Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget – Referat – 7. december 2023


1. Godkendelse af dagsorden (B)

Beslutning

At 1: Godkendt.

 

Punktet på tillægsdagsorden behandles som punkt 5.

Punkt 9 udsættes til et kommende møde. 


Afbud: Troels Christensen

Kompetence

Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget

 

Beslutningstema

Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget skal godkende dagsordenen.

 

Indstilling

Direktøren for Børn, Unge og Kultur  indstiller,

  1. at  Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget godkender dagsordenen

2. Orientering om budget 2024-2027 samt status på implementering af budgetforlig (O)

Beslutning

At 1: Taget til orientering.

Afbud: Troels Christensen

Kompetence

Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget

 

Beslutningstema

Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget orienteres om udvalgets endelige budget 2024-2027 samt status på implementering af budgetforliget, herunder om forslag, som skal forelægges politisk inden endelig igangsætning.

 

Indstilling

Kommunaldirektøren indstiller,

1.  at Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget orienteres om udvalgets endelige budget 2024-2027 samt status på implementering af budgetforligets forskellige forslag

 

Sagens indhold

Byrådet vedtog i oktober budget 2024-2027. Da kommunens økonomi har været og fortsat er udfordret, har det været nødvendigt at indarbejde besparelser i budget 2024-2027.

I udvalgets endelige budget 2024-2027 er der indarbejdet prioriterings- drifts- og anlægsforslag fra Budgetforliget.  Et overblik over udvalgets budget findes i bilag 1, som er det opdaterede budgetgrundlag.

En stor del af ændringer til budget 2024 vil være implementeret 1. januar 2024. Nogle forslag vil dog først får virkning i løbet af 2024, fx fordi de kræver yderligere politisk behandling

Status på de enkelte forslag og tiltag i budgetforliget på udvalgets område findes i bilag 2 (såkaldt styringsark). Der vil i forbindelse med budgetopfølgningerne i 2024 indgå status på implementeringen af budgetforliget.

 

Retligt grundlag

Godkendt politisk tids-og procesplan for budget 2024-2027.

 

Handlemuligheder

Ingen bemærkninger.

 

Vurdering

Ingen bemærkninger.

 

Økonomiske og personalemæssige konsekvenser

Ingen bemærkninger.

 

Tværgående konsekvenser

Ingen bemærkninger.

 

Sagens videre forløb

Ingen bemærkninger.

3. Kommissorium for nyt tværgående turismeråd (B)

Beslutning

At 1: Godkendt med følgende ændringer:

-  beskrivelsen af formål justeres til iht. de faldne bemærkninger.

- der inviteres en repræsentant for Slagelse Erhvervsråd.

- der inviteres yderligere en repræsentant for Business Slagelse.

 

Der foretages en evaluering af den nye organisering ultimo 2024.

 

At 2: Udvalget udpegede Britta Huntley (A) og Troels Brandt (B) til at sidde med i følgegruppen i det nye turismeråd.

 

Fritidskoordinator Casper Skov Andersen deltog under oplysningen af punktet.



Afbud: Troels Christensen

Kompetence

Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget

 

Beslutningstema

Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget skal beslutte kommissorium for nyt tværgående turismeråd. 

Derudover skal Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget i forlængelse heraf beslutte, hvilke 2 medlemmer der skal repræsentere udvalget i følgegruppen i det nye turismeråd. 

 

Indstilling

Chefen for Kultur, Fritid og Borgerservice indstiller,

1. at Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget godkender administrationens oplæg til kommissorium for nyt tværgående turismeråd. 

2. at Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget vælger, hvilke 2 medlemmer fra udvalget der skal sidde med i følgegruppen i det nye turismeråd. 

 

'Sagens indhold

Turistforeningerne i Slagelse, Korsør og Skælskør får i dag tildelt en økonomisk ramme til hver by, som de kan indstille til udbetaling til aktiviteter, som foregår i lokalområdet. Administrationen udbetaler herefter tilskuddet direkte til aktørerne.

Der har også været afprøvet en model, hvor foreningerne har fået et dedikeret beløb til fælles disponering.

Nogle af de udfordringer, som har været rejst i forbindelse med den måde, som tildelingen af midler er sket på hidtil, er:

  • Der er relativt små beløb til rådighed, men de antager en stor administrativ arbejdsbyrde for såvel kommune som de frivillige.
  • Tildelingen af midler er baseret på, hvad bestyrelsen i de tre turistforeninger indstiller. Men der findes hverken et klart defineret tildelingsgrundlag eller fælles principper for, hvordan aktiviteter udvælges og vurderes.
  • Den lokale forankring er meget forskellig.
  • Hvordan spiller turistforeningernes midler sammen med / adskiller sig fra puljer i kommunen, fx Puljen til kulturelle formål?
  • Hvorfor er der ikke et tættere samarbejde/relation mellem Destination Sjælland og turistforeningerne?
  • Hvordan skal turistforeningernes samarbejde og samspil være med erhvervsforeninger og Bykontorer, og hvordan adskiller de forskellige aktører sig fra hinanden.

Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget besluttede derfor på mødet den 2. juni 2022, at der på forsøgsbasis skulle nedsættes et tværgående turismeråd bl.a. med henblik på at afprøve en helt ny måde at tilgå samarbejdet med aktørerne på turismeområdet.

Kommissorium for det tværgående turismeråd

På baggrund af den politiske beslutning og inputs fra Destination Sjælland har administrationen udarbejdet et udkast til kommissorium for det nye turismeråd (bilag 1). 

Der er i kommissoriet lagt op til, at turismerådet skal være en instans i stil med Eliteboardet i Slagelse Talent & Elite. Det vil sige en længerevarende instans, som fagudvalget kan nedsætte, og som er funktionsdygtig, indtil det politisk besluttes, at rådet skal nedlægges. 

Dette står i modsætning til et § 17.4-udvalg, der nedsættes af Byrådet, og som har en afgrænset funktionsperiode (til udgangen af en Byrådsperiode). 

Derudover er der lagt op til, at turismerådet skal have en mere uformel karakter end et § 17.4-udvalg. 

Formål

Det tværgående turismeråd skal, jf. udkast til kommissorium, bl.a. medvirke til at skabe et udvidet og mere struktureret og optimeret samarbejde mellem aktørerne på turismeområdet og skabe øget sammenhæng, samspil og synergi.

Turismerådet skal desuden bidrage til at skabe innovation, udvikling og stærke partnerskaber på turismeområdet.

Turismerådet skal desuden sikre, at både de lokale, professionelle og politisk/administrative perspektiver bliver inddraget i forbindelse med prioritering/udmøntning af de til
turistforeningerne afsatte turismemidler.

Samt at der kommer øget synlighed omkring bl.a. muligheden for at søge turismemidler, og hvilke principper/retningslinjer ansøgningerne bliver behandlet/prioriteret på baggrund af.

Sammensætning og organisering

Turismerådet er sammensat med udgangspunkt i beslutningen på Kultur-, Fritids- og Turismeudvalgets møde den 2. juni 2022.

Det vil sige, at både Destination Sjælland, turistforeninger, bykontorer, erhvervsforeninger/Business Slagelse, Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget og administrationen er tænkt ind i det nye råd. 

Der er i kommissoriet lagt op til, at det nye turismeråd får en todelt organisering:

En operationel og beslutningsdygtig styregruppe bestående af:

  • 1-2 ledelsesrepræsentanter for turismeområdet i Slagelse Kommune
  • 1 ledelsesrepræsentant fra Destination Sjælland
  • 1 konsulent fra Slagelse Kommune (gruppens sekretær)

En bredt sammensat følgegruppe med repræsentanter for turistforeninger, bykontorer, erhvervsforeninger/Business Slagelse og Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget (samt styregruppen). 

Hovedopgaver:

Turismerådet skal udarbejde et forslag til fælles, offentligt tilgængelige principper/retningslinjer for udmøntningen af turismemidler, som styregruppen for turismeområdet herefter efterbehandler og indstiller til godkendelse i Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget.

Turistforeningerne vil ligesom i dag indstille fordelingen af turismemidlerne. Men det skal fremover ske på baggrund af de nye fælles, offentligt tilgængelige principper/retningslinjer.

Turistforeningerne indstiller fordelingen af turismemidlerne til godkendelse i turismerådets styregruppe. Hvis der indstilles over 50.000 kr. til en konkret ansøgning, er det Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget, der skal godkende den pågældende indstilling, jf. det administrative loft for ansøgninger.

Derudover skal turismerådet være sparringspartner for Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget og administrationen i forbindelse med tiltag, planer, projekter, strategier mv. på turismeområdet.

Ligesom turismerådet skal danne ramme for drøftelser om turisme og turismepotentiale i kommunen samt udveksling af viden og erfaringer. Derudover skal drøftelserne i rådet gerne give inspiration til nye aktiviteter/tiltag og samarbejder og samskabelse.

Mødefrekvens

Der er lagt op til, at rådet som helhed (både styregruppe og følgegruppe) skal mødes cirka 2 gange om året, mens styregruppen vil have en højere mødefrekvens, da der er tale om en operationel styregruppe på det samlede turismeområde.

Evaluering

Da der er tale om en forsøgsordning, er der i kommissoriet lagt op til, at der foretages en evaluering af rådet efter udmøntningen af turismemidler for 2024. Evalueringen forventes at finde sted i efteråret 2024.

 

Retligt grundlag

Kommunalfuldmagtsreglerne er en samlet betegnelse for de uskrevne regler (grundsætninger) om kommunernes ulovbestemte opgaver.

Kommunen kan lovligt efter kommunalfuldmagten varetage opgaver, der har til formål generelt at fremme den lokale turismeudvikling.

 

Handlemuligheder

Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget har følgende handlemuligheder:

  1. Godkende udkastet til kommissorium for nyt tværgående turismeråd, med eller uden konkrete ændringer/tilføjelser
  2. Vælge, hvilke 2 medlemmer der skal repræsentere Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget i følgegruppen i det nye turismeråd.

 

Vurdering

Administrationen vurderer, at det tværgående turismeråd vil bidrage til at udvide og strukturere samarbejdet og synergien på turismeområdet og styrke dialogen om, hvordan Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget med deres midler på bedste vis kan understøtte turismeudviklingen fremadrettet med henblik på at udvikle og forløse turismepotentialet i kommunen til gavn for borgere og besøgende.

Administrationen vurderer endvidere, at drøftelserne i turismerådet kan inspirere til udvikling af nye tiltag og samarbejder på turismeområdet samt vidensdeling og erfaringsudveksling. 

Det er desuden administrationens vurdering, at udarbejdelse af nye fælles, offentligt tilgængelige principper/retningslinjer for turistforeningernes fordeling af turismemidler vil bidrage til at ensrette og kvalificere tildelingen af turismemidler, herunder, at både lokale, professionelle og administrative/faglige perspektiver samt relevante strategier, planer, visioner, erfaringer mv. inddrages i forbindelse med behandling og prioritering af ansøgninger.  

Dermed vil udmøntningen af turismemidler også i højere grad komme til ske efter samme proces mv. som de øvrige puljer på kultur- og fritidsområdet. 

 

Økonomiske og personalemæssige konsekvenser

Der vil være udgifter i tilknytning til turismerådets arbejde, fx til afholdelse af møder. Disse udgifter finansieres inden for Kultur-, Fritids- og Turismeudvalgets ramme.

Der er i dag afsat 262.500 kr. til turistforeningerne og 113.500 kr. til posten "øvrigt".

Prioriteringsforslaget på turismeområdet til Budget 2024 indeholder dog en rammebesparelse på 122.000 kr. på turismeområdet. 

Det vil således først være efter 2. behandling af budgettet, at den fremadrettet økonomi omkring turistforeninger og turismeråd kan præciseres.

 

Tværgående konsekvenser

Andre relevante fagudvalg, fx Erhvervs-, Beskæftigelses- og Uddannelsesudvalget vil blive orienteret om turismerådets arbejde efter behov.

 

Sagens videre forløb

Ingen bemærkninger.

 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Administrativ bemærkning pr. 15/11 2023

Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget ønskede på mødet den 5/10, at der skulle være en inddragende dialog med aktørerne på turismeområdet med henblik på kvalificering af udkastet til kommissorium.

Kultur- og Fritidsafdelingen har efterfølgende sendt udkastet til kommissorium i høring hos aktørerne på turismeområdet (Destination Sjælland, turistforeninger/-råd, bykontorer, erhvervsforeninger, Business Slagelse, de 4 store kulturinstitutioner under EBU m.fl.).

De modtagne høringssvar/bemærkninger fra turismeaktørerne er vedlagt som bilag (bilag 3). 

Derudover blev der den 8/11 afholdt et onlinemøde, hvor det også var muligt for selvsamme turismeaktører at komme med inputs til oplægget til kommissorium. De fleste af aktørerne deltog i mødet. En opsamling fra mødet er vedlagt som bilag (bilag 4).

Nedenfor er hovedpointerne fra både de skriftlige høringssvar og onlinemødet oplistet i kort form:

  • Generelt er der opbakning til både det tværgående turismeråd og oplægget til kommissorium.
  • De fire store kulturinstitutioner under EBU ønsker at blive repræsenteret i det nye tværgående turismeråd (med 2 pladser), således at de store attraktioner i kommunen også er en del af rådet.
  • Både Slagelse Turistforening og Business Slagelse ønsker to pladser i det nye tværgående turismeråd med henvisning til, at der ikke er noget Bykontor i Slagelse.
  • Forslag om, at byernes medlemmer af det tværgående turismeråd i fællesskab skal lave indstillingen til fordeling af de afsatte turismemidler til deres by, så der skabes øget synergi og samarbejde. 
  • Bekymring hos nogle aktører om sagsbehandlingstid. Vigtigt med tidlige frister/deadlines af hensyn til ansøgere og muligheden for at tiltrække events.
  • Bekymring hos nogle aktører om økonomien i turismerådet (bliver fx rammen, der skal fordeles, stor nok).
  • Bedre koordinering af møder, så der ikke er sammenfald med andre, lignende møder i kommunen.
  • Forskelligt syn på, hvor mange medlemmer turismerådet skal have (nogle mener, at rådet har for mange medlemmer, andre mener, at antallet er tilpas, eller at der skal være flere).
  • Enkelte aktører efterspørger mere viden om budget til nyt turismeråd samt principper for behandling af ansøgninger og tildeling af turismemidler. 
  • Ønske om, at turismerådet skal være en økonomisk magtfaktor og medvirke til at skabe hurtig sagsbehandling og forenklede arbejdsgange
  • Vigtigt, at der både er fokus på det lokale perspektiv og på at tænke ud over bygrænser.
  • Vigtigt, at både frivillige og professionelle deltager i/er en del af rådet.
  • Forslag om, at de to årlige møder i turismerådet skal ligge medio januar og ultimo september for at sikre sammenhæng med ansøgningsproces og udmelding om økonomi/budget.

Både de skriftlige høringssvar og de inputs, som fremkom på onlinemødet, har givet anledning til enkelte mindre tilføjelser/rettelser i kommissoriet.

Fx er kulturinstitutionerne nu skrevet ind, som deltagere i det tværgående turismeråd, hvilket ikke har været tilfældet tidligere. Det er desuden efter ønske fra turismeaktørerne præciseret i kommissoriet, hvem der deltager på ledelsesniveau fra administrationen i det tværgående turismeråd (direktør for Børn, Unge og Kultur og chef for Kultur, Fritid og Borgerservice). 

En opdateret version af oplæg til kommissorium er vedlagt som bilag (bilag 2).

