Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget (2014-2017) – Referat – 5. december 2016



1. Godkendelse af dagsorden (B)

1.     Godkendelse af dagsorden (B)

Sagsnr.: 330-2013-106364             Dok.nr.: 330-2016-132582                                          Åbent
Kompetence: Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget
Beslutningstema
Godkendelse af dagsorden.
Indstilling
Centerchefen for Kultur, Fritid og Borgerservice indstiller,
1.    at  Dagsordenen godkendes
Beslutning i Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget den 5. december 2016:
Fraværende:  ingen
Godkendt.

2. Orientering fra udvalget samt inspirationsopsamling fra konferencer mv. (B)

2.     Orientering fra udvalget samt inspirationsopsamling fra konferencer mv. (B)

Sagsnr.: 330-2013-106407             Dok.nr.: 330-2016-132600                                          Åbent
Kompetence: Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget
Beslutningstema
Orientering fra formanden og udvalgets øvrige medlemmer samt inspirationsopsamling fra deltagelse i konferencer mv.
Indstilling
Centerchefen for Kultur, Fritid og Borgerservice indstiller,
1.    at  Orienteringen tages til efterretning
Beslutning i Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget den 5. december 2016:
Fraværende:  ingen
Til efterretning.
Troels Christensen og Lis Tribler deltog i turismekonferencen den 14. november 2016, hvor Visit Vestsjællands strategi blev lanceret.

3. Centerets orientering til Udvalget (O)

3.     Centerets orientering til Udvalget (O)

Sagsnr.: 330-2013-106411             Dok.nr.: 330-2016-132617                                          Åbent
Kompetence: Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget
Udvalget informeres hermed om alle puljer på kultur-, fritids- og turismeområdet. Bilagene over forbrug på de konkrete puljer er ajourført op til deadline for udsendelse af dagsorden.
KULTUR:
Pulje
Forbrug
Restbudget
Puljen til kulturelle formål
2.455.505
2.405.900
49.605
FRITID:
 
 
 
Idræts- og Fritidspuljen
658.842
642.448
16.394
Markedsføringspuljen
979.871
979.646
225
Puljen til selvorganiserede
223.801
140.302
83.499
Udviklingspuljen (FOU)
100.000
100.000
0
TURISME:
 
 
 
Toppen af Østersøen (overført fra 2015)
500.000
0
*500.000
Event Slagelse (overført fra 2015)
420.000
105.000
315.000
Turismepulje (399.000 kr. overført fra 2015)
845.557
275.000
**570.557
*Heraf skal eksterne midler, som Slagelse Kommune har modtaget forud, tilbagebetales – ca. 70.000 kr. Udvalget har disponeret restbeløbet til pulje til aktiviteter på Fæstningsområdet – udmøntes i 2017.
**435.000 kr. er disponeret til brune turistskilte ved motorvejsafkørslerne samt Storebælt Udstillingscenter – udmøntes i 2017.
Kulturområdet:
Status på Ny Trelleborg:
Generelt
· Ny Trelleborg-projektet forløber planmæssigt i henhold til den af Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget godkendte strategi og tidsplan den 7/4 2015.
· Al offentlig tilgængelig information om projekt Ny Trelleborg kan findes på www.nytrelleborg.dk
Byggeri/kommunikation
· Ny Trelleborg var blandt de 11 finalister fra Kina, Australien, Rusland, Kenya, England, Schweiz mfl. til arkitekturens ”Oscarpris” World Architecture Festival Award 2016 i kategorien kommende kulturbyggeri. Vi fik meget ros og stor interesse, men vandt desværre ikke. Vinderen var et enormt kulturprojekt i Nairobi, Kenya.
· De arkæologiske forundersøgelser er netop overstået, og vi afventer den afsluttende rapport primo 2017 for at klarlægge, om det er nødvendigt med yderligere arkæologiske udgravninger.
· Projektet er henover sommeren og efteråret udstillet på kommunens biblioteker, Rådhuset, Nationalmuseet, Trelleborg mv.
· Avisindstik om projektet bragt i lokalaviser, senest i uge 41, findes på www.nytrelleborg.dk
· Presse og kommunikation afstemmes efter aftale mellem Slagelse Kommune og Nationalmuseets presseafdeling.
· Pressemeddelelse om donation på 15 mio. kr. fra Augustinusfonden bragt i Sjællandske i uge 45.
Lokalplan
· Lokalplanen, der skal muliggøre opførelsen af det nye Oplevelses- og videnscenter ved Fortidsmindet Trelleborg, har været i offentlig høring i efteråret 2016, hvor der kun kom en enkelt indsigelse. Lokalplanen forventes endelig vedtaget i Byrådet den 19/12 2016. Når lokalplanen er vedtaget, er plangrundlaget for at skabe de nye rammer omkring Trelleborg på plads.
Kapitalrejsning
· Augustinusfonden har doneret 15 mio. kr. til projekt Ny Trelleborg. Det er fantastisk og et stærkt signal til de øvrige fonde.
· Dialogen med de øvrige fonde forløber planmæssig.
· Vi har netop færdiggjort det nye visionsprospekt, som i et samlet hæfte præsenterer projekttankerne og vinderforslagets arkitektur. Dette skal bruges til den videre fondsdialog. Udleveres til udvalget til orientering.
Kulturstrategi
Tirsdag d. 8. november havde Kulturafdelingen og Slagelse Kulturråd indbudt Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget og lederne fra kommunens kulturinstitutioner til inspirationsmøde om den nye kulturstrategi. Mødet blev indledt med et spændende oplæg fra Anna Porse Nielsen, direktør i konsulentfirmaet Seismonaut, omkring vores oplæg til kulturstrategi ift. kultur- og turismestrategier nationalt. Herefter var der mulighed for at diskutere kommunens oplæg til kulturstrategi, og vi fik en god snak.
Kulturstrategien fremlægges til godkendelse ved dette udvalgsmøde.
By- og Overfartsmuseet
Der har været afholdt et møde med tre bestyrelsesmedlemmer fra By- og Overfartsmuseet i midten af november. Bestyrelsen er klar over, at det er en omfattende opgave at registrere så mange genstande. Det vil næppe være en realistisk løsning at købe bistand fra Museum Vestsjælland, da det dels er et bekosteligt løsningsforslag, og det dels ikke på nuværende tidspunkt er muligt at få adgang til det registreringssystem, som de statsanerkendte museer bruger.
Der er nyt møde den 29. november, hvor der skal ses mere konkret på, hvordan de kan forpligte sig til at løfte opgaven i enten regneark eller egen database. Centret har tilbudt at bistå med at lave retningslinjer til, hvad museet tager imod/ikke tager imod, så det bliver lettere.
Fritidsområdet:
Sportscollege:
Åbningen gik rigtig godt med 250 deltagere. Siden har foreningslivet taget godt imod faciliteten – flere foreninger har afholdt bestyrelsesmøder, temaaftener og træningssamlinger i de nye rammer. I november afholdte Mikkel C. Johansen, som Slagelse Kommune har en markedsføringsaftale med, sæsonafslutning i caféen. Her var TV2 Sport ude og lave indslag til TV2 Sporten. Vi udvikler fortsat og tager imod alle, der har lyst til at bruge faciliteterne. SIR, FOU og Sports Team Slagelse er blevet inviteret til at afholde møder derude.
DIF og Skolekonference 2016
20-21. november var Slagelse repræsenteret ved en skolekonference, som blev afholdt af DIF. Det var afslutningen på vores titel som Rollemodel i forbindelse med Åben Skole. Slagelse holdt oplæg omkring partnerskaber med foreninger.
Eliteidrætsklasser:
Der blev afholdt informationsmøde vedr. 3. optag til Eliteidrætsklasserne den 23. november. Udover en ny 7. klasse er der 3 ledige pladser i 8. klasse og 2 i 9. klasse (grundet efterskole). Områdets skoler har haft besøg af Kunstklasserne og Eliteidrætsklasserne samlet.
Slagelse Talent & Elite og Team Danmark:
Slagelse Talent & Eliteordning er blevet indstillet til årets Talentpris, som uddeles ved Sport 2016 i januar. Om den også bliver en af de nominerede til prisen, vil tiden vise!
Status på idrætspolitikkens implementering
Slagelse Kommune fik i december 2015 en ny og ambitiøs idrætspolitik. Efterfølgende blev der sammen med andre fagcentre og interessenter udarbejdet en handleplan for implementeringen af politikken. Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget tog udkastet til handleplan til efterretning på mødet i marts 2016. Nedenfor oplistes, hvilke handlinger i handleplanen der bl.a. er sat i værk/afsluttet i 2016:
Indvielse af Sportscollege. Udnævnelse til Eliteidrætskommune. Afholdelse af Skole OL, Bevægelseskonference og Slagelse Open. Deltagelse i Activity Square Europe. Implementering af Slagelse Talent og Elite, herunder indgåelse af aftaler med uddannelsesinstitutioner. Nedsættelse af Eliteboard. Etablering af foreningslederakademi og spotkursusrække. Nytænkning af idrætshonoreringer. Etablering af disc golf bane i Slagelse og Skælskør, nyt stisystem i Korsør Lystskov samt intervalbane på Fodsporet. Pilotprojekt med nyt låsesystem i Nordhallen. Igangsættelse af FUN2MOVE. Værtskab for TV Øst-løbet. Etablering af multistreetzone i Godsbanebygningen. Videreudvikling og løft af DIFGet2sport-indsatsen i kommunen (Fokus på borgere, der bor i udsatte boligområder). Understøtte afholdelse af store arrangementer som Naturmaraton, Elming og Development Bowl (amerikansk fodbold), Flying Superkids, DGI Verdenshold og DM i Speedskating.
DIF Get2sport-indsats i udvikling
Indenfor de seneste måneder er der blevet gjort en gennemgående indsats ift. at styrke og løfte hele DIFGet2sport-indsatsen i kommunen. Administrationen har sammen med DIF, udvalgte idrætsforeninger, boligsociale medarbejdere og helhedsplan afviklet status- og udviklingsbesøg ift. Get2sport-tiltag i de tre boligområder Parkvej (Skælskør), Motalavej (Korsør) og Ringparken (Slagelse).
Denne indsats har medført, at både nye idrætsforeninger er blevet engageret (Slagelse Basketballklub og Korsør Bokseklub), og at gamle samarbejder er blevet gendannet eller videreudviklet (FC Storebælt, Skælskør Boldklub, VK Vestsjælland og B73). Yderligere er Get2sport-indsatsen vokset gennem samarbejder med skolerne. For eksempel er flere idrætsforeninger kommet på banen i modtagerklasserne.
Åbning af multistreetzone i Godsbanebygningen
Lørdag d. 19. november kl. 15-19 åbnede dørene til multistreetzonen i Godsbanebygningen, hvor der var mulighed for at dyrke både slackline, streetbasket, parkour, streetfodbold og skate/løbehjul.
På trods af de kolde temperaturer i bygningen blev arrangementet en stor succes med 40-50 unge deltagere (ca. ml. 12 – 30 år), som i høj grad fik varmen ved at shoppe rundt mellem de forskellige repræsenterede idrætsgrene. Særligt tydeligt var det, at de unge fik kontakt på tværs af deres idrætsgrene, hvilket medførte, at de inspirerede hinanden til at prøve kræfter med andre bevægelsesformer end dem, de var mødt op for at dyrke.
Harboe havde sponsoreret trøjer til de unge streetambassadører, som stod for at aktivere og byde de unge velkommen samt ordne alt det praktiske på dagen.

Turismeområdet:
Culture+Turism Lab
Wonderful Copenhagen har i 2016 gennemført et pilotprojekt, hvor mindre kultur- og turismeaktører i hovedstaden har kunnet få sparring og hjælp til at produktudvikle i internationalt øjemed. Projektet udvides nu i 2017 til at omfatte hele Region Sjælland og Skåne i et Greater Copenhagen-projekt - Wonderful Copenhagen søger derfor nye partnere.
Målet med projektet er at styrke og udbygge:
· Den internationale strategi, kommunikation og produktudvikling
· Kompetenceudviklingen i forhold til de vigtigste udfordringer, når det gælder internationale turister
· Synergien mellem regionens kultur- og turismeerhverv
· Vidensplatform for Greater Copenhagens kultur- og turismeerhverv med testede kommunikationsværktøjer og forretningsmodeller.
Projektet består konkret af i alt 8 workshops med tilhørende sparring og netværk. Der bedes om en medfinansiering på 100.000 kr., hvoraf de 50.000 kr. kan lægges i arbejdstimer, og de sidste 50.000 kr. kan allokeres tilbage til kulturinstitutionen via et innovationsbudget. Deadline for deltagelse er primo januar 2017
Centeret vil undersøge, om der evt. er muligheder for, at nogle af kommunens kulturinstitutioner kan deltage i projektet.
Deltagelse i turismekonference
Den 14. november deltog centeret i Visit Vestsjællands turismekonference i Sorø med præsentation af Visit Vestsjællands markedsføringsstrategi under overskriften: GENOPLAD. Efter præsentationen fulgte diskussion og debat om, hvorledes de tre kommuner i samarbejde bedst kan løfte turismeopgaven fremover. Strategien kan ses via følgende link.
Indstilling
Centerchefen for Kultur, Fritid og Borgerservice indstiller,
1.    at  Orienteringen tages til efterretning.
Beslutning i Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget den 5. december 2016:
Fraværende:  ingen
Til efterretning.

4. Ansøgning om aktivitetstilskud til Skælskør Bykontor for 2017 (B)

4.     Ansøgning om aktivitetstilskud til Skælskør Bykontor for 2017 (B)

Sagsnr.: 330-2016-69221               Dok.nr.: 330-2016-677443                                          Åbent
Kompetence: Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget
Beslutningstema
Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget skal behandle en ansøgning fra Skælskør Bykontor på 130.000 kr. for året 2017.
Baggrund
Skælskør Bykontor er idéskaber, udviklingsagent og koordinator for de mange aktører, som arbejder for at skabe udvikling i Skælskør-området. Bykontoret samarbejder med en bred vifte af lokale aktører som Bushistorisk Selskab, Skælskør V, Det Røde Pakhus, museet, Kulturel Folkefest, Kunstnerlavet KIT, Skælskør Kunstforening, Musisk Forening, Borreby Teater og Keramisk Center Guldagergaard om at skabe aktiviteter, som kan skabe liv i byen. 
Hovedaktiviteten er Skælskør Familiefestival med et væld af tilbud for hele familien, som i år har strakt sig over 3 uger i sommerferien og været med til at trække mange besøgende til byen. Eksempelvis anslås det, at Keramikfestivalen har trukket omkring 10.000 mennesker til byen i juli måned.
Den store indsats for at skabe udvikling i området har trukket delegationer fra flere kommuner til området, og de har hentet inspiration til, hvordan man kan skabe fællesskab og vækst i mindre bysamfund.
I 2017 vil Skælskør Bykontor udvikle en digital byportal for Skælskør og omegn – inklusiv Agersø og Omø, som skal synliggøre de mange lokale initiativer.
Den samlede ansøgning er på 260.000 kr. Der er opstillet et budget på 442.000 kr., som skal dække udgifter til lønninger, husleje og kontor. Det forventes, at der vil komme indtægter fra lokale aktører på 182.000 kr. 
Retligt grundlag
Handlemuligheder
Der er opstillet følgende handlemuligheder:
Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget kan bevilge 130.000 kr. til Skælskør Bykontor for 2017, hvorved udvalget fortsætter sin opbakning til en lokal forening, der arbejder på at skabe vækst i Skælskør-området. Tilskuddet vil således være det samme, som udvalget bevilgede til Skælskør Bykontor til aktiviteter i 2016.
Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget kan beslutte ikke at yde støtte til Skælskør Bykontor. Hvis udvalget vælger denne handlemulighed vil Skælskør Bykontor have vanskeligt ved at fortsætte sine aktiviteter på nuværende niveau, hvilket kan få konsekvenser for antallet og kvaliteten af de lokale arrangementer i Skælskør og omegn.
Vurdering
Udviklingssekretariatet vurderer, at Skælskør Bykontor spiller en afgørende rolle i forhold til koordineringen af lokale aktiviteter, som bliver rammesat på en måde, så de tilsammen udgør en større volumen, som eksempelvis Familiefestivalen, der med sine mange aktiviteter er med til at trække mange besøgende til området i sommerperioden. Det planlagte arbejde med at etablere en digital portal for området vil gøre det muligt at øge synligheden af de mange aktiviteter.
Udviklingssekretariatet vurderer, at Skælskør Bykontor er med til at skabe en levende by, som ifølge kommunens analyse af potentialer i forhold til bosætning er med til at gøre Skælskør attraktiv i forhold til tilflyttere, der værdsætter kultur og natur.
Det anbefales derfor, at der fortsat ydes støtte til Skælskør Bykontor.
I forbindelse med behandling af ansøgning om støtte til Korsør Bykontor den 6. august 2016 besluttede Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget, at der skulle laves en evaluering af Korsør Bykontor i september 2017 med henblik på en drøftelse af koncepter for bykontorer. Det anbefales, at evalueringen udvides til også at omfatte Skælskør Bykontor. Der bør i den forbindelse arbejdes med en forretningsmodel, som gør bykontorerne i stand til at opretholde en bæredygtig økonomi uden et eventuelt kommunalt tilskud.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Til orientering kan oplyses, at Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget på mødet den 8. august 2016 besluttede at give Skælskør Bykontor et lån på 80.000 kr. til afvikling af aktiviteter for resten af året på grund af særlige omstændigheder i forhold til ansættelsesforhold. Skælskør Bykontor har imidlertid valgt at tilpasse aktivitetsniveauet til den eksisterende økonomi og har dermed undladt at gøre brug af denne lånemulighed.
Konsekvenser for andre udvalg
Parallelt med Kultur-, Fritids- og Turismeudvalgets behandling af ansøgningen vil Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget behandle en lignende ansøgning med indstilling om at bevilge 130.000 kr. i aktivitetstilskud til Skælskør Bykontor. Ansøgningen behandles på mødet i Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget den 5. december 2016.
Indstilling
Erhvervs- og arbejdsmarkedsdirektøren indstiller,
1.    at Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget bevilger 130.000 kr. i støtte til Skælskør Bykontor for 2017, under betingelse af at Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget bevilger et lignende beløb.
2.    at midlerne tages fra midlerne i Turismepuljen for 2017.
3.    at Skælskør Bykontor evalueres i september 2017 i forbindelse med en allerede fastlagt evaluering af Korsør Bykontor for at skabe grundlag for en drøftelse af koncepter for bykontorer og en eventuel fortsat støtte til disse.
Beslutning i Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget den 5. december 2016:
Fraværende:  ingen
Ad 1: Godkendt.
Ad 2: Godkendt.
Ad 3: Godkendt.

