Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget (2018-2021) – Referat – 10. august 2021



1. Godkendelse af dagsorden (B)

1.     Godkendelse af dagsorden (B)

Sagsnr.: 330-2020-160645             Dok.nr.: 330-2021-55707                                            Åbent

Kompetence: Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget

Beslutningstema

Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget skal godkende dagsordenen.

Indstilling

Miljø, Plan og Teknik chefen indstiller,

1.    at Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget godkender dagsordenen.

Beslutning i Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget den 10. august 2021:

Fraværende:  Pernille Ivalo Frandsen (V)

Godkendt.

2. DK 2020 Klimaplan - tids- og procesplan og foreløbigt budgetoverslag (B)

2.     DK 2020 Klimaplan - tids- og procesplan og foreløbigt budgetoverslag (B)

Sagsnr.: 330-2020-132092             Dok.nr.: 330-2021-235814                                          Åbent

Kompetence:

Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget

Beslutningstema

Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget skal godkende en revideret tids- og procesplan for DK2020 Klimaplanen.

Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget skal drøfte forslag til indsatsområder med tilhørende økonomi i 2022 og overslagsårene.

Sagens indhold

Byrådet besluttede den 5. oktober 2020 at deltage i DK2020 samarbejdet. I DK2020 projektet skal der udarbejdes en ambitiøs klimaplan, som skal sætte turbo på den grønne omstilling og klimatilpasning, i et tæt samarbejde og dialog med interessenterne.

DK2020 Klimaplanen er en konkretisering af bæredygtigheds strategiens klimaindsats.

Tids- og procesplan

Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget drøftede den 22. juni 2021 tids- og procesplan for udarbejdelse af klimaplanen. Efter mødet er afleveringsfristen for den politisk vedtagne klimaplan blevet rykket fra juni 2022 til oktober 2022. Administrationen har på baggrund af bemærkninger fra udvalget og den nye tidsfrist revideret tids- og procesplanen.

De væsentligste ændringer i forhold til den tidsplan, der blev præsenteret på udvalgsmødet d. 22. juni er:

·         Klimaplanen skal godkendes af byrådet i september 2022, for at kunne overholde den nye tidsfrist.

·         Prioritering af de enkelte indsatser flyttes til foråret 2022, når det nye byråd er nedsat.

·         Desuden giver forlængelsen mulighed for en bedre og mere smidig inddragelse af interessenter i efteråret 2021.

Den reviderede tids- og procesplan findes i Bilag 1.

Budgetforslag, indsatsområder og økonomi

Udvalget har på mødet den 22. juni 2021 bedt administrationen om, at udarbejde et budgetforslag til implementering af DK2020 klimaplanen for 2022 og overslagsårene. På mødet vil administrationen præsentere budgetforslaget og dets forudsætninger.

Budgetforslaget tager udgangspunkt i overordnede indsatsområder, og giver et forsigtig bud på økonomien for hvert indsatsområde, i alt 26,4 mio. kr. fordelt over 2022 og overslagsårene. Budgetforslaget indeholder 3 overordnede indsatsområder, hvor midlerne fordeler sig som følger:

·         Transport (19,3, mio. kr.)

·         Landbrug (5,0, mio. kr.)

·         Klimatilpasning (2,3, mio. kr.)

Klimaplanens økonomiske konsekvenser afhænger af ambitionsniveau, prioritering, og hvornår de enkelte indsatser igangsættes. Der lægges i tids-og procesplanen op til, at der politisk skal tages stilling til dette, når det nye byråd er nedsat. Som oplæg til prioritering af indsatserne, vil CO2 effekt og merværdi for de enkelte indsatser blive afdækket. Eksempler på merværdi kunne være sundhedsfremme, bosætning, erhvervsfremme, biodiversitet mm.

Retligt grundlag

Ingen bemærkninger.

Handlemuligheder

Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget kan vælge at:

A.    Godkende den reviderede tids- og procesplan

B.    Bede administrationen om en revideret tids- og procesplan

Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget kan drøfte de overordnede indsatsområder og økonomi til realisering af indsatserne i 2022 og overslagsårene.

Vurdering

Tids- og procesplan

Administrationen vurderer at den nye tids- og procesplan udnytter fristforlængelsen bedst muligt ved at give mulighed for interessentinddragelse forud for prioritering af indsatserne samt mulighed for at involvere det nye byråd i udarbejdelsen af klimaplanen.

Budgetforslag, indsatsområder og økonomi

Administrationen vurderer at det fremlagte budgetønske peger på de, på nuværende tidspunkt, kendte indsatser, som med yderligere finansiering vil kunne påbegyndes i 2022 og overslagsårene.

Forslaget tager udgangspunkt i en gennemgang af eksisterende indsatser i blandt andet Bæredygtighedsstrategien samt en screening af hvilke indsatser der vurderes at kunne igangsætte indenfor overslagsårene. Budgetforslaget skal ses i sammenhæng med eksisterende midler til bæredygtighedsstrategien og klimaarbejdet og andre budgetforslag, herunder budgetforslag om 5 mio. kr. til CO2 reduktion i egen drift.

Klima og bæredygtighedsområdet udviklinger sig, ny lovgivning og tilskudsordninger giver nye lokale behov og muligheder, og de grønne teknologier bliver bedre og nye kommer til. DK2020 klimaplanen skal derfor være en dynamisk plan, hvor der er plads til løbende at justere indsatser og handlinger. Administrationen vurderer, at der i løbet af udarbejdelsen af DK2020 klimaplanen kan blive identificeret yderligere indsatser, som vil kunne påbegyndes i overslagsårene.

Økonomiske og personalemæssige konsekvenser

På mødet vil administrationen præsentere budgetforslaget og dets forudsætninger.

I hele 1.000 kr.

Politikområde

2021

2022

2023

2024

Bevillingsønske

 

 

 

Drift

 

 

 

 

Anlæg

 

2.400

13.400

5.400

Afledt drift

 

 

 

 

 

Finansiering

 

 

 

 

 

Afsat rådighedsbeløb

 

 

 

 

 

Kassen

 

 

 

 

 

Tværgående konsekvenser

DK2020 Klimaplanen skal dække hele kommunens geografi og arbejder med alle sektorer indenfor reduktion af drivhusgasser og klimatilpasning. Planen vil berører flere fagudvalg.

Indstilling

Miljø, Plan og Teknik chefen indstiller,

1.    at Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget godkender den vedlagte tids- og procesplan.

2.    at Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget drøfter overordnede indsatsområder og økonomi til realisering af tiltag i 2022 og overslagsårene.

Bilag

330-2021-242334

Bilag 1 - DK2020, tids- og procesplan

Beslutning i Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget den 10. august 2021:

Fraværende:  Pernille Ivalo Frandsen (V)

Ad. 1 Godkendt.

Ad. 2 Drøftet.

Klimaplanen tages op i Samarbejdsudvalget (for kommune og virksomheder).

3. Forslag til Lokalplan 1247, Etageboliger og friplejehjem ved Kvægtorvsvej, Slagelse samt Kommuneplantillæg nr. 64 til Kommuneplan 2017 og tilhørende miljøscreening (B)

3.     Forslag til Lokalplan 1247, Etageboliger og friplejehjem ved Kvægtorvsvej, Slagelse samt Kommuneplantillæg nr. 64 til Kommuneplan 2017 og tilhørende miljøscreening (B)

Sagsnr.: 330-2020-144844             Dok.nr.: 330-2021-230735                                          Åbent

Kompetence:

Byrådet

Beslutningstema

Byrådet kan på baggrund af indstilling fra Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget og Økonomiudvalget beslutte, om Forslag til Lokalplan 1247, Blandet byområde ved Kvægtorvsvej, Slagelse samt Forslag til tillæg nr. 64 til Kommuneplan 2017 og miljøscreening, skal vedtages og fremlægges i 8 ugers offentlig høring.

Sagens indhold

Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget besluttede på mødet den 2. november 2020 under punkt 4 at igangsætte lokalplanlægningen af en etageboligbebyggelse samt friplejehjem som en del af Kvægtorvskvarteret i Slagelse.

Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget besluttede på mødet den 1. marts under punkt 2 at vedtage en helhedsplan for Kvægtorvskvarteret i Slagelse. Helhedsplanen har til formål at skabe overblik over den igangværende udvikling og samtidig formulere relevante rammer for fremtidige indsatser i området. Lokalplanforslaget er udarbejdet i overensstemmelse med helhedsplanen.

Lokalplanområdet er i dag omfattet af Lokalplan 1145, Slagelse Bypark, som udlægger området til blandet byformål. Lokalplan 1145 er en rammelokalplan, som udstikker nogle generelle bebyggelsesregulerende rammer og visioner. Den overordnede tanke er, at oplevelsen af området er som at bo i et grønt område, præget af grønne landskabsforløb og store træer. Lokalplanområdet er ikke detailplanlagt i Lokalplan 1145, hvorfor der er tilvejebragt en supplerende lokalplan.

Forslag til Lokalplan 1247 giver mulighed for 16.000 m² bebyggelse, hvilket svarer til ca. 129 etageboliger samt 60 friplejeboliger. Bebyggelsen er bygget op omkring en bygade, som skal fungere som hovedstrøg for bløde trafikanter i området og give mulighed for ophold.

Bebyggelsen skal udformes med et varieret og levende formsprog, hvor bygningskroppene forskydes, og der arbejdes med varierende bygningshøjder. Facader skal fremstå i teglsten. Den tilladte etagehøjde varierer fra 3-8 etager for området som helhed.

I den sydlige del af lokalplanområdet etableres et friplejehjem med 60 plejeboliger. Friplejehjemmet disponeres i 4 etager med fælles faciliteter i stueetagen og plejeboliger på de øvre etager. Friplejehjemmets stueetage planlægges desuden med mulighed for etablering af liberalt erhverv eller en café for at skabe liv og aktivitet langs den planlagte bygade.

Opholdsarealer er primært planlagt i gårdarealerne mellem husene. De enkelte lejligheder kan desuden få et privat opholdsareal tilknyttet i form af altaner, tagterrasser eller havestykker i stueetagen.

Lokalplanområdet vejbetjenes fra Kvægtorvsvej. Biler holdes primært til den planlagte bygade. Gårdrummene holdes derfor fri af biltrafik og sikres en mere grøn karakter.

De planlagte ca. 160 boliger udløser et parkeringsbehov på ca. 220 p-pladser. Bygherre ønsker at gøre brug af Slagelse Kommunes parkeringsfond til etablering af ca. 83 p-pladser uden for lokalplanområdet.

Den eksisterende rammelokalplan 1145 giver en byggeret på 16.000 m2 inden for lokalplanområdet. Dette er ikke i overensstemmelse med kommuneplanrammen som fastlægger en bebyggelsesprocent på 110.

For at skabe overensstemmelse mellem gældende lokalplan og kommuneplan er der udarbejdet et forslag til et tillæg til Kommuneplan 2017, der hæver bebyggelsesprocenten fra 110 til 120. Byggeretten fastholdes på 16.000 m2 i Forslag til Lokalplan 1247.

Der har i forbindelse med udarbejdelsen af kommuneplantillægget været afholdt en lovpligtig foroffentlighedsfase i perioden fra den 8. juli 2021 til den 22. juli 2021. Kommunen modtog ingen høringssvar.

Administrationen har foretaget en miljøvurderingsscreening, hvori det samlet vurderes, at miljøpåvirkningen fra planforslaget ikke vil være væsentlig.

Retligt grundlag

Lokalplaner tilvejebringes efter planlovens kapitel 5.

Kommuneplantillæg tilvejebringes efter planlovens § 23c.

Handlemuligheder

A.    Byrådet kan på baggrund af indstilling fra Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget og Økonomiudvalget vælge at vedtage Forslag til Lokalplan 1247 med tilhørende Kommuneplantillæg nr. 46 til Slagelse Kommuneplan 2017 og dermed sende det i 8 ugers offentlig høring. Derved opfyldes Planlovens formål om at skabe debat omkring planforslaget, hvilket er en forudsætning for at kunne vedtage planen endeligt.

B.    Byrådet kan på baggrund af indstilling fra Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget og Økonomiudvalget vælge at forkaste planforslaget. I dette tilfælde vil konsekvensen være, at der ikke bliver etableret et nyt plangrundlag. Dette vil betyde, at den planlagte bebyggelse med etageboliger og friplejehjem ikke kan realiseres, og at der skal udarbejdes et nyt lokalplanforslag.

C.    Byrådet kan på baggrund af indstilling fra Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget og Økonomiudvalget vælge at foretage mindre justeringer af planforslaget inden vedtagelsen om at fremlægge planforslaget i 8 ugers offentlig høring.

Vurdering

Administrationen vurderer, at den planlagte bebyggelse vil bidrage positivt til udviklingen af Kvægtorvskvarteret. Med planen skabes rammerne for en varieret bebyggelse, der øger udbuddet af boliger i det centrale Slagelse med lejligheder i forskellige størrelser, der både kan tiltrække studerende, enlige, familier og ældre, som ønsker at bo centralt og stationsnært.

Lokalplanforslaget bygger videre på principperne i Lokalplan 1145, der kombinerer urbane kvaliteter og en grøn parkstruktur. Området bliver tæt bebygget, men samtidigt kendetegnet af åbne friarealer, pladser, grønne stier, vand og mødesteder, hvilket giver gode muligheder for ophold og rekreative faciliteter.

Med lokalplanen stilles der krav om etablering af ca. 220 p-pladser, hvis byggeretten på 16.000 m2 skal udnyttes. Der er mulighed for, at en del af disse p-pladser kan etableres uden for lokalplanområdet gennem kommunens parkeringsfond efter aftale med Slagelse Kommune. Alternativt skal parkeringspladserne tilvejebringes inden for lokalplanområdet, f.eks. ved etablering af parkeringskælder.

Administrationen anbefaler, at forslag til lokalplan 1247 samt forslag til kommuneplantillæg nr. 64 vedtages og sendes i 8 ugers offentlig høring.

Økonomiske og personalemæssige konsekvenser

Byrådet besluttede på mødet den 21. juni 2021 punkt 14 at udvide kommunens parkeringsfond med et område omkring Kvægtorvsvej. Området skal etableres som offentlig parkeringsplads, hvor der kan gives mulighed for, at omkringliggende boligområder kan tilkøbe parkering, der ikke kan skaffes på egen grund.

Omkostningerne til etablering af parkeringspladser inden for parkeringsfondsområdet deles af bygherre og kommune, hvor hver part betaler halvdelen af omkostningerne pr. parkeringsbås. Administrationens erfaringer viser, at den samlede anlægsudgift for én parkeringsbås på terræn vil være ca. 40.000 kr.

Bygherre påtænker at etablere ca. 137 p-pladser inden for lokalplanområdet. Hvis de resterende 83 p-pladser skal etableres inden for parkeringsfondsområdet, vil dette udløse en kommunal medfinansiering på ca. 1.660.000 kr.

Tværgående konsekvenser

Ingen bemærkninger.

Indstilling

Miljø, Plan og Teknik chefen indstiller, at Byrådet på baggrund af indstilling fra Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget og Økonomiudvalget indstiller,

1.    at Forslag til Lokalplan 1247, Blandet byområde ved Kvægtorvsvej, Slagelse med tilhørende Kommuneplantillæg nr. 64 vedtages til fremlæggelse i 8 ugers offentlig høring,

2.    at borgermøde afholdes på Slagelse Bibliotek d. 14. eller 16. september 2021 i tidsrummet mellem 18.30 og 20.00.

Bilag

330-2021-250368

Bilag 1 - Forslag til Lokalplan 1247, Etageboliger og friplejehjem ved Kvægtorvsvej, Slagelse

Beslutning i Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget den 10. august 2021:

Fraværende:  Pernille Ivalo Frandsen (V)

Ad 1; Anbefales.

