Møde i udvalget d. 10. august 2020

4.     Månedlig orientering om nøgletal på beskæftigelsesområdet (D)

Sagsnr.: 330-2018-38133               Dok.nr.: 330-2020-273343                                          Åbent
Kompetence: Social- og Beskæftigelsesudvalget
Beslutningstema
Baggrund
Social- og Beskæftigelsesudvalget følger på hvert møde op på de politiske mål, der er politisk udpeget som de vigtigste i Beskæftigelsesplanen samt øvrige ønskede nøgletal.
Retligt grundlag
Handlemuligheder
Social- og Beskæftigelsesudvalget kan drøfte orienteringen om nøgletal.
Vurdering
Administrationens vurdering og forklaring på udviklingen for de enkelte effektindikatorer på beskæftigelsesindsatsen fremgår af bilag, herunder sammenligning til landsplan og sammenlignelige klyngekommuner.
De sammenlignelige kommuner er: Assens, Brøndby, Fredericia, Frederikshavn, Faaborg-Midtfyn, Kalundborg, Kerteminde, Læsø, Norddjurs, Nordfyns, Nyborg, Odense, Odsherred, Randers, Samsø, Svendborg, Sønderborg, Thisted og Vordingborg.
Denne ekstraordinære situation med COVID-19 vil få endnu ukendte påvirkninger af resultaterne for både beskæftigelse, ledighed og sygdom i 2020. Der er derfor ikke opsat måltal for 2020, men udviklingen for 2020 følges sammenlignet med samme tidspunkt sidste år i forhold til landsplan og sammenlignelige kommuner. December 2019 udgør indeks 100 i de viste udviklingskurver.
Desværre er det ikke muligt p.t. at vise udviklingen for alle forsørgelsesydelser (måling 1 og 2) for landsplan og i sammenlignelige kommuner. Årsagen er implementeringen af nyt sygedagpengesystem. Det nye systems 7 pilotkommuner mangler sygedagpengedata for februar-april 2020. 2 af pilotkommunerne indgår i sammenlignelige kommuner. Sygedagpengedata for alle de resterende 91 kommuner, herunder Slagelse, vil udestå fra og med maj og juni. Der vil derfor også fremadrettet være en periode uden fuldstændige data for alle forsørgelsesydelser i jobindsats.dk. For fortsat at have en indikation på udviklingen i måling 1 og 2 ses derfor midlertidigt på udviklingen for alle forsørgelsesydelser, eksklusiv sygedagpenge.
Udviklingstendenser, hvor der er væsentlige ændringer siden sidste opfølgning, er nedenstående fremhævet med fed skrift.
De overordnede udviklingstendenser gennem det sidste år er:
·         Stigning i antal borgere på kommunal forsørgelsesydelse (eksklusiv sygedagpenge), som følger udviklingen på landsplan og i sammenlignelige kommuner. Siden forrige opfølgning har Styrelsen oplyst, at sygedagpengedata ikke er fuldstændige fra februar-april, da 7 kommuner mangler. Det betyder, at sygedagpengeområdet sandsynligvis ikke afviger markant fra landsplan, som det var vurderingen i første omgang.   
·         Stigning i antal borgere på kommunale forsørgelsesydelser, eksklusiv fleksjob og førtidspension (og sygedagpenge), som er mindre end på landsplan og i sammenlignelige kommuner. Siden forrige opfølgning har Styrelsen oplyst, at sygedagpengedata ikke er fuldstændige fra februar-april, da 7 kommuner mangler. Det betyder, at sygedagpengeområdet sandsynligvis ikke afviger markant fra landsplan, som det var vurderingen i første omgang.
·         Fald i beskæftigelsen for borgere med bopæl i kommunen, i sammenlignelige kommuner og på landsplan. Faldet ligger midt imellem landsplan og sammenlignelige kommuner.
·         Stigning i antal bruttoledige. Stigningen er mindre end i sammenlignelige kommuner og på landsplan.
·         Stigning i antal langtidsledige er større end i sammenlignelige kommuner og landsplan. Siden forrige opfølgning er alle kommuner gået fra en reduktion til en stigning som følge af covid-19.
·         Reduktion i andel flygtninge og familiesammenførte til flygtninge, som er i beskæftigelse efter 3 år i Danmark. Andelen i beskæftigelse er på samme niveau som på landsplan og højere end sammenlignelige kommuner.
·         Stigning i antal unge uden en uddannelse (uddannelseshjælp), som er mindre end på landsplan, men større end i sammenlignelige kommuner. Siden forrige opfølgning er Slagelse gået fra at følge den landsdækkende udvikling til, at udviklingen nu er bedre end på landsplan.
På udvalgsmødet den 8. juni 2020 blev det besluttet, at udvalgets anmodning om tal for fleksjobberettigede og førtidspension sammenlignet med andre kommuner, samt forsørgelsestal for borgere med anden herkomst end dansk, både tilsendes til udvalget pr. mail og indgår som bilag under indeværende månedlige opfølgning på nøgletal.
Tallene viser overordnet set, at Slagelse fortsat har en lavere andel borgere, som er fleksjobberettigede eller som har fået tilkendt førtidspension, i forhold til sammenlignelige kommuner. Selvom andelen er stigende i Slagelse, så stiger andelen tilnærmelsesvis tilsvarende i andre kommuner. På grund implementeringen af den nye seniorpension i 2020 stiger andelen umiddelbart en smule mere i Slagelse end i sammenlignelige klynge. De bagvedliggende tal for 1. kvartal 2020 viser således, at en del kommuner har været længere tid om at administrere den nye ordning, hvorfor de slet ikke har nogle tilkendelser af seniorpension i 1. kvartal. Forskellen må antages at udjævne sig over tid, da kriterierne for tilkendelse til den nye seniorpension er objektive.
I april 2020 er der 1.891 personer i Slagelse Kommune med anden herkomst end dansk, som modtog kommunal forsørgelsesydelse. Det svarer til en andel på 27 %. Til sammenligningen er andelen for personer med dansk oprindelse 22 %.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Arbejdsmarkedschefen indstiller,
1.    at Opfølgning tages til efterretning.
Beslutning i Social- og Beskæftigelsesudvalget den 10. august 2020:
Fraværende: 
Orienteringen er taget til efterretning.
(A), (F) og (Ø) konstaterer, at Slagelse Kommune i forhold til sammenlignelige kommuner ligger lavt medhensyn til bevilling af førtidspension og fleksjob.