Flere høringssvar/inputs omhandler ansøgnings-/tildelingsprocessen for turismemidler (fx frister/deadlines og principper for behandling/prioritering af ansøgninger + tildeling af midler).

Her er det vigtigt at være opmærksom på, at netop udarbejdelse af forslag til nye, fælles principper/retningslinjer for udmøntning af turismemidler er det nye tværgående turismeråds første leverance, jf. oplæg til kommissorium. Turismeaktørerne får dermed indflydelse på de fremtidige frister for ansøgninger, principper for behandling af ansøgninger, tildeling af midler osv. 

Enkelte inputs vedrører placering af de ca. 2 årlige møder i det tværgående turismeråd (hvornår på dagen/året de skal afholdes). Oplægget til kommissorium lægger op til, at det tværgående turismeråd selv aftaler sin mødestruktur, herunder mødedatoer, dog med hensyntagen til ansøgningsproces for turismemidler.

Der er også kommet inputs/forslag fra aktørerne, som kræver en politisk stillingtagen.

Fx om turistforeningerne fortsat skal indstille fordelingen af turismemidler, eller om det i stedet skal være aktørerne i hver by, som laver en fælles indstilling vedr. de midler, der er afsat til netop deres by, som Skælskør Bykontor og Skælskør Erhvervsforening har stillet forslag om.

Og om Business Slagelse og/eller Slagelse Turistforening skal tildeles en ekstra plads i det tværgående turismeråd med henvisning til, at der ikke er noget bykontor i Slagelse.

Endelig vedrører nogle inputs turismerådets budget/økonomi (hvor mange midler, der fra politisk side allokeres til det nye tværgående turismeråd).

Indstilling

Chefen for Kultur, Fritid og Borgerservice indstiller,

1. at Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget godkender administrationens opdaterede oplæg til kommissorium for nyt tværgående turismeråd, evt. med konkrete tilføjelser/ændringer. 

2. at Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget vælger, hvilke 2 medlemmer fra udvalget der skal sidde med i følgegruppen i det nye turismeråd. 

Sagens forløb

05-10-2023 Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget

At 1-2: Udvalget drøftede udkast til kommissorium og gav input til den videre proces, herunder inddragende dialog med interessenter mhp. kvalificering af udkastet.

Sagen genoptages på december-mødet.

 

Fritidskoordinator Casper Skov Andersen deltog under oplysningen af punktet.



Afbud: Ida Lynge

4. Høringssvar til Region Sjællands Udviklingsstrategi 2024 - 2033 (B)

Beslutning

At 1: Indstilles til Byrådets godkendelse med følgende bemærkning:

Udvalget ønsker, at det indarbejdes, at de regionale busruter skal bevares og understøttes for at sikre den kollektive trafik og transportmulighederne til og fra forenings- og kulturliv samt understøtte turismeerhvervet.

 



Afbud: Troels Christensen

Kompetence

Byrådet.

 

Beslutningstema

Byrådet kan på baggrund af indstillinger fra Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget, Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget, Klima- og Miljøudvalget, Erhvervs-, Beskæftigelses- og Uddannelsesudvalget og Sundhedsudvalget beslutte, om Slagelse Kommune skal sende vedhæftede høringssvar til Region Sjællands Forslag til udviklingsstrategi 2024 - 2033.   

 

Indstilling

Direktionen indstiller,

1. at Byrådet beslutter, at vedhæftede høringssvar til Region Sjællands Udviklingsstrategi 2024 - 2033 sendes til Region Sjælland.

 

Sagens indhold

Region Sjælland har udarbejdet et udkast til en udviklingsstrategi for Region Sjælland 2024 - 2033 (bilag 1). Udviklingsstrategien er i offentlig høring fra den 6. november til den 31. december 2023.

Udviklingsstrategien er bygget op om fem temaer: den attraktive region, den kompetente region, den sammenhængende region, den grønne region og den internationale Femern Bælt region. 

Temaerne spiller indbyrdes sammen og skal alle bidrage til en bæredygtig udvikling af Region Sjælland, så det fortsat er attraktivt at bo, arbejde, uddanne sig og leve i regionen.

Under hvert tema udpeges centrale udfordringer og potentialer og de fælles ambitioner og strategiske målsætninger for den regionale udvikling.

Region Sjællands udviklingsstrategi skal ses i sammenhæng med blandt andet kommunernes kommuneplaner og udvalgte strategier, så regionens overordnede målsætninger stemmer overens med de respektive kommuners strategiske sigte. 

Slagelse Kommunes udviklingsstrategi forholder sig til fire primære fokusområder: uddannelse, erhvervsudvikling, boligudvikling og bæredygtighed. Udviklingsstrategiens fokusområder danner grundlag for indholdet i Kommuneplan 2022, som angiver kommunens overordnede strategiske retning for fysisk planlægning de næste 12 år.

Kommuneplan 2022 forholder sig også til Region Sjællands gældende Udviklingsstrategi 2020 - 2024, som er bygget op omkring fire temaer: den attraktive region, den kompetente region, den sammenhængende region og den grønne og bæredygtige region. 

Regionens nye udviklingsstrategi fastholder de fire samme temaer, og der tilføjes et nyt overordnet tema: "Den internationale Femern Bælt region".

Administrationen har lavet vedhæftede udkast til høringssvar (bilag 2), der forholder sig til de mest relevante indsatser under hvert tema.

 

Retligt grundlag

Planlovens bestemmelser om kommune- og regionplanlægning (kapitel 4).

 

Handlemuligheder

Byrådet har følgende handlemuligheder:

A. Byrådet kan vælge at godkende forslag til høringssvar til Region Sjællands Udviklingsstrategi 2024 - 2033.

B. Byrådet kan vælge at komme med ændringer til det foreslåede høringssvar til Region Sjællands Udviklingsstrategi 2024 - 2033.

C. Byrådet kan beslutte, at Slagelse Kommune ikke skal sende et høringssvar til Region Sjællands Udviklingsstrategi 2024 - 2033, hvormed der ikke skal arbejdes videre med et høringssvar. 

 

Vurdering

Kommunens udviklingsstrategi og kommuneplan understøtter det gode liv og bæredygtig vækst ved at have attraktive rammer for blandt andet uddannelse, erhvervsudvikling og bosætning. Dette er i overensstemmelse med regionens fem temaer med dertilhørende strategiske målsætninger, hvor fokus er at sikre, at regionen fremstår attraktiv, med de rette ressourcer, med gode partnerskaber og med øje for den grønne omstilling og de nye muligheder, der ligger i at være tættere forbundet med Tyskland, når Femern Bælt forbindelsen forventeligt er færdig i 2029.

Ligeledes er de beskrevne indsatser under "Den Grønne Region" i fin tråd med Slagelse Kommunes Bæredygtighedsstrategi og DK2020 Klimaplan.

Administrationen mener samlet set, at der er mange gode intentioner i udviklingsstrategien og meget at arbejde med, som taler ind i mange af de indsatser, der arbejdes med i Slagelse Kommune. 

Slagelse Kommune er enig med Region Sjælland om at italesætte regionen som den attraktive region. Kun ved at være fælles om at fortælle de gode historier og være stolte af vores region, kan vi få andre til at flytte hertil og dermed skabe grundlaget for en fremtidig udvikling.

Sammenfattende mener administrationen, at regionens udviklingsstrategi overordnet mangler at forholde sig til en række punkter, herunder:

  • Sammenhæng mellem kulturliv og turisme og fokus på alt det vi har i stedet for kun at tænke i nye tiltag
  • Fokus på sundhed og forebyggelse samt potentiale og værdi af fritidslivet
  • Fokus på at understøtte de stærke uddannelsesbyer så man undgår de unges udflytning
  • Større fokus rettet mod faglærte uddannelser og rekruttering af udenlandsk arbejdskraft
  • Italesættelse af fælles forpligtigelser region og kommuner imellem i forhold til nye mobilitetsløsninger
  • Udfordringer med havmiljøet og en stillingtagen til, hvordan regionen vil arbejde for at fremme natur og biodiversitet.

 

Økonomiske og personalemæssige konsekvenser

Ingen bemærkninger. 

 

Tværgående konsekvenser

Region Sjællands Udviklingsstrategi 2024 - 2033 går på tværs af mange indsatser og arbejdsområder, hvorfor udviklingsstrategien har berøring med mange af kommunens fagudvalg.  

 

Sagens videre forløb

Hvis byrådet godkender, at der skal sendes et høringssvar til Region Sjællands Udviklingsstrategi 2024 - 2033, så sender administrationen et høringssvar efter byrådets møde den 18. december. Hvis byrådet beslutter, at der ikke skal sendes et høringssvar, gør administrationen ikke yderligere. 

 

Sagens forløb

04-12-2023 Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget

At 1: Indstilles til Byrådets godkendelse.

Udvalget ønsker, at det indarbejdes, at de regionale busruter skal bevares ift. at sikre den kollektive trafik mhp at understøtte Slagelse Kommune som uddannelsesby, herunder at regionen bakker op om et universitet i Slagelse. 


04-12-2023 Sundhedsudvalget

At 1: Indstilles til Byrådets godkendelse.

Sundhedsudvalget ønsker at få tilsendt den endelige Udviklingsstrategi, når den fremsendes til kommunen. 



Afbud: Troels Christensen
06-12-2023 Klima- og Miljøudvalget

At 1: Indstilles til Byrådets godkendelse.

Udvalget ønsker, at der skal være fokus på grundvandets reserver.



Afbud: Thomas Vesth

5. Selvejende haller - udmøntning af driftstilskud for 2024 (B)

Beslutning

At 1: Godkendt.

Fritidskoordinator Casper Skov Andersen deltog under oplysningen af punktet.



Afbud: Troels Christensen

Kompetence

Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget

 

Beslutningstema

Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget skal godkende udmøntning af ramme til de selvejende haller for 2024.

 

Indstilling

Chefen for Kultur, Fritid og Borgerservice indstiller,

1. at Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget godkender udmøntningen af rammen til de selvejende haller for 2024.

 

Sagens indhold

Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget vedtog den 7/11 2016 et årshjul for samarbejdet med de selvejende haller.

Ifølge dette årshjul kan administrationen efter Byrådets vedtagelse af budget udmønte rammen til de selvejende haller. Herefter skal udmøntningen udmeldes til de selvejende haller, og Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget skal orienteres om udmøntningen, således at de kan beslutte denne endeligt.
 
Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget vedtog den 3/4 2017 følgende principper for udmøntning af rammen til de selvejende haller:

  • Realkreditudgifter (fuld dækning ud fra forventet udgift i budgetåret og evt. efterfølgende regulering)
  • Forbrugsudgifter (fuld dækning ud fra gennemsnittet de seneste 3 regnskabsår)
  • Personaleudgifter (politisk besluttet maks. beløb på 700.000 kr. ud fra gennemsnittet de seneste 3 regnskabsår)
  • Udgifter til nyanskaffelser (maks. beløb på 20.000 kr., hvilket svarer til tildelingen til en kommunal hal)
  • Evt. restbeløb inden for budgetrammen fordeles efter hallernes størrelse (fratrukket arealer, der ikke kan ydes tilskud til)

Derudover ydes der via modellen fuld dækning til vedligeholdelsesudgifter ud fra gennemsnittet de seneste 3 år. 

Fuld dækning i modellen gælder dog kun m2, hvor kommunen lovligt kan yde tilskud. Der sker således et fradrag for m2, som kommunen ikke kan støtte.

Modellen blev evalueret i foråret 2018, hvor Kultur- og Fritidsudvalget tog evalueringen til efterretning.

Udmøntning af ramme for 2024
Administrationen har på baggrund af ovennævnte principper samt den af Byrådet vedtagne ramme til de selvejende haller foretaget en udmøntning af rammen. I alt er rammen på 12.090.301 kr. i 2024. Beløbet til drift af udearealer i Sørby og Dalmose er trukket ud af rammen, jf. budgetforlig 2024-2027).

Udmøntningen af rammen er udmeldt til hallerne, ligesom de har fået regnearket vedr. udmøntningen tilsendt.

Administrationen har afholdt et dialogmøde med hver hal, hvor hallerne bl.a. har haft mulighed for at spørge ind til beregningen af driftstilskuddet samt komme med inputs/bemærkninger til aftalemodel, næste års drifts- og samarbejdsaftaler mv., ligesom administrationen har redegjort for primære årsager til stigninger/fald i driftstilskud. Administrationen tager de modtagne inputs fra møderne med i det videre arbejde.

Politisk bestilt analyse af driftstilskudsmodel

Som led i den politisk bestilte analyse af driftstilskudsmodellen er der efter ønske fra både udvalget, administrationen og flere af hallerne foretaget en ny gennemgang og vurdering af alle m2/lokaler i hallerne. Denne vurdering har medført, at to haller nu har flere tilskudsberettigede m2 med i modellen end tidligere, mens seks har færre. 

De nye m2-tal er blevet anvendt første gang i forbindelse med udmøntningen af driftstilskuddet for 2024 og indgår således i beregningerne i nærværende sag.

De øvrige ændringer, som der lægges op til som led i analysen (fx loft på, hvor store vedligeholdelsesprojekter, der fremadrettet kan sættes i gang for driftstilskuddet uden forudgående godkendelse, samt maxbeløb for dækning af vedligeholdelsesudgifter pr. år), har ikke haft betydning for udmøntningen af driftstilskuddet for 2024. Disse ændringer vil først få effekt, når driftstilskuddet for 2025 skal udmøntes. 

Ændringerne præsenteres i særskilt sag om analysen på nærværende møde (tillægsdagsorden), ligesom de er indarbejdet i næste års drifts- og samarbejdsaftaler, som udvalget ligeledes skal tage stilling til på nærværende møde.

Driftstilskud 2024:

 

m2

I alt driftstilskud 2023

Driftstilskud 2024

Fordeling efter størrelse*

 I alt driftstilskud 2024

Agersøhallen 

    506

 489.687 

 404.034 

 74.479 

 478.513 

Dalmose Idræts- & Kulturcenter

3.434 

 1.689.956 

 1.529.658 

 505.314 

 2.034.971 

Skælskørhallen

2.806 

 2.388.335 

 2.119.798 

 412.969 

 2.532.767 

Slagelsehallen

2.009 

 1.982.055 

 1.468.352 

 295.665 

 1.764.017 

Stillingehallen

1.621 

 1.298.205 

 1.134.553 

 238.507 

 1.373.060 

Sørbyhallen

1.924 

 1.537.799 

 1.331.287 

 283.171 

 1.614.458 

Vesthallen 

2.266 

 1.746.769 

 1.391.231 

 333.412 

 1.724.643 

SBC 

1.309 

  457.635 

 375.280 

 192.592 

 567.872 

I alt

15.874 

11.590.441 

 9.754.192 

 2.336.110 

 12.090.301 

* Restramme fordeles efter hallernes størrelse (fratrukket ikke-tilskudsberettigede m2)

Bemærkninger til fordelingen af driftstilskud i 2024:
Den samlede ramme er højere end sidste år som følge af positiv PL-regulering. 5 ud af 8 haller modtager et højere driftstilskud i 2024 end i 2023.

Udsving i de enkelte hallers driftstilskud kan bl.a. skyldes udgifter til forbrug og vedligehold. En enkelt hal har fx haft høje udgifter til vedligehold i 2022 pga. flere store vedligeholdelsesprojekter, hvilket påvirker udmøntningen af driftstilskuddet.