Spørgsmålet om p-hus tages op efterfølgende.

Ad 2: Det anbefales, at der afholdes borgermøde d. 16. sept. Kl. 18.30 (kombineret online /fysisk møde).

4. Forslag til Lokalplan 1250, udbygning på Herrestræde 11 i Slagelse og Tillæg nr. 56 til Slagelse Kommuneplan 2017 (B)

4.     Forslag til Lokalplan 1250, udbygning på Herrestræde 11 i Slagelse og Tillæg nr. 56 til Slagelse Kommuneplan 2017 (B)

Sagsnr.: 330-2021-4590                 Dok.nr.: 330-2021-230383                                          Åbent

Kompetence:

Byrådet

Beslutningstema

Byrådet kan på baggrund af indstilling fra Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget og Økonomiudvalget beslutte, om Forslag til Lokalplan 1250, Udvidelse af VUC & HF Klar på Herrestræde 11 i Slagelse og tilhørende Tillæg nr. 56 til Slagelse Kommuneplan 2017 samt miljøvurderingsscreening, skal vedtages og fremlægges i 8 ugers offentlig høring.

Sagens indhold

Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget besluttede på sit møde den 1. februar 2021 under pkt. 3, at igangsætte planlægning for en udbygning af VUC & HF Klar, beliggende Herrestræde 11 i Slagelse Midtby.

Skolens udbygning består i en modernisering af eksisterende rammer, herunder bl.a. en ny kantine/multisal og 6 nye undervisningslokaler. Byggeriet omfatter ca. 1550 m2 og tænkes opført i op til 3 etager.

Behovet for en udvidelse er opstået fordi den pavillon hvor undervisningslokalerne er placeret er væsentligt nedslidt. Desuden foregår den eksisterende elevkantine i skolens kælder. Projektet for de nye faciliteter har taget højde for, at Slagelse Teater vil kunne benytte sig af faciliteterne.

Udbygningen placeres på en del af det areal der er anvendt til parkering. Derfor er der i projektet indeholdt en omlægning af den eksisterende parkering samt omlægning af den eksisterende private fællesvej der løber fra Oehlenschlægersgade og ind i lokalplanområdet. Begge forhold tinglyses samtidig med, at lokalplanforslaget sikrer, at der som minimum skal anlægges mindst 107 parkeringspladser, svarende til det antal der i dag. Det betyder, at kommunens parkeringsnorm ikke følges i det konkrete tilfælde fordi der kun er tale om en fysisk bygningsudvidelse, hvor der ikke sker udvidelse af skoleinstitutionen, herunder en tilgang af flere elever eller undervisere.

Forslag til lokalplanen ledsages af et kommuneplantillæg, der fastholder begge matrikler i en offentlig ramme og sikre, at der indenfor lokalplanområdet kan bygges i op til 3 etager med en bebyggelsesprocent på 100.

Der er gennemført en forhøring. Kommunen har modtaget 6 høringssvar fra omkringboende, der omhandler byggefelt, ind- og udvendige funktioner i projektet, trafik og parkeringspladser, inlinerbane samt gener i byggeperioden. Bemærkningerne er indarbejdet i det omfang det giver mening og det er muligt. Bl.a. er lokalplanafgrænsningen mod vest udvidet en smule, således det sikres, at der kan etableres flere parkeringspladser på sigt. Høringssvarene er lagt i bilag ved sagsfremstillingen.

Endeligt er der gennemført en miljøscreening af planforslagene, hvor det konkluderes, at lokalplanlægningen ikke udløser en miljøvurdering.

Retligt grundlag

Lokalplaner tilvejebringes efter planlovens kapitel 5.

Handlemuligheder

A.    Byrådet kan vælge at vedtage Forslag til Lokalplan 1250 samt Tillæg nr. 56 og dermed sende forslagene i 8 ugers offentlig høring. Derved opfyldes planlovens krav samt formål om at skabe debat omkring planforslagene, hvilket er en forudsætning for at kunne vedtage lokalplanen endeligt.

B.    Byrådet kan vælge at forkaste planforslagene. I dette tilfælde vil konsekvensen være, at der ikke bliver etableret et nyt plangrundlag. Dette vil betyde, at projektet ikke vil kunne gennemføres.

C.    Byrådet har også mulighed for at vedtage justeringer af lokalplanforslaget inden vedtagelsen om at fremlægge planforslaget i 8 ugers offentlig høring.

Vurdering

Lokalplanen har til formål at muliggøre en modernisering af skolen. Projektet er udarbejdet i en form, der sikrer at teatret også vil kunne drage fordel af udvidelsen.

Administrationens vurdering er, at det samlede projekt vil bidrage til et løft af lokalplanområdet. Endvidere er det udarbejdet således, at de omkringboende ikke for flere gener end de eventuelt måtte opleve i dag. Desuden opføres de 3 etager længst væk fra lokalplanområdets afgræsning, ved at centrerer sig omkring VUC’s hovedindgang Slagelse Teaters nordlige facade.

Økonomiske og personalemæssige konsekvenser

Ingen bemærkninger.

Tværgående konsekvenser

Ingen bemærkninger.

Indstilling

Miljø, Plan og Teknik chefen indstiller, at Byrådet på baggrund af indstilling fra Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget og Økonomiudvalget beslutter ,

1.    at forslag til lokalplan 1250, Udbygning af VUC & HF Klar, samt tillæg nr. 56 til Slagelse Kommuneplan 2017 vedtages til fremlæggelse i 8 ugers offentlig høring,

2.    at afgørelsen om ikke at miljøvurdere planforslaget vedtages,

3.    at borgermøde afholdes fysisk og digitalt den 29. eller 30. september 2021 i tidsrummet mellem 18.30 og 20.00.

Bilag

330-2021-239798

Bilag 1 - Lokalplan 1250 og KP 56

330-2021-240217

Bilag 2 - Hvidbog og bemærkninger

Beslutning i Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget den 10. august 2021:

Fraværende:  Pernille Ivalo Frandsen (V)

Ad 1 og 2; Anbefales.

Ad 3; Det anbefales, at der afholdes borgermøde d. 30 sept. Kl. 18.30 (kombineret online /fysisk møde).

5. Endelig vedtagelse af Lokalplan 1218, Boligbebyggelse på Møllevej 3 og 5, Slagelse samt kommuneplantillæg nr. 31 til Kommuneplan 2017 (B)

5.     Endelig vedtagelse af Lokalplan 1218, Boligbebyggelse på Møllevej 3 og 5, Slagelse samt kommuneplantillæg nr. 31 til Kommuneplan 2017 (B)

Sagsnr.: 330-2019-12211               Dok.nr.: 330-2021-233290                                          Åbent

Kompetence:

Byrådet

Beslutningstema

Byrådet skal tage stilling til om Lokalplan 1218, Boligbebyggelse på Møllevej 3 og 5, Slagelse samt tilhørende kommuneplantillæg nr. 31 til Kommuneplan 2017 skal vedtages endeligt.

Sagens indhold

Byrådet besluttede den 26. april 2021 at sende forslag til lokalplan og kommuneplantillæg i offentlig høring i perioden fra den 30. april til den 25. juni 2021.

Lokalplan nr. 1218 giver mulighed for, at der kan opføres op til ca. 16 boliger i en etagebebyggelse på op til 3½ etage. Bebyggelsen kan desuden opføres med kælder. Bygningshøjden må ikke overstige 15 m. Facader skal fremstå som blank mur i tegl eller som pudset facade. Bygningens tag skal udføres som sadel- eller mansardtag med en hældning mellem 30-45 grader og udføres med teglsten. Bebyggelsen kan opføres med udvendig svalegang, trappeopgange og elevatortårn på bygningens bagside set i forhold til Møllevej. 

Lokalplanen omfatter desuden en eksisterende etageejendom på Møllevej 3. Lokalplanen medfører, at udsmykningen af facaden på Møllevej 3 skal bevares.

Til bebyggelsen skal der udlægges areal til min. 1,2 parkeringsplads per ny bolig. Af disse skal min. 0,8 parkeringspladser per ny bolig indledningsvis etableres. Derudover skal der anlægges yderligere 3 parkeringspladser til brug for beboere på Møllevej 3 i henhold til en tinglyst servitut. De resterende 0,4 p-plads per bolig kan anvendes som grønt opholdsareal. På bygningens bagside etableres, udover parkering og arealer til affaldshåndtering, et grønt opholdsareal til brug for beboerne fra både Møllevej 3 og 5.

Lokalplanen ledsages af et kommuneplantillæg, der udvider det tilstødende rammeområde 1.1B6, så det omfatter lokalplanområdet. Rammeområde 1.1B6 giver mulighed for en bebyggelsesprocent på 110 og 3½ etage.

Slagelse Kommune har i den offentlig høring modtaget 2 høringssvar. De fremkomne høringssvar handler primært om:

·         Parkeringsforhold på Møllevej og Hellig Andersvej

·         Udfordringer med affald og storskrald

·         Bebyggelsens mulige etageantal og antal boliger

·         Forhold vedrørende en eksisterende kældernedgang ved Møllevej 3

Høringssvarene fra den offentlige høring og Slagelse Kommunes kommentarer kan ses i hvidbogen som er vedlagt som bilag. De fremkomne høringssvar har ikke givet anledning til ændringer af lokalplanen eller kommuneplantillægget.

Retligt grundlag

Lokalplaner tilvejebringes efter planlovens kapitel 5.

Kommuneplantillæg tilvejebringes efter planlovens § 23c.

Handlemuligheder

A.    Byrådet kan vælge at vedtage Lokalplan 1218 og kommuneplantillæg nr. 31 endeligt. Derved skabes plangrundlaget for etableringen af en ny boligbebyggelse i 3,5 etage på Møllevej.

B.    Byrådet kan vælge ikke at vedtage Lokalplan 1218 og kommuneplantillæg nr. 31 endeligt. Dette vil medføre at der ikke kan opføres en boligbebyggelse i 3,5 etage.

Vurdering

Administrationen anbefaler at lokalplanen vedtages endeligt. Lokalplanen skaber mulighed for fortætning på en central placering i Slagelse. Nye boliger indenfor lokalplanområdet vil få god forbindelse til Slagelse Station, Campusområdet og bymidten. Der vil således kunne opføres attraktive centralt beliggende boliger på en relativt rolig beliggenhed.   

Lokalplanområdet indeholder i dag en etageejendom i 3½ etage, der planlægges bevaret. Derudover er der etagebygninger i henholdsvis 3 og 3½ etage som umiddelbare naboer til lokalplanområdet. Det vurderes, at en bygning i 3½ etage udført i henhold til lokalplanens bestemmelser kan indpasses hensigtsmæssigt indenfor lokalplanområdet.  

Forslaget til lokalplan 1218 fastsætter krav til antal parkeringspladser i henhold til parkeringsnormen for etageboliger i Slagelse By. Hermed vurderes det, at der sikres en god balance mellem antallet af parkeringspladser og muligheden for et attraktivt og brugbart grønt opholdsareal til bebyggelsen.

Økonomiske og personalemæssige konsekvenser

Ingen bemærkninger.

Tværgående konsekvenser

Ingen bemærkninger.

Indstilling

Miljø, Plan og Teknik chefen indstiller, at Byrådet på baggrund af indstilling fra Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget og Økonomiudvalget beslutter,

1.    at Lokalplan 1218, Boligbebyggelse på Møllevej 3 og 5, Slagelse med tilhørende kommuneplantillæg nr. 31 vedtages endeligt.

Bilag

330-2021-244438

Bilag 1 - Lokalplan 1218, Boligbebyggelse på Møllevej 3 og 5, Slagelse og kommuneplantillæg nr. 31

330-2021-233771

Bilag 2 - Hvidbog_Lokalplan 1218, Boligbebyggelse på Møllevej 3 og 5, Slagelse og kommuneplantillæg nr. 31

Beslutning i Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget den 10. august 2021:

Fraværende:  Pernille Ivalo Frandsen (V)

Anbefales.

6. Nyt multispringcenter mv., beslutning om placering (B)

6.     Nyt multispringcenter mv., beslutning om placering (B)

Sagsnr.: 330-2021-53736               Dok.nr.: 330-2021-233728                                          Åbent

Kompetence:

Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget

 

 

Beslutningstema

Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget kan beslutte, at indstille til Kultur- og Fritidsudvalget (sag nr. 330-2021-19710), at et eventuelt kommende multispringcenter og andre faciliteter i den forbindelse placeres ved Byskovvej i Slagelse Østby. Det er Byrådet, der træffer endelig beslutning om projektet som helhed.

Sagens indhold

I budgetaftalens pkt. 35 fremgår det, at der bl.a. skal afsøges muligheder for en springhal, og bevillingen afsætter 12 mio. kr. i 2022 til igangsætning af dette. Samtidig udtrykker andre idrætsforeninger behov for bedre faciliteter, herunder en ny B-hal til bl.a. håndbold.

Kultur- og Fritidsudvalget besluttede den 6. april 2021, at der skal ’arbejdes videre med projektet i forvaltningen, så alle muligheder for placering mv. afsøges, og udestående udfordringer, herunder økonomien, beskrives’. Udvalget forventes at skulle behandle sagen igen ultimo august. Forinden har Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget mulighed for at bidrage til den samlede afklaring med sin indstilling om placeringen – ud fra en plan- og udviklingsfaglig synsvinkel.

Hidtil har det primært været en placering ved Spar Nord Arena (Antvorskovhallen), der har været omtalt. Det igangværende arbejde med udvidelse af Slagelse Svømmehal samt dialog med de relevante parter i projektet (Slagelse Gymnastikforening, Slagelse Håndboldklub, Slagelse Svømmehal og Antvorskov Skole) har dog medført nye synspunkter om placeringen. Reelt må området, ikke mindst med svømmehal-udvidelsen, betragtes som fuldt udbygget. Det vurderes at være særdeles vanskeligt at imødekomme arealkravene til yderligere hal-byggerier samt en eventuel fremtidig udvidelse af skolen og samtidig honorere de medfølgende, øgede parkeringskrav. Og selv hvis det kan lade sig gøre, f.eks. ved at bygge et større parkeringshus, vil det omkringliggende vejnet blive overbelastet, og der er risiko for at forringe trafiksikkerheden for skolebørnene. 

Administrationen foreslår i stedet, at et nyt multispringcenter placeres i Slagelse Østby, på det kommunalt ejede areal mellem Byskovvej og støjvolden langs motorvejen. Her vil der være plads til både den nuværende, delvist beskyttede natur, et nyt halbyggeri og hensigtsmæssige parkerings- og trafikforhold. Det er muligt at reservere areal til fremtidige udvidelser af både halbyggeri og parkeringsanlæg. Afgørende er det, at områdets landskabelige kvaliteter kan kobles sammen med nye, offentlige funktioner. Naturen skal beskyttes – men med det rette fokus, kan den samtidig benyttes: Der foreslås udlagt stisystemer, der kobler området sammen – og samtidig forbinder det til bl.a. skoven mod syd og stadionområdet mod vest. Mellem stierne kan de lysåbne græsarealer finde ny anvendelse til ’naturmotion’. Yderligere argumenter og beskrivelser ses i afsnittet ’Vurdering’ herunder samt i vedhæftede bilag 1.

Administrationen har i løbet af processen forholdt sig til alternative placeringsmuligheder men vurderer ikke, at der er andre områder i Slagelse, der er tilsvarende egnede – og slet ikke hvis man skal fremtidssikre udviklingen.

