Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget (2014-2017) – Referat – 7. marts 2016



1. Godkendelse af dagsorden (B)

1.      Godkendelse af dagsorden (B)

Sagsnr.: 330-2013-114099             Dok.nr.: 330-2016-91083                                            Åbent
Kompetence: Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget
Beslutningstema
Godkendelse af dagsorden.
Indstilling
Centerchef for Vækst og Plan samt Teknik og Miljø indstiller,
1.    at dagsordenen godkendes.
Beslutning i Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget den 7. marts 2016:
Fraværende:  Johnny Persson (V)
Godkendt.

2. Orientering fra centercheferne (O)

2.      Orientering fra centercheferne (O)

Sagsnr.: 330-2013-114099             Dok.nr.: 330-2016-91100                                            Åbent
Kompetence: Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget
Beslutningstema
Orientering fra centercheferne om:
· Særlige sager/mails udsendt til udvalget
· Årshjul for den kommende tids aktiviteter
· Status lokalplaner (medsendes den endelige dagsorden)
· Afgørelser fra andre instanser – der er ingen til dette møde
Baggrund
Centerchef for Teknik og Miljø giver orientering om:
Centerchef for Vækst og Plan giver orientering om:
Indstilling
Centerchef for Vækst og Plan samt Teknik og Miljø indstiller,
1.    at orienteringen tages til efterretning.
Beslutning i Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget den 7. marts 2016:
Fraværende:  Johnny Persson (V)
Dokumenter hvad angår brintbusser eftersendes til Flemming Erichsen (A).
Den nedsatte gruppe om kunstige rev forankres i §17 stk. 4 "Korsør - byen møder havet".
Notat Smart Cities blev udleveret.
Der blev orienteret om følgende:
- Affaldsudbud, heruder at Entreprenørservice fortsætter varetagelse af beholderombytning.
- Proces i forhold til foroffentlighedsfase for kommuneplanen blev drøftet. Administrationen udarbejder et forslag. Der afholdes både møde i forhold til foroffentlighedsfase for kommuneplanen og planstrategien.
- Lokalplan: Folkehøjskolen, Skælskør.

3. Anmodning om opstart af ny lokalplan for en dagligvarebutik på Skovvej, Korsør (B)

3.      Anmodning om opstart af ny lokalplan for en dagligvarebutik på Skovvej, Korsør (B)

Sagsnr.: 330-2016-11144               Dok.nr.: 330-2016-105189                                          Åbent
Kompetence: Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget
Beslutningstema
Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget skal tage stilling til, om lokalplananmodningen, der giver mulighed for etablering af en dagligvarebutik på Skovvej 28-30 i Korsør, skal imødekommes.
Baggrund
Slagelse Kommune har modtaget en lokalplananmodning vedrørende etablering af en ny dagligvarebutik på adressen Skovvej 28-30 i Korsør (matr.nr. 114a, 114am, 114 ap, 114aæ og 114o, Korsør Markjorder) med tilhørende parkeringsplads.
Ejendommen er omfattet af rammeområde 2.2B4 – Skovvej, der udlægger området til boligformål. Lokalplananmodningen er derfor ikke i overensstemmelse med Slagelse Kommuneplan 2013 og kræver et kommuneplantillæg, der ændrer anvendelsen til centerområde. Centerområder er områder, hvor der kan etableres mange forskellige funktioner, der giver mulighed for et mangfoldigt byliv, herunder bl.a. butikker.
Ansøger oplyser, at eksisterende bebyggelse vil blive nedrevet med henblik på opførelse af en ca. 1040 m2 stor dagligvarebutik. Der etableres ca. 80 parkeringspladser i tilknytning til butikken. Eksisterende overkørsel fra Helenevej vil blive nedlagt, og der vil i stedet blive etableret overkørsel fra Skovvej og Fredensvej. Projektet forudsætter en disponering af parkeringspladserne, så der bliver den størst mulige adskillelse mellem områdets kunder og butikkens vareleverancer. Det forudsættes ligeledes, at al manøvrering i forbindelse med vareleverancerne sker på egen grund.
Som begrundelse for etablering af en ny dagligvarebutik i Korsør oplyser ansøger følgende:
· Projektet vil være med til at styrke dagligvareudbuddet i den østlige del af Korsør
· Med lukningen af Kiwi på Nor Alleen vil området være underforsynet af et lokalt udbud af dagligvarer
· Inden for en radius af 500 m bor der ca. 2000 personer, som vil få adgang til en dagligvarebutik inden for gåafstand
Dagligvarebutikken etableres som et ”lokalcenter”, hvilket betyder, at det alene betjener en begrænset del af en by eller en bydel og dermed skal have et rimeligt opland.
Ansøgeren tilbyder at få en rådgiver til at stå for udarbejdelse af et nyt forslag til lokalplan i samarbejde med Slagelse Kommune.
I forbindelse med at planerne om en ny dagligvarebutik på Skovejen har været drøftet i offentligheden, har Slagelse Kommune modtaget en skrivelse fra naboerne på Helenevej. Skrivelsen er vedhæftet til orientering.
Retligt grundlag
Lokalplanlægning reguleres efter Planlovens kapitel 5.
Ændringer af kommuneplanen (dvs. kommuneplantillæg) reguleres efter Planlovens kapitel 6.
Handlemuligheder
Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget kan vælge at imødekomme lokalplananmodningen. Det vil betyde, at planlægningen sættes i gang.
Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget kan vælge ikke at imødekomme lokalplananmodningen. I dette tilfælde vil den nye dagligvarebutik ikke kunne realiseres.
Vurdering
Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget har i tidligere lignende sager valgt ikke at følge den gældende strategi for udvikling af detailhandlen, da der har været ønske om at give muligheden for dagligvarebutikker uden for bymidterne. Udvalgets holdning har hidtil været, at anmodninger om nye dagligvarebutikker er imødekommet, såfremt de i forhold til planloven har kunne etableres, og der ikke har været fysiske problemer med etableringen.
Etablering af en dagligvarebutik, der skal fungere som et lokalcenter, kræver, at der er et stort kundeopland. Ifølge Detailhandelsstrategien betyder det minimum ca. 1500 personer. Inden for en radius af 500 meter er der ca. 700 husstande (dvs. 1800 personer), og inden for en radius af 1000 m er der ca. 1900 husstande (dvs. 4600 personer). Center for Vækst og Plan vurderer på den baggrund, at planlægningen af et lokalcenter  til etablering af en dagligvarebutik på Skovvvej 28-30 i Korsør opfylder planlovens formålsbestemmelse for planlægning til butiksformål, idet det skaber et mere varieret butiksudbud i den sydøstlige del af Korsør By.
Disponeringen af grunden er fornuftig, da butikbygningens placering langs Helenevej sikrer mindst gene for de omkringboende. Til- og frakørselsforhold fra Skovvej samt al trafikhåndtering på egen grund vil sikre, at støjgenerne for naboejendomme begrænses til det minimale. Desuden vil det give liv i området, da der i dag står tomme bygninger, der ikke bliver anvendt.
På baggrund af udvalgets hidtidige praksis om at fravige strategien for placering af dagligvarebutikker, såfremt de fysisk og lovgivningsmæssigt har kunnet indrettes, anbefaler Center for Vækst og Plan anmodningen med henblik på opstart af lokalplan med tilhørende kommuneplantillæg.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Ingen bemærkninger.
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Centerchefen for Vækst og Plan indstiller,
1.    at lokalplanen igangsættes.
Beslutning i Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget den 7. marts 2016:
Fraværende:  Johnny Persson (V)
Igangsættes. Efterfølgende vil forslag til lokaplan komme i 8 ugers høring.

4. Forslag til lokalplan 1157, Boligbebyggelse Rosenkildevej/Valmuevej, Slagelse med tilhørende miljøscreening (B)

4.      Forslag til lokalplan 1157, Boligbebyggelse Rosenkildevej/Valmuevej, Slagelse med tilhørende miljøscreening (B)

Sagsnr.: 330-2015-85197               Dok.nr.: 330-2016-107819                                          Åbent
Kompetence: Byrådet
Beslutningstema
Byrådet skal tage stilling til, om forslag til lokalplan 1157 med tilhørende miljøscreening skal vedtages og fremlægges i 8 ugers offentlig høring.
Baggrund
Lokalplanen åbner mulighed for, at to private grundejere kan bebygge deres ejendomme med 60-70 rækkehuse i 1-2 plan i en fælles bebyggelsesplan. Der er tale om tre matrikler med et samlet grundareal på ca. 22.000 m2. Lokalplanområdet ligger i den sydvestlige del af Tidselbjerget, og er det første nye byggeri inden for rammelokalplanen, der har udpeget området til bæredygtig boligudvikling. Dette projekt kaldes derfor i daglig tale, Tidselbjerget I.
Bebyggelsen vejbetjenes i en vejbøjle med tilslutning til Rosenkildevej. Det er bygherrernes intention at bygge med en grad af bæredygtighed, bl.a. for at undgå for stor belastning af kloaknettet med regnvand. Bygherrerne har ønsket meget vide rammer for bebyggelsens arkitektoniske udformning, så der kan skabes variation og samtidig arbejdes frit med bl.a. tagformerne, hvor der bl.a. kan overvejes sedum-tage (grønne tage). Det har ikke været muligt for projektet at afvente den overordnede LAR-løsning, altså den lokale afledning af regnvand, der vil kræve væsentlige anlægsarbejder i området. Derfor er der åbnet mulighed for, at overfladevand håndteres separat i lokalplanområdet uden nødvendigvis at skulle afvente den overordnede løsning.

Der er gennemført en miljøscreening af planforslaget. På den baggrund konkluderes, at lokalplanen ikke udløser en miljøvurdering.
Retligt grundlag
Lokalplaner tilvejebringes efter Planlovens kapitel 5.
Handlemuligheder
Byrådet kan vælge at vedtage forslag til lokalplan 1157. Derved opfyldes Planlovens formål om at skabe debat omkring planforslaget, hvilket er en forudsætning for at kunne vedtage planen endeligt.
Byrådet kan vælge at forkaste planforslaget. I dette tilfælde vil konsekvensen være, at der ikke bliver etableret et plangrundlag for en ny bebyggelse, som bygherrerne ønsker.
Byrådet har også mulighed for at vedtage justeringer af planforslaget inden vedtagelsen om at fremlægge planforslagene i 8 ugers offentlig høring. I så fald forsinkes planprocessen, så lokalplanen tidligst vil kunne vedtages i august 2016 i stedet for juni 2016, som er planlagt.
Der er mulighed for at afholde borgermøde i forbindelse med den offentlige høring.
Vurdering
Center for Vækst og Plan vurderer, at det er rimeligt at igangsætte den konkrete udvikling af Tidselbjerget, da der synes at være fornyet interesse for at bygge i Slagelse. Da der her samtidig er tale om et initiativ, der tages af private grundejere, ser vi ikke, at der er anledning til at afvise udviklingsmuligheden. Dog skal der peges på, at en udbygning af området medfører en øget trafik i området, hvorfor det vil blive nødvendigt at genoverveje en opgradering af det overordnede vejnet i området, primært Rosenkildevejs udvidelse og eventuelt krydset, Valmuevej/Rosenkildevej.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Lokalplanforslagets eventuelle godkendelse har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser.

På længere sigt må det dog forventes, at udviklingen af Tidselbjerg-området, som sættes i gang med denne lokalplan, må medføre investeringer til først og fremmest en opgradering af infrastrukturen i området, lige som der vil blive fremlagt en plan for byggemodning af de kommunale arealer.
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Centerchefen for Vækst og Plan indstiller,
1.    at forslag til lokalplan 1157, Boligbebyggelse Rosenkildevej/Valmuevej, Slagelse med tilhørende miljøscreening vedtages til fremlæggelse i 8 ugers offentlig høring,
2.    at der afholdes borgermøde enten den 11. maj 2016 kl. 18.30 eller den 12. maj 2016 kl. 16.30 på Slagelse Bibliotek, og
3.    at sagen sendes videre til behandling i Økonomiudvalget og Byrådet.
Beslutning i Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget den 7. marts 2016:
Fraværende:  Johnny Persson (V)
Anbefales.
Der afholdes borgermøde den 11. maj kl. 18.30.