5. Fastsættelse af takster for udlejning af kommunens idrætsfaciliteter (B)

5.     Fastsættelse af takster for udlejning af kommunens idrætsfaciliteter (B)

Sagsnr.: 330-2016-73140               Dok.nr.: 330-2016-601974                                          Åbent
Kompetence: Byrådet
Beslutningstema
Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget skal indstille, at Økonomiudvalget og Byrådet godkender takster for brug af kommunens sportsfaciliteter på timebasis for 2017, fastsættelse af takster for leje af mødefaciliteter og lounge-områder i ”Ny Tribune” samt justering af takster for leje af Slagelse Stadion.
Baggrund
Fritidsafdelingen administrerer i dag systemet ”Foreningsportalen”, som giver et overblik over bookinger af kommunens sportsfaciliteter, og i hvilket omfang de bliver benyttet. Da mange haller, baner osv. har overskudskapacitet, som skoler og foreninger ikke benytter, kan det være en mulighed at udleje tiderne - mod betaling - til organisationer, virksomheder, private borgere og selvorganiserede grupper på time-/dagsbasis. Det eksisterende takstblad indeholder imidlertid ikke takster for denne type af udleje. Derfor er der behov for at få fastsat disse med henblik på udlejning. I henhold til kommunalfuldmagten skal kommunen udleje til markedspris eller give støtte til idræt.
Ved at drage erfaringer fra andre kommuner, som sælger deres ledige timer på faciliteterne (bl.a. Roskilde, Herlev, Holbæk, Næstved, København og Gladsaxe Kommuner), kan kommunen via rette IT-løsninger og bred kommunikation/markedsføring hente nye brugere til faciliteterne. Dette kan desuden tilskynde flere til at blive medlem af en forening.
Da faciliteterne ofte står tomme udenfor primetime, vil det give god mening at få lejet disse ud til andre målgrupper/brugere. Følgende faciliteter er aktuelle at udleje og prisfastsætte:
- Badmintonbaner
- BMX-bane, Slagelse
- Hockey-baner
- Basketball-baner
- Tennisbaner
- Atletikstadion i Slagelse og Korsør
- Boldbaner (græs)
- Fodboldbane (hal med bander)
- Futsal (hal uden bander)
Derudover mangler der priser/revidering af priser på udlejning af følgende på Slagelse Stadion:
- Slagelse Stadion (hele området)
- Mødelokaler, Slagelse Stadion, Ny Tribune
- Lounge-område, Slagelse Stadion, Ny Tribune, stue + 1. sal
Til beregning af takster for brug af Slagelse Stadion har administrationen bl.a. anvendt Konkurrencestyrelsens model og indsat forventet antal udlejninger samt faktiske omkostninger for 2016.
Endelig mangler der i nuværende takstblad et gebyr på tilkald af servicemedarbejder. Her tænkes fx på situationer, hvor en servicemedarbejder bliver kaldt på vagt, fordi en facilitetsbruger har glemt nøglebrik osv.
Se bilag 1+2 med alle prisberegninger/forslag.
Administrationen har endvidere gennemgået takstbladet og har foretaget enkelte sproglige rettelser/tilføjelser.
En ny ordning vedr. fordeling af indtægter ved reklamesalg på idrætsfaciliteter skal behandles politisk primo 2017 og er således ikke med i nærværende fastsættelse/revidering af takster.
Retligt grundlag
Kommunalfuldmagten, kommunens idrætspolitik og Retningslinjer for fritidsområdet i Slagelse Kommune.
Handlemuligheder
Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget kan vælge
a) at godkende samtlige forslag til takster og indstille disse til Økonomiudvalget og Byrådets godkendelse
b) at komme med ændringer til takster og oversende disse til Økonomiudvalget og Byrådet.
c) ikke at oversende de fremlagte forslag til takster til Økonomiudvalget og Byrådet
Vurdering
Administrationen vurderer, at udlejning på timebasis vil give flere mulighed for at dyrke idræt og bevæge sig som selvorganiserede idrætsudøvere, hvilket også kan inspirere flere til at blive medlem af en foreninger. At give borgerne bedre muligheder for at bruge faciliteterne - når de har tid - vil understøtte 25-50-75-visionen i kommunens idrætspolitik og målet i denne om at optimere booking og brugen af faciliteter for både foreninger og selvorganiserede.
Center for Kultur, Fritid og Borgerservice anbefaler derfor, at udvalget indstiller forslaget til godkendelse i Økonomiudvalget og Byrådet.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Ingen bemærkninger.
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Centerchefen for Kultur, Fritid og Borgerservice indstiller,
1. at Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget indstiller de fremlagte forslag til takster til Økonomiudvalget og Byrådets godkendelse.
Beslutning i Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget den 5. december 2016:
Fraværende:  ingen
A er imod "Gebyr for ekstraordinært tilkald af servicemedarbejder fra Ejendomsservice udenfor normaltid"
V, I og O indstiller, at Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget betaler gebyrer i første kvartal for at få indsigt i omfanget, derefter tager udvalget stilling til det igen.
Herudover indstiller Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget de fremlagte forslag med følgende bemærkninger:
Slagelse Stadion: Lejen skal ligge på et så attraktivt niveau som muligt under hensyntagen til Konkurrencestyrelsens model.
Leje til selvorganiserede ift. badmintonbane og tennisbane sættes ned til hhv. 50 kr. og 70 kr.

6. Frigivelse af midler til undersøgelse vedr. stadionområdet (B)

6.     Frigivelse af midler til undersøgelse vedr. stadionområdet (B)

Sagsnr.: 330-2016-81705               Dok.nr.: 330-2016-668042                                          Åbent
Kompetence: Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget
Beslutningstema
Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget skal tage stilling til, om man ud af tildelt erstatning i voldgiftssag vil bevilge 350.000 kr. til en undersøgelse af mulighederne for udvikling og optimering af banerne ved Slagelse Stadion.
Baggrund
Slagelse Kommune har i voldgiftssagen vedr. stadionbanen modtaget et samlet beløb på 1.5 mio. i erstatning. Administrationen foreslår, at en del af erstatningen, 350.000 kr., bruges på en grundig undersøgelse af baneforholdene og muligheden for at optimere og udvikle banerne ved Slagelse Stadion, herunder fastlægge hvor det vil være mest hensigtsmæssigt at etablere kunststofbaner og hybridbaner.
Der nedsættes en arbejdsgruppe bestående af Entreprenørservice, Ejendomsservice, Fritidsafdelingen (der sikrer inddragelse af relevante interessenters input) samt ekstern rådgiver, som vil gennemgå baneforhold og den overordnede disponering af området, som forelægges Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget i marts 2017 i forbindelse med afrapporteringen af det overordnede projekt vedr. stadionområdet.
Processen frem til evt. udbedring af stadionbanen og området i det hele taget er vist i bilag ”Ombygning stadionbanen”. Som det fremgår, vil de 350.000 kr. alene blive anvendt til at udarbejde en anbefaling til udvalget, som forelægges i marts 2017. Anbefalingen vil indeholde et økonomisk overslag for stadionbanen, de øvrige baner og området i det hele taget. Udbedring af stadionbanen kan i henhold til tidsplanen være afsluttet juli 2018.
Retligt grundlag
Kommunalfuldmagten – udvikling af idrætsfaciliteter.
Handlemuligheder
Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget kan
a) Godkende, at der bevilges 350.000 kr. til undersøgelsen.
b) Bevilge et andet beløb til undersøgelsen.
c) Afvise at bevilge midler til undersøgelsen.
Vurdering
Administrationen vurderer, at det vil være formålstjenligt at sammentænke en eventuel udbedring af stadionbanen med det overordnede projekt for udviklingen af stadionområdet, således at der afrapporteres til KFT-mødet i marts 2017. Her vil der foreligge anbefalinger til anvendelse og udvikling af baneforhold og faciliteter ved stadionområdet med udgangspunkt i den erstatning, der er modtaget fra Voldgiftsretten.
Med en undersøgelse vil grundlaget og opbygningen af baneforholdene blive vurderet, og der vil være klare indstillinger til, hvad der vil være mest hensigtsmæssigt at gøre eller ikke at gøre - også i lyset af den kendte økonomi. Jordbundsforhold, dræn, vandingsanlæg mm. skal sættes ind i konteksten og sammenholdes med eventuelle nye tiltag, når det samlede anlæg vurderes.
Set ud fra et idrætspolitisk perspektiv vil en vurdering af anlæggets øvrige muligheder kunne være gavnlig, så det vurderes, hvor mange og hvilke grupper der vil kunne få glæde af faciliteterne. Undersøgelsen vurderes desuden at være i fin tråd med målet i idrætspolitikken om at understøtte større, samlede og moderne idrætscentre og anlæg.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Slagelse Kommune har fået medhold i netop overstået voldgiftssag om stadionbanen i Slagelse og vil modtage erstatning på 1.500.000 kr. inkl. syn- og skønudgifter.
Det indstilles, at 350.000 kr. af erstatningen fra voldgiftssagen anvendes til med hjælp fra ekstern rådgiver at få afklaret mulighederne for udbedring, omlægning eller etablering af kunststof- eller hybridbane på stadionbanen. Rådgiveren vil desuden gennemgå baneforhold og den overordnede disponering af de øvrige baner ved Slagelse Stadion.
Økonomiudvalget har løbende afholdt udgifter til advokat samt voldgiftssag jf. politisk beslutning.
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Centerchefen for Kultur, Fritid og Borgerservice indstiller,
a) At Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget ud af tildelt erstatning i voldgiftssag bevilger
 350.000 kr. til igangsættelse af undersøgelsen.
Beslutning i Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget den 5. december 2016:
Fraværende:  ingen
Sagen udsættes.

7. HEL Fritid 2016 - stillingtagen til udvidelse af målgruppe (B)

7.     HEL Fritid 2016 - stillingtagen til udvidelse af målgruppe (B)

Sagsnr.: 330-2016-51557               Dok.nr.: 330-2016-681687                                          Åbent
Kompetence: Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget
Beslutningstema
Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget skal beslutte, om HEL Fritids målgruppe skal udvides fra 6-18 år til 6-25 år.
Baggrund
Sagen har tidligere været behandlet i Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget og i Folkeoplysningsudvalget. Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget bad på mødet den 3/10 2016 Folkeoplysningsudvalget om at konkretisere, hvilke behov en udvidelse af ordningen kunne opfylde, som ikke allerede opfyldes af de nuværende ordninger på beskæftigelsesområdet mv. for de 18-25 årige.
Folkeoplysningsudvalget er siden kommet med et udspil om, at mindreforbruget fra medlemstilskudskontoen skal anvendes til oprettelse af en pulje til 18-25-årige flygtninges inklusion i foreningslivet.
Folkeoplysningsudvalget opfordrer Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget til et samarbejde omkring denne gruppe, dels hvad angår rekvisitter og dels projektorienterede aktiviteter.
Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget anmodes derfor om, at uforbrugte midler fra medlemstilskud overføres til 2017 til oprettelse af "Inklusionspuljen".
Kriterierne for, at de 18-25-årige flygtninge kan modtage hjælp fra Inklusionspuljen, er:
- De skal henvises af en tovholder.
- Ikke allerede være aktive i foreningslivet.
- Være afhængige af den økonomiske hjælp til betaling af kontingent og/eller rekvisitter, som Inklusionspuljen kan tilbyde. De vil med andre ord ikke kunne starte op i en forening uden økonomisk hjælp.
- Støtten skal ske til en social aktivitet. Ikke fitness.
Administrationen har undersøgt, om der allerede findes ordninger, der dels dækker rekvisitter til medlemmerne og dels projektorienterede aktiviteter. Dette er afsøgt hos støttekontaktpersoner, socialrådgivere og jobcenter.
Unge +18 år kan få støtte i form af SU eller kontakthjælp, og der ses ikke lignende tilbud, der decideret går ind og dækker fritidsaktiviteter og ej heller med mulighed for en fritidsguide, der kan hjælpe med at finde den rette fritidsaktivitet samt vise de forskellige aktiviteter, man kan gå til.  
Retligt grundlag
Kommunalfuldmagten giver mulighed for social dannelse og læren om det sociale samspil. Ydermere gives der bedre indlæring og sociale kompetencer.
Handlemuligheder
Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget kan:
A) Beslutte, at uforbrugte midler fra medlemstilskud overføres til 2017, så der kan oprettes en pulje til inklusion af 18-25-årige flygtninge kaldet "Inklusionspuljen". Inklusionspuljen skal yde støtte til rekvisitter og til projektorienterede aktiviteter.
B) Beslutte, at målgruppen for HEL Fritid ikke skal udvides.
Vurdering
Da HEL Fritid blev sat i drift, blev det politisk besluttet, at målgruppen for tilbuddet skulle være børn og unge i alderen 6-18 år.
Administrationen vurderer, at en udvidelse af målgruppen vil give betydeligt flere henvendelser og dermed også øgede omkostninger til ordningen.
Derudover er en del af målgruppen allerede tilknyttet andre former for forløb med hjælp fra f.eks. støtte-/kontaktpersoner.
Administrationen ser det som en bedre mulighed at etablere et samarbejde med Erhvervscentret, så flygtninge over 18 år kan blive aktiveret i form af arbejde i erhvervslivet og herigennem få støtte til kontingent. Videre tænkes der i lærepladser i samarbejde med Erhvervscenteret. Der arbejdes videre med dette, og der vil senere blive udarbejdet et oplæg.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Pr. borger over 18 år vil hjælp til kontingent i et halvt år i fx en fodboldklub koste 1.050 kr., mens det vil koste 800 kr. i en håndboldklub.
Udover kontingent vil nogle unge i aldersgruppen 19-25 år også have behov for hjælp til udstyr, f.eks. sko, tøj, ketcher m.v. Det vil cirka koste 1.500 kroner pr. person.
I nogle tilfælde vil der også skulle afsættes penge til en tolk.
Det vil være en engangspulje, der kan oprettes gennem en overførsel af uforbrugte midler fra medlemstilskud. Og således ikke en fast pulje. 
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Centerchefen for Kultur, Fritid og Borgerservice indstiller,
1.    at Udvalget beslutter ikke at udvide HEL Fritids målgruppe.
Beslutning i Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget den 5. december 2016:
Fraværende:  ingen
Godkendt.

8. Godkendelse af ændringer i "Retningslinjer for fritidsområdet i Slagelse Kommune" (B)

8.     Godkendelse af ændringer i "Retningslinjer for fritidsområdet i Slagelse Kommune" (B)

Sagsnr.: 330-2016-79349               Dok.nr.: 330-2016-692366                                          Åbent
Kompetence: Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget
Beslutningstema
Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget skal tage beslutning om godkendelse af ændringer i ”Retningslinjer for fritidsområdet i Slagelse Kommune”, hvad angår ”Kapitel om puljer og bærende principper” og ”Brug af Slagelse Kommunes svømmehaller”.
Baggrund
Administrationen har på grundlag af behovet for en ændring af visse temaer i retningslinjerne udarbejdet ændringer/nyheder til disse områder.
I det vedhæftede resume kan udvalgets medlemmer læse om de foreslåede ændringer i de 2 kapitler om puljer og svømmehaller. De 2 kapitler er endvidere vedhæftet i deres fulde længde.
De to kapitler i retningslinjerne har været forelagt Folkeoplysningsudvalget til drøftelse og eventuelle kommentarer.
Folkeoplysningsudvalget har, som det fremgår af bilaget, godkendt retningslinjerne for Udviklingspuljen uden kommentarer og til KFT-udvalgets godkendelse.
Hvad angår ”Brug af Slagelse Kommunes svømmehaller”, har et underudvalg under FOU udarbejdet kommentarer til emnet. Dette dokument er vedhæftet sagen.
Retligt grundlag
Folkeoplysningsloven og kompetenceplanen for Folkeoplysningsudvalget
Handlemuligheder
Center for Kultur, Fritid og Borgerservice ser følgende muligheder:
A. Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget drøfter og beslutter de fremsatte ændringer/nyheder i retningslinjerne omkring puljer og bærende principper og brug af kommunens svømmehaller.
B. Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget drøfter og beslutter andre ændringer end de fremsatte.
Vurdering
Administrationen vurderer, at de fremsatte ændringer/nyheder i de to områder af retningslinjerne er nødvendige i forhold til at have et administrativt redskab, der er klart at arbejde ud fra og tydeligt for borgerne/foreningerne.
Hvad angår kommentarerne fra Folkeoplysningsudvalget, kan administrationen ikke tilslutte sig disse, da svømmehallerne har et budgetteret indtægtsgrundlag, der ikke vil være muligt at løfte ved denne løsning. Alternativt skal der tilføres midler til området.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Ingen bemærkninger.
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Centerchefen for Kultur, Fritid og Borgerservice indstiller,
1.    at  Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget godkender de 2 kapitler i retningslinjerne som fremsat af Kultur, Fritid og Borgerservice
Beslutning i Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget den 5. december 2016:
Fraværende:  ingen
Godkendt med den bemærkning at kommunens egne foreninger prioriteres ift. andre udefrakommende arrangementer.

9. Puljen til kulturelle formål - Overblik over ansøgninger om driftstilskud for 2017 (E)

9.     Puljen til kulturelle formål - Overblik over ansøgninger om driftstilskud for 2017 (E)

Sagsnr.: 330-2015-61392               Dok.nr.: 330-2016-586732                                          Åbent
Kompetence: Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget
Beslutningstema
Som baggrund for Kultur-, Fritids- og Turismeudvalgets behandling af de enkelte ansøgninger om driftstilskud for 2017 giver denne sag et samlet overblik over ansøgningerne, sammenligning med 2016, forslag til beslutningsprocessen samt en beskrivelse af principperne for administrationens vurdering af ansøgningerne.
Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget skal tage orienteringen og overblikket til efterretning.
Baggrund
Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget har på sit møde i august 2016 vedtaget reviderede principper for Puljen til kulturelle formål. Principperne er vedlagt som bilag.
Puljen udgør i 2017: 2.409.000 kr. – uændret fra 2016.
Der kan søges om tilskud til kulturelle aktiviteter enten som driftstilskud eller som aktivitetstilskud:
Driftstilskud defineres som tilskud til foreningers daglige drift som ramme for aktiviteterne.
Aktivitetstilskud defineres som tilskud til aktiviteter, hvor der kan være tale om en enkeltstående aktivitet, eksempelvis ét foredrag, eller en række af aktiviteter med indbyrdes sammenhæng, eksempelvis en foredragsrække.
Fristen for ansøgning om driftstilskud for 2017 var den 1. oktober 2016, og udvalget skal på dette møde tage stilling til ansøgningerne. Ansøgninger om aktivitetstilskud behandles på udvalgets møde i januar 2017.
Retligt grundlag
Retningslinjerne for Puljen til kulturelle formål.
Handlemuligheder
Ingen bemærkninger.
Vurdering
Forslag til beslutningsproces
I de efterfølgende sager præsenteres de enkelte ansøgninger enkeltvis til udvalgets beslutning. Denne sag giver mulighed for at drøfte de enkelte sager og foretage en overordnet prioritering ud fra et samlet overblik inden endelig stillingtagen til de konkrete ansøgninger om driftstilskud.
Principper for administrationens vurdering af ansøgningerne
Administrationen har vurderet ansøgningerne ud fra de reviderede principper for Puljen til kulturelle formål og Visionen for Slagelse Kommune.
I vurderingen af foreningernes budget for 2017 har administrationen lagt vægt på, at budgetterne så vidt muligt skal balancere inklusiv driftstilskuddet fra Slagelse Kommune, hvilket betyder, at der som hovedregel ikke bevilges tilskud, hvis projektet hviler i sig selv uden kommunalt tilskud. Hvis foreningens budget viser et overskud, er driftstilskuddet som hovedregel reduceret med dette overskud.
Af praktiske hensyn rundes indstillede beløb op til nærmeste 1.000 kr.
Principper for Puljen til kulturelle formål
Principperne, som udvalget har vedtaget for 2016, er vedhæftet som bilag. Der har ikke været anledning til at revidere principperne, der bygger på udvalgets mål om at sætte en udvikling i gang og afprøve nye tiltag samt skabe mulighed for, at tilskud kan anvendes til fysiske rammer om kulturaktiviteter.
De overordnede principper er:
· Nytænkning
· Kulturarv
· Inddragelse af borgere
· Børn og unge
Derudover er der indlagt nogle generelle prioriteringer:
· Grad af anden finansiering
· Udvikling af forretningsmodeller, der har til formål at øge anden finansiering
· Volume – omfang af aktivitet
· At aktiviteten understøtter
o Slagelse Kommunes vision om erhvervsudvikling, uddannelse og oplevelser
o Slagelse Kommunes Kulturpolitik
o Slagelse Kommunes Turismepolitik
o Slagelse Kommunes Ø-politik
Overblik over puljen og ansøgninger
Puljen til Kulturelle Formål for 2017 udgør kr. 2.409.000 kr.
Ansøgninger om driftstilskud over 25.000 kr. forelægges udvalget til beslutning på dette møde i henhold til kompetenceplanen. Ansøgninger om driftstilskud på eller under 25.000 kr. behandles administrativt, og Center for Kultur, Fritid og Borgerservice behandler disse sager i forlængelse af udvalgets beslutning i denne sag.
Når driftstilskuddene er bevilget, kan resten af Puljen til kulturelle formål fordeles til aktivitetstilskud.
Sidste år afsatte udvalget 1.250.000 kr. til driftstilskud og 1.159.000 kr. til aktivitetstilskud. I 2017 foreslår centret en fordeling på ca. 1.000.000 kr. til driftstilskud og 1.409.000 kr. til aktivitetstilskud, da flere ansøgere, der tidligere har fået bevilget driftstilskud, fremadrettet søger aktivitetstilskud.
Der er indkommet ansøgninger om driftstilskud for 1.487.501 kr. Administrationen har vurderet ansøgningerne og indstillet bevilling af konkret tilskud.
Af oversigten fremgår det ansøgte beløb, administrationens indstilling samt det bevilgede driftstilskud i 2016. Ansøgninger, der behandles administrativt, er markeret med gråt.
Forening
Ansøgt
beløb
Indstillet
beløb
Bevilget i
2016
Kunstforeninger:
 
 
 
Slagelse Kunstforening – Adm.
18.000
18.000
15.000
Skælskør Kunstforening – Adm.
20.000
20.000
20.000
Art Markets Venner – Adm.
5.000
5.000
5.000
Teater, biograf, radio og musik:
 
 
 
Vestsjællands Teaterkreds1
62.000
0
62.000
Krabasken
54.000
54.000
54.000
Musicalscenen
100.000
100.000
100.000
Nærradio Korsør
120.000
120.000
120.000
Radio Solskin
180.000
85.000
90.000
Selandia Brass Band2
30.000
0
-
Aktiviteter for børn og unge:
 
 
 
Kreativ Fritid Korsør
30.000
30.000
30.000
Skælskør Billedskole
154.950
55.0003
175.000
Slagelse Børnekunstforening4
46.630
47.000
-
Skælskør Marinegarde
257.000
147.000
157.000
Slagelse Garden
135.000
135.000
130.000
Museer, arkiver og udstillingssteder:
 
 
 
Kanehøj Møllelaug
69.221
30.000
36.000
Agersø Møllelaug og Museumsforening
32.700
33.000
22.500
Danmarks Busmuseum
100.000
100.000
-
Korsør Miniby – Adm.
4.000
4.000
4.000
Historiens Hus, Ø-arkivet Omø – Adm.
14.000
14.000
14.000
Havrebjerg Sogneforening og museum – Adm.
12.000
12.000
16.800
Hashøj Lokalhistoriske Arkiv4
18.000
18.000
-
Øvrige:
 
 
 
Lille Valby Forsamlingshus – Adm.5
25.000
0
-
I alt
1.487.501
1.027.000
-
1Foreningen har haft overskud de foregående år, budgettet for 2016 viser et overskud, og foreningen har en likvid beholdning på ca. 3,2 mio. kr.
2Har ikke søgt støtte tidligere. Foreningen er ikke hjemmehørende i Slagelse Kommune.
3Herudover har Byrådet i Budget 2017 bevilget 100.000 kr. til Skælskør Billedskole.
4Søgte ikke støtte til drift i 2016.
5Foreningen har søgt driftstilskud til forsamlingshuset. Har overskud på budget for 2017 samt overskud de foregående år. Er blevet opfordret til evt. at søge tilskud til vedligehold via Puljen til forsamlingshuse 2018-2020.
Kunstnet Slagelse og Hit-Club Amatørmusik fik driftstilskud i 2016, men foreningerne er nedlagt i løbet af året.
Korsør Biografteater og Skælskør Biograf, Kosmorama, har begge tidligere modtaget driftstilskud. I år har Center for Kultur, Fritid og Borgerservice vurderet, at biografernes ansøgninger skal behandles som ansøgninger om aktivitetstilskud, og de vil derfor blive fremlagt for udvalget ved udvalgsmødet i januar 2017.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Ingen bemærkninger.
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Centerchefen for Kultur, Fritid og Borgerservice indstiller,
1.    at udvalget tager orientering og overblik til efterretning.
Beslutning i Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget den 5. december 2016:
Fraværende:  ingen
Til efterretning.

10. Driftstilskud 2017: Vestsjællands Teaterkreds (B)

10.   Driftstilskud 2017: Vestsjællands Teaterkreds (B)

Sagsnr.: 330-2016-70753               Dok.nr.: 330-2016-588705                                          Åbent
Kompetence: Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget
Beslutningstema
Vestsjællands Teaterkreds søger om driftstilskud på 62.000 kr. i 2017.
Baggrund
Vestsjællands Teaterkreds planlægger i sæsonen 2016/17 at vise ca. 30 forestillinger af professionelle turnerende teaterkompagnier. Vestsjællands Teaterkreds viser forestillinger fra producerende teatre for både børn, unge og voksne.
Foreningen lejer sig ind på Slagelse Teater til forestillingerne – foreningen betaler reduceret leje, da foreningen selv stiller med scenemester. Foreningen har en særaftale i forhold til leje og betaler udelukkende for dagen for forestillingen, ikke for opsætning og nedtagning dagen før og efter. Foreningen får stillet kontor og billetsalg i bygningen til rådighed hele året.
Teaterkredsen har pt. 1.335 abonnenter og solgte i sæson 2015/16 ca. 8.200 billetter. Teaterkredsens program trykkes i et oplag på 39.000 og husstandsomdeles i Slagelse Kommune og øvrige ”nærområde”. Foreningen prioriterer husstandsomdelingen højt, men er inden for det seneste år gået over til nyt billetsystem med online booking af billetter og er desuden aktiv med markedsføring på de sociale medier.
Teaterkredsen har i sæsonen 2015/16 afviklet fire optaktsarrangementer forud for forestillingerne, hvor en skuespiller/instruktør fortæller om forestillingen, dens tilblivelse, bearbejdning af "historien", hvis denne er omskrevet til teater osv.
Vestsjællands Teaterkreds’ budget for 2016/17:
Teaterkredsens budget er forskudt af kalenderåret. Budgettet indeholder ikke beløb på 400.000 kr. til forestillinger under børneteateraftale, da der aflægges separat regnskab for dette beløb.
Indtægter:
Medlemskontingent                            kr.          140.000
Abonnementer og ungdomsbilletter       -          1.260.000
Løssalg                                           -             200.000
Annoncer                                         -              83.000
Dansens hus                                    -              15.000
Tilskud fra Kulturstyrelsen                  -             322.000
Tilskud fra Sl. Komm. Administration af
børneteateraftale                              -              50.000
Tilskud fra Sl. Komm. ungdomsrabat    -              75.000
Ansøgt driftstilskud, Slagelse Kommune -              62.000
I alt                                                kr.       2.207.000
Udgifter:
Køb af forestillinger                           kr.       1.200.000
Af- og pålæsning – scenemester          -              90.000
Salsleje                                           -             100.000
Billetgebyrer                                    -              40.000
Profilering                                        -              30.000
Lønninger og honorar                         -             325.000
Øvrig administration                          -             350.000
Nyanskaffelser                                 -              20.000
I alt                                                kr.       2.115.000
Overskud, inkl. ansøgt tilskud              kr.            52.000
Teaterkredsens årsregnskab for 2015/16 viser et overskud på 97.021 kr.
Regnskabsresultat de seneste år:
2012/13: Overskud på 38.040 kr.
2013/14: Overskud på 83.714 kr.
2014/15: Overskud på 20.537 kr.
Kredsen har en likvid beholdning på ca. 3,2 mio. kr. ultimo juni 2016. Heri indgår ca. 1 mio. kr. for forudbetalte billetter til den kommende sæson.
I 2016 modtog Vestsjællands Teaterkreds et driftstilskud på 64.000 kr.
Retligt grundlag
Retningslinjerne for Puljen til kulturelle formål.
Handlemuligheder
Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget kan
a. bevilge de ansøgte 62.000 kr. i driftstilskud for 2017
b. bevilge et beløb af en anden størrelse i driftstilskud
c. give afslag på ansøgningen.
Vurdering
Vestsjællands Teaterkreds er en af landets ældste og mest velfungerende teaterkredse. Foreningen satser på et bredt udbud af forestillinger af høj, professionel kvalitet. Foreningen opfylder principperne for Puljen til kulturelle formål inden for området Nytænkning med satsning inden for repertoire samt optaktsarrangementer til forestillingerne.
Foreningen lever op til Slagelse Kommunes vision om alsidige kulturelle oplevelser til borgerne i kommunen og tiltrækning af nye borgere.
Teaterkredsen får et tilskud på 525.000 kr. til børne- og ungeteateraftalerne ud over det tilskud, der er søgt i driftstilskud til foreningens øvrige aktiviteter. Teaterkredsen får et indirekte tilskud i form af særaftale for leje af Slagelse Teater samt vederlagsfri brug af kontor og billetsalg.
Foreningens budget for sæson 2016/17 udviser et overskud af næsten samme størrelse som det ansøgte tilskud. Derudover har foreningen en solid økonomi med en likvid kapital på 2,2 mio. kr., når indtægter vedr. forudbetalte billetter ikke medregnes.
Slagelse Kommune har renoveret Slagelse Teater, hvorefter teatret fremstår fuldt moderne og giver mulighed for større og meget forskelligartede forestillinger og aktiviteter. Faciliteterne i forhold til især publikum, teatersal, orkestergrav m.m. er udvidede og væsentligt mere attraktive end tidligere. Antallet af siddepladser i salen er øget med ca. 50 %; tidligere har teaterkredsen været nødsaget til at vise enkelte forestillinger to gange pga. begrænsninger i antallet af publikumspladser. Nu giver den større sal mulighed for flere publikummer ved hver forestilling samt større omsætning ved udsolgte forestillinger.
Det er administrationens vurdering, at foreningen har en god drift og en solid økonomi. Administrationen bakker op om foreningens satsning på nye tiltag og ”smalle” forestillinger, og det er administrationens vurdering, at foreningen vil kunne rumme dette inden for den eksisterende økonomi, da foreningens regnskab de seneste år har udvist et overskud trods de nuværende satsninger og nye tiltag.
Foreningens virke lever i høj grad op til udvalgets fokus på, at foreninger arbejder på at øge andelen af egenfinansiering/sponsorfinansiering med henblik på at reducere den kommunale andel af finansieringen.
Administrationen anbefaler på baggrund af foreningens konsoliderede økonomi, at der gives afslag på ansøgningen.
Foreningen opfordres til at søge tilskud igen på et senere tidspunkt, hvis økonomien, fx i sæsoner med lavt billetsalg, bliver udfordret.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Centerchefen for Kultur, Fritid og Borgerservice indstiller,
1.    at Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget giver afslag på ansøgningen.
Beslutning i Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget den 5. december 2016:
Fraværende:  ingen
Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget bevilgede 31.000 kr.

