august 2026).

 

Retligt grundlag

Folkeskoleloven § 42, stk.:

 ”Kommunalbestyrelsen kan bestemme, at der skal foretages nyvalg til skolebestyrelsen ved den skole, der modtager alle eller en væsentlig del af eleverne fra en nedlagt skole.”

Folkeskoleloven § 42, stk. 2:

 ”I de tilfælde, hvor to skoler sammenlægges, kan kommunalbestyrelsen beslutte, at alle skolebestyrelsesmedlemmer fungerer sammen indtil udløbet af de enkelte medlemmers valgperiode.”

Det fremgår af bemærkninger til lovteksten § 42, stk. 2:

 ”I overensstemmelse med en naturlig sproglig forståelse sigtes der med ’sammenlægning’ på situationer, hvor to naboskoler nedlægges samtidig med, at der oprettes en ny skole i eksisterende bygninger”.

Bekendtgørelsen om valg af forældrerepræsentanter til skolebestyrelser i folkeskolen § 2:

 ”Ved skoler, der oprettes i valgperioden, afholdes valg snarest muligt efter, at skoleplaceringen for de børn, der skal indskrives ved skolen, er endeligt fastlagt.

Stk.2. Ved skoler eller undervisningstilbud, der oprettes i valgperioden, er forældrerepræsentanternes valgperiode resten af valgperioden.”

 

Handlemuligheder

  1. Byrådet kan beslutte, at der skal vælges nye skolebestyrelser på Dalmose Skole, Broskolen og Vemmelev Skole med tiltrædelse 1. august 2023 eller snarest derefter.

     

    Fordele: Det vil det give forældre med børn fra nedlagte skoler mulighed for at blive valgt ind i skolebestyrelsen på deres nye skole med det samme, og dermed få indflydelse fra start.

     

    Ulemper: For de siddende forældrerepræsentanter vil der være en risiko for, at de ikke bliver valgt igen, og dermed vil deres valgperiode bliver kortere end planlagt.

     

     

  2. Byrådet kan beslutte, at der ikke skal vælges nye skolebestyrelser på Dalmose Skole, Broskolen og Vemmelev Skole. De nuværende skolebestyrelser fortsætter valgperioden ud.

Fordele: De siddende forældrerepræsentanter kan fortsætte deres valgperiode ud og fortsætte det arbejde, de er påbegyndt.

Ulemper: Det vil ikke give forældre med børn fra nedlagte skoler mulighed for at blive valgt ind i skolebestyrelsen med det samme. Det vil først være en mulighed ved næste valg (på skoler med forskudt valg i 2024 eller ved det ordinære valg i 2026).

 

Vurdering

Administrationen vurderer, at valg af nye skolebestyrelser kan bidrage til, at nye forældre vil opleve sig mere inkluderede på deres nye skole, idet de får mulighed for indflydelse fra start.

 

Økonomiske og personalemæssige konsekvenser

Ingen bemærkninger.

 

Tværgående konsekvenser

Ingen bemærkninger.

 

Sagens videre forløb

Ingen bemærkninger.

 

Sagens forløb

07-02-2023 Børne- og Ungeudvalget
At 1: Anbefaler handlemulighed A

7. Forskønnelse af tunnel under Slagelse Station (B)

Beslutning

At 1-2: Godkendt.

Kompetence

Byrådet

Beslutningstema

Byrådet skal godkende udgifts- og indtægtsbevilling til forskønnelse af tunnel under Slagelse Station. Byrådet skal på baggrund af indstilling fra Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget udpege en politisk repræsentant til styregruppen for projektet.

Indstilling

Miljø-, Plan- og Teknikchefen indstiller,

1. at Byrådet godkender en udgifts- og indtægtsbevilling på 900.000 kr. til forskønnelse af tunnel under Slagelse Station samt omplacering af allerede afsatte midler. 

2. at Byrådet på baggrund af indstilling fra Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget udpeger en politisk repræsentant til styregruppen for projektet.

Sagens indhold

Budget og ejerskab

I punkt 13 i budgetaftalen 2019-2022 fremgår følgende:

13. Parterne ønsker øget fokus på forskønnelse af vores byer og landsbyer. Forvaltningen skal derfor igangsætte en proces, hvor der sammen med borgerne udarbejdes forslag til yderligere tiltag til forskønnelse i hele kommunen, herunder en tiltrængt forskønnelse af tunnelen under banelegemet på Slagelse Station i samarbejde med DSB/Banedanmark evt. ved at inddrage lokale kunstnere eller andre lokale kræfter, der kan sætte lokalt præg på og forskønne tunnelen. Samlet afsættes der i hvert budgetår yderligere 0,5 mio. kr. i 2020 stigende til 1,0 mio. kr. i 2021 og 2022 til generel fokus på forskønnelse.

På denne baggrund har administrationen i samarbejde med Slagelse Forskønnelsesselskab søgt og fået 850.000 kr. fra Statens Kunstfond til forskønnelse af tunnelen gennem et samarbejdsprojekt omkring kunst i det offentlige rum. Projektet finansieres med 150.000 kr. fra pulje til Forskønnelse af byer og landsbyer jf. punkt 13 i budgetaftalen 2019-2022. Forskønnelsesselskabet har givet tilsagn om yderligere 50.000 kr. til projektet. Ansøgningen kan læses i Bilag 1.

Derudover er der sendt en ansøgning til Trelleborgfonden om yderligere 100.000 kr., som der kan forventes svar på i begyndelsen af april. Projektet kan realiseres med de midler, der nu er afsat, men det undersøges, om der er muligheder for yderligere finansiering gennem lokale samarbejdspartnere og andre fonde.

Slagelse Kommune er ejer at tunnelen. Banedanmark er samarbejdspartner og har givet accept af muligheden for kunstnerisk forskønnelse med nogle få praktiske forbehold. Slagelse Kommune har ansvar for vedligeholdelse og eventuel drift af et kommende kunstværk.

Organisering og styregruppe

Projektejer er Slagelse Kommune. Projektet er forankret i Studieby Slagelse, fordi tunnelen er den primære adgang til det nye campusområde sammen med den nye stationstrappe. Projektledelsen ligger hos kommunens studiebykonsulent. Tilskudsbrev og Statens Kunstfonds vejledning til samarbejdsprojektet er beskrevet i Bilag 2. Statens Kunstfond anbefaler, at der vælges en politisk repræsentant til styregruppen. Administrationen foreslår, at Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget anbefaler en politisk repræsentant fra udvalget til Byrådets udpegning. Visualisering af forslag til organisering og estimeret tidsplan baseret på Statens Kunstfonds vejledning fremgår i Bilag 3.

Ansøgningen er blevet til på baggrund af input fra en arbejdsgruppe bestående af repræsentanter fra de videregående uddannelsesinstitutioner, studerende, Business Slagelse, Slagelse Forskønnelsesselskab og relevante samarbejdspartnere internt i kommunen. Denne gruppe har udarbejdet følgende kerneværdier i forbindelse med forskønnelse af tunnelen:

  • Et blivende værk.
  • Tryghed (fx lys og overvågning).
  • Byens velkomst og afsked (æstetik og kobling til campus, bymidte og uddannelsesfirkanten – evt. kernefortælling / branding).
  • Kvalitet: Professionelt, højt ambitionsniveau - eksperimentere med nutidens udtryksformer (lys i Kolding, materialer for at vise mangfoldighed eller lyd).
  • Hærværks-sikkert (tag politiet til råds ift. det, overvågning).

Alle relevante samarbejdspartnere vil naturligvis så vidt muligt blive inddraget i den videre proces og i kunstprojektet.

Retligt grundlag

Indtægts- og udgiftsbevillinger skal godkendes politisk i henhold til kommunens kasse- og regnskabsregulativ.

Kommunalfuldmagtsreglerne er en samlet betegnelse for de uskrevne regler (grundsætninger) om kommunernes ulovbestemte opgaver. Kommunen kan lovligt efter kommunalfuldmagten varetage opgaver, der har til formål generelt at forskønne kommunen samt fremme bosætning, uddannelse og erhverv.

Handlemuligheder

A. For at projektet kan igangsættes, kan Byrådet godkende en udgifts- og indtægtsbevilling til projektet ”Forskønnelse af tunnel under Slagelse Station”.

B. Byrådet kan desuden vælge at udpege en politisk repræsentant til styregruppen.

Vurdering

Administrationen anbefaler, at Byrådet godkender en udgifts- og indtægtsbevilling, og at der udpeges en politisk repræsentant til styregruppen for samarbejdsprojektet med Statens Kunstfond og foreslår, at det evt. bliver en repræsentant fra Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget for at sikre sammenhæng med kommunens øvrige kulturindsatser.

Økonomiske og personalemæssige konsekvenser

Der er ingen økonomiske eller personalemæssige konsekvenser, da økonomien kommer fra en eksisterende pulje afsat til formålet samt ekstern finansiering. Projektet er forankret under Økonomiudvalget, og der søges derfor omplaceret 150.000 kr. fra pulje til forskønnelse under Drift og Teknik (TPL). Derudover søges en udgifts- og indtægtsbevilling på 900.000 kr. til midler fra Statens Kunstfond og Forskønnelsesselskabet.

I hele 1.000 kr.

Politikområde

2023

2024

2025

2026

Bevillingsønske

 

 

Drift - udgiftsbevilling

1.2 Adm.

1.050

 

Drift - indtægtsbevilling

1.2. Adm.

-900

 

 

Pulje til forskønnelse

6.2 Drift og Teknik

-150

 

 

Finansiering

 

 

 

 

Tværgående konsekvenser

Projektet er et tværgående samarbejde. 

Sagens videre forløb

Såfremt indtægts- og udgiftsbevillingen godkendes, vil Byrådet, når kunstneren er udvalgt og har afleveret skitse og budget, modtage en sag om godkendelse af kunstprojektet. Forventeligt vinter 2023/2024.

Sagens forløb

02-02-2023 Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget

At 1: Indstilles til Byrådets godkendelse

At 2: Det indstilles til Byrådet at lade Troels Brandt (B) udpege som politisk repræsentant til styregruppen. 

Afbud: Ebbe Jens Ahlgren
20-02-2023 Økonomiudvalget

At 1-2: Indstilles til byrådets godkendelse.




Afbud: Henrik Brodersen

8. Kravspecifikation for varmestue til socialt udsatte borgere i Korsør (B)

Beslutning

(V), (A), (C), (F), (I), (D), (O) og (B) fremsatte følgende ændringsforslag:

Af kravsspecifikationen skal det fremgå, at der skal ske en løbende involvering af målgruppen for varmestuen i forhold til at udvikle tilbuddet samt at der til kravspecifikationen vedlægges en brugerevaluering som bilag til orientering.

For stemte 30: (V), (C), (F), (A), (D), (I), (O) og (B)

Imod stemte 1: (Ø)


Kompetence

Socialudvalget

Beslutningstema

Socialudvalget kan godkende kravspecifikation for varmestue til socialt udsatte i Korsør.

Indstilling

Socialchefen indstiller,

1. at Socialudvalget godkender kravspecifikation for varmestue til socialt udsatte i Korsør.

 

Sagens indhold

Socialudvalget besluttede den 30. november 2022, at administrationen skal annoncere bredt efter interesserede NGO’er til en varmestue i Korsør efter en politisk godkendt kravsspecifikation. Udvalget besluttede videre, at et udkast til kravspecifikation skulle sendes i høring i Rådet for Socialt Udsatte.

Administrationen har på denne baggrund udarbejdet et første udkast til en kravsspecifikation, som har været til høring i Rådet for Socialt Udsatte. Høringssvar fra Rådet for Socialt Udsatte vedlægges som bilag 1.

Høringssvaret fra Rådet for Socialt Udsatte indeholder overordnede temaer:

  • Behov for tydelig information vedrørende proces og vilkår omkring annoncering.
  • Præciseringer og forslag til indholdet i kravspecifikationen.

Vedrørende behov for tydelig information vedrørende proces og vilkår omkring annoncering

Administrationen skal understrege, at det ikke er en procesbeskrivelse, som har været i høring, men alene en kravspecifikation. 