5. Forslag til Lokalplan 1159 Erhvervsområde ved Sørby Hovedgade - Sørby Auto samt Kommuneplantillæg nr. 34 og tilhørende miljøscreening (B)

5.      Forslag til Lokalplan 1159 Erhvervsområde ved Sørby Hovedgade - Sørby Auto samt Kommuneplantillæg nr. 34 og tilhørende miljøscreening (B)

Sagsnr.: 330-2015-75861               Dok.nr.: 330-2016-97608                                            Åbent
Kompetence: Byrådet
Beslutningstema
Byrådet skal tage stilling til om forslag til lokalplan 1159 Erhvervsområde ved Sørby Hovedgade – Sørby Auto og forslag til Kommuneplantillæg nr. 34 til Kommuneplan 2013 og miljøscreening, skal vedtages og fremlægges i 8 ugers offentlig høring.
Baggrund
Virksomheden Sørby Auto, beliggende på Sørby Hovedgade 1 i Sørbymagle, har anmodet om at få udarbejdet en lokalplan. Lokalplanen skal give virksomheden mulighed for at udvide sit areal med ca. 1100 m2 og sin bygningsmasse med 500-600 m2 med henblik på at etablere en udstillingshal og en vaskehal. En udvidelse af bygningsmassen kan ikke rummes indenfor virksomhedens nuværende ejendom. Samtidig ønsker virksomheden at etablere et befæstet areal ud til Ringvejen med henblik på udstilling af biler, hvorfor virksomheden ønsker at erhverve de ca. 1100 m2 af naboejendommen der i dag er udlagt til grønt område.
Erhvervs-, Plan og Miljøudvalget besluttede på sit møde den 2. november 2015 at igangsætte lokalplanlægningen.
Naboejendommen er ejet af Slagelse Kommune. Det grønne område er fastlagt som en del af principperne i den gældende lokalplan 20 – Blandet bolig og erhvervsområde – Sørby Hovedgade. Virksomhedens ønsker til ny bebyggelse kan ikke rummes indenfor den gældende lokalplan 20.
Virksomhedens udvidelsesønsker skal derfor gennemføres via en ny lokalplanlægning til erhvervsformål, der giver mulighed for mindre håndværksvirksomhed og autoforhandlervirksomhed med tilknyttet værksted.
Lokalplanen kræver, at der udarbejdes et kommuneplantillæg, der ændrer anvendelsen fra boligområde til erhvervsområde. Der har i den forbindelse været afholdt den lovpligtig foroffentlighedsfase for kommuneplantillægget, der ikke gav anledning til høringssvar.
Naboarealet til virksomheden indeholder et busstoppested med cykelparkering, som fastholdes med lokalplanen. Derudover er der en fungerende ”genbrugsø” på arealet samt en teknikbygning til fibernet, som muligvis skal flyttes.
I forbindelse med Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalgets behandling af lokalplananmodningen den 2. november 2015 udtrykte Udvalget, at køber skal afholde alle udgifter i forbindelse med salget af det pågældende areal, herunder udgifter til reetablering af en ”genbrugsø” og evt. flytning af teknikbygningen til fibernet. Disse vilkår forventes at fremgå af salgskontrakten, som udarbejdes af Center for Kommunale Ejendomme.
Der er nu udarbejdet et Forslag til lokalplan 1159 – Erhvervsområde ved Sørby Hovedgade – Sørby Auto med tilhørende Kommuneplantillæg nr. 34 (vedlagt som bilag). Lokalplanen er delt op i 3 delområder.
Delområde 1 udgør det største areal med det eksisterende værksted. Her er der udlagt et byggefelt til ny bebyggelse samt angivet areal til parkering og oplag. Der er fastlagt bestemmelse om, at der skal etableres et støjafskærmende hegn på indersiden af et levende hegn langs delområde 1 ind mod naboejendommen og det grønne område mod nordøst. Det støjafskærmende hegn vil samtidig skærme for lysindfald hos naboejendommen fra tilkørende biler.
Delområde 2 udgør den eksisterende bolig. Lokalplanen fastholder den eksisterende bolig til boligformål, men giver samtidig mulighed for, at bygningen kan anvendes til administration eller liberalt erhverv, såfremt der ikke længere er behov for bygningens anvendelse til boligformål.
Delområde 3 udgør det eksisterende busstoppested med cykelparkering. Såfremt der, i en fremtidig situation, ikke længere skal være busstoppested på denne placering, må delområde 3 anvendes efter lokalplanens bestemmelser for delområde 1.
Lokalplanområdet vejbetjenes af 3 overkørsler. Vejdirektoratet har meddelt tilladelse til at benytte eksisterende overkørsel i forbindelse med ændring af anvendelsen for det nuværende grønne område.
Det er en forudsætning for Sørby Auto´s realisering af lokalplanen, at det ønskede naboareal som ejes af Slagelse Kommune, sælges til virksomheden.
Økonomiudvalget har den 18. januar truffet beslutning om at sælge arealet. Økonomiudvalget ønskede samtidig, at der blev reserveret tilstrækkelig areal på ejendommen til en evt. fremtidig rundkørsel. Der er ikke reserveret areal til en evt. rundkørsel i lokalplanen da en rundkørsel, i fald det skulle blive aktuelt, ikke vil blive placeret på dette sted af rent tekniske årsager.
Der er foretaget en vurdering af om der skal udarbejdes en miljøvurdering af planforslaget. Samlet set vurderes der ikke at være en væsentlig påvirkning af miljøet ved en realisering af lokalplanen. Center for Vækst og Plan har derfor afgjort, at planforslaget ikke skal miljøvurderes. Miljøvurderingsscreeningen fremgår som bilag sidst i lokalplanforslaget.
Retligt grundlag
Kommuneplantillæg tilvejebringes efter Planlovens § 23 c.
Lokalplaner tilvejebringes efter Planlovens kapitel 5.
Miljøvurderingsscreeninger og afgørelser i forhold til om en planlægning skal miljøvurderes, tilvejebringes efter kapitel 2 i Lov om miljøvurdering af planer og programmer.
Handlemuligheder
Byrådet kan vælge at vedtage Forslag til lokalplan 1159 – Erhvervsområde ved Sørby Hovedgade – Sørby Auto med tilhørende Kommuneplantillæg nr. 34 til Slagelse Kommuneplan 2013. Derved opfyldes Planlovens formål om at skabe debat omkring planforslaget, hvilket er en forudsætning for at kunne vedtage planen endeligt.
Byrådet kan vælge at forkaste planforslaget. I dette tilfælde vil konsekvensen være, at der ikke bliver etableret et nyt plangrundlag. Dette vil betyde, at den eksisterende virksomhed fortsat er omfattet af den eksisterende lokalplan, som kun i meget beskedent omfang muliggør bebyggelsesmæssig udvidelse og derved ikke løser virksomhedens ønsker.
Byrådet har også mulighed for at vedtage justeringer af planforslaget inden vedtagelsen om at fremlægge planforslaget i 8 ugers offentlig høring.
Der er mulighed for at afholde borgermøde i forbindelse med den offentlige høring.
Vurdering
Center for Vækst og Plan anbefaler, at Forslag til lokalplan 1159 – Erhvervsområde ved Sørby Hovedgade – Sørby Auto med tilhørende Kommuneplantillæg nr. 34 til Slagelse Kommuneplan 2013 vedtages til fremlæggelse i 8 ugers offentlig høring.
Det anbefales, at der afholdes et borgermøde ca. midtvejs i høringsperioden. Det foreslås, at borgermødet afholdes lokalt i Sørbymagle enten den 27. eller 28. april, eller den 4. maj 2016 i tidsrummet mellem 18.30 og 20.30.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Ingen bemærkninger.
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Centerchef for Vækst og Plan indstiller,
1.    at forslag til lokalplan 1159 med tilhørende Kommuneplantillæg nr. 34 vedtages til fremlæggelse i 8 ugers offentlig høring,
2.    at afgørelsen om ikke at miljøvurdere planforslaget vedtages,
3.    at der afholdes borgermøde enten den 27. eller 28. april, eller den 4. maj 2016 i tidsrummet mellem 18.30 -20.30,
4.    at sagen sendes videre til behandling i Økonomiudvalget og Byrådet.
Beslutning i Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget den 7. marts 2016:
Fraværende:  Johnny Persson (V)
Anbefales.
Der afholdes borgermøde den 04. maj kl. 18.30.

6. Endelig vedtagelse af lokalplan 1148 for boligområdet Gråstenvænget i Skælskør (B)

6.      Endelig vedtagelse af lokalplan 1148 for boligområdet Gråstenvænget i Skælskør (B)

Sagsnr.: 330-2015-75607               Dok.nr.: 330-2016-99393                                            Åbent
Kompetence: Byrådet
Beslutningstema
Byrådet skal tage stilling til, om lokalplan 1148, Boligområde Gråstenvænget i Skælskør skal vedtages endeligt. Lokalplanen kan ikke vedtages administrativt, idet der i høringsperioden er indkommet 1 indsigelse.
Baggrund
Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget besluttede den 1.9.2014, at der administrativt kunne igangsættes nye lokalplaner. Dette blev besluttet på baggrund af et notat fra Vækst og Plan, der omhandlede modernisering af parcelhuslokalplaner for så vidt angår hustyper. Notatet beskrev 9 parcelhus lokalplan-områder, herunder lokalplan 137 i Skælskør.
Denne lokalplan har til formål at udvide og ”modernisere” bestemmelserne for hvilke hustyper, der kan opføres inden for det allerede byggemodnede og delvist bebyggede parcelhusområde i Skælskør, som i dag er omfattet af lokalplan 137, Nye boligområder II og III øst for Guldagergård Bypark.
Den ny lokalplan for området omfatter således alene en ændring af de arkitektoniske, materialemæssige og bebyggelsesregulerende forhold, hvad angår de enkelte parcelhustyper, der kan opføres inden for lokalplanområdet.
Bestemmelser fra den tidligere lokalplan, som vedrører andet, herunder bebyggelsesplanmæssige forhold etc., er derfor videreført uændret i den nye lokalplan 1148.
Gennem de seneste år har mange typehusfirmaer set et ændret behov hos købere af parcelhuse, og der er følgelig udviklet en række nye hustyper, som i dag ikke vil kunne opføres efter de gældende mere traditionelle hustypebestemmelser i lokalplan 137.
Heriblandt såkaldte ”funkis-huse” med høje facader, skrå lofter og lav, ensidig taghældning med zink eller mørk listet tagpap, udført i en nutidig og enkel stil.
Det er bl.a. sådanne hustyper, som der med lokalplanforslag 1148 gives mulighed for at opføre inden for området, hvor kun 12 grunde ud af 56 i dag er bebyggede.
Slagelse Kommune vedtog administrativt lokalplanforslag 1148, på vegne af Slagelse Byråd, den 1. december 2015. Forslaget har været i offentlig høring fra den 4. december 2015 til den 29. januar 2016.
I høringsperioden er modtaget 1 indsigelse, hvorfor planforslaget ikke kan administrativt vedtages uden politisk behandling.
Den modtagne indsigelse til forslaget er behandlet i vedlagte hvidbog og har ikke givet Vækst og Plan anledning til at foretage ændringer.
Retligt grundlag
Lokalplanlægning reguleres gennem Planlovens kapitel 5.
Handlemuligheder
Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget har nu mulighed for at anbefale Byrådet, at lokalplan 1148 vedtages endeligt.
Udvalget har også mulighed for at forkaste forslaget. I så fald vil lokalplan 137, Nye boligområder II og III øst for Guldagergård Bypark, fortsat være gældende for området.
Vurdering
Center for Vækst og Plan anbefaler, at Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget godkender lokalplanen med de bemærkninger, som fremgår af hvidbogen, og indstiller lokalplan 1148 til endelig vedtagelse i Byrådet.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Ingen bemærkninger.
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Centerchef for Vækst og Plan indstiller,
1.    at lokalplan 1148 godkendes med de bemærkninger, som fremgår af hvidbogen,
2.    at sagen sendes videre til behandling i Økonomiudvalget og Byrådet.
Beslutning i Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget den 7. marts 2016:
Fraværende:  Johnny Persson (V)
Sagen skal ikke i Byrådet.
Udvalget godkendte planen.

7. §17, stk. 4 Korsør - Byen møder vandet - midler (O)

7.      §17, stk. 4 Korsør - Byen møder vandet - midler (O)

Sagsnr.: 330-2015-12272               Dok.nr.: 330-2016-119318                                          Åbent
Kompetence: Erhvervs-, Plan og Miljøudvalget.
Beslutningstema
§ 17 stk. 4 Udvalget: Korsør – byen møder vandet ønsker, at udarbejde et skitseforslag for anvendelse af Færgehavnen i Korsør. Endvidere er der brug for at få foretaget undersøgelser mv. Der orienteres om anvendelse af midler.
Baggrund
§ 17 stk. 4 Udvalget: Korsør – byen møder vandet ønsker, at udarbejde et skitseforslag for anvendelse af Færgehavnen i Korsør. Formålet er, at der kan fremlægges et skitseforslag på § 17 stk. 4 mødet i april og efterfølgende udarbejdes et prospekt der kan bruges i forbindelse med fondsansøgninger og dialog med investorer.
De mest relevante aktør-/brugergrupper inviteres meget hurtigt til dialog om deres behov, ønsker og ideer, så de kan inddrages i arbejdet med skitseforslaget. Endvidere vurderes det at være nødvendigt, at tilkoble eksterne arkitekter og ingeniører.
Ligeledes er der behov for udarbejdelse af undersøgelser, udarbejdelse af dispositionsplaner, udarbejdelse af helhedsplaner osv. i forbindelse med udvikling af Færgehavnen og Udvalgets arbejde generelt.
Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget orienteres derfor om, at der i den forbindelse bliver brugt af de driftsmidler som udvalget har til rådighed.
Retligt grundlag
Driftsmidlerne er allerede frigivet.
Handlemuligheder
At sagen tages til efterretning.
Vurdering
Det vurderes, at være nødvendigt for projektet, at der foretages undersøgelser og udarbejdes nødvendige dokumenter.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Der er afsat 700.000 kr. i driftsmidler på budget 2015 til § 17 stk. 4 Udvalget. Midlerne er overført til 2016 og hele beløbet er frigivet.
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen
Indstilling
Borger- og Udviklingsdirektøren indstiller,
1.    at Sagen tages til efterretning.
Beslutning i Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget den 7. marts 2016:
Fraværende:  Johnny Persson (V)
Taget til efterretning.

