Kompetence: Økonomiudvalget
Beslutningstema
Økonomiudvalget skal i forbindelse med folkeafstemning 2022 beslutte,
- om udvalget ønsker at reducere antallet af afstemningssteder til 20,
- om udvalget kan godkende forvaltningens oplæg til fordeling af tilforordnede på afstemningsstederne til folkeafstemningen,
- honoreringen af de tilforordnede til folkeafstemningen.
Sagens indhold
Der afholdes folkeafstemning onsdag den 1. juni 2022. I den forbindelse skal Økonomiudvalget tage stilling til afstemningssteder samt fordeling af tilforordnede på valgstederne og honorering af tilforordnede.
Ved den seneste folkeafstemning (afskaffelse af retsforbeholdet 2015) var stemmeprocenten 71,9%. Forvaltningen forventer en lignende stemmeprocent ved denne folkeafstemning.
Afstemningssteder
Slagelse Kommune har ved de sidste valg opereret med 25 afstemningssteder i kommunen. Forvaltningen foreslår, at antallet af afstemningssteder reduceres til 20, således at følgende afstemningsområder nedlægges:
Tjæreby (602 vælgere), Eggeslevmagle (forsamlingshuset - 536 vælgere) og Magleby (391 vælgere) - vælgerne overføres til Eggeslevmagle Skole (herefter 3823 vælgere).
Havrebjerg (465 vælgere) - vælgere overføres til Stillinge (herefter 2556 vælgere).
Flakkebjerg (985 vælgere) - vælgerne overføres til Dalmose (herefter 2411 vælgere).
Forslaget om at nedlægge disse valgsteder skal ses i lyset af, at valgstederne er uforholdsmæssigt dyre i betragtning af nærheden til andre afstemningssteder.
Forvaltningen vurderer, at nedlæggelse af valgstederne vil medføre en besparelse på ca. 175.000 kr.
Afstemningsområdet Korsør Søndre Bydel (Storebæltshallen) samt Vemmelev (Vemmelevhallen) er reserveret som faciliteter til ukrainske flygtninge. Forvaltningen arbejder på alternative placeringer af de to valgsteder. Vemmelev kan flyttes til Vemmelev Skole, mens flytning af valgsted Storebæltshallen giver lidt større udfordringer, da det er kommunens andenstørste afstemningssted.
Bemanding ud fra forholdsfordelingen i byrådet
Det følger af valglovgivningen, at det er vælgerne i kommunen, der styrer og kontrollerer de offentlige valg, der afholdes i Slagelse Kommune. Der skal for hvert afstemningsområde således udpeges minimum 5 valgstyrere, herunder en formand, samt et antal tilforordnede.
Det er valgstyrernes opgave at føre afstemningsbogen for afstemningsstedet. De tilforordnede skal bistå ved valget.
Det fremgår af valgloven, at udpegningen sker ved forholdstalsvalg, medmindre der er enighed om andet. Forholdstallet beregnes i givet fald ud fra de seneste anmeldte valggrupper i byrådet.
Koordinationen mellem valggrupper og bemanding af valgstederne går via Ledelsessekretariatet, mens valggrupper hver for sig koordinerer internt, hvor mange tilforordnede de enkelte partier stiller med.
Forvaltningen lægger op til, at alle tilforordnede og valgstyrere, der møder ind, bliver på afstemningsstedet frem til valget er fuldt afviklet og talt op. Én gruppe møder ind ca. kl. 07.30. Endnu en gruppe møder ind kl. 16.30. Dvs. der ikke møde ekstra tællere ind kl. 20.00.
Bilag 1 og 2 præsenterer oplæg til fordeling af tilordnede baseret på forholdsfordelingen i byrådet ved seneste gruppedeling. Bilag 1 tager udgangspunkt i, at antallet af valgsteder reduceres til 20. Bilag 2 tager udgangspunkt i, at der beholdes 25 afstemningsområder med dertilhørende afstemningssteder.
