Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget – Referat – 3. februar 2022


1. Godkendelse af dagsorden (B)

Beslutning

At 1: Sag nr. 6 udgår, idet Fonden Guldagergaard hører under Erhvervs-, Beskæftigelses- og Uddannelsesudvalget.

Sag nr. 9 vedr. ansøgning om aktivitetstilskud til Kunstnerlavet KIT 2022 udsættes til næste udvalgsmøde den 3/3 2022 grundet nye oplysninger i sagen.

Sag nr. 16 vedr. Slagelse Svømmehal udsættes og skal indgå i de kommende drøftelser under genåbning af Budget 2022.

Øvrig dagsorden inkl. tillægsdagsorden godkendt.

Kompetence

Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget

Beslutningstema

Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget skal godkende dagsordenen.

Indstilling

Kultur og Fritid  indstiller,

  1. at  Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget godkender dagsordenen

Sagens forløb

03-02-2022 Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget

At 1: Sag nr. 6 udgår, idet Fonden Guldagergaard hører under Erhvervs-, Beskæftigelses- og Uddannelsesudvalget.

Sag nr. 9 vedr. ansøgning om aktivitetstilskud til Kunstnerlavet KIT 2022 udsættes til næste udvalgsmøde den 3/3 2022 grundet nye oplysninger i sagen.

Sag nr. 16 vedr. Slagelse Svømmehal udsættes og skal indgå i de kommende drøftelser under genåbning af Budget 2022.

Øvrig dagsorden inkl. tillægsdagsorden godkendt.

2. Budgetopfølgning 1 for 2022 - Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget (B)

Beslutning

At 1: Godkendt og videresendt til Økonomiudvalget og Byrådet.

At 2: Anbefales til Økonomiudvalget og Byrådet. 

Kompetence

Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget

 Beslutningstema

Alle fagudvalg gennemfører budgetopfølgning 1 for 2022 med rapportering og godkendelse af den økonomiske status på udvalgets område.

Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget godkender budgetopfølgningen, som indgår i samlet opfølgning til Økonomiudvalget og Byrådet.

 Sagens indhold

Budgetopfølgningerne udarbejdes i almindelighed på baggrund af aktuelle forbrugs- og aktivitetsdata samt forventninger til forbrugsudviklingen i resten af året.

Budgetopfølgning 1 gennemføres dog så tidligt på året, at de aktuelle forbrugs- og aktivitetsdata er begrænsede. Derfor er udgangspunktet for budgetopfølgning 1, at budgettet overholdes på alle områder, medmindre der er konkret viden om andet. Budgetopfølgningen udarbejdes derfor med fokus på:

  • Væsentlige ændringer siden budgetvedtagelsen - særligt for områder, der er aktivitetsstyrede, eller tillægsbevillinger givet i 2021, som også har effekt i 2022
  • Forventet realisering af anlægsbudget

Der sættes således primært fokus på de områder, hvor der forventes væsentlige budgetafvigelser, som kræver særlig handling. Handleplaner fra tidligere år, der fordrer indsats i 2022, forelægges ligeledes.

Som følge af nyt Byråd pr. 1. januar 2022 er der godkendt ny Styrelsesvedtægt, og dermed ny udvalgsstruktur. Det betyder, at de budgetrammer, som blev godkendt i forbindelse med 2. behandlingen af Budget 2022-2025 i oktober 2021, er ændret. Udvalgets budgetrammer fremgår af bilag 1.

Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget forventes i 2022 at overholde budgettet.

Bevilling:

I forbindelse med Budgetlægningen for 2022-25 blev der ved en fejl fjernet anlægsbudget vedr. Storebælt Udstillingscenter på 2,031 mio. kr. i 2022. Anlægsbudgettet til Storebælt Udstillingscenter er midler, som Slagelse Kommune administrerer for Fonden for Storebælt Udstillingscenter under forudsætning af, at kommunen opfylder fondens formål om at skabe en ramme og fortælling om etableringen af Storebæltsforbindelsen. Derfor kan midlerne ikke indgå i en besparelse. Midlerne søges tilbageført som en tillægsbevilling finansieret af kassen. 

 Retligt grundlag

Kommunalbestyrelsen skal jf. Styrelseslovens § 42 stk. 7 fastsætte og beskrive regler for, hvordan kommunens kasse- og regnskabsvæsen skal indrettes.

I Regler for Økonomistyring og Ledelsestilsyn for Slagelse Kommune har Byrådet fastsat regler om, at der gennemføres 4 årlige budgetopfølgninger: Primo året samt pr. ult. marts, juni, og september. Budgetopfølgningerne forelægges fagudvalg og efterfølgende samlet til Økonomiudvalget og Byrådet.

Handlemuligheder

Ingen bemærkninger.

Vurdering

Administrationen anbefaler, at budgetopfølgningen godkendes og videresendes til Økonomiudvalget og Byrådet.

Økonomiske og personalemæssige konsekvenser

I hele 1.000 kr.

Politikområde

2022

2023

2024

2025

Bevillingsønske

 

 

 

 

 

Drift

 

 

 

 

 

Anlæg

5.2 Turisme

2.031

 

 

 

Afledt drift

 

 

 

 

 

Finansiering

 

 

 

 

 

Afsat rådighedsbeløb

 

 

 

 

 

Kassen

 

-2.031

 

 

 

Tværgående konsekvenser

Ingen bemærkninger.

Indstilling

Kultur og Fritid indstiller,

  1. at Budgetopfølgning 1 for 2022 godkendes og videresendes til orientering for Økonomiudvalget og Byrådet.
  2. at Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget indstiller overfor Økonomiudvalget og Byrådet, at der gives tillægsbevilling til Storebælt Udstillingscenter på 2,031 mio. kr. finansieret af kassen. 

Sagens forløb

03-02-2022 Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget

At 1: Godkendt og videresendt til Økonomiudvalget og Byrådet.

At 2: Anbefales til Økonomiudvalget og Byrådet. 


3. Puljen til kulturelle formål - overblik over drifts- og aktivitetstilskud 2022 (O)

Beslutning

At 1. Orienteringen taget til efterretning.

Kompetence

Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget

Beslutningstema

Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget kan tage orienteringen omkring ansøgninger om drifts- og aktivitetstilskud i 2022 til efterretning. 

Sagens indhold

Som baggrund for Kultur-, Fritids- og Turismeudvalgets behandling af de enkelte ansøgninger om drifts- og aktivitetstilskud for 2022 giver denne sag et samlet overblik over ansøgningerne, en sammenligning med 2021 samt en beskrivelse af principperne for administrationens vurdering af ansøgningerne. 

I de efterfølgende sager præsenteres de enkelte ansøgninger enkeltvis til udvalgets beslutning. Denne sag giver udvalget mulighed for at drøfte de enkelte sager og foretage en overordnet prioritering ud fra et samlet overblik inden beslutning i de enkelte sager.

Der kan søges om tilskud til kulturelle aktiviteter enten som driftstilskud eller som aktivitetstilskud:

Driftstilskud: defineres som tilskud til foreningens daglige drift som rammen for aktiviteterne.

Fristen for ansøgning om driftstilskud for 2022 var den 1. oktober 2021. Ansøgninger over 50.000 kr. blev behandlet på udvalgsmødet i december 2021. Ansøgninger på 50.000 kr. eller derunder er blevet behandlet administrativt.

To ansøgere har først fremsendt alle bilag til ansøgningen efter denne frist, derfor skal udvalget på dette møde træffe beslutningen om den en ansøgning, den anden ansøgning behandles administrativt. En ansøger om ekstraordinært driftstilskud og skal behandles i udvalget, da deres samlede ansøgninger overstiger 50.000 kr. 

Aktivitetstilskud: defineres som tilskud til aktiviteter, hvor der kan være tale om en enkelstående aktivitet, eksempelvis ét foredrag, eller en række af aktiviteter med indbyrdes sammenhæng, eksempelvis en foredragsrække eller en række koncerter.

Udvalget skal på dette møde tage stilling til ansøgninger om aktivitetstilskud over 50.000 kr. Ansøgninger på 50.000 kr. eller derunder behandles administrativt.

Økonomi:

Puljen til kulturelle formål udgør i 2022: 2.343.827 kr.

I 2017 besluttede Byrådet at reducere Puljen til kulturelle formål med 228.500 kr. hvert år i årene 2018-2021. Kultur- og Fritidsudvalget besluttede i 2020 at disponere 500.000 kr. årligt i 2021-2023 af mindreforbruget for 2019 til Puljen til kulturelle formål. Denne disponering indgår i den samlede puljen for 2022.

Sidste år bevilgede Kultur- og Fritidsudvalget 1.025.685 kr. i driftstilskud, der var ansøgt for 1.168.470 kr., og 1.348.889 i aktivitetstilskud, der var ansøgt for 1.785.350 kr.

Der er indkommet ansøgninger om driftstilskud for 1.475.048 kr. kr. som det fremgår af bilaget. I december 2021, blev der bevilget 1.224.094 kr.

Derefter er der et restbeløb i puljen på 1.119.733 kr.

Der er indkommet ansøgninger om aktivitetstilskud for 1.883.310 kr. inkl. den faste aftale om tilskud på 300.000 kr. til Slagelse Festuge som det fremgår af bilaget.

Overblik over ansøgninger om drifts- og aktivitetstilskud er vedlagt sagen som bilag.

Administrationen har vurderet ansøgninger ud fra retningslinjerne for Puljen til kulturelle formål 2022. Retningslinjerne for drifts- og aktivitetstilskud er vedlagt som bilag. Der foretages en samlet vurdering af den enkelte forenings økonomi ud fra: Regnskab for tidligere år, budgettet for det kommende år samt den planlagte drift og aktiviteter. I vurderingen af foreningens budget for 2022 har administrationen lagt vægt på, at budgetterne så vidt muligt skal balancere inklusiv tilskuddet fra Slagelse Kommune. Det medfører, at der som hovedregel ikke bevilges tilskud, hvis projektet hviler i sig selv uden kommunalt tilskud, og at tilskuddet reduceres med et budgetteret overskud.

Formålet med retningslinjerne er at understøtte Slagelse Kommunes kulturstrategi.

De overordnede principper i retningslinjerne er:

  • Kultur i det offentlige rum
  • Børn og unge
  • Arrangementer med lokalt særpræg
  • Frivillighed/Professionalisme

Derudover er der nogle generelle prioriteringer for tildelingen af midler:

Understøtter kommunens vision - såsom erhvervsudvikling, uddannelse og oplevelser, turismepolitik, ø-politik, egen/anden finansiering og traditionsbunden aktivitet.

Administrationen har bevilget 300.000 kr. til Slagelse Festuge ud fra den faste aftale. Dermed er der et restbudget for Puljen til kulturelle formål på 819.733 kr.

Administrationen har indstillet ansøgninger til 843.650 kr. til drifts- og aktivitetstilskud til administrativ behandling og behandling i udvalget. 

Hvis indstillingerne fra administrationen følges vil der opstå et underskud på -23.917 kr. for Puljen til kulturelle formål.

For at udligne underskuddet kan en 2,9 % reducering på alle administrativt behandlede og udvalgsbehandlede ansøgninger være en mulighed, da den faste aftale med Slagelse Festuge ikke kan reduceres. Hvis administrationens indstillinger ikke følges, skal der findes en anden model.

Ellers kan der også findes en anden finansieringsmodel for at dække underskuddet ved at benytte Markedsføringspuljen, som har et budget på 101.405 kr. eller Puljen til Børn og Unges møde med kunsten, som har et budget på 100.000 kr. Dog ønsker administrationen at reservere minimum 50.000 kr. fra Puljen til børn og unges møde med kunsten til at finansiere Børnenes Kulturregion 2022, hvilket kommer på dagsordenen 3. marts i Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget. 

Hvis ikke Puljen til kulturelle formål skal opbruges allerede i årets første måneder kan en anden procentsats for reducering af tilskud indføres. F.eks. vil 10% reducering af alle indstillede drifts- og aktivitetstilskud betyde, at der er 60.448 kr. tilbage i Puljen til kulturelle formål.

Hvilken model, som vælges kan skrives ind i beslutningen for hver af de efterfølgende sager om drifts- og aktivitetstilskud. 

Retligt grundlag

Retningslinjerne for Puljen til kulturelle formål 2022, der bygger på kommunalfuldmagtens principper for støtte til kulturelle aktiviteter.

Handlemuligheder

Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget kan tage sagen til efterretning. 

Vurdering

Kulturafdelingen vurderer, at de indstillinger som Kulturafdelingen har lavet stemmer overens med det som Puljen til kulturelle formål giver støtte til.

Men da indstillingerne overstiger budgettet for puljen kan udvalget enten reducere i de indstillede tilskud eksempelvis med en procentsats på 2,9 % eller finde anden finansieringsmåde i andre puljer. Dog vil en generel reducering af tilskud også vise en retning i at skabe medfinansiering fremover. 

Kulturafdelingen har indstillet ansøgninger for aktivitetstilskud på 1.003.400 kr. inkl. aftale om tilskud på 300.000 kr. til Slagelse Festuge og driftstilskud på 140.250 kr. I alt kr. 1.143.650 kr.

Puljen har på nuværende tidspunkt et restbeløb på 1.119.733 kr. Med Kulturafdelingens indstillinger giver det et underskud i Puljen til kulturelle formål på -23.917 kr. 

Økonomiske og personalemæssige konsekvenser

Ingen bemærkninger

Tværgående konsekvenser

Ingen bemærkninger

Indstilling

Kultur og Fritid  indstiller,

  1. at Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget tager orienteringen til efterretning

Sagens forløb

03-02-2022 Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget

At 1. Orienteringen taget til efterretning.


4. Borreby Teaters Fond - Aktivitetstilskud 2022 (B)

Beslutning

At 1: Udvalget besluttede et aktivitetstilskud på 107.550 kr. i 2022, svarende til 75% af de 143.400 kr. fra handlemulighed B. Dette med bemærkning om et ønske i udvikling og styrket egenfinansiering.

Kompetence

Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget

Beslutningstema

Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget kan beslutte aktivitetstilskud for 2022 til Borreby Teaters Fond. Borreby Teaters Fond søger om 193.400 kr. i aktivitetstilskud til afvikling af Høstfesten 2022.

Sagens indhold

Borreby Teaters Fond søger om aktivitetstilskud til afvikling af Høstfesten, Det Store Morten Korch Show. Høstfesten er et show med spisning, underholdning, fællessang og dans. Høstfesten er en semiprofessionel produktion, der består af både professionelle og frivillige med både unge og voksne medvirkende. Forestillingen tiltrækker publikum fra hele landet. I 2022 bliver det 4. gang at Borreby Teaters Fond afholder Høstfesten.

Forestillingen spilles i alt 12 gange i weekenderne over fire uger. Borreby Teaters Fond har budgetteret med en belægningsprocent på 65% i 2022. Svarende til 1.997 solgte billetter på 12 dage. Der er plads til 256 gæster pr. forestilling og Borreby Teaters Fond forventer i gennemsnit at sælge 166 billetter pr. forestilling.

I 2021 blev der solgt 2.164 billetter ud af 3.027 mulige, svarende til en belægningsprocent på 70%.

Borreby Teaters Fond har i 2022 sat billetprisen op med 25 kr. for at opnå en bedre økonomi.

I 2021 modtog Borreby Teaters Fond 143.400 kr. i tilskud fra Puljen til kulturelle formål til Høstfesten.

I budgettet for 2022 beregnes udgifter til café og til cafélønninger. Disse udgifter er tæt forbundet med indtægterne for drikkevarer og billetsalg. Puljen til kulturelle formål kan ikke yde tilskud til cafédrift og lønninger, hvorfor denne post ikke kan imødekommes af et tilskud. 

Med det ansøgte beløb viser budgettet et underskud på 101.236 kr., der søges dækket via fondsansøgninger.

Borreby Teaters Fond regnskab for Høstfesten 2021 viser et underskud på 2.737 kr.  

Retligt grundlag

Retningslinjerne for Puljen til kulturelle formål 2022, der bygger på kommunalfuldmagtens principper for støtte til kulturelle formål.

Handlemuligheder

Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget kan:

  1. bevilge de ansøgte 193.400 kr. i aktivitetstilskud for 2022
  2. bevilge 143.400 kr. i aktivitetstilskud, hvilket er samme beløb, Borreby Teaters Fond blev bevilget i 2021.
  3. bevilge et andet beløb i aktivitetstilskud for 2022
  4. give afslag på ansøgningen

Vurdering

Kulturafdelingen vurderer, at Borreby Teaters Fond med Høstfesten understøtter flere af fokusområderne i retningslinjerne for Puljen til kulturelle formål, herunder arrangementer med lokalt særpræg og Frivillighed/Professionalisme. Derudover vil Borreby Teaters Fond også sætte billetprisen op med 25 kr. i 2022 for at opnå en bedre økonomi og dermed på sigt at blive egenfinansieret.
Puljen for kulturelle formåls generelle prioriteringer lægger vægt på egen/ anden finansiering, så aktiviteter i videst muligt omfang arbejder på at udvikle en forretningsmodel, så egenfinansieringen øges og behovet for kommunalt tilskud reduceres. Dette kunne Borreby Teater arbejde yderligere med. 

Økonomiske og personalemæssige konsekvenser

Ingen bemærkninger.

Tværgående konsekvenser

Ingen bemærkninger

Indstilling

Kultur og Fritid indstiller,

  1. at Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget beslutter aktivitetstilskud til Borreby Teaters Fond, Høstfesten 2022

Sagens forløb

03-02-2022 Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget

At 1: Udvalget besluttede et aktivitetstilskud på 107.550 kr. i 2022, svarende til 75% af de 143.400 kr. fra handlemulighed B. Dette med bemærkning om et ønske i udvikling og styrket egenfinansiering.


5. Briano´s Cirkusrejser - Aktivitetstilskud 2022 (B)

Beslutning

At 1: Udvalget besluttede at give afslag på ansøgningen.

Kompetence

Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget

Beslutningstema

Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget kan beslutte aktivitetstilskud for 2022 til Briano´s Cirkusrejser. Briano´s Cirkusrejser søger om aktivitetstilskud på 59.310 kr.

Sagens indhold

Briano´s Cirkusrejser lavede for første gang i 2021 en cirkusforestilling på Frederikshøj. Forestillingen var gratis, da Briano´s Cirkusrejser havde fået tilskud til arrangementet fra Slots- og Kulturstyrelsen. Der var 1.300, der så forestillingen.

Briano´s Cirkusrejser ønsker igen i år at afholde en cirkusforestilling på Frederikshøj. Denne gang vil der blive opkrævet entre og Briano´s Cirkusrejser har budgetteret med 600 gæster. I forestillingen vil der både være klassiske cirkusnumre og dyreshow - alle med danske artister.

Regnskab for 2021 viser et underskud på ca. 16.000 kr.

Budgettet balancerer uden tilskud fra Puljen til kulturelle formål. 

Retligt grundlag

Retningslinjerne for Puljen til kulturelle formål 2022, der bygger på kommunalfuldmagtens principper for støtte til kulturelle aktiviteter.

Handlemuligheder

Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget kan

  1. bevilge de ansøgte 59.310 kr. i aktivitetstilskud for 2022
  2. bevilge et andet beløb i aktivitetstilskud for 2022
  3. give afslag på ansøgningen

Vurdering

Kulturafdelingen vurderer at Briano´s Cirkusrejser understøtter retningslinjerne for Puljen til kulturelle formål. Men da Briano´s Cirkusrejsers budget balancerer uden støtte fra Puljen til kulturelle formål indstiller Kulturafdelingen at der gives afslag på ansøgningen om aktivitetstilskud 2022.

Økonomiske og personalemæssige konsekvenser

Ingen bemærkninger

Tværgående konsekvenser

Ingen bemærkninger

Indstilling

Kultur og Fritid indstiller,

  1. at Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget giver afslag på ansøgningen om aktivitetstilskud til Briano´s Cirkusrejser

Sagens forløb

03-02-2022 Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget
At 1: Udvalget besluttede at give afslag på ansøgningen.

6. Fonden Guldagergaard, Claytopia - Aktivitetstilskud 2022 (B)

Beslutning

Sagen blev ikke behandlet, da den er overgået til Erhvervs-, Beskæftigelses- og Uddannelsesudvalget.

Kompetence

Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget

Beslutningstema

Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget kan beslutte aktivitetstilskud for 2022 til Fonden Guldagergaard. Fonden Guldagergaard søger om aktivitetstilskud på 300.000 kr.

Sagens indhold

Fonden Guldagergaard afviklede for første gang i 2021 en udendørs keramikfestival, Claytopia.

Claytopia 2021 var en stor succes med mange besøgende og Fonden Guldagergaard ønsker at videreudvikle Claytopia.

Claytopia Biennale 2022 vil indeholde internationale udstillinger, et nyt keramik værk i samskabelse med borgerinddragelse omkring historien om Skælskør. Claytopia vil også indeholde workshop for børn og unge, show med afgangselever fra danske og internationale skoler for keramik på bachelor og master niveau, udstillinger, cinematek med visning af film med keramiske og metoder og teknikker og lignende aktiviteter. Dele af aktiviteterne vil blive livestreamet på relevante platforme.   

Claytopia bliver afholdt i hele juli måned og publikum vil have adgang til udstilling i hele perioden.

Rammen for begivenheden bliver i parken omkring Guldagergaard, enten i små pavilloner eller på podier.

I 2021 modtog Fonden Guldagergaard 300.000 kr. fra Puljen til kulturelle formål til afvikling af Claytopia.

Derudover har Fonden Guldagergaard driftsaftale med Slagelse kommune. Et af målene i driftsaftalen er, at Guldagergaard skal afholde en til to årlige udstillinger i parken samt afholde en til to udstillinger eller events, som involverer Guldagergaards kunstnere.

Driftsaftalen indeholder at følgende aktiviteter skal leveres for at opnå det aftalte tilskud:

  • Afholdelse af kulturelle og kunstneriske aktiviteter med leret som primære materialer.
  • Guldagergaard bidrager efter nærmere aftale med kunstnerisk kompetence og vision for den videre udvikling af kreative uddannelsestiltag i Slagelse Kommune.
  • Branding af Skælskør som kunstnerisk og kulturelt centrum med organisering af to årlige udstillinger eller events, som involverer Guldagergaards kunstnere, og som sætter fokus på Skælskør som kunstnerisk og kulturelt centrum.
  • En til to årlige udstillinger i parken som supplement til den permanente udstilling i skulptur- parken, hvortil der er offentlig adgang året rundt.
  • Markedsføring og branding af Guldagergaard og Slagelse Kommune via samarbejder – både nationalt og internationalt

Budgettet balancerer med det ansøgte tilskud på 300.000 kr. svarende til det Fonden Guldagergaard har modtaget via samarbejdsaftale mellem Slagelse Kommune og Guldagergaard for 2022. 

Årets resultat 2020 for Fonden Guldagergaard viser et overskud på 121.000 kr. og en egenkapital på 544.000 kr.

Retligt grundlag

Retningslinjerne for Puljen til kulturelle formål 2022, der bygger på kommunalfuldmagtens principper for støtte til kulturelle aktiviteter.

Handlemuligheder

Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget kan 

  1. bevilge de ansøgte 300.000 kr. i aktivitetstilskud for 2022
  2. bevilge et andet beløb i aktivitetstilskud for 2022
  3. give afslag på ansøgningen

Vurdering

Kulturafdelingen vurderer, at Fonden Guldagergaard og Claytopia Biennale 2022 lever op til retningslinjer for Puljen til kulturelle formål.

Der gøres opmærksom på at Økonomiudvalget via deres eventmidler har indgået aftale med Claytopia for 2022 vedr. markedsføring af bl.a. kernefortællingen og Slagelse Kommune for 300.000 kr. 

Derudover har Fonden Guldagergaard en driftsaftale med Slagelse Kommune, hvor Fonden Guldagergaard skal afvikle aktiviteter som f.eks. Claytopia for det bevilgede tilskud. 

Kulturafdelingen indstiller derfor, at der gives afslag på ansøgningen om aktivitetstilskud for Puljen til kulturelle formål, da budgettet balancerer med tilskuddet fra den indgåede samarbejdsaftale og at udgifterne afholdes indenfor den allerede bevilget ramme. 

Økonomiske og personalemæssige konsekvenser

Ingen bemærkninger

Tværgående konsekvenser

Ingen bemærkninger

Indstilling

Kultur og Fritid  indstiller,

  1. at Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget giver Fonden Guldagergaard afslag på ansøgningen om aktivitetstilskud 2022.

Sagens forløb

03-02-2022 Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget
Sagen blev ikke behandlet, da den er overgået til Erhvervs-, Beskæftigelses- og Uddannelsesudvalget.

7. Korsør Biograf Teater - Aktivitetstilskud 2022 (B)

Beslutning

At 1: Udvalget besluttede et aktivitetstilskud på 90.000 kr. i 2022, svarende til 75% af det ansøgte beløb.

Der tilkendegives opbakning til tiltagets brede appel, og evt. yderligere tildeling af støtte vil indgå i kommende politisk prioritering, når udfaldet af genåbning af Budget 2022 kendes.

  • Kompetence

    Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget 

    Beslutningstema

    Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget kan beslutte aktivitetstilskud for 2022 til Korsør Biograf Teater. Korsør Biograf Teater søger om aktivitetstilskud på 120.000 kr.

     

    Sagens indhold

     

    Korsør Biograf Teater er en foreningsdrevet biograf, der drives af ca. 35 frivillige - Korsør Bios Venner. 

     

    Korsør Biograf Teater viser mindst tre aftenforestillinger og tre eftermiddagsforestillinger lørdag og søndag året rundt og minimum to børnefilm i i alle weekender og skolernes miniferier. I skolernes sommerferie er en af aftenforestillingerne en børne- eller familiefilm. Derudover vises der ugentligt formiddagsfilm, hvor tidspunktet for forestillingen tilgodeser ældre og nybagte forældre. 

     

    Korsør Biograf teater har fokus på at ramme alle målgrupper med deres filmforestillinger og tilbyder også forskellige pakkeløsninger til erhvervslivet, skoler og institutioner i kommunen.

     

    Aktivitetsplan for 2022:

    • Lørdagsklassiker: visning af ældre danske, og i nogen udstrækning udenlandske film. 12 visninger i 2022
    • Operabio: opera-, musical- og balletforestilling med oplæg/interviews fra stykkets aktør.10-15 visninger i 2022
    • Ønskebrønden: her er det publikums filmønske, der bliver vist. 25 forestillinger i 2022.
    • Babybio: filmvisning på et hensigtsmæssigt tidspunkt for nybagte forældre. 10 visninger i 2022
    • Senior Bio: filmvisning på et hensigtsmæssigt tidspunkt for ældre. 40 visninger i 2022

    Med det planlagte aktivitets program vil der være 100 filmvisninger i Korsør Biograf Teater i 2022. 

     

     

    Korsør Bios Venner modtog ikke tilskud i 2020, men modtog 75.000 kr. i 2021.

     

    Budgettet balancerer med det ansøgte tilskud.

     

    Regnskab for Korsør Bios Venner i 2020 viser et overskud på 23.000 kr.

    Retligt grundlag

    Retningslinjerne for Puljen til kulturelle formål 2022, der bygger på kommunalfuldmagtens principper for støtte til kulturelle aktiviteter.

    Handlemuligheder

    Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget kan

    1. Bevillige de ansøgte 120.000 kr. i aktivitetstilskud til Korsør Biograf Teater for 2022
    2. Bevillige et andet beløb i aktivitetstilskud til Korsør Biograf Teater for 2022
    3. give afslag på ansøgningen

    Vurdering

    Kulturafdelingen vurderer at aktiviteterne i Korsør Biograf Teater understøtter retningslinjerne for Puljen til kulturelle formål.

     

    Økonomiske og personalemæssige konsekvenser

     

    Ingen bemærkninger

    Tværgående konsekvenser

    Ingen bemærkninger

    Indstilling

    Kultur og Fritid indstiller,

    1. at Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget beslutter aktivitetstilskud til Korsør Biograf Teater i 2022
  • Sagens forløb

    03-02-2022 Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget

    At 1: Udvalget besluttede et aktivitetstilskud på 90.000 kr. i 2022, svarende til 75% af det ansøgte beløb.

    Der tilkendegives opbakning til tiltagets brede appel, og evt. yderligere tildeling af støtte vil indgå i kommende politisk prioritering, når udfaldet af genåbning af Budget 2022 kendes.


    8. Korsør Koncerterne - Aktivitetstilskud 2022 (B)

    Beslutning

    At 1: Udvalget besluttede et aktivitetstilskud på 45.000 kr. i 2022, svarende til 75% af det ansøgte beløb.

    Kompetence

    Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget

    Beslutningstema

    Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget kan beslutte aktivitetstilskud for 2022 til Korsør Koncerterne. Korsør Koncerterne søger om aktivitetstilskud på 60.000 kr.

    Sagens indhold

    Korsør Koncerterne søger om tilskud til afholdelse af 10 jazz og klassiske koncerter, der afholdes i Kunsthal Kongegaardens koncertsal hen over hele året. 

    Foreningen har til formål at udbrede kendskabet til og forståelsen for den klassiske og ny kompositionsmusik. Foreningen beskriver koncerterne som professionelle koncerter på højt kunstnerisk niveau med kendte/berømte danske og udenlandske solister og ensembler. Programmet for 2022 har et særligt fokus på unge talenter fra Steiway Piano Festival, studerende på Operaakademiet, unge musikere fra "Øresund solist" og prisvindere fra "Copenhagen Sommer Festival.

    I 2022 er det foreningens 26. sæson.

    I 2020 og 2021 modtog Korsør Koncerterne 60.000 kr. i aktivitetstilskud.

    Korsør Koncerternes budget for 2020 er vedlagt som bilag. Korsør Koncerterne budgetterer med et underskud på 38.775 kr., der finansieres af foreningens egenkapital.

    Foreningens regnskab for 2020 viser et overskud på 17.295 kr. og en egenkapital på 190.027 kr. 

    Foreningens store egenkapital er nødvendig, da kontrakter for det efterfølgende år indgås i løbet af det foregående efterår, hvorved foreningen juridisk forpligter sig til at kunne afholde de indgåede økonomiske forpligtelser, mens næste års indtægter (tilskud, medlemsantal og billetslag) er uvisse på tidspunktet for kontrakternes indgåelse. 

    Retligt grundlag

    Retningslinjerne for Puljen til kulturelle formål 2022, der bygger på kommunalfuldmagtens principper for støtte til kulturelle aktiviteter.

    Handlemuligheder

    Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget kan

    1. bevilge de ansøgte 60.000 kr. i aktivitetstilskud for 2022
    2. bevilge et andet beløb i aktivitetstilskud for 2022
    3. give afslag på ansøgningen

    Vurdering

    Kulturafdelingen vurderer, at Korsør Koncerterne arrangementer fremmer og bevarer lokale traditioner i form af at være en kulturel aktivitet, der har stor lokal opbakning. Koncerterne er en velkendt tradition i Kongegaarden i Korsør.

    Det er Kulturafdelingens vurdering, at koncerterne i Kongegaarden ikke direkte understøtter fokusområderne i retningslinjerne for Puljen til kulturelle formål. Men da der er tale om en traditionsrig aktivitet med et stor publikum, arrangeret af de lokale foreninger, anbefaler Kulturafdelingen, at udvalget bevilger tilskud til foreningen på baggrund af foreningens lokale forankring og tradition.

    Kulturafdelingen vurderer, at Korsør Koncerterne kan bevilliges et aktivitetstilskud i 2022 til koncerterne men, at foreningen har fokus på at finde anden finansieringsmuligheder i årene frem, så et tilskud fra Puljen til kulturelle mål kan reduceres og at foreningen på sigt ikke behøver tilskud fra Puljen til kulturelle formål.

    Økonomiske og personalemæssige konsekvenser

    Ingen bemærkninger

    Tværgående konsekvenser

    Ingen bemærkninger

    Indstilling

    Kultur og Fritid indstiller,

    1. at Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget beslutter aktivitetstilskud til Korsør Koncerterne for 2022

    Sagens forløb

    03-02-2022 Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget

    At 1: Udvalget besluttede et aktivitetstilskud på 45.000 kr. i 2022, svarende til 75% af det ansøgte beløb.


    9. Kunstnerlavet KIT - Aktivitetstilskud 2022 (B)

    Beslutning

    Udsat til udvalgsmødet den 3/3 2022.