Det samme gør energikrisen i 2022, som har medført stigende udgifter til forbrug i hallerne, især i haller med gasfyr. 

Derudover spiller de ændrede m2-tal også en mindre rolle for hallernes driftstilskud for 2024. 

Tildeling for varetagelse af driftsopgaver i SBC i 2024:

  • Skælskørhallen: 203.826 kr.

Særligt om tilskud til udearealer

Et flertal i Byrådet besluttede som led i godkendelsen af Budget 2024, at driften af de grønne arealer i Sørby og Dalmose skulle hjemtages.

Det betyder, at de to haller fra den 1/1 2024 ikke længere skal varetage driften af de grønne arealer. Derfor modtager de to haller ikke længere ikke et tilskud til dette.  

Hele den tidligere økonomi til drift af grønne arealer i Sørby og Dalmose er derfor ikke længere en del af rammen til de selvejende haller.

 

Retligt grundlag

Kommunen kan understøtte foreningsdannelse efter Folkeoplysningsloven samt borgernes aktive fritidsliv efter kommunalfuldmagtsreglerne.

Kommunen må kun understøtte lovlige kommunale aktiviteter i de selvejende haller (fx idræt og folkeoplysning) og ikke erhvervsmæssige/kommercielle aktiviteter i hallerne. 

 

Handlemuligheder

Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget har følgende handlemuligheder:

  1. Godkende udmøntningen af rammen til de selvejende haller for 2024.
  2. Godkende udmøntningen af rammen med konkrete ændringer/bemærkninger.

 

Vurdering

Administrationen vurderer, at udmøntningen er sket i henhold til de gældende politisk vedtagne principper, og at udvalget derfor bør godkende udmøntningen for 2024.

En godkendelse af udmøntningen af driftstilskuddet for 2024 er desuden en forudsætning for, at kommunen kan udbetale driftstilskud til hallerne primo januar, som den er forpligtet til i drifts- og samarbejdsaftalen.  

 

Økonomiske og personalemæssige konsekvenser

Ingen bemærkninger.

 

Tværgående konsekvenser

Ingen bemærkninger. 

 

Sagens videre forløb

Ingen bemærkninger. 

6. Selvejende haller - drifts- og samarbejdsaftaler 2024 (B)

Beslutning

At 1: Godkendt.

 

Fritidskoordinator Casper Skov Andersen deltog under oplysningen af punktet.



Afbud: Troels Christensen

Kompetence

Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget

 

Beslutningstema

Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget skal beslutte, om udvalget vil godkende de opdaterede drifts- og samarbejdsaftaler med de selvejende haller for 2024.

 

Indstilling

Chefen for Kultur, Fritid og Borgerservice indstiller,

1. at Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget godkender de opdaterede drifts- og samarbejdsaftaler med de selvejende haller for 2024.

 

Sagens indhold

Drifts- og samarbejdsaftalen med de selvejende haller bliver hvert år opdateret, så den er tidssvarende og tager højde for aktuelle spørgsmål, sager og samfundsforhold.

Proces for opdatering af aftalerne
Der har i november 2023 været afholdt dialogmøder med alle 8 selvejende haller (1 møde med hver hal), hvor hallerne bl.a. har haft mulighed for at komme med inputs til de nuværende drifts- og samarbejdsaftaler samt stille spørgsmål til dem. På møderne har administrationen desuden informeret hallerne om egne forslag til tilføjelser/ændringer i aftalerne og fået hallernes syn på disse. Hallerne har desuden fået en status på den politisk bestilte analyse af driftstilskudsmodellen og de ændringer, som denne har afstedkommet i aftalen.

På baggrund heraf er der udarbejdet opdaterede drifts- og samarbejdsaftaler, der efterfølgende er blevet sendt i høring hos hallerne.

Hvad er nyt i aftalerne for 2024

  • Afsnit om drift af udearealer i Sørby og Dalmose er slettet som følge af politisk besluttet hjemtagning af drift.  
  • Afsnit om Covid-19 er slettet, da det ikke længere er relevant. 
  • Afsnit om energibesparende tiltag er blevet opdateret, da der ikke længere gælder krav om, at temperaturen i haller maksimalt må være 19 grader, og at der skal slukkes for lysanlæg på udearealer en time tidligere end normalt. Hallerne skal dog stadig leve op til evt. nye krav til idrætsfaciliteter, som vedtages politisk. 
  • Indsat krav om, at der hvert år i forbindelse med indsendelse af årsregnskab også skal indsendes en udspecificering af hallernes udgifter til vedligehold i det forgangne år.
  • Indsat et loft for, hvor store vedligeholdelsesprojekter, som hallerne kan sætte i gang uden forudgående godkendelse fra kommunen, hvis hallerne efterfølgende skal kunne få driftstilskud til dem. Fremover skal alle projekter, der beløber sig til over 200.000 kr., forhåndsgodkendes. 
  • Indsat maxbeløb for tildeling til vedligehold pr. år. Hallerne kan fremadrettet få dækket max 500.000 kr. pr. år ud fra gennemsnittet de seneste 3 regnskabsår, medmindre der har været tale om særligt akutte, ekstraordinære og omkostningsfulde vedligeholdelsesprojekter, hvortil hallen har opnået forudgående godkendelse fra kommunen til igangsættelse af projektet. 
  • Der er ændret i, hvad hallerne kan søge om tilskud til fra puljerne på fritidsområdet. Fremadrettet kan hallerne ikke søge om tilskud til de udgifter, som de i forvejen får tilskud til/dækket via modellen for driftstilskud (fx vedligehold og renovering af faciliteter), men hallerne kan stadig søge til fx igangsættelse af nye aktiviteter. 
  • Indsat et afsnit om anvendelse og opdatering af de nye tilstandsvurderinger og vedligeholdelsesplaner for hallerne, der er udarbejdet af et eksternt firma som led i den politisk bestilte analyse. 
  • Indsat et afsnit om den nye vurdering af tilskuds- og ikke-tilskudsberettigede m2 i driftstilskudsmodellen, der er foretaget i 2023, herunder de udarbejdede principper for støtte til lokaler/m2. Desuden tilføjet, at der sker opfølgning på lokaler/m2 i modellen.
  • Tilføjet, at Fritidsafdelingen fremadrettet dækker udgiften til hallernes brug af Winkas. Hallerne skal dermed ikke længere betale for Winkas.
  • Tilføjet, at alle aktivitetslokaler, som der ydes tilskud til via modellen for driftstilskud, skal bookes via Winkas, ligesom det ved alle bookinger skal fremgå, hvem der bruger lokalet og til hvilken aktivitet. Det samme gælder, når/hvis de pågældende lokaler udlejes til arrangementer.
  • Tilføjet, at hallerne hvert år skal indsende referat af senest afholdte generalforsamling.
  • Tilføjet, at dialogmøderne med hver hal normalt finder sted i uge 44 og 45. 

Ændringerne/tilføjelserne vedr. udearealer, vedligeholdelse, tilstandsvurderinger og vedligeholdelsesplaner, Winkas, puljer og vurdering af m2 + principper for støtte til m2 er et resultat af den politisk bestilte analyse, som administrationen har arbejdet på i 2. halvdel af 2023.

Baggrunden for disse ændringer præsenteres i særskilt sag om analysen på nærværende møde (tillægsdagsorden). 

3 haller (Agersøhallen, Dalmose Idræts- og Kulturcenter og Vesthallen) har indsendt et høringssvar.

4 haller (SBC, Skælskørhallen, Stillingehallen og Slagelse Hallen) har via mail meddelt, at de ikke har nogen bemærkninger til aftalerne.

Administrationen har ikke modtaget nogen tilbagemelding/høringssvar fra Sørbyhallen. 

Både aftaleudkast og hallernes høringssvar/tilbagemeldinger er vedlagt som bilag. I aftaleudkast er administrationens forslag til tilføjelser markeret med blåt, mens afsnit, der foreslås slettet, er markeret med rødt.

Der er igen i år udarbejdet og vedlagt et aftaleudkast pr. hal. Dette skyldes, at der er mindre lokale forskelle på hallerne, fx er Agersøhallen som den eneste hal fritaget for brug af bookingsystem og HallMonitor, og Skælskørhallen varetager driftsopgaver i SBC. Det meste af indholdet i aftalerne er dog det samme.

 

Retligt grundlag

Kommunen kan understøtte foreningsdannelse efter Folkeoplysningsloven samt borgernes aktive fritidsliv efter kommunalfuldmagten. 

Kommunen må kun understøtte lovlige kommunale aktiviteter i de selvejende haller (fx idræt og folkeoplysning) og ikke erhvervsmæssige/kommercielle aktiviteter i hallerne. 

 

Handlemuligheder

Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget har følgende handlemuligheder:

  1. Godkende de opdaterede drifts- og samarbejdsaftaler med hallerne.

  2. Godkende de opdaterede drifts- og samarbejdsaftaler med konkrete ændringer/bemærkninger.

 

Vurdering

Administrationen vurderer, at drifts- og samarbejdsaftalen fungerer efter hensigten, og at den bidrager til at ensrette kravene til kommunale og selvejende haller. Aftalen sikrer desuden, at der arbejdes efter samme mål, retningslinjer mv., og at foreninger og andre brugere oplever samme muligheder, åbningstider, lukkeperioder, rettigheder, bookingproces, bookingfrister, serviceniveau mv., uanset om de bruger en kommunal eller en selvejende hal.

Det er vigtigt at pointere, at drifts- og samarbejdsaftalen og driftstilskuddet ikke har til formål at give brugerne af nogle haller et højere serviceniveau end brugerne af andre haller.

De selvejende haller kan godt vælge at have et højere service- og rengøringsniveau og/eller en bedre bemanding end de kommunale haller, men det er i givet fald noget, som den pågældende hal selv skal finansiere, fx via indtægter fra kommercielle arrangementer.

Nedenfor svarer administrationen på de bemærkninger mv., der er kommet fra hallerne via høringssvarene.

PL-fremskrivning i model

Hvad angår Dalmose Idræts- og Kulturcenters bemærkning om PL-fremskrivning, så er det ikke korrekt, at der ikke sker en PL-fremskrivning. 

De enkelte maxbeløb bliver ikke PL-fremskrevet, men det gør hele den samlede ramme til de selvejende haller til gengæld hvert år. Det betyder, at rammen i langt de fleste år vil være større end året før, og i nogle år væsentligt større. 

Mulighed for at holde lukket i vinterferie og efterårsferie:

Hvad angår Dalmose Idræts- og Kulturcenters ønske om at kunne holde lukket i alle ferieperioder og helligdage af hensyn til personaleressourcer, så er det et vigtigt formål med driftstilskuddet og drifts- og samarbejdsaftalen, at brugerne af de selvejende haller oplever de samme åbningstider mv. som brugerne af de kommunale haller. 

De selvejende haller kan derfor holde lukket de samme dage/perioder som de kommunale haller. Det vil sige i skolernes sommerferie, mellem jul og nytår og på helligdage. Derimod er der åbent for træning i hallerne i vinterferien og i efterårsferien.

Hvis de selvejende haller skal kunne holde lukket i vinterferien og i efterårsferien, vil det kræve, at en tilsvarende ændring bliver indført i de kommunale haller, da man ellers forskelsbehandler brugerne. Administrationen kan derfor ikke på nuværende tidspunkt tilslutte sig ønsket fra Dalmose Idræts- og Kulturcenter. 

De selvejende haller har dog via aftalen mulighed for at holde helt eller delvist lukket i vinterferien og/eller i efterårsferien, hvis dette sker efter forudgående aftale med Fritidsafdelingen og brugerne. Med aftale med brugerne menes, at brugerne har tilkendegivet, at de alligevel ikke skal bruge deres haltimer, fordi de holder ferie.

Administrationen gør desuden opmærksom på, at drifts- og samarbejdsaftalen ikke stiller krav om, at der skal være mulighed for personlig service fra en ansat i hallen under idrætsaktiviteterne. Flere haller har fx indført systemer, hvor brugere selv kan låse sig ind i hallen, når der ikke er en ansat til stede.

Krav om forhåndsgodkendelse af projekter over 200.000 kr. samt udspecificering af vedligehold

Administrationen kan ikke genkende Dalmose Idræts- og Kulturcenters bekymring om, at de to tiltag vil skabe øget bureaukrati, kræve flere midler til fx løn og forringe hallernes frihed/selvstændighed. 

De selvejende haller vil også fremadrettet have meget stor frihed til at sætte vedligeholdelsesprojekter i gang. Også sammenlignet med, hvad der er tilfældet i flere andre kommuner, hvor midler til vedligeholdelsesprojekter i langt højere grad tildeles via puljer og dermed en forudgående administrativ/politisk behandling og prioritering. 

Det vil således kun være vedligeholdelsesprojekter, der beløber sig til over 200.000 kr., som fremadrettet vil kræve en forudgående godkendelse fra kommunen, hvis de skal tælle med i beregningen af driftstilskuddet. Beløbet er bl.a. fastsat ud fra et ønske om, at hallerne fortsat skal have høj grad af frihed til selv at planlægge og igangsætte vedligeholdelse, og at hverken hal eller kommune skal påføres for meget administration. I praksis er det meget få projekter i hallerne, der koster over 200.000 kr., og hvor der dermed vil skulle søges en forhåndsgodkendelse.

Derudover er både dette beløb og maxbeløbet på, hvad man som hal kan få dækket af udgifter til vedligehold pr. år (max 500.000 kr.), fastsat ud fra et ønske om at mindske meget store udsving i hallernes driftstilskud samt at sikre, at rammen ikke bliver "ædt" op af vedligehold, og pludselig ikke kan dække de driftsomkostninger i hallerne, som den er sat i verden for. 

Derudover ønsker administrationen, at der skal være tale om en hurtig og smidig proces, hvor bl.a. de nye tilstandsvurderinger og vedligeholdelsesplaner inddrages. 

Administrationen bemærker desuden, at flere haller, herunder Dalmose Idræts- og Kulturcenter, tidligere har søgt om tilskud til vedligehold fra puljer på fritidsområdet, uden at dette har givet anledning til udfordringer med personaleressourcer, bureaukrati eller mindsket selvstændighed.

Administrationen vurderer derfor, at dette heller ikke bliver tilfældet, når der skal søges om forhåndsgodkendelse til igangsættelse af store vedligeholdelsesprojekter, der skal dækkes af rammen til de selvejende haller.

Hvad angår udspecificering af udgifter til vedligehold så lægger administrationen ikke op til, at dette skal være en omfattende og tidskrævende opgave for den enkelte hal. Udspecificeringen vil fx kunne ske ved at trække og indsende en udskift af alle posteringer på den konto/de konti, der vedrører vedligehold. 

Administrationen bemærker, at Dalmose Idræts- og Kulturcenter indsendte en lignende udspecificering tidligere på efteråret, uden at det dengang gav anledning til indvendinger/bemærkninger.

På baggrund af bemærkningen fra Dalmose Idræts- og Kulturcenter vil administrationen indsætte eksempler på, hvordan udspecificering af vedligehold kan foregå.

Hvad angår begge de pågældende nye tiltag gør administrationen desuden opmærksom på, at langt det meste vedligehold i de selvejende haller finansieres af driftstilskuddet fra kommunen. Derfor er kommunen også nødt til at kunne følge med i/føre tilsyn med, hvad pengene er gået til, og hvad der sættes i gang af store projekter, som efterfølgende skal finansieres via driftstilskuddet og dermed den samlede ramme til de selvejende haller.

