Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget (2014-2017) – Referat – 7. marts 2016



1. Godkendelse af dagsorden (B)

1.      Godkendelse af dagsorden (B)

Sagsnr.: 330-2013-106364             Dok.nr.: 330-2015-536650                                          Åbent
Kompetence: Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget
Beslutningstema
Godkendelse af dagsorden.
Indstilling
Centerchefen for Kultur, Fritid og Borgerservice indstiller,
1.    at  Dagsordenen godkendes
Beslutning i Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget den 7. marts 2016:
Fraværende:  Lis Tribler (A)
Godkendt.

2. Orientering fra udvalget samt inspirationsopsamling fra konferencer mv. (B)

2.      Orientering fra udvalget samt inspirationsopsamling fra konferencer mv. (B)

Sagsnr.: 330-2013-106407             Dok.nr.: 330-2015-536657                                          Åbent
Kompetence: Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget
Beslutningstema
Orientering fra formanden og udvalgets øvrige medlemmer samt inspirationsopsamling fra deltagelse i konferencer mv.
Indstilling
Centerchefen for Kultur, Fritid og Borgerservice indstiller,
1.    at  Orienteringen tages til efterretning
Beslutning i Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget den 7. marts 2016:
Fraværende:  Lis Tribler (A)
Til efterretning.
Udvalgsformand Troels Christensen fik overrakt Spil Dansk Kommune-prisen den 3. marts 2016 ved en reception på Badeanstalten. Slagelse Kommune har sammen med Herning Kommune vundet Spil Dansk Prisen for 2016. Prisen er en workshop for unge musiske talenter i kommunen, der sammen med unge fra Herning Kommune skal skrive en sang om henholdsvis Slagelse og Herning.
Morten Hass Augustsen overrakte den 5. marts 2016 talentprisen til Benjamin Skydsgaard fra Slagelse Musikskole. Talentprisen udgør 1.000 kroner og uddeles årligt.
Jens Jørgensen deltog i Kulturrådets bestyrelsesmøde. Der er en udtalt vilje i Kulturrådet til at gå ind i arbejdet omkring kulturstrategien og samarbejdet med Kulturafdelingen i øvrigt.
Jens Jørgensen deltog desuden i et bestyrelsesmøde i Kongegaardsfonden. Her blev restaureringen drøftet, som bl.a. er støttet af Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget. AP Møller Fonden har vist stor interesse for projektet.

3. Centerets orientering til Udvalget (O)

3.      Centerets orientering til Udvalget (O)

Sagsnr.: 330-2013-106411             Dok.nr.: 330-2015-536663                                          Åbent
Kompetence: Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget
Udvalget informeres hermed om alle puljer på kultur-, fritids- og turismeområdet. Bilagene over forbrug på de konkrete puljer er ajourført op til deadline for udsendelse af dagsorden.
KULTUR:
Pulje
Forbrug
Restbudget
Puljen til kulturelle formål*
2.455.505
2.069.500
386.005
FRITID:
 
 
 
Idræts- og Fritidspuljen
658.842
17.500
641.342
Markedsføringspuljen
979.871
655.000
324.871
Puljen til selvorganiserede
223.801
7.600
216.201
Udviklingspuljen (FOU)
100.000
26.750
73.250
TURISME:
 
 
 
Toppen af Østersøen (overført fra 2015)
500.000
 
500.000
Event Slagelse (overført fra 2015)
420.000
94.000
326.000
Projektpulje (399.000 kr. overført fra 2015)
845.557
145.000
700.557
*Ansøgning fra Skælskør Bykontor om tilskud til markedsføring af sommerens aktiviteter i Skælskør - via den såkaldte Skælskør Familiefestival 2016 - er ikke imødekommet, da flere af aktiviteterne i forvejen har fået tilskud til afvikling og markedsføring fra Puljen til kulturelle formål samt Puljen til landudvikling under Landdistrikts-, Teknik- og Ejendomsudvalget.
Kulturområdet:
Skælskør Skole - Kunsttalentklassen
Skælskør Skole har igangsat et projekt omkring en Kunsttalentklasse for skoleåret 2016/2017. Kunsttalentklassen vil have fokus på musik, kunst, design og performance og er et tilbud til elever på 7. klassetrin. Eleverne vil følge de samme obligatoriske fag som andre folkeskoleelever, men får 4-6 timers ugentlig undervisning i et talentfag.
Skælskør Skole har kontakt til Billedskolen og Musikskolen. Administrationen har videreformidlet Skælskør Skoles folder om Kunsttalentklassen til det Teaterpolitiske Forum. Informationsfolderen om kunsttalentklassen er vedhæftet som bilag.
Slagelse Teater – fase 2 af ombygningen
Der har været afholdt licitation over arbejdet, og det forventes, at projektet kan udføres inden for de bevilgede anlægsmidler, dog er bufferen til uforudsete udgifter reduceret i forhold til den sædvanlige margin i tilsvarende projekter. Ombygningen foregår fra april til oktober og tidsplanen er koordineret i samarbejde med brugerne af teatret.
Indvielse efter ombygningen er planlagt til fredag den 7. oktober 2016.
Kabeldepotet på Fæstningsområdet i Korsør
Der er indgået en skriftlig brugsretsaftale med foreningen Kunstnerværkstedet Kabeldepotet, der benytter lokalerne. Aftalen præciserer de vilkår, der har været gældende hidtil og kan opsiges med et halvt års varsel til hhv. 1. april eller 1. oktober.
Radio Solskin
Radio Solskin har indsendt opgørelse over radioens sendeflade i 4. kvartal i 2015. Opgørelsen er vedhæftet som bilag.
Kulturafdelingen afholdte 1. februar et møde med Radio Solskin. Radioen gjorde opmærksom på, at foreningens økonomi er meget udfordret, og der blev derfor på mødet drøftet alternative finansieringsmuligheder.
Vandtårnet Kindtanden i Korsør – Puljen til Dansk Kulturarv
På udvalgsmødet i september besluttede udvalget, at administrationen skulle arbejde videre med renovering af vandtårnet Kindtanden i Korsør - maling i blå og hvid som hidtil.
Center for Kommunale Ejendomme vurderede efterfølgende, at vandtårnet trænger til en betonrenovering i størrelsesordenen 1-2 mio. kr., inden det kan blive aktuelt at male det. Landdistrikts-, Teknik- og Ejendomsudvalget (LTE) har ikke planer om at prioritere midler til denne istandsættelse i den nærmeste fremtid, og derfor vil det ikke være aktuelt at iværksætte maling af tårnet.
I Puljen til Dansk Kulturarv resterer ca. 250.000 kr. i udisponerede midler fra 2015. Udvalget har bedt administrationen arbejde på en afklaring af udgiften til renovering og opsætning af de tidligere amtsskilte ved flere af kommunens kulturarvselementer.

Fra og med 2016 er puljen overgået til driftsmidler, dog først med budgettet i 2017.
Evt. resterende midler i puljen foreslås anvendt til renoveringen af statuen Sct. Michael og Dragen på Nytorv i Slagelse, som udvalget har bevilget 600.000 kr. til. I forlængelse af det oprindelige overslag over renoveringsprojektet og bevilling hertil er renoveringsprojektet nøje gennemgået i samarbejde med Nationalmuseets konservatorer. Det må imødeses, at projektet er mere omfattende end oprindelig forventet pga. rensning og efterfølgende patinering af selve bronzestatuen og de bronzeplader, der omkranser anlægget. Når det endelige budget for renoveringen foreligger, vil administrationen forelægge dette for udvalget. Det vil evt. være muligt at anvende resterende midler i Puljen til Dansk Kulturarv til renoveringsarbejdet.
Kulturhuset Korsør og Biblioteket
Der har været og vil blive et aktivt program i Kulturhuset i foråret 2016. Der har allerede været afholdt teaterforestilling, nytårskoncert med Slagelse Garden og Fastelavnsfest med over 150 deltagere. Tiltaget FRI FOLK FREDAG, hvor folk-musikere fra området mødes til en jam-session en fredag eftermiddag, er kommet godt fra start. Også konceptet torsdagscafe (1. torsdag i måneden med musik i Kulturcafeen) er velbesøgt.
Der har været arrangement med MGK-Slagelse og MGK-Guldborgsund, og Musikskolen har afholdt koncert.
Der er stort åbent hus i Kulturhuset den 13. marts 2016, hvor huset inviterer alle interesserede til smagsprøver på, hvad huset kan tilbyde. Det er Brugerrådet, venneforeningen og foreningerne i huset, som er på banen. Der vil være aktiviteter, som viser, hvad foreningerne i huset laver og mulighed for at melde sig som frivillig, ligesom der vil være koncerter og teater.
Der afholdes boksestævne i marmorsalen fredag den 8. april 2016.
VASACs overtagelse af caféen er forløbet meget fint med nye madtilbud og åbent om fredagen til kl. 13. Og fra uge 8 også med en aftenåbning, hvor der kan købes varm mad.
Biblioteket har i den seneste periode haft fokus på musik i sin formidling. Det har betydet nogle anderledes arrangementer med stor opbakning fra borgerne, og i den sidste del af perioden er der fokus på unge og musik i samarbejde med Ungedreven Udvikling.
Biblioteket har i samarbejde med andre biblioteker fået tilskud fra Kulturstyrelsen til to projekter vedr. voksenformidling og samarbejde med uddannelsesinstitutioner.
Vedlagt er en ny arrangementsoversigt fra Kulturhuset.
Det Røde Pakhus, Skælskør
Renoveringen af pakhuset med isolering til helårsbenyttelse er nu afsluttet. Brugerbestyrelsen, der varetager den daglige drift af huset, planlægger et indvielsesarrangement lørdag den 16. april 2016.
Café Hack besøger Musholm
Et af landets mest populære radioprogrammer, Café Hack, besøger til sommer Musholm Ferie-Sport-Konference. Programmet optages en weekendformiddag, og der sælges billetter til arrangementet. Café Hack inviterer både nationalt og lokalt kendte gæster til at deltage i ”talkshowet”.
Musholm har ansøgt Slagelse Kommune om tilskud til arrangementet og har modtaget tilskud til leje af lyd- og lysudstyr samt markedsføring af arrangementet fra henholdsvis Puljen til kulturelle formål og Puljen til landdistriktsudvikling på hver 15.000 kr.
Svar på ansøgning til puljen til nye partnerskaber mellem dagtilbud og kulturinstitutioner
Kulturafdelingen har fået svar på ansøgningen til Kulturministeriets pulje til nye partnerskaber mellem dagtilbud og kulturinstitutioner. Projektforslaget ”Min kulturarv, herfra min verden går” fik afslag. Projektet havde til formål at formidle kommunens kulturarv for før-skolebørn i et samarbejde mellem fem kulturinstitutioner og fem daginstitutioner.
Slagelse Kommune ansøgte om 306.000 kr. Der blev til Puljen til nye partnerskaber mellem dagtilbud og kulturinstitutioner søgt om i alt 8.114.322 kr. Den samlede pulje til uddeling var på 1,3 mio. kr.
Fritidsområdet:
Temaaften om tiltrækning af frivillige kræfter
Slagelse Kommune inviterede til temaaften onsdag den 24. februar 2016. Her kunne kommunens foreninger gennem et oplæg fra Lasse Petersen fra den succesfulde forening IF Skjold Skævinge få inspiration til, hvordan man tiltrækker flere frivillige, og hvordan frivillige kræfter kan udvikle foreningen.
Lasse Petersen og IF Skjold Skævinge modtog den 1. december 2015 Kulturministeriets Idrætspris for initiativet Klub Frivillig. Lasse delte på temaaftenen ud af sine erfaringer med at tiltrække flere end 200 nye frivillige til IF Skjold Skævinge på bare 3 år.
Status på Sportscollege
Byggeriet holder tidsplanen. I næste periode påbegyndes nedtagning og etablering af nyt tribunetag, afslutning på taget over boligerne samt påbegyndelse af facadepladeopsætning. Opskrivning til boligerne starter 16. marts 2016.
Eliteidrætsklasserne:
Optaget til næste års klasse er i gang, og i alt 22 elever har søgt om optagelse. I alt 22 elever har søgt i alt. Det er lavere, end Fritid havde håbet på, men niveauet ligger generelt lidt højere end sidste år. I slutningen af uge 8 får alle besked, om de er optaget.
Til den eksisterende klasse har der været en rekrutteringsrunde med 6 elever fra ventelisten. En atletikudøver fra Slagelse Atletik DELTA har fået tilbudt den ledige plads i klassen. Han starter i klassen efter sommerferien, men vil her i foråret deltage i morgentræningen samt i andre særlige tiltag for klassen for at sikre en god integration.
Både eleverne i klassen og deres forældre modtager i foråret uddannelse i mentaltræning, ligesom en praktikant i øjeblikket laver en indsats omkring kost og ernæring for klassens elever.
Foreningslederakademi:
I januar startede 17 deltagere fra 9 lokale idræts- og kunstforeninger på DIF/DGI Bevæg dig for livet foreningslederakademi. Der har nu været afholdt 3 samlinger, og dynamikken og stemningen er helt i top.
Turismeområdet:
Status på EventSlagelse
Der blev den 24. februar 2016 afholdt inspirationsdag vedr. pilotprojektet Kreativ Forretningsudvikling. Arrangementet blev afholdt på Borreby Teater med deltagelse af ca. 25 interesserede virksomheder, hvoraf 4 blev udvalgt til at indgå i et eksklusivt forretningsudviklingsforløb med bl.a. to efterfølgende workshops.
I forbindelse med udvikling af et værktøj til vurdering af, hvorvidt forskellige events og arrangementer, som kommunen igangsætter eller støtter på anden vis, kan forventes at medføre den ønskede effekt og værdi, er der pt. indledt dialog med to firmaer.
Værktøjet udvikles i samarbejde med kultur- og fritidsområdet og forventes være klar før sommerferien.
Indstilling
Centerchefen for Kultur, Fritid og Borgerservice indstiller,
1.    at  Orienteringen tages til efterretning.
Beslutning i Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget den 7. marts 2016:
Fraværende:  Lis Tribler (A)
Til efterretning.
Udvalget ønsker at fastholde, at Kindtanden skal males og beder derfor LTE-udvalget om at prioritere betonrenoveringen i indeværende års budget.
De to centerchefer havde følgende supplerende orienteringer:
Besøgstallet i Slagelse Svømmehal er faldet i februar sammenlignet med antal besøgende i februar sidste år. Administrationen overvåger nøje udviklingen. Der er afholdt møde den 2/3 2016 med en gruppe engagerede brugere af svømmehallen i Slagelse. Det var en god og konstruktiv dialog, som førte til ny gensidig indsigt.
Den 2/3 2016 afholdte centerchef og bibliotekschef møde med lokalråd Korsør, lokalråd Halsskov og brugerrådet og kulturrådet i Kulturhuset i Korsør vedr. planerne for flytningen af Korsør Bibliotek. Det er besluttet, at finansieringen af flytningen skal overgå til budgetforhandlingerne 2017. Udvalget ønsker at få forelagt en plan for flytteprojektet, når der skal tages stilling til finansiering.
Den 4/3 2016 blev der afholdt møde mellem repræsentanter fra bestyrelsen for By- og Overfartsmuseet i Korsør og repræsentanter fra bestyrelsen for Museum Vestsjælland. Mødet var den første dialog mellem bestyrelserne om en evt. overdragelse af museet til Museum Vestsjælland.
På toppen af storebælt-projektet rører på sig igen, og der er aftalt møde med Sund & Bælt inden påske.
Visit Vestsjælland modtog den 5/3 Sølv ved Danish Digital Awards i København for kampagnen bag |Verdens mest afslappende film|, i kategorien Video Production. Både Kalundborg, Slagelse og Sorø Kommuner promoveres i filmen om Vestsjællands kyst. Kampagnen blev tildelt andenpladsen fra en pool af over 600 ansøgere fra alle brancher i Danmark. Førstepladsen i kategorien gik til FC København, og tredjepladsen til SAS.
Kreativ Forretningsudvikling:
Inspirationsdag er afholdt, og efterfølgende har fem virksomheder vist interesse for videre forløb. Oprindeligt var det kun muligt for fire virksomheder at deltage, men det er lykkedes at tilbyde alle interessede et udviklingsforløb.

