Kultur- og Fritidsudvalget (2018-2021) – Referat – 8. maj 2018



1. Godkendelse af dagsorden (B)

1.     Godkendelse af dagsorden (B)

Sagsnr.: 330-2017-89787               Dok.nr.: 330-2018-43727                                            Åbent
Kompetence: Kultur- og Fritidsudvalget
Beslutningstema
Godkendelse af dagsorden.
Indstilling
Centerchefen for Kultur, Fritid og Borgerservice indstiller,
1.    at  Dagsordenen godkendes
Beslutning i Kultur- og Fritidsudvalget den 8. maj 2018:
Fraværende:  Ebbe Jens Ahlgren (V)
Godkendt.
Kultur- og Fritidsudvalget udsatte punkt nr. 9 og 18.

2. Orientering fra udvalget samt inspirationsopsamling fra konferencer mv. (O)

2.     Orientering fra udvalget samt inspirationsopsamling fra konferencer mv. (O)

Sagsnr.: 330-2017-89794               Dok.nr.: 330-2018-43750                                            Åbent
Kompetence: Kultur- og Fritidsudvalget
Beslutningstema
Orientering fra formanden og udvalgets øvrige medlemmer samt inspirationsopsamling fra deltagelse i konferencer mv.
Indstilling
Centerchefen for Kultur, Fritid og Borgerservice indstiller,
1.    at  Orienteringen tages til efterretning
Beslutning i Kultur- og Fritidsudvalget den 8. maj 2018:
Fraværende:  Ebbe Jens Ahlgren (V)
Til efterretning.
Kultur- og Fritidsudvalget har modtaget en invitation fra Omø. Udvalget finder en dato, evt. den 14. august 2018.
Kultur- og Fritidsudvalget har modtaget en henvendelse fra Slagelse Tennisklub om et besøg den 23. maj 2018. Udvalget finder en anden dato, da der er Kulturtopmøde samme dag.
Repræsentanter fra Kultur- og Fritidsudvalget deltager i beachvolley-turnering den 23. juni 2018.

3. Centerets orientering til Udvalget (O)

3.     Centerets orientering til Udvalget (O)

Sagsnr.: 330-2017-89818               Dok.nr.: 330-2018-43773                                            Åbent
Kompetence: Kultur- og Fritidsudvalget
Udvalget informeres hermed om alle puljer på kultur- og fritidsområdet. Bilagene over forbrug på de konkrete puljer er ajourført op til deadline for udsendelse af dagsorden.
KULTUR:
Pulje
Forbrug
Restbudget
Puljen til kulturelle formål
2.317.056
2.079.583
237.473
FRITID:
 
 
 
Idræts- og Fritidspuljen
682.684
170.950
511.734
Markedsføringspuljen
1.022.065
1.020.065
2.065
Puljen til selvorganiserede
154.385
29.705
124.680,00
Gadeidrætspuljen
74.278
19.237,11
55.040,89
Udviklingspuljen (FOU)
102.324
0
102.324
 
 
 
 
Fritidsområdet:
Nyt netværk på tværs af aktører inden for gadeidræt og selvorganiseret idræt
Ved netværksmødet den 5. april mødte 21 aktører op fra bl.a. DalmoseGruppen, Dream On, Streetmoves, DGI og Slagelse Basketball Klub. På mødet blev der delt viden og erfaringer på tværs af aktører, og nye samarbejdsrelationer om idrætsprojekter blev ligeledes indgået. Netværket på tværs af aktørerne vil fremover blive vedligeholdt ved hjælp af en Facebookgruppe samt jævnlige netværksmøder.
Lynbevillinger fra Gadeidrætspuljen og Puljen til selvorganiserede
Ved netværksmødet om gadeidræt og selvorganiseret idræt blev der uddelt to lynbevillinger på hver 5.000 kr. Deltagerne stemte ved håndsoprækning, og herved blev vinderne kåret. Lynbevillingen på 5.000 kr. fra Gadeidrætspuljen gik til Sebastian Jessen fra DalmoseGruppen, som vil bruge beløbet til at bygge miniramper til strider-cykler (løbecykler til børn fra 18 måneder og op til 5 år). Gruppen vil få hjælp til at bygge ramperne fra Dream On samt en frivillig ildsjæl fra Korsør. Lynbevillingen på 5.000 kr. fra Puljen til selvorganiserede gik til Mia Ibsen fra DalmoseGruppen, som vil færdiggøre en lokal cykelbane til byens børn og unge. Personerne bag de øvrige idéer og projekter, som blev præsenteret på netværksmødet, er blevet opfordret til at ansøge puljerne via kommunens hjemmeside.
Kick Off Event på Solens Plads i Korsør den 4. maj
Fredag den 4. maj fra kl. 15.00-18.00 bliver der afholdt en Kick Off Event på Solens Plads i Korsør. Det er den lokale ildsjæl og skater, Thomas Zielinski, der har taget initiativ til eventen. I samarbejde med Plan og Udvikling, Kulturhuset og Erhvervsforeningen i Korsør understøtter Fritidsafdelingen dette initiativ. Arrangementet har overordnet til formål at vise pladsens aktiviteter frem (streethockey, skateboard, løbehjul, panna fodbold, fitness mv.) for kommunens borgere, og på selve dagen er lokale idrætsforeninger, såsom FC Storebælt og Tårnborg Floorball, inviteret til at være med.
Puljen til selvorganiserede støtter ”Korsør Aqtive Days”
Fritidsafdelingen har modtaget en ansøgning fra Kulturhuset i Korsør sendt på vegne af styregruppen i ”Korsør Aqtive Days”. Denne styregruppe arbejder målrettet på at skabe liv og aktivitet ved Korsør Havnebad (Halsskov Færgehavn). Konkret står gruppen i spidsen for sportsfestivalen ”Korsør Aqtive Days”, som skal finde sted fra den 22. til den 24. juni. I samarbejde med en række foreninger, virksomheder og frivillige aktører har styregruppen udarbejdet et program fyldt med aktiviteter, som alle borgere i Slagelse Kommune kan komme og deltage i. Styregruppen ansøgte Puljen til selvorganiserede om støtte til afvikling af wakeboard-aktiviteter på vandet i hele den pågældende weekend. Da aktiviteten vil kunne bidrage til at tiltrække børn og unge samt skabe grundlag for fremtidige bevægelsesaktiviteter og -fællesskaber ved havnebadet, er der bevilliget et tilskud på 24.000 kr. fra puljen. 
Gadeidrætspuljen støtter bevægelsesfestivalen ”MoveMekka” den 16. juni
Kulturcyklen afholder i samarbejde med Gerlev Legepark en bevægelsesfestival lørdag den 16. juni, hvor der vil være idrætslige såvel som kulturelle aktiviteter. Gadeidrætspuljen støtter afviklingen af gadeidrætsaktiviteterne parkour, street dans og crossfit med 4.000 kr.
Åben Skole Inspirations- og Netværksmøde for idrætslærere og foreninger
Torsdag den 19. april blev der afholdt netværksmøde for kommunens Åben Skole Partnerskabsforeninger og idrætslærere. Ved mødet var der oplæg fra adjunkt Andreas Bolding Christensen fra VIA University om, hvordan samarbejdet på tværs af skoler og foreninger kan styrkes yderligere. Oplægget dannede grundlag for en dialog om udfordringer og løsninger samt for, hvordan vi lokalt kan skabe endnu bedre forudsætninger for forenings-/skolesamarbejderne. Ved mødet var 12 skoler og 13 idrætsforeninger repræsenteret.
Åben Dagtilbud Partnerskab med FC Storebælt
Center for Børn og Familie samt Center for Kultur, Fritid og Borgerservice har indgået et Åben Dagtilbud partnerskab med FC Storebælt om at lave boldspilsforløb i 8 børnehaver i Korsør. Foreningen besøger hver børnehave to gange, hvor der bliver lavet forskellige boldspil og lege. Til sidst mødes alle børnehaverne på FC Storebælts hjemmebane til et boldspilsstævne torsdag den 7. juni.
Gadeidrættens Dag i Slagelse lørdag den 26. maj
Dream On organiserer igen i år Gadeidrættens Dag i Slagelse, hvor aktiviteterne primært vil være centreret omkring Nytorv. I løbet af dagen vil børn, unge og voksne få mulighed for at deltage i forskellige gadeidrætsaktiviteter, herunder bl.a. skateboard, parkour, løbehjul, street dans, street basket mv. I forbindelse med eventen vil DGI afvikle deres landsdelsevent ”Danish Street Cup” i Slagelse – en stor turnering i street fodbold. Dream On har i samarbejde med DGI ansøgt Gadeidrætspuljen, og administrationen er i dialog med aktørerne herom.
DIF Get2Sport-fyraftensmøde onsdag d. 2. maj
D. 2. maj afholder DIF Get2Sport og Slagelse Kommune et Get2Sport-fyraftensmøde på Comwell i Korsør. Fyraftensmødet har til formål at opbygge et tættere netværk og samarbejde mellem Get2Sport-foreningerne og andre lokale aktører. I løbet af aftenen vil foreningerne få mulighed for at præsentere deres mål med Get2Sport-samarbejdet samt udarbejde nogle konkrete ønsker og ideer til sommerferieaktiviteter i de udsatte boligområder i Slagelse Kommune.
Fun2Move-fællestræning
Foreningstilbuddet ”Fun2Move” for børn og unge, der ikke er vant til at bevæge sig, som Marievang IF og Slagelse Svømmeklub har i samarbejde med Slagelse Kommune, har d. 6. april afholdt en af sine årlige fællestræninger med overnatning hos Marievang IF. Udover at børnene fik bevæget sig på mange forskellige måder, lærte de at lave forskellige sunde retter. De to foreninger afholder fællestræninger flere gange om året for også at styrke relationerne på tværs af de forskellige Fun2Move-hold.
Slagelse Talent & elite:
Antal medlemmer næste sæson: 77. Fordelt på følgende uddannelser: XClass, HF, STX; HHX; HTX; EUD; EASJ OG SDU.
STE CAMP 2018:
Afholdes i regi af Slagelse Talent & Elite i uge 27 for børn mellem 8-12 år. Vægtløftning er med i år som en af 6 idrætter.
Eliteidrætsklasserne på Nymarkskolen
Skolelederen har netop ansat den tredobbelte OL-deltager og skytte Susanne Meyerhoff i stillingen som viceskoleleder og ansvarlig for Eliteidrætsklasserne. Susanne startede 1. april, og vi går i gang med at planlægge den kommende sæson i maj måned.
24. juni holdes der sommerafslutning for 4 årgange (7.+8.+9. samt den kommende 7. klasse). Det er første år, at vi har en klasse, der går ud af 9. klasse. Der er dimission den 28. juni 2018 kl. 19:00
Markedsføringspuljen:
De fleste aftaler er nu indgået jf. fordelingen på udvalgets januar-møde. Dog mangler der at blive indgået aftaler med Korsør Slagelse Elitehåndbold og Slagelse Boldklub & Idrætsforening.
Kulturområdet:
Chr. IVs Kornmagasin, Korsør Fæstning – Udstillede sabler
Udstillingslokalet i Magasinbygningen er udsmykket med sabler, som kommunen har lånt af Forsvarets Materieltjeneste, og derfor skal lokalet være under opsyn ved arrangementer og udstillinger.
Sædvanligvis, når der er kunstudstillinger eller lignende, er der kustoder i lokalet i alle timer i åbningstiden. Nogle foreninger synes, at sablerne er ”i vejen” for udstillingen, men sablerne opfattes som en del af det faste inventar og må ikke tages ned – sablerne vil også blive for medtagede af at blive taget ned og sat op flere gange årligt.
Til sommer er der imidlertid planer om en anden type udstilling, da Lokalarkivet i samarbejde med Korsør By- og Overfartsmuseum planlægger en udstilling i tre uger i juli i anledning af 20-året for indvielsen af Storebæltsbroen. Udstillingen bliver ikke fast bemandet med kustoder, da der skal være åben adgang i mange timer dagligt, og udstillingen i sig selv ikke har samme økonomiske værdi som fx en kunstudstilling. Rent undtagelsesvist bliver våbnene derfor fjernet fra lokalet i forbindelse med udstillingen.
Forsamlingshuse
18. april holdt administrationen i samarbejde med ”Kontaktudvalget for forsamlingshusene i Slagelse Kommune” møde for forsamlingshusene. Forsamlingshusene er geografisk spredt jævnt rundt i kommunen. Husene ejes ikke af kommunen, men af private aktører som foreninger, andelsselskaber o. lign.
Aftenens program var: Information om baggrund og praksis for bevilling af tilskud til vedligeholdelse af forsamlingshuse, muligheder for at udvide de kulturelle aktiviteter i forsamlingshusene, muligheder for ekstern finansiering samt information om mulighederne for at søge støtte via Landudvikling Slagelse (LAG-midler samt KVIK-puljen).
Der var god dialog mellem aktørerne med fokus på forsamlingshusenes rolle og vilkår, herunder husenes forskelligartede identitet som selskabslokale, kulturhus og/eller lokalt samlingssted.
I forlængelse af mødet blev der afviklet valg til Kontaktudvalget.
Lokalradio
Nærradio Korsør modtager i 2018 tilskud fra Puljen til kulturelle formål til kulturelle aktiviteter, hovedsageligt i form af den kulturelle del af sendefladen. Ifølge den konkrete aftale er lokalradioen forpligtet til løbende at indsende dokumentation i form af programoversigter. Oversigt over den kulturelle del af sendefladen i 1. kvartal 2018 er vedlagt som bilag.
Indstilling
Centerchefen for Kultur, Fritid og Borgerservice indstiller,
1.    at  Orienteringen tages til efterretning.
Beslutning i Kultur- og Fritidsudvalget den 8. maj 2018:
Fraværende:  Ebbe Jens Ahlgren (V)
Taget til efterretning.

