Møde i udvalget d. 3. juni 2019

6.     Drøftelse på baggrund af dialogmøder afholdt mellem  Social- og Beskæftigelsesudvalget, borgere og interessenter (D)

Sagsnr.: 330-2019-39836               Dok.nr.: 330-2019-220447                                          Åbent
Kompetence:
Social- og Beskæftigelsesudvalget.
Beslutningstema
Social- og Beskæftigelsesudvalget skal drøfte og prioritere de tilbagemeldinger, der kom på udvalgets dialogmøder den 22. maj 2019 med hhv. borgere og interessenter.
Baggrund
Formålet med møderne var forud for drøftelserne af budget 2020 at invitere til en dialog, hvor områdets udfordringer og muligheder blev sat på dagsordenen. Afsættet var, at beskæftigelsesområdet i Slagelse Kommune, som i landets øvrige kommuner, er stærkt styret af konjunkturerne. Da den kommunale økonomiske ramme ikke bliver større og mange borgere fortsat er relativt langt væk fra arbejdsmarkedet, nødvendiggør det et behov for løbende at se på nye muligheder for at anvende de tilstedeværende ressourcer og potentialer bedst muligt. Med det udgangspunkt og et overordnet mål om at skabe bedre velfærd for borgerne inden for de givne ramme, blev der ved begge møder skabt en åben dialog for i fællesskab at forstå udfordringerne og drøfte muligheder og løsninger.
Begge møder blev indledt med en kort præsentation af fakta for Social- og Beskæftigelsesudvalgets område, efterfulgt af en opsummering af tendenser og udfordringer i samfundet generelt, samt specifikt på social- og beskæftigelsesområdet i Slagelse. Endvidere blev der givet en kort beskrivelse af de sammenhænge der er på området såvel politisk som administrativt.
Nedenfor præsenteres de to møder i forhold til dialogemner, deltagere og output. For sidstnævnte gælder det, at der gives en meget kort beskrivelse af de hovedtemaer, der blev drøftet. Selve listen med alle de indkomne idéer, ønsker og forslag findes i bilag ”Output fra dialogmøder mellem SBU og borgere og interessenter”. I bilaget skal det bemærkes, at sammenlignelige emner vil blive ’stakket’ med det formål, at gøre materialet mere agilt i forhold til det videre arbejde, herunder udvalgets prioritering af temaer.
Dialogmøde mellem Social- og Beskæftigelsesudvalget og borgere
De emner der var rammen for dialogen på mødet var: 1) Hvad har bragt dig nærmere arbejdsmarkedet? Og 2) Hvordan har dit møde med Jobcenteret været?
Forud for mødet var der via telefonisk kontakt truffet aftale med i alt 17 borgere, der alle havde sagt ja tak til at deltage. Disse borgere var fordelt på alle de forsørgelsesgrupper, der er repræsenteret i Center for Arbejdsmarked og Integration. Ved selve mødet deltog i alt seks borgere, der var fordelt på disse forsørgelsesgrupper: A-dagpenge, fleksjob (ledig), kontanthjælp aktivitetsparat over 30, integration, ressourceforløb og sygedagpenge.
Ved dialogmødet med borgerne kom der mange perspektiver på i forhold til, hvordan de oplever mødet med Jobcenteret og hvad, der har bragt dem nærmere arbejdsmarkedet. Nogle af de emner der nævnes flere gange, er sagsbehandlerens rolle, tidlig indsats og den mere overordnede administration. For en udførlig beskrivelse af de idéer mv., der fremkom i mødet med borgerne, henvises til bilaget ”Output fra dialogmøder mellem SBU og borgere og interessenter”.
Dialogmøde mellem Social- og Beskæftigelsesudvalget og interessenter
Ved mødet blev deltagerne efter en kort introduktion til området bedt om gruppevis (4 grupper) at pege på de tre vigtigste udfordringer, der skal findes en løsning på. Efterfølgende blev der kørt en rotationsrunde, hvor fire grupper fik et kvarter ved hver station, hvor de skulle drøfte emnerne: 1) Samarbejdet med erhvervslivet, 2) Unge, 3) Integration og 4) Borgere længst væk fra arbejdsmarkedet.
