Byrådet – Dagsorden – 23. marts 2020



1. Godkendelse af dagsorden (B)

1.     Godkendelse af dagsorden (B)

Sagsnr.: 330-2020-2040                   Dok.nr.: 330-2020-108077          Åbent
Kompetence: Byrådet
Beslutningstema
Byrådet skal godkende dagsorden.
Indstilling
Borgmesteren indstiller,
1.    at Dagsorden godkendes.

2. Tiltag for erhvervsliv, foreninger mm. som følge af Corana-krisen (B)

2.     Tiltag for erhvervsliv, foreninger mm. som følge af Corana-krisen (B)

Sagsnr.: 330-2020-21556                 Dok.nr.: 330-2020-128700          Åbent
Kompetence: Byrådet
Beslutningstema
Byrådet skal tage beslutning om en opfordring til iværksættelse af tiltag, der kan understøtte erhvervslivet i forbindelse med sektorens udfordringer som følge af coronakrisen.
Baggrund
Coronakrisen har foranlediget, at Danmark lukker ned på alle ikke nødvendige aktiviteter og sundhedsmyndighedernes henstilling til alle borgere er, at de holder sig hjemme så vidt det er muligt. Det har foranlediget at mange af erhvervslivets brancher har oplevet kraftig nedgang i omsætning.
Regeringen er kommet med en række tiltag, der skal holde hånden under erhvervsliv og arbejdspladser ind til samfundet igen kan komme i gang på normal vis.
Kommunen har også mulighed for at iværksætte tiltag, der kan hjælpe erhvervslivet. De kommunale forvaltninger har forskellige muligheder, og der er allerede et tæt samarbejde med Slagelse Erhvervscenter. Tiltag er fx fremrykning af betalinger, fremrykning af vedligeholdelsesarbejder mm.
Forvaltningen sikrer at tiltag kan ske inden for gældende lovgivning.
Underskudsgaranti
I forhold til underskudsgaranti er der kommet en henvendelse fra Slagelse Festuges bestyrelse. På foranledning af dette, har Økonomiudvalget haft en generel drøftelse.
Underskudsgaranti kan efter kommunalfuldmagtens regler kun gives i det omfang, at der er en kommunal interesse i aktiviteten. Hvis kommunen støtter en aktivitet, der arrangeres af en privat virksomhed, der også har aktiviteter, som kommunen ikke selv kan varetage, skal støtten øremærkes til den lovlige opgave.
Ansøgninger om underskudsgaranti til kulturelle/sportslige arrangementer er byrådets kompetence med indstilling fra Kultur- og Fritidsudvalget og Økonomiudvalget.
Retligt grundlag
Kommunalfuldmagten
Forudsætningen for at kunne yde økonomisk støtte via kommunalfuldmagten er, at støtten skal være begrundet i almene interesser hos kommunens egne borgere. Støtten kan derfor kun ydes til foranstaltninger eller aktiviteter, som i det væsentligste er af interesse for borgerne i Slagelse kommune.
Handlemuligheder
Byrådet kan beslutte:
1.    At godkende en opfordring til, at alle tiltag, der inden for gældende lovgivning kan iværksættes af Slagelse Kommune, og som kan hjælpe virksomhederne igangsættes; her under også at godkende principbeslutning om at vil se positivt på at give større lokale arrangementer, der evt. må aflyses pga. coronakrisen en underskudsgaranti. Dog under forudsætning af, at arrangementerne jf. kommunalfuldmagten kan nyde kommunal støtte.
2.    Ikke at godkende de i sagsfremstillingen beskrevne tiltag.
Vurdering
Det er administrationens vurdering, at situationen for de erhvervsdrivende er om end meget hård, og både store og små virksomheder er maksimalt udfordret. Alle tiltag der kan hjælpe med især likviditet har betydning for, hvordan virksomhederne kommer gennem corona-krisen.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
De økonomiske konsekvenser vil afhænge af de enkelte tiltag, der måtte blive iværksat
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger
Indstilling
Kommunaldirektøren indstiller,
1.    at Byrådet godkender opfordring til at alle tiltag, der inden for gældende lovgivning kan iværksættes af Slagelse Kommune, og som kan hjælpe virksomhederne, igangsættes
2.    at  Byrådet godkender principbeslutning om at vil se positivt på ansøgninger om underskudsgaranti under forudsætning af, at støtten kan gives med hjemmel jf. kommunalfuldmagten

3. Overførsel af mer- og mindreforbrug på drift og anlæg fra 2019 til 2020 - alle udvalg (B)

3.     Overførsel af mer- og mindreforbrug på drift og anlæg fra 2019 til 2020 - alle udvalg (B)

Sagsnr.: 330-2020-9463                   Dok.nr.: 330-2020-78425            Åbent
Kompetence: Byrådet
Beslutningstema
Økonomiudvalget og Byrådet skal godkende den samlede overførsel af mindre-/ merforbrug på drift og anlæg fra 2019 til 2020.
Baggrund
Som udgangspunkt overføres både mer-/mindreforbrug til næste budgetår. I regler for Økonomistyring og Ledelsestilsyn er beskrevet nærmere, hvilke typer udgifter/indtægter som er omfattet af overførsel.
Hovedregler for overførsel er:    
·       Mer-/mindreforbrug på serviceudgifter overføres fuldt ud
·       Mer-/mindreforbrug på overførselsudgifter, Forsikrede ledige og Kommunal medfinansiering overføres ikke
·       Uforbrugte anlægsbudgetter overføres fuldt ud
Fagudvalgene har i marts 2020 behandlet deres regnskabsresultater for 2019, og samtidig indstillet overførsel af mindre-/ merforbrug på udvalgets virksomheder/enheder.
Overførsel gives som bevilling i 2020 og skal godkendes i Økonomiudvalget og Byråd.
Drift
Bilag 1 viser overførsel af mer-/mindreforbrug for drift fra 2019 til 2020 i henhold til hovedprincipperne.
Regnskabet for 2019 viser en samlet overførsel af mindreforbrug på netto 140,4 mio. kr. for virksomheder/centre, der er omfattet af regelsættet for overførsel. Fagudvalgenes afvigelser fra hovedreglen er beskrevet nedenfor.
Sammenlignet med overførsel fra 2018 til 2019 er der tale om en stigning i det overførte beløb til 2020 på ca. 27 mio. kr.
Anlæg:
Bilag 2 viser overførsel af mer-/mindreforbrug for anlæg til 2020. Samlet beløber de uforbrugte anlægsbudgetter sig til 73,4 mio. kr. Sammenlignet med året forinden er det uforbrugte beløb steget med ca. 34,1 mio. kr. Det skal i samme forbindelse nævnes, at der medio 2019 blev overført anlægsbudgetter for 71,7 mio. kr. fra 2019 til fordeling i 2020-2023.
Finansiering:
Finansiering af overførslen sker samlet af kassen med 213,8 mio. kr. Der er i Budget 2020 afsat et budgetreserve vedr. serviceudgifter på 36 mio. kr., som medvirker til delvis afdækning af overskridelse af servicerammen for 2020.
Indstillinger fra fagudvalgene
Fagudvalgenes indstillinger til overførsel af drift og anlæg følger hovedprincipperne i ”Regler for Økonomistyring og Ledelsestilsyn” med følgende tilføjelser:
1.    Økonomiudvalget indstiller
a.    Administrationsbidrag – salg af ophold/pladser
På administrationsbidrag vedrørende salg af ophold/pladser for de takstfinansierede virksomheder er der en mindreindtægt på -4,8 mio. kr. i 2019. Det anbefales at mindreindtægten ikke overføres til 2020, men finansieres af kassen.
2.    Miljø-, Plan-, og Landdistriktsudvalget
a.    En del af mindreforbruget på 524.000 kr. søges ikke overført – da mindrebruget vedrørende budget afsat særskilt til momsrefusion, som ikke er en del af færgedriften.

3.    Udvalget for Specialiserede Borgerindsatser
a.    Det indstilles, at 500.000 kr. af Forsorgshjemmet Toftens driftsoverskud flyttes til anlæg til finansiering af natherberg – samtidig søges der anlægsbevilling på samme beløb. (bilag 3)
4.    Børne-, og Ungeudvalget
a.    I forbindelse med Budgetopfølgning 4 blev der til ”Vippeordning” på Dagtilbud givet en bevilling på 2,3 mio.kr. - behovet for bevilling udgør 1,7 mio.kr. og for meget bevilling på 0,6 mio. kr. tilbageføres kassen.
b.    FGU
Forberedende Grunduddannelse afløser kommunens udgifter til EGU og produktionsskoler. Udgifter som afregnes med staten omfatter både serviceudgifter (bidrag til staten) og overførelsesudgifter (skoleydelse).
Udvalget har ingen direkte indflydelse på udgifterne, og derfor indstiller Børne og Ungeudvalget, at serviceudgifter under politikområde 8.3 Forberedende Grunduddannelse fritages for overførselsadgang, således at hele politikområdet er undtaget for overførselsadgang. Samtidig indstiller udvalget, at udsving i budgettet reguleres via kassen efter samme principper som for privat- og efterskoler.   
Budgetreserve
Der er i budget 2020 afsat 36 mio.kr. til nedbringelse af serviceudgifterne i forbindelse med overførsel fra 2019 til 2020. Der er overføres serviceudgifter for 140,1 mio.kr. til 2020 – budgetreserven kan anvendes til at nedsætte overskridelsen af servicerammen på 140,1 mio.kr. til 104,1 mio.kr.
Retligt grundlag
Kommunalbestyrelsen skal jf. styrelseslovens § 42 stk. 7 fastsætte og beskrive regler for, hvordan kommunens kasse- og regnskabsvæsen skal indrettes.
Reglerne for overførselsadgang af drift og anlæg fremgår af ”Regler for Økonomistyring og Ledelsestilsyn for Slagelse Kommune” afsnit 1.3
Handlemuligheder
Økonomiudvalg og Byråd kan beslutte at følge indstillingerne fra fagudvalgene eller at ændre i de beløb, der skal overføres vedr. drift og anlæg.
Vurdering
Stab for Økonomi og Digitalisering anbefaler, at der sker overførsel som indstillet af fagudvalgene.
I og med at mange kommuner oplever et stort udgiftspres og den samlede serviceramme stort set er udnyttet 100 % er risikoen for både individuel og kollektiv sanktion stor. Der kan derfor blive behov for en koordineret styring af anvendelse af overførte serviceudgifter.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Overførsler ud fra hovedreglen i kommunens regler for økonomistyring samt de indstillede afvigelse fra fagudvalgene fremgår af indstillingerne til Økonomiudvalget nedenfor. Det følgende skema viser oversigtligt bevillinger i overensstemmelse hermed, idet der henvises til nummerering i ovenstående afsnit
I hele 1.000 kr.
Politikområde
2020
2021
2022
2023
Bevillingsønske
 
 
 
 
 
Drift - Hovedregel
Jf. bilag 1
136.516
301
 
 
Anlæg –Hovedregel
Jf. bilag 2.
73.373
 
 
 
Budgetreserve 
1.3 ØU (serviceudg.)
1.4 ØU (finansiering)
-36.000
36.000
 
 
 
Pkt. 1.a
1.2 ØU
4.777
 
 
 
Pkt. 2.a
3.1 MPL
-524
 
 
 
Pkt. 3.a
4.1 USB
Drift 
Anlæg
 
-500
500
 
 
 
Pkt. 4.a
8.2
-644
 
 
 
Finansiering
 
 
 
 
 
Kassen
 
-213.498
-301
 
 
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger
Indstilling
Økonomichefen indstiller,
1.    at der overføres mer-/mindreforbrug for drift og anlæg jf. bilag 1+2 – i alt 210,2 mio.kr.
2.    at Budgetreserve på 36 mio.kr. nulstilles – således at de samlede serviceudgifter nedbringes med 36 mio.kr. 
3.    at Økonomiudvalgets mindreindtægt på 4,777 mio.kr. vedr. administrationsbidrag på de taksfinansierede virksomheder ikke overføres
4.    at mindreforbrug på Miljø-, Plan og Landdistriktsudvalget på 524.000 kr. vedr. Færger ikke overføres. 
5.    at mindreforbrug på Forsorgshjemmet Toften på 500.000 kr. konverteres til anlæg og etablering af Natherberg, og der samtidig gives en anlægsbevilling på 500.000 kr. til projekt
6.    at for meget modtaget bevilling på Børn- og Ungeudvalget til ”Vippeordning” på Dagtilbud på 644.000 kr. ikke overføres 
7.    at  samlet overførsel af mer-/mindreforbrug på 213,5 mio.kr. i 2020 og 0,3 mio.kr. i 2021 finansieres af kassen.
8.    at serviceudgifter som relatere sig til Forberedende Grunduddannelse ikke omfattes af overførselsadgang
9.    at udsving i budgetforudsætninger under politikområder 8.3 Forberedende Grunduddannelse reguleres via kassen.     
Beslutning i Økonomiudvalget den 16. marts 2020:
Fraværende: 
At 1 til 9 - Anbefales til Byrådets godkendelse.
Økonomiudvalget ønskede nærmere beskrivelse af konsekvenserne af de enkelte overførsler.

4. Budgetproces for 2021-2024 (B)

4.     Budgetproces for 2021-2024 (B)

Sagsnr.: 330-2020-2138                   Dok.nr.: 330-2020-92670            Åbent
Kompetence: Byrådet
Beslutningstema
Byrådet skal beslutte budgetprocessen for Budget 2021-2024.
Baggrund
Økonomiudvalget drøftede den 17. februar 2020 de overordnede principper og rammer for budgetprocessen til Budget 2021-2024.
Budgettet i Slagelse Kommune fastlægges traditionelt gennem en proces, der kan beskrives med følgende 4 faser:
1. kvartal. Økonomiudvalget og Byrådet fastlægger principper, rammer og proces bl.a. på baggrund af status vedr. Økonomisk Politik
2. kvartal. Der udarbejdes budgetoplæg og afholdes dialogmøder, som danner grundlag for Byrådets kommende budgetforhandlinger
3. kvartal. Byrådet forhandler en endelig budgetaftale på plads
4. kvartal. Fagudvalgene og administration udmønter budgetaftalen, således at grundlaget i det enkelte fagudvalg er på plads inden budgetårets start.
Den politiske del af budgetprocessen tilstræbes tilrettelagt, så alle medlemmer af Byrådet har mulighed for at deltage aktivt i budgetudarbejdelsen samt at der inden sommerferien kan foreligge et første budgetoplæg. Budgetprocessen foreslås bygget op om følgende hovedelementer:
·       Januar-marts –Fagudvalgene drøfter udmøntning af Budgetaftalen for 2020 på eget område, herunder konsekvenser for 2021-2024.

·       12. marts - gennemføres et temamøde for Byrådets medlemmer med fokus på de samlede rammer for fagudvalgene. Drøftelser på temamødet skal danne grundlag for henholdsvis dialogmøder i fagudvalgene og de videre drøftelser frem mod budgetseminarerne.
·       April-juni – Fagudvalgene indgår i dialog med borgerne, MED-udvalg m.fl. om opgaverne på udvalgets område. Formålet er at drøfte nye input og ideer, som kan være med til at sikre den bedst mulige anvendelse af udvalgets resurser.

·       April –juni – Fagudvalgene drøfter resultatet af dialogmøderne, samt prioritering af nye anlægsprojekter, og justeringer af allerede afsatte anlægsrammer.

o    Til brug for de politiske prioriteringer og dialogmøder inden for udvalgets ramme udarbejder administrationen
§  oplæg til kommende anlægsprojekter og justeringer af eksisterende anlægsramme
§  oplæg om bedst mulig anvendelse af områdets samlede rammer, særlige fokusområder og udfordringer
§  Beregnede effekter af befolkningsprognose, tidligere fastlagte budgetmodeller samt PL-regulering indgår i materialet
   
·       Juni - Fagudvalgene drøfter og prioriterer nye og eksisterende anlægsprojekter, samt prioriteringsmuligheder med et tværgående perspektiv, som skal indgå i budgetprocessen.

