Uddannelsesudvalget (2017) – Referat – 3. oktober 2016


1. Godkendelse af dagsorden (B)

1.     Godkendelse af dagsorden (B)

Sagsnr.: 330-2013-113193             Dok.nr.: 330-2015-670632                                          Åbent
Kompetence: Uddannelsesudvalget
Beslutningstema
Godkendelse af dagsorden for Uddannelsesudvalgets møde den 2. oktober 2016
Indstilling
Centercheferne indstiller,
1.    at Dagsorden godkendes.
Beslutning i Uddannelsesudvalget den 3. oktober 2016:
Fraværende:  Helle Blak (F), Tonny Borgstrøm (Udenfor partierne)
Godkendt med beslutning om, at sag nr. 3 "Procedure for visitation til specialundervisning mv." bliver udsat til næste møde. Udvalgets medlemmer kan frem til den 9. oktober 2016 fremsende spørgsmål, således at svar kan blive indarbejdet i "hvidbog" relateret til høringssvarene.

2. Beslutning om iværksættelse af initiativer for unge vedr. flere i erhvervsuddannelse og flere uddannelsesparate.(B)

2.     Beslutning om iværksættelse af initiativer for unge vedr. flere i erhvervsuddannelse og flere uddannelsesparate.(B)

Sagsnr.: 330-2016-32733               Dok.nr.: 330-2016-507907                                          Åbent
Kompetence: Uddannelsesudvalget
Beslutningstema
Uddannelsesudvalget skal, på baggrund af en henvendelse fra Tony Borgstrøm og Socialdemokratiets medlemmer, beslutte at igangsætte 3 initiativer, som skal sikre henholdsvis, at flere elever vurderes uddannelsesparate i 8. og 9. klasse og, at flere elever vælger en erhvervsuddannelse.
Baggrund
Uddannelsesudvalget besluttede på udvalgsmødet den 6. juni 2016, at iværksætte en proces, hvor en arbejdsgruppe havde til opgave, at vurdere hvilke indsatser, som anbefales iværksat.
Baggrund for beslutningen er en øget bevågenhed i forhold til uddannelsesparathedsvurderingen i 8. klasse, hvor andelen af ikke uddannelsesparate unge ligger højere i Slagelse kommune. Den anden del af opgaven er et ønske om, at flere unge skal vælge erhvervsuddannelse set i lyset af, at andelen af unge i Slagelse kommune, som ikke påbegynder en ungdomsuddannelse efter 9./10. kl. ligger over landsgennemsnittet.
Arbejdsgruppen har haft deltagelse af repræsentanter for skolerne, erhvervsuddannelserne, Jobcentrets ungeteam, klubberne, Ungdomsskolen og Center for Uddannelse.
Arbejdsgruppen har som forudsætning for valg af indsatser, besluttet, at de skal kunne afholdes indenfor det afsatte beløb på 1.5 mio. kr. og, at de skal have karakter af at ”prøve noget nyt”. Ud fra de forudsætninger er der fastlagt to kriterier for valg af indsatser - henholdsvis høj effekt og lavt ressourceforbrug.
Arbejdsgruppen gør opmærksom på, at området er meget komplekst og, at de foreslåede indsatser ikke nødvendigvis garanterer for de anslåede effekter. Samtidig anerkender arbejdsgruppen, at der er behov for, at afprøve nye metoder for i fælleskab, at finde nøglen til, at flere unge vælger erhvervsuddannelser og, at flere unge vurderes uddannelsesparate.   
Arbejdsgruppen har peget på nedenstående tre indsatser:
A. Ungdomsskolen har ansøgt Egmontfondet (jf. bilag 4) om støtte til iværksættelse af et projekt ”Læringslokomotivet – Turboforløb i Ungdomsskolen” (jf. bilag 1). Projektet er for unge i 7. og 8. kl. og har til formål at gøre unge uddannelsesparate gennem intensivt læringsforløb. Forløbene er for fagligt ”svage” og skoletrætte elever i udskolingen, som gives en mulighed for, at indhente deres efterslæb i skolen. Gennem 3-4 ugers læringsforløb bliver eleverne undervist i dansk og matematik samt får et boost i deres personlig og sociale kompetencer. Effekten er, at alle der har deltaget i forløbet, mindst opnår karakteren 2 i dansk og matematik ved deres 9. kl. prøve.
Projektet har således fokus på elevernes faglige kompetencer over en længere tidsperiode.
På landsplan udvælges 10 kommuner til, at deltage, hvorfor der også vil være en stor mulighed for vidensdeling og faglig sparring på tværs af kommuner.
(Lige inden udsendelse af dagsordenen har CFU modtaget besked om, at Slagelse Kommunes ansøgning er blevet imødekommet).
B. Erhvervs- og Vejledningsreformen fra 2014 har til formål, at sikre at flere elever vælger en erhvervsuddannelse og at målrette vejledningen i grundskolen mod de ikke uddannelsesparate. For at sikre en tidlig koncentreret præventiv indsats etableres 2 lærings-camps á 6 dages varighed (jf. bilag 2) for elever i 7. kl. Eleverne vil gennemgå læringsforløb i dansk og matematik, samt undervisningsforløb til styrkelse af deres personlig og sociale kompetencer. Et væsentlig omdrejningspunkt i forløbene er opbygningen af sociale relationer eleverne imellem og der vil derfor i de 6 døgn indgå forskellige aktiviteter til at understøtte dette. Effekten er, at 60% af de deltagende elever erklæres uddannelsesparate 1. dec. i 8. kl. samt 70% af de deltagende elever er uddannelsesparate ved udskolingen i 9./10. kl.
Lærings-camps tilrettelægges som internatkursus for 20 – 25 elever pr. camp.
Projektet har således fokus på både faglig, social og personlig udvikling og er tilrettelagt som korte intensive forløb.
C. Erhvervs- og Vejledningsreformen fra 2014 havde til formål at sikre, at flere unge vælger erhvervsuddannelse og med en målsætning om at 25% af eleverne på landsplan der vælger en ungdomsuddannelse efter 9. og 10. klasse i 2020, vælger erhvervsuddannelse (EUD). Et af midlerne til at opnå dette er en styrket indsats på undervisningen i Uddannelse og erhverv (UJ-forløb) i grundskolen. En anden vigtig faktor er at forældrene inddrages i processerne. Det planlægges (jf. bilag 3) at UU Vestsjælland gennemfører 7 UJ-forløb i 7. klasse på udvalgte folkeskoler fordelt rundt i kommunen. Formålet med det samlede UJ-forløb er at styrke og nuancere elevernes valgkompetencer, deres selvindsigt og deres indsigt i erhvervsuddannelsernes og det lokale erhvervslivs muligheder i forhold til job og videreuddannelse. Samtidig vil formålet være, at flere elever i uddannelsesudvalg-processen tilvælger en erhvervsuddannelse efter 9./10. klasse. UU Vestsjælland effektmåler de involverede klasser i forbindelse med uddannelsesparathedsvurderingen 15. januar i 8. klasse, samt ved tilmeldingen af ungdomsuddannelse i 9. klasse. Målet er, at 30% af eleverne i de deltagende klasser vælger en erhvervsuddannelse efter 9. klasse.
Retligt grundlag
Folkeskoleloven og ungdomsskoleloven.
Handlemuligheder
At udvalget beslutter at iværksætte de 3 beskrevne indsatser.
Vurdering
Det er administrationens vurdering, at de 3 forslag til indsatser er vigtige, at afprøve i forhold til at finde nye veje til, at flere unge vælger en erhvervsuddannelse og at flere unge erklæres uddannelsesparate og dermed understøtter de mål som Slagelse kommune har sat for området.
Det er komplekse problemstillinger idet der er mange parametre, som har indflydelse på om unge i sidste ende gennemfører en ungdomsuddannelse. Vurderingen er, at uddannelsesparathed og valg af ungdomsuddannelse er essentielle i den sammenhæng samt at de 2 områder nøje hænger sammen og derfor er de 3 beskrevne forslag også et forsøg på at favne og understøtte begge områder.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Uddannelsesudvalget har besluttet, at finansieringen af indsatserne kan ske fra et mindreforbrug over 5 pct., der efter byrådsbeslutningen ikke lægges i kassen (1,5 mio. kr.)
A. Egmont projektet forudsættes at kommunen samlet set medfinansierer 55% af udgifterne til de intensive læringsforløb. Det anslås i projektansøgningen til, at beløbe sig til 750.000 kr.
B. Der beregnes 200.000,- kr. pr. lærings-camp til dækning af løn, ophold, forplejning, aktiviteter, oplægsholdere, instruktører, transport o.lign. Samler for 2 lærings-camps: 400.000,- kr.
C. Der beregnes 7 UJ-forløb á 50.000 kr. pr. 13½ ugers undervisningsforløb til dækning af forberedelse, undervisning, materialer, gæstelærere, transport, administration. I alt 350.000 kr.
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen
Indstilling
Uddannelseschefen indstiller,
1.    at Uddannelsesudvalget beslutter at iværksætte de 3 indsatser, samt at Uddannelsesudvalget får en afrapportering af projekterne, når de er gennemført og der er målt effekter.
Beslutning i Uddannelsesudvalget den 3. oktober 2016:
Fraværende:  Helle Blak (F), Tonny Borgstrøm (Udenfor partierne)
Godkendt.

