Møde i udvalget d. 6. marts 2017

10.   Genoptaget - Kommuneplan 17 - forslag til hovedstruktur 'Mål og Strategi' (B)

Sagsnr.: 330-2016-39607               Dok.nr.: 330-2017-29715                                            Åbent
Kompetence: Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalg
Beslutningstema
Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget skal beslutte, om forslag til kommuneplanens hovedstruktur ’Mål og Strategi’ kan godkendes.
Baggrund
Med planstrategiens endelige vedtagelse den 27. juni 2016 blev det besluttet, at der skal gennemføres en delvis revision af kommuneplanen.
Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget godkendte på møde den 8. august 2016 proces og tidsplan for Kommuneplan 2017. Kommuneplan 2017 forventes endelig vedtaget i juni 2017.
Den nye planlov giver nye muligheder i forhold til planlægning i bl.a. landdistrikterne, i kystnærhedszonen, inden for detailhandel og nye udlæg til bolig og erhverv. Loven forventes vedtaget mellem april - juni 2017. Med de ændringer, der foretages i Kommuneplan 2017, kan Kommuneplan 2017 kun vedtages endeligt, når den nye planlov er trådt i kraft.
En kommuneplan består af tre dele: hovedstruktur, retningslinjer og rammer. Hovedstrukturen betegnes som Mål og Strategi, idet afsnittet beskriver de overordnede mål for udviklingen og arealanvendelsen i kommunen. Denne sagsfremstilling behandler indhold til kommuneplanens Mål og Strategi.
Mål og Strategi indeholder:
- En kort indledning (bilag 1), Redegørelse for forudsætninger (bilag 2), et afsnit om omverdenen (bilag 3), et afsnit om by og land (bilag 4), et afsnit om købstæderne (bilag 5), et afsnit om landområder (bilag 6), et afsnit om øerne (bilag 7), en redegørelse for rummeligheden (bilag 8) samt en redegørelse for arealudlæg (bilag 9).

Mål og Strategi er tilpasset i forhold til gældende planer og strategier på nationalt, regionalt og lokalt plan. Indholdet afspejler derfor både planstrategien, arealudviklingsstrategien og bosætningsstrategien.
De mest væsentlige ændringer til kommuneplanens Mål og Strategi sker inden for rummeligheden (bilag 8) og arealudlæg (bilag 9).
Den nye planlov giver flere nye muligheder, hvad angår arealudlæg:
- Der kan udlægges areal til aflastningsområder i byer, hvor der er tilstrækkeligt kundegrundlag, bl.a. for at give plads til butikker, som ikke uden videre kan placeres i bymidten.
- Der kan udlægges nye arealer til byzone, uden samtidig at udtage arealer med en tilsvarende størrelse udlagt til byzone, hvis der i en 12-årig periode er et dokumenteret behov for udlægning af yderligere areal til byzone.
Med udgangspunkt i efterspørgslen, mulighederne i den nye planlov og kommuneplanens retningslinjer for byudvikling, boliger, erhverv samt detailhandel og med reference til arealudviklingsstrategien foreslår Center for Teknik og Miljø følgende ændringer i forhold til Kommuneplan 2013:
Nye rammer
1.4E14. Nyt erhvervsområde på den vestlige side af Omfartsvejen som udvidelse af Slagelse Megacenter.
1.4E15. Nyt erhvervsområde ved Stop 39 (Kongevejen).
2.4B4. Nyt boligområde til blandede boliger øst for Musholmparken i Korsør.
16.B6. Udlæg af boligramme til landsbyafgrænsning lige vest for Svenstrup.
Ændrede rammer
1.2B35. Jonsvangen i Slagelse. Området ændres fra offentlig formål til boligområde.
2.2B27. Centerområde ved Linde Alle i Korsør. Området ændres fra centerområde til boligområde.
3.2B14. Skælskør Folkehøjskole. Området ændres fra rekreativt formål til boligområde.