Administrationen er ansvarlig for udarbejdelse af informationsmateriale omkring proces og vilkår samt formkrav i forbindelse med annonceringen. Administrationen vil også sikre mulighed for spørgsmål og svar i forbindelse med annonceringen. Opmærksomhedspunkterne fra Rådet for Socialt Udsatte vil indgå i forbindelse med udarbejdelsen af informationsmaterialet. 

Vedrørende præciseringer og forslag til indholdet i kravspecifikationen

Rådet for Socialt Udsatte har i høringssvaret en række præciseringer og konkrete forslag til indholdet i kravspecifikationen. Administrationen har indarbejdet rådets ønsker til præciseringer og forslag i udkastet til kravspecifikation.

Administrationens forslag til kravspecifikation vedlægges som bilag 2.

Den videre proces og valg af leverandør

Såfremt at Socialudvalget godkender udkast til kravsspecifikation, så vil administrationen snarest muligt igangsætte den videre proces omkring annoncering efter interesserede NGO'er.

Socialudvalget besluttede den 30. november 2022, at det er administrationen, som på baggrund af indkomne tilbud, udpeger den fremtidige NGO-leverandør. Socialudvalget vil derfor blive orienteret, når leverandøren er valgt.

Retligt grundlag

Lov om social service § 104

Kommunalfuldmagten

Handlemuligheder

Socialudvalget har følgende handlemuligheder:

  1. at godkende kravspecifikationen, som forelagt af administrationen.

  2. at godkende kravspecifikationen med justeringer.

  3. at afvise at godkende kravspecifikationen og bede administrationen om at udarbejde nyt forslag.

Vurdering

Administrationen vurderer, at den fremlagte kravspecifikation kan danne grundlag for valg af en leverandør.

Økonomiske og personalemæssige konsekvenser

Ingen bemærkninger.

Tværgående konsekvenser

Ingen bemærkninger.

Sagens videre forløb

Socialudvalget vil modtage orientering om administrationens udpegning af leverandør.

Sagens forløb

01-02-2023 Socialudvalget

At 1: Sofie Janning (S) benyttede sig af sin standsningsret, og begærede sagen i Byrådet.


9. Anmodning om kommunalisering af Stillinge Børnehave og Vuggestue (B)

Beslutning

At 1: Handlemulighed A godkendt.

Kompetence

Byrådet

 

Beslutningstema

Byrådet kan på baggrund af indstilling fra Børne- og Ungeudvalget og Økonomiudvalget beslutte, at Slagelse Kommune skal imødekomme anmodning om kommunalisering af den selvejende institution Stillinge Børnehave og Vuggestue.

Kommunalisering er betinget af en efterfølgende godkendelse fra Civilstyrelsen.

 

Indstilling

Kommunaldirektøren indstiller,

1. at Byrådet beslutter at Slagelse Kommune imødekommer anmodning om kommunalisering af den selvejende institution Stillinge Børnehave og Vuggestue (handlemulighed A). 

 

Sagens indhold

Den selvejende institution Stillinge Børnehave og Vuggestue har rettet henvendelse til Center for Børn og Unge med anmodning om kommunalisering (bilag 1).

Uddrag fra anmodningen

"Vi har det seneste år haft et meget tæt samarbejde med kommunen angående vores alvorlige problemer med skimmelsvamp i vores bygning, og det nu er blevet besluttet at kommunen vil bygge en helt ny institution til os. I den anledning finder vi det formålsløst fortsat at eje vores grund og bygning på Rosenlunden i Kirke Stillinge. Vi ønsker derfor at overdrage grunden og bygningen til Slagelse kommune i forbindelse med en virksomhedsoverdragelse.

(...) Vi vurderer at vi bliver en meget attraktiv børnehave på grund af helt nye bygninger, ny legeplads etc., samt på grund af den unikke placering vi får i lokalområdet, når vi bliver meget tæt integreret med Stillinge skole på grund af vores nye placering. Stillinge Børnehave og Vuggestue har derfor en stor berettigelse i lokalområdet fremover, og det ser vi også bedst styrket gennem at være en kommunal institution."

Bestyrelsen for Stillinge Børnehave og Vuggestue begrunder deres anmodning om at blive kommunaliseret i det forhold at de, grundet udfordringer med bygningsmassen samt dertilhørende genhusninger, har oplevet et faldende børnetal. Et faldende børnetal, som gør det vanskelligt for dem at opretholde en økonomisk bæredygtighed i de nuværende rammer.

Byrådet traf den 28. november 2022 beslutning om at opføre en ny institution til at huse Stillinge Børnehave og Vuggestue. Sagen var på som et lukket punkt. Af en pressemeddelelse udsendt af Slagelse Kommune 2. december 2022  fremgår det, at institutionen skal opføres nord for Stillinge Skole - og forventes klar til brug i foråret 2024 (se bilag 2).  

Indtil den nye institution kan tages i brug, har Stillinge Børnehave og Vuggestue midlertidigt fået stillet lokaler til rådighed i bygningen, hvor Stillinge Skoles administration har til huse. Disse midlertidige lokaler tages i brug i løbet af 1. kvartal 2023.

Genhusning og byggeplaner er uafhængige af spørgsmålet om kommunalisering.

 

Retligt grundlag

Dagtilbudsloven foreskriver, at kommunerne har ansvaret for dagtilbud. Vedtægt for den selvejende institution Stillinge Børnehave og Vuggestue foreskriver, at Slagelse kommune skal godkende den selvejende institutions nedlæggelse samt godkende, at institutionen bliver kommunal.

 

Handlemuligheder

I forhold til den modtagne anmodning om kommunalisering af Stillinge Børnehave og Vuggestue, har Byrådet følgende handlemuligheder:

  1. Byrådet kan beslutte, at Slagelse Kommune vil imødekomme anmodning om kommunalisering af den selvejende institution Stillinge Børnehave og Vuggestue.

  2. Byrådet kan beslutte, at Slagelse Kommune ikke vil imødekomme anmodning om kommunalisering af den selvejende institution Stillinge Børnehave og Vuggestue.

Handlemulighederne defineres helt overordnet af behovet for de pladser, der i dag er i Stillinge Børnehave og Vuggestue.

Enten har Slagelse Kommune brug for de pladser, der fysisk er placeret i Stillinge Børnehave og Vuggestue (jf. handlemulighed A), eller også har Slagelse Kommune ikke brug for pladserne i Stillinge Børnehave og Vuggestue (jf. handlemulighed B).

Sidstnævnte forudsætter at andre eksisterende selvejende eller kommunale daginstitutioner har fysisk plads til Stillinge-børnene inden for de fysiske rammer, disse institutioner nu har.

Handlemulighed A - Slagelse Kommune har brug for pladserne
Indebærer at Stillinge Børnehave og Vuggestue ikke længere vil være selvejende, men kommunaliseret.

Kommunaliseringen er betinget af en efterfølgende godkendelse fra Civilstyrelsen, som har en sagsbehandlingstid på ca. 6 måneder. Hvis Byrådet godkender anmodningen om kommunalisering, forventes Stillinge Børnehave og Vuggestue derfor at kunne overgå til at blive en kommunal institution pr. 1. september 2023. 

I forbindelse med ansøgning om kommunalisering og opsigelse af driftsoverenskomsten skal der finde et økonomisk opgør sted, således at der gøres op med alle rettigheder og forpligtelser parterne imellem efter driftsoverenskomstens ophør.

Slagelse Kommune overtager driften og bygninger hertil (vederlagsfrit).

Handlemulighed B - Slagelse Kommune har ikke brug for pladserne

Såfremt Slagelse Kommune ikke har brug for pladserne i Stillinge Børnehave og Vuggestue, er den logiske konsekvens, at driftsoverenskomsten snarest bliver opsagt, og at forældrene tilbydes plads i eksisterende kommunale og selvejende daginstitutioner.

 

Vurdering

Hvis Stillinge Børnehave og Vuggestue nedlægges og pladserne, der i dag er fysisk til rådighed i Stillinge Børnehave og Vuggestue forsvinder, vil det være muligt at tilbyde forældre med børn i Stillinge Børnehave og Vuggestue en anden plads i Slagelse Kommune. Slagelse Kommune har forsyningsforpligtigelsen og kan overholde pladsgarantien jf. dagtilbudsloven.

Det skal dog understreges, at der ikke er garanti for, at der kan tilbydes plads i familiernes nærområde.

Det er administrationens vurdering, at der er behov for lokalt at bevare de pladser, som er knyttet til Stillinge Børnehave og Vuggestue. Daginstitutionen er en ud af to i Stillingeområdet. Den anden er Askehavegård, der er en privat daginstitution, som Slagelse Kommune ikke har anvisningsret til.

Det er endvidere administrationens vurdering, at en kommunalisering vil være den bedste måde for Stillinge Børnehave og Vuggestue og Slagelse Kommune at sikre en fremadrettet bæredygtig drift.

Overtagelse af ejendommen fra den selvejende institution Stillinge Børnehave og Vuggestue, med henblik på efterfølgende salg og udbygning af den lokale dagtilbudskapacitet strider ikke imod ejendomsstrategiens principper.

Det er tidligere vurderet af KL, at det ikke vil være i overensstemmelse med dagtilbudsloven og lovligt i øvrigt, hvis Slagelse Kommune overtager personale og drift, mens den selvejende institution lever videre, nu kun som ejendomsejer.

Heller ikke for den selvejende institution Stillinge Børnehave og Vuggestue vil det være i overensstemmelse med vedtægterne og fondslovgivningen at overlade personalet og driften til kommunen. En sådan konstruktion, hvor kommunen reelt har arbejdsgiver- og driftsansvaret/det økonomiske ansvar, vil meget nemt kunne blive opfattet som en omgåelse af Civilstyrelsens permutationsmyndighed (permutationsmyndighed er myndigheden til at godkende væsentlige vedtægtsændringer, også i fonde der i øvrigt er undtaget fra fondsloven, fx som i dette tilfælde på grund af driftsoverenskomsten).

Ovenstående betyder, at det ikke er muligt for Slagelse Kommune at overtage driften af Stillinge Børnehave og Vuggestue, før der enten er indgået aftale om kommunalisering, eller den selvejende institution har nedlagt sig selv.

 

Økonomiske og personalemæssige konsekvenser

Hvis anmodningen om kommunalisering bliver imødekommet (handlemulighed A), ser de økonomiske og personalemæssige konsekvenser ud som følger:

Slagelse Kommune vil med virkning fra 1. september 2023 overtage driften af institutionen og et årligt driftsbudget på godt 4,5 mio. kr. inkl. bygningsdrift og regnskabsføring, samt værdien af grund/bygninger, som pr. 31. december 2022, der regnskabsteknisk er opgjort til at udgøre 987.203 kr. (jf. bilag 3). 

Drift 2022
Ultimo 2022 stod Stillinge Børnehave og Vuggestue til at have et forventet merforbrug på 400.000 kr. Derfor har de, som en del af budgetopfølgning 4 (2022) udarbejdet en handleplan, med henblik på at nedbringe merforbruget i 2023. 

Det endelige regnskab for 2022 (bilag 3) viser, at de kommer ud af 2022 med et merforbrug på 188.384 kr. De vil forsat skulle følge denne handleplan, frem til de overgår til at blive en kommunal institution.

Såfremt anmodningen om kommunalisering imødekommes, vil Stillinge Børnehave og Vuggestue desuden skulle tage imod det tilbud de har fået primo november 2022, om at overgå til kommunal administration ift. løsning af økonomi-, løn og HR-opgaver. Dette vil give Slagelse Kommune en mulighed for at understøtte institutionen og følge institutionens økonomi frem mod kommunaliseringen.

Status pr. 31. december 2022

Der var pr. 31. december 2022 finansielle aktiver for 666.267,19 kr. (bankbeholdning) og Anlægsaktiver for 1.044.991,27 kr. Aktiverne udgør i alt 1.711.258,46 kr.