3. Procedure for visitation til specialundervisning mv. - efter høring (B)

3.     Procedure for visitation til specialundervisning mv. - efter høring (B)

Sagsnr.: 330-2016-47554               Dok.nr.: 330-2016-534000                                          Åbent
Kompetence: Uddannelsesudvalget
Beslutningstema
Uddannelsesudvalget skal beslutte om procedure for visitation til specialundervisning, anden specialpædagogisk bistand samt dagbehandlingstilbud kan godkendes efter høringsperioden.
Baggrund
På møde i Uddannelsesudvalget den 5/9-16 blev det besluttet at sende udkastet til ny visitationspraksis i høring hos de berørte parter.
Ved høringsfristens udløb var der indkommet 19 høringssvar. Et resume af svarene ligger sammen med alle svarene som bilag i sagen.
Høringssvarene giver anledning til en justering, hvad angår mulighed for at visitere i akutte tilfælde. Dette uddybes længere nede i dagsordenen under ”Vurdering”.
Retligt grundlag
Folkeskoleloven. Bekendtgørelse nr. 693 af 10. juni 2014 om folkeskolens specialundervisning og anden specialpædagogisk bistand.
Servicelovens § 52 stk. 3 (hvad angår dagbehandlingstilbud)
Handlemuligheder
Uddannelsesudvalget kan vælge mellem tre alternativer:
1. Vedtage udkastet til visitationspraksis med den ændring som høringssvarene peger på omkring mulighed for akut visitation
2. Vedtage udkastet uden ændringer
3. Forkaste forslaget til ny visitationspraksis
Vurdering
Administration gør opmærksom på, at forslaget ikke til fulde opfylder de krav til indhold, som Uddannelsesudvalget formulerede på sit møde den 4. januar 2016. Her blev det også ønsket, at der skulle foreligge en beskrivelse af de specialpædagogiske tilbud – herunder antallet af pladser i tilbuddene. Administrationen vurderer dog, at det foreliggende udkast er det bedste bud på nuværende tidspunkt. Der vil blive brug for at revurdere visitationsprocessen ifm. 360 graders eftersynet i 2017.
Som nævnt i indledningen af dagsordenen giver høringssvarene anledning til at justere visitationsproceduren, hvad angår de akutte tilfælde.
Otte af svarene peger på, at der skal være mulighed for at visitere i akutte, alvorlige tilfælde, hvor et halvt års ventetid er lang tid. Der peges på, at det kan være til ulempe for elevens trivsel og faglige udbytte, hvis ikke den rette indsats kan sættes i gang hurtigt. Der peges også på, at den manglende mulighed for akut visitation harmonerer dårligt med ønsket om tidlig indsats og mindste indgriben, da en sag kan nå at vokse sig stor inden der gribes ind med den rette indsats. Administrationen anbefaler, at der i den nye visitationspraksis indskrives en mulighed for, at visitationsudvalget i alvorlige akutte tilfælde i dialog med de berørte parter kan visitere uden for de to årlige visitationsrunder.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Forslaget indebærer ikke en merudgift. Effekten af forslaget er medvirkende til at nedbringe udgifterne til specialundervisning. Målet er, at den nye visitationsprocedure har reduceret omkostningerne til specialundervisning og anden specialpædagogisk bistand med kr. 9 mio. i 2018
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Centerchefen for Uddannelse indstiller,
1.    at Visitationsproceduren vedtages med følgende ændring:
Visitationsudvalget kan i alvorlige akutte tilfælde og i tæt dialog med de berørte parter visitere en elev uden for de to årlige visitationsrunder.
Beslutning i Uddannelsesudvalget den 3. oktober 2016:
Fraværende:  Helle Blak (F), Tonny Borgstrøm (Udenfor partierne)
Udsat

