Sundheds- og Seniorudvalget (2014-2017) – Referat – 29. august 2016



1. Godkendelse af dagsorden 2016 (B)

1.     Godkendelse af dagsorden 2016 (B)

Sagsnr.: 330-2016-1457                 Dok.nr.: 330-2016-477045                                          Åbent
Kompetence: Sundheds- og Seniorudvalget
Beslutningstema
Godkendelse af dagsorden
Indstilling
Sundheds- og Omsorgschefen indstiller,
1.    at Dagsorden godkendes
Beslutning i Sundheds- og Seniorudvalget den 29. august 2016:
Fraværende: 
Godkendt.

2. Ombygning Skælskør Plejecenter, projektforslag (B)

2.     Ombygning Skælskør Plejecenter, projektforslag (B)

Sagsnr.: 330-2014-92083               Dok.nr.: 330-2016-482111                                          Åbent
Kompetence: Sundheds- og Seniorudvalget.
Beslutningstema
Sundheds- og Seniorudvalget skal træffe beslutning om udarbejdelse af nyt skema A, hvilket er konsekvensen af Udvalgets beslutning om udeladelse af fællesareal i projektet. Alternativt kan Sundheds- og Seniorudvalget vælge at godkende det oprindelige projektforslag.
Baggrund
Byrådet vedtog den 25. april 2016 skema A for ombygning af Skælskør Plejecenter.
På Sundheds- og Seniorudvalgets møde den 12. august 2016 blev der forelagt projektforslag til godkendelse, dette ses i bilagene 1a-1e. Det blev besluttet, at Wellness-temaet bibeholdes og at der udføres større badekar med spa-funktioner. Godkendelse af Projektforslaget blev udsat, da udvalget ønskede afklaring omkring konsekvenser ved udeladelse eller reduktion i fællesarealet.
Sundheds- og Seniorudvalget afholdt ekstraordinært møde den 23. august 2016, hvor der blev truffet beslutning om, at det i projektforslaget beskrevne fællesareal udelades. Derudover blev besluttet, at der skal udarbejdes en dispositionsaftale på restarealet, i samarbejde med Skælskør Plejecenter, således at plejehjemmets beboere kan bruge arealet. Endeligt blev besluttet, at der etableres 1 wellnessrum. Udvalget besluttede endvidere, at styringen af projektet fastholdes i Sundheds- og Seniorudvalget.
Udvalget ønskede synliggjort, konsekvenserne af den nødvendige besparelse pr. bolig på 85.936 kr. som følge af, at fællesarealet udelades. Samtidigt udtrykte Udvalget forventning om, at de ønskede præciseringer ikke medfører merudgifter i forhold til Totalrådgiveren.
I det følgende beskrives konsekvenserne af at fællesarealet udelades af projektet.
Retligt grundlag
Almenboligloven, lov om almene boliger m.v., jf. lovbekendtgørelse nr. 1278 af 18. november 2015 samt Slagelse Kommunes Styrelsesvedtægt 2015, vedtaget af Byrådet den 29. juni 2015.
Handlemuligheder
Den økonomiske konsekvens ved udeladelse af fællesarealet er, at der i projektet skal spares 2,6 mio. kr. Hertil kommer at rådgiverne har oplyst, at omkostningerne til om-projektering ved den vedtagne ændring og med den nuværende forsinkelse af projektet, vurderes at beløbe sig til 0,4 mio. kr. Den samlede nødvendige besparelse på projektet beløber sig således til 3,0 mio. kr.
Det er totalrådgivers vurdering, at besparelser ikke kan findes på boligarealerne, da disse ikke kan mindskes yderligere, idet der allerede er optimeret på arealforbruget i forhold til det nødvendige areal for plejekrævende beboere. Der kan derfor alene spares på valg af materialer mv. Totalrådgiver bemærker hertil, at der allerede er valgt økonomisk optimale materialer, så mulighederne er yderst begrænsede.
Totalrådgiveren har opsummeret muligheder for besparelser i projektforslaget, hvilke fremgår af bilag 2. Der er ud for hvert besparelsesforslag beskrevet konsekvenser, hvis besparelsen vedtages. Der er ikke medtaget forslag om besparelser på inventar som køkkenskabe og skabe, da en besparelse på disse vil medføre en væsentlig øget løbende driftsudgift, til vedligehold og udskiftning, på grund af den store belastning fra mange daglige brugere og slid fra kørestole mm.
Vurdering