·       18. juni - temamøde for Byrådets medlemmer med orientering om den aktuelle økonomi, bl.a. på baggrund af en evt. ny udligningsreform, Økonomiaftale mellem KL og Regeringen og forventet indtægtsprognose.
·       August - Økonomiudvalget behandler det tekniske budgetgrundlag, herunder endeligt forslag til indtægtsprognose.
·       21. august –Byrådet afholder budgetdag

·       4. og 5. september – Byrådet afholder budgetseminar 

·       September - Økonomiudvalget fremsender i sit møde den 7. september budgetforslag til Byrådets 1. behandling af budgettet den 14. september.
o    1. Høringsrunde - budgetforslag imellem 1. og 2. behandling (9.-23. september)
o    Ændringsforslag indstilles af Økonomiudvalget den 28. september til Byrådets 2. behandling af budgettet den 5. oktober
o    2. høringsrunde – omkring eventuelle ændringsforslag (tirsdag d. 29.september)

·       Oktober – Byrådets 2.behandling af budget
    
·       November -december – budgetaftalen udmøntes i fagudvalg med virkning fra 1. januar 2021.
Forslaget til den politiske proces er ligeledes skitseret i bilag 1.
Administrativ proces
Frem til sommerferien udarbejdes et teknisk budgetoplæg, som indeholder et basisbudget med fremskrivning til 2021-prisniveau, demografiregulering, foreløbig indtægtsprognose samt opdatering med evt. besluttede tillægsbevillinger for 2021-2024. Endvidere fremlægges seneste skøn for overførselsudgifter samt lov- og cirkulæreprogram.
Økonomiudvalget godkender i forbindelse med budgetprocessen de præmisser, der skal lægges til grund for det tekniske oplæg.
På anlæg udarbejder administrationen oplæg til nye anlægsprojekter og justeringer af eksisterende anlægsrammer. Anlægsprojekter som fagudvalgene ønsker fremsendt til drøftelse på budgetseminaret kvalificeres yderligere med hensyn til tid, økonomi og indhold frem mod budgetseminaret.            
Retligt grundlag
Den kommunale Styrelseslov samt Bekendtgørelse om kommunernes budgetlægning, regnskab m.v. fastlægger det retlige grundlag for budgetlægningen. Økonomiudvalget skal senest den 15. september 2020 udarbejde budgetforslag til Byrådet.
Handlemuligheder
Byrådet kan beslutte indhold og proces for budgetlægningen.
Vurdering
Forslaget til budgetproces er udarbejdet med udgangspunkt i økonomiudvalgets og HovedMED bemærkninger til budgetprocessen for 2020-2023, samt Økonomiudvalgets første drøftelser af processen.
Det skal bemærkes, at resultatet af forhandlingerne om en ny udligningsreform har betydning for budgetudgangspunktet og budgetubalancen. Det kan derfor blive nødvendigt undervejs at justere i budgetprocessen.

Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Ingen bemærkninger
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger
Indstilling
Økonomichefen indstiller,
1.    at Byrådet godkender budgetproces for Budget 2021-24
Beslutning i Økonomiudvalget den 16. marts 2020:
Fraværende: 
At 1 - Anbefales til Byrådets godkendelse.
Økonomiudvalget er opmærksom på, at der kan være dele af processen, som bliver påvirket af situationen vedrørende Covid19. Der følges op på næste økonomiudvalgs- og byrådsmøde.

5. Lånoptagelse for 2020 (B)

5.     Lånoptagelse for 2020 (B)

Sagsnr.: 330-2020-13027                 Dok.nr.: 330-2020-84763            Åbent
Kompetence: Byrådet
Beslutningstema
Økonomiudvalget skal indstille overfor Byrådet lånoptagelse for 2020 omfattende låneramme 2019 og lånedispensationer for 2019 og 2020, samt drøfte videre proces for sale & lease back af skolerne i Skælskør. Byrådet skal godkende lånoptagelse for 2020.
Baggrund
Lånerammen for 2019 er budgetteret med 135,7 mio. og kan i forbindelse med regnskabet for 2019 opgøres til 128,8 mio. kr. Restlånerammen kan herefter opgøres således (mio.kr.);
Samlet låneramme for 2019 incl. lånedispensationer
128,810
Hjemtaget lån i 2019 (likviditets lånedispensation og budgetteret automatisk låneadgang)
-74,700
Restlåneramme for 2019
54,410
Restlånerammen kan udnyttes til optagelse af nyt lån, eller frigivelse af deponerede midler. Beslutningen skal være truffet inden udgangen af marts og effektueret inden udgangen af april. Af de 54,4 mio. kr. indgår I-lån med 9,3 mio. kr. I-lån er en afledt konsekvens af Boligpakken, hvor der er indført en midlertidig indefrysningsordning for alle boligejere, hvor stigningen i grundskylden er mere end 200 kr. pr. år. Lånet er ikke frivilligt, men til gengæld rente og afdragsfrit til 2021. Det forventes dog, at ordningen bliver forlænget til 2024, da der politisk er enighed om, at boligpakken udsættes til 2024.
For budget 2020 er i alt budgetlagt med lånoptagelse for 87,8 mio. kr., der kan specificeres således:
Den budgetterede lånoptagelse for 2020 udgør (mio. kr.):
Lånedispensation til styrkelse af likviditeten. Lånet skal optages i kalenderår 2020 og har en reduceret løbetid på 10 år, hvor det almindeligvis er 25 år.
60,000
Lånedispensation fra puljen målrettet kommuner med behov for strukturelle investeringer på de borgernære områder – og udnyttelse af den fulde lånedispensation kræver anlægsudgifter 42,439 mio. kr., ellers nedsættes lånebeløbet forholdsmæssigt. Lånemuligheden omfatter anlægsudgifter på områderne undervisning og kultur, Sundhedsområdet og sociale opgaver og beskæftigelse (konto 3, 4, 5 og 0.25.18 og 6.45.53)
13,000
Automatisk låneadgang jf. lånebekendtgørelsen
14,800
Låneramme 2020 i alt
87,800
Retligt grundlag
Bekendtgørelse om kommunernes låntagning og meddelelse af garantier m.v.
Låneramme: § 1
En kommunes samlede låntagning må i det enkelte regnskabsår må ikke overstige kommunens adgang til at optage lån i henhold til § 2.
Nedbringelse af deponering:
§6 stk. 3 – andet punktum. Såfremt kommunen i årene, efter deponeringen er foretaget, har ledig låneramme, kan kommunen nedbringe det deponerede beløb med et beløb svarende til den ledige låneramme.
I-lån:
Lov om ændring af lov om lån til betaling af ejendomsskatter, ejendomsvurderingsloven og forskellige andre love af 17. april 2018.
Handlemuligheder
Byrådet kan vælge mellem følgende muligheder:
1.    At optage lån for den samlede låneramme for 2020 + restlåneramme for 2019, i alt 142,21 mio. kr.
2.    At udskyde lånoptagelse af lånedispensationen på det borgernære område på 13 mio. og den automatiske låneadgang med 14,8 mio. kr. indtil det endelige forbrug på anlægsrammen er kendt og kun hjemtage lån vedrørende styrkelse af likviditeten med 60 mio. kr. og restlåneramme for 2019 med 54,41 mio. kr. – eller i alt 114,41 mio. kr.
3.    At restlånerammen for 2019 anvendes til nedbringelse af deponerede midler og der alene hjemtages lån for 60 mio. kr.
Mulighederne er ikke udtømmende.
Vurdering
Ad 1 Den endelige låneramme kan først opgøres når regnskabet er gjort op og vi risikere, at få taget for store lån hjem ved at tage dem hjem forlods. Denne mulighed anbefales ikke af den eksterne revision og afledte konsekvenser ved for meget hjemtaget lån kan være kurstab ved nedbringelse af lånet.
Ad 2 Stab for Økonomi og digitalisering anbefaler denne mulighed. Det anbefales herudover, at 9,288 mio. kr., der vedrører I-lån optages i et selvstændig lån med kortere løbetid og afdragsfrihed, da det forudsættes, at Staten overtager gælden på I-lån i 2021 (2024). Det resterende lån på 105,13 mio. kr. optages med maksimal løbetid (vægtet løbetid).
Ad 3 Slagelse Kommune har pr. 31/12 2019 en samlet deponeringsforpligtigelse på 100,9 mio. kr., der vedrører sale & lease back af skolerne i Skælskør med 53,8 mio. kr. og salg af gadelys med 39,6 mio. kr., overskud vedrørende Solceller med 0,5 mio. kr. og kommunale garantistillelser med 7,0 mio. kr. Såfremt restlånerammen for 2019 anvendes til frigivelse af deponerede midler vil det betyde, at forrentningen af deponerede midler reduceres.
Alle lån forudsættes optaget i Kommunekredit med maksimal løbetid.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Ingen bemærkninger
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen
Indstilling
Økonomichefen anbefaler.
1.    at Økonomiudvalget drøfter lånemulighederne og indstiller en af muligheder til Byrådet
2.    at Økonomiudvalget drøfter den videre proces om sale & lease back af skolerne i Skælskør
Beslutning i Økonomiudvalget den 16. marts 2020:
Fraværende: 
At 1 - Økonomiudvalget anbefaler handlemulighed 2, at udskyde lånoptagelse af lånedispensationen på det borgernære område på 13 mio., og den automatiske låneadgang med 14,8 mio., kr. indtil det endelige forbrug på anlægsrammen er kendt, og kun hjemtage lån vedrørende styrkelse af likviditeten med 60 mio. kr. og restlåneramme for 2019 med 54,41 mio. kr. - i alt 114,41 mio. kr.
9,288 mio. kr., der vedrører I-lån optages i et selvstændigt lån med kortere løbetid og afdragsfrihed.
Det resterende lån på 105,13 mio. kr. optages med en maksimal løbetid (vægtet løbetid).
At 2 - Drøftet. Der udarbejdes en oversigt til Økonomiudvalget vedrørende Skælskørskolerne.

6. Godkendelse af kvalitetsrapport 2018-19 på skoleområdet (B)

6.     Godkendelse af kvalitetsrapport 2018-19 på skoleområdet (B)

Sagsnr.: 330-2019-60499                 Dok.nr.: 330-2020-51816            Åbent
Kompetence: Byrådet
Beslutningstema
Baggrund
Kvalitetsrapporten er et kommunalt værktøj til mål- og resultatstyring. Rapporten skal understøtte en systematisk evaluering og opfølgning på kommunalt niveau og fungere som grundlag for lokal dialog og kvalitetsudvikling. Desuden indgår kvalitetsrapporten i Børne- og Undervisningsministeriets kvalitetstilsyn med folkeskolen.
Kvalitetsrapporten skal udarbejdes hvert andet år med vedtagelse i Byrådet senest 31. marts i lige kalenderår.
Den overordnede ramme og tidsplan for udarbejdelsen af kvalitetsrapporten blev godkendt af Børne- og Ungeudvalget den 2. september 2019 (sag nr. 267).
Af folkeskoleloven fremgår det, at skolebestyrelserne skal høres, inden kvalitetsrapporten behandles af Byrådet. Kvalitetsrapporten har været i høring i perioden 13. januar - 14. februar 2020 i skolebestyrelser, Slagelse Kommunale Elevråd (SKE), Slagelse Lærerkreds og BUPL.  
Resultater af de nationale test skal indgå i den samlede vurdering af skolerne. Da resultaterne er fortrolige, fremgår de af en særskilt lukket sag til Børne- og Ungeudvalget og Byrådet.
Giver resultater i kvalitetsrapporten anledning til særlig opmærksomhed på kommune- eller skoleniveau, kan det blive et tema på skoleledernes temadage eller ved læringssamtaler mellem Center for Børn og Unge og skoleledelse. Desuden målrettes bl.a. kompetenceudvikling herefter.
Som bilag til sagen er vedlagt kvalitetsrapport 2018/19, en opsamling på høringssvar, samt alle høringssvar.
Det viser kvalitetsrapporten
Skolerne i Slagelse Kommune arbejder hver dag ihærdigt og målrettet på at styrke elevernes læring og trivsel. På alle parametre ligger Slagelse Kommune fortsat under landsgennemsnittet, men differencen er på flere områder blevet reduceret.
Der er generelt en positiv udvikling i karaktergennemsnittet ved afgangseksamen og resultaterne af de nationale test. Samtidig undervises flere elever af lærere med undervisningskompetence fagene.
Der er en stagnering eller negativ udvikling i forhold til parametrene på trivsel, herunder en negativ udvikling i andel af børn, der har oplevet mobning. Der er fortsat et højt elevfravær.
En af de helt store udfordringer i Slagelse Kommune, men også i resten af landet er, at få flere unge til at gennemføre en ungdomsuddannelse.
Høring
Administrationen har modtaget høringssvar fra 8 skolebestyrelser samt fra Slagelse Kommunale Elevråd og Slagelse Lærerkreds.
Alle skolebestyrelser har forholdt sig til skolelederens helhedsvurdering og/eller udtalt sig om resultater, indsatser og fokusområder på egen skole.
Slagelse Lærerkreds og nogle af skolebestyrelserne har også forholdt sig til de samlede kommunale resultater, de økonomiske rammebetingelser og/eller generelt vedr. kvalitetsrapportens form.
Retligt grundlag
Handlemuligheder
Børne- og Ungeudvalget skal drøfte kvalitetsrapporten og kan anbefale Byrådet at godkende den.
Da kvalitetsrapporten er bagudrettet, kan udvalget vælge tillige at drøfte den fremadrettede udvikling, ift. om rapporten giver anledning til spørgsmål og ønsker til fremtidens skolevæsen i Slagelse Kommune, herunder om noget skal undersøges nærmere.
Vurdering
Administrationen vurderer, at kvalitetsrapporten understøtter en systematisk evaluering og opfølgning på de nationale mål på folkeskoleområdet. Dermed kan rapporten danne grundlag for den videre dialog og kvalitetsudvikling af skolerne i Slagelse Kommune, bl.a. i forbindelse med implementering af ny Børne- og Ungepolitik.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Kommunaldirektøren indstiller,
1.    at Børne- og Ungeudvalget anbefaler Byrådet at godkende kvalitetsrapporten 2018/19.
Beslutning i Børne- og Ungeudvalget den 2. marts 2020:
Fraværende:  Søren Lund Hansen (O)
Anbefales til Byrådets godkendelse.
Udvalget orienteres om de formelle minimumskrav til kvalitetsrapporten.
Udvalget ønsker en fremtidig drøftelse af kvalitetsrapportens form og indhold. Administrationen udarbejder forslag til en mere udviklingsorienteret kvalitetsrapport med udvalgte nedslagspunkter.

7. Tidsubegrænset udvidelse af Ungdomsskolens målgruppe (B)

7.     Tidsubegrænset udvidelse af Ungdomsskolens målgruppe (B)

Sagsnr.: 330-2020-13787                 Dok.nr.: 330-2020-91832            Åbent
Kompetence: Byrådet
Beslutningstema
Børne- og Ungeudvalget skal anbefale Byrådet at videreføre beslutningen af 27.5.19 om at udvide Ungdomsskolens målgruppe til at omfatte borgere op til 25 år, således at det fremover er tidsubegrænset.
Baggrund
CSU-Slagelse har siden 2010 haft en særligt tilrettelagt 9.-10. klasse, hvor unge med udfordringer som eksempelvis autisme, angst, generelle indlæringsvanskeligheder mm. har kunnet gennemføre en 9.-10. klasse og for langt størsteparten af dem med afsluttende eksamen. En uddybende beskrivelse fremgår af bilag 1. Der har været en aftale med VUC om dette via AVU-lovgivningen, men da ansvaret unge fra 18-25 år fra 2019 overgik til FVU-lovgivningen, kunne denne aftale ikke videreføres.
Børne- og Ungeudvalget besluttede på sit møde den 6.5.19 at indstille til Byrådet at udvide Ungdomsskolens målgruppe til at omfatte borgere på op til 25 år for ovennævnte målgruppe. Byrådet godkendte indstillingen den 27.5.19, men begrænset til juni 2020, hvor CSU’s aftale med Jobcentret udløber. Imidlertid har Jobcentret ytret ønske om – i samarbejde med Center for Børn og Unge - at videreføre aftalen.
Jobcentret har i 2019/20 oplevet, at en del af den gruppe, der tidligere er blevet visiteret til CSU’s 9.-10. klasse godt kunne overgå til FGU, men at der fortsat er en gruppe, der har behov for den særligt tilrettelagte undervisning. Dette bliver nu opfyldt i den særlige 9.-10. klasse på CSU, og alternativet ville være visitation til et treårigt STU-forløb. Dette er ikke ønskeligt, da de fleste af de unge i den særligt tilrettelagte 9.-10. klasse afslutter med en eksamen og dermed får mulighed for at gå videre i det ordinære uddannelsessystem (se bilag 1).
Samtidig har det vist sig, at der i Center for Børn og Unge er en mindre gruppe unge med særlige behov, der ikke har taget folkeskolens afgangsprøve, men vurderes at have evnerne til det. Der er derfor indgået en aftale mellem Jobcentret og Børn og Unge om at dele pladserne i CSU’s særligt tilrettelagte 9.-10. klasse. Afregningen for dette foregår mellem Jobcentret/Børn og Unge og CSU-Slagelse, der derefter betaler Ungdomsskolen for supervision og censorbistand ved eksamen.
Retligt grundlag
Ungdomsskoleloven.
Handlemuligheder
Børne- og Ungeudvalget og Byrådet kan beslutte at udvide Ungdomsskolens målgruppe (jf. bilag 2, Ungdomsskoleplan) til at omfatte borgere på op til 25 år, jf. Ungdomsskoleloven §2 stk. 2, og at der indgås en aftale mellem CSU-Slagelse og UngSlagelse/Ungdomsskolen om drift af en særlig tilrettelagt 9.-10. klasse.
Børne- og Ungeudvalget kan beslutte ikke at anbefale over for Byrådet at udvide Ungdomsskolens målgruppe og dermed ikke skabe mulighed for, at der kan indgås en driftsaftale. Det vil betyde, at de unge i den beskrevne målgruppe, jf. bilag 1, vil skulle rummes i FGU’en.
Vurdering
Det er administrationens vurdering, at det pt. vil give de bedste muligheder for de unge i omtalte målgruppe at kunne gå i en særlig tilrettelagt 9.-10. klasse som beskrevet i bilag 1. Derved skabes de bedste muligheder for, at de unge får en fremtid i det ordinære uddannelsessystem.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Ingen bemærkninger.
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Afdelingen for Børn og Familie indstiller,
1.    at Børne- og Ungeudvalget anbefaler Byrådet at udvide Ungdomsskolens målgruppe til at omfatte borgere på op til 25 år jf. Ungdomsskoleloven §2 stk. 2.
2.    at det alene omfatter den nævnte målgruppe (jf. bilag 1) så der ikke åbnes op for alle borgere mellem 18 og 25 år.
3.    at der indgås en driftsaftale mellem CSU-Slagelse og UngSlagelse/Ungdomsskolen om drift af særlig tilrettelagt 9.-10. klasse.
Beslutning i Børne- og Ungeudvalget den 2. marts 2020:
Fraværende:  Søren Lund Hansen (O)
At 1 - Anbefales til Byrådets godkendelse.
At 2 - Godkendt.
At 3 - Godkendt.