4. Finansiering af øget kapacitet på dagtilbudsområdet (B)

4.     Finansiering af øget kapacitet på dagtilbudsområdet (B)

Sagsnr.: 330-2016-54683               Dok.nr.: 330-2016-534091                                          Åbent
Kompetence: Uddannelsesudvalget
Beslutningstema
Uddannelsesudvalget skal godkende oplæg til finansiering af en højere udnyttelse af kapaciteten på dagtilbudsområdet.
Baggrund
Der bliver til det stigende antal børn i alderen 0-2 år efterspurgt pladser - særligt i Slagelse by. Center for Børn og Familie har på den baggrund bedt Center for Kommunale Ejendomme om bistand. Center for Kommunale Ejendomme har udarbejdet et notat, der beskriver ”Mulige tilpasninger af bygningsmassen for kommunale dagtilbud i Slagelse By”. (Notatet er vedlagt sagen).
Uddannelsesudvalget traf den 5. september 2016 beslutning om, at administrationen arbejder videre med scenarie 1 ”Højere udnyttelse af kapaciteten i de eksisterende kommunale dagtilbud indenfor lovkravene, herunder oprettelse af yderligere vuggestuepladser. Center for Kommunale Ejendomme vurderer, at der til en højere udnyttelse af kapaciteten i eksisterende bygninger er knyttet en investeringsudgift på mellem 0,5 og 1,5 mio. kr.
Området er blevet bedt om at fremlægge forslag til finansiering indenfor egen ramme
Handlemuligheder
Center for Kommunale Ejendomme arbejder på en kortlægning af de konkrete udgifter på optimering af udnyttelsen af de eksisterende bygninger i Slagelse by. 
Center for Børn og Familie, Afdelingen for Dagtilbud kan som et resultat af mådehold og omprioritering i 2016 afsætte en samlet ramme på 700.000 kr.
Center for Uddannelse kan ved omprioritering afsætte 250.000 kr. fra skolernes anlægspulje.
Center for Børn og Familie kan i tæt samarbejde med Center for Kommunale Ejendomme igangsætte projekter indenfor en samlet ramme på 950.000 kr. i 2016. Rammen anvendes til formålet ud fra en vurdering og prioritering, der tager afsæt i hvilke investeringer, der kan giver flest mulige pladser til færrest mulige udgifter.
Retligt grundlag
Ifølge Dagtilbudsloven § 4 skal kommunen sørge for det nødvendige antal pladser i dag-, fritids- og klubtilbud. Såfremt kommunen ikke overholder pladsgarantien medfører det, at kommunen pålægges en økonomisk sanktion. (forældrebetalingsandelen reduceres for samtlige af kommunens pladser fra 25 til 22 %)
Vurdering
Det er administrationens vurdering, at ombygninger og tilpasninger i eksisterende bygninger kan igangsættes indenfor den afsatte ramme. Administrationen vil i vurderingen og prioriteringen tage afsæt i hvilke investeringer, der kan giver flest mulige pladser til færrest mulige udgifter.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Økonomien er indeholdt i sagsfremstillingen.
Konsekvenser for andre udvalg
Landdistrikts-, Teknik- og Ejendomsudvalget behandler i henhold til gældende kompetence politiske spørgsmål relateret til udvidelse, udbygning eller nybygning.
Indstilling
Centerchefen for Børn og Familie indstiller,
1. at Center for Børn og Familie, Afdelingen for Dagtilbud og Center for Uddannelse samlet afsætter en ramme på 950.000 kr.
2. at administrationen anvender af rammen til formålet ud fra en vurdering og prioritering, der tager afsæt i hvilke investeringer, der kan giver flest mulige pladser til færrest mulige udgifter.
Beslutning i Uddannelsesudvalget den 3. oktober 2016:
Fraværende:  Tonny Borgstrøm (Udenfor partierne)
Godkendt.
Socialdemokratiet ønsker, at der allerede i 2017 bliver igangsat nybyggeri på området.

5. Ansøgning om dispensation fra kravet om 3 måneders driftsgaranti ved privatisering af Puljeinstitutionen Børnebissen (B)

5.     Ansøgning om dispensation fra kravet om 3 måneders driftsgaranti ved privatisering af Puljeinstitutionen Børnebissen (B)

Sagsnr.: 330-2016-66471               Dok.nr.: 330-2016-535894                                          Åbent
Kompetence: Økonomiudvalget
Beslutningstema
Uddannelsesudvalget skal overfor Økonomiudvalget anbefale, at ansøgning om dispensation fra kravet om 3 måneders driftsgaranti til 1 måned i forbindelse med privatisering af puljeinstitution i Bisserup bliver imødekommet.
Baggrund
Center for Børn og Familie har modtaget ansøgning fra Puljeinstitutionen Børnebissen om dispensation fra kravet om 3 måneders driftsgaranti i forbindelse med privatisering.
Af ansøgningen fremgår blandt andet:
”Børnebissens kapacitet er 12 børn i alderen 0-6 år. Børnebissen har dog en venteliste der vokser støt og der er øget efterspørgsel på pladser i Børnebissen. Vi vil derfor gerne øge kapaciteten til 16 børn i Børnebissen.
Dette er ikke muligt under nuværende driftsordning (puljeordning) og i nuværende bygning.
Vi har derfor ønsker om at ændre driftsform til privat – da vi dermed kan flytte til ny bygning og øge kapaciteten.”
Ansøgningen bliver blandt andet begrundet med:
Børnebissen vil ikke kunne stille 3 måneders driftsgaranti i forbindelse med privatisering, da Børnebissen ikke ejer nuværende bygning eller besidder sådanne likvider. Vi vil derfor være nødsaget til at videregive det til forældre at stille garantierne. Dette er en meget stor hindring for vores fremtidige planer, da flere familier har udvist modvilje mod at stille så høje garantier.”
Børne-, Uddannelses- og Integrationsudvalget godkendte 8. maj 2013 gældende godkendelseskriterier for drift af private daginstitutioner.
Godkendelseskriterierne indeholder bestemmelse om driftsgaranti:
”Slagelse Kommune stiller jf. dagtilbudslovens § 20, stk. 2 krav om en driftsgaranti. Driftsgarantien skal være på anfordringsvilkår. Formålet med driftsgarantien er at sikre, at institutionen kan yde den fornødne forsyningssikkerhed, idet kommunen er forpligtet til at sørge for anden pasningsmulighed til de berørte børn, såfremt institutionen ophører ved konkurs, eller på anden vis lukker, eller ikke kan drives videre. Den private leverandør skal stille driftsgaranti svarende til 3 måneders drift af en gennemsnitlig kommunal institution i Slagelse Kommune af samme størrelse som den private institution. Driftsgarantien kan af Slagelse Kommune kræves reguleret, således at den til enhver tid svarer til minimum 3 måneders drift af en gennemsnitlig kommunal institution af samme størrelse. Beløbet beregnes og fastsættes af Slagelse Kommune. Driftsgarantien skal være Slagelse Kommune i hænde, før der kan meddeles endelig godkendelse”
Retligt grundlag
Dagtilbudslovens paragraf 19, stk. 5 samt Vejledning om dagtilbud m.v. - VEJ nr. 9109 af 27/02/2015, punkt 241.
Handlemuligheder
Uddannelsesudvalget kan overfor Økonomiudvalget anbefale, at ansøgningen bliver imødekommet.
Vurdering
Det er administrationens vurdering, at ansøgning om dispensation fra kravet om 3 måneders driftsgaranti bør imødekommes.
Puljeinstitutionen Børnebissen er et veldrevet dagtilbud, der imødekommer et lokalsamfunds behov for dagtilbudspladser. Børnebissens ønske om udvidelse og flytning til andet hus kan ikke ske indenfor rammerne af nuværende driftsform. Årsagen er, at selve driftsformen ”puljeinstitution” ikke længere findes – og der er således ikke hjemmel til nye væsentlige ændringer i den ramme.
Det kommunale driftstilskud bliver udbetalt månedsvis forud på baggrund af det aktuelle antal indskrevne børn. Der er således alene økonomisk risiko svarende til 1 måneds driftstilskud. Hensynet til forsyningssikkerheden en mindre relevant i denne del af kommunen, hvor der er ledig kapacitet i den nærliggende kommunale børneinstitution.
Dispensationen kan ske ud fra en individuel og konkret vurdering, hvor hensynet til kommunens sikkerhed mod tab og hensynet til kommunens forsyningsforpligtelse er afgørende. Den konkrete dispensationsansøgning vil således ikke danne grundlag for, at øvrige private institutioner automatisk får ændret deres driftsgarantiperiode.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Driftstilskuddet bliver udbetalt månedsvis forud på baggrund af det aktuelle antal indskrevne børn. Driftsgarantien modsvarer således den økonomiske risiko svarende til 1 måneds driftstilskud. Den kommunale pladsgaranti kan opfyldes i området, hvorfor forsyningshensynet ikke er under pres.
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen
Indstilling
Centerchefen for Børn og Familie indstiller,
1.    at Uddannelsesudvalget overfor Økonomiudvalget anbefaler, at ansøgning om dispensation fra kravet om 3 måneders driftsgaranti i forbindelse med privatisering bliver imødekommet.
Beslutning i Uddannelsesudvalget den 3. oktober 2016:
Fraværende:  Tonny Borgstrøm (Udenfor partierne)
Anbefales.