8. Bevilling af aktivitetsmidler til erhvervsforeningerne 2016 (B)

8.      Bevilling af aktivitetsmidler til erhvervsforeningerne 2016 (B)

Sagsnr.: 330-2014-31449               Dok.nr.: 330-2016-115720                                          Åbent
Kompetence: Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget
Beslutningstema
Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget skal beslutte om de tre erhvervsforeninger i Slagelse Kommune skal have mulighed for at søge om midler til erhvervsaktiviteter i 2016.
Baggrund
Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget besluttede i 2015 at tildele en ramme på 450.000 kr., som de tre foreninger kan søge til lokale erhvervsfremmeaktiviteter. I 2013 og 2014 samt 2015 havde foreningerne mulighed for at indgå en aftale med Slagelse Kommune efter fordelingsnøglen 3:2:1, således at Business Slagelse fik stillet 225.000 kr. til rådighed, Korsør Erhvervsforening 150.000 kr. og Skælskør Erhvervsforening 75.000 kr.
De tre foreninger fremsender statusrapporter til administrationen, som godkender. Statusrapporter skal fremsendes før aktivitetsmidler i et nyt år kan udbetales.
Udvalget skal beslutte om det også skal være gældende i 2016.
Retligt grundlag
Erhvervsfremmeloven.
Handlemuligheder
Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget kan vælge, at:
1. Erhvervsforeningerne får tildelt et samlet rammebeløb på 450.000 kr. der kan anvendes til erhvervsfremmeaktiviteter og som kan søges efter 3:2:1 modellen, således at Business Slagelse får stillet 225.000 kr. til rådighed, Korsør Erhvervsforening 150.000 kr. og Skælskør Erhvervsforening 75.000 kr.
2. Erhvervsforeningerne kan søge efter en anden fordelingsnøgle og/eller et andet samlet rammebeløb
3. Erhvervsforeningerne ikke skal have tildelt aktivitetsmidler i 2016
Vurdering
Det anbefaledes at foreningerne skal ansøge om midlerne inden udgangen af maj. Det giver udvalget mulighed for at disponere til anden side, hvis en forening ikke ønsker at benytte muligheden.
Med bevilling af midlerne kan udvalget understøtte lokale erhvervsaktiviteter i købstæderne i kommunen, og være med til at skabe netværk og samarbejde mellem de tre erhvervs-foreninger.
Administrationen vurderer at erhvervsforeningerne er et godt aktiv for købstæderne og aktivitetsmidlerne understøtter værdiskabende aktiviteter.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Midlerne findes inden for udvalgets økonomiske ramme til erhvervsudvikling.
Konsekvenser for andre udvalg
Intet at bemærke
Indstilling
Chef for Center for Vækst og Plan indstiller,
1.    at Udvalget godkender en samlet ramme på 450.000 kr. i 2016 til erhvervsfremmeaktiviteter, som fordeles efter 3:2:1 modellen, således at Business Slagelse får stillet 225.000 kr. til rådighed, Korsør Erhvervsforening 150.000 kr. og Skælskør Erhvervsforening 75.000 kr.
Beslutning i Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget den 7. marts 2016:
Fraværende:  Johnny Persson (V)
Godkendt.
Der ønskes en årlig redegørelse fra erhvervsforeningerne om hvad beløbet bliver brugt til.

9. Forankring af sag vedr Storebælt Udstillingscenter (B)

9.      Forankring af sag vedr Storebælt Udstillingscenter (B)

Sagsnr.: 330-2010-47350               Dok.nr.: 330-2016-110697                                          Åbent
Kompetence: Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget
Beslutningstema
Baggrund
Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget blev på udvalgsmøde den 7. september 2015 orienteret om status på etablering af Storebælt Udstillingscenter. Det fremgik blandt andet, at der ikke er afsat midler til drift af udstillingscentret i kommunens budget, og at udstillingscentrets turismemæssige potentiale ikke er fuldt belyst.
I administrationens videre arbejde med sagen har kommunens juridiske afdeling gjort opmærksom på sagen retteligt skal forankres i Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget, da der er tale om et turisme- og museumsprojekt, jvf. Slagelse Kommune’ Styrelsesvedtægt 2015.
Retligt grundlag
Kommunalfuldmagten samt Slagelse Kommune’ Styrelsesvedtægt 2015 (vedtaget af Byrådet den 29. juni 2015) hvoraf det af § 19, stk. 2 fremgår, at turisme og museer hører under Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget.
Handlemuligheder
Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget kan beslutte at overdrage sagen til Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget under henvisning til at turisme og museer hører under dette udvalgs ressortområde.
Vurdering
I det Storebælt Udstillingscenter har formidling som omdrejningspunkt anbefales det, at projektet overdrages til Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget, som jævnfør Styrelsesvedtægt 2015 har turisme og museer som ressortområde.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Konsekvenser for andre udvalg
Kultur-, Fritid- og Turismeudvalget har turisme og museer som ressortområde.
Indstilling
Centerchef for Vækst og Plan indstiller,
1.    at Sag vedr. Storebælt Udstillingscenter oversendes til Kultur-, Fritids-, og Turismeudvalget til videre foranstaltning.
Beslutning i Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget den 7. marts 2016:
Fraværende:  Johnny Persson (V)
Udvalget kunne ikke tilslutte sig indstillingen.
Udvalget ønsker først en overdragelse til Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget når projektet er igangsat.
Der ønskes fremsendt en tids- og procesplan, samt forslag til finansiering.

10. Forlængelse af samarbejdsaftale med Kunstnerlavet KIT (B)

10.   Forlængelse af samarbejdsaftale med Kunstnerlavet KIT (B)

Sagsnr.: 330-2013-45443               Dok.nr.: 330-2016-105801                                          Åbent
Kompetence: Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget
Beslutningstema
Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget skal beslutte hvorvidt samarbejdsaftale med Kunstnerlavet KIT skal forlænges.
Baggrund
Daværende Erhvervs-, Innovations- og Arbejdsmarkedsudvalg indgik i 2013 en tre-årig samarbejdsaftale med kunstnerlavet KIT om køb af aktiviteter der kan tiltrække borgere og erhverv til Skælskør-området, og brande området som kunstnerisk og kulturelt centrum i kommunen.
Samarbejdsaftalen overgik efterfølgende til Landdistrikts-, Teknik- og Ejendomsudvalget for finansiering i hhv. 2014 og 2015, men da initiativet har erhverv og bosætning for øje forelægges sagen Erhverv-, Plan- og Miljøudvalget til behandling.
Aftalen (vedlagt som bilag) indeholder i hovedtræk følgende målsætninger:
Tiltrækning af borgere og erhverv
· Tiltrække fem kunstnerfamilier til Skælskør om året over en tre-årig periode.
Dette kan ske ved at:
o lave en opsøgende indsats blandt potentielle tilflyttere – i form af kunstnere, der kunne have interesse i at flytte til Skælskør
o Markedsføre Skælskør og dets potentialer/tilbud i kunstnernetværk og foreninger samt på relevante, kreative uddannelsessteder som eksempelvis Danmarks Designskole m.m.
Branding af Skælskør som centrum for kunst og kultur i Slagelse Kommune
· Organisere to årlige kunstskoler, som er åbne for børn og voksne – eventuelt i sammenhæng med kurser, der udbydes i regi af lokale aftenskoler
· Organisere to årlige udstillinger/events, der formidler Skælskør som centrum for kunst og kultur – eventuelt i samspil med andre lokale aktører som Spis Lokalt m.m.
· Markedsføre Skælskør som et attraktivt sted for bosætning og erhverv via KITs hjemmeside og skriftlige publikationer – herunder årbogen
· Organisere udstillinger i tomme butikslokaler i byen
Aftalen ydede Kunstnerlavet KIT 250.000 kr. pr år i perioden fra 1. juli 2013 til 30. juni 2016, hvorfor den nuværende aftale nærmer sig sin afslutning.
Kunstnerlavet KIT ønsker nu at forsætte en samarbejdsaftale på lignende betingelser og mål med Slagelse Kommune. Aftalen skal løbe til udgangen af 2019, således at Kunstnerlavet KIT modtager 125.000 kr. for resten af 2016 og herefter 300.000 kr. for hvert af årene 2017, 2018 og 2019.
Ansøgning om forsættelse af samarbejdsaftale 2016 samt Status for KIT-projektet, februar 2016 er vedlagt som bilag.
Retligt grundlag
I henhold til kommunalfuldmagten gives mulighed for at begunstige udviklingen i særlige lokalområder samt at gøre en opsøgende indsats for at tiltrække borgere og erhverv i generel forstand, idet kommunalfuldmagten forbyder kommunen at yde erhvervsstøtte til enkelt-virksomheder.
Handlemuligheder
Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget kan vælge at:
1. indgå en ny aftale med Kunstnerlavet KIT for de kommende 3½ år for 125.000 kr. for andet halvår af 2016 og 300.000 kr. for årene 2017, 2018 og 2019.
2. indgå en ny aftale med Kunstnerlavet KIT for en anden periode og/eller et andet beløb.
3. ikke at indgå en ny aftale med Kunstnerlavet KIT.
Vurdering
Målsætningerne i samarbejdsaftalen med kunstnerlavet KIT må anses for i store træk at være indfriet og samarbejdet i det hele taget for at være af god værdi for Slagelse Kommune i forhold til at tiltrække borgere og erhverv til Skælskør, og brande området som kunstnerisk og kulturelt centrum i kommunen.
En forsættelse af samarbejdet vurderes at kunne være både givtigt og relevant, og være i god overensstemmelse med både Planstrategi og Bosætningsstrategi samt intentionerne om at udvikle en Bo- og Oplevelsesklynge (Kreativ klynge) i Skælskør-området.
Der vurderes hensigtsmæssigt fortsat, at understøtte Kunstnerlavet KIT’ gode arbejde og fine resultater. Der er imidlertid flere initiativer i gang sideløbende og det anbefales derfor at samarbejdsaftalen kun fortsættes for en to-årig periode med et uforandret beløb i forhold til nuværende aftale.
Det anbefales endvidere at målsætninger for en ny samarbejdsaftale formuleres i henhold til intentionerne om at skabe en Bo- og Oplevelsesklynge i Skælskør-området.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Ingen bemærkninger.
Konsekvenser for andre udvalg
Forsættelse af samarbejdsaftale med Kunstnerlavet KIT forventes af have indflydelse på kommunens strategier for hhv. Bosætning og Turisme samt Kultur m.fl.
Indstilling
Chef for Center for Vækst og Plan indstiller,
1.    at Samarbejdsaftale med Kunstnerlavet KIT forlænges til udgangen af 2018 med 125.000 kr. for rest af 2016 og 250.000 kr. for årene hhv. 2017 og 2018, i alt 625.000 kr.
2.    at Samarbejdsaftalen med Kunstnerlavet KIT finansieres af overførte midler 2015/16
Beslutning i Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget den 7. marts 2016:
Fraværende:  Johnny Persson (V)
Godkendt.

11. Korsør Erhvervspark, drøftelse af udviklingsmuligheder (D)

11.   Korsør Erhvervspark, drøftelse af udviklingsmuligheder (D)

Sagsnr.: 330-2015-96369               Dok.nr.: 330-2016-106085                                          Åbent
Kompetence: Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget
Beslutningstema
Udvalget orienteres om udviklingsmulighederne i Korsør Erhvervspark, med afsæt i den gældende lokalplan for en del af området.
Baggrund
Gennem en periode har der fra forskellig side været interesse for at genoptage udviklingen af området mellem Korsør Station og motorvejen, der i dag kaldes ’Stationsbyen’ (tidligere ’Banegårdskvarteret’) (se bilag). I masterplanen for Korsør – i Kommuneplan 2013 – er området udpeget som særligt fokusområde, hvor udvikling bør prioriteres. En del af dette område benævnes Korsør Erhvervspark. I netop dette delområde har der gennem et stykke tid været fremsat ønsker om konkrete udviklingstiltag:

· Kodakhuset ønsker en vejadgang, der er foreslået tilkoblet rundkørslen på Tårnborgvej
· Der har været vist interesse udefra for at købe et areal til etablering af en større butik under kategorien ’store udvalgsvarer’
· Affald+ har vist interesse for etablering af genbrugsstation (der efterfølgende er besluttet etableret på Slagelse Landevej)
· SK Forsyning har vist interesse for etablering af halmvarmeværk (der efterfølgende er besluttet etableret i Storebælts Erhvervspark)
· Energy Universe Europe har vist interesse for at etablere hhv. brintproduktion og brinttankstation til busser (der efterfølgende ligeledes er besluttet etableret i Storebælts Erhvervspark)
Da en realisering af disse ville kræve en ny lokalplan (primært på grund af arealbehovene), tog Center for Vækst og Plan initiativ til at opdatere plangrundlaget (jf. kompetencedelegationen for administrative lokalplaner). Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget drøftede sagen og bad om at få ophøjet lokalplansagen til en politisk sag. På den baggrund fik udvalget fremlagt lokalplananmodningssagen til behandling på mødet den 11. januar 2016. Her begærede Flemming Erichsen (A) sagen i Byrådet, hvor sagen blev behandlet på mødet den 25. januar 2016. Her besluttede et flertal, at sagen skulle sendes tilbage til Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget med henblik på at undersøge en placering ved Storebælts Erhvervspark og Reskavej. Dette skete på det efterfølgende møde den 1. februar, hvor udvalget besluttede at fremme etablering af halmvarmeværk og eventuelt brintanlæg ved at igangsætte det fornødne planarbejde i Storebælts Erhvervspark – og samtidig bad udvalget om, at mulighederne i Korsør Erhvervspark drøftes på et efterfølgende møde, hvilket denne sagsfremstilling skaber grundlaget for.

