Møde i udvalget d. 4. februar 2019

5.     Månedlig orientering om nøgletal på beskæftigelsesområdet (D)

Sagsnr.: 330-2018-38133               Dok.nr.: 330-2019-18044                                            Åbent
Kompetence: Social- og Beskæftigelsesudvalget
Beslutningstema
Baggrund
Social- og Beskæftigelsesudvalget følger på hvert møde op på de politiske mål, der er politisk udpeget som de vigtigste i Beskæftigelsesplan 2018 samt øvrige ønskede nøgletal.
Retligt grundlag
Handlemuligheder
Social- og Beskæftigelsesudvalget drøfter løbende status for at iværksætte eventuelle tiltag, der kan forbedre resultaterne.
Vurdering
Administrationens vurdering og forklaring på udviklingen for de enkelte efffektindikatorer på beskæftigelsesindsatsen fremgår af bilag, herunder sammenligning til landsplan og klynge.
De overordnede udviklingstendenser er:
·         Borgere i den arbejdsdygtige alder på kommunal forsørgelse falder mindre end i sammenligningsgrundlag gennem det seneste år
·         Jobcentrets samarbejdsgrad med virksomheder i Slagelse Kommune udviser samme stabile tendens som i sammenligningsgrundlag
·         Fuldtidsbeskæftigede lønmodtagere med bopæl i Slagelse Kommune har været stagneret, men fra marts-august 2018 følger Slagelse igen tilnærmelsesvis udviklingen i sammenligningsgrundlag. Fra september til november er udviklingen igen dårligere, hvilket har tæt sammenhæng til mindre positiv udvikling i lokale arbejdspladser end i sammenligningsgrundlag.
·         Bruttoledigheden er siden september 2018 steget mere end i sammenligningsgrundlag som følge af mindre positiv udvikling i lokale arbejdspladser
·         Langtidsledigheden har siden oktober 2018 haft en mindre positiv udvikling end i sammenligningsgrundlag. Stigningen hænger sammen med stigningen i nyledigheden i efteråret 2017 inden for især HK-området
·         Andel flygtninge og familiesammenførte i beskæftigelse er steget gennem det seneste år. Det positive spænd til sammenligningsgrundlag er især mindsket siden september 2018, fordi målgruppen som den øvrige ledighed også påvirkes negativt af den mindre positive udvikling i lokale arbejdspladser.
·         Unge uden en uddannelse (uddannelseshjælp) er stagneret gennem det seneste år, til trods for at antallet løbende gennem året har været lavere end året før. Årsagen er, at flere unge, der tidligere er blevet afsluttet direkte til en uddannelse i december/januar måned, aktuelt er tilmeldt det EU-finansierede Kom.Udd.-projekt, som skal medvirke til, at færre på sigt frafalder uddannelse igen. Desuden er der stadig færre åbenlyst uddannelsesparate uddannelseshjælpsmodtagerne, hvilket kan have haft en indvirkning på, hvor mange der afsluttes ved uddannelsesoptag.
·         Langtidsforsørgede personer er overordnet set stagneret gennem det seneste år, dog med et mindre fald ligesom i sammenlignelige kommuner. På landsplan har der været et større fald.
En vigtig forklaringsfaktor på forskelle til sammenligningsgrundlag er, at antallet af lokale arbejdspladser (lønmodtager) gennem det seneste år er steget 1,07 %, mens antallet er steget 1,51 % på landsplan. Siden august 2018 har stigningen i Slagelse været 0,04 % mod 2,05 % på landsplan.
Generelt set påvirker markedssituationen desuden med nogle overordnede tendenser i udviklingen i nøgletal og økonomi.
Højkonjunktur med stor efterspørgsel medfører generelt set en stigende arbejdsstyrke, fordi borgernes mulighed for at fastholde og opnå beskæftigelse bliver større. Arbejdsstyrken vokser bl.a. som følge af, at markant færre afgår til efterløn og folkepension, og flere tilgår arbejdsmarkedet enten som udenlandsk arbejdskraft, fra frivillig selvforsørgelse eller som alternativ til ordinær uddannelse.
Når beskæftigelsen stiger over en længere periode betyder det, at flere bliver berettiget til at modtage sygedagpenge og A-dagpenge. Især antallet af sygemeldte har en tendens til at vokse. Det skyldes for det første, at en stor del af de nybeskæftigede hidtil har haft en marginaliseret tilknytning til arbejdsmarkedet af forskellige årsager. For det andet betyder gode muligheder for at opnå beskæftigelse blandt ledige, at eventuelle begrænsninger i forhold til helbred hurtigere bliver synlige.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Erhvervs- og Arbejdsmarkedsdirektøren indstiller,
1.    at Orientering om nøgletal drøftes.
Beslutning i Social- og Beskæftigelsesudvalget den 4. februar 2019:
Fraværende:  Ali Yavuz (A)
Punktet drøftet og taget til orientering.