4. Regnskabsresultat for 2015 og overførsel til 2016 (B)

4.      Regnskabsresultat for 2015 og overførsel til 2016 (B)

Sagsnr.: 330-2016-10084               Dok.nr.: 330-2016-73127                                            Åbent
Kompetence: Byrådet
Beslutningstema
Udvalget orienteres om regnskabsresultatet for 2015. Desuden skal udvalget indstille til Økonomiudvalget og Byrådet vedr. overførsel af mindre-/merforbrug på drift og anlæg til 2016.
Baggrund
Der foreligger regnskabsresultat for 2015 for både drift og anlæg. Resultat på drift fremgår af bilag 1 og er fordelt på udgiftstyper samt resultat pr. enhed/virksomhed. Resultat på anlæg fremgår af bilag 2 og er fordelt på de enkelte projekter.
Fagudvalgene skal fremsende ansøgning til Økonomiudvalget om overførsel af merforbrug/mindreforbrug på henholdsvis drift og anlæg fra 2015 til 2016. Økonomiudvalget behandler på møde d. 14. marts 2016 de enkelte fagudvalgs anbefalinger med henblik på indstilling i samlet sag til Byrådet den 29. marts 2016.
For Budgetramme 1 (serviceudgifter, særligt dyre enkeltsager og ældreboliger) og for Budgetramme 3 (anlæg) overfører virksomheder og centre mer-/mindreforbrug mellem regnskabsårene, jfr. Kasse- og Regnskabsregulativet.
For Budgetramme 1 overføres bevillinger til virksomheder og centre efter følgende hovedprincipper:
· mindreforbrug under 5 % af det korrigerede budget overføres
· mindreforbrug på over 5 % af det korrigerede budget overføres, såfremt der er givet overførselsadgang ved budgetopfølgningen pr. ultimo september 2015
· mindreforbrug på over 5 % af det korrigerede budget, hvor der ikke er søgt om overførselsadgang tilføres kassen
· merforbrug overføres fuld tud (og skal være afviklet inden udgangen af 2016)
For Budgetramme 3 (anlæg) overføres uforbrugte rådighedsbeløb fuldt ud.
For Budgetramme 2 (øvrige driftsudgifter) er der ikke overførsel af mer-/mindreforbrug mellem regnskabsårene.
Såfremt en virksomhed ønsker at afvige fra hovedprincipperne, skal det indstilles af fagudvalget til godkendelse i Økonomiudvalget og Byrådet.
A. Regnskabsresultat, drift
Regnskabsresultatet for 2015 viser for drift et samlet forbrug på 126,4 mio. kr.
Ved budgetopfølgningen ultimo september var det forventede regnskab anslået til 128,3 mio. kr.
Resultatet fordeler sig således:
Regnskabsresultat, drift

Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget

Mio. kr.
Korrigeret budget
2015
Regnskab 2015
Afvigelse
(- = mer-
forbrug)
5.1 Kultur, Fritid og Turisme
 
 
 
Serviceudgifter
135,7
126,4
9,3
Som beskrevet ved budgetopfølgningen i september har centret forventet et mindreforbrug og søgt om dispensation for 5 %-reglen.
Mindreforbruget vedrører hovedsageligt driftsmidler til Ny Trelleborg, Slagelse Bibliotekerne, de selvejende haller samt Idrætshaller Øst og Vest. Hertil kommer en større indtægt end forventet på Slagelse Musikhus.
B. Overførsel af mer-/mindreforbrug, drift (bilag 1)
Nedenstående tabel viser, hvordan overførsler på drift (Budgetramme 1) overordnet fordeler sig på udvalgets politikområder.
Overførsel af mer-/mindreforbrug, drift

Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget

Mio. kr.
Overført
fra
2014
Overført
til
2016
Tilføres
kassen
5.1 Kultur, Fritid og Turisme
9,8
7,4
1,9
Bilag 1 viser for hver virksomhed og center overførsler i henhold til Kasse- og Regnskabsregulativet, herunder de dispensationer for 5 %-reglen, som Byrådet godkendte ved budgetopfølgningen pr. ultimo september 2015 (Byrådet den 30. november 2015, sag nr. 7).

Kulturområdet
Kulturområdet med tilhørende institutioner har et regnskabsresultat, der ligger tæt op ad forventningerne ved budgetopfølgningen i september, med undtagelse af Slagelse Musikhus, der på grund af bl.a. omlægninger hos Billetnet har haft et mindreforbrug ud over det estimerede.
Musikhuset har fået godkendt overførsel af 191.000 kr. i forhold til 5 % reglen. Derudover har Musikhuset et mindreforbrug på 118.000 kr., som skal lægges i kassen, medmindre der dispenseres for 5 %-reglen.
Mindreforbruget er opstået, fordi Billetnet har skiftet system, så Musikhuset løbende for betalinger for samtlige kommende koncerter hver uge. Tidligere fik Musikhuset betaling efter hver afholdt koncert.
Det vil sige, at Musikhuset i 2015 har en indtægtsforskydning, da man i 2015-regnskabet har fået billetindtægter for koncerter, der først bliver afholdt i 2016. Af hensyn til ændringer eller aflysninger er det nødvendigt med en buffer til evt. refusion af honorar.
Derudover er Musikhuset i gang med en række opdateringer af lyd- og lysudstyr. En del af udstyret kræver yderligere afklaring af muligheder, behov og priser og bliver derfor først indkøbt i begyndelsen af 2016.
Fritidsområdet:
I forbindelse med årsafslutningen kan det konstateres, at der er over 5 % i mindreforbrug på områderne Idrætshaller Øst og Vest samt Selvejende haller. Der er ikke søgt om dispensation for overførsel af disse beløb på i alt 1,8 mio. kr. Beløbet skal lægges i kassen, medmindre der dispenseres for 5 %-reglen.
Idrætshaller Øst og Vest:
Ved budgetopfølgningen i september forventede begge områder, at budgettet ville balancere ved årets udgang. Der har i 2015 været udvist særlig sparsommelighed på grund af den forestående omlægning af budgettet til Ejendomsservice. Mindreforbruget på området ønskes i 2016 anvendt til aktiviteter på fritidsområdet, som har bidraget til udmøntning af effektiviseringstiltag i forbindelse med budgetprocessen for 2016.
Selvejende haller:
Der er i 2015 udbetalt tilskud på i alt 10,6 mio. kr. på baggrund af den tildelingsmodel, der er vedtaget af Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget. Mindreforbruget på området skyldes overførsel af mindreforbrug fra 2014 samt mellemkommunal momsrefusion.
Fritidsafdelingen anbefaler, at mindreforbruget fra 2015 øremærkes til afdelingens forslag vedr. volleyarena i Korsørhallen, og dermed konverteres fra drift til anlæg, samt anvendes til processen omkring ny aftale for tilskud til selvejende haller, hvor afdelingen ønsker at inddrage DGI som ekstern vejleder.
Der er fejlagtigt budgetomplaceret 0,1 mio. kr. fra anlægsprojektet Sportscollege til driften for Fritid, og derfor er det korrigerede budget for Fritid 0,1 mio. kr. for højt. Det foreslås derfor, at der budgetomplaceres 0,1 mio. kr. af det overførte mindreforbrug på Fritid til anlægsprojektet Sportscollege.
C. Overførsel anlæg (bilag 2)
Regnskabsresultatet for 2015 viser for anlæg samlet uforbrugte rådighedsbeløb på 21,3 mio. kr.
Ved budgetopfølgningen ultimo september var det forventede uforbrugte rådighedsbeløb anslået til 19,0 mio. kr.
Nedenstående tabel viser, hvordan overførsler på anlæg overordnet fordeler sig på udvalgets politikområder. En mere detaljeret oversigt kan ses i bilag 2.
Overførsel af uforbrugte rådighedsbeløb, anlæg

Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget

Mio. kr.
Overføres
til
2016
5.1 Kultur, Fritid og Turisme
21,3
Hovedparten af anlægsprojekterne er afsluttede, og der aflægges regnskab i løbet af 2016. Igangværende anlægsprojekter forventes at følge tidsplan og budget.
Retligt grundlag
Kommunalbestyrelsen skal jf. styrelseslovens § 42 stk. 7 fastsætte og beskrive regler for, hvordan kommunens kasse- og regnskabsvæsen skal indrettes.
Reglerne for overførselsadgang for drift og anlæg fremgår af Kasse- og Regnskabsregulativets bilag 1.
Handlemuligheder
Udvalget kan godkende indstilling fra administrationen vedr. overførsel af mer-/mindreforbrug for drift og anlæg, herunder at der ved merforbrug over 100.000 kr. udarbejdes handleplaner.
Ved merforbrug, hvor der ikke via handleplan kan opnås balance i løbet af 2 år, skal udvalget afklare mulighed for at finansiere merforbruget på tværs af egne politikområder. Alternativt kan Byrådet ansøges om finansiering via kassen.
Ved mindreforbrug udover 5%, som ikke er søgt overført (jf. bilag 1), er udgangspunktet, at de uforbrugte midler tilgår kassen. Alternativt kan udvalget anbefale Økonomiudvalget og Byrådet, at der gives dispensationer for 5 %-reglen.
Vurdering
Administrationen anbefaler, at kommunens styringsregler følges, og at der overføres uforbrugte budgetrammer fra 2015 til 2016 under hensyntagen til 5% reglen som angivet i bilag 1.
I 2016 har kommunen en særlig udfordring med ekstraordinære udgifter som følge af flygtningesituationen. Der bør derfor være skærpet opmærksomhed på anvendelsen af mindreforbrug udover 5%, som der ikke er søgt dispensation for.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Indstilling fra administrationen indebærer, at der vedr. drift skal overføres mindreforbrug på netto 7,4 mio. kr. fra 2015 til 2016.
Tilsvarende betyder indstillingen, at der samlet overføres uforbrugte rådighedsbeløb på anlægsprojekter for samlet 21,3 mio. kr.
Overførslerne finansieres over kassen.
I hele 1.000 kr.
Politik--område
2016
2017
2018
2019
Bevillingsønske
 
 
 
 
 
Drift
5.1
7.370
 
 
 
Drift – Fritid 0104
5.1
-100
 
 
 
Anlæg 031770 Sportscollege
5.1
100
 
 
 
Anlæg (rådighedsbeløb)
5.1
21.260
 
 
 
Anlæg (rådighedsbeløb)
 
 
 
 
 
Finansiering
 
 
 
 
 
Kassen
1.4
-28.630
 
 
 
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Centercheferne for Kultur, Fritid og Borgerservice og Vækst og Plan indstiller,
1.    at orienteringen om regnskabsresultatet for 2015 tages til efterretning.
2.    at fagudvalget anbefaler Økonomiudvalget, at der på politikområde 5.1 overføres et samlet mindreforbrug på drift på i alt 7,4 mio. kr. til fordeling på de respektive enheder.
3.    at fagudvalget anbefaler Økonomiudvalget, at der på politikområde 5.1 budgetomplaceres 0,1 mio. kr. af det overførte mindreforbrug på drift til anlægsprojektet Sportscollege.
4.    at fagudvalget anbefaler Økonomiudvalget, at der på politikområde 5.1 ikke overføres mindreforbrug på drift på i alt 1,9 mio. kr.
5.    at fagudvalget anbefaler Økonomiudvalget, at der på politikområde 5.1 overføres et samlet uforbrugt rådighedsbeløb til anlæg på i alt 21,3 mio.kr.
Beslutning i Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget den 7. marts 2016:
Fraværende:  Lis Tribler (A)
Ad 1: Til efterretning.
Ad 2: Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget følger indstillingen.
Ad 3: Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget følger indstillingen.
Ad 4: A, I og O anbefaler Økonomiudvalget, at der på politikområde 5.1 overføres et mindreforbrug på 1,9 mio. kr. Midlerne skal bruges til at skabe rammerne for at udvikle og udmønte ny kulturstrategi, finansiering af nye stadionaktiviteter, lokaletilskud på Folkeoplysningsudvalget og udmøntning af idrætspolitikken.
V anbefaler Økonomiudvalget, at der på politikområde 5.1. overføres et mindreforbrug på 0,9 mio. kroner til samme anvendelse, som A, I og O foreslår.
Ad 5: Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget følger indstillingen.

5. Godkendelse af KFT udviklingsaftale for 2016 (B)

5.      Godkendelse af KFT udviklingsaftale for 2016 (B)

Sagsnr.: 330-2016-4651                 Dok.nr.: 330-2016-92105                                            Åbent
Kompetence: Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget
Beslutningstema
Baggrund
På udvalgsmødet den 1. februar 2016 blev der fremlagt en drøftelsessag med henblik på at udpege indsatsområder, der skal udgøre udviklingsaftalen for 2016. Følgende indsatsområder blev udvalgt:
Natur- og kystturisme
Turismestrategi
Kulturstrategi med fokus på bosætning og turisme
Kultur i landdistrikterne
Idræt og bevægelse for alle aldre og niveauer
Talent og elite
Indsatsområderne er nærmere beskrevet i bilagene vedlagt sagen, jf. den skabelon der er udarbejdet til aftalestyringskonceptet.
Det nye aftalestyringskoncept lægger større vægt på målformulering og øget fokus på effekt.
Formål:
Formålet med aftalestyringen er at skabe et politisk forankret styringsinstrument, som kan understøtte Slagelse Kommunes øgede fokus på mål og effekt. Det justerede aftalestyrings-koncept skal sikre:
• At der tages udgangspunkt i de politiske ønsker til fokusområder og mål
• At der er fokus på tværs af organisation og politikområder
• At der formuleres mere effektorienterede mål
Ved udvælgelse af indsatsområder i aftalen skal der være en kobling til politiske mål, jf. budget, vision, udfordringer eller lignende.
Retligt grundlag
Ingen bemærkninger.
Handlemuligheder
Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget kan
a) godkende de beskrevne indsatsområder, jf. bilag
b) supplere indsatsområderne med effektmål
c) afvise at godkende indsatsområderne og dermed udviklingsaftalen
Vurdering
Det er administrationens vurdering, at de valgte indsatsområder dækker de politiske visioner, som der er givet udtryk for i bl.a. Vækst i Balance og idrætspolitikken. Det er værd at bemærke, at indsatserne er på forskellige niveauer – det vil sige, at nogle befinder sig i startfasen, mens andre er mere modnede og klar til igangsætning.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Der er bevilget følgende økonomi til de forskellige indsatser:
Økonomiudvalget har bevilget 500.000 kr. pr år i årene 2016, 2017 og 2018 til projekt Natur- og Kystturisme
Kulturstrategi med fokus på bosætning og turisme: 60.000 kroner
På seneste budgetseminar blev der afsat 500.000 kroner til udmøntning af idrætspolitikken.
Konsekvenser for andre udvalg
Følgende udvalg kan blive inddraget i forbindelse med udviklingsaftalernes emneområder i forlængelse af idrætspolitikkens handlinger: Uddannelsesudvalget, Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget, Økonomiudvalget og Byrådet.

Indstilling
Centerchefen for Kultur, Fritid og Borgerservice og Centerchefen for Vækst og Plan indstiller,
1.    at Udviklingsaftalen 2016 med de beskrevne indsatsområder godkendes
Beslutning i Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget den 7. marts 2016:
Fraværende:  Lis Tribler (A)
Godkendt.