Det overordnede perspektiv
Både den gældende kommuneplan og Korsørudvalgets (§17.4) projektbeskrivelse udpeger Korsør Erhvervspark som et fokusområde. Den kommende arealudviklingsstrategi vil fastslå, at motorvejsnære erhvervsarealer bør prioriteres, da det erfaringsmæssigt er disse arealer, der oftest efterspørges.

Da hverken genbrugsstation, halmvarmeværk eller brintanlæg længere ønskes placeret i området, og interessen for at opkøbe areal til butik synes at være dalet, skal planlægningen i området ikke løse et akut behov. Vejforbindelsen til Kodak-bygningen er i strid med den gældende lokalplan men synes at kunne gennemføres via en dispensation – dog betinget af en godkendelse fra Vejdirektoratet, hvis vejen skal tilsluttes rundkørslen. Et sådant vejudlæg kræver ikke en ny lokalplan, men det vil selvfølgelig være hensigtsmæssigt at vurdere områdets overordnede arealanvendelse og infrastruktur, så et vejanlæg er fremtidssikret og kan bidrage til den øvrige udvikling.

Gældende plangrundlag
Området er omfattet af kommuneplanrammerne 2.4B1, der giver mulighed for at etablere blandet bolig og erhverv, 2.4R2, der er udlagt som rekreativt område, samt 2.4E3, der er erhvervsområde. For en del af 2.4E3 gælder, at området er omfattet af lokalplan 112. Denne lokalplan giver mulighed for, at et areal på ca. 39.000 m2 kan udstykkes til erhvervsformål, med grundstørrelser på mellem 1.500 og 18.000 m2. Planen fastlægger, at området kan anvendes til lettere industri- og fremstillingsvirksomhed, værksted og håndværk, lager og engrosvirksomhed, serviceerhverv og lignende samt butikker, som forhandler særligt pladskrævende varegrupper som biler, campingvogne, lystbåde, landbrugsmaskiner, tømmerhandel samt byggemarkeder, der udgøre en integreret del af en tømmerhandel. Bygninger må som hovedregel ikke være mere end 8,5 m høje. Vejforbindelsen skal ifølge lokalplanen ske via to stikveje til Tårnborgvej. Lokalplanen kan ses i sin helhed på kommunens hjemmeside:
http://soap.plansystem.dk/pdfarchive/20_1077690_APPROVED_1206524840902.pdf
Lokalplanens afgrænsning er defineret af en dispositionsplan (se bilag) for området, der blev vedtaget af Korsør Byråd i 1992. Dispositionsplanen er ikke juridisk bindende, iht. Planloven, men kan som sådan stadig virke som inspiration for fremtidig udvikling af området.
Den gældende lokalplan rummer således muligheder for erhvervsudvikling. Den er dog udfordret af, at der skal etableres to tilkørsler til Tårnborgvej, i stedet for at udnytte den nuværende rundkørsel (såfremt Vejdirektoratet giver tilladelse til, at den kan udvides med et fjerde ben). Desuden er afgrænsningen ikke optimal og bygger meget specifikt på den gamle dispositionsplans områdeinddeling og vejføring, hvilket ikke nødvendigvis modsvarer fremtidens faktiske behov.
Retligt grundlag
Kommunalfuldmagten giver Byrådet hjemmel til at disponere anvendelsen af sine arealer. Planloven giver mulighed for, at byrådet kan igangsætte konkret planlægning af sådanne arealer.
Handlemuligheder
Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget kan drøfte, om der ønskes igangsat yderligere initiativer i området, f.eks. en ny helhedsplan, en revision af nuværende dispositionsplan, eller om der skal igangsættes en ny lokalplan for hele eller en del af området, som det blev fremlagt i sag på udvalgets møde den 11. januar 2016 (pkt. 4). I så fald bør udvalget drøfte, hvad formålet med en ny lokalplan skal være, og hvornår den eventuelt ønskes igangsat, jf. nedenstående vurdering.
Vurdering
Center for Vækst og Plan finder en drøftelse af områdets udviklingsmuligheder relevant men anbefaler, at konkrete tiltag først igangsættes, når Korsørudvalget (§17.4) har haft mulighed for at bidrage via arbejdet med udviklingsplanen, og arealudviklingsstrategien er blevet politisk behandlet medio 2016. Arealudviklingsstrategien skal dels give en status på udviklingsarealer for både bolig og erhverv, og dels foreslå en strategi for, hvor, hvornår og hvordan de udvikles. Dette projekt er igangsat af direktionen og forventes politisk behandlet medio 2016.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Hvis drøftelsen medfører, at der skal igangsættes planlægningsinitiativer i området, vil der blive afledt en omkostning til både planlægning og eventuelle forundersøgelser. Det er først muligt at fastslå konkrete beløb, når de faktiske behov kendes. En egentlig byggemodning af områdets første etape (vejanlæg til Kodakbygningen, forbedring af hovedsti samt klargøring af arealer længst mod syd, inden for lokalplanområdet) anslås af Center for Kommunale Ejendomme at beløbe sig til ca. 4 mio. kr., der dog delvist forventes modsvaret af indtægter fra salg og eventuelt vejbidrag fra grundejere.
Konsekvenser for andre udvalg
Korsørudvalget (§17.4) har udpeget området som ét af fem fokusområder i Korsør og bør derfor involveres i et eventuelt udviklingsarbejde. Det er dog fortsat Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget, der har hjemmel til at træffe beslutninger i sagen. Økonomiudvalget inddrages for så vidt angår eventuelt salg samt bevillinger til eventuel byggemodning. Landdistrikts-, Teknik- og Ejendomsudvalget involveres for beslutning om fastsættelse af eventuelt vejbidrag.
Indstilling
Centerchefen for Center for Vækst og Plan indstiller,
1.    at Korsør Erhvervsparks udviklingspotentiale drøftes, og at der på den baggrund overvejes eventuelle konkrete initiativer, der kan fremme udviklingen i området, f.eks. om der ønskes udarbejdet en ny lokalplan.
Beslutning i Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget den 7. marts 2016:
Fraværende:  Johnny Persson (V)
Der ønskes etableret en stikvej med henblik på at fremme etablering af virksomheder og udvikling af området. Herefter tages stilling til lokalplanen når behovet kendes.

12. Smålandsfarvandet Havmøllepark - Orientering om Statens sammenfattende redegørelse på baggrund af offentlighedsfasen for Kommuneplantillæg nr 21 og VVM redegørelse (O)

12.   Smålandsfarvandet Havmøllepark - Orientering om Statens sammenfattende redegørelse på baggrund af offentlighedsfasen for Kommuneplantillæg nr 21 og VVM redegørelse (O)

Sagsnr.: 330-2013-93404               Dok.nr.: 330-2016-74334                                            Åbent
Kompetence: Erhvervs-, Plan- Miljøudvalget.
Beslutningstema
Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget orienteres om statens sammenfattende redegørelse vedr. kommuneplantillæg med VVM redegørelse for Smålandsfarvandet Havmøllepark med henblik på en evt. udtalelse til Naturstyrelsen.
Baggrund
Planlægningen for Smålandsfarvandet Havmøllepark varetages af staten og omhandler både anlæg på havet og anlæg på land. Derfor er myndighedskompetencen delt mellem to styrelser: Energistyrelsen som varetager myndighedsopgaven for anlægget på havet og Naturstyrelsen, som varetager myndighedsopgaven for anlægget på land, herunder udarbejdelse af kommuneplantillæg.
Slagelse Kommune har været inddraget administrativt under forløbet, da Smålandsfarvandet Havmøllepark dels ligger tæt på Omø (min 4 km fra kysten), og dels skal føre et kabel i land ved Stigsnæs. Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget og Byrådet er løbende blevet orienteret om status på planlægningen via nyhedsbrev og mail.
Naturstyrelsen har indkaldt idéer og forslag til VVM for Smålandsfarvandet Havmøllepark i januar 2014, hvor der blev afhold et borgermøde på Skælskør Bibliotek.
Efter en teknisk høring af berørte Kommuner har Naturstyrelsen den 15. juli 2015 sendt forslag til Kommuneplantillæg og VVM redegørelse for Smålandsfarvandet Havmøllepark i offentlig høring. Der blev afholdt borgermøde på Kobæk Strand Konferencecenter.
På baggrund af nye oplysninger under høringsperioden, der førte til ændringer i vurderingen af Smålandsfarvandet Havmølleparks skadevirkninger i forhold til en række fuglebeskyttelsesområder, besluttede Naturstyrelsen at foretage en fornyet offentlig høring af Kommuneplantillæg og VVM for Smålandsfarvandet Havmøllepark fra december 2015 til 8. februar 2016.
I forbindelse med de offentlige høringer har Slagelse Kommune fremsendt høringssvar administrativt. Slagelse Kommune har ikke haft væsentlige bemærkninger til planlægningen, der primært har vedrørt Slagelse Kommunes myndighedsopgaver i forhold til naturbeskyttelsesområder ved Stigsnæs.
Den offentlige høring er slut og Naturstyrelsen har, på baggrund af de modtagne høringssvar i den fornyede offentlige høring, udarbejdet en såkaldt sammenfattende redegørelse. Den sammenfattende redegørelse omfatter samtlige høringssvar, og hvorledes der er taget hensyn til dem i relation til planlægningen.
Inden der træffes endelig afgørelse om, hvorvidt anlægget kan tillades, fremsender Naturstyrelsen den sammenfattende redegørelse til berørte Kommunalbestyrelser for at give dem mulighed for at afgive en udtalelse. Slagelse Kommune har således mulighed for at fremkomme med en udtalelse til den sammenfattende redegørelse inden Naturstyrelsen træffer afgørelse om, hvorvidt anlægget skal tillades.
Den sammenfattende redegørelse
Den sammenfattende redegørelse omfatter et afsnit med resumé og vurdering af høringssvar vedr. anlæg på land. Her er der modtaget høringssvar vedr.:
· Tracé/linjeføring og kabelstation
· Ejendomsforhold
Der er ligeledes et afsnit med resumé og vurdering af høringssvar vedr. anlæg på havet. Her er der modtaget høringssvar vedr.:
· Visuelle forhold og landskab
· Turisme og rekreative interesser
· Støjpåvirkninger og sundhed
· Erhverv og beskæftigelse
· Signaler (lys, radarer, radiokæder og fyrsignaler)
· Maritimt dyreliv og natur
· Placering/udformning af havmøllepark
Endelig er der et afsnit med resumé og vurdering af øvrige høringssvar som vedrører:
· Proces
· Andet
Et afsnit handler om høringens indflydelse på afgørelsen. Her fremgår det, at bemærkninger og høringssvar vedr. anlæg på land, ”ikke ændrer på den samlede stillingtagen til projektets hovedforslag, og at VVM-tilladelsen giver et retvisende billede af projektets indflydelse på miljøet.”
For anlæg på havet vurderer Energistyrelsen, på baggrund af de indkomne høringssvar, at der ikke er grundlag for at ændre på det område som Smålandsfarvandet Havmøllepark kan placeres indenfor. Derudover vil Energistyrelsen, af hensyn til den landskabelige påvirkning, indarbejde vilkår i etableringstilladelsen der sikrer, at alle havmøllerne inden for området opføres med samme højde, udseende og type, og at havmøllerne skal opstilles i et let opfatteligt geometrisk mønster, så de fremtræder som en velafgrænset gruppe. Det tilføjes desuden som vilkår, at det bør tilstræbes at stille færre, men større møller op.
Den sammenfattende redegørelse omfatter endvidere et afsnit, hvoraf fremgår den forventede afgørelse, som omfatter udstedelsen af Kommuneplantillæg nr. 21 (med retningslinjer for arealreservation til kabelanlæg, kabelanlæg og kabelstation), VVM tilladelse med vilkår samt den forventede etableringstilladelse med vilkår.
Endelig er der et afsnit med begrundelse for afgørelsen, behandling af alternativer (der er ikke behandlet alternative projektudformninger for Smålandsfarvandet Havmøllepark) og overvågning (Naturstyrelsen vurdere, at der ikke er behov for at etablere yderligere overvågningsprogrammer for den landbaserede del af projektet, som myndighederne allerede i dag udfører).
Grundlag for planlægningen
Et politisk flertal i Folketinget vedtog den 22. marts 2012 en energipolitisk aftale for perioden 2012-2020. Som et led i opfyldelsen af aftalen skal der inden 2020 opstilles 350 MW kystnære havmøller, fordelt på 6 områder. De seks områder, der er udpeget af forligskredsen i politisk aftale af 28. november 2012, er Vesterhav Syd, Vesterhav Nord, Sæby, Sejerø Bugt, Smålandsfarvandet og Bornholm. I hvert enkelt område må der maksimalt opstilles 200 MW havmøller, ved Bornholm dog maksimalt 50 MW.
Energinet.dk blev i januar 2013 pålagt af Klima-, Energi- og Bygningsministeren at forestå udarbejdelse af forundersøgelser og VVM redegørelser for de 6 havmølleparker og dermed forberede de 6 områder til et koncessionsudbud. VVM redegørelsen skal omfatte og belyse miljøpåvirkninger af anlæg, drift og afvikling af såvel havmølleparken som de anlæg på land, som er nødvendige for tilkobling af havmølleparken til det eksisterende danske elforsyningsnet.
Når koncessionsudbuddet er afsluttet (forventes afsluttet i april 2016) afgøres det hvilke af de 6 områder til kystnære havmøller, der skal realiseres. Det er dermed ikke sikkert, at Smålandsfarvandet Havmøllepark bliver realiseret.
Slagelse Kommune har ingen myndighedskompetence i forhold til statens planlægning for de 6 kystnære havmøllerparker. For naboprojektet Omø Syd Havmøllepark er Slagelse Kommune derimod planmyndighed for landanlæg i forbindelse med projektet. Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget besluttede den 5. januar 2015 at igangsatte VVM redegørelse og Kommuneplantillæg for landanlæg ved Stigsnæs i forbindelse med Omø Syd Havmøllepark.
Retligt grundlag
· Kommuneplantillæg tilvejebringes i henhold til Planlovens § 23c.
· Den del af VVM redegørelsen, der vedrører landanlæg i forbindelse med Smålandsfarvandet havmøllepark tilvejebringes iht. den tidligere gældende bekendtgørelse nr. 1510 af 15. december 2010 om vurdering af visse offentlige og private anlægs virkning på miljøet (VVM) i medfør af lov om planlægning.
· Den del af VVM redegørelsen, der vedrører anlæg på havet, tilvejebringes iht. bekendtgørelse nr. 68 af 26. januar 2012 om vurdering af virkninger på miljøet (VVM) ved projekter om etablering mv. af elproduktionsanlæg på havet.
· Miljøvurderingen af kommuneplantillægget tilvejebringes iht. Lovbekendtgørelse nr. 939 af 3. juli 2013 om miljøvurdering af planer og programmer.
· Byrådets beføjelser er overdraget til Miljø- og Fødevareministeren iht. Planlovens § 11i Stk.1 og varetages af Naturstyrelsen iht. VVM bekendtgørelsens § 10 (tidligere gældende VVM bekendtgørelse nr. 1510 af 15. december 2010).
Handlemuligheder
Erhvervs-, Plan og Miljøudvalget har mulighed for at tage orienteringen om Naturstyrelsens sammenfattende redegørelse til efterretning.
Erhvervs-, Plan og Miljøudvalget har derudover mulighed for at fremkomme med en udtalelse til Naturstyrelsen såfremt det ønskes.
Udtalelsen til Naturstyrelsens sammenfattende redegørelse kan udformes som et partsindlæg, der giver udtryk for Slagelse Kommunes politiske holdning til kystnære havvindmøller.
Vurdering
Center for Vækst og Plan finder, at den sammenfattende redegørelse på tilstrækkelig vis redegøre for og vurderer de modtagne høringssvar i offentlighedsfaserne. Det fremgår ligeledes, hvorledes høringssvarende har haft indflydelse på den forventede afgørelse. Den forventede afgørelse indeholder kommuneplantillægget med retningslinjer og kort, der udstedes af Naturstyrelsen samt VVM tilladelsen og den forventede etableringstilladelse med vilkår.
VVM tilladelsen og etableringstilladelsen stiller bl.a. vilkår, der sikrer, at der tages hensyn til landskabelige og visuelle forhold, naturbeskyttelsesområder og at lysafmærkning sker på den mest hensynsfulde måde. Støj fra møllerne er generelt ikke et problem, da støjen ved landområder vil ligge væsentligt under de gældende støjgrænser, dette gælder også den sydlige del af Omø.
Anlægget, herunder kabelføring og etablering af transformerstation, vurderes ikke at få konsekvenser for øvrige interesser ved Stigsnæs Erhvervsområde og Stigsnæs Havn.
Center for Vækst og Plan vurderer, at der ikke er behov for at fremsende en udtalelse til den sammenfattende redegørelse for så vidt angår forhold administrationen skal forholde sig til.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Ingen bemærkninger.
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Centerchef for Vækst og Plan indstiller,
1.    at orienteringen tages til efterretning.
Beslutning i Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget den 7. marts 2016:
Fraværende:  Johnny Persson (V)
Taget til efterretning.
Villum Christensen (I) ønsker ikke at sagen fremmes.