1.3C9. Erhvervsområde på Sorøvej. En del af området ændres til centerområde.
1.3BE2. Erhvervsområde på Sorøvej. En del af området ændres til blandet bolig og erhverv.
2.3C6. Erhvervsområde ved Tårnborgvej – Motalavej i Korsør. Området ændres fra erhvervsområde til centerområde.
12.B1. Bymidten i Flakkebjerg. Området ændres fra boligområde til centerområde.
1.4D9. Erhvervsområde ved Hunsballe-grunden. Området ændres fra erhvervsområde til område til offentligt formål.
Udvidede rammer
1.4B1. Udvidelse af boligramme med en enkelt ejendom, der i Kommuneplan 2013 er del af en erhvervsramme, i Slagelse.
Rammer, der udvides og ændrer anvendelse
1.4C7. Slagelse Megacenter. Området ændres fra erhvervsområde til centerområde og aflastningsområde til bymidten. Området udvides helt ud til Omfartsvejen.
Udgåede rammer
1.2E1. Større erhvervsareal nord for Ndr. Ringgade i Slagelse udgår.
Perspektivområder
Erhvervsrammen, der udgår (1.2E1), udpeges som perspektivområde til boliger.
Nyt udlæg til sommerhusområde ved Knivkær udpeges som perspektivområde.
De foreslåede rettelser til kommuneplanens rammeområder kan ses i bilag 9.
Retligt grundlag
Planlovens bestemmelser om kommuneplanlægning (kapitel 4) samt oversigt over de statslige interesser i kommuneplanlægningen 2017.
Handlemuligheder
Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget kan vælge at godkende forslag til kommuneplanens Mål og Strategi.
Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget kan vælge at komme med ændringer til forslag til kommuneplanens Mål og Strategi.
Vurdering
Nye rammer
I nærværende planperiode har Slagelse Kommune oplevet en stor efterspørgsel på grunde i Slagelse Megacenter. Området er blevet kraftigt udbygget, og der er stadig efterspørgsel. For at indfri erhvervslivets ønsker og for at skabe grundlag for, at Slagelse Kommune i kommende planperiode kan tilbyde attraktive grunde til butiksformål og erhverv, foreslås Slagelse Megacenter udvidet på den vestlige side af Omfartsvejen med tilkørsel til området fra Korsørvej.
Det nye erhvervsudlæg ved Stop 39 foreslås på baggrund af en konkret henvendelse fra en større udbyder af byggematerialer og lignende. Det kan dog være problematisk at udlægge, da området ligger i direkte tilknytning til motorvejen. Udlæg af nye erhvervsarealer langs motorvejene skal begrænses, og udlæg reserveres primært til transporttunge virksomheder. Butikker, der forhandler særlig pladskrævende varegrupper, betragtes ikke som transporttunge virksomheder. Det er muligt, at Erhvervsstyrelsen vil gøre indsigelse mod udlægget i Kommuneplan 2017.
Der er et behov for nye boligområder i Korsør. I øjeblikket er det kun muligt at bygge i Højbjergparken ved Musholm Bugt. I kommende planperiode udlægges derfor en ny boligramme øst for Musholmparken, så der skabes grundlag for videre byudvikling i Korsør.
Slagelse Kommune har modtaget en ansøgning om en landsbyafgrænsning mellem Korsør og Svenstrup. Der kan kun udarbejdes en landzonelokalplan, hvis området er omfattet af en boligramme i kommuneplanen. En udvikling her kan være trædesten til en fremtidig sammenkobling mellem Svenstrup og Korsør.
Ændrede rammer
Jonsvangen i Slagelse ændres fra offentligt formål til boligformål med mulighed for indpasning af børneinstitution. Denne udvikling vil være en naturlig forlængelse af boligområdet mod syd.
Centerområde i Korsør ændres til boligområde, da det overvejende er boliger, der præger området. De få eksisterende butikker kan opretholdes.
Skælskør Folkehøjskole ændrer anvendelse fra rekreativt formål til boligformål, da området skal ses i en større sammenhæng med nabogrunden, hvor der udvikles boliger.
For at afspejle virkeligheden ved Tårnborgvej – Motalavej ændres rammen fra erhvervsområde til centerområde.
I Flakkebjerg ændres rammen for dele af bymidten fra boligområde til centerområde, så plangrundlaget for etablering af butikker er i orden.
Dele af erhvervsområdet på Sorøvej udpeges som byomdannelsesområde, hvor der skabes plads til blandet byformål. Det skal give mulighed for nye anvendelser i stedet for erhverv, herunder boliger og butikker samt give anledning til en langsigtet omdannelsesproces og forskønnelse af indfaldsvejen.
Hunsballe-grunden ændrer anvendelse til offentligt formål for at sende et signal om, at der fremadrettet planlægges for AquaPark fremfor erhverv.
Udvidede rammer
En større boligramme i Slagelse foreslås udvidet med en enkelt ejendom grænsende mod erhvervsarealet mod nord, da ejendommen ikke længere skal benyttes til erhverv. Det vurderes at være hensigtsmæssigt.
Rammer, der udvides og ændrer anvendelse
Der er kun ganske få grunde tilbage i Slagelse Megacenter. Den eksisterende ramme udvides derfor helt hen til Omfartsvejen, så det resterende areal kommer til at indgå i rammen til udvikling af større udvalgsvarebutikker.
Slagelse Megacenter ændres til centerområde og gøres til aflastningsområde til bymidten, så der skabes flere muligheder for placering af butikker. Det vil give Slagelse Kommune mulighed for at tiltrække flere typer af udvalgsvarebutikker, der kan se en synergi i at være placeret i et område med andre større butikker.
Udgåede rammer
Der har ikke været efterspørgsel på erhvervsarealet 1.2E1 i nærværende planperiode. Øst for dette areal ligger andre erhvervsområder, der stadig rummer væsentlige byggemuligheder. For at give mulighed for at udlægge erhvervsareal og område til centerformål i forbindelse med udvidelse af Slagelse Megacenter, hvor Slagelse Kommune har oplevet en stigende efterspørgsel de seneste par år, udtages denne erhvervsramme.
Perspektivområder
Erhvervsområdet 1.2E1, der udgår, udpeges som perspektivområde til boliger, da det på sigt kan binde boligområderne mod øst sammen med boligområderne mod vest, bl.a. Tidselbjerget.
For at styrke Slagelse Kommunes tiltrækningsmuligheder for turister udpeges et perspektivområde til nyt sommerhusområde ved Knivkær.
På baggrund af ovenstående anbefaler Center for Teknik og Miljø, at Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget godkender forslag til Mål og Strategi til Kommuneplan 2017.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Ingen bemærkninger.
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Centerchef for Teknik og Miljø indstiller,
1.    at forslag til kommuneplanens Mål og Strategi godkendes.
Beslutning i Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget den 7. november 2016:
Fraværende:  Villum Christensen (I)
Sagen genoptages.
Sagen genoptages
Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget fik på mødet den 7. november 2016 præsenteret forslag til kommuneplanens hovedstruktur ”Mål og Strategi”, herunder ændringer til arealudlæg. Det blev besluttet at udsætte behandling af sagen, da udvalget ønskede at drøfte mulighederne på et temamøde for Kommuneplan 2017.
Der er afholdt temamøder i Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget og Byrådet i januar 2017, hvor forslag til hovedstrukturen, herunder bolig- og erhvervsudlæg blev drøftet.
På baggrund af temamøderne foreslås følgende ændringer og tilføjelser til arealudlæg i forhold til Kommuneplan 2013:
Nye rammer
1.4E14. Nyt erhvervsområde på den vestlige side af Omfartsvejen som udvidelse af Slagelse Megacenter.
1.4E15. Nyt erhvervsområde ved Stop 39 (Kongevejen).
2.4B4. Nyt boligområde til blandede boliger øst for Musholmparken i Korsør.
8.B6. Udlæg af boligramme som udvidelsesmulighed i Kirke Stillinge.
Ændrede rammer
1.2B35. Jonsvangen i Slagelse. Området ændres fra offentlig formål til boligområde.
1.2B36. Ndr. Ringgade i Slagelse. Området ændres fra erhvervsområde til boligområde.
1.3B23. Klosterbanken i Slagelse. Området ændres fra offentligt formål til boligområde.
1.1B11. USCJ’s bygninger i Slagelse. Området ændres fra offentligt formål til boligområde.
2.3B25. Den sydlige del af Byparken i Korsør. Området ændres fra rekreativt område til boligområde.
2.3B26. Den nordlige del af Byparken i Korsør. Området ændres fra rekreativt område til boligområde.
3.2B14. Skælskør Folkehøjskole. Området ændres fra rekreativt formål til boligområde.
1.3C9. Erhvervsområde på Sorøvej. En del af området ændres til centerområde.
1.3C10. Erhvervsområde på Sorøvej. En del af området ændres til centerområde.
2.2B27. Centerområde ved Linde Alle i Korsør. Området ændres fra centerområde til boligområde.
2.3C6. Erhvervsområde ved Tårnborgvej – Motalavej i Korsør. Området ændres fra erhvervsområde til centerområde.
12.B1. Bymidten i Flakkebjerg. Området ændres fra boligområde til centerområde.
Rammer, der udvides og ændrer anvendelse
1.4C7. Slagelse Megacenter. Området ændres fra erhvervsområde til centerområde og aflastningsområde til bymidten. Området udvides helt ud til Omfartsvejen.
2.3BE5. Halsskov Færgehavn. Området udvides og ændrer anvendelse til blandet bolig og erhverv (blandet byformål).
Rammer, der udvides
1.4B1. Udvidelse af boligramme med en enkelt ejendom, der i Kommuneplan 2013 er del af en erhvervsramme, i Slagelse.
10.C1. Centerområde i Sørbymagle.
10.E2. Erhvervsområde i Sørbymagle.
Rammer, der reduceres
2.3B3. Halsskov Færgehavn. Ny afgrænsning af ramme.
1.2E6. Erhvervsområde på Ndr. Ringgade i Slagelse gøres mindre.
10.E1. Erhvervsområde i Sørbymagle gøres mindre, da dagligvarebutik indgår i centerområde.
Rammer, der udgår
1.2E1. Større erhvervsareal nord for Ndr. Ringgade i Slagelse udgår.
Perspektivområder
Erhvervsrammen, der udgår (1.2E1), udpeges som perspektivområde til boliger.
Ovenstående forslag til rammeændringer kan ses i bilag 10.
Redegørelsen for tilpasning af rummeligheden (bilag 9) er blevet opdateret, mens der i de øvrige bilag (1-8) kun er foretaget mindre, redaktionelle ændringer og tilpasninger.
Vurdering
Nye rammer
I nærværende planperiode har Slagelse Kommune oplevet en stor efterspørgsel på grunde i Slagelse Megacenter. Området er blevet kraftigt udbygget, og der er stadig efterspørgsel. For at indfri erhvervslivets ønsker og for at skabe grundlag for, at Slagelse Kommune i kommende planperiode kan tilbyde attraktive grunde til butiksformål og erhverv, foreslås Slagelse Megacenter (1.4E14) udvidet på den vestlige side af Omfartsvejen med tilkørsel til området fra Korsørvej.
Det nye erhvervsudlæg ved Stop 39 (1.4E15) foreslås på baggrund af en konkret henvendelse fra en større udbyder af byggematerialer og lignende. Det kan dog være problematisk at udlægge, da området ligger i direkte tilknytning til motorvejen. Udlæg af nye erhvervsarealer langs motorvejene skal begrænses, og udlæg reserveres primært til transporttunge virksomheder. Butikker, der forhandler særlig pladskrævende varegrupper, betragtes ikke som transporttunge virksomheder. Det er muligt, at Erhvervsstyrelsen vil gøre indsigelse mod udlægget i Kommuneplan 2017.
Der er et behov for nye boligområder i Korsør. Der udlægges derfor et nyt boligområde til blandede boliger øst for Musholmparken i Korsør (2.4B4), der afgrænses til kun at omfatte den vestlige side af Stibjergvej.
Det er vigtigt, at der også uden for købstæderne er mulighed for at bygge huse. Særligt i de byer, hvor der i henhold til arealudviklingsstrategien er behov for at have arealer. I Kirke Stillinge er der kun en begrænset rummelighed tilbage, hvorfor et nyt udlæg foreslås (8.B6).
Ændrede rammer
Jonsvangen i Slagelse ændres fra offentligt formål til boligformål med mulighed for indpasning af børneinstitution (1.2B35). Denne udvikling vil være en naturlig forlængelse af boligområdet mod syd.
Der har i de senere år ikke været efterspørgsel på erhvervsjord i Skovsø Erhvervspark. Erhvervsområdet 1.2E6 reduceres derfor betragteligt, således at et større område konverteres til boligområde (1.2B36). En ændring af anvendelsen til boliger vil åbne op for en ny mulighed for udvikling af området, der på sigt kan tænkes sammen med perspektivområdet for boliger mod vest og videre hen til Tidselbjerget. En reduktion af erhvervsarealet vil endvidere øge mulighederne for, at Erhvervsstyrelsen godkender de foreslåede nye erhvervsudlæg.
Institutionerne på Klosterbanken i Slagelse er rykket ud, hvilket muliggør en omdannelse. Med henblik på omkringliggende funktioner, vurderes det hensigtsmæssigt at konvertere området til boligformål (1.3B23).
USCJ fraflytter ejendommen på Ingemannsvej i 2020 og med henblik på omdannelsesmuligheder, vurderes det, området taget i betragtning, hensigtsmæssigt at ændre områdets anvendelse til boligområde (1.1B11).
Korsør mangler bynære arealer til boligudvikling. De to nye udlæg i Korsør Bypark (2.3B25 og 2.3B26) kan forbinde de to bydele på Halsskov og skabe nye, spændende forbindelser på langs og på tværs af Korsør Bypark.
Skælskør Folkehøjskole ændrer anvendelse fra rekreativt formål til boligformål (3.2B14), da området skal ses i en større sammenhæng med nabogrunden, hvor der udvikles boliger.
Dele af erhvervsområdet på Sorøvej ændres til centerområde (1.3C9 og 1.3C10), hvor der skabes plads til blandet byformål. Det skal give mulighed for nye anvendelser, herunder etablering af butikker. Det skal give anledning til en langsigtet omdannelsesproces og forskønnelse af indfaldsvejen. Der gives ikke muligheder for etablering af boliger.
Centerområde i Korsør ændres til boligområde (2.2B27), da det overvejende er boliger, der præger området. De få eksisterende butikker kan opretholdes.
For at afspejle virkeligheden ved Tårnborgvej – Motalavej ændres rammen fra erhvervsområde til centerområde (2.3C6).
I Flakkebjerg ændres rammen for dele af bymidten fra boligområde til centerområde (12.B1), så plangrundlaget for etablering af butikker er i orden.
Rammer, der udvides og ændrer anvendelse
Der er kun ganske få grunde tilbage i Slagelse Megacenter (1.4C7). Den eksisterende ramme udvides derfor helt hen til Omfartsvejen, så det resterende areal kommer til at indgå i rammen til udvikling af større udvalgsvarebutikker.
Slagelse Megacenter ændres til centerområde (1.4C7) og gøres til aflastningsområde til bymidten, så der skabes flere muligheder for placering af butikker. Det vil give Slagelse Kommune mulighed for at tiltrække flere typer af udvalgsvarebutikker, der kan se en synergi i at være placeret i et område med andre større butikker.
I henhold til udviklingsplanerne for Halsskov Færgehavn ændres dele af området (2.3BE5) fra boliger til blandet bolig og erhverv (blandet byformål).
Rammer, der udvides
En større boligramme i Slagelse foreslås udvidet med en enkelt ejendom grænsende mod erhvervsarealet mod nord (1.4B1), da ejendommen ikke længere skal benyttes til erhverv. Det vurderes at være hensigtsmæssigt.
Centerområde i Sørbymagle (10.C1) udvides, så dagligvarebutikken fremadrettet indgår i centerområdet. Dette ændrer på størrelserne af erhvervsområderne (10.E1 og 10.E2), der gøres henholdsvis mindre og større.
Rammer, der reduceres
Boligområdet i Halsskov Færgehavn (2.3B3) reduceres i henhold til udviklingsplanerne for området.
Grundet den manglende efterspørgsel på erhvervsjord i Skovsø Erhvervspark reduceres erhvervsområdet (1.2E6).
Rammer, der udgår
Der har ikke været efterspørgsel på erhvervsarealet 1.2E1 i indeværende planperiode. Øst for dette areal ligger andre erhvervsområder, der stadig rummer væsentlige byggemuligheder. For at give mulighed for at udlægge erhvervsareal og område til centerformål i forbindelse med udvidelse af Slagelse Megacenter, hvor Slagelse Kommune har oplevet en stigende efterspørgsel de seneste par år, udtages denne erhvervsramme.
Perspektivområder
Erhvervsområdet 1.2E1, der udgår, udpeges som perspektivområde til boliger, da det på sigt kan binde boligområderne mod øst sammen med boligområderne mod vest, bl.a. Tidselbjerget.
Administrationen arbejder videre med at undersøge mulighederne for at udpege nyt sommerhusområde i kystnærhedszonen. Processen kan køres sideløbende med og uafhængig af Kommuneplan 2017.
Rummelighed
Ud fra en analyse af de seneste års erhvervsudvikling forventer Slagelse Kommune, at der over den kommende planperiode på 12 år vil være et behov for 30 ha etageareal. For at sikre, at en sådan udvikling er mulig, reduceres den gældende rummelighed ikke. Derimod udlægges nye erhvervsarealer i Slagelse by for at imødekomme en stigende efterspørgsel - især omkring motorvejen og omfartsvejen. Dog omdannes et større erhvervsareal i Slagelse Øst, fordi det er placeret, hvor der ikke har været efterspørgsel på erhvervsareal gennem de senere år. Med de foreslåede ændringer vil det samlede erhvervsareal i Kommuneplan 2017 være nogenlunde status quo i forhold til Kommuneplan 2013.
På baggrund af befolkningsprognose og boligprogram skønnes, at der er behov for at etablere 1.500 nye boliger i Slagelse Kommune i løbet af de kommende 12 år, og at mindst halvdelen af disse skal koncentreres i Slagelse by, hvor tilvæksten er størst. Derfor foreslås at øge den samlede boligrummelighed med i alt 200 boliger i forhold til gældende planlægning i 2016, hvoraf de fleste nye boliger planlægges i Slagelse.
På baggrund af ovenstående anbefaler administrationen, at Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget godkender forslag til Mål og Strategi til Kommuneplan 2017.
Kommuneplan 2017 forventes endelig vedtaget i august 2017.
Indstilling
Erhvervs- og Arbejdsmarkedsdirektør indstiller på forvaltningens vegne,
1.    at forslag til kommuneplanens Mål og Strategi godkendes.
Beslutning i Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget den 6. marts 2017:
Fraværende:  Villum Christensen (I)
Godkendt.
Udvalget tog forbehold for erhvervsudlægning, Kongevejen. Denne del genoptages på udvalgsmøde i april.