Der er pr. 31/12 2022 kortfristet gæld for 641.254,15 kr. og en egenkapital på 1.070.004,31 kr.  

Selvejende institutioner med driftsoverenskomst bliver optaget i kommunens regnskab og der vil blive udarbejdet regnskab for perioden indtil kommunens overtagelse.

Personalemæssige konsekvenser

Slagelse Kommunes overtagelse af driften af Stillinge Børnehave og Vuggestue er en virksomhedsoverdragelse i henhold til Lov om lønmodtageres retsstilling ved virksomhedsoverdragelse.

Det betyder blandt andet, at Slagelse Kommune indtræder i samtlige rettigheder og forpligtelser over for de medarbejdere, der er ansat pr. 1. september 2023.

Der er pr. 1. december 2022 10 fastansatte medarbejdere i Stillinge Børnehave og Vuggestue

Ledelsen varetages på nuværende tidspunkt af den konstituerede leder i Stillinge Børnehave og Vuggestue. Stillingen som leder skal slås op - så der kan blive etableret permanent ledelse hurtigst muligt i forbindelse med en kommunalisering.

Bygningsdrift samt rengøring

Den del af Stillinge Børnehave og Vuggestues budget, som vedrører bygningsdrift samt rengøring skal i forbindelse med kommunaliseringen flyttes fra Børne- og Ungeudvalget til Center for Kommunale Ejendomme under Økonomiudvalget.

Udgifter til tinglysning, konsulent m.m. i forbindelse med overtagelse af institutionen afholdes af Slagelse Kommune.     

 

Tværgående konsekvenser

Økonomiudvalget skal orienteres, hvis ejendommen Rosenlunden 5, Kirke Stillinge overdrages til Slagelse Kommune og bliver en del af Slagelse Kommunes Ejendomsportefølje.  

 

Sagens videre forløb

Afhængig af Byrådets beslutning vil Afdeling for Dagtilbud bistå bestyrelsen i Stillinge Børnehave og Vuggestue med den videre godkendelsesproces ved Civilstyrelsen. Byrådet vil blive orienteret, når der foreligger svar fra Civilstyrelsen.

Sagens forløb

07-02-2023 Børne- og Ungeudvalget
At 1: Udvalget anbefaler handlemulighed A
20-02-2023 Økonomiudvalget
At 1: Handlemulighed A indstilles til byrådets godkendelse.


Afbud: Henrik Brodersen

10. Udmøntning af første delaftale om nytænkning af beskæftigelsesindsatsen (B)

Beslutning

At 1: Godkendt.

(F) og (Ø) stemte imod og peger i stedet på model 3.


Kompetence

Byrådet.

 

Beslutningstema

Byrådet kan på baggrund af indstilling fra Erhvervs-, Beskæftigelses- og Uddannelsesudvalget og Økonomiudvalget godkende udmøntning af besparelse på 4,8 mio. kr. grundet aftalen om ret til tidlig pension.

 

Indstilling

Arbejdsmarkedschefen indstiller,

  1. at Byrådet godkender administrationens anbefaling til fordeling af finansiering af aftalen om ret til tidlig pension mellem Ungeområdet med tre mio. kr. og Jobcentret med 1,8 mio. kr.

 

Sagens indhold

Som led i aftalen om ret til tidlig pension, også kaldet Arnepensionen, er det politisk besluttet, at der årligt skal findes besparelse på beskæftigelsesindsatsen svarende 300 mio. kr. i 2022, 750 mio. kr. i 2023 og 1,1 mia. kr. fra 2024. ”Første delaftale om nytænkning af beskæftigelsesindsatsen” er vedtaget og tilvejebringer en årlig besparelse på 371 mio. kr. Aftalen er vedhæftet som bilag 1.

Dele af denne aftale er udmøntet på beskæftigelsesområdet i Slagelse Kommune, men der udestår en beslutning om 4,8 mio. kr., der omhandler den del i aftalen der hedder ”En styrket og forenklet ungeindsats”. Besparelsen er en følge af færre proceskrav til uddannelseshjælpsmodtagere. Hvor der tidligere max måtte være 4 uger mellem hvert tilbud, kan der nu være op til 4 måneder mellem hvert tilbud.

På ungeområdet har man i dag et budget på 14,1 mio. kr. til beskæftigelsesindsats til unge på uddannelseshjælp. Midlerne dækker både lønninger til indsatsmedarbejdere og køb af indsatser. En reduktion på 4,8 mio. kr., vil betyde en besparelse på ca. 34 %. Ungeområdet har ifølge en Mploy rapport fra 2020 ca. 16% færre midler til rådighed end et benchmark bestående af 19 øvrige kommuner. Det vil derfor ramme Slagelse forholdsmæssigt hårdere end den gennemsnitlige kommune at udmønte den fulde besparelse på ungeområdet.

Der er mulighed for, at man politisk vælger at udmønte besparelsen anderledes end der lægges op til i lovgivningen. Det betyder, at man politisk ville kunne vælge at udmønte hele eller dele af besparelsen på et andet område inden for udvalget, man ville kunne anbefale at udmønte hele eller dele af besparelsen på et andet udvalgsområde eller man ville kunne anbefale en kassefinansieret tillægsbevilling.

Ift. en hel eller delvis udmøntning på et andet område end ungeområdet inden for udvalgets ramme, fx på beskæftigelsesindsatsen på voksenområdet, er det væsentligt at bemærke, at dette område har 17-18% færre midler til rådighed end et benchmark bestående af 19 øvrige kommuner. Derudover skal der ved ”anden delaftale om nytænkning af beskæftigelsesindsatsen”, som udmøntes fra 2023 og frem findes ca. 10 mio. kr. yderligere, som i høj grad peger mod beskæftigelsesindsatsen på voksenområdet.

For at sikre et fortsat fokus på unge på uddannelseshjælp og undgå, at de forbliver langvarigt på forsørgelse, foreslår ungeområdet og jobcentret en fordelingsmodel, der tilgodeser begge områder. Fordelingen understøtter samtidig, at der findes finansiering på beskæftigelsesindsatsen, som lovgivningen foreskriver. Derfor anbefaler administrationen, at ungeområdet bidraget med 3 mio. kr. og voksenområdet (jobcentret) med 1,8 mio. kr. 

 

Retligt grundlag

Ingen bemærkninger.

 

Handlemuligheder

Byrådet har følgende handlemuligheder:

  1. Godkende fordelingsmodel, hvor ungeområdet bidrager med 3 mio. kr. og Jobcentret bidraget med 1,8 mio. kr. For begge områder er der tale om den ordinære beskæftigelsesindsats.
  2. Beslutte at følge den finansiering der er lagt op til via lovgivningen, hvor de fulde 4,8 mio. kr. findes på Ungeområdets beskæftigelsesindsats.
  3. Beslutte en anden fordeling, hvor andre områder af kommunen bidrager til finansiering

 

Vurdering

Administrationen vurderer det mest hensigtsmæssigt at voksenområdet (Jobcentret) også bidrager til finansiering, da det, i fald at ungeområdet skæres for hårdt, vil betyde at de unge er i risiko for at blive langvarige.

 

Økonomiske og personalemæssige konsekvenser

En besparelse på beskæftigelsesindsatsen vil kunne betyde at flere er i risiko for ikke at modtage den hjælp de har brug for ift. at komme i uddannelse eller beskæftigelse og dermed blive selvforsørgende.

Besparelsen kan have personalemæssige konsekvenser, da man både i Ungeenheden og i Jobcentret har ansatte der arbejder med indsatser.

 

Besparelsens konsekvenser specifikt for Ungeområdet

Politikkerne har med budgetaftalen for 2023-2026 godkendt en investeringscase for den beskæftigelsesrettede indsats på ungeområdet. Aftalen indeholder at Ungeenheden trækker indsatser hjem for 3 mio. kr. suppleret med 2 mio. i tillægsbevilling fra Byrådet til brug for etablering af eget Ungeguide korps. Investeringscasen tager afsæt i en målsætning om at 65% af de unge i Ungeguideforløb kommer i uddannelse, så der indfries en besparelse på 7,2 mio. kr.  Uddannelse eller beskæftigelse er en vigtig beskyttelsesfaktor, særligt for udsatte og sårbare unge, og et vigtigt skridt i vejen mod en selvstændig og selvforsørgende voksentilværelse.

Hvis Ungeenheden pålægges at udmønte den fulde eller dele af besparelsen ifm. aftalen om retten til tidlig pension, vil det medføre, at der ikke kan etableres et korps af Ungeguides, eller at korpset reduceres, hvorfor det vil blive vanskeligt at imødekomme de politiske målsætninger på beskæftigelsesområdet som indgår i budgetaftalen for 2023-2026.

Et scenarie, hvor Ungeenheden skal spare de fulde 4,8 mio. kr. vil medføre, at der ikke kan etableres et korps af Ungeguides, idet investeringscasen på hjemtagelse af indsatser til 3 mio. kr. samt tillægsbevillingen fra Byrådet på 2 mio. vil skulle dække besparelsen. Hvis den nuværende beskæftigelsesindsats ikke reduceres markant, vil dette scenarie ydermere medføre et forventet merforbrug på området.

Et scenarie, hvor ungeområdet bespares med 3 mio. kr. vil medføre, at Ungeguide korpset reduceres til 3-4 medarbejdere, og dermed alene etableres ud fra den tillægsbevilling på 2 mio. kr. som Byrådet har tilført. Ud fra målsætningen om, at 65% af de unge ved hjælp af indsatsen fra en Ungeguide hjælpes i beskæftigelse, vil scenariet med besparelsen på 3 mio. give et nettoprovenu på 1,3 mio. kr., mens en mindre succesrate på eksempelvis 50% vil give et provenu på 540.000 kr. Som i ovenstående scenarie, vil der også her skulle være et fokus på at tilpasse nuværende praksis og serviceniveau, således de politiske besparelser på området indfris.

For at gøre besparelseskonsekvenserne mere overskuelige, opstilles herunder skematisk:

Besparelsens værdi

Økonomisk konsekvens

Borgerrettet konsekvens

Udmøntning af besparelse på 4,8 mio. kr. i Ungeenheden.

Ungeenheden vil ikke kunne etablere Ungeguidekorps.

En høj andel af Ungeenhedens målgruppe vil opleve ikke at få en beskæftigelsesrettet indsats, hvilket med stor sandsynlighed medføre øget mistrivsel og udsathed hos de unge og dermed minimere deres muligheder for uddannelse og beskæftigelse og en selvforsørgende voksentilværelse.

Udmøntning af besparelse på 3 mio. kr i Ungeenheden.

Ungeenheden vil kunne etablere et Ungeguidekorps bestående af 3-4 medarbejdere som følger af investering på 2 mio. kr. fra Byrådet.

Ungeenheden vil kunne have en samlet caseload på ca. 56 unge (fremfor de planlagte 160) og selv med en høj succesrate, vil det blive svært at tjene investeringen ind.

Flere unge med behov vil stå uden indsats, hvilket kan medføre øgede udfordringer med at få unge på kanten ind i uddannelse og beskæftigelse, hvilket vil medføre at flere unge ikke bliver selvforsørgende.

Ungeindsatserne vil blive prioriteret til de unge 15-25 årige (jf. Lov om Kommunal Unge Indsats), og aldersgruppen 25-30 vil dermed blive nedprioriteret, hvilket vil medføre, at flere unge vil forblive i ydelsessystemet – også efter det 30. år.

Hvis Ungeenheden skal bespare 1,5 mio. kr.

Ungeenheden vil kunne etablere et Ungeguidekorps på i alt 6-7 medarbejdere. Det vil medføre et caseload på ca. 104 sager.

Dette vil medføre et bedre afkast på investeringen. 6,5 medarbejder vil – ved en succesrate på 65 % - medføre et nettoprovenu på ca. 4 mio. kr.

Ungeenheden vil i højere grad kunne prioritere både de 15-25-årige (jf. Lov om Kommunal Unge Indsats) og de over 25-årige og vil dermed i højere grad kunne standse fødekæden af unge der ikke kommer i gang med ungdomsuddannelse efter grundskole og få de ældre unge ind på uddannelses- og beskæftigelsessporet.