6. Bevilling af aktivitetsmidler til turistforeningerne 2016 (B)

6.      Bevilling af aktivitetsmidler til turistforeningerne 2016 (B)

Sagsnr.: 330-2013-9457                 Dok.nr.: 330-2016-91725                                            Åbent
Kompetence: Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget
Beslutningstema
Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget skal træffe beslutning om tildeling af aktivitetsmidler til de tre turistforeninger i Slagelse Kommune.
Baggrund
Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget besluttede i 2015 at tildele en ramme på 450.000 kr., som de tre turistforeninger kan søge til lokale turismeaktiviteter.
Foreningerne har siden 2013 haft mulighed for at indgå en aftale med Slagelse Kommune efter fordelingsnøglen 3:2:1, således at Slagelse Turistforening får stillet 225.000 kr. til rådighed, Korsør Turistforening 150.000 kr. og Skælskør Turistforening 75.000 kr.
Udvalget skal beslutte, om det også skal være gældende i 2016.
Krav til aktiviteter
· Midlerne skal anvendes til turismeudvikling i Slagelse Kommune.
· Aktiviteterne skal ligge inden for rammerne af Lov om Erhvervsfremme og understøtte turismen lokalt i Slagelse Kommune.
· Midlerne skal anvendes i overensstemmelse med kommunalfuldmagten og kan f.eks. ikke anvendes til kommercielle formål eller som direkte støtte til virksomheder.
· Aktivitetsmidlerne skal være turistforeningens egne aktiviteter. Der kan ikke gives støtte til andres aktiviteter. Der skal ligge et incitament for privat medfinansiering, ligesom der opfordres til, at turistforeningerne koordinerer handleplanerne med fælles formål for øje.
· Det anbefales, at turistforeningerne koordinerer aktiviteterne med Visit Vestsjælland A/S, og at der udarbejdes et fælles årshjul mellem Visit Vestsjælland og de tre turistforeninger.
I 2015 har de tre turistforeninger været igennem en proces, der har til formål at udarbejde mere klare kriterier for tildeling af midler til aktører og aktiviteter gennem udarbejdelse af et nyt ansøgningsskema, der har til formål at vejlede ansøgeren i formulering af de aktiviteter, der skal gives tilskud til. Dette med henblik på at styrke turismefremmeelementet i de aktiviteter, der iværksættes (nyt ansøgningsskema er vedlagt som bilag).
Gennem en møderække er hensigten at styrke samarbejdet og synergien mellem de tre turistforeninger og bl.a. drøfte tildeling af midler på tværs af foreningerne. Denne udviklingsproces når først at give resultat i 2016 og er på nuværende tidspunkt ikke afsluttet. Der vil således fortsat foregå en proces med afholdelse af møder med henblik på at skabe større synergi i anvendelse af de tildelte midler.
Ovennævnte proces kræver tålmodighed og respekt for det frivillige arbejde. Dette er en nødvendighed for at øge professionalismen i det arbejde, der leveres af foreningerne. De første skridt er taget, og de næste skridt er ved at blive taget til en sammenhængende turismefremmeindsats fra de tre foreningers side.
Af vedlagte bilag fremgår desuden en oversigt over turistforeningernes forventede aktiviteter i 2016.
Retligt grundlag
Handlemuligheder
Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget kan vælge, at
1. Yde tilskud til de tre turistforeninger efter den hidtidige fordelingsnøgle med henholdsvis 75.000 kr. til Skælskør Turistforening, 150.000 kr. til Korsør Turistforening samt 250.000 kr. til Slagelse Turistforening
2. Yde tilskud til de tre turistforeninger efter en anden fordelingsnøgle og evt. et andet samlet tilskudsbeløb
3. Ikke at yde tilskud til de tre turistforeninger
Vurdering
Det vurderes, at de tre turistforeninger er i gang med en god proces, der på sigt vil medføre en bedre og mere målrettet turismefremmeindsats, og administrationen anbefaler, at det samlede tilskudsbeløb fastholdes og ydes efter den hidtidige fordelingsnøgle (handlemulighed 1).
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Ingen bemærkninger.
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Centerchefen for Vækst og Plan indstiller,
1.    at Det samlede tilskud til de tre turistforeninger på 475.000 kr. fastholdes og fordeles med henholdsvis 75.000 kr. til Skælskør Turistforening, 150.000 kr. til Korsør Turistforening samt 250.000 kr. til Slagelse Turistforening
Beslutning i Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget den 7. marts 2016:
Fraværende:  Lis Tribler (A)
Godkendt.

7. Ansøgning om anlægsbevilling - etablering og indretning af Sportscollege (B)

7.      Ansøgning om anlægsbevilling - etablering og indretning af Sportscollege (B)

Sagsnr.: 330-2013-34455               Dok.nr.: 330-2016-120257                                          Åbent
Kompetence: Byrådet
Beslutningstema
Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget skal over for Byrådet anbefale, at der gives en anlægsbevilling til etablering og indretning af Sportscollege. Anlægsbevillingen finansieres af de afsatte rådighedsbeløb fra sted nr. 031770 og sted nr. 031670.
Baggrund
I april 2014 besluttede Byrådet at bevilge midler til bygningen af et sportscollege ved Slagelse Stadion. Byggeriet er et samarbejde mellem Slagelse Kommune og Slagelse Boligselskab, og Sportscollege får 73 boliger. En workshop bidrog til indholdet af de offentlige m2., som bl.a. kommer til at huse caféfaciliteter, vaskekælder, kontor- og mødelokaler samt en træningsfacilitet. Enemærke og Petersen vandt et udbud om en totalentreprise og påbegyndte i 2015 arbejdet. Byggeriet er færdigt og klar til indflytning i august 2016. Boligerne er til studerende, herunder studerende med kompetencer inden for idrætten. I stueetagen skal Slagelse Talent og Elite” have dets base.
Byrådet har på anlægskonto 031770 afsat et rådighedsbeløb på 21,75 mil. kr. til etablering af Sportscollege og på anlægskonto 031670 afsat et rådighedsbeløb på 0,4 mil kr. til indretning af træningsfaciliteter på Sportscollege.
De to anlægsprojekters økonomi fremgår af bilag 1 og 2
Retligt grundlag
I henhold til Kasse- og Regnskabsregulativet skal anlægsbevillinger bevilges af byrådet.
Handlemuligheder
Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget kan
a) anbefale over for Byrådet, at der gives anlægsbevilling til etablering og indretning af Sportscollege.
b) Afvise at anbefale anlægsbevillingen. Såfremt udvalget beslutter dette, vil kommunen ikke kunne betale for det arbejde, som er påbegyndt/udført.
Vurdering
Administrationen anbefaler, at der gives anlægsbevilling til etablering og indretning af Sportscollege.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
I hele 1.000 kr.
Politikområde
2016
2017
2018
2019
Bevillingsønske
 
 
 
 
 
Anlæg, entreprise
5.01
21.750
 
 
 
Anlæg, indretning
5.01
400
 
 
 
Afledt drift
 
 
 
 
 
Finansiering
 
 
 
 
 
Afsat rådighedsbeløb sted nr.: 031670
5.01
-400
 
 
 
Afsat rådighedsbeløb
Sted nr.: 031770
5.01
-21.750
 
 
 
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Centerchefen for Kultur, Fritid og Borgerservice indstiller,
1.    at Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget over for Byrådet anbefaler:
· at der gives en anlægsbevilling på 400.000 kr. til indretning af træningsfaciliteten på Sportscollege fra sted nr. 031670
· at der gives en anlægsbevilling på 21.750.000 kr. til byggeriet i sin helhed fra sted nr. 031770
Beslutning i Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget den 7. marts 2016:
Fraværende:  Lis Tribler (A)
Begge punkter godkendt.

8. Ansøgning om tilskud til driving range - Korsør Golfklub (B)

8.      Ansøgning om tilskud til driving range - Korsør Golfklub (B)

Sagsnr.: 330-2016-7071                 Dok.nr.: 330-2016-51388                                            Åbent
Kompetence: Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget
Beslutningstema
Udvalget skal beslutte, om det vil bevilge 50.000 kr. i tilskud fra Idræts- og Fritidspuljen til Korsør Golfklubs projekt med at opføre en driving range – et overdækket udslagssted på banen.
Baggrund
Korsør Golfklub har udviklet en 5 års plan – Masterplan 2020 – som klubben er i gang med at implementere. De seneste år har klubben søgt Slagelse Kommune om tilladelse til at etablere en driving range – et overdækket udslagssted, som vil forlænge sæsonen markant for medlemmerne. Nu har klubben modtaget en byggetilladelse og er klar til at gå i gang med arbejdet.
Korsør Golfklub har ca. 1.000 medlemmer. En driving range vil være med til at forlænge deres sæson, så der også er attraktive muligheder for at dyrke sporten i regn, blæst og sne. I 2015 var Korsør Golfklub den 5. bedst ratede i Danmark ud af 120 klubber hos de adspurgte golfambassadører.
Korsør Golfklubs baner spiller også en aktiv rolle i forbindelse med tiltrækning af turister. Dette dokumenteres med 6.000 greenfee gæster i 2015. Heraf er en stor andel svenskere på golfweekend i samarbejde med Comwell. Det betyder, at udenlandsk kapital tilføres området som direkte resultat af den smukke facilitet.
Golfklubben indgår i et talentudviklingsprogram med Dansk Golfunion, hvor golfbanen og dens faciliteter er med til at sikre træning for udøverne.
Slagelse Golfklub modtager i sæson 2016/2017 50.000 kr. fra Markedsføringspuljen til at promovere Slagelse Kommune.
Korsør Golfklub inddrager i stor udstrækning medlemmerne i projektet, og de budgetterede 135.067 kr. til byggeriet er udelukkende til materialer. Medlemmerne skal selv være med til at etablere faciliteten.
Budget:
Samlet materialeudgift:          135.067,83
Tilskud fra venneforening:      50.000,00
Tilskud fra Slagelse Kommune 50.000,00
Resterende andel:                  35.067,00 kr
Den resterende andel dækkes af Korsør Golfklub eller andre lokale sponsorer.
Korsør Golfklub stiller al arbejdskraft til rådighed, som også udgør en værdi.
I foreningsregnskabet fra 2014/2015 er den likvide beholdning på 4.164 kr.
Retligt grundlag
Kommunalfuldmagten og retningslinjerne for Idræts- og Fritidspuljen.  
Handlemuligheder
Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget kan
a) imødekomme ansøgningen med 50.000 kr.
b) imødekomme ansøgningen med et mindre beløb end det ansøgte
c) undlade at imødekomme ansøgningen
Vurdering
Administrationen anbefaler, at udvalget støtter tiltaget. Dette på baggrund af det store antal medlemmer og turister, der vil få glæde af den nye facilitet. Foreningen har desuden en stor seniorgruppe, som aktiveres via sporten.
Tiltaget understøtter målene i idrætspolitikken på flere områder - heriblandt at skabe aktivitet for alle aldersgrupper, bruge naturen som facilitet, styrke talentudviklingen og tiltrække sportsturisme.
Greenfee-gæsterne kommer til kommunen på weekendture udelukkende for at spille golf og bidrager til økonomisk aktivitet i kommunen gennem shopping, overnatninger på hoteller mv. 
Foreningens betydelige medfinansiering gennem egenbetaling og sponsorstøtte er i god tråd med de bærende principper for ansøgninger til Idræts- og Fritidspuljen.
Foreningen har et stort budget grundet omfattende driftsomkostninger og lønninger. Det vurderes ikke, at foreningen har tilstrækkelig med likvide midler til selv at finansiere hele projektet.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Ingen bemærkninger.
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Centerchefen for Kultur, Fritid og Borgerservice indstiller,
1.    at Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget imødekommer ansøgningen på 50.000 kr.
Beslutning i Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget den 7. marts 2016:
Fraværende:  Lis Tribler (A)
Godkendt.

9. Sørby Esport -Ansøgning om tilskud (B)

9.      Sørby Esport -Ansøgning om tilskud (B)

Sagsnr.: 330-2016-10663               Dok.nr.: 330-2016-77439                                            Åbent
Kompetence: Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget
Beslutningstema
Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget skal tage stilling til en ansøgning fra foreningen Sørby Esport om tilskud på 55.965 kr. fra Idræts og Fritidspuljen til IT-udstyr.
Baggrund
Sørbymagle Idrætsforening (SIF) afholdte d. 2. januar 2016 et FIFA 16 (Computerspil) arrangement, hvor der blev dystet imellem hold af 2. I alt 384 personer deltog, og mere end 200 stod på venteliste til arrangementet. Undervejs i planlægningen blev SIF kontaktet af Esport Slagelse, nu omdøbt til Sørby Esport, om samarbejde omkring arrangementet. Sørby Esport og SIF besluttede efterfølgende at arbejde på, at Sørby Esport skulle blive en underafdeling af SIF, hvilket nu er en realitet.
Målet med Sørby Esport er at få unge i alderen 12-25 år til at dyrke Esport på samme vilkår som fx fodbold og volleyball, dvs. med faste træningsdage i løbet af ugen og kampe og turneringer i weekender. På længere sigt er målet, at SIF/Sørby Esport skal forsøge at skabe synergier til en af de andre sportsgrene i SIF.

Sørby Esport har fået tilkendegivelse fra 7 personer, hvoraf hovedparten er 20-22 år, som ønsker at være med i den første bestyrelsesperiode. Sørby Esport har et erklæret mål om at have 50 betalende medlemmer senest 6 måneder efter opstart af foreningen og på sigt op til 500 betalende medlemmer af foreningen. Derudover ønsker Sørby Esport at blive ved med at afholde FIFA-turneringen og har et mål om at afholde yderligere en turnering med op til 499 deltagere samt andre Esports-arrangementer.
Sørby Esport søger om 55.965 kr. til opstart (indkøb af IT m.m.).
Sørby Esports budget:
5 stk. Playstation 4 konsoller
12.495kr
5 stk. 32´´ skærme
9.995kr
20 stk. Playstation controllere
9.980kr
5 stk. FIFA 16 spil
2.495kr
Nyt internet, kabling, switches
3.000kr
Logo, hjemmeside, flyers
3.500kr
Afholdelse af åbent hus
5.000kr
Merchandisetrøjer mv.
4.000kr
Projektor
3.000kr
Diverse
2.500kr
 
 
I alt
55.965kr
Retligt grundlag
Retningslinjerne for Idræts- og Fritidspuljen
Handlemuligheder
Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget kan
A. Bevilge de ansøgte 55.965 kr.
B. Bevilge et lavere beløb, fx 40.965 kr., til dækning af udgifter til IT-udstyr. Sørby Esport skal dermed selv bidrage med 15.000 kr.
C. Give afslag på ansøgningen
Vurdering
Center for Kultur, Fritid og Borgerservice vurderer, at der er tale om et nyt og attraktivt tilbud, som har en betydelig tiltrækning på unge.
Centeret vurderer, at Sørby Esport kan få tilskud gennem Idræts- og Fritidspuljen, da der er tale om etablering af nye faciliteter, der ikke er folkeoplysende jf. retningslinjerne for Idræts og Fritidspuljen
Centeret vurderer, at der kan opnås en betydelig synergi imellem SIF og Sørby Esport. SIF har mange års erfaring med foreningsidræt, men har en udfordring med at tiltrække og fastholde unge mennesker i deres nuværende tilbud. Esport har en stor tiltrækning på unge mennesker, men har ikke tidligere været organiseret i klassisk foreningsregi. Her er det centerets vurdering, at SIF kan vejlede/påvirke Sørby Esport inden for foreningsidrættens rammer, mens Sørby Esport kan tiltrække unge mennesker, som måske ellers ikke ville have haft deres daglige gang i en idrætsforening, men i stedet ville have dyrket deres interesser på egen hånd uden for foreningsregi.
Med baggrund i de bærende principper for puljerne på fritidsområdet anbefaler centeret, at udvalget bevilger 40.965 kr. til Sørby Esport øremærket til dækning af følgende udgifter:
Playstation 4 konsoller: 12.495 kr.
Skærme: 9.995 kr.
Playstation 4 controllere: 9.980 kr.
FIFA 16 Spil: 2.495 kr.
Nyt internet: 3.000 kr.
Projektor: 3.000 kr.
Centeret vurderer, at der bør finde medfinansiering sted, da SIF, som Sørby Esport er en forening under, har en forholdsvis høj egenkapital (489.418 kr. i 2014). Medfinansieringen skal dække de omkostninger, som ikke direkte er forbundet med etableringen af tilbuddet. Dermed vil foreningen dække de udgifter, der relaterer sig til promovering af og synlighed i forhold til tilbuddet. Disse udgifter beløber sig til 15.000 kr. Foreningen vil dermed dække lidt over en fjerdedel af de samlede udgifter.
Jf. SIF svarer det samlede ansøgte beløb til 20-30 % af den forventede samlede investering i at få Sørby Esport kørende som selvstændig afdeling i SIF. Overskuddet fra FIFA 16 arrangementet i januar (11.000 kr.) er gået til Sørby Esport som startkapital. Inden for 3 år er det SIFs målsætning at indgå SIFs største hovedsponsorat med Esports-foreningen som trækplaster.
Slutteligt er det centerets vurdering, at Sørby Esport kan modtage tilskud fra Idræts- og Fritidspuljen, da Sørby Esport:
· Er et nyskabende tilbud
· Har børn og unge som målgruppe for deres tilbud
· Giver mulighed for samarbejde mellem Sørby Esport, efteruddannelsestilbud, ungdomsklubber og socialt udsatte.
· Gennem synergier imellem Sørby Esport og SIF giver mulighed for at tiltrække medlemmer fra Sørby Esport til andre af SIFs idrætsforeninger og dermed bidrage til at understøtte 25-50-75 målsætningen i idrætspolitikken.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Ingen bemærkninger.
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Centerchefen for Kultur, Fritid og Borgerservice indstiller,
1.    at Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget støtter ansøgningen fra Sørbymagle Idrætsforening og Sørby Esport med 40.965 kr. fra Idræts- og Fritidspuljen.
Beslutning i Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget den 7. marts 2016:
Fraværende:  Lis Tribler (A)
Godkendt.