11. Driftstilskud 2017: Krabasken (B)

11.   Driftstilskud 2017: Krabasken (B)

Sagsnr.: 330-2016-64929               Dok.nr.: 330-2016-588713                                          Åbent
Kompetence: Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget
Beslutningstema
Krabasken søger om 54.000 kr. i driftstilskud for 2017.
Baggrund
Krabasken ­søger om driftstilskud til produktion og opførelse af fire forestillinger i 2016/17. Hver forestilling spilles mellem 12 og 16 gange – med et forventet publikumstal på 7-8.000.
Foreningens aktiviteter foregår i Bredegade 11, hvor Slagelse Kommune stiller lokalerne til rådighed for foreningen, der betaler løbende driftsudgifter og ønskede ændringer indvendigt. I 2015/16 har foreningen arbejdet med renovering af salen. Derfor har programmet i sæson 2015/16 været reduceret til tre forestillinger.
Foreningen har eksisteret siden 1972 og har i dag mere end 250 medlemmer i alle aldersgrupper. Medlemmerne kommer fra hele kommunen og enkelte kommer udefra for at deltage i fællesskabet og den skabende proces i forhold til teaterproduktionen – såvel på scenen som bag kulisserne med markedsføring, betjening af bar, værksteds- og kulissearbejde, syning af kostumer m.m.
Krabasken oplyser, at foreningen samarbejder med flere kunstnere og øvrige kulturelle instanser udefra, bl.a. danseinstruktører, musikere, komponister og øvrige teatre i kommunen. Foreningen bidrager til den fødekæde, hvorfra nye spirende kunstneriske talenter kan vokse frem. Foreningen fremhæver deltagelse ved Slagelse Festuge og Skt. Michaels Nat samt dramatisk byvandring ved Kulturel Folkefest i Skælskør.
Budget for Krabasken i sæsonen 2016/17:
Krabaskens regnskabsår er forskudt i forhold til kalenderåret.
Indtægter:
Forestillinger                                kr.        50.000
Restauration                                 -           55.000
Kontingenter                                -           55.000
Diverse                                       -           25.000
Ansøgt tilskud Slagelse Kommune     -           54.000
I alt                                            kr.      239.000
Udgifter:
Lokaleomkostninger                       kr.      160.000
Kurser, møde- og medlemsudgifter  -           29.500
Forsikring                                    -           22.000
Annoncer                                     -            4.500
Kontorhold, telefon, diverse            -           23.000
I alt                                            kr.      239.000
Budgettet balancerer inkl. ansøgt tilskud.
Krabasken havde juni 2016 en likvid beholdning på ca. 430.000 kr.
I 2016 modtog Krabasken kr. 54.000 i driftstilskud.
Handlemuligheder
Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget kan
a. Bevilge de ansøgte 54.000 kr. i driftstilskud
b. bevilge et beløb af en anden størrelse i driftstilskud
c. give afslag på ansøgningen.
Vurdering
Center for Kultur, Fritid og Borgerservice vurderer, at Krabasken lever op til retningslinjerne for Puljen til kulturelle formål, da foreningen inddrager og aktiverer mange frivillige i produktionen og afviklingen af årets forestillinger, heraf mange børn og unge.
Krabaskens repertoire er en blanding af brede og smalle stykker, klassikere og større satsninger. Krabasken samarbejder med mange andre aktører inden for teater og scenekunst, og foreningen bidrager derfor til kommunens vision om attraktive kulturelle oplevelser – med borgerne som målgruppe og med fokus på vækst og bosætning.
Herudover arbejder foreningen med nytænkning i form af satsninger på smalle forestillinger og nye tiltag i samarbejde med andre aktører.
Foreningens aktiviteter har en høj grad af egenfinansiering, men foreningen er afhængig af tilskud for at fortsætte aktiviteterne samt udbygge rammerne for forestillingerne.
På den baggrund anbefaler centret, at foreningen får bevilget et tilskud på 54.000 kr. for 2017.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Centerchefen for Kultur, Fritid og Borgerservice indstiller,
1.    at Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget bevilger 54.000 kr. i driftstilskud til Krabasken.
Beslutning i Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget den 5. december 2016:
Fraværende:  ingen
Godkendt.

12. Driftstilskud 2017: Musicalscenen Slagelse (B)

12.   Driftstilskud 2017: Musicalscenen Slagelse (B)

Sagsnr.: 330-2016-67669               Dok.nr.: 330-2016-588865                                          Åbent
Kompetence: Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget
Beslutningstema
Musicalscenen søger om 100.000 kr. i driftstilskud i 2017.
Baggrund
Musicalscenen har de seneste år lejet Slagelse Teater til årets forestilling i foråret, når sæsonen for Vestsjællands Teaterkreds er slut. Forestillingerne spiller som regel i april-maj måned for ca. 2.500 publikummer. Musicalscenen arbejder med egenproduktion af nye eller kendte musicals.
I 2015 spillede Musicalscenen forestillingen Drengene fra Skt. Petri, der var en stor satsning med verdenspremiere som musical, skrevet og komponeret af to af foreningens medlemmer. I 2016 har foreningen fokuseret på udvikling af nye tiltag til de kommende år og har ikke afviklet én stor forestilling, men enkelte musicalkoncerter.
I 2017 planlægges forestillingen The Wiz, der er en genskrivning af Troldmanden fra Oz.
Musicalscenen har planer om væsentlige og store nye tiltag ved forestillingen bl.a. i forlængelse af tendensen med, at scenografien overtages af teknikken, og det er planen, at scenografien til The Wiz skal indeholde LED-skærme på i alt 36 m2. Herudover får produktionen et orkester på 15-17 musikere – det største orkester i Musicalscenens forestilling i mange år.
Derudover skriver et par af foreningens bærende kræfter på et stykke, der skal udvide Musicalscenens aktiviteter, da foreningen ønsker at inddrage flere børn i aktiviteterne. Der arbejdes på en julemusical for børn, unge og voksne, der forventes at få urpremiere i slutningen af november 2017. Herefter skal julemusicalen være en tilbagevendende begivenhed hvert år ud over forestillingen om foråret.
For børn og unge har foreningen yderligere tilbuddet Young Dance; en dansetrup for alle interesserede i alderen 10-30 år. Truppen optræder ved foreningens arrangementer, fx Skt. Michaels Nat, koncerter og forestillinger.
Foreningen holder til i lokaler på Elmedalsvej, hvor der øves og arbejdes med kulisser og kostumer. Slagelse Kommune arbejder løbende på at kunne tilbyde foreningen lån eller leje af kommunale lokaler, men det har ikke været muligt at finde lokaler, der egner sig til teateraktiviteterne. Foreningen afholder leje- og driftsudgifterne til lokalerne.
Musicalscenens budget 2017:
Indtægter:
Ansøgt tilskud, Slagelse Kommune                   kr. 100.000
Billetsalg                                                     -   270.000
Sponsorer                                                   -     30.000
Kontingenter                                               -     13.500
I alt                                                           kr. 413.500
Udgifter:
Scenografi, kostumer, korleder m.m.              kr.  88.000
Leje af Slagelse Teater (forår og vinter)          -     68.000
Lys/lyd                                                       -   150.000
Rettigheder                                                 -     31.000
Markedsføring                                             -     18.000
Noder, transport, forsikringer m.m.                -     21.200
Husleje                                                       -     61.600
Bestyrelse og administration                           -       3.400
I alt                                                           kr. 441.200
Underskud, inkl. ansøgt tilskud                        kr.  27.700
Foreningens regnskab for 2015, hvor foreningen spillede forestillingen Drengene fra Sankt Petri, viser et overskud på 24.000 kr. Foreningen har en egenkapital på ca. 120.000 kr.
Musicalscenen modtog i 2016 driftstilskud på 100.000 kr.
Retligt grundlag
Retningslinjerne for Puljen til kulturelle formål.
Handlemuligheder
Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget kan
1. bevilge 100.000 kr. i driftstilskud for 2017
2. bevilge et beløb af en anden størrelse i driftstilskud
3. give afslag på ansøgningen.
Vurdering
Center for Kultur, Fritid og Borgerservice vurderer, at Musicalscenen lever op til retningslinjerne i Puljen til kulturelle formål med egenproduktion af musicals, der inddrager borgere og frivillige samt lever op til kommunens vision om attraktive oplevelser for borgere og som middel til øget bosætning og vækst.
Herudover lever foreningen og aktiviteterne op til principperne inden for området Børn og Unge med fokus på inddragelse af flere børn og unge i forestillingerne samt tilbuddet Young Dance.
Foreningens aktiviteter har en høj grad af egenfinansiering i form af billetsalg, sponsorer og medlemmernes kontingent. Foreningen har brug for en vis grundkapital til forudbetaling af udgifter i forbindelse med forestillingerne.
Foreningen afholder samtlige udgifter til husleje og driftsudgifter, hvor andre foreninger som supplement til driftstilskud får stillet kommunale lokaler gratis til rådighed.
Centret anbefaler på den baggrund, at Musicalscenen får bevilget et driftstilskud på 100.000 kr. i 2017.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Ingen bemærkninger.
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Centerchefen for Kultur, Fritid og Borgerservice indstiller,
1.    at Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget bevilger 100.000 kr. i driftstilskud til Musicalscenen.
Beslutning i Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget den 5. december 2016:
Fraværende:  ingen
Godkendt.

13. Driftstilskud 2017: Nærradio Korsør 2017 (B)

13.   Driftstilskud 2017: Nærradio Korsør 2017 (B)

Sagsnr.: 330-2016-71223               Dok.nr.: 330-2016-611978                                          Åbent
Kompetence: Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget
Beslutningstema
Nærradio Korsør søger om driftstilskud på kr. 120.000 for 2017.
Baggrund
Nærradio Korsør drives udelukkende af ca. 25 frivillige og sender fra Kulturhuset i Korsør. Radioen kan høres i hovedparten af Slagelse Kommune, men sender herudover også via internettet.
Radioens sendetid er alle ugens dage fra kl. 10 til 15, og hver tirsdag desuden fra kl. 18-21.
Radioen har sendt liveradio fra forskellige begivenheder i Korsør, og dette bliver styrket af de mange arrangementer, der er i byen. I 2017 forventes en udsendelsesrække om kulturinstitutionerne i Korsør – museet og lokalhistorisk arkiv, og der vil være en programrække om det gamle Korsør samt om pigerne på Sprogø m.v.
Nærradio Korsør lægger vægt på at styrke samarbejdet med foreningslivet, og det er meningen, at der i 2017 vil være tilbud til foreningerne om at få lavet portrætudsendelser, ligesom samarbejdet med Kulturhuset vil fortsætte.
Radiocaféen, der bliver sendt fra Kvarterhuset med aktuelle gæster og emner, og hvor borgerne kan komme og høre disse indlæg og god livemusik, fortsætter i 2017.
For de blinde og svagtseende borgere tilbyder Nærradio Korsør et serviceprogram, hvor meddelelser fra kommunen, madplaner fra dagcentrene, meddelelser om døde, gudstjenester m.v. bringes.
Som et nyt tiltag overvejer radioen at udvide sendetiden, så der kan høres radio hele døgnet. Dette gøres ved etablering af internetradio, der sendes, når radioen slutter kl. 15 på alle ugens hverdage.
Et andet nyt tiltag for 2017 vil være etableringen af en kursusrække for psykisk sårbare borgere i kommunen, hvor det vil være muligt at lære om radioens forskellige dele – bliv radioteknikker, bliv radiovært og vær med til afvikling af banko på radioen. Det vil styrke borgerens samvær med andre og mulighed for at styrke deres kompetencer i relation til radioen som medie.
Nærradio Korsørs budget for 2017
Indtægter:
Salg af banko                                   kr. 230.000
Kontingenter alm.                             kr.   10.000
Kontingenter, husstand                      kr.     2.000
Ansøgt tilskud fra Mediesekretariatet    kr.   90.000
Ansøgt tilskud fra Slagelse Kommune   kr. 120.000
Tilskud § 18 drift                               kr.   50.000
Indtægt i alt                                     kr. 502.000
Udgifter:
Bankogevinster                                 kr. 190.000
Quiz-lotteri                                       kr.     5.000
Banko- og puljeplader                        kr.   17.000
Koda/Gramex                                   kr. 110.000
Antenne/Kabelafgift                           kr.     1.500
Regnskabsassistance                         kr.   18.000
Sendeudstyr                                    kr.   10.000
Kontorartikler                                   kr.     4.500
EDB-udgifter                                    kr.   10.000
Telefon                                           kr.   18.000
Kørsel                                             kr.   22.000
Porto                                              kr.     6.000
Bankgebyr                                       kr.     1.000
Div. omk. medarbejdere                    kr.   20.000
Diverse                                           kr.     5.000
Internet                                          kr.     4.000
Internetradio                                    kr.   12.000
Honorar, formand                             kr.   15.000
Radiocaféen                                     kr.   20.000
Udgifter i alt                                     kr. 489.000
Retligt grundlag
Retningslinjerne for Puljen til kulturelle formål.
Handlemuligheder
Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget kan
a) bevilge de ansøgte kr. 120.000 i driftstilskud for 2017
b) bevilge et andet beløb i driftstilskud
c) give afslag på ansøgningen
Vurdering
Tilskud fra Puljen til kulturelle formål til lokalradioer kan kun bevilges til den del af lokalradioens aktiviteter, der har et kulturelt formål og sigte.
Det daværende Center for Kultur og Fritid indgik i 2012 aftaler med både Nærradio Korsør og Radio Solskin i Skælskør, som konkret viser de aktiviteter med kulturelle formål, som lokalradioerne modtager tilskud til fra Kultur- og Fritidsudvalget. Det er aftalt, at 10% af Nærradio Korsørs sendetid skal have fokus på kommunens kulturelle aktiviteter og arrangementer.
Det fremgår af aftalen, at Nærradio Korsør er forpligtet til løbende at indsende dokumentation i form af programoversigter. Dette er sket i henhold til aftalen, og oversigterne har løbende været fremlagt til udvalgets orientering.
Center for Kultur, Fritid og Borgerservice vurderer, at Nærradio Korsør opfylder aftalens forpligtigelser og målsætning i relation til sendetid og indhold, og at Nærradio Korsør fortsat kan modtage tilskud. En stor del af Nærradio Korsørs sendeflade består af kulturstof og lokale sociale initiativer.
Centret vurderer, at nærradioen har en god variation i sin kulturelle sendeflade, hvor der både er fokus på formidling af kulturarv og historie i lokalområdet samt udvikling af indsatsområder på ungeområdet. Endvidere har nærradioen fokus på samarbejde med og synliggørelse af andre kulturtilbud ved bl.a. at sende live fra kulturarrangementer og ved at samarbejde med Kulturhus, Kvarterhus m.v.
Ansøgningen lever op til retningslinjerne og principperne for tilskud til kulturelle formål. Ansøgningen fra Korsør Nærradio udviser nytænkning, idet der løbende videreudvikles og tænkes i nye programmer og formidlingsformer. Radioen arbejder målrettet med børn og unge og med fokus på indslag, der potentielt kan øge bosætningen i kommunen.
Centret vurderer, at de gode udviklingstiltag, som Nærradio Korsør iværksætter, bør understøttes.
Den eksisterende aftale mellem Radio Storebælt og Center for Kultur, Fritid og Borgerservice er fra 2012. Der har derfor været dialog med radiostationen om en mere tidssvarende aftale for 2017, og for at sikre en fortsat dynamisk udvikling vil der blive forhandlet aftaler på årlig basis.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Ingen bemærkninger.
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Centerchefen for Kultur, Fritid og Borgerservice indstiller,
1.    at Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget bevilger kr. 120.000 i driftstilskud for 2017.
Beslutning i Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget den 5. december 2016:
Fraværende:  ingen
Godkendt.

14. Driftstilskud 2017: Radio Solskin (B)

14.   Driftstilskud 2017: Radio Solskin (B)

Sagsnr.: 330-2016-68612               Dok.nr.: 330-2016-583436                                          Åbent
Kompetence: Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget.
Beslutningstema
Radio Solskin søger om driftstilskud på 180.000 kr. i 2017.
Baggrund
Radio Solskin er organiseret som et S.M.B.A og har til huse i en kommunal bygning i Skælskør. Radioen drives af én ansat og tyve frivillige. Hovedvægten af programmernes indhold er lagt på reportager, informationer, gæster i studiet og tæt kontakt til lyttere i form af det mere modne publikum. Der er lyttere i både Korsør, Slagelse, Boeslunde og Dalmose. Radio Solskin udgør en vigtig social funktion og sørger for at udbrede Slagelse Kommunes pressemeddelelser.
Pt. sender Radio Solskin fredag, lørdag og søndag.
Radio Solskins budget for 2017:

Indtægter
Tilskud fra Slagelse Kommune               kr. 180.000,00
Sendetid, Støtteforeningen                    kr.   26.000,00
Lejeindtægter, sendemast                     kr.   14.000,00
Reklameindtægter                                kr.   10.000,00
Tilskud, Støtteforeningen                      kr.   10.000,00
I alt                                                   kr. 240.000,00
Udgifter
Direkte sendeomkostninger                   kr.  67.500,00
Computersystem                                 kr.  25.000,00
Telefon                                              kr.  25.000,00
Lokaleomkostninger                             kr.  53.000,00
Administrationsomkostninger                 kr.  67.500,00
I alt                                                   kr.238.000,00
Retligt grundlag
Retningslinjerne for Puljen til kulturelle formål.
Handlemuligheder
Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget kan
a) Bevilge de ansøgte kr. 180.000 i driftstilskud for 2017
b) Bevilge kr. 85.000
c) Bevilge et andet beløb
d) Give afslag på ansøgningen
Vurdering
Tilskud fra Puljen til kulturelle formål til lokalradioer kan kun bevilges til den del af lokal-
radioens aktiviteter, som har et kulturelt formål og sigte.
Det daværende Center for Kultur og Fritid indgik i 2012 aftaler med både Nærradio Korsør og Radio Solskin, som konkret viser de aktiviteter med kulturelle formål, som lokalradioerne modtager tilskud til fra Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget. Det blev aftalt, at 50% af Radio Solskins sendetid skulle have fokus på kommunens kulturelle aktiviteter og arrangementer.
Det fremgår af aftalen, at Radio Solskin er forpligtet til løbende at indsende dokumentation i form af programoversigter. Dette er sket i henhold til aftalen, og oversigterne har løbende været fremlagt til udvalgets orientering.
I 2016 valgte udvalget at halvere driftstilskuddet, da der ikke havde fundet en tilstrækkelig videreudvikling af de kulturelle indslag sted. Som konsekvens af det reducerede tilskud har der været afholdt møder mellem Radio Solskin og udvalgsformand samt centerchef, hvor der er blevet set på, hvordan der kan udvikles, søges andre former for ekstern finansiering og indgås samarbejder med bl.a. jobcentret. Sidstnævnte er Center for Kultur, Fritid og Borgerservice aktuelt i dialog med.
Radio Solskin har bl.a. planlagt aktiviteter, der omfatter Ungerådet på Parkvej, dels for at fortælle om deres hverdag og dels i håbet om at få unge frivillige på radioen. Der arbejdes på et samarbejde med Røde Kors’ besøgstjeneste samt områdets erhvervsdrivende.
Den eksisterende aftale mellem Radio Solskin og Center for Kultur, Fritid og Borgerservice er fra 2012. Der har derfor været dialog med radiostationen om en mere tidssvarende aftale for 2017, og for at sikre en fortsat dynamisk udvikling vil der blive forhandlet aftaler på årlig basis.
I den nye aftale er den kulturelle del af sendefladen sat til at udgøre 20%, hvilket sættes til 75.000 kr. Derudover foreslår centret, at der bevilges tilskud på kr. 10.000 til indsatsen med unge.
Der blev i 2016 bevilget tilskud på kr. 90.000,00.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Ingen bemærkninger.
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Centerchefen for Kultur, Fritid og Borgerservice indstiller,
1.    at Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget bevilger 85.000 kr. i driftstilskud for 2017.
Beslutning i Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget den 5. december 2016:
Fraværende:  ingen
Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget bevilgede 120.000 kr. med den bemærkning, at Radio Solskin i 2017 skal indlede drøftelser om et samarbejde med Korsør Nærradio.

15. Driftstilskud 2017: Selandia Brass Band (B)

15.   Driftstilskud 2017: Selandia Brass Band (B)

Sagsnr.: 330-2016-68859               Dok.nr.: 330-2016-626691                                          Åbent
Kompetence: Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget
Beslutningstema
Selandia Brass Band søger om driftstilskud på 30.000 kr.
Baggrund
Selandia Brass Band er et messingblæseorkester, som er etableret i Slagelse. Orkestret blev etableret i 1978 efter tidligere at have været et FDF-orkester tilknyttet Næstved og Slagelse FDF og består i dag af 25 medlemmer i alderen 20-70 år. Medlemmerne kom oprindeligt fra Næstved og Slagelse, men kommer i dag fra en stor del af Sjælland.
Selandia Brass Band har som målsætning at være et aktivt og ambitiøst amatørorkester, der giver både tilhørere og orkestermedlemmer gode musikalske oplevelser, og man ønsker at være et musikalsk flagskib på Vestsjælland, som kan tiltrække, udvikle og fastholde unge musikalske talenter i lokalområdet. På samme måde ønsker Selandia Brass Band at styrke musikkulturen med fokus på ungdomsarbejde.
Selandia Brass Band har et stort ønske om at bygge bro mellem musikskolen, de lokale garder og orkestret, ligesom bandet har en stor interesse i at fastholde de unge samt tiltrække nye unge til lokalområdet. Orkestret ønsker derfor at afholde en form for masterclass, hvor de unge kan komme og spille med orkestret, ligesom der arbejdes på, at der stilles med mindre ensembler nogle lørdage, hvor de unge også har mulighed for at komme og spille med. På den måde bliver det forhåbentligt muligt at tiltrække, fastholde og udvikle unge talenter. Udgifter i den forbindelse vil primært være instruktør- og dirigenthonorar.
Selandia Brass Band har i 2016 et overskud på i alt 3.950 kr.
Retligt grundlag
Principper og procedure for Puljen til kulturelle formål.
Handlemuligheder
Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget kan
A. Bevilge de ansøgte kr. 30.000 i driftstilskud for 2017
B. Bevilge et andet beløb i driftstilskud for 2017.
C. Give afslag på ansøgningen.
Vurdering
Center for Kultur, Fritid og Borgerservice vurderer, at Selandia Brass Band pt. ikke har tilstrækkelig lokal forankring til, at man med rimelighed kan efterkomme ansøgningen. Selandia Brass Band har øvelokaler i kommunen, men en stor del af koncertvirksomheden foregår uden for kommunen. Orkesteret spiller fx til Kalundborg Kulturnat og afholder kirkekoncerter udenfor kommunen, fx i Høng. Orkesteret udtrykker ønske om at være et musikalt flagskib for Vestsjælland og bør derfor ikke opfattes som et kommunalt orkester, men som et regionalt. Desuden tager orkesteret sig betalt for at optræde til private og offentlige arrangementer og kan derfor selv generere et overskud. Orkestret er således ikke fuldstændig afhængig af kommunal støtte.
Selandia Brass Band udtrykker ønske om at indgå samarbejde med lokale garder og andre musikaktører. Et administrativt tilsagn om støtte til en fælles julekoncert med Gospel United på i alt 7.500 kr. er bevilget orkesteret, og det skønnes, at de tiltag, som man fra Selandia Brass Bands side har udtryk ønske om at udføre, i høj grad kan opfattes som aktiviteter og ikke som driftsmidler.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Ingen bemærkninger.
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Centerchefen for Kultur, Fritid og Borgerservice indstiller til
1.    at Ansøgningen om driftsmidler ikke efterkommes.
Beslutning i Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget den 5. december 2016:
Fraværende:  ingen
Godkendt.

16. Driftstilskud 2017: Kreativ Fritid Korsør (B)

16.   Driftstilskud 2017: Kreativ Fritid Korsør (B)

Sagsnr.: 330-2016-62759               Dok.nr.: 330-2016-576538                                          Åbent
Kompetence: Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget.
Beslutningstema
Kreativ Fritid Korsør søger om driftstilskud på 30.000. kr. til billedskoleundervisning i 2017.
Baggrund
Kreativ Fritid Korsør (tidligere Korsør Husflid) har siden 2010 tilbudt billedskoleundervisning i Korsør Malerskole/Kreativt Værksted for børn. Kreativ Fritid Korsør planlægger to halvårlige forløb - 15 gange á 2 lektioner både forår og efterår.
Der tilbydes undervisning med erfarne undervisere i både maling på lærred, keramik og fremstilling af figurer. Det er Kreativ Fritid Korsørs intention at give børn mulighed for at prøve kræfter med forskellige former for kreativt arbejde på et højt fagligt niveau. Underviserne er derfor selv aktivt udøvende lokale kunstnere og medlemmer af kunstnerkollektivet Kabeldepotet i Korsør.
Hovedmålgruppen er børn i alderen 8-12 år, men der kan dog være mulighed for, at yngre eller lidt ældre børn kan deltage. Der kan maksimalt være 12 deltagende børn per sæson, og foreningen tæller 50 medlemmer.
Kreativ Fritid Korsør oplever, at børnene ofte deltager i to forløb.
Hvert forløb afsluttes med en fernisering, hvor familie, venner og presse er indbudte. Børnene hjælper med at fremstille skilte til udstillingen samt med opsætningen af udstillingen og præsentationen for de fremmødte. Ferniseringen har de tidligere år været omtalt i Korsørposten, hvor det også har fremgået, at aktiviteten er støttet af Slagelse Kommune.
Kreativ Fritid Korsør har med glæde set, at flere af deres elever i 2016 er blevet optaget på den nye kunstneriske linje på Skælskør Skole.
Budget for Kreativ Fritid Korsør 2017
Udgifter:
· Undervisningshonorar (72 lektioner á 337,01 kr.)
kr.
24.264
· Materialer
-
7.200
· Annoncering
-
5.336
· Fernisering
-
400
Udgifter i alt
kr.
37.200
Indtægter:
· Deltagerbetaling (forventet ca. 24 elever x 300 kr.)
kr.
7.200
· Ansøgt driftstilskud fra Slagelse Kommune
-
30.000
Indtægter i alt
kr.
37.200
Budgettet balancerer med det ansøgte driftstilskud fra Slagelse Kommune.
Kreativ Fritid Korsør blev i 2016 tildelt 30.000 kr. i driftstilskud.
Retligt grundlag
Retningslinjerne for Puljen til kulturelle formål.
Handlemuligheder
Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget kan
a) bevilge de ansøgte 30.000 kr. i driftstilskud for 2017.
b) bevilge et andet beløb i driftstilskud for 2017.
c) give afslag på ansøgningen.
Vurdering
Center for Kultur, Fritid og Borgerservice vurderer, at Kreativ Fritid Korsør bidrager til at sikre en variation i fritidstilbuddene for kommunens børn og unge.
Kreativ Fritid Korsør understøtter udviklingen af kommunens børne- og ungekultur og lever op til principperne for Puljen til kulturelle formål i forhold til området Børn og Unge. Kreativ Fritid Korsør sikrer, at kommunens børn og unge kan udforske forskellige former for kreativt arbejde under kyndig vejledning fra erfarne undervisere på et højt fagligt niveau.
Foreningens drift lever også op til princippernes fokus på egenfinansiering, da en del af driften finansieres ved deltagerbetaling ud over det tilskud, der søges om fra Slagelse Kommune.
Det driftstilskud, der søges om, udgør hovedfinansieringen af aktiviteterne. Centret anbefaler derfor, at foreningen ser på mulighederne for en øget egenfinansiering enten i form af anden ekstern finansiering eller forhøjelse af deltagerbetalingen.
Billedskolens aktiviteter lever også op til kommunens ønske om at sikre attraktive kulturelle oplevelser som middel til øget bosætning og vækst.
Center for Kultur, Fritid og Borgerservice indstiller på den baggrund, at Kreativ Fritid Korsør bevilges et driftstilskud på 30.000 kr. for 2017.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Centerchefen for Kultur, Fritid og Borgerservice indstiller,
1.    at Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget bevilger 30.000 kr. i driftstilskud for 2017 til Kreativ Fritid Korsør.
Beslutning i Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget den 5. december 2016:
Fraværende:  ingen
Godkendt.

17. Driftstilskud 2017: Skælskør Billedskole (B)

17.   Driftstilskud 2017: Skælskør Billedskole (B)

Sagsnr.: 330-2016-70832               Dok.nr.: 330-2016-622447                                          Åbent
Kompetence: Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget.
Beslutningstema
Baggrund
Skælskør Billedskole tilbyder billedskoleforløb for Slagelse Kommunes børn og unge.
Formålet med Skælskør Billedskole er at tilbyde børn og unge i Slagelse Kommune mulighed for kreative, skabende aktiviteter gennem professionel undervisning i billed- og formanalyse, materialekendskab og teknikker, kunstforståelse mv. Med tilbuddet vil billedskolen sikre, at kreative børn og unge, der ikke altid oplever at høre til i andre fritidstilbud, kan finde et fællesskab, hvor de oplever succes. Bestyrelsens kontakt til de mange professionelle kunstnere tilknyttet KIT medvirker til at styrke billedskolen og udvikle skolens tilbud.
Skælskør Billedskole arbejder hele tiden på at udvikle foreningens tilbud og aktiviteter samt samarbejder med lokale aktører som eksempelvis Skælskør Skole, Skælskør Erhvervsforening, Skælskør Bibliotek og Skælskør Keramik Festival.
I 2016 har billedskolens samarbejde med Skælskør Skole udmøntet sig i kulturskoleprojektet ”Fra kanonkunst til læringskunst”, som gennemføres i skoleåret 2016/17. Slots- og Kulturstyrelsen støtter projektet med 145.000 kr.
Derudover er der afholdt forårs- og efterårsforløb, åbne workshops, bl.a. i forbindelse med Havnens Dag og Skælskør Familiefestival/Keramik Festival, og efterårsferieworkshops.
Både tilslutningen til forløbene og de åbne workshops har i 2016 været god. Flere børn fra andre dele af kommunen opsøger nu også billedskolen.
Forventede aktiviteter i 2017, som foreningen søger driftstilskud til
· Forårssæson af 20 uger med 2 værksteder
· Efterårssæson af 20 uger med 2 værksteder
· Ferie- og kultureventworkshops
- 5 dages vinterferieworkshop i samarbejde med Skælskør Kunstforening
- 3 dages sommerferieworkshop i forbindelse med Skælskør Familiefestival
- 2 dages workshop i forbindelse med Kulturel Folkefest
- 5 dages efterårsferieworkshop i evt. samarbejde med biblioteket eller anden samarbejdspartner.
Derudover fortsættes samarbejdet med Skælskør Skole omkring kulturskoleprojektet ”Fra kanonkunst til læringskunst”, og der arbejdes på en række nye initiativer.
Budget for Skælskør Billedskole i 2017
Udgifter:
· Undervisningshonorar forårs- og efterårsforløb (40 uger á 3 lektioner x 2 undervisere = 240 lektioner á 300 kr.)
-
72.000
· Ferie- og weekendworkshops (15 dage á 5 lektioner x 2 undervisere = 230 lektioner á 300 kr.)
-
45.000
· Materialer
-
27.000
· Administration, annoncering mv.
-
25.000
· Forplejning
-
5.000
· Inventar
-
6.000
· Ekskursioner
-
6.000
Udgifter i alt
kr.
185.000
Indtægter:
· Deltagerbetaling forløb (forventet ca. 48 elever x 450 kr. per elev)
kr.
21.600
· Deltagerbetaling ferie- og weekendworkshops (forventet 15-30 deltagere per workshop x 25 kr. per elev)
-
8450
· Ansøgt driftstilskud fra Slagelse Kommune
-
154.950
Indtægter i alt
kr.
185.000
Budgettet balancerer med det ansøgte driftstilskud fra Slagelse Kommune.
Skælskør Billedskole blev i 2016 tildelt 175.000 kr. i driftstilskud.
Billedskolen har fulgt centrets anbefaling fra 2015 og fra august 2016 forhøjet deres deltagerbetaling for forløbene fra 350 kr. til 450 kr. Det er dog vigtigt for billedskolen, at betalingen ikke afholder børn og unge fra aktiviteterne, og de søger derfor at holde deltagerbetalingen så lav som muligt.
I forbindelse med den nye bestyrelses tiltræden pr. 1. juni 2016 er der nedsat et fundraisingudvalg, som sammen med den daglige leder skal stå for fundraising. Billedskolen har også deltaget i Slagelse Kommunes fundingworkshop og er begyndt at kortlægge muligheder for yderligere funding fra både det lokale erhvervsliv og fonde/puljer henvendt til Kunst og kultur/Børn og unge aktiviteter.  
Retligt grundlag
Retningslinjerne for Puljen til kulturelle formål.
Handlemuligheder
Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget kan
a) bevilge de ansøgte 154.950 kr. i driftstilskud for 2017.
b) bevilge 175.000 kr. i driftstilskud i lighed med tilskuddet i 2016.
c) bevilge et andet beløb i driftstilskud for 2017.
d) give afslag på ansøgningen.
Vurdering
Center for Kultur, Fritid og Borgerservice vurderer, at Skælskør Billedskole bidrager til at sikre en variation i fritidstilbuddene for kommunens børn og unge.
Billedskolen understøtter udviklingen af kommunens børne- og ungekultur og lever i høj grad op til principperne for Puljen til kulturelle formål i forhold til området Børn og Unge. Billedskolens tilbud om kreativ og kunstnerisk aktivitet er af høj faglig kvalitet, og samtidig har billedskolen fokus på at inddrage børn, der ikke umiddelbart har tradition for at deltage i kommunens kulturtilbud.
Derudover lever billedskolen op til princippet om nytænkning, hvor foreningen arbejder på nye projekter samt udvikling af samarbejde med flere lokale aktører om aktiviteter og udstillinger.
Foreningens drift lever også op til princippernes fokus på egenfinansiering, da en del af driften finansieres ved deltagerbetaling ud over det tilskud, der søges om fra Slagelse Kommune. Billedskolen har samtidig fokus på fundraising og anden finansiering.
Billedskolens aktiviteter lever også op til kommunens ønske om at sikre attraktive kulturelle oplevelser som middel til øget bosætning og vækst.
Center for Kultur, Fritid og Borgerservice indstiller på den baggrund, at Skælskør Billedskole bevilges et driftstilskud på 155.000 kr. for 2017.
Da der ved budgetforliget for 2017 blev afsat 100.000 kr. til Skælskør Billedskole indstiller centret, at de 155.000 kr. i driftstilskud fordeles med 55.000 kr. fra Puljen til kulturelle formål og 100.000 kr. fra midlerne fra budgetforliget.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Centerchefen for Kultur, Fritid og Borgerservice indstiller,
1.    at Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget bevilger 155.000 kr. i driftstilskud til Skælskør Billedskole.
2.    at midlerne bevilges i form af 55.000 kr. fra Puljen til kulturelle formål og 100.000 kr. fra midler fra budgetforliget.
Beslutning i Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget den 5. december 2016:
Fraværende:  ingen
Ad 1: Godkendt.
Ad 2: Godkendt.

18. Driftstilskud 2017: Slagelse Børnekunstforening (B)

18.   Driftstilskud 2017: Slagelse Børnekunstforening (B)

Sagsnr.: 330-2016-71267               Dok.nr.: 330-2016-623638                                          Åbent
Kompetence: Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget.
Beslutningstema
Baggrund
Slagelse Børnekunstforening tilbyder billedskoleforløb for børn og unge i Slagelse Kommune.
Børnekunstforeningen har eksisteret siden 2012 og henvender sig til børn og unge mellem 7-14 år. Der afholdes forårs- og efterårsforløb, hver med ca. 10 undervisningsgange, der tager udgangspunkt i et tema, f.eks. dyr, farver eller maling, og som afsluttes med en fernisering af elevernes værker.
Slagelse Børnekunstforening ønsker at udfordre den enkelte elevs oplevelse af billedet og evne til at kommunikere gennem den visuelle kultur. Der bliver undervist i grundlæggende tegnetekniske færdigheder for at give eleverne en forståelse af og evne til at skabe og formgive billeder. Der tages udgangspunkt i den enkelte elevs kendskab og kunnen inden for feltet, og holdet består derfor af både nybegyndere og øvede. Der lægges vægt på at lære børnene grundlæggende teknikker inden for maling og tegning. I børnekunstforeningen underviser billedskolelærere, som sikrer et højt fagligt niveau med fokus på læring.
Børnekunstforeningens hold er fuldt bookede, og ofte er der elever på ventelisten. Foreningen overvejer derfor i fremtiden at oprette flere hold.
Budget for Slagelse Børnekunstforening i 2017
Udgifter:
· Undervisningshonorar (120 lektioner á 330,25 kr.)
kr.
39.630
· Materialer
-
20.400
· Annoncering og reklame
-
1000
Udgifter i alt
kr.
61.030
Indtægter:
· Deltagerbetaling forløb (forventet ca. 48 elever x 300 kr. per elev)
kr.
14.400
· Ansøgt driftstilskud fra Slagelse Kommune
-
46.630
Indtægter i alt
kr.
61.030
Budgettet balancerer med det ansøgte driftstilskud fra Slagelse Kommune.
Slagelse Børnekunstforening modtog ikke støtte i 2016 fra Slagelse Kommune, men har tidligere modtaget støtte.
Retligt grundlag
Retningslinjerne for Puljen til kulturelle formål.
Handlemuligheder
Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget kan
a) bevilge de ansøgte 46.630 kr. i driftstilskud for 2017.
b) bevilge et andet beløb i driftstilskud for 2017.
c) give afslag på ansøgningen.
Vurdering
Center for Kultur, Fritid og Borgerservice vurderer, at Slagelse Børnekunstforening bidrager til at sikre en variation i fritidstilbuddene for kommunens børn og unge.
Børnekunstforeningen understøtter udviklingen af Slagelse Kommunes børne- og ungekultur og lever i høj grad op til principperne for Puljen til kulturelle formål i.f.t området Børn og Unge ved at tilbyde en kreativ og kunstnerisk aktivitet med et stærkt og fagligt fokus på læring.
Foreningens drift lever også op til princippernes fokus på egenfinansiering, da en del af driften finansieres ved deltagerbetaling ud over det tilskud, der søges om fra Slagelse Kommune.
Slagelse Børnekunstforenings aktiviteter lever også op til kommunens ønske om at sikre attraktive kulturelle oplevelser som middel til øget bosætning og vækst.
Center for Kultur, Fritid og Borgerservice indstiller på den baggrund, at Slagelse Børnekunstforening bevilges et driftstilskud på 47.000 kr. for 2017.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Centerchefen for Kultur, Fritid og Borgerservice indstiller,
1.    at Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget bevilger 47.000 kr. i driftstilskud for 2017 til Slagelse Børnekunstforening.
Beslutning i Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget den 5. december 2016:
Fraværende:  ingen
Godkendt.

19. Driftstilskud 2017: Skælskør Marinegarde (B)

19.   Driftstilskud 2017: Skælskør Marinegarde (B)

Sagsnr.: 330-2016-70853               Dok.nr.: 330-2016-625827                                          Åbent
Kompetence: Kultur,- Fritids- og Turismeudvalget
Beslutningstema
Skælskør Marinegarde søger driftstilskud på 257.425 kr.
Baggrund
Skælskør Marinegarde er en bygarde bestående af børn og unge mellem 6 og 30 år. Marinegarden går march og tattoo og deltager i arrangementer i lokalområdet, eksempelvis Julemærkemarch og julekoncerter i Skælskør by.
Skælskør Marinegardes børn og unge bliver undervist af kvalificerede undervisere, enten gardens egne undervisere eller undervisere fra Slagelse Musikskole. Medlemmerne modtager soloundervisning fra Slagelse Musikskole, mens bl.a. samspilsundervisning, undervisning i march og tattoo og majortræning varetages af Marinegardens egne undervisere.
I maj 2013 startede Skælskør Marinegarde "Musik, Leg og Sjov" op. Et hold med rytmik og motorik for børn i 4-8 års alderen. I år har garden haft fem instruktører på kursus i et nyt koncept tilpasset dette hold, som hedder "Det hemmelige orkester". "Det hemmelige orkester" er en fortælling på 13 kapitler, hvor børnene bl.a. kommer igennem rytmejunglen, skalabjergene og ender ved melodihavet. Konceptet indebærer både sang, fortælling og motoriklege – og har sit helt eget sprog, som børnene lærer. Det hemmelige orkester skal munde ud i en offentlig forestilling i tæt samspil og samarbejde med resten af garden, som vil blive afholdt sidst på foråret 2017. "Det hemmelige orkester" er fuldt ud tilegnet folkeskolens musikundervisning, og Skælskør Marinegarde stiller sig til enhver tid åbne over for et samarbejde med kommunens skoler.
DM i bygarder afholdes kun hvert andet år, og det er noget garden lægger stor vægt på at deltage i, da det er noget af det, der motiverer eleverne gennem året, højner det sociale samvær og skaber nye venskaber.
Skælskør Marinegardes budget for 2017:
 

                                                Indtægter
Udgifter
 
 
 
Kontingent
52.500,00
0,00
Lønninger
0,00
215.750,00
Hjælpeinstruktører
0,00
                            4.000.00
Gardertelefon
0,00
1.000,00
Lokaletilskud/leje/varme
0,00
9.000,00
Arrangementer
30.000,00
                            1.000.00
SMG-transport
0,00
2.500,00
DM i bygarder 2017
0,00
70.000,00
Børnekoncert
14.500,00
14.500,00
Årsfest
 
10.000,00
16.000,00
Øveweekends
0,00
5.000,00
Julekalender
49.500,00
13.000,00
Uniform køb/vedligeholdelse
0,00
4.000,00
Instrumenter køb/vedligeh.
0,00
10.000,00
Noder
 
0,00
2.500,00
Forsikringer
0,00
16.000,00
LGF-medlemskab
0,00
2.500,00
Kurser
 
0,00
2.000,00
Sponsorater/gaver
0,00
1.000,00
PR/annoncer
0,00
2.000,00
Repræsentation/gaver
0,00
1.500,00
Administration, møder m.v.
0,00
4.000,00
Renter
 
25,00
0,00
Gebyr (bank Nets mm.)
0,00
16.700,00
I alt
 
156.525,00
413.950,00
I 2016 modtog Skælskør Marinegarde kr.147.000 kr. i driftstilskud.
Skælskør Marinegarde viser i deres budget for 2017 flere udgifter og færre indtægter i forhold til 2016 og søger på den baggrund om et større driftstilskud for 2017.
Skælskør Marinegardes medlemskontingent er på generalforsamlingen i marts måned 2015 fastlagt til kr. 280 pr. måned for fuldt uniformerede gardere. Derudover er der oprettet et mellemgruppekontingent på kr. 150 pr. måned for de elever, der er rykket fra ”Musik, Sjov og Leg” til at modtage undervisning to og to sammen. For rytmikelever er kontingentet fastholdt på kr. 100 pr. måned. Garden ser sig ikke i stand til at hæve deres kontingenter yderligere, da det vil blive for dyrt for enkelte familier.
Retligt grundlag
Retningslinjerne for Puljen til kulturelle formål.
Handlemuligheder
Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget kan
a) bevilge de ansøgte 257.000 kr. i driftstilskud for 2017.
b) bevilge 147.000 kr. i driftstilskud for 2017 i lighed med 2016.
c) bevilge et andet beløb i driftstilskud for 2017.
d) give afslag på ansøgningen.
Vurdering
Center for Kultur, Fritid og Borgerservice vurderer, at Skælskør Marinegarde bidrager til, at børn og unge i Slagelse Kommune får mulighed for at udvikle musikalske kompetencer. Tilbuddet understøtter dermed udviklingen af kommunens børne- og ungekultur og ligger i tråd med udvalgets beslutning om at prioritere børne- og ungekultur.
Centret vurderer derudover, at Skælskør Marinegarde bidrager til at skabe liv i bybilledet med optrædener ved forskellige lejligheder.
Derudover bygger Skælskør Marinegardes aktiviteter på mangeårig erfaring med undervisning af børn og unge. Garden har fokus på at udvikle nye tiltag – herunder det nye initiativ ”Det hemmelige orkester” – som understøtter gardens arbejde og udvikler fremtidige gardemedlemmers musikalske kompetencer fra en tidlig alder. Garden viser dermed i deres ansøgning, at de formår at nytænke deres tilbud til børn og unge. Centret vurderer på den baggrund, at de gode udviklingstiltag, som garden iværksætter, bør understøttes.
Det driftstilskud, der søges om, udgør hovedfinansieringen af aktiviteterne. Centret anbefaler, at garden ser på mulighederne for en øget egenfinansiering enten i form af yderligere ekstern finansiering eller forhøjelse af deltagerbetalingen, som det er tilfældet for kommunens anden bygarde (Slagelse Garden). Der indstilles til, at Skælskør Marinegarde får 147.000 kr. i tilskud i 2017 – som i 2016 - på betingelse af, at deltagelsen i DM betales af garden selv, da garden har en opsparing på godt 182.000 kr., samt at garden i 2017 stærkt arbejder på at øge deres egen medfinansiering.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Ingen bemærkninger.
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Centerchefen for Kultur, Fritid og Borgerservice indstiller,
1.    at Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget bevilger 147.000 kr. i driftstilskud til Skælskør Marinegarde i 2017.
Beslutning i Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget den 5. december 2016:
Fraværende:  ingen
Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget bevilgede 135.000 kr., idet garderne sidestilles. I 2017 skal det undersøges, om udgift pr. garder fremover kan bruges som fremtidig tilskudsmodel.

20. Driftstilskud 2017: Slagelse Garden (B)

20.   Driftstilskud 2017: Slagelse Garden (B)

Sagsnr.: 330-2016-71299               Dok.nr.: 330-2016-598235                                          Åbent
Kompetence: Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget
Beslutningstema
Slagelse Garden søger om driftstilskud på i alt 135.000 kr. i 2017.
Baggrund
Slagelse Garden tilbyder børn og unge mellem 9 og 25 år muligheden for at udvikle deres musikalske kompetencer og få socialt samvær ved at være en del af et uniformeret orkester.
I Slagelse Garden får børn og unge mulighed for sammen at spille musik, marchere i fællesskab samt deltage i konkurrencer og stævner sammen med andre orkestre. Garden har erfaret, at samværet i garden bidrager til at lære de unge spilleregler omkring socialt samvær, giver dem en tro på, at de kan noget, og at undervisningen i musik, samspil og marchtræning forbedrer de unges indlæringsevner generelt.
Slagelse Garden oplyser, at de har velkvalificerede undervisere og ledere tilknyttet garden. Ved DM for bygarder i 2015 i Brøndby forblev Slagelse Garden i top 5 blandt Danmarks bedste harmoniorkestre for bygarder. Derudover opnåede Slagelse Garden en 3. plads for bedste tamburmajor. Slagelse Garden blev på grund af placeringen ved DM for bygarder i Brøndby udtaget til at deltage i VM-finalen, ligeledes i Brøndby. Det var Slagelse Gardens første deltagelse ved et VM. Slagelse Garden opnåede i VM-finalen en 3. plads for bedste tamburmajor.
Gardens medlemmer betaler et kontingent på kr. 290 pr. måned, hvilket foreningen vurderer som det absolutte maksimum, da der udover kontingentet er udgifter til deltagelse i stævner, ture m.m.
Aktiviteterne i 2017 vil som i tidligere år bl.a. bestå af:
· Undervisning hver tirsdag, som omfatter enkeltundervisning, samspil for tamburkorps og orkester
· March- og tattootræning hver anden lørdag
· Sociale arrangementer og ture
· Deltagelse i nationale stævner
· Optrædener i Slagelse Kommune
· Ekstra koncerter i forbindelse med gardens 40-års jubilæum.
· Jubilæumsstævne i Slagelse
Slagelse Gardens budget for 2017:
Indtægter:
Kontingenter                                                  kr. 192.170
Arrangementer                                               -     49.300
Tilskud Slagelse Kommune (medlemstilskud)        -     19.000
Tilskud Slagelse Kommune (driftstilskud)             -   135.000
Tilskud Slagelse Kommune (kursus)                    -       3.000
SIF’s Venner – indtægt ved Sørby Marked           -     30.000
Tilskud Slagelse Gardens Venner (marchtræning)  -     18.000
Tilskud Slagelse Gardens Venner (øvrige aktiviteter)-   20.000
Sponsorater                                                   -     18.000
Gaver, legater (til køb af instrumenter m.v.)       -     20.000
Deltagerbetaling ved arrangementer og ture        -     54.000
I alt:                                                        kr. 558.470
Udgifter:
Lærerlønninger                                               kr. 199.488
Musikskoleundervisning:                                   -   116.025
Udgifter ifm. arrangementer, ture og træning      -   106.000
Udgifter ifm. ekstra træning DM 2017                 -     10.000
DAO DM/koncertstævne                                   -       8.000
Kursus                                                          -       4.000
Uniformer                                                      -     12.000
Instrumenter og noder                                     -     40.004
PR                                                                -    22.000
     Repræsentation                                              -       2.000
     Kontorhold                                                     -     11.000
Forsikringer og afgifter                                    -     11.268
Medlemskaber (LGF, Slagelse Festuge, DAO)       -       8.375
Rejsefonden                                                  -       4.930
Elevforeningen                                               -       3.380
I alt:                                                        kr. 558.470
Slagelse Gardens budget for 2017 balancerer inkl. ansøgt driftstilskud.
I 2016 modtog Slagelse Garden kr. 130.000 i driftstilskud.
Retligt grundlag
Retningslinjerne for Puljen til kulturelle formål.
Handlemuligheder
Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget kan
a) bevilge de ansøgte kr. 135.000 i driftstilskud i 2017.
b) bevilge kr. 130.000 i driftstilskud i 2017 i lighed med 2016.
c) bevilge et andet beløb i driftstilskud i 2017.
d) give afslag på ansøgningen.
Vurdering
Center for Kultur, Fritid og Borgerservice vurderer, at Slagelse Garden bidrager til, at børn og unge i Slagelse Kommune får mulighed for at udvikle musikalske kompetencer. Tilbuddet lever op til puljens principper, da Slagelse Garden understøtter udviklingen af kommunens børne- og ungekultur.
Center for Kultur, Fritid og Borgerservice vurderer, at Slagelse Garden bidrager til at skabe liv i bybilledet med optræden og positiv omtale af Slagelse Kommune gennem flotte resultater ved DM og VM. Slagelse Garden er med til at understøtte og videreføre traditioner i Slagelse Kommune, og da flere af deres optrædener er offentligt tilgængelige, kommer gardens arbejde mange borgere til gode.
Derudover bygger Slagelse Gardens aktiviteter på en mangeårig erfaring med undervisning af børn og unge, som garden ønsker at udbygge yderligere via temaaftener, som dels skal styrke sammenholdet blandt Slagelse Gardens medlemmer dels forbedre medlemmernes kompetencer inden for rytmik, musik, bevægelse og optræden.
Center for Kultur, Fritid og Borgerservice vurderer, at de gode udviklingstiltag, som garden har iværksat tilbage i 2015, fortsat bør understøttes.
Center for Kultur, Fritid og Borgerservice indstiller, at Slagelse Garden i 2017 modtager et driftstilskud på 135.000 kr.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Ingen bemærkninger.
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Centerchefen for Kultur, Fritid og Borgerservice indstiller
1.    at Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget bevilger Slagelse Garden 135.000 kr. i driftstilskud for 2017.
Beslutning i Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget den 5. december 2016:
Fraværende:  ingen
Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget bevilgede 135.000 kr., idet garderne sidestilles. I 2017 skal det undersøges, om udgift pr. garder fremover kan bruges som fremtidig tilskudsmodel.

21. Driftstilskud 2017: Kanehøj Møllelaug (B)

21.   Driftstilskud 2017: Kanehøj Møllelaug (B)

Sagsnr.: 330-2016-67689               Dok.nr.: 330-2016-577180                                          Åbent
Kompetence: Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget.
Beslutningstema
Kanehøj Møllelaug søger om driftstilskud på 69.221,00 kr.
Baggrund
Kanehøj Møllelaug har ejet Kanehøj Mølle siden 1982.
Møllelauget iværksætter forskellige aktiviteter årligt. Der er rundvisninger for turister og andre interesserede på udvalgte dage, hvor møllen holdes åben.
Møllelauget arbejder på frivillig basis og ønsker at udbrede deres viden om arbejdet, og der er derfor åbent hver onsdag og en del søndage. Der er desuden mulighed for at købe kaffe og bagværk, der er bagt af mel fra møllen.
Kanehøj Møllelaug samarbejder gerne med turistforeningen, Bushistorisk Selskab og andre, der har lyst til at samarbejde.
Kanehøj Møllelaug har arbejdet for en fredning af møllen, og dette er sket. Der stilles derfor større krav til vedligeholdelse og metoder, hvilket betyder, at udgifter til vedligehold er steget betragteligt fra 19.500 i 2016 til forventet 71.000 i 2017. Forsikringssummen er steget med 5.374 kr.
Møllelaugets budget for 2017:
Indtægter:
Kontingent                                   kr.  20.000
Entré                                          kr.      600
Mølledag                                      kr.    6.000
Driftstilskud                                 kr.  69.221
Melsalg                                        kr.    4.500
I alt                                            kr. 100.321
Udgifter:
Forsikringer                                 kr. 13.051
Vedligehold                                  kr. 71.000
SEAS-NVE                                    kr. 14.000
Falck abonnement                         kr.   2.000
Ejendomsskat                               kr.   1.194
Adm. omkostninger                       kr.   4.000
Kontingent Mølleforeningen             kr.      450
I alt                                            kr.105.695
Kanehøj Møllelaug modtog 36.000 kr. i driftstilskud for 2017.
Retligt grundlag
Retningslinjerne for Puljen til kulturelle formål.
Handlemuligheder
Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget kan vælge at
a) bevilge de søgte 69.221 kr. i driftstilskud for 2017
b) bevilge 30.000 kr.
c) bevilge 36.000 kr. i lighed med 2016
d) bevilge et andet beløb
e) give afslag på ansøgningen
Vurdering
Center for Kultur, Fritid og Borgerservice vurderer, at Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget kan bevilge tilskud til Kanehøj Møllelaug med følgende begrundelse i retningslinjerne for tilskud, da Kanehøj Møllelaug formidler kulturarv og åbner møllen, så besøgende kan se, hvordan den fungerer.
Kanehøj Møllelaug har en vis egenfinansiering ved salg af produkter samt kontingentindtægter.
Kanehøj Møllelaug er et aktiv i den lokale turismeindsats tillige med en stærk, lokal forankring, da møllen drives af frivillige.
Kanehøj har fået fredet møllen. Det har haft den konsekvens, at der stilles større krav til vedligehold, og denne post er derfor også steget markant i budgettet for 2017, ligesom det er tilfældet med forsikringssummen.
Det er Kanehøj Møllelaug, der ejer møllen, og den er dermed ikke kommunal. Kommunen er derfor ikke forpligtet til at påtage sig vedligehold af bygningen.
Centret vil gå i dialog med Kanehøj Møllelaug om muligheder for at søge ekstern finansiering i staten, hvor der bl.a. kan søges midler til fredede ejendomme.
Centret vurderer, at der kan gives tilskud til fortsættelse af de kulturaktiviteter, der drives i møllen, men som ikke har ændret sig. Ved at give et tilskud skabes endvidere basis for at søge fondsmidler.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Ingen bemærkninger.
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Centerchefen for Kultur, Fritid og Borgerservice indstiller,
1.    at Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget bevilger 30.000 kr. i driftstilskud for 2017.
Beslutning i Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget den 5. december 2016:
Fraværende:  ingen
Godkendt.

22. Agersø Møllelaug og Museumsforening - Ansøgning om driftstilskud 2017 (B)

22.   Agersø Møllelaug og Museumsforening - Ansøgning om driftstilskud 2017 (B)

Sagsnr.: 330-2016-70821               Dok.nr.: 330-2016-686309                                          Åbent
Kompetence: Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget.
Beslutningstema
Agersø Møllelaug og Museumsforening søger om driftstilskud på 32.700 kr. for 2017.
Baggrund
Agersø Møllelaug og Museumsforening omfatter Agersø Mølle og Historiestalden, som er et lille lokalmuseum. Foreningens formål er at bevare Agersøs kulturarv ved at vedligeholde og fremvise Agersø Mølle og Historiestald.
Møllersvendene kører med vingerne, når vejret tillader det, og ved særlige begivenheder på Agersø, f.eks. ved Åben Ø-dag, når der er kapsejlads og havnefart, samt ved Dansk Mølledag, hvor der både er folkedans foran møllen, loppemarked og kaffesalg.
Grupper med turister besøger møllen hele året, og der er mange besøg i forbindelse med Agersøgård Kros Traktorbus.
Foreningen drives af frivillige, der står for at drive og vedligeholde både Agersø Mølle og Historiestalden. Agersø Møllelaug og Museumsforening samarbejder med mange på øen, bl.a. med Agersøgård Kro, Naturcentret på Agersø Skole og med beboerforeningen.
Der samarbejdes desuden med lokalarkivet i Skælskør, som der har været planlagt arrangementer sammen med. I 2017 er det planen, at samarbejdet skal udbygges bl.a. med mere materiale rettet mod børn, ligesom der i Historiestalden arbejdes med tiltag, der giver de besøgende bedre forståelse for arbejdet i en mølle.
Foreningen har en fast udstilling samt en ny temaudstilling hvert år. I 2016 var det Telefoni på Agersø fra 1. Verdenskrig til nu tillige med en udstilling af foreningens samling af flinteredskaber. I 2017 bliver temaet Sorte Sahras skjulested på Agersø under 2. Verdenskrig (en minestryger der i august 1943 sejlede fra Skælskør til Agersø for at undgå tyskerne).
Indtægter:
Kontingent 91 medlemmer                  kr.   9.100
Entréindtægter, møllen                       kr.   3.500
Entréindtægter, museum                    kr.   1.500
Salg, mølledag                                  kr.   1.000
Guidede ture                                    kr.   4.500
Indsamling i møllen/museet                 kr.   1.000
Salg ved loppemarkeder                     kr.   1.500
Tilskud fra Slagelse Kommune             kr. 32.700
I alt                                                kr. 54.800
Udgifter:
Kontorartikler, porto                          kr.   1.500
Sammenkomst, hjælpere                   kr.      500
Telefon, formand                              kr.      500
Kørsel og færge                                kr.      300
Mødeudgifter                                    kr.   1.000
Markedsføring                                  kr.   2.000
Genoptrykning, brochure om mølle       kr.   5.200
Udgifter, mølledag                             kr.   3.000
Kontingenter, Dansk Møllelaug             kr.      600
Forsikringer                                     kr. 13.500
Vedligehold, mølle                             kr. 15.000
Sikkerhedsudstyr, mølle                     kr.   2.300
Vedligehold, museet                          kr.   3.000
Udvidelse af udstillingsareal, museet     kr.   1.500
Tilslutningsbidrag SEAS/NVE, møllen     kr.   7.125
Ejendomsskat                                  kr.      300
Husleje, museet                                kr.   7.000
El og vand, museet                           kr.      200
I alt                                                kr. 64.525
Agersø Møllelaug og Museumsforening fik et ekstraordinært tilskud på 56.000 kr. til renovering af omgangen på Agersø Mølle i 2016 og fik derudover et driftstilskud på 22.500 kr.
Retligt grundlag
Retningslinjer for Puljen til kulturelle formål.
Handlemuligheder
Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget kan
a) Bevilge de ansøgte kr. 32.700 i driftstilskud for 2017
b) Bevilge kr. 22.500 kr. i driftstilskud i lighed med tilskuddet for 2016
c) Bevilge et andet beløb i driftstilskud
d) Give afslag på ansøgningen
Vurdering
Center for Kultur, Fritid og Borgerservice vurderer, at Agersø Møllelaug og Museumsforening opfylder principperne i Puljen til kulturelle formål især i forhold til området kulturarv, da foreningen medvirker til at bevare og formidle kulturarven med fokus på Agersøs historie.
Det er centrets vurdering, at foreningen også arbejder med nytænkning i forhold til måden, brugerne – herunder særligt børn og unge – inddrages i formidlingen. Det er dels ved at arbejde med nyt undervisningsmateriale og dels kombineret med genstande, der gerne må røres og afprøves. Foreningen har fået 41.250 kr. i LAG-midler, der skal bruges til at få indlagt el samt belysning ind- og udvendigt. Disse forbedringer vil gøre det muligt at skabe nye former for aktiviteter for lokale og besøgende, herunder skoleklasser i årets mørke måneder.
Center for Kultur, Fritid og Borgerservice vurderer desuden, at foreningens drift også lever op til principperne om fokus på egenfinansiering, da driften finansieres ved en kombination af indtægter fra møllen og Historiestalden, eksterne fondsmidler ud over tilskud fra Slagelse Kommune.
På baggrund af det fremsendte materiale vurderer centret, at et tilskud fra Slagelse Kommune på 33.000 kr. vil bidrage til at muliggøre en fortsættelse af aktiviteterne og gøre det muligt at arbejde videre med formidlingen.
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Centerchefen for Kultur, Fritid og Borgerservice indstiller,
1.    at Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget bevilger 33.000 kr. i driftstilskud for 2017.
Beslutning i Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget den 5. december 2016:
Fraværende:  ingen
Godkendt.

23. Driftstilskud 2017: Danmarks Busmuseum (B)

23.   Driftstilskud 2017: Danmarks Busmuseum (B)

Sagsnr.: 330-2016-71330               Dok.nr.: 330-2016-670684                                          Åbent
Kompetence: Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget
Beslutningstema
Danmarks Busmuseum søger om driftstilskud på 100.000 kr. i 2017.
Baggrund
Danmarks Busmuseum, der ligger i Skælskør, ansøger om driftstilskud på 100.000 kr.
Museet er opstået fra Foreningen Bushistorisk Selskab, som har været beliggende i Skælskør siden 2002. Foreningen blev grundlagt i 1994 af busvognmænd, buschauffører, organisationer og interesserede privatpersoner. Museet har som formål at fremme kendskab til og interesse for busdrift, at bevare rutebiler, herunder at indsamle og restaurere historiske og tidstypiske busser, og at formidle den danske bushistorie gennem de seneste 80-100 år. Museet afholder det årlige Nordiske Veterantræf for busser og lastbiler, som hvert år har tiltrukket turister fra både Danmark, Sverige og Norge. Museet deltager derudover i forskellige lokale kulturelle arrangementer, som eksempelvis Skælskør Festuge. Foreningen Bushistorisk Selskab fungerer i dag som en støtte-og venneforening for museet.
Af de godt 30 busser, foreningen ejer og råder over i dag, er de ni indregistrerede og benyttes til kørsel ved mange forskellige lejligheder i hele Danmark. Foreningen er landsdækkende og tæller godt 370 medlemmer.
Da Slagelse Kommune i foråret 2014 besluttede at nedlægge Materielgården i Skælskør, optog Foreningen Bushistorisk Selskab forhandlinger om overtagelsen af ejendommen og har indgået en lejeaftale med Center for Kommunale Ejendomme omkring den tidligere materielgård. Lejemålet trådte i kraft 1. august 2015 og løber i 10 år og med henblik på, at Fonden for Bushistorisk Museum overtager lokalerne i 2018/2019. Den årlige leje for Materielgården er fastsat til kr. 120.000. Lejen er dog i lejeaftalen fastsat til kr. 60.000 for år 2016 og 2017. Bushistorisk Selskab har derfor i 2016 og 2017 modtaget en huslejereduktion på i alt kr. 120.000.
Museet er åbent for besøgende fredag, lørdag og søndag. Herudover tager museet imod selskaber efter aftale.
Forventet budget for Danmarks Busmuseum i 2017
Indtægter:
Udlejning Industrivej 25, Jens Brandt                           50.000
Udlejning Industrivej 25, koldhal                                 53.000
Udlejning kontorareal + P-areal                                  96.000
Udlejning, del af garage                                               5.000
Viderefakt. El, varme og vand                                           20.000
Annonceindtægter/salg af reklameplads                       15.000
Gavebeløb modtaget § 8 A                                        100.000
Buskørsel                                                               300.000
Ansøgninger til fonde, forventet                                 50.000
Driftstilskud Slagelse Kommune, ansøgt                       100.000
Ansøgt Slagelse Kommune tilskud Veterantræf              75.000
Ansøgt Skælskør Turisme om tilskud                           10.000
Ansøger Danske Busvognmænds Støttefond                      200.000
Løntilskud forsk. ordninger                                          15.000
Entréindtægter, 3.000 x 50,00                                    150.000
Butiks- og cafésalg, drikkevarer m.v.                            60.000
Bog, bladsalg, krus, muleposer, kalender                       30.000
Veterantræf/diverse arrangementer                              60.000
Indtægter i alt:                                                        1.389.000
Udgifter:
Husleje Industrivej 25                                               60.000
Husleje Holsted                                                          8.000
Afdrag banklån på Industrivej 25                                      72.000  
Drift Holsted, El, vand, værktøj m.m.                                  30.000   
Lønudgifter                                                             20.000
Møder, frivillige, forplejning                                               20.000
IT, telefon, kontorudstyr, entrékasse                          150.000
Værktøj, hjælpemidler                                              60.000
Ejendomsskat                                                         5.000
Forsikringer ejendom og ansvar medarb. Fabriksvej 1    35.000
Forsikringer ejendom Industrivej 25                            15.000
Omkostninger div. arrangementer                                     100.000
Driftsomkostninger: Busser, Busblad, møder, o.l.          500.000
Indretning og klargørelse af gl. bus til lejebus                     50.000
Revisor, advokat, o.l.                                               40.000
Vand/afløb Fabriksvej 1                                            15.000
Naturgas Fabriksvej 1                                              20.000
El Fabriksvej 1                                                        45.000
Div. vedligehold ejendom, udearealer                          75.000
Markedsføring, digitalt, materialer, annoncer                50.000
Indretning/klargøring af handicaptoilet Fabriksvej 1            125.000
Indkøb varer, forarbejdning til videresalg                     25.000
Indkøb merchandise (til salg i café/butik)                      25.000
Udgifter i alt:                                                          1.545.000 kr.
Budgetteret underskud                                                  156.000
Foreningen søger i 2017 om:
Driftstilskud:                                             kr.        100.000
Aktivitetstilskud, afholdelse af Nordisk            -          75.000
Veterantræf 2017
Foreningens årsregnskab viser, at foreningen pr. 31. marts 2016 havde likvide midler for kr. 200.000 kr.
Retligt grundlag
Retningslinjerne for Puljen til kulturelle formål.
Handlemuligheder
Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget kan
a. Bevilge de ansøgte 100.000 kr. i driftstilskud
b. Bevilge et andet beløb
c. Give afslag på ansøgningen
Vurdering
Center for Kultur, Fritid og Borgerservice vurderer, at Danmarks Busmuseum er nyskabende og medvirker til at skabe nye tilbud på kulturområdet i Slagelse Kommune. Ansøgningen ligger derfor i tråd med principperne for Puljen til kulturelle formål, som blandt andet prioriterer Nytænkning.
Foreningen har modtaget et lokaletilskud på kr. 60.000 i hhv. 2016 og 2017 i form af lejeaftalen vedr. lokalerne på Fabriksvej 1, som er indgået med Center for Kommunale Ejendomme.
Herudover viser Bushistorisk Selskabs årsregnskab for 2016/17 en sund økonomi med en likvid beholdning på kr. 200.000 og et overskud før finansielle udgifter i 2015 på kr. 44.000 kr. Foreningen afdrager på ejendomsgæld på kr. 774.773.
Centret vurderer, at der kan bevilges op til 100.000 kr. begrundet i, at foreningens egenkapital er faldet med godt 78.000 kr. fra 2015 til 2016.  
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Ingen bemærkninger.
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Centerchefen for Kultur, Fritid og Borgerservice indstiller,
1.    at Der bevilges et driftstilskud på i alt 100.000 kr.
Beslutning i Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget den 5. december 2016:
Fraværende:  ingen
Godkendt.

24. Faste driftstilskud til kulturinstitutioner 2017 (B)

24.   Faste driftstilskud til kulturinstitutioner 2017 (B)

Sagsnr.: 330-2016-78854               Dok.nr.: 330-2016-645472                                          Åbent
Kompetence: Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget
Beslutningstema
I forlængelse af godkendelse af Budget 2017 skal Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget godkende driftstilskud til kulturinstitutioner i 2017.
Baggrund
I Budget 2017 er der afsat 5.265.113 kr. til driftstilskud til kulturinstitutioner på kulturområdet.
Herudover er der afsat 2.361.322 kr. til driftstilskud til Nationalmuseet, der varetager driften af Vikingeborgen Trelleborg.
Forslag til tilskud i 2017 – inkl. ændringer, der er nærmere beskrevet under Vurdering:
Institution
Tilskud
Museum Vestsjælland – regionalt museumssamarbejde*
2.316.893,00 kr.
Guldagergaard – driftstilskud inkl. forhøjelse
1.283.100,20 kr.
Guldagergaard – tilskud til medfinansiering af ph.d.-stilling**
167.000,00 kr.
Kongegaardsfonden
975.636,85 kr.
Foreningen Isensteinsamlingen
126.251,04 kr.
Borreby Teater
261.412,50 kr.
Korsør By- og Overfartsmuseum
210.000,00 kr.
Skovsgaard Mølle og Bagerimuseum
135.934,50 kr.
Det Gamle Trykkeri/Grafisk Museum
23.007,41 kr.
I alt***
5.499.235,50 kr.
* Tilskud til Museum Vestsjælland er vedtaget i Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget samt i Byrådet i februar 2015.
**Tilskud til ph.d.-stilling er vedtaget i Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget i januar 2016.
***Forventet momsrefusion til Slagelse Kommune udgør ca. 300.000 kr. – beløbet kan anvendes til finansiering af forhøjelse af tilskud til Guldagergaard.
Af de vedhæftede bilag fremgår indhold og vilkår for de bevilgede tilskud.
I Budget 2016 har der været afsat 5.655.376 kr. til driftstilskud til kulturinstitutioner. Beløbet er reduceret fra 2016 til 2017 pga. udmøntede effektiviseringsforslag.
Retligt grundlag
Kompetenceplanen for Slagelse Kommune angiver, at fagudvalgene har kompetencen for fagområdets økonomiske ramme. Kommunalfuldmagtens principper giver mulighed for at yde tilskud til kulturelle aktiviteter til gavn for borgerne og med henblik på at fremme den lokale turistudvikling.
Handlemuligheder
Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget kan
a) beslutte at godkende de fremlagte forslag til tilskud til kulturinstitutioner
b) beslutte at bevilge tilskud af en anden størrelse eller på andre vilkår til enkelte eller samtlige institutioner.
Vurdering
Baggrund for aftaler og indstilling af tilskud:
Museum Vestsjælland
Bevilget af udvalget og Byrådet i forbindelse med museumsfusionen i 2013. Tilskud faktureres direkte fra Museum Vestsjælland.
Guldagergaard
Udvalget har i december 2015 godkendt en forhøjelse af tilskud til Guldagergaard i 2016 med 400.000 kr. pga. ekstraordinære driftsomkostninger efter ombygning af bl.a. værkstedsfaciliteter.
Guldagergaard har oprindelig søgt om forhøjelse af driftstilskuddet i tre år, 2016-18, og forhøjelsen af tilskuddet i 2017 eller i både 2017 og 2018 forudsætter udvalgets godkendelse.
Udvalget har i januar 2016 bevilget 167.000 kr. i tilskud til ph.d.-samarbejde på Guldagergaard hvert år i perioden 2016-18.
Kongegaarden
Udvalget har i maj 2015 godkendt ny organisering af Kongegaarden, herunder at tilskud til foreningerne i Kongegaarden udbetales til Kongegaardsfonden. Tilskuddet er reduceret med 100.000 kr. i 2016 som følge af udmøntede effektiviseringsforslag. Tilskud til den kommunale institution Foreningen Isensteinsamlingen udbetales separat.
Borreby Teater
Tilskuddet har i 2016 været forhøjet til 400.000 kr. som anerkendelse for den ekstra satsning fra teatrets side i forbindelse med ansøgning om godkendelse som egnsteater. Administrationen anbefaler, at det oprindelige tilskud på 250.000 kr., fremskrevet med KLs pris- og lønskøn, fortsætter fra og med 2017.
Foreningsdrevne museer
Korsør By- og Overfartsmuseum, Skovsgaard Mølle og Bagerimuseum samt Det Gamle Trykkeri/Grafisk Museum fortsætter uændrede med undtagelse af Korsør By- og Overfartsmuseum, hvor tilskuddet er reduceret til 210.000 kr.
Udvalget har i oktober 2015 besluttet at harmonisere tilskud til foreningsdrevne museer, herunder ydes der som udgangspunkt ikke tilskud til lønudgifter. Tilskuddet til Korsør By- og Overfartsmuseum er herefter reguleret i overensstemmelse med harmoniseringen.
Administrationen anbefaler, at aftalerne om driftstilskud til kulturinstitutionerne fastsættes som foreslået ovenfor – de konkrete aftaler fremgår af de vedhæftede bilag. Administrationen anbefaler herunder, at den ekstraordinære forhøjelse af tilskuddet til Guldagergaard for 2016 fortsætter i 2017 og 2018.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Tilskuddene finansieres af udvalgets ramme til driftsudgifter.
Konsekvenser for andre udvalg
Enkelte institutioner får indirekte tilskud i form af at få kommunale bygninger stillet vederlagsfrit til rådighed. Landdistrikts-, Teknik- og Ejendomsudvalget afholder driftsudgifterne hertil.
Indstilling
Centerchefen for Kultur, Fritid og Borgerservice indstiller,
1.    at Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget godkender driftstilskud til kulturinstitutioner i 2017.
2.    at Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget godkender forhøjelse af driftstilskud til Guldagergaard med 400.000 kr. (fremskrevet med KLs pris- og lønskøn) i 2017 og 2018.
Beslutning i Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget den 5. december 2016:
Fraværende:  ingen
Ad 1: By- og Overfartsmuseet - Flertallet fulgte indstillingen om 210.000 kr. A fastholdte 510.000 kr.
Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget godkendte øvrige driftstilskud med følgende bemærkninger:
Borreby - under forudsætning af, at det vil fremgå af driftsaftalen, at Borreby opfører en egenproduceret teaterforestilling i 2017. Udvalget ønsker at se regnskabet for 2016 ift. forbruget af de bevilgede 400.000 kr. Fremover opfordres Borreby til at søge aktivitetstilskud til kulturelle arrangementer.
Kongegaarden - Udvalget vil gerne have et oplæg til, hvordan samarbejdet i Kongegaarden fremtidssikres i forhold til aktiviteter og målgrupper.
Ad 2: Godkendt.

25. Kulturstrategi 2017 (B)

25.   Kulturstrategi 2017 (B)

Sagsnr.: 330-2016-4699                 Dok.nr.: 330-2016-663752                                          Åbent
Kompetence: Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget
Beslutningstema
Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget skal beslutte, om den fremlagte kulturstrategi kan godkendes.
Baggrund
Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget valgte på udvalgsmødet d. 1. februar 2016 at igangsætte udarbejdelsen af en ny kulturstrategi med fokus på turisme og bosætning. Strategien er udarbejdet i samarbejde med Slagelse Kulturråd.
Der har været afholdt kulturtopmøde med deltagere fra kommunens kulturliv, arbejdsgrupper har arbejdet med strategiens temaer, og strategien har været i høring i august og september 2016.
Kulturstrategien indeholder fem temaer – Det frivillige engagement i kulturlivet, Kulturevents, Kultur i det offentlige rum, Kultur for børn og unge og Den professionelle kultur. Den del af strategien, som er tænkt til uddeling, kan ses i bilag 1. Derudover vil der på kommunens hjemmeside blive suppleret med handleplaner og løbende opdatering på arbejdet med kulturstrategien.
Kulturafdelingen foreslår en 3-årig proces, hvor strategien dels skal fungere som et dynamisk arbejdsværktøj med pejlemærker for, hvordan vi ønsker at arbejde med kultur i Slagelse Kommune. Samtidig skal strategien løbende bruges aktivt, som et værktøj til at vi kan blive klogere på, hvordan vi bedst understøtter og udvikler det kulturliv, som vi har - med henblik på udarbejdelse af ny strategi i løbet af 2019. Se plan for udmøntning af Kulturstrategi 2017 i bilag 2. Dette giver også et nyt udvalg efter kommunalvalget i 2017 mulighed for både at arbejde med den nuværende strategi og udformningen af en ny i 2019.
Effektmåling
Kulturstrategien effektmåles forud for opstart af arbejdet med en ny strategi i 2019 ud fra tre effekter:
1. Bosætning – Slagelse Kommunes kulturliv spiller en rolle i brandingen af kommunen ift. bosættere, f.eks. gennem tiltrækning af gæster fra andre kommuner til arrangementer.
2. Turisme – de kulturelle tilbud i Slagelse Kommune medvirker til at tiltrække turister og har turister tænkt ind som en målgruppe, bl.a. gennem større samarbejde mellem kulturaktører og turistforeninger.
3. Børn og unge – børn og unge deltager i kulturlivet enten som initiativtagere eller som frivillige i foreninger og ved arrangementer.
Retligt grundlag
”Vækst i Balance” godkendt af Byrådet den 29. juni 2015.
Handlemuligheder
Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget kan
a) vælge at godkende Kulturstrategi 2017 i sin nuværende form og planen for udmøntning af kulturstrategien.
b) vælge ikke at godkende Kulturstrategi 2017 i sin nuværende form.
Vurdering
Center for Kultur, Fritid og Borgerservice og Slagelse Kulturråd vurderer, at kulturstrategiens form som et dynamisk arbejdsværktøj til både at arbejde med kulturen i kommunen i dag, og samtidig udforske hvordan vi bedst kan understøtte og udvikle kulturlivet i fremtiden, er den rette form for strategi ift. et konstant foranderligt kulturliv.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Ingen bemærkninger.
Konsekvenser for andre udvalg
Udmøntning af kulturstrategien vil indgå i den samlede afrapportering om Vækst i Balance til Økonomiudvalget.
Indstilling
Centerchefen for Kultur, Fritid og Borgerservice indstiller,
1.    at Kulturstrategi 2017 i sin nuværende form og plan for udmøntning af kulturstrategien godkendes.
Beslutning i Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget den 5. december 2016:
Fraværende:  ingen
Godkendt.

26. Emner til pressen (B)

26.   Emner til pressen (B)

Sagsnr.: 330-2014-34250               Dok.nr.: 330-2016-499480                                          Åbent
Kompetence: Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget
Beslutningstema
Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget skal beslutte hvilket/hvilke af mødets punkter, der skal laves presseomtale på.
Beslutning i Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget den 5. december 2016:
Fraværende:  ingen
Drøftet.