Det skal fremhæves, at samtlige de foreslåede besparelser vil have betydning for kvaliteten af byggeriet og vil få indflydelse på beboernes levevilkår og dermed liv i hverdagen. Der henvises til bilag 2, hvor forslag til besparelser samt konsekvenser er beskrevet uddybende.
Beboerne og de pårørende vil komme til at opleve en væsentlig kvalitetsforringelse i hverdagen. Beboerne og de pårørende skal leve med, at brugsværdien af det ombyggede plejecenter nedsættes i forhold til inden ombygningen. Der vil ikke være mulighed for improviserede aktiviteter eller samvær, da fællesrummet ikke vil være tilgængeligt i de vågne tider af døgnet.
Boligerne vil være af lavere kvalitet, dels i ”skrabet” udgave”, hvilket vil nedsætte anvendeligheden for beboerne, samtidig med at udviklingsmulighederne i fremtidsperspektivet reduceres, bl.a. i forhold til udmøntning af den Velfærdsteknologisk Strategi. Eksempelvis medfører nogle af besparelserne, at der ikke vil være forberedt skinner rumdækkende loftlifte, strøm mm. til anvendelse af velfærdsteknologi i hverdagen. Beboernes mulighed for at vedblive med at være selvhjulpne nedsættes. Der henvises til bilag 2 og 4.
Endeligt skal der gøres opmærksom på, at en del at de mulige besparelsesforslag vil medføre dårligere arbejdsvilkår for personalet på plejecentret. Der vil eksempelvis skulle anvendes gulvlifte ved behov, i stedet for loftslifte, hvilket kan medføre uhensigtsmæssige arbejdsbelastninger for personalet.
Det er derudover vigtigt at gøre opmærksom på, at rådgivere vurderer, at udeladelse af fællesarealet ændrer væsentligt på forudsætningerne i det vedtagne skema A, idet der udgår 164 m2. Det anbefales derfor at der udarbejdes et nyt skema A, hvilket skal godkendes af Byrådet. Reglerne foreskriver, at såfremt der sker væsentlige materielle eller økonomiske ændringer, skal der udarbejdet nyt skema A. I bilag 3 findes yderligere uddybning fra revisor.
Udskydes ombygningen yderligere skal der tages stilling til, om den planlagte flytning til Blomstergården fastholdes eller skal afvente ny projektplan. Der er planlagt flytning medio september 2016.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Det pointeres at de nødvendige besparelser som følge af udeladelse af fællesarealet vil have konsekvenser for kvaliteten af byggeriet samt beboernes og personalets brugeroplevelse.
Derudover skal der, i forbindelse med udarbejdelse af nyt skema A, tages stilling til finansiering af restarealerne, idet dette ikke er en del af projektet. Denne finansiering skal Sundheds- og Seniorudvalget anvise. Jævnfør udvalgets beslutning den 23. august 2016, forbliver projektets styring i Sundheds- og Seniorudvalget.
Konsekvenser for andre udvalg
Såfremt den vedtagne ændring af projektforslaget fastholdes, dvs. at de 164 m2 fællesareal udtages, anbefaler administrationen jf. rådgivningen, at der sker en fornyet behandling af Skema A i Byrådet.
Indstilling
Sundheds- og Omsorgschefen indstiller,
1.    at Sundheds- og Seniorudvalget beslutter at fastholde det eksisterende projektforslag, jf. bilag 1a-1e, således at fællesareal bibeholdes i projektet.
Såfremt Sundheds- og Seniorudvalget beslutter at fastholde beslutning om at udtage fællesareal fra projektforslaget, indstilles:
2.    at Sundheds- og Seniorudvalget træffer beslutning om udarbejdelse af nyt skema A til forelæggelse for Byrådet.
Beslutning i Sundheds- og Seniorudvalget den 29. august 2016:
Fraværende: 
Udvalget er enige om,
- At fastholde det eksisterende projektforslag således at fællesareal bibeholdes i projektet.
- At tidligere beslutninger omkring wellnesstema og større badekar med spafunktion fastholdes.
- At der er politisk repræsentation i styregruppen.
- At der i efteråret 2016 foretages en evaluering af forløbet til dags dato administrativt og politisk og ved byggeriets afslutning.
Spørgsmålet om restarealet genoptages i udvalget efter endt udbudsproces, herunder driftsfinansiering af restareal og evt. overdragelse til LTE-udvalget.