Som det er i dag, bliver vedligehold meget sjældent udspecificeret i hallernes årsregnskaber, hvilket øger risikoen for fejl i beregningen, fx at en hal både får tilskud til et projekt via en pulje og via driftstilskuddet, eller at nyanskaffelser ved en fejl bogføres/regnes med under vedligehold, så der sker fuld dækning af udgiften, selv om der er et maxbeløb på 20.000 kr. om året i modellen.

Ønske om at få udkast til drifts- og samarbejdsaftale tilsendt inden dialogmødet

Administrationen har noteret sig ønsket fra Dalmose Idræts- og Kulturcenter om at få tilsendt udkastet til drifts- og samarbejdsaftale allerede inden dialogmødet. 

Dialogmøderne bliver bl.a. brugt til netop dialog om næste års drifts- og samarbejdsaftaler, herunder administrationens forslag til ændringer/tilføjelser og hallens evt. forslag/inputs. Det færdige udkast til aftaler vil derfor først kunne blive sendt ud efter dialogmøderne.

Administrationen vil dog undersøge, om det praktisk og tidsmæssigt kan lade sig gøre også at sende et foreløbigt udkast ud til hallerne forud for dialogmøderne. 

Ønske om stadig at kunne se udearealer i Winkas:

Hvad angår Dalmose Idræts- og Kulturcenters bemærkning vedr. udearealer i Winkas, så vil de selvejende haller også fremadrettet have adgang til at kunne se bookede aktiviteter på de tilstødende udearealer, så de dermed også har et overblik over brug af omklædningsrum mv. Og hvis de ønsker det, vil de også kunne beholde deres bookingadgang til udearealer.

Årsagen til, at udearealer er markeret med rødt i teksten, er, at kommunen ikke kan forvente, at personalet i Sørbyhallen og Dalmose Idræts- og Kulturcenter fremadrettet vil blive ved med at stå for bookingopgaven på udearealer, når de to haller ikke længere får tilskud til drift af disse.

Administrationen vil på baggrund af bemærkningen fra Dalmose Idræts- og Kulturcenter indsætte en sætning i aftalen om, at hallerne fortsat skal kunne se de bookede aktiviteter på udearealer. 

Ønske om tydeliggørelse af ansvar for drift af arealer udenfor hallerne

Administrationen kan tilslutte sig Dalmose Idræts- og Kulturcenters ønske om, at det skal tydeliggøres, hvem der drifter de arealer, som ligger udenfor/i tilknytning til de selvejende haller (fx parkeringspladser, terræn, beplantning og grønne arealer), og hvad denne drift indebærer.

Administrationen vil derfor enten i selve aftalen med alle haller eller som et bilag til aftalen tydeliggøre/indskrive dette med inputs fra Kommunale Ejendomme og Entreprenørservice. 

Administrationen vil desuden i den nærmeste fremtid indkalde Dalmose Idræts- og Kulturcenter og Sørbyhallen til et overleveringsmøde ifm. hjemtagningen af driften af udearealerne. 

Administration ved nye tilstandsvurderinger og vedligeholdelsesplaner

Det er ikke administrationens opfattelse, at de nye tilstandsvurderinger og vedligeholdelsesplaner vil medføre ekstra bureaukrati mv., som Dalmose Idræts- og Kulturcenter er bekymret for. 

Tanken er, at der skal ske 1-2 årlige opfølgninger, så fx de nye vedligeholdelsesplaner kan blive opdateret med fx info om afsluttede vedligeholdelsesprojekter.

Administrationen bemærker, at hallerne i de nuværende aftaler også hvert år har skullet indsende en opdateret vedligeholdelsesplan. Administrationen vurderer derfor, at tiltaget ikke bør medføre ekstra bureaukrati. 

Administrationen anerkender dog, at formuleringen i udkastet til nye aftaler kan forstås sådan, at der skal ske meget hyppige opdateringer, og at administrationen løbende skal have besked om alt foretaget vedligehold. Dette er ikke meningen. Administrationen vil derfor tilrette sætningen/afsnittet.

Administrationen vil foretage en lignende opdatering af den sætning, der vedrører opfølgning på m2 i modellen og også her sætte antal/tidsangivelse på.

Hallernes selvstændighed med de nye tilstandsvurderinger og vedligeholdelsesplaner

Hvad angår Vesthallen og Dalmose Idræts- og Kulturcenters bekymring om, at de nye tilstandsvurderinger og vedligeholdelsesplaner fratager hallerne deres selvstændighed/mindsker deres selvstændighed, så er det ikke hensigten. 

Tilstandsvurderingerne og vedligeholdelsesplanerne er udarbejdet af et eksternt firma på baggrund af et bygningssyn i den enkelte hal, hvor minimum 1 repræsentant fra hver hal har deltaget og dermed bidraget til rapportens tilblivelse. 

Baggrunden er et ønske om at kende hallernes stand, og hvad der kan forventes af større vedligeholdelsesprojekter i hallerne i de kommende år. Dette skal ses i sammenhæng med, at kommunen yder et årligt driftstilskud til hallerne, der bl.a. går til netop vedligehold, ligesom kommunen jævnligt modtager ansøgninger/henvendelser fra haller vedr. vedligehold. Den viden, som de nye tilstandsvurderinger og vedligeholdelsesplaner giver, er også af relevans for hallerne, og de er et brugbart værktøj til fremtidige beslutninger vedr. vedligehold, ligesom de er udarbejdet ens for alle haller, hvilket giver mulighed for sammenligning mv. 

Lignende rapporter blev lavet for 10-12 år siden, og flere haller har haft brugt disse som baggrundsmateriale, når de har skullet indsende opdaterede vedligeholdelsesplaner til kommunen. Rapporterne fra dengang er dog ikke længere tidssvarende, da der er sket meget i hallerne siden dengang. Det er derfor i alles interesse, at der er lavet en ny ekstern tilstandsvurdering mv. af hver hal.

Formålet med den nye tilstandsvurdering og vedligeholdelsesplan er ikke, at administrationen fremadrettet skal diktere/detailstyre vedligehold i de selvejende haller. Hallerne vil stadig have stor frihed til at bestemme, hvad der skal sættes i gang af vedligeholdelsesprojekter og hvornår. Kun hvis projektet beløber sig til mere end 200.000 kr., skal det som nævnt ovenfor godkendes. 

Hallerne skal inddrage den nye tilstandsvurdering og vedligeholdelsesplan i forbindelse med planlægning/prioritering af vedligehold.

Men hallerne vil stadig kunne have deres egen vedligeholdelsesplan og vil også kunne afvige fra den vedligeholdelsesplan, der er udarbejdet af det eksterne firma, når det giver mening, fx udskyde et projekt pga. økonomi eller prioritere et presserende projekt frem for et andet. 

Administrationen kan derfor ikke tilslutte sig Vesthallens ønske om at udsætte brugen af tilstandsvurderingerne og vedligeholdelsesplanerne i et år. En udskydelse ville også betyde, at noget af vedligeholdelsesplanen i rapporten ville miste sin relevans.

Administrationen anerkender dog, at tilstandsvurderingerne og vedligeholdelsesplanerne burde være sendt ud til hallerne noget tidligere, end det har været tilfældet (ultimo november). Den sene udsendelse skyldes, at rapporterne er en del af den politisk bestilte analyse, som udvalget får en opfølgning på til nærværende møde. 

Dialogmødernes form

På baggrund af tilkendegivelser fra hallerne er det administrationens vurdering, at der hos langt de fleste haller er stor opbakning til de årlige dialogmøder med hver hal, og administrationen vurderer, at møderne har stor værdi for både den enkelte hal og administrationen og erfaringsmæssigt giver et langt større udbytte end store fællesmøder.

Dialogmøderne har således både faste punkter og god mulighed for, at hallerne kan bringe de punkter op, som de hver især finder vigtige. Hallerne kan desuden tage ting op, som de ellers ikke ville gøre, hvis mødet foregik i en større forsamling med deltagelse af alle haller. Dialogmøderne med hver hal sikrer desuden, at hver hal får lige meget taletid mv. Dette ville ikke nødvendigvis være tilfældet på et stort fællesmøde.

Derudover er der også løbende dialog mellem administrationen og hallerne imellem dialogmøderne. 

Administrationen bemærker, at årlige dialogmøder med hver hal ikke udelukker, at der ved behov også kan holdes fællesmøder, eller at hallerne selv kan mødes og udveksle erfaringer og synspunkter. Og evt. invitere administrationen, hvis der er behov. 

Administrationen kan dog ikke tilslutte sig Vesthallens forslag om, at der årligt, udover dialogmøderne med hver hal (8 møder i alt), også skal afholdes to faste årlige fællesmøder med deltagelse af alle haller, og oplever heller ikke et udbredt ønske om dette hos de øvrige haller. Yderligere to faste årlige møder vil desuden medføre et ekstra træk på ressourcer mv. i den enkelte hal og i administrationen, da der udover deltagelse i mødet også vil være ressourcer forbundet med planlægning, opfølgning mv. 

Opfølgning på vurdering af m2 i model

Administrationen kan tilslutte sig Agersøhallens ønske om, at der hvert år følges op på m2, så der tages højde for fx ændringer af relevans for vurderingen af tilskudsberettigede m2. Det kan fx være, at et lokale har skiftet formål og nu primært bliver brugt til formål, som kommunen lovligt kan støtte (fx idræt) og dermed kan blive tilføjet modellen.

Dette er beskrevet i de nye principper for m2, der vedlægges de godkendte aftaler for 2024, samt i et kort afsnit i selve aftaleudkastet. Dette afsnit kan dog evt. uddybes.

Administrationen er i dialog med Agersøhallen om et konkret lokale, og der er fundet en løsning, som, når den er implementeret, vil betyde, at lokalet kan blive tilføjet i modellen med virkning fra 2025.

Mulighed for at afsætte fx 10 % af hvert års budget til vedligehold

I forhold til dette ønske fra Agersøhallen gør administrationen opmærksom på, at hallerne selv bestemmer, hvor stor en andel af deres budget der skal bruges på vedligehold, og om der fx skal hensættes midler til fremtidige vedligeholdelsesprojekter, og hvor stort et beløb der skal hensættes. Flere af hallerne gør brug af denne mulighed.

Men da tildelingen til vedligehold i modellen sker på baggrund af de faktisk afholdte udgifter ud fra et gennemsnit de seneste 3 år, vil beløbet dog først tælle med i beregningen af driftstilskuddet, når vedligeholdelsesprojektet er afsluttet/der har været udgifter forbundet med det.

Administrationen vurderer, at det vil være uhensigtsmæssigt, hvis hensættelser også talte med i beregningen af driftstilskuddet. Dels kan hensættelser vedrører projekter, der først skal finde sted om mange år, og som måske ender med ikke at blive til noget. Og dels vil det være administrativt tungt også i beregningen at skulle tage højde for hensættelser og dermed ”forudgående tilskud” til et fremtidigt projekt. Der vil derfor være en risiko for, at der ydes tilskud flere gange til det samme projekt.

Opsummering og anbefaling:
Administrationen vurderer på baggrund af hallernes høringssvar og de afholdte dialogmøder, at der er generel tilslutning til de foreslåede tilføjelser/ændringer i aftalen samt aftaleteksten som helhed. De fleste af hallerne har enten ingen eller meget få bemærkninger til aftalen. Det er desuden administrationens opfattelse, at mange bekymringer/bemærkninger i høringssvarene kan adresseres med få præciseringer/tilføjelser i aftalen.

Administrationen anbefaler derfor, at de opdaterede aftaler bliver godkendt med de få ændringer/præciseringer, som administrationen lægger op til i vurderingen. 

 

Økonomiske og personalemæssige konsekvenser

Ingen bemærkninger. 

 

Tværgående konsekvenser

Ingen bemærkninger. 

 

Sagens videre forløb

Ingen bemærkninger. 

7. Slagelse Talent & Elite pulje forslag til ny tilskudsmodel (B)

Beslutning

At 1: Godkendt.

 

Talentkoordinator Mads Schulze Morley deltog under oplysningen af punktet.



Afbud: Troels Christensen

Kompetence

Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget

Beslutningstema

Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget skal på baggrund af forslag om ny tilskudsmodel for Slagelse Talent & Elite puljen, beslutte den fremadrettede model for Slagelse Talent & Elite puljen under Team Danmark aftalen.

Indstilling

Chefen for Kultur, Fritid og Borgerservice indstiller,

1. at Kultur-, Frids- og Turismeudvalget godkender forslag om ny tilskudsmodel for Slagelse Talent & Elite puljen gældende for 2024 midlerne og frem. 

Sagens indhold

Den nuværende tilskudsmodel er fra Team Danmarksaftalens begyndelse i 2016. Retningslinjerne er senest opdateret pr. 8 september 2022 (vedlagt som bilag 1). Slagelse Talent & Elite puljen har 250.000 kr. der fordeles til de prioriterede talentudviklingsmiljøer der er en del af Team Danmark aftalen og som søger puljen. De aktuelle prioriterede talentudviklingsmiljøer er Volleyklubben Vestsjælland, Slagelse Boldklub og Idrætsforening, SVØM Slagelse Korsør og Badminton Talentcenter Vestsjælland. STE-puljens beløbet er en del af det samlede budget til Slagelse Talent & Elite.

Den aktuelle model indeholder jf. retningslinjerne de bærende principper for puljer på fritidsområdet og principper om at tiltag skal være i tråd med forenings udviklingsstrategi og skal komme relevante målgrupper til gavn. Retningslinjerne giver Eliteboardet mandat til at behandle og anbefale fordeling af midlerne på baggrund af ansøgninger fra samarbejdsklubberne. Tidligere er der givet tilskud til mange forskellige projekter fx træningslejre, foredrag, mentaltræning, udstyr mv.

Hvorfor et forslag om en ny model

Den aktuelle model for STE-puljen er i høj grad afhængigt af miljøernes egne ressourcer, kompetencer, lyst og energi til at tænke i relevante udviklingsprojekter, at få ansøgt puljen, implementeret det ansøgte projekt og evt. finde med finansiering jf. de bærende principper samt evaluere projektet. Der er derfor en oplevelse af, at det kræver for mange ressourcer ift. den effekt som udviklingsprojekterne har på at forbedre talentudviklingsmiljøerne. Derfor blev forslag om en ny model for Slagelse Talent & Elite puljen behandlet af Eliteboardet.

Ny model

Den nye model har til formål at fremme et mere kontinuerligt udviklingsarbejde med fokus på kvalitet i talentudviklingsarbejdet hos de prioriterede talentudviklingsmiljøer. Den nye støttestruktur indeholder følgende:

  • Råderet over et fast tilskud til en talentansvarlig hos hvert prioriteret talentudviklingsmiljø der skal løfte relevante opgaver efter aftale med administrationen.
  • Et eventuelt restbeløb benyttes til udviklingsprojekter med fokus på indsatser koblet op på Slagelse Talent & Elites strategiske arbejde jf. Team Danmark aftalen eller talentudviklingsmiljøernes strategiske arbejde. Disse udviklingsprojekter kan både være i samarbejde med et eller flere prioriterede talentudviklingsmiljøer og/eller med udviklingsidrætter.