Hvis Byrådet – efter behandling i Kultur- og Fritidsudvalget med anbefaling fra Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget – senere træffer beslutning om at fremme projektet i det foreslåede område, vil der ske en yderligere kvalificering af projektet, herunder at skabe det fornødne, formelle plangrundlag (lokalplan og kommuneplantillæg) og sikre det optimale samspil med naturmiljøet. Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget vil i så fald blive bedt om at tage mere konkret stilling til projektets nærmere placering og udformning.

Retligt grundlag

Kommunalfuldmagten giver Byrådet mulighed for at arbejde for en overordnet udvikling af kommunen.

Handlemuligheder

A.    Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget kan beslutte at anbefale den foreslåede placering til Kultur- og Fritidsudvalget, der sender sagen videre til endelig beslutning i Byrådet. I så fald fortsættes behandlingen af sagen som nævnt i Kultur- og Fritidsudvalget med henblik på endelig beslutning i Byrådet. Hvis sagen som helhed besluttes realiseret, igangsættes det egentlige planlægningsarbejde – dels med en helhedsplan for området, og efterfølgende med det formelle plangrundlag.

B.    Alternativt kan Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget beslutte ikke at anbefale placeringen, hvilket så vil indgå som bemærkning før en senere, endelig beslutning i Byrådet.

Vurdering

Administrationen foreslår, at Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget anbefaler den foreslåede placering ved Byskovvej, til videre behandling i Kultur- og Fritidsudvalget. Administrationen har følgende argumentation:

·         Arealet er tilstrækkeligt stort til at kunne honorere de nuværende og fremtidige krav til halbyggeri i Slagelse – og samtidig rummer det mulighed for senere udvidelser til andre sportsfaciliteter i området.

·         Projektet kan være med til at sikre, at naturen i området beskyttes men samtidig benyttes i et samspil, hvor natur og bevægelse understøtter hinanden i fælles, rekreative oplevelser:

·         Ud over selve halbyggeriet er der god mulighed for også at etablere udendørs idrætsfaciliteter i området og dermed opnå synergi mellem de forskellige aktiviteter – der tales allerede om et trailcenter, der kan etableres gå- og løberuter der kobles på stinettet til skoven, og der kan etableres anlæg til andre aktiviteter, der kan foregå i naturen, f.eks. parkour, OCR-track, disc-golf, krolf og meget andet.

·         Arealet kan rumme et tilstrækkeligt stort antal parkeringspladser, og der kan skabes gode muligheder for afvikling via en større ringvejsforbindelse med nem adgang til det overordnede vejnet, herunder motorvejen og hovedvejnettet.

·         Arealets beliggenhed vurderes at være mindre følsomt for større halbyggerier ift. genevirkninger for naboer og i forhold til indpasning af bygningsvolumener og arkitektur ift. omgivelserne.

·         Området er allerede betjent med kollektiv trafik.

·         Østbyen er reelt det område i Slagelse, der er dårligst betjent ift. idrætsfaciliteter, og et samlet anlæg her vil bidrage til at styrke bydelen som helhed ift. foreningsliv mv.

·         Arealet er kommunalt ejet, og et projekt kan igangsættes straks.

Området er i både den aktuelle og den kommende kommuneplan udlagt til boligområde. Tidligere forsøg på at etablere boliger i naboområdet (Jordbærvej) har vist sig vanskelige på grund af nærheden til motorvejen. Det må konkluderes, at der er gode og tilstrækkelige boligudviklingsmuligheder i områderne mod nord (Tidselbjerget, Bakkevejkvarteret og Skovbrynet), og at området ved Byskovvej derfor reelt kan konverteres, helt eller delvist, til anden anvendelse.

Økonomiske og personalemæssige konsekvenser

Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalgets indstilling har ikke i sig selv en økonomisk konsekvens. Først hvis Byrådet vedtager, at projektet skal fremmes, medfører det anlægsinvesteringer. Hvis der ønskes udarbejdet en konsulentrapport eller eksternt udført helhedsplan, vil der være tale om mindre udgifter hertil i indeværende år. I så fald skal der senere tages stilling til behovet for finansiering heraf.

Tværgående konsekvenser

Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalgets indstilling sendes videre til behandling af sagen i Kultur- og Fritidsudvalget.

Indstilling

Miljø, Plan og Teknik chefen indstiller,

1.    at Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget beslutter at anbefale placering ved Byskovvej, til den videre behandling af sagen i Kultur- og Fritidsudvalget.

Bilag

330-2021-248864

Bilag 1 - Multispringcenter, placering - notat

Beslutning i Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget den 10. august 2021:

Fraværende:  Pernille Ivalo Frandsen (V)

Udvalget er enige om, at oversende spørgsmålet om anvendelse af område til kommuneplansprocessen. Udvalget er enige i, at det vil være hensigtsmæssig at anvende det foreslåede område til offentlige formål, da der er for megen støj til at der kan bygges boliger.

Udvalget bemærker i øvrigt, at det vil være hensigtsmæssigt at placere en fremtidig springhal i tilknytning til andre eller kommende idrætsaktiviteter, således at der kan opstår en synergieffekt ved at placere mange forskellige idrætsfaciliteter i samme område. Den foreslåede placering er måske ikke den mest hensigtsmæssige, da der på lang sigt skal anvendes endnu mere plads end hvad der er på det foreslåede område.

Supplerende kan Steen Olsen (UFP) ikke anbefale den af KFU foreslået placering, og ser gerne alternativer undersøgt bla. i et samarbejde med Gerlev Idrætshøjskole.

Anne Bjergvang (A) tilsluttede sig indstillingen og løftede herefter sagen til byrådet.

7. Høringssvar til Forslag til Danmarks første havplan - bekendtgørelse om Danmarks havplan (B)

7.     Høringssvar til Forslag til Danmarks første havplan - bekendtgørelse om Danmarks havplan (B)

Sagsnr.: 330-2021-31135               Dok.nr.: 330-2021-225018                                          Åbent

Kompetence:

Byrådet

Beslutningstema

Byrådet skal beslutte at fremsende et høringssvar til Forslag til Danmarks første havplan – bekendtgørelse om Danmarks havplan.

Sagens indhold

Erhvervsministeriet ved Søfartsstyrelsen har fremsendt Forslag til Danmarks første havplan – bekendtgørelse om Danmarks havplan i høring i 6 måneder med frist for høringssvar den 30. september 2021.

Danmarks havplan er en digital bekendtgørelse som findes på https://havplan.dk/da/page/info og dækker hele Danmarks havareal på ca. 105.000 km2. Bekendtgørelsen består af arealudlæg med tilhørende forskrifter, som er anført på det digitale havplanskort. Derudover ledsages bekendtgørelsen af en redegørelse, der beskriver baggrunden for havplanen.

I dag anvendes havet bl.a. til fiskeri, søtransport, energiindvinding og naturbeskyttelse samt rekreative aktiviteter tæt ved kysten. Med havplanen indføres for første gang i Danmark en helhedsorienteret planlægning for det samlede danske havareal. Danmark går således fra en tilgang, hvor havet er blevet anvendt ud fra et først-til-mølle princip til en langsigtet, tværsektoriel helhedsplanlægning for udvikling på havet, der gælder i de kommende 10 år.

Havområder der støder op til Slagelse Kommune udgøres af Storebælt, Musholm Bugt, Agersø Sund Skælskør Fjord, Skælskør Nor og Smålandsfarvandet.

I Storebælt og Agersø Sund udlægger havplanen zoner til sejladskorridorer. Udpegning af sejladskorridorer sikrer, at der ikke lægges hindringer i vejen for den frie sejlads eller at denne væsentligt vanskeliggøres.

De helt nære kystvande ved Musholm Bugt, langs sommerhusområderne og ned til Svenstrup/Halsskov Overdrev samt ved Korsør og Korsør Nor og enkelte mindre områder ud for Kobæk Strand og ved Stigsnæs, udlægges til generel anvendelseszone. Inden for denne zone er der mulighed for bl.a. fiskeri, sejlads samt aktiviteter og anlæg, der ikke planlægges for med havplanen, herunder f.eks. havneudvidelser, kystbeskyttelsesanlæg, turisme og rekreativ anvendelse.

I Storebælt, fra Halsskov Overdrev og ned langs kysten ved Kobæk, Skælskør Fjord og Skælskør Nor og videre ind i Agersø Sund, frem til Stigsnæs samt efter Stigsnæs og ind i Smålandsfarvandet, udlægger havplanen en zone som Natur- og miljøbeskyttelsesområder. Angivelsen af natur- og miljøbeskyttelsesområderne er afgrænset ind imod havplanens kystlinje.

De nærmere regler for områderne inden for udpegningen af Natur- og miljøbeskyttelsesområder fremgår af natur- og miljøbeskyttelseslovgivningen og beskyttelsen af områderne følger afgrænsningen heri. Formålet med angivelsen af natur- og miljøbeskyttelsesområder er at sikre, at havplanen afspejler de områder, som er udpeget som havstrategiområder, Natura 2000-områder (habitatområder og fuglebeskyttelsesområder), Ramsarområder, natur- og vildtreservater eller områder, som er fredede, for at sikre beskyttelse af havets natur og miljø.

Enkelte steder er der udpeget udviklingszoner til råstofindvinding i hhv. Storebælt/Musholm Bugt, Vest for Agersø og syd for Omø. Syd for Omø er desuden udpeget en udviklingszone til vedvarende energi (Omø syd havmøllepark) med tilhørende kabelkorridor ind til Stigsnæs. Vest for Korsør er der udpeget en udviklingszone til opdræt af muslinger og østers i vandsøjlen.

Retligt grundlag

Lov om maritim fysisk planlægning (havplanloven).

Handlemuligheder

Byrådet har mulighed for at sende et høringssvar til Danmarks havplan.

Vurdering

Det er administrationens vurdering, at der med Danmarks første havplan skabes en helhedsorienteret fysisk planlægning for det danske havareal, som skaber synlighed omkring de kommende 10 års udvikling på søterritoriet.

I forhold til Slagelse Kommunes interesser, vurderer administrationen ikke at havplanen påfører yderligere restriktioner for kystnære aktiviteter inden for turisme, rekreative aktiviteter, friluftsliv og landindvinding, herunder havneudvidelser og kystbeskyttelsesanlæg.

Store dele af Storebælt, Agersø Sund og Smålandsfarvandet samt Skælskør Fjord og Skælskør Nor er udpeget som internationalt naturbeskyttelsesområde og er som sådan reguleret af natur- og miljøbeskyttelseslovgivningen, hvilket havplanen også giver udtryk for.

Det er administrationens vurdering, at der, fra Slagelse Kommunes side, ikke er behov for at fremsende egentlige bemærkninger til Forslag til Danmarks første havplan – bekendtgørelse om Danmarks havplan. Dog vurderer administrationen, at det i høringssvaret til Forslag til Danmarks første havplan bør fremføres, at Slagelse Kommune konstaterer, at miljøforhold generelt ikke er beskrevet set i relation til formålet om at udnytte havressourcer på et bæredygtigt grundlag samt at havplanen skal planlægge for anvendelser og aktiviteter der bl.a. sigter på bevarelse, beskyttelse og forbedring af miljøet.

Økonomiske og personalemæssige konsekvenser

Ingen bemærkninger.

Tværgående konsekvenser

Ingen bemærkninger.

Indstilling

Miljø, Plan og Teknik chefen indstiller, at Byrådet på baggrund af indstilling fra Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget og Økonomiudvalget beslutter,

1.    at det som høringssvar til Forslag til Danmarks første havplan – bekendtgørelse om Danmarks havplan meddeles Søfartsstyrelsen, at Slagelse Kommune ikke har egentlige bemærkninger til havplanen men konstaterer, som fremført under vurderingen, at miljøforhold generelt ikke er beskrevet.

Beslutning i Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget den 10. august 2021:

Fraværende:  Pernille Ivalo Frandsen (V)

Anbefales.

Udvalget konstaterer, at miljøforhold generelt ikke er beskrevet set i relation til formålet om at udnytte havressourcer (fiskeri og råstofindvinding). Det gælder blandt andet tilførsel af næringsstoffer på et bæredygtigt grundlag samt, at havplanen skal indeholde handlinger der bl.a. sigter på bevarelse, beskyttelse og forbedring af miljøet i forhold til FN|s verdensmål, samt EU's vandrammedirektiv og øvrige miljømål og at der udarbejdes et supplerende tillæg af Cowi, hvori man netop ser på muligheden/handlinger for at opnå god miljømæssig tilstand i overensstemmelse med vandrammedirektoratet i forhold til kystnære vandområder.

8. Forslag til Affaldsplan 2021-2032 til offentlig høring (B)

8.     Forslag til Affaldsplan 2021-2032 til offentlig høring (B)

Sagsnr.: 330-2021-30972               Dok.nr.: 330-2021-225169                                          Åbent

Kompetence:

Byrådet

Beslutningstema

Byrådet kan på baggrund af indstilling fra Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget og Økonomiudvalget godkende forslag til Affaldsplan 2021-2032 til offentlig høring.

Sagens indhold

På Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalgets møde 7. juni 2021 blev der godkendt en politisk tids- og procesplan. Ifølge tidsplanen vil Affaldsplan 2021-2032 efter gennemførelse af de 8 ugers lovbestemte høringsperiode kunne godkendes i december 2021. Byrådet skal vedtage en 12-årig kommunal plan for håndtering af affald. Planen skal revideres hvert 6. år.

Med affaldsbekendtgørelsen er kommunerne blevet pålagt at hustandsindsamle 10 sorterede affaldsfraktioner (mad, rest, pap, papir, plast, metal, glas, mad- og drikkekar-toner, tekstil samt farligt affald) fra 1. juli 2021. På denne baggrund er udkast til nærværende affaldsplan for husholdningsaffald i Slagelse Kommune blevet udarbejdet. Miljøstyrelsen har 4. maj 2021 meddelt Slagelse Kommune dispensation fra implementeringsfristen 1. juli 2021 til at etablere en henteordning, hvorfor der sigtes mod at affaldsordning med husstandsindsamling af 10 sorterede fraktioner er fuldt implementeret ved udløb af indsamlingskontrakterne i 2023.

Kort om planen

Affaldsplanen er inddelt i seks afsnit, tre lovpligtige om henholdsvis kortlægning, målsætning og planlægning, samt tre ekstra om henholdsvis klimamæssige konsekvenser, sammenhæng med kommunens øvrige politikker, strategier og planer, samt en tidsplan. Afsnittenes indhold beskrives kort nedenfor.

Planen vedrører husholdningsaffald fra private husholdninger. Erhvervene skal fortsat sikre en høj genanvendelse ved selv at finde løsninger for deres genanvendelige affald.

Kortlægningsafsnittet - Her beskrives hvilke affaldsordninger der er på nuværende tidspunkt, de indsamlede mængder, hvilke sorterings- og behandlingsanlæg der benyttes, samt hvad ordningerne koster i drift og administration.

Målsætningsafsnittet - Her beskrives hvilke mål kommunen har for affaldsindsamlingen. Målene i Slagelse Kommune fraviger ikke fra de nationale mål om 55 % reel genanvendelse af det kommunale affald i 2025 og 60 % i 2030. Afsnittet indeholder også en beskrivelse af kommunens idéer til genanvendelse og affaldsforebyggelse.

Planlægningsafsnittet - Her beskrives hvordan de nye krav tænkes implementeret i Slagelse Kommune, dog uden en konkretisering af den specifikke indsamlingsordning, da denne beskrives i det kommende regulativ for husholdningsaffald i Slagelse Kommune. Afsnittet indeholder et skøn over fremtidige affaldsmængder, en vurdering af fremtidige behov vedrørende håndtering af disse affaldsmængder, samt et overslag over planens økonomiske konsekvenser.

Afsnit om planens klimamæssige konsekvenser - Her beskrives de nuværende CO2-fortrængninger ved den aktuelle genanvendelse af affald, samt den forventede øgede CO2 reduktion ved implementering af den nye affaldsordning.