Til mødet var følgende inviteret: Det Lokale Arbejdsmarkedsråd, Handicaprådet, Rådet for Socialt Udsatte, Partnerskabsvirksomheder (private) samt SektorMED. Ud af de 25 der deltog, var alle bredt repræsenteret på nær de private Partnerskabsvirksomheder, hvorfra der ikke deltog nogle. Deltagerne var på forhånd blevet inddelt i grupper, således der var den bredest mulige repræsentation i alle fire grupper. 
I forbindelse med at deltagerne gruppevis skulle blive enige om de tre vigtigste emner, der skal findes en løsning på, kom der i alt 13 forslag, der lader sig inddele under overskrifterne: Overordnet, indsats, borgere længst fra arbejdsmarkedet og borgere tættere på arbejdsmarkedet.
På baggrund af den rotationsrunde, som grupperne efterfølgende var igennem, kan der ligeledes nævnes nogle emner, som gik igen på tværs af de fire dialogemner: Tidlig indsats (allerede i barndommen), helhedsorienteret indsats (fokus på det hele menneske), parallelindsatser, samarbejde på tværs i forhold til at løse såvel borgeres som virksomhedernes udfordringer, sagsbehandlerens rolle, arbejdsfastholdelse, investeringstankegang (herunder afdækning af nye veje, man kan gå for at løse en opgave), jobrotation, forebyggelse samt en hurtigere vej til den hjælp, der er brug for (herunder en nemmere vej til førtidspension). Det bør bemærkes, at dette kun er et udpluk af de indkomne idéer – for en udførlig beskrivelse, henvises til bilaget ”Output fra dialogmøder mellem SBU og borgere og interessenter”.
Retligt grundlag
Den Kommunale Styrelseslov samt Bekendtgørelse om kommunernes budgetlægning, regnskab m.v. fastlægger det retlige grundlag for budgetlægningen. Økonomiudvalget skal senest den 15. september 2019 udarbejde budgetforslag til Byrådet.
Handlemuligheder
Social- og Beskæftigelsesudvalget skal på baggrund af deres drøftelser vedr. tilbagemeldingerne fra dialogmøderene, prioritere hvilke emner, der skal arbejdes videre med.
Vurdering
Ingen bemærkninger.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
De økonomiske og personalemæssige konsekvenser afhænger af, hvilke emner Social- og Beskæftigelsesudvalget prioriterer, der skal arbejdes videre med.
Konsekvenser for andre udvalg
Eventuelle konsekvenser for andre udvalg afhænger af, hvilke emner Social- og Beskæftigelsesudvalget prioriterer, der skal arbejdes videre med.
Indstilling
Centerledelsen i Center for Arbejdsmarked og Integration, indstiller til
1.    at Social- og Beskæftigelsesudvalget drøfter processen samt de indkomne idéer og forslag
Beslutning i Social- og Beskæftigelsesudvalget den 3. juni 2019:
Fraværende: 
Social- og Beskæftigelsesudvalget ønsker, at eventuelle nyindskrevne noter i sagen fremlægges for borgeren med det samme - herefter skal disse sendes til borgeren elektronisk eller via print. Dette skal ske efter hver kontakt mellem borger og sagsbehandler.
Social- og Beskæftigelsesudvalget forslår, at det skal ske i en forsøgsperiode på 2 år, og bruges til benchmarking af modtagne klager til borgerrådgiveren.
Endvidere skal det bidrage til at styrke retssikkerheden for sagsbehandleren og for borgeren. Efterfølgende skal denne procedure evalueres og der skal tages stilling til eventuel forlængelse af proceduren.
Social- og Beskæftigelsesudvalget ønsker, at der bliver arbejdet videre med de andre forslag, hvorfor punktet genoptages på næste møde. Dette for at sikre, at der bliver arbejdet videre med forslagene.