    Kompetence

    Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget

    Beslutningstema

    Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget kan beslutte aktivitetstilskud for 2022 til Kunstnerlavet KIT. Kunstnerlavet KIT søger om aktivitetstilskud på 185.000 kr. til Keramikfestivalen og 87.000 kr. til kunstnetværket. I alt 272.000 kr.

    Sagens indhold

    Keramikfestivalen er en årligt tilbagevendende event, der har eksisteret siden 2015. Hver sommer samles keramikere fra både ind- og udland en dag på havnen i Skælskør, hvor der i boder udstilles og sælges keramik. I 2022 forventer KIT, at 75 keramikere vil deltage, og at der vil komme op mod 10.000 besøgende. Der er ca. 100 lokale frivillige involveret i festivalen. Ansøgt tilskud 185.000 kr.

    Derudover søger Kunstnerlavet KIT tilskud til arrangementer, der fremmer det gode og kulturelle liv i Skælskør by, herunder workshops for børn og unge, at udarbejder en flyer, der giver en oversigt over kunst, værksteder og kunsthåndværksbutikker i Skælskør by og en række foredrag, musikevents. Ansøgt tilskud 87.000 kr.

    Erhvervs- og Teknikudvalget indgik i 2019 en samarbejdsaftale med KIT (2019-2022). Det årlige tilskud var på 500.000 kr. i 2019 og 2020, i 2021 450.000 kr. og i 2022 er tilskuddet på 400.000 kr.

    Tilskuddet skal anvendes til følgende:

      • At samarbejde med Slagelse Kommune om udviklingen af netværket mellem KIT-kunstnerne, lokale institutioner, erhverv og civilsamfund i Skælskør om udviklingen af byen.
      • At arbejde for fortsat at tiltrække kunstnere og kreative mennesker til lokalområdet.
      • At udvikle og styrke det kunstneriske, kreative netværk og skabe et solidt fundament.
      • At formidle den kunstneriske indsats i både skrevne og digitale medier
      • At skabe mindst 2 årlige kulturelle events eller kunstneriske aktiviteter, der brander Skælskør og Slagelse Kommune.
      • At formidle erfaringer, strategier og operationsmuligheder i udviklingen af kreativ Klynge- strategien i kommunalt regi.
      • At formidle erfaringer om værdier og strukturer i det frivillige arbejde i kommunalt regi.
      • At deltage i Kommunens bosætningsaktiviteter eller lignende samarbejder.

    I 2021 modtog Kunstnerlavet KIT 50.000 kr. i aktivitetstilskud. 

    Budgettet for begge aktiviteter balancerer med det ansøgte tilskud.

    Foreningens regnskab 2020 viser en egenkapital på 140.651 kr. og et overskud på 50.741 kr. 

    Retligt grundlag

    Retningslinjerne for Puljen til kulturelle formål 2022, der bygger på kommunalfuldmagtens principper for støtte til kulturelle aktiviteter.

    Handlemuligheder

    Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget kan

    1. bevilge de ansøgte 272.000 kr. i aktivitetstilskud for 2022
    2. bevilge et andet beløb i aktivitetstilskud for 2022
    3. give afslag på ansøgningen

    Vurdering

    Kulturafdelingen vurderer, at Kunstnerlavet KIT understøtter retningslinjerne for Puljen til kulturelle formål. Men da Kunstnerlavet KIT i 2022 modtager 400.000 kr. fra Slagelse Kommune jf. samarbejdsaftalen til aktiviteter, der søges om aktivitetstilskud til fra Puljen til kulturelle formål indstiller Kulturafdelingen, at der gives afslag på ansøgningen, og at Kunstnerlavet KIT afholder udgifterne til aktiviteterne inden for rammerne af den eksisterende samarbejdsaftale.

    Økonomiske og personalemæssige konsekvenser

    Ingen bemærkninger

    Tværgående konsekvenser

    Ingen bemærkninger

    Indstilling

    Kultur og Fritid  indstiller,

    1. at Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget giver afslag på ansøgningen om aktivitetstilskud 2022 til Kunstnerlavet KIT.

    Sagens forløb

    03-02-2022 Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget
    Udsat til udvalgsmødet den 3/3 2022.

    10. Kunstnersammenslutningen ART4 - ansøgning til aktivitetstilskud 2022 (B)

    Beslutning

    At 1: Udvalget besluttede at give afslag på ansøgningen.

    Kompetence

    Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget

    Beslutningstema

    Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget kan beslutte aktivitetstilskud til Kunstnersammenslutningen ART4, som har ansøgt om aktivitetstilskud på 79.500 kr. 

    Sagens indhold

    Kunstnersammenslutningen ART4 består af Svend Frøkjær Jensen, Tony Hoffmann, Niels Olsen og Jesper Jethoni Nielsen. Gruppens deltagere har været repræsenteret på en række censurerede udstillinger og har udstillet i både Danmark og udlandet. 

    ART4 ønsker at fremstille et skulptur i form af en gul pyramide, "Håbets Pyramide" på 5x5 m, der som vartegn indgår i afviklingen af Tour de France i Slagelse Kommune. Den skal placeres ved Stillinge Strand fra 1. marts til efteråret 2022. Børn og unge inddrages i projektet tre måneder op til Tour de France - etapen i Slagelse 2. juli 2022 gennem workshops for interesserede skoleklasser. Der er ikke indgået aftaler med skoler endnu. 
    Kunstnersammenslutningen har oplyst, at der er søgt tilladelse og modtaget godkendelse af placeringen af pyramiden hos Miljø, Plan og Teknik, Slagelse Kommune.  

    I selve ansøgningen lyder det ansøgte beløb på 30.000 kr. I ansøgningsskemaet er det på 79.500 kr. Kunstnersammenslutningen bekræfter, at 79.500 kr. er det korrekt ansøgte beløb.
    Udgifterne i budgettet er samlet 79.500 kr., som svarer til beløbet, der ønskes imødekommet af Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget. I følge retningslinjerne for aktivitetstilskud under Puljen til kulturelle formål gives der ikke tilskud til planlægningsmøder, transportudgifter og tryk af plakater og brochurer mv., hvor til der er afsat 20.500 kr. i budgettet. 

    Desuden er der også en medfinansiering, som ikke fremgår af budget eller ansøgning. Det er indhentet efterfølgende af Kulturafdelingen. Der er tale om 20.000 kr. fra Slagelse Kommunes Tour de France-projekt og 45.000 kr. fra Trelleborg Fonden. Desuden er Landudvikling Slagelse også søgt. Som bemærkning til disse informationer om medfinansiering, blev der også gjort opmærksom på, at projektets udgifter nu er på 120.000 kr. Se bilag 6. 

    Retligt grundlag
     
    Kommunalfuldmagtens principper giver kommunen mulighed for at støtte kulturelle aktiviteter. 

    Handlemuligheder

    Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget har følgende handlemuligheder:

    1. At bevilge Kunstnersammenslutningen ART4 et aktivitetstilskud på 79.500 kr.
    2. B. At bevilge Kunstnersammenslutningen ART4 et aktivitetstilskud på 59.000 kr., hvor det ansøgte beløb er fratrukket de poster på 20.500 kr. som puljen ikke støtter
    3. At bevilge Kunstnersammenslutningen ART4 et aktivitetstilskud på 0 kr. ud fra, at de har modtaget tilskud andre steder fra i et omfang, hvor projektet kan gennemføres i mindre skala om end for færre midler.  
    4. At bevilge Kunstnersammenslutningen ART4 et aktivitetstilskud på et andet beløb.

    Vurdering

    Kulturafdelingen vurderer projektet til at være i tråd med Puljen til kulturelle formål med fokus på inddragelse af børn og unge og projekter i det offentlige rum. Det er spændende, at det er et kulturprojekt, som lægger sig op af Tour de France. Dog er der også ansøgt og bevilliget midler fra Tour de France-puljen og fra Trelleborg Fonden et i omfang, hvor projektet godt kan gennemføres uden yderligere finansiering. 

    Økonomiske og personalemæssige konsekvenser

    Ingen bemærkninger. 

    Tværgående konsekvenser

    Ingen bemærkninger. 

    Indstilling

    Kultur og Fritid indstiller,

    1. at Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget beslutter, at Kunstnersammenslutningen ART4 ikke modtager et aktivitetstilskud.  

    Sagens forløb

    03-02-2022 Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget

    At 1: Udvalget besluttede at give afslag på ansøgningen.


    11. Musicalforeningen Storebælt - Aktivitetstilskud 2022 (B)

    Beslutning

    At 1: Udvalget besluttede et aktivitetstilskud på 42.000 kr. i 2022, svarende til 75% af det ansøgte beløb.

    Der tilkendegives opbakning til tiltagets inkluderende og sociale aspekt, og evt. yderligere tildeling af støtte vil indgå i kommende politisk prioritering, når udfaldet af genåbning af Budget 2022 kendes.

    Kompetence

    Kultur,- Fritids- og Turismeudvalget

    Beslutningstema

    Kultur,- Fritids- og Turismeudvalget kan beslutte aktivitetstilskud for 2022 til Musicalforeningen Storebælt. Musicalforeningen Storebælt søger om aktivitetstilskud på 56.000 kr.

    Sagens indhold

    Musicalforeningen Storebælt er en teater- og musikforening, der øver og optræder i Korsør Kulturhus – ”Spillestedet”. Musicalforeningen Storebælt søger om midler til opsætning af forestillingen, Grease, der opføres over 5 dage i foråret 2022.

    Foreningen har 30 medlemmer i alderen 9-50 år.

    Musicalforeningen vægter det kulturelle og sociale fællesskab højt, og i forestillingen vil alle deltager have en hovedrolle på hver deres måde.

    I 2020 modtog foreningen 30.000 kr. og 2021 67.000 kr. i aktivitetstilskud.  

    Budgettet balancerer med det ansøgte tilskud. 

    Det har ikke været muligt for Musicalforeningen Storebælt at aflægge regnskab for 2020 på grund af udfordringer i den tidligere bestyrelsen. Men da den nuværende bestyrelsen overtog bankkontoen var der indestående 9.800 kr.

    Retligt grundlag

    Retningslinjerne for Puljen til kulturelle formål 2022, der bygger på kommunalfuldmagtens principper for støtte til kulturelle aktiviteter.

    Handlemuligheder

    Kultur,- Fritids- og Turismeudvalget har følgende handlemuligheder:

    1. Bevillige de ansøgte 56.000 kr. i aktivitetstilskud for 2022
    2. Bevillige et andet beløb i aktivitetstilskud for 2022
    3. Give afslag på ansøgningen

    Vurdering

    Kulturafdelingen vurdere, at Musicalforeningen Storebælt understøtter flere af fokusområderne i retningslinjerne for Puljen til kulturelle formål.

    Kulturafdelingen vurderer, at Musicalforeningen kan bevilges et aktivitetstilskud fra Puljen til kulturelle formål.

    Økonomiske og personalemæssige konsekvenser

    Ingen bemærkninger

    Tværgående konsekvenser

    Ingen bemærkninger

    Indstilling

    Kultur og Fritid  indstiller,

    1. at Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget beslutter aktivitetstilskud til Musicalforeningen Storebælt for 2022

    Sagens forløb

    03-02-2022 Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget

    At 1: Udvalget besluttede et aktivitetstilskud på 42.000 kr. i 2022, svarende til 75% af det ansøgte beløb.

    Der tilkendegives opbakning til tiltagets inkluderende og sociale aspekt, og evt. yderligere tildeling af støtte vil indgå i kommende politisk prioritering, når udfaldet af genåbning af Budget 2022 kendes.


    12. Skælskør År 2000 - Aktivitetstilskud 2022 (B)

    Beslutning

    At 1: Udvalget besluttede et aktivitetstilskud på 150.600 kr. i 2022, svarende til 75 % af de 200.800 kr. fra handlemulighed B. Dette med en opfordring til at opsøge og dyrke partnerskaber med andre foreninger og institutioner.

    Kompetence

    Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget

    Beslutningstema

     Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget kan beslutte aktivitetstilskud til Skælskør År 2000 - Kulturel Folkefest. Foreningen søger om 262.800 kr. i aktivitetstilskud.

    Sagens indhold

    Foreningen Skælskør År 2000 planlægger i weekenden d. 2. – 4- september 2022 for 22. gang at afholde Kulturel Folkefest i Skælskør. Folkefesten er åben for alle borgere i kommunen og besøgende udefra og nyder stor opbakning fra både lokale, foreninger og erhvervslivet.

    Skælskør År 2000 har kulturen i fokus og forsøger at planlægge et alsidigt program med deltagelse af både lokale og nationale aktører og med tilbud til alle aldre. Skælskør År 2000 ønsker med Kulturel Folkefest at koble den professionelle del af kulturlivet med de mange engagerede frivillige og at vise det særlige unikke miljø, som Skælskør byder på, frem til alle besøgende.

    Skælskør År 2000 og de mange deltagende aktører forsøger hvert år at skabe nye aktiviteter og oplevelser og udvikle folkefesten til glæde for de besøgende.

    Børn og unge er målgruppen for mange af arrangementerne under folkefesten. F.eks. er der børnearrangement for alle dagpleje- og børnehavebørn fredag formiddag og lørdag vil der være en børne/familieforestilling i Det Røde Pakhus. Biblioteket står for et særligt børnearrangement/koncert fredag aften ligesom der vil være et kæmpe klatretårn i samarbejde med Skælskør Klatreklub Crux.

    Der vil være en række musikarrangementer med både professionelle og amatører på torve og gader, i Det Røde Pakhus, biografen og hos caféer og restaurationer i byen. Fredag aften afholdes koncert i kirken, hvor der tages 100 kr. for billetten.

    I 2020 blev Kulturel Folkefest i sin helhed aflyst pga. af Covid-19, og af de tildelte 227.700 kr. godkendte Kulturafdelingen, at Skælskør 2000 fik lov til at overføre de overskydende 195.302,35 kr. til afholdelse af Skælskør Folkefest 2021.

    Skælskør År 2000’s budget for 2022 er vedlagt som bilag.  

    Der budgetteres med et overskud på 42.000 kr. da indtægter fra billetsalg og salg af drikkevarer ikke er modregnet udgifterne og udgifterne balancerer med det ansøgte beløb på 262.800 kr.

    Desuden søges der om 20.000 kr. til ”diverse tryksager/plakater, programmer”, som er en post, der ikke ydes tilskud til fra Puljen til kulturelle formål – aktivitetstilskud.  

    I 2020 blev Skælskør År 2000 tildelt 227.700 kr. i aktivitetstilskud fra Puljen til kulturelle formål.

    I 2019 blev Skælskør År 2000 blev tildelt 231.200 kr. i aktivitetstilskud fra Puljen til kulturelle formål.

    I 2018 blev Skælskør År 2000 tildelt 154.100 kr. i aktivitetstilskud fra Puljen til kulturelle formål og 78.000 kr. af Erhvervs- og Turismeudvalget fra Turismepuljen.

    Skælskør År 2000’s regnskab for 2020 er samlet for Kulturel Folkefest og Vin- og Livsstilsmessen, som Skælskør År 2000 også afholder og som tidligere har været med til at dække et underskud opstået i forbindelse med Kulturel Folkefest. 

    Skælskør År 2000 havde ved regnskabets afslutning i 2020 en egenkapital på 332.048,40 kr.

    Retligt grundlag

    Kommunalfuldmagtens principper giver kommunen mulighed for at støtte kulturelle aktiviteter.

    Handlemuligheder

    Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget har følgende handlemuligheder:

    A. at bevilge de ansøgte 262.800 kr. i aktivitetstilskud for 2022.

    B. at bevilge 200.800 kr. i aktivitetstilskud for 2022, hvor billetindtægter og indtægter på drikkevarer er modregnet tilskuddet samt, at der ikke ydes tilskud til tryk af plakater og progammer.

    C. at bevilge et andet beløb i aktivitetstilskud for 2022.

    D. at give afslag på ansøgningen.

    Vurdering

    Kulturafdelingen vurderer, at Skælskør År 2000 med Kulturel Folkefest understøtter flere af fokusområderne i retningslinjerne for Puljen til kulturelle formål.

    For det første er den kulturelle folkefest i sit udgangspunkt et forsøg på at skabe kultur i det offentlige rum, da de kulturelle oplevelser i høj grad trækkes ud på gader og pladser i byen.

    Fokusområdet Børn og unge understøttes af, at Skælskør År 2000 igen i år har et stærkt fokus på aktiviteter til børn og unge.

    Derudover inddrager foreningen de lokale kunstnere i folkefesten. Dermed sikrer foreningen, at arrangementet har et lokalt særpræg ved at bygge videre på Skælskørs kendetegn som hjemsted for en lang række kunstnere.

    Hvert år arbejder Skælskør År 2000 derudover på at udvikle og udvide programmet med nye aktiviteter, hvor der er plads til nytænkning. Det betyder, at besøgende har lyst til at komme igen, da de kan være sikre på, at der hvert år er nye oplevelser.

    Herudover lever Skælskør År 2000 med Kulturel Folkefest både op til kommunens vision om øget bosætning og vækst ved at skabe alsidige, attraktive oplevelser for borgerne samt kommunens ambition om at tiltrække turister til området.

    Skælskør År 2000 har en grad af egenfinansiering ved billetindtægter og salg af drikkevarer.

    Der kunne dog med fordel opfordres yderligere ekstern medfinansiering, sådan at Kulturel Folkefest på sigt ikke har behov for så stort et aktivitetstilskud fra Slagelse Kommune.

    Kulturafdelingen vurderer, at projektet godt kan finde sted i nedskaleret form, hvis ikke det er muligt for udvalget at bevilge det fulde beløb. 

    Økonomiske og personalemæssige konsekvenser

    Ingen bemærkninger. 

    Tværgående konsekvenser

    Ingen bemærkninger. 

    Indstilling

    Kultur og Fritid indstiller,
    1. at Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget beslutter aktivitetstilskud til Skælskør 2000 - Kulturel Folkefest. 

    Sagens forløb

    03-02-2022 Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget

    At 1: Udvalget besluttede et aktivitetstilskud på 150.600 kr. i 2022, svarende til 75 % af de 200.800 kr. fra handlemulighed B. Dette med en opfordring til at opsøge og dyrke partnerskaber med andre foreninger og institutioner.


    13. Musicalscenen - Ekstraordinært driftstilskud 2022 (B)

    Beslutning

    At 1: Udvalget besluttede et ekstraordinært driftstilskud på 22.000 kr. for 2022.

    Kompetence

    Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget 

    Beslutningstema

    Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget kan beslutte ekstraordinært driftstilskud for 2022 til Musicalscenen. Musicalscenen søger om tilskud på 22.000 kr. 

    Sagens indhold

    Foreningen Musicalscenen fik i december 2021 bevilget et driftstilskud til 2022 på 110.000 kr.
    Da det bevilligede driftstilskud og ansøgningen til ekstraordinært driftstilskud overstiger 50.000 kr. skal udvalget træffe beslutning om ansøgningen. 

    Musicalscenen søgte i 2021 driftstilskud 2022 til leje af værksted og forbrugsudgifter m.m. Driftstilskuddet skulle ikke dække aktiviteter. Forestillingerne forventes af foreningen at kunne løbe rundt i sig selv.

    Musicalscenen arbejder med egenproduktion af nye eller kendte musicals. Foreningen drives udelukkende af frivillige og ulønnede kræfter. Bestyrelsesmedlemmer betaler selv kontingent.

    Foreningen producerer deres faste årlige forestilling, som består af en større musical i foråret, samt en mindre juleforestilling i november/december.
    Herudover ønsker foreningen fortsat at være en del af kommunens samlede kulturtilbud til hhv. Sct. Michaels Nat og De Dødes Nat med relevant deltagelse.

    Musicalscenen lejer Slagelse Teater til forestillingen i foråret. Tidligere har de kunnet bruge Slagelse Teater gratis til at øve og opstille kulisser. I takstbladet for leje af Slagelse Teater 2022, vedtaget af Byrådet 29. november 2021 pkt. 8, koster øvedage, nedtagning og opsætning 1000 kr. pr. dag. Det betyder en merudgift for Musicalscenen, som de ikke har haft mulighed for at indregne i deres første ansøgning om driftstilskud.

    Musicalscenen beskriver et behov for at benytte Slagelse Teater til prøver, produktion og teknisk design op til forestillingerne og vurderer, at dette arbejde tager mindst to uger. Desuden er alle frivillige i foreningen og har derfor ikke mulighed for at bruge samtlige dage til prøver. I forbindelse med forestillingen "Emil fra Lønneberg" i foråret 2022 med fem forestillingsdage, har Musicalscenen brug for 22 dage til at bruge teatersalen i Slagelse Teater. 

    Derfor ansøger de om 22.000 kr. til at dække for den ekstra leje i forbindelse med brug af Slagelse Teater i 22 dage, som er uden forestillinger.  

    Årets resultat for Musicalscenen i 2020 er et mindre underskud på 3.982 kr.

    Musicalscenen modtog i 2021 et driftstilskud på 110.000 kr.

    Musicalscenen modtog i 2020 et driftstilskud på 110.000 kr.

    Retligt grundlag

    Retningslinjerne for Puljen til kulturelle formål, der bygger på Kommunalfuldmagtens principper om støtte til kulturelle aktiviteter. 

    Handlemuligheder

     Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget kan:

    1. bevilge de ansøgte 22.000 kr. til ekstraordinært driftstilskud
    2. bevilge et andet beløb.
    3. give afslag på ansøgningen

    Vurdering

    Kulturafdelingen vurderer, at Musicalscenen imødekommer retningslinjerne for Puljen til kulturelle formål. Musicalscenen har ikke haft mulighed for, at inkludere ekstraomkostningen ved leje af Slagelse Teater i sin første ansøgning om driftstilskud. 
    Ved en bevilling af et ekstraordinært driftstilskud bør det understreges i bevillingsbrevet, at pengene er øremærket leje af Slagelse Teater i forbindelse med øvedage, opsætning og nedtagning og Musicalscenen skal kunne dokumentere denne ekstraudgift. 

    Kulturafdelingen indstiller, at Musicalscenen bevilges 22.000 kr. i ekstraordinært driftstilskud.

     Økonomiske og personalemæssige konsekvenser

    Ingen bemærkninger 

    Tværgående konsekvenser

    Ingen bemærkninger

    Indstilling

    Kultur og Fritid indstiller,

    1. at Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget bevilger ekstraordinært driftstilskud til Foreningen Musicalscenen. 

    Sagens forløb

    03-02-2022 Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget

    At 1: Udvalget besluttede et ekstraordinært driftstilskud på 22.000 kr. for 2022.


    14. Nærradio Korsør - Driftstilskud 2022 (B)

    Beslutning

    At 1: Udvalget besluttede et driftstilskud på 96.000 kr. i 2022.

    Kompetence

    Kultur-, Fritid- og Turismeudvalget

    Beslutningstema

    Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget kan beslutte driftstilskud for 2022 til Nærradio Korsør. Nærradio Korsør søger om driftstilskud på 100.000 kr. i 2022.

    Sagens indhold

    Nærradio Korsør drives af ca. 20 frivillige.

    Nærradio Korsør sender radio inkl. bankospil alle uges dage, i alt 50 timer om ugen, som er deres sendetilladelse. Og sender musik, når der ikke er liveradio. Der betyder, at man kan lytte til noget på Nærradio Korsør hele døgnet alle uges dage på både alm. frekvensen, podcast og via tv-kanal.

    Nærradio Korsør vil i 2022 have en bred kulturel sendeflade, der bl.a. vil indeholde radiocafe, kulturmagasin og portræt og interview af kulturinstitutioner. Derudover vil Nærradio Korsør fortsat have fokus på at inddrage unge i radioarbejdet og at tiltrække og fastholde frivillige, der medvirker til at drive Nærradio Korsør.

    Nærradio Korsør budget for 2022 er vedlagt som bilag. Der budgetteres med et overskud på 4.000 kr., hvis det ansøgte tilskud fra Puljen til kulturelle formål bevilges.

    Nærradio Korsør modtog i 2021 et driftstilskud på 120.000 kr.

    Nærradio Korsørs regnskab for 2020 viser et overskud på 2.900 kr.

    Aftale om kulturel del af sendefladen 2022

    Tilskud fra Puljen til kulturelle formål kan kun bevilges til den del af lokalradioens aktiviteter, der har et kulturelt formål og sigte. Kulturafdelingen har udarbejdet en aftale mellem Nærradio Korsør og Center for Kultur, Fritid og Borgerservice - Bilag 5, som konkret viser de aktiviteter med kulturelt formål, som lokalradioen modtager tilskud til. Aftalen er etårig og gælder i 2022. I aftalen fokuseres der overordnet på programmer med kulturelt indhold, generel formidling af kulturaktiviteter samt arbejdet med at drive radioen som grundlag for disse udsendelser.

    I forhold til aftalen i 2021 er der i 2022 indgået aftale om 50 sendetimer ugentligt, som er Nærradio Korsør sendetilladelse, hvor der i 2021 var aftale om 60 sendetimer. Derudover er der aftalt at Nærradio Korsør fremover sende oversigt over sendeflade 2 x årligt i stedet for 4 x årligt. De øvrige aftalevilkår er ens med 2021.

    Oversigt over sendeflade for 1., 2., og 3. kvartal 2021 er vedhæftet som bilag.

    Retligt grundlag

    Retningslinjerne for Puljen til kulturelle formål 2022, der bygger på kommunalfuldmagtens principper for støtte til kulturelle aktiviteter.

    Handlemuligheder

    Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget har følgende handlemuligheder:

    1. bevilge de ansøgte 100.000 kr. i driftstilskud for 2022
    2. bevilge 96.000 kr. i driftstilskud for 2022 
    3. bevilge et andet beløb i driftstilskud for 2022
    4. give afslag på ansøgningen

    Vurdering

    Nærradio Korsørs aktiviteter, i form af den kulturelle del af sendefladen, understøtter hovedsageligt ét af fokusområderne i retningslinjerne for Puljen til kulturelle formål: Fokusområdet Arrangementer med lokalt særpræg understøttes således ved, at radioen sender live fra en række kulturarrangementer.

    Nærradio Korsør dækker aktiviteter i Korsør- og Skælskørområdet samt øerne.

    Kulturafdelingen vurderer, at Nærradio Korsør opfylder forpligtigelserne i den indgåede aftale for 2021. Ud fra rapporteringerne for 1., 2. og 3. kvartal 2021 vurderer Kulturafdelingen, at den kulturelle del af sendefladen bidrager væsentligt til at profilere og sætte fokus på kulturlivet i kommunen. Det er aftalt med Nærradio Korsør, at de kulturelle aktiviteter skal fremgå separat i rapporteringen.

    Foreningen skal fortsat have fokus på en øget egenfinansiering.

    Økonomiske og personalemæssige konsekvenser

    Ingen bemærkninger

    Tværgående konsekvenser

    Ingen bemærkninger

    Indstilling

    Kultur og Fritid indstiller,

    1. at Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget beslutter driftstilskud til Nærradio Korsør for 2022

    Sagens forløb

    03-02-2022 Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget

    At 1: Udvalget besluttede et driftstilskud på 96.000 kr. i 2022.


    15. Ansøgning om anlægsbevilling januar 2022 (B)

    Beslutning

    At 1: Godkendt.

    Kompetence

    Byrådet

    Beslutningstema

    Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget og Økonomiudvalget skal overfor Byrådet anbefale, hvorvidt der skal gives anlægsbevilling til nedenstående anlægsprojekter.

    Sagens indhold

    Inden et anlægsprojekt kan igangsættes, skal Byrådet have afsat et anlægsbudget samt godkendt en anlægsbevilling.

    Anlægsbudgettet er det afsatte rådighedsbeløb og er ikke i sig selv en bevilling.

    Anlægsbevilling er det beløb, som må bruges af det afsatte anlægsbudget. Anlægsudgifter og anlægsindtægter bevilges som særskilte udgifts- og indtægtsbevillinger.

    Der søges om anlægsbevilling til nedenstående anlægsprojekter.

     

    Pkt.AnlægAnlægsbevilling 
     AUngdommens Idrætsmødested 350
     BSkelskør Roklub 250
     CUdskiftning af hegn på Boeslunde Stadion 500
    Beløb i 1.000 kr.
     
    Pkt. A: Ungdommens Idrætsmødested

    Formålet med projektet er en mulighed for i lokalsamfundet at skabe aktive fællesskaber mellem unge mennesker på deres præmisser.

    Der søges om en anlægsbevilling på 350.000 kr. finansieret af det afsatte anlægsbudget.

    Nordea Fonden har bevilget 1.648.000 mio. kr. til projektet. Kommunens tilskud er dermed en medfinansiering af det samlede projekt, som realiserer den samlede økonomi til projektet. Aktørerne forventer, at det står endeligt færdigt i foråret 2023. Det forventes, at Dalmosegruppen selv er bygherre på projektet.

    Pkt. B: Skelskør Roklub

    Formålet med projektet er at få mere opbevaringsplads, så foreningen kan imødekomme flere nye medlemmer, både stand up paddle-udøvere og interesserede kajakroere.
    Der søges om en anlægsbevilling på 250.000 kr. finansieret af det afsatte anlægsbudget.

    Der er dialog med Skelskør Roklub om projektet, og der afholdes opstartsmøde primo marts.

    Klubben er selv bygherre på projektet.

    Pkt. C: Udskiftning af hegn på Boeslunde Stadion

    Formålet er at sikre et funktionelt hegn uden huller ved græsbanerne i Boeslunde.
    Der søges om en anlægsbevilling på 500.000 kr. finansieret af det afsatte anlægsbudget.
     
    Der er dialog med Boeslunde Boldklub om processen for projektet. Kommunen er bygherre på projektet.

    Retligt grundlag

    Inden et anlægsprojekt kan igangsættes, skal Byrådet have givet en anlægsbevilling. Byrådet skal i forbindelse med ansøgning om anlægsbevilling forelægges en beskrivelse af formålet, projektforudsætninger samt de økonomiske forhold i anlægsprojektet.

    Jf. Slagelse Kommunes Regler for Økonomistyring og Ledelsestilsyn.

    Handlemuligheder

    Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget kan:

    a) Anbefale Økonomiudvalget og Byrådet, at anlægsbevillingerne godkendes jf. pkt. A, B og C. Finansieret af det afsatte anlægsbudget i Budget 2022.

    b) Afvise at godkende anlægsbevillingerne.

     

    Byrådet kan:

    a) Godkende anlægsbevillinger på i alt 1,1 mio. kr. jf. punkt A,B og C finansieret af de afsatte anlægsbudgetter i 2022.

    b) Afvise at godkende anlægsbevillingerne.

    Vurdering

    Administrationen anbefaler, at udvalget sender de ansøgte anlægsbevillinger til Økonomiudvalget og Byrådet, så arbejdet kan sættes i gang.

    Økonomiske og personalemæssige konsekvenser

    De ansøgte anlægsbevillinger fremgår af tabellen ovenfor og er finansieret af det afsatte anlægsbudget.

     

    I hele 1.000 kr.

    Politikområde

    2022

    2023

    2024

    Bevillingsønske

     

     

     

     

     

    Pkt. A

    KFTU

     

             350

     

     

    Pkt. B

    KFTU

     

       250 

     

     

    Pkt. C

    KFTU

     

     500 

     

     

    Finansiering

     

     

     

     

     

    Afsatte anlægsbudget        1.100 

     

    Tværgående konsekvenser

    Ingen bemærkninger.

    Indstilling

    Kultur og Fritid indstiller,

    1. at Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget over for Økonomiudvalget og Byrådet anbefaler en godkendelse af anlægsbevillinger på i alt 1,1 mio. kr., jf. punkt A, B og C, finansieret af de afsatte anlægsbudgetter i 2022.

    Sagens forløb

    03-02-2022 Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget

    At 1: Godkendt.


    21-02-2022 Økonomiudvalget
    Beslutning ikke frigivet
    28-02-2022 Byrådet
    Beslutning ikke frigivet

    16. Slagelse svømmehal nyt 50-meters bassin projektforslag (B)

    Beslutning

    At 1. Sagens behandling udsættes.

    Kompetence

    Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget

    Beslutningstema

    Udvalget skal beslutte, om det kan godkende projektforslaget for nyt 50-meters bassin i Slagelse Svømmehal.

    Sagens indhold

    Med baggrund i Byrådets beslutning om at opføre et nyt 50-meters bassin i tilknytning til Slagelse Svømmehal er der udarbejdet et projektforslag.
    Udvalget behandlede senest sagen den 31. august 2021, hvor udvalget godkendte dispositionsforslaget for projektet.
    Projektforslaget for nyt 50-meters bassin, Slagelse Svømmehal, er en videreudvikling af dispositionsforslaget.

    Udvikling af projektforslaget er organiseret med en brugergruppe bestående af repræsentanter for svømmeklubben, forskellige vandsportsklubber, aftenskolerne og handicaporganisationerne samt en intern arbejdsgruppe med svømmehallernes driftsorganisation og specialister/servicemedarbejdere fra Center for Kommunale Ejendomme.
    Rådgivers, brugernes og egne medarbejderes forslag til løsninger er gennemgået og diskuteret i en række møder med brugere og møder med egne specialister/driftsmedarbejdere.
    Processen har været præget af stort engagement fra alle parter og en stor vilje til at finde fælles løsninger. Størstedelen af ønsker og indspil fra både brugere og egne medarbejdere er indarbejdet i projektforslaget
    Både brugere og egne medarbejdere har tilsluttet sig det foreliggende projektforslag og indstillet det til godkendelse.

    Kort beskrivelse af projektet
    Udviklingen af projektet er foretaget med den overordnede styrende ramme; at der skal bygges et 25x50-meters bassin med god kvalitet ift. vand, lys, lyd og luft, der tilfredsstiller FINA´s krav, og et anlæg, der sikrer tilgængelighed for alle. Der har derudover været et fokus på at vælge konstruktioner og tekniske løsninger, der giver stor sandsynlighed for problemfri drift og udførelse.

    Den tilpasning af projektet, som har været nødvendig i forhold til Byrådsbeslutningen for at holde det opsatte budget, har været en justering af den fysiske ramme rundt om selve bassinet. Denne justering blev foretaget i dispositionsfasen og var medtaget i det forslag, der blev præsenteret ved fremlægning af dispositionsforslaget. De vigtigste ændringer var, at det ved at flytte depotfunktioner fra langside til kortside har været mulig at reducere bygningsvolumen og opretholde funktionsforudsætningerne. Ændringen medførte en reduktion i maksimalt antal publikum til 240 personer, og fordi dette er færre end ønsket af brugerne, er der set på mulighed for at udvide bredden på hallen, så der samlet bliver plads til 500 tilskuere. Der er ikke økonomisk rum til dette indenfor gældende budget, men der indhentes i udbud en optionspris på udvidelsen.

    Projektforslaget, som nu fremlægges, er en videreudvikling af dispositionsforslaget.
    Der er efter ønske fra brugerne ikke faste tribuner, men der er i stedet prioriteret gulvplads til træning og opvarmning. Ved arrangementer benyttes midlertidige tribuner.
    Der er etableret en selvstændig indgang for personer med adgangstilladelse og med direkte adgang til kontor for klubben. I tilknytning til klubkontoret er et møderum, som også fungerer som sekretariat ved stævner.
    Garderoberne er opdelt i tre dele. To vanlige garderober og en afdeling med 5 små garderober. De små garderober er udformet forskelligt, således at; en er tilpasset brugere med stort behov for hjælp (bariatrisk, liggende, 2 hjælpere), en tilpasset personer med behov for hjælp (en hjælper) og tre garderober for mere selvhjulpne personer med ekstra pladsbehov. Der planlægges monteret personlift i de to garderober for personer med behov for hjælp. Garderoberne kan også benyttes af funktionsfriske brugere med behov for privathed i omklædning.
    I bassinrummet bliver der efter ønske fra brugerne tagmonteret lift som i eksisterende bassin.

    Svømmehalsbyggerier er ressourcekrævende både i materialevalg og i drift, og bæredygtighedsgevinster skal findes i lang holdbarhed samt på minimering af de ressourcer, der medgår til drift. 
    Selvom en konstruktion af beton har et større miljøaftryk her og nu end eksempelvis en trækonstruktion, vil materialets holdbarhed i krævende indeklima være en gevinst over tid.
    For at bruge så få ressourcer som mulig til drift af huset benyttes ventilationsanlæg med særdeles høj genanvendelse af varme, og vandforbruget minimeres gennem valg af filter-teknologi.

    Udbud
    Projektet planlægges udbudt i flere entrepriser for at øge muligheden, både for at et større antal virksomheder kan deltage, og for at sikre indflydelse på valg, der har stor driftsmæssig konsekvens.
    Totalrådgiver anbefaler med baggrund i deres markedskundskab, at udbudsstrategiens opdeling af udførelse i 3 udbud ændres til 4 udbud; bygningsmæssig hovedentreprise, bassin i udbud med forhandling samt underhåndsbud på henholdsvis vandbehandling og ventilation. Den ændrede opdeling påvirker ikke risikoen.
    Valget om at udbyde udførelsen i flere kontrakter medfører en risiko for konflikt mellem entrepriserne på grund af uklarheder om ansvar i grænserne mellem entrepriserne. Grænse-snitdefinering er en vigtig del af rådgivers ydelse og en central del af arbejdet i projektet med at minimere risiko ved udførelse.

    Økonomi og risiko
    Rådgiver har kalkuleret projektet til 67,8 mio. kr., hvilket er i henhold til budget og i overensstemmelse med kalkulationen i dispositionsforslaget.


    Totalrådgiver skriver som tillæg til sin kalkulation: ”Kalkulationen er udført med udgangspunkt i senest kendte prisindeks 2021 K1.
    Der er imidlertid aktuelt en meget kraftig stigning i såvel priser på materialer, men ligeledes på mandetimer.
    Dette er som følge af dels en unaturlig høj efterspørgsel på byggematerialer på verdensplan, dels ift. mandetimer ses der for øjeblikket, at branchen er fuldt beskæftiget, og der er stor mangel på kvalificeret arbejdskraft i byggesektoren.
    Ovenstående faktorer resulterer i, at de kendte priser, vi har fra seneste prisindeks, med stor risiko er for lave, set ift. hvad vi må forvente, et udbud vil ende i.”


    Samlet er det projektets vurdering, at risikoen i projektet på nuværende stadie er som forventet med eksisterende markedssituation.
    Dette begrundes i, at det trods markedssituationen har været muligt at fastholde budgetsum for projektet, og at der er et stort fokus på tydelig definering af ansvarsgrænser i udførelsen.

    Den overordnede tidsplan i hovedpunkter er følgende:

    Godkendelse af projektforslag i Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget  03. februar 22 
    Udbud og afklaring af entreprenørtilbud Marts 22 – Juni 22
    Godkendelse af entreprenørtilbud i Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget 31. august 22
    Byggeperiode September 22 – Januar 24
    Ibrugtagning Medio marts 24

    Retligt grundlag

    Kommunalfuldmagten.

    Handlemuligheder

    Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget kan:

    1. godkende projektforslaget
    2. afvise projektforslaget
    3. vælge en anden fremgangsmåde

    Godkendelse af projektforslaget er grundlaget for det videre arbejde med projektet. Såfremt projektforslaget ikke godkendes, vil det påvirke tidsplanen for byggeriet.

    Vurdering

    Administrationen vurderer, at rådgiver med det vedlagte projektforslag har givet et godt svar på Byrådets beslutning den 25. maj 2020 om opførelse af et 50-meters bassin i tilknytning til Slagelse Svømmehal.
    Projektet opfylder de rammer og det indhold, som Byrådet har besluttet, og projektet overholder den vedtagne økonomi og tidsplan.

    Administrationen indstiller, at projektforslaget godkendes
    .

    Økonomiske og personalemæssige konsekvenser

    Ingen bemærkninger.

    Tværgående konsekvenser

    Ingen bemærkninger.

    Indstilling

    Kultur og Fritid  indstiller,

    1. at Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget godkender projektforslaget for nyt 50-meters bassin i tilknytning til Slagelse Svømmehal.

    Sagens forløb

    03-02-2022 Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget

    At 1. Sagens behandling udsættes.


    17. Slagelse Talent & Elite puljen - Fordeling af midler til prioriterede idrætter 2022 (B)

    Beslutning

    At 1: Godkendt.

    Kompetence

    Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget

    Beslutningstema

    Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget skal træffe beslutning om Eliteboardets forslag til fordeling af midler til prioriterede idrætter under Team Danmark-aftalen for 2022.

    Sagens indhold

    På udvalgsmødet den 3. oktober 2016 fastsatte det daværende Kultur-, Fritids- og Turismeudvalg en række retningslinjer for uddeling af de 250.000 kr. til prioriterede idrætter som en del af Team Danmark-aftalen. Beløbet er en del af det samlede budget til Slagelse Talent & Elite.

    Kultur- og Fritidsudvalget godkendte en opdatering af retningslinjerne på mødet den 7. maj 2019. Byrådet godkendte den 23. november 2020 en ny Team Danmark-aftale for 2021–2024.

    Retningslinjerne giver Eliteboardet mandat til at behandle og anbefale en fordeling af midlerne på baggrund af ansøgninger fra samarbejdsklubberne. Eliteboardets forslag til fordeling sendes efterfølgende til godkendelse i Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget.

    Det er, jf. retningslinjerne for puljen, samarbejdsklubber inden for de 6 prioriterede idrætter i Slagelse Kommunes Team Danmark Elitekommunesamarbejde, som kan søge puljen. Puljen er udelukkende tiltænkt udviklingsprojekter, der gør nye ting mulige for foreningerne.

    På et møde den 12. januar 2022 har Eliteboardet indstillet følgende fordeling af midlerne:

    ForeningIndsatsAnsøgt Tildelt Kommentar 
    Slagelse B&IIndividuel træningspakke  60.668 60.668Midlerne giver mulighed for individuel træning og udvikling af spidskompetencer hos den enkelte spiller.
    Badminton Danmark Talentudviklingen i klubber  71.000 71.000Udviklingsforløb i lokale klubber til udvikling og styrkelse af talentudviklingen. Organiseret som en del af strategien omkring Talentcenter Vestsjælland.
    Volleyklubben VestsjællandUnderstøtte udviklingen af det fremtidige dame-elitehold 47.464 47.464Understøtte udviklingen af det fremtidige dame-elitehold. 
    Korsør GolfklubTilskud til trænerløn samt delbetaling til træningslejr 31.250 31.250Træningslejr og kompetenceudvikling. Godkendt ved tilføjelse af strategi for implementering af viden i talentudviklingen i klubben. Vedhæftet.
    Svøm Slagelse Korsør Starterboks/Extra træner til træningslejr 21.000 21.000Midler til træningslejr og udstyr, der forbedrer rammerne for klubbens træning og events.
         
     I alt  231.383 231.383 

    Der er enighed i Eliteboardet om, at alle tilskud er rammetilskud, hvor en efterfølgende afrapportering og indberetning af konkret økonomi kan resultere i refusion af ubrugte midler.

    Evt. restmidler vil stå til brug for pludseligt opståede muligheder for samarbejdsklubberne.

    Alle ansøgninger er vedlagt som bilag til sagen.

    Retligt grundlag

    Loven om eliteidræt, Folkeoplysningsloven samt kommunalfuldmagten.

    Handlemuligheder

    Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget kan:

    A. Godkende Eliteboardets forslag til fordeling af STE-puljen til de prioriterede idrætter.

    B. Beslutte en anden fordeling af STE-puljen.

    Vurdering

    Administrationen finder, at Eliteboardet har vurderet alle ansøgninger ud fra de vedtagne kriterier samt reflekteret over foreningernes udviklingsplaner, indhold og budget. Da ansøgerforeningerne alle indgår i et tæt samarbejde omkring Team Danmark, og dermed har pålagt sig selv forøgede udgifter som følge af den forøgede indsats, er foreningernes niveau og seriøsitet omkring talentarbejdet indledningsvist afklaret.

    Det er desuden tydeligt, at indsatserne, som STE-puljen har bidraget til de seneste år, har haft stor betydning for idrætterne.

    Økonomiske og personalemæssige konsekvenser

    Ingen bemærkninger.

    Tværgående konsekvenser

    Ingen bemærkninger.

    Indstilling

    Kultur og Fritid indstiller

    1. at Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget godkender Eliteboardets forslag til fordeling af STE-puljen 2022 til de prioriterede idrætter.

    Sagens forløb

    03-02-2022 Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget

    At 1: Godkendt.


    18. Slagelse Talent & Elite – overførsel af midler til Nymarkskolen (B)

    Beslutning

    At 1. Godkendt.

    Kompetence

    Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget

    Beslutningstema

    Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget skal beslutte, om 273.000 kr., øremærket til talentklasserne, skal overføres fra Fritidsafdelingen til Nymarkskolen.

    Sagens indhold

    Byrådet godkendte den 23. november 2020 en ny Team Danmark-aftale for 2021–2024. I den forbindelse er der afsat midler til at understøtte Team Danmark-aftalens indsatser. Midlerne er placeret i Fritidsafdelingen.

    En del af Team Danmark-aftalens indsatser er i folkeskoleregi, hvor der er oprettet talentklasser fra 7. til 9. klasse på Nymarkskolen. Talentklasserne giver mulighed for, at den enkelte atlet er i et ambitiøst skolemiljø med skolekammerater, der står i en lignende situation med høje ambitioner for både sin skolegang og sin sport.

    Skolen skal, jf. Team Danmark-aftalen, bidrage med en kvalitetstræning for både generel grundtræning og specifikke træningspas.

    Skolen understøtter også med supportfunktioner som kost og ernæring, screening af en behandler til atleter med skader samt mentaltræningsforløb.

    Skolen tager også hvert år på en træningstur til en anden skole i Elitekommune-regi.

    Nymarkskolen har et budget på 273.000 kr., som er afsat til grundtræning, supportfunktioner, udstyr, uddannelse af trænere og andet relevant personale, tøj, træningsture og arrangementer.

    De resterende 120.000 kr. af de i alt 393.000 kr., der er afsat til talentklasserne, er afsat til tilskud til tilbuddet om den idrætsspecifikke træning.

    Retligt grundlag

    Loven om eliteidræt, Folkeoplysningsloven samt kommunalfuldmagten.

    Handlemuligheder

    Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget kan:

    A. Godkende en overførsel af 273.000 kr. til talentklasserne fra Fritidsafdelingen til Nymarkskolen.

    B. Afvise en overførsel af de 273.000 kr.

    Vurdering

    Administrationen vurderer, at midler relateret til indsatser i regi af talentklasserne på Nymarkskolen er mere hensigtsmæssigt placeret hos Nymarkskolen, da det vil mindske administrationsarbejdet.

    Midler, der er afsat til den sportsspecifikke træning, vurderes bedst placeret hos Fritidsafdelingen, som har erfaring med at udføre udbetalinger af tilskud til foreningslivet, og som udfører den sportsspecifikke træning i tilbuddet.

    Økonomiske og personalemæssige konsekvenser

    Ingen bemærkninger.

    Tværgående konsekvenser

    Ingen bemærkninger.

    Indstilling

    Kultur og Fritid indstiller,

    1. at Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget godkender en overførsel af 273.000 kr. til talentklasserne fra Fritidsafdelingen til Nymarkskolen.

    Sagens forløb

    03-02-2022 Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget

    At 1. Godkendt.


    19. Anvendelse af hjemmel til udbetaling af tilskud i 2022 på det folkeoplysende område (B)

    Beslutning

    At 1: Godkendt.

    Kompetence

    Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget

    Beslutningstema

    Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget skal beslutte, om det modtagne brev og bekendtgørelse fra kulturministeren vedr. tilskud til det folkeoplysende område skal imødekommes.

    Sagens indhold

    Borgmestre og udvalgsformænd for Kultur- og Fritidsudvalg m.v. i landets kommuner har modtaget en skrivelse fra kulturministeren omkring de fortsatte restriktioner, der gælder for det folkeoplysende område på grund af Covid19.

    Kulturministeren opfordrer til, at borgmestre og udvalgsformænd benytter bekendtgørelsens muligheder for at fravige alle fastsatte regler om tilskudsforudsætninger, minimumsgrænser og lign. for foreninger, der har folkeoplysende voksenundervisning eller er frivillige folkeoplysende foreninger. Bekendtgørelsen giver kommunerne klar hjemmel til at fortsætte de kommunale tilskud til aktiviteter, lokaler m.v.

    I 2020 og 2021 har de hidtidige retningslinjer for de to hovedområder været gældende på lige fod med de tidligere år. Tilskuddene har været beregnet og udbetalt som hidtil, og der er ikke sket reduktion i tilskuddet, hvis der har været perioder, hvor der ikke har været aktiviteter eller gennemførsel af kurser.

    Fritidsafdelingen har også som tidligere foretaget aconto-udbetalinger af de forventede tilskud, hvis foreningerne har haft ønske om det.

    Bekendtgørelsen lægger endvidere op til, at der ikke skal ske reduktion eller tilbagebetaling af de kommende udbetalinger af tilskud i 2022, men at disse forbliver i foreningerne og aftenskolerne til hjælp for deres fortsatte aktiviteter.

    Retligt grundlag

    Bekendtgørelse nr. 2559 af 22.12.2021.

    Handlemuligheder

    Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget kan:

    A. beslutte, at foreninger og aftenskoler skal tilbagebetale tilskud for de måneder/kurser/aktiviteter, der ikke gennemføres.

    B. beslutte, at de af kulturministeren fremsatte henstillinger på området omkring udbetaling af tilskud m.v. skal imødekommes og være gældende i hele 2022.

    Vurdering

    Administrationen vurderer, at udbetaling af tilskud m.v. vil være udgiftsneutral for udvalget, da der ikke skal findes yderligere finansiering, men der er tale om, at foreningerne fortsat kan modtage tilskud som sædvanligt, jf. lovgivning, retningslinjer, bekendtgørelse og sædvanlig procedure, uagtet hvad Folkeoplysningsloven ellers angiver af muligheder for tilbagebetaling på områderne.

    Administrationen vurderer endvidere, at selv om Forum for Folkeoplysning endnu ikke har haft lejlighed til at indstille budget og tilskuds-/procentsatser på området, så forventes det, at disse vil ligge tæt på de fordelinger/tilskud/satser, som var gældende for 2021.

    Økonomiske og personalemæssige konsekvenser

    Midlerne, der anvendes til tilskud til det folkeoplysende område, er budgetteret for 2022, og det vil derfor ikke kræve en ekstra finansiering eller omprioritering af midlerne på kultur- og fritidsområdet for at imødekomme anmodningen fra kulturministeren.

    Tværgående konsekvenser

    Såfremt udvalget beslutter, at kulturministerens henstilling skal følges, vil det betyde, at Forum for Folkeoplysning, eller det kommende §35, stk. 2-udvalg, kan arbejde uændret i forhold til tidligere.

    Indstilling

    Kultur og Fritid indstiller,

    1. at  Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget beslutter, at den af kulturministeren fremsatte henstilling på området omkring udbetaling af tilskud m.v. er gældende i hele 2022.

    Sagens forløb

    03-02-2022 Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget
    At 1: Godkendt.

    20. Fremtidens Folkeoplysningsudvalg/-råd 2022-2025 (B)

    Beslutning

    At 1: Udvalget beslutter at indstille handlemulighed B (Folkeoplysningsudvalg) til videre beslutning i Byrådet.

    Britta Huntley (A) stemmer imod og tilkendegiver ønske om at fortsætte det tidligere Forum for Folkeoplysning, som har fungeret i perioden fra 2018-2021.

    At 2: Udvalget beslutter at indstille til Byrådet, at den fulde finansiering af et kommende Folkeoplysningsudvalg findes ved en ekstra bevilling under Økonomiudvalget.

    Kompetence

    Økonomiudvalget og Byrådet

    Beslutningstema

    Byrådet kan på baggrund af indstilling fra Økonomiudvalget og Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget tage beslutning om, hvilken type af samarbejde der i indeværende Byrådsperiode skal repræsentere det folkeoplysende område i et §35, stk. 2-udvalg eller benævnt Folkeoplysningsudvalg/-råd/-forum eller lign.

    Sagens indhold

    Ifølge Folkeoplysningsloven skal Byrådet sikre, at dem, der tilbyder folkeoplysende aktiviteter i kommunen, bliver inddraget og får indflydelse på det folkeoplysende område.

    Inddragelsen skal som minimum ske i forbindelse med:

    - Udfærdigelse eller ændring af Folkeoplysningspolitikken

    - Kommunens budget for den folkeoplysende virksomhed

    - Kommunens regler for tilskud til de folkeoplysende aktiviteter/lokaler

    Det nuværende Forum for Folkeoplysning (FfF) består af 2 medlemmer fra hver af de 3 interesseorganisationer; Aftenskolesamrådet, Børne- og Ungdomsorganisationer i Slagelse (BUS) og Slagelse Idræts Råd (SIR). Det ene medlem fra hver interesseorganisation skal være mellem 15 og 25 år. Interesseorganisationerne har selv valgt deres repræsentanter i forummet. Derudover er der valgt en repræsentant fra øvrige foreninger/selvorganiserede.

    Kultur- og Fritidsudvalget besluttede i maj 2018 at indstille til Byrådet, at der blev nedsat et Forum for Folkeoplysning samt etableret dialogmøder direkte med foreningslivet for en styrkelse af dialogen mellem det politiske niveau og forenings- og fritidslivet. Disse dialog/temamøder har været velbesøgte af en bred vifte af foreninger og andre interessenter.

    I forrige periode (2014-2017) bestod Folkeoplysningsudvalget (FOU) af 15 medlemmer, der var valgt som repræsentanter for henholdsvis aftenskolerne, idrætsforeninger, børne- og ungdomskorps, lokale handicapforeninger, øvrige ikke-idrætslige foreninger, Ungerådet, Udvalget for Aktivt Medborgerskab samt 2 Byrådsmedlemmer. Medlemmerne blev valgt af foreningerne på et valgmøde, hvor hver enkelt område havde opstillede, der kunne stemmes på.

    I bemærkningerne til Folkeoplysningsloven står der, at Byrådet i større eller mindre grad kan delegere opgaver inden for folkeoplysningsområdet til Folkeoplysningsudvalget/-rådet/-forrummet.

    I den seneste udgave af Folkeoplysningsloven er det blevet muligt at delegere til et eller flere udvalg inden for det folkeoplysende område. En meddelt delegation vil når som helst kunne ændres eller helt tilbagekaldes til Byrådet/Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget. Det bemærkes endvidere, at en delegation til et udvalg med brugerrepræsentation skal finde sted under skyldig hensyntagen til kommunens budget.

    Byrådet beslutter, udover samarbejdets form, også vedtægter og kompetenceplan. I vedhæftede Bilag 1 fremgår processen for beslutningen om et Folkeoplysningsudvalg eller lign. råd/nævn/forum.

    Retligt grundlag

    Det fremgår af §35 i Folkeoplysningsloven, at Byrådet skal beslutte formen på det fremtidige samarbejde for perioden 2022-2025.

    Handlemuligheder

    Byrådet kan på baggrund af indstilling fra Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget og Økonomiudvalget beslutte:

    A. Et "Forum for Folkeoplysning" som i perioden 2018-2021, der har været et forum, hvor hvert segment Aftenskolesamrådet, Slagelse Idræts Råd (SIR) og Børne- og Ungdomsorganisationernes Samråd (BUS) samt de uorganiserede foreninger har været repræsenteret (7 medlemmer i alt). Forummet har primært behandlet de lovpligtige høringer på de 3 hovedområder. Loven har ikke noget minimumskrav til antallet af medlemmer i et udvalg, men områdets interesser skal være repræsenteret. Dette råd/nævn er udgiftsneutralt, da det kun har minimumskompetence.

    B. Et Folkeoplysningsudvalg som i perioden 2014-2017, hvor aftenskoler, idrætsforeninger, børne- og ungdomskorps, lokale handicapforeninger, øvrige ikke-idrætslige foreninger, ungerådet, Udvalget for Aktivt medborgerskab og 2 Byrådsmedlemmer var repræsenteret. Finansieringen af denne udvalgsform beløber sig til ca. 100.000-120.000 kr. årligt. Når kompetence/opgaver delegeres fra KFT til FOU, skal der ske en honorering (jfr. Lov om kommunernes styrelse/Styrelsesloven og Bekendtgørelse om vederlag m.v.).

    C. Et råd/nævn/udvalg sammensat på anden vis end A. og B., men inden for lovens rammer.

    Vurdering

    Nedenfor vurderes de to ovenstående handlemuligheder:

    A.  Forum for Folkeoplysning er et råd med repræsentation fra det folkeoplysende område. Rådets arbejde har været fokuseret således, at rådet er høringsorgan på området, fx ift. budget, politikker, retningslinjer m.v. på det folkeoplysende område. Dette forum blev suppleret med 4 årlige temamøder for hele idræts-, fritids- og kulturområdet samt i nogen grad det sociale område. Hvor det politiske fagudvalg havde mulighed for en mere direkte dialog med foreningslivet generelt.

    Der har med dette forum været tale om en anden udnyttelse af de administrative ressourcer. Det har betydet at ressourcerne har været brugt i den direkte dialog med foreningerne og til en hurtigere sagsbehandling af foreningernes henvendelser.

    Administrationen vurderer, at de 3 eksisterende råd (SIR, BUS og Aftenskolesamrådet) på samme vis som tidligere kan varetage foreningernes interesser, da administrationen oplever en velfungerende kontakt mellem rådene og deres medlemmer (foreningerne). 

    Administrationen vurderer, at den forudgående periode og forum har fungeret godt og med den påtænkte værdi og kvalitet.

    B. Folkeoplysningsudvalget var repræsenteret bredt fra forenings- og fritidslivet og havde en vis delegation af opgaver, som pt. ligger i KFT-udvalget og administrationen. Denne form for FOL afstedkommer et større omfang af administrative opgaver for administrationen og forlænger behandlingstiden på ansøgninger, anvisning af lokaler m.v. 

    Økonomiske og personalemæssige konsekvenser

    Forum for Folkeoplysning har genereret et minimum af drift, da der ikke har været så mange møder og ingen udbetaling af vederlag eller lign. til medlemmer af forummet.

    Det forventes, at udgifter til et Folkeoplysningsudvalg (mulighed B) med en vis kompetence-/opgavedelegation vil være i størrelsesordenen 100.000 – 120.000 kr. årligt som bl.a. dækker

    • En-%-del af borgmesterens løn til formanden for FOL
    • Honorar til øvrige medlemmer
    • Kørselsgodtgørelse
    • Kursus-/konferenceudgifter
    • Temalørdag ifm. ny politik eller lign.
    • Derudover halfordelingsmøder
    • Socialt arrangement
    • Forplejning ved ordinære møder
    • Valgarrangement

    Der vil i forbindelse med budgetopfølgning 2 i 2022 blive taget stilling til mulighed for finansiering inden for egen ramme eller behov for ekstra bevilling.

    Alternativt kan Økonomiudvalget/Byrådet med det samme bevilge finansiering af driften af Folkeoplysningsudvalget. 

    Tværgående konsekvenser

    Såfremt Byrådet beslutter et "Forum for Folkeoplysning" på lige fod med perioden 2018-2021 (Handlemulighed A.), vil Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget samt administrationen i Fritidsafdelingen tage ansvar for og beslutte sager/ansøgninger på det folkeoplysende område.

    Beslutter Byrådet i stedet et udvalg (Handlemulighed B.) i lighed med perioden fra 2014-2017, vil der i nogen udstrækning ske en delegation fra KFT-udvalget og administrationen til dette FOL. 

    Indstilling

    Kultur og Fritid indstiller,

    1. 1. at  Byrådet på baggrund af indstilling fra Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget og Økonomiudvalget beslutter, hvilken type af samarbejde der i indeværende Byrådsperiode skal repræsentere det folkeoplysende område.
    2. 2. at  Byrådet på baggrund af indstilling fra Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget og Økonomiudvalget beslutter finansiering af driften af et evt. FOL.

    Sagens forløb

    03-02-2022 Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget

    At 1: Udvalget beslutter at indstille handlemulighed B (Folkeoplysningsudvalg) til videre beslutning i Byrådet.

    Britta Huntley (A) stemmer imod og tilkendegiver ønske om at fortsætte det tidligere Forum for Folkeoplysning, som har fungeret i perioden fra 2018-2021.

    At 2: Udvalget beslutter at indstille til Byrådet, at den fulde finansiering af et kommende Folkeoplysningsudvalg findes ved en ekstra bevilling under Økonomiudvalget.
    21-02-2022 Økonomiudvalget
    Beslutning ikke frigivet
    28-02-2022 Byrådet
    Beslutning ikke frigivet

    21. EM i Powerchair floorball - stillingtagen til samarbejde (B)

    Beslutning

    At 1: Udvalget godkender, at der indgås samarbejdsaftale med Parasport Danmark

    At 2: Udvalget godkender, at der ydes 100.000 kr. til arrangementet indenfor udvalgets egen ramme, jf. forvaltningens vurdering på hhv. Markedsføringspuljen samt Handicappuljen.

    Evt. yderligere tilskud søges finansieret via eksterne fonde samt Eventpuljen i Slagelse Kommune. 

    Kompetence

    Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget.

    Beslutningstema

    Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget skal beslutte, om kommunen skal indgå en samarbejdsaftale med Parasport Danmark om ansøgning af værtskab for EM i Powerchair Floorball i 2024, samt hvor meget der i givet fald skal ydes i tilskud til arrangementet, herunder hvordan tilskuddet skal finansieres.

    Sagens indhold

    Parasport Danmark har henvendt sig til Fritidsafdelingen, fordi forbundet er undervejs med en ansøgning til den internationale organisation for Powerchair Floorball (IPCH) om værtskab for EM i Powerchair Floorball i 2024.

    Parasport Danmark ønsker at indgå en samarbejdsaftale med Slagelse Kommune omkring det evt. værtskab og søger om tilskud på 300.000 kr. til afviklingen af mesterskabet.

    Indgåelse af samarbejdsaftale med Parasport Danmark vil betyde, at Slagelse Kommune fremgår som part i ansøgningen til det internationale forbund om tildeling af værtskabet for EM i Powerchair Floorball 2024. Hvis det lykkes at få tildelt EM, påbegyndes dialog med Parasport Danmark om det videre samarbejde samt udbetaling af tilskuddet.

    Såfremt Slagelse Kommune yder tilskud, vil Sport Event Danmark ifølge Parasport Danmark støtte eventen med et tilsvarende beløb.

    Parasport Danmark skal indsende ansøgningen til det internationale forbund senest den 31/3. 

    Kort om arrangementet og samarbejdet:

    Danmark har aldrig tidligere været vært for en officiel slutrunde i en el-kørestolsdrevet sport, som henvender sig til mennesker med svære fysiske handicap.

    Såfremt det lykkes at trække EM i Powerchair Floorball til Danmark, vil kampene blive afviklet på Musholm - Ferie, Sport og Konference i Korsør. Derudover vil Tårnborghallen blive brugt som træningsarena. 

    Det samlede budget for eventen er på ca. 2 mio. kr.  

    Forbundet forventer, at ca. 200 atleter fra 8 lande vil deltage i EM. Derudover vil der være ca. 150 hjælpere, officials mv. til mesterskabet.

    Der forventes et par hundrede tilskuere henover de 9 dage, hvor stævnet afholdes, og at både danske og udenlandske tilskuere vil lægge vejen forbi Musholm. Danmark vandt sølv ved VM og er derfor blandt guldfavoritterne til EM. 

    Alle kampe til EM vil ifølge Parasport Danmark blive streamet, og derudover vil eventen blive markedsført af IFF (det internationale floorballforbund), IWAS (International Wheelchair & Amputee Sports Federation) og IPCH (det internationale Powerchair hockeyforbund)

    Ifølge Parasport Danmark vil Slagelse Kommune bl.a. få følgende ud af samarbejdet:

    • Idrætskonsulent fra Parasport Danmark vil støtte og vejlede Slagelse Kommune, så flere med fysiske handicap kan komme i gang med idræt og bevægelse
    • At både Slagelse Kommune og Musholm også i fremtiden vil være en attraktiv feriedestination
    • En stor del af eventens omsætning vil lande i Slagelse Kommune, da overnatninger og bespisning købes lokalt
    • At Slagelse Kommune bliver brandet som en kommune, der tager et socialt ansvar, også for mennesker med et svært fysisk handicap.
    • Kommunens position over for samarbejdspartnere styrkes gennem en VIP-reception. 
    • Kommunikationsstøtte fra Sport Event Danmark og Parasport Danmark til eksponering af en idræt for målgrupper, som ofte ikke har mange valgmuligheder ift. idrætsaktiviteter.
    • Sikre en flot sportspræsentation med lys, lyd m.m.

    Derudover vil Slagelse Kommune blive en del af styregruppen for arrangementet, ligesom der er fokus på at involvere lokale aktører (fx foreninger), samt at eventen sætter et lokalt aftryk. 

    Retligt grundlag

    Kommunalfuldmagten og Retningslinjerne for fritidsområdet. 

    Kommunen kan jf. kommunalfuldmagten tilgodese almenhedens interesse i at kunne overvære sportsligt underholdende sportskampe og dermed yde tilskud til afvikling af sportsarrangementer. Kommunen må dog ikke yde tilskud til kommercielle formål/erhvervsvirksomhed. 

    Handlemuligheder

    Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget kan:

    A. Indgå samarbejdsaftale med Parasport Danmark og yde de ansøgte 300.000 i tilskud til forbundet, herunder tage stilling til finansiering af udgiften. 

    B. Indgå samarbejdsaftale med Parasport Danmark, men med et tilskud, som er mindre end de ansøgte 300.000, fx 100.000 kr., herunder tage stilling til finansiering af udgiften.

    C. Afvise at indgå samarbejdsaftale med Parasport Danmark.

    Et afslag vil betyde, at Parasport Danmark vil afsøge andre muligheder for samarbejde med henblik på fortsat at kunne ansøge om værtskabet og gennemføre EM på dansk jord. 

    D. Oversende sagen til styregruppen for Eventpuljen mhp. behandling. 

    Vurdering

    Administrationen vurderer, at samarbejdet med Parasport Danmark omkring afvikling af et evt. EM i Powerchair Floorball 2024 potentielt vil have flere positive afledte effekter for målgruppen og dens idrætsdeltagelse samt for Slagelse Kommune ift. branding, turisme mv. 

    Kommunen vil via Markedsføringspuljen kunne indgå en markedsføringsaftale med Parasport Danmark om EM i Powerchair Floorball. 

    Administrationen har derfor til brug for behandlingen af ansøgningen bedt Buch Consult /Fladberg Consult om at foretage en vurdering af den forventede markedsføringsværdi for kommunen ved evt. afholdelse af EM.

    Fladberg Consult / Buch Consult vurderer, at både tilskuer- og seerinteressen vil være begrænset, ligesom mediedækningen helt overvejende vil være fra lokale og regionale medier. Kommunen vil kunne opnå goodwill for at understøtte en event for borgere med særlige udfordringer. ligesom eventen vil være til gavn for det lokale erhvervsliv (deltagere køber forplejning, overnatninger osv.).

    På det foreliggende grundlag vurderer Fladberg Consult /Buch Consult, at markedsføringsværdien for kommunen ved eventen ligger i niveauet 30.000-50.000 kr.

    Såfremt der politisk er et ønske om at understøtte eventen yderligere, vurderer administrationen, at ansøgningen er i overensstemmelse med retningslinjerne for Handicappuljen, da denne pulje bl.a. kan yde tilskud til understøttende aktiviteter ved afholdelse af arrangementer for og med handicappede deltagere.

    Ansøgningen er desuden i god tråd med flere af de bærende principper for prioritering af ansøgninger til puljer på fritidsområdet, fx:

    • Idrætspolitik (eventen kan medvirke til at skabe og synliggøre tilbud til borgere med fysisk handicap, øge idrætsdeltagelsen hos målgruppen samt sætte kommunen på landkortet)
    • Omfang (eventen trækker deltagere, hjælpere og gæster udefra til kommunen)

    Da Handicappuljen kun er på ca. 115.000 kr. årligt (med de nuværende budgetmæssige forudsætninger), vil det dog kun være en mindre del af udgiften, som vil kunne finansieres via denne pulje (max 50.000 kr.), da puljen også bruges til at finansiere den årlige aktivitetsuge for borgere med behov for støtte (Slagelse Open). Tilskuddet vil desuden skulle øremærkes til dækning af udgifter, som puljen kan støtte, fx markedsføring af eventen og leje af udstyr.

    Administrationen vurderer, at det af Parasport Danmark ansøgte beløb er sat højt set i forhold til både vurderingen fra Fladberg Consult / Buch Consult, de tilgængelige puljemidler i Kultur og Fritid, samt hvad der tidligere er givet til lignende arrangementer. 

    Til sammenligning blev der ydet et tilskud på ca. 95.000 kr., da Slagelse MX/kommunen i 2018 var vært for motorsportseventen VM i sidevogn, hvor der var deltagere og tilskuere fra mange lande. 

    Administrationen vurderer på baggrund af ovennævnte, at puljerne på fritidsområdet maksimalt vil kunne bidrage med 100.000 kr. til eventen, fordelt på max 50.000 kr. fra Markedsføringspuljen og max 50.000 kr. fra Handicappuljen.

    Administrationen anbefaler, at det resterende beløb (200.000 kr.) forsøges rejst gennem fx fundraising med bemærkning om den usikkerhed, dette naturligt vil være forbundet med.

    Alternativt kan sagen oversendes til styregruppen for kommunens Eventpulje mhp. behandling. Dog bemærkes det, at vurderingskriterierne for Eventpuljen er under revision, hvorfor det ikke med sikkerhed kan siges, hvorvidt eventen lever op til de nye kriterier.

    Økonomiske og personalemæssige konsekvenser

    Både Handlemulighed A og Handlemulighed B vil indebære en udgift, hvor finansieringen skal afklares. 

      Tværgående konsekvenser

      I tilfælde af indgåelse af samarbejde samt faktisk tildeling af værtskabet, vil denne sag få betydning for borgere i målgruppen under Socialudvalget. 

      Indstilling

      Kultur og Fritid indstiller:

      1. 1. at Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget beslutter, om Slagelse Kommune skal indgå en samarbejdsaftale med Parasport Danmark omkring ansøgning om værtskab for EM i Powerchair Floorball 2024.
      2. 2. at Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget beslutter, hvor meget der i givet fald skal ydes i tilskud til arrangementet, herunder hvordan udgiften til dette skal finansieres.

      Sagens forløb

      03-02-2022 Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget

      At 1: Udvalget godkender, at der indgås samarbejdsaftale med Parasport Danmark

      At 2: Udvalget godkender, at der ydes 100.000 kr. til arrangementet indenfor udvalgets egen ramme, jf. forvaltningens vurdering på hhv. Markedsføringspuljen samt Handicappuljen.

      Evt. yderligere tilskud søges finansieret via eksterne fonde samt Eventpuljen i Slagelse Kommune. 


      22. Optakt til Pinsestævne i Skælskør 2022 (B)

      Beslutning

      At 1: Ikke godkendt. Sagen ønskes yderligere oplyst og behandlet igen på udvalgsmødet 3. marts 2022. 

      Kompetence

      Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget

      Beslutningstema

      Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget skal beslutte om der skal bevilges 75.000 kr. af det forventede mindreforbrug på turismemidlerne for 2021 til afholdelse af optakt til Pinsestævne i Skælskør.

      Sagens indhold

      Den 3.-5. juni 2022 afholdes Pinsestævne i Korsør. Pinsestævnet er Træskibssammenslutningens (TS) årlige træf, som i 2020 skulle have være afholdt i Korsør og dermed fejret deres 50års jubilæum. På grund af Corona er Pinsestævnet blevet udskudt først til 2021 og siden til 2022.

      TS Pinsestævnet er det stævne i Danmark, der hvert år samler flest historiske fartøjer. Stævnet falder først på sejlsæsonen, hvor skibene fremstår allersmukkest, frisk fra forårsklargøringen. Mellem 500 – 600 besætningsmedlemmer fra hele landet deltager i stævnet om bord på de godt 100 deltagende skibe.

      Som navnet på eventen indikerer foregår Pinsestævnet i Pinsen og anløber således Korsør havn den 3. juni 2022. Skibene bliver i Korsør fra fredag-søndag. Med en særskilt bevilling på 75.000 kr. er det muligt at udvide eventen således at skibene inviteres til Skælskør allerede torsdag den 2. juni. På denne måde bliver eventen ikke kun forbeholdt Korsør. Samtidig bliver der en ekstra dag med mulighed for at opleve de mange træskibe. Optakten den 2. juni vil foregå i samarbejde med Skælskør Bykontor, der har indvilget i at stå for arrangementet i Skælskør.

      Program for optakten i Skælskør

      Bykontoret vil torsdag eftermiddag skabe en maritim stemning på havnen og omkring Kulturkajen med maritimt håndværk og andre gamle håndværk som pileflet, træ, knive mm. Derudover arbejdes der på romsmagning og salg af røgvarer.

      Bykontoret vil desuden involvere både butiks- og restaurationsliv, hvor det forventes, at Algade holder åbent til kl. 20.00.

      På byens spisesteder omkring havnen vil der være musik fra kl. ca. 17.00-22.00, ligesom Bykontoret er i dialog med spisestederne om at sammensætte en maritim menu om aftenen.

      For besætningen er der velkomst v/Skælskør Marinegarde i forbindelse med middag i Det røde Pakhus om aftenen. Under middagen vil der være afdæmpet musik og fra kl. 21.00 spilles der op til dans. Det vil fra kl. 21.00 også være muligt for byens borgere at deltage mod betaling ved indgangen.

      Morgenmaden for besætningen fredag morgen søges sponsoreret af diverse forretninger og virksomheder i byen.

      Retligt grundlag

      I henhold til kommunalfuldmagten har kommunen mulighed for at yde økonomisk støtte til kulturelle formål, som er tilgængelige og til gavn for alle borgere.

      I henhold til erhvervsfremmeloven har kommunen mulighed for at understøtte lokale turismeaktiviteter.

      Handlemuligheder

      1. Udvalget kan vælge at bevilge midlerne til eventen på baggrund af vedlagte budget og program. Bykontoret vil så igangsætte planlægning med det samme.
        1. Udvalget kan vælge at bevilge midlerne af det forventede mindreforbrug på turismemidlerne fra 2021, hvor det oprindeligt var meningen at eventen skulle have været afholdt, men måtte rykkes på grund af corona-situationen.
        2. Udvalget kan også vælge af bevilge 75.000 kr. af indeværende års turismemidler.
      2. Udvalget kan afvise at bevilge midlerne og eventen vil i det tilfælde bortfalde.

      Vurdering

      Administrationen vurderer at man kan øge værdien af arrangementet væsentligt med en forholdsvis lille investering og anbefaler således at der bevilges 75.000 kr. af det forventede mindreforbrug af turismemidler fra 2021 til at afholde optakt for Pinsestævnet i Skælskør.

      Pinsestævnet understøtter målet om at styrke kyst- og naturturismen i Slagelse Kommune, som er udpeget som en af de strategiske fokusområder for turismeudviklingen i Kommuneplanen.

      Det er vigtigt, at der træffes endelig beslutning om tildeling af midler nu, da der allerede den 5. februar udsendes invitation til sejlerne. Samtidig skal det være muligt for Bykontoret at indgå aftaler omkring arrangementet, så eventen kan gennemføres som beskrevet. Der kan dog ske mindre ændringer i programmet da tiden er knap og diverse aftaler og sponsorater stadig skal forhandles.

      Økonomiske og personalemæssige konsekvenser

      Der anvendes 75.000 kr. af det forventede mindreforbrug på turisme midlerne for 2021. Skulle man mod forventning ikke få overført midler fra 2021 kan bevilling ske via budget 2022.

      Tværgående konsekvenser

      Ingen bemærkninger.

      Indstilling

      Miljø-, Plan- og Teknikchefen  indstiller,

      1. at  Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget bevilger 75.000 kr. af det forventede mindreforbrug af turismemidler fra 2021 til afholdelse af optakt for Pinsestævne i Skælskør.

      Sagens forløb

      03-02-2022 Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget
      At 1: Ikke godkendt. Sagen ønskes yderligere oplyst og behandlet igen på udvalgsmødet 3. marts 2022. 

      23. Markedsføringspuljen 2022/2023 (O)

      Beslutning

      At 1. Orienteringen taget til efterretning.

      Kompetence

      Kultur,- Fritids- og Turismeudvalget

      Beslutningstema

      Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget orienteres om retningslinjerne for tildeling af midler og vurdering af indkomne tilbud i Markedsføringspuljen. 

      Sagens indhold

      Markedsføringspuljen har til formål at markedsføre og synliggøre Slagelse Kommune som en attraktiv kommune med særligt fokus på eliteidræt. Markedsføringspuljen skal være med til at styrke den positive omtale af Slagelse Kommune og fremme brandingen og profileringen af kommunen. Ligeledes skal puljen styrke business to business samt Slagelse Kommunes generelle imagepleje og kommunens bosætningsstrategi. 
      Overordnet kan der indgås fire typer af aftaler:

      • Foreninger og klubber vurderet ud fra deres sportslige præstationsniveau og relaterede markedsføringsværdi
      • Personlige rollemodellers PR-værdi/markedsføringsværdi
      • Enkeltstående arrangementers PR-værdi/markedsføringsværdi
      • Styrkelse af kommunens generelle imagepleje i forhold til at tiltrække nye borgere

      De nuværende retningslinjer er udarbejdet af administrationen med baggrund i gældende lovgivning og erfaringer med markedsføringspuljen i Slagelse Kommune. En mere detaljeret uddybning af retningslinjerne findes i bilag 1.

      Tildelingen af midlerne fra markedsføringspuljen sker på baggrund af et indsendt tilbud fra en given klub/atlet på køb af markedsføring. Disse tilbud er et udtryk for tilbudsgiverens egen vurdering af deres kommercielle værdi for Slagelse Kommune. Det er muligt for alle, der opfylder et af ovenstående 4 krav, at indsende et tilbud om køb af markedsføring til markedsføringspuljen.

      Markedsføringspuljen er ikke en tilskudspulje, men køb af en ydelse (markedsføring) til vurderet markedsværdi.

      Hver tilbudsgiver bliver inviteret til et vurderingsmøde, hvor det indsendte tilbud gennemgås, og tilbudsgiveren uddyber de tiltag og prissætninger, der er nævnt i tilbuddet. Til dette møde deltager to erfarne eksterne konsulenter og en sagsbehandler fra Kultur og Fritid. Efter mødet vurderer de eksterne konsulenter alle indsendte tilbud i forhold til deres vurderede aktuelle markedsværdi og puljens størrelse. Det er de eksterne konsulenters vurdering, der bliver fremlagt for udvalget, og det er dermed også på den baggrund, at tidligere politiske udvalg har fordelt midlerne.

      Det skal dog nævnes, at det i 2020 blev politisk besluttet at indgå samarbejdsaftaler af 2 års varighed med Team Skælskør Slagelse og Slagelse B&I. Disse aftaler er gældende for sæsonerne 2021/2022 & 2022/2023. I disse aftaler indgår Markedsføringspuljen som en andel af en større aftale. Inddragelsen af Markedsføringspuljens midler til disse aftaler blev muliggjort grundet en udmøntning af Punkt 36-midlerne i budget 2019, hvilket tilfører 325.000 kr. pr. år til Markedsføringspuljen for sæsonerne 2021/2022 & 2022/2023. De ekstra budgetmidler løber til og med 2022.

      I den nuværende model er den eksterne vurdering den helt store styrke og en sikring af, at puljen fordeles efter en reel vurdering af markedsværdi og potentiale for markedsføring af kommunen gennem den enkelte tilbudsgiver. Det er også denne vurdering, der sikrer, at der ikke købes markedsføring, som ligger væsentligt udover markedsværdien for ydelsen.           

      Retligt grundlag

      Loven om eliteidræt gør det muligt for kommuner at støtte eliteidræt, så længe der ikke er tale om erhvervsvirksomhed/professionelle klubber. 

      Kommunen kan jf. kommunalfuldmagten støtte idræt, men må ikke yde støtte til erhvervsvirksomhed, professionelle klubber og kommercielle aktører. Kommunen må godt jf. kommunalfuldmagten købe ydelser (fx markedsføring/branding), så længe det sker til markedspris. 

      Handlemuligheder

      Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget kan tage orienteringen til efterretning og bruge denne til at drøfte fornyede perspektiver på tidligere praksis.

      Vurdering

      Med henblik på indgåelse af fremtidige aftaler og et ønske om fortsat at gøre vurderingen af de enkelte markedsføringsaftaler så objektive som muligt samt kvalitetssikre, at de aftaler, der indgås med tilbudsgiver, også bliver indgået i forhold til markedsprisen for de tilbudte ydelser, vurderer administrationen, at den nuværende model er fyldestgørende. Den nuværende model har været brugt til vurdering af indkomne tilbud siden 2013.

      Det vurderes ligeledes, at det forud for denne eksterne objektive vurdering med fordel kan politisk drøftes, hvilke fokuspunkter og prioriteringer der skal lægges til grund for indgåelse af årets markedsføringsaftaler.
      Det vurderes dog, at de endelige aftaler, og størrelsen af disse, udelukkende bør bestemmes af den eksterne objektive vurdering af de pågældende aftaler.

      Økonomiske og personalemæssige konsekvenser

      Ingen bemærkninger.

      Tværgående konsekvenser

      Ingen bemærkninger.

      Indstilling

      Kultur og Fritid indstiller

      1. at Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget tager orienteringen til efterretning.

      Sagens forløb

      03-02-2022 Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget
      At 1. Orienteringen taget til efterretning.

      24. Gensidig orientering (O)

      Beslutning

      At 1: Orienteringen taget til efterretning.

      Kompetence

      Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget

      Beslutningstema

      Kultur-, Fritids- og Turismeudvalgets medlemmer og administrationen orienterer om aktuelle henvendelser, tiltag, projekter m.m.

      Sagens indhold

      1. Orientering fra udvalgsformanden

      2. Orientering fra udvalgsmedlemmer

      3. Orientering fra administrationen

      Puljer på kultur- og fritidsområdet:

      Udvalget informeres hermed om alle puljer på kultur- og fritidsområdet. Bilagene over forbrug på de konkrete puljer er ajourført op til deadline for udsendelse af dagsorden.

       

      PuljeForbrugRestbudget
      KULTUR:
      Puljen til kulturelle formål2.343.8271.524.094819.733
      Markedsføringspuljen101.4050101.405
      FRITID:
      Idræts- og Fritidspuljen718.7580718.758
      Markedsføringspuljen1.396.37701.396.377
      Puljen til selvorganiseret idræt og bevægelse239.3100239.310
      Udviklingspuljen (FOL)0 

       

      Fritidsområdet:

      Nye godkendte foreninger

      Folkeoplysningsloven indeholder en del krav, som foreningerne skal leve op til for at blive godkendt som frivillig folkeoplysende forening. Foreningen skal bl.a. fungere på et demokratisk grundlag og udøve folkeoplysende aktiviteter. Følgende forening er blevet godkendt siden seneste orientering: Slagelse City Taekwondo Klub. 

      Ungdommens idrætsmødested i Dalmose

      I 2021 har Fritidsafdelingen faciliteret et lokalt samarbejde i Dalmose med henblik på at udvikle og etablere et idrætsmødested sammen med de unge i området. I september blev der afviklet workshops på skolen i samarbejde med tegnestuen Transparent Design, forbundet KFUM og DIF. Herefter blev der med de unge i front udarbejdet en ansøgning til Nordea-fonden, og projektforslaget blev lanceret for det øvrige lokalområde. Inden jul modtog DalmoseGruppen en tidlig julegave, da Nordea-fonden valgte at støtte projektet med 1.648.438 kr. Med de 350.000 kr. fra Slagelse Kommune lyder projektbudgettet på knap 2 mio. kr., og Ungdommens idrætsmødested forventes at stå færdig i foråret 2023.

      Puljen til selvorganiseret idræt og bevægelse støtter bevægelsesinitiativer i Sørby og Skørpinge

      I december 2021 modtog Fritidsafdelingen to ansøgninger til puljen til selvorganiseret idræt og bevægelse. Efter administrativ behandling blev det besluttet at bevilge 22.425 kr. til Sørbymagle Idrætsforening, som vil etablere et udendørs bordtennismiljø, som kan tilgås og benyttes af lokalområdets borgere i og uden for hallens åbningstid. Yderligere blev det besluttet at bevilge et tilskud på 15.000 kr. til Skørpinge Landsbylaug målrettet en aktivitetskasse ved gadekæret, som kan bidrage til, at man kan mødes på tværs i lokalsamfundet og være fælles om aktiviteter som vikingespil, stangtennis, volleyball mv.

      Åben Skole Partnerskabspuljen støtter Skælskør Tennisklub

      I december 2021 modtog Fritidsafdelingen en ansøgning fra Skælskør Tennisklub, som vil opstarte et skoletennis-samarbejde med Eggeslevmagle Skole. Efter administrativ behandling og dialog med idrætsforeningen blev initiativet støttet med 15.000 kr. Samarbejdet om skoletennis består af et tennisforløb i skoletiden, og derudover blev eleverne inviteret til gratis træning i foreningen. Initiativet forventes at finde sted i maj 2022.

      Forbedring af Korsør Skatepark

      Over efteråret 2021 har Fritidsafdelingen og Entreprenørservice været i tæt dialog med foreningen Korsør Skatepark om ønsker til forbedring af skateparken. Med støtte fra facilitetsbudgettet blev der ultimo 2021 opsat bænke og hegn mod Kongebroen, og derudover blev terrænet udjævnet og buskads fjernet, så der fremadrettet bedre kan etableres opholdsmuligheder omkring anlægget.

      Optag i Slagelse Talent & Elite samt Talentklasserne på Nymarkskolen

      I januar har både Slagelse Talent & Elite samt Talentklasserne ansøgningsfrist for nye interesserede atleter. I Slagelse Talent & Elite har vi indtil videre modtaget 16 ansøgninger til næste år, og til Talentklasserne er der modtaget 45 ansøgninger. Begge ordninger holder screening af de potentielle atleter i januar/februar. Her vil atleterne gennemgå både en fysisk screening og en samtale.

      HEL Fritid – Evaluering for 2021

      Evalueringen af HEL Fritid 2021 er nu færdig. HEL Fritid har hjulpet 133 børn i 2021, hvilket er lidt færre end forrige år. Dog er det meget naturligt, at vi ikke har kunnet hjælpe helt ligeså mange børn, da forenings- og fritidslivet var præget af Corona-restriktioner indtil september måned.

      Evalueringen er vedlagt som bilag.

      Ringparken og Motalavej af listen for parallelsamfund

      Slagelse Kommunes boligområder fremgår ikke længere på listen over parallelsamfund.

      Både Motalavej og Ringparken er røget af listen primært grundet et fald i kriminalitet. Det skyldes et sejt stykke arbejde af beboerne selv i områderne og de mange andre dygtige mennesker, som arbejder på at løfte områderne. Her har vores indsats, DIF Get2Sport, bidraget til den positive udvikling og hjulpet mange børn og unge ind i nogle sunde fællesskaber.

      Slagelse Guld 2022

      Fritidsafdelingen er i fuld gang med planlægningen af årets Slagelse Guld. Arrangementet finder i år sted fredag den 25. marts i Spar Nord Arena Slagelse, og der bliver tale om en stor fest i stil med arrangementet i 2019. Udvalget er inviteret til arrangementet via Outlook. Mere info følger, når vi kommer tættere på arrangementets afholdelse. 

      På marts-mødet skal udvalget tage stilling til, hvem der skal vinde Ungdomsprisen, Lederprisen og Initiativprisen. 

       

      Kulturområdet:

      Skælskør Rådhus
      Kulturafdelingen har været på gennemgang af Skælskør Rådhus sammen med en bygherrerådgiver i forbindelse med brug af rådhuset som udstillingssted og vandrerhjem. Denne gennemgang rejste flere spørgsmål, hvor det vil give mening at arrangere en tur med KFT-udvalget til Skælskør Rådhus og sammen med bygherrerådgiveren se på de opmærksomhedspunkter, der er ved projektet. Det kunne være i løbet af marts 2022.  

      BOGglad
      Slagelse Biblioteker og kommunens dagtilbud har med ekstern finansiering etableret et kulturambassadørkorps af pædagoger, der sikrer en lige vej til vuggestue og børnehavebørns møde med litteratur. Slagelse Biblioteker sparrer med ambassadørerne om, hvordan de kan arbejde med Early Literacy i deres daglige praksis, og hvilke bøger, der skal indkøbes for både at understøtte de behov, de oplever, børnene har i deres dagtilbud, og for at styrke deres glæde ved bøger og litterære oplevelser. Det nye samarbejde omfatter fra starten 8 dagtilbud.

      Kulturmakker
      Kulturmakker er et andet eksternt støttet samarbejdsprojekt mellem bibliotekerne og aktører på velfærdsområdet. I dette regi afprøves nye metoder til social inklusion og bekæmpelse af ulighed i adgang til kultur for sårbare grupper. Biblioteker er den skabende kraft i opbygning af fællesskab og matchmaking mellem mennesker med demens og studerende, som deler kulturelle oplevelser. Projektet bygger på viden og evidens om kultur og litteraturs betydning for livsglæden, og at tværsektorielle udfordringer, fx demens, løses i nye stærke lokale og nationale samarbejder med bibliotekerne i en vigtig rolle.

      Slagelse Teater
      1. januar overtog Vestsjællands Teaterkreds forpagtningen af Slagelse Teater. I forpagtningsaftalen indgår også etablering af et brugerråd blandt alle brugerne af Slagelse Teater. Brugerrådet skal indsende retningslinjer for brug af Slagelse Teater inden 11. april 2022 til Kulturafdelingen. Vestsjællands Teaterkreds har på deres generalforsamling i december 2021 talt om etableringen af brugerrådet og fortæller, at de går forventningsfuldt til opgaven. 

       

      Turismeområdet

      Forventet mindreforbrug 2021

      På turismeområdet forventes et mindreforbrug på omkring 310.000 kr. Der er en lille usikkerhed i forhold til nogle korrektioner mellem konti. Mindreforbruget fremkommer primært som følge af udskudte aktiviteter (Corona). Korsør Turistråd har et mindreforbrug på 50.000 kr., der ønskes prioriteret til Pinsestævne 2022. Øvrige midler søges i forbindelse med overførselssagen til marts prioriteret til følgende aktiviteter: 75.000 kr. optakt til Pinsestævnet i Skælskør jf. sag. 167.000 kr. til at dække flerårig bevilling til Fodsporet jf. beslutning i Erhvervs- og Teknikudvalget 2/11 2020. Resterende midler ønskes tildelt pinsestævnet i Korsør, der kommer til at mangle finansiering.

      Pinsestævne 2022

      I 2022 er Korsør vært for Træskibssammenslutningens Pinsestævne. Der er bevilget 500.000 kr. fra eventpuljen til denne begivenhed. Planlægningen er i fuld gang, og skibene vil allerede den 5. februar modtage invitation til stævnet. Såfremt udvalget godkender bevilling på 75.000 kr. til optakt i Skælskør, vil bådene blive inviteret til Skælskør torsdag den 2. juni for derefter at anløbe Korsør fredag den 3. juni. Lørdag den 4. juni er der en middag med VIP-gæster, hvor det forventes at Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget også er repræsenteret. Nærmere information om udvalgets involvering følger til marts.

      Destination Sjælland

      Den 3. januar er der afholdt konstituerende generalforsamling i Destination Sjælland, der efter udtrædelse af Odsherred Kommune har skullet konstituere sig på ny. Der pågår desuden rekruttering af ny direktør til selskabet, som i følge planen skal tiltræde allerede 1. marts. 

      Indstilling

      Kultur og Fritid  indstiller,

      1. at  Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget orienteres.

      Sagens forløb

      03-02-2022 Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget
      At 1: Orienteringen taget til efterretning.

      25. Input til kommende møder (B)

      Beslutning

      At 1: Udvalget beslutter, at følgende er ønskede emner til kommende møder:

      1. Mulighed for forplejning i Spar Nord Arena
      2. Status på Kabeldepotet – bygningen samt kontraktforhold
      3. Status på Magasinbygningen til Overfartsmuseet
      4. Opfølgning på projektforslag til Korsør Fritidscenter v. sammenslutning af foreninger
      5. Status på projekt Mere haltid
      6. Afdækning af muligheder for at støtte op om madspild

      Kompetence

      Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget

      Beslutningstema

      Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget kan beslutte eventuelle input til emner eller dagsordenspunkter, som ønskes behandlet på kommende møder.

      Indstilling

      Kultur og Fritid  indstiller,

      1. at  Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget beslutter eventuelle input til emner eller dagsordenspunkter, som ønskes behandlet på kommende møder

      Sagens forløb

      03-02-2022 Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget

      At 1: Udvalget beslutter, at følgende er ønskede emner til kommende møder:

      1. Mulighed for forplejning i Spar Nord Arena
      2. Status på Kabeldepotet – bygningen samt kontraktforhold
      3. Status på Magasinbygningen til Overfartsmuseet
      4. Opfølgning på projektforslag til Korsør Fritidscenter v. sammenslutning af foreninger
      5. Status på projekt Mere haltid
      6. Afdækning af muligheder for at støtte op om madspild

      26. Presse (B)

      Beslutning

      At 1: Udvalget besluttede følgende pressemeddelelser:

      1. Samarbejde med Parasport Danmark. Nicki og Britta udtaler sig.
      2. Formandskabets budskaber vedr. tilgangen til budgetgenåbningen og betydningen for området, puljer, tilskud mv.

      Kompetence

      Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget

      Beslutningstema

      Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget skal beslutte udsendelse af eventuelle pressemeddelelser og øvrig kommunikation i forlængelse af udvalgsmødet.

      Indstilling

      Kultur og Fritid  indstiller,

      1. at  Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget beslutter udsendelse af eventuelle pressemeddelelser og øvrig kommunikation i forlængelse af udvalgsmødet

       

       

      Sagens forløb

      03-02-2022 Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget

      At 1: Udvalget besluttede følgende pressemeddelelser:

      1. Samarbejde med Parasport Danmark. Nicki og Britta udtaler sig.
      2. Formandskabets budskaber vedr. tilgangen til budgetgenåbningen og betydningen for området, puljer, tilskud mv.

      27. Godkendelse af referat (B)

      Beslutning

      At 1: Godkendt.

      Kompetence

      Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget

      Beslutningstema

      Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget skal godkende referatet.

      Indstilling

      Kultur og Fritid  indstiller,

      1. at  Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget godkender referatet

      Sagens forløb

      03-02-2022 Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget
      At 1: Godkendt.

      28. Orientering om status på budget 2022 samt behov for budgetanalyse (D)

      Beslutning

      At 1: Orienteringen taget til efterretning.

      At 2: Drøftet.

      Kompetence

      Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget

      Beslutningstema

      Udvalget orienteres omkring status på budget 2022 og de økonomiske udfordringer. På baggrund af orienteringen drøftes behov for budgetanalyser inden for udvalgets område.   

      Sagens indhold

      På baggrund af Økonomiudvalget og Byrådet behandling af sagen omkring ”Genåbning af budget 2022 og budget 2023-2026” samt orientering på Byrådets seminar d. 29. januar 2022 orienteres udvalget nærmere omkring udvalgets økonomiske situation.

      På baggrund af orienteringen skal udvalget drøfte den økonomiske situation og behov for uddybende budgetanalyser med henblik på at kunne understøtte en senere beslutning omkring fremskaffelse af bidrag til økonomisk genopretning og prioriteringsmuligheder. 

      Retligt grundlag

      Styrelseslovens § 37-40 omkring kommuners budgetlægning samt Økonomiudvalgets beslutning d. 24. januar 2022 omkring, at fagudvalgene skal orienteres omkring de økonomiske udfordringer på førstkommende fagudvalgsmøde. 

      Handlemuligheder

      Administrationen foreslår, at udvalget med udgangspunkt i forventninger til udvalgets regnskab 2021 og aktuelle forventninger til 2022 drøfter behov for en eller flere budgetanalyser til brug for det videre budgetarbejde.

      Vurdering

      Med afsæt i kommunens økonomiske udfordringer vil det være nødvendigt, at udvalget drøfter og tager stilling til behovet for budgetanalyser, som kan medvirke til at give udvalget bedst mulig indsigt i området og dermed bedst muligt beslutningsgrundlag.

      Økonomiske og personalemæssige konsekvenser

      Ingen bemærkninger.

      Tværgående konsekvenser

      Ingen bemærkningen.

      Indstilling

      Økonomi- og Digitaliseringschefen indstiller,

      1.1.  at  udvalget tager orientering om den økonomiske situation til efterretning

      1.2.  at  udvalget drøfter behov for budgetanalyser til det videre budgetarbejde

      Sagens forløb

      03-02-2022 Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget

      At 1: Orienteringen taget til efterretning.

      At 2: Drøftet.