10. Skælskør Badminton Center - ansøgning om tilskud til renoveringsprojekter (B)

10.   Skælskør Badminton Center - ansøgning om tilskud til renoveringsprojekter (B)

Sagsnr.: 330-2016-11371               Dok.nr.: 330-2016-83480                                            Åbent
Kompetence: Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget
Beslutningstema
Udvalget skal tage stilling til Skælskør Badminton Centers ansøgning om tilskud til dels renovering/opdatering af elektroniske adgangskort til hallen (16.000 kr.) samt udskiftning af belysning på to baner (33.500 kr.). I alt søges der om et tilskud på 49.500 kr.
Baggrund
Administrationen har modtaget en ansøgning fra Skælskør Badminton Center, der ejer og driver badmintonhallen i Skælskør. Skælskør Badminton Center søger om tilskud til følgende to renoveringsprojekter:
Renovering/opdatering af elektroniske adgangskort til hallen
Siden hallen blev taget i brug i 1999 har medlemmerne kunnet købe elektroniske adgangskort til hallen. Systemet er dog ifølge badmintoncentret nu forældet, og derfor er det ikke længere muligt at udstede kort til nye medlemmer. Renovering/opdatering af elektroniske adgangskort til hallen beløber sig til 16.000 kr. jf. det tilbud, som badmintoncentret har indhentet. 
Udskiftning af belysning på to baner
Fatningerne til de eksisterende lysstofrør i hallen er en udgået model, og derfor kan der ved slitage ifølge badmintoncentret ikke længere foretages udskiftning af rør. Badmintoncentret har derfor indhentet tilbud på udskiftning af rør på to baner. Dermed kan de gamle fatninger bruges som reserve ved senere udskiftning af rør i den nuværende belysning. Udskiftning af belysning på to baner beløber sig til 33.500 kr. jf. det tilbud, som badmintoncentret har indhentet.
Det skal nævnes, at Skælskør Badminton Center både har betalt og fået udført begge arbejder, siden hallen søgte om tilskud. Hallen søger derfor om at få dækket sine udgifter til de to renoveringsprojekter.
Oplysninger om hal, brugere og aktiviteter
Skælskør Badminton Center er en privatejet hal fra 1999, som er indrettet til badminton.
Tidligere har den godkendte forening Skælskør Badminton Klub stort set været den eneste lejer/bruger af hallen.
Langt de fleste haltimer i den igangværende sæson benyttes da også af badmintonklubbens hold og medlemmer, men foreningerne Eggeslevmagle Gymnastik, Skælskør Tennisklub, Tjæreby og FIRMASPORT har som noget nyt også fået et antal ugentlige træningstider i hallen. Det skyldes, at hallen på Eggeslevmagle Skole i øjeblikket ikke kan benyttes som følge af en oversvømmelse af halgulvet.
De spillere, der repræsenterer den professionelle klub Team Skælskør-Slagelse, træner ikke i hallen. Og TSS’s kampe afvikles enten i Antvorskovhallen eller i Skælskør Hallen og således ikke længere i badmintoncentret.
Der afholdes et begrænset antal kommercielle arrangementer i hallen hvert år (fx spinning-event, BankoCarl, fester samt arrangementer i forbindelse med ligaholdets kampe).
Opsummerende viser den modtagne oversigt over timefordeling og arrangementer i den nuværende sæson altså, at langt de fleste timer benyttes til folkeoplysende aktiviteter og formål, og at det højest er 6-8 gange om året, at hallen benyttes til kommercielle events. Dette billede bekræftes, når man kigger på badmintoncentrets seneste årsregnskab (se nedenfor).
Kommunen støtter normalt ikke Skælskør Badminton Center, da det er en privatejet hal, og kommunen har derfor ikke en driftsoverenskomst med hallen. Skælskør Badminton Center modtog dog i forbindelse med Budget 2014-2017 et tilskud på 500.000 kr. til etablering af nyt gulv.
Derudover yder kommunen lokaletilskud til Skælskør Badminton Klub, der betaler leje for brug af hallen. Ifølge Skælskør Badminton Centers årsregnskab for 2014 udgjorde lejeindtægter fra badmintonklubben hele 93,35 % af badmintoncentrets samlede indtægter i 2014 (265.200 kr. ud af 284.100 kr.).
Skælskør Badminton Klub modtog 141.867,24 kr. i lokaletilskud af kommunen i 2014. Det skal dog nævnes, at der er sket et fradrag i tilskuddet for medlemmer over 25 år. Tilskuddet kunne således have været højere, hvis der ikke var foretaget dette fradrag.
Skælskør Badminton Center havde et overskud på 21.872 kr. i 2014. Pr. 31/12 2014 havde badmintoncentret en egenkapital på 7.048.288 kr., og omsætningsaktiverne/de likvide midler udgjorde 137.934 kr.
Skælskør Badminton Center har endnu ikke aflagt regnskab for 2015, men budgetterede med et overskud på 1.000 kr. i 2015.
Retligt grundlag
Kommunalfuldmagten og retningslinjerne for Idræts- og Fritidspuljen.
Ifølge kommunens jurister kan kommunen lovligt yde tilskud til Skælskør Badminton Center, såfremt aktiviteterne i hallen falder inden for det kommunale formål. Både foreningsaktiviteter, og at der er et haltilbud i det hele taget, regnes som et kommunal formål, jf. kommunalfuldmagten.
Hvis hallen bruges til andet, fx udlejning til kommercielle aktiviteter og events, så kan kommunen dog kun yde tilskud til de aktiviteter, herunder bygningsrammerne for disse, som opfylder det kommunale formål. Det vil sige, at kommunen kan yde tilskud til en forholdsmæssig andel af de samlede aktiviteter, svarende til den andel som aktiviteter inden for det kommunale formål udgør af de samlede aktiviteter i hallen.
Kommunen kan dog ikke støtte med mere samlet set, end den kommunale interesse er
værd i kroner og ører i støtteperioden. Støtteperioden er afskrivningsperioden for de aktiver, som foreningen søger om tilskud til, og det forventes, at disse straksafskrives, hvilket vil sige, at støtteperioden er et år. Både det tilskud, som badmintoncentret modtog til nyt gulv i forbindelse med Budget 2014-2017 (antages at blive afskrevet med 50.000 kr. om året) samt det lokaletilskud, som badmintonklubben modtager på et år, skal tages med i vurderingen af, om der kan ydes tilskud, og hvor stort et tilskud der kan ydes.  
Hvis kommunen yder tilskud til hallen, vil der som udgangspunkt skulle tages pant i ejendommen (svarende til tilskuddet), som skal nedskrives svarende til afskrivningen på investeringen. Alternativt kan der indgås en forpligtende aftale med hallen om, at der skal sikres haltid til aktiviteterne under det kommunale formål.
Handlemuligheder
Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget kan
a) Bevilge det fulde ansøgte beløb i tilskud. Det vil sige, at der bevilges i alt 49.500 kr. til Skælskør Badminton Center.
b) Bevilge et mindre beløb i tilskud til Skælskør Badminton Center, fx halvdelen af det ansøgte beløb.
c) Afvise at bevilge tilskud til Skælskør Badminton Center
Vurdering
Administrationen vurderer, at Skælskør Badminton Center vil kunne opnå tilskud gennem Idræts- og Fritidspuljen, da denne pulje støtter etablering samt renovering af eksisterende baner og faciliteter.
Administrationen vurderer endvidere, at værdien af den kommunale interesse i Skælskør Badminton Center overstiger den støtte, som kommunen i forvejen har ydet til centret enten direkte (tilskud til nyt gulv) eller indirekte (lokaletilskud til badmintonklub).
At værdien af den kommunale interesse er høj, skyldes bl.a., at en meget stor andel af haltimerne bruges til folkeoplysende aktiviteter. Det er således kun, når der højest 6-8 gange om året afvikles kommercielle events som BankoCarl, at hallen bliver brugt til andet end folkeoplysende aktiviteter. Derudover bidrager Skælskør Badminton Center i væsentlig grad til at løse kapacitetsudfordringer i kommunen. Det kan fx ses ved, at fire foreninger, som normalt træner i Eggeslevmagle Skolehal, har fået faste træningstider i Skælskør Badminton Center, fordi Eggeslevmagle Skolehal i øjeblikket er lukket pga. oversvømmelsesskader. Skælskør Badminton Center er også med til at understøtte projekt Slagelse Open ved at give træningstid til udviklingshæmmede borgere to timer om ugen.
Endelig vurderer administrationen, at en opdatering af de elektroniske adgangskort til hallen er fint i tråd med målene i idrætspolitikken om, at brugen af faciliteter skal optimeres, og at der skal være adgang til faciliteterne hele døgnet rundt i alle årets dage. Netop elektroniske adgangskort gør, at foreningsmedlemmer også kan bruge hallen uden for normal træningstid.
Administrationen vurderer imidlertid ikke, at kommunen kan yde det fulde beløb i tilskud til Skælskør Badminton Center, da centret som nævnt ovenfor også anvendes til kommercielle events, som ligger uden for det lovlige kommunale formål. Derudover er det normal praksis, at udlejer fastsætter huslejen på et niveau, således at der kan hensættes midler til vedligehold og nødvendige udskiftninger. Badmintoncentret har dog ikke hensat midler til dette i deres seneste årsregnskab, og badmintonklubbens husleje ligger på et uændret niveau. 
Endelig er det administrationens opfattelse, at Skælskør Badminton Center har en solid økonomi og således har mulighed for selv at bidrage væsentligt til investeringen. Det bekræftes af, at badmintoncentret som nævnt ovenfor allerede selv har lagt ud for og fået udført det arbejde, som de har søgt om tilskud til.
Administrationen anbefaler derfor, at der ydes et tilskud til Skælskør Badminton Center på maksimalt halvdelen af det ansøgte beløb.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Ingen bemærkninger.
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Centerchefen for Kultur, Fritid og Borgerservice indstiller,
1.    at Udvalget bevilger 24.750 kr. i tilskud til Skælskør Badminton Center fra Idræts- og Fritidspuljen.
2.    at Tilskuddet bevilges under forudsætning af, at der enten tages pant i ejendommen svarende til tilskuddet, eller at der indgås en aftale med hallen om sikring af haltid til folkeoplysende aktiviteter.
Beslutning i Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget den 7. marts 2016:
Fraværende:  Lis Tribler (A)
Ad 1: Under mødet fremkom korrigerende oplysninger idet det er opdateringen af elektroniske adgangskort til hallen, som Skælskør Badminton Center har bestilt og betalt og ikke udskiftningen af belysning, som det fremgår af sagen. Det ændrer imidlertid ikke på indstillingen, hvorfor udvalget følger indstillingen og bevilger 24.750 kroner i tilskud til Skælskør Badminton Center fra Idræts- og Fritidspuljen.
Ad 2: Tilskuddet bevilges under forudsætning af, at der indgås en aftale med Skælskør Badminton Center om sikring af haltid til folkeoplysende aktiviteter.

11. Tilbud om markedsføringsaftaler (B)

11.   Tilbud om markedsføringsaftaler (B)

Sagsnr.: 330-2015-94550               Dok.nr.: 330-2016-83311                                            Åbent
Kompetence: Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget
Beslutningstema
Udvalget skal beslutte, om det ønsker at indgå en markedsføringsaftale på baggrund af et eller flere af følgende indkomne tilbud:
- Golfikonet Jeppe Huldal: Om at spille for Golf Team Korsør i sæson 2016.
- Slagelse Cykle Ring: ”Slagelse Cykelløb” med over 500 startere og med deltagelse af A-ryttere.
- Team Skælskør Slagelse: Markedsføring via 7 topspillere i både nationale og internationale kampe, eksponering via livestream og unge talenters tøj.
Baggrund
Markedsføringspuljen har til formål at markedsføre og synliggøre Slagelse Kommune som en attraktiv kommune og i særdeleshed som en attraktiv idrætskommune. Markedsføringspuljen skal være med til at styrke den positive omtale af Slagelse Kommune og fremme den branding og profilering af kommunen, der til stadighed arbejdes på fra mange sider. Ligeledes skal puljen styrke business to business samt Slagelse Kommunes generelle imagepleje i forhold til at tiltrække nye borgere.
Hovedpuljen blev fordelt på udvalgsmødet den 4. januar 2016, men disse tilbud er kommet efterfølgende.
Markedsføringspuljen er i 2016 på 978.871 kr., og efter udvalgsmødet den 1. februar 2016 er restmidlerne på i alt 324.871 kr. til løbende indkomne tilbud om markedsføring.
Retligt grundlag
Slagelse Kommune kan indgå markedsføringsaftaler i henhold til loven om eliteidræt og kommunalfuldmagten. Aftalerne skal afspejle den reelle markedsføringsværdi.
Handlemuligheder
Sport One kender alle tre foreninger godt, men der har ikke været afholdt særskilt møde med klubberne omkring disse tillægsansøgninger. Sport One mødte alle tre tilbudsgivere 16. december 2015 i forbindelse med den ordinære fordeling. Sport One har med baggrund i de indkomne tilbud givet følgende vurdering:
 
Afgivet tilbud
Indstilling SODK
Kommentar
Golfteam Storebælt, Jeppe Huldal
40.000
40.000
1)
Slagelse Cykelløb, Slagelse Cykle Ring
25.000
25.000
2)
Team Skælskør-Slagelse, logo på trøjer i individuelle kampe og livestream
205.000
60.000
3)
 
 
 
 
I alt
270.000
125.000
 
1) Jeppe Huldal:
Jeppe Huldal kan vurderes til en værdi af 40.000 kr. Dette dog udelukkende, såfremt modydelser i form af foredrag, undervisning eller anden repræsentation for Slagelse Kommune er en obligatorisk del af aftalen. Såfremt modydelser bliver et grundlag for aftalen, vil det give god sportslig værdi for klubben men også for talentudviklingen og elitemiljøet i Slagelse Kommunes satsninger.
2) Slagelse Cykelløb:
Slagelse Cykelløb kan ud fra den omtalte synlige markedsføring vurderes til at have en markedsføringsværdi på 25.000 kr.
3) Team Skælskør Slagelse:
Team Skælskør Slagelse: Sport One vurderer, at markedsføringsværdien af det samlede tilbud er 60.000 kr. som beskrevet. Den lavere værdi begrundes med, at en del af eksponeringen allerede er inkluderet i den eksisterende aftale.
Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget kan:
A. følge indstillingerne fra Sport One
B. vælge en anden prioritering af Markedsføringspuljen med det fokus, at aftalerne skal afspejle den reelle markedsføringsværdi.
Vurdering
Alle 3 sportslige indsatser ligger inden for de idrætter, som Eliteboardet har peget på, at man kan forhandle videre med i forbindelse med valg af bærende idrætter inden for talent og elite. Alle 3 sportslige indsatser gør det rigtig godt i øjeblikket:
Jeppe Huldal:
Golf Team Korsør har i foreningssæsonen 2016/2017 en underskreven aftale på 50.000 kr. (halvdelen af året før)
Michael Jürgensen stopper i Golf Team Korsør til fordel for et job i Golf Unionen. Golfklubben har allerede en god plan klar og tiltrækker fortsat dygtige spillere. En foregangsmand ville formentlig styrke dette arbejde. Beløbet bør inkludere repræsentation for Slagelse Kommune.
Slagelse Cykle Ring:
Har en underskrevet aftale for året 2016 på i alt 70.000 kr. og for året 2017 på 50.000 kr.
Deres U19- og U23-hold klarer sig godt, og dette cykelløb er opbygget over de sidste mange år og er ved at blive et stort tiltrækningsplaster for byen. I år deltager som noget nyt også A-ryttere (højeste rangering). Løbet vil blive omdøbt til Slagelse Løbet, eller noget lignende der afspejler den geografiske placering.
Team Skælskør Slagelse:
Har en underskrevet aftale for 300.000 kr. i 2016/2017 sæsonen.
Er i DM-finalen og kæmper om guldet. Afgøres 24. marts 2016 i Frederiksberg Hallerne. Klubben har netop skrevet kontrakt med topspiller Line Kjærsfelt for næste sæson.
Det vurderes også, at der sker rigtig meget inden for mange idrætter i øjeblikket, og at det kan være hensigtsmæssigt, at Markedsføringsmidlerne ikke alle sammen bliver brugt lige nu, men at man afventer de impulser, som Slagelse Talent og Elite bringer omkring sommerferien.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Ingen bemærkninger.
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Centerchefen for Kultur, Fritid og Borgerservice indstiller,
1.    at Udvalget følger Sport Ones vurdering.
Beslutning i Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget den 7. marts 2016:
Fraværende:  Lis Tribler (A)
Godkendt.

12. Idrætspolitikkens handleplan (E)

12.   Idrætspolitikkens handleplan (E)

Sagsnr.: 330-2014-73081               Dok.nr.: 330-2016-83428                                            Åbent
Kompetence: Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget
Beslutningstema
Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget skal tage det udarbejdede udkast til handleplan for idrætspolitikken til efterretning.
Baggrund
Byrådet vedtog på mødet den 30. november 2015 en ny idrætspolitik for Slagelse Kommune. Visionen i idrætspolitikken er, at der i 2025 er 50 % af kommunens borgere, som dyrker idræt i en idrætsforening, og 75 % af kommunens borgere som er fysisk aktive.
Idrætspolitikken kan dog ikke stå alene, og derfor har Fritidsafdelingen i tråd med politikken udarbejdet et udkast til en konkret handleplan for politikken.
Fritidsafdelingen har udført et omfattende screeningsarbejde blandt alle indkomne høringssvar, alle arbejdsgruppernes skriftlige bidrag samt eksisterende, relevante handlinger, som enten Fritidsafdelingen eller andre dribler med.
På baggrund af denne screening har Fritidsafdelingen udarbejdet et udkast til handleplan, som er inddelt i politikkens fire hovedområder.
I udkastet til handleplan har Fritidsafdelingen for hver enkelt handling foretaget en faglig vurdering af, hvem som skal eje indsatsen, og hvem som er interessenter til den pågældende indsats.
Som indsatsejer er man ansvarlig for udførelsen af handlingen og skal derfor sørge for, at den bliver udført i det udmeldte år i samarbejde med indsatsinteressenterne. Når handlingen er udført, skal der tages kontakt til Fritidsafdelingen, som så opdaterer den offentligt tilgængelige oversigt over handlinger. Fritidsafdelingen vil løbende henvende sig til indsatsejerne for at sikre progressionen i handlingerne.
Som indsatsinteressent bidrager man til at nå i mål med handlingen. Indsatsinteressenterne vil blive kontaktet af indsatsejeren, som vil oplyse om de leverancer, der skal bidrages med.
Fritid har videresendt udkastet til handleplan til de organisationer/institutioner, der har bidraget til politikkens tilblivelse, således at disse har haft mulighed for at komme med input/rettelser til handleplanen, herunder hvilke handlinger i handleplanen de kan/vil tage ejerskab til, og hvilke handlinger hvor de er blandt interessenterne. Med andre ord hvilke handlinger de vil committe sig til og tage ansvar for at udføre i praksis.
Alle relevante organisationer/institutioner har ligeledes haft mulighed for at tilføje konkrete handlinger i skemaet (handleplanen). Fritidsafdelingen har herefter vurderet, om handlingen er i tråd med idrætspolitikken, inden de evt. er blevet indsat endeligt i handleplanen.
Udkastet til handleplan er sendt ud til følgende organisationer:
· Center for Vækst og Plan
· Visit Vestsjælland A/S
· Slagelse Erhvervscenter A/S
· Center for Handicap og Psykiatri
· Center for Sundhed og Omsorg
· Entreprenørservice
· Center for Teknik og Miljø
· Center for Kommunale Ejendomme
· Slagelse Idræts Råd
· Center for Kultur, Fritid og Borgerservice
· Folkeoplysningsudvalget
· Center for Uddannelse
· Center for Børn og Familie
Derudover er alle kommunens foreninger gennem Fritidsafdelingens nyhedsbrev blevet opfordret til at komme med input til handleplanen og henvende sig, hvis der var områder og mål i idrætspolitikken, som de gerne vil være med til at løfte, fx ved at igangsætte en ny aktivitet eller afholde et arrangement, der kan understøtte målene i idrætspolitikken.
Administrationen har efterfølgende rettet udkastet til handleplan til på baggrund af de modtagne input/rettelser. Organisationerne har herefter fået det færdige udkast til handleplan til gennemsyn og har dermed fået en ekstra mulighed for at komme med rettelser/input.  
Det er vigtigt at være opmærksom på, at mange af de konkrete handlinger i handleplanen skal opfattes som en hensigt mere end som en afstemt plan, klar til at sætte i værk, eftersom både finansieringen og prioriteringen af indsatser samt involveringen af relevante interessenter (fx borgere) mangler. Denne del tages der fat på efterfølgende.
Handleplanen skal derfor ses som et interaktivt, dynamisk og offentligt tilgængeligt dokument, som løbende vil blive opdateret, så alle kan følge med i fremdriften i handlingerne, herunder hvornår disse vedtages, sættes i gang og afsluttes. Handleplanen og oversigten over handlinger vil være offentlig tilgængelig på kommunens hjemmeside.
Retligt grundlag
Den vedtagne idrætspolitik. 
Handlemuligheder
Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget kan
a) Tage handleplanen til efterretning.
Vurdering
Administrationen vurderer, at udkastet til handleplan vil være et særdeles brugbart værktøj til implementeringen af idrætspolitikken, herunder behandlingen og prioriteringen af forslag til indsatser. Handleplanen vil desuden sikre, at alle relevante organisationer/institutioner involveres i implementeringen af idrætspolitikken og forpligter sig til at få den til at leve, så målene i politikken kan opnås.
Derudover gør handleplanens offentlige og dynamiske karakter det muligt for både foreninger og den almindelige borger at følge med i fremdriften i handlingerne, således at politikken bliver endnu mere vedkommende for dem.
Administrationen anbefaler derfor, at udvalget tager udkastet til handleplan til efterretning.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Ingen bemærkninger.
Konsekvenser for andre udvalg
Implementeringen af idrætspolitikken, herunder handlingerne i udkastet til handleplan, har betydning for alle øvrige fagudvalg i kommunen. Og det er i sidste ende det relevante fagudvalg, som beslutter, om en specifik indsats i handleplanen skal prioriteres eller ej.
Indstilling
Centerchefen for Kultur, Fritid og Borgerservice indstiller,
1.    at Udvalget tager den færdige handleplan for idrætspolitikken til efterretning.
Beslutning i Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget den 7. marts 2016:
Fraværende:  Lis Tribler (A)
Til efterretning.
FIT DEAL skal undersøges som en mulighed for, at borgerne fleksibelt kan afprøve forskellige foreningsaktiviteter. Udvalget ønsker desuden, at faciliteter for selvorganiserede bliver en prioriteret indsats i udmøntningen af politikken.

13. Fremtidig udnyttelse af stadionanlæg i Slagelse (O)

13.   Fremtidig udnyttelse af stadionanlæg i Slagelse (O)

Sagsnr.: 330-2016-6635                 Dok.nr.: 330-2016-83307                                            Åbent
Kompetence: Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget og Landdistrikts-, Teknik- og Ejendomsudvalget
Beslutningstema
Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget og Landdistrikts-, Teknik- og Ejendomsudvalget orienteres hermed om de indkomne forslag til fremtidig udnyttelse af Slagelse Stadion.
Baggrund
På mødet den 1. februar 2016 vedtog Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget præmisser, proces og tidsplan for fremtidig udnyttelse af stadionanlægget i Slagelse. Landdistrikts-, Teknik- og Ejendomsudvalget tog orienteringen om præmisser, proces og tidsplan til efterretning på mødet den 1. februar 2015.
Jf. den vedtagne tidsplan skal både Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget og Landdistrikts-, Teknik- og Ejendomsudvalget på mødet den 7/3 2016 orienteres om de indkomne forslag.
Siden seneste udvalgsmøde har administrationen gennem nyhedsbrev, mails, pressemeddelelse, nyheder på slagelse.dk og Inslag og opslag på både kommunens officielle Facebook-side samt Facebook-siden ”Hvad sker der i Slagelse” inviteret foreninger, virksomheder, borgere mv. til at deltage i et åbent hus-arrangement på Slagelse Stadion samt komme med forslag til, hvad stadionanlægget skal anvendes til i fremtiden.
Status på arrangementet på stadion og indkomne forslag
Mandag den 29. februar 2016 kl. 15.00-17.00 blev der afholdt åbent hus-arrangement på Slagelse Stadion for alle foreninger, virksomheder, borgere mv., som var interesserede i enten selv at benytte/leje faciliteter på stadion og/eller havde forslag til den fremtidige anvendelse af stadionanlægget.
Deltagerne havde til arrangementet mulighed for at blive vist rundt på hele Slagelse Stadion, høre om de mange muligheder for anvendelse af stadionanlægget samt blive klogere på både de retlige og økonomiske rammer for anvendelsen, stille spørgsmål til repræsentanter for kommunen samt aflevere skriftlige forslag til fremtidig anvendelse af stadion.
Fristen for at aflevere sit forslag til fremtidig udnyttelse af faciliteterne på Slagelse Stadion var den 1. marts, og ved fristens udløb var der indkommet i alt 3 forslag. Alle indkomne forslag er vedlagt som bilag til sagen.
På mødet den 4. april 2016 skal Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget jf. den vedtagne tidsplan tage stilling til de indkomne forslag til modeller for fremtidig udnyttelse af stadion, mens Landdistrikts-, Teknik- og Ejendomsudvalget samme dag orienteres om de fremlagte modeller.
Retligt grundlag
Ingen bemærkninger.
Handlemuligheder
Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget og Landdistrikts-, Teknik- og Ejendomsudvalget kan
a) Tage orienteringen til efterretning.
Vurdering
Administrationen anbefaler, at begge udvalg tager orienteringen om de indkomne forslag til efterretning.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Ingen bemærkninger.
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Centerchefen for Kultur, Fritid og Borgerservice og centerchefen for Kommunale Ejendomme indstiller,
1.    at begge udvalg tager orienteringen om de indkomne forslag til efterretning.
Beslutning i Landdistrikts-, Teknik- og Ejendomsudvalget den 7. marts 2016:
Fraværende:  Ole Drost (V)
Taget til efterretning.
Beslutning i Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget den 7. marts 2016:
Fraværende:  Lis Tribler (A)
Til efterretning.
Udvalget ønsker en temadrøftelse om mulighederne på stadion på april-mødet.

14. Orientering fra Ejendomsservice om drift af haller (O)

14.   Orientering fra Ejendomsservice om drift af haller (O)

Sagsnr.: 330-2016-1796                 Dok.nr.: 330-2016-10989                                            Åbent
Kompetence: Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget
Beslutningstema
Udvalget får hermed en opdateret orientering fra Kommunale Ejendomme vedr. Ejendomsservice og drift af haller.
Baggrund
Udvalget har bedt om at få en fast orientering om Ejendomsservice og haldrift.
Den nye ordning, hvor Ejendomsservice forestår de praktiske opgaver i hallerne, trådte i kraft d. 1/1 2016. Der har derfor i skrivende stund kun været knap 6 ugers drift at berette om.
Siden seneste orientering (udvalgsmødet i februar) har der ikke været indberettet episoder, hvor kommunikationen er bristet mellem Fritidsafdelingen og Ejendomsservice. Der har heller ikke været indrapporteret fejl fra brugerne.
Udfordringen med informationsstrømmene er stadig latent. Lige nu er Fritidsafdelingen omdrejningspunktet for brugernes ønsker til lokaler. Fritidsafdelingen skal så kommunikere disse ønsker videre til områdelederne i Ejendomsservice. Områdelederne skal herefter informere de respektive medarbejdere i hallerne. Dette info-flow er sårbart.
Da nøglen i samarbejdet og info-flow er foreningsportalen KommuneBook, vil Ejendomsservice derfor snarest sende udvalgte medarbejdere på kursus i bookingsystemet, så de fremadrettet selv vil kunne orientere sig om, hvilke arrangementer der er/kommer i hallerne.
Når dette er implementeret, vil der fremover være større sikkerhed for, at arrangementer forløber uden komplikationer. Der er også taget første skridt i retning af, at skoler og haller booker i det samme system – eller at bookinger i skolernes system som minimum ”spejles” i KommuneBook.
En stor udfordring er, at brugerne ikke er specielt gode til at give besked om ændringer, aflysninger og arrangementer inde i KommuneBook. Dette er langt fra en ny udfordring, men er noget, som halinspektører, øvrige halmedarbejdere og Fritid også oplevede som et problem inden den nye ordning.
Ejendomsservice er afhængig af oplysninger fra brugerne om ændringer, aflysninger og arrangementer, hvis de skal kunne løse opgaverne i hallerne til alles tilfredshed. Derfor er det vigtigt, at brugerne får klar besked om, at de skal give besked om ændringer, aflysninger og arrangementer inde i KommuneBook. Dette er blevet udmeldt til foreningerne i det senest udsendte nyhedsbrev fra Fritidsafdelingen.
Der er desuden ved at blive udarbejdet plakater, som skal informere brugerne om, hvordan de melder fejl/mangler til Ejendomsservice, og hvordan de booker/aflyser lokaler.
Informationerne fra plakaten er allerede blevet meldt ud til foreningerne i seneste nyhedsbrev fra Fritidsafdelingen og vil også blive gentaget i næste nyhedsbrev. Det er desuden aftalt, at Ejendomsservice kan levere indhold til fremtidige nyhedsbreve.
Ellers har perioden siden seneste orientering været præget af travlhed, bl.a. fordi de nye områdeledere skal lære opgaverne, medarbejderne og ikke mindst brugerne at kende. Også her er der et stykke vej, før det bliver rutine.
Retligt grundlag
Ingen bemærkninger.
Handlemuligheder
Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget kan
a) Tage orienteringen til efterretning.
Vurdering
Administrationen anbefaler, at udvalget tager orienteringen til efterretning.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Ingen bemærkninger.
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Centerchefen for Kultur, Fritid og Borgerservice indstiller,
1.    at Udvalget tager orienteringen til efterretning.
Beslutning i Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget den 7. marts 2016:
Fraværende:  Lis Tribler (A)
Til efterretning.

15. Slagelse Talent og Elite (O)

15.   Slagelse Talent og Elite (O)

Sagsnr.: 330-2015-70733               Dok.nr.: 330-2016-83335                                            Åbent
Kompetence: Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget
Beslutningstema
Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget orienteres om processen for ”Slagelse Talent og Elite” samt det nedsatte eliteboard.
Baggrund
På mødet den 14. december 2015 principgodkendte KFT-udvalget ”Slagelse Talent- og Elitestrategi”. Den 18. januar 2016 besluttede Økonomiudvalget at afsætte midler fra administrationen til Slagelse Talent og Elites opstart i 2016. Fremadrettet skal tiltaget med på budgetseminaret, så det bliver en fast del af et samlet indsatsområde i Slagelse Kommune.
Hermed følgende opdatering om Slagelse Talent og Elite:
Eliteboard
På mødet den 4. januar 2016 besluttede udvalget at nedsætte et Eliteboard som en del af strategien omkring Slagelse Talent og Elite til at følge og sparre om processen. Boardets endelige sammensætning ses af vedhæftede fil. 4 møder har været afholdt med hele eller dele af Eliteboardet:
Første møde med et samlet board var den 27. januar 2016. Her var temaet en status på projektet, årsagen til Eliteboardets virke samt et retningsgivende kommissorium, der blev godkendt. Ligeledes blev der drøftet bærende idrætter, og følgende blev peget på som mulige kandidater ud fra de beskrevne kriterier: Fodbold, badminton, svømning, atletik, volleyball, cykling og golf.
Andet møde blev afholdt den 11. februar 2016 og havde deltagelse af 5 medlemmer med idrætsfaglig baggrund. Her blev følgende punkter diskuteret og prioriteret: Optagelseskrav, optagelsesprocedure for Slagelse Talent og Elite samt morgentræningens indhold.
Tredje møde, 11. februar 2016, var med 3 studerende på ungdomsuddannelser, der indgår i Boardet. Her var temaet indholdet, og hvordan uddannelserne kunne bakke bedst muligt op.
4. møde: Sparring med medlem, formand og ekspert i talentudvikling Billy Adamsen, som netop er blevet ansat af EASJ til at udvikle deres ”Talent Lab”.
Eliteboardet som helhed har desuden været sparringspartner på logo og hjemmesideindhold.
Facebooksiden ”Slagelse Talent og Elite” har 370 ”likes”, og opslaget om logoet nåede ud til mere end 11.000 personer.
Collegekoordinator:
45 havde søgt stillingen, hvoraf 4 blev indkaldt til samtale. Valget faldt på Morten Brammer Olsen, som starter 1. april i år. Mortens primære arbejdsopgaver bliver at varetage trivsel hos eleverne tilknyttet ordningen samt at optimere brugen af Sportscollege.
Medlemmer og informationsmøde den 26. februar:
Ca. 60 fremmødte fik en præsentation af Slagelse Talent og Elite, og der var god spørgelyst og begejstring. Flere idrætter var repræsenteret: Fodbold, Volleyball, Atletik, Ridning og Badminton.
Forventninger til omfanget af Slagelse Talent og Elite:
I strategien var forhåndsønsket med udgangspunkt i den oprindelige tidsplan som følger:
 
Sportscollege
Udenbys
Anden bolig i Kommunen
I alt:
Estimeret antal elever første sæson
15
5
10
30
Justeret antal elever første sæson pr. 1. marts
10
5
15
30
Justeringerne kommer primært som konsekvens af forskydningerne i planlægningen.
Yderligere er atleter, der er indgået markedsføringsaftale med, som led i denne aftale fødte medlemmer af Slagelse Talent og Elite sammen med yderligere et par udvalgte atleter fra kommunen, som giver ordningen en PR-mæssig værdi.
Team Danmark:
I samarbejde med Team Danmark har vi nu fået en endelig plan på plads henimod et muligt samarbejde om at blive Team Danmark kommune:
Uge 9: Slagelse Kommune indsender en interessetilkendegivelse
Uge 14/15: Halvdagsmøde med Lone Hansen, direktør Team Danmark, med politisk deltagelse.
25. maj: Bestyrelsen i Team Danmark behandler Slagelse Kommunes ønske om samarbejde.
Retligt grundlag
Ingen bemærkninger
Handlemuligheder
Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget kan:
a) Tage orienteringen til efterretning.
Vurdering
Ingen bemærkninger.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Ingen bemærkninger.
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Centerchefen for Kultur, Fritid og Borgerservice indstiller,
1.    at Udvalget tager orienteringen til efterretning.
Beslutning i Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget den 7. marts 2016:
Fraværende:  Lis Tribler (A)
Til efterretning.

16. Orientering om lokaletilskud til Det frivillige folkeoplysende foreningsarbejde (O)

16.   Orientering om lokaletilskud til Det frivillige folkeoplysende foreningsarbejde (O)

Sagsnr.: 330-2016-11991               Dok.nr.: 330-2016-121995                                          Åbent
Kompetence: Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget
Beslutningstema
Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget orienteres om lokaletilskud til Det frivillige folkeoplysende foreningsarbejde, herunder forhøjet tilskud til specifikke foreninger og årsagen til dette.
Baggrund
Folkeoplysningsloven er baggrunden for at yde lokaletilskud til foreninger der ejer eller lejer faciliteter til deres aktiviteter.
Folkeoplysningslovens bestemmelser
Ifølge folkeoplysningsloven skal kommunen som minimum yde tilskud med mindst 65 pct. af driftsudgifterne til lokaler, herunder haller samt lejrpladser, der ejes eller lejes af foreninger til aktiviteter for børn og unge under 25 år. Foreningerne skal årligt kunne dokumentere deres aktivitetstimetal. I Slagelse Kommune ydes der et tilskud på 85%.
Kommunen kan undlade at imødekomme nye ansøgninger om lokaletilskud, hvis kommunen kan anvise et egnet lokale.
Omfatter aktiviteterne deltagere over 25 år, nedsættes tilskuddet forholdsmæssigt, svarende til disse deltageres andel af det samlede antal medlemmer i hele foreningen/organisationen.
Ifølge folkeoplysningslovens § 19 stk. 4 kan der udbetales a’contobeløb under forudsætning af foreningens likviditet. Dette sker i Slagelse Kommune efter en konkret vurdering af den enkelte forening. A’conto tilskuddet udbetales ofte i det konkrete år og afregnes i det efterfølgende år.
Hvad ydes der lokaletilskud til
Som tilskudsberettigede driftsudgifter til egne og lejede lokaler regnes følgende:
· Renter og bidrag på lån samt lejebeløb vedr. lejede lokaler og lejrpladser
· Skatter, afgifter og forsikringer
· El, vand og varme
· Almindelig vedligeholdelse
· Rengøring og fornødent tilsyn
I Slagelse Kommune behandles foreningernes lokaletilskudsansøgning med bagudvirkende kraft. De driftsudgifter som foreningerne har haft i 2014 skal der ansøges om lokaletilskud til, i foråret 2015. I nedenstående model ses flowet for ansøgninger m.v.
Overskridelse af budget til lokaletilskud i 2015
Problematikken omkring overskridelse af budgettet til lokaletilskud har altid været muligt pga. af de nuværende tilskudsregler i lovgivningen samt procedurerne i kommunen. For år 2015 har der været et særlig fokus på området, da der har været et merforbrug på kontoen til lokaletilskud. Størrelsen på foreningernes ansøgninger har altid svinget, både i positiv og negativ retning, dels på grund af flere/færre driftsudgifter eller flere/færre børn og unge pr. 31. december.
Spørgsmål til lokaletilskud                         
Folkeoplysningsudvalgets formand og næstformand har ved flere lejligheder anført, at der må have været fejlkonteringer i forbindelse med udbetalingen af lokaletilskud. Alle posteringer har været gennemgået og de få fejlposteringer der har været, er tilrettet i 2015.
I den dokumentation som FOU har modtaget, har det være tydeligt hvad der er givet til de enkelte foreninger og øvrige faciliteter udover foreningernes egne.
FOU har til sammenligning fået en oplistning af hvad de enkelte foreninger har fået i tilskud i henholdsvis 2014 og 2015, som jo i sagens natur vil variere i forhold til hvilke driftsudgifter der har været de enkelte kalenderår og sammensætningen af medlemmer.
FOU har endvidere fået forelagt kontospecifikationer over hvilke konteringer der har været på de enkelte konti inden for området lokaletilskud.
Årsagen til uklarhed omkring tilskuddene/posteringerne kan ligge i:
· Det er hvert år svært for Folkeoplysningsudvalget at vurdere området når de i oktober 2015 skal komme med et forslag til budgetfordelingen for 2016, da kendskabet til størrelsen på foreningernes ansøgninger tidligst kendes i april 2016.
· A’conto tilskud der har været udbetalt i 2014 og afregnet med restbeløbet i 2015. Dette giver mindre sammenhæng imellem hvad den enkelte forening har fået bevilget og fået udbetalt i 2015, da det kun er restbeløbet der er udbetalt i 2015.
· Usikkerhed hos alle parter omkring hvad der gives lokaletilskud til samt procedurer for udbetaling og afregning af tilskuddene. Dette bliver yderligere specificeret for FOU på udvalgets møde den 1. marts 2016.
Særlige tilskud i 2015
I 2015 har der været 2 foreninger som har fået et ekstraordinært højt tilskud i forhold til tidligere år. Det drejer sig om Slagelse Boldklub & IF samt KFUM spejderne Sct. Michael Slagelse.
KFUM spejderne Sct. Michael Slagelse har installeret nyt låsesystem, der skal sikre mod indbrud. Ifølge folkeoplysningsloven skal der ydes tilskud til alarm/forsikring vedr. lokalet. Administrationen vurderer, at et godt låsesystem er med til at sikre lokalet og dets værdier. Låsesystemet har kostet 34.473 kr. Til denne udgift er der ydet et tilskud på 29.302 kr (85%).
I 2014 fik foreningen et lokaletilskud på 126.501 kr og i 2015 et tilskud på 158.116 kr.
Slagelse Boldklub & IF har i 2014 været i gang med en større renovering af foreningens klubhus. Nogle af disse udgifter har været almindelig vedligeholdelse og derfor tilskudsberettigede. Udgifterne har især været til rep. af sålbænke, rep. af fliser i baderum og klublokale, indvendig maling af klubhuset, rep. af stern, lukning af utætte aftræk og ovenlysvinduer. Rep. og filsning af klubhuset udvendigt, ny eltavle og flytning af stik. Isætning af låse og alarm, opsætning af varmeveksler, rensning af eksisterende flisebeklædning, dele af gulvbelægning udskiftet, opsætning af resterende og nye radiatorer, et toilet udskiftet og ekstra isolering på loft. Der er ikke ydet tilskud til rep. af køkken eller tag udover det nævnte.
Administrationen vurderer, at samtlige de medtagne udgifter er tilskudsberettigede. Foreningens klubhus var nedslidt og i en dårlig stand på grund af mange års manglende vedligeholdelse.
I 2014 fik foreningen et lokaletilskud på 328.208 kr og i 2015 et tilskud på 646.891 kr.
Retligt grundlag
Folkeoplysningslovens §§ 25-28 og Folkeoplysningsbekendtgørelsen §§ 15-17.
Handlemuligheder
Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget kan tage orienteringen til efterretning.
Vurdering
Det er administrationens vurdering, at området er meget komplekst og uforudsigeligt i sin nuværende form. For at kunne tilrettelægge de fremadrettede budgetter på området vil det være nødvendigt med en ændring af de nuværende måder at ansøge og tildele lokaletilskudpå.
Fremadrettet vil det være hensigtsmæssigt om der bliver arbejdet med en anden måde at yde tilskud på, evt. ved en forhåndstilkendegivelse eller et fast beløb på grundlag af tidligere års ansøgninger, så det bliver mere forudsigeligt hvilken likviditet der er behov for og hvilken tilskudsprocent tilskuddet skal fastsættes til.
Et forslag kunne være at fordele lokaletilskuddet forholdsmæssigt som på andre områder indenfor det folkeoplysende område. Men da udgifter til Gerlev IH, Dyhrs Skole m.fl., hvor der lejes lokaler til foreningernes aktiviteter, først kendes i januar 2017, vil det ikke være hensigtsmæssigt at fordele forholdsmæssigt, da foreningerne så først i januar 2017 vil kunne få deres lokaletilskud udbetalt. Tilskud til udgifter de har afholdt i 2015.
Det folkeoplysende område er en del af 360-graders analysen på Kultur- og Fritidsområdet. Arbejdet med analysen er påbegyndt.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Ingen bemærkninger
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger
Indstilling
Centerchefen for Kultur, Fritid og Borgerservice indstiller,
1.    at  Orienteringen tages til efterretning
Beslutning i Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget den 7. marts 2016:
Fraværende:  Lis Tribler (A)
Til efterretning.
Udvalget ønsker, at udgifter til vedligehold skal meldes ind et år i forvejen, så disse udgifter kan indgå i budgetlægningen.

17. Slagelse Open - Projekt for udviklingshæmmede i almenidrætten (O)

17.   Slagelse Open - Projekt for udviklingshæmmede i almenidrætten (O)

Sagsnr.: 330-2015-18026               Dok.nr.: 330-2016-83460                                            Åbent
Kompetence: Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget samt Handicap- og Psykiatriudvalget
Beslutningstema
Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget samt Handicap- og Psykiatriudvalget orienteres om projekt Slagelse Open, der vedrører inklusion af udviklingshæmmede i almenidrætten. Projektet er et samarbejde mellem lokale foreninger, Center for Kultur, Fritid og Borgerservice samt Center for Handicap og Psykiatri.
Baggrund
Baggrunden for projekt Slagelse Open er at udvikle metoder og samarbejder, der kan skabe en øget tilknytning til det almene foreningsliv for en målgruppe bestående af unge og voksne udviklingshæmmede.
I dag deltager unge og voksne med handicap langt mindre i det almene foreningsliv sammenlignet med unge og voksne uden et handicap. Et aktivt fritidsliv i en forening giver fællesskaber og uformel læring, som bidrager til andre facetter i livet. For unge og voksne med handicap vil det at blive en del af det almene foreningsliv også bidrage til den overordnede inklusion i samfundet.
Modtagere af støtte efter servicelovens § 85 og § 107 har i dag mulighed for at få støtte til et aktivt fritidsliv. Men den socialpædagogiske støtte stopper oftest ved sidelinjen, hvis ikke ved indgangen til klubhuset, hvor det professionelle pædagogiske personale ofte mangler forudsætningerne for at guide den enkelte udviklingshæmmede udøver i de gældende sociale og sportslige spilleregler og kulturen for deltagelse.
Via Slagelse Open etableres der samarbejdsrelationer, der skal lette integrationen af udviklingshæmmede udøvere i almene foreninger, hvor de får et bredere aktivitetstilbud og i højere grad kan være en del af lokalsamfundet.
Udbredelsen af aktivitetsmuligheder har oftest været præget af det pædagogiske personales tilfældige personlige kontakter til foreningslivet. Slagelse Open har skabt en systematik i udbredelsen af det gensidige kendskab mellem udviklingshæmmede udøvere og det lokale foreningsliv og har igangsat konkrete initiativer.
Idrætsugen i uge 31, 2015 bestod af fem hverdage hvor der var arrangeret idræt med instruktører fra de lokale foreninger. Der var indlagt to træningspas af 2 timer per dag afbrudt af fællesspisning for udøvere, trænere og medarbejdere. Trænerne fik en kort introduktion til idræt for udviklingshæmmede udøvere af Dansk Handicap-Idrætsforbund og Sammenslutningen af Unge med Handicap. I slutningen af idrætsugen havde deltagerne og trænerne mulighed for at tilkendegive, via et spørgeskema, om deres interesse for efterfølgende aktiviteter blandt udøvere og trænere.
Dette har der været en stor interesse for hos begge parter og flere idræts-hold er opstartet.
I 2016 afvikles der igen i uge 31 en idrætsuge for målgruppen unge og voksne udviklingshæmmede. I denne uge vil allerede kendte idrætsgrene, i lighed med sidste år, være på programmet. Men også nye typer af idræt vil blive tilbudt. I år er det planlagt at ugen sluttes af med en fest for deltagere, idrætsledere og medarbejdere.
I april 2016 er der planlagt kursus for trænere og instruktører der skal være med i idrætsugen. Kurset ”Hvordan træner man idrætsudøvere med udviklingshæmning”, er et dagskursus, der har fokus på hvordan træneren planlægger, organiserer og tilpasser idrætten til udøvere med udviklingshæmning, i teori og praksis.
Primo april udsendes der invitation til idrætsugen til mulige deltagere. Bosteder og dagtilbud besøges for udbredelse af aktiviteten. Der er endvidere mulighed for at leder- og personalegrupper på værksteder og væresteder kan få besøg af projektgruppen med oplæg omkring Slagelse Open og efterfølgende opstart af idrætshold for målgruppen.
Målgruppen
Slagelse Open er udviklet med unge og voksne udviklingshæmmede, der modtager §85-støtte, som kernemålgruppe. Det vurderes dog, at projektet sagtens kan rumme en bredere målgruppe af borgere med andre kognitive handicaps. Det vigtigste kriterium er nok, at der med en kortere eller længere indkøringsperiode med støtte er udsigt til – for den enkelte borger – at opnå tilknytning til det almene foreningsliv.
Formål
Projektgruppen ønsker med projekt Slagelse Open at skabe en øget tilknytning til det almene foreningsliv for unge og voksne udviklingshæmmede. Det opnås dels med en uges sommerferieidræt, hvor lokale foreningsansvarlige kan stifte bekendtskab med at arrangere idræt med/for målgruppen, og hvor borgere fra målgruppen kan stifte bekendtskab med hvilke muligheder, der eksisterer i det lokale foreningsliv. Dels følge den begivenhed op ved at etablere tilpassede hold til målgruppen, der skal fungere i hverdagen uden for ferierne, og samtidig oprette guidede forløb for borgere, der ønsker at deltage i det almene foreningsliv som individuel deltager.
Aktiviteter
Siden idrætsugen i uge 31, 2015 har der været en kontinuerlig tilgang af udviklingshæmmede borgere, som ønsker at deltage i en fritidsaktivitet, og der er indgået aftaler med fem forskellige foreninger inden for idrætterne petanque, bueskydning, boksning, bordtennis og badminton om enten at oprette tilpassede hold eller individuelle forløb for de udviklingshæmmede.
Mange af de udviklingshæmmede, der deltog i idrætsugen i uge 31, 2015 er startet op i en forening. Der er også indgået en samarbejdsaftale med Dansk Handicap Idræts-Forbund, der sammen med Fritidsafdelingen vil bistå de foreninger, som har brug for det, med at få oprettet tilpassede hold.
Hvad er lykkedes særlig godt
De lokale idrætsforeninger har opnået et øget kendskab til og interesse for at arrangere idræt for udviklingshæmmede udøvere, der samtidig har fået et bedre kendskab til de idrætsgrene og foreninger, hvor de kan være aktive.
Kombinationen af en fritidskonsulent med kendskab til de lokale foreninger og en socialfaglig medarbejder med kendskab til målgruppens interesser og behov har fungeret godt.
Hvad kan gøres anderledes
Fremadrettet bør der fokuseres på at etablere et mere struktureret samarbejde med personalet på udøvernes bostøttetilbud. I de forskellige bostøttetilbud er der behov for at have involveret dels en tovholder blandt medarbejderne til en praktisk koordination og motiverende støtte til borgerne, og dels de teamledere, der kan prioritere de nødvendige personale-resurser til at støtte op om borgernes deltagelse.
Arbejdsgruppen bag Slagelse Open har haft mulighed for at drøfte denne udfordring på Lederforum i Handicap og Psykatri, om hvordan de udførende virksomheder på handicap-området kan sparre og samarbejde om indsatser, der kan komme til glæde for borgere på tværs af centrene - eksempelvis en idrætsindsats som Slagelse Open. En mulighed kunne være at udpege en tovholder i hver virksomhed.
Retligt grundlag
Ingen bemærkninger
Handlemuligheder
Drøftelse af orienteringen omkring Slagelse Open.
Vurdering
Administrationen i Center for Kultur, Fritid og Borgerservice vurderer, at udvalgene bør tage orienteringen til efterretning.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Projekt Slagelse Open finansieres i 2016 med fondsmidler fra Fremfærd’s pulje til ”Ny specialisering og Inklusion”.
P.t. understøttes projektet af en medarbejder fra henholdsvis Socialt Resursecenter Slagelse og Center for Kultur, Fritid og Borgerservice.
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger
Indstilling
Centerchefen for Kultur, Fritid og Borgerservice indstiller,
1.    at  Orienteringen tages til efterretning
Beslutning i Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget den 7. marts 2016:
Fraværende:  Lis Tribler (A)
Til efterretning.

