Uddannelsesudvalget (2017) – Referat – 4. december 2017


1. Godkendelse af dagsorden (B)

1.     Godkendelse af dagsorden (B)

Sagsnr.: 330-2013-113193             Dok.nr.: 330-2017-7859                                              Åbent
Kompetence: Uddannelsesudvalget
Beslutningstema
Godkendelse af dagsorden til Uddannelsesudvalgets møde den 4. december 2017.
Indstilling
Børn og Ungedirektøren indstiller på forvaltningens vegne,

1.    at Dagsorden til Uddannelsesudvalgets møde den 4. december 2017 godkendes.
Beslutning i Uddannelsesudvalget den 4. december 2017:
Fraværende:  Johnny Persson (V), Thomas Clausen (Ø)
Godkendt.

2. Opfølgning pr. november Vidtgående specialundervisning & Børn og Unge samt Handleplaner (B)

2.     Opfølgning pr. november Vidtgående specialundervisning & Børn og Unge samt Handleplaner (B)

Sagsnr.: 330-2017-2559                 Dok.nr.: 330-2017-692902                                          Åbent
Kompetence: Uddannelsesudvalget
Beslutningstema
Uddannelsesudvalget skal godkende handleplaner på udvalgets område og videresende til orientering for Økonomiudvalg og Byråd.
Baggrund
Rapporteringen er udarbejdet, så den giver et enkelt overblik over udviklingen i udgifter og aktiviteter, ligesom der – hvor det er muligt – er beregnet gennemsnitspriser på anvendte indsatser. Dermed opbygges der viden om den aktuelle udvikling i udgifter og aktiviteter, som kan underbygge beslutninger, der træffes enten i forbindelse med den kvartalsvise budgetopfølgning eller som et led i den løbende administrative og politiske styring af områderne.
Vidtgående specialundervisning:
På skoleområdet har vi gennem de seneste år oplevet et stadigt stigende pres på visiteringen af børn til vidtgående specialundervisning på specialskoler og i specialklasser. Den seneste opgørelse viser at ca. 7,8% af vores elever ikke går på en almen skole, men i stedet er segregeret til et specialtilbud.
Dette betyder, at forbruget har været stigende de seneste år. Tendensen er fortsat i 2017, hvor vi til trods for en tilførsel på 3,5 mio. kr. fra almenområdet forventer at komme ud med et merforbrug på 5 mio. kr.
Der har i samme periode været iværksat en række tiltag, der skulle nedbringe udgifterne til vidtgående specialundervisning, som nogle få kan nævnes:
· Ændring af visitationsgrundlag
· Justering af takster på specialskolerne
· Oprettelse af enhed for Pædagogisk Udvikling og Inklusion på 0-18 årsområdet
· Samtaler med fokus på inklusion mellem centerchef og skoleledere
· Afholdelse af temadage og konferencer om inklusion
· Kompetenceudvikling af ledere og medarbejdere
Disse tiltag har ikke i tilstrækkelig grad haft den ønskede effekt og aktivitetsniveauet på området er derfor forsat væsentlig over det forventede niveau, hvilket presser det økonomiske rammer for 2018. Samtidig er budgettet til vidtgående specialundervisning sat ned i 2018 som følge af budgetaftalen for 2016, hvor forhåbningen var, at ændret visitationspraksis kunne nedsætte antallet af visiterede børn til specialundervisning.
Det skyldes både at færre end forventet vender tilbage til undervisning i almenskolen, og at der ses en større løbende tilgang af nye elever uden for hovedvisitationen i forsommeren end set tidligere. Således har der været 107 nye sager efter hovedvisitationen i 2017.
Der er derfor brug for at igangsætte yderligere tiltag for at tilpasse budget og udgiftsniveau. Primo 2018 forelægges derfor, sammen med 1. opfølgning for forventet regnskab 2018, en ny handleplan med henblik på hurtigt at få taget hånd om udfordringen. I afsnittet nedenfor er beskrevet de handlemuligheder, som kan bringes i spil.
Den månedlige opfølgning på økonomi og aktiviteter for vidtgående specialundervisning fremgår af bilag 1.
Månedlig opfølgning Børn og Unge:
På det specialiserede Børne- og Ungeområde blev der ultimo maj konstateret, at der forsat er stigende udgifter på det specialiserede børne- og ungeområde. Derfor blev der foretaget en fornyet vurdering på forventet regnskab for 2017 og på den baggrund igangsat nye handleplansinitiativer.
Der er udarbejdet notat, der beskriver baggrunden for den stigende udgiftsudvikling, herunder kort rids af vurderingerne til udvalget henover 2017. Der er endvidere udarbejdet opfølgende notat, der beskriver de tiltag, som er igangsat for at skabe bedre styringsgrundlag samt de initiativer og analyser, der er igangsat for at arbejde videre med de økonomiske udfordringer på området.
Den månedlige opfølgning på økonomi og aktiviteter for det specialiserede børne- og ungeområde fremgår af bilag 2.
Aktuelle handleplaner – november 2017:
I forlængelse af den samlede budgetorientering, der blev forelagt Byrådet den 27. november 2017, fremlægges på alle fagudvalgs møder i december en opdatering af handleplaner for enheder, der forventer et merforbrug på over 100.000 kr. i 2017.
Formålet med behandlingen er at sikre, at der for alle enheder med merforbrug er udarbejdet handleplaner, der bringer balance mellem budget og forventet forbrug senest inden udgangen af 2019.
For Uddannelsesudvalget drejer det sig om: 
8.1 Uddannelse
· 01 Boeslunde Skole
· 02 Dalmose Skole
· 03 Skælskør Skole
· 04 Søndermarkskolen
· 05 PUI
· 06 Fritidsklubben Marievang
8.2 Dagtilbud
· 01 Sct. Mikkels Børnehave
8.3 Produktionsskole over 18 år
· 01 Produktionsskole over 18 år
Oversigt over forventet merforbrug i 2017 og 2018 for ovennævnte enheder fremgår af bilag 3, mens bilag 4 indeholder handleplaner for de nævnte enheder med beskrivelse af, hvorledes og hvornår merforbruget forventes afviklet.
Retligt grundlag
I Regler for Økonomistyring og Ledelsestilsyn for Slagelse Kommune har Byrådet fastsat regler om, at der skal udarbejdes handleplaner ved forventet merforbrug på over 100.000 kr. Handleplaner forelægges fagudvalg til godkendelse i forbindelse med budgetopfølgninger.
Handlemuligheder
Handlemuligheder vedr. vidtgående specialundervisning fra 2018 og frem:
Skolechefen anbefaler, at der for at kunne skabes balance i budgettet og styrke styringen af udgifterne på den vidtgående specialundervisning fremadrettet iværksættes en række handlinger. Handlingerne falder i 3 kategorier:
· Nedbringelse af udgifter
· Styrket styring og opfølgning
· Overførsel af ressourcer
Frem mod næste udvalgsmøde vil der blive udarbejdet en liste med uddybende handlemuligheder indenfor de tre kategorier.
Handlemuligheder vedr. den månedlige rapportering:
Uddannelsesudvalget kan tage den månedlige rapportering omkring vidtgående specialundervisning og det specialiserede børne- og ungeområde til efterretning.
Handlemuligheder vedr. handleplaner:
Uddannelsesudvalget kan godkende handleplanerne eller beslutte, at der skal ændres, f.eks. med uddybende beskrivelse af tiltag og økonomi, andre handlinger eller ændret tidsfølge.
Vurdering
Vidtgående specialundervisning
Udvikling i forbrug pr. ultimo november:
Det forventede regnskab opgjort pr. november måned er beregnet til 155,4 mio. kr., og budgetafvigelsen udviser derved et merforbrug på 5,0 mio. kr.
Udvikling i aktiviteter:
Den vidtgående specialundervisning er stadig et område præget af udfordringer. Dette skyldes primært den øgede aktivitet på området, hvor de seneste års tendens med et stigende antal visitationer til specialundervisning umiddelbart ser ud til at fortsætte. Dette er særligt gældende for de private dagskoler og Autisme Center Vestsjælland.
Vurdering af handlemuligheder for vidtgående specialundervisning fra 2018 og frem:
Centerchefen i Center for Skole anbefaler, at alle potentielle handlemuligheder bringes i spil for at undgå et merforbrug på den vidtgående specialundervisning i 2018.
En række af handlemulighederne forudsætter en politisk stillingtagen og vil derfor blive forelagt igen med konkrete forslag til handlinger, såfremt udvalget godkender, at der arbejdes videre med at analysere og beskrive handlemulighederne.
I forhold til visitationspraksis, tilbudsstruktur og økonomiske styringsmodeller anbefales det yderligere, at der gennemføres en mere dybdegående analyse med brug af ekstern konsulentbistand for at afdække handlemulighederne nærmere.
Analysen skal, ligesom de øvrige analyser, der blev besluttet i forbindelse med budgetaftalen for Budget 2018-2021, være afsluttet i løbet af 1., halvår 2018, således at der kan fremlægges konkrete anbefalinger senest til budgetforhandlingerne for 2019.
Det specialiserede børne- og ungeområde
Baseret på det nuværende forbrugsmønster, kendt aktivitet og prognose for resten af 2017 vurderedes det forventede regnskab i budgetopfølgningen pr. ultimo november at lande på 228,5 mio. kr. Det samlede merforbrug i 2017 udgør således 26,1 mio. kr., heraf udgør merforbrug overført fra 2016 5.1 mio. kr.
De væsentligste ændringer i aktivitetsoversigten under de enkelte aktiviteter skyldes effekten af oprydning i konteringer jf. Økonomi og Indenrigsministeriets generelle regler for kontering, samt en større sammenhæng i anvendelsen af servicelovens bestemmelser og kontoplan.
Derudover er der en væsentlig stigning i gennemsnitspriserne på Eget værelse og Døgninstitutioner for børn og unge.
Stigningen i udgifterne til Døgninstitutioner for børn og unge, skyldes en tilgang af anbringelsessager, samt en stigning i sager, hvor anbringelsen er overgået fra anbringelse i familiepleje til anbringelse på opholdssted grundet en udvikling i behovet for professionel behandling af de unges udfordringer.
Der er indsat forklarende kommentarer i aktivitetsoversigten.
Handleplaner- dagtilbudsområdet
Der var primo november 2017 tre kommunale daginstitutioner med et forventet merforbrug i 2017, der overstiger 100.000 kr. Årsagerne til de forventede merforbrug varierer. Fælles for de tre institutioner er det, at de i 2017 har haft ekstraordinært store og uforudsete personaludgifter.
For at sikre stabiliteten og kvaliteten i de tre dagtilbud har Center for Børn og Familie understøttet økonomisk således, at institutionerne bringes tættere på at opnå økonomisk balance.
Center for Børn og Familie har på de centrale konti i 2017 et forventet mindreforbrug på 6,6 mio. kr. Understøttelse af de tre institutioner vil beløbe sig til i alt ca. 0,85 mio. kr. Da omfordelingen sker indenfor dagtilbudsområdet er det samlede resultat på dagtilbudsområdet for 2017 uændret.
Den ekstraordinære understøttelse af de tre daginstitutioners økonomi ledsages af et krav til og en forventning om, at de tre virksomhedsledere bringer balance i deres økonomi. Status følges tæt af både Center for Børn og Familie og Center for Økonomi.
På dagtilbudsområdet er der således aktuelt et dagtilbud, der har et forventet merforbrug på mere end 100.000 kr. og dermed en handleplan.
Det drejer sig om Sct. Mikkels børnehave, der er en selvejende institution. Baggrunden for udfordringerne i Sct. Mikkels er, at institutionen over længere tid har oplevet faldende børnetal.
Administrationen ser med bekymring på den økonomiske udfordring, som Sct. Mikkels har. Administrationen vurderer på baggrund af den udarbejdede handleplan, at institutionen får svært ved i tilstrækkelig grad at få taget hånd om udfordringen. Center for Børn og Familie vil tage kontakt til bestyrelsen af den selvejende institution for en drøftelse af, hvordan en økonomisk balance kan opnås.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Centerchef for Børn og Familie og Centerchef for Skole indstiller på forvaltningens vegne,
1.    at Den månedlige rapportering tages til efterretning
2.    at Handlemulighederne vedr. den vidtgående specialundervisning fra 2018 og frem tages til efterretning
3.    at Handleplaner godkendes.
Beslutning i Uddannelsesudvalget den 4. december 2017:
Fraværende:  Johnny Persson (V), Thomas Clausen (Ø)
Første "at" taget til efterretning.
Andet "at" taget til efterretning. Bodil Knudsen (A) tog forbehold for de skitserede handlemuligheder.
Tredje "at" godkendt. Niels Christian Nielsen (A) tog forbehold for de fremlagte handleplaner.

3. Analyse af velfærdsområderne - budgetaftale 2018 (B)

3.     Analyse af velfærdsområderne - budgetaftale 2018 (B)

Sagsnr.: 330-2017-84993               Dok.nr.: 330-2017-735467                                          Åbent
Kompetence: Uddannelsesudvalg og Økonomiudvalg
Beslutningstema
Uddannelsesudvalget bedes drøfte igangsætning og rammer for analyse på det specialiserede børne- og ungeområde og på denne baggrund sende kommentarer og anbefalinger til Økonomiudvalget.
Økonomiudvalget skal godkende igangsætningen af analyserne og tage fagudvalgets beslutning om fokusområder og udfordringer til efterretning.
Baggrund
I budgetaftalen for 2018 indgår følgende indsats:
”Få analyseret velfærdsområderne – hjemmepleje, sygepleje, arbejdsmarkedet, handicap og psykiatri samt det særlige børneungeområde. Vi er optaget af, at borgernes behov er i centrum. Arbejdet forelægges byråd ved budgetforhandlingerne i 2018”.
Velfærdsområderne arbejdsmarked, handicap og psykiatri samt det særlige børneungeområde er alle områder, hvor der de seneste år er gennemført en del analyser (herunder 360 graders analyser), nogle via interne konsulenter, andre med hjælp fra eksterne konsulenter.
De nævnte områder har endvidere forskellige udfordringer. Fælles for dem alle er dog, i større eller mindre grad, udfordringer i forhold til styring af området og et stigende pres med tilgang af stadig flere borgere og stadigt mere komplekse forløb. Kompleksiteten forudsætter at indsatser og arbejdsprocesser bl.a. planlægges og gennemføres på tværs af fagligheder, organisationen eksterne samarbejdsparter.
Ovnnævnte bør være udgangspunktet for den række af analyser, der skal igangsættes.
Opsummerende bør planlægningen af analysen tage afsæt i følgende principper:
· Der skal i planlægningen tages hensyn til det enkelte områdes behov, forskelligheder og historik – dvs. analysernes forløb, fokus og output kan blive meget forskelligt
· Analysens design skal sikre høj grad af involvering af områdets ledere, medarbejdere og brugergrupper
· Milepæle i forløbet, hvor det politiske niveau får forelagt delresultater/resultater er tydelige ved analysens start
· Analyserne tilrettelægges, så der, hvis det vurderes at kunne give værdi, kommer ”nye øjne” på fokusområderne, dvs. i et eller andet omfang tilknyttes eksterne konsulenter til opgaven
· Borgernes behov og kerneopgaven skal sættes i centrum i analyserne
Det anbefales at analysernes fokus indenfor de enkelte områder udpeges af fagudvalgene.
Fagudvalgene har således mulighed for at komme med bemærkninger til ovenstående principper og beslutte de fokusområder og udfordringer, der skal omfattes af analyserne.
Økonomiudvalget orienteres efterfølgende om fokusområderne.
Resultaterne forelægges fagudvalgene, ØU og byråd.
Center for Børn og Familie peger på følgende fokusområder og udfordringer, der bør omfattes af analyse på det specialiserede børne- og ungeområde:
Leverandøranalyse
Formålet er at afdække relevante leverandører, der kan indgå i en samlet oversigt over mulige aktører relateret til køb af foranstaltninger på børne- og ungeområdet.
Målet er at øge succesraten i valg af rette tilbud til dækning af et givent behov.
Forventet effekt vil være, at der på mere optimal vis kan etableres et relevant fagligt og økonomisk match mellem behov og leverance.
Analyse af merværdiskabende supplerende leverancer til en plejefamilieanbringelse
Formålet er at afdække, hvilke merværdiskabende supplerende leverancer, der kan styrke en plejefamilieanbringelse.
Målet er at styrke og opretholde grundlaget for en plejefamilieanbringelse, og dermed minimere sammenbrud i anbringelser.
Forventet effekt vil være, at plejefamilieanbringelser styrkes, således at anbringelsen kan fortsætte så længe, der er en anbringelsesgrundlag. Og på en sådan måde, at barnet eller den unge i højere grad bliver understøttet i sin udviklingsprogression.
Analyse af model for vederlagsbetaling for familiepleje
Formålet er at fastlægge en optimal model for vederlagsbetaling i familieplejeanbringelser.
Målet er at designe en vederlagsmodel, der tager afsæt i den målgruppe, der er repræsentative for anbringelsessager i Slagelse – og som sikrer sammenhæng mellem opgave og prisfastsættelse. Målet er supplerende at skabe agilitet i forhold til, at der kan være behov for at supplere plejefamilien med anden støtte end det at yde et ekstra vederlag.
Forventet effekt vil være, at de på nuværende tidspunkt 30 % af områdets udgifter holdt på et i forhold til opgaven relevant udgiftsniveau.
Analyse af fordele/ulemper ved etablering af ”intern leverandør af døgnophold og dagbehandling”
Formålet er at afdække, hvilke økonomiske og faglige rammer, der skal være til stede ved etablering af et rentabelt internt døgn- og dagbehandlingstilbud.
Målet er at designe og beskrive et forretningsmæssigt afsæt for etablering og drift af et kommunalt tilbud.
Forventet effekt vil være, at der foreligger en beskrivelse af den optimale ”forretning” – både i forhold til økonomi, målgruppe og organisationsmæssigt.
Samlet set vil de fire analyser bibringe afsæt for en styrket faglig og økonomisk styring af centrale udfordringer på børne- og ungeområdet. Analyserne tager afsæt i en vedvarende udfordring relateret til det rette faglige og økonomiske match mellem behov og leverance.
Af hensyn til tidshorisonten – altså en forelæggelse af resultatet forud for budgetforhandlingerne i 2018 – skal planlægningen igangsættes snarest muligt, således at fagudvalgene senest på møder januar eller februar 2018 udpeger fokusområder. Såfremt et udvalg vurderer at der er et akut behov for at gennemføre en analyse, vil det være hensigtsmæssigt at igangsætte denne tidligere.
Retligt grundlag
Kommunalfuldmagten
Handlemuligheder
· Analyserne kan igangsættes med de oplistede principper som ramme
· Der kan tilføjes/fjernes principper
· Uddannelsesudvalget kan udsætte udpegning af fokusområder og udfordringer der skal omfattes af analyserne til beslutning i de nye fagudvalg
Vurdering
Det anbefales, at analyserne gennemføres med afsæt i områdernes forskellige behov og at fagudvalgene udpeger fokusområder og udfordringer. Endvidere at der gives mulighed for at igangsætte analyserne senest februar 2018 og tidligere ved behov.
Analyserne på det specialiserede børne- og ungeområde vil realistisk set kunne igangsættes januar 2018 med henblik på fremlæggelse af analyseresultater på udvalgets møde i maj måned 2018. Såfremt beslutning om fokusområder afventer beslutning i det nye fagudvalg, vil analyserne kunne igangsættes umiddelbart derefter – og med tilsvarende forskydning i fremlæggelse af analyseresultater.
Analyseresultaterne vil forventelig både have værdi for budgetprocessen 2019 og for områdets aktuelle styringsbehov. 
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Analyserne forudsætter, at de enkelte områder afsætter ressourcer til at bidrage med oplysninger, data og faktuelt viden undervejs. Endvidere at der skabes rammer hvor medarbejdere og MED udvalg kan involveres. Når der er truffet eventuelle politiske beslutninger om hvordan resultaterne skal udmøntes, skal der planlægges information og personalepolitiske processer, jf. de personalepolitiske retningslinjer og Kodes for godt samarbejde.
Såfremt det besluttes at gennemføre forløb ved brug af eksterne konsulenter, vil der være omkostninger forbundet med dette. Omkostningerne vil blive afholdt indenfor de afsatte rammer, særligt via de centrale puljemidler. Den konkrete udmøntning tages på ved første budgetopfølgning 2018.
Konsekvenser for andre udvalg
Vurderes løbende.
Indstilling
Centerchefen for Børn og Familie indstiller,
1.    at Udvalget udpeger fokusområder og udfordringer, der skal omfattes af analyserne
2.    at Økonomiudvalget tager de udpegede fokusområder og udfordringer til efterretning
3.    at  Økonomiudvalget godkender tidspunkt for igangsætning senest februar 2018 og tidligere, hvis et fagudvalg skønner der er behov for det
4.    at Finansieringen drøftes i forbindelse med første budgetopfølgning 2018
Beslutning i Uddannelsesudvalget den 4. december 2017:
Fraværende:  Johnny Persson (V), Thomas Clausen (Ø)
Udvalget støtter op om de fire analyseemner med ønske om, at "tidlig forebyggelse" indgår som et fokusområde på linje med de fire øvrige.
Andet til fjerde "at" anbefales.

4. Veteranstrategi (B)

4.     Veteranstrategi (B)

Sagsnr.: 330-2017-44427               Dok.nr.: 330-2017-707814                                          Åbent
Kompetence: Byrådet
Beslutningstema
Beskæftigelses og Integrationsudvalget har vedtaget en veteranstrategi for Slagelse Kommune. Strategien udgør ligeledes grundlaget for et efterfølgende arbejde med en årsrapport for veteranarbejdet i kommunen.
Udvalget fremsender nu denne til relevante fagudvalg samt til Byrådet. Udvalgene anmodes om at drøfte strategien samt oversende udvalgenes eventuelle kommentarer til Byrådets behandling i december.
Administrations oplæg til en revideret veteranstrategi fremgår af bilag 1.
Baggrund
Som kaserneby, der både huser Garderhusar Kasernen og Flådestationen i Korsør, har Slagelse Kommune en særlig forpligtigelse til at sikre veteraner og tidligere udsendte gode forhold og støtte i forhold til de problemstillinger, de møder. 
I Slagelse Kommune bor der ca. 800 veteraner med tidligere udsendelser bag sig. Ifølge Socialforskningsinstituttet får ca. én ud af seks tidligere udsendte problemer senere i livet som følge af de oplevelser, de har haft under deres udsendelse. Slagelse Kommune ønsker, at understøtte veteranerne i at være i stand til at håndtere de udfordringer som direkte eller indirekte skyldes deres udsendelse.
Beskæftigelses- og Integrationsudvalget blev derfor på møde den 8. august 2017 præsenteret for et oplæg til en veteranstrategi for Slagelse Kommune. Udvalget besluttede, at de ønskede administrationen skulle arbejde videre med denne strategi og forelægge resultatet på et efterfølgende møde.
Udvalget ønskede ligeledes, at den reviderede strategi kom i høring blandt interessenter og interesseorganisationer. Center for Arbejdsmarked og Integration har afholdt et dialogmøde om Kommunens veteranstrategi den 12. oktober 2017. Til mødet deltog repræsentanter fra 13 forskellige organisationer, aktører og samarbejdspartnere samt repræsentanter fra frivillige organisationer på veteranområdet. Der var tale om deltagere fra såvel nationale og lokale organisationer. Mødet gav en række input til strategi og det videre arbejde, som blev indarbejdet i strategien.
Udvalget blev på baggrund heraf præsenteret for en revideret strategi på møde den 7. november 2017. Udvalget besluttede dog, at de ønskede administrationen skulle tydeliggøre, hvad strategien havde af betydning for veteranerne i Slagelse. Udvalget godkendte på samme møde administrationens oplæg til arbejde med en årlig årsrapport som beskrevet under ”årsrapport og det videre arbejdere” nedenfor. Udvalget ønskede dog allerede nu en oversigt over eksisterende tilbud målrettet veteraner fremsendt sammen med oplægget til strategien. Denne liste skal ikke ses som en endelig opgørelse over veteranindsatsen in Slagelse Kommune, men som et første udgangspunkt for det videre arbejde med veteranindsatsen i Kommunen, og et udgangspunkt for samarbejdet om at formulere en fremadrettet årsrapport for området. Listen med tilbud i kommunen fremgår af bilag 2.
Strategien
Oplægget til kommunens veteranstrategi tager udgangspunkt i den nationale veteranpolitik tilpasset til de lokale forhold, samt forskellige input der er kom på ovennævnte dialogmøde. Formålet med strategien er at styrke arbejdet omkring veteraner, og støtte særligt de udsatte veteraner i deres tilbagevenden til en almindelig hverdag sammen med deres familie og pårørende.
Veteranstrategien skal anvendes - og anvendes allerede i dag - som pejlepind for kommunens arbejde. Elementer af strategien indgår ligeledes allerede i kommunens drøftelser med andre aktører og i kommunens eksterne kommunikation på området.
Veteranstrategien definerer en veteran på følgende måde: ” En veteran er en person, der på baggrund af en beslutning truffet af folketinget, regeringen, eller en minister har været udsendt i mindst én international mission.”
Veteranstrategien er inddelt i fem spor:
1. Anerkendelse
Vi anerkender veteranerne for den indsats, som veteranerne har ydet for Danmark, ligesom vi anerkender de pårørende for den støtte og det afsavn, som de yder veteraner før, under og efter udsendelserne. Fokus er både på anerkendelse i hverdagen og ved officielle arrangementer og mærkedage.

2. Information
Kendskab til de særlige forhold, der kan være forbundet med at have været udsendt, er det første skridt i arbejdet med veteraner og deres pårørende. Samtidigt er der behov for at arbejde på en fælles ramme for deling af information om og for veteraner.
3. Pårørende
Det at være pårørende stiller i sig selv store krav og er på den måde en del af den udsendtes indsats. Dette skal anerkendes, og de pårørende skal have adgang til støtte på samme måde som veteranerne herunder især familie og børn.

4. Koordinering
Kommunen har medansvar for at finde veteraner, der har behov for hjælp. Samtidig skal vi tage medansvar for at bygge bro til de rette instanser, der hvor det er nødvendigt og relevant. Dette gælder både i forhold til forsvars-, regionale-, kommunale- og frivillige aktører. Dette arbejde involverer i høj grad et samarbejde mellem kommunens veterankoordinator og Veterancentret samt relevante aktører i kommunen.

5. Udvikling af indsatser og samarbejder
Igennem dialog med veteraner og pårørende, skal der dannes grundlag for en udvikling af indsatsen over for veteraner og pårørende. Der skal udvikles rammer, som har til formål at hjælpe veteraner med forskellige udfordringer tilbage i beskæftigelse, der hvor der er et behov. Der ønskes udvikling af private arbejdsmarkedsrettede tiltag, som skal bidrage til rehabiliteringsindsatsen og skal understøttes gennem erfaringsudveksling.
Årsrapport og det videre arbejde
For at sikre forankring af arbejdet, lægges der op til, at der hvert år udarbejdes en årsrapport for veteranindsatsen i kommunen. Denne skal både indeholde en status på det gennemførte arbejde i det forgangne år, samt potentialer for udviklingen af veteranindsatsen i det kommende år. Som et centralt element i udformningen af og input til disse årsrapporter vil kommunen gennemføre dialogprocesser blandt de berørte samarbejdspartnere, interessenter og aktører. Herunder i forhold til, hvad en sådan årsrapport skal indeholde, og hvordan man kan måle på veteranindsatsen på en meningsfuld måde.
Nedenfor forefindes administrationens oplæg til en tidsplan og årshjul for en sådan årsrapport.
Tidsplan – og fremadrettet årshjul for årsrapporter
- December 2017: Præsentation af den reviderede strategi for Beskæftigelses- og Integrationsudvalget
- November og december 2017: Præsentation af den reviderede strategi for andre relevante fagudvalg og for Byrådet
- Januar 2018: Dialog med interne og eksterne samarbejdspartnere i forhold til indhold og struktur på årsrapporten
- Marts 2018: Præsentation af indholdselementer og struktur for årsrapporten for BIU
- Januar 2019: Præsentation af første årsrapport for de politiske udvalg
Retligt grundlag
Danmarks Veteranpolitik.
Handlemuligheder
Udvalget drøfter oplæg til veteranstrategi og plan for arbejde med en årsrapport. Udvalget sender veteranstrategien videre til Byrådet med eventuelle kommentarer.
Vurdering
Administrationen anbefaler, at udvalget godkender oplægget til veteranstrategien og den tilhørende plan for udarbejdelse af årsrapport.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Eventuelle udgifter i forbindelse med Veteranstrategien forventes indeholdt i de enkelte områders driftsbudgetter.
Konsekvenser for andre udvalg
Strategien og den kommende årsrapport bør behandles af Uddannelsesudvalget, Handikap- og Psykiatriudvalget, Sundheds- og Seniorudvalget, samt Byrådet.
Indstilling
Arbejdsmarkedschefen indstiller,
1.    at Udvalget godkender den opdaterede Veteranstrategi
2.    at Udvalget godkender administrationens oplæg til en tidsplan for udarbejdelse af en årsrapport
3.    at Udvalget indstiller Veteranstrategi til byrådets godkendelse
Beslutning i Uddannelsesudvalget den 4. december 2017:
Fraværende:  Johnny Persson (V), Thomas Clausen (Ø)
Godkendt.

5. Styrelsesvedtægt for skoleområdet (B)

5.     Styrelsesvedtægt for skoleområdet (B)

Sagsnr.: 330-2017-63648               Dok.nr.: 330-2017-703653                                          Åbent
Kompetence: Byrådet
Beslutningstema
Styrelsesvedtægten blev behandlet på Uddannelsesudvalgets møde den 6. november. På dette møde godkendte Udvalget den reviderede styrelsesvedtægt med undtagelse af afsnit 5.3. Udvalget besluttede at udskyde behandling af punkt 5.3 til mødet i december og anbefalede, at der her fremlægges en afklaring af lovligheden og beskrivelse af "særlige tilfælde" relateret til punktet. Administrationen har vedlagt et notat, som har været drøftet i skoleledergruppen den 21. november 2017
Baggrund
Styrelsesvedtægt for skoleområdet beskriver udmøntningen af rammebestemmelser i folkeskoleloven. Det er Byrådet der har kompetencen til at vedtage styrelsesvedtægten.
Inden folkeskolereformen trådte i kraft, blev styrelsesvedtægten revideret og vedtaget af byrådet den 28. april 2014 efter høring i MED-regi, skolebestyrelser og faglige organisationer.
I de efterfølgende år er styrelsesvedtægten blevet administrativt opdateret, da der ikke har været behov for at foretage ændringer som krævede politisk behandling, jf. folkeskolelovens § 41.
Center for Skole har vurderet, at der nu er behov for en opdatering, der kræver politisk behandling.
Som Uddannelsesudvalget blev orienteret om i august 2017, har administrationen haft udkast til styrelsesvedtægt i høring i MED-regi, skolebestyrelser og faglige organisationer i perioden 18. august til 6. oktober 2017.
Styrelsesvedtægten er opdateret i forhold til nye bekendtgørelser, budgettal, links samt tidligere politiske og administrative beslutninger. Herudover har administrationen sendt styrelsesvedtægten i høring med følgende forslag til ændringer:
1. Kap. 2.1. (Sammensætning af skolebestyrelsen), §1, stk.4: “Stedfortrædere for repræsentanter fra det lokale erhvervsliv, lokale ungdomsuddannelsesinstitutioner eller lokale foreninger skal være personlige stedfortrædere”. Administrationen anbefaler at teksten udgår, så det bliver en decentral beslutning, hvorvidt det skal være personlige stedfortrædere.
2. Kap. 2.1. (Sammensætning af skolebestyrelsen), §1, stk.5: ”SFO-leder deltager uden stemmeret i punkter af relevans for hans/hendes arbejdsområde” ændres til ”SFO- eller indskolingsleder deltager uden stemmeret i punkter der er særlig relevante for skolepædagogerne”. Administrationen anbefaler, at intentionen bliver tydeligere, hvormed der sikres en tråd mellem skolepædagogerne og skolebestyrelsen.
3. Kap. 2.1. (Sammensætning af skolebestyrelsen), §3, stk.2: ”Kandidatforslag (medarbejderrepræsentanter) afleveres til skolelederen, der senest 8 dage før valgets afholdelse offentliggør kandidaternes navne. Ved valghandlingen, der afholdes som en skriftlig afstemning, tildeles hver medarbejder én stemme. Alle medarbejdere kan stemme på alle kandidater. De medarbejdere der har opnået flest stemmer er valgt”. Administrationen anbefaler at teksten udgår, så flere detaljer omkring valghandlingen bliver en decentral beslutning. I øvrigt er det en gentagelse, at alle medarbejdere har hver én stemme, da det står to gange i §3. 
4. Kap. 2.3 (Skolebestyrelsens mødevirksomhed), §7: Administrationen foreslår at ”Byrådet yder fast vederlag til…” ændret til ”Byrådet yder diæter til…”. Det fremgår af Regelsæt for vederlag, diæter og godtgørelser til byrådsmedlemmer mfl., at forældre- og elevrepræsentanter i skolebestyrelser modtager diæter. Administrationen er blevet opmærksom på, at dette regelsæt er blevet fulgt og anbefaler, at teksten i styrelsesvedtægten er i overensstemmelse med praksis.
5. Kap 2.5 (Elevråd): Administrationen anbefaler, at der indsættes et afsnit om elevråd, herunder det nyoprettede fælles elevråd. Administrationen anbefaler desuden, at Slagelse Kommunale Elevråd (SKE) har høringsret på beslutninger der vedrører skoleområdet.
6. Kap. 3 (Regler for valg af forældrerepræsentanter) punkt 1: ”Valgbestyrelsen består af skolens leder som formand for valgbestyrelsen, formanden for den afgående skolebestyrelse og et forældrevalgt medlem af den afgående skolebestyrelse”. Administrationen foreslår, at det ændres til ”Valgbestyrelsen består af skolens leder samt en eller flere forældrerepræsentanter fra den afgående skolebestyrelse”. Hermed bliver der et større decentralt råderum i forhold til nedsættelse af valgbestyrelse. Se i øvrigt punkt 14.
7. Kap. 3 (Regler for valg af forældrerepræsentanter) punkt. 6: Administrationen anbefaler, at ”Tvivlsspørgsmål vedr. valget afgøres af Uddannelsesudvalget” ændres til ”Tvivlsspørgsmål vedr. valget afgøres af Center for Skole”. Desuden at ”Omvalg kan ske efter regler fastsat af Uddannelsesudvalget” ændres til ”Omvalg kan ske efter regler fastsat af Center for Skole”. Hermed delegere kompetencen til at afgøre tvivlsspørgsmål ved valg, samt regler ved evt. omvalg fra Uddannelsesudvalget til Center for Skole.
8. Kap. 3 (Regler for valg af forældrerepræsentanter) punkt 7: Administrationen anbefaler at tekst om mulighed for udpegning af eksterne medlemmer udgår, da det er gentagelse af, hvad der allerede fremgår i §1, stk.2, §2, stk.3 og §7.
9. Kap. 5.3. (Frit skolevalg):”I Slagelse Kommune er det bestemt, at en skole ikke er forpligtet til at optage elever fra andre skoledistrikter, når elevtallet i en klasse er 25 eller derover”. Administrationen anbefaler, at det erstattes af ”Skolelederen skal afvise ansøgninger om indskrivning af elever der søger optagelse efter det frie skolevalg, hvis der gennemsnitligt er 25 eller flere elever i de etablerede klasser på det pågældende klassetrin. Center for Skole kan i særlige tilfælde træffe beslutning om at fravige dette krav”.
Det vil i højere grad sikre plads til distriktets tilflyttere i de etablerede klasser (Ved mere end 28 elever i en klasse vil det udløse ressourcer til to klasser). Desuden vil en bestemmelse om, at Center for Skole i særlige tilfælde kan beslutte at fravige kravet, give mulighed for at tage hensyn til elever, hvor særlige omstændigheder taler for, at eleven optages på en bestemt skole. Se i øvrigt punkt 16.   
10. Kap. 5.3. (Frit skolevalg): Hvis det ikke er muligt at imødekomme alle ønsker ved frit skolevalg anbefaler administrationen, at der efter søskende-kriteriet indsættes følgende kriterie: ”Kommunens børn optages før børn fra andre kommuner”.
11. Kap. 5.3. (Frit skolevalg): Administrationen anbefaler, at følgende indsættes: ”Center for Skole kan i særlige tilfælde træffe beslutning om suspension af det frie skolevalg for at beskytte særligt sårbare klasser/klassetrin ud fra saglige kriterier. Suspensionen gives for en tidsbegrænset periode”. Dermed anbefales det, at Byrådet godkender, at bestemmelsen om suspension af det frie skolevalg for særlige sårbare klasser kan tages i anvendelse. Endvidere anbefales, at Byrådet delegerer kompetencen til Center for Skole, i forhold til at tage konkret stilling på baggrund af en skoles ansøgning.
12. Kap. 5.3. (Frit skolevalg): Administrationen anbefaler at følgende indsættes: ”Når en elev er påbegyndt sin skolegang, har eleven ret til at fortsætte på den samme skole, selvom eleven flytter uden for skoledistriktet eller kommunen”. Det er almindelig praksis, hvis forældre ønsker det, men ved at skrive det ind i styrelsesvedtægten bliver det en rettighed for forældrene.
13. Kap. 5.3. (Frit skolevalg):”Skoleskift sker den 1. eller 15. i en måned”.
Administrationen anbefaler at teksten udgår, så det bliver en decentral beslutning. Samtidig kan det undgås, at elever kan komme til at gå for mange dage uden et skoletilbud, hvis en skole har mulighed for at optage eleven med det samme. 
Høring
Center for Skole har modtaget 15 høringssvar. Ud over nogle mindre rettelser/præciseringer foreslår administrationen, at der på baggrund af høringssvarene suppleres med følgende ændringer:
14. Kap. 3 (Regler for valg af forældrerepræsentanter): I forhold til ændringsforslag punkt 6 i denne sag, anbefaler administrationen at udelade ”fra den afgående”, så alle forældrerepræsentanter på skoler med forskudt valg har mulighed for at indgå i valgbestyrelsen.
15. Kap.5.3 (Frit skolevalg): Administrationen anbefaler, at bestemmelsen om et overleveringsmøde, såfremt et skoleskift bliver aktuelt, ændres til: ”Ved skoleskift vurderer den modtagne skole behovet for et overleveringsmøde, og kan tage initiativ til at invitere forældre og den afgivne skole”. Dermed bliver overleveringsmødet ikke længere et krav.
16. Kap.5.3 (Frit skolevalg): I forhold til ændringsforslag punkt 9 i denne sag anbefaler administrationen, at skoleledere og Center for Skole udarbejder en beskrivelse af, hvad ”særlige tilfælde” betyder. Dermed vil der komme en efterfølgende administrativ tilføjelse i styrelsesvedtægten.
En opsamling på høringssvarene med administrationens kommentarer er vedlagt som bilag 1. Høringssvarene i deres helhed er vedlagt som bilag 2. Det reviderede udkast til styrelsesvedtægt er vedlagt som bilag 3. De anbefalede ændringer er indarbejdet i udkast til styrelsesvedtægten og fremgår med farvede markeringer.
Det forventes, at Styrelsesvedtægten kan vedtages endeligt af Byrådet den 18. december 2017 og kan træde i kraft 1. januar 2018.
Retligt grundlag
Handlemuligheder
Uddannelsesudvalget kan indstille til Byrådet at godkende alle administrationens ændringsforslag eller indstille, at godkende nogle af ændringsforslagene.
Vurdering
Administrationen anbefaler, at udkast til revideret styrelsesvedtægt for skoleområdet godkendes med de indarbejdede forslag til ændringer. Administrationens vurderinger af de enkelte høringssvar fremgår af bilag 1.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Centerchefen for skole indstiller,
1.    at Udkast til revideret styrelsesvedtægt for skoleområdet godkendes med de anførte ændringsforslag.
Beslutning i Uddannelsesudvalget den 6. november 2017:
Fraværende:  Tonny Borgstrøm (Udenfor partierne)
Udvalget godkendte den reviderede styrelsesvedtægt med undtagelse af punkt 5.3.
Udvalget besluttede at udskyde behandling af punkt 5.3 til december mødet. Udvalget anbefalede, at der til mødet forelægger en afklaring af lovligheden og beskrivelse af "særlige tilfælde" relateret til punktet.
Niels Christian Nielsen (A) og Thomas Clausen (Ø) anbefalede, at Omø skole fortsætter med egen skolebestyrelse.
Udvalget besluttede, at sagen først forelægges for Byrådet, når punkt 5.3 er færdigbehandlet i udvalget.
Beslutning i Uddannelsesudvalget den 4. december 2017:
Fraværende:  Johnny Persson (V), Thomas Clausen (Ø)
Godkendt.
Bodil Knudsen (A) stemte imod med den bemærkning, at den opringelige formulering i kapitel 5,3 bliver fastholdt.

6. Den kriminalpræventive indsats i udsatte boligområder i Slagelse og Korsør (B)

6.     Den kriminalpræventive indsats i udsatte boligområder i Slagelse og Korsør (B)

Sagsnr.: 330-2017-54957               Dok.nr.: 330-2017-720415                                          Åbent
Kompetence: Uddannelsesudvalget
Beslutningstema
Uddannelsesudvalget skal beslutte den fremtidige kriminalpræventive indsats i udsatte boligområder i Slagelse og Korsør.
Baggrund
På byrådets møde den 26. juni 2017 blev det besluttet, at Uddannelsesudvalget skulle tage stilling til et oplæg, der nytænker den kriminalpræventive indsats inden for Helhedsplanens rammer under hensyntagen til medfinansiering fra Landsbyggefonden.
Den 7. august og 2. oktober 2017 drøftede Uddannelsesudvalget den kriminalpræventive indsats i de udsatte boligområder i Slagelse og Korsør.
I forlængelse heraf har administrationen udarbejdet et forslag til den kriminalpræventive indsats. Forslaget tager afsæt i fem elementer:
· Evidens omkring kriminalitetsforebyggelse generelt og i særdeleshed i udsatte boligområder
· Møder med interessenter og samarbejdspartnere i områderne om deres ønsker og behov (se bilag 2).
· Undersøgelse blandt de unge, som bruger Basen og Rosenkildegården (se bilag 3)
· Inddragelse af medarbejdere i Basen og Rosenkildegården (se bilag 4).
· Samarbejdsaftaler med Socialstyrelsen samt Styrelsen for International Rekruttering og Integration (SIRI), Nationalt Center for forebyggelse af ekstremisme.
Forslaget er beskrevet uddybende i bilag 1 og indebærer i overordnede træk at:
Hovedformål og opgaver:
Hovedformålet med indsatsen er, at bygge bro til almenområdet. Hovedopgaverne i både Korsør og Slagelse er:
· Arbejde forebyggende ind i skolerne i områderne i forhold til de udfordringer skolerne ser om f.eks. forældresamarbejde, udadreagerende unge og konkrete projekter (et eksempel er Superlæsning med Broskolen).
· Samarbejde med andre aktører på området omkring de unge (politi, kommune, helhedsplan, foreningsliv, forretningsliv).
· Drift af væresteder med fast åbningstid på tre matrikler (i Kvarterhuset i Korsør, og i Oasen og Rosenkildegården i Slagelse).
· Opsøgende arbejde på gaderne og synlighed i områderne.
· Aktiviteter for områderne som relaterer sig til gadeplan, f.eks. familiedage med mere.
· Online tilstedeværelse og kommunikation med områdernes unge. 
Organisatorisk og lokalemæssig forankring:
Indsatsen forankres i SSP-organisationen under Center for Skole for at muliggøre og forenkle arbejdet med kriminalitetsforebyggelse.
Arbejdet i områderne organiseres i en ny enhed, som i praksis består af det nuværende Rosenkildegården og Basen. Enheden forankres lokalemæssigt i Slagelse, i Rosenkildegården.
Rosenkildegården reorganiseres, sådan at det udover at huse aktiviteter for unge i målgruppen får en ny funktion som et forebyggelseshus. Allerede i dag bruges huset i dagtimerne af dagplejen og mødregrupper under sundhedsplejen. Herudover kan forebyggelseshuset huse:
- SSP og skolekontaktpersoner
- Samarbejdsfora med politiet om kriminalitetsforebyggelse og udmøntning af sociale foranstaltninger efter Serviceloven (f.eks. Listemøder i henhold til Retsplejelovens §115 og netværkssamråd)
- Projekter under sundhedsplejen (f.eks. grupper for unge mødre) og PUI (f.eks. cool kids)
- Indsatser under Rusmiddelcentret til unge, Firebirds og grupper fra Slagelse Familiecenter.
- Andre, som vil lave aktiviteter i området med henblik på at skabe bro til målgrupper, man vil i kontakt med. For eksempel børn og unge, som går på Marievangskolen og ikke går i Marievangsklubben.
En optælling af unge brugere i hhv. Rosenkildegården og Basen i efteråret 2017 viser, at Rosenkildegården ikke har tilstrækkelig kontakt til målgruppen, mens Basen i langt højere grad har kontakt til målgruppen. Der er ca. 40 brugere af Rosenkildegården alle under 18 år. I Basen er der ca. 80 brugere under 18 år og 15 brugere over 18 år. Det foreslås derfor, at en del af værestedets aktiviteter i Rosenkildegården flyttes til Oasen, der ligger centralt i det udsatte boligområde. FOB og Helhedsplanen har givet tilsagn til, at der kan etableres et værested i Oasen.
Aktiviteterne i det nuværende Basen bibeholdes i Kvarterhuset.
Enheden og Rosenkildegården og Basen får nyt navn, som tilkendegiver, at der er tale om én enhed, som huser både gadeplansarbejde, drift af to væresteder og kriminalitetsforebyggende aktiviteter i områderne i øvrigt.
Betaling
Der er to muligheder i forhold til betaling:
· Enten kan værestederne fortsætte uden forældrebetaling, men med deltagerbetaling for aktiviteter, mad mv. I denne model sidestilles tilbuddene med sociale væresteder, hvor der ikke opkræves betaling.
· Alternativt kan der opkræves forældrebetaling i værestederne. I denne model kan tilbuddene sidestilles med klubberne, hvor forældrebetalingen udgør:
Juniorklub: 554 kr. pr. måned for 4. klasse og 224 kr. for 5.-7. klasse
Ungdomsklub: Gratis for 7. klasse op til 18 år
            Hvis denne model indføres kan det medføre en nedgang i antallet af brugere.
Hvad er det nye i forslaget
Forslaget medfører:
- Større fleksibilitet i opgaveløsningen, da medarbejderne i den samlede enhed kan hjælpe der, hvor der i en given periode er mest behov for det. Det kan f.eks. være i områder, hvor der i perioder er meget uro, eller samarbejde med en klub i et område, hvor unge med en uhensigtsmæssig adfærd holder til.
- Større mulighed for at etablere kontakt til målgruppen og være tæt på de unge, bl.a. ved at flytte en del af væresteds-aktiviteterne under Rosenkildegården til Oasen.
- Tættere samarbejde med alle parter og interessenter omkring de unge i områderne. Udover den etablerede kontakt til parterne og indhentelse af deres input til forslaget bidrager etableringen af forebyggelseshuset i Rosenkildegården til en tæt kontakt til relevante aktører omkring de unge i områderne.
- Høj grad af tværfaglighed idet indsatsen forankres i SSP-organisationen, der giver adgang til det eksisterende SSP-netværk og en række veletablerede samarbejdsflader. Herved sikres den tværfaglighed, som er nødvendig for at lykkes i det kriminalitetsforebyggende arbejde. 
- Særligt fokus på den forebyggende del, hvor medarbejderne handler proaktivt, rettidigt og på tværs for at foregribe situationer.
Retligt grundlag
Ingen bemærkninger
Handlemuligheder
Uddannelsesuddannelsesudvalget kan godkende forslaget til den kriminalpræventive indsats i de udsatte boligområder i Slagelse og Korsør som det foreligger eller med ændringer.
I forhold til lokalitet kan Uddannelsesudvalget beslutte, at en del af aktiviteterne under værestedet i Slagelse flyttes fra Rosenkildegården til Oasen. Eller at alle aktiviteter bibeholdes i Rosenkildegården.
I forhold til betaling kan Uddannelsesudvalget beslutte at indføre forældrebetaling i værestederne, eller fastholde at brug af værestederne er gratis udover brugerbetaling.
Vurdering
Administrationen vurderer, at forslaget til nytænkning af de kriminalpræventive indsatser i Ringparken og Korsør dels imødekommer de bemærkninger, som blev fremsat i byrådet i forbindelse med behandling af et forslag om at afvikle indsatserne, samtidig med at det bygger på evidens og en foreløbig undersøgelse af behov hos såvel unge som andre interessenter i områderne. 
Administrationen vurderer, at den foreslåede flytning af nogle af væresteds aktiviteter fra Rosenkildegården til Oasen kan bidrage til at få fat i en større del af de unge i målgruppen og skabe en tættere kontakt til unge i miljøet.
Specifikt i forhold til betaling vurderer administrationen, at værestederne skal fortsætte uden forældrebetaling, da de er at betragte som et socialt værested, og det kan få konsekvenser for antallet af brugere og dermed kontakten til målgruppen, hvis der indføres forældrebetaling. 
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Forslaget kan gennemføres indenfor den vedtagne økonomiske ramme. Rosenkildegården forventer et merforbrug i 2018 grundet budgetbesparelsen på 1,5 mio. kr. Merforbruget vil kunne nedbringes indenfor tre år og tages op i forbindelse med budgetopfølgning 1 i 2018.
Forslaget har ingen personalemæssige konsekvenser.
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger
Indstilling
Centerchefen for Skole indstiller,
1.    at Uddannelsesudvalget vedtager forslag til nytænkning af de kriminalpræventive indsatser i udsatte boligområder i Slagelse og Korsør.
2.    at Uddannelsesudvalget godkender flytning af nogle af aktiviteterne under værestedet i Slagelse fra Rosenkildegården til Oasen
3.    at Uddannelsesudvalget tager stilling til forældrebetaling
Beslutning i Uddannelsesudvalget den 4. december 2017:
Fraværende:  Johnny Persson (V), Thomas Clausen (Ø)
Første "at": Drøftet med beslutning om, at administrationen arbejder videre med forslaget - og forelægger det på kommnede udvalgsmøde.
Andet "at": Godkendt som princip.
Tredje "at": Afventer og skal ses i sammenhæng med sagsbehandlingen i forhold til første"|at".
Niels Christian Nielsen (A) og Tommy Borgstrøm (Udenfor partierne) er tilhænger af brugerbetaling.
Bodil Knudsen (A) er imod brugerbetaling til sociale tilbud.

7. Boglige talentforløb på skoleområdet (O)

7.     Boglige talentforløb på skoleområdet (O)

Sagsnr.: 330-2014-36805               Dok.nr.: 330-2017-713904                                          Åbent
Kompetence: Uddannelsesudvalget
Beslutningstema
Uddannelsesudvalget orienteres om boglige talentforløb for udskolingselever.
Baggrund
I december 2014 vedtog Uddannelsesudvalget en talentstrategi for folkeskolerne i Slagelse. Strategien indebærer, at der skal etableres talentforløb til elever indenfor tre områder: det boglige, det kreative og idræt.
Efterfølgende er der etableret eliteidrætsklasser på Nymarkskolen og kunsttalentklasser på Skælskør Skole. I februar 2017 besluttede Uddannelsesudvalget, at den boglige og faglige talentudvikling skulle etableres som særlige forløb på tværs af skoler.
Center for Skole har på baggrund heraf etableret et samarbejde med Slagelse Gymnasium, ZBC Scelandia og UngSlagelse omkring en række boglige talentforløb. Der er i alt 8 forløb som spænder over en bred vifte af fag og emner:
· filmformidlet naturvidenskab
· astronomi
· farver set ud fra en kemisk, fysisk og biologisk synsvinkel
· robotteknologi
· creative writing
· holocaust gennem teenageres egne øjne
· branding og købsadfærd
· madkundskab
Talentforløbene er for udskolingselever i 7.-10. klasse, der er fagligt dygtige i det konkrete emne eller fag, og som er engagerede og motiverede for at lære noget nyt. I talentforløbene bliver eleverne udfordret maksimalt og får samtidig mulighed for at møde andre unge med samme interesse som dem selv. Eleverne til de enkelte talentforløb udvælges af deres lærere, og holdene bliver sammensat af elever på tværs af skolerne. Der kan deltage omkring 200 elever i alt. Forløbene afvikles i skoletiden i vinteren og foråret 2018 og strækker sig over 3-6 undervisningsgange. Undervisningen foregår på ungdomsuddannelserne, og der indgår ekskursioner til relevante institutioner og virksomhedsbesøg på flere forløb. Der afsluttes med en fælles fernisering, hvor eleverne præsenterer noget af det, de har arbejdet med. Folder med nærmere beskrivelse af de enkelte forløb mm er vedlagt som bilag 1.
Forløbene evalueres i foråret med henblik på eventuelle justeringer til skoleåret 2018-19.
Retligt grundlag
Ingen bemærkninger.
Handlemuligheder
Uddannelsesudvalget kan tage orienteringen til efterretning.
Vurdering
Talentforløbene har været forelagt skolelederne, der har udtrykt, at talentforløbene er et rigtigt godt tilbud, som tilgodeser de dygtigste elever og bidrager til at anerkende deres indsats. Center for Skole oplever, at der er etableret et frugtbart samarbejde med ungdomsuddannelserne, som der kan bygges videre på i fremtiden.
Center for Skole vurderer, at talentforløbene kan bidrage med faglige udfordringer til en gruppe af elever, som det kan væres svært for den enkelte skole at tilgodese i den almene undervisning. De udbudte talentforløb kan ramme elever med evner og interesser indenfor en meget bred vifte af fag og emner, og er med til at understøtte brobygning mellem skole og ungdomsuddannelse. Samtidig har de enkelte forløb forskelligt omfang og indhold, hvilket giver mulighed for at afprøve forskellige modeller og vurdere, hvad der fremadrettet fungerer bedst.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger
Indstilling
Centerchefen for Skole indstiller,
1.    at uddannelsesudvalget tager orienteringen til efterretning.
Beslutning i Uddannelsesudvalget den 4. december 2017:
Fraværende:  Johnny Persson (V), Thomas Clausen (Ø)
Til efterretning.

8. Orienteringssag til Uddannelsesudvalget (O)

8.     Orienteringssag til Uddannelsesudvalget (O)

Sagsnr.: 330-2013-113206             Dok.nr.: 330-2017-10239                                            Åbent
Kompetence: Uddannelsesudvalget
Beslutningstema
1. Orientering fra direktøren/centercheferne
a) Status for robusthedscamps
b) Brev til Uddannelsesudvalget fra forældrebestyrelsen i Skovbrynet
c) Status på udbygningen af ”Østervang” i Slagelse
d) Forventet forbrug for 2017 på Rosenkildegården
e) Status på godkendelse af 2 private daginstitutioner
Indstilling
Børn og Ungedirektøren indstiller på forvaltningens vegne,
1.    at Uddannelsesudvalget orienteres.
Beslutning i Uddannelsesudvalget den 4. december 2017:
Fraværende:  Johnny Persson (V), Thomas Clausen (Ø)
Til orientering.

9. Punkter til kommende møder (B)

9.     Punkter til kommende møder (B)

Sagsnr.: 330-2014-8615                 Dok.nr.: 330-2017-11615                                            Åbent
Kompetence: Uddannelsesudvalget
Beslutningstema
Uddannelsesudvalget godkender sagsoversigten over punkter til udvalgets kommende møder.
Baggrund
Administrationen udarbejder løbende en sagsoversigt over sager til Uddannelsesudvalgets møder.

Sagsoversigten er et overbliks- og planlægningsværktøj. Sagsoversigten er desuden et dynamisk værktøj, hvor sager henover året bliver lagt ind.  Sagsoversigten vil blive fremlagt i revideret form på hvert udvalgsmøde.
Handlemuligheder
Udvalget har følgende handlemuligheder:

a) Udvalget godkender sagsoversigten som den foreligger.
b) Udvalget ændrer i sagsoversigten.

Vurdering
Administrationen vurderer, at sagsoversigten er et vigtigt planlægningsværktøj.
Indstilling
Børn og Ungedirektøren indstiller på forvaltningens vegne,

1.    at Uddannelsesudvalget godkender sagsoversigten som grundlag for administrationens planlægning.
Beslutning i Uddannelsesudvalget den 4. december 2017:
Fraværende:  Johnny Persson (V), Thomas Clausen (Ø)
Godkendt.

10. Pressemeddelelser (B)

10.   Pressemeddelelser (B)

Sagsnr.: 330-2014-43001               Dok.nr.: 330-2017-12297                                            Åbent
Kompetence: Uddannelsesudvalget
Beslutningstema
Uddannelsesudvalget træffer aftale om udsendelse af eventuelle pressemeddelelser og øvrig kommunikation i forlængelse af dagens udvalgsmøde. 
Baggrund
I forbindelse med revidering af Slagelse Kommunes forretningsorden for Uddannelsesudvalget på mødet den 2. juni 2014, er der i forhold til ”pressemeddelelser” enighed om, at forretningsordenens § 8 bliver suppleret med, at der på hver udvalgsdagsorden er en sag om pressemeddelelser.
Retligt grundlag
Slagelse Kommunes forretningsorden for Uddannelsesudvalget, godkendt den 3. februar 2014 og revideret den 2. juni 2014.
Indstilling
Børn og Ungedirektøren indstiller på forvaltningens vegne,
1.    at Udvalget beslutter udsendelse af eventuelle pressemeddelelser i forlængelse af dagens møde. 
Beslutning i Uddannelsesudvalget den 4. december 2017:
Fraværende:  Johnny Persson (V), Thomas Clausen (Ø)
Intet til protokol

11. Afdækning af økonomiske og personalemæssige forhold i relation til Magleby Skolecenter, Intern skole (B)

11.   Afdækning af økonomiske og personalemæssige forhold i relation til Magleby Skolecenter, Intern skole (B)

Sagsnr.: 330-2017-79117               Dok.nr.: 330-2017-746010                                          Åbent
Kompetence: Uddannelsesudvalget
Beslutningstema
Uddannelsesudvalget skal tage den foreløbige afdækning af økonomiske og personalemæssige forhold, i relation til Slagelse Kommunes aftaler med Magleby skolecenter om driftsoverenskomst, vedrørende den interne skole til efterretning, og tage stilling til om der skal iværksættes yderligere analyse/afdækning.
Baggrund
På baggrund af omfattende presseomtale af institutioner med relation til Tvinds interessefællesskab er iværksat en afdækning af økonomiske og personalemæssige forhold i relation til Slagelse Kommunes aftale med Magleby Skolecenter om driftsoverenskomst vedrørende Den Intern Skole.
Slagelse Kommune godkender, og er tilsynsmyndighed i forhold til Den Interne skole, og køber skole- og behandlingstilbud til ca. 20 børn og unge årligt.
Afdækningen har haft til formål at skabe sikkerhed for:
at bevillingerne der følger af  godkendte budgetter for ”Den Interne Skole”, jfr. driftsoverenskomsten anvendes til de beskrevne formål og
at udgifterne, der afholdes ved driften af Den Interne Skole  afholdes på markedsvilkår og –niveau.
Afdækningen skulle omhandle forhold omkring ”Den Interne Skole” og samarbejder, der har betydning for denne.
Der er indsamlet et omfattende materiale med bistand fra Center for Skole, Magleby Skolecenter, ekstern revision og ejendomsmægler.
Materialerne kan opdeles i følgende hovedgrupper:
· Formelle forhold omkring Magleby Skolecenters konstruktion, vedtægter, fondskonstruktioner, bestyrelsesmedlemmer og aftale med Slagelse Kommune.
· Økonomiske forhold af betydning for vurdering af, om bevillinger anvendes til angivne formål og på markedsniveau.
· Ledelses- og personaleforhold, herunder lønniveauer.
· Oplysninger om Fællesejet.
Til udvalgets orientering vedlægges som bilag oversigt over de indsamlede materialer samt udvalgte dele heraf.
Materialerne er frembragt frem til og med den 29. november 2017, og det har alene været muligt at foretage en kort gennemgang. Oversendelse til Slagelse Kommunes eksterne revision vil først kunne ske efter møde i Uddannelsesudvalget den 4. december 2017.
Den foretagne afdækning omfatter ikke Slagelse Kommunes køb af tilbud på Magleby Skolecenter der er omfattet af Serviceloven, eller aftaler der følger af beskæftigelseslovgivningen. Disse er underlagt andre godkendelses- og tilsynsmyndigheder.
Retligt grundlag
Lov om Folkeskolen § 22.
Handlemuligheder
1. Uddannelsesudvalget kan vælge at tage orienteringen til efterretning og beslutte, at der ikke skal foretages yderligere fra kommunens side.
2. Uddannelsesudvalget kan beslutte at tage orienteringen til efterretning og anmode om, at der foretages en nærmere gennemgang og analyse af specifikke områder, omfattet af den foretagne afdækning og informationsindsamling.
3. Uddannelsesudvalget kan beslutte om den foretagne gennemgang skal have konsekvenser i forhold til den gældende driftsoverenskomst mellem Magleby Skolecenter og Slagelse Kommune.
Vurdering
En gennemgang af de foreliggende materialer giver, på det foreliggende grundlag, ikke anledning til særlige bemærkninger i forhold til bl.a.
· Lejeniveau, der er vurderet af EDC, Korsør.
· Takstniveauet for skole- og opholdstilbud, der af Center for Skole er sammenlignet med andre interne skoler i egen og andre kommuner.
· Lønniveau samt ansættelsesvilkår for praktikanter
· De formelle fondskonstruktioner og bestyrelsessammensætninger
· Den økonomiske relation til Fælleseje der er reguleret i lejekontrakt.
Det har ikke været muligt på den korte tid, at få foretaget en analyse af køb/salg mellem Magleby Skolecenter, Den interne skole og andre virksomheder, der er en del af Tvind-interessefællesskabet.
På baggrund af den foretagne gennemgang og de tilstedeværende materialer ses der ikke, når der ses bort fra den manglende analyse af køb/salg, grundlag for, at optage forhandling om at opsige den gældende driftsoverenskomst vedrørende Den interne skole.
Skulle der efterfølgende komme nye oplysninger frem, der har betydning for aftalen, må denne vurdering tages op til fornyet overvejelse.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Iværksættes analyse/udredning af Ekstern revision, må det forventes at koste mellem 50.000 og 150.000 kr. Beløbet kan finansieres via centrale konti.
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Børn og Ungedirektøren indstiller på forvaltningens vegne,
1.    at Orienteringen om den foretagne afdækning af økonomiske- og personalemæssige forhold tages til efterretning,
2.    at Udvalget tager stilling til, hvorvidt der skal foretages en analyse af køb og salg til andre virksomheder, der er en del af interessefællesskabet Tvind, med de deraf følgende udgifter til følge og
3.    at Den nuværende aftale om driftsoverenskomst vedrørende Den interne skole fortsætter på det foreliggende grundlag.
Beslutning i Uddannelsesudvalget den 4. december 2017:
Fraværende:  Johnny Persson (V), Thomas Clausen (Ø)
Første "at" blev taget til efterretning.
I forhold til andet "at" besluttede Uddannelsesudvalget, at der ikke skal iværksættes yderligere analyse.
Tredje "at" blev godkendt. Udvalget besluttede samtidig at orientere relevante kommuner om resultatet af den foretagne afdækning.