8. Status for egnsteater (B)

8.     Status for egnsteater (B)

Sagsnr.: 330-2018-39693                 Dok.nr.: 330-2020-111774          Åbent
Kompetence: Kultur- og Fritidsudvalget
Beslutningstema
Kultur- og Fritidsudvalget skal drøfte samarbejde med Holbæk Kommune omkring egnsteater.
Baggrund
Efter dialog med Holbæk Kommune drøftede Kultur- og Fritidsudvalget på udvalgsmødet d. 3. marts samarbejdet mellem de to kommuner omkring egnsteater. Kultur- og Fritidsudvalget besluttede de ønskede en videre drøftelse på dette udvalgsmøde.
Retligt grundlag
Lov om scenekunst - LBK 30 af 14/01/2014
Handlemuligheder
Kultur- og Fritidsudvalget kan drøfte mulighederne for samarbejde med Holbæk Kommune om egnsteater.
Vurdering
Kulturafdelingen vurderer at der er potentiale for samarbejde med Holbæk Kommune, og i fremtiden potentielt flere kommuner, omkring udvikling af et egnsteater, der på et tidspunkt vil have mulighed for, at blive udpeget som §5 teater, som er et regionalt teater og kraftcenter. Dette vil dog forudsætte et stærkt engagement, herunder økonomisk, fra samtlige involverede kommuner.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Kultur- og Fritidsudvalget besluttede på udvalgsmødet 14. januar at afsætte et nettobeløb på 1.000.000 kr. årligt i tilskud til en egnsteater-aftale for 2021-2024.
Holbæk Kommune giver et årligt tilskud til Holbæk Egnsteater på ca. 7.000.000 kr.
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Administrationen indstiller,
1.    at Kultur- og Fritidsudvalget beslutter vilkårene, herunder økonomisk ramme, for samarbejde med Holbæk Kommune om egnsteater.
Beslutning i Kultur- og Fritidsudvalget den 10. marts 2020:
Fraværende: 
At 1: A kunne ikke tilslutte sig at bevilge yderligere tilskud til egnsteater, men ser muligheder for, at der kan opbygges et teatersamarbejde sammen med Holbæk Kommune, herunder at søge tilskud til opstartsprojekter og andre aktivitetsmuligheder.
A fandt ikke, at Kultur- og Fritidsudvalgets budget kan bære yderligere 2 mio. kr. i tilskud til egnsteater.
V og B løftede sagen til Byrådet jfr. Standsningsretten. Ønsket er, at der fælles tages ansvar for, at der findes en finansieringsløsning.

9. Garanti for Korsør Lystbådehavn A.m.b.a. (B)

9.     Garanti  for Korsør Lystbådehavn A.m.b.a. (B)

Sagsnr.: 330-2016-67699                 Dok.nr.: 330-2020-104025          Åbent
Kompetence: Byrådet
Beslutningstema
Økonomiudvalget skal indstille overfor Byrådet, om Slagelse kommune vil stille garanti for 6 mio. kr. for Korsør Lystbådehavn A.m.b.a.
Baggrund
Korsør Lystbådehavn A.m.b.a. har tidligere søgt kommunegaranti for i alt 4 mio. kr. til gennemførelse af en samlet investeringsplan for havnen. Bevillingerne er givet af tre gange jf. Byrådets beslutninger den 31. oktober 2016 samt den 29. maj og 30. oktober 2017.
Efterfølgende har det vist sig, at broerne i foruroligende fart nedbrydes af pæleorm. Det gælder både 2 broer der netop er renoveret, og fire andre broer der står for tur. Bestyrelsen for lystbådehavnen har derfor besluttet at udskifte til betonflydebroer, som er mindre sårbare for pæleorm, og som desuden har en række andre fordele i forhold til højtvands-situationer og en sikker fremføring af elforsyning.
Anlæg af betonflydebroer er imidlertid væsentlig dyrere end forudsat i den oprindelige strategiplan for havnen. I alt arbejder Lystbådehavnen nu med et budget på 8 mio. kr., hvoraf 6. mio. kr. søges dækket med et kommunegaranteret lån.
Lystbådehavnen har på en ekstraordinær generalforsamling i februar 2020 besluttet, at forhøje havneafgiften for de fastliggende både med 15 % for at styrke havnens økonomi i forbindelse med optagelse af yderligere langfristet gæld.
Retligt grundlag
Bekendtgørelse om kommunernes låntagning og meddelelse af garantier m.v. § 2 stk. 1 nr. 18. Hvilket betyder, at der for anlægsarbejder i havne, herunder lystbådehavne, er automatisk låneadgang, der ikke udløser en deponeringsforpligtigelse.
Handlemuligheder
Der er følgende handlemuligheder:
1. At Slagelse kommune stiller garanti på 6 mio. kr.
2. At Slagelse kommune giver afslag på garantistillelse på 6 mio.
Vurdering
Ad 1:
Der kan stilles garanti uden deponeringsforpligtigelse til det anførte projekt.
Lystbådehavnens regnskab ser fornuftigt ud og havnen er i positiv økonomisk udvikling.
På den baggrund anbefales det at der optages lån i Kommunekredit, eller hvor det er billigst, på følgende vilkår:
• Lånet skal være fastforrentet
• Lånet har en maksimal løbetid på 25 år
• Lånet optages som annuitets- eller serielån uden afdragsfrihed
• At lystbådehavnen forpligter sig til at holde Slagelse Kommune orienteret, hvis havnens økonomiske grundlag ændrer sig, og at de skal fremsende godkendte regnskaber på forespørgsel.
• At foreningen sender anlægsregnskab når betonflydebroerne er installeret. Lånet må alene anvendes til det søgte formål og et eventuelt overskydende beløb skal anvendes til nedbringelse af lånet.
Ad 2:
Økonomiudvalget kan vælge at anbefale et afslag på ansøgningen.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Garantistillelse for anlægsopgaver i havne er uden økonomiske konsekvenser for Slagelse Kommune. Kommunen påtager sig dog en risiko, hvis lånet misligholdes. Det vurderes at risikoen vil være middel til stor. Foreningens økonomi ser fornuftig ud på nuværende tidspunkt med stabile overskud og en positiv udvikling, men hvordan økonomien og med-lemsinteressen ser ud om 15 år, er umuligt at sige noget om. Klubben burde dog blive mere attraktiv for nye medlemmer, andelshavere og brugere, når de påtænkte investeringer er gennemført.
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger
Indstilling
Kommunaldirektøren indstiller,
1.    at Byrådet anbefales at stille kommunal garanti på 6 mio. kr. til Korsør Lystbådehavn A.m.b.a. på de nævnte vilkår
Beslutning i Økonomiudvalget den 16. marts 2020:
Fraværende: 
Lis Tribler (A) deltog ikke i dette punkt på grund af inhabilitet.
At 1 - Oversendes til Byrådets behandling og godkendelse.
Til sagen vedhæftes vedtægter, seneste regnskab og pæleundersøgelsen fra konsulentfirma, til brug for Byrådets behandling.
Der ønskes en fornyet vurdering fra bestyrelsen i lystbådehavnen i lyset af COVID-19-situationen.

10. Slagelse Boligselskab godkendelse af skema A og B for Kløverhuset i Slagelse (B)

10.   Slagelse Boligselskab godkendelse af skema A og B for Kløverhuset i Slagelse (B)

Sagsnr.: 330-2019-61233                 Dok.nr.: 330-2020-107181          Åbent
Kompetence: Byrådet
Beslutningstema
Baggrund
Byrådet gav den 16. september 2019 et forhåndstilsagn til Slagelse Boligselskab på gennemførsel af projekt Kløverhuset. Kløverhuset er en ejendom opført i 8 etager, der omfatter 36 nye ungdomsboliger i de nederste etager og Slagelse Boligselskabs nye administration i de øverste etager. Det er planen, at den ene ungdomsbolig midlertidigt skal udlejes til en fælles Økonomirådgivning for lejerne i kommunens boligselskaber. En rådgivning der skal medføre færre huslejerestancer, undgå udsættelser af egen bolig og en generel genopretning af lejernes økonomi.
Slagelse Boligselskab ansøger om godkendelse af skema A og B, samt optagelse af lån i forbindelse med opførelse af ny administration. Projektet har ændret sig fra forhåndstilsagnet blev givet med udvidelse af antallet af ungdomsboliger fra 33 til 36 og anskaffelsessummen fra 39,5 mio. kr. til 45 mio. kr. for ungdomsboligerne. Udvidelsen er sket på bekostning af oprindeligt planlagt fælleslokale/udstillingslokale i stueetagen.
Boligselskabet har indsendt både skema A og skema B (de er enslydende) til kommunens godkendelse samtidig. At skemaerne, skal godkendes på samme tid betyder, at arbejdet allerede har været i udbud ved indbudt licitation og Niels Lien ApS har vundet opgaven med opførsel af Kløverhuset og aftale med entreprenør kan underskrives i umiddelbar forlængelse af Byrådets godkendelse.
Ungdomsboligerne
Projektet indeholder 35 stk. 2 rums ungdomsboliger med et gennemsnit på brutto 48,7 m2 og 1 stk. 2 rums bolig på 37,9 m2 (udlejes til Økonomirådgivningen) incl. 60 m2 fælleslokale som en ”vaskecafe” i underetagen.
Husleje:
Huslejen forventes at blive kr. 4.250 pr. måned uanset størrelse, men den lille bolig opkræves der ikke ungdomsboligbidrag på – m2 prisen pr. år udgør 1.048 kr.
Projektets økonomi:
Den samlede anskaffelsessum for både skema A og B er kalkuleret til 45.023.616 kr., hvilket svarer til 25.840 kr./m2, hvilket er maksimumsbeløbet der må bygges for i forhold til statens udmeldte satser incl. energitillæg.
Støttet lån/Realkreditlån
39,621 mio. kr.
 
 
 
 
Kommunal grundkapitallån (10%)
4,502 mio. kr.
 
 
 
 
Beboerindskud
0,900 mio. kr.
 
 
 
 
Anskaffelsessummen finansieres med et 30 årigt realkreditlån – der kræver kommunal garanti.
Ungdomsboligbidrag
Slagelse kommune forpligter på Statens vegne, at der ydes et årligt ungdomsboligbidrag, såfremt boligerne bebos af unge under uddannelse eller andre unge med socialt betinget behov. Kommunen godtgør Staten 20 % af udgifterne til ungdomsboligbidragene. Bidraget udgør 186 kr. pr. m2 i 2020-priser – og antallet af støtteberettigede m2 udgør 1.704,5, hvormed det samlede ungdomsboligbidrag udgør 317.037 kr., hvoraf kommunens andel udgør 63.408 kr. pr. år.
Grund
Grunden har været ejet af Slagelse Kommune og ligger på hjørnet af Østerbro og Jernbanegade i Slagelse. Grunden har været i udbud og Slagelse Boligselskab vandt udbuddet med et bud på 4.133.333 kr. + moms eller i alt 5.166.666 kr. Grundsalget er betinget af godkendt skema A og B.
Salget finansierer delvis den kommunale grundkapital med et lille underskud på 0,369 mio. kr.
Administrationen:
Projektet af Kløverhuset omfatter 600 m2 administration + 2 tagterrasser, hvoraf der til den ene vil være offentlig adgang. Projektet indeholder desuden fuld kælder under hele bygningen.
Anskaffelsessum og finansiering af administration:
Anskaffelsessummen udgør 14.500.000 kr. og finansieres på følgende måde:
Realkreditlån
7,380 mio. kr.
 
 
 
 
Delvis provenu fra salg af nuværende administrationsbygning
4,050 mio. kr.
 
 
 
 
Arbejdskapital (egne midler)
3,070 mio. kr.
 
 
 
 
Opførelsen af den nye administration forventes ikke at give øgede driftsudgifter eller påvirke selskabets administrationshonorar grundet øgede indtægter fra ungdomsboligerne i Kløverhuset samt driftsbesparelser i forhold til nuværende administration i Fruegade 3, Slagelse.
Lokalplan:
Lokalplan nr. 1222 er godkendt på Byrådets møde den 27. januar 2020 og offentliggjort på plandata.dk den 3. februar 2020. Afgørelsen kan påklages inden 4 uger og kommet 2 klager ind. Disse har ikke opsættende virkning og boligselskabet bær risikoen, såfremt klageren får medhold og byggeriet er igangsat.
Beboerdemokrati:
Projektet og finansieringen er godkendt af Organisationsbestyrelsen den 12. februar 2020.
Tidshorisont:
Byggestart forventes i august 2020 og forventes færdigt i august 2021. Indflytning i ungdomsboliger forventes at kunne ske pr. 1. september.
Retligt grundlag
Behandling om tilsagn om støtte for opførelse af ungdomsboliger er omfattet af lov om almene boliger og bekendtgørelse om støtte til almene boliger.
Optagelse af lån til finansiering af administration er reguleret af lov om almene boliger § 29.  
Handlemuligheder
Byrådet gav den 16. september 2019 et forhåndstilsagn af projektet, og har dermed forpligtet kommunen til at give et tilsagn/godkendelse af skema A. De forudsætninger, der ligger til grund for forhåndstilsagnet er dog ændret både på antallet af ungdomsboliger og anskaffelsessummen. Ændringen af anskaffelsessummen betyder, at grundkapitalen kun delvis kan finansieres af provenuet fra salget af grunden ca. 0,369 mio. kr. skal finansieres af kassen. Derudover er der en mindre merudgift på 3.700 kr. på antallet af ungdomsboliger til ungdomsboligbidraget.
Der vil herefter være 2 handlemuligheder:
1.    at projektet godkendes i nye version, med de omkostninger de vil medføre, eller
2.    at betingelserne fra forhåndstilsagnet fastholdes – og sagen dermed returneres til boligselskabet til ny overvejelse.   
Optagelse af realkreditlån på 7.380.000 kr. til finansiering af ny administration under forudsætning af, at ydelserne ikke øger selskabets administrationshonorar og dermed påvirker lejernes husleje nævneværdigt. Lånet er uden kommunal garanti. 
Vurdering
Der er et stort ønske om og behov for flere ungdomsboliger i Slagelse by, og det vil projektets gennemførelse bidrage til. Såfremt betingelserne fra forhåndstilsagnet fastholdes og sagen returneres til Boligselskabet kan det enten betyde, at byggeriet bliver forsinket, eller alternativt, at projektet droppes af Boligselskabet.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Grundkapital kr. 369.000 – der ikke kan finansieres via salg af grund.
Ungdomsboligbidrag kr. 317.000 kr. pr. år i 20 år.
I hele 1.000 kr.
Politikområde
2020
2021
2022
2023
Bevillingsønske
 
 
 
 
 
Drift
1.03
 
 
317
317
Anlæg
1.05
-4.133,3
 
 
 
Afledt drift
 
 
 
 
 
Finansiering
1.04
 
4.502,4
 
 
Afsat rådighedsbeløb
 
 
 
 
 
Kassen
1.04
4.133,3
  -4.502,4
-317
-317
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger
Indstilling
Administrationen indstiller,
1.    at projektet vedrørende Kløverhuset godkendes på de anførte betingelser
2.    at skema A og B godkendes med en samlet anskaffelsessum på 45.023.616 kr.
3.    at der på statens vegne meddeles tilsagn om etablering af 36 ungdomsboliger
4.    at huslejen på gennemsnitlig 1.048 kr. pr. m2 pr. år godkendes
5.    at kommunen meddeler garanti på maksimalt 39.620.788 kr. til finansiering af ungdomsboligerne
6.    at lånoptagelse på 7.380.000 kr. til opførelse af ny administration godkendes.
7.    at der afsættes rådighedsbeløb til Slagelse kommunens salg af grund på i alt 4.133.333 kr.
8.    at provenuet fra salg af grund delvis finansierer kommunens grundkapital.
9.    at resterende grundkapital på 369.000 kr. finansiers af kassen i 2021.
Beslutning i Økonomiudvalget den 16. marts 2020:
Fraværende: 
At 1 til 9 - Anbefales til Byrådets godkendelse.
(O) stemte imod, da (O) ikke har stemt for lokalplanen.