13. Boligprogram 2016 (E)

13.   Boligprogram 2016 (E)

Sagsnr.: 330-2016-13929               Dok.nr.: 330-2016-101930                                          Åbent
Kompetence: Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget
Beslutningstema
Boligprogram 2016 fremsendes til Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget til efterretning med henblik på udarbejdelse af Befolkningsprognosen 2016, som indgår i grundlaget for budget 2017-2020.
Baggrund
Der er udarbejdet et boligprogram for 2016. Boligprogrammet er en grundig gennemgang af Slagelse Kommunes ubebyggede boligarealer delt op i fremskrivningsområder. Der gives et overblik over, hvor mange ledige boliggrunde, der er, hvor mange boliggrunde der hvert år bliver taget i brug, og hvor de populære boliggrunde er. Boligprogrammet indgår i grundlaget for Befolkningsprognose 2016, som udarbejdes af Center for Økonomi i marts 2016. Befolkningsprognosen indgår i grundlaget for budget 2017-2020.
Boligprogrammet indeholder desuden en oversigt over, hvor mange boliger der forventes bygget de næste 12 år (planperioden). Der er tale om et skøn baseret på, hvor der er ledige arealer, hvor der er bygget de foregående år, hvordan markedet er pt., og hvem der ejer ejendommene.
Boligprogram 2016 er delt op i 7 skemaer, som hver især giver et overblik over ledige boliggrunde delt i forskellige geografiske områder af Slagelse Kommune. Det enkelte geografiske område er yderligere delt i fremskrivningsområder, hvor der i en periode på 12 år er skønnet, hvor mange boliggrunde der bliver taget i brug pr. år. Det syvende skema er en historisk oversigt over, hvor der er blevet taget boliggrunde i brug i de seneste 12 år. De 7 skemaer er som følger:
· Slagelse Kommune i perioden 2016-2027
· Slagelse by i perioden 2016-2027
· Korsør by i perioden 2016-2027
· Skælskør by i perioden 2016-2027
· Byer uden for købstæderne i perioden 2016-2027
· Øer i perioden 2016-2027
· Historisk oversigt over nye boliger i Slagelse Kommune i perioden 2003-2015
Boligprogrammet er baseret på en række forudsætninger, som har været retningsgivende for, hvor mange boliggrunde der er skønnet, at der vil blive taget i brug i den 12-årige fremskrivningsperiode. Det har betydet, at der er kigget på den reelle udviklingstendens i kommunen. De områder, hvor der i de seneste år har været interesse for og efterspørgsel på byggegrunde, er skønnet højt i forhold til udbygning. Og de steder, hvor der ikke har været udviklingstendenser de seneste år, er der heller ikke skønnet, at der vil være en særlig udvikling i de kommende år. Det vil sige, at boligprogrammet er så realistisk som muligt, og det bygger på virkeligheden og ikke på visioner. Forudsætningerne har været som følger:
· Den økonomiske krise, som man først nu begynder at kunne se en minimal opblomstring efter
· Udbygningen af Slagelse Sygehus, herunder nye arbejdspladser
· Efterspørgslen – som pt. primært er parcel- og dobbelthuse
· Ingen udsigt til udbygning med etageboliger
· Efterspørgsel på studieboliger i forbindelse med udbygningen af Campus Slagelse
Retligt grundlag
Udarbejdelse af boligprogram er i overensstemmelse med kommunalfuldmagten.
Handlemuligheder
Boligprogram 2015 er en vigtig del af grundlaget for Befolkningsprognose 2016, derfor vil befolkningsprognosen ikke kunne udføres uden boligprogrammet. Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget bør tage sagen til efterretning.
Vurdering
Center for Vækst og Plan vurderer, at Boligprogram 2016 skal tages til efterretning.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Ingen bemærkning.
Konsekvenser for andre udvalg
Befolkningsprognose 2016 udarbejdes på baggrund af Boligprogram 2016. Befolkningsprognosen samt budgetlægningen af budget 2017-2020 behandles af Økonomiudvalget.
Indstilling
Centerchefen for Vækst og Plan indstiller,
1.    at Boligprogram 2016 tages til efterretning.
Beslutning i Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget den 7. marts 2016:
Fraværende:  Johnny Persson (V)
Taget til efterretning.
Ali Yavuz (A) og Flemming Erichsen (A) stillede spørgsmål til områdenavne og rummeligheden for disse (særligt Instrumentkvarteret og Gudekvarteret).
Administrationen fremsender et forklarende notat på områder og de bagvedliggende tal.

14. Vedtagelse af tillæg 4 til spildevandsplan 2015-2018 (B)

14.   Vedtagelse af tillæg 4 til spildevandsplan 2015-2018 (B)

Sagsnr.: 330-2015-81260               Dok.nr.: 330-2016-92373                                            Åbent
Kompetence: Byrådet
Beslutningstema
I Slagelse Kommunes spildevandsplan 2015 – 2018 er det planlagt, at området Snekkerupvej i Flakkebjerg skal separatkloakeres.
Det skal besluttes, om spildevandsplantillæg 4 for Snekkerupvej i Flakkebjerg kan vedtages.
Tillægget har efter behandling i Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget d. 1. december 2015 været i offentlig høring i 8 uger.
Baggrund
Den 1. december 2015 besluttede Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget at sende tillæg 4 for Snekkerupvej i Flakkebjerg i offentlig høring. Tillægget har været i offentlig høring fra den 2. december 2015 til den 27. januar 2016. Der er ikke indkommet indsigelser til tillægget i høringsperioden, hvorfor der ikke er udarbejdet hvidbog. Ændringerne i tillægget er baseret på dialog med borgerne i forbindelse med individuelle besøg på alle berørte ejendomme
Snekkerupvej nr. 1-7 (9 ejendomme) er i Slagelse Kommunes Spildevandsplan 2015-2018 planlagt separatkloakeret på baggrund af høringssvar i forbindelse med den offentlige hørring af spildevandsplanen. Snekkerupvej nr. 1-7 er i dag fælleskloakeret med udledning til Lungrenden, Øllemoserenden og slutteligt Bjerge Å. Lodsejerne har haft mulighed for at vælge mellem at håndtere regnvandet på egen grund eller at blive separatkloakeret. Der er ingen lodsejere, som ønsker at udtræde fra regnvandsdelen. Alle bliver dermed separatkloakeret.
Vandløbene vil derfor fremover kun modtage byens regnvand og spildevandet pumpes til kloakledning i Slagelsevej, hvorfra spildevandet ledes til Dalmose Renseanlæg.
Retligt grundlag
Miljøbeskyttelsesloven § 32 og spildevandsbekendtgørelsen.
Handlemuligheder
Spildevandsplantillæg 4 for Snekkerupvej i Flakkebjerg kan vedtages eller sendes tilbage til fornyet behandling.
Vurdering
Center for Teknik og Miljø anbefaler, at spildevandsplantillæg 4 godkendes, da det vil forbedre kloakforholdene væsentligt i området og er et ønske fra de berørte grundejere.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Kloakeringen foretages af SK Spildevand A/S. SK Forsynings andel i kloakeringen anslås til at være i størrelsesordenen 1,5 millioner kroner.
Der opkræves ikke tilslutningsbidrag fra allerede kloakerede ejendomme. Lodsejerne skal dog selv afholde udgifter til separeringsarbejdet på egen grund af regnvand og spildevand samt sløjfning af eksisterende septiktank/bundfældningstank. Disse omkostninger er af SK Forsyning, efter en konkret vurdering på alle 9 ejendomme, vurderet til at være i størrelsesordenen 10.000-50.000 kr.
Der skal fortsat betales vandafledningsbidrag efter SK Forsynings takster.
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen umiddelbare konsekvenser for andre udvalg.
Indstilling
Centerchef for Teknik og Miljø indstiller, at det overfor Byrådet anbefales,

1.    at tillæg 4 for Snekkerupvej i Flakkebjerg vedtages.
Beslutning i Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget den 7. marts 2016:
Fraværende:  Johnny Persson (V)
Anbefales.