Hvis Ungeenheden holdes fri for besparelse.

Ungeenheden vil kunne etablere et Ungeguide korps på ca. 10 medarbejdere som planlagt, med et medfølgende caseload på ca. 160 unge. Dermed vil den oprindelige investeringscase kunne indfris med et forventet provenu på 7,2 mio. kr.

Langt flere unge vil komme i uddannelse og beskæftigelse. Ungeenheden vil kunne etablere et slagkraftigt korps, der både kan sikre målrettede og relevante indsatser til Ungeenhedens samlede målgruppe, dvs. for de 15-25 årige og for de over 25 årige. Ungeenheden vil kunne etablere et korps med flere forskellige fagligheder, så der både kan lave individuelt tilrettelagte indsatser og gruppebaserede indsatser.

 

 

 

Besparelsens konsekvenser specifikt for Voksenområdet (Jobcentret)

I forbindelse med budgetforliget for 2023-2026 blev jobcentret pålagt flere besparelser;

  • 1 mio. kr. på den aktive indsats i 2023
  • 1,5 mio. kr., i 2023 stigende til 3 mio. kr. i 2024 på økonomiudvalgets ramme
  • At finde hovedparten af 3 mio. kr. på egen ramme til en indsats med fokus på transportbranchen

I forbindelse med anden delaftale om nytænkning af beskæftigelsesindsatsen pålægges jobcentret forventeligt flere besparelser;

  • 5,2 mio. kr. årligt på indsatser
  • 5,3 mio. kr. årligt på myndighed under Økonomiudvalgets ramme

Besparelser, der allerede er pålagt området i forbindelse med budgetforliget, har betydet, at der er søgt uansøgt afsked med 6 medarbejder og nedlagt flere vakante stillinger.

De kommende besparelser som følge af finansieringen af arnepensionen (fra 2024 og frem) vil få betydelige konsekvenser, hvis den udmøntes sådan som den er tiltænkt – på Jobcentret.

Yderligere besparelser på området vil have stor konsekvens for den indsats borgerne kan modtage i Jobcentret. Samtidig vil det kunne betyde at det ikke er muligt at overholde lovgivning i forhold til indsatser og samtaler, hvorefter man i værst tænkelige scenarie kan risikere at blive omfattet af skærpet statsligt tilsyn.

I nedenstående er opstillet konsekvenserne for de 3 scenarier administrationen har opstillet

Besparelsens værdi

Økonomisk konsekvens

Borgerrettet konsekvens

Hvis Jobcentret skal bespare 4,8 mio. kr.

4,8 mio. kr. svarer ca. til halvdelen af hvad der bruges på indsatsen til den samlede aktivitetsparate målgruppe, som består af ca. 900 borgere.

Her vil det være nødvendigt at nedlægge stillinger og det vil derfor også have en direkte personalemæssig konsekvens.

Flere – op til 300 borgere, vil årligt ikke modtage den indsats de har krav på og som skal hjælpe dem videre eller tættere på selvforsørgelse.

Der vil sandsynligvis være tale om at alle målgrupper vil blive berørt.

Det vil være en umulig opgave at bremse udviklingen mod førtidspension, som i sig selv udgør en signifikant velfærdspolitisk og budgetmæssige udfordring i de kommende år

Hvis Jobcentret skal bespare 1,8 mio. kr.

Der vil være behov for en undersøgelse af hvordan besparelsen kan udmøntes bedst muligt.

Det vil givet være muligt i første om gang at opnå besparelsen uden uansøgt afskedigelser.

Borgere vil i mindre grad blive berørt. Men det vil have en betydelig konsekvens, hvor op mod 100 borgere ikke umiddelbart vil modtage en aktiv indsats.

Det vil blive betydeligt vanskeligere at bremse udviklingen mod førtidspension.

Hvis Jobcentret holdes fri for besparelse.

Jobcentres budgetter vil fortsat være under pres med de kommende besparelser, som følge af anden delaftale om nytænkning af beskæftigelsesindsatsen.

Ingen konsekvens

 

Besparelsen vil tilgå kassen, hvor den skal dækkes den mindreindtægt der vil være på baggrund af den ændrede lovgivning.

 

I hele 1.000 kr.

Politikområde

2022

2023

2024

2025

Bevillingsønske

 

 

 

 

 

Drift

02.01 og 02.03

 

 

-4.800

 

-4.800

 

-4.800

 

Anlæg

 

 

 

 

 

Afledt drift

 

 

 

 

 

Finansiering

 

 

 

 

 

Afsat rådighedsbeløb

 

 

 

 

 

Kassen

 

 

4.800

 

4.800

4.800

 

Tværgående konsekvenser

Den tværgående konsekvens afhænger af hvilken handlemulighed, der besluttes til finansiering.

 

Sagens videre forløb

Erhvervs- Beskæftigelses- og Uddannelsesudvalget orienteres i 2023 om konsekvenserne af anden delaftale om nytænkning af beskæftigelsesindsatsen.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Administrativ bemærkning pr. 19. januar 2023

Den nye regering har tilsluttet sig Anden delaftale om nytænkning af beskæftigelsesindsatsen. Aftalen forventes at blive udmøntet i to lovforslag. Første lovforslag indeholder bl.a. forslag om mere målrettede tilbud, udvidet mulighed for samtaler over video eller telefon samt forenklinger af administrative krav. Det forventes pt., at lovforslaget fremsættes 25. januar og træder i kraft 22. marts 2023. Den forventede økonomiske konsekvens i 2023 for voksenområdet vil være ca. 3,6 mio. kr. Fra 2024 vil konsekvensen være ca. 10-11. mio., hvoraf minimum 90 % forventes at tilfalde voksenområdet.

En analyse af arbejdsmarkedsområdet fra 2020 udarbejdet af Mploy (senere BDO) viste, at Slagelse Kommune anvendte 12% af det samlede budget på den virksomhedsrettede indsats. I gennemsnit brugte de 19 sammenligningskommuner 11% på den virksomhedsrettede indsats. I sammenligningen er der dog ikke taget højde for, at Slagelse på daværende tidspunkt havde 17% færre midler til det samlede beskæftigelsesområde set ift. gennemsnittet blandt sammenligningskommunerne.

Sagens forløb

01-12-2022 Erhvervs-, Beskæftigelses- og Uddannelsesudvalget

At 1: Jane Dahl (C) fremsatte følgende ændringsforslag til At 1: Fordelingen af besparelsen besluttes af Erhvervs-, Beskæftigelses- og Uddannelsesudvalget i første kvartal af 2023. Forud herfor ønsker udvalget, at der udarbejdes en analyse, som giver overblik over de virksomhedsrettede indsatser, så udvalget i så stor udstrækning som muligt kan prioritere og understøtte, at virksomhederne har den arbejdskraft, de har behov for. Samt at der i alle indsatser arbejdes med at understøtte vejen til job, selvforsørgelse eller uddannelse i videst mulige omfang.

For stemte 5: (C), (V) og (A)

Ændringsforslaget blev godkendt.



Afbud: Josh Bjørkman, Ali Yavuz
02-02-2023 Erhvervs-, Beskæftigelses- og Uddannelsesudvalget
At 1: Indstilles til Byrådets godkendelse.

Afbud: Anders Koefoed, John Dyrby Paulsen
20-02-2023 Økonomiudvalget

At 1: Indstilles til byrådets godkendelse.

(F) stemte imod og peger i stedet på model 3.




Afbud: Henrik Brodersen

11. Sagsbehandlingstider (B)

Beslutning

At 1: Godkendt.

(Ø) stemte imod da det ikke er klart, hvordan rådenes forslag  indgår.


Kompetence

Byrådet 

Beslutningstema

Byrådet kan på baggrund af indstilling fra Socialudvalget og Økonomiudvalget beslutte at godkende de reviderede sagsbehandlingsfrister i Center for Handicap og Psykiatri. 

Indstilling

Socialchefen indstiller,

1. at Byrådet godkender de reviderede sagsbehandlingsfrister. 

 

Sagens indhold

Efter indstilling fra Socialudvalg og Økonomiudvalg godkendte Byrådet den 28. november 2022 de reviderede sagsbehandlingsfrister i Center for Handicap og Psykiatri gældende fra den 1. januar 2023. 

Danske Handicaporganisationer(DH) har efterfølgende påpeget, at sagen har stor betydning for borgerne og at sagen skulle have været sendt til høring i Handicaprådet. Administrationen er enig i, at sagen skulle have været i høring i Handicaprådet og ligeledes i Rådet for Socialt Udsatte.

Sagen fremsendes derfor til genbehandling efter sagen har været til høring i rådene. 

Baggrund

Socialudvalget blev på udvalgets møde den 4. maj 2022 orienteret om de aktuelle sagsbehandlingstider i Center for Handicap og Psykiatri: Socialudvalget ønskede på den baggrund at få forelagt en beslutningssag om reviderede sagsbehandlingsfristerne med indstilling til Byrådets godkendelse.

Kommunen er juridisk forpligtiget til at offentliggøre de politisk vedtagne sagsbehandlingsfrister på socialområdet på kommunens hjemmeside, så det altid er offentligt kendt, hvor lang sagsbehandlingstid borgerne kan forvente i de sagerne. 

De nuværende offentliggjorte sagsbehandlingstider har ikke været revideret i 7 år.

Grundet stor sagsmængde, indhentelse af dokumentation hos læger og samarbejdspartnere og sagskompleksitet hos den enkelte sagsbehandler kan Center for Handicap og Psykiatri ikke overholde de nuværende sagsbehandlingsfrister.  

Der er derfor ikke overensstemmelse mellem de nuværende oplyste sagsbehandlingstider på kommunens hjemmeside og de reelle sagsbehandlingstider, som borgerne oplever. Det medfører utilfredshed hos borgerne, og deraf klager over for lang sagsbehandlingstid.

Med de foreslåede reviderede sagsbehandlingsfrister vil Slagelse Kommune i forhold til de omkringliggende kommuner og kommuner af samme størrelse have sagsbehandlingsfrister, der er i den høje ende, men de vil ikke være de længste. Dette fremgår af skemaet nedenfor i forhold til udvalgte paragraffer. Det skal i den sammenhæng ligeledes bemærkes, at det ikke kan vides om sagsbehandlingsfristerne overholdes i de øvrige kommuner. 

KommuneSocialpædagogisk støtte § 85Kontanttilskud og BPA §§ 95 og 96Midlertidigt og længerevarende botilbud §§ 107 og 108
Kalundborg45 dage90 dage60 dage
Odsherred4 uger26 uger24 uger
Holbæk6 uger3/20 uger16 uger
Sorø12 uger16 uger26 uger
Næstved60 hverdage80 hverdage60 hverdage
Vordingborg3 uger4 måneder12 uger
Halsnæs4 måneder7 måneder6 måneder
Vejle4 uger3 måneder2 måneder
Taastrup8 uger8 uger12 uger
Hillerød6 uger7 måneder5 måneder
Holstebro8 uger12 uger12 uger

I forhold til revideringen af sagsbehandlingsfristerne, er der foretaget en repræsentativ stikprøvemåling på alle paragrafområderne for at afdække den faktuelle og reelle sagsbehandlingstid i myndighed i Center for Handicap og Psykiatri. På den baggrund anbefales nedenstående reviderede sagsbehandlingstider at gælde i myndighed for Center for Handicap og Psykiatri fra den 1. januar 2023.     

Sagsbehandlingsfristerne vil blive evalueret inden 2 år for ikrafttrædelsen. 

Paragraf

Nuværende sagsbehandlingstider

Fremtidige sagsbehandlingstider

Servicelovens § 82a (Tidlig forebyggende indsats)

-

2,5 uge*

Servicelovens § 84, stk. 1 (Afløsning/aflastning)-3 måneder

Servicelovens § 85 (Socialpædagogisk støtte)

30 dage

3 måneder

Servicelovens § 95, stk. 3 (Kontant tilskud)

-

6 måneder

Servicelovens § 96 (Borgerstyret Personlig Assistance)

60 dage

6 måneder

Servicelovens § 97 (Ledsagerordning)

20 dage

3 måneder

Servicelovens § 98 (Kontaktperson til døvblinde)

14 dage

3 måneder

Servicelovens § 100 (Dækning af nødvendige merudgifter)

30 dage

6 måneder

Servicelovens § 102 (Tilbud af behandlingsmæssig karakter)

30 dage

3 måneder

Servicelovens § 103 (Beskyttet beskæftigelse)

14 dage

3 måneder

Servicelovens § 104 (Aktivitets- og samværstilbud)

14 dage

3 måneder

Servicelovens § 107 (Midlertidigt botilbud)

30 dage

6 måneder

Servicelovens § 108 (Længerevarende botilbud)

30 dage

6 måneder

Almenboligloven § 105 (Længerevarende botilbud)

-

6 måneder

* Fra borger henvender sig i Center for Handicap og Psykiatri og til borger er henvist til et forløb i FOKUS.

Høringssvar

De reviderede sagsbehandlingstider har været sendt til høring i Handicaprådet og Rådet for Socialt Udsatte. Modtagne høringssvar vedlægges som bilag 1 og 2.

Handicaprådets høringssvar har følgende overordnede temaer:

  • Stor bekymring for den menneskelige belastning hos borgere med handicaps, når der er lange sagsbehandlingstider. Det fremhæves, at det er de svageste borgere i Slagelse Kommune som rammes direkte af konsekvenserne.

  • Behov for afklaring omkring den økonomiske betydning af længere sagsbehandlingstider. Det understreges, at forsinket indsats vil kunne give øgede udgifter for kommunen.

  • Opfordring til at fagcenter går i dialog med Handicaprådet om, hvordan udfordringen med processen omkring sagsbehandlingen kan gøres mere smidig.

Rådet for Socialt Udsattes høringssvar har følgende overordnede temaer:

  • Understreger, at der skal være overensstemmelse mellem oplyste sagsbehandlingstider og de reelle sagsbehandlingstider.

  • Undren over at sagsbehandlingstiderne generelt øges, idet der peges sagsområder hvor rådet enten finder, at borgerens behov er fagligt velbeskrevet og derfor burde kunne afgøres hurtigt, eller hvor en hurtig kontakt/indsats er det mest effektive. Det ses som afgørende for effektiv sagsbehandling, at der er gensidig forståelse og samarbejde mellem myndighed og udfører.

  • Opfordring til højere ambitioner på borgernes vegne.

Retligt grundlag

Lovbekendtgørelse 2022-02-25 nr. 265 om retssikkerhed og administration på det sociale område (Retssikkerhedsloven) § 3.

Af denne bestemmelse fremgår det, at der på de enkelte sagsområder skal fastsættes frister for, hvor lang tid der må gå fra modtagelsen af en ansøgning til afgørelsen skal være truffet. 

Handlemuligheder

1. At Byrådet godkender de reviderede sagsbehandlingsfrister.

2. At Byrådet ikke godkender de reviderede sagsbehandlingsfrister.

3. At Byrådet godkender nogle af de reviderede sagsbehandlingsfrister og beder administrationen udarbejdet oplæg på ikke-godkendte frister. 

Vurdering

Administrationen har gennemgået høringssvarene og anerkender til fulde, at længden på sagsbehandlingstider har meget stor betydning for borgerne. Administrationen skal understrege, at sagsbehandlingstiderne er den forventede maksimale ventetid og på alle områder søges sagerne behandlet snarest muligt. Administrationen har endvidere stort fokus på samarbejdet mellem myndighed og udfører på alle områder.

Det er forsat administrationens vurdering, at de nye sagsbehandlingsfrister imødekommer lovgivningens krav og ligger på linje med de øvrige sammenlignelige kommuner. Der er på området ikke fastsat en lovgivningsmæssig øvre grænse for sagsbehandlingstider. Center for Handicap og Psykiatri behandler sagerne hurtigst muligt, hvilket er i overensstemmelse med Retssikkerhedslovens § 3.  

Når der er overensstemmelse imellem de vedtagne sagsbehandlingsfrister og den reelle sagsbehandlingstid, skaber dette en tydeligere forventningsafstemning for borgerne i forhold til, hvornår de kan forvente en afgørelse. 

Økonomiske og personalemæssige konsekvenser

Ingen bemærkninger. 

Tværgående konsekvenser

Ingen bemærkninger. 

Sagens videre forløb

Sagen er i Økonomiudvalget den 20. februar 2023. 

Sagen er til beslutning i Byrådet den 27. februar 2023. 

Sagens forløb

01-02-2023 Socialudvalget

At 1: Indstilles til Byrådets godkendelse med bemærkning om, at Socialudvalget anbefaler, at Handicaprådets høringssvar drøftes på det kommende Handicaprådsmøde.


20-02-2023 Økonomiudvalget

At 1: Indstilles til byrådets godkendelse.




Afbud: Henrik Brodersen

12. Sagsbehandlingstider på hjælpemidler (B)

Beslutning

(V) fremsatte følgende ændringsforslag:

Sagen sendes i høring i Handicaprådet og Seniorrådet. Herefter behandler Seniorudvalget sagen igen inkl. indkomne høringssvar.

For stemte 31: (V), (C), (F), (A), (Ø), (I), (D), (O) og (B).


Kompetence

Seniorudvalget. 

Beslutningstema

Seniorudvalget kan beslutte, om der skal fastsættes nye sagsbehandlingsfrister på hjælpemiddelområdet.  

Indstilling

Konstitueret Sundheds- og Ældrechef indstiller,

1. at Seniorudvalget godkender, at sagsbehandlingsfristen på ventelisteansøgninger på genbrugshjælpemidler udvides til 150 hverdage frem til 1. december 2023.

2. at Seniorudvalget godkender, at sagsbehandlingsfristen på akutte ansøgninger på de kropsbårne hjælpemidler udvides permanent til 5 hverdage.

Sagens indhold

På hjælpemiddelområdet findes to typer af hjælpemidler, henholdsvis kropsbårne og genbrugshjælpemidler. Ansøgninger til hjælpemidler behandles enten som akutte ansøgninger, semi-akutte ansøgninger eller venteliste-/komplicerede ansøgninger. Sagsbehandlingsfristen er følgende:

Akutte ansøgninger: 2 hverdage

Semi-akutte ansøgninger: 20 hverdage

Venteliste-/komplicerede ansøgninger: 65 hverdage

Sagsbehandlingsfristerne er politisk fastsatte og blev senest behandlet af Sundheds- og Omsorgsudvalget i 2011.

Udfordringer med overholdelse af sagsbehandlingsfristen

Genbrugshjælpemidler:

Der har været en stigende ansøgningsmængde de seneste år, som gør det svært at overholde sagsbehandlingsfristen på ventelisteansøgninger. Seniorudvalget blev sidst orienteret om dette den 1. november 2022. Udviklingen fra 2018 - 2022 i ansøgninger er vedlagt i bilag 1. Det er særligt ansøgninger på kugledyner, el-scootere, el-kørestole, kørestole, arbejdsstole, el-døråbnere, skylle-/tørre-toilet, greb og ramper, der overskrider sagsbehandlingsfristen, fordi disse ansøgninger kræver hjemmebesøg i forbindelse med bevilling.

Derudover har implementering af nyt sagsbehandlingssystem i primo 2022 og nyt omsorgs-, lager- og bestillersystem ultimo 2022 medvirket til længere sagsbehandlingstider.

Hjælpemiddelområdet har arbejdet med at øge antallet af telefonvisitationer og udvide sortimentet på akutdepoterne på plejecentre og i hjemmeplejen. Dette har haft en positiv effekt på sagsbehandlingen af de akutte ansøgninger, men ikke den nødvenlige effekt på behandlingen af ventelisteansøgningerne. 

Kropsbårne hjælpemidler: 

Ændring af serviceniveau på kontinensområdet samt langtidssygemelding i 2. halvår af 2022 har givet udfordringer med at overholde de fastsatte sagsbehandlingsfrister. Området er ved at indhente sagspuklen, så sagsbehandlingsfristerne for de semi-akutte ansøgninger kan overholdes. Kontinensområdet er stadig udfordret.

Derudover er det svært at overholde fristen på 2 hverdage for akutte ansøgninger, da det ofte ikke er muligt at handle på en ansøgning før næstkommende hverdag, samt at det ofte tager mere end en dag at kontakte borger/pårørende/personale/egen læge for yderligere oplysninger. 

Sagsbehandlingsfrister i andre kommuner

Administrationen har indhentet sagsbehandlingsfrister fra andre kommuner. 

For venteliste-/komplicerede ansøgninger på genbrugshjælpemidler varierer sagsbehandlings-fristerne fra 20 til 195 hverdage i andre kommuner.

For  kropsbårne hjælpemidler varierer sagsbehandlingsfristerne for akutte ansøgninger fra 2 til 80 hverdage, hvor Slagelse Kommune er den eneste kommune med en frist på 2 hverdage.

Detaljeret oversigt over fastsatte sagsbehandlingsfrister i andre kommuner er vedlagt i bilag 2.

Forslag til nye sagsbehandlingsfrister

Genbrugshjælpemidler:

De kommuner, som overholder sagsbehandlingsfristerne, har tilrettelagt behandlingen af ansøgninger anderledes end Slagelse Kommune. Nogle kommuner har CPR-nummer-inddeling, andre booker hjemmebesøg 2 måneder frem i tiden, og andre er inddelt i områder. Hjælpemiddelområdet i Slagelse Kommune har ikke den form for arbejdstilrettelæggelse.

Derudover differentierer Slagelse Kommune ikke på sagsbehandlingsfrister, hvilket giver udfordringer med at træffe afgørelse indenfor sagsbehandlingsfristen på de sager, som er svært komplicerede. Det kan eksempelvis være, hvis der søges om større boligændringer.  

Hjælpemiddelområdet har indbudt relevante kommuner til en drøftelse om fordele og ulemper ved måder at tilrettelægge sagsbehandlingen. Dette med henblik på at finde ny måder at tilrettelægge arbejdet på hjælpemiddelområdet, som mere effektivt udnytter personaleressourcerne i afdelingen, herunder at udarbejde en model for differentierede sagsbehandlingsfrister.   

Hjælpemiddelområdet forventer at kunne implementere en ny model i efteråret 2023 og foreslår derfor, at sagsbehandlingsfristen på ventelisteansøgninger på genbrugshjælpemidler i perioden frem til 1. december 2023 ændres fra 65 til 150 hverdage (30 uger).

Estimeret ud fra 2022 tal vil antallet af ansøgninger, der kan blive berørt af den ændrede sagsbehandlingsfrist være omkring 729 ud af 11.225 ansøgninger på et år. Det vil berøre hjælpemidler som udskiftning af kørestole, el-scootere, arbejdsstole samt små og store boligindretninger. Udskiftning af kørestole, som er presserende, i forhold til funktion, vil blive behandlet som en akut eller semi-akut ansøgning.    

Kropsbårne hjælpemidler:

For akutte ansøgninger foreslår administrationen, at sagsbehandlingsfristen øges fra 2 til op til 5 hverdage, så der kan indhentes relevante oplysninger for afgørelsen indenfor tidsfristen.

Retligt grundlag

Efter § 3, stk. 2 i den sociale retssikkerhedslov skal kommunen fastsætte frister for, hvor lang tid der må gå fra modtagelsen af en ansøgning, til afgørelsen skal være truffet på de enkelte sagsområder. Sagsbehandlingsfristerne skal være realistiske og afspejle hurtighedsprincippet.

Handlemuligheder

Seniorudvalget har følgende handlemuligheder i forhold til genbrugshjælpemidler:

A. Beslutte at udvide sagsbehandlingsfristen på ventelisteansøgninger til genbrugshjælpemidler fra 65 til op til 150 hverdage frem til 1. december 2023. 