Afsnit om øvrige politikker, strategier og planer - Her beskrives sammenhængen med nogle af kommunens øvrige politikker, strategier og planer, blandt andet bæredygtighedsstrategien.

Afsnit med tidsplan - Her beskrives de enkelte tiltag der vil blive udført i perioden 2022-2027 for at opfylde målsætninger om høj genanvendelsesprocent.

Planens hovedindhold er udarbejdet i samarbejde med de øvrige AffaldPlus kommuner og er derefter blevet gjort specifik for Slagelse Kommune. Eksempelvis ved at genbruge mere storskrald og indføre affaldssortering i det offentlige rum.

Høring

Der vil være en otte ugers høringsperiode umiddelbart efter Byrådet har godkendt planudkastet hertil. Høringen er åben for alle og vil blive lagt på kommunens hjemmeside.

Retligt grundlag

Miljøbeskyttelsesloven nr. 1218 af 26. december 2019, kapitel 6 om affald.

Affaldsbekendtgørelse nr. 2159 af 9. december 2020, kapitel 5 om kommunal affaldsplanlægning.

Handlemuligheder

Byrådet kan på baggrund af indstilling fra Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget og Økonomiudvalget godkende, ændre eller forkaste forslag til Affaldsplan 2021-2032 til offentlig høring. Forslag af juli 2021 til Affaldsplan 2021-2032 er vedhæftet som Bilag 1.

Vurdering

Administrationen anbefaler at forslag til Affaldsplan 2021-2032 godkendes til offentlig høring. Forslaget opfylder affaldsbekendtgørelsens krav om sortering i 10 affaldsfraktioner samt underbygger Slagelse Kommunes Bæredygtighedsstrategi.

Økonomiske og personalemæssige konsekvenser

Renovationen er et brugerfinansieret område efter �hvile i sig selv-princippet�. Alle udgifter til affaldsordningerne skal over en årrække dækkes af de affaldsgebyrer, der opkræves hos borgerne/virksomhederne. Der vil i forbindelse med budget 2022 blive påbegyndt en opsparing til de nye affaldsordninger.

Forud for udrulning af den nye indsamlingsordning vil der være en større udgift til indkøb af nye beholdere. Dette både for at opfylde kravet om opdeling i flere fraktioner, og for at få udskiftet nedslidte eksisterende beholdere i kommunen. Hertil kommer også indkøb af kasser til farligt affald og miljøskabe til indsamling af dette ved etageboliger. Da den endelige sammensætning af beholdere og indsamlingsmetoder og -frekvenser endnu ikke er fastlagt, kan en nøjagtig pris ikke gives, men det skønnes at komme til at koste 500-1000 kr. pr. husstand i opstart. En del af dette vil formodentlig kunne dækkes dels af et mindre overskud fra 2021 samt af opsparingen til de nye affaldsordninger.

Tværgående konsekvenser

Kommunen vil inddrage affaldsplanens tiltag i sin klimaplanlægning – og omvendt.

Indstilling

Miljø, Plan og Teknik chefen indstiller, at Byrådet på baggrund af indstilling fra Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget og Økonomiudvalget beslutter,

1.    at Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget godkender at Forslag til Affaldsplan 2021-2032 sendes i offentlig høring.

Bilag

330-2021-255076

Bilag 1 - Forslag til Affaldsplan 2021-2032 Slagelse K - august 2021

330-2021-255082

Bilag 2 - Affaldsplanen i korte træk Slagelse K - august 2021

Beslutning i Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget den 10. august 2021:

Fraværende:  Pernille Ivalo Frandsen (V)

Anbefales.

9. Hensigtserklæring om bygning af ny standardfærge for Omø (B)

9.     Hensigtserklæring om bygning af ny standardfærge for Omø (B)

Sagsnr.: 330-2021-59326               Dok.nr.: 330-2021-255665                                          Åbent

Komptence:

Økonomiudvalg

 

Beslutningstema

Økonomiudvalget skal tage stilling til om kommunen skal indgå en hensigtserklæring om bygning af ny standardfærge for Omø.

Sagens indhold

Færgesekretariatet – en sammenslutning af 18 danske kommuner med ø-færgedrift - indledte sidste år en udbudsproces for udvikling af et standardfærgekoncept og serviceydelser til brug ved medlemskommunernes fremtidige anskaffelse af færger. Et konsortium bestående af PensionDanmark og Odense Maritime Technology vandt udbuddet.

Udbuddet har en anslået samlet værdi på DKK 1 mia. og skal munde ud i en rammeaftale, som medlemskommunerne kan benytte i de kommende år ved fornyelse af deres færger.

Et fælles færgekoncept medfører stordriftsfordele og synergier for de kommunale færger. En samtænkning af den danske færgedrift har været på tale i færgebranchen over de seneste årtier og konceptet bidrager til en moderne, fleksibel og bæredygtig løsning for færgedriften til de danske småøer.

Der er nu igangsat udviklingsproces med deltagelse af konsortiet (benævnt Danske Standardfærger), Færgesekretariatet og kommunerne.

Som led i udviklingsfasen pågår der pt. miljø-, drifts- og økonomiske analyser / vurderinger om hvorvidt konceptet – i første omgang - kan være relevant for Omøfærgen.  

Færgesekretariatet sammen med pionerkommunerne Svendborg, Ålborg, Kalundborg og Slagelse fået udarbejdet en hensigtserklæring mellem den enkelte kommune og konsortiet med henblik på indgåelse af en efterfølgende indkøbsaftale.

I hensigtserklæringen fremgår det at Slagelse Kommune har til hensigt at tilgå det standardfærgekoncept og serviceydelser, der udvikles i henhold til standardfærgekonceptet og derved anskaffe sig færgekapacitet ved at chartre færge fra konsortiet.  Ligeledes og på samme måde har parterne til hensigt at indgå aftale om facilitering af driftssupport til Kommunen

Hensigtserklæringen er som udgangspunkt ikke juridisk bindende. Den dokumenterer blot en hensigt fra kommunens side om at tilgå indkøbsaftalen, når udviklingsfase er afsluttet. Hvis kommunen til den tid skulle finde, at indkøbsaftalen - herunder Standardfærgekonceptet og serviceydelserne - ikke skulle være tilfredsstillende, så er der ingen pligt til at tilgå indkøbsaftalen. Det samme gælder, hvis det færgedesign, som leverandøren p.t. udvikler for de enkelte pionérkommuner, ikke er tilfredsstillende.

Ovenstående skal også ses i lyset af at der i alt er afsat 285 mio. kr. primært til de kommunale indenrigsfærger til tilskud til grøn omstilling (nedbringelse af CO2 og øvrige emissioner). Midlerne skal primært fordeles i indeværende år, mens en mindre del af puljen er afsat i 2022.

Tidsplan vedlagt.

Der vil til mødet i Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget foreligge supplerende overordnet materiale om konceptet og om Omø færgen specifik.

Handlemuligheder

Udvalget kan vælge at tilslutte sig eller ikke tilslutte sig hensigtserklæringen.

Vurdering

Ud fra såvel driftsmæssige, økonomiske og miljømæssige vurdering (herunder realisering af kommunens bæredygtighedsstrategi / DK2020 og mål for reduktions af drivhusgasser) anbefales at kommunen i forhold til Omøfærgen tilslutter sig hensigtserklæringen.

Når der er tilvejebragt et tilstrækkeligt analysearbejde, vil en mulig indkøbsaftale blive forelagt udvalg og Byråd.

Økonomiske og personalemæssige konsekvenser

Ingen.

Indstilling

Miljø, Plan og Teknik chefen indstiller, at Økonomiudvalget på baggrund af indstilling fra Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget beslutter,

1.    at Tilslutte sig hensigtserklæringen.

Bilag

330-2021-255691

Bilag 1 - Template hensigtserklæring, pioner-kommune(15596332.5)

330-2021-255692

Bilag 2 - Tidsplan standardfærge

330-2021-259793

Bilag 3 - Intro Standardfærge Slagelse Kommune

Beslutning i Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget den 10. august 2021:

Fraværende:  Pernille Ivalo Frandsen (V)

Anbefales.

Ø-udvalget høres inden sagen forelægges ØK.

10. Rensning af PFOS-forurenet grøftevand (B)

10.   Rensning af PFOS-forurenet grøftevand (B)

Sagsnr.: 330-2021-41897               Dok.nr.: 330-2021-235024                                          Åbent

Kompetence:

Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget

Beslutningstema

Udvalgsformanden har anmodet om en beslutningssag for rensning af PFOS-forurenet grøftevand.

Sagens indhold

Slagelse Kommune har 183 m3 grøftevand, som blev oppumpet og transporteret til RGS Nordic i Stigsnæs, da vi akut manglede kapacitet til at oplagre vandet i forbindelse med oprensning af grøften i Korsør. Vandet er oplagret i to separate tanke og målinger viser, at vandet har et PFOS-niveau på hhv. 33 og 41 mikrogram/l.

Administrationen har afsøgt markedet for, at finde en miljømæssig forsvarlig løsning til at rense grøftevandet, og efter vi har været i dialog med spildevandsrådgiveren UltraAqua, har vi besluttet at vi vil tage mod deres tilbud.

UltraAqua har foreslået en løsning, hvor grøftevandet kan indgå i et udviklingsprojekt under kontrollerede forhold, og hvor det sikres, at EU's fastsatte miljøkvalitetskriterier overholdes. Udover UltraAqua deltager SK Forsyning og RGS Nordic. Se UltraAquas notat om rensning af grøftevand i bilag.

Med den valgte løsning bliver grøftevandet behandlet på RGS Nordic på Stigsnæs. Først bliver vandet renset gennem et såkaldt kulfilter og efterfølgende gennem et resinanlæg. Vandet renses i et lukket system i batch, således renses vandet ved flere gennemløb indtil vandet opfylder kravværdi på 0,13 ng/l. Det svarer til en rensning på 99,99997%.

På mødet vil Niras redegøre for mulige renseløsninger for PFOS forureninger.

Retligt grundlag

Affaldsbekendtgørelsens §4 om klassificering og anvisning af affald.

Handlemuligheder

Miljø-, Plan og Landdistriktsudvalget kan vælge at følge administrationens anbefaling om rensning af grøftevand under kontrollerede forhold med kulfilter- og resinanlæg hos RGS Nordic Stigsnæs. Alternativt kan udvalget vælge andre renseløsninger, eksempelvis rensning med resinanlæg hos Aquarden i Skævinge. Samme teknologi og leverandør, som kommunen anvender på rensning af PFOS holdning spildevand fra brandskolen. Her viser første analyser, at resinanlægget generelt renser effektivt (99,9995%) fra 89 til 0,044 mikrogram/l.

Vurdering

Administrationen har undersøgt alternative muligheder for rensning af PFOS i vandet, og er nået frem til at behandling hos RGS Nordic, Stignæs, er den mest fordelagtige metode, når fordele og ulemper bliver opvejet. Rensning af PFOS vand med kulfilter- og resin er velafprøvede metoder, som er anbefalet nationalt og internationalt. Vandet renses til et niveau, så det kan overholde EU miljøkvalitetskrav på 0,13 ng/l til marine miljø.

Administrationens overvejelser er fremsendt på mail til udvalget fremgår af bilag.     

Økonomiske og personalemæssige konsekvenser

Udgift til rensning af PFOS vandet fra grøften finansieres på en særskilt konto under miljøkontoen. Kommunens samlede udgifter til PFOS forureningen vil blive opgjort i efteråret 2022.

Tværgående konsekvenser

Ingen bemærkninger.

Indstilling

Miljø, Plan og Teknik chefen indstiller,

1.    at Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget beslutter, at PFOS forurenet grøftevand renses på RGS Nordic.

Bilag

330-2021-242804

Bilag 1 - Behandling af PFOS holdigt vand fra grøften i Korsør

Beslutning i Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget den 10. august 2021:

Fraværende:  Pernille Ivalo Frandsen (V)

Godkendt, da metoden lever op til de nyeste EU krav.

Der følges op ift. behandling af restprodukter, således at der er garanti for at der ikke rest sker en forurening af atmosfæren.

Anne Bjergvang (A) kan ikke tilslutte sig indstillingen. Det giver ikke mening at opsamle PFOS-holdigt vand, for efterfølgende at udlede dette til vandmiljøet.

Anne Bjergvang (A) ønsker, at man i stedet tager kontakt til AQUARDEN og sikrer sig, at dokumentation for afslutningen ved afbrænding. PFOS rammer dyr og mennesker via fødekæden og derfor skal vi ikke udlede det til vandmiljøet.

11. Genoptaget - Beslutning om anvendelse af mindreforbrug - Landdistriktsudvikling (B)

11.   Genoptaget - Beslutning om anvendelse af mindreforbrug - Landdistriktsudvikling (B)

Sagsnr.: 330-2021-41995               Dok.nr.: 330-2021-245781                                          Åbent

Kompetence:

Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget

Beslutningstema

Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget skal genbehandle sag om anvendelse af forventet mindreforbrug på 675.000 kr. i 2021 på landdistriktsudvikling til trafiksikkerhedsprojekter i landdistrikterne.

Sagens indhold

Udvalget har bedt administration komme med forslag til anvendelse af forventet mindreforbrug for Landdistriktsudvikling (400.000 kr. på Landdistriktsudvikling og 275.000 kr. på Borgerne Bestemmer).

Trafiksikkerhed er et tema, der i vid udstrækning optager borgerne på landet og resulterer i mange henvendelser fra borgere der føler sig utrygge på grund af færdsel med høj fart på landeveje og i landsbyerne. Trafiksikkerhed er desuden et emne som er beskrevet i samtlige lokale udviklingsplaner.

Der forelægges to forslag til trafiksikkerhed. Det ene omhandler delfinansiering af et større projekt gennem landsbyen Hejninge. Mens det andet omfatter trafiksikkerhedsindsatser med opstilling af fartvisere ved indgangene til flere mindre landsbyer. Før projekterne kan realiseres, skal en rådgiver udarbejde skitseplan og afmærkningsplan, som herefter skal godkendes af politiet. Udgifter til rådgiver skal betales med mindre forbruget.

Retligt grundlag

Kommunalfuldmagten.

Handlemuligheder

Der er opstillet følgende handlemuligheder:

A.    Midlerne anvendes på at skabe merværdi i forhold til et trafiksikringsprojekt i Hejninge, som administrationen allerede arbejder på jævnfør kommunens skema til prioritering af tryghedsprojekter. Projektet har til formål at øge trafiksikkerheden for bløde trafikanter i landsbyen. Projektet vil tilgodese borgerne i Hejninge, elever på Trelleborg Friskole samt besøgende til Trelleborg. Projektet kan ses som en delvis realisering af Hejninge Bylaugs forslag til trafiksikring som sendt til Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalgets i forbindelse med budgetprocessen 2020. Det kan realiseres som en omvendt licitation, hvor det undersøges, hvad man kan sætte i værk for de afsatte midler.

B.    Midlerne kan anvendes til mindre trafiksikringsindsatser med opstilling af fartvisere ved indgangene til en række landsbyer samt påføring af byzonetavlen i asfaltprint på strækningen Harrested- Sludstrup-Skørpinge på Slagelsevej samt strækningen Lille Valby-Slagstrup på Slagstrupvej og Valbyvej. Indsatserne har til formål at reducere bilernes hastighed gennem landsbyerne. På begge strækninger har der været flere rapportereringer fra borgere i området, som føler sig utrygge ved færdsel på vejen. Hvad angår strækningen Lille Valby-Slagstrup kan utrygheden forbindes med en øget færdsel som følge af udbygningen af Tidselbjerget. Indsatserne ligger i tråd med lokale ønsker til trafiksikkerhedsprojekter indsamlet af Vejafdelingen.

C.    Udvalget kan beslutte at fastholde midlerne til Landdistriktsudvikling og disponere dem således at Landdistriktspuljen opjusteres yderligere. Der kan imidlertid være tvivl om hvorvidt der vil være tilstrækkeligt med ansøgninger til at puljen bliver brugt op.

D.   Udvalget kan anbefale overfor byrådet at det forventede mindreforbrug tilføres kassen i forbindelse med budgetopfølgning 3.

Vurdering

Projektet i Hejninge vurderes at ville komme mange borgere til gavn, herunder landsbyboere, elever til Trelleborg Friskole samt besøgende til Trelleborg. Selv om der ikke er afsat midler til et trafiksikringsprojekt i Hejninge i Trafiksikkerhedsplanen, har administrationen allerede gjort sig nogle tanker om, hvordan et sådant projekt kunne gribes an, og det vurderes realistisk at gennemføre i indeværende år.

Administrationen har undladt at fremlægge projekter, der kan understøtte rekreative faciliteter, da der er mulighed for at søge om midler til dette fra kommunens Landdistriktspulje, som er opjusteret til 740.000 kr. i og hvor der er 586.000 kr. tilbage til drifts- og projekttilskud i 2021.

Økonomiske og personalemæssige konsekvenser

Der er udarbejdet et overslag over udgifter til et samlet trafiksikringsprojekt for Hejninge (se skitseforslag Bilag 1): 

Skiltning og afmærkning inklusiv kantpæle:                         1.000.000 kr.

Bump, hævet flade, vejforsnævringer, byporte                    1.100.000 kr.

Fartviser, ekstra belysning, termoplast A22                            250.000 kr.

I alt:                                                                                3.350.000 kr.      

Det foreslås at mindre forbruget anvendes til opsætning af fartvisere og etablering af den hævet flade. Herefter kan der skiltes med 40 km i timen gennem landsbyen og opstilles fartdæmpende foranstaltninger.

Om mindre forbruget

Ifølge budgetopfølgning 2 som behandlet på møde i Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget den 3. maj 2021 var der et mindre forbrug på i alt 799.000 kr. (Landdistriktsudvikling 521.000 kr. og Borgerstyrede Budgetter 278.000 kr.)  Mindre forbruget tilskrives et reduceret aktivitetsniveau i lokalsamfundene samt det faktum at samarbejdet med lokalsamfundene har kørt på lavt blus som følge af Corona situationen. Dertil kommer, at ikke forventes nye processer med direkte demokrati i regi af Borgerstyrede Budgetter.

Kommunen har den sidste tid modtaget flere forespørgsler vedrørende ansøgninger til kommunens landdistriktspulje, hvorfor der er foretaget en opjustering af puljen til 740.000 kr. i forventning om, at der vil komme flere ansøgninger resten af året. Som følge af opjusteringen er mindre forbruget på landdistriktsudvikling reduceret til 400.000 kr. hvilket giver et samlet mindre forbrug på 675.000 kr. (400.000 kr. + 275.000 kr.).

Tværgående konsekvenser

Trafiksikkerhed i landdistrikterne vedrører og Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget i forhold til indsatsen for at skabe attraktive levevilkår på landet. Trafiksikring er Erhvervs- og Teknikudvalget ressortområde, hvorfor dette udvalg bliver orienteret om Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalgets beslutning.

Indstilling

Miljø, Plan og Teknik chefen indstiller,

1.    at Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget beslutter, at anvende mindre forbruget på 675.000 kr. på et trafiksikkerhedsprojekt i Hejninge.

Beslutning i Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget den 22. juni 2021:

Fraværende: 

Udvalget ønsker, at midler benyttes til mindre trafikdæmpende og hastighedsnedsættende projekter, som f.eks. 1 plus 2 veje mv.

Genoptaget.

Administrationens bemærkninger:

Uddybende oplysninger om kriterierne for udvælgelsen af de to foreslåede projekter.

De foreslåede trafiksikkerhedsprojekter er udvalgt på baggrund af 1) Indkomne forslag til trafiksikring sendt til Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalgets i forbindelse med budgetprocessen 2020. 2) Antallet af borgerhenvendelser med ønsker og forslag til trafiksikkerhed på konkrete strækninger. 3) Muligheden for realisering af projekt inden udgangen af 2021. 4) Vurdering af hvorvidt projektet kan realiseres indenfor den økonomiske ramme på 675.000 kr. eventuelt suppleret med midler jævnfør trafiksikkerhedsplanen. På den baggrund fastholder administrationen de to foreslåede projekter, som behandlet den 22. juni 2021.

I forhold til anlæg af 2 minus 1 veje, som ønsket af udvalget, kræver følgende forhold jævnfør gældende bekendtgørelse om vejafmærkning:

·         Hastighedsgrænsen er maks. 60 km/t udenfor tættere bebygget område og maks. 50 km/t i tættere bebygget område.

·         Vognbanebredden skal ligge mellem 3,0 og 3,5 meter.

·         Kantbanen skal være minimum 0,9 meter inkl. afstribningen med en bred punkteret kantlinje.

·         Der skal være mødesigt svarende til den valgte hastighedsgrænse for at sikre, at trafikanter kan nå at vige, hvis de møder modkørende.

Da disse krav ikke kan opfyldes ved anlæg gennem Hejninge, foreslås det undersøgt om midlerne kan anvendes til anlæg af 2 minus 1 vej på en del af Skafterupvej nord for Bisserup som en forlængelse af en allerede anlagt 2 minus 1 vej gennem Skafterup i Næstved Kommune. 

På den baggrund fremsættes endnu en handlemulig:

E) Udvalget kan vælge at anvende midlerne på anlæg af 2 minus 1 vej på en del af Skafterupvej nord for Bisserup for at skabe en forlængelse af eksisterende 2 minus 1 vej anlagt gennem Skafterup i Næstved Kommune. Hermed øges trafiksikkerheden på hele strækningen fra Skælskør Landevej til Bisserup.  

Indstilling

Miljø, Plan og Teknik chefen indstiller,

1.    at Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget beslutter anvendelsen af et mindreforbrug på 675.000 kr. på et trafiksikkerhedsprojekt i landdistrikterne.

Bilag

330-2021-206009

Bilag 1 - Skisteprojekt for Hejninge

Beslutning i Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget den 10. august 2021:

Fraværende:  Pernille Ivalo Frandsen (V)

Udvalget ønsker at midlerne afsættes til mindre projekter i landdistrikterne og at lokalråd inddrages.

12. Genoptaget - Budget 2022-2025 - Opsamling på budgetprocessen (D)

12.   Genoptaget - Budget 2022-2025 - Opsamling på budgetprocessen (D)

Sagsnr.: 330-2021-36692               Dok.nr.: 330-2021-214793                                          Åbent

Kompetence:

Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget

Beslutningstema

Udvalget skal drøfte resultatet af budgetprocessen hen over foråret, og beslutte om der er   anlægsforslag og aktivitets- og investeringsforslag, som skal indgå i de videre budgetdrøftelser. 

Endvidere kan udvalget drøfte om gennemgangen af budgetrammer giver anledning til omprioriteringer inden for egen budgetramme.

Sagens indhold

Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget drøfter særlige fokusområder, udfordringer og prioriteringsmuligheder, samt hvilke ønsker (herunder anlæg), som udvalget ønsker skal tages med i den videre budgetproces og budgetforhandlinger

Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget drøfter om der er prioriteringsmuligheder på tværs af udvalg og organisation, som skal indgå i budgetprocessen.

I den videre proces frem mod budgetseminaret 3.-4. september 2021 er der i budgetprocessen mulighed for, at udvalgene kan fremsende forslag vedrørende nye anlæg og aktiviteter/investeringer. 

Som opfølgning på udvalgsmøde 3. maj, pkt.  11 �Budget 2022- Status på Miljø-, Plan og Landdistriktsudvalgets eget budget� (kan /skal opgaver), eftersendes en liste over overordnet service- og sagsbehandlingstider på myndighedsområdet.

Retligt grundlag

Den kommunale Styrelseslov samt Bekendtgørelse om kommunernes budgetlægning, regnskab m.v. fastlægger det retlige grundlag for budgetlægningen.

Handlemuligheder

Der foreligger på nuværende tidspunkt ikke nogen anlægsforslag for udvalget.

Serviceniveau drøftes.

Vurdering

Ingen bemærkninger.

Økonomiske og personalemæssige konsekvenser

Ingen bemærkninger.

Tværgående konsekvenser

Ingen bemærkninger.

Indstilling

Miljø, Plan og Teknik chefen indstiller,

1.    at Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget drøfter eventuelle forslag og prioriteringer inden for egen budgetramme.

2.    at Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget drøfter eventuelle nye anlægs- og investeringsforslag og eventuelle prioriteringsmuligheder med tværgående perspektiv, som skal indgå i budgetprocessen.

Beslutning i Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget den 7. juni 2021:

Fraværende: 

Udsat.

Beslutning i Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget den 22. juni 2021:

Fraværende: 

Anlægsønsker genoptages på augustmødet.

Udvalget anmodede om, at få udsendt ajourført budgetforslag fra ETU inkl. "need to have og nice to have".

Udvalget opfordrede administrationen til at komme med et budgetønske til driften, så at der kommer balance mellem servicemålene og personaleressourcerne.

Administrationens bemærkninger:

Budgetønsker vedlagt.

Prioriterede anlægsforslag ETU fremsendt i mail d. 7 juli / Mette Holm Augustesen

Bilag

330-2021-209962

Bilag 1 - Serviceniveau MPT

330-2021-250338

Bilag 2 - Drift- og anlægsønsker - foreløbig status

Beslutning i Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget den 10. august 2021:

Fraværende:  Pernille Ivalo Frandsen (V)

Ad 1 og 2; drøftet.

13. Budgetopfølgning 3 for 2021 - Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget (B)

13.   Budgetopfølgning 3 for 2021 - Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget (B)

Sagsnr.: 330-2021-40147               Dok.nr.: 330-2021-209490                                          Åbent

Kompetence:

Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget

Beslutningstema

Alle fagudvalg gennemfører Budgetopfølgning 3. for 2021 med rapportering og godkendelse af den økonomiske status på udvalgets område.

Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget godkender budgetopfølgning, som indgår i samlet opfølgning til Økonomiudvalget og Byrådet.

Sagens indhold

Budgetopfølgningen tager udgangspunkt i aktuelle forbrugsdata, samt forventninger til forbrugsudviklingen i resten af året.

Budgetopfølgningerne har fokus på områder, hvor der forventes væsentlige budgetafvigelser, som kræver særlig handling eller forklaring.

I henhold til budgetopfølgningen forventes udvalget i 2021, at have et mindreforbrug for driftsudgifterne på 1,0 mio. kr.  

Mindreforbrug på driften kan primært henføres til færgedriften, hvor et forventet mindreforbrug på 1,2 mio. kr. ønskes reserveret til færgevedligeholdelse i 2022. På miljøområdet forventes et merforbrug primært grundet udgifter til PFOS sagen og revision af miljøgodkendelse af RGS Nordic. Øvrige områder forventes at balancere eller at komme ud med mindreforbrug.

I forbindelse med Byrådets behandling af Budgetopfølgning 2. blev det besluttet, at Økonomiudvalget senest i august 2021 skal forelægges yderligere forslag til reduktion af anlægsrammen – da nuværende anlægsniveau ikke skønnes realistisk. 

Til udvalgenes Budgetopfølgning 3. foreligger der på nuværende tidspunkt ikke forslag til reduktioner. Denne budgetopfølgning tager derfor udgangspunkt i uændrede anlægsrammer, men det kan forventes, at anlægsrammerne og forventet forbrug vil blive justeres frem til Budgetopfølgning 4.

Der er til denne budgetopfølgning derfor ikke foretaget opfølgning på anlægsrammen for udvalget.

Bilag 1. angiver nærmere specifikation af forbruget.

Udmøntning af besparelse på 37 mio. kr.

Økonomiudvalget og Byrådet vil i forbindelse med Budgetopfølgning 4. blive forelagt udmøntning af besparelsen på 37 mio. kr. til godkendelse. Herefter vil besparelsen blive indarbejdet i budgettet på de berørte områder.

Retligt grundlag

Kommunalbestyrelsen skal jf. styrelseslovens § 42 stk. 7 fastsætte og beskrive regler for, hvordan kommunens kasse- og regnskabsvæsen skal indrettes.

I Regler for Økonomistyring og Ledelsestilsyn for Slagelse Kommune har Byrådet fastsat regler om, at der gennemføres 4 årlige budgetopfølgninger: primo året samt pr. ult. marts, juni, og september. Budgetopfølgningerne forelægges fagudvalg og efterfølgende samlet til Økonomiudvalget og Byrådet.

Det fremgår ligeledes af den økonomiske politik, at i forbindelse med ansøgning om tillægsbevillinger skal der angives andre finansieringsmuligheder end kassefinansiering.

Handlemuligheder

Ingen bemærkninger.

Vurdering

Administrationen anbefaler, at budgetopfølgningen godkendes og videresendes til Økonomiudvalget og Byrådet.

Økonomiske og personalemæssige konsekvenser

Ingen bemærkninger.

Tværgående konsekvenser

Ingen bemærkninger.

Indstilling

Miljø, Plan og Teknik chefen indstiller,

1.    at Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget godkender Budgetopfølgning 3. for 2021 og videresender til Økonomiudvalget og Byrådet til orientering.

Bilag

330-2021-209793

Bilag 1 - budgetopfølgning 3 - MPL

Beslutning i Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget den 10. august 2021:

Fraværende:  Pernille Ivalo Frandsen (V)

Godkendt og videresendt.

Udvalget ønsker en tillægsbevilling til byfornyelsesområdet, så kommunen kan "matche" statens byfornyelsesmidler.

14. Ansøgning om anlægsbevilling til Højvandssikring Skælskør (B)

14.   Ansøgning om anlægsbevilling til Højvandssikring Skælskør (B)

Sagsnr.: 330-2021-32346               Dok.nr.: 330-2021-156675                                          Åbent

Kompetence:

Byrådet

Beslutningstema

Byrådet kan på baggrund af indstilling fra Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget og Økonomiudvalget anbefale, at der gives en anlægsbevilling på 500.000 kr. til rådgivning i forbindelse med Anlægsprojekt Højvandssikring Skælskør 

Sagens indhold

Højvandssikring af Skælskør skal ske ved etableringen af en stormflodsbarriere i Skælskør Fjord. Der er tidligere blevet udarbejdet skitseprojekter, der har afdækket mulighederne, og på den baggrund besluttede Miljø-, Plan- og landdistriktsudvalget at arbejde videre med en stormflodsbarriere ved Slagter Næse.

Projektet er sendt i EU udbud, med henblik på at finde en rådgiver der kan varetage opgaven, herunder at udarbejde et projekt som kan tillades jf. Kystbeskyttelsesloven. Rådgiver skal også stå for at væsentlighedsvurdere projektet jf. Kysthabitatbekendtgørelsen og eventuelt fortage en konsekvensvurdering. Det forventes at der kan indgås kontrakt til oktober.

Der er afsat et samlet rådighedsbeløb på 8,0 mio. kr. til anlægsprojekt 193 Højvandsikring Skælskør. I Budgetopfølgning 2 i maj 2021 er budgettet omfordelt således, at der er 0,50 mio. kr. i 2021, 1,0 mio. kr. i 2022, 3,5 mio. kr. i 2023 og 3,0 mio. kr. 2023

Der søges om anlægsbevilling til nedenstående anlægsprojekt.

Pkt.

Nr.

Anlæg

Anlægsbevilling

A

193

Højvandssikring Skælskør 

500

Beløb i 1.000 kr.