Formålet med den nye struktur er at sikre et mere kontinuerligt arbejde med talentudvikling i miljøerne. Dette arbejde understøttes ved et tilskud til en talentansvarlig, der skal løfte følgende overordnede opgaver i talentudviklingsmiljøet:

  • Sikre at handleplanen for talentudviklingsmiljøet følges
  • Sikre kompetenceniveau på trænerområdet og løbende kompetence løft
  • Koordinering mellem talentudviklingsmiljøet, Slagelse Talent & Elite og uddannelsessektoren
  • Sikre trivsel af atleterne i talentudviklingsmiljøet i samarbejde med talentkoordinatorerne
  • Sikre udvikling af atleterne på ordningen i samarbejde med talentkoordinatoren og trænerne

Hver af de prioriterede talentudviklingsmiljøer får lavet en aftale med administrationen, hvor det beskrives, hvilke opgaver og handlinger der følger med tilskuddet og som er i tråd med ovenstående, men tilpasses det enkelte miljø. Den talentansvarlige skal have en relevant rolle for talentarbejdet i talentudviklingsmiljøet og med forudsætningerne for at kunne udføre de udvalgte opgaver.

Der er et fast årligt møde, hvor der følges op på opgaver og miljøets handleplaner.

Økonomiske forhold i støttestrukturen:

  • Puljen er på 250.000 kr.
  • Hvert talentudviklingsmiljø modtager 40.000 kr. årligt i tilskud til den talentansvarlige person. I tilfælde af at en forening har flere prioriteret talentudviklingsmiljøer, vil det for hvert prioriteret talentudviklingsmiljø efter det første prioriteret talentudviklingsmiljø, være 20.000 kr. i årligt tilskud.
  • I tilfælde af at den samlede puljeøkonomi på de 250.000 kr. ikke dækker det samlede udgift til tilskud, reguleres tilskuddet herefter.
  • Eventuelle rest midler benyttes til udviklingsprojekter i samarbejde med prioriterede talentudviklingsmiljøer og udviklingsmiljøer. Her rækker STE ud til miljøerne om relevante projekter eller miljøerne henvender sig til STE. Relevante projekter, er projekter, der understøtter egen handleplan, på tværs af flere miljøers handleplaner eller et projekt der er i tråd med Team Danmark aftalens fokusområder. Dette håndteres af STE administrationen.

Eliteboardets behandling

Eliteboardet behandlede den 4. oktober punktet om ny støttestruktur.

Eliteboardet bakker op om en ny model der skaber en mere fast støttestruktur med de relevante krav om opgaver der følger med støtten og som vil give et kvalitetsløft af talentudviklingen. Den nye model er vedlagt som bilag 2.

Retligt grundlag

Slagelse Talent & Elite er Slagelse Kommunes støtteordning til talentfulde udøvere og eliteatleter. Støtteordningen blev oprettet i 2016 efter Loven om eliteidræt, der giver mulighed for, at kommunerne kan iværksætte tiltag for atleter på særligt højt niveau.

Handlemuligheder

Kultur,- Fritids, og Turismeudvalget har følgende handlemuligheder:

  1. Kan godkende forslag om en ny tilskudsmodel for Slagelse Talent & Elite puljen for 2024 midlerne og frem

  2. Kan afvise forslag om en ny tilskudsmodel for Slagelse Talent & Elite puljen og fortsætte med den nuværende tilskudsmodel

Vurdering

Som beskrevet i sagens indhold, er den aktuelle model bl.a. baseret på de prioriterede talentudviklingsmiljøers ressourcer, kompetencer lyst og energi til at tænke i relevante udviklingsprojekter og at miljøerne også tænker projektet ind i puljens retningslinjer samt tænker det ind på tværs af andre talentudviklingsmiljøer. De ansøgte projekter kan derfor variere ift. en effekt på at øge kvaliteten af talentudviklingsarbejdet.

Administrationen vurderer, at der med en ny model for udmøntning af Slagelse Talent & Elite puljen, er en bedre forudsætning for et mere kontinuerlige arbejde med at øge kvaliteten af udviklingsarbejdet med talentudviklingsmiljøerne. Den ny model skal sikre, at vi kan stille større krav til at de prioriterede talentudviklingsmiljøer og målrette støtten til nogle væsentlige og centrale opgaver for at forbedre talentudviklingsmiljøerne. Den nye tilskudsmodel målrettes også Team Danmark aftalens særlige indsatsområde om klubudvikling og træneruddannelse. Team Danmark har tidligere udtrykt en bekymring om talentudviklingsmiljøernes sportslige niveau. Administrationen vurderer, at den nye tilskudsmodel sikrer et større fokus og større indsats målrettet udvikling af det særlige indsatsområde i Team Danmark aftalen og bedre rammer for talentudviklingsmiljøernes arbejde med udvikling af talentudviklingsmiljøet. 

Eliteboardet havde  under behandling af emnet en bemærkning om at der ved fordeling af midlerne, er behov for en fordelingsnøgle og på hvilken baggrund og kriterier midlerne fordeles, fx klubbens størrelse, antallet af talentfulde udøvere, trænerkompetencer mv. Administrationen vurderer, at dette vil være administrativt tungt og vil tilgodese nogle idrætter mere end andre. Idrætterne har hver deres forudsætning, sportslige strategiske retning, størrelse mv. Slagelse Talent & Elite ønsker at der skal være gode muligheder for alle idrætter og derfor anbefales en mere simpel model for støtten som præsenteret under sagens indhold. En justering af tilskuddet i tilfælde af flere talentudviklingsmiljøer i samme organisation er vurderet ud fra perspektivet om at der vil være mulighed for at klubben kan udføre opgaver der tilgodeser begge miljøer fx med oversigt over kompetencer og opfølgning på uddannelse. Det vurderes derfor at det ikke er nødvendigt med 2 fulde tilskud til samme klub der har flere talentudviklingsmiljøer. En klub kan have flere talentudviklingsmiljøer, da det er specialforbundenes opdeling der er retningsgivende, fx kan konkurrence svømning og vandpolo være i samme klub, men er forskellige talentudviklingsmiljøer eller hos fodbold, hvor DBU arbejder forskelligt med kvinde og herre fodbold.

 

Det skal bemærkes, at der aktuelt er 4 prioriteret talentudviklingsmiljøer. Desuden er der 7 udviklingsmiljøer, som Slagelse Talent & Elite sammen med SIR, forsøger at understøtte i arbejdet med at forbedre talentudviklingsmiljøet og med hensigten og målet om at flere af disse udviklingsmiljøer bliver prioriteret talentudviklingsmiljøer på sigt.

 

Økonomiske og personalemæssige konsekvenser

Ingen bemærkninger

Tværgående konsekvenser

Ingen bemærkninger

Sagens videre forløb

Ingen bemærkninger

8. Genoptaget - Videre drøftelse af mulig Eliteidrætspulje (D)

Beslutning

Sagen udsættes og behandles på januar-mødet.


Afbud: Troels Christensen

Kompetence

Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget

 

Beslutningstema

Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget skal have 2. drøftelse af en mulig ny Eliteidrætspulje.

 

Indstilling

Chefen for Kultur, Fritid og Borgerservice indstiller,

1. at Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget drøfter scenarier og retning for en evt. ny Eliteidrætspulje.

 

Sagens indhold

På baggrund af udvalgets drøftelser på udvalgsmødet d. 10. august 2023 har administrationen arbejdet videre med udvalgets perspektiver og tilkendegivelser. Nærværende sag udgør dermed udvalgets 2. drøftelse af perspektiver på en evt. ny Eliteidrætspulje

På baggrund af drøftelserne d. 10. august 2023 har administrationen opstillet tre scenarier for oprettelsen af en evt. ny Eliteidrætspulje. 

Scenarie 1: Eliteidræt

I scenarie 1 oprettes der en Eliteidrætspulje, som udelukkende fokuserer på eliten, både individuelle udøvere og foreninger. Elite er af Team Danmark delt op i tre kategorier, udøver skal i nedenstående kontekst forstås som både klub og individuelle udøvere;

  • Klub Elite (Udøver, der deltager på højeste niveau i den nationale konkurrencestruktur).
  • National Elite (Udøver, som repræsenterer Danmark eller klub ved internationale seniorkonkurrencer, samt de mest talentfulde udøvere, der har et ekstraordinært potentiale for at nå den internationale seniorelite.)
  • International Elite (Udøver med resultatperspektiv på højeste niveau til EM, VM og OL).

I en fokuseret Eliteidrætspulje vil disse kategorier blive brugt som rettesnor, og der vil ud fra disse blive opstillet nogle klare objektive kriterier. Dette vil bevirke, at ansøgerfeltet til puljen givetvis vil blive smallere end ved den eksisterende Markedsføringspulje og nogle af de øvrige beskrevne scenarier.

Eliteidrætspuljen vil i scenarie 1 udelukkende have fokus på eliteidrætten. Det bør overvejes, hvorvidt Eliteidræt i Slagelse Kommune skal være kendetegnet ved, at lokale foreninger og udøvere støttes, herunder at et af målene for puljen kan være, at den kommer nuværende eller indfødte borgere fra Slagelse Kommune til gode. Derfor vil Eliteidrætspuljen i scenarie 1 indeholde retningslinjer for, i hvilken og hvor høj grad støttede foreninger kan gøre brug af udlandsprofessionelle. I tilfælde af støtte til professionelle idrætter kan dette kun ske på markedsvilkår, ligesom det kendes fra den nuværende Markedsføringspulje.

Puljen vil kunne støtte foreninger og enkeltpersoner både indenfor parasport og alm. sport. 

Hvis scenarie 1 vælges, vil der blive arbejdet videre med at konkretisere puljegrundlaget ud fra nedenstående kategorier samt de af Team Danmark opstillede definitioner af elite og de dertil hørende objektive kriterier. Kriterierne er inspireret af Roskilde Kommunes Elitesportsaftaler. Roskilde Kommune har gode erfaringer med deres Elitesportsaftaler, da disse skaber nogle klare kategorier for eliteidrætten, udvikler gode miljøer, skaber lokale talenter og sikrer, at de midler, der uddeles, er øremærket udviklingen af miljøerne. Roskilde Kommune har ligeledes gode erfaringer med, at deres aftaler er flerårige. Deres nuværende aftaler løber fra juli 2021 til og med juni 2024.

  • Foreningens sportslige niveau

    Foreningen skal være enten Klub Elite, National Elite eller International Elite jf. Team Danmarks definition af Elite.  
  • Foreningens bredde- og talentmiljø

    Foreningen skal beskrive dens bredde- og talentarbejde både for ungdom og senior.
    Foreningen skal beskrive, i hvor høj grad der benyttes udøvere fra Slagelse Kommune.
    Foreningen skal have en talentudviklingsstrategi, og foreningen skal ydermere dokumentere, hvordan den vil arbejde efter forbundets ATK (aldersrelateret træningskoncept).
  • Rollemodel for borgerne i Slagelse Kommune

Foreningen skal beskrive, hvordan den vil være rollemodel for Slagelse Kommunes borgere,     og hvordan den vil bidrage til lokalsamfundet

  • Aktiviteter rettet mod børn og unge, der ikke er medlem af foreningen

Foreningen skal beskrive, hvordan den fremadrettet vil sikre rekruttering af børn og unge.

  • Foreningen skal sikre oplevelser for borgerne i Slagelse Kommune

Foreningen skal beskrive, hvilke oplevelser den kan bidrage med i aftaleperioden

  • Eksponering - både internt og eksternt. 

Foreningen skal beskrive, hvordan den vil sikre eksponering af Slagelse Kommune både internt i kommunen og eksternt.

Med udgangspunkt i ovenstående bedømmelseskriterier er følgende kriterier opstillet for individuelle atleter, der ønsker at søge puljen:

  • Atletens sportslige niveau

    Atleten skal, jf. Team Danmarks elitedefinition, være enten National eller International Elite
  • Rollemodel for borgerne i Slagelse Kommune

    Atleten skal redegøre for, hvordan denne agter at agere rollemodel for borgerne i Slagelse Kommune.
  • Eksponering - både internt og eksternt

    Atleten skal beskrive, hvordan denne vil sikre eksponering af Slagelse Kommune både internt i kommunen og eksternt.


Scenarie 2: Fokus på god foreningsdrift, udvikling af foreninger og vækst i ungdomsrækkerne

I Scenarie 2 oprettes der en Klubudviklingspulje/breddeudviklingspulje med fokus på talentudvikling, vækst i ungdomsrækkerne og gode talentudviklingsmiljøer.

I dette scenarie vil udvikling af talenter, herunder udviklingen af medlemstal i ungdomsafdelingen, være i fokus. Der vil derfor ikke i lige så høj grad være skelen til den enkelte klub/atlets niveau, men mere fokus på, hvordan foreningen bliver drevet og udviklet, og hvordan miljøet i klubben er.

Her vil der bl.a. blive kigget på, hvilke strategiske udviklingstiltag foreningen har med fokus på at tiltrække og fastholde medlemmer i ungdomsafdelingen samt bidrage til trivsel, fællesskab og bevægelse.

Dette scenarie vil kunne supplere "bobler"-arbejdet i Slagelse Talent & Elite.

Dette arbejde er kendetegnet ved, at foreninger, som har udvist interesse i at blive prioriteret talentudviklingsmiljø indenfor Slagelse Talent & Elite, gennemgår et udviklingsforløb, som bliver lavet i et samarbejde mellem Slagelse Idræts Råd og Slagelse Talent & Elite. Det vil derfor være naturligt, at de foreninger, som er under bobler-forløbet, vil blive støttet fra denne evt. kommende pulje i deres arbejde hen mod at blive prioriteret talentudviklingsmiljø.

I scenarie 2 vil puljen kunne understøtte drift og udvikling af alle foreninger med interesse i udvikling og vækst i ungdomsrækkerne, uanset om der er tale om elite, talent eller bredde. Denne udvikling forventes på sigt at bidrage til flere mulige bobler til Slagelse Talent & Elite og et bedre ungdomsudviklingsmiljø i Slagelse Kommune

Hvis scenarie 2 vælges, vil der blive arbejdet videre med at konkretisere puljegrundlaget ud fra følgende kriterier.

  • Foreningens bredde- og talentmiljø

    Foreningen skal beskrive dennes bredde- og talentarbejde både for ungdom og senior.
    Foreningen skal fremvise en strategi for deres arbejde med ungdomsudvikling, trænernes kvalifikationer i form af trænerkurser, og foreningen skal ydermere dokumentere, hvordan denne vil arbejde efter forbundets ATK (aldersrelateret træningskoncept).

    Foreningen skal beskrive dennes strategi for tiltrækning og fastholdelse af medlemmer - med særligt fokus på ungdomsrækkerne.
    Foreningen skal beskrive, hvordan den ønsker at bidrage til mere fællesskab og bevægelse i Slagelse Kommune.
  • Rollemodel for borgerne i Slagelse Kommune

Foreningen skal beskrive, hvordan den vil være rollemodel for Slagelse Kommunes borgere, og hvordan den vil bidrage til lokalsamfundet.

  • Eksponering - både internt og eksternt. 

Foreningen skal beskrive, hvordan den vil sikre eksponering af Slagelse Kommune både internt i kommunen og eksternt.


Scenarie 3: Øge Slagelse Talent & Elites budget med fokus på udvikling af bobler-idrætterne

I Scenarie 3 oprettes der ikke en pulje, men midlerne øremærket puljen overføres i stedet til Slagelse Talent & Elite. Her vil disse blive brugt i arbejdet med foreningsudvikling og støtte til eliteatleterne i Slagelse Talent & Elite. I Slagelse Talent & Elite kan de prioriterede talentudviklingsmiljøer søge STE-puljen og kan derudover få løbende sparring fra Slagelse Talent & Elite.
I Slagelse Talent & Elite arbejdes der også med de ikke-prioriterede talentudviklingsmiljøer. Disse foreninger kaldes for bobler-miljøer. 6 miljøer indgår for nuværende i bobler-arbejdet, som består af et udviklingsforløb med Slagelse Talent & Elite med sigte på at løfte den enkelte klub for på sigt at blive en del af de prioriterede talentudviklingsmiljøer i Slagelse Talent & Elite.
Ansøgningerne behandles i Eliteboardet, som indstiller til beslutning i Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget.