15. Projekt Grøn Vækst i Byggeriet (B)

15.   Projekt Grøn Vækst i Byggeriet (B)

Sagsnr.: 330-2015-46856               Dok.nr.: 330-2016-101148                                          Åbent
Kompetence: Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget og Landdistrikts-, Teknik- og Ejendomsudvalget
Beslutningstema
Udvalgene skal beslutte, om Slagelse Kommune skal igangsætte et 3-årigt erhvervsfremmeprojekt. Det er et tværfagligt projekt, hvor center for Teknik og Miljø deltager med grøn vækst, og Center for Kommunale Ejendomme deltager som bygherre. Derfor skal projektet godkendes i både Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget (EPM), samt Landdistrikts-, Teknik- og Ejendomsudvalget (LTE).
Projektets idé er at fremme den grønne omstilling i byggeriet gennem efterspørgsel efter nye, bæredygtige produkter, baseret på byggeaffald i Slagelse By. Center for Teknik og Miljø har søgt og fået tilsagn om tilskud fra Erhvervsstyrelsen på 3,38 mio. kr.
Baggrund
Projektet har til formål at fremme vækst inden for bæredygtigt byggeri. Det sker ved øget innovation, vidensdeling og forbedrede samarbejdsrelationer, som skal styrke byggebranchen og affaldsbranchen lokalt. Nærmere projektbeskrivelse er i bilag.
Projektet skal på 3 år sætte gang i en grøn omstilling, hvor vi betragter affaldsprodukter som en ressource. Det kræver nytænkning og innovation.
Der er i Slagelse Kommune en stor bygningsmasse og kommunen huser mange nedrivningsfirmaer og mange entreprenører. Vi har derfor et særligt potentiale for at udnytte genbrugsmaterialer fra byggesektoren til at skabe vækst. I projekt Fuld Skrald påpegede lokale virksomheder, at hvis kommunen begynder at efterspørge genanvendelige produkter i byggeriet – vil det få gang i udviklingen og salget af genanvendte materialer lokalt.
Center for Kommunale Ejendomme er kommunens storentreprenør med et budget på 300-500 mio. kr. årligt til byggeri, renovering og vedligeholdelse. Slagelse Kommune kan, med fokus på grøn omstilling og bæredygtighed i byggeriet, støtte muligheden for en lokal udvikling af genanvendelige materialer, både i private og kommunale byggerier. Fx i form af direkte genbrug ved etablering af Genbyg Slagelse, oparbejdning af mursten, certificering af genbrugte materialer - isolering, gulve, tage osv.
AffaldPlus og Slagelse Erhvervscenter ser et vækstperspektiv i projektet og er positive i forhold til at deltage i projektet.
Projektets aktiviteter
· Projektet skal danne en erhvervsklynge med lokale virksomheder, Slagelse Erhvervscenter, Slagelse Kommune og andre interessenter.
· Projektet skal sikre, at virksomheder i Slagelse Kommune er i front for udviklingen mod den grønne omstilling i byggeriet ved vidensdeling mellem lokale bygge- og nedrivningsvirksomheder, DTU, RUC, og Teknologisk Institut.
· Projektet skal afdække markedet for genanvendte materialer – hvad udbydes i dag i Danmark såvel som i resten af verden?
· Der skal udarbejdes 10 businesscases og 3 test af produkter, der bl.a. undersøges for, om produkterne kan overholde de gældende kvalitetsstandarder.
· Der skal skabes en forretningsmodel for et offentligt/privat samarbejde, der kan drifte køb og salg af gamle byggematerialer.
Retligt grundlag
Ingen bemærkninger.
Handlemuligheder
EPM og LTE kan beslutte at igangsætte projektet, og dermed takke ”ja” til Erhvervsstyrelsens EU tilskud på 3,381 mio.kr. Det kræver en egenfinansiering i Center for Teknik og Miljø og Center for Kommunale Ejendomme på 250.000 kr. årligt i 3 år. I alt 1,5 mio. kr.

Udvalget kan beslutte ikke at igangsætte projektet. Det betyder, at vi mister et EU-tilskud til udvikling og innovation.
Vurdering
Center for Teknik og Miljø og Center for Kommunale Ejendomme vurderer, at projekt Grøn Vækst i Byggeriet bidrager positivt til at skabe vækst, arbejdspladser og bosætning gennem den grønne omstilling.

Projektet understøtter samtidig ressourcestrategien og EU’s cirkulære Økonomi for ressourceeffektivitet.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Samlet budgetramme er 6,76 mio. kr., som er fordelt på følgende:
· 3,78 mio. kr. til kommunalt projektarbejde
· 0,6 mio. kr. til deltagende virksomheder
· 1,19 mio. kr. til konsulenter
· 0,18 mio. kr. til revision
· 1,03 mio. kr. til øvrige udgifter – 18 %
Heraf er 3,38 mio. i 50 % tilskud fra EU.
Slagelse Kommunes egenfinansiering er 1,5 mio. kr. Center for Teknik og Miljø og Center for Kommunale Ejendomme foreslår, at hvert center anvender 250.000 kr. årligt i 2016-18 via egen drift til projektet.
Konsekvenser for andre udvalg
Projektet skal godkendes i både Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget samt Landdistrikts-, Teknik- og Ejendomsudvalget.
Indstilling
Centercheferne for Teknik og Miljø og Kommunale Ejendomme indstiller,
1.    at Projekt Grøn Vækst i Byggeriet godkendes,
2.    at eksisterende driftsmidler bruges til egenfinansiering af løntimer i Center for Teknik og Miljø,
3.    at eksisterende løntimer bruges til egenfinansiering i Center for Kommunale Ejendomme.
Beslutning i Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget den 7. marts 2016:
Fraværende:  Johnny Persson (V)
Godkendt.

16. Klimabudget for 2016 - fordeling af midler til indsatser inden for klima, bæredygtighed og energi (B)

16.   Klimabudget for 2016 - fordeling af midler til indsatser inden for klima, bæredygtighed og energi (B)

Sagsnr.: 330-2010-47716               Dok.nr.: 330-2016-83772                                            Åbent
Kompetence: Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget
Beslutningstema
Center for Teknik og Miljø har udarbejdet forslag til fordeling af midlerne til indsatsen inden for klima, bæredygtighed og energi i 2016 (klimakontoen). Forslaget fremlægges til godkendelse.
Baggrund
I forbindelse med budgetaftalen, blev der i budget 2016 afsat 3,136 mio. kr. til klimaområdet.
Det forventes, at uforbrugte klimamidler i 2015 på 1,1 mio. kr. overføres til 2016. Det korrigerede klimabudget for 2016 er således 4,236 mio. kr.
Center for Teknik og Miljø har udarbejdet forslag til, hvordan midlerne kan fordeles på indsatsområder.
Retligt grundlag
Ingen bemærkninger
Handlemuligheder
Vi foreslår, at midlerne i 2016 anvendes på følgende:
Indsatsområde
 
Korrigeret budget 2016 (i kr.)
Energiprojekter afledt af den strategiske energi- og klimaplan
Udarbejdelse af den strategiske energi- og klimaplan vil blive afsluttet i 2016. Planen vil indeholde konkrete indsatser/projekter, som skal igangsættes de kommende år. Det foreslås, at der afsættes et rammebeløb på 900.000 kr., der som udgangspunkt primært skal bruges til at understøtte de konkrete projekter, som vil blive fastlagt i den kommende plan.
Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget vil blive inddraget undervejs i udarbejdelse af planen, der skal godkendes i Byrådet. Derudover skal der bruges midler til at videreføre det igangsatte projekt ”Rest til Ressourcer”, som understøtter lokale virksomheder i at optimere deres ressourceforbrug.
 
De afsatte midler forventes primært at skulle anvendes til løn, konsulentbistand/rådgivning og borgerinddragelse mv.
 
Energitjek Slagelse
Udmøntning af samarbejdsaftale mellem Slagelse Kommune og SK Forsyning om energitjek af private boliger. Den nuværende aftale løber frem til 1. maj 2016. Aftalen forpligter økonomisk Slagelse Kommune med 200.000 kr. i 2016.
 
Grøn Fornuft-udvalget (§ 17. stk. 4 udvalg) har Energitjek Slagelse som ét af deres fokusområder. Udvalget anbefaler, at ordningen forlænges. 
 
På baggrund af de positive resultater af Energitjek ordningen, foreslår Center for Teknik og Miljø, at der indledes forhandlinger med SK Forsyning om at forlænge Energitjek Slagelse i 2 år. En forlængelse kan enten ske på de nuværende vilkår eller i en ændret og evt. reduceret form. Det forslås, at der i 2016 reserveres 200.000 kr. hertil. Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget vil på et kommende møde få en nærmere orientering om resultatet af Energitjek ordningen og forslag til eventuel forlængelse af ordningen. 
 
Energiklyngecenter Sjælland
Fortsat medlemskab af Energiklyngecenter Sjælland. Centeret gennemfører fælleskommunale initiativer, der er med til at drive den grønne energiomstilling i region Sjælland. I 2016 vil der være fokus på bl.a. projekter inden for implementering af vedvarende energi og strategisk energiplanlægning i kommunerne.

Det årlige kontingent er 1,89 kr. pr. indbygger, dvs. i alt ca. 150.000 kr.
I henhold til vedtægterne kan kommunen tidligst udtræde pr. 1. januar 2017.
 
Energinetværk Slagelse
Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget har i december 2014 som led i samhandelsaftale med Slagelse Erhvervscenter besluttet at lægge sekretariatsfunktionen af Energinetværket ud til Slagelse Erhvervscenter. Aftalen gælder frem til udgangen af 2016. Der afsættes i alt 100.000 kr. til opgaven, hvoraf 75.000 finansieres af midler fra Center for Vækst og Plan og 25.000 kr. fra klimakontoen.
 
Nordskoven
Etablering af ny bynær skov nord for Slagelse i henhold til samarbejdsaftale mellem Slagelse Kommune og Naturstyrelsen.

Midlerne skal fortrinsvist bruges til indbetaling til Naturstyrelsen, formidling om skoven (foldere, skilte, offentlige arrangementer, mv.) og udvikling af delområdet ”Rosenkildeskoven” som et handicapvenligt rekreativt område i samarbejde med brugerne i området. Derudover vil vi i 2016 undersøge muligheden for at etablere en aktivitetsbase og en oplevelses- og motionssti i de erhvervede områder samt eventuelt yderligere ekstra faciliteter. Muligheder for at søge eksterne midler hertil vil blive afsøgt.
 
Den årlige indbetaling til Naturstyrelsen udgør 1 mio. kr.
 
Højvandssikring af Næsby Strand, Halsskov og Korsør
Vi har 4 igangværende projekter om højvandssikring. Det drejer sig om Næsby Strand og 3 områder i Halsskov. Fremdriften i sagerne – og hermed ressourceforbruget - afhænger meget af, om sagerne påklages.
 
Vi forventer, at der i 2016 skal bruges midler til at udarbejde skitseprojekter og partsfordeling i område 1 og 2 i Halsskov samt partsfordeling i Næsby Strand. I område 3 i Halsskov forventes det, at der skal bruges midler til detailprojektering og udbud i forhold til anlægsarbejdet. Derudover opstartes i 2016 en proces med højvandssikring af Korsør syd.
 
Midlerne skal bruges til konsulentbistand/rådgivning, projektledelse, borgerinddragelse og formidling.
 
Klimatilpasning – håndtering af regnvand i byerne og det åbne land
Der arbejdes fortsat med at implementere klimatilpasningsplanen. Det betyder bl.a., at vi vil understøtte konkrete projekter med inddragelse af borgere, lokale virksomheder og uddannelsesinstitutioner. Vi vil blandt andet arbejde med håndtering af regnvand i Campus projektet, Rosenkildeparken, Tidselbjerget og Korsør.  
 
De afsatte midler skal anvendes til borgerinddragelsesprocesser, eventuel konsulentbistand til forundersøgelser, formidling og faglige inspirationsoplæg/ekskursioner. 
 
Projektpujle
Det foreslås, at der reserveres en pulje til at understøtte udvikling af en Energiklynge, der er et vækstinitiativ under Vækst i Balance. Den konkrete udmøntning af midler vil blive forelagt Erhvervs- Plan- og Miljøudvalget til godkendelse.
 
I alt
        900.000
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
        400.000
 
 
 
 
 
 
 
¨
 
 
 
 
 
 
 
 
        150.000
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
          25.000
 
 
 
 
 
 
 
     1.500.000
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
        700.000
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
        200.000
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
        350.000
 
 
 
                 
 
4.225.000
Udvalget kan vælge at godkende forvaltningens forslag eller beslutte, at midlerne skal anvendes på en anden måde. Vælger udvalget at disponere anderledes, skal det ske under hensynstagen til, at en del af midlerne allerede er bundet i indgåede aftaler eller ansættelser. Det gælder for følgende:
440.000 kr. til energiprojekter (lønmidler)
200.000 kr. til Energitjek Slagelse (indgået samarbejdsaftale)
150.000. kr. Energiklyngecenter Sjælland (medlemskab)
25.000 kr. til Energinetværk Slagelse (indgået samhandelsaftale)
1.000.000 kr. til Naturstyrelsen til Nordskoven (årlig fast indbetaling iht. samarbejdsaftale)
340.000 kr. til Højvandssikring (lønmidler)
I alt 2.16 mio. kr.
Vurdering
De foreslåede indsatser i 2016 er primært en fortsættelse og videreudvikling af igangsatte tiltag i 2015. Vi anbefaler, at midlerne fortrinsvis målrettes indsatser inden for højvandssikring, Nordskoven og konkrete energiprojekter.
Højvandssikring af de kystnære byer er den højst prioriterede indsats i kommunens klimatilpasningsplan. De igangsatte processer i Næsby Strand og Halsskov kræver en fortsat indsats for at kunne afsluttes. Erhvervs- Plan- og Miljøudvalget har i september 2015 besluttet, at der skal startes en proces op i Korsør, og dette vil derfor have høj prioritet i 2016.   
Skovprojektet rummer stort potentiale for at udvikle sig til Slagelse bys grønne oase. Udvikling af skoven nødvendiggør, at der fortsat afsættes midler til opkøb af nye arealer, borgerinddragelse og formidling.
Energiområdet er et væsentligt fokusområde i Grøn Fornuft-udvalget og udpeget som et fyrtårnsprojekt i Vækst i Balance og Slagelse Erhvervscenters Erhvervsstrategi. Vi vurderer, at der er betydeligt energibesparelses-og vækstpotentiale i at arbejde med energiområdet. Vi anbefaler, at der afsættes midler til at videreføre de igangværende initiativer ”Energitjek Slagelse” og ”Rest til Ressource” og midler til at understøtte nye konkrete tiltag i den kommende strategiske energi- og klimaplan. 
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Af de 4,2 mio. kr. anvendes ca. 800.000 kr. til ansættelser til at løfte opgaver inden for primært højvandsikring og energiområdet. Rammen til klima på 4,2 mio. kr. er under forudsætning af, at der kan overføres et mindreforbrug på 1,1 mio. kr. fra 2015 i henhold til sag om Regnskabsresultat for 2015 på denne dagsorden.
Konsekvenser for andre udvalg
I arbejdet med de konkrete indsatser søger vi at opnå synergi med andre projekter/centre i kommunen. Det betyder, at andre udvalg eventuelt vil blive inddraget i konkrete projekter. Klimaindsatsen vil ligeledes understøtte arbejdet i Grøn Fornuft-udvalget og Slagelse Erhvervscenters Erhvervsstrategi.
Indstilling
Centerchef for Teknik og Miljø indstiller,
1.    at forslag til fordeling af klimamidlerne i 2016 godkendes.
Beslutning i Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget den 7. marts 2016:
Fraværende:  Johnny Persson (V)
Godkendt.

17. Regnskabsresultat for 2015 og overførsel til 2016 - EPM (B)

17.   Regnskabsresultat for 2015 og overførsel til 2016 - EPM (B)

Sagsnr.: 330-2016-8639                 Dok.nr.: 330-2016-75695                                            Åbent
Kompetence: Erhvervs-, Plan og Miljøudvalget
Beslutningstema
Udvalget orienteres om regnskabsresultat for 2015. Desuden skal udvalget indstille til Økonomiudvalg og Byråd vedr. overførsel af mindre-/merforbrug på drift og anlæg til 2016.
Baggrund
Der foreligger regnskabsresultat 2015 for drift og anlæg. Resultat på drift fremgår af bilag 1 og er fordelt på udgiftstyper samt resultat pr. enhed/virksomhed. Resultat på anlæg fremgår af bilag 2 og er fordelt på de enkelte projekter.
Fagudvalgene skal fremsende ansøgning til Økonomiudvalget om overførsel fra 2015 til 2016 af merforbrug / mindreforbrug på henholdsvis drift og anlæg. Økonomiudvalget behandler på møde d. 14. marts 2016 de enkelte fagudvalgs anbefalinger med henblik på indstilling i samlet sag til Byrådet den 29. marts 2016.
For Budgetramme 1 (serviceudgifter, særligt dyre enkeltsager og ældreboliger) og for Budgetramme 3 (anlæg) overfører virksomheder og Centre mer-/mindreforbrug mellem regnskabsårene, jfr. Kasse- og Regnskabsregulativet.
For budgetramme 1 overføres bevillinger til virksomheder og centre efter følgende hovedprincipper:
· mindreforbrug under 5 % af det korrigerede budget overføres
· mindreforbrug på over 5 % af det korrigerede budget overføres, såfremt der er givet overførelsesadgang ved budgetopfølgning pr. ultimo september 2015
· mindreforbrug på over 5 % af det korrigerede budget, hvor der ikke er søgt om overførelsesadgang tilføres kassen
· merforbrug overføres fuldt ud (og skal være afviklet inden udgangen af 2016)
For budgetramme 3 (anlæg) overføres uforbrugte rådighedsbeløb fuldt ud.
For Budgetramme 2 (øvrige driftsudgifter) er der ikke overførsel af mer-/mindreforbrug mellem regnskabsårene.
Såfremt en virksomhed ønsker at afvige fra hovedprincipperne skal det indstilles af fagudvalget til godkendelse i Økonomiudvalget og Byråd.
A. Regnskabsresultat, drift
Regnskabsresultatet for 2015 viser for drift et samlet forbrug på 23,3 mio. kr.
Ved budgetopfølgningen ultimo september var det forventede regnskab anslået til 26,8 mio. kr.
Resultatet fordeler sig således:
Regnskabsresultat, drift

Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget

Mio. kr.
Korrigeret budget
2015
Regnskab 2015
Afvigelse
(- = mer-
forbrug)
3.1 Erhvervsservice
 
 
 
Serviceudgifter
14,2
11,9
2,3
3.2 Plan og Byggesager
 
 
 
Serviceudgifter
3,1
0,6
2,4
3.3 Miljø og Natur
 
 
 
Serviceudgifter
17,8
14,1
3,7
Brugerfinansieret (Renovationen)
1,3
-3,3
4,7
Total
36,4
23,3
13,1
B. Overførsel af mer-/mindreforbrug, drift (bilag 1)
Nedenstående tabel viser, hvordan overførsler på den skattefinansierede drift (Budgetramme 1) overordnet fordeler sig på udvalgets politikområder.
Overførsel af mer-/mindreforbrug, drift

Erhvervs-, Plan og Miljøudvalget

Mio. kr.
Overført
fra
2014
Overført
til
2016
Tilføres
kassen
3.1 Erhvervsservice
5,8
2,3
0,0
3.2 Plan og Byggesager
1,8
1,8
0,7
3.3 Miljø og Natur
0,2
1,5
2,2
Total
7,9
5,6
2,8
Bilag 1 viser for hver virksomhed og center overførsler i henhold til Kasse- og Regnskabsregulativet, herunder de dispensationer for 5 %-reglen, som Byrådet godkendte ved budgetopfølgning pr. ultimo september 2015 (Byrådet den 30. november 2015, sag nr. 7).
Bemærkninger til væsentlige afvigelser på politikområder:
Erhvervsservice
Ingen bemærkninger.
Plan og Byggesager
Center for Vækst og Plan indstiller til fagudvalget, at der søges om yderligere dispensation for mindreforbruget på 0,674 mio. kr. (beløb udover det, som Byrådet godkendte ved budgetopfølgningen den 30. november 2015). Det overførte beløb anvendes til projekter hvortil der ikke er afsat budget i 2016 - og fordeler sig således: 0,324 mio. kr. til det forestående arbejde med revision af kommuneplanen, 0,150 mio. kr. er øremærket idekonkurrence på Hunsballegrunden og 0,200 mio. kr. er til projekt Tidselbjerget. Mindreforbruget er opstået som en følge af regnskabsmæssige forskydninger mellem årene.
Miljø og Natur
Center for Teknik og Miljø indstiller til fagudvalget, at der søges om yderligere dispensation for mindreforbruget på 2,2 mio. kr. (beløb udover det, som Byrådet godkendte ved budgetopfølgningen den 30. november 2015).
Ca. 1,0 mio. kr. tilhører naturområdet (vandrammen), hvor der i perioden 2015 – 2018 gennemføres et helhedsorienteret projekt i Harrested å. Projektet handler om at genskabe Harrested sø, vådområde ved Falkensten og restaurering af Harrested å, og derved understøtte spildevandsplanen og klimatilpasningsplanen. I andet halvår 2015 blev der arbejdet en del på vådområdet ved Falkensten gods samtidig med at der gik drøftelser omkring Harested å som et samlet hele. Derfor blev der ikke igangsat restaureringsprojekter for den resterende ramme, da det giver god mening at have et større økonomisk råderum i 2016. På mødet i Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget 11. januar 2016 godkendte udvalget, at igangsætte projektering og nødvendig borgerinddragelse for en mulig gennemførsel af projekt Harrested Å i 2015-2018, med henblik på en efterfølgende endelig politisk beslutning om gennemførsel af anlægsprojektet. Det forudsættes her at mindreforbruget i 2015 kan overføres til 2016.
De resterende 0,4 mio. kr. er indtægter, som Slagelse kommune har modtaget fra centrale puljer. Projekterne gennemføres i 2016.
På klima- og bæredygtighed er der et mindreforbrug på 1,4 mio. kr. Ved budgetopfølgningen i september 2015 blev søgt dispensation for 5% reglen for så vidt angår de 0,8 mio. kr. Hele beløbet på 1,4 mio. kr. søges imidlertid overført til 2016. De 1,1 mio. kr. stammer fra klimamidler (bl.a. højvandssikring og klimatilpasning). Resterende 0,3 mio. kr. skyldes yderligere mindreforbrug på klimamidler samt mindreforbrug til Grøn fornuft-udvalget og Grønt Regnskab samt Agenda 21-strategi, som er integreret i Planstrategien.
På Jord og Grundvand skyldes mindreforbrug på 0,5 mio. kr. bl.a. at arbejdet med indsatsplaner for grundvandsbeskyttelse blev forsinket, da Naturstyrelsens kortlægning af OSD-område i Slagelse først blev færdig ultimo 2015. Der er søgt om dispensation for 5% reglen i september.
Renovationens overskud på 3,3 mio. kr. øger det brugerfinansierede mellemværende med kommunekassen. Renovationens tilgodehavende i kommunekassen er opgjort til 34,5 mio. kr. pr. 31.12.2015. Mer-/mindreforbrug på det brugerfinansierede område holdes udenfor overførselsadgang, idet resultatet optages på kommunens statusbalance som et mellemværende.
C. Overførsel anlæg (bilag 2)
Regnskabsresultatet for 2015 viser for anlæg samlet uforbrugte rådighedsbeløb på 12,3 mio. kr.
Ved budgetopfølgningen ultimo september var det forventede uforbrugte rådighedsbeløb på anlæg anslået til 9,2 mio. kr.
Nedenstående tabel viser hvordan overførsler på anlæg overordnet fordeler sig på udvalgets politikområder. En mere detaljeret oversigt kan ses i bilag 2.
Overførsel af uforbrugte rådighedsbeløb, anlæg

Erhvervs-, Plan og Miljøudvalget

Mio. kr.
Overføres
til
2016
3.1 Erhvervsservice
0,0
3.2 Plan og Byggesager
0,0
3.3 Miljø og Natur
12,3
Total
12,3
Miljø og Natur
Tude å projektet har et samlet mindreforburg på 12,3 mio. kr. På grund af en langvarig proces med bl.a. staten, er projektets anlægsfase udskudt og der har derfor kun været et mindre forbrug i 2015. Restbevillingen forventes brugt i den primære anlægsfase, der påbegyndes i 2016. Det forventes at hele rammen anvendes inden udgangen af 2017.
Retligt grundlag
Kommunalbestyrelsen skal jf. styrelseslovens § 42 stk. 7 fastsætte og beskrive regler for, hvordan kommunens kasse- og regnskabsvæsen skal indrettes.
Reglerne for overførselsadgang af drift og anlæg fremgår af Kasse- og Regnskabsregulativets bilag 1
Handlemuligheder
Udvalget kan godkende indstilling fra administrationen vedrørende overførsel af mer-/mindreforbrug for drift og anlæg, herunder at der ved merforbrug over 100.000 kr. udarbejdes handleplaner.
Ved merforbrug, hvor der ikke via handleplan kan opnås balance i løbet af 2 år, skal udvalget afklare mulighed for at finansiere merforbruget på tværs af egne politikområder. Alternativt kan Byrådet ansøges om finansiering via kassen.
Ved mindreforbrug udover 5%, som ikke er søgt overført (jf. bilag 1), er udgangspunktet, at de uforbrugte midler tilgår kassen. Alternativt kan udvalget anbefale Økonomiudvalg og Byrådet, at der gives dispensationer for 5 %-reglen.
Vurdering
Administrationen anbefaler at kommunens styringsregler følges, og der overføres uforbrugte budgetrammer fra 2015 til 2016 under hensyntagen til 5% reglen som angivet i bilag 1.
I 2016 har kommunen en særlig udfordring med ekstraordinære udgifter som følge af flygtningesituationen. Der bør derfor være skærpet opmærksomhed på anvendelsen af mindreforbrug udover 5%, der ikke er søgt dispensation for.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Indstilling fra administrationen indebærer, at der vedrørende den skattefinansierede drift skal overføres mindreforbrug på netto 5,6 mio. kr. fra 2015 til 2016.
Tilsvarende betyder indstillingen, at der samlet overføres uforbrugte rådighedsbeløb på anlægsprojekter for samlet 12,3 mio. kr.
Overførslerne finansieres over kassen.
I hele 1.000 kr.
Politik--område
2016
2017
2018
2019
Bevillingsønske
 
 
 
 
 
Drift – Erhvervsservice
3.1
2.324
 
 
 
Drift – Plan og Byggesager
3.2
1.766
 
 
 
Drift – Miljø og Natur
3.3
1.501
 
 
 
Anlæg – Miljø og Natur
3.3
12.272
 
 
 
Finansiering
 
 
 
 
 
Kassen
1.4
-17.863
 
 
 
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Centercheferne indstiller,
1.    at Orientering om regnskabsresultat for 2015 tages til efterretning
2.    at fagudvalget anbefaler Økonomiudvalget, at der på politikområde 3.1 Erhvervsservice overføres et samlet mindreforbrug på drift på i alt 2,324 mio. kr. til fordeling på de respektive enheder.
3.    at fagudvalget anbefaler Økonomiudvalget, at der på politikområde 3.2 Plan og Byggesager overføres et samlet mindreforbrug på drift på i alt 1,766 mio. kr. til fordeling på de respektive enheder.
4.    at fagudvalget anbefaler Økonomiudvalget, at der på politikområde 3.2 Plan og Byggesager ikke overføres mindreforbrug på drift på i alt 0,674 mio. kr.
5.    at fagudvalget anbefaler Økonomiudvalget, at der på politikområde 3.3 Miljø og Natur overføres et samlet mindreforbrug på drift på i alt 1,501 mio. kr. til fordeling på de respektive enheder.
6.    at fagudvalget anbefaler Økonomiudvalget, at der på politikområde 3.3 Miljø og Natur ikke overføres mindreforbrug på drift på i alt 2,159 mio. kr.
7.    at fagudvalget anbefaler Økonomiudvalget, at der på politikområde 3.3 Miljø og Natur overføres et samlet uforbrugt rådighedsbeløb til anlæg på i alt 12,272 mio.kr.
Beslutning i Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget den 7. marts 2016:
Fraværende:  Johnny Persson (V)
Godkendt.
Flemming Erichsen (A) ønskede, at Erhvervscentrets andel fremgår i indstillingen.
Udvalget kunne ikke tilslutte sig "at" 4 og 6.

18. Pressemeddelelse (B)

18.   Pressemeddelelse (B)

Sagsnr.: 330-2013-114099             Dok.nr.: 330-2016-91136                                            Åbent
Kompetence: Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget
Beslutningstema
Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget ønsker, at følgende offentliggøres ved udarbejdelse af pressemeddelelse.
Beslutning i Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget den 7. marts 2016:
Fraværende:  Johnny Persson (V)
Ingen pressemeddelelser.

19. Eventuelt (B)

19.   Eventuelt (B)

Sagsnr.: 330-2013-114099             Dok.nr.: 330-2016-91152                                            Åbent
Kompetence: Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget
Beslutning i Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget den 7. marts 2016:
Fraværende:  Johnny Persson (V)
Intet at bemærke.

20. Endelig vedtagelse af lokalplan nr. 1145 og kommuneplantillæg nr. 28 for boligområdet Slagelse Bypark (B)

20.   Endelig vedtagelse af lokalplan nr. 1145 og kommuneplantillæg nr. 28 for boligområdet Slagelse Bypark (B)

Sagsnr.: 330-2014-14783               Dok.nr.: 330-2016-129866                                          Åbent
Kompetence: Byrådet
Beslutningstema
Byrådet skal tage stilling til, om Lokalplan nr. 1145 og Kommuneplantillæg nr. 28 for boligområdet Slagelse Bypark skal vedtages endeligt.
Baggrund
Steen Hansen har i 2014 anmodet om, at lokalplan 1009 for boligudvikling nord for Slagelse Station revideres. Grundejeren ønsker en ny lokalplan, der muliggør en tættere og mere bymæssig udbygning af området.
Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget besluttede på møde den 03. marts 2014, at ansøgeren skulle fremsende et oplæg til projektet, herunder en visualisering, en illustration af områdets disponering og projektets nøgletal.
Ansøgerens konsulent, Holscher Nordberg A/S, udarbejdede et konkret oplæg til områdets udvikling, der viste en ny bydel nord for stationen, ’Slagelse Bypark’. Der blev lagt op til 27.000 m² bebyggelse, hvilket svarer til ca. 300 boliger.
På dette grundlag besluttede Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget på møde den 05. januar 2015 at igangsætte udarbejdelsen af lokalplan nr. 1145 med tilhørende kommuneplantillæg nr. 28.
Byrådet besluttede på mødet den 31. august 2015, at forslag til Lokalplan nr. 1145 og Kommuneplantillæg nr. 28 samt miljøvurdering skulle fremlægges i 8 ugers offentlig høring.
Første offentlighøring:
Forslag til Lokalplan nr. 1145 og Kommuneplantillæg nr. 28 samt miljøvurdering har herefter været fremlagt i offentlig høring i perioden den 4. september 2015 til den 2. november 2015.
I høringsperioden kom der 17 bemærkninger/indsigelser, herunder 1 underskriftindsamling med 33 underskrifter.
Bemærkningerne og indsigelserne drejede sig om:
· Manglende behov for nye boliger i Slagelse by.
· Højt og tæt byggeri, der ikke er i harmoni med resten af byen.
· Byggeriets kote-forhold.
· Afgrænsning mod Ndr. Ringgade.
· Afgrænsning mod syd.
· Støjgener i området.
· Vej-, trafik- og parkeringsforhold.
· Potentiel vindturbulens.
· Potentielle sociale problemer.
· Skygge- og indbliksgener.
· Værdiforringelse af naboejendom.
· Ønske om at være omfattet af lokalplanen.
· Ønske om ikke at være omfattet af lokalplanen.
· Regnvandshåndtering.
· Ejerforhold.
De indkomne bemærkninger til forslagene blev behandlet i hvidbog (offentlig høring), der vedhæftes som Bilag 1. Kommentarerne gav anledning til følgende ændringer:
· Det blev præciseret i lokalplanen, at adgang med bil til området sker primært ad Kvægtorvsvej; kun et par huse i områdets sydøstlige hjørne betjenes ad Nørregade. Der etableres ikke mulighed for gennemkørende trafik mellem Kvægtorvsvej og Nørregade/Hellig Andersvej-kvarteret.
· Der blev set et behov for, at der i forhold til de sydlige naboejendomme etableres en bedre afgrænsning. Afgrænsning er ændret således, at der er en større afstand mellem bygninger og naboskel, suppleret med passende beplantning i skel. Beplantningen skal placeres på en mindre jordvold, således at indsigtsproblemer minimeres. Desuden vendes de nye huse, så de placeres vest-østvendt med gavlen mod syd. Der tilføjes ny bestemmelse 9.5 ”Beplantning i skel mod syd: Der skal etableres beplantning i form af fritstående træer på en jordvold med en højde på 1 m.”
· Det blev præciseret i lokalplanen, at ny bebyggelse langs lokalplanområdets sydlige og østlige afgrænsning skal være i samme niveau som nabogrunde.
· Matr. nr. 44 be fjernes fra lokalplanen.
I høringsperioden blev der ligeledes fra kommunens side rettet i planmaterialet:
· Bestemmelse 7.2 Bygningsfremspring blev rettet til – ”Mindre bygningsdele som karnapper, altaner og lignende må tilbage-/fremrykkes op til 1,8 m fra facadebyggelinjen.
· Bestemmelse 9.14 Opstilling af boder blev rettet til – ”Der må lejlighedsvist opstilles boder og lignende i lokalplanområdet.
Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget behandlede lokalplanens endelige vedtagelse på mødet den 11. januar 2016. Udvalget besluttede at sende sagen tilbage til Administrationen med ønske om, at bygningerne højest opføres i 4-5 etager, og at der tages hensyn til boliger på Nordre Ringgade, samt at der er sikkerhed for at p-forhold kan imødekommes.
Fornyet behandling:
Sagen blev genotaget på møde i Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget den 1. februar 2016. Udvalget drøftede sagen med bygherrens rådgiver med henblik på at afklare lokalplanlægningens videre forløb. Udvalget besluttede, at der skulle arbejdes videre med forslagets antal etager og arealer. Det reviderede forslag skulle sendes i supplerende nabohøring.
Center for Vækst og Plan har nu udarbejdet et revideret lokalplanforslag, hvori de højeste bygninger er flyttet væk fra Ndr. Ringgade således, at de ikke foranlediger skyggebelastning af/indbliksgener for naboerne på Ndr. Ringgade.
Supplerende høring:
Det reviderede lokalplanforslag har været fremlagt i supplerende høring i perioden den 12. februar 2016 til den 27. februar 2016. I høringsperioden kom der 10 bemærkninger, herunder 1 underskriftindsamling på vegne af 3 husstande. Bemærkningerne drejer sig primært om:
· Trafik og parkering.
· Antal etager.
· Områdets afgrænsning mod syd.
· Partshøringen.
De indkomne bemærkninger til forslagene er behandlet i hvidbog (supplerende høring), der vedhæftes som Bilag 2. Hovedpunkterne (trafik og parkering, antal etager og afgræsning mod syd) er desuden gennemgået i ’Vurdering’ nedeunder.
Bemærkningerne giver anledning til følgende ændringer:
· Illustration s.26 rettes.
· Det præciseres i bestemmelse 9.5, at kravet om beplantning i skel på jordvolden gælder for følgende tilstødende matrikler: 39 f, 44 ap, 44 ai, 44 ar, 44 av.
· Bestemmelse 11.2 tilføjes følgende: ”Grundejerforeningen skal forestå vedligeholdelse af den tilstødende del af Nørregade i samarbejde med andre grundejere langs vejen.”
Retligt grundlag
Lokalplanlægning reguleres gennem Planlovens kapitel 5.
Handlemuligheder
Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget har nu mulighed for at anbefale Byrådet, at Lokalplan 1145 og Kommuneplantillæg nr. 28 vedtages endeligt.
Udvalget har også mulighed for at forkaste forslagene. I så fald vil Lokalplan 1009, der giver mulighed for boligudvikling i op til 2 etager, fortsat gælde for området.
Vurdering
Center for Vækst og Plan anbefaler, at Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget godkender hvidbogen og indstiller Lokalplan nr. 1145 og Kommuneplantillæg nr. 28 til endelig godkendelse i Byrådet.
Det er helt i tråd med kommunens Planstrategi og bosætningsstrategi at fortætte i Slagelse bymidte. Lokalplanområdet, der ligger tæt på stationen og den kommende campus, betragtes som meget bynære og centralt beliggende, hvorfor det vurderes, at området kan bære en tættere, højere og mere bymæssig udbygning. Bygherren har leveret et gennemtænkt helhedsplan for området af meget høj kvalitet.
Projektet vil tilbyde nye, attraktive boliger, centralt beliggende i Slagelse by. Her vil der være plads til boliger til familier, studerende, pendlere, sygehus personale og lignende. Realisering af lokalplanen vil betyde, at boligmarkedet i Slagelse vil kunne byde på en ny bydel med nye boligformer, der forventes at tiltrække nye indbyggere.
Center for Vækst og Plan vurderer, at ingen af de modtagne bemærkninger er til hinder for, at det reviderede lokalplanforslag nu vedtages endeligt. Der er taget højde for de problemstillinger, som er nævnt i høringssvarene, og der er taget hensyn til de omkringboende.
Trafik og parkering:
Der er taget højde for parkeringsbehovet, der medføres af områdets udvikling. Lokalplanens bestemmelse 5.9 stiller krav om 1 parkeringsplads pr. 100 m² etageareal, og der er udarbejdet en samlet parkeringsløsning for hele lokalplanområdet. Al beboerparkering kan rummes inden for lokalplanområdet, idet der er udlagt tilstrækkelig parkering, enten ved husene eller på den tidligere gasværksgrund, der kan rumme 300 p-pladser. Den stærke forurening af gasværksgrunden betyder, at den ikke er egnet til andet formål end parkering.
Grunden forventes at kunne betjene flere funktioner og brugere; begge områders beboere (primært om aften/natten) og eksempelvis stationens pendlere/de ansatte i bymidten
(primært om dagen). Derudover kan der opstilles flere løsningsmodeller for anvendelsen af grunden til parkering. Fx offentlig kommunal parkeringsplads, der frit kan bruges eller en løsning, hvor grunden enten sælges eller udlejes. En eventuel salgspris eller udlejningspris skal politisk godkendes, men det kan oplyses, at den offentlige grundværdi er for 2014 vurderet til 150 kr./m2, hvilket giver en salgspris på 1.450.000 kr. ekskl. moms.
Udvikling af campus området syd for banen er på ingen måde afhængig af brug af gasværksgrunden (se vedhæftet notat).
Antal etager:
Der har været meget diskussionen om byggeriets antal etager. Realiteten er, at der kun bygges i 7 etager to steder. Der bygges kun i 6 etager 3 steder. Alle disse bygninger er nu placeret ind i området af hensyn til naboerne. Projektet medfører ikke skyggegener for naboer.
Det er en selvfølge, at den tætte bebyggelse gør, at projektet er mere realiserbart økonomisk set. Projektets tætte bebyggelsesprocent kunne dog opnås ved konsekvent at bygge i kun 4 og 5 etager, fx i stil med Ringparken.  Imidlertid et det et afgørende element i projektets bymæssige kvaliteter, at der bygges i forskellige højder. De varierende bygningshøjder nedbryder karréerne, giver diversitet rundt om gårdrummene og tillader solen at komme ind i gårdrummene. Kort sagt, det er de varierende bygningshøjder, der sikrer at området kan udvikles til en spændende, attraktiv bydel – til gavn for almenvældet i Slagelse Kommune.
Områdets afgrænsning mod syd:
Det planlagte byggeri medfører ikke indbliksgener for naboer mod syd. Langs områdets sydlige grænse må der kun bygges i to etager. De nye huse skal være i samme niveau som nabogrunde. Der er lagt en større afstand mellem de nye huse og naboskel. I naboskel skal der etableres beplantning i form af fritstående træer på en jordvold med en højde på 1 m. De nye huse er vendt, så de placeres vest-østvendt med gavlen mod syd.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Ingen ved selve vedtagelsen af lokalplanen.
Konsekvenser for andre udvalg
§17, 4 Helhedsplanudvalg vedrørende Campus bør orienteres om status for Slagelse Bypark.
Indstilling
Centerchef for Vækst og Plan indstiller, at det overfor Byrådet anbefales,
1.    at lokalplan nr. 1145 og kommuneplantillæg nr. 28 godkendes med de bemærkninger, som fremgår af de 2 hvidbøger,
2.    at sagen sendes videre til behandling i Økonomiudvalget og Byrådet.
Beslutning i Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget den 7. marts 2016:
Fraværende:  Johnny Persson (V)
Anbefales.
Ali Yavuz (A) og Steen Olsen (A) ønsker kun, at der bygges i max. 5 etager.