6. Visitationsregler for elever i 4. klasse i de kommunale fritids- og juniorklubber (D)

6.     Visitationsregler for elever i 4. klasse i de kommunale fritids- og juniorklubber (D)

Sagsnr.: 330-2016-64662               Dok.nr.: 330-2016-522060                                          Åbent
Kompetence: Uddannelsesudvalget
Beslutningstema
Denne indledende drøftelse er med henblik på en senere beslutningssag.
Baggrund
Center for Uddannelse har modtaget en henvendelse fra skolelederen på Helms Skole i Korsør. Forældre ønsker, at elever i 4. klasse på Helms Skole kan tilbydes plads i Korsør Junior- og Ungdomsklub.
Begrundelsen er, at Helms Skole kun tilbyder SFO til og med 3. klasse, dels fordi der kun er statstilskud til SFO til og med 3. klasse, og dels af kapacitetsmæssige årsager. Desuden ønsker forældrene, at deres børn sidestilles med børn i 4. klasse på Baggesenskolen og Broskolen, som tilbydes plads i Korsør Junior- og Ungdomsklub på SFO-lignende vilkår.
Før kommunesammenlægningen fik elever i 4. klasse på Helms Skole tilbud om plads i Korsør Junior- og Ungdomsklub.
Af de gældende visitationsregler, vedtaget af byrådet i 2008, fremgår det, at elever i Slagelse Kommune har pasningsgaranti til og med 4. klasse. Elever har kun mulighed at få plads i den SFO, hvor de går i skole eller på nærliggende fritidshjem. På nogle folkeskoler er det besluttet, at der kun tilbydes SFO til og med 3. klasse, og her bliver børnene i 4. klasse tilbudt en plads på SFO-lignende vilkår i den nærliggende fritids- eller juniorklub.
Det fremgår desuden af visitationsreglerne, at børn fra private skoler ikke kan tilbydes plads i de kommunale pasningstilbud, og de private skoler skal derfor selv sikre pasning af egne elever. Her bør det bemærkes, at staten kun udbetaler tilskud til SFO til og med 3. klasse til de private skoler, jf. bekendtgørelse om friskoler og private grundskoler § 15.
Der er 8 private skoler i Slagelse Kommune. De 7 private skoler tilbyder fritidstilbud som minimum til og med 4. klasse. Her er Helms Skole en undtagelse, hvor der kun er fritidstilbud til og med 3. klasse.
Fra 5. klasse kan alle børn blive indmeldt i en hvilken som helst fritid- og juniorklub i kommunen til en væsentlig lavere takst end børn i 4. klasse.
Retligt grundlag
Det fremgår af dagtilbudslovens § 4, at kommunalbestyrelsens forpligtelse til at sørge for det nødvendige antal pladser i fritids- og klubtilbud m.v. anses for opfyldt, når pladserne stilles til rådighed i det tidsrum, hvor kommunens elever i folkeskolen har behov herfor.
Det fremgår af dagtilbudslovens § 57, stk. 2, at kommunens tilskud til fritidsklubber skal udgøre mindst 70 pct. og forældrenes egenbetaling højst 30 pct. af de budgetterede bruttodriftsudgifter bortset fra ejendomsudgifter, herunder husleje og vedligeholdelse.
Handlemuligheder
Uddannelsesudvalget skal drøfte, om der skal ændres i de gældende visitationsregler, så elever i 4. klasse fra de private skoler kan tilbydes plads i de kommunale fritids- og juniorklubber.
Vurdering
Center for Uddannelse vurderer, at følgende forhold er relevante at medtage i forbindelse med drøftelse af sagen:
· Åbnes der op for, at elever i 4. klasse fra alle de private skoler kan vælge en kommunal fritids- eller juniorklub, kan det få den konsekvens, at de private skoler, der har fritidstilbud for elever i 4. klasse, vælger at lukke for det tilbud.
· Det bør undersøges, i hvilken grad der vil være fysisk kapacitet til de ekstra børn i de kommunale fritids- og juniorklubber.
· Elever i 4. klasse i folkeskolen har ikke et valg mellem SFO/fritidshjem og klub. Det er kun elever på skoler med SFO til og med 3. klasse der får tilbudt en plads i en fritids- eller juniorklub. Hvis man vælger at åbne fritids- og juniorklubber for elever i 4. klasse fra de private skoler, får elever på 7 ud af 8 privatskoler, som det er nu, et valg mellem SFO og fritidsklub, som folkeskolens elever i 4. klasse ikke har.
· Ved folkeskoler der ikke har pasningsordning i 4. klasse, kan eleverne kun få en plads i den nærliggende fritids- eller juniorklub. Det er ikke muligt at vælge frit.  Åbnes der op for, at elever i 4. klasse fra de private skoler kan få en plads i en kommunal fritids- eller juniorklub bør det besluttes, hvilken klub der skal modtage elever fra hvilken privat skole.
· Hvis elever i 4. klasse fra de private skoler skal tilbydes plads i en kommunal fritids- eller juniorklub, vil det betyde en merudgift for kommunen. 
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Der er en driftsudgift på kr. 1815 pr. mdr. pr. elev i 4. klasse i fritids- og juniorklubber. Forældrenes egenbetaling er kr. 544 pr. mdr. Det betyder en udgift for kommunen pr. barn på kr. kr. 1271 pr. mdr., hvilket årligt er kr. 15.252.
Det potentielle antal elever i 4. klasse på alle private skoler i Slagelse er ca.180.
Da det ikke er sandsynligt, at alle vil vælge en kommunal fritids- eller juniorklub, estimerer Center for Uddannelse, at det vil dreje sig om 100 elever.
Merudgift 100 x 15.252 = kr. 1.525.200 årligt.
Hertil kan der være børn, der har krav på friplads eller søskenderabat, hvilket vil betyde en yderligere udgift.
Center for Uddannelse kan ikke se, hvordan forslaget kan finansieres inden for nuværende budget. Hvis Uddannelsesudvalget ønsker, at elever i 4. klasse på private skoler skal have tilbud om plads i de kommunale fritids- og juniorklubber, bør forslaget indgå i næste års budget.
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Uddannelseschefen indstiller,
1.    at Uddannelsesudvalget drøfter, om elever i 4. klasse på private skoler skal have tilbud om plads i de kommunale fritids- og juniorklubber.
Beslutning i Uddannelsesudvalget den 3. oktober 2016:
Fraværende:  Tonny Borgstrøm (Udenfor partierne)
Drøftet.
Udvalget ønsker, at der sker høring blandt de kommunale fritids- og juniorklubber. Ligeledes undersøgelse af, hvorvidt der er kapacitet på de enkelte steder.
Udvalget ønsker en oversigt over de forskellige driftsformer, der er på fritids- og juniorklub området. Udvalget ønsker ligeledes belyst muligheden for en samarbejdsaftale mellem en privat skole og et kommunalt fritids- og juniorklubtilbud.

7. Status på processen for placering af et dagtilbud for Handicap og Psykiatri på Tårnborg Skole (O)

7.     Status på processen for placering af et dagtilbud for Handicap og Psykiatri på Tårnborg Skole (O)

Sagsnr.: 330-2015-6773                 Dok.nr.: 330-2016-540538                                          Åbent
Kompetence: Landdistrikts-, Teknik- og Ejendomsudvalget
Beslutningstema
Udvalget orienteres om en status på processen med inddragelse af de udpegede interessenter og orienteres i øvrigt nærmere om det aktuelle dag- og samværstilbuds karakter og brugergruppe.
Baggrund
I marts 2015 indstillede Center for Kommunale Ejendomme (CKE) til Landdistrikts-, Teknik- og Ejendomsudvalget (LTE) - efter samråd med Skolechefen – at skolerne i Tårnborg og Stillinge skulle udpeges som pilotprojekt for de forestående fortætningsanalyser på de kommunale folkeskoler. Tårnborg Skole blev i indstillingen vurderet interessant på flere parametre, herunder at der i skolens opland var et erkendt ønske/behov for et samlet dagtilbud til Handicap og Psykiatri (Specialcenter Vest). Den 2. marts 2015 godkendte LTE de to skoler som pilotprojekt.
Ultimo 2015 afsluttede CKE sin model for fortætningsanalyse på begge skolerne, og fik modellen godkendt i LTE og Uddannelsesudvalget (UU) tog modellen til efterretning ved den efterfølgende orientering.
Senest blev både LTE, UU og Handicap og Psykiatriudvalget (HP) den 6. juni 2016 orienteret om planen for den videre proces med afdækning af mulighederne for at placere dette dagtilbud på Tårnborg Skole. I den forbindelse tog alle tre udvalg den foreslåede inddragelse af interessenter til efterretning. Interessenter, der skulle inddrages i den afklarende fase, er:
· Skoleledelse
· Skolebestyrelse
· Ejendomskoordinator ved Center for Uddannelse
· Ejendomskoordinator ved Center for Handicap og Psykiatri
I den videre proces vil denne sag i øvrigt være en del af den fremlagte Ejendomsstrategiske Udviklingsplan 2017-2020, og blive behandlet i den sammenhæng.
Retligt grundlag
Lokalplan nr. 13 af 3. december 1981, Korsør Kommune. Lokalplanen har udlagt skolens arealer til offentlige formål. Det vurderes, at det aktuelle dagtilbud opfylder dette.
Handlemuligheder
Udvalget kan vælge at tage orienteringen til efterretning eller komme med bemærkninger til den.
Vurdering
CKE har afholdt følgende møder og politiske behandlinger i den afklarende fase:
1. april 2016:
Besigtigelse af Specialcenter Vest’s nuværende dagtilbud i Skælskør og Slagelse med henblik på en forståelse af krav og ønsker til de fysiske rammer
11. maj 2016:
Møde med skoleledelsen på Tårnborg Skole, herunder en orientering om modellen for fortætningsanalyser på folkeskolerne generelt og Tårnborg i særdeleshed
6. juni 2016:
Orientering af fagvalgene UU, HP og LTE, med oplæg til hvilke interessenter der bør inddrages og hvilke der bør høres i afklaringsfasen
10. juni 2016:
Møde med ejendomskoordinator fra Center for Handicap og Psykiatri (CHP) for afklaring af behov, brugere og tilbuddets karakter
16. august 2016:
Præsentation v/CHP og CKE på skolebestyrelsesmødet (udsat til august efter ønske fra bestyrelsen)
13. september 2016:
Præsentation v/CHP & CKE på skolebestyrelsesmødet
4. oktober 2016:
Orientering af fagvalgene UU, HP og LTE
Den næste politiske milepæl i processen:
24. oktober 2016 behandler økonomiudvalget den tidligere nævnte Ejendomsstrategiske Udviklingsplan 2017-2020 (som fremadrettet rummer processen med mulighederne på Tårnborg Skole), idet planen har fået indarbejdet de vinkler som de berørte fagudvalg har ønsket på baggrund af den indledende præsentation af udviklingsplanen.
På baggrund af økonomiudvalgets behandling, vil det være muligt at udarbejde en specifik procesplan for det videre arbejde med de projekter der indgår i udviklingsplanen – herunder for Tårnborg Skole.
Vedlagt er en kopi af referatet fra ovennævnte skolebestyrelsesmøde. Det er CKE’s vurdering, at det tegner et godt billede af den bekymring, der blev givet udtryk for på mødet. Vedlagt er desuden et notat fra CHP, der beskriver dagtilbuddets karakter og den borgergruppe, som tilbuddet henvender sig til.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Konsekvenser for andre udvalg
Placeringen af et dag- og samværstilbud for Handicap og Psykiatri på Tårnborg Skole vil have konsekvenser for Uddannelsesudvalget, som nuværende primær bruger af skolen, for Handicap- og Psykiatriudvalgets muligheder for et tilbud til borgere bosat i Korsør/Tårnborg samt for Landdistrikts-, Teknik- og Ejendomsudvalgets muligheder for at optimere arealudnyttelsen i henhold til den af Byrådet vedtagne Ejendomsstrategi.
Indstilling
Centerchef for Kommunale Ejendomme indstiller,
1.    at orienteringen tages til efterretning
Beslutning i Uddannelsesudvalget den 3. oktober 2016:
Fraværende:  Tonny Borgstrøm (Udenfor partierne)
Uddannelsesudvalget anmoder om, at der udarbejdes tids-, proces og kommunikationsforslag, der belyser mulighederne i forhold til de skitserede forslag.
Udvalget opfordrer til, at der afholdes dialogmøde med interessenter og brugere i området.

