Kompetence
Børne- og Ungeudvalget.
Beslutningstema
Børne- og Ungeudvalgets medlemmer og administrationen orienterer om aktuelle henvendelser, tiltag, projekter med mere.
Sagens indhold
- Orientering fra udvalgsformand
- Orientering fra udvalgsmedlemmer
- Orientering fra administrationen
Ad punkt 1:
Skolebestyrelsen på Nymarksskolen har skrevet til Børne- og Ungeudvalget og anmodet udvalget om at afsætte midler til renovering af faglokalerne til faget "Håndværk og design".
(Brevet er vedlagt som bilag nr 1)
Ad punkt 2:
ingen bemærkninger
Ad punkt 3:
Ændring af dagtilbudsloven - Minimumsnormeringer i daginstitutioner
Med lovændringen indføres der minimumsnormeringer i daginstitutioner.
Som følge af de nye regler skal kommunalbestyrelsen sikre en normering i kommunale, selvejende og udliciterede daginstitutioner samt i institutionslignende puljeordninger, som indebærer, at der er minimum 1 pædagogisk personale pr. 3 børn i alderssvarende daginstitutioner for 0-2-årige børn (vuggestuer) og minimum 1 pædagogisk personale pr. 6 børn i alderssvarende daginstitutioner for 3-årige børn til skolestart (børnehaver).
Indførslen af minimumsnormeringer ændrer ikke ved, at det som hidtil vil være op til den enkelte kommune at tilrettelægge dagtilbudsstrukturen i kommunen, såvel som at det fortsat vil være kommunen, der fastsætter oprykningstidspunktet for børns overgang fra dagpleje/vuggestue til børnehave.
Loven træder i kraft den 1. januar 2024
(Se orientering i bilag nr 2)
Data om skoleåret 2020-21
I juni 2021 offentliggjorde Børne- og Undervisningsministeriet 'Bekendtgørelse om håndtering af faglige udfordringer hos elever i folkeskolen i forbindelse med foranstaltninger mod covid-19 i skoleåret 2021/2022'.
Bekendtgørelsen giver kommuner og skoler mulighed for nogle frihedsgrader i 2021/2022. Hensigten er, at kommuner og skoler kan finde løsninger, som imødekommer lokale behov, så ressourcer i højere grad kan anvendes, hvor de gør mest gavn.
Bekendtgørelsen giver blandt andet mulighed for, at kommunalbestyrelser kan træffe beslutning om, at der ikke skal udarbejdes en kvalitetsrapport for skoleåret 2020/2021.
Den 25. oktober 2021 besluttede Byrådet at fritage administrationen og skolerne for at udarbejde en kvalitetsrapport.
Under behandling af sagen i Børne- og Ungeudvalget den 20. september 2021 (dagsordenspunkt nr. 593), blev det vedtaget, at Udvalget fortsat får fremsendt de konkrete skoledata, der er bestemt af minimumskravene til kvalitetsrapporten.
(Skoledata for skoleåret 2020-21 er vedlagt som bilag nr 3)
Skolebestyrelsesvalg 2022:
Hvert forår efter et kommunalvalg skal alle folkeskoler gennemføre et skolebestyrelsesvalg.
De valgte forældre-, medarbejder- og elevrepræsentanter skal tiltræde 1. august eller hurtigst muligt derefter.
I Slagelse Kommune afholdes skolebestyrelsesvalget 2022 i perioden onsdag den 9. marts til onsdag den 29. juni.
Skolebestyrelsesvalget styres af rammer i folkeskoleloven og bekendtgørelse om valg af forældrerepræsentanter, samt af de kommunale bestemmelser i Slagelse Kommunes styrelsesvedtægt for skoleområdet.
Der gælder særlige regler for valg til bestyrelsen i UngSlagelse, som fremgår af styrelsesvedtægt for UngSlagelse.
I Slagelse Kommune er det vedtaget, at skolerne forud for et skolebestyrelsesvalg skal søge at motivere alle forældre til at opstille til skolebestyrelsen, således at bestyrelserne afspejler befolkningssammensætningen.
Afdeling for Skole har i januar udsendt en vejledning til skolelederne, med henblik på at informere om og understøtte skolerne i at gennemføre valget.
Omkring den 9. marts vil skolebestyrelsesvalget blive annonceret i de lokale dagblade, samt på Slagelse.dk.
Analyse af andel elever, der opfylder karakterkravet til erhvervsuddannelserne:
Indenrigs- og Boligministeriets Benchmarkingenhed har i januar 2022 offentliggjort en ny analyse af andelen af elever i 9. klasse, der opfylder karakterkravet til erhvervsuddannelserne i forbindelse med afgangseksamen.
Karakterkravet blev indført med den politiske aftale om "Bedre og mere attraktive erhvervsuddannelser" og har været gældende siden skoleåret 2014/15. Konkret betyder det, at elever skal gennemføre de lovbundne prøver i dansk og matematik med et karaktergennemsnit på mindst 2,0. Samtidig skal eleverne gennemføre hele folkeskolens afgangseksamen og opnå et samlet karaktergennemsnit på mindst 2,0.
Analysen er interessant, fordi den viser noget om, i hvor høj grad den enkelte kommune formår at løfte elevernes faglige niveau, så de på det parameter er parate til en ungdomsuddannelse.
I analysen udmærker Slagelse Kommune sig ved at tilhøre den femtedel af kommunerne, der har den højeste andel elever, der opfylder karakterkravet til erhvervsuddannelserne i 2018/2019 i forhold til, hvad man kunne forvente på baggrund af elevgrundlaget.
Hele rapporten kan ses her (eksternt link)
Vedlagt er rapportens ledelsesresumé (Bilag nr 4) og uddrag med data for Slagelse Kommune (Bilag nr 5)
Orientering om elevfravær 4. kvartal 2021
Antallet af elever med 15% fravær eller derover er steget markant fra 962 elever i 3. kvartal 2021 til 1299 elever i 4. kvartal 2021. Det betyder, at ved udgangen af 2021 er 23,80% af det samlede antal elever i Slagelse Kommune, som har 15% eller mere fravær fra skole for skoleåret 2021-2022.
Stigningen er en generel stigning på alle tre fraværsårsager, sygdom, lovligt- og ulovligt fravær.
Stigningen i fraværet skyldes et stigende antal smittede med Covid-19, samt at alle medarbejdere på skoleområdet inden 4. kvartals start fik en nøje vejledning i registrering af elevfravær. Dette både via en videoguide og en reminder om brugen af fraværsguiden. Derved er der kommet mere fokus på, at registrere når eleverne ikke møder i skole.
(Se en uddybning af orientering i bilag nr 6 og data om elevfravær i bilag 7)
Skolechefen indstiller,
- at Børne- og Ungeudvalget orienteres