B. Beslutte at fastholde sagsbehandlingsfristen på op til 65 hverdage på ventelisteansøgninger til genbrugshjælpemidler.

C. Beslutte en anden sagsbehandlingsfrist på ventelisteansøgninger til genbrugshjælpemidler.  

 

Seniorudvalget har følgende handlemuligheder i forhold til kropsbårne hjælpemidler:

D. Beslutte at ændre sagsbehandlingsfristen på akutte ansøgninger på det kropsbårne hjælpemiddelområde permanent fra 2 til 5 hverdage. 

E. Beslutte at fastholde sagsbehandlingsfristen på de akutte ansøgninger for det kropsbårne hjælpemiddelområde på 2 hverdage. 

F. Beslutte en anden sagsbehandlingsfrist på akutte ansøgninger på det kropsbårne hjælpemiddelområde. 

Vurdering

Administrationen vurderer, at det er nødvendigt at tilrettelægge arbejdet anderledes på hjælpemiddelområdet for at nedbringe sagsbehandlingstiderne, herunder at der skal udarbejdes en model for differentiering af sagsbehandlingsfrister på forskellige hjælpemidler.

Administrationen vurderer, at det ikke er realistisk at overholde sagsbehandlingsfristen på 2 hverdage på akutte ansøgninger på det kropsbårne hjælpemiddelområde, da der ofte skal indhentes yderligere oplysninger før ansøgningen kan behandles.

Økonomiske og personalemæssige konsekvenser

Ingen bemærkninger. 

Tværgående konsekvenser

Ingen bemærkninger.

Sagens videre forløb

Seniorudvalget får forelagt en ny sag med status på implementeringen og overholdelse af sagsbehandlingsfristerne samt beslutning af model for differentiering af sagsbehandlingsfrister i november 2023.

Sagens forløb

01-01-2022 Seniorudvalget
Beslutning ikke frigivet
07-02-2023 Seniorudvalget

V, SF og A fremsatte følgende ændringsforslag til At. 1: At ventetiden på genbrugshjælpemidler udvides til 130 dage.
For forsalget stemte: V, SF og A.
C undlod at stemme

C fremsatte følgende ændringsforslag til At.2: At ventetiden på akutte hjælpemidler fastholdes til 2 dage
For forslaget stemte C
Imod forslaget stemte V, SF og A

At. 2: Godkendt 
C stemte imod.

Udvalget bemærker, at de ønsker en status på sagsventetiderne til mødet i august, da udvalget ønsker at følge op på om ventetiden undervejs kan nedsættes yderligere.

Christopher Trung (C) benyttede sig af sin standsningsret og begærer sagen i byrådet.

 

 

 


13. Endelig vedtagelse af lokalplan 1249 Boligbebyggelse i Fårdrup samt tilhørende kommuneplantillæg nr. 10 til Kommuneplan 2021 med tilhørende miljøscreening (B)

Beslutning

At 1: Godkendt.

(Ø) stemte imod.


Kompetence

Byrådet

Beslutningstema

Byrådet kan på baggrund af indstilling fra Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget beslutte, om Lokalplan 1249 Boligbebyggelse i Fårdrup samt Kommuneplantillæg nr. 10 skal vedtages endeligt, med de ændringer der fremgår af hvidbogen.

Indstilling

Miljø-, Plan- og Teknikchefen indstiller,

1. at Byrådet beslutter, at Lokalplan 1249 Bolig bebyggelse i Fårdrup med tilhørende Kommuneplantillæg nr. 10 vedtages endeligt med de ændringer, som fremgår af hvidbogen.

Sagens indhold

I august 2022 godkendte byrådet forslag til lokalplan 1249 med tilhørende kommuneplantillæg nr. 10, som efterfølgende har været i høring. Lokalplanen gælder for dele af matrikel 13 a Fårdrup By, Fårdrup, der for nuværende anvendes til juletræsplantage. 

Lokalplan 1249 giver mulighed for opførelsen af 3 dobbelthuse og 2 enfamilieshuse dvs. 8 boliger i alt, placeret omkring en mindre vej, der etableres på langs af matriklen. Fårdrup er udpeget som Kulturmiljø og omfattet af lokalplan 209 – bevarende lokalplan for Fårdrup. Derfor er der i lokalplan 1249 lagt vægt på at indpasse den nye bebyggelse i det eksisterende landsbymiljø ved at stille en række krav til bebyggelsens udformning og proportioner. Boligerne opføres i 1-1½ etage i blankmur med saddeltage, der har en hældning på 45 % belagt med tagsten. Der må ikke etableres større vinduespartier mod Fårdrupvej. Bebyggelsesplanen overholder kommuneplanens retningslinjer vedrørende grundstørrelser parkering og friareal. De fælles friarealer er fordelt på to områder: Et areal mod Fårdrupvej i matriklens nordlige del, hvor der etableres et regnvands bassin og et areal centralt i området, hvor også den fælles parkering er placeret.

I høringsperioden er der indkommet et samlet høringssvar fra 7 naboer til lokalplanområdet, som generelt er imod planerne. Naboerne ønsker, at den nuværende lokalplan 209, der giver mulighed for jordbrugsparceller i området, forsat skal være gældende.

Høringssvaret har desuden gjort Slagelse Kommune opmærksom på eksistensen af et uregistreret stendige, som er beskyttet af museumslovens § 29a. Bemærkningen har betydet, at Slagelse Kommune har iværksat en registrering af de pågældende stengærd, som skrives ind i lokalplanens redegørelse. Desuden rettes i bestemmelserne 9.1. vedrørende afskærmende beplantningsbælte mod naboer og 9.5 angående hegn i skel, så de ikke er i uoverensstemmelse med stendiget. 

 Høringssvaret har ikke medført andre ændringer af lokalplanen.

Retligt grundlag

Lokalplaner tilvejebringes efter planlovens kapitel 5. Kommuneplantillæg tilvejebringes efter
Planlovens § 23c.

Handlemuligheder

Byrådet har følgende handlemuligheder:

  1. Byrådet kan vælge at vedtage Lokalplan 1249 og Kommuneplantillæg nr. 10 med de foreslåede ændringer. Derved skabes plangrundlaget opførelse af 2 fritlæggende huse og 6 dobbelthuse i den sydvestlige udkant af landsbyen Fårdrup.
  2. Byrådet kan vælge ikke at vedtage Lokalplan 1249 endeligt. Det vil betyde, at Lokalplan 209, der giver mulighed for at udstykke som jordbrugsparcel og opføre en enkelt bolig, fortsat danner plangrundlag for området.
  3. Byrådet kan vælge at foretage mindre justeringer af planen, som en del af den endelige vedtagelse.

Vurdering

Administrationen vurderer, at lokalplanen vil styrke udviklingsmulighederne i landsbyen og øge tilflytningen. Særligt dobbelthusene er med til at udvide boligudbuddet i Fårdrup med en ny boligtype, og dermed sikre en mere varieret boligmasse som også rummer mindre boliger, der bl.a. vil være velegnede til ældre. Projektet er i overensstemmelse med ønsket om blandede boligtyper i landsbyerne fra Slagelse Kommunes landsbyanalyse fra 2020.

Administrationen medgiver, at den højere udnyttelsesgrad som muliggøres med lokalplan 1249, kan opleves som en forringelse for naboejendommene mod øst. Særligt dobbelthuset mod nordøst kan komme tæt på nærmeste nabo, da denne ejendom er opført i skel. Af hensyn til nabobebyggelsen og for at modvirke indblik, stilles der krav om et sammenhængende grønt beplantningsbælte langs lokalplanområdets østlige afgrænsning.

Samlet set vurderes projektet at bidrage positivt til udviklingen af Fårdrup, da bebyggelsen i sin disponering og udformning er tilpasset landsby- og kulturmiljøet.

Sagens videre forløb

Ingen bemærkninger.

Sagens forløb

25-01-2023 Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget
Indstilles til Byrådets godkendelse.

Afbud: Unnie L. B. Oldenburg, Henrik Brodersen

14. Endelig vedtagelse af Lokalplan 1280, Vandværk ved Trafikcenter Allé, Slagelse samt Kommuneplantillæg nr. 17 til Kommuneplan 2021 (B)

Beslutning

At 1: Godkendt.

Kompetence

Byrådet

Beslutningstema

Byrådet kan på baggrund af indstilling fra Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget beslutte, om Lokalplan 1280 og kommuneplantillæg nr. 17 skal vedtages endeligt uden ændringer.

Indstilling

Miljø-, Plan- og Teknikchefen indstiller,

1. at Byrådet beslutter, at Lokalplan 1280, Vandværk ved Trafikcenter Allé, Slagelse med tilhørende Kommuneplantillæg nr. 17 vedtages endeligt uden ændringer.

Sagens indhold

SK Forsyning A/S ønsker at etablere et nyt vandværk som erstatning for det eksisterende vandværk i Slagelse fra 1930'erne, som er modent til udskiftning. For fortsat at kunne levere rent drikkevand med en høj forsyningssikkerhed og samtidig sikre den bedste og mest centrale placering i forhold til det eksisterende ledningsnet, terrænforhold, energioptimering samt eksisterende og evt. nye kildepladser ønsker SK Forsyning A/S at placere det nye vandværk i det eksisterende erhvervsområde ved Trafikcenter Allé.

Byrådet vedtog den 28. november 2022 at sende et forslag til lokalplan 1280, Vandværk ved Trafikcenter Allé, Slagelse samt tilhørende Kommuneplantillæg nr. 17 til Kommuneplan 2021 i 4 ugers offentlig høring. I forbindelse med den offentlige høring er der modtaget et høringssvar fra Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse som tilkendegiver, at de ikke har nogen bemærkninger til planlægningen (se bilag 1).

Lokalplanen fastlægger en disponering af området og et byggefelt som, udover at rumme bebyggelsen, må benyttes til interne køreveje, parkering og grønne arealer. Området vejbetjenes via en overkørsel til Trafikcenter Allé som forventes forlænget 10-15 meter i den forbindelse.

Bebyggelsen skal fremstå i varierende facadematerialer herunder glas og må opføres i en højde på op til 15 meter. Enkelte bygningsdele må etableres i op til 25 meters højde såfremt det er nødvendigt af hensyn til bygningens eller anlæggets anvendelse. Lokalplanen giver mulighed for etablering af solceller på bebyggelsen og terræn.

Langs Trafikcenter Allé videreføres beplantningen og jordvolden så Trafikcenter Allé fortsat fremstår med et ensartet udtryk. Der etableres et afskærmende beplantningsbælte mod sydøst. Det grønne friareal vest for byggefeltet op mod Fodsporet skal fremstå som en vild blomstereng med regnvandshåndtering. Ligeledes skal parkeringsarealer og øvrige ubefæstede arealer fremstå med grønt præg i form af græsarealer, regnvandsbede eller som vild blomstereng.

Retligt grundlag

Kommuneplantillæg tilvejebringes i henhold til planlovens § 23c.

Lokalplaner tilvejebringes i henhold til planlovens kapitel 5.

Handlemuligheder

Byrådet har følgende handlemuligheder:

  1. Byrådet kan vælge at vedtage Lokalplan 1280 og Kommuneplantillæg nr. 17 uden ændringer. Derved skabes plangrundlaget for etableringen af et nyt vandværk.

  2. Byrådet kan vælge ikke at vedtage Lokalplan 1280 endeligt. Det vil betyde, at Lokalplan 257, Trafik- og transportcenter - etape 2, der giver mulighed for anlæg og virksomheder der relaterer sig til transportcenterfunktionen, fortsat danner plangrundlag for området og der vil som følge heraf ikke kunne etableres et nyt vandværk i området. 

  3. Byrådet kan vælge at foretage mindre justeringer af planen, som en del af den endelige vedtagelse.

Vurdering

Det er intentionen at vandværket skal fremstå som et byggeri med arkitektonisk kvalitet i varierende facadematerialer, herunder transparente facader/glaspartier der inviterer til formidling af vandværkets funktion og vandets kredsløb. I forlængelse af dette er det ligeledes intentionen, at det grønne friareal vest for bebyggelsen op mod Fodsporet skal demonstrere forskellige løsninger til lokal afledning af regnvand (LAR). Det er således også hensigten, at skabe direkte forbindelse mellem Fodsporet og det grønne friareal samt vandværket med det formål at lade vandværket fungere som et besøgsområde.