8. Henvendelse fra Niels Christian Nielsen og Bodil Knudsen om Børnegården Kildebakkens fremtid (D)

8.     Henvendelse fra Niels Christian Nielsen og Bodil Knudsen om Børnegården Kildebakkens fremtid (D)

Sagsnr.: 330-2016-68035               Dok.nr.: 330-2016-548172                                          Åbent
Kompetence: Uddannelsesudvalget
Beslutningstema
Udvalgsmedlemmerne Bodil Knudsen og Niels Christian Nielsen (A) har den 20. september 2016 ønsket drøftelse af henvendelse fra Forældreråd og Bestyrelse for Dagtilbud Tårnborg.
Baggrund
I mail af 20. september 2016 har Niels Christian Nielsen skrevet følgende:
Bodil og undertegnede ønsker, at der på kommende møde gives mulighed for en drøftelse af nedenstående emne.
Vi ønsker ligeledes at sikre, at udvalget får mulighed for at se evt. kommende bygningsmæssige tilpasninger på vores område, før en evt. behandling i LTE.
Selve henvendelsen, der er dateret 20. september 2016 lyder:
Vedr.: Børnegården Kildebakkens fremtid
Forældrerådet er i den seneste tid blevet kontaktet af bekymrede forældre til børnene i Børnegården Kildebakken, eftersom men har hørt at Børnegården Kildebakken skal sælges og børn flyttes til lokaler på Tårnborg skole.
Forældrerådet er gjort opmærksom på at men har drøftet salg af Børnegården Kildebakken på møde hvor bl.a. Ejendoms Service har informeret om sagen. Hertil har vi ligeledes hørt at Uddannelsesudvalget har afholdt møde om sagen på Tårnborg Skole. Desuden at forholdet ligeledes er blevet drøftet i Skolebestyrelsen for Tårnborg Skole og Tårnborg Lokalråd.
Sagen om salget af Børnegården har stor betydning for vores børn og for os forældre og bruger af Børnegården Kildebakken. Vi ønsker naturligvis at bliver inddraget og oplyst om evt. planer for
Børnegården Kildebakkens fremtid eftersom vi er utrygge om vores børns trivsel og fremtid samt konsekvenser for Børnegården Kildebakkens personale og ikke mindst for lokalsamfundet.
Forældrerådet skal herved anmode om at blive informeret om Børnegården Kildebakkens fremtid og deltager gerne i kommende møder vore sagen er planlagt til drøftelse.
Pvf. 73 børn forældre Børnegården Kildebakken.
Forældreråd og bestyrelse for Dagtilbud Tårnborg
Formand for Bestyrelsen Maria Kjær
Formand for forældrerådet Stine Friis
Retligt grundlag
Uddannelsesudvalgets Forretningsorden, paragraf 3, stk. 5, hvoraf det fremgår, at et udvalgsmedlem ved skriftlig anmodning senest 6 dage forud for et ordinært møde kan anmode om behandling af en sag.
Handlemuligheder
Udvalget kan drøfte henvendelsen.
Vurdering
Ingen bemærkninger.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Ingen bemærkninger.
Konsekvenser for andre udvalg
Udvalgets drøftelse kan videregives til Landdistrikts-, Teknik- og Ejendomsudvalget (LTE), der har kompetence i forhold til kommunale bygninger.
Indstilling
Udvalgsmedlemmerne Bodil Knudsen og Niels Christian Nielsen (A) indstiller,
1.    at udvalget drøfter henvendelsen.
2.    at sikre, at udvalget får mulighed for at se evt. kommende bygningsmæssige tilpasninger på vores område, før en evt. behandling i LTE.
Beslutning i Uddannelsesudvalget den 3. oktober 2016:
Fraværende: 
Udvalget drøftede henvendelsen.
Udvalget giver tilbagemelding på henvendelsen med meddelelse om, at der ikke har været afviklet møde med deltagelse af udvalget. Og at udvalget er bekendt med, at forslag om Børnegården Kildebakkens placering på Tårnborg Skole er fremsat af Tårnborg lokalråd ved møde i april måned 2016.
Udvalget bemærker, at der er tale om forslag, og således ikke truffet beslutning om flytning af Børnegården Kildebakken.
Udvalget ønsker, at udvalget får mulighed for at behandle eventuel forslag om flytning af Børnegården Kildebakken inden endelig beslutning i Landdistrikts-, Teknik- og Ejendomsudvalget.
Generelt anmoder udvalget om, at der udarbejdes tids-, proces og kommunikationsforslag, der belyser mulighederne i forhold til eventuelle kommende forslag.
Udvalget opfordrer konkret til, at der afholdes dialogmøde med interessenter og brugere i området.

9. Månedlig rapportering september - Vidtgående specialundervisning og det specialiserede børne- og unge område (E)

9.     Månedlig rapportering september - Vidtgående specialundervisning og det specialiserede børne- og unge område (E)

Sagsnr.: 330-2016-10280               Dok.nr.: 330-2016-521234                                          Åbent
Kompetence: Økonomiudvalget
Beslutningstema
Den månedlige rapportering fremlægges for fagudvalget til efterretning, og videresendes til Økonomiudvalget i en samlet sag for de fire fagområder.
Baggrund
På grund af stigende økonomiske udfordringer, blev der i 2015 udarbejdet perspektivanalyser på de fire områder. Da udfordringerne endnu ikke er løst, er der behov for tæt opfølgning både administrativt og politisk.
Retligt grundlag
Handlemuligheder
Rapporteringen er udarbejdet så den giver et enkelt overblik over udviklingen i udgifter og aktiviteter, ligesom der hvor det er muligt er beregnet gennemsnitspriser på anvendte indsatser. Dermed opbygges der viden om den aktuelle udvikling i udgifter og aktiviteter, som kan underbygge beslutninger, der træffes enten i forbindelse med den kvartalsvise budgetopfølgning eller som et led i den løbende administrative og politiske styring af områderne.
Vurdering
I bilag 1 og 2 ses månedlig opfølgning på økonomi og aktiviteter for hhv. vidtgående specialundervisning og det specialiserede børne- og ungeområde.
Vidtgående specialundervisning
Der forventes et merforbrug i 2016 på 5,1 mio. kr. Det samlede merforbrug kan opdeles på følgende måde:
· Overført merforbrug fra 2015 – 4,6 mio. kr.
· Merforbrug vedrørende aktiviteterne i 2016 – 0,5 mio. kr., mod sidste måneds forventede merforbrug på 1 mio.
Det forventede merforbrug vedr. aktiviteter i 2016 forventes at udgøre 0,5 mio.
I forhold til sidste måneds rapportering er det forventede regnskab nedjusteret med 0,5 mio., da det vurderes, at der var afsat for mange midler til ny visitationer.
Udviklingen i aktiviteter i september 2016 viser en tilgang af elever i forhold til det budgetterede.
Det specialiserede børne- og ungeområde
Der forventes pr. ultimo august, at der er et fortsat stort pres i forhold til at opnå balance mellem budget og forventet regnskab. Det kan fortsat konstateres, i lighed med den seneste budgetopfølgning, at der er en risiko for et merforbrug. Afdelingen for Børn og Unge vurderer, at risikoen for merforbruget kan nedjusteres til ca. 3-5 mio. kr. Den tidligere vurdering var på 5-7 mio. kr.
Aktivitetsrapporten for september måned viser et fortsat fald i forhold til aktiviteterne fra juni måned, som var på det højeste i 2016. Samlet set viser aktivitetsrapporten fortsat, at der er en højere aktivitet end budgetteret.
På Overførselsudgifterne må vi konstatere, at der forventes et merforbrug på ca. 0,65 mio. kr. Merforbruget skyldes, at der blev hentet for meget refusion i 2015, som følge af en undersøgelse på hele overførselsområdet i Slagelse Kommune. I 2015 blev de 0,65 mio. kr. lagt i Kassen, men denne beslutning har Slagelse Kommunes revision ikke godkendt.
Handleplansinitiativerne, i form af en styrket revisitation og nedsættelse af visitationsudvalg på det forebyggende område, er lagt ind i denne rapportering med et selvstændigt bilag. Bilaget er bygget op omkring aktivitetsrapporten, og den vil i resten af 2016 være en del af den månedlige rapportering.
Bilaget er bygget op på følgende måde:
· Der er taget udgangspunkt i juni måneds aktiviteter på udvalgte områder med aktivitet, gennemsnitspris (månedsvis) og den samlede månedlige udgift.
· Så er der opsat en kolonne med målsætning. Her er handleplansinitiativerne omsat til konkrete mål - det kan være på aktiviteten eller prisen.
· Forskellen mellem juni måned og målsætningen med handleplanen viser den ønskede månedlige effekt.
· Målsætningen viser en ønsket effekt på ca. 1 mio. kr. pr. måned
Afrapporteringen viser en positiv effekt på 0,4 mio. kr. af de igangsatte initiativer. Det er en forbedring på 0,2 mio. kr. i forhold til den seneste afrapportering. Målsætningen på 1 mio. kr. pr. måned har ikke kunnet realiseres for de to første måneder, hvilket må tilskrives, at de iværksatte handlinger først senere på året viser den fulde forventede effekt.
Den igangsatte revisitation viser potentiale, men er omfattende og vil række ind i 2017 i forhold til den fulde ønskede effekt. Visitationsudvalget på forebyggelsesområdet virker efter hensigten, og understøtter behov for en tidligere og målrettet opfølgende indsats.
Handleplanens målsætning om, at akutanbringelser maksimalt må foranstaltes for 2 måneder, er under pres. Presset består i, at der ofte er tale om meget komplekse sager med deltagelse af flere eksterne samarbejdspartnere. Det tidsmæssige omfang af indsatsen er således under indflydelse af de enkelte aktørers mulighed for at prioritere sagen.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
De månedlige rapporteringer foreligges til efterretning, og danner dermed ikke grundlag for at der træffes beslutninger med økonomiske og personalemæssige konsekvenser.
Udvikling i aktivitet og økonomi er kommenteret efter behov i bilagene.
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Centercheferne for Center for Uddannelse og Center for Børn og Unge indstiller,
1.    at den månedlige rapportering tages til efterretning.
Beslutning i Uddannelsesudvalget den 3. oktober 2016:
Fraværende: 
Til efterretning.

10. KORA rapport/analyser på det specialiserede børneområde, efterår 2016 (O)

10.   KORA rapport/analyser på det specialiserede børneområde, efterår 2016 (O)

Sagsnr.: 330-2016-67396               Dok.nr.: 330-2016-542442                                          Åbent
Kompetence: Uddannelsesudvalget
Beslutningstema
Sagen fremsendes til fagudvalgets orientering. KORA, ”Det Nationale Institut for Kommuners og Regioners Analyse og Forskning”, har udarbejdet analyser på det specialiserede socialområde og offentliggør rapporterne medio oktober 2016. De nyeste tal, som fremgår af rapporterne er regnskab 2014-tal. Rammeaftalesekretariatet i Region Sjælland har fremsendt sagsfremstilling samt KORA-rapporterne til kommunerne i Region Sjælland med henblik på, at kommunerne er orienteret inden rapporterne bliver offentliggjort.
Baggrund
K17 (Kommunerne i Region Sjælland) og KKR Sjælland (Kommunekontaktrådet, Sjælland) tiltrådte på møder den 27. marts 2015 og 21. april 2015 forslag til analyser i forbindelse med rammeaftalen 2017.
Det blev tiltrådt, at der skulle arbejdes videre med følgende fælles effektiviseringsværktøjer som går på tværs af de 17 kommuner i region Sjælland:
1) Benchmarking på henholdsvis voksenhandicapområdet og børnehandicap-området.
2) Visitation. Analyse af udviklingen i antal brugere og gennemsnitlig tyngde.
3) Fælles fokus på belægningsprocenten, fastsættelsen og muligheden for at hæve den.
4) Udbud og markedsmodning som bredt effektiviseringsinstrument
5) Takster som bredt effektiviseringsinstrument.
KORA har udarbejdet følgende fire rapporter og sammenligning på tværs af de 17 kommuner:
1. Udgifter, brugere og enhedsudgifter på det specialiserede voksenområde
2. Udgifter, brugere og enhedsudgifter på det specialiserede børneområde
3. Køb og salg af pladser på det specialiserede socialområde
4. Udvikling i takster på det specialiserede område.
I alle analyser (1-4) er der store variationer på tværs af kommunerne.
Overordnede konklusioner fra KORA-analyserne:

2) Det specialiserede børneområde - udgifter, brugere og enhedsudgifter:
Overordnet set viser analyserne, at kommunernes udgifter til det specialiserede børneområde pr. 0-22 årig er faldet fra 2010 til 2014. I samme periode er andelen af foranstaltningsmodtagere faldet, mens enhedsudgifterne til sociale foranstaltninger er steget blandt kommunerne i Region Sjælland.
Der er færre børn, der modtager en social foranstaltning i kommunerne, end man statistisk skulle forvente ud fra børnenes sociale baggrund.
Udvikling 2010-2014 på børneområdet i kommunerne i Region Sjælland:
– Udgifterne er faldet 4 pct.
– Brugerandel er faldet 5 pct.
– Enhedsudgifter er steget 4 pct.
– De faldende udgifter på børneområdet kan tilsyneladende henføres til faldende ”mængde” frem for faldende ”pris”.
Region Sjællands kommuner i forhold til landsgennemsnittet i 2013/2014:
– Væsentligt højere udgifter pr 0-22-årig: Region Sjælland ligger 17 pct. over landsgennemsnittet
– Brugerandelen er knap 5 pct. over landsgennemsnittet
– Enhedsudgiften er 9 pct. over landsgennemsnittet
– Tages der højde for socioøkonomiske faktorer, må kommunerne i Region Sjælland statistisk forventes at have 17 pct. flere foranstaltningsmodtagere end landsgennemsnittet
– Hvis der korrigeres for socioøkonomiske faktorer, har kommunerne i Region Sjælland 10 pct. færre børn i sociale foranstaltninger end man skulle forvente, hvis deres foranstaltningspraksis var landsgennemsnitlig.
3) Køb og salg af pladser på det specialiserede socialområde:
børne-/ungeområdet viser den regionale benchmarking, at kommunerne brugte en relativ stor del af deres samlede anbringelsesudgifter til at købe pladser hos eksterne leverandører. I Region Sjælland er købsandelen 61 pct., hvor den i de øvrige regioner er mellem 48 pct. og 63 pct.. Den større samlede købsandel dækker bl.a. over et relativt højt niveau af køb hos private leverandører (36 pct.).
Børneområdet:
– Der har været et gennemsnitligt fald på 5 procentpoint i eksterne køb af pladser fra 2010 til 2014
– Indtægterne fra salg af anbringelsespladser er væsentligt højere end i kommunerne i de øvrige regioner, opgjort pr. 0-22-årige
– Kommunerne har haft et gennemsnitligt fald i salgsindtægterne 2010-2014 på 36 pct., mod 34 pct. på landsplan.
4) Udvikling i takster på det specialiserede område:
Økonomigruppen gør opmærksom på, at der er en vis usikkerhed forbundet med datagrundlaget, men mindst usikkerhed om tallene for udviklingen 2010-2014.
Analysen viser, at gennemsnitstaksten i botilbud er faldet med 4 pct. fra 2010 til 2014. Gennemsnitstaksten i dagtilbud er steget med 2 pct. fra 2010 til 2014, og gennemsnitstaksten i tilbud til socialt udsatte er steget med 41 pct. fra 2010 til 2014. Fra 2010 til 2014 er gennemsnitstaksten i døgninstitutioner faldet med 9 pct. og gennemsnitstaksten i særlige dagtilbud er faldet med 7 pct.
Retligt grundlag
Ingen bemærkninger.
Handlemuligheder
Uddannelsesudvalget kan drøfte KORA´s analyser på det specialiserede socialområde og tage imod orienteringen.
Vurdering
Center for Børn og Familie vurderer, at KORA´s rapport/analyser understøtter den udvikling, som Slagelse Kommune tidligere har beskrevet i ”Perspektivanalyser” og ”K4” rapporter. Det er materiale, som har været en del af budgetgrundlaget de senere år.
KORA´s rapport kan supplere data på området, og vil blive inddraget i det løbende udviklingsarbejde på det specialiserede børneområde.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Konsekvenser for andre udvalg
En tilsvarende analyse på Voksenområdet er på dagsordenen på Handicap- og Psykiatriudvalget.
Indstilling
Centerchefen for Børn og Familie indstiller,
1.    at Uddannelsesudvalget tager KORA´s rapport/analyser til orientering.
Beslutning i Uddannelsesudvalget den 3. oktober 2016:
Fraværende: 
Til orientering.

11. Orienteringssag til Uddannelsesudvalget (O)

11.   Orienteringssag til Uddannelsesudvalget (O)

Sagsnr.: 330-2013-113206             Dok.nr.: 330-2015-670808                                          Åbent
Kompetence: Uddannelsesudvalget
Beslutningstema
1. Orientering fra direktøren/centercheferne
a) Status på omfang af sanktioneringer i form af forældrepålæg
b) Orientering om ’Åben Skole’ den 3. november
Indstilling
Centercheferne indstiller,
1.    at Uddannelsesudvalget orienteres.
Beslutning i Uddannelsesudvalget den 3. oktober 2016:
Fraværende: 
Til orientering.
Centerchef for Børn og Familie orienterer om henvendelse fra forælder.
Centerchef for Uddannelse orienterer om henvendelse vedrørende skoledagens længde.

12. Punkter til kommende møder (B)

12.   Punkter til kommende møder (B)

Sagsnr.: 330-2014-8615                 Dok.nr.: 330-2015-676640                                          Åbent
Kompetence: Uddannelsesudvalget
Beslutningstema
Uddannelsesudvalget godkender sagsoversigten over punkter til udvalgets kommende møder.
Baggrund
Administrationen udarbejder løbende en sagsoversigt over sager til Uddannelsesudvalgets møder.
Sagsoversigten er et overbliks- og planlægningsværktøj. Sagsoversigten er desuden et dynamisk værktøj, hvor sager henover året bliver lagt ind.
Sagsoversigten vil blive fremlagt i revideret form på hvert udvalgsmøde.
Retligt grundlag
Ingen bemærkninger.
Handlemuligheder
Udvalget har følgende handlemuligheder:
a. Udvalget godkender sagsoversigten som den foreligger.
b. Udvalget ændrer i sagsoversigten.
Vurdering
Administrationen vurderer, at sagsoversigten er et vigtigt planlægningsredskab.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Ingen bemærkninger.
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger
Indstilling
Center cheferne indstiller,
1.    at Uddannelsesudvalget godkender sagsoversigten som grundlag for administrationens planlægning.
Beslutning i Uddannelsesudvalget den 3. oktober 2016:
Fraværende: 
Godkendt med beslutning om, at udmøntning af budget 2017-2020 sættes på november mødet til en åben drøftelse.

13. Pressemeddelelser (B)

13.   Pressemeddelelser (B)

Sagsnr.: 330-2014-43001               Dok.nr.: 330-2015-677187                                          Åbent
Kompetence: Uddannelsesudvalget
Beslutningstema
Udvalget træffer aftale om udsendelse af eventuelle pressemeddelelser og øvrig kommunikation i forlængelse af dagens udvalgsmøde.
Baggrund
I forbindelse med revidering af Slagelse Kommunes forretningsorden for Uddannelsesudvalget på mødet den 2. juni 2014, er der i forhold til ”pressemeddelelser” enighed om, at forretningsordenens §8 bliver suppleret med, at der på hver udvalgsdagsorden er en sag om pressemeddelelser.
Retligt grundlag
Slagelse Kommunes forretningsorden for Uddannelsesudvalget, godkendt den 3. februar 2014 og revideret den 2. juni 2014.
Indstilling
Uddannelsesdirektøren indstiller,
1.    at Udvalget beslutter udsendelse af eventuelle pressemeddelelser i forlængelse af dagens møde.
Beslutning i Uddannelsesudvalget den 3. oktober 2016:
Fraværende: 
Intet til protokollering