I sagens bilag kan ses en nærmere beskrivelse ift. anlægsbevillingen

Retligt grundlag

Inden et anlægsprojekt kan igangsættes skal Byrådet have godkendt en anlægsbevilling. Byrådet skal i forbindelse med ansøgning om anlægsbevilling forelægges en beskrivelse af formålet, projekt-forudsætninger, samt de økonomiske forhold i anlægsprojektet.

Jf. Slagelse Kommunes Regler for Økonomistyring og Ledelsestilsyn.

Handlemuligheder

A.    Byrådet kan på baggrund af indstilling fra Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget og Økonomiudvalget godkende den ansøgte anlægsbevilling eller bede om yderligere beskrivelse af hvordan anlægsrammen anvendes.

B.    Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget og Økonomiudvalget kan vælge at videresende den ansøgte anlægsbevilling på det foreliggende grundlag til Byrådet, eller bede om yderligere beskrivelse af hvordan anlægsrammerne anvendes.

Vurdering

Administrationen anbefaler, at Miljø, Plan og Landdistriktsudvalget og Økonomiudvalget sender ansøgningen om anlægsbevilling til Byrådet.

Administrationen anbefaler, at Byrådet godkender ansøgningen om anlægsbevilling

Økonomiske og personalemæssige konsekvenser

Jf. ovenstående skema ansøges om en anlægsbevilling på 500.000 kr. finansieret af afsatte rådighedsbeløb.

Tværgående konsekvenser

Ingen bemærkninger.

Indstilling

Miljø, Plan og Teknik chefen indstiller, at Byrådet på baggrund af indstilling fra Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget og Økonomiudvalget beslutter,

1.    at Ansøgning om anlægsbevilling godkendes, og finansieres af det afsatte rådighedsbeløb.

Bilag

330-2021-232084

Bilag 1 - Ansøgning om anlægsbeviling 193 Højvandssikring

Beslutning i Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget den 10. august 2021:

Fraværende:  Pernille Ivalo Frandsen (V)

Anbefales.

15. Ansøgning om projektstøtte til amfiteater og madpakkehus i Flakkebjerg (B)

15.   Ansøgning om projektstøtte til amfiteater og madpakkehus i Flakkebjerg (B)

Sagsnr.: 330-2021-56788               Dok.nr.: 330-2021-246576                                          Åbent

Kompetence:

Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget

Beslutningstema

Miljø, Plan- og Landdistriktsudvalget skal behandle en ansøgning på 190.000 kr. om støtte fra kommunens landdistriktspulje til projektet �Flakkebjerg skaber rum for fællesskaber�.

Sagens indhold

Projektet omfatter opførslen af et amfiteater ved skolen og et madpakkehus på Hylleåsen, som i øvrigt fungerer som landsbyens samlingssted og rekreative område. Formålet er at skabe bedre integration mellem lokale institutioner og lokalsamfund og bedre sammenhæng i landsbyen med rum til udendørs leg og læring. De to samlingssteder suppleres med en grejbank til udforskning af naturen i området. Faciliteterne kan bruges til afholdelse af lokale arrangementer samt til udeundervisning og leg. Projektet ses om en del af kommunens konkurrence om �Danmarks vildeste kommune�.

Projektet ledes af en arbejdsgruppe med repræsentanter fra Flakkebjerg Landsbyråd og fællesbestyrelsen for skolen og daginstitutionerne. Skolens lærere og landsbyens borgere er inddraget, og der er etableret en unge-gruppe, som skal sikre, at de unges ønsker og behov bliver taget med i projektet. Entreprenørservice og Kommunale Ejendomme er vigtige samarbejdspartnere. 

Arbejdsgruppen har indledt en dialog med Naturstyrelsen om at gøre samlingsstederne til en Nature Camp, der skal fungere som en base for besøg i naturen med forslag til aktiviteter for børnefamilier, børn på lejrskoleophold samt alle interesserede i øvrigt.

Der er indhentet byggetilladelse til madpakkehuset og nødvendige tilladelser i henhold til gældende lokalplan. Derudover er der indgået aftale med Entreprenørservice om drift og vedligehold af madpakkehuset. Aftale om drift og vedligehold af amfiteatret udestår, men skal behandles politisk.

Retligt grundlag

Kommunalfuldmagten

Handlemuligheder

A.    Miljø-, Plan-, og Landdistriktsudvalget kan vælge at støtte projektet med det ansøgte beløb på 190.000 kr. Det er første gang at der bevilliges så stort et beløb fra kommunens Landdistriktspulje. Som følge heraf vil der kun være 110.000 kr. tilbage til projektstøtte for resten af året. Det foreslås derfor at anvendelsen af et forventet mindreforbrug på 675.000 kr. til trafiksikkerhedsprojekter i landdistrikterne nedjusteres med 50.000 kr. til 625.000 kr. så der kan disponeres i alt 160.000 kr. til projekter for resten af året. 

B.    Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget kan vælge at støtte projektet med et mindre beløb som eksempelvis 100.000 kr. for at skabe bedre mulighed for at støtte andre ansøgninger til Landdistriktspuljen resten af året.

C.    Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget kan vælge at melde afslag på ansøgningen for at prioritere midler fra landdistriktspuljen til andre ansøgninger. Administrationen vurderer imidlertid, at det kan være vanskeligt at anvende den aktuelle afsatte ramme på 360.000 kr. til dette formål, hvis der meldes afslag på ansøgningen.

Vurdering

Jævnfør kommunens retningslinjer for tildeling af midler fra Landdistriktspuljen, kan kommunen yde støtte til projekter, der kan skabe udvikling i landdistrikterne, og som gør dem mere attraktive, og som kan siges at have en positiv effekt på bosætningen. Der stilles krav om lokal forankring, og at ansøgeren yder medfinansiering til projektet.

I henhold til disse retningslinjer, vurderes projektet at kunne gøre Flakkebjerg mere attraktiv, hvilket kan have en positiv effekt på bosætningen i området. Det virker gennemarbejdet og velforberedt og bygger på et bredt samarbejde mellem institutioner og lokalsamfund, omfatter ekstern finansiering, indhentning af diverse tilladelser og fokus på den efterfølgende drift. Projektet ligger desuden i tråd med den lokale udviklingsplan for Hashøj Sydøst, hvoraf det fremgår, at man vil udvikle området omkring Fodsporet.

Det anbefales derfor, at ansøgningen støttes med det fulde beløb.

Økonomiske og personalemæssige konsekvenser

Der er indhentet tilbud på etabling af amfiteater og opførsel af madpakkehus samt indgangsportal på i alt 590.385 kr. (se vedhæftede bilag). Nordea Fonden har bevilliget 450.000 kr. i regi af ’her bor vi’ kampagnen. De resterende udgifter på 140.000 kr. + yderligere 50.000 kr. til uforudsete udgifter – jævnfør en generel løbende prisstigning på anlæg – søges dækket med midler fra kommunens landdistriktspulje. Landudvikling Slagelse (LAG) og Friluftsrådet ansøges om midler til beplantning ved amfiteatret samt etablering af grejbank.

Ansøgningen har medført en opjustering af kommunens Landdistriktspulje til 1.010.000 kr. således at der er afsat 270.000 kr. til driftstilskud til lokalrådene og 110.000 kr. til projektilskud til resten af året.

Tværgående konsekvenser

Projektet Flakkebjerg skaber rum for fællesskaber med sit fokus på natur ligger i tråd med   kommunens bæredygtighedsstrategi og indsatsen for øget biodiversitet gennem dialogen med borgerne.

Indstilling

Miljø, Plan og Teknik chefen  indstiller,

1.    at Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget bevilliger 190.000 kr. fra Landdistriktspuljen som økonomisk ramme for projekt �Flakkebjerg skaber rum for fællesskaber�.

2.    at Anvendelsen af et forventeligt mindreforbug på 675.000 kr. til trafiksikkerhedsprojekter i landdistrikterne nedjusteres med 50.000 kr. til 625.000 kr., for at disponere i alt 150.000 kr. til projektstøtte for resten af 2021.

Bilag

330-2021-247028

Bilag 1 - Ansøgning til landdistriktspuljen for Flakkebjerg skaber rum for fællesskaber - 1

330-2021-247022

Bilag 2 - Tilbud på opførsel af madpakkehus Flakkebjerg

330-2021-247021

Bilag 3 - Tilbud på orførsel af amfiteater

330-2021-247026

Bilag 4 - situationsplan - amfiteater

330-2021-247025

Bilag 5 - Kortudsnit - indgang

330-2021-247031

Bilag 6 - Madpakkehus

Beslutning i Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget den 10. august 2021:

Fraværende:  Pernille Ivalo Frandsen (V)

Ad 1 og ad 2; godkendt.

16. Beslutning om uddeling af prisen til årets landdistriktsindsats 2021 (B)

16.   Beslutning om uddeling af prisen til årets landdistriktsindsats 2021 (B)

Sagsnr.: 330-2021-54366               Dok.nr.: 330-2021-236618                                          Åbent

Kompetence:

Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget

Beslutningstema

Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget skal beslutte, om det vil udskrive konkurrencen om prisen Årets Landdistriktsindsats 2021 og godkende forslag til dommerkomitéens sammensætning.

Sagens indhold

Slagelse Kommune har siden 2008 uddelt prisen Årets Landdistriktsindsats. Formålet med prisen er, at skabe opmærksomhed om livet i kommunens landdistrikter og støtte initiativer, der kan forbedre forholdene for borgerne på landet.

Af fundatsen fremgår det, der bliver lagt vægt på at indsatsen:

·         Afspejler viljen og evnen til at forbedre vilkårene i landdistrikterne

·         Kan virke som inspiration og fremstå som eksempel til efterfølgelse i andre sammenhænge i kommunen.

Indsatser, der afspejler den gode vilje og fællesskabet i lokalområdet, prioriteres. Prisen gives således ikke til enkeltpersoner, men til to eller flere personer, der arbejder/har arbejdet for et fælles projekt for hermed at hylde det fællesskabende initiativ til lokalsamfundenes bedste.

Prisen er på 10.000 kr., en messingplade med indgraveret titel og årstal samt et træ til udplantning på et fælles areal. 

Sidste års vinder var Skovsgaards Bagerimuseum, der drives af frivillige, og som arbejder for at udbrede kendskabet til bageriets håndværkertraditioner samt at få renoveret og opgraderet museet.

Det foreslås, at der som tidligere år, stilles krav om, at initiativer, der indstilles til prisen, skal finde sted uden for byerne Slagelse, Korsør og Skælskør.

Dommerkomitéens votering finder sted på møde i slutningen af oktober. 

Prisen uddeles i forbindelse med landdistriktskonferencen den 25. november.

Dommerkomiteens sammensætning

Dommerkomitéen består af 5 medlemmer. Byrådet har på møde den 28. oktober 2019 udpeget Anne Bjergvang (A) og Pernille Ivalo Frandsen (V) til dommerkomitéen. Derudover foreslås det, at der udpeges følgende repræsentanter for lokale foreninger repræsenterende civilsamfundet: 

·         Formanden for Landudvikling Slagelse, Niels Jørgensen 

·         Formanden i Frivilligcentret i Slagelse Kommune, Falk Bærentzen

·         Brian Jørgensen, Landliv Slagelse.

Retligt grundlag

Kommunalfuldmagten.

Handlemuligheder

A.    Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget kan vælge at udskrive prisen Årets Landdistriktsindsats 2021 for at motivere lokalråd og borgergrupper i landdistrikterne til at forbedre vilkårene i landdistrikterne og gøre dem mere attraktive.

B.    Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget kan vælge ikke at udskrive prisen og prioritere midlerne til andre aktiviteter i landdistrikterne.

Vurdering

Det anbefales, at prisen Ã…rets Landdistriktsindsats 2021 udskrives, fordi prisen er med til at skabe synlighed om de mange initiativer, der finder sted i kommunens landdistrikter.

Økonomiske og personalemæssige konsekvenser

Udgifter til prisuddelingen dækkes med midler fra landdistriktsudvikling.

Tværgående konsekvenser

Ingen bemærkninger.

Indstilling

Miljø, Plan og Teknik chefen indstiller,

1.    at Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget udskriver prisen Årets Landdistriktsindsats 2021.

2.    at Der stilles krav om at de indstillede indsatser foregår udenfor kommunens købstæder Slagelse, Korsør og Skælskør.

3.    at Niels Jørgensen, formand for Landudvikling Slagelse, Falk Bærentzen, formand for Frivilligcentret i Slagelse Kommunen samt Brian Jørgensen, Landliv Slagelse, udpeges til dommerkomitéen som repræsentanter fra civilsamfundet.

Bilag

330-2021-236678

Bilag 1 - Fundats for prisen Ã…rets Landdistriktsindsats 2021

Beslutning i Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget den 10. august 2021:

Fraværende:  Pernille Ivalo Frandsen (V)

Ad 1 til 3; Godkendt.

17. Etablering af videregående vandbehandling på Bjergby Mark Vandværk (B)

17.   Etablering af videregående vandbehandling på Bjergby Mark Vandværk (B)

Sagsnr.: 330-2010-46560               Dok.nr.: 330-2021-234784                                          Åbent

Kompetence:

Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget

Beslutningstema

Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget skal beslutte, om Bjergby Mark Vandværk skal have tilladelse at etablere et permanent vandbehandlingsanlæg til at fjerne arsen. Anlægget betragtes som videregående vandbehandling. Sagen forelægges udvalget, fordi en tilladelse er delvist i konflikt med retningslinjerne i kommunens vandforsyningsplan.

Sagens indhold

Bjergby Mark Vandværk indvinder vand fra 2 boringer. Der er højt indhold af arsen i grundvandet fra begge boringer. Indholdet i grundvandet er ca. 4 gange så højt som kravet til drikkevand. Arsen fjernes kun i begrænset omfang ved traditionel vandbehandling. Drikkevandet fra vandværket har, foruden enkelte undtagelser, holdt indholdet af arsen i drikkevandet under grænseværdien. Vandværket ønsker dog en stabil og sikker løsning. Administrationen har været i dialog med vandværket for at finde en løsning på problemet. Pt. forsynes forbrugerne midlertidigt via en nødforbindelse fra Hashøj Vandforsyning Vest.  

Vandværket og dets rådgiver har undersøgt forskellige løsningsmuligheder på problemstillingen. Vandværket ønsker at etablere et adsorptionsanlæg. Det består af et filter med et særligt mineralsk filtermateriale, som effektivt kan binde det arsen, der er i vandet. Filtermaterialet skal udskiftes ca. hvert 10. år. Vedligeholdelsen er simpel, idet filteret kun kræver en månedlig returskylning og det stiller derfor ikke yderligere krav til driftspersonalet. Teknologien bag filteret er videnskabeligt dokumenteret og benyttes på andre danske vandværker. Omkostningerne i forbindelse med etableringen af anlægget ligger på ca. 150.000 kr. De undersøgte alternativer er: etablering af nye boringer, samt hel eller delvis levering af vand fra et andet vandværk. De alternative løsninger er generelt enten forbundet med store udgifter og/eller resulterer i en utilstrækkelig forsyningssikkerhed i området.

Hvis Bjergby Mark Vandværk ikke kan få tilladelse til at etablere adsorptionsanlægget, vil det med stor sandsynlighed medføre, at vandværket må nedlægges. Dette medfører også, at den vandmængde, der hidtil er blevet indvundet fra vandværkets 2 boringer, skal leveres fra andre vandværksboringer. Forbrugerne i Bjergby Mark Vandværks forsyningsområde forsynes normalt dels fra Bjergby Mark Vandværk, dels fra Hashøj Vandforsyning Vest (Bjergby Mark Vandværk ejer 85 % af Hashøj Vandforsyning Vest). Der er store højdeforskelle i forsyningsområdet. Bjergby Mark Vandværk og de 2 boringer ligger ca. 10 meter højere end Hashøj Vandforsyning Vest og de tilknyttede boringer. Højdeforskellene er også grunden til, at den nuværende midlertidige løsning, med fuld forsyning fra Hashøj Vandforsyning Vest ikke er holdbar på sigt. Det er en fordel at kunne forsyne de højest liggende dele af forsyningsområdet fra Bjergby Mark Vandværk, bl.a. i form af mindre energiforbrug. Det er også en fordel at have to vandvandværker, som kan levere vand til forsyningsområdet.

Arsen er et naturligt forekommende stof i visse jordlag. Særligt i Sydvestsjælland er der ofte relativt høje koncentrationer i grundvandet. Indholdet af arsen i Bjergby Mark Vandværks nuværende 2 boringen vil sandsynligvis ikke ændre sig. En ny boring i rimelig afstand fra vandværket må forventes at have et tilsvarende højt indhold af arsen.

Slagelse Kommunes Vandforsyningsplan 2010-2020 indeholder en række målsætninger og retningslinjer, bl.a. om drikkevandssikkerhed:

-      Slagelse Kommune vil understøtte en decentral indvindingsstruktur, primært baseret på almene vandværker. Det skal tilstræbes, at drikkevandsindvindingen foregår spredt under hensyntagen til naturinteresser.

-      Drikkevandsforsyningen skal baseres på uforurenet grundvand, der efter en simpel behandling for naturligt forekommende stoffer, opfylder lovgivningens krav.

-      Som hovedregel gives ikke tilladelse til rensning af grundvand for miljøfremmede stoffer eller naturligt forekommende stoffer, som ikke fjernes ved traditionel vandbehandling.

En tilladelse til at etablere et anlæg til at fjerne arsen vil understøtte målet om at bevare den decentrale vandindvinding, fordi det vil betyde, at Bjergby Mark Vandværk og de to boringer kan bevares. En tilladelse vil dog være i konflikt med de to andre retningslinjer, fordi anlægget til at fjerne arsen betragtes som videregående vandbehandling.

Retligt grundlag

En tilladelse til at fjerne arsen vil blive givet efter Vandforsyningslovens §21, stk.1, lovbekendtgørelse nr. 1450 af 05/10/2020 samt bestemmelserne i Bekendtgørelse om vandindvinding og vandforsyning, nr. 470 af 26/04/2019.

Miljøstyrelsens Vejledning om videregående vandbehandling, nr. 38, oktober 2019 indeholder anbefalinger om anlæg til at fjerne arsen svarende til det ansøgte.

Handlemuligheder

Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget kan beslutte, hvorvidt Bjergby Mark Vandværk skal have lov til at etablere det ansøgte adsorptionsfilter eller ej. Både en tilladelse og et afslag skal begrundes. Hvis der ikke gives tilladelse til at etablere adsorptionsfilteret, skal der findes en anden løsning.

Vurdering

Administrationen vurderer, at adsorptionsfilteret er den bedste løsning i både et økonomisk, driftsmæssigt og forsyningsstrukturmæssigt øjemed. Teknologien er veldokumenteret, driften er simpel og omkostningerne er relativt små. Hvis der etableres et adsorptionsfilter på Bjergby Mark Vandværk, er det overvejende sandsynligt, at vandværket kan genoptage vandindvindingen og produktionen af drikkevand, og overholde den gældende kravværdi til arsen.

Retningslinjen i vandforsyningsplanen om ikke at give tilladelse til at rense grundvandet for stoffer, der ikke fjernes ved traditionel vandbehandling, skal ses på baggrund af, at videregående vandbehandling ofte er komplicerede processer, der kræver kvalificeret, intensiv overvågning. I det konkrete tilfælde vurderes renseprocessen at være så simpel, at fordelene ved at bevare vandværket og den lokale vandindvinding er større end de ulemper, der er forbundet med videregående vandbehandling. Hvis der gives tilladelse til anlægget, kan Bjergby Mark Vandværk bevares, hvilket vil være i overensstemmelse med målsætningen om at bevare en decentral vandforsyningsstruktur.

Økonomiske og personalemæssige konsekvenser

Ingen bemærkninger.

Tværgående konsekvenser

Ingen bemærkninger.

Indstilling

Miljø, Plan og Teknik chefen indstiller ,

1.    at  Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget beslutter, at der skal meddeles tilladelse til at det videregående vandbehandlingsanlæg på Bjergby Mark Vandværk.

Beslutning i Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget den 10. august 2021:

Fraværende:  Pernille Ivalo Frandsen (V)

Godkendt.

18. Projektforslag for etablering af varmepumpeanlæg på varmeværket i Halsskov (B)

18.   Projektforslag for etablering af varmepumpeanlæg på varmeværket i Halsskov (B)

Sagsnr.: 330-2021-24995               Dok.nr.: 330-2021-219293                                          Åbent

Kompetence:

Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget

    

Beslutningstema

Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget skal beslutte om SK Varme må opføre et varmepumpe anlæg ved deres eksisterende varmeværk på Halsskov.

Sagens indhold

SK Varme har den 26. marts 2021 fremsendt et projektforslag for etablering af en 10 MW luft-til-vand-varmepumpe øst for deres eksisterende varmeværk på Energivejen på Halskov.

Baggrunden for ansøgningen er, at fjernvarme skal udbygges på Halsskov og i Korsør (jf. udvalgets beslutning den 3. maj 2021 punkt 15,16).

Projektforslaget omfatter et areal på 16.700 m2, hvor der etableres en bygning og varmepumpens udendørs-enhed.

Med etablering af varmepumpen reduceres både biomasse- og naturgasforbrug til det halve.

Projektforslaget har været i høring hos de berørte selskaber (ZEANET, Evida) som ikke har indvendinger.

Retligt grundlag

Sagen skal behandles i henhold til bekendtgørelsen om varmeplanlægning og godkendelse af projekter for kollektive varmeforsyningsanlæg BEK nr. 1794 af 2. december 2020. De berørte forsyningsselskaber kan påklage kommunens afgørelse i Energiklagenævnet.

Handlemuligheder

A.    Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget kan godkende projektforslaget, fordi den udviser et samfundsøkonomisk overskud i forhold til de andre scenarier. En godkendelse understøtter kommunens ambition om at nedbringer biomasseforbrug og CO2 udledningen fra varmeforsyningen.

B.    Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget kan afvise projektforslaget, hvis det strider imod andre hensyn.

Vurdering

Administrationen anbefaler at udvalget godkender projektforslaget.

Hvis man se på hvad der er en fornuftig løsning når fjernvarmesystemet i Korsør og Halsskov er udbygget, viser det sig at det samfundsøkonomisk er den billigste løsning af etablere en varmepumpe, frem for at SK bliver ved med at bruge de eksisterende varmeanlæg. I disse beregninger viser det sig at projektforslaget har et samfundsøkonomisk robust overskud på 92 mio. kr.

Projektforslaget vil også være billiger for SK varme som vil spare ca.  4 mio. kr. pr. år, svarende til ca. 400 kr. pr. referencehus.  

Økonomiske og personalemæssige konsekvenser

Ingen.

Tværgående konsekvenser

Projektforslaget understøtter kommunens arbejde for at nedbringe CO2 udledningen, såvel som det vil støtte op om kommunens ønske om at nedbringe forbrug af biomasse til opvarmning.

Indstilling

Miljø, Plan og Teknik chefen indstiller,

1.    at Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget godkender projektforslaget.

Bilag

330-2021-133963

 Bilag 1 - Projektforslag for etablering af nyt varmepumpeanlæg i Halsskov

Beslutning i Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget den 10. august 2021:

Fraværende:  Pernille Ivalo Frandsen (V)

Godkendt.

19. Flexboligtilladelser (D)

19.   Flexboligtilladelser (D)

Sagsnr.: 330-2014-3519                 Dok.nr.: 330-2021-246131                                          Åbent

Kompetence:

Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget

Beslutningstema

Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget har ønsket en drøftelse af flexboligordningen.    

Sagens indhold

Flexboligordningen har til formål at øge væksten i landdistrikterne og derved modvirke affolkning og forfald af boliger. Ændringen/udvidelsen af ordningen i 2016 havde yderligere til formål at fremme omsætteligheden af boliger i landdistrikterne.

Flexboligloven trådte i kraft den 1. maj 2013 og har i Slagelse Kommune været administreret i henhold til administrationsgrundlaget, som blev godkendt af Erhverv-, Plan og Miljøudvalget på mødet den 11. august 2014. Administrationsgrundlaget er senest revideret den 1. september 2016 på grundlag af en ændring af loven den 1. januar 2016. Administrationsgrundlaget er vedhæftet dagsordenen.

Pr. 18. maj 2021 er der siden 2013 meddelt i alt 184 flexboligtilladelser i Slagelse Kommune. Se vedhæftede oversigt over flexboligtilladelser i Slagelse kommune i perioden 2013 – 2021 samt vedhæftede oversigtskort, som viser den geografiske fordeling af tilladelserne.

Ifølge notat fra Erhvervsministeriet af 30. april 2019 er 62 procent af landets flexboliger beliggende i landzone, 37 procent i byzone og 1 procent i sommerhusområder. Tilsvarende er 74 procent af flexboligerne registreret i kystnærhedszonen (inden for 3 km fra kysten). Det fremgår endvidere at 71 procent af tilladelserne følger boligen, og stort set alle flexboligtilladelser er meddelt uden ophørsdato.

Retligt grundlag

Flexboligordningen er i 2020 flyttet fra boligreguleringsloven til Planlovens § 41a som angiver:

�Kommunalbestyrelsen kan meddele tilladelse til, at en helårsbolig tages i brug til fritidsformål og efterfølgende på ny tages i brug til helårsbolig uden yderligere tilladelse, medmindre det vil være i strid med en lokalplan for området. Kommunalbestyrelsen kan meddele bindende forhåndstilsagn om en sådan tilladelse.�

Handlemuligheder

1.    Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget kan fastholde den nuværende administrationspraksis, som er en maximal fleksibel administration af ordningen - uden geografiske indskrænkninger, hvor tilladelsen følger boligen, og hvor der frit kan veksles mellem fritids- og helårsbeboelse.

2.    Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget kan lade udarbejde et ændret administrationsgrundlag, som indskrænker mulighederne for flexboligtilladelser, hvor der for eksempel er forbud mod flexboliger i visse områder, tidsbegrænsning på flexboligtiladelserne, eller at tilladelserne meddeles personligt til ejendommens ejer, hvor tilladelsen ophører ved ejerskifte.

Vurdering

Det har hidtil været et klart politisk ønske, at der skulle være maksimal mulighed for flexboligtilladelser i kommunen. Lokalplanerne på øerne og i Bisserup er blandt andet blevet ændret for at understøtte det politiske ønske. Der er således mulighed for at få en flexboligtilladelse uanset hvor man bor i Slagelse kommune. Den nuværende praksis understøtter en let og ubesværet administration af ordningen, og har givet overvejende positive tilbagemeldinger fra ansøgerne.

Det er imidlertid kommunen som helt og holdent beslutter, om man ønsker at bruge flexboligordningen, og hvordan den i givet fald skal administreres. Kommunens afgørelser efter flexboligordningen kan ikke påklages til en højere administrativ myndighed.

Økonomiske og personalemæssige konsekvenser

Ingen bemærkninger.

Tværgående konsekvenser

Ingen bemærkninger.

Indstilling

Miljø, Plan og Teknik chefen indstiller,

1.    at Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget drøfter flexboligordningen.

Bilag

330-2021-246399

Bilag 1 - Flexbolig opgørelse 18. maj 2021

330-2021-246395

Bilag 2 - Flexboliger oversigtskort status 18.05.2021

330-2016-507823

Bilag 3 - Revideret administration af flexboligtilladelser

Beslutning i Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget den 10. august 2021:

Fraværende:  Pernille Ivalo Frandsen (V)

Drøftet.

Udviklingen i antallet af flexboliger følges løbende.

20. Opsætning af antennemast i Eggeslevmagle (B)

20.   Opsætning af antennemast i Eggeslevmagle (B)

Sagsnr.: 330-2020-113461             Dok.nr.: 330-2021-235023                                          Åbent

Kompetence:

Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget

Beslutningstema

Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget kan beslutte, hvad det videre forløb skal være vedr. sagsbehandlingen om opsætning af en antennemast i Eggeslevmagle, herunder vælge mellem to placeringer.

Sagens indhold

TT Netværket har opnået licens med dækningskrav for området omkring Eggeslevmagle og Høve. For at opfylde dækningskravet vurderer TT-Netværket, at der skal opstilles en 42 m antennemast ved Eggeslevmagle.

TT Netværket samarbejder med et at andet firma, Cibicom, om at lave en fælles mast. Antennemaster skal som første prioritet altid forsøges placeret indenfor bymæssig bebyggelse og der har derfor været ledt indenfor landsbyafgrænsningen af Eggeslevmagle. En stor del af landsbyen er omfattet af en kirkebyggelinje, hvor der ikke må opføres byggeri og anlæg over 8,5 m af hensyn til landsbykirken.

Der er derfor kun muligheder i den sydligste del af landsbyen og i den nordligste del af landsbyen – se det vedlagte bilag 1, hvor landsbyrammen er vist med rød udfyldning og kirkebyggelinjen med rød skravering.

Der har været søgt om at placere masten på sportspladsen i den sydlige ende af landsbyen, hvor masten kunne erstatte en af de eksisterende lysmaster. Det drejer sig om ejendommen Sorø Landevej 233, Eggeslevmagle, 4230 Skælskør.

Denne ansøgning har været sendt i en omfattende naboorientering til 34 beboere i området. Normalt skal kun de nærmeste naboer høres i forbindelse med ansøgninger om landzonetilladelse, men grundet mastens højde valgte landzoneteamet at høre bredere end det lovmæssige nødvendige.

Naboorienteringen medførte en positiv og en negativ bemærkning fra omkringboende. Indsigelsen indsendt af Steen Olsen som privatperson og som formand for Eggeslevmagle Landsbyråd bestod overvejende af spørgsmål, der efterfølgende blev besvaret af hhv. administrationen og ansøger.

Der blev givet landzonetilladelse til denne placering, men tilladelsen blev efterfølgende trukket tilbage efter ønske fra udvalget med opfordring til yderligere dialog.

Bredbåndskonsulenten indledte i november 2020 dialog med både Eggeslevmagle boldklub og Eggeslevmagle lokalråd. Af dette er der fra lokalrådet givet klart udtryk for at man har ønsket en placering helt udenfor Eggeslevmagle by. Landsbyrådet er blevet orienteret om de mange hensyn, der skal tages ved en placering, men det til trods er der kommet ét konkret placeringsforslag syd for Eggeslevmagle by. Denne placering har TT-Netværket imidlertid ikke kunne anvende for at kunne leve op til deres dækningsforpligtelse og den foreslåede placering er der derfor ikke arbejdet videre med.

Der er andre muligheder i byen, udenfor kirkebyggelinjen, men der er ikke undersøgt yderligere om disse ville være mere acceptable for de lokale interessenter, idet det har været meget tydeligt at man ikke har ønsket at have en placering i byen.

I et forsøg på at imødekomme ønsket om en placering udenfor byen, er TT-Netværket blevet bedt om at revidere søgeområdet, og i denne forbindelse har det derfor været muligt at finde ét enkelt alternativ, med en positiv lodsejer, på Præstemarken 39, mellem Eggeslevmagle og Høve.

Lokalrådet blev præsenteret for dette alternativ slutningen af juni måned, og har ikke umiddelbart afvist denne placering. Dog bad man om samme svar om aktindsigt i sagen, som de nu har fået, og de stod fortsat uforstående overfor de mange udfordringer der er ift. at placere en antennemast i landzone.

Det vurderes ikke, at dialogen med lokalrådet kan fremmes yderligere.

TT-Netværkets forpligtelse hos Energistyrelsen ift. at sikre bedre mobildækning er 4. april 2022, og idet det kan tage op til et år fra tilladelse til opførelse af antennemast, haster det derfor med at kunne give en tilladelse.

Retligt grundlag

Landzonetilladelser gives efter planlovens § 35, stk. 1.

Praksis for placering af nye antennemaster i landzone er fastlagt i orienteringer og afgørelser fra Planklagenævnet (tidligere Natur- og Miljøklagenævnet);

Nye telemaster bør så vidt muligt placeres i bymæssig bebyggelse af hensyn til landskabelige interesser, herunder hensynet til at friholde det åbne land for nye tekniske anlæg og til at undgå spredt og uplanlagt bebyggelse.

I landzone uden for bymæssig bebyggelse bør nye telemaster så vidt muligt placeres i tilknytning til eksisterende høje konstruktioner i området, f.eks. andre master, vindmøller, skorstene, siloer eller lign.

Er det ikke muligt at placere telemasten i bymæssig bebyggelse eller ved eksisterende høje konstruktioner, og er det ikke muligt at opsætte antenneanlæggene på eksisterende høje konstruktioner, bør telemasten så vidt muligt placeres i tilknytning til eksisterende (lavere) bebyggelse. Dette gælder også, selvom en anden placering uden tilknytning til bebyggelse vil medføre færre nabogener. Hensynet til at undgå nabogener må således i mastesager normalt vige for hensynet til landskabet.

Ansøgeren skal undersøge alternative placeringsmuligheder og godtgøre, at den ansøgte placering er den bedste placering set i forhold til de hensyn, der skal varetages efter landzonereglerne. Herunder skal det samfundsmæssige hensyn til en hensigtsmæssig dækning inddrages.

Hvis ansøgeren har opnået licens med dækningskrav, begrænser dette, hvor langt væk alternativer skal undersøges.

Handlemuligheder

Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget kan beslutte;

A.    At sagsbehandlingen af den oprindelige placering på Sorø Landevej 233 genoptages og at der gives landzonetilladelse til denne placering

B.    At ansøger opfordres til at indsende en ny ansøgning på Præstemarken 39, så denne kan behandles.

Vurdering

Det vurderes fortsat, at den ansøgte placering på sportsbanen er en landskabelig fornuftig placering, idet den er placeret i bymæssig bebyggelse, udenfor kirkebyggelinjen og vil være delvist skærmet af den eksisterende beplantning omkring sportspladsen.

Ved den alternative placering, Præstemarken 39, vil masten placeres i det åbne land, men trods alt i tilknytning til lavere bebyggelse. Det vil være svært at dokumentere, at denne placering er den bedst tænkelige i forhold til de hensyn, der skal varetages efter landzonereglerne eftersom der findes alternativer, der langt bedre kan forsvares landzonemæssigt fagligt.

Hvis TT-Netværket ikke overfor Energistyrelsen kan redegøre for, at det er realistisk at de kan sikre deres forpligtelse, så er der en risiko for, at der bliver anmodet om lempelse af kravene til dækningen i området. Dækningsforpligtelsen sætter i forvejen ikke ret store krav til mobildækning eller bredbåndshastighed, så det vil være risikabelt at udfordre borgere og virksomheders muligheder ved ikke at imødekomme TT-Netværkets anmodning om en antenneposition.

Økonomiske og personalemæssige konsekvenser

Ingen bemærkninger.

Tværgående konsekvenser

Ingen bemærkninger.

Indstilling

Miljø, Plan og Teknik chefen indstiller,

1.    at Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget tager stilling til, hvilken af de to placeringer, der skal arbejdes videre med.

Bilag

330-2021-235693

Bilag 1 - Kort over Eggeslevmagle med angivelse af kirkebyggelinje

330-2021-235695

Bilag 2 - Skråfoto af sportspladsen

330-2021-235960

Bilag 3 - Skråfoto af Præstemarken 39

330-2021-245699

Bilag 4 - Inddragelsesforløb

Beslutning i Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget den 10. august 2021:

Fraværende:  Pernille Ivalo Frandsen (V)

Udvalget erklærede ikke Steen Olsen (UFP) inhabil.

Udvalget besluttede en placering på Præstemarken 39.

21. Byfornyelsesindsats - Ydun Forsamlingshus søger til istandsættelse af tag (B)

21.   Byfornyelsesindsats - Ydun Forsamlingshus søger til istandsættelse af tag (B)

Sagsnr.: 330-2021-26619               Dok.nr.: 330-2021-129709                                          Åbent

Kompetence:

Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget

Beslutningstema

Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget skal tage stilling til om kommunen skal yde støtte til en istandsættelse af Ydun Forsamlingshus, beliggende Ydunvej 20, 4241 Vemmelev.

Sagens indhold

Kommunen har modtaget forsamlingshusets bestyrelses ansøgning om byfornyelsesstøtte til en istandsættelse af landsbyens forsamlingshus.

Forsamlingshuset søger om byfornyelsesstøtte til istandsættelse af ejendommens tag og et mindre beløb til behandling af revner i ydervæggen.

Vedlagte ansøgning beskriver arbejde, omfang og udformning i billeder og tekst. Det fremgår, at istandsættelsesarbejdet vil beløbe sig til 71.875 kr. inkl. moms.

Som det fremgår af ansøgningen har forsamlingshuset ingen kassebeholdning eller andre midler til den nødvendige istandsættelse.

Ydun Forsamlingshus har i 2020 modtaget byfornyelsesstøtte til ud- og indvendige forbedringer. De har modtaget i alt 94.579,00 kr.

Retligt grundlag

Byfornyelseslovens §§ 22 og 26 og i bekendtgørelse nr. 144 af 21.02.2020 om støtteberettigede udgifter til bygningsfornyelse og udbud af bygge- og anlægsarbejder efter lov om byfornyelse og udvikling af byer.

Handlemuligheder

A.    Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget kan vælge at yde støtte med op til 100 % såfremt det er dokumenteret, at projektet ellers ikke kan gennemføres. I den sammenhæng skal det gøres opmærksomt på, at 100 % tilskud kan skabe en præcedens. 

B.    Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget har også mulighed for at yde støtte med en mindre % sats. Ifølge bestyrelsen vil projektet ikke kunne gennemføres.

C.    Endelig kan Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget vælge ikke at yde støtte til renovering af ejendommen.

Vurdering

Formålet med byfornyelsesmidler er at sikre attraktive landsbymiljøer og gode samlingssteder på landet. Istandsættelse af forsamlingshusene kan ses som et af flere redskaber til at sikre udvikling, især af mindre byer og landområder generelt, idet forskønnelseseffekter kan være med til at tiltrække nye beboere.

Ud fra de foreliggende oplysninger fra forsamlingshuset vurderer Administrationen, at det er dokumenteret, at forsamlingshuset ikke selv har midler, der kan indgå i projektet.

Forsamlingshuset er beliggende i udkanten af landsbyen Hulby der er en af kommunens mindre landsbyer. Forsamlingshuset kommer dog mange til gode fra det nærliggende landområde samt øvrige landsbyer. På den baggrund vil det være formålstjenesteligt at yde støtte til huset.

Økonomiske og personalemæssige konsekvenser

Ejendommen vil med sin beliggenhed kunne opnå byfornyelsesstøtte fra Landsbypuljen. Staten vil medfinansiere 80 % af kommunens udgifter.

Hvis der ydes støtte på 100 % til forbedringsarbejder på ejendommen vil det, når refusionen fra staten fratrækkes, betyde en udgift for kommunen på op til 14.375 kr. ekskl. moms.

Alle kommunens byfornyelsesmidler er disponerede til politiske vedtagne projekter. Budgettet er dog i balance.

Tværgående konsekvenser

Ingen bemærkninger.

Indstilling

Miljø, Plan og Teknik chefen indstiller,

1.    at Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget godkender, at der ydes støtte til en istandsættelse af forsamlingshuset i en form som ansøgt.

Bilag

330-2021-236774

Bilag 1 - Ansøgning

Beslutning i Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget den 10. august 2021:

Fraværende:  Pernille Ivalo Frandsen (V)

Godkendt.

Udvalget ønsker en orientering om tilbagebetaling ifm. salg.

22. Genoptaget - Udviklings- og helhedsplanlægning for landsbyer og det omkringliggende åbne land (D)

22.   Genoptaget - Udviklings- og helhedsplanlægning for landsbyer og det omkringliggende åbne land (D)

Sagsnr.: 330-2021-44309               Dok.nr.: 330-2021-214271                                          Åbent

Kompetence:

Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget

Beslutningstema

Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget skal drøfte, om der skal igangsættes en proces omkring udarbejdelse af udviklings- og helhedsplaner for landsbyer og det omkringliggende åbne land.

Sagens indhold

Sagen er motiveret af en henvendelse fra Eggeslevmagle Landsbyråd, som ønsker at der igangsættes en proces omkring en samlet udviklings- og helhedsplanlægning for Eggeslevmagle og Eggeslevmagle sogn. I henvendelsen adresseres en række eksempler på udfordringer af nyere dato som handler om udlæg af arealer til store solenergianlæg, landzoneadministration i forhold til etablering af en antennemast, overdækning af landbrugsarealer, manglende sammenhæng med øvrige visioner og planlægninger i forbindelse med arbejdet omkring beskyttelse og bæredygtig grundvandsbeskyttelse omkring Eggeslevmagle. Ligeledes nævnes manglende hensyntagen i kommuneplanens retningslinjer for Trafik og veje til stadigt tungere trafik gennem landsbyen.

Det fremgår af henvendelsen, at der er behov for at få udarbejdet en samlet udviklings- og helhedsplanlægning således at rammerne for landsbyen og omgivelserne planlægges og forventningsafstemmes med kommunen, borgere og erhvervsliv.

Retligt grundlag

Kommunalfuldmagten.

Handlemuligheder

Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget kan drøfte sagen.

Vurdering

Siden 2007 har der i Slagelse Kommune været fokus på landdistriktsudvikling. Dette har bl.a. udmøntet sig i lokale udviklingsplaner (LUP) for en række af kommunens landdistrikter båret af lokale ønsker og visioner.

I forbindelse med forslag til Kommuneplan 2021 er der udarbejdet en analyse af landsbyerne i Slagelse Kommune afgrænset til de 17 største landsbyer. Analysen bidrager til hvordan Slagelse Kommune bedst understøtter en positiv udvikling i landsbyerne og peger på fire indsatsområder, der har potentiale til at skabe en positiv udvikling i landsbyerne med det lokale fællesskab og engagement som driver: Rum til fællesskab, tilpasning af boligmassen, bedre infrastruktur samt styrkelse af kultur og naturkvaliteter. Analysen af landsbyerne fokuserer således på landsbyens problematikker og udfordringer mens de lokale udviklingsplaner omhandler lokalområderne med fokus på lokale værdier og styrker. Analysen af landsbyerne giver sammen med LUP’erne et samlet billede af kommunens landdistrikter.

Med afsæt i Planloven sker administrationen af det åbne land gennem kommuneplanens retningslinjer for det åbne land, som helt overordnet er styret af de nationale interesser i kommuneplanlægningen. Kommuneplanen udgør den overordnede samlede planlægning som styrer lokalplanlægningen, landzonetilladelser og andre påkrævede tilladelser der kan reguleres efter planloven. Retningslinjerne varetager en række hensyn, eksempelvis hensynet til kulturmiljøerne og deres evt. omgivelser, landsbyerne, hvoraf en del udgør kulturmiljøer, landskabet og Grønt Danmarkskort som udgør det samlede naturnetværk.

Det åbne land er også reguleret gennem lovgivningen eksempelvis Naturbeskyttelsesloven og Landbrugsloven. Store dele af det åbne land udgør landbrug, som kun i begrænset omfang kan reguleres med Planloven.

Det er administrationens vurdering, at der med kommuneplanens retningslinjer for administrationen af det åbne land, herunder landsbyerne, sammen med de lokale udviklingsplaner og landsbyanalysen er tilvejebragt en samlet ramme for landdistrikternes planlægning.

Udarbejdelse af lokale udviklings-og helhedsplaner for landområderne med fx mere fokus på inddragelse af lokale kræfter, fælles ideudviklingsmøder og undersøgelser af lokale forhold vil sandsynligvis skabe et større ejerskab og mere forståelse for planlægningen. Lokal viden kan desuden bidrage til bedre løsninger. Igangsættelse af lokale udviklings- og helhedsplaner vil dog kræve et større ressourcetræk på administrationen idet det må antages, at sådanne udviklings- og helhedsplaner vil skulle udarbejdes for flere af de 35 landsbyer defineret i kommuneplanen.

Økonomiske og personalemæssige konsekvenser

For at sikre fremdrift i udarbejdelsen af udviklings- og helhedsplaner for de 35 landsbyer og det omkringliggende åbne land vil det kræve, at der tilføres ressourcer i form af 1 til 2 medarbejdere. Opgaven vil umiddelbart omfatte kortlægning og indsamling af data, facilitering af proces med lokale interessenter og udarbejdelse af udviklings- og helhedsplaner i samarbejde med lokale følgegrupper.

Såfremt der ikke afsættes ekstra ressourcer til opgaven må det forventes, at fremdriften i udarbejdelsen af udviklings- og helhedsplanerne vil indgå i den øvrige prioritering af opgaver.

Tværgående konsekvenser

Ingen bemærkninger.

Indstilling

Miljø, Plan og Teknik chefen indstiller,

1.    at Miljø-, Plan og Landdistriktsudvalget drøfter hvorvidt der skal igangsættes udarbejdelse af udviklings- og helhedsplaner for landsbyerne og det omkringliggende åbne land.

Beslutning i Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget den 22. juni 2021:

Fraværende: 

Udsat.

Beslutning i Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget den 10. august 2021:

Fraværende:  Pernille Ivalo Frandsen (V)

Drøftet.

Udvalget ser positiv på landdistriktsudvikling i og uden for landsbyerne, men det kan ikke forventes, at der afsættes særskilte ressourcer til formålet.

23. Gensidig orientering (O)

23.   Gensidig orientering (O)

Sagsnr.: 330-2020-160645             Dok.nr.: 330-2021-55709                                            Åbent

Kompetence: Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget

Beslutningstema

Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalgets medlemmer og administrationen orienterer om aktuelle henvendelser, tiltag, projekter m.m.

Sagens indhold

1.    Orientering fra udvalgsformand (føres til referat på mødet)

2.    Orientering fra udvalgsmedlemmer (føres til referat på mødet)

3.    Orientering fra administrationen:

Indstilling

Miljø, Plan og Teknik chefen indstiller,

1.    at Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget orienteres.

Bilag

330-2021-243851

Bilag 1 - Masterplan aug.

330-2021-251718

Bilag 2 - Mailliste juli

330-2021-242858

Bilag 3 - Lokalplanoversigt juli

330-2021-251239

Bialg 4 - Afgørelser fra andre instanser

Beslutning i Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget den 10. august 2021:

Fraværende:  Pernille Ivalo Frandsen (V)

Orientering taget til efterretning.

Der tages prøver på brandøvelsespladsen/Stigsnæs.

Rottebekæmpelse.

Der gives en redegørelse for jordfordeling/grundvand på kommende udvalgsmøde.

24. Lukket: Status på godkendte byfornyelsesprojekter (O)
Denne sag er desværre lukket for offentligheden.
25. Lukket: Godkendelse af referat (B)
Denne sag er desværre lukket for offentligheden.