Den samlede bemanding på afstemningsstederne har traditionelt været rekrutteret blandt partierne. Det har vist sig svært for partierne at finde tilforordnede til alle pladserne, og selve rekrutteringen har kørt helt frem til selve afstemningsdagen herunder også rekruttering blandt frivillige fra foreningslivet til KV 21. En løsning på udfordringen med rekruttering kan være at rekruttere en andel af de nødvendige tilforordnede via foreningslivet i kommunen fra start af. Det skal politisk godkendes, at en aftalt procentandel rekrutteres fra foreningslivet. Folkeafstemningen kunne være en lejlighed til at prøve det af med f.eks. 20 % af pladserne som tilforordnede tildeles frivillige fra foreningslivet.
Honorering
De tilforordnede honoreres i form af diæter, og der kan gives op til 4 diæter som honorering. En diæt er på 440 kroner og gives som udgangspunktet for 4 timer.
Ved det sidste valg (kommunalvalget 2021) blev tilforordnede, der deltog hele dagen, honoreret med 3 diæter, mens tilforordnede, der mødte ind 16.30, blev honoreret med 2 diæter. Udgiften til honorering ved 20 afstemningssteder (jf. bilag 1) vil være 231.440 kr. og ved 25 afstemningssteder (jf. bilag 2) vil være 294.360 kr.
Proces omkring tilmeldingen
Medio april (efter påske) vil Ledelsessekretariatet bede grupperne udpege personer til valgstyreformænd, valgstyrere og tilforordnede. Senest den 24. maj bør grupperne have bemanding til afviklingen af valget på plads. Valgstyreformænd vil blive inviteret til et møde omkring afvikling af valget.
Hvis det besluttes at rekruttere frivillige fra foreningslivet, kontaktes foreningslivet, og der laves tilmelding via kommunens hjemmeside.
Retligt grundlag
Grundloven § 20 om afgivelse af suverænitet.
Kompetenceplan pr 28. marts 2022.
Handlemuligheder
Økonomiudvalget kan:
A. Beslutte at nedlægge de foreslåede afstemningsområder (Tjæreby, Eggeslevmagle, Magleby, Havrebjerg og Flakkebjerg) og flytte vælgerne til afstemningsområder i umiddelbar nærhed (Skælskør Øst, Stillinge og Dalmose).
B. Afvise at nedlægge afstemningsområder og i stedet pålægge forvaltningen at bevare alle eksisterende afstemningsområder.
C. Godkende forvaltningens oplæg til fordeling af tilforordnede vælgere på afstemningsområderne som beskrevet i bilag 1 - alternativt bilag 2, hvis handlemulighed B vælges fremfor handlemulighed
D. Afvise forvaltningens oplæg til fordeling af tilforordnede, som beskrevet i bilag 1 og 2 - og som følge heraf bede forvaltningen om at komme med et nyt oplæg hertil.
E. Beslutte antallet af diæter de tilforordnede skal modtage for deres indsats til folkeafstemningen -afhængigt af deres opgave og mødetidspunkt.
F. Beslutte at der rekrutteres 20 % af de tilforordnede til valget via foreningslivet.
Vurdering
Forvaltningen vurderer, at oplæggende repræsenterer både fordelingsmæssigt korrekte og realistiske bud på bemanding til folkeafstemningen den 1. juni 2022.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Udgifterne til honorering af tilforordnede forventes at kunne afholdes inden for det afsatte
budget til afvikling af valg – uanset antal valgsteder.
Tværgående konsekvenser
Ingen bemærkninger
Indstilling
Den konstituerede kommunaldirektør indstiller,
1. at Økonomiudvalget beslutter handlemulighed A og reducerer antallet af valgsteder til 20
2. at Økonomiudvalget beslutter handlemulighed C og godkender administrationens oplæg til bemanding og fordeling af tilforordnede som beskrevet i bilag 1.
3. at Økonomiudvalget fastsætter antallet af diæter, de tilforordnede skal modtage for at hjælpe til folkeafstemningen 2022, som beskrevet i handlemulighed E.
4. at Økonomiudvalget godkender, at 20 % af de tilforordnede rekrutteres via foreningslivet.