Jf. Team Danmark-aftalen er der hvert år afsat 250.000 kr. til STE-puljen og sammenlagt 2.275.000 kr. til alt arbejde i Slagelse Talent & Elite. Derudover er der afsat 325.000 kr. pr. år fra Slagelse Kommune til Sports Team Slagelses uddeling af støtte til prioriterede talentudviklingsmiljøer, fx til løft af trænerkompetencer.

Her vil de rammer og krav, der er opstillet i samarbejdet med Team Danmark og relevante forbund, skulle iagttages.

Der pågår i Slagelse Talent & Elite, indenfor de nuværende rammer, et arbejde med at skabe yderligere fokus på langsigtede mål og det samlede talentmiljø. Dette vil senere blive forelagt Eliteboardet samt udvalget. 

Indstilling af klubber/atleter til puljer

I tilfælde af scenarie 1 og 2 vil det være muligt for alle foreninger at søge puljen. Alle indkomne ansøgninger vil blive behandlet af administrationen, hvorfra der vil blive udvalgt og indstillet foreninger/udøvere til godkendelse i Kultur-, Fritid- og Turismeudvalget. Puljerne vil dermed bero på administrationens faglige vurdering og med administrationens kendskab til det arbejde, som ellers udføres indenfor eliteidræt og talent- og klubudvikling i Slagelse Kommune.

I scenarie 3 vil den øgede økonomi være afgrænset til at støtte de prioriterede talentudviklingsmiljøer samt de bobler-miljøer, som indgår i bobler-processen i samspil med Slagelse Idræts Råd.

Aftalernes længde

Der vil være fokus på at indgå flerårige aftaler, da dette erfaringsmæssigt giver mest ro til udvikling og desuden giver foreninger/atleter mulighed for at følge en mere langsigtet strategi. 

Grundlaget for en evt. ny Eliteidrætspulje

Grundlaget for en evt. ny Eliteidrætspulje er at gentænke den nuværende Markedsføringspulje for at skabe en pulje, som gør det muligt politisk at støtte op om lokale eliteidrætspartnerskaber, udvikling af gode, lokale talentmiljøer og subelite, branding af kommunen i mere bred forstand end køb af markedsføring, og at relevante klubber i højere grad har mulighed for at skabe et bedre fundament for eliteidrætten i kommunen. 

Oprettelsen af en evt. ny Eliteidrætspulje vil skulle ske inden for den nuværende økonomi under Markedsføringspuljen (pt. 800.000 kr. om året) og vil betyde en nedlæggelse af Markedsføringspuljen i sin nuværende form.

En nedlæggelse af Markedsføringspuljen har den konsekvens, at puljens helt store force, den eksterne vurdering, vil blive fjernet, og at tildeling af midler dermed vil foregå uden en objektiv, ekstern vurdering. En nedlæggelse af Markedsføringspuljen vil desuden gøre det sværere for kommunen at understøtte arrangementer, da det er gennem Markedsføringspuljen, at kommunen kan købe markedsføring ved kommercielle arrangementer og af professionelle klubber.

 

Retligt grundlag

Lov om eliteidræt foreskriver, at kommunen kan yde økonomisk støtte til eliteidræt, medmindre der er tale om erhvervsvirksomhed. Derudover kan kommunen efter kommunalfuldmagtsreglerne understøtte og fremme borgernes fritidsliv.

Kommunen skal handle økonomisk forsvarligt og indkøb af markedsføringsydelser og andre ydelser skal afspejle markedsprisen.

 

Handlemuligheder

Ingen bemærkninger.

 

Vurdering

Administrationen vurderer, at hvis der oprettes en ny Eliteidrætspulje ud fra scenarie 1, så bør denne erstatte den nuværende Markedsføringspulje og dermed fokusere på eliteidrætten i Slagelse Kommune. Under Eliteidrætspuljen vil der ligge en grad af markedsføring/eksponering, og ved at uddele evt. støtte via Eliteidrætspuljen sikres det, at foreninger/atleter lever op til flere krav end blot markedsføring af Slagelse Kommune. 

Det er administrationens vurdering, at hvis der oprettes en ny Eliteidrætspulje, så kan det være gavnligt at involvere Team Danmark og Slagelse Talent & Elite i udviklingen af puljens retningslinjer, kriterier mv., da der vil være en naturlig sammenhæng mellem en ny Eliteidrætspulje og Slagelse Kommunes status og arbejde som Team Danmark Elitekommune. 

Hvis det i højere grad politisk ønskes at støtte udvikling af bredden og de gode klub- og talentudviklingsmiljøer, så er det administrationens vurdering, at der er to løsninger på dette som redegjort for under scenarie 2 og 3. 

Administrationen vurderer, at der ved oprettelsen af en evt. pulje, jf. scenarie 2, fortsat skal være en opmærksomhed på, hvad og hvem der kan støttes her og i kobling til Slagelse Talent & Elites bobler-program, samt hvilke udøvere og foreninger som Sports Team Slagelse støtter for dermed at skabe en opmærksomhed på, at foreningerne ikke skal kunne søge tilskud til samme udvikling to forskellige steder.

 

Økonomiske og personalemæssige konsekvenser

Ingen bemærkninger.

 

Tværgående konsekvenser

Ingen bemærkninger.

 

Sagens videre forløb

Ingen bemærkninger.

 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Administrativ bemærkning pr. 8. november 2023

 

Administrationen har været i dialog med nuværende tilbudsgivere i markedsføringspuljen, efter at Kultur-, Fritid- og Turismeudvalget udtrykte ønske om dette på udvalgsmødet d. 5 oktober 2023. Udvalget ønskede at få nuværende tilbudsgiveres perspektiv på en evt. ændring af markedsføringspuljen. 

Ud fra tilbagemeldingerne fra de nuværende tilbudsgivere er følgende opsummering udformet. 

  • Der er generel konsensus om at en ændring af eller væk fra den nuværende Markedsføringspulje vil have en negativ økonomisk påvirkning af de forskellige tilbudsgiveres marketingsbudgetter og samlede økonomi. Dette værende både deres evne til at markedsføre dem selv og Slagelse Kommune, samt deres samlede budget som enten individuel atlet eller forening.
     
  • Tilbudsgiverne er ligeledes enige om, at spørgsmålet om scenarie 1, 2 eller 3 i deres optik ikke bør sættes sort/hvidt op og at den bedste løsning derfor ikke nødvendigvis er et spørgsmål om det ene eller andet scenarie. Men at det i langt højere grad bør være en kombination. Tilbudsgiverne er over en bred kam enige om, at der i en ny pulje bør sættes fokus på at skabe gode talentudviklingsmiljøer, samtidig med at eliten bør støttes således at de unge atleter har nogle at se op til. Dermed kan der skabes en rød tråd i atleternes udvikling fra talentfuld atlet i den lokale klub til den nationale elite.
  • Tilbudsgiverne er i høj grad også optaget af hvad formålet med puljen er. Er formålet at sætte Slagelse Kommune på landkortet som talent kommune, er det at tiltrække nye borgere og fastholde nuværende borgerne eller at sikre at børn og unge har nogle gode idrætsmiljøer hvor de kan dygtiggøre sig indenfor deres sport?
    Disse tre spørgsmål blive fremstillet gentagne gange fra forskellige tilbudsgivere, men der er ikke enighed om hvilket scenarie der bedst løser hvilke problemstillinger.
  • Det er vigtigt at understrege at der er stor forskel på de enkelte tilbudsgiveres ståsted - om de er individuelle atleter, foreninger med mange eller få medlemmer og er disse over eller under 18 år og hvor afhængige tilbudsgivernes økonomi er af Markedsføringspuljen.

Tilbudsgivernes uddybende svar kan læses i deres helhed i bilag 1. 

Yderligere ønskede Kultur-, Fritid- og Turismeudvalget et overblik over de sidste tre års aftaler i Markedsføringspuljen - hvilket er vedhæftet som bilag 2.

Sagens forløb

05-10-2023 Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget

At 1: Udvalget drøftede de tre scenarier.

Administrationen går i dialog med foreninger, der tidligere har modtaget støtte fra markedsføringspuljen mhp. en belysning af deres perspektiver ved en eventuel ændring af markedsføringspuljen. Der planlægges et dialogmøde med relevante foreninger omkring foreningernes behov og udvikling i samspillet med de politiske prioriteringer og støttemuligheder.

 



Afbud: Ida Lynge

9. Fordeling af budget og tilskud i 2023 på Folkeoplysningsområdet (B)

Beslutning

At 1: Udvalget godkendte Folkeoplysningsudvalgets indstilling til fordeling af budget og tilskudssatser i 2024.




Afbud: Troels Christensen

Kompetence

Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget

 

Beslutningstema

Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget (KFT) skal tage beslutning om fordeling af budget 2024 og fordeling af tilskud i 2024 på det folkeoplysende område.

 

Indstilling

Chefen for Kultur, Fritid og Borgerservice indstiller,

1. at  Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget beslutter fordeling af budget for 2024 og fordeling af tilskud på det folkeoplysende område i 2024 på baggrund af indstilling, som FOU har afgivet.

 

Sagens indhold

I forbindelse med hvert budgetår skal KFT tage beslutning om fordeling af det årligt afsatte budget og fordeling af tilskud på det folkeoplysende område, hvad angår tilskudsbrøker, tilskudsprocenter og andre satser til aftenskoleundervisning og tilskud på det øvrige foreningsområde.

Folkeoplysningsudvalget (FOU) har jfr. Folkeoplysningsloven og kompetenceplanen for FOU, mulighed for at afgive indstilling vedr. fordeling af det overordnede budget og fordeling af tilskud på det folkeoplysende område.

Nedenfor oplistes de satser m.v., der har været anvendt i 2023, FOU's forslag til satser i 2024 samt FOU's indstilling til fordeling af budgettet for 2024 på de enkelte områder.

 

 Satser for 2023FOU's indstilling til satser i 2024Budget for 2023FOU's indstilling til fordeling af budget 2023 
Folkeoplysende voksenundervisning     
Lønudgift til almene hold 1/3-del 1/3-del  
Lønudgift til instrumentalundervisning 5/7-del 5/7-del5.745.3615.999.881
Lønudgift til hensyntagende hold 8/9-del 8/9-del  
Lokaletilskud til aftenskoler på øerne 100%  100% 22.661 20.000
Lokaletilskud til aftenskoler, særlig lokaler Fordeles forholdsmæssigt Fordeles forholdsmæssigt 431.443 452.333
Folkeoplysende foreningsarbejde     
Medlemstilskud350 kr./175 kr., fordeles forholdsmæssigt 350 kr./175 kr., fordeles forholdsmæssigt3.500.000 3.500.000
Lokaletilskud til foreninger85% 85%, fordeles forholdsmæssigt 3.956.880 4.000.000
Tilskud til leder- og instruktøruddannelse75% til kurser, 100% til transport, fordeles forholdsmæssigt 75% til kurser, 100% til transport, fordeles forholdsmæssigt 390.504 651.399
UdviklingspuljenTilskud holdes indenfor budget Tilskud holdes indenfor budget 72.601 100.000

Folkeoplysningsudvalget anfører i deres høringssvar/indstilling følgende:

Folkeoplysende voksenundervisning:

Tilskud til leder- og lærerlønninger:

Udover ovenstående tilskudsbrøker fordeles budgettet på området forholdsmæssigt mellem ansøgninger fra aftenskolerne.

Lokaletilskud til aftenskoler:

Lokaletilskud til aftenskoler på Omø ydes med 100% tilskud.

Lokaletilskud til særlige lokaler fordeles forholdsmæssigt.

Frivilligt folkeoplysende foreningsarbejde:

Medlemstilskud:

Medlemstilskud ydes med 350 kr. til medlemmer mellem 0 og 18 år og 175 kr. til medlemmer mellem 19 og 24 år. Såfremt budgettet ikke er tilstrækkeligt, fordeles dette forholdsmæssigt mellem ansøgningerne.

Lokaletilskud:

Lokaletilskud ydes med 85% og reduktion for medlemmer over 25 år til godkendte frivillige folkeoplysende foreninger. Såfremt budgettet for lokaletilskud ikke dækker ansøgningerne, bevilges tilskuddene forholdsæssigt%.

Tilskud til leder- og instruktøruddannelse:

I tilskud til leder- og instruktøruddannelse imødekommes 75% af kursusudgifterne, dog max. 5.000 kr. pr. træner pr. år, 100% tilskud til afholdte transportudgifter. Fordeles forholdsmæssigt, såfremt budgettet ikke kan dække de modtagne ansøgninger. 

Udviklingspuljen:

Udviklingspuljen behandles jfr. retningslinjerne. Der imødekommes kun ansøgninger, der kan holdes indenfor det afsatte budget.

 

Retligt grundlag

Folkeoplysningslovens §6 og §35, der beskriver, at kommunen årligt skal fastsætte og fordele en beløbsramme til folkeoplysende voksenundervisning, frivilligt folkeoplysende foreningsarbejde og til udviklingsarbejde. FOU har kompetence til at komme med indstilling til beløbsrammens fordeling.

 

Handlemuligheder

Udvalget har følgende handlemuligheder:

  1. Udvalget kan besluttet det af FOU afgivne høringssvar/indstilling til budgetfordeling og tilskudssatser.
  2. Udvalget kan beslutte en anden fordeling af budgettet for 2024 og tilskudssatser på det folkeoplysende område.

 

Vurdering

Administrationen vurderer, at de af FOU afgivne forslag til fordeling af budget for 2024 og fordelingsnøgle/tilskudsbrøker/tilskudsprocenter m.v. i 2024 kan rummes inden for det afsatte budget.

 

Økonomiske og personalemæssige konsekvenser

Ingen bemærkninger.

 

Tværgående konsekvenser

Ingen bemærkninger.

 

Sagens videre forløb

Ingen bemærkninger.

10. Rammeaftale for samarbejde mellem Slagelse Garden og Slagelse Kommune (B)

Beslutning

At 1-2: Godkendt.



Afbud: Troels Christensen

Kompetence

Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget. 

 

Beslutningstema

Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget kan beslutte rammeaftale for samarbejde mellem Slagelse Garden og Slagelse Kommune. 

 

Indstilling

Chefen for Kultur, Fritid og Borgerservice indstiller,

1. at Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget beslutter at indgå rammeaftale for samarbejde mellem Slagelse Garden og Slagelse Kommune. 

2. at Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget godkender udkast til rammeaftale for samarbejde mellem Slagelse Garden og Slagelse Kommune. 

Sagens indhold

Slagelse Gardens samlede økonomi har været kraftigt påvirket af opsigelsen af det tidligere samarbejdsforhold med Slagelse Musikskole. For at skabe en ordentlig overgangsperiode til en fremtidig drift og økonomisk bæredygtig situation, samt sikre gardens virke og gennemførelse af kulturarrangementer, har administrationen i samarbejde med Slagelse Garden lavet et udkast til rammeaftale for samarbejde (bilag 1), hvor Kulturafdelingen yder 100.000 kr. i rater i 2024 for følgende modydelser:

Slagelse Garden planlægger og afvikler 8-10 kulturarrangementer i løbet af 2024.