11. Anlægsregnskab over 2 mio. kr. - salg af areal til Sportscollege (B)

11.   Anlægsregnskab over 2 mio. kr. - salg af areal til Sportscollege (B)

Sagsnr.: 330-2020-5990                   Dok.nr.: 330-2020-72779            Åbent
Kompetence: Byrådet
Beslutningstema
Stillingtagen til anlægsregnskab vedrørende salg af areal til Sportscollege.
Baggrund
Der skal aflægges afsluttende anlægsregnskab for alle anlægsprojekter.
Salg af grund til Sportscollege (Anlægsnr. 119)
Økonomiudvalget vedtog den 16. marts 2015 at sælge en del af Slagelse Stadion på 3.605 m2 for 6,6 mio. kr. til opførelse af sportscollege. I handlen indgik aftale om at køber skulle tilbageskøde den del af projektet der omfattede omklædnings-, trænings- og klubfaciliteter til Slagelse Kommune.
Arealet blev solgt pr. 1. april 2015.
Indtægtsbevilling............................. 6.600.000 kr.
Indtægter....................................... 6.600.000 kr.
Afholdte udgifter.................................. 45.000 kr.
Merudgifter.......................................... 45.000 kr.
Merudgiften foreslås modregnet i merindtægten for Salg af Fabriksvej 1, Skælskør.
Det samlede anlægsregnskab er specificeret i bilag 1 – anlægsregnskab Sportscollege Slagelse.
Retligt grundlag
Slagelse Kommunes regler for økonomistyring og ledelsestilsyn fastsætter, at anlægsregnskaber over 2 mio. kr. skal fremlægges til godkendelse i Byrådet.
Handlemuligheder
Økonomiudvalget kan vælge at:
1.    Godkende anlægsregnskabet med tilhørende bilag eller anmode om supplerende oplysninger.
2.    Finansiere merudgiften af et andet anlægsprojekt eller af kassen.
Vurdering
Administrationen anbefaler, at anlægsregnskabet godkendes.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Ved aflæggelse af anlægsregnskaber skal et evt. merforbrug finansieres af udvalgets driftsbudget, mens et evt. mindreforbrug tilføres kassen.
På køb og salg af kommunens arealer og ejendomme er der imidlertid ikke afledte driftsbudgetter, og det indstilles derfor, at afvigelsen på 45.000 kr. finansieres af et andet anlægsprojekt.
I hele 1.000 kr.
Politikområde
2020
2021
2022
2023
Bevillingsønske
 
 
 
 
 
Drift
 
 
 
 
 
Anlæg – Salg af grund til Sportscollege (119)
1.5
 45
 
 
 
Afledt drift
 
 
 
 
 
Finansiering
 
 
 
 
 
Anlæg – Salg af Fabriksvej 1 (125)
1.5
-45
 
 
 
Kassen
 
 
 
 
 
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Centerchefen for Kommunale Ejendomme indstiller,
1.    at anlægsregnskabet godkendes,
2.    at merudgiften på 45.000 kr. finansieres af et andet anlægsprojekt.
Beslutning i Økonomiudvalget den 16. marts 2020:
Fraværende: 
At 1 til 2 - Anbefales til Byrådets godkendelse.

12. Halsskovbroen - udskiftning af cylindre - Drift og Teknik - anlægsregnskab (B)

12.   Halsskovbroen - udskiftning af cylindre - Drift og Teknik - anlægsregnskab (B)

Sagsnr.: 330-2019-83326                 Dok.nr.: 330-2020-48473            Åbent
Kompetence: Byrådet.
Beslutningstema
Der aflægges endeligt anlægsregnskab for anlægspuljen ”Renovering af Halsskovbroen”. Der peges på omplacering af de resterende 25.514 kr. til anlægspuljen ”Hovedistandsættelse af broer”.
Baggrund
I anlægsbudgettet for 2018 blev der afsat 3,5 mio. kr. til Renovering af Halsskovbroen.
De hydrauliske cylindre på Halsskovbroen i Korsør blev udskiftet, efter at de gamle havde opbrugt deres levetid. I samme forbindelse blev der udført en række ekstraarbejder som bl.a. omfatter injicering af betonen bag cylindrene, som nemmest udføres når cylindre ikke er til stede.
Udover udskiftningen af cylinderne, er der også udlagt ny kunststofbelægning på klapfagene.
I forbindelse med ovenstående renoveringer var det optimalt at placere en række vedligeholdelsesmæssige og forbedrende opgaver, finansieret via anlægspuljen ”Hovedistandsættelse af broer”. Vedligeholdet omfattede udskiftning af slidte slanger, indbygning af varmelegeme i olietanken og udskiftning af PLC udstyr i manøvretårnet, herunder mulighed for fjernstyring ved fejlfinding.
Anlægsregnskabet ser således ud:
104 Renovering af Halsskovbroen
Anlægsbevilling                                         3.500.000 kr.
Afholdt udgift                                           3.474.486 kr.
Afvigelse (mindreforbrug)                               25.514 kr.
Retligt grundlag
Slagelse Kommunes regler for anlægsstyring.
Handlemuligheder
Det resterende beløb på 25.514 kr. kan omplaceres til:
-      Hovedistandsættelse af broer, til løbende istandsættelser på Halsskovbroen i 2020.
  eller
-      Beløbet føres tilbage i kommunekassen.
Vurdering
Center for Miljø, Plan og Teknik anbefaler, at anlægsregnskabet godkendes.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
I forbindelse med aflæggelses af anlægsregnskaber skal der aflægges regnskab pr. anlægsprojekt, hvor et evt. merforbrug finansieres af udvalgets driftsbudget, mens et evt. mindreforbrug tilføres kassen. Det indstilles, at mindreforbrug på 25.514 kr. omplaceres til Hovedistandsættelse af broer.
I hele 1.000 kr.
Politikområde
2020
2021
2022
2023
Bevillingsønske
 
 
 
 
 
Drift
 
 
 
 
 
Anlæg nr. 104 Renovering Halsskovbroen
6.2 Drift og Teknik
-25
 
 
 
Anlæg nr. 89 Hovedistandsættelse af broer
6.2 Drift og Teknik
25
 
 
 
Finansiering
 
 
 
 
 
Afsat rådighedsbeløb
 
 
 
 
 
Kassen
 
 
 
 
 
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Centerchefen for Miljø, Plan og Teknik indstiller, at det overfor Økonomiudvalget og Byrådet anbefales,
1.    at Anlægsregnskabet godkendes.
2.    at Restbeløb på 25.514 kr. omplaceres til Hovedistandsættelse af broer, til løbende istandsættelser på Halsskovbroen i 2020.
Beslutning i Erhvervs- og Teknikudvalget den 2. marts 2020:
Fraværende: 
At 1 og 2: Anbefales.
Beslutning i Økonomiudvalget den 16. marts 2020:
Fraværende: 
At 1 til 2 - Anbefales til Byrådets godkendelse.

13. Rådighedsbeløb, anlægsbevilling og delanlægsregnskab under 2 mio. kr. - Køb og Salg (B)

13.   Rådighedsbeløb, anlægsbevilling og delanlægsregnskab under 2 mio. kr. - Køb og Salg (B)

Sagsnr.: 330-2020-4470                   Dok.nr.: 330-2020-34398            Åbent
Kompetence: Byrådet
Beslutningstema
Stillingtagen til rådighedsbeløb, anlægsbevilling og delanlægsregnskab vedrørende kontoen for fællesomkostninger ved køb og salg.
Baggrund
Der søges om anlægsbevilling og rådighedsbeløb på indtægter og afholdte udgifter og der aflægges samtidig delanlægsregnskab for perioden 1. januar 2019 – 31. december 2019.
Fællesomkostninger ved køb og salg (Anlægsnr. 57)
Køb og Salg har efter aftale med Stab for Økonomi og Digitalisering, oprettet en budgetenhed til brug for fællesomkostninger ved køb og salg, bl.a. til afholdelse af udgifter i sager som ikke bliver til noget, f.eks. betaling af ejendomsskatter og indtægter vedr. refusionsopgørelser eller hvor en afslutning af sagen kan strække sig i op til 1-2 år.
Indtægter............................................. 2.000 kr.
Afholdte udgifter.................................. 92.000 kr.
Merudgifter.......................................... 90.000 kr.
Merudgiften foreslås finansieret af et andet anlægsprojekt.
Det samlede delanlægsregnskab er specificeret i bilag 1 – delanlægsregnskab – fællesomkostninger køb og salg.
Retligt grundlag
Slagelse Kommunes regler for økonomistyring og ledelsestilsyn fastsætter, at Byrådet skal godkende rådighedsbeløb og anlægsbevilling og dermed delanlægsregnskabet.
Handlemuligheder
Økonomiudvalget kan vælge at:
1.    Godkende rådighedsbeløb, anlægsbevilling og delanlægsregnskabet med tilhørende bilag eller anmode om supplerende oplysninger.
2.    Finansiere merudgiften af et andet anlægsprojekt eller af kassen.
Vurdering
Administrationen anbefaler, at rådighedsbeløb og anlægsbevilling gives og det tilhørende delanlægsregnskab godkendes.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Ved aflæggelse af anlægsregnskaber skal et evt. merforbrug finansieres af udvalgets driftsbudget, mens et evt. mindreforbrug tilføres kassen.
På køb og salg af kommunens arealer og ejendomme er der imidlertid ikke afledte driftsbudgetter, og det indstilles derfor, at afvigelsen på 90.000 kr. finansieres af et andet anlægsprojekt.
I hele 1.000 kr.
Politikområde
2020
2021
2022
2023
Bevillingsønske
 
 
 
 
 
Drift
 
 
 
 
 
Anlæg – Fællesomk.
1.5
 90
 
 
 
Anlæg – Salg af Fabriksvej 1 (125)
1.5
-90
 
 
 
Afledt drift
 
 
 
 
 
Finansiering
 
 
 
 
 
Afsat rådighedsbeløb
 
 
 
 
 
Kassen
 
 
 
 
 
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Centerchefen for Kommunale Ejendomme indstiller,
1.    at rådighedsbeløb og anlægsbevilling gives og at delanlægsregnskabet godkendes,
2.    at merudgiften på 90.000 kr. finansieres af et andet anlægsprojekt.
Beslutning i Økonomiudvalget den 16. marts 2020:
Fraværende: 
At 1 til 2 - Anbefales til Byrådets godkendelse.

14. Rådighedsbeløb, anlægsbevilling og anlægsregnskab under 2 mio. kr. - køb af 1 areal og salg af 2 ejendomme (B)

14.   Rådighedsbeløb, anlægsbevilling og anlægsregnskab under 2 mio. kr. - køb af 1 areal og salg af 2 ejendomme (B)

Sagsnr.: 330-2020-4470                   Dok.nr.: 330-2020-36649            Åbent
Kompetence: Byrådet
Beslutningstema
Stillingtagen til rådighedsbeløb, anlægsbevilling og anlægsregnskaber vedrørende køb af 1 areal og salg af 2 ejendomme.
Baggrund
Der søges om anlægsbevillinger og rådighedsbeløb på indtægter og afholdte udgifter og der aflægges samtidig anlægsregnskaber for anlægsprojekterne.
Køb af areal ved Galgebakkevej, Slagelse (Anlægsnr. 127)
Økonomiudvalget vedtog den 18. juni 2018 at købe et areal ved Galgebakkevej på 682 m2 til 45 kr. pr. m2 = 30.690 kr. samt betale en erstatning på 22.000 kr. for 22 træer.
Samtidig blev besluttet, at udgifterne finansieres af provenu for salg af ejendomme og arealer.
Indtægter.................................................... 0 kr.
Afholdte udgifter.................................. 86.000 kr.
Merudgifter.......................................... 86.000 kr.
Merudgiften foreslås modregnet i merindtægten for Salg af Fabriksvej 1, Skælskør.
Det samlede anlægsregnskab er specificeret i bilag 1 – anlægsregnskab areal Galgebakkevej.
Salg af Tingstien 1A og 1B, Rude (Anlægsnr. 61)
Økonomiudvalget besluttede den 10. december 2018, at ejendommen udbydes uden angivelse af pris. Økonomiudvalget godkendte efterfølgende den 18. februar 2019 et bud på 403.000 kr.
Ejendommen blev solgt pr. 1. marts 2019.
Indtægter.......................................... 403.000 kr.
Afholdte udgifter................................. 125.000 kr.
Merindtægter..................................... 278.000 kr.
Merindtægten foreslås tilført kassen.
Det samlede anlægsregnskab er specificeret i bilag 2 – anlægsregnskab Tingstien 1A og 1B.
Salg af Fabriksvej 1, Skælskør (Anlægsnr. 125)
Økonomiudvalget vedtog den 19. februar 2018, at sælge ejendommen uden forudgående offentligt udbud til 1,5 mio. kr.
Ejendommen blev solgt pr. 1. januar 2019.
Indtægter....................................... 1.530.000 kr.
Afholdte udgifter.................................. 18.000 kr.
Merindtægter................................... 1.512.000 kr.
I merindtægten foreslås modregnet merudgiften 86.000 kr. for køb af Galgebakkevej, merudgiften 45.000 kr. for salg af grund til Sportscollege (særskilt sag) og merudgiften 90.000 kr. Fællesomkostninger ved køb og salg (særskilt sag).
Endvidere foreslås tilført 344.000 kr. til pulje 2018 – Salg af jord/fast ejendom til udligning af et manglende indtægtsbeløb.
Restbeløbet foreslås tilført kassen.
Det samlede anlægsregnskab er specificeret i bilag 3 – anlægsregnskab Fabriksvej 1.
Retligt grundlag
Slagelse Kommunes regler for økonomistyring og ledelsestilsyn fastsætter, at Byrådet skal godkende rådighedsbeløb og anlægsbevilling og dermed anlægsregnskabet.
Handlemuligheder
Økonomiudvalget kan vælge at:
1.    Godkende rådighedsbeløb, anlægsbevilling og anlægsregnskaberne med tilhørende bilag eller anmode om supplerende oplysninger.
2.    En del af merindtægterne tilføres andre anlægsprojekter og til udligning af et manglende indtægtsbeløb samt tilføres kassen eller et andet anlægsprojekt.
Vurdering
Administrationen anbefaler, at rådighedsbeløb og anlægsbevilling gives og de tilhørende anlægsregnskaber godkendes.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Ved aflæggelse af anlægsregnskaber skal et evt. merforbrug finansieres af udvalgets driftsbudget, mens et evt. mindreforbrug tilføres kassen.
På køb og salg af kommunens arealer og ejendomme er der imidlertid ikke afledte driftsbudgetter, og det indstilles derfor, at merindtægterne anvendes dels til finansiering af andre anlægsprojekter samt til udligning af et manglende indtægtsbeløb samt at restbeløbet tilføres kassen.
I hele 1.000 kr.
Politikområde
2020
2021
2022
2023
Bevillingsønske
 
 
 
 
 
Anlæg - Køb af areal Galgebakkevej (127)
1.5
86
 
 
 
Anlæg - Salg Tingstien 1A og 1B (61)
1.5
-278
 
 
 
Anlæg - Salg Fabriksvej 1 (125)
1.5
-1.512
 
 
 
Anlæg - Salg grund Sportscollege (119)
1.5
45
 
 
 
Anlæg (fællesomk.)
1.5
90
 
 
 
Anlæg (pulje 2018)
1.5
344
 
 
 
Finansiering
 
 
 
 
 
Kassen
 
 1.225
 
 
 
Anlægsbevilling
I hele 1.000 kr.
Tidligere afgivet
Ansøgt i denne sag
I alt
127 – Køb af areal ved Galgebakkevej
0
86
86
61 – Salg af Tingstien 1A og 1B, Rude
0
-278
-278
125 – Salg af Fabriksvej 1, Skælskør
0
-1.512
-1.512
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Centerchefen for Kommunale Ejendomme indstiller,
1.    at rådighedsbeløb og anlægsbevilling gives og at anlægsregnskaberne godkendes,
2.    at merindtægten 278.000 kr. for salg af Tingstien 1A og 1B tilføres kassen,
3.    at der i merindtægten 1.512.000 kr. for salg af Fabriksvej 1 modregnes merudgifterne for køb af Galgebakkevej 86.000 kr., for salg af grund til Sportscollege 45.000 kr. (særskilt sag) og Fællesomkostninger ved køb og salg 90.000 kr. (særskilt sag) samt at der endvidere tilføres 344.000 kr. til pulje 2018 – Salg af jord/fast ejendom til udligning af et manglende indtægtsbeløb,
4.    at restbeløbet 947.000 kr. for salg af Fabriksvej 1 tilføres kassen.
Beslutning i Økonomiudvalget den 16. marts 2020:
Fraværende: 
At 1 til 4 - Anbefales til Byrådets godkendelse.