4. Budgetopfølgning 2 for 2018 - Kultur- og Fritidsudvalget (B)

4.     Budgetopfølgning 2 for 2018 - Kultur- og Fritidsudvalget (B)

Sagsnr.: 330-2017-88919               Dok.nr.: 330-2018-189211                                          Åbent
Kompetence: Kultur- og Fritidsudvalget
Beslutningstema
Som led i kommunens samlede opfølgning på budget og forbrug i 2018 skal fagudvalgene rapportere de økonomiske forhold for deres ansvarsområde ved udgangen af marts 2018.
Kultur- og Fritidsudvalget godkender budgetopfølgningen, som indgår i samlet opfølgning til Økonomiudvalget og Byrådet.
Baggrund
I henhold til budgetopfølgningen forventes udvalget i 2018 at have et mindreforbrug for driftsudgifterne på 0,6 mio. kr. og et mindreforbrug for anlægsudgifterne på 2,9 mio. kr. Bilag 1 angiver nærmere specifikation af forbruget, og Bilag 1a specificerer anlæg på de enkelte anlægsprojekter.
Det bemærkes, at overførsel af mer-/mindreforbrug fra 2017 til 2018, som blev godkendt af Byrådet den 26. marts 2018, er indeholdt i det korrigerede budget.
I forbindelse med budgetopfølgningen fremlægges en budgetomplacering, som endvidere skal godkendes i Økonomiudvalget. Omplaceringen vedrører løbende driftsudgifter til personlift i Korsør Kulturhus.
Desuden indstilles en samling af svømmehallernes to budgetenheder til én til godkendelse i Kultur- og Fritidsudvalget.
Udvalget orienteres om budgetopfølgningssag på Erhvervs- og Teknikudvalget (og efterfølgende Økonomiudvalget), hvor der søges om at få flyttet rengøringsbesparelse på 350.000 kr. vedrørende selvejende haller fra Fritidsområdet til Kommunale Ejendomme i 2018.
Retligt grundlag
Kommunalbestyrelsen skal jf. styrelseslovens § 42 stk. 7 fastsætte og beskrive regler for, hvordan kommunens kasse- og regnskabsvæsen skal indrettes.
I Regler for Økonomistyring og Ledelsestilsyn for Slagelse Kommune har Byrådet fastsat regler om, at der gennemføres 4 årlige budgetopfølgninger: Primo året samt pr. ult. marts, juni og september. Budgetopfølgningerne forelægges fagudvalg og efterfølgende samlet til Økonomiudvalget og Byrådet.
Handlemuligheder
Ingen bemærkninger.
Vurdering
Administrationen anbefaler, at budgetopfølgningen godkendes, og at budgetomplaceringen videresendes til godkendelse i Økonomiudvalget.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Omplacering af budget fra Slagelse Bibliotek og Borgerservice til Kommunale Ejendomme: Budgettet på 12.000 kr. i 2018 og 15.000 kr. skal fremadrettet dække løbende driftsudgifter til personlift i Korsør Kulturhus.
Sammenlægning af Korsør Svømmehal og Slagelse Svømmehal til én virksomhed/budgetenhed: I forhold til den daglige drift, hvor medarbejderne har arbejdstid i begge svømmehaller, og den øvrige økonomi og drift ses i et samlet perspektiv, vil en samling af budgetenhederne optimere den daglige drift og økonomistyring.
Ved godkendelsen af rengøringsbesparelsen på Byrådet den 26. februar 2018 blev det besluttet, at en del af besparelsen skulle placeres på Kultur- og Fritidsudvalget med halv effekt i 2018 og fuld effekt i 2019 og frem. Besparelsen vedrører mere specifikt de selvejende haller. Det er dog efterfølgende aftalt med Kommunale Ejendomme, at besparelsen i 2018 afholdes af dem. Derfor søges der om omplacering af rengøringsbesparelse vedrørende selvejende haller i 2018. Dette vil betyde, at hallerne ikke får reduceret deres tilskud i 2018, men først fra 2019.
I hele 1.000 kr.
Politikområde
2017
2018
2019
2020
Bevillingsønske
 
 
 
 
 
Drift, Slagelse Bibliotek og Borgerservice
5.1
 
-12
-15
-15
Drift, Kommunale Ejendomme
5.1
 
12
15
15
Konsekvenser for andre udvalg
Omplacering af rengøringsbesparelse vedrørende selvejende haller vil mindske budgettet på Kommunale Ejendomme på Erhvervs- og Teknikudvalget i 2018, og modsat vil omplacering vedrørende personlift i Korsør Kulturhus øge deres budget (dog kun ganske lidt).
Indstilling
Børne- og ungedirektøren indstiller,
1.    at Budgetopfølgning 2 for 2018 godkendes og videresendes til orientering for Økonomiudvalget og Byrådet.
2.    at Omplacering af driftsmidler på 12.000 kr. i 2018 og 15.000 kr. i overslagsår fra Slagelse Bibliotek og Borgerservice til Kommunale Ejendomme til personlift i Korsør Kulturhus godkendes og videresendes til godkendelse i Økonomiudvalget.
3.    at Sammenlægningen af Korsør Svømmehal og Slagelse Svømmehal til én budgetenhed godkendes.
Beslutning i Kultur- og Fritidsudvalget den 8. maj 2018:
Fraværende:  Ebbe Jens Ahlgren (V)
Ad 1: Godkendt og videresendes til Økonomiudvalget og Byrådet.
Ad 2: Godkendt og videresendes til Økonomiudvalget.
Ad 3: Godkendt.

5. Status budgetproces 2019-2022 - Kultur- og Fritidsudvalgets egne områder (O)

5.     Status budgetproces 2019-2022 - Kultur- og Fritidsudvalgets egne områder (O)

Sagsnr.: 330-2018-12617               Dok.nr.: 330-2018-204745                                          Åbent
Kompetence: Kultur- og Fritidsudvalget
Beslutningstema
Centerchefen vil på mødet give en mundtlig orientering og status på arbejdet med råderumskataloget vedrørende budget 2019-2022 samt hovedtemaer, som indgår heri. 
Baggrund
I forbindelse med Byrådets vedtagelse af budgetproces for 2019-2022 blev det bl.a. besluttet, at der skal etableres et råderumskatalog for at give det politiske niveau et grundlag for at prioritere kommunens samlede økonomi anderledes. Kataloget skal udarbejdes gennem en involverende proces, der drives mest muligt ”nedefra og op”.
Det blev endvidere besluttet, at ansvaret for at skabe et råderumskatalog placeres i økonomiudvalget, da det er deres ansvar at koordinere budgetprocessen og sikre, at der foreligger et budgetoplæg til 1. behandling i Byrådet til september 2018.
Og det blev besluttet, at fagudvalgene inddrages i maj i form af orientering og status samt evt. kort drøftelse af hovedtemaerne på eget område.
Udarbejdelsen af selve råderumsforslagene etableres altså gennem involvering af de decentrale ledere samt MED-organisationen, brugerbestyrelser og andre interessenter, dog koordineret inden for hvert fagområde. Direktionen varetager den koordinerende rolle.
Centerchefen vil på mødet give en mundtlig orientering og status på arbejdet med råderumskataloget samt hovedtemaer, som indgår heri. 
Retligt grundlag
Økonomiudvalget skal, jfr. Styrelseslovens § 37, overfor Byrådet fremsende sit forslag til kommunens årsbudget for det kommende regnskabsår samt budgetoverslagsårene inden den 15. september.
Økonomiudvalgets forslag til årsbudget og flerårige budgetoverslag skal undergives 2 behandlinger i kommunalbestyrelsen med mindst 3 ugers mellemrum.
Handlemuligheder
Der er tale om en status på budgetprocessen og hovedtemaer, der arbejdes med i MED-organisationen, hvorfor det anbefales, at orienteringen tages til efterretning. Udvalget kan alternativt vælge ikke at tage orienteringen til efterretning.
Vurdering
Ingen bemærkninger.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Ingen bemærkninger.
Konsekvenser for andre udvalg
Såfremt at temaerne har indflydelse på andre udvalg, orienteres der herom på mødet.
Indstilling
Børne- og ungedirektøren indstiller,
1.    at Orienteringen tages til efterretning, samt at hovedtemaerne kort drøftes.
Beslutning i Kultur- og Fritidsudvalget den 8. maj 2018:
Fraværende:  Ebbe Jens Ahlgren (V)
Taget til efterretning.

6. Kompetenceplan 2018 (B)

6.     Kompetenceplan 2018 (B)

Sagsnr.: 330-2017-62614               Dok.nr.: 330-2018-225897                                          Åbent
Kompetence: Byrådet
Beslutningstema
Byrådet skal godkende kompetenceplanen, hvor kommunens opgaver er uddelegeret.
Baggrund
Da der er kommet ny styrelsesvedtægt skal kompetenceplanen opdateres, således at den svarer til den nye udvalgsstruktur. Administrationen har derfor gennemgået den kompetenceplan, som udvalgene drøftede på møderne i marts, således at opgaverne bliver flyttet ud på de nye udvalg. Denne flytning skal godkendes af Byrådet.
Principperne bag kompetenceplanen er vedhæftet som bilag. Bilaget beskriver blandt andet forholdet mellem Styrelsesloven, Styrelsesvedtægten og kompetenceplanen.
Ajourføringen
Forslag til kompetenceplanen var til drøftelse på alle fagudvalg i marts 2018. Ud over opdateringen ifht. ny styrelsesvedtægt er bemærkningerne fra fagudvalgene indskrevet i det nye forslag til kompetenceplan. 
Følgende principper er grundlæggende for kompetenceplanen:
Tværgående politikker er Byrådets kompetence. Det samme gælder overordnede serviceniveauer omfattende alle kommunens borgere. Politikker og serviceniveauer på de enkelte fagområder er udvalgenes kompetence. Det samme gælder udmøntningen af de tværgående politikker i strategier inden for de enkelte fagområder. Opdatering af serviceniveauerne med baggrund f.eks. i ændret lovgivning, hvor der ikke ændres væsentligt på serviceniveauet, er administrationens kompetence, eventuelt med efterfølgende orientering af det relevante fagudvalg.
Indgreb (eller håndhævelse af en fastsat pligt f.eks. tilslutningspligt) er administrationens kompetence med efterfølgende orientering af udvalget i de generelle typer af sager, hvor udvalget måtte ønske det (fordi der er tale om enkeltsagsbehandling med baggrund i en allerede fastlagt ramme).
Støtte fra midler under udvalgets område er udvalgets kompetence (meddelelsen af støtten beror på et skøn), denne kompetence kan eventuelt udøves gennem fastsættelse af retningslinjer, som administrationen forvalter i forhold til enkeltansøgninger.
Retligt grundlag
Beslutning om kompetenceændringer er Byrådets kompetence.
Handlemuligheder
Fagudvalgene kan vælge at komme med yderligere forslag til ændringer.
Byrådet kan vælge ikke at uddelegere kompetencen, som foreslået af administrationen eller udvalgene.
Vurdering
Det anbefales, at de foreslåede ændringer godkendes.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Ingen bemærkninger.
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Den konstituerede kommunaldirektør indstiller,
1.    at Fagudvalgene indstiller til Byrådet, at Byrådet godkender de foreslåede ændringer,
2.    at Byrådet godkender kompetenceplanen med de foreslåede ændringer fra fagudvalgene og administrationen.
Beslutning i Forebyggelses- og Seniorudvalget den 3. maj 2018:
Fraværende:  Anders Nielsen (A), Helle Jacobsen (V)
Ann Sibbern (O) og Cecilie Geiker (V) anerkender ikke principperne for ændring af sty-relsesvedtægterne og kan derfor ikke stemme for ændringerne af kompetenceplanen.
Indstillingerne følges.
Beslutning i Erhvervs- og Teknikudvalget den 7. maj 2018:
Fraværende: 
Anbefales.
Udvalget ønsker, at principielle sager mv. forelægges udvalget til orientering / beslutning.
Venstre og Dansk Folkeparti anerkender ikke principperne for ændringer af styrelsesvedtægterne, og kan derfor ikke godkende det nye forslag til kompetenceplaner.
Beslutning i Social- og Beskæftigelsesudvalget den 7. maj 2018:
Fraværende:  Helle Blak (F)
Godkendt.
Venstre anerkender ikke principperne for ændringer af styrelsesvedtægterne og kan derfor ikke godkende det nye forslag til kompetenceplanen.
Beslutning i Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget den 7. maj 2018:
Fraværende: 
Anbefales.
Venstre anerkender ikke principperne for ændringer af styrelsesvedtægterne, og kan derfor ikke godkende det nye forslag til kompetenceplaner.
Beslutning i Børne- og Ungeudvalget den 7. maj 2018:
Fraværende:  Helle Blak (F)
Direktøren fremlagde forslag om, at Byrådet tillægges kompetence til at godkende den Sammenhængende Børn og Unge politik.
Venstre (V) og Dansk Folkeparti (O) stemte imod. V og O anerkender ikke principperne og argumenterne for ændring af styrelsesvedtægten.
Socialdemokratiet (A) stemte for.
Forslaget bortfald, da der var stemmelighed.
I forhold til indstillingspunkterne stemte V og O imod. V og O anerkender ikke principperne og argumenterne for ændring af styrelsesvedtægten.
A stemte for.
Udvalget kunne dermed ikke følge indstillingerne.
Beslutning i Kultur- og Fritidsudvalget den 8. maj 2018:
Fraværende:  Ebbe Jens Ahlgren (V)
Socialdemokratiet (A) anbefaler det nye forslag til kompetenceplaner over for Byrådet.
Venstre (V) og Radikale Venstre (B) anerkender ikke principperne for ændringer af styrelsesvedtægterne og godkender derfor ikke det nye forslag til kompetenceplaner.

7. Affaldssortering i kommunale bygninger (O)

7.     Affaldssortering i kommunale bygninger (O)

Sagsnr.: 330-2018-23917               Dok.nr.: 330-2018-201821                                          Åbent
Kompetence: Kultur- og Fritidsudvalget
Beslutningstema
Ejendomsservice vil orientere udvalget om, at man pr. 1. maj 2018 påbegynder en sortering af affald i kommunale bygninger.
Baggrund
Pr. 1. maj 2018 indføres en øget affaldssortering af husholdningsaffald fra private husstande i Slagelse Kommune. Erhvervsregulativet for affald siger, at kommunale bygninger og institutioner også er omfattet af denne sortering. Derfor vil Ejendomsservice påbegynde en tilsvarende sortering af affald i alle kommunale bygninger.
Da det drejer sig om mange bygninger og institutioner med specielle behov, vil sorteringen blive rullet ud i etaper.
Ejendomsservice regner med, at udrulningen forløber således:
Administrative bygninger (rådhuse, biblioteker, jobcentre mv.)
Maj-juni 2018
4-5 folkeskoler, hvor løsninger testes af
Maj-juni 2018
Daginstitutioner
Maj-Juni 2018
Plejecentre mv.
Juni 2018
Idrætshaller, svømmehaller mv.
Juni 2018
Folkeskoler
August 2018
Det er endnu for tidligt at estimere på, hvad den samlede udgift til nye og evt. ekstra affaldsspande mv. bliver.
Den øgede sortering af affald får betydning for stort set alle ansatte og brugere i de kommunale institutioner, da de fremover skal sortere affaldet i flere fraktioner.
Sorteringen får også betydning for det tekniske servicepersonale samt rengøringspersonalet. Den øgede arbejdsbyrde kan, udover at påvirke vores egne kollegaer, også betyde en øget omkostning de steder, hvor rengøringen er udliciteret.
Retligt grundlag
Ingen bemærkninger.
Handlemuligheder
Udvalget kan tage orienteringen til efterretning.
Vurdering
Ingen bemærkninger.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Den nye affaldssortering kan medføre en øget udgift i de bygninger, hvor rengøringen er udliciteret, da rengøringspersonalet pålægges ekstra opgaver.
Konsekvenser for andre udvalg
En lignende sag har været på dagsordenen i Erhvervs- og Teknikudvalget d. 6. april, hvor udvalget besluttede, at sagen skulle fremsendes til øvrige relevante fagudvalg.
Indstilling
Centerchefen for Kommunale Ejendomme indstiller,
1.    at Kultur- og Fritidsudvalget tager orienteringen til efterretning.
Beslutning i Kultur- og Fritidsudvalget den 8. maj 2018:
Fraværende:  Ebbe Jens Ahlgren (V)
Taget til efterretning med bemærkningen om, at der alle steder skal leves op til affaldssorteringen.