18. HEL Fritid (E)

18.   HEL Fritid (E)

Sagsnr.: 330-2015-960                   Dok.nr.: 330-2016-96539                                            Åbent
Kompetence: Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget
Beslutningstema
Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget får hermed en orientering om projekt HEL Fritid, der blev sat i drift i januar 2015.
Baggrund
HEL Fritid har til formål at give alle børn og unge i alderen 5-18 år mulighed for at få en aktiv fritid. HEL Fritid tilbyder familierne støtte til og vejledning i at finde den aktivitet, som barnet ønsker at gå til, samt klæder familien ordentlig på til det at starte i en forening. Desuden gives der den hjælp, som barnet har brug for, til at komme bedst muligt i gang med den ønskede aktivitet.
Derudover hjælper HEL Fritid også familier, der har brug for økonomisk støtte til at få deres barn i gang med en aktivitet. Det sker ved at uddele et såkaldt Fritidspas, som betaler for fritidsaktiviteten i seks måneder.
Gennem et aktivt fritidsliv kan børn og unge få motion og opnå en sundere tilværelse. Derudover kan børnene også få styrket deres sociale kompetencer gennem dannelsen af relationer til andre børn og unge samt voksne, som de møder i forbindelse med fritidsaktiviteten.
Status for 2015
HEL Fritid har, siden det blev sat i drift i januar 2015, hjulpet i alt 212 børn (123 drenge og 89 piger).
Familierne, der får hjælp gennem HEL Fritid, har typisk brug for en fritidsguide, der kan præsentere dem for de forskellige muligheder for fritidsaktiviteter, der findes i kommunen. Dog er der også familier, der har brug for hjælp til betaling af kontingentet til den pågældende aktivitet i en nærmere bestemt periode.
Langt de fleste af de 212 hjulpne børn kommer fra de store byer Slagelse (115), Korsør (50) og Skælskør (26). 21 af børnene kommer fra en af de mindre byer i kommunen.
HEL Fritid har i 2015 hjulpet udsatte børn og unge i aldersgruppen 5 til 18 år. Dog befinder de fleste af de hjulpne børn sig i aldersgruppen 7-12 år.  
Ud af de 212 hjulpne børn er hele 78,30 % stadig aktive ude i de foreninger, som de er startet op i.
8,49 % er aldrig blevet startet op, da forældrene ikke var interesserede i på sigt selv at skulle betale kontingentet til den pågældende aktivitet. De ønskede blot at få finansieret seks måneders gratis kontingent af HEL Fritid. Det kan nævnes, at der var tale om aktiviteterne fitness og ridning, som er forholdsvis dyre at gå til. Familierne blev tilbudt en billigere aktivitet, der var mere realistisk for dem at bære økonomisk på lidt længere sigt, men de afslog tilbuddet.
9,43 % er stoppet helt efter at være blevet startet op i en aktivitet. Også her skyldes frafaldet en manglende vilje til at betale kontingentet. Dog overvejer denne gruppe at starte op igen efter ferien og selv betale for aktiviteten. 
3,77 % har efter at være blevet startet op fundet en anden aktivitet, som de hellere ville gå til.
Fremtid for HEL Fritid
Fritidsafdelingen ønsker fortsat at udbrede kendskabet til HEL Fritid og få henholdsvis erhvervslivet og kommunens foreninger til at gå ind i projektet og støtte det økonomisk, så det kan hjælpe endnu flere udsatte børn og unge i kommunen. Hertil kører der stadig dialog med Kommunikationsafdelingen.
Erhvervslivet kunne fx bidrage til udviklingen af HEL Fritid ved at give projektet en erhvervsrettet dimension, så de udsatte unge ikke kun tilbydes en fritidsaktivitet i en forening men også en praktik- eller læreplads i en af kommunens virksomheder. Erhvervslivet kunne også bidrage ved hjælp af sponsorater (fx betale for at få navn og logo på fritidsguiders tøj).
Foreningslivet i kommunen kan fx bidrage til udviklingen af HEL Fritid ved at tilbyde gratis medlemskaber til udsatte børn og unge i en periode. Som beskrevet ovenfor vælger langt de fleste børn og unge at fortsætte med aktiviteten, også når de efterfølgende selv skal betale for den, og derfor vil ordningen på sigt kunne give foreningerne flere betalende medlemmer.
HEL Fritid hjalp flygtningebørn
Udover de 212 børn, HEL Fritid allerede har hjulpet, har HEL Fritid i samarbejde med Volleyklubben Vestsjælland hjulpet 12 flygtningebørn med betaling og transport til og fra volley. En aktivitet, der har skabt en masse glæde og sjov hos børnene, samt givet dem en god start på tilværelsen i Slagelse Kommune. 
Retligt grundlag
Ingen bemærkninger.
Handlemuligheder
Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget kan
a) Tage orienteringen til efterretning.
Vurdering
Administrationen vurderer, at børn og unge fra udsatte familier får nogle gode og vigtige succeshistorier ved at starte til en fritidsaktivitet. Nogle kan efter julemærkehjem holde vægten og motivationen ved lige, og andre opnår succes ved at finde lige præcis det, de brænder for, samt at være en del af et fællesskab. De får også styrket deres sociale kompetencer og får knyttet relationer til andre børn og voksne.
Familier bliver klædt godt på til, hvordan det fungerer, når man er en del af et foreningsliv, og nogle forældre får mod på, at de andre søskende i flokken også skal starte på en aktivitet.
Tallene viser, at en stor del af børnene fortsætter på den aktivitet, de har fået hjælp til at starte på. Og flere af familierne bevarer kontakten til guiden i tilfælde af spørgsmål omkring fritidsaktiviteten. 
Administrationen anbefaler derfor, at orienteringen tages til efterretning.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Ingen bemærkninger.
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Centerchefen for Kultur, Fritid og Borgerservice indstiller,
1.    at Udvalget tager orienteringen til efterretning.
Beslutning i Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget den 7. marts 2016:
Fraværende:  Lis Tribler (A)
Til efterretning.

19. Forsamlingshuse - Fordeling af forhøjet tilskud i 2016-17 (E)

19.   Forsamlingshuse - Fordeling af forhøjet tilskud i 2016-17 (E)

Sagsnr.: 330-2015-89406               Dok.nr.: 330-2016-79176                                            Åbent
Kompetence: Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget
Beslutningstema
Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget får en orientering om fordeling af tilskud til forsamlingshusene i 2016-17.
Baggrund
Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget har i oktober 2014 godkendt den nuværende model for tilskud til forsamlingshuse, der er gældende for perioden 2015-17.
I treårs-perioden har der hvert år været afsat 268.000 kr. til tilskud til vedligehold af forsamlingshusene. I forbindelse med budgetforhandlingerne omkring Budget 2016 blev det besluttet at forhøje tilskuddet til i alt 460.000 kr. årligt med virkning fra og med 2016.
Det forhøjede tilskud fordeles på baggrund af modellen for tilskud, således at Kontaktudvalget for forsamlingshusene i Slagelse Kommune indstiller en handlingsplan for fordeling af puljemidler til renovering på baggrund af ansøgninger fra forsamlingshusene. Planen godkendes af Center for Kultur, Fritid og Borgerservice, der forvalter tilskuddene.
Aftalen er således gældende for perioden til og med 2017 under forudsætning af, at der i 2017 afsættes 460.000 kr. i budgettet i lighed med indeværende år.
Retligt grundlag
Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget har kompetencen vedrørende retningslinjer for tildeling af midler til forsamlingshuse jf. Slagelse Kommunes Kompetenceplan.
Principperne i Kommunalfuldmagten giver mulighed for at yde tilskud til forsamlingshuse, såfremt disse danner ramme om kulturelle aktiviteter.
Handlemuligheder
Kontaktudvalget for forsamlingshusene har udarbejdet forslag til fordeling af de yderligere midler til forsamlingshusene i 2016 og 2017 – forslaget fremgår af bilaget til denne sag.
Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget kan tage fordelingen til efterretning.
Vurdering
Center for Kultur, Fritid og Borgerservice har i dialog med Kontaktudvalget og efter deres indstilling godkendt fordelingen. Fordelingen svarer til den udarbejdede handlingsplan.
I fordelingen er der fokuseret på energiforbedring, vedligehold af tag og fag samt tilskud til at komme i gang med større projekter. Enkelte tilskud bevilges derfor under forudsætning af, at forsamlingshuset fremsender en plan for udførelse og samlet finansiering af projektet.
Centret vurderer, at tilskuddene er med til at sikre en løbende vedligeholdelse af forsamlingshusene, der danner en vigtig ramme om en bred vifte af kulturelle aktiviteter i de omkringliggende lokalområder.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Ingen bemærkninger.
Konsekvenser for andre udvalg
Center for Kommunale Ejendomme er blevet bedt om en overordnet vurdering af renoveringsprojekterne i forhold til miljømæssige tiltag samt fokus på tag og fag. Centret har ikke haft særlige kommentarer til indstillingen.
Indstilling
Centerchefen for Kultur, Fritid og Borgerservice indstiller,
1.    at Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget tager orienteringen om fordeling af tilskud til forsamlingshuse i 2016-17 til efterretning
Beslutning i Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget den 7. marts 2016:
Fraværende:  Lis Tribler (A)
Til efterretning.

20. Aktivitetstilskud: Bushistorisk Selskab - Åbning af Danmarks Busmuseum (B)

20.   Aktivitetstilskud: Bushistorisk Selskab - Åbning af Danmarks Busmuseum (B)

Sagsnr.: 330-2015-74497               Dok.nr.: 330-2015-527492                                          Åbent
Kompetence: Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget
Beslutningstema
Bushistorisk Selskab søger om aktivitetstilskud på 80.000 kr. til åbningsreceptionen af Danmarks bilmuseum.
Baggrund
Bushistorisk Selskab afholder 1. juli 2016 åbningsreception i forbindelse med åbningen af Danmarks busmuseum på Fabriksvej 1 i Skælskør. Arrangementet arrangeres af Bushistorisk Selskab og Fonden for Danmarks Busmuseum.
Bushistorisk Selskab etablerer Danmarks første egentlige busmuseum, som vil udgøre et nyt tilbud indenfor turistoplevelser i Slagelse Kommune.
Bushistorisk Selskab har udarbejdet et foreløbigt program for åbningsdagen 1. juli. Til åbningsreceptionen inviteres kulturminister Bertel Haarder og borgmester Stén Knuth. Skælskør Marinegarde vil markere åbningen med musik, og der vil blive serveret spise og drikke i museets havestue. Der vil på dagen være mulighed for at bese museumslokalerne og busserne. Derudover vil folkene bag busmuseet stå for en overraskelse til museet.
Den følgende lørdag og søndag vil museet være åbent fra kl. 10-17.00 mod entrébetaling.
Budget for åbning af Danmarks Busmuseum:
Indbydelser                                                                                    1.800
Udendørs skilte, skiltning på facade og indkørsel                                  16.000
3 flagstænger + dansk, norsk og svensk flag                                      12.000
Div. annoncering lokalblade                                                               7.000
Annonce VisitVestsjælland                                                                 2.500
Trykning af flyers                                                                            2.500
Layout og trykning af brochurer                                                       12.000
Diverse snacks, pølser, brød                                                            10.000
Drikkevarer, kaffe kage                                                                 14.000
Div. uforudsete / hjælpemidler                                                           2.200
I alt:                                                                                           80.000
Bushistorisk Selskab modtog 52.700 kr. i tilskud til Nordisk Veterantræf i 2016. Bushistorisk Selskab ansøger udover dette aktivitetstilskuddet til Åbning af Danmarks Busmuseum også om driftstilskud på 100.000 kr.
Retligt grundlag
Retningslinjerne for Puljen til kulturelle formål.
Handlemuligheder
a. Bevilger 80.000 kr. i tilskud til åbningen af Danmark busmuseum
b. Bevilger 56.000 kr. eller et andet beløb
c. Giver afslag på ansøgningen
Vurdering
Bushistorisk Selskab har igennem en årrække taget aktiv del i lokale kulturelle og sociale arrangementer og engageret sig i samarbejder med andre foreninger.
Centret vurderer, at Bushistorisk Selskab lever op til principperne for Puljen til kulturelle formål, da foreningen med det bushistoriske museum formidler lokal historie og bushistorie generelt.
Veterantræffet lever herudover op til flere punkter i Slagelse Kommunes visioner, da Bushistorisk Selskabs nye museum bidrager til en mangfoldighed i kommunens kulturliv.
Da retningslinjerne for Puljen til kulturelle formål ikke giver mulighed for at yde støtte til bespisning anbefaler Center for Kultur, Fritid og Borgerservice, at udvalget bevilger et tilskud på kr. 56.000, således at budgettet balancerer.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Centerchefen for Kultur, Fritid og Borgerservice indstiller,
1.    at Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget bevilger 56.000 kr. i tilskud til åbning af Danmarks busmuseum.
Beslutning i Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget den 7. marts 2016:
Fraværende:  Lis Tribler (A)
Udvalget bevilger 20.000 kroner i tilskud til åbningsreceptionen.

21. Driftstilskud 2016: Bushistorisk Selskab (B)

21.   Driftstilskud 2016: Bushistorisk Selskab (B)

Sagsnr.: 330-2015-74569               Dok.nr.: 330-2015-526386                                          Åbent
Kompetence: Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget
Beslutningstema
Foreningen Bushistorisk Selskab søger om driftstilskud på 100.000 kr. til 2016.
Baggrund
Fonden for Danmarks Busmuseum ansøger om driftstilskud på 100.000 kr. til Danmarks nye busmuseum i Skælskør.
Foreningen Bushistorisk Selskab har besluttet at danne en erhvervsdrivende fond, som vil stå for driften af museet. Bushistorisk Selskab vil fortsætte som støtte- og venneforening for museet og overdrager alle aktiver til fonden. Der er udarbejdet vedtægter for fonden, nedsat en bestyrelse på fem personer, hvor bestyrelsesmedlem Ole Vang vil fungere som leder af museet.
Foreningen Bushistorisk Selskab har været beliggende i Skælskør siden 2002. Foreningen blev grundlagt i 1994 af busvognmænd, buschauffører, organisationer og interesserede privatpersoner. Foreningen har som formål at fremme kendskab og interesse for busdrift, at bevare rutebiler, herunder at indsamle og restaurere historiske og tidstypiske busser, og at formidle den danske bushistorie gennem de sidste 80-100 år. Foreningen afholder det årlige Nordiske Veterantræf for busser og lastbiler, som hvert år har tiltrukket turister fra både Danmark, Sverige og Norge. Bushistorisk Selskab deltager derudover i forskellige lokale kulturelle arrangementer, som eksempelvis Skælskør Festuge.
Af de godt 30 busser foreningen ejer og råder over i dag, er de ni indregistrerede og benyttes til kørsel ved mange forskellige lejligheder i hele Danmark. Foreningen er landsdækkende og tæller 369 medlemmer.
Efterhånden har foreningen fået indsamlet så meget historie, materiel og arkivmaterialer m.m. – ikke mindst pladskrævende busser – at foreningen de seneste år har ledt efter bedre og større lokaler, hvor foreningen kan have værksted og samtidig etablere et egentlig busmuseum.
Da Slagelse Kommune i foråret 2014 besluttede at nedlægge Materielgården i Skælskør, optog foreningen forhandlinger om overtagelsen af ejendommen og har indgået en lejeaftale med Center for Kommunale Ejendomme omkring den tidligere materielgård. Lejemålet trådte i kraft 1. august 2015 og løber i 10 år og med henblik på, at Fonden for Bushistorisk Museums overtager lokalerne i 2018/2019. Den årlige leje for Materielgården er fastsat til kr. 120.000. Lejen er dog i lejeaftalen fastsat til kr. 60.000 for år 2016 og 2017. Bushistorisk Selskab har derfor i 2016 og 2017 modtaget en huslejereduktion på i alt kr. 120.000.
Museet vil være åben for besøgende fredag, lørdag og søndag. Herudover vil museet tage imod selskaber efter aftale.
Forventet budget Danmarks Busmuseum for 2016
Indtægter:
Udlejning Industrivej 25, Jens Brandt                           43.500
Udlejning Industrivej 25, koldhal                                 53.000
Udlejning kontorareal + P-areal                                  60.000
Udlejning, del af garage                                            8.000
Medlemskontingent                                                  145.000
Annonceindtægter                                                    22.000
Gavebeløb modtaget § 8 A                                        150.000
Buskørsel                                                               225.000
Ansøgninger til fonde, forventet                                 150.000
Driftstilskud Slagelse Kommune, ansøgt                       100.000
Ansøgt Slagelse Kommune, tilskud åbningsreception       80.000
Ansøgt Slagelse Kommune tilskud Veterantræf              75.000
Ansøgt Skælskør Turisme om tilskud                           75.000
Entréindtægter, 1.000 x 60,00                                    60.000
Butik og Cafésalg, drikkevarer m.v.                            40.000
Bog, bladsalg, krus, muleposer, kalender                     20.000
Veterantræf/diverse arrangementer                            100.000
Indtægter i alt:                                                        1.406.500
Udgifter:
Husleje Industrivej 25                                               72.000
Husleje Holsted                                                        8.000
Lønudgifter                                                             120.000
IT, telefon, kontorudstyr, entrékasse                           50.000
Værktøj, hjælpemidler                                              50.000
Ejendomsskat                                                         5.000
Forsikringer ejendom Fabriksvej 1                              10.000
Forsikringer ejendom Industrivej 25                            8.000
Omkostninger div. arrangementer                               100.000
Driftsomkostninger: Busser, Busblad, møder, o.l.          500.000
Revisor, advokat, o.l.                                               40.000
Husleje                                                                   60.000
Vand/afløb Materielgården                                         15.000
Naturgas Materielgården                                           30.000
El Materielgården                                                     20.000
Markedsføring, digitalt, materialer, annoncer                 45.000
Indretning/klargøring Fabriksvej 1                               240.000
Indkøb varer, forarbejdning til videresalg                     20.000
Indkøb merchandise (til salg i cafe/butik)                     10.000
Udgifter i alt:                                                          1.403.000
Foreningen søger i 2016 om:
Driftstilskud:                                             kr.        100.000
Aktivitetstilskud, Åbningsreception:                -          80.000
Foreningen har modtaget 52.700 kr. i tilskud til afholdelse af Nordisk Veterantræf 2016.
Foreningens årsregnskab viser, at foreningen pr. 31. marts 2015 havde likvide midler for kr. 287.270.
Retligt grundlag
Puljen til kulturelle formål.
Handlemuligheder
a. Bevilge 100.000 i driftstilskud
b. Bevilge et andet beløb
c. Give afslag på ansøgningen
Vurdering
Center for Kultur, Fritid og Borgerservice vurderer, at Bushistorisk Selskabs arbejde for at etablere et busmuseum i Skælskør er nyskabende og medvirker til at skabe nye tilbud på kulturområdet i Slagelse Kommune. Ansøgningen fra Bushistorisk Selskab ligger derfor i tråd med de nye principper for Puljen til kulturelle formål, som blandt andet prioriterer Nytænkning.
Besøgende vil have adgang til museet fredag, lørdag og søndag. Herudover vil museet tage imod selskaber efter aftale.
Bushistorisk Selskab vil med det nye museum formidle både lokal såvel som national bushistorie. Bushistorisk Selskab har igennem en årrække taget aktivt del i lokale kulturelle og sociale arrangementer og engageret sig i samarbejder med andre foreninger.
På udvalgsmødet 5. oktober 2015 blev nye kriterier for tilskud til foreningsdrevne museer vedtaget. For at opnå tilskud skal et foreningsdrevet museum:
- Formidle emner af almennyttig interesse – med særligt fokus på Kultur-, Fritids- og Turismeudvalgets principper
o Børn og unge
o Kulturarv
o Inddragelse af borgere
o Nytænkning
- Være bæredygtigt
o Have en stærk bæredygtig frivillig organisering- der gives som udgangspunkt ikke støtte til lønudgifter
o Have et besøgstal der matcher driftsudgifter
- Have åbningstider der tilgodeser borgere og turister
- Indgå i relevante samarbejdsrelationer
- Søge alternative finansieringskilder, fonde, erhverv, entré mv.
Foreningen har i form af lejeaftalen for lokalerne på Fabriksvej 1 modtaget et lokaletilskud på kr. 60.000 i hhv. 2016 og 2017 i form af lejeaftalen, som er indgået med Center for Kommunale Ejendomme.
Herudover viser Bushistorisk Selskabs årsregnskab for 2014/15 en sund økonomi med en likvid beholdning på kr. 287.270 og et overskud før finansielle udgifter i 2015 på kr. 206.503. Foreningen afdrager på ejendomsgæld på kr. 774.773.
Centret opfordrer på baggrund af foreningens sunde økonomi foreningen til at genindsende ansøgningen om driftsstøtte i 2017.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Centerchefen for Kultur, Fritid og Borgerservice indstiller,
1.    at Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget giver afslag på ansøgningen om driftstilskud for 2016.
Beslutning i Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget den 7. marts 2016:
Fraværende:  Lis Tribler (A)
Udvalget besluttede at bevilge 30.000 kroner i driftstilskud og hilser et nyt museum velkomment. Udvalget ser gerne, at busserne deltager i diverse arrangementer i kommunen.

22. Beslutning om nyt borgerservice koncept på bibliotekerne (B)

22.   Beslutning om nyt borgerservice koncept på bibliotekerne (B)

Sagsnr.: 330-2016-10503               Dok.nr.: 330-2016-76160                                            Åbent
Kompetence: Byrådet
Beslutningstema
Udvalget skal beslutte, om det kan indstilles til Byrådet, at der træffes en principbeslutning om udvikling af et nyt borgerservice koncept, som betyder en fusion mellem Borgerservicecentrene og Bibliotekerne gældende fra 1. januar 2017.
Baggrund
Sektorudvalget for Center for Kultur, Fritid og Borgerservice har siden november 2015 drøftet forskellige muligheder for at udvikle et nyt borgerservice koncept, som også har fokus på at udnytte medarbejder ressourcer og kompetencer i Borgerservice og Biblioteker i højere grad end det er tilfældet i dag.
Formålet med dette et nye borgerservice koncept er at skabe:
· Det mest optimale servicetilbud til borgerne
· Den bedste indgang til det digitale Danmark
· Optimering af fagfællesskaber, ressourcer og kompetencer
Som det blev fremlagt på temamødet den 2. februar 2016, har sektorudvalget udarbejdet 3 mulige modeller:
· Model 1 er en fuld integration af borgerservicecentre og bibliotek
· Model 2 er bevaring af borgerservicecenter i Slagelse og Bibliotek i Slagelse, mens Skælskør og Korsør integreres (et stærkt center og to decentrale borgerhuse)
· Model 3 er et øget digitalt samarbejde uden integration af organisationerne i øvrigt
Model 1 – fuld integration
Ved model 1 fusioneres bibliotek og borgerservice, så det bliver en organisation, der betjener borgerne samlet fra bibliotekerne. De nuværende biblioteker bliver således en slags borgerhuse. Visionerne med disse borgerhuse er, at de:
- skal ruste borgerne til at kunne betjene sig selv digitalt. Det skal primært foregå gennem medbetjening
- igennem forskellige arrangementer understøtter borgernes tilegnelse af viden og læseglæde samt sikrer, at alle børn stifter bekendtskab med folkebiblioteket
- skal sikre en bred og alsidig programvirksomhed med hovedvægt på læring, viden og kulturoplevelser og indgå i tæt brugerdialog omkring tilbuddene
- skal understøtte den bedst mulige dialog mellem borgerne og det offentlige med henblik på at frigive tid og ressourcer hos både borgeren og kommunen
I denne model vil der være betjening fra bibliotekerne i deres åbningstimer og indholdet i servicen vil blive fleksibelt over ugen, så man i både Korsør, Skælskør og Slagelse vil kunne få den fulde service af borgerservice og biblioteksservice på bestemte tidspunkter.
Der vil være en bedre udnyttelse af de nuværende to institutioners ressourcer og kompetencer, ligesom adgangen for borgerne bliver lettere. Desuden vil der jf. kommunens ejendomsstrategi være en mere optimal udnyttelse af kommunens bygninger.
Model 2 – et stærkt center og to decentrale borgerhuse
Visionerne i model 2 er de samme som i model 1, ligesom der foretages en organisatorisk fusion.  Forskellen er, at der bevares en dobbelt betjening i Slagelse således, at både borgerservice i Gørtlergade og Biblioteket i Stenstuegade er betjeningssteder. Betjeningen vil i Korsør og Skælskør foregå fra bibliotekerne, åbningstimer vil følge bibliotekets åbningstimer og den fulde service af borgerservice og biblioteksservice kan fås på bestemte tidspunkter i løbet af ugen.
Model 3 – Øget digitalt samarbejde
Model 3 er en fastholdelse af de nuværende organisationer og fortsat adskillelse af betjeningen. I denne model vil der være et øget fokus på at udvikle fælles digitale løsninger, som kan skabe et økonomisk rationale over tid. Det forventes ikke, at det økonomiske rationale vil være på niveau med det i model 1 og 2.
Proces og inddragelse
I SektorMED blev der fra medarbejderside bakket op om et nyt koncept, mere præcist en generel opbakning til model 2 og flere gav udtryk for, at det ville være hensigtsmæssigt at arbejde hen imod model 1.
Desuden var der enighed om, at der skal være en inddragende proces for at sikre:
- Ejerskab
- God videndeling
- God planlægning af snitflader mellem enheder/huse
- Rigtig estimering af ressourcer
- At bibliotekets ”objektive”/videnstunge stemning/indretning ikke ødelægges
Derfor forslås en tidsplan, som giver god tid til at få styr på detaljerne og som samtidig kan give et realistisk bud på det konkrete serviceniveau og det økonomiske rationale ved det nye koncept. Inden dette arbejde igangsættes beder administrationen om en principbeslutning på, at der er politisk opbakning til et nyt borgerservicekoncept.
Fra april – maj 2016 udarbejdes oplæg til konkret service niveau og økonomiske rationale, som vil udgøre det politiske beslutningsgrundlag for endelig godkendelse. Sagen forventes fremlagt for Byrådet i juni 2016.
Såfremt Byrådet princip godkender: Pr. 1. august 2016 nedsættes arbejdsgrupper, som skal udrede de konkrete forhold i en sammenlægning og som tager højde for ovenstående tilbagemeldinger fra SektorMED. Disse arbejdsgrupper arbejder frem til de relevante milepæle, som er:
- 1. januar 2017: Organisatorisk fusion
- 1. februar 2017: Fuld integration i betjeningen i Skælskør Kommune
- 1. oktober 2017: Fuld integration i Korsør (afhænger af sammenflytning i Kulturhuset)
- 1. januar 2018: Fuld integration i Slagelse   
Retligt grundlag
Kommunalfuldmagten.
Handlemuligheder
Byrådet kan vælge at afvise principbeslutningen, hvorefter bibliotek og borgerservice fortsætter uændret. Eller Byrådet kan godkende principbeslutningen og derved igangsætte oplægget, som mere konkret beskriver serviceniveau og økonomiske rationale.
Vurdering
Centerchefen for Kultur, Fritid og Borgerservice vurderer, at der er potentiale i at tænke de to institutionernes opgavefællesskab sammen i en ny organisatorisk enhed. Det vil give muligheden for at udvikle et nyt borgerservicekoncept, som dels understøtter borgerne i at kunne betjene sig selv digitalt, dels giver adgang til et miljø, der fremmer tilegnelse af viden, læseglæde og kulturel dannelse. Det understøtter bl.a. de politiske visioner om, at flere borgere skal kunne mestre eget liv og flere unge skal i uddannelse.
Endvidere vurderes det, at der i model 1 er et væsentligt potentiale at hente ved at udnytte de eksisterende ressourcer langt mere effektivt. Ved model 1 ses også et bygningsmæssigt potentiale.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Konsekvenser for andre udvalg
Denne sag vedrører både Beskæftigelses- og Integrationsudvalget samt Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget. Borgerservice vil fortsat høre under Beskæftigelses- og Integrationsudvalget og biblioteket vil fortsat høre under Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget.
Indstilling
Centerchefen for Kultur, Fritid og Borgerservice indstiller,
1.    at Udvalgene indstiller til Byrådet, at der træffes en princip beslutning om model 1 – en fuld integration af borgerservice og bibliotek gældende fra den 1. januar 2017, idet endelig godkendelse foretages, når effektiviseringspotentialet er kortlagt
2.    at Udvalgene indstiller til Byrådet at godkende proces til forberedelse af model 1.
Beslutning i Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget den 7. marts 2016:
Fraværende:  Lis Tribler (A)
Ad 1: Godkendt.
Ad 2: Godkendt.

23. Emner til pressen (B)

23.   Emner til pressen (B)

Sagsnr.: 330-2014-34250               Dok.nr.: 330-2015-536644                                          Åbent
Kompetence: Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget
Beslutningstema
Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget skal beslutte hvilket/hvilke af mødets punkter, der skal laves presseomtale på.

Beslutning i Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget den 7. marts 2016:
Fraværende:  Lis Tribler (A)
Drøftet.