15. Anlægsbevilling til udviklingstiltag på strande i 2020 (B)

15.   Anlægsbevilling til udviklingstiltag på strande i 2020 (B)

Sagsnr.: 330-2019-81546                 Dok.nr.: 330-2020-60344            Åbent
Kompetence: Byrådet
Beslutningstema
Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget skal overfor Byrådet anbefale, at der meddeles anlægsbevilling for det i budget 2020 afsatte beløb på 1.0 mio. kr. til ”Udviklingstiltag på strande”.
Baggrund
Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget besluttede på udvalgsmøde den 13. januar, at midler til
”Udviklingstiltag på strande” anvendes til at sikre en tydeligere forbindelse mellem parkeringspladsen og stranden samt aktiviteter v/”torvet” som er midtpunkt for bevægelsen mellem parkeringsplads og strand. Parkerings- og handicapforhold skal være i fokus i dette arbejde.
Retligt grundlag
Jf. kommunens Kasse- og Regnskabsregulativ, skal Byrådet give anlægsbevillinger, før arbejderne kan igangsættes.
Handlemuligheder
Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget kan vælge at anbefale anlægsbevillinger på det foreliggende grundlag, eller ønske sagen udsat til der foreligger yderligere beskrivelse af hvordan anlægsrammerne anvendes.
Vurdering
Administrationen anbefaler en frigivelse af anlægsmidlerne.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Ingen bemærkninger.
Konsekvenser for andre udvalg
I hele 1.000 kr.
Politikområde
2020
2021
2022
2023
Bevillingsønske
 
 
 
 
 
Drift
 
 
 
 
 
Anlæg
3.3 Landdistriktsudvikling
1.000
 
 
 
Afledt drift
 
 
 
 
 
Finansiering
 
 
 
 
 
Afsat rådighedsbeløb
3.3 Landdistriktsudvikling
-1.000
 
 
 
Kassen
 
 
 
 
 
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Centerchefen for Miljø, Plan og Teknik indstiller, at det overfor Byrådet anbefales,
1.    at der meddeles anlægsbevilling på 1,0 mio. kr. til det afsatte rådighedsbeløb i 2020 for udviklingstiltag på strande (153. Badebroer). 
Beslutning i Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget den 2. marts 2020:
Fraværende:  Jørgen Grüner (F)
Anbefales.
Beslutning i Økonomiudvalget den 16. marts 2020:
Fraværende: 
At 1 - Anbefales til Byrådets godkendelse.

16. Anlægsbevillinger Strande, broer og toiletter, Udvikling af bymidterne i de tre købstæder og Energibesparende foranstaltninger (B)

16.   Anlægsbevillinger Strande, broer og toiletter, Udvikling af bymidterne i de tre købstæder og Energibesparende foranstaltninger (B)

Sagsnr.: 330-2019-81581                 Dok.nr.: 330-2020-85411            Åbent
Kompetence: Byrådet
Beslutningstema
På budget 2020 er afsat rådighedsbeløb til udvikling af Strande, broer og toiletter, Bymidterne i de tre købstæder og Energibesparende foranstaltninger.
Erhvervs- og Teknikudvalget skal overfor Byrådet anbefale, hvorvidt der gives anlægsbevillinger således, at arbejderne kan igangsættes på de tre projekter.
Baggrund
Center for Kommunale Ejendomme og Center for Miljø, Plan og Teknik søger anlægsbevilling til følgende anlægsprojekter:
Strande, Broer og Toiletter:
Der søges om en anlægsbevilling på 1,5 mio. kr. finansieret af det afsatte rådighedsbeløb i 2020 for ”Strande, broer og toiletter” (Bilag 1).
På Erhvervs- og Teknikudvalgets møde den 3. februar 2020, blev der truffet beslutning om anvendelsen af det afsatte rådighedsbeløb for anlægspuljen ”Strande, broer og toiletter”.
Der prioriteres en afslutning af tidligere igangsatte tiltag inden for anlægspuljens tidligere bevillings år, samt en etablering af et toilet ved Egerup strand, under forudsætning af grundejers og Kystdirektoratets tilladelse. Endvidere en istandsættelse/opfriskning af toiletterne på Ceres Stranden og Bildsø Strand, som begge forventes at blive genåbnet som Blå-flag strande til sommeren 2020.
Udvikling af bymidterne i de tre købstæder:
Der søges om anlægsbevilling på 4,0 mio. kr. finansieret af det afsatte rådighedsbeløb (Bilag 2).
Erhvervs- og Teknikudvalget besluttede på mødet den 3. februar 2020, at der i år skal disponeres midler til udvikling af bymidterne – med følgende fordeling:

Slagelse: Træskogården, ombygning af p-plads i samarbejde m. privat investor (1,5 mio. kr.)
Slagelse: Fisketorvet, primært forarbejder og projektering (1,2 mio. kr.)
Slagelse: Etablering af parkeringshus, business-case og rådgivning (0,3 mio. kr.)
Korsør: Solens Plads, realisering af belysningsprojekt (ca. 0,8 mio. kr.)
Korsør: Tårnborgvej, forskønnelsesprojekt, idéprojekt – rådgiverhonorar (ca. 0,2 mio. kr.)
Disponeringen refererer til budgettets punkt 186, udvikling af bymidterne, hvor der er afsat 4 mio. kr. i 2020 og 4 mio. kr. i 2021.
Energibesparende foranstaltninger (EBF)
Der søges om anlægsbevilling på 3,4 kr. finansieret af det afsatte rådighedsbeløb (Bilag 3 og bilag 4).
Der gøres samtidig opmærksom på, at der er tale om estimater på beløb. Dette betyder, at der kan opstå ændringer over året, der medfører, at opgavefordelingen ændrer sig. 
Retligt grundlag
Handlemuligheder
Erhvervs- og Teknikudvalget kan vælge at anbefale over for Byrådet, hvorvidt der gives anlægsbevilling til projekterne, og arbejderne kan sættes i gang.
Vurdering
Center for Kommunale Ejendomme og Center for Miljø, Plan og Teknik anbefaler, at der gives anlægsbevilling.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Anlægsbevilling
I hele 1.000 kr.
Tidligere
afgivet
Ansøgt
i denne sag
Anlægsbevilling
I alt
59. EBF i offentlige ejendomme
30.620
3.378
33.998
83. Strand, Broer og Toiletter
4.500
1.500
6.000
186. Bymidteudvikling, torvene i de tre byer
0
4.000
4.000
 
 
 
 
Anlægsbevillingen finansieres af det afsatte rådighedsbeløb.
Konsekvenser
Ingen Bemærkninger
Indstilling
Centerchefen for Kommunale Ejendomme og Centerchefen for Miljø, Plan og Teknik indstiller, at det overfor Byrådet anbefales,
1.    at der gives en anlægsbevilling på 1,5 mio. kr. til Strand, Broer og Toiletter finansieret af det afsatte rådighedsbeløb
2.    at der giver en anlægsbevilling på 4,0 mio. kr. til Bymidteudvikling, Torvene i de tre købstæder finansieret af det afsatte rådighedsbeløb
3.    at der gives en anlægsbevilling på 3,378 mio. kr. til energibesparende foranstaltninger finansieret af det afsatte rådighedsbeløb.
Beslutning i Erhvervs- og Teknikudvalget den 2. marts 2020:
Fraværende: 
At 1 til 3: Anbefales.
Beslutning i Økonomiudvalget den 16. marts 2020:
Fraværende: 
At 1 til 3 anbefales til Byrådets godkendelse.

17. Delvis frigivelse af anlægsbevilling til skæve boliger(B)

17.   Delvis frigivelse af anlægsbevilling til skæve boliger(B)

Sagsnr.: 330-2017-10197                 Dok.nr.: 330-2020-87138            Åbent
Kompetence: Byrådet
Beslutningstema
Udvalget for Specialiserede Borgerindsatser skal træffe beslutning om at give delvis anlægsbevilling af det afsatte rådighedsbeløb på 1,9 mio. kr. i 2020 til etablering af fritliggende skæve boliger.
Der er i 2019 blevet frigivet 0,1 mio. kr. og der søges i denne sag om frigivelse af yderligere 0,2 mio. kr.  Dermed vil 0,3 mio. kr. af rådighedsbeløbet være frigivet herefter.
Baggrund
Byrådet godkendte den 26. august 2019, at der arbejdes videre med etablering af fritliggende skæve boliger på en kommunal grund nord for Rosenkildeparken og bevilligede et rådighedsbeløb på 1,9 mio. kr. som kommunal medfinansiering til etablering af skæve boliger.
Økonomiudvalget har efter anbefaling fra Udvalget for Specialiserede Borgerindsatser den 20. januar 2020 godkendt, at der indgås samarbejde med Slagelse Boligselskab omkring etableringen.
Det har været forudsat, at det var muligt for Slagelse Kommune at stille grunden vederlagsfrit til rådighed. Pr. 1. februar 2020 trådte en ny bekendtgørelse om tilskud til fremme af udviklingen af almene boliger til særligt socialt udsatte grupper (skæve boliger) i kraft. I den nye bekendtgørelse gives mulighed for, at kommuner vederlagsfrit kan stille byggegrund til rådighed for etablering af skæve boliger.
Det er aftalt, at Slagelse Kommune sørger for og afholder omkostninger som jordbundsundersøgelser, museumsundersøgelser, evt. udmatrikulering og evt. rådgivning i forbindelse med disse opgaver inden udlån af grunden. Slagelse Boligselskab afholder herefter alle udgifter i forbindelse med byggemodningen, dvs. kloak og diverse tilslutninger (el, vand og varme).
CKE vurderer, at omkostninger til jordbundsundersøgelser, inkl., miljø undersøgelser, museumsundersøgelser af grunden, rådgivning samt evt. udmatrikulering vil udgøre 0,2 mio. kr. eksklusiv moms.
Eventuelt behov for yderligere kommunal medfinansiering op til rådighedsbeløbet på 1,9 mio. kr. afventer det endelige projekt og den endelige projektøkonomi, som forelægges når Byrådet skal godkende ansøgning om tilskud hos ministeriet.
I bilag 1A vedlægges skema med forbrugsspecifikation.
Retligt grundlag
Ifølge Slagelse Kommunes regler for økonomistyring og ledelsestilsyn skal Byrådet give anlægsbevilling før arbejdet kan igangsættes.
Handlemuligheder
Udvalget for Specialiserede Borgerindsatser kan anbefale frigivelse af anlægsbevillingen.
Vurdering
Administrationen anbefaler, at Byrådet træffer beslutning om at frigive anlægsbevillingen.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
I hele 1.000 kr.
Politikområde
2020
2021
2022
2023
Bevillingsønske
 
 
 
 
 
Drift
 
 
 
 
 
Anlæg, bev. 177
4.1
200
 
 
 
Afledt drift
 
 
 
 
 
Finansiering
 
 
 
 
 
Afsat rådighedsbeløb, bev. 177
4.1
-200
 
 
 
Kassen
 
 
 
 
 
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Center for Handicap og Psykiatri indstiller,
1.    at Udvalget for Specialiserede Borgerindsatser overfor Økonomiudvalget og Byrådet anbefaler, at der bliver givet anlægsbevilling på 0,2 mio. kr. i 2020 af det afsatte rådighedsbeløb til Skæve boliger.
Beslutning i Udvalget for Specialiserede Borgerindsatser den 4. marts 2020:
Fraværende:  Jørn-Ole Didriksen (V)
Udvalget fulgte indstillingen.
Beslutning i Økonomiudvalget den 16. marts 2020:
Fraværende: 
At 1 - Anbefales til Byrådets godkendelse.

18. Anlægsbevilling - B73 baneanlæg (B)

18.   Anlægsbevilling - B73 baneanlæg (B)

Sagsnr.: 330-2019-3698                   Dok.nr.: 330-2020-37793            Åbent
Kompetence: Byrådet
Beslutningstema
Kultur- og Fritidsudvalget skal over for Byrådet anbefale, at der gives anlægsbevilling på 4,7 mio. kr. til etablering af kunstgræsbane til B73.
Anlægsbevillingen finansieres af det afsatte rådighedsbeløb.
Baggrund
Byrådet har bevilget 5 mio. kr. til etablering af kunstgræsbane til B73, der er Slagelse Kommunes største fodboldklub, og som oplever store udfordringer med at kunne stille baner til rådighed for foreningens mange medlemmer.
Efter at Byrådet bevilgede 5 mio. kr. til etablering af kunstgræsbane til B73, har der været dialog ml. klubben, forvaltningen og rådgiver om de muligheder, der er, ift. ønsker fra klubben.
Projektet vil forventeligt blive udbudt i juni og etableret hen over sommeren og start efterår, så banen kan tages i brug i efteråret 2020.
Retligt grundlag
I henhold til Regler for Økonomistyring og Ledelsestilsyn skal anlægsbudgettet frigives af Byrådet.
Handlemuligheder
Kultur- og Fritidsudvalget kan anbefale over for Byrådet, at der gives anlægsbevilling til kunstgræsbane til B73 på 4,7 mio. kr.
Vurdering
Administrationen anbefaler, at der gives anlægsbevilling til kunstgræsbane til B73.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Anlægsbevilling
I hele 1.000 kr.
Tidligere
afgivet
Ansøgt
i denne sag
I alt
Rest
149 – B73 Baneanlæg
284
4.700
4.984
0
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Direktøren for Børn og Unge indstiller, at det over for Byrådet anbefales
1.    at der meddeles anlægsbevilling på 4,7 mio. kr. til kunstgræsbane til B73.
Beslutning i Kultur- og Fritidsudvalget den 3. marts 2020:
Fraværende: 
Anbefales til Byrådets godkendelse.
Beslutning i Økonomiudvalget den 16. marts 2020:
Fraværende: 
At 1 - Anbefales til Byrådets godkendelse.
Økonomiudvalget henledte opmærksomheden på afledte driftsudgifter.

19. Anlægsbevilling - Motocross mv. ved Stigsnæs (B)

19.   Anlægsbevilling - Motocross mv. ved Stigsnæs (B)

Sagsnr.: 330-2020-6556                   Dok.nr.: 330-2020-37692            Åbent
Kompetence: Byrådet
Beslutningstema
Kultur- og Fritidsudvalget skal over for Byrådet anbefale, at der gives anlægsbevilling på 1 mio. kr. til afklaring af mulighederne for motocross mv. ved Stigsnæs.
Anlægsbevillingen finansieres af det afsatte rådighedsbeløb.
Baggrund
Byrådet har ved vedtagelsen af Budget 2019-2022 afsat et rådighedsbeløb på 5 mio. kr. til Motocross m.v. ved Stigsnæs.
Der søges anlægsbevilling til forundersøgelser i forhold til at afklare, om der kan skabes grundlag for særlige aktiviteter på Stigsnæs, fx motocross, gokart, speedway, paintball, mountainbike mv. på arealer, der ikke kan bebygges. Forundersøgelserne omfatter bl.a. støjkortlægning som grundlag for miljøgodkendelse samt afklaring af behov og muligheder for anlæg.
Administrationen er i dialog med Slagelse Autosport, Slagelse MX, Glumsø Speedway og Korsør Kart Klub om projektet.
Retligt grundlag
I henhold til Regler for Økonomistyring og Ledelsestilsyn skal anlægsbudgettet frigives af Byrådet
Handlemuligheder
Kultur- og Fritidsudvalget kan anbefale over for Byrådet, at der gives anlægsbevilling på 1 mio. kr. til forundersøgelser vedr. Motocross mv. ved Stigsnæs.
Vurdering
Administrationen anbefaler, at der gives anlægsbevilling til Motocross mv. ved Stigsnæs.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Anlægsbevilling
I hele 1.000 kr.
Tidligere
afgivet
Ansøgt
i denne sag
I alt
Rest
148 – Motocross ved Stigsnæs
0
1.000
5.000
4.000
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Direktøren for Børn og Unge indstiller, at det over for Byrådet anbefales
1.    at der meddeles anlægsbevilling på 1 mio. kr. til forundersøgelser vedr. Motocross mv. ved Stigsnæs.
Beslutning i Kultur- og Fritidsudvalget den 3. marts 2020:
Fraværende: 
Anbefales til Byrådets godkendelse.
Beslutning i Økonomiudvalget den 16. marts 2020:
Fraværende: 
At 1 - Anbefales til Byrådets godkendelse.

20. Anlægsbevilling - Kabeldepotet, renovering og isolering (B)

20.   Anlægsbevilling - Kabeldepotet, renovering og isolering (B)

Sagsnr.: 330-2019-58144                 Dok.nr.: 330-2020-24786            Åbent
Kompetence: Byrådet
Beslutningstema
Kultur- og Fritidsudvalget skal over for Byrådet anbefale, at der gives anlægsbevilling på 4.684.000 kr. til renovering og isolering af Kabeldepotet på Korsør Fæstning. Anlægsbevillingen finansieres af anlægsbudgettet (det afsatte rådighedsbeløb), der ønskes omfordelt på de enkelte år.
Baggrund
Kabeldepotet på Korsør Fæstning danner ramme om Kunstnerværkstedet Kabeldepotets aktiviteter. Bygningen er bevaringsværdig, og projektet bevarer bygningens facade og tag intakt, da der etableres et stort, isoleret arbejdsrum inde i bygningen med et uopvarmet udstillingsrum uden om.