8. Anmodning om optagelse af sag - Historic Viking Rally (B)

8.     Anmodning om optagelse af sag - Historic Viking Rally (B)

Sagsnr.: 330-2018-26855               Dok.nr.: 330-2018-233220                                          Åbent
Kompetence: Kultur- og Fritidsudvalget, Erhvervs- og Teknikudvalget
Beslutningstema
De Radikale, Dansk Folkeparti og Venstre ønsker at drøfte tilskud til Historic Viking Rally. Der søges om 15.000 kr. i hvert udvalg.
Baggrund
Historic Viking Rally 2018 - der ansøges om kr. 15.000,00 i hvert udvalg.
Erhvervs- og Teknikudvalget for turismedelen.
Kultur- og Fritidsudvalget for kulturdelen.
Den 12. maj i år afholder foreningen bag ”Historic Viking Rally 2018”. Foreningen har fået afslag på deres ansøgning i LAG. Se vedhæftede bilag.
Derfor retter foreningen henvendelse til det politiske niveau i de to udvalg for at søge om midler til afholdelse af arrangementet.
Der er vedlagt bilag, som forklarer og fortæller om arrangementet med den gode fortælling og aktivitet, der trækker både kørere, tilskuere og turister til fra alle dele af landet.
Ud over aktivitet og handel i vores kommunes butikker og på hoteller/campingpladser og vandrehjem er arrangementet i den grad med til at brande vores kommune på allerfineste vis.
Arrangementet er båret af lokale ildsjæle, som for omkring 100.000,00 kr. smider dette arrangement rundt.
Retligt grundlag
Byrådsmedlemmernes ret til at indbringe en sag som følge af styrelseslovens § 11.
Handlemuligheder
Ingen bemærkninger.
Vurdering
Ingen bemærkninger.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Ingen bemærkninger.
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger.
Indstilling
De Radikale, Dansk Folkeparti og Venstre indstiller,
1.    at Der gives tilskud på 15.000 kr. fra hvert af de nævnte udvalg.
Beslutning i Erhvervs- og Teknikudvalget den 7. maj 2018:
Fraværende: 
Et flertal af udvalget, bestående af Villum Christensen (I), Flemming Erichsen (A) og Anne Bjergvang (A) besluttede at give et tilskud til 6.000 kr. til leje af telt.
Kommunen undersøger om der kan laves rammeaftale for leje af telte.
Beslutning i Kultur- og Fritidsudvalget den 8. maj 2018:
Fraværende:  Ebbe Jens Ahlgren (V)
Kultur- og Fritidsudvalget besluttede at give et tilskud på 6.000 kr. til telte.

9. Udviklingen af Slagelse Kommunes Kunstfond (B)

9.     Udviklingen af Slagelse Kommunes Kunstfond (B)

Sagsnr.: 330-2017-29244               Dok.nr.: 330-2017-270475                                          Åbent
Kompetence: Kultur- og Fritidsudvalget
Beslutningstema
Kultur- og Fritidsudvalget skal tage stilling til plan for udvikling af Slagelse Kommunes Kunstfond.
Baggrund
Formålet med Slagelse Kommunes Kunstfond er at fremme interessen og forståelsen for kunst ved at gøre kunsten tilgængelig og synlig for borgerne.
Slagelse Kommunes Kunstfond er en samling af kunstværker fra de fire tidligere kommuner og værker indkøbt og doneret efter kommunesammenlægningen. Samlingen består af næsten 1.500 værker og indeholder et stort antal grafiske værker fra 1960-1980’erne, en del ældre malerier inden for landskabsgenren, keramik, glas og meget andet – både af lokale, nationale og internationale kunstnere. Værkerne udlånes til kommunale og private virksomheder i Slagelse Kommune, normalt i et år ad gangen, og udgør langt størstedelen af den kunst, man kan se i kommunens ejendomme. Der er løbende udgifter forbundet med vedligehold af værkerne og driften af fondens hjemmeside, hvorigennem udlån administreres.
Kunstfonden administreres af en deltidsmedarbejder ansat under Slagelse Bibliotekerne, som også huser samlingen.
Efter Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget i februar 2017 valgte at nedlægge kommunens billedkunstråd, har kunstfonden stået uden faglig sparring og med en uafklaret økonomi.
Kulturafdelingen har på den baggrund bestilt en kunstfaglig gennemgang af samlingen, der kan ligge til grund for det fremtidige arbejde med samlingen. Gennemgangen har derfor også haft til formål at beskrive udviklingsmuligheder for samlingen.
I forhold til den eksisterende samling anbefales følgende:
1. Den nuværende samling bibeholdes, da den fungerer godt som udlånsordning.
2. De få værker, der ikke opfylder kriterier om professionalisme, lokal værdi eller særskilt økonomisk værdi, udskilles fra samlingen. (Det drejer sig om ca. 39 værker og et ukendt antal dokumentarfotografier. Nogle få værker kan måske vurderes efterfølgende til at skulle indgå i samlingen, andre kan overgå til lokalarkivet.)
3. Kunstkonservering - der kan indhentes tilbud fra Københavns Kunstkonservering om tilstandsrapport på udvalgte værker i samlingen til en værdi over 5.000 kr.
Derudover anbefales der en række nye tiltag, der kan styrke samlingen og samlingens formål:
1. Nyt navn, da der ikke er tale om en egentlig fond, men i højere grad en udlånsordning.
2. Ny visuel identitet på hjemmesiden, da den nuværende giver indtryk af en samling af langt mindre værdi og karakter, end tilfældet er.
3. Ny formidling af samlingen (efter ny visuel identitet)
4. Faste kriterier for optagelse af nye værker.
5. Kunstnere kuraterer samlingen – fremfor indkøb af nye værker anbefales det, at den eksisterende samling benyttes til nye initiativer og kunstprojekter, der dermed aktualiserer samlingen.
Retligt grundlag
Principperne i Kommunalfuldmagten, der giver kommunen mulighed for at iværksætte initiativer og projekter inden for kulturområdet til gavn for borgere og turister.
Handlemuligheder
Kultur- og Fritidsudvalget kan
a) Beslutte, at Kulturafdelingen skal arbejde videre med udviklingen af Slagelse Kommunes Kunstfond i tråd med anbefalingerne fra den kunstfaglige gennemgang af Slagelse Kommunes Kunstfond.
b) Beslutte, hvilke midler der skal stå til rådighed for arbejdet med Slagelse Kommunes Kunstfond.
c) Beslutte, at Slagelse Kommunes Kunstfond bibeholdes i sin nuværende form.
Vurdering
Kulturafdelingen vurderer, at Slagelse Kommunes Kunstfond bidrager til at gøre kunst synligt for borgerne ved at sikre udsmykning af kommunale institutioner, kontorer o.l. af høj kvalitet. Kulturafdelingen vurderer dog samtidig, at der er store udviklingspotentialer i samlingen, som i dag ikke indfries. Den kunstfaglige gennemgang peger på en række tiltag, der vil udvikle den nuværende samling og i højere grad formidle den til kommunens borgere.
Kulturafdelingen foreslår, at der arbejdes med en trinvis udvikling af samlingen.
2. halvdel af 2018:
1. De værker, der vurderes til ikke at opfylde kriterierne, udskilles af samlingen.
2. Nye faste kriterier for optagelse af nye donerede værker udarbejdes.
3. En ændring af samlingens navn, der i højere grad afspejler funktionen.
4. Ny visuel identitet til hjemmesiden udvikles.
5. Tilbud på tilstandsrapport for værker med en værdi på over 5.000 kr. indhentes, og en generel plan for vedligehold udarbejdes med medarbejderen, der administrerer kunstfonden.
2019:
1. Ny formidling af samlingen igangsættes i samarbejde med kommunens kommunikationsafdeling.
2. Evt. tilstandsrapporter på værker med en værdi på over 5.000 kr. udarbejdes løbende.
3. En kunstner inviteres til at kuratere samlingen og derigennem skabe en offentlig udstilling og kaste nyt blik på samlingens kvaliteter.
Kulturafdelingen vurderer, at de midler, det tidligere billedkunstråd administrerede, som Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget i februar 2017 besluttede skulle benyttes til formidling af kunst i det offentlige rum, i fremtiden også kan benyttes til arbejdet med Slagelse Kommunes Kunstfond. Kulturafdelingen har kompetence til at råde over midlerne.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Midlerne til formidling af kunst i det offentlige rum foreslås i fremtiden også at kunne benyttes til arbejdet med Slagelse Kommunes Kunstfond. Kulturafdelingen har kompetence til at råde over midlerne.
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Centerchefen for Kultur, Fritid og Borgerservice indstiller,
1.    at Kultur- og Fritidsudvalget beslutter, at Kulturafdelingen skal arbejde videre med udviklingen af Slagelse Kommunes Kunstfond i tråd med anbefalingerne fra den kunstfaglige gennemgang af Slagelse Kommunes Kunstfond.
2.    at Kultur- og Fritidsudvalget beslutter, at midlerne til formidling af kunst i det offentlige rum i fremtiden også kan benyttes til arbejdet med Slagelse Kommunes Kunstfond, og at midlerne fortsat forvaltes af Kulturafdelingen.
Beslutning i Kultur- og Fritidsudvalget den 8. maj 2018:
Fraværende:  Ebbe Jens Ahlgren (V)
Sagen udsættes, idet udvalget ønsker at se den omtalte rapport.

10. Foreningen Norden - ansøgning om tilskud i 2018-21 (B)

10.   Foreningen Norden - ansøgning om tilskud i 2018-21 (B)

Sagsnr.: 330-2018-6810                 Dok.nr.: 330-2018-118377                                          Åbent
Kompetence: Økonomiudvalget
Beslutningstema
Foreningen Norden i Slagelse Kommune søger om tilskud til nordisk venskabsbysamarbejde i perioden 2018-21 samt tilkendegivelse af, om Slagelse Kommune ønsker, at foreningen skal varetage venskabsbysamarbejdet i Norden i nogenlunde uændrede rammer fra tidligere.
Baggrund
Foreningen Norden søger støtte for en fireårig periode: 2018-21. Der søges ikke et specifikt beløb i tilskud, og foreningen præciserer, at ansøgningen ikke nødvendigvis indebærer, at der udbetales støtte for 2018. Foreningen har forelagt et budget for aktiviteterne i perioden – budgettet fremgår af vedlagte bilag 1 og 2.
I de foregående otte år har foreningen fået bevilget tilskud for den fireårige periode, der følger Byrådets valgperiode. I 2014-17 har foreningen fået bevilget 100.000 kr. i tilskud hvert år. Foreningens udgifter har imidlertid ikke været så store som forventede, og foreningen har ikke fået tilskud udbetalt i 2015 og 2017.
Foreningen har ved udgangen af 2017 en likvid kapital på ca. 95.000 kr. i form af overskud fra tilskud. Foreningens udgifter i 2017 udgjorde 68.784,17 kr., heraf var 61.681 kr. tilskud udbetalt til andre foreninger/aktører.
Foreningen er ”paraplyorganisation” for lokalforeningen i Slagelse og i Korsør/Skælskør, der ligeledes arbejder med nordisk venskabsbysamarbejde.
Retligt grundlag
Kommunalfuldmagtens principper giver mulighed for støtte til aktiviteter, der fremmer fritids- og kulturlivet samt turismen.
Handlemuligheder
Kultur- og Fritidsudvalget kan indstille til Økonomiudvalgets beslutning, at
a. Foreningen skal betale overskud fra tilskud fra tidligere år tilbage.
b. Foreningens ansøgning imødekommes med et tilskud på 26.000 kr. i 2018 til aktiviteterne i foreningens eget regi.
c. Foreningen kan beholde overskud fra tilskud fra tidligere år og anvende midlerne til de ansøgte aktiviteter i foreningens regi i 2018 og efterfølgende år. Foreningen kan herefter søge om tilskud, når der opstår behov herfor.
d. Der gives afslag på ansøgningen.
Vurdering
Center for Kultur, Fritid og Borgerservice vurderer, at foreningen spiller en aktiv rolle i samarbejdet med de nordiske lande via venskabsforeningerne i Norge, Finland og Skåne. Centret vil dog opfordre til, at arbejdet i højere grad fokuserer på en bredere aldersspredning med især inddragelse af børn og unge.
Foreningen Norden beskriver selv det tidligere tilskud som ”rundhåndet”, og da almindelig praksis er, at kommunen yder tilskud for ét år ad gangen, anbefaler centret, at udvalgene udelukkende tager stilling til tilskud for 2018 og behandler ansøgninger om tilskud for de efterfølgende år på baggrund af fornyet ansøgning til sin tid.
Støtte til andre foreninger
Centret er blevet opmærksom på, at den hidtidige praksis, hvor Foreningen Norden har udbetalt tilskud til andre foreningers aktiviteter, ikke lever op til lovgivningens rammer. Det er Slagelse Kommune, som offentlig myndighed, der retteligt skal være den, der tildeler støtte. Der kan således ikke længere bevilges tilskud til foreningen til fordeling til andre aktører, men udelukkende til foreningens egne aktiviteter.
Foreninger, der er godkendt i henhold til Folkeoplysningsloven, hjemmehørende i Slagelse Kommune, og som tilbyder aktiviteter for børn og unge, kan få tilskud til et besøg i en af kommunens venskabsbyer efter ansøgning til Fritidsafdelingen.
Foreningen søger tilskud til lokalforeningernes 75-års jubilæer som en del af det samlede budget. Folkeoplysende og kulturelle foreninger kan søge tilskud til deres 25-, 50-, 75- og 100-års jubilæer, og foreningerne opfordres til at søge tilskud til dette, når jubilæerne nærmer sig - i lighed med øvrige foreninger.
Vurdering
Foreningens aktiviteter, der især omhandler foredrag og rejser, falder ikke umiddelbart ind under Kulturstrategiens fem tematikker: Børne- og ungekultur, Det professionelle kulturliv, Frivilligt engagement, Autentiske events eller Kultur i det offentlige rum. Foreningen består af frivillige, men Kulturstrategiens tematik har fokus på aktiviteternes bidrag til kulturlivet i Slagelse Kommune via mødet mellem frivillige og professionelle.
I forhold til fremtidigt tilskud til aktiviteterne vurderer centret, at aktiviteterne i højere grad falder inden for rammerne af turismeaktiviteter i forhold til at markedsføre kommunen og skabe synlighed omkring kommunernes/byernes aktiviteter og tilbud om oplevelser.
Til sammenligning er kommunens øvrige venskabsbysamarbejder baseret på erhvervssamarbejder bl.a. med henblik på udvidelse af forretningsområder.
Centret vurderer, at foreningen vil kunne afvikle de planlagte aktiviteter i 2018 og efterfølgende år for overskuddet af det tidligere udbetalte tilskud. Centret anbefaler derfor, at udvalgene beslutter, at foreningen kan beholde overskud fra tidligere tilskud til finansiering af aktiviteterne i 2018 og frem.
Foreningen opfordres herefter til at søge om fornyet tilskud, når økonomien giver anledning til det. I forbindelse med ansøgning om fornyet tilskud anbefaler centret, at foreningen skal fremlægge en plan for arbejdet med en fokuseret indsats på inddragelse af børn og unge.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Det tidligere tilskud til venskabsbysamarbejdet er udbetalt af midler på Kultur- og Fritidsudvalgets område.
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Centerchefen for Kultur, Fritid og Borgerservice indstiller,
1.    at Kultur- og Fritidsudvalget indstiller til Økonomiudvalget, at Foreningen Norden fortsat varetager venskabsbysamarbejdet i Norden, dog med større fokus på børn og unge
2.    at Foreningen Norden kan anvende overskud af tidligere tilskud til foreningens aktiviteter i 2018 og frem.
Beslutning i Kultur- og Fritidsudvalget den 8. maj 2018:
Fraværende:  Ebbe Jens Ahlgren (V)
Ad 1: Kultur- og Fritidsudvalget anbefaler over for Økonomiudvalget, at Foreningen Norden fortsat varetager venskabsbysamarbejdet i Norden, dog med større fokus på børn og unge. Kultur- og Fritidsudvalget ser gerne, at foreningen igangsætter aktiviteter for børn og unge med henblik på at revitalisere venskabsbysamarbejdet i Norden.
Ad 2: Godkendt.

11. Aktivitetstilskud 2018: Slagelse Turistforening - Kunst og Kirker (B)

11.   Aktivitetstilskud 2018: Slagelse Turistforening - Kunst og Kirker (B)

Sagsnr.: 330-2018-20496               Dok.nr.: 330-2018-208654                                          Åbent
Kompetence: Kultur- og Fritidsudvalget
Beslutningstema
Slagelse Turistforening søger om aktivitetstilskud på 45.000 kr. i 2018 til arrangementet Kunst og Kirker.
Baggrund
Slagelse Turistforening planlægger i samarbejde med Slagelse Provsti et nyt to-dages arrangement, Kunst og Kirker, i weekenden d. 10.-11. november 2018.
Omkring 20 kunstnere inden for moderne billedkunst og skulptur skal udstille i 10 forskellige kirker i løbet af weekenden. Udstillingen åbnes med en åbningsceremoni om lørdagen. Der vil være gratis adgang til alle udstillingerne.
Udover selve kunstudstillingen vil det være muligt at møde en lang række af de udstillende kunstnere, og de enkelte menighedsråd kan arrangere andre tiltag som sang, musik eller lignende under udstillingerne.
Slagelse Turistforening vurderer, at arrangementet er det første af sin art i Danmark.
Udstillingen henvender sig til et bredt publikum fra dels lokalområdet, men også fra resten af Sjælland samt Fyn. Det forventes, at mange vil bruge en eller to dage til at køre rundt og besøge de forskellige kirker for at se kunst, få en kort fortælling om kirkerne og lokalområdet samt de eventuelle andre tiltag.
De deltagende kirker er Hejninge Kirke, Kr. Stillinge Kirke, Havrebjerg Kirke, Gudum Kirke, Sdr. Nordrup Kirke, Sønderup Kirke, Slagelse Klosters Kirke, Sørbymagle Kirke, Kirkerup Kirke og Lundforlund Kirke.
Bliver projektet en succes, ønsker turistforeningen at udvide til hele Slagelse Kommune, hvor udstillingen også kan udvides til ikke blot kirker, men også kroer, private hjem, sognegårde m.v.
Slagelse Turistforenings budget for Kunst og Kirker er vedlagt som bilag. Det samlede budget for arrangementet er 169.750 kr., og budgettet balancerer, hvis det ansøgte aktivitetstilskud fra Puljen til kulturelle formål bevilges.
Slagelse Turistforening har søgt Erhvervs- og Turismeudvalget om tilskud på 46.650 kr. fra Turismepuljen til arrangementet. Erhvervs- og Turismeudvalget besluttede på udvalgsmødet d. 5. marts 2018 at imødekomme ansøgningen med det ansøgte beløb.
Turismepuljen udgøres i 2018 af 225.000 kr., hvoraf Erhvervs- og Turismeudvalget har besluttet, at 112.500 kr. skal gå til aktiviteter, hvor Slagelse Turistforening er arrangør.
Retligt grundlag
Retningslinjerne for Puljen til kulturelle formål 2018, der bygger på kommunalfuldmagtens principper for støtte til kulturelle aktiviteter.
Handlemuligheder
Kultur- og Fritidsudvalget kan
a) bevilge de ansøgte 45.000 kr. i aktivitetstilskud for 2018.
b) bevilge et andet beløb i aktivitetstilskud for 2018.
c) give afslag på ansøgningen.
Vurdering
Center for Kultur, Fritid og Borgerservice vurderer, at Slagelse Turistforenings aktivitet Kunst og Kirker lever op til retningslinjerne for Puljen til kulturelle formål ift. princippet om støtte til events, da arrangementet formidler den lokale historie, der knyttes til kirkerne. Arrangementet vil trække besøgende til kirkerne, som ellers normalt måske ikke ville opleve stederne og få indblik i den lokalhistorie, de rummer.
Centreret vurderer dog, at Slagelse Turistforenings aktivitet Kunst og Kirker er et arrangement, der skal afholdes for de turismemidler, som Erhvervs- og Turismeudvalget har afsat til foreningens aktiviteter i 2018.
Center for Kultur, Fritid og Borgerservice indstiller på den baggrund, at der gives afslag på Slagelse Turistforenings ansøgning om aktivitetstilskud.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Ingen bemærkninger.
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Centerchefen for Kultur, Fritid og Borgerservice indstiller,
1.    at Kultur- og Fritidsudvalget giver afslag på ansøgningen.
Beslutning i Kultur- og Fritidsudvalget den 8. maj 2018:
Fraværende:  Ebbe Jens Ahlgren (V)
Kultur- og Fritidsudvalget godkender indstillingen og giver dermed afslag på ansøgningen.

12. Puljen til Dansk Kulturarv - renovering af vandskulpturen De Syv Dage (B)

12.   Puljen til Dansk Kulturarv - renovering af vandskulpturen De Syv Dage (B)

Sagsnr.: 330-2018-24579               Dok.nr.: 330-2018-206661                                          Åbent
Kompetence: Kultur- og Fritidsudvalget
Beslutningstema
Udvalget skal beslutte, om der skal afsættes midler fra Puljen til Dansk Kulturarv til renovering af vandskulpturen De Syv Dage.
Baggrund
Ved Havnearkaderne i Korsør står kunstneren Frank Rosens vandkunst De Syv Dage, som blev etableret i 2001. Skulpturen bærer præg af mange års kalkaflejringer, bassinet har adskillige skader og fremstår afskallet i coatningen, og den installation, der sørger for belysning af skulpturen, er i meget ringe forfatning.
Slagelse Kommunes Entreprenørservice anbefaler, at skulpturen afmonteres og afrenses, samt at der installeres et blødgøringsanlæg i en ekstern brønd, således at skulpturen ikke kalker til igen. Hele bassinet bør renoveres, og der kan evt. – i samarbejde med kunstneren – arbejdes på at ændre udformningen, så vandbassinet bliver mindre. Endvidere bør der udføres en ny og mere diskret belysning af skulpturen. Entreprenørservice vurderer, at arbejdet vil beløbe sig til 300.000 kr.
Kultur- og Fritidsudvalget disponerer over driftsmidler til Dansk Kulturarv. I 2018 udgør beløbet 1.536.187 kr. Midlerne til kulturarv kan anvendes til særligt store opgaver eller projekter, der ikke kan udføres under den løbende drift, samt til nye tiltag. Derudover foreligger der ikke en fast beskrivelse af, hvad midlerne kan anvendes til. Det er derfor op til udvalget at træffe beslutning om projekter og tiltag.
Kulturafdelingen vil løbende foreslå relevante emner, og udvalget kan ligeledes bede afdelingen om at få belyst mulige emner.
Tidligere projekter:
Det tidligere Kultur-, Fritids- og Turismeudvalg besluttede i 2017 at indgå et samarbejde med Museum Vestsjælland om digital formidling af Antvorskov Klosterruin og Korsør Fæstning via Augmented Reality. Udvalget ønskede via projektet at fokusere på indsatser, der kan kobles til turisme.
Derudover bevilgede det tidligere udvalg i 2017 midler til renovering af port ved Gl. Stadion i Slagelse.
Perioden 2012-2015: (Budgettet indeholdt ikke midler til området i 2016):
· Skiltning af kulturarv – fornyelse af tidligere amtsskilte ved fortidsminder
· Renovering af skulpturen Skt. Michael og Dragen, Slagelse
· Renovering af skulpturen Vandbæreren, Korsør
· Renovering af Kongegaarden, Korsør
· Formidling på Antvorskov Klosterruin
· Digitaliseringsprojekt, kulturarv i hele kommunen
· Fortælling, formidling, forbedring – Korsør Fæstning
· Renovering af Bomhuset, Korsør
· Renovering af Isbådsmuseet og Revhuset, Korsør
· Renovering af Havnemesterboligen, Korsør Fæstning
· Renovering af Flakkebjerg Skolemuseum
Relation til opgaver, der varetages af andre centre
Løbende drift og vedligeholdelse af kommunens bygninger varetages af Center for Kommunale Ejendomme. Løbende pleje af fortidsminder, som fx gravhøje og mindesmærker, og skulpturer varetages af Entreprenørservice.
Retligt grundlag
Museumsloven, der forpligter kommunen som ejer af fredede bygninger og fortidsminder til at vedligeholde disse.
Kommunalfuldmagtens principper, der giver kommunen mulighed for at stille bygninger og kulturmiljøer til rådighed for kulturelle aktiviteter, der kommer borgerne til gavn.
Handlemuligheder
Kultur- og Fritidsudvalget kan
a) beslutte at afsætte 300.000 kr. fra puljen til Dansk Kulturarv i 2018 til renovering af vandskulpturen De Syv Dage.
b) beslutte ikke at afsætte midler til renovering af vandskulpturen De Syv Dage.
Vurdering
Kulturafdelingen vurderer, at skulpturerne, herunder vandkunst i det offentlige rum, udgør et vigtigt element i borgeres og turisters oplevelse af især de tre købstæder i kommunen som kulturelle miljøer.
Da oplevelsen forudsætter, at skulpturerne er i god stand, anbefaler Kulturafdelingen, at udvalget disponerer 300.000 kr. af midlerne i Puljen til Dansk Kulturarv 2018 til renovering af De Syv Dage.
Udvalget har tidligere bevilget midler til renoveringen af to af kommunens andre vandskulpturer, Skt. Michael og Dragen i Slagelse og Vandbæreren i Korsør. En renovering af De Syv Dage vil være i fin tråd med de tidligere renoveringsprojekter.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Budgettet til Dansk Kulturarv udgør 1.536.187 kr. i 2018 og 1.423.765 kr. i 2019.
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Centerchefen for Kultur, Fritid og Borgerservice indstiller,
1.    at Kultur- og Fritidsudvalget beslutter at afsætte 300.000 kr. fra puljen til Dansk Kulturarv i 2018 til renovering af vandskulpturen De Syv Dage.
Beslutning i Kultur- og Fritidsudvalget den 8. maj 2018:
Fraværende:  Ebbe Jens Ahlgren (V)
Kultur- og Fritidsudvalget ønsker, at der indhentes andre tilbud, og at sagen genbehandles.

13. Ændring af åbnings- og telefontider på Slagelse Bibliotek (B)

13.   Ændring af åbnings- og telefontider på Slagelse Bibliotek (B)

Sagsnr.: 330-2018-26640               Dok.nr.: 330-2018-231301                                          Åbent
Kompetence: Kultur- og Fritidsudvalget
Beslutningstema
Kultur- og Fritidsudvalget skal træffe beslutning om ændrede åbnings- og telefontider på Slagelse Bibliotek.
Baggrund
Åbningstider
Det tidligere Kultur-, Fritids- og Turismeudvalg godkendte 1. december 2015 ændrede åbningstider i forbindelse med fusionen af bibliotek og borgerservice.
Det blev i den forbindelse besluttet, at Slagelse Bibliotek skulle afprøve aftenåbent til kl. 20 om mandagen i stedet for kl. 18. Samtidig skulle der lukkes 2 timer tidligere om onsdagen, så det samlede antal åbningstimer var det samme.
Prøveperioden startede 1. august 2016 med henblik på at evaluere efter første kvartal 2017. Da fusionen i de 3 faser først var endelig på plads primo marts 2018, er evalueringen først gennemført nu.
Med baggrund i borgernes udnyttelse af de ændrede åbningstider har evalueringen (se nedenfor) vist, at der ikke er behov for aftenåbent om mandagen.
Besøgstal fra 1. august 2016 til 1. april 2018:
Besøgstal
Kl. 18-19
Kl. 19-20
I alt
80 mandage
2.065
1.230
3.295
Gennemsnit
25,8
15,4
41,2
Dertil skal bemærkes, at besøgstallet også indeholder særarrangementer som f.eks. Fortælleraften, Skumringsaften, forfatterforedrag, koncerter og andre arrangementer, som har været med til at give et højt besøgstal. Disse er ikke registreret særskilt.
Telefontider
Trods fusionen har borgerservice indtil nu fulgt administrationens telefontider, som starter kl. 9, mens bibliotekerne har telefontid fra kl. 10.
Da alle faser i fusionen nu er tilendebragt, har det givet en del udfordringer, bl.a. fordi opgaverne løses på tværs af bibliotek og borgerservice. Det skaber forvirring overfor borgere og øvrige samarbejdspartnere, men også i forhold til dækning af vagter, gensidig oplæring, afholdelse af fagmøder og lignende har det været uhensigtsmæssigt.
Der er derfor behov for ens telefontid om formiddagen på Slagelse Bibliotekerne fra kl. 10.
Der er ingen serviceforringelse forbundet med at åbne telefonerne en time senere, idet der er mulighed for at komme i telefonisk kontakt i de enkelte huses åbningstider.
Retligt grundlag
Styrelsesvedtægten.
Handlemuligheder
Kultur- og Fritidsudvalget kan vælge at
a. Godkende ophævelsen af prøveperioden med mandagsåbent til kl. 20 og føre de 2 timer tilbage til onsdag.
b. Godkende ens telefontid om formiddagen fra kl. 10.
c. Forkaste forslaget.
d. Bede centerchefen om alternative forslag.
Vurdering
Det vurderes, at Slagelse Bibliotek har et reelt behov for at ændre åbningstiden på mandage samt telefontiden om morgenen af hensyn til en effektiv ressourceudnyttelse samt signal til omverdenen om, at bibliotek og borgerservice nu er én enhed.
I vurderingen af ændringerne er der taget udgangspunkt i følgende:
- Antal besøgende mandage mellem kl. 18 og 20
- Efterspørgslen på/alternativ til de to timer, som flyttes tilbage til onsdag
- Bedre udnyttelse af de personalemæssige ressourcer
- Signalværdien ift. omverdenen
Ikrafttræden
Af hensyn til effektivisering af arbejdsgange m.m. ønskes det, at ændringen træder i kraft fra medio maj.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Ingen bemærkninger.
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Centerchefen for Kultur, Fritid og Borgerservice indstiller,
1.    at Kultur- og Fritidsudvalget træffer beslutning om at ophæve mandagsåbent og i stedet føre timerne tilbage til onsdag.
2.    at Kultur- og Fritidsudvalget træffer beslutning om, at telefonbetjeningen i bibliotek og borgerservice ensrettes og starter kl. 10
3.    at Ændringerne træder i kraft og kan sættes i værk umiddelbart efter beslutningen/medio maj.
Beslutning i Kultur- og Fritidsudvalget den 8. maj 2018:
Fraværende:  Ebbe Jens Ahlgren (V)
Ad 1: Godkendt.
Ad 2: Godkendt.
Ad 3: Godkendt.

14. Fremtidens Folkeoplysningsudvalg/-råd (B)

14.   Fremtidens Folkeoplysningsudvalg/-råd (B)

Sagsnr.: 330-2017-92815               Dok.nr.: 330-2018-221912                                          Åbent
Kompetence: Byrådet
Beslutningstema
Byrådet skal tage beslutning om, hvilken type af samarbejde der i denne Byrådsperiode skal repræsentere det folkeoplysende område i et § 35, stk. 2 udvalg eller benævnt Folkeoplysningsudvalg/-råd.
Kultur- og Fritidsudvalget skal indstille til Byrådet, hvilken form det fremtidige samarbejde med de folkeoplysende foreninger skal have.
Baggrund
Ifølge Folkeoplysningsloven skal Byrådet sikre, at dem der tilbyder folkeoplysende aktiviteter i kommunen bliver inddraget, og får indflydelse på det folkeoplysende område.
Inddragelsen skal som minimum ske i forbindelse med:
· Udfærdigelse eller ændring af Folkeoplysningspolitikken
· Kommunens budget for den folkeoplysende virksomhed
· Kommunens regler for tilskud til de folkeoplysende aktiviteter
Det nuværende folkeoplysningsudvalg består p.t. af 15 medlemmer, der er valgt som repræsentanter for henholdsvis aftenskoler, idrætsforeninger, børne- og ungdomskorps, lokale handicapforeninger, øvrige ikke-idrætslige foreninger, Ungerådet, Udvalget for Aktivt Medborgerskab samt 2 Byrådsmedlemmer.
I bemærkningerne til loven står der, at Byrådet i større eller mindre grad kan delegere opgaver inden for folkeoplysningsområdet til Folkeoplysningsudvalget/-rådet.
I den seneste regulering af loven er det blevet muligt at delegere til et eller flere udvalg inden for det folkeoplysende område. En meddelt delegation vil når som helst kunne ændres eller helt tilbagekaldes til Byrådet/Kultur- og Fritidsudvalget.
Det bemærkes endvidere, at en delegation til et udvalg med brugerrepræsentation skal finde sted under skyldig hensyntagen til kommunens budget.
Byrådet beslutter, udover samarbejdets form, også vedtægter og kompetenceplan.
Retligt grundlag
Det fremgår af § 35 i Folkeoplysningsloven, at Byrådet skal beslutte formen på det fremtidige samarbejde for perioden 2018-2021.
Handlemuligheder
I det følgende beskrives 3 forskellige handlemuligheder. Der er dels et forslag om fortsættelse af nuværende praksis (C), dels et forslag (A), der bygger på Byrådets samarbejdsaftale for valgperioden 2018 – 2021, i forhold til at decentralisering er et bærende princip for organisering:
A) Et decentraliseret samarbejde med hver segment (Aftenskolesamrådet, Slagelse Idræts Råd, Børne- og Ungdomsorganisationernes Samråd samt de uorganiserede foreninger) Dialogen vedrører høringer og udvikling, der relaterer sig til segmentet herunder evt. flere segmenter sammen. Der vil også være mulighed for at tage dialogen med enkelte foreninger. Herudover har Byrådet mulighed for at sende politikker m.v. indenfor området i høring hos f.eks. Slagelse Ungeråd, Handicaprådet og Udvalget for Aktivt Medborgerskab (Integration).
B) Folkeoplysningsråd med 9 medlemmer og med 2 årlige møder. Loven har ikke noget minimumskrav til medlemmer i et udvalg, blot områdets interesser er repræsenteret.
C) Folkeoplysningsudvalg i sin nuværende form, hvor aftenskoler, idrætsforeninger, børne- og ungdomskorps, lokale handicapforeninger, øvrige ikke-idrætslige foreninger, ungerådet, Udvalget for Aktivt medborgerskab og 2 byrådsmedlemmer er repræsenteret.
Vurdering
I det følgende vurderes de tre ovenstående handlemuligheder:
A) Et decentraliseret samarbejde
Denne samarbejdsform giver mulighed for, at hvert enkelt segment (aftenskoler, spejdere (BUS), idrætsforeninger (SIR) i dialog med det politiske udvalg og forvaltningen får fokus på netop deres specifikke interesser med henblik på at udvikle de bedste løsninger for segmentet og for det folkeoplysende område som helhed.
Der vil være tale om en anden udnyttelse af de administrative ressourcer, som i dag bruges til sekretariatsbetjening, men som med denne løsning vil blive brugt i den direkte dialog med foreningerne.
Administrationen vurderer, at de 3 eksisterende råd (SIR, BUS, Aftenskolesamrådet) på samme vis som det nuværende folkeoplysningsudvalg kan varetage foreningernes interesser, da administrationen oplever en velfungerende kontakt mellem rådene og deres medlemmer (foreningerne).
B) Folkeoplysningsråd med 10 medlemmer og med 2 årlige møder
I denne form nedsættes der et råd med repræsentanter fra det folkeoplysende område. Rådets arbejde fokuseres således, at rådet er høringsorgan på området, fx ift. budget, politikker, retningslinjer osv. Dialogen kan foregå på et mere overordnet niveau mellem flere segmenter. Det kan på den ene side give en mere helhedsorienteret dialog, på den anden side kan nogle af de mindre segmenter have sværere ved at komme igennem med deres dagsordner.
De administrative ressourcer vil i nogen omfang blive brugt til rådsbetjening.
C) Folkeoplysningsudvalg i sin nuværende form
Denne handlemulighed betyder fortsat 15 medlemmer i udvalget. Som med ovenstående mulighed er der rammer for den tværgående overordnede dialog, men i endnu højere omfang kan de mindre segmenter have svært ved at komme til orde.
De administrative ressourcer kommer i høj grad til at blive brugt til sekretariatsbetjening med formandsmøder, møder, materialeudarbejdelse osv.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Det nuværende Folkeoplysningsudvalg, beskrevet som løsning C, betyder udgifter til honorering af udvalgsmedlemmer, forplejning, kursusudgifter m.v. på ca. 100.000 kr. Disse udgifter vil ikke være omfangsrige ved løsning A og B, da mødevirksomheden vil være minimal, og udgiften til honorar til udvalgsformand og medlemmer kan bortfalde helt (A) eller delvist (B).
Udover de direkte omkostninger ved at nedsætte udvalget bruger administrationen forholdsmæssigt mange ressourcer på udvalget i sin nuværende form. Dette skal ses i lyset af de besparelser, der har været på det administrative område de seneste år.
Konsekvenser for andre udvalg
Såfremt Byrådet vælger et § 35-udvalg (handlemulighed A og B), vil en del af de opgaver, der hidtil har været varetaget af Folkeoplysningsudvalget, skulle behandles i Kultur- og Fritidsudvalget og i administrationen.
Indstilling
Centerchefen for Kultur, Fritid og Borgerservice indstiller,
1.    at  Kultur- og Fritidsudvalget drøfter sagen og beslutter en fremtidig samarbejdsform for det folkeoplysende område og indstiller denne til Byrådets godkendelse.
Beslutning i Kultur- og Fritidsudvalget den 6. februar 2018:
Fraværende: 
Sagen udsættes. Kultur- og Fritidsudvalget afventer dialog med det nuværende Folkeoplysningsudvalg. Administrationen udsender en skrivelse til foreningerne med begrundelse for, at sagen udsættes.
Beslutning i Kultur- og Fritidsudvalget den 3. april 2018:
Fraværende: 
Sagen udsættes.
Kultur- og Fritidsudvalget ønsker et yderligere forslag til, hvordan der kan skabes en tættere dialog med nærområderne, så det sikres, at dialogen med de frivillige om det folkeoplysende område er så bred som mulig.
Beslutning i Kultur- og Fritidsudvalget den 6. marts 2018:
Fraværende:  Ebbe Jens Ahlgren (V), Helle Jacobsen (V)
Sagen udsættes.
Genoptagelse
Supplerende kommentarer og anbefaling fra Fritidsafdelingen
For at opnå en tættere kontakt til borgerne i hele kommunen på det folkeoplysende område og andre aktivitetsområder foreslår administrationen, at Byrådet, med anbefaling fra Kultur- og Fritidsudvalget, opretter et dialogforum med bred repræsentation fra foreninger, selvorganiserede og andre aktører, der udøver aktivitet i kommunen.
Herudover skal der ifølge lovgivningen nedsættes et ”Forum for Folkeoplysning”, der inddrages i sammenhænge af generel betydning, primært folkeoplysningspolitik, budget og tilskudsregler. ”Forum for Folkeoplysning” består af:
· 1 medlem fra Aftenskolesamrådet
· 1 medlem fra Børne- og Ungeorganisationerne Slagelse (BUS)
· 1 medlem fra Slagelse Idræts Råd (SIR)
· 1 kursist fra en aftenskole (mellem 15 og 25 år)
· 1 medlem fra en børne- og ungdomsorganisation (mellem 15 og 25 år)
· 1 medlem fra en idrætsforening (mellem 15 og 25 år)
· 1 repræsentant fra øvrige foreninger/selvorganiserede
”Forum for Folkeoplysning” afholder årligt 2 møder, hvor det bliver inddraget forud for beslutning om folkeoplysningspolitik, budget og tilskudsregler. Derudover kan ”Forum for Folkeoplysning” komme med forslag til emner, der kan drøftes på de åbne dialogmøder med foreninger og andre lokale interesserede.
I et samarbejde mellem ”Forum for Folkeoplysning”, KF-udvalget og administrationen inviteres foreninger, lokale interesserede og borgere generelt til dialogforum med politikere og administration. Disse dialogfora afholdes f.eks. 3 gange årligt fordelt geografisk rundt i kommunen.
Dialogmøderne kan sikre, at:
- Foreninger og borgere bliver og føler sig hørt
- De mindre og smalle foreningsområder vil være mere synlige, som f.eks. selvorganiserede, gadeidræt, 4H, handicappede, integration, ældre, musik, dyr osv.
- Et større antal deltagere, når møderne afholdes ”ude”, hvor foreningerne er
- Dialogen foregår ”uden filter” og i direkte dialog med politikerne
- Foreningerne vil opfatte politikere og administration som nærværende
- At foreningerne/borgerne og de aktiviteter, de udøver, også har en værdi for andre end foreningens/lokalområdets medlemmer.
- Der kan komme forslag til nytænkning af tilskud, f.eks. medlemstilskud der kan nå ud til andre end de traditionelle folkeoplysende foreninger, der i dag får tilskud
- Foreningerne får et større kendskab til hinanden på tværs af aktiviteter og geografisk tilhørsforhold
- Der udvikles samarbejder mellem foreninger i by og på land
Der skal årligt udarbejdes en evaluering på de afholdte dialogmøder.
I forbindelse med oprettelse af ”Forum for Folkeoplysning” uddelegeres de kompetencer/arbejdsopgaver, der hidtidigt har ligget i Folkeoplysningsudvalget, til administrationen. Dette kan f.eks. være Udviklingspuljen, godkendelse af særlige foreninger, halfordeling m.fl.
For det nye lovbestemte organ ”Forum for Folkeoplysning” er der udarbejdet udkast til kompetenceplan og retningslinjer.
Indstilling
Centerchefen for Kultur, Fritid og Borgerservice indstiller,
2.    at  Kultur- og Fritidsudvalget drøfter sagen og beslutter en fremtidig samarbejdsform for det folkeoplysende område og indstiller denne til Byrådets godkendelse.
Beslutning i Kultur- og Fritidsudvalget den 8. maj 2018:
Fraværende:  Ebbe Jens Ahlgren (V)
Udvalget anbefaler over for Byrådet, at der nedsættes et forum for folkeoplysning som foreslået samt dialogmøder. A påpeger, at det er en styrkelse af dialogen og ønsker, at samarbejdet evalueres efter 2 år.
Venstre (V) og Radikale Venstre (B) stemte imod, idet man ønskede et folkeoplysningsudvalg som det nuværende samt dialogmøder som foreslået.

15. Folkeoplysningsudvalget 2018-2021 - Vedtægter og kompetenceplan (B)

15.   Folkeoplysningsudvalget 2018-2021 - Vedtægter og kompetenceplan (B)

Sagsnr.: 330-2017-58325               Dok.nr.: 330-2018-221908                                          Åbent
Kompetence: Byrådet
Beslutningstema
Kultur- og Fritidsudvalget skal indstille til Byrådet, hvilke vedtægter og hvilken kompetenceplan der skal være gældende for Folkeoplysningsudvalget for perioden 2018-2021.
Denne sag er kun relevant, såfremt Kultur- og Fritidsudvalget/Byrådet beslutter handlemulighed B) og C) i den foregående sag omkring ”Fremtidens Folkeoplysningsudvalg/-råd”, hvor handlemulighed B) giver minimumskompetence og C) fastholder den nuværende form, vedtægt og kompetence.
Baggrund
Folkeoplysningsloven foreskriver, at der skal nedsættes et udvalg/råd/nævn, hvor foreningerne har mulighed for som minimum at blive inddraget forud for vedtagelse/ændring af folkeoplysningspolitik, fordeling af budget og tilskudsregler.
Omfanget og karakteren af den brugerinddragelse, der skal gælde på folkeoplysningsområdet, skal nedfældes i folkeoplysningspolitikken. I Slagelse Kommune er disse ting beskrevet nærmere i ”Vedtægter for Folkeoplysningsudvalget” og kompetenceplanen for Folkeoplysningsudvalget, der er besluttet i Byrådet.
Det er i loven ikke beskrevet, hvor stort et antal medlemmer der skal sidde i udvalget/rådet. Der er i dag 15 medlemmer af Folkeoplysningsudvalget i Slagelse Kommune, hvilket er et stort antal i forhold til andre kommuner.
Der sidder pt. 2 medlemmer fra Byrådet, 2 fra aftenskolerne, 4 fra idrætsforeningerne, 1 fra børne- og ungdomskorps, 1 fra handicapforeningerne, 1 fra øvrige foreninger samt 1 medlem fra henholdsvis Ungerådet og Udvalget for Aktivt Medborgerskab. Derudover er der valgt 2 tilforordnede.
Såfremt Byrådet beslutter, at der fremadrettet skal nedsættes et råd med minimumskompetence, der kan varetage foreningernes interesser, finder administrationen det relevant at reducere medlemsantallet i rådet til 2 byrådspolitikere, 2 fra idrætsforeningerne samt 1 fra de resterende områder, i alt 10 medlemmer. Dette set i lyset af reduceret kompetence og antal møder i rådet.
Vedtægter
Vedtægterne beskriver udvalgets størrelse og sammensætning, valg af medlemmer til udvalget, møder og dagsordner, økonomi m.v.
Omfanget og karakteren af brugerinddragelsen (foreningerne) skal jfr. kommentarerne til FOL nedfælges i folkeoplysningspolitikken.
Folkeoplysningsudvalget drøftede på deres møde den 21. august 2017 de eksisterende vedtægter og kom med forslag til ændringer af indholdet. Disse ændringer kan ses i vedhæftede udkast til vedtægter.
Såfremt Kultur- og Fritidsudvalget / Byrådet i den foregående sag besluttede at nedsætte et Folkeoplysningsråd med minimumskompetence afstedkommer dette et nyt sæt vedtægter. Udkast til disse er vedhæftet denne sag.
Kompetenceplan
Kompetenceplanen beskriver, hvilke kompetencer Folkeoplysningsudvalget/rådet har fået uddelegeret til sig foruden lovens bestemmelser omkring høring, når det gælder folkeoplysningspolitik, budget og tilskudsregler. Jfr. loven skal disse fremgå af folkeoplysningspolitikken.
Såfremt Kultur- og Fritidsudvalget / Byrådet i den foregående sag besluttede at nedsætte et Folkeoplysningsråd med minimumskompetence, vil rådets kompetence være at skulle høres i forbindelse med ændringer til folkeoplysningspolitikken, budget og tilskudsregler.                                                                                                                                                                                                                                                         
Den hidtidige kompetenceplan er meget omfattende, da der er en stor grad af delegation fra Byrådet/KF-udvalget til Folkeoplysningsudvalget. Den hidtidige kompetenceplan er bilagt sagen.
Retligt grundlag
Folkeoplysningsloven
I henhold til loven (LBK nr. 854 af 11/7 2011 og ændringer til loven Lov nr. 1553 af 13/12 2016) er det Byrådet, der fastsætter de nærmere regler for udøvelsen af folkeoplysningslovens virke.
Handlemuligheder
Center for Kultur, Fritid og Borgerservice ser følgende muligheder:
A) Beslutter godkendelse af administrationens udkast til vedtægter, såfremt der vælges et Folkeoplysningsråd med minimumskompetence.
B) Beslutter godkendelse af Folkeoplysningsudvalgets udkast til vedtægter, såfremt der vælges et folkeoplysningsudvalg med udvidede kompetencer som det nuværende udvalg.
C) Beslutter godkendelse af den hidtidige kompetenceplan for Folkeoplysningsudvalget
D) Beslutter minimumskompetence jfr. Folkeoplysningsloven, hvor rådet som minimum høres omkring folkeoplysningspolitik, budget og tilskudsregler.
Vurdering
Det er administrationens vurdering, at vedtægter og kompetenceplan indeholder de elementer, der er nødvendige for at leve op til lovens minimum.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Ingen bemærkninger.
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Centerchefen for Kultur, Fritid og Borgerservice indstiller,
1.    at  KF-udvalget indstiller, at Byrådet godkender administrationens udkast til vedtægter, såfremt der vælges et Folkeoplysningsråd med minimumskompetence.
2.    at  KF-udvalget indstiller, at Byrådet beslutter minimumskompetence jfr. Folkeoplysningsloven, hvor rådet som minimum høres omkring folkeoplysningspolitik, budget og tilskudsregler.
Beslutning i Kultur- og Fritidsudvalget den 6. februar 2018:
Fraværende: 
Sagen udsættes. Kultur- og Fritidsudvalget afventer dialog med det nuværende Folkeoplysningsudvalg. Administrationen udsender en skrivelse til foreningerne med begrundelse for, at sagen udsættes.
Beslutning i Kultur- og Fritidsudvalget den 3. april 2018:
Fraværende: 
Sagen udsættes jf. punkt 5.
Beslutning i Kultur- og Fritidsudvalget den 6. marts 2018:
Fraværende:  Ebbe Jens Ahlgren (V), Helle Jacobsen (V)
Sagen udsættes.
Beslutning i Kultur- og Fritidsudvalget den 8. maj 2018:
Fraværende:  Ebbe Jens Ahlgren (V)
Sagen udgår, såfremt Byrådet følger Kultur- og Fritidsudvalgets anbefaling fra sag nr. 14.

16. Korsør Sejlklub - Agersø Rundt 2018, leje af telt

16.   Korsør Sejlklub - Agersø Rundt 2018, leje af telt

Sagsnr.: 330-2018-24956               Dok.nr.: 330-2018-212159                                          Åbent
Kompetence: Kultur- og Fritidsudvalget
Beslutningstema
Kultur- og Fritidsudvalget skal tage stilling til en ansøgning fra Korsør Sejlklub om tilskud på 30.000 kr. fra Idræts- og Fritidspuljen til leje af telt i forbindelse med kapsejladsen ”Agersø Rundt 2018”.
Baggrund
Korsør Sejlklub arrangerer årligt en kapsejlads rundt om Agersø. Den har tidligere været meget lokalt funderet, og således har deltagerantallet gennem en årrække udgjort 30-35 lokale både med ca. 70-80 deltagere.
I 2017 forsøgte foreningen at puste mere liv i denne maritime begivenhed. Det nye koncept er at udvide mulighederne for, at alle typer af sejlbåde kan deltage samt at afholde en større fest med uddeling af præmier. Derudover er arrangementet på land tilpasset, så alle klubbens medlemmer kan deltage - ikke kun sejlsportsfolket. Effekten var tydelig.
Selv om arrangementet i 2017 faldt sammen med ”Broløbet” og et dårligt vejrlig, fik foreningen i den første sæson tiltrukket 72 både og 275 deltagere til den efterfølgende fest. Det krævede en stor indsats både med annoncering og kontakter til lokale sponsorer, men det viste sig, at Storebæltsområdet virkelig har efterspurgt denne type af arrangement.
Stævner i dette format kan kun gennemføres med bred opbakning fra et stort antal frivillige samt massiv støtte fra lokale sponsorer, og begge dele har været yderst succesrigt.
Med Korsør Marina som base vil foreningen skabe en begivenhed, der tydeligt markerer Korsør som et levende centrum for maritime fritidsaktiviteter, hvor fokus rettes mod havnefaciliteter, søsportsuddannelser, juniorsejlads og tur- og kapsejlads for voksne.
Kombinationen af de sportslige og sociale aktiviteter har vist sig at være rigtig, og derfor vil foreningen fortsætte med samme koncept, som de startede op med i 2017.
Altså kapsejlads rundt om Agersø med et efterfølgende større, festligt arrangement på land til afholdelse den 8. september 2018. Foreningen har en forventning om 100 tilmeldte både og 350 deltagere.
Arrangementet i 2017 havde en balance på ca. 100.000 kr., hvoraf de 43.000 kr. var udgifter til leje af et partytelt. På trods af stor opbakning fra lokale sponsorer gav hele arrangementet et mindre underskud.
Med et mål om 350 deltagere på land vil omkostningen til teltleje stige til ca. 52.000 kr. incl. moms.
Foreningen har p.t. et forhåndstilsagn fra Korsør Lystbådehavn A.m.b.a. om et tilskud til teltlejen på 18.750 kr.
Budgettet for årets kapsejlads ser således ud:
Indtægter
Tilmelding både
80 både
20.000   
Tilmelding personer
300 personer
30.000   
Overskud v. salg af pølser
2.500   
Overskud v. salg af drikkevarer
5.000   
Indtægt lotteri
3.000   
Tilskud telt, A.m.b.a.
18.750   
i alt
79.250   
Udgifter
Teltleje
52.000   
Musik, coda
4.000   
Præmier
6.000   
Indkøb mad, tilbehør
38.000   
Indkøb div. udstyr
8.000   
Ekstra toiletter
3.000   
i alt
111.000   
Underskud
-31.750   
Korsør Sejlklub har pr. 31.12.2017 345 medlemmer, hvoraf de 29 er mellem 0 og 24 år.
Korsør Sejlklubs regnskab for 2017 udviser et overskud på 48.319 kr., hvor de 334.916 kr. er indtægter, og 286.596 kr. er udgifter og afskrivninger. Balancen udviser pr. 31.12.2017 en egenkapital på 448.637 kr., hvoraf 266.448 kr. er likvid beholdning i bank. Værdien af både/joller udgør 84.374 kr.
Retligt grundlag
Retningslinjerne for Idræts- og Fritidspuljen.
Handlemuligheder
Kultur- og Fritidsudvalget kan:
A) Bevilge de ansøgte 30.000 kr. i tilskud fra Idræts- og Fritidspuljen til leje af telt i forbindelse med kapsejladsen ”Agersø Rundt”.
B) Bevilge et mindre beløb i tilskud fra Idræts- og Fritidspuljen, fx 20.000 kr. Foreningen skal selv stå for en vis egenfinansiering.
C) Beslutte ikke at imødekomme ansøgningen om tilskud til leje af telt.
Vurdering
Administrationen vurderer, at Korsør Sejlklub lever op til betingelserne i retningslinjerne for Idræts- og Fritidspuljen, da puljen bl.a. støtter enkeltstående arrangementer, der ikke er folkeoplysende.
Administrationen vurderer, at Korsør Sejlklub i en vis udstrækning selv skal finansiere arrangementet, da foreningen har et overskud fra sidste regnskabsår og en egenkapital af en vis størrelse.
Bærende principper
Det er centerets vurdering, at Korsør Sejlklub kan modtage tilskud fra Idræts- og Fritidspuljen, idet afholdelsen af kapsejladsen ”Agersø Rundt” er i overensstemmelse med følgende bærende principper for ansøgninger til puljen:
· Medfinansiering: Foreningen har mulighed for medfinansiering, da foreningen selv midler.
· Omfang: Arrangementet forventer deltagelse fra 80 både og 300 personer jfr. budget. Ifølge ansøgning forventer foreningen 100 tilmeldte både og 350 deltagere.
· Inddragelse af borgere: Et stort antal af foreningens medlemmer er aktive i forbindelse med sejladsens afholdelse.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Ingen bemærkninger.
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Centerchefen for Kultur, Fritid og Borgerservice indstiller,
1.    at  udvalget bevilger 20.000 kr. fra Idræts- og Fritidspuljen, under forudsætning af at foreningen selv finder finansiering for det resterende beløb
Beslutning i Kultur- og Fritidsudvalget den 8. maj 2018:
Fraværende:  Ebbe Jens Ahlgren (V)
Godkendt.

17. Den selvejende institution Sørbyhallen - Tilskud til delvis udskiftning af tag (B)

17.   Den selvejende institution Sørbyhallen - Tilskud til delvis udskiftning af tag (B)

Sagsnr.: 330-2018-17781               Dok.nr.: 330-2018-154611                                          Åbent
Kompetence: Kultur- og Fritidsudvalget
Beslutningstema
Kultur- og Fritidsudvalget skal tage stilling til ansøgning fra Den Selvejende Institution Sørbyhallen om tilskud på 257.322 kr. fra Idræts- og Fritidspuljen til delvis udskiftning af tag på Sørbyhallen.
Baggrund
Den selvejende institution Sørbyhallen er beliggende i den østlige del af kommunen. En mindre by grænsende op til Næstved Kommune.
Hallen ansøger om tilskud til delvis udskiftning af utæt tag. Det drejer sig om 480 tagplader. I 2017 har Sørbyhallen for egne midler udskiftet 4 sektioner af hallens tag, da tagpladerne var utætte. Denne udskiftning finansierede hallen af eget budget med 193.381 kr.
Sørbyhallen anfører i sin ansøgning, at som følge af den nye driftsaftale med Slagelse Kommune er tilskuddet til Sørbyhallens drift i 2018 reduceret med 194.000 kr. i forhold til 2017. Derudover er der ikke flere henlagte midler i Sørbyhallen, hvilket gør, at hallen ikke har mulighed for selv at finansiere udskiftningen af taget.
Såfremt tagpladerne ikke udskiftes, vil det være med risiko for gulvskader på grund af vand med yderligere udgifter til følge. Hallens bestyrelse anfører endvidere, at det er afgørende nødvendigt med udskiftning, idet vand på halgulvet udgør en betydelig risiko for brugerne under træning og kamp.
Hallens bestyrelse oplyser, at der er indhentet flere tilbud, hvor tilbuddet på de 257.322 kr. var det billigste.
Efter at administrationen har modtaget ansøgningen, har administrationen bedt hallens bestyrelse om at indsende en prioriteret liste over udskiftningen af tagplader, i forhold til hvilke tagplader det er mest påkrævet, der bliver udskiftet.
Bestyrelsen har indsendt en liste med 5 prioriteringer, hvor det er nødvendigt at udskifte 160 plader i 2018 til en pris af 118.881 kr. incl. Moms, hvor hver plade koster 743 kr. I årene fra 2018 til 2021 bør der ske en løbende udskiftning af hele tagfladen for at undgå vandindtrængning. Her vil den gennemsnitlige tagpladepris ligge på mellem 486 kr. og 681 kr. pr. stk., alt efter hvilken løsning der vælges fremadrettet. Da hallens bestyrelse har valgt at skifte til en anden pladestørrelse, er det ikke muligt at udskifte enkelte plader, man må i stedet skifte taget i sektioner. Hallens prioritering er vedhæftet sagen.
Den selvejende institution Sørbyhallens regnskab for 2017 udviser et overskud på 31.994 kr. Balancen udviser pr. 31.12.2017 en egenkapital på 89.991 kr., hvoraf de 2.807.832 kr. er hallens ejendomsværdi. Hallens regnskab viser, at der er et likvidt indestående på 103.266 kr. og værdipapirer for 123.359 kr.
Retligt grundlag
Retningslinjerne for Idræts- og Fritidspuljen.
Handlemuligheder
Center for Kultur, Fritid og Borgerservice ser følgende handlemuligheder:
A) Bevilge de ansøgte 257.322 kr. i tilskud fra Idræts- og Fritidspuljen til delvis udskiftning af tag
B) Bevilge 118.881 kr., som er bestyrelsens 1. prioritering i forhold til udskiftningen.
C) Bevilge et mindre beløb i tilskud fra Idræts- og Fritidspuljen, fx 100.000 kr., da hallen selv skal præstere en vis egenfinansiering.
D) Beslutte ikke at imødekomme ansøgningen om tilskud til udskiftning af tagplader på Sørbyhallen.
Vurdering
Administrationen vurderer, at Den selvejende institution Sørbyhallen lever op til betingelserne i retningslinjerne for puljen, da puljen bl.a. støtter etablering eller tilskud til renovering af eksisterende baner eller andre faciliteter.
Administrationen finder det hensigtsmæssigt, om hallen primært udskifter de tagplader, der pt. er utætte, og at den efterfølgende lægger en handleplan for finansiering af udskiftningen inden for eget budget.
Bærende principper
Det er centerets vurdering, at Den selvejende institution Sørbyhallen kan modtage tilskud fra Idræts- og Fritidspuljen, idet delvis udskiftning af taget på Sørbyhallen er i overensstemmelse med følgende bærende princip for ansøgninger til puljen:
- Idrætspolitik: Skabe velfungerende rammer for idræt og bevægelse i de mindre byer ved at have tidssvarende og vedligeholdte anlæg.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Såfremt ansøgningen imødekommes med det fulde beløb, vil Idræts- og Fritidspuljen blive reduceret betydeligt, og dermed vil færre end ellers få tilskud fra puljen.
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Centerchefen for Kultur, Fritid og Borgerservice indstiller,
1.    at  Udvalget beslutter at bevilge et tilskud på 100.000 kr. fra Idræts- og Fritidspuljen, da hallen selv skal stå for en vis medfinansiering.
Beslutning i Kultur- og Fritidsudvalget den 8. maj 2018:
Fraværende:  Ebbe Jens Ahlgren (V)
Godkendt.

18. Kommunal garantistillelse ved optagelse af nyt lån til gulv i Vesthallen (B)

18.   Kommunal garantistillelse ved optagelse af nyt lån til gulv i Vesthallen (B)

Sagsnr.: 330-2018-10577               Dok.nr.: 330-2018-89803                                            Åbent
Kompetence: Byrådet
Beslutningstema
Baggrund
Vesthallen er en selvejende hal med et 25 år gammelt gulv, som er slidt efter mange timers brug, både til idræt og kommercielt brug. Gulvet har skader i belægningen, og banemarkeringerne skal males op.
Såfremt det eksisterende gulv kun repareres, vil det medføre en udgift på ca. 50.000 kr. inkl. moms, hvilket der er indhentet overslag på.
Udover denne udgift skal der afsættes økonomi til indkøb af 200 stk. masonitplader til afdækning af gulvet ved større arrangementer. Disse plader giver dog en del støvproblemer for brugerne og personalet i hallen.
Gulvet i gymnastiksal 1 bør også udskiftes grundet niveauforskel mellem hallen og salen.
Der er indhentet 2 tilbud, og bestyrelsen har valgt Polytans sportsgulv, som lægges uden svejsninger, samt TRESS til levering af div. flanger m.v.
Halgulv:                725.000 kr.
Gymnastiksal:        115.000 kr.
Div. beslag:             44.246 kr.
I alt:                     884.246 kr.
Vesthallens bestyrelse har fravalgt Unisport sportsgulv, da dette gulv skal svejses, idet et af problemerne med det nuværende gulv er svejsningerne.
Vesthallens bestyrelse har mulighed for medfinansiering på ca. 200.000 kr. til udskiftning af gulvet og ansøger derfor om et kommunegaranteret lån til nye gulve i Vesthallen på 700.000 kr.
Konsekvenser ved garantistillelse
En garantistillelse på 700.000 kr. vil betyde, at Slagelse Kommune skal deponere et tilsvarende beløb. Det deponerede beløb bliver frigivet med 1/25 del pr. år.
Deponeringsforpligtigelsen på 700.000 kr. skal finansieres indenfor Kultur- og Fritidsudvalgets budgetramme.
Retligt grundlag
Bekendtgørelsen om kommunernes låntagning og meddelelse af garantier m.v. § 3 stk. 1
nr. 8
Handlemuligheder
Center for Kultur, Fritid og Borgerservice ser følgende handlemuligheder:
A. Udvalget anbefaler over for Byrådet, at der gives kommunal garantistillelse til lån i Vesthallen på 700.000 kr. ved at omprioritere inden for udvalgets egen budgetramme.
B. Udvalget anbefaler over for Byrådet, at der gives afslag på ansøgningen om garantistillelse.
Vurdering
Administrationen anbefaler løsning b, da deponeringsforpligtigelsen ikke kan finansieres inden for Kultur- og Fritidsudvalgets budgetramme.
Såfremt udvalget vælger Handlemulighed A, skal garantistillelsen godkendes af Byrådet og ske på følgende betingelser:
· Løbetiden på lånet må ikke overstige 25 år
· Lånet skal være fastforrentet
· Afdragsprofilen skal være annuitets- og/eller serielån og må ikke være afdragsfrit
· Et tilsagn om garantistillelse løber 1 år fra Byrådets godkendelse
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Handlemulighed A:
I hele 1.000 kr.
Politikområde
2018
2019
2020
2021
Bevillingsønske
 
 
 
 
 
Drift
 
-700
 
 
 
Anlæg
 
 
 
 
 
Afledt drift
 
 
 
 
 
Finansiering
1.04
700
 
 
 
Afsat rådighedsbeløb
 
 
 
 
 
Kassen
 
 
 
 
 
Handlemulighed B: Ingen konsekvenser.
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Centerchefen for Kultur, Fritid og Borgerservice indstiller
1.    at Kultur- og Fritidsudvalget anbefaler overfor Byrådet, at ansøgning om garantistillelse ikke imødekommes.
Beslutning i Kultur- og Fritidsudvalget den 8. maj 2018:
Fraværende:  Ebbe Jens Ahlgren (V)
Sagen udsættes.

19. Center for E-sport (B)

19.   Center for E-sport (B)

Sagsnr.: 330-2017-65567               Dok.nr.: 330-2017-577537                                          Åbent
Kompetence: Kultur- og Fritidsudvalget
Beslutningstema
Kultur- og Fritidsudvalget skal beslutte, om der skal etableres et Center for E-sport.
Baggrund
Kultur- og Fritidsudvalget har i forbindelse med behandling af sag vedr. Markedsføringspuljen 2018-2019 den 09-01-2018 ønsket en særskilt sag vedr. støtte til Sørby E-Sport. Ved behandling af sag vedr. Markedsføringspuljen besluttede udvalget at købe markedsføring af Sørby E-sport for 150.000 kr. i 2018.
Sørby E-sport er en afdeling i Sørbymagle Idrætsforening. Hovedforeningen har ved opgørelse af medlemmer den 31-12-2017 i hele foreningen 1.098 medlemmer og i Sørby E-sport 280 medlemmer. Sørby E-sport har et frivilligt korps på 60-70 frivillige, som ifølge foreningen ikke er de typiske frivillige. De er aktive, fordi det handler om E-sport. E-sport har med tal fra 2017 1,8 milliard udøvere på verdensplan, 385 mio. tilskuere og et marked på 696 mio. US Dollars. I Danmark er der 500.000 udøvere og 50 foreninger med en forventning om at have 400 foreninger i løbet af 2018 (Kilde: statista.com).
Grundet E-sportens vækst ser Sørby E-sport et potentiale for foreningen og for Slagelse Kommune. Foreningen har fokus på at skabe et Center for E-sport med placering på dele af 1. salen på Ny tribune på Slagelse Stadion. Center for E-sport skal bidrage til at skabe landets bedste E-sport-forening, foreningsudvikling på E-sportsområdet, uddannelse i lokale uddannelsesinstitutioner, uddannelse der rækker ud til hele landet og danne ramme for samarbejde mellem idrætsorganisationer med fokus på E-sport. Ambitionen hos Sørby E-sport er, at Slagelse Kommune skal være kendt og anerkendt for den seriøse, vidende og udviklende tilgang til E-sporten i Danmark. Sørby E-sport ønsker, at Slagelse Kommune går aktivt ind i et partnerskab med Sørby E-sport.
Sørby E-sport ønsker derfor lokaler til afholdelse af møder, bootcamps, træninger, uddannelse og foreningsudvikling. Ambitionen er at gøre Center for E-sport selvfinansierende efter 3 år ved hjælp af øget aktivitet og ekstern finansiering.
Administrationen har haft flere drøftelser med idræts- og specialforbund ift. at engagere sig i et E-sportscenter. Der er positive tilkendegivelser ift. at placere aktivitet i faciliteten for at understøtte aktiviteterne.
Retligt grundlag
Kommunalfuldmagtens principper, der beskriver, at kommunen kan tilbyde fritidsaktiviteter på idrætsområdet til borgerne.
Handlemuligheder
Kultur- og Fritidsudvalget kan:
a) Godkende etablering af et Center for E-sport med placering i Ny tribune
b) Afvise etablering af et Center for E-sport med placering i Ny tribune
Vurdering
Konsekvenser ved handlemulighed a: Kommunal ejendom bliver bundet til Sørby E-sport i lejeperioden. Ved udlejning af 1. salen til E-sport vil det kunne have konsekvenser for afholdelse af andre aktiviteter på stadionet.
Konsekvenser ved handlemulighed b: Kommunen kan gå glip af følgende, som et Center for E-sport vil kunne bidrage til:
· Bidrage til idrætspolitikkens mål om flere aktive i foreningerne
· Øget markedsføring af Slagelse Kommune
· Tættere samarbejde med de store idrætsorganisationer
· Øget uddannelsesaktivitet på idrætsområdet – primært E-sport
· Understøtte yderligere fremgang for E-sport i kommunen
· Tættere sammenspil ml. skoler og foreninger
· Bidrage til flere events i kommunen
Jf. idrætspolitikkens mål om, at der i 2025 skal være 50 % af borgerne, som er medlem af en idrætsforening, og 75 % af borgerne som er fysisk aktive, skal aktiviteter, der er gode til at skabe rammer for målgrupper, der er inaktive og uden for fællesskaber, understøttes.
Administrationen vurderer, at man ved at understøtte et Center for E-sport og Sørby E-sport med at lave indsatser på breddeidrætsområdet vil understøtte de handlinger, som idrætspolitikken beskriver, fx at understøtte og følge udviklingen og bevare bredden i aktiviteterne.
E-sportens primære målgruppe er drenge i alderen 12-24 år, hvor en stor del af dem ikke er en del af det traditionelle foreningsliv. En sekundær gruppe er børn og unge uden succesoplevelser i de mere traditionelle idrætter, og hvor E-sport skiller sig ud med et anderledes udbud af aktiviteter.
Et Center for E-sport kan benyttes som løftestang for indsatserne beskrevet i ovenstående punktform og bidrage til det gode liv i Slagelse. Jf. idrætspolitikken er et varieret og aktivt idrætsliv for bredden, gode udviklingsmuligheder for talenterne og eliten samt store sportsbegivenheder og –events sammen med til at gøre kommunen til en attraktiv og ambitiøs idrætskommune, hvor borgerne trives, og nye familier vil slå sig ned.
Med udgangspunkt i Sport Ones markedsføringsvurdering vurderes det, at potentialet og interessen for E-sport er stor og stigende i de kommende år, og at prioritering af E-sport kan danne en platform, hvor Slagelse kan opnå en attraktiv imageposition. Det anbefales, at der etableres et samarbejde i minimum tre år, dels på grund af sportens generelle udvikling, og dels fordi det vil tage tid at forankre Slagelse som byen, der er kendt for E-sport. Slagelse skal også indgå ved navn som en del af markedsføringen af Sørby E-sport og Center for E-sport for at øge værdien af markedsføringen for kommunen. Kommunikationsværdien vurderes at være på omkring 350.000 kroner.
Det anbefales, at der laves en aftale, hvor der ydes økonomisk støtte, men at Sørby E-sport bliver selvfinansierende på markedsvilkår i år 2022 ift. at kunne betale lejeomkostningerne til kommunens topfacilitet. Måtte foreningen i støtteperioden opnå et overskud, der overstiger ”rimelig fortjeneste”, afkortes kommunens tilskud til foreningen tilsvarende. Derfor anbefales det også, at der i støtteperioden indskrives en kontrol af tilskuddets anvendelse i aftalen.
Et Center for E-sport kan bidrage til øget aktivitet for området og skabe synergi med andre aktiviteter i området. Dog anbefales det, at der i aftalen tages højde for anden aktivitet, og at der etableres afskærmning ved fx mørklægningsgardiner for at sikre mulighed for aktivitet flere steder, hvor der hverken er adgang eller udsyn til forskellige arrangørers aktivitet.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
I hele 1000 kr.
2019
2020
2021
Drift
105.000,-
105.000,-
105.000,-
Etableringsomkostninger på 255.000 kr. finansieres af Fritidsafdelingen med 125.000 kr. fra budget for facilitetsudvikling, og restbeløbet finansieres af huslejen til Kommunale Ejendomme henover aftaleperioden. Der udfærdiges en aftale, der løber til og med 2021. I aftaleperioden peges der på, at det bevilgede beløb til drift tages fra Fritidsafdelingens puljeområde indenfor driftsbudgettet. Foreningen vil i aftaleperioden betale forbruget på omkring 60.000 kroner.
Efter 2021 genforhandles aftalen, og Center for E-sport vil gå over til markedsvilkår med en forventelig leje på 162.580 kr. + moms og forbrug.
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Centerchefen for Kultur, Fritid og Borgerservice indstiller,
1. At Kultur- og Fritidsudvalget godkender etableringen af et Center for E-sport i Ny tribune og bevilger 105.000 kr. til foreningen fra Fritids puljeområde på driftsbudgettet i aftaleperioden fra 2019 til 2021.
Beslutning i Kultur- og Fritidsudvalget den 8. maj 2018:
Fraværende:  Ebbe Jens Ahlgren (V)
Godkendt.
Kultur- og Fritidsudvalget ser frem til at følge udviklingen af Center for E-sport tæt.

20. Selvejende haller - evaluering af aftalemodel (O)

20.   Selvejende haller - evaluering af aftalemodel (O)

Sagsnr.: 330-2017-75198               Dok.nr.: 330-2018-192975                                          Åbent
Kompetence: Kultur- og Fritidsudvalget
Beslutningstema
Kultur- og Fritidsudvalget orienteres om evaluering af principper for udmøntning af rammen til selvejende haller.
Baggrund
Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget (KFT) besluttede den 5/9 2016, at aftalen mellem Slagelse Kommune og de selvejende haller skulle være en etårig rammemodel, hvor rammen for det kommende år besluttes politisk med vedtagelse af budgettet i oktober, og hvor udmøntningen af rammen sker herefter. KFT vedtog desuden den 3/4 2017 følgende principper for udmøntning af rammen til de selvejende haller:
· Tilskuddet har først og fremmest en størrelse, så bygningerne kan bestå.
· Beregningen af denne del af driftstilskuddet tager udgangspunkt i et gennemsnitsbeløb for de enkelte haller ud fra deres udgiftsregnskaber for de seneste 3 år.
· Maksbeløbet til nyanskaffelser er dog 20.000 kr., hvilket svarer til beløbet i en kommunal hal. Hallernes indtægter indgår ikke i beregningen af driftstilskuddet.
· Realkreditudgifter – fuld dækning ud fra forventet udgift i budgetåret og evt. efterfølgende regulering. Dette for at ligestille haller med og uden lån.
· Forbrugsudgifter (dvs. el, vand og varme samt en række udgifter til administration) – fuld dækning ud fra gennemsnittet de seneste tre regnskabsår.
· Personaleudgifter dækkes op til politisk besluttet maksbeløb på 700.000 kr. Sker ud fra gennemsnittet de seneste tre regnskabsår.
· Fuld dækning gælder kun m2, hvor kommunen lovligt kan yde tilskud. Der sker ligesom i den gamle aftale fradrag for m2, som kommunen ikke kan støtte.
· En evt. restpulje fordeles efter hallernes størrelse (antal m2 i driftsaftalen fratrukket arealer, der ikke kan ydes tilskud til).
· For at kunne få udbetalt driftstilskud, skal der afleveres regnskab til kommunen.
KFT-udvalget besluttede ved samme lejlighed, at modellen skulle evalueres efter et år, og at de selvejende haller skulle indsende en aktivitetsliste. Både evalueringssvar og aktivitetslister er vedlagt som bilag. Nedenfor er uddraget temaer, som går igen i hallernes besvarelser:
· Bekymring over seneste års reduktioner på rammen.
· 1-årige aftaler med sen udmøntning giver ringe mulighed for fremtidsplanlægning (fx forbedringer, vedligehold og anskaffelser) og tilpasning af omkostninger og bemanding. Aftaler bør være minimum 2-årige og helst 3-årige.
· Tilskuddet bør have en størrelse, så bygningen ikke kun kan bestå, men også vedligeholdes samt give attraktive rammer.
· Maxbeløbet på 20.000 kr. til nyanskaffelser er for lavt – giver fx ringe mulighed for indkøb til/opstart af nye aktiviteter.
· Maxbeløbet på 700.000 kr. til personaleudgifter er for lavt. Bør sættes op til minimum 800.000-900.000 kr., så det kan dække lønnen til to fuldtidsstillinger.
· Mangler incitamenter i model til at mindske drifts- og forbrugsudgifter – haller beholder ikke en opnået besparelse.
· Restpulje og evt. ramme bør også fordeles på baggrund af aktiviteten i den enkelte hal og ikke kun efter størrelse.
Retligt grundlag
Kommunen kan understøtte foreningsdannelse efter Folkeoplysningsloven samt borgernes aktive fritidsliv efter kommunalfuldmagtsreglerne.
Handlemuligheder
Kultur- og Fritidsudvalget kan:
a) Tage orienteringen til efterretning.
Vurdering
Administrationen er generelt tilfreds med den nuværende aftalemodel og finder, at de nuværende principper giver en simpel, fair, gennemskuelig og ikke alt for administrationstung udmøntning af rammen. Administrationen vurderer desuden, at den nuværende aftalemodel i højere grad end den gamle model sidestiller henholdsvis selvejende og kommunale haller i forhold til krav og vilkår.
Administrationen forstår de selvejende hallers ønske om 3-årige aftaler. Men det er vigtigt at være opmærksom på, at der for øvrige budgetområder i kommunen gælder 1-årige budgetter, hvilket giver Byrådet mulighed for at tilpasse budgetter ifm. budgetprocessen. Hvis der blev indført 3-årige aftaler med de selvejende haller, ville det give en skævvridning ift. fx de kommunale haller og mindske muligheden for tilpasning af ramme.
Administrationen vurderer ikke, at maxbeløbet til nyanskaffelser eller personaleudgifter bør sættes op, da disse beløb netop er sat ud fra gennemsnitsudgiften i kommunale haller. Maxbeløbet til personaleudgifter er endda sat højere end gennemsnitsudgiften i kommunale haller, da kommunale haller kan trække på intern bistand.
Derudover er det vigtigt at være opmærksom på, at der i de nuværende driftsaftaler ikke stilles krav om personlig service fra en ansat i hallen i forbindelse med idrætsaktiviteterne, eller at der er minimum to fuldtidsansatte i en selvejende hal. Hallerne skal blot leve op til samme serviceniveau som kommunale haller.
Administrationen anbefaler derfor, at hallerne i højere grad tænker i fælles organisering og indførelse af fuldautomatiske åbne-lukke-systemer for at optimere på personaleområdet. Derudover har hallerne mulighed for at søge fx fonde eller puljer til anskaffelser og opstart af nye aktiviteter.   
Administrationen deler flere hallers ønske om at få flere incitamenter end i modellen, herunder i højere grad at udmønte restpulje og evt. ramme på baggrund af aktivitet. Administrationen har dog pt. ikke værktøjerne til at måle aktiviteten på en retvisende og simpel måde. Der vil således skulle ske manuel registrering i hallerne, hvilket vil være en ekstra opgave, der også kan være forbundet med fejl. Og der vil skulle ske en form for administrativ kontrol af aktiviteten. Administrationen vurderer derfor, at det pt. vil være for dyrt og administrationstungt også at udmønte på baggrund af aktivitet.
Administrationen vil dog gå videre med ønsket om, at modellen også skal tilskynde til at mindske forbrugsudgifter/tænke i energioptimeringer.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Ingen bemærkninger.
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Centerchefen for Kultur, Fritid og Borgerservice indstiller,
1.    at Orienteringen tages til efterretning.
Beslutning i Kultur- og Fritidsudvalget den 8. maj 2018:
Fraværende:  Ebbe Jens Ahlgren (V)
Taget til efterretning.
Formandskabet og administrationen forbereder en temadag for udvalget om |Livet i hallerne| gældende for både kommunale og selvejende haller.

21. Prissammensætning ved arrangementer (O)

21.   Prissammensætning ved arrangementer (O)

Sagsnr.: 330-2018-22663               Dok.nr.: 330-2018-192940                                          Åbent
Kompetence: Kultur- og Fritidsudvalget
Beslutningstema
Udvalget orienteres om prisfastsættelse ved arrangementer, herunder gældende retningslinjer for udleje, vedtagne takster for fritidsområdet samt konkrete eksempler på prisfastsættelser vedlagt i bilag.
Baggrund
Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget vedtog den 9/1 2017 nye retningslinjer for udleje af haller, lokaler og idrætsanlæg. Disse retningslinjer blev senest revideret i forbindelse med Kultur-, Fritids- og Turismeudvalgets beslutning om udvidelse af administrationsgrundlaget den 4/9 2017. De gældende retningslinjer har en gruppeinddeling bestående af tre overordnede grupper:
Gruppe 1: Foreninger, der kan få anvist faciliteter gratis efter Folkeoplysningsloven
F.eks. folkeoplysende, godkendte foreninger og aftenskoler hjemmehørende i Slagelse Kommune. Foreningerne kan, såfremt faciliteten er ledig og findes egnet til det ansøgte formål, låne faciliteter til f.eks. undervisning, træning, kampe og turneringer. Faciliteterne stilles gratis til rådighed med el, varme og normal rengøring samt med den indretning og det inventar, der findes i faciliteten, når den anvendes til dens primære formål. Man skal dermed selv betale for evt. ekstra rengøring, særlig opstregning osv.
Gratis brug af faciliteter kræver dog, at der er tale om foreningens kerneaktivitet (en badmintonkamp er kerneaktivitet for en badmintonklub), men det er afholdelse af en stor koncert ikke), at der ikke opkræves entré, og at der ikke er tale om en kommerciel aktivitet.
Gruppe 2: Foreninger, der betaler en lavere pris end markedspris:
F.eks. foreninger, når de opkræver entré af tilskuere eller vil lave en aktivitet, der ikke er foreningens kerneaktivitet. Hvis der opkræves deltagerbetaling, og aktiviteten ikke er foreningens kerneaktivitet, vil foreningen også være omfattet af gruppe 2.
Eksempelvis entrégivende amatøridrætsarrangementer. Lejen fastsættes til de omkostninger, som anvendelsen af faciliteten påfører kommunen.
Gruppe 3: Aktører, der betaler markedspris for brug af faciliteter:
F.eks. foreninger og øvrige sammenslutninger, der har et profitformål (virksomheder og professionelle klubber), eller hvor aktiviteten er kommerciel/erhvervsmæssig, dvs. har til formål at skaffe fortjeneste. Idrætsforbund er også omfattet, hvis deres aktivitet er kommerciel eller ikke er for lokalforeningens medlemmer. Omfattet er også foreninger og organisationer, der ikke er hjemmehørende i Slagelse Kommune.
Kommunen skal jf. kommunalfuldmagten og konkurrencereglerne opkræve markedspris, hvis der er tale om en kommerciel/erhvervsmæssig aktivitet eller aktør. F.eks. professionelle klubber som det tidligere FC Vestsjælland eller Flying Superkids.
Generelt om takster og prisfastsættelse:
Taksterne er udregnet ved kommunesammenlægningen i 2007 og efterfølgende håndteret lokalt i hallerne af den enkelte halinspektør. Baggrunden for prisstrukturen er ukendt, men som udgangspunkt antages det primært at være driftsomkostninger, der ligger til grund.
Taksterne i dag fremskrives årligt med mellem 0,7 til 1,3 % og som udgangspunkt med den kommunale pris- og lønudvikling for serviceudgifter, jf. KL’s budgetvejledning. Kommunerne er underlagt at leje faciliteterne ud på markedsvilkår til kommercielle aktører for at undgå konkurrenceforvridning.
Ved henvendelser på leje af faciliteter til et arrangement defineres det ud fra de fastsatte retningslinjer, i hvilken gruppe kunden skal placeres i, og til hvilken takst der afregnes, samt hvilke tillægsydelser der måtte ønskes. Alt afregnes ud fra takstbladet, hvilket kunden bliver gjort opmærksom på i kontrakten.
I leje af faciliteten er følgende inkluderet:
· Lejemålet giver lejeren ret til benyttelse af de lejede lokaler.
· Lejemålet omfatter de i leje-/låneaftalen nævnte lokaliteter, fast monteret inventar, udstyr og belysning, vand-, varme- og elforbrug, bortskaffelse af affald samt efterfølgende slutrengøring.
· Oprydning og bortskaffelse af affald efter arrangementet foretages af lejer, mens rengøring før og efter arrangementet, samt soignering ved arrangementer over flere dage, er inklusiv i lejen - dog ikke inkluderet i lejen af ”Ny tribune”, Slagelse Stadion.
· Ved udstillinger og messer over flere dage, er rengøring af gangarealer inklusiv i lejen, men evt. rengøring af standpladser aftales med udlejer. Anden rengøring afregnes efter de i takstbladet fastsatte priser.
· Lejemålets faste installationer er til rådighed for arrangementet og skal anvendes og betjenes efter personalets anvisninger.
Tilvalg:
· Lejemålet omfatter ikke kontrollører, billetsalgspersonale, servicemandskab og lignende. Ønskes én person til opsyn i hallen/på anlægget, kan dette bestilles og tilkøbes jf. Slagelse Kommunes takstblad.
· Eventuelle faciliteter, der ikke hører under lejemålets faste inventar, lejes særskilt af lejeren. Såfremt lejeren ønsker opstilling af særskilte installationer, skal dette aftales med udlejeren. Særskilte installationer udføres for lejers regning.
· Ved manglende oprydning fra lejers side forbeholder udlejer sig retten til at udføre rengøring på lejers regning jf. takstblad.
· Såfremt energiforbruget, affaldets mængde/art eller rengøringsbehovet er ud over det sædvanlige, indføres de særlige betingelser i leje-/låneaftalen og afregnes med en timetakst.
Lejens størrelse afhænger bl.a. af valg af facilitet, om det er et amatøridrætsarrangement mv. eller et kommercielt arrangement, hvornår og i hvor lang tid faciliteten skal bruges, om hele faciliteten skal bruges eller ej, hvad arrangør har brug for af udstyr, kommunalt personale, rengøring mv., og om kunden også ønsker at opkræve entré og/eller sælge reklamer osv. til arrangementet. Dette defineres med kunden forud for arrangementet.
Retligt grundlag
Kommunalfuldmagten, retningslinjerne for fritidsområdet, politisk vedtaget takstblad.
Handlemuligheder
Kultur- og Fritidsudvalget kan:
a) Tage orienteringen til efterretning.
Vurdering
Administrationen vurderer, at retningslinjer og takstblad muliggør en præcis definition af kundesegmentet samt prissætning af de enkelte arrangementer.  
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Fritidsafdelingens indtægtsbudget løftes ved indtjening fra arrangementer og udlejning.
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Centerchefen for Kultur, Fritid og Borgerservice indstiller,
1.    at Udvalget tager orienteringen til efterretning.
Beslutning i Kultur- og Fritidsudvalget den 8. maj 2018:
Fraværende:  Ebbe Jens Ahlgren (V)
Taget til efterretning.

22. Emner til pressen (B)

22.   Emner til pressen (B)

Sagsnr.: 330-2017-89840               Dok.nr.: 330-2018-43705                                            Åbent
Kompetence: Kultur- og Fritidsudvalget
Beslutningstema
Kultur- og Fritidsudvalget skal beslutte hvilket/hvilke af mødets punkter, der skal laves presseomtale på.
Beslutning i Kultur- og Fritidsudvalget den 8. maj 2018:
Fraværende:  Ebbe Jens Ahlgren (V)
Drøftet.
23. Lukket: Genoptagelse - Stillingtagen til forenings økonomiske situation (B)
Denne sag er desværre lukket for offentligheden.
24. Lukket: Indgåelse af lejekontrakt - Korsør (B)
Denne sag er desværre lukket for offentligheden.