Arrangementerne skal henvende sig bredt til forskellige målgrupper, fx:

  • Skolebørn
  • Dagtilbudsbørn
  • Plejecentre
  • Det offentlige rum – fx i forbindelse med andre kulturelle arrangementer.
  • Forskellige steder i kommunen.

Arrangementerne skal som udgangspunkt afvikles efter kl. 16 i hverdagene. Ved helligdage/fridage eller weekender, er der ikke nogen tidsmæssige begrænsninger.

I udgangspunktet er hele Slagelse Garden repræsenteret ved arrangementerne.

Arrangementerne må ikke have kommercielle forbindelser. 

Slagelse Garden planlægger, koordinerer med relevante aktører og afvikler de 8-10 arrangementer. Kultur- og Fritidsafdelingen bidrager med forbindelser til relevante kommunale aktører eller andre relevante aktører i forbindelse med arrangementernes planlægning.

Dokumentation for afholdte arrangementer sendes til Kulturafdelingen senest 1. februar 2025.

Rammeaftale for samarbejde er en engangsaftale kun gældende for 2024 og det forventes, at Slagelse Garden arbejder i retning af økonomisk bæredygtighed uden denne aftale fra 2025 og frem. 

Økonomi:

Tilskuddet på 100.000 kr. finansieres fra midlerne til udvikling og projekter. 

Budget:

Slagelse Gardens budget fra ansøgning om driftstilskud 2024 er vedlagt som bilag 2. Budgettet er ikke lavet i henhold til rammeaftalen om samarbejde. 

Retligt grundlag

Kommunalfuldmagtsreglerne er en samlet betegnelse for de uskrevne regler (grundsætninger) om kommunernes ulovbestemte opgaver. Kommunen kan lovligt efter kommunalfuldmagten varetage opgaver med henblik på at støtte borgernes mulighed for fritidsaktiviteter herunder aktiviteter af generel kulturel karakter med lige adgang for alle.

Bilag er lukket pga. kontraktligt indhold. 

 

Handlemuligheder

Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget har følgende handlemuligheder:

  1. at godkende udkast til rammeaftale for samarbejde mellem Slagelse Garden og Slagelse Kommune. 

  2. at justere udkast til rammeaftale for samarbejde mellem Slagelse Garden og Slagelse Kommune i både form, indhold og økonomi. 

  3. ikke at godkende udkast til rammeaftale for samarbejde mellem Slagelse Garden og Slagelse Kommune, hvorved økonomisk understøttelse af Slagelse Garden primært vil være gennem evt. driftstilskud. 

 

Vurdering

Administrationen vurderer, at det vil være hensigtsmæssigt at etablere en rammeaftale om samarbejde med Slagelse Garden med 100.000 kr. fordelt på fire rater for aktiviteter af 2024. Aftalen skal være med til at sikre, at Slagelse Garden kan lave kulturelle aktiviteter til glæde for flere målgrupper på tværs af Slagelse Kommune være med til at understøtte Slagelse Gardens udfordrede økonomiske situation. Rammeaftale for samarbejde er en engangsaftale kun gældende for 2024 og det forventes, at Slagelse Garden arbejder i retning af økonomisk bæredygtighed uden  denne aftale fra 2025 og frem. 

 

Økonomiske og personalemæssige konsekvenser

Tilskud på 100.000 kr. til tilskud i rammeaftale om samarbejde finansierer Kulturafdelingen af midler til "Udvikling og projekter". 

 

Tværgående konsekvenser

Ingen bemærkninger. 

 

Sagens videre forløb

Ingen bemærkninger. 

11. Driftstilskud 2024: Museum Vestsjælland (B)

Beslutning

At 1: Udvalget besluttede at forlænge den nuværende økonomiaftale gældende for 2024.

 

Koordinator Dorthe Nayberg deltog under oplysningen af punktet.

Afbud: Troels Christensen

 

Kompetence

Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget

Beslutningstema

Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget kan beslutte driftstilskud 2024 for Museum
Vestsjælland.

Indstilling

Chefen for Kultur, Fritid og Borgerservice indstiller,

1. at Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget træffer beslutning om driftstilskud 2024 for Museum Vestsjælland. 

Sagens indhold

Museum Vestsjælland er et statsanerkendt, kulturhistorisk museum i Midt- og Vestsjælland, der

arbejder med forhistorie, middelalder, renæssance og nyere tid samt med kunst, der har betydning
for forståelsen af den lokale kulturhistorie. Museets geografiske ansvarsområde dækker Holbæk,
Kalundborg, Odsherred, Sorø, Slagelse og Ringsted Kommune. Vestsjælland Museum har 11 afdelinger.

Holbæk, Kalundborg, Odsherred, Sorø, Slagelse og Ringsted Kommune indgik tilbage i 2019 en 3-årig økonomiaftale med Museum Vestsjælland gældende for 2019-2021. 

Økonomiaftalen har til formål at medfinansiere Museum Vestsjællands drift.

På Kultur- og Fritidsudvalgets møde den 7. december 2021 godkendte Kultur- og Fritidsudvalget Museum Vestsjællands anmodning om en forlængelse af den daværende 3 årige aftale 2019-2021, da det på grund af Covid-19 ikke var muligt for Museum Vestsjælland at udarbejde og gå i dialog om en ny økonomiaftale for 2022 med de involverede kommuner.

For 2023 havde Museum Vestsjælland udarbejdet en ny model for en økonomiaftale mellem kommunerne og Museum Vestsjælland, men det var ikke muligt at indlede arbejdet for at forhandle rammerne for en ny aftale med de involverede kommuner, så en ny aftale kunne træde i kraft fra 2023. På Kultur-, Fritids- og Turismeudvalgets møde den 1. december 2022 godkendte Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget endnu en forlængelse af den nuværende aftale.

Museum Vestsjælland har i forbindelse med budgetproces til budget 2024 fremsendt en ny og udvidet økonomiaftale til alle involverede kommuner. De øvrige kommuner ønsker på nuværende tidspunkt ikke at indgå en ny udvidet aftale med Museum Vestsjælland. Set i lyset af dette fremlægges en forlængelse af den nuværende økonomiaftale til beslutning, dog med bemærkning om at tilskuddet for 2024 tager afsæt i tilskuddet for 2023 med 2% reduktion og efterfølgende PL-regulering, som er besluttet i samtlige, involverede kommuner (Bort set fra Ringsted) i forbindelse med Budget 2024-2027.

Tilskud fra Slagelse Kommune udgjorde i 2023 kr. 2.699.343 efter PL-regulering. I 2024 vil tilskuddet være på 2.731.629 kr. efter 2% reduktion og PL-regulering.

Oversigt over det kommunale driftstilskud 2024 er vedhæftet som bilag - Bilag 1

Den nuværende økonomiaftale mellem Slagelse Kommune og Museum Vestsjælland er vedhæftet som bilag - Bilag 2.

I forbindelse med BO1 vil der skulle træffes en politisk beslutning i relation til Slagelse Kommunes disponerede budget for 2024 til en udvidelse af økonomiaftalen med Museum Vestsjælland.

Retligt grundlag

Kommunalfuldmagtens principper giver mulighed for at yde tilskud til kulturelle aktiviteter til gavn for borgerne og med henblik på at fremme den lokale turistudvikling.

Handlemuligheder

Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget har følgende handlemuligheder:

  1. Godkende en forlængelse af den nuværende økonomiaftale mellem Slagelse Kommune og Museum Vestsjælland gældende for 2024

  2. Beslutte en anden økonomiaftale mellem Slagelse Kommune og Museum Vestsjælland gældende for 2024

Vurdering

Kulturafdelingen vurderer, at endnu en forlængelse af den nuværende økonomiaftale for 2024 vil sikre den fortsatte drift af Museum Vestsjælland.

Økonomiske og personalemæssige konsekvenser

Ingen bemærkninger.

Tværgående konsekvenser

Ingen bemærkninger.

 

Sagens videre forløb

Ingen bemærkninger.

12. Driftstilskud kulturinstitutioner (B)

Beslutning

At 1: Godkendt.

 

Koordinator Dorthe Nayberg deltog under oplysningen af punktet.




Afbud: Troels Christensen

Kompetence

Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget

Beslutningstema

Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget kan godkende driftstilskud til kulturinstitutionerne Det gamle trykkeri, Korsør By- og Overfartsmuseum og Skovsgaard Møller og Bageri Museum for 2024-2026.

Indstilling

Chefen for Kultur, Fritid og Borgerservice indstiller,

1. at Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget godkender driftsaftalerne for kulturinstitutionerne Det Gamle Trykkeri, Korsør By- og Overfartsmuseum og Skovsgaard Møller og Bageri Museum for 2024-2026.

Sagens indhold

Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget kan yde driftstilskud til en række kulturinstitutioner på kulturområdet.

I sagen er driftsaftaler gældende for 2024-2026 for Det gamle trykkeri, Korsør By- og Overfartsmuseum og Skovsgaard Møller og Bageri Museum vedhæftet som bilag. Bilag 1-3.

Regnskab 2022 for Det gamle trykkeri, Korsør By- og Overfartsmuseum og Skovsgaard Møller og Bageri Museum er vedhæftet som bilag. Bilag 4-6.

Ligeledes er buget 2023 for Det gamle trykkeri, Korsør By- og Overfartsmuseum og Skovsgaard Møller og Bageri Museum vedhæftet som bilag. Bilag 7-9.

Det økonomiske driftstilskud udgør årligt:

Det Gamle Trykkeri: 25.000 kr. 

Korsør By- og Overfartsmuseum: 210.000 kr. 

Skovsgaard Mølle og Bageri Museum: 94.000 kr.

I alt: 329.000 kr.

Tilskuddene er de samme som i 2023.

Der er taget højde for den budgetreduktion, der blev besluttet på området i budgetforliget 2023. Alle driftsaftaler indgås indenfor rammen af budgettet for alle tre år.

Kulturafdelingen har været i dialog med kulturinstitutioner under udarbejdelsen af driftsaftalerne. 

Retligt grundlag

Kommunalfuldmagtens principper giver mulighed for at yde tilskud til kulturelle aktiviteter til gavn for borgerne og med henblik på at fremme den lokale turistudvikling.

Handlemuligheder

Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget har følgende handlemuligheder:

  1. Godkende driftsaftale for Det gamle trykkeri 2024-2026
  2. Godkende driftsaftale for Det gamle trykkeri 2024-2026 med konkrete ændringer
  3. Give afslag på driftsaftale for Det gamle trykkeri 2024-2026
  4. Godkende driftsaftale for Korsør By- og Overfartsmuseum 2024-2026
  5. Godkende driftsaftale for Korsør By- og Overfartsmuseum 2024-2026 med konkrete ændringer
  6. Give afslag på driftsaftale for Korsør By- og Overfartsmuseum 2024-2026
  7. Godkende driftsaftale for Skovsgaard Mølle og Bageri Museum 2024-2026
  8. Godkende driftsaftale for Skovsgaard Mølle og Bageri Museum 2024-2026 med konkrete ændringer
  9. Give afslag på driftsaftale for Skovsgaard Mølle og Bageri Museum 2024-2026

Vurdering

Det er kulturafdelingens vurdering, at de vedhæftede driftsaftaler sikrer en forsat udvikling og tilstedeværelse af kulturinstitutionerne. Med flerårige aftaler giver det kulturinstitutionerne større økonomisk sikkerhed og dermed bedre mulighed for langtidsplanlægning.

 

Økonomiske og personalemæssige konsekvenser

Ingen bemærkninger.

Tværgående konsekvenser

Ingen bemærkninger.

 

Sagens videre forløb

Ingen bemærkninger.

13. Generel orientering om Puljen til kulturelle formål og Puljen til børn og unges møde med kunsten 2024 (O)

Beslutning

At 1: Taget til orientering.

 

Koordinator Dorthe Nayberg deltog under oplysningen af punktet.



Afbud: Troels Christensen

 

Kompetence

Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget

Beslutningstema

Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget orienteres om de foreløbigt indkomne ansøgninger til Puljen til kulturelle formål og Puljen til Børn og unges møde med kunsten 2024.

Indstilling

Chefen for Kultur, Fritid og Borgerservice indstiller,

1. at Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget orienterer sig om de foreløbigt indkomne ansøgninger fra
Puljen til kulturelle formål og Puljen til børn og unges møde med kunsten 2024. 

Sagens indhold

Kultur-, Fritids- og Turismeudvalgets orienteres om de foreløbigt indkomne ansøgninger fra Puljen til kulturelle formål og Puljen til børn og unges møde med kunsten 2024. 

I de efterfølgende sager fremlægges de enkelte ansøgninger, der har søgt driftstilskud fra Puljen til kulturelle formål over 50.000 kr. til Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget behandling. Ansøgninger om driftstilskud fra Puljen til kulturelle formål på 50.000 kr. eller derunder behandles jf. retningslinjerne for Puljen til kulturelle formål administrativt.

Fristen for ansøgning om driftstilskud for 2024 var den 10. november 2023. På grund af budgetprocessen havde administrationen forlænget ansøgningsfristen for driftstilskud, for at tilgodese ansøgernes mulighed for at kunne nå at udarbejde en kvalificeret ansøgning. Jf. retningslinjerne er ansøgningsfristen normalt 1. oktober.

Hvis man både søger til foreningens drift og aktivitet skal man jf. retningslinjerne for Puljen til kulturelle formål søge dette i én samlet ansøgning om driftstilskud. Hvis der i løbet af året opstår en ny/uforudset mulighed for, at afvikle en aktivitet man ikke tidliger har fået tillskud til, skal man kontakte Kulturafdelingen om muligheden for at fremsende en ansøgning om et yderligere tilskud.

Retningslinjerne for Puljen til kulturelle formål beskriver, hvornår man skal søge om driftstilskud og, hvornår man skal søge om aktivitetstilskud. Aktivitetstilskud gives kun til selve aktiviteten, hvor driftstilskud også kan gives til udgifter omkring aktiviteten herunder ting, der ikke er afgørende for at aktiviteten kan afvikles. 

Retningslinjerne for Puljen til kulturelle formål beskriver også, hvad man kan bevilliges tilskud til og, hvad man ikke kan bevilliges tilskud til.

Der er løbende ansøgningsfrist på ansøgninger om aktivitetstilskud fra Puljen til kulturelle formål. De første ansøgninger om aktivitetstilskud behandles jf. retningslinjerne på Kultur-, Fritids- og Turismeudvalgets første møde i 2024. Her er det også ansøgninger over 50.000 kr., der behandles af Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget og ansøgninger på 50.000 kr. eller derunder, der behandles administrativt.

Der er også løbende ansøgningsfrist for ansøgninger til Puljen til børn og unges møde med kunsten. Ansøgninger over 50.000 kr. behandles jf. retningslinjerne af Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget. Ansøgninger på 50.000 kr. eller derunder behandles administrativt.

Ansøgninger, der skal behandles administrativt behandles efter de politisk behandlede ansøgninger.

Retningslinjerne for Puljen til kulturelle formål er vedhæftet som bilag - Bilag 1 og 2.

Retningslinjerne for Puljen til børn og unges møde med kunsten er vedhæftet som bilag - Bilag 3.

Oversigt over alle indkomne ansøgninger fra Puljen til kulturelle formål og Puljen til børn og unges møde med kunsten er vedhæftet som bilag. Oversigten indeholder et overblik over alle ansøgninger og bevilliget tilskud i 2023 og et overblik over alle indkomne ansøgninger for 2024 - Bilag 4.