Målet om at udearealer etableres som åbne grønne områder med afgrænsede arealer med vild  beplantning uden slåning, støtter op om Slagelse Kommunes Bæredygtighedsstrategi om at sikre mere natur og øge biodiversiteten i forbindelse med den fysiske planlægning. Ønsket om at etablere solceller understøtter ligeledes bæredygtighedsstrategien i forhold til at opfylde målsætningen om klima/CO2 neutral drift.

Det er administrationens vurdering, at en placering af vandværket ved siden af det eksisterende varmeværk vil kunne skabe synergi, i forbindelse med en eventuel opsætning af en varmepumpe på det nye vandværk, der udvinder varme fra drikkevandet før det sendes ud til forbrugerne. Forudsætningen for at en sådan energiudnyttelse er rentabel er, at vandværket er placeret i umiddelbar nærhed af varmeværket.

Administrationen anbefaler, at Byrådet vælger handlemulighed A og dermed vedtager lokalplan 1280 og Kommuneplantillæg nr. 17 endeligt uden ændringer.

Økonomiske og personalemæssige konsekvenser

Ingen bemærkninger.

Tværgående konsekvenser

Ingen bemærkninger.

Sagens videre forløb

Ingen bemærkninger.

Sagens forløb

25-01-2023 Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget
Indstilles til Byrådets godkendelse.

Afbud: Unnie L. B. Oldenburg, Henrik Brodersen

15. Byrådsmedlemmer anmoder om udskiftning i Erhvervs-, Beskæftigelses-, og Uddannelsesudvalget (B)

Beslutning

At 1: Godkendt.

Kompetence

Byrådet

Beslutningstema

Byrådet kan godkende, at John Dyrby Paulsen (A) udtræder af Erhvervs-, Beskæftigelses-, og Uddannelsesudvalget samt Sofie Janning (A) indtræder i Erhvervs-, Beskæftigelses-, og Uddannelsesudvalget.  

 

Indstilling

Kommunaldirektøren indstiller,

1. at Byrådet godkender, at John Dyrby Paulsen (A) udtræder af Erhvervs-, Beskæftigelses-, og Uddannelsesudvalget samt Sofie Janning (A) indtræder i Erhvervs-, Beskæftigelses-, og Uddannelsesudvalget.  

Sagens indhold

Administrationen har den 15. februar 2023 modtaget anmodning fra A-gruppen i Byrådet, som omhandler en udskiftning på den ene af deres pladser i Erhvervs-, Beskæftigelses-, og Uddannelsesudvalget pr. 1. marts 2023. Det betyder, at John Dyrby Paulsen udtræder og Sofie Janning indtræder.

Retligt grundlag

Ønsker et medlem at udtræde af et udvalg, er det byrådets kompetence at godkende fritagelsen for udvalgshverv jf. kommunestyrelsesloven § 28. Den ledigblevne plads besættes af den samme gruppe.

Handlemuligheder

Ingen bemærkninger

Vurdering

Ingen bemærkninger

Økonomiske og personalemæssige konsekvenser

Ingen bemærkninger

Tværgående konsekvenser

Ingen bemærkninger

Sagens videre forløb

Ingen bemærkninger

16. Ebbe Ahlgrens udtræden af Byrådet (B)

Beslutning

At 1-3: Godkendt.

Kompetence

Byrådet

 

Beslutningstema

Byrådet skal som følge af Ebbe Ahlgrens (V) fraflytning fra kommunen pr. 20. marts 2023 godkende, at betingelserne for Anja Nielsens (V) indtræden i Byrådet er opfyldt. Venstre ønsker i forlængelse heraf at foretage en omrokering i diverse politiske udvalg.  

Indstilling

Kommunaldirektøren indstiller,

1. at Byrådet godkender, at Ebbe Ahlgren (V) fratræder sit hverv som medlem af Byrådet grundet fraflytning fra kommunen.

2. at Byrådet godkender, at stedfortræder Anja Nielsen (V) indtræder i Byrådet.

3. at Byrådet godkender Venstres anmodning om omrokering som beskrevet i sagens indhold.

Sagens indhold

Administrationen har den 21. december 2022 fået oplyst, at Ebbe Ahlgren (V) ønsker at udtræde af Byrådet pga. fraflytning fra kommunen. Ebbe Ahlgren fraflytter den 20. marts 2023. 

Da Ebbe Ahlgren (V) dermed mister sin valgbarhed, indtræder stedfortræder iflg. valgbogen Anja Nielsen (V). 

Jf. Kommunestyrelsesloven § 28, stk. 2 er det valggruppen, der bestemmer, hvem der skal indtræde som medlem på de poster, Ebbe Ahlgren varetager.

VCFBAO udpeger medlemmer til følgende poster:

  • Kultur, Fritids-, og Turismeudvalget
  • Det særlige Børn- og Ungeudvalg - formand
  • Kulturregion Midt- og Vestsjælland
  • Fuldmægtig Stig Hansens Fond
  • Museet ved Trelleborg
  • Museum Vestsjælland - suppleant

 

 

 Hverv

Afgiver post

Får post 

Formand i Det Særlige Børn- og Unge udvalg

Ebbe Ahlgren

 Anders Koefoed

Suppleant i Det Særlige Børn- og Unge udvalg

Anders Koefoed 

 Ida Lynge

Medlem af Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget

 Ebbe Ahlgren

Stén Knuth

Medlem af Socialudvalget

 Ida Lynge

Anja Nielsen

Medlem af Erhvervs-, Beskæftigelses- og Uddannelsesudvalget

Stine Søgaard

Anders Nielsen

Medlem af Erhvervs-, Beskæftigelses- og Uddannelsesudvalget

Anders Koefoed

Anja Nielsen

Medlem af Klima- og Miljøudvalget

Nikolaj Bjørk

Anders Koefoed

Medlem af Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget

Anders Koefoed

Stine Søgaard

Korsør Havn

Stine Søgaard

Ida Lynge

Kulturregion Midt- og Vestsjælland

Ebbe Ahlgren

Nicki Ottevig

Museet ved Trelleborg

Ebbe Ahlgren

Nicki Ottevig

Suppleant for Museum Vestsjælland

Ebbe Ahlgren

Nicki Ottevig

FGU

Stén Knuth

Anja Nielsen

Fuldmægtig Stig Hansens Fond

Ebbe Ahlgren

Anders Nielsen

Bymidtegruppen Skælskør

 Anders Koefoed

Anja Nielsen

 

Retligt grundlag

Lov om kommunale og regionale valg § 1 om valgbarhed.

Jf. lov om kommunale og regionale valg § 103 skal et medlem efter anmodning fritages for sit medlemskab, såfremt medlemmet på grund af sin helbredstilstand, varetagelse af andet offentligt hverv, forretninger eller lignende har rimelig grund til at ønske sig fritaget for medlemskabet.

 

Handlemuligheder

Ingen bemærkninger.

 

Vurdering

Administrationen vurderer, at betingelserne for at indkalde Anja Nielsen (V) samt Venstres anmodning om omrokering er til stede.

 

Økonomiske og personalemæssige konsekvenser

Ingen bemærkninger.

 

Sagens videre forløb

Ingen bemærkninger.

17. Lukket: Stævning af Slagelse Kommune vedrørende tilbud under CHP (B)
Denne sag er desværre lukket for offentligheden.
18. Lukket: Leje af Ejendom - Slagelse (B)
Denne sag er desværre lukket for offentligheden.

19. Salg eller udlejning af Flakkebjerg Skole til friskole (B)

Beslutning

At 1: Byrådet godkender, at der arbejdes videre med scenarie A i forhold til leje og efterfølgende salg af Flakkebjerg Skole til Flakkebjerg Friskole.

At 2: Byrådet godkender, at forvaltningen bemyndiges til at forhandle den endelige salgspris med Flakkebjerg Friskole. Såfremt der opnås enighed om vilkår for salg forelægges aftalen til endelig godkendelse i Byrådet. I forbindelse med forhandlingerne aftales ligeledes, hvilket inventar ude og inde som følger med handlen.

Byrådet bemærker, at en evt. aftale med Flakkebjerg Friskole kan gennemføres med udstedelse af sælgerpantebrev.

At 3: Godkendt.

At 4: Godkendt.

At 5: Godkendt.


Kompetence

Byrådet

Beslutningstema

Byrådet kan efter indstilling fra Økonomiudvalget træffe en principiel beslutning, om Flakkebjerg Skole med eller uden grønne arealer kan sælges eller udlejes til Flakkebjerg Friskole til markedsprisen.

Indstilling

Kommunaldirektøren indstiller, 

1. at Byrådet på baggrund af indstilling fra Økonomiudvalget træffer en principiel beslutning om at sælge eller udleje bygninger og det nære udeområde på Flakkebjerg Skole til Flakkebjerg Friskole.

2. at Byrådet på baggrund af indstilling fra Økonomiudvalget meddeler Flakkebjerg Friskole  at salgs- eller lejeprisen fastsættes til den markedsværdi, der er fastsat i vurderingsrapporten.

3. at Byrådet på baggrund af indstilling fra Økonomiudvalget beslutter at køber betaler samtlige handelsomkostninger, herunder evt. udstykningsomkostninger.

4. at Byrådet på baggrund af indstilling fra Økonomiudvalget beslutter at en eventuel lejer overtager samtlige forpligtelser ift. indvendig vedligehold, samt afregning af forbrugsudgifter.

5. at Byrådet på baggrund af indstilling fra Økonomiudvalget beslutter at der skal aftales rammer for lokale fritidsbrugeres og foreningers fortsatte brug af bygninger og arealer.

Sagens indhold

Bestyrelsen for Flakkebjerg Friskole har på et møde med Slagelse Kommune den 10. februar 2023 udtrykt ønske om at købe ejendommen Flakkebjerg Hovedgade 34 med Flakkebjerg Skoles bygninger samt det grønne areal syd for skolen, der indeholder amfiteater og boldbane. Sidstnævnte med med henblik på at sikre skolens fremtidige udvidelsesmuligheder.  

Flakkebjerg Friskole har oplyst, at de på ingen måde har intention om at forhindre offentlig adgang til det grønne areal, hvis de overtager dette. Tværtimod har de et ønske om at være lokalområdets skole og et naturligt samlingspunkt i Flakkebjerg.

Det er vigtigt for både Flakkebjerg Friskole og Slagelse Kommune, at der i forbindelse med en evt. handel aftales nogle rammer for lokale fritidsbrugeres og foreningers fortsatte brug af bygninger og arealer på Flakkebjerg Skole.

Flakkebjerg Friskole skal senest 1. marts 2023 meddele Undervisningsministeriet en fysisk placering, for den nye friskole hvilket kræver en politisk beslutning om salg eller udlejning af Flakkebjerg Skole til friskolen. Der skal oplyses skolens adresse og matrikelnummer. 

Senest den 1. juni 2023 skal friskolen foreligge en underskrevet købsaftale eller lejeaftale med overtagelse pr. 1. august 2023. Det betyder at der vil være en frist til den 27. april 2023 til at få afklaret alle nødvendige forhold. På Økonomiudvalgets møde den 15.maj 2023 skal der ved accept af udlejning eller salg af Flakkebjerg Skole således være godkendt betingelser for salg eller udlejning.

Der har været drøftet følgende 2 scenarier med friskolens bestyrelse:

  • Scenarie A, hvor Slagelse Kommune kun sælger skolebygningerne og det nære udeområde (skolegård og grønt udeareal tæt på bygningerne) på ca. 10.000 m2, jf. bilag 1.
  • Scenarie B, hvor Slagelse Kommune udover skolebygningerne og det nære udeområde også sælger det grønne areal på ca. 12.800 m2 syd for skolen, jf. bilag 2.

Med Scenarie A bevares det grønne areal som kommunal jord, og dermed sikres fremtidig adgang til arealet for både friskole, daginstitution, fritidsbrugere og byens borgere.

Flakkebjerg Friskole er mest interesseret i Scenarie B, da dette sikrer deres fremtidige udvidelsesmuligheder.

Flakkebjerg Skole er omfattet af lokalplan nr. 208, delområde E, hvor anvendelsesmulighederne er fastsat til offentlige formål som skole, hal, daginstitution og idrætsplads. Delområde E udgør i dag hele matr.nr. 7n Flakkebjerg by med et areal på 27.037 m². I delområde E er bebyggelsesprocenten for området som helhed fastsat til 20%.

Uanset om der arbejdes videre med Scenarie A eller B, vil bebyggelsesprocenten med de nuværende bygninger fortsat være overholdt, da delområde E fortsat har samme afgrænsning.

Vejmyndigheden foreslår, at det areal der i dag benyttes til parkeringsareal og busvendeplads  (område 1a og 1b) udlægges som privat fællesvej for både den del af området der frasælges, og den del kommunen beholder. Arealet kan derved anvendes af begge ejendomme og ansvaret for vedligeholdelse ligger således også hos begge af de vejberettigede parter.

Med hensyn til vejudlægget mellem kommunens daginstitution Flakkehaven og SFO'en skal dette respekteres, da dette tjener som adgang for det grønne område syd for skolen og Flakkehaven.  Vejen betragtes som en privat fællesvej.

Problemstillinger, der skal afklares nærmere ved salg eller udlejning af Flakkebjerg Skole:

  • Solceller på taget af SFO-bygningen leverer strøm til Flakkebjerg Skole. Da kommuner ikke må levere strøm til private m.fl. vil det være nødvendigt at afbryde forbindelsen, og enten sælge den overskydende strøm eller at tilslutte denne til Flakkehaven. En udgift som sælger må påtage sig.
  • El-ladestandere - Der er netop indgået aftale med Clever om etableringer af el-ladestandere på kommunale parkeringsarealer, der vil i den forbindelse blive etableret 2 ladestandere på på skolens parkeringsplads, der i forbindelse med en salgssag omdannes til privat fællesvej.
  • Foreningers m.fl. brug af lokaler på Flakkebjerg Skole - Der skal ske en nærmere afklaring i forhold til det praktiske og økonomien i forhold til dette.
  • Spor efter tidligere fugtskader skal undersøges nærmere.
  • Ved det grønne areal syd for Flakkebjerg Skole er opsat 6 sportspladsbelysning, som skolen i dag betaler for. Ved valg af Scenarie B skal der ske en afklaring i forhold til dette.
  • På det grønne areal syd for Flakkebjerg Skole ligger et amfiteater, hvilke bliver berørt, hvis scenarie B vælges (Hvem har fået dette opført, er der fondsmidler involveret, og er der i øvrigt nogen restriktioner?)
  • Vejadgang til Friskolen via parkeringsareal som privat fællesvej skal afklares.
  • Hvilket inventar på Flakkebjerg Skole vil med fordel kunne anvendes på andre kommunale skoler, herunder særligt på Dalmose Skole, som forventes at overtage en del af de eksisterende elever fra Flakkebjerg Skole
  • Under hvilke forudsætninger kan Flakkebjerg Friskole evt. overtage det resterende inventar fra Slagelse Kommune - hvilken værdi repræsenterer disse løsøre.

Ejendomsmæglerfirmaet Nordicals har sendt ejendomsvurderingsrapport på markedsværdi ved salg og udleje af ejendommen efter Scenarie A og B, jf. bilag 3.

Scenarie A

Kontant handelsværdi: 8.200.000 kr.
Årlig markedsleje: 1.015.600 kr.

Scenarie B

Kontant handelsværdi: 8.800.000 kr.
Årlig markedsleje: 1.075.600 kr.

Vurderingsrapporten beskriver forudsætningerne for vurderingen, herunder at rapporten ikke omfatter inventar, løsøre, legeplads mv. 

Til sammenligning blev Vestermose Skole i 2019 solgt til Vestermose Natur & Idrætsfriskole til den fulde markedspris på 4,0 mio. kr., hvor finansieringen blev gennemført ved udstedelse af et sælgerpantebrev på 24 år til dækning af købesummen samt skolens udgifter til udfærdigelse af købsaftale, tinglysningsafgifter mv. De første 4 år var afdragsfrie og de efterfølgende 20 år var basseret på en fast rente på 5,5%. Der blev stillet krav om tinglysning af sælgerpantebrevet.

Ved et salg bør der, som ved salget af Vestermose Skole, stilles betingelse om, at der tinglyses en deklaration om anvendelsesmuligheder og forkøbsret til Slagelse Kommune. Hvis anvendelsen af ejendommen helt eller delvis ændres, hvis køber ønsker at videresælge ejendommen i almindelig fri handel, lukker skolen, erklæres konkurs el. lignende bør Slagelse Kommune have en tilbagekøbsret til ejendommen til samme pris, som Slagelse Kommune har solgt ejendommen til. Prisen reguleres i forhold til nettoprisindekset.

Der skal endvidere stilles betingelse om tegning af brandforsikring.

Retligt grundlag

Sagen behandles for lukkede døre af hensyn til en evt. politisk beslutning om offentlig udbud uden angivelse af pris.

Et salg af bygninger og evt. grønt areal til Flakkebjerg Friskole er omfattet af udbudsbekendtgørelsen om salg af kommunens og regionens faste ejendomme samt kommunalfuldmagten og de kommunalretlige retningslinjer, herunder lighedsprincippet.

Sædvanligvis skal kommuner udbyde ejendomme i offentligt udbud til markedsprisen, men ved salg af ejendomme til institutioner mv., hvor kommunen lovligt kan yde anlægsstøtte, kan kommunen undlade et offentligt udbud og sælge ejendommen under markedsprisen.

I henhold til bekendtgørelse om friskoler og private grundskoler § 23 kan kommunalbestyrelsen i skolekommunen eller elevers bopælskommune yde tilskud til anlægsudgifter eller lignende. investeringsudgifter.

Slagelse Kommune kan derfor lovligt sælge Flakkebjerg Skole til en friskole uden offentligt udbud, da friskoler er omfattet af undtagelser til udbudspligten.

Handlemuligheder

Økonomiudvalget har følgende handlemuligheder:

A. Salg eller hel/delvis udleje af skolebygningerne og det nære udeområde (skolegård og grønt udeareal tæt på bygningerne) - scenarie A - til markedsprisen på 8.200.000 kr. i forhold til salg eller 1.015.600 kr. årligt i forhold til  udleje.

B. Salg eller hel/delvis udleje af skolebygningerne, det nære udeområde og det grønne areal på ca. 12.800 m² syd for skolen - scenarie B - til markedsprisen på 8.800.000 kr. i forhold til salg eller 1.075.600 kr. årligt i forhold til udleje.

C. Afslag på salg og udleje af Flakkebjerg Skole.

Ved salg af bygningerne/areal er det sædvane, at køber betaler samtlige handelsomkostninger, herunder udstykningsomkostninger.

Vurdering

Der er tale om et meget presset forløb, hvor alle forhold, der skal behandles af fagudvalgene, skal være på plads senest den 10. maj 2023 og evt. sager i forhold til Økonomiudvalget senest den 27. april 2023.

Administrationen vurderer, at det kan blive nødvendigt med en indledende lejeperiode på fx 1 år forud for et frasalg på grund af den stramme tidsplan. Dette for at kunne sikre tid til den korrekte kommunale sagsbehandling, herunder at sagen kan nå at blive behandlet i en række politiske udvalg.

Ved valg af Scenarie A  er det grønne området fortsat offentligt tilgængeligt for byens borgere, institutioner m.fl. Flakkebjerg Friskole kan forventeligt anvende arealet til aktiviteter i relation til skolens virke på lige fod med borgere m.fl.  Slagelse Kommune vil fortsat skulle drifte det grønne område. Hvis Flakkebjerg Friskole i fremtiden har brug for at udvide, kan skolen med et konkret forslag til udvidelse ansøge om at købe yderligere areal. Dermed opkøbes der i første omgang ikke mere areal end nødvendigt, og mest muligt at det grønne areal fastholdes til offentligt grønt område til gavn for alle byens borgere.

Hvis Scenarie B vælges bør der tinglyses en brugsret, der gør det muligt for offentligheden, Flakkehaven og SFO'en, at benytte arealet. Slagelse Kommune vil opnå en mindre driftsbesparelse

Delvis leje i Scenarie A og B vil give en del udfordringer i forhold til opdeling af forsyning, drift mv. på henholdsvis friskolen og Slagelse Kommune.

Hvis Scenarie C vælges skal der tages stilling til, hvad der i givet fald skal ske med skolen, fx om den skal sendes i offentlig udbud. Lokalplanes anvendelsesmuligheder til offentlige formål samt forbud mod bolig- og erhvervsbebyggelse begrænser imidlertid antallet af mulige købere til ejendommen. Hvis det vælges at sætte skolen til salg, hvor køber kan betinge en handel af ny lokalplan, vil et endelig salg først kunne forventes gennemført med betaling af den fulde købesum om 1 års tid.

I sager, hvor de væsentligste forhold er ens, skal sager behandles lige i retlig henseende, og der må ikke foretages usaglig forskelsbehandling. Ejendommen bør sælges til den fulde markedspris, som ved gennemførelse af salget af Vestermose Skole. Flakkebjerg Friskole bør således betale den fulde markedspris samt samtlige omkostninger ved en evt. handel i lighed med sagen om Vestermose Skole.

Ejendomsmæglerens vurdering indeholder ikke løsøre mv. - der må udfærdiges en særskilt aftale på dette.

Økonomiske og personalemæssige konsekvenser

Der er ikke budgetteret med indtægter/udgifter ved salg/udlejning af Flakkebjerg Skole.

Der vil i forbindelse med frasalg kunne realiseres en driftsmæssig besparelse på ca. 1 mio. kr. årligt. herunder lønsum til tekniskservicepersonale og rengøringspersonale.

Hvis Flakkebjerg Skole ikke frasælges og henstår ubrugt, vil der være en driftsmæssig besparelse på ca. 650.000 kr. årligt, og der vil fortsat være en tomgangsdrift på ca. 350.000 kr. årligt.

Hvis Flakkebjerg Skole udlejes har Slagelse Kommune fortsat en udlejerforpligtigelse ift. drift af klimaskærm og tekniske installationer, denne beløber sig budgetmæssigt til ca. 100.000 kr. årligt.

Tværgående konsekvenser

Kultur-, Fritid- og Turismeudvalget i forhold til udlån/udlejning af Flakkebjerg Skole til foreninger m.fl.

Sagens videre forløb

Kultur-, Fritid- og Turismeudvalget i forhold til aftale af rammer for lokale fritidsbrugeres og foreningers fortsatte brug af bygninger og arealer.

Sagens forløb

27-02-2023 Økonomiudvalget

At 1: Økonomiudvalget indstiller til Byrådet, at der med udgangspunkt i scenarie A arbejdes videre med at indgå lejeaftale med mulighed for efterfølgende salg af Flakkebjerg Skole til Flakkebjerg Friskole.

At 2: Økonomiudvalget indstiller, at forvaltningen bemyndiges til at forhandle den endelige salgspris med Flakkebjerg Friskole. Såfremt der opnås enighed om vilkår for salg forelægges aftalen til endelig godkendelse i Byrådet. I forbindelse med forhandlingerne aftales ligeledes, hvilket inventar ude og inde, som følger med handlen.

Økonomiudvalget bemærker, at en evt. aftale med Flakkebjerg Friskole kan gennemføres med udstedelse af sælgerpantebrev.

At 3: Indstilles til byrådets godkendelse.

At 4: Indstilles til byrådets godkendelse.

At 5: Indstilles til byrådets godkendelse.



Afbud: Jørgen Grüner
20. Lukket: Initiativsag - Beslutning og stillingtagen fra byrådet til stævningen fra den 3. februar 2023.
Denne sag er desværre lukket for offentligheden.
21. Lukket: Godkendelse af referat (B)
Denne sag er desværre lukket for offentligheden.