Projektet giver gode muligheder for fælles aktiviteter i værkstedet samtidig med løbende udstillinger. Derudover giver projektet mulighed for etablering af handicaptoilet, særskilt rum til ovne af hensyn til brandsikkerhed samt køkken/depotfaciliteter.
Projektet er udarbejdet i dialog med brugerne, der ser frem til at kunne benytte faciliteterne hele året og til bedre fysiske rammer. Pt. benytter ca. 45 kunsthåndværkere værkstedet. Efter aftale med brugerne udføres arbejdet i vinteren 2019/2020, da foreningens hovedaktiviteter hidtil har ligget i sommersæsonen.
Det arbejdende værksted med skiftende udstillinger er åbent for publikum, når der er aktivitet i huset. Aktiviteterne udvides væsentligt, når der kan være fuld aktivitet året rundt; til gavn for både brugere og de mange besøgende, der omfatter lokale borgere, øvrige gæster og turister.
Retligt grundlag
I henhold til Regler for Økonomistyring og Ledelsestilsyn skal anlægsbudgettet frigives af Byrådet.
Handlemuligheder
Kultur- og Fritidsudvalget kan anbefale over for Byrådet, at der gives anlægsbevilling til Kabeldepotet på 4.684.000 kr.
Vurdering
Administrationen anbefaler, at der gives anlægsbevilling til Kabeldepotet, samt at anlægsbudgettet justeres iht. forventet tidsplan.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
På baggrund af den konkrete tidsplan for projektet ønskes anlægsbudgettet omfordelt på de enkelte år; omfordelingen foretages i juni måned i forbindelse med samlet opgørelse over kommunens anlægsprojekter.
Anlægsbevilling
I hele 1.000 kr.
Tidligere
afgivet
Ansøgt
i denne sag
I alt
151 - Kabeldepot og Fæstningsområdet
300
4.684
4.984
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Direktøren for Børn og Unge indstiller, at det over for Byrådet anbefales
1.    at der gives anlægsbevilling på 4.684.000 kr. til renovering og isolering af Kabeldepotet finansieret af det samlede anlægsbudget.
Beslutning i Kultur- og Fritidsudvalget den 3. marts 2020:
Fraværende: 
Anbefales til Byrådets godkendelse.
Beslutning i Økonomiudvalget den 16. marts 2020:
Fraværende: 
At 1 - Anbefales til Byrådets godkendelse.
Der fremlægges efterfølgende sag til politisk behandling om lejeaftale jfr. Byrådets beslutning den 19. september 2019.

21. Anlægsbevilling - Skælskør Gl. Rådhus, renovering og anvendelse (B)

21.   Anlægsbevilling - Skælskør Gl. Rådhus, renovering og anvendelse (B)

Sagsnr.: 330-2020-3924                   Dok.nr.: 330-2020-21923            Åbent
Kompetence: Byrådet
Beslutningstema
Kultur- og Fritidsudvalget skal over for Byrådet anbefale, at der gives anlægsbevilling på 595.000 kr. til projektering og forberedende arbejder i forbindelse med renovering og afklaring af benyttelse af Skælskør Gl. Rådhus.
Anlægsbevillingen finansieres af det afsatte rådighedsbeløb.
Baggrund
Siden foråret 2019 har Kulturafdelingen gennemført en proces, hvor alle interesserede aktører har haft mulighed for at komme med forslag til fremtidig brug af Skælskør Rådhus. Ni forslag blev indsendt, og Kulturafdelingen har, efter Kultur- og Fritidsudvalgets ønske, udarbejdet et projektforslag til fremtidig brug, der tager udgangspunkt i de forslag, hvor der er overlap, mulighed for synergi, og som flere har peget på. Der arbejdes nu videre med et projektforslag, der omdanner det gamle fængsel til vandrehjem og hovedbygningen til udstillings- og eventbygning.
Bygninger og udearealer er omfattet af en fredning, hvilket skal indarbejdes i det videre arbejde med udvikling af omdannelsesplaner og projektering, da dette skal ligge til grund for ansøgning om tilladelse til omdannelse hos Kulturarvsstyrelsen. Der er behov for specialiseret vejledning inden for dette område for herigennem at sikre et forslag til omdannelse, som kan godkendes af Kulturarvsstyrelsen.
Retligt grundlag
I henhold til Regler for Økonomistyring og Ledelsestilsyn skal anlægsbudgettet frigives af Byrådet.
Handlemuligheder
Kultur- og Fritidsudvalget kan anbefale over for Byrådet, at der gives anlægsbevilling til projektering vedr. Skælskør Gl. Rådhus på 595.000 kr.
Vurdering
Administrationen anbefaler, at der gives anlægsbevilling til Skælskør Gl. Rådhus.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Anlægsbevilling
I hele 1.000 kr.
Tidligere
afgivet
Ansøgt
i denne sag
I alt
Rest
150 – Skælskør Gl. Rådhus
0
595
4995
4.400
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Direktøren for Børn og Unge indstiller, at det over for Byrådet anbefales,
1.    at der gives anlægsbevilling på 595.000 kr. til projektering af renovering og afklaring af benyttelse af Skælskør Gl. Rådhus finansieret af det samlede anlægsbudget.
Beslutning i Kultur- og Fritidsudvalget den 3. marts 2020:
Fraværende: 
Anbefales til Byrådets godkendelse.
Beslutning i Økonomiudvalget den 16. marts 2020:
Fraværende: 
At 1 - Anbefales til Byrådets godkendelse.

22. Rådighedsbeløb og anlægsbevilling vedr. forlængelse af Industrimærsken i Vestsjællands Erhvervscenter ved Vemmelev (B)

22.   Rådighedsbeløb og anlægsbevilling vedr. forlængelse af Industrimærsken i Vestsjællands Erhvervscenter ved Vemmelev (B)

Sagsnr.: 330-2020-17844                 Dok.nr.: 330-2020-105972          Åbent
Kompetence: Byrådet
Beslutningstema
Ansøgning om rådighedsbeløb og anlægsbevilling til forlængelse af vejen Industrimærsken i Vestsjællands Erhvervscenter ved Vemmelev, således at det er muligt at sælge areal i området.
Baggrund
På baggrund af et ønske om køb af areal i Vestsjællands Erhvervscenter ved Vemmelev, vil det være nødvendigt at forlænge vejen Industrimærsken med 20 meter, jf. kortbilag.
Det er tidligere vedtaget, at salgssager i Vestsjællands Erhvervscenter skal forelægges Økonomiudvalget, da salg af areal kræver forlængelse af den eksisterende vejadgang.
Vej og Trafik har udfærdige groft prisoverslag, der opgør udgifterne til en 20 meters forlængelse af Industrimærsken til 300.000 kr. + moms. Udgifterne foreslås dækket af kommende indtægter ved salg af arealer i erhvervsområdet, idet det påtænkte salg i første omgang kun forventes at kunne dække cirka halvdelen af udgifterne.
Erhvervsarealet ved Industrivænget er prisfastsat til 40 kr. pr. m2 + moms, hvor køber betaler samtlige tilslutningsafgifter samt udstyknings- og handelsomkostninger.
Der må endvidere forventes en afledt årlig drift på ca. 4.500 kr.
Retligt grundlag
Regler for Økonomistyring og Ledelsestilsyn i Slagelse Kommune fastsætter, at ansøgning om rådighedsbeløb og anlægsbevillinger skal fremlægges til godkendelse i Byrådet. Ligeledes skal Byrådet godkende bevillinger med kassevirkning.
Handlemuligheder
Økonomiudvalget kan vælge at:
1.    Godkende rådighedsbeløb, anlægsbevilling med finansiering af kommende salgsindtægterne fra Vestsjællands Erhvervscenter, eller foreslå en anden finansiering, samt tillægsbevilling til afledte årlige driftsudgifter på 4.500 kr. finansieret af kassen.
2.    Afvise ansøgning om rådighedsbeløb og anlægsbevilling.
Vurdering
Administrationen anbefaler, at der bevilges rådighedsbeløb og anlægsbevilling på 300.000 kr. til forlængelse af vejadgang finansieret af kommende salgsindtægter for erhvervsområdet, samt tillægsbevilling til afledte driftsudgifter på 4.500 kr. til almindelig drift og vedligeholdelse af vejstykket.
Det kan vælges, at etablering af vejadgang igangsættes med det samme, eller når der foreligger underskrevet købsaftale. Administrationen anbefaler sidstnævnte løsning.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Der søges om rådighedsbeløb og anlægsbevilling på 300.000 kr. til forlængelse af Industrimærsken med 20 meter, samt tillægsbevilling til afledte årlige driftsudgifter på 4.500 kr.
Anlægsudgifterne finansieres af kommende salgsindtægter for området, mens de afledte årlige driftsudgifter finansieres af kassen.
I hele 1.000 kr.
Politikområde
2020
2021
2022
2023
Bevillingsønske
 
 
 
 
 
Drift
 
 
 
 
 
Anlæg (forlængelse af vej – projekt nr. 34)
01.05
300
 
 
 
Afledt drift
06.02
 
4,5
4,5
4,5
Finansiering
 
 
 
 
 
Afsat rådighedsbeløb
 
 
 
 
 
Salgsindtægter – projekt nr. 34
01.05
-300
 
 
 
Kassen
 
 
-4,5
-4,5
-4,5
Konsekvenser for andre udvalg
Erhvervs- og Teknikudvalget vedr. driftsudgifter til vedligeholdelse mv. af forlængelsen af Industrimærsken.
Indstilling
Centerchefen for Kommunale Ejendomme indstiller,
1.    at der gives et rådighedsbeløb og en anlægsbevilling til forlængelse af Industrimærsken  på 300.000 kr.
2.    at der gives en tillægsbevilling til løbende drifts- og vedligeholdelsesudgifter på 4.500 kr.  i 2021 og årene fremover.
3.    at anlægsudgifterne finansieres af kommende salgsindtægter på projekt nr. 34 ”Industrimærsken”, mens de løbende driftsudgifter finansieres af kassen
4.    at etablering af den nye vejadgang igangsættes, når der foreligger godkendt købsaftale.
Beslutning i Økonomiudvalget den 16. marts 2020:
Fraværende: 
At 1 til 4 - anbefales til Byrådets godkendelse.

23. SK Vand A/S´s overtagelse af Frølunde Vandværk I/S (B)

23.   SK Vand A/S´s overtagelse af Frølunde Vandværk I/S (B)

Sagsnr.: 330-2011-34045                 Dok.nr.: 330-2020-71972            Åbent
Kompetence: Byrådet
Beslutningstema
Byrådet skal tage stilling til, hvorvidt SK Vand A/S kan overtage Frølunde Vandværk I/S, Smøgen 2, 4220 Korsør.
Baggrund
Frølunde Vandværk I/S har indtil 1988 været et selvstændigt privat alment vandværk med kun en indvindingsboring (DGUnr. 214.54C). Der er 94 andelshavere til vandværket. I 1988 overgik Frølunde Vandværk I/S til at være et distributionsselskab med indkøbt drikkevand fra SK Vand A/S (tidligere Korsør Forsyning A/S). Dette grundet jævnlige overskridelser af natrium og klorid i drikkevandet fra egen boring. Boringen er nedlagt og sløjfet efter gældende forskrifter.
Vandværket har i efteråret 2019 orienteret Slagelse Kommune om, at vandværket havde problemer med økonomien og havde til hensigt at lade sig overtage af SK Vand A/S.
Begrundelsen har været uventet store udgifter til reparationer af vandforsyningsledninger, samt øgede analyseomkostninger ved nyt lovbefalet drikkevandskontrolprogram. De tidligere budgetter for 2017 og 2018 har vist et overskud i vandværkets driftsbudget, se bilag 1.
Vandværket har holdt generalforsamling d. 12. juni 2019, hvor det blev besluttet at nedlægge vandværket og søge om overtagelse af SK Vand A/S. SK Vand A/S har på bestyrelsesmøde d. 12. december 2019 besluttet, at de ville overtage Frølunde Vandværk I/S. Frølunde Vandværk I/S har på ekstraordinær generalforsamling d. 30. december 2019, ved afstemning, endeligt besluttet at nedlægge vandværket. Referater fra generalforsamlingerne fremgår af overdragelsesaftalen i bilag.
Der er udarbejdet en overdragelsesaftale med fastsatte betingelser, som er underskrevet af både SK Vand A/S og Frølunde Vandværk I/S. Aftalen er vedlagt som bilag.
Ved SK Vand A/S´s overtagelse af private vandværker skal andelshaverne betale et tilslutningsbidrag (anlægsbidrag), som er fastsat i det politisk godkendte takstblad for 2020. Det endelige og beregnede anlægsbidrag fastlægges som forskellen mellem det bidrag, som normalt betales ved tilslutning til SK Vand A/S´s ledningsnet og værdien af de aktiver, som vandværket overdrager, fordelt på andelshaverne. Se tabel 1.
Vandværkets værdi opgøres svarende til den nedskrevne anskaffelsesværdi og med udgangspunkt i Forsyningssekretariatets ”POLKAmodel”. Hertil lægges restværdien af de aktiver, der er etableret siden 2010.
Tabel 1. Udgifter for andelshaverne på Frølunde Vandværk ved overtagelse af SK Vand A/S
 
Kr. eksklusive moms
Frølunde Vandværks andelshaveres samlede anlægsbidrag til SK Vand A/S, ifølge takstblad.
                                                                              2.554.737
Frølunde Vandværks opgjorte aktiver.
                                                       1.209.131
Beregnet anlægsudgift, i alt. Opkræves hos andelshaverne på Frølunde Vandværk.
                                                      1.345.605
Da vandværkets opgjorte aktiver ikke kan dække det oprindelige anlægsbidrag, opkræves det resterende beløb 1.345.605 kr. eksklusiv moms hos andelshaverne.
93 andelshavere (almindelige husstande) skal hver betale 14.105 kr. eksklusive moms. En andelshaver (erhverv med et forbrug indtil 1,5 l/sek.) skal betale 33.852 kr. eksklusiv moms. Der skal betales 53 % af SK Vand A/S´s oprindelige takster for tilslutning.
Overstiger anlægsbidraget for den enkelte andelshaver 12.000 kr. eksklusiv moms, er der mulighed for en rentefri afdragsordning over 2 år.
For en almindelig husstand på Frølunde Vandværk har prisen for 100 m3 drikkevand været 2296 kr. inklusive moms. Ved tilslutning til SK Vand A/S vil 100 m3 drikkevand fremover komme til at koste 2921,25 kr., inklusive moms.
Yderligere vilkår kan ses i overdragelsesaftalen, bilag 1.
Overdragelsen sker med tilbagevirkning fra d. 1. januar 2020.
Byrådet skal ved vurderingen af overdragelsen af Frølunde Vandværk til SK Vand A/S sikre at følgende overholdes:
·       Den gældende lovgivning
·       De politisk fastsatte takster og
·       Den underskrevne overdragelsesaftale (bilag 1).
Retligt grundlag
Vandforsyningslovens § 53.
Handlemuligheder
Byrådet kan vælge enten at godkende eller ikke at godkende overdragelsen af Frølunde Vandværk I/S til SK Vand A/S på vilkår fastsat i overdragelsesaftalen i bilag 1.
Hvis overdragelsen ikke godkendes, skal det begrundes, og kommune og forsyninger må herefter indgå i en forhandling, så der kan blive godkendt en overdragelse.
Vurdering
Det anbefales, at overdragelsen godkendes, da det sker efter gældende lovgivning, de politisk vedtagne takster og overholdelse af den underskrevne overdragelsesaftale. Det er en nødvendighed pga. Frølunde Vandværk I/S´s uforudset dårlige økonomi.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Ingen bemærkninger.
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Centerchefen for Miljø, Plan og Teknik indstiller, at det overfor Byrådet anbefales,
1.    at SK Vand A/S overtager Frølunde Vandværk I/S pr. 1. januar 2020.
Beslutning i Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget den 2. marts 2020:
Fraværende:  Jørgen Grüner (F)
Anbefales.
Beslutning i Økonomiudvalget den 16. marts 2020:
Fraværende: 
At 1 - Anbefales til Byrådets godkendelse.

24. Sorøvej 4200 - ombygning af kryds ved Strudsbergsvej (B)

24.   Sorøvej 4200 - ombygning af kryds ved Strudsbergsvej (B)

Sagsnr.: 330-2020-18729                 Dok.nr.: 330-2020-112259          Åbent
Kompetence: Byrådet
Beslutningstema
Økonomiudvalget skal træffe beslutning om at det overfor Byrådet anbefales, at der afsættes anlægsbeløb til ombygning af krydset Sorøvej-Strudsbergsvej i Slagelse.
Baggrund
I forbindelse med Budget 2020, blev der fremført et anlægsønske på 2,0 mio. kr. til ombygninger og etablering af signalanlæg i krydset Sorøvej/Strudsbergsvej i Slagelse. Sagen blev dog ikke fremmet i budgettet, men det er et stort ønske fra bl.a. erhvervsvirksomhederne i området, som oplever, at det i travle perioder kan være endog meget svært at fortage udkørsel fra Strudsbjergsvej til Sorøvej.
Administrationen har tidligere vurderet at en ombygning og etablering af signalanlæg i krydset Sorøvej/Strudsbergsvej vil styrke adgangen til og fra Strudsbergsvej og erhvervsområdet som ligger syd for Sorøvej. Med den rigtige styring af signalanlægget forventes der ikke væsentlige forringelser på fremkommeligheden for trafikken på Sorøvej. Ligeledes vil tiltaget styrke forholdene for lette trafikanter som skal krydse enten Sorøvej eller Strudsbergsvej.
Retligt grundlag
Jf. kommunens Kasse- og Regnskabsregulativ, skal Byrådet give anlægsbevilling, før arbejderne kan igangsættes.
Handlemuligheder
Ingen bemærkninger.
Vurdering
Ingen bemærkninger.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
En beslutning om ombygning og etablering af signalanlæg i krydset, vil medføre et kassetræk på 2,0 mio. kr. til anlæg her og nu og ca. 30.000 kr. pr. år forbundet med driften af selve signalanlægget.
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Kommunaldirektøren indstiller,
1.    at Økonomiudvalget anbefaler overfor Byrådet, at der meddeles anlægsbevilling på 2,0 mio. kr. til etablering af signalanlæg i krydset Sorøvej/Strudsbergsvej, finansieret af kassen og at de tilhørende driftsudgifter indarbejdes i budgetterne.
Beslutning i Økonomiudvalget den 16. marts 2020:
Fraværende: 
At 1 - Anbefales til Byrådets godkendelse.

25. Revideret forslag til Lokalplan 1214, Sommerhuse ved Violvej, Bildsø Strand med kommuneplantillæg nr. 37 (B)

25.   Revideret forslag til Lokalplan 1214, Sommerhuse ved Violvej, Bildsø Strand med kommuneplantillæg nr. 37 (B)

Sagsnr.: 330-2018-74658                 Dok.nr.: 330-2020-17060            Åbent
Kompetence: Byrådet
Beslutningstema
Byrådet skal tage stilling til, om revideret forslag til lokalplan 1214, Sommerhuse ved Violvej, Bildsø Stand med forslag til kommuneplantillæg nr. 37 og tilhørende miljøvurderingsscreening, skal vedtages og fremlægges i en ny offentlig høring.
Baggrund
Byrådet besluttede d. 24. juni 2019 at sende forslag til lokalplan 1214 i offentlig høring. Lokalplanen giver mulighed for at udstykke 9 sommerhusgrunde på minimum 1200 m² pr. grund. Ved etablering af sommerhusene vil de eksisterende bygninger på grunden blive nedrevet. Sommerhusene skal opføres som traditionel sommerhusbebyggelse og i stil med tilstødende naboområde. Der er tale om byggeri i 1 plan med en maksimal højde på 5 meter. Bebyggelsesprocenten er 15 indenfor området. Lokalplanområdet skal vejbetjenes fra Drøsselbjergvej, via eksisterende private fællesvej, Violvej. Indenfor lokalplanområdet etableres der en ny intern vej med vendeplads.
Kommunen har modtaget 8 høringssvar under offentlig høring. Høringssvarene omhandlede bl.a. en bekymring for den øgede færdsel, at området ændrer karakter, om naturen bliver belastet af et kommende sommerhusbyggeri, om en eventuel stormflod vil få følger for naboer samt om sommerhusbyggeriet er i strid med planloven.
Høringssvarene har givet anledning til følgende ændringer i lokalplanforslaget:
·       redegørelse og bestemmelser, der bevarer en del af træerne, sætter bestemmelser for genplantning, således at udtrykket af naturgrund med træbevoksning så vidt muligt bevares,
·       bestemmelser om vejes belægning og bredde,
·       bestemmelser om hegn,
·       rettelser i redegørelsen omkring forhold til anden planlægning, eksisterende forhold samt natur- og miljøforhold,
·       rettelser i kortbilag.
Administration har lavet en teknisk rettelse til kommuneplanrammens øvrige bestemmelser vedrørende byggeri i klimazone (område der ligger under kote 3). Det fremgår af kommuneplanens retningslinjer, at lokalplaner for ny bebyggelse indenfor klimazonen skal forholde sig til den mulige risiko for erosion og oversvømmelser i området. Kommuneplanramme 2S Stillinge Strand giver dog ikke mulighed for at opføre sommerhuse indenfor klimazonen. Der er derfor udarbejdet et forslag til kommuneplantillæg nr. 37, der giver mulighed for byggeri, såfremt det forholder sig til den mulige risiko for erosion og oversvømmelse. Følgende er desuden tilføjet til lokalplanforslaget:
·       redegørelse og bestemmelser for afværgesforanstaltninger i forhold til eventuelle fremtidige klimaforandringer,
·       redegørelse og bestemmelser til håndtering af regnvand.
Samlet set er revisionerne til lokalplanen så omfattende, at planen skal sendes i en ny offentlig høring. Administrationen foreslår en forkortet 4 ugers høringsperiode.
Der er i forbindelse med udarbejdelsen af lokalplanen og kommuneplantillægget blevet udarbejdet en miljøvurderingsscreening. Der vurderes ikke at forekomme en væsentlig påvirkning af miljøet, hvorfor der ikke skal udarbejdes en miljøvurdering og miljørapport.
Retligt grundlag
Lokalplanlægning tilvejebringes gennem planlovens kapitel 5.
Handlemuligheder
Byrådet kan vælge at vedtage revideret forslag til lokalplan 1214 og tillæg til kommuneplan 37 og sende planforslagene i 4 til 8 ugers offentlig høring.
Derved opfyldes Planlovens formål om at skabe debat omkring planforslaget, hvilket er en forudsætning for at kunne vedtage planen endeligt.
Byrådet kan vælge at forkaste planforslagene. I dette tilfælde vil konsekvensen være, at der ikke bliver etableret et nyt plangrundlag. Det vil ikke være muligt at udstykke grunden.
Byrådet har også mulighed for at vedtage justeringer af planforslaget inden vedtagelsen om at fremlægge planforslaget i offentlig høring.
Vurdering
Med revisionen af lokalplanforslaget på baggrund af høringssvarene vurderes det, at forslaget nu tager mere hensyn til de eksisterende kvaliteter i området, idet lokalplanen så vidt muligt fastholder områdets præg af naturgrund med større træbevoksning.
Det vurderes, at et byggeri indenfor Klimazonen med revisionen af lokalplanforslaget er sikret imod oversvømmelse fra en eventuel ekstrem højvandssituation. Det giver derfor mening at udnytte det eksisterende udlæg til sommerhusbyggeri.
Husenes udformning og materialevalg er i stil med den omkringliggende sommerhusbebyggelse og det vurderes, at et sådan byggeri vil passe fint ind i det området.
En udnyttelse af et eksisterende udlæg til sommerhuse indenfor kystnærhedszonen er ikke i strid med planloven, idet der ikke er tale om et nyt udlæg.
Administrationen anbefaler, at forslag til lokalplanen vedtages og sendes i offentlig høring.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Ingen bemærkninger.
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Centerchefen for Miljø, Plan og Teknik indstiller, at det overfor Byrådet anbefales,
1.    at revideret forslag til lokalplan 1214 og kommuneplantillæg nr. 37 vedtages til fremlæggelse i 4 ugers offentlig høring.
2.    at afgørelsen om ikke at miljøvurdere planforslaget vedtages.
3.    at borgermøde afholdes den 14. eller 15. april 2020 kl. 18.00 – 20.30 i mødelokale 029 på Slagelse Rådhus.
Beslutning i Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget den 2. marts 2020:
Fraværende:  Jørgen Grüner (F)
Anbefales.
Der afholdes borgermøde d. 15. april kl. 17.00 til 18.30.
Beslutning i Økonomiudvalget den 16. marts 2020:
Fraværende: 
At 1 til 3 - Anbefales til Byrådets godkendelse, med borgermøde den 15. april kl. 17.00 til 18.30.

26. Anlægsbevilling - Korsør Ny Skatepark (B)

26.   Anlægsbevilling - Korsør Ny Skatepark (B)

Sagsnr.: 330-2017-89865                 Dok.nr.: 330-2020-59327            Åbent
Kompetence: Byrådet
Beslutningstema
Kultur- og Fritidsudvalget skal træffe beslutning om finansiering af etablering af Korsør Ny Skatepark. Udvalget skal over for Byrådet anbefale, at der gives anlægsbevilling på 2.040.422 kr. til Korsør Ny Skatepark, finansieret af driftsmidler på fritidsområdet samt fondsdonationer.
Baggrund
I september 2018 besluttede Kultur- og Fritidsudvalget at afsætte 666.666 kr. af facilitetsbudgettet til en ny skatepark i Korsør under forudsætning af, at de resterende anlægsmidler kunne finansieres eksternt.
Ønsket om en ny skatepark stammer fra selvorganiserede idrætsudøvere, som i stigende grad oplever, at den eksisterende skatepark fra 2006 er i dårlig stand, og samtidig ikke lever op til nutidens standard for gadeidrætsfaciliteter. De frivillige initiativtagere har stor lokal opbakning og har arbejdet aktivt for projektet – uddybende beskrivelse er vedhæftet som bilag 1a.
Siden idéen til projektet blev født, er projektet blevet udviklet og modnet. Udvalget er løbende blevet orienteret om projektet, som nu har et samlet projektbudget på 2,3 mio. kr. Skateparken vil være et attraktivt mødested for selvorganiserede grupper af børn, unge og voksne til aktiviteter på hjul såsom skateboard, løbehjul, strider, rulleskøjter, BMX, kørestol m.m. Parken vil herudover også danne ramme om aktiviteter for omkringliggende dagtilbud, skoler, juniorklubber mv. Foreningen har desuden planer om at arrangere kontinuerlige events eller sessions for at få flere engageret i aktiviteter på hjul (se bilag 2 for projektmateriale).
Da skateparken er beliggende på kommunal grund, er kommunen formel projektejer og bygherre. Dette er afklaret med foreningen og brugerne, der indgår i tæt samarbejde med kommunen og bidrager med input og ønsker til konkret udformning af anlægget. 
Igennem de seneste to år har Fritidsafdelingen samarbejdet med foreningen om fundraising til projektet. Der er i alt bevilget 386.250 kr. i fondsdonationer til projektet – nærmere specifikation fremgår af bilag 1b. Anlægsbevillingen er nærmere specificeret i bilag 3.
Retligt grundlag
Kommunalfuldmagtens principper, der giver kommunen hjemmel til drift, vedligehold og udvikling af idrætsfaciliteter.
I henhold til Regler for Økonomistyring og Ledelsestilsyn skal Byrådet godkende anlægsbevillingen samt godkende overførsel af driftsmidler til anlægsmidler.
Handlemuligheder
Kultur- og Fritidsudvalget kan:
a)    anbefale over for Byrådet, at der gives anlægsbevilling til etablering af Korsør Ny Skatepark på 2.040.422 kr., samt at anlægsbevillingen finansieres af hhv. facilitetsbudgettet, puljemidler, overførte midler fra Stadionprojektet og fondsdonationer.
b)   anbefale en anden finansiering af anlægsbevillingen over for Byrådet, således at anlægget får mindre omfang end skitseret.
c)   afvise, at der gives anlægsbevilling til etablering af Korsør Ny Skatepark. Et afslag vil betyde, at kommunen fortsat ikke kan tilbyde brugerne en attraktiv udendørs skatepark, samt at der må takkes nej til fondsdonationer.
Vurdering
Fritidsafdelingen vurderer, at etableringen af Korsør Ny Skatepark vil bidrage positivt til den idrætspolitiske vision om større idrætsaktivitet og særligt i forhold til at få 75 % af borgerne til at være fysisk aktive på egen hånd.
Ifølge undersøgelsen af idrætsvaner i Slagelse Kommune er der flere børn og unge, som bevæger sig på egen hånd, og de er tiltrukket af bl.a. skateboard og løbehjul. Et litteraturstudie fra Sundhedsstyrelsen viser, at der er en positiv sammenhæng mellem børn og unges fysiske aktivitet og antallet af sportsfaciliteter. Ved at rumme den selvorganiserede målgruppe vil Korsør Ny Skatepark bidrage positivt til børn og unges fysiske aktivitet.
Gennem de seneste 10 år har gadeidrætten og viden om gadeidrætsfaciliteter udviklet sig markant, og det eksisterende anlæg lever ikke op til nutidige krav og behov. Fritidsafdelingen vurderer, at etableringen af Korsør Ny Skatepark, som den eneste udendørs og offentligt tilgængelige skatepark i kommunen, også vil bidrage positivt til den tredje indsats i Facilitetsplanen, som bl.a. fokuserer på sikring af flere aktivitetsmuligheder i natur- og gaderummet.
Flere af fondsdonationerne er knyttet op på krav om udbetaling senest i 2020 og på baggrund heraf samt brugernes ønske om at kunne ibrugtage et nyt anlæg, vurderer Fritidsafdelingen, at projektet skal iværksættes i år, således at det senest vil være færdigt og klar til indvielse i foråret 2021.
Fritidsafdelingen anbefaler, at udvalget disponerer yderligere driftsmidler til projektet, så det kan udføres som oprindeligt planlagt, dog til trods for en mindre reduktion i projektbudgettet. Den samlede finansiering ser herefter således ud:
Finansiering
Nettobeløb
Fondsdonationer (se bilag 1b for uddybning)
386.250 kr.
Øremærket til Skatepark i budget 2019 af Kultur- og Fritidsudvalget
666.666 kr.
Overførte driftsmidler, opr. disp. til Stadionområdet samt midler t/Bredde
750.000 kr.
Puljen til selvorganiseret idræt og bevægelse
237.506 kr.
I alt
2.040.422 kr.
Ovenstående disponering medfører, at de 750.000 kr., som oprindeligt er foreslået henlagt til udviklingen af stadionområdet, benyttes til etableringen af skateparken. Yderligere vil Puljen til selvorganiseret idræt og bevægelse tømmes for 2020.
Det vil være muligt at etablere Korsør Ny Skatepark i mindre skala, men dette vil medføre, at afgørende elementer i anlægget, fx banks (ramper), ikke kan etableres. Der vil da være tale om et mindre attraktivt anlæg, som i mindre grad opfylder brugernes ønsker og behov.
På denne baggrund anbefaler Fritidsafdelingen, at Kultur- og Fritidsudvalget beslutter at etablere Korsør Ny Skatepark til et samlet budget som beskrevet ovenfor, og at udvalget anbefaler over for Byrådet, at der gives anlægsbevilling til etablering af Korsør Ny Skatepark på 2.040.422 kr.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
I hele 1.000 kr.
Politikområde
2020
2021
2022
2023
Bevillingsønske
 
 
 
 
 
Anlægsbudget
5.01
2.040
 
 
 
Finansiering
 
 
 
 
 
Driftsmidler, Fritid
5.01
-1.654
 
 
 
Fondsdonationer
5.01
-386
 
 
 
Anlægsbevilling
I hele 1.000 kr.
Tidligere
afgivet
Ansøgt
i denne sag
I alt
Rest
Korsør Ny Skatepark
0
2.040
2.040
0
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Direktøren for Børn og Unge indstiller,
1.    at Kultur- og Fritidsudvalget bevilger i alt 2.040.422 kr. inkl. fondsdonationer til etablering af Korsør Ny Skatepark. Budgetmidlerne flyttes fra drift til anlæg.
2.    at Kultur- og Fritidsudvalget over for Byrådet anbefaler, at der gives en anlægsbevilling på 2.040.422 kr. til etablering af Korsør Ny Skatepark.
3.    at anlægsbevillingen finansieres med 1.654.172 kr. af driftsmidler på Fritidsområdet og 386.250 kr. fra fondsdonationer.
4.    at sagen sendes videre til behandling i Økonomiudvalget og Byrådet.
Beslutning i Kultur- og Fritidsudvalget den 3. marts 2020:
Fraværende: 
At 1 til 3 anbefales til Økonomiudvalgets og Byrådets godkendelse.
Udvalget pointerer, at der ikke kan tilføres flere midler fra Slagelse Kommune og opfordrer til fortsat ekstern finansiering.
Udvalget orienteres, såfremt der opnås yderligere ekstern finansiering.
Beslutning i Økonomiudvalget den 16. marts 2020:
Fraværende: 
At 1 til 3 anbefales til Byrådets godkendelse.
Økonomiudvalget tilsluttede sig Kultur- og Fritidsudvalgets bemærkning om, at der ikke kan tilføres flere midler fra Slagelse Kommune og opfordrer til fortsat søgning af ekstern finansiering.

27. Beskæftigelsesplan 2020 (B)

27.   Beskæftigelsesplan 2020 (B)

Sagsnr.: 330-2019-80306                 Dok.nr.: 330-2020-84224            Åbent
Kompetence:
Byrådet.
Beslutningstema
Baggrund
Finansministeriets Økonomiske Redegørelse fra ultimo august 2019 forventer en fortsat vækst i 2020. Det understøtter, at den nuværende retning og prioritering i beskæftigelsesindsatsen fortsættes fra 2019 til 2020. Det understøttes endvidere af Beskæftigelsesministerens nationale mål for 2020, som heller ikke giver anledning til ændring i den strategiske retning. I Beskæftigelsesplan 2019 er allerede gjort de overordnede politiske tanker om den kommende Forenklingsreform, da reformen blev udskudt i 2019 og nu først træder i kraft i 2020.
Det eneste nye krav er, at ændringer i repatrieringsloven i 2019 indebærer, at kommunerne som en fast del af beskæftigelsesplanen skal beskrive, hvordan kommunen arbejder med rådgivning og information om repatriering. Formålet er at skabe større lokalpolitisk og administrativt fokus på kommunens arbejde med repatrieringsindsatsen.
Det er muligt at udarbejde flerårige beskæftigelsesplaner, hvilket har åbnet mulighed for at forlænge den nuværende beskæftigelsesplan, så den også gælder for 2020.
Social- og Beskæftigelsesudvalget har besluttet den 4. november 2019, at Beskæftigelsesplanen tilpasses, så den er i overensstemmelse med Budgetaftale 2020-2023, men ikke ændres grundlæggende. Beskæftigelsesplanen skal endvidere tilpasses ændring af Repatrieringsloven.
Udkast til ændret Beskæftigelsesplan fremlægges for Social- og Beskæftigelsesudvalget på indeværende møde med henblik på beslutning om godkendelse i Byrådet.
Retligt grundlag
Handlemuligheder
Social- og Beskæftigelsesudvalget skal drøfte udkast til Beskæftigelsesplan 2020, som er justeret med baggrund i udvalgets ønsker. Udvalget skal lave en indstilling til Byrådets godkendelse af planen. I referatet fra udvalgets møde, som går videre til Byrådets indstilling, kan tilføjes eventuelle ekstra justeringer. Disse kan dog først indarbejdes i selve planen efter godkendelse i Byrådet.
Vurdering
Administrationen vurderer, at oplægget følger Social- og Beskæftigelsesudvalget ønsker til tilpasninger af planen. Alle tilpasninger er skrevet med rødt, så udvalget nemt kan se tilpasninger. Det handler i hovedtræk om:
·       Årstal er ændret
·       Kort indledning, som beskriver, hvorfor den strategiske retning i vidt omfang fortsættes med de driftsmæssige tilpasninger, der følger af Budget 2020-2023
·       Initiativerne på arbejdsmarkedsområdet fra Budget 2020-2023 indgår i planen, hvor de giver mening i forhold til den øvrige tekst.
·       Afsnittet om den koordinerede ungeindsats er gennemskrevet på ny med udgangspunkt i den model, som Byrådets vedtog medio 2019
·       Der er taget højde for, at det endnu er usikkert, om der etableres frikommuneforsøg i 2020, og om kommunen bliver en del heraf
·       Integration og Netværk har udarbejdet et nyt særskilt afsnit 6, som beskriver, hvordan kommunen arbejder med rådgivning og information om repatriering
·       Rådgivning og Udbetaling har opdateret afsnit 7 om bekæmpelse af socialt bedrageri. I forhold til dette afsnit skal bemærkes, at Lokalt Arbejdsmarkedsråd den 4. november 2019 havde en drøftelse af, om bekæmpelsen af socialt bedrageri hører hjemme i en beskæftigelsesplan. Det har tidligere været et krav fra Beskæftigelsesministeren, at denne indsats skulle beskrives i beskæftigelsesplanen, hvilket ikke er tilfældet længere. Rådets holdning var, at det handler om, hvilket fokus og menneskesyn, som planen kommer til at afspejle. Udvalget har mulighed for at føre til referat, at afsnittet fra beskæftigelsesplanen skal fjernes, hvis det ønskes.
Hvis organisationsprocessen og ekstern gennemgang af potentialer afføder behov for strategiske politiske ændringer, kan Byrådet altid revurdere beskæftigelsesplanen på et senere tidspunkt i 2020. Byrådet skal dog formelt set have en godkendt beskæftigelsesplan for 2020 på plads inden udgangen af 2019.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Konsekvenser for andre udvalg
Beskæftigelsesplan 2020 skal godkendes af Byrådet.
Indstilling
Erhvervs- og Arbejdsmarkedsdirektøren indstiller,
1.    at Udvalget indstiller Beskæftigelsesplan 2020 til godkendelse i Byrådet med eventuelle justeringer.
Beslutning i Social- og Beskæftigelsesudvalget den 2. december 2019:
Fraværende:  Morten Hass Augustsen (V)
Beskæftigelsesplan anbefales med bemærkning om, at afsnittet omkring socialt bedrageri fjernes.
Social- og Beskæftigelssudvalget bemærker, at de 17 Verdensmål skal indarbejdes i fremtidig beskæftigelsesplan.
Beskæftigelseplanen fremsendes til Økonomiudvalg og Byråd.
Beslutning i Økonomiudvalget den 20. januar 2020:
Fraværende: 
At 1 - Tilbagesendes til behandling i Social- og Beskæftigelsesudvalget med henblik på tilpasninger i forbindelse med de ændrede muligheder for frikommuneforsøg.
(V) og (O) stemte imod.
Administrationens bemærkninger til Økonomiudvalgets beslutning
I Social- og Beskæftigelsesudvalgets indstilling til Byrådets godkendelse af Beskæftigelsesplan 2020 er der i selve planen allerede indarbejdet et forbehold for, at frikommuneforsøget ikke blev godkendt. Det var således forudsat, at Beskæftigelsesplan 2020 blev godkendt inden årets udgang med det beskrevne forbehold, jf. de lovgivningsmæssige rammer for godkendelse af den årlige beskæftigelsesplan.
Social- og Indenrigsministeriet har den 7. januar 2020 meddelt på deres hjemmeside, at Regeringen ønsker at gentænke frikommuneordningen som en del af arbejdet med regeringens bebudede nærhedsreform. Ifølge Kommunernes Landsforenings hjemmeside er det endnu uvist, hvornår det vil ske.
Regeringen har derfor besluttet, at de allerede indsendte ansøgninger til frikommuneforsøg automatisk vil blive behandlet under den udvidede udfordringsret. Kommunerne vil i den forbindelse modtage svar fra det relevante ressortministerium om de enkelte forsøgsideer.
Det vil sige, at Slagelse Kommune kan forvente, at der på et endnu ukendt tidspunkt vil komme en tilbagemelding om, hvorvidt forsøgsideerne kan forventes at blive imødekommet af generelle regelændringer, eller om der kan etableres forsøg med henblik på at afprøve nye måder at gøre tingene på.
Indstilling
Erhvervs- og Arbejdsmarkedsdirektøren indstiller,
2.    at Udvalget drøfter eventuelle tilpasninger af Beskæftigelsesplan 2020, jf. Økonomiudvalgets beslutning den 20. januar 2020, med henblik på Byrådets godkendelse af Beskæftigelsesplan 2020.
Beslutning i Social- og Beskæftigelsesudvalget den 3. februar 2020:
Fraværende:  Christopher Trung (V), Helle Blak (F)
På Økonomiudvalgets møde den 20. januar 2020 blev det besluttet, at Beskæftigelsesplan 2020 tilbagesendes til behandling i Social- og Beskæftigelsesudvalget med henblik på tilpasning i forbindelse med de ændrede muligheder for frikommuneforsøg.
Tilpasningen er indarbejdet i den fremlagte beskæftigelsesplan.
Social- og Beskæftigelsesudvalget fastholder ved nuværende møde beslutningen af 2. december 2019, som blev truffet af et enigt udvalg, hvor Beskæftigelsesplan 2020 blev anbefalet bortset fra, at afsnittet om socialt bedrageri skullle tages ud.
(V) ønsker tilføjet, at socialt bedrageri samt ret og pligt skal indgå i Beskæftigelsesplan 2020.
(O) bemærker, at afsnittet på side 10 "så de nytilkomne ikke på samme vis ender i langvarig forsørgelse" skal udgå.
Beslutning i Økonomiudvalget den 16. marts 2020:
Fraværende: 
At 2 - Beskæftigelsesplan 2020 anbefales godkendt af Byrådet. For stemte (A), (F), (I) og (Ø).
Flertallet tilsluttede sig at afsnittet om socialt bedrageri tages ud.
(V) og (B) undlod at stemme.
(O) stemte imod.
(O) ønskede at socialt bedrageri samt ret og pligt bør indgå i beskæftigelsesplanen.
Nytteindsatsen bør i højere grad prioriteres i beskæftigelsesplanen.
Børneattester bør fremvises, hvis der etableres praktikker inden for det socialpædagogiske område. Der skal effektmåles på indsatser både kommunale og private, dette har der tidligere været truffet politisk beslutning om.

28. Arealerhvervelse til forlængelse af Ringvejen i Sørbymagle (B)

28.   Arealerhvervelse til forlængelse af Ringvejen i Sørbymagle (B)

Sagsnr.: 330-2020-11711                 Dok.nr.: 330-2020-77414            Åbent
Kompetence: Byrådet
Beslutningstema
Erhvervs- og Teknikudvalget skal anbefale over for Byrådet at der træffes principiel beslutning om at Slagelse Kommune er indstillet på at foretage ekspropriation af de nødvendige rettigheder til forlængelse af Ringvejen i Sørbymagle, såfremt det ikke er muligt at indgå frivillig aftale med den berørte lodsejer.
Baggrund
Byrådets beslutning den 26. august 2019 med frigivelse af anlægsramme, at kommunevejen Ringvejen i Sørbymagle skal forlænges for at skabe vejadgang til det kommunalt ejede lokalplanområde nr. 1168, Boligområde Hvilebjerg. Forlængelsen af Ringvejen forudsætter at der erhverves jord og rettigheder fra én lodsejer, jf. vedlagte arealerhvervelsesplan. Der er tale om en nettoarealerhvervelse på ca. 1.988 m2. Nettoarealet fremkommer ved, at der samlet erhverves ca. 7.131 m2 fra én lodsejer, og der mageskiftes med 5.143 m2 af Slagelse Kommunes jord.
I vejsager hvor et nyt anlæg alene berører enkelte lodsejere vælger Slagelse Kommune ofte at indgå frivillige aftaler med de berørte frem for at gennemføre en egentlig ekspropriationsproces. De frivillige aftaler laves på ekspropriationslignende vilkår, hvilket vil sige at erstatningen, ligesom ved ekspropriation, er fritaget for skat. Det er et krav for denne skattefritagelse at følgende betingelser er opfyldt på aftaletidspunktet:
1)   Der skal på aftaletidspunktet være ekspropriationshjemmel i lovgivningen til formålet.
2)   På aftaletidspunktet skal det kunne påregnes (stå klart), at der vil ske ekspropriation i mangel af frivillig aftale, dvs. at den eksproprierende myndighed skal vise vilje til at ekspropriere. Der skal være ekspropriationsrealitet.
Hjemlen til ekspropriation fremgår af Vejloven. Viljen til ekspropriation skal dokumenteres ved, at Byrådet forud for aftalens indgåelse træffer en principiel beslutning om, at Byrådet er indstillet på at foretage ekspropriation af de nødvendige rettigheder, såfremt det ikke er muligt at indgå frivillig aftale med den berørte lodsejer.
Hvis forhandlingerne med den berørte lodsejer ender med, at der ikke kan laves en frivillig aftale, vil ekspropriationsprocessen blive igangsat med indvarsling til åstedsmøde og sagen vil afslutningsvist blive forelagt Byrådet igen til endelig beslutning.
Retligt grundlag
Ekspropriation til vejanlæg foretages med hjemmel i § 96 i Vejloven (Lov nr. 1520 af 27. december 2014 om offentlige veje). Ekspropriation gennemføres efter de regler og procedurer, som fremgår af Vejlovens kapitel 10, §§ 99-101.
Handlemuligheder
Erhvervs- og Teknikudvalget kan vælge at anbefale over for Byrådet, at der træffes principiel beslutning om at Slagelse Kommune er indstillet på at foretage ekspropriation af de nødvendige rettigheder til forlængelse af Ringvejen i Sørbymagle, hvis det ikke er muligt at indgå frivillig aftale med den berørte lodsejer.
Vurdering
Det er administrations vurdering, at der i den aktuelle sag skal forsøges indgået frivillig aftale med den berørte lodsejer og at denne aftale skal laves på ekspropriationslignende vilkår, således at lodsejer erstatningsmæssigt ikke tilbydes dårligere vilkår end vedkommende ville blive hvis der blev gennemført en egentlig ekspropriation.
Med indgåelse af en frivillig aftale om arealerhvervelse er det forventningen, at anlægsarbejdet vedrørende Ringvejens forlængelse kan igangsættes i dette forår, så anlægsarbejdet kan være afsluttet i august/september i år.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Erstatningen til den berørte lodsejer finansieres af anlægsmidlerne til projektet.
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Centerchefen for Miljø, Plan og Teknik indstiller, at det overfor Byrådet anbefales,
1.    at der træffes principiel beslutning om, at Slagelse Kommune er indstillet på at foretage ekspropriation af de nødvendige rettigheder til forlængelse af Ringvejen i Sørbymagle, såfremt det ikke er muligt at indgå frivillig aftale med den berørte lodsejer,
2.    at hvis der ikke kan indgås en frivillig aftale med den berørte lodsejer skal Byrådet som en del af behandlingen af denne sag udpege en repræsentant fra Byrådet, som kan repræsentere Byrådet ved en ekspropriation.
Beslutning i Erhvervs- og Teknikudvalget den 2. marts 2020:
Fraværende: 
At 1 og 2: Anbefales.
Beslutning i Økonomiudvalget den 16. marts 2020:
Fraværende: 
At 1 til 2 - Anbefales til Byrådets godkendelse

29. Udpegning til Skatteankenævn (B)

29.   Udpegning til Skatteankenævn (B)

Sagsnr.: 330-2020-3729                   Dok.nr.: 330-2020-105431          Åbent
Kompetence: Byrådet
Beslutningstema
Byrådet skal godkende Niels Terps udtræden af Skatteankenævn Vestsjælland som stedfortræder for Tony Bomholt Rasmussen og udpege en ny stedfortræder.
Baggrund
På byrådsmøde den 27/1 2020 blev Niels Terp udpeget som stedfortræder for Tony Bomholt Rasmussen til Skatteankenævn Vestsjælland.

Da Niels Terp ikke kan påtage sig opgaven pga. helbredet, skal der udpeges en ny stedfortræder.
Skatteankenævnene behandler klager over Told- og Skatteforvaltningens afgørelser vedrørende fysiske personer og dødsboer.
Funktionsperioden for de nuværende skattenævn er forlænget til og med den 30. juni 2020. Funktionsperioden for de nye skattenævn begynder således den 1. juli 2020 og udløber den 30. juni 2022. 

Retligt grundlag
Skatteforvaltningslovens § 8, stk. 3 og 4 samt § 25 i bekendtgørelse af lov om kommunernes styrelse. Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om landets inddeling i skatteankenævnskredse, vurderingsankenævnskredse og motorankenævnskredse.
Handlemuligheder
Ingen bemærkninger

Vurdering
Ingen bemærkninger

Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Ingen bemærkninger

Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger
Indstilling
Det indstilles,
1.    at Byrådet udpeger 1 stedfortræder for Tony Bomholt Rasmussen til Skatteankenævn Vestsjælland.

30. Underskriftsbemyndigelse (B)

30.   Underskriftsbemyndigelse (B)

Sagsnr.: 330-2020-17993                 Dok.nr.: 330-2020-106883          Åbent
Kompetence: Byrådet
Beslutningstema
Byrådet skal beslutte, hvem der fra administrationen skal bemyndiges til, i forening med borgmesteren eller 1. eller 2. viceborgmester, at underskrive dokumenter vedrørende køb og salg af fast ejendom, optagelse af lån og påtagelse af garantiforpligtelser fra den 1. april 2020.
Baggrund
Da der er fratrådt to direktører, skal der laves en ny underskriftsbemyndigelse, da underskriftsbemyndigelsen er personlig.
Dokumenter vedrørende køb, salg og andre dispositioner over fast ejendom, optagelse af lån og påtagelse af garanti forpligtelser skal underskrives af Borgmesteren eller 1. eller 2. viceborgmester samt en person, der er bemyndiget dertil af Byrådet. Borgmesteren, 1. og 2. viceborgmester er sidestillede. Det samme gælder for de personer, som bliver bemyndiget af Byrådet. 
Retligt grundlag
Styrelsesloven § 32 regulerer underskriftsbemyndigelsen, hvilket betyder, at borgmesteren eller 1. eller 2. viceborgmester sammen med en af de udpegede fra administrationen eller kommunalbestyrelsen kan underskrive dokumenter vedrørende køb og salg af fast ejendom, optagelse af lån og påtagelse af garantiforpligtelser.     
Handlemuligheder
Byrådet kan vælge, at andre kommunalbestyrelsesmedlemmer eller kommunalt ansatte end de indstillede skal kunne underskrive i forening med borgmesteren eller 1. og 2. vice-borgmesteren.
Vurdering
Ingen bemærkninger.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Ingen bemærkninger.
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Kommunaldirektøren indstiller,
1.    at Byrådet giver bemyndigelse til, at Kommunaldirektør Frank E. Andersen eller Vini Lindhardt eller Stabschef for Økonomi og Digitalisering Kirsten V. Jensen sammen med borgmesteren eller 1. eller 2. viceborgmesteren kan underskrive dokumenter vedrørende køb og salg af fast ejendom, optagelse af lån og påtagelse af garantiforpligtelser. De nævnte personer er sidestillede. Dette gældende fra den 1. april 2020.
31. Lukket: Korsør - Byen møder vandet - Halsskov Færgehavn (B)
Denne sag er desværre lukket for offentligheden.
32. Lukket: Godkendelse af referat (B)
Denne sag er desværre lukket for offentligheden.