I 2024 udgør Puljen til kulturelle formål 1.940.462 kr. 

Puljen til børn og unges møde med kunsten er politisk besluttet til at være på 100.000 kr. 

Der er på nuværende tidspunkt indkommet ansøgninger fra Puljen til kulturelle formål om drifts- og aktivitetstilskud på i alt 3.279.247 kr.

Der er på nuværende tidspunkt indkommet ansøgning fra Puljen til børn og unges møde med kunsten på i alt 27.000 kr.

Puljen til kulturelle formål - Driftstilskud:

Der er indkommet ansøgninger om driftstilskud på i alt: 2.400.447 kr.                                       

Til politisk behandling: 2.167.435 kr.

Til administrativ behandling: 233.012 kr. 

Puljen til kulturelle formål - Aktivitetstilskud:

Der er indkommet ansøgninger om aktivitetstilskud på i alt: 878.800 kr. 

Til politisk behandling: 682.300 kr.

Til administrativ behandling: 196.500 kr.  

Puljen til børn og unges møde med kunsten

Der er indkommet ansøgning på i alt 27.000 kr. 

Til politisk behandling 0 kr.

Til administrativ behandling 27.000 kr.

Nedenfor er et skema over, hvordan ansøgninger har fordelt sig i 2021, 2022 og 2023.

 

2021

Driftstilskud

Ansøgt

1.629.313

 

Bevilliget

1.077.132

45% af puljen

 

Aktivitetstilskud

Ansøgt

2.049.350

 

 

Bevilliget

1.307.889

55% af puljen

 

 

 

 

 

2022

Driftstilskud

Ansøgt

1.527.048

 

 

Bevilliget

1.408.844

61% af puljen

 

Aktivitetstilskud

Ansøgt

2.270.950

 

 

 

Bevilliget

906.940

39% af puljen

 

 

 

 

 

2023

Driftstilskud

Ansøgt

2.385.160

 

 

 

Bevilliget

1.079.450

55% af puljen

 

Aktivitetstilskud

Ansøgt

2.418.758

 

 

 

Bevilliget

849.700

43% af puljen

Retligt grundlag

Retningslinjerne for Puljen til kulturelle formål og Puljen til børn og unges møde med kunsten, der bygger på kommunalfuldmagtens principper for støtte til kulturelle aktiviteter.

Handlemuligheder

Ingen bemærkninger

Vurdering

Da ansøgningsfristen for driftstilskud 2024 fra Puljen til kulturelle formål er overskredet, kan der efterfølgende alene komme ansøgninger vedrørende aktivitetstilskud 2024 fra Puljen til kulturelle formål og Puljen til børn og unges møde med kunsten.

Størstedelen af ansøgninger til aktivitetstilskud 2024 fra Puljen til kulturelle formål kommer erfaringsmæssigt i starten af året og på Kultur-, Fritids- og Turismeudvalgets møde i januar vil der derfor være et godt overblik over indkomne ansøgninger for aktivitetstilskud i 2024.

Den 2. februar 2023 var der bevilliget 1.679.550 kr. svarende til 85% af puljen. Dette beløb er bevilliget af Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget og administrativt. Puljen til kulturelle formål har hen over året haft 287.997 kr. svarende til 15% til uddeling. Der er fortsat 38.397 kr. tilbage i puljen for 2023 svarende til 2% af puljen.  

I 2023 blev der af Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget bevilliget 70.000 kr. fra Puljen til børn og unges møde med kunsten til en ansøger i starten af året. Puljen var opbrugt ultimo august.  

Kulturafdelingen vurderer, at sagen giver et samlet overblik over puljerne og indkomne ansøgninger.

Økonomiske og personalemæssige konsekvenser

Ingen bemærkninger

Tværgående konsekvenser

Ingen bemærkninger

 

Sagens videre forløb

Ingen bemærkninger

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Administrativ bemærkning pr. 6. december 2023

Der er sket en fejl i beregningen af det samlede aktivitetstilskud 2023 til "Teater, biograf, radio, musik, festival" (bilag 4). Fejlen er rettet, og der er tilføjet et retvisende bilag (bilag 5), der erstatter bilag 4.

14. Driftstilskud 2024: Musicalscenen (B)

Beslutning

At 1: Udvalget besluttede et driftstilskud på 80.000 kr. i 2024.

 

Koordinator Dorthe Nayberg deltog under oplysningen af punktet.




Afbud: Troels Christensen

Kompetence

Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget

Beslutningstema

Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget kan beslutte driftstilskud til Musicalscenen. Musicalscenen søger om 120.000 kr. til driften af foreningen.  

Indstilling

Chefen for Kultur, Fritid og Borgerservice indstiller,

1. at Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget træffer beslutning om driftstilskud til Musicalscenen 2024.

Sagens indhold

Musicalscenens ambition er at levere flotte og gennemproducerede forestillinger. Musicalforeningen er en forening, hvor man kan prøve sine evner af som både skuespiller, musiker, scenograf og kostumier. Der er åben tilgang for medlemmer af enhver type og interesse. På nuværende tidspunkt har foreningen cirka 40 medlemmer.

Musicalscenen søger hovedsageligt tilskud til lokaleleje og andre faste udgifter, der er forbundet med foreningen, og én forestilling i 2024. 

Musicalscenen deltager ved Sct. Michaels Nat og i De Dødes Nat og budgettere jf. budget 2024 med én forestilling i 2024.  

Musicalscenen har fokus på at søge fonde, men er endnu ikke lykkedes med at modtage nogle tilskud.

Foreningen drives udelukkende af frivillige og ulønnede kræfter.

Projektbeskrivelse er vedhæftet - bilag 1.

Musicalscenen budgetterer med et underskud på 9.500 kr. i 2024. Budget 2024 er vedhæftet som bilag - Bilag 2.

Regnskabet for 2022 viser et underskud på 108.000 kr. Regnskab 2022 er vedhæftet som bilag - Bilag 3.

Musicalscenen modtog i 2023 et driftstilskud på 80.000 og i 2022 et driftstilskud på 110.000 kr. Musicalscenen har ikke modtaget yderligere tilskud fra Puljen til kulturelle formål.

Retligt grundlag

Retningslinjerne for Puljen til Kulturelle formål, der bygger på kommunalfuldmagtens principper for støtte til kulturelle aktiviteter.

Handlemuligheder

Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget har følgende handlemuligheder:

  1. At beslutte driftstilskud til Musicalscenen på 120.000 kr. i 2024. 

  2. At beslutte et andet beløb i driftstilskud til Musicalscenen i 2024.

  3. At give afslag på ansøgning om driftstilskud fra Musicalscenen 2024. 

Vurdering

 Kulturafdelingen vurderer, at Musicalscenen understøtter flere af fokusområderne i retningslinjerne for Puljen til kulturelle formål. Fokusområdet Frivillighed og professionalisme understøttes af foreningens aktiviteter, der til daglig udelukkende er båret af frivillig arbejdskraft. Fokusområdet Børn og Unge understøtter foreningen ved inddragelse af børn og unge i forestillingerne. Fokusområdet Kultur i det offentlige rum bidrager foreningen til via deltagelse i Sct. Michaels Nat og De Dødes Nat.

Musicalscenen understøtter også fokusområderne for Slagelse Kommunes kulturstrategi: Børnekultur, Ungekultur og Frivilligt engagement.

Foreningen har en høj grad af egenfinansiering i form af billetsalg, sponsorer og medlemskontingent.

Økonomiske og personalemæssige konsekvenser

Ingen bemærkninger

Tværgående konsekvenser

Ingen bemærkninger

 

Sagens videre forløb

Ingen bemærkninger

15. Driftstilskud 2024: Skælskør Marinegarde (B)

Beslutning

At 1: Udvalget besluttede et driftstilskud på 132.000 kr. i 2024.

 

Koordinator Dorthe Nayberg deltog under oplysningen af punktet.



Afbud: Troels Christensen

Kompetence

Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget

Beslutningstema

Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget kan beslutte driftstilskud for 2024 til Skælskør Marinegarde. Skælskør Marinegarde søger om 218.880 kr. i driftstilskud til foreningens drift.

Indstilling

Chefen for Kultur, Fritid og Borgerservice indstiller,

1. at Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget beslutter driftstilskud til Skælskør Marinegarde. 

Sagens indhold

 Skælskør Marinegarde giver børn og unge mulighed for at have musikken som fritidsinteresse.

Skælskør Marinegarde optræder både via honorar og frivilligt til forskellige arrangementer i kommunen. Det er vigtigt for Skælskør Marinegarde at være synlige for at kunne hverve nye medlemmer, derfor deltager de gratis i velgørende formål herunder Klovneløb og Julemærkemarchen.

Skælskør Marinegarde har pt. 17 medlemmer.

I 2024 ønsker Skælskør Marinegarde blandt andet at afholde en Musikalsk festival for fem andre garderkorps fra Danmark og lokale unge musiske udøvere. Til dette arrangement er der budgetteret med 150.000 kr. i udgifter og 75.000 kr. i indtægter i form af deltagerbetaling. Skælskør Marinegarde afholdte også Musikalsk festival i 2021 med stor succes.

Projektbeskrivelse for Skælskør Marinegarde er vedhæftet som bilag - bilag 1.

Skælskør Marinegardes budget for 2024 balancere med det ansøgt beløb - bilag 2.

I 2022 og 2023 modtog Skælskør Marinegade 132.000 kr. i driftstilskud hvert år fra Puljen til kulturelle formål.

Skælskør Marinegarde modtager årligt medlemstilskud. I 2021 modtog Skælskør Marinegarde 5.560 kr., i 2022 7.875 kr. og i 2023 5.075 kr. 

Skælskør Marinegardes regnskab for 2022 viser et underskud på 4.000 kr. og en likvid beholdning på knap 170.000 kr. - bilag 3. 

Retligt grundlag

Retningslinjerne for Puljen til kulturelle formål, der bygger på kommunalfuldmagtens principper for støtte til kulturelle formål.

Handlemuligheder

Kultur-, Fritids og Turismeudvalget har følgende handlemuligheder:

  1. Bevillige Skælskør Marinegarde de ansøgte 218.880 kr. i driftstilskud for 2024

  2. Bevillige Skælskør Marinegarde 45.900 kr. i driftstilskud for 2024 ud fra tidligere besluttet tildelingsmodel

  3. Bevillige Skælskør Marinegarde et andet beløb i driftstilskud for 2024

  4. Give Skælskør Marinegarde afslag på ansøgningen om driftstilskud for 2024

Vurdering

 Kulturafdelingen vurderer, at Skælskør Marinegarde understøtter fokusområderne: Børn og unge og Kultur i det offentlige rum.

Skælskør Marinegarden understøtter også fokusområderne for Slagelse Kommunes kulturstrategi: Børnekultur, Ungekultur, Kulturelle arrangementer med lokalt særpræg, Kultur i det offentlige rum og Frivilligt engagement.

Skælskør Marinegarde bidrager til egenfinansiering ved at arbejde ved forskellige arrangementer (Sørby Marked, Broløbet og Slagelse Festuge) og ved at sælge ting såsom julekalender, skrabelodder, strømper med mere.

Den 12. januar 2021 besluttede Kultur- og Fritidsudvalget en tildelingsmodel for Slagelse Garden og Skælskør Marinegarde. Tildelingsmodellen består af et tilskud på 2.700 kr. pr. medlem. Tilskuddet på 2.700 kr. pr. medlem er beregnet på baggrund af et tilskud pr. medlem og et tilskud til aktiviteterne.

I 2023 modtog Skælskør Marinegarde et tilskud på 132.000 kr. Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget benyttede sig ikke af tildelingsmodellen fra 2021.

Hvis Kultur-, Fritids og Turismeudvalget vil benytte tildelingsmodellen for driftstilskud for 2024 betyder det, at Skælskør Marinegarde skal modtage et driftstilskud på 45.900 kr. i 2024.

I det besluttede budgetforlig vedr. basisstøtte til garder vil der primo 2024 komme en særskilt sag på Kultur-, Fritids- og Turismeudvalgets møde, hvorfra det forventes at Skælskør Marinegarde også vil opnå økonomisk støtte.

Økonomiske og personalemæssige konsekvenser

Ingen bemærkninger

Tværgående konsekvenser

Ingen bemærkninger

 

Sagens videre forløb

Ingen bemærkninger

16. Driftstilskud 2024: Slagelse Garden (B)

Beslutning

At 1: Udvalget besluttede et driftstilskud på 245.000 kr. i 2024.

 

Koordinator Dorthe Nayberg deltog under oplysningen af punktet.



Afbud: Troels Christensen
Fraværende: Ida Lynge

Kompetence

Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget

Beslutningstema

Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget kan beslutte driftstilskud for 2024 til Slagelse Garden. Slagelse
Garden søger om 432.305 kr. i driftstilskud til den daglige virke af garden.

Indstilling

Chefen for Kultur, Fritid og Borgerservice indstiller,

1. at Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget beslutter driftstilskud til Slagelse Garden

Sagens indhold

Slagelse Garden tilbyder børn og unge mulighed for at udvikle musikalske kompetencer. Det kræver
ingen musikalske forudsætninger for at bliver medlem af Slagelse Garden.

Der er mere end 100 frivillige tilknyttet Slagelse Garden.

Slagelse Garden har p.t. 55 medlemmer i alderen 9-25 år.

Projektbeskrivelse for Slagelse Garden er vedhæftet som bilag - Bilag 1.

Budget for 2024 balancerer med det ansøgte tilskud. Budget er vedhæftet som bilag - Bilag 2.

I 2022 modtog Slagelse Garden et driftstilskud på 157.000 kr. og i 2023 et driftstilskud på 279.500 kr. Slagelse Garden har ikke modtaget yderligere tilskud fra Puljen til kulturelle formål.

Foreningen modtager årligt medlemstilskud. I 2022 var det beløb 17.325 kr. og i 2023 er det 15.575 kr.

Regnskab for 2022 viser et overskud på knap 30.000 kr. og en likvid beholdning på 171.000 kr.  Regnskab for 2022 er vedhæftet som bilag - Bilag 3.

Retligt grundlag

Retningslinjerne for Puljen til kulturelle formål, der bygger på kommunalfuldmagtens principper for støtte til kulturelle formål.

Handlemuligheder

Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget har følgende handlemuligheder:

  1. Bevillige Slagelse Garden de ansøgte 432.305 kr. i driftstilskud 2024
  2. Bevillige Slagelse Garden 148.500 kr. i driftstilskud 2024 ud fra tidligere besluttet tildelingsmodel
  3. Bevillige Slagelse Garden et andet beløb i driftstilskud 2024
  4. Give Slagelse Garden afslag på ansøgningen om driftstilskud 2024

Vurdering

Kulturafdelingen vurderer, at Slagelse Garden understøtter fokusområderne for Puljen til kulturelle formål: Børn og unge og Kultur i det offentlige rum og Slagelse Kommunes kulturstrategi: Børnekultur, Ungekultur, Kulturelle arrangementer med lokalt særpræg, Kultur i det offentlige rum og Frivilligt engagement.

Slagelse Garden bidrager til egenfinansiering ved kontingentindtægter, honorar for arrangementer og sponsorater og legater.

Den 12. januar 2021 besluttede Kultur- og Fritidsudvalget en tildelingsmodel for Slagelse Garden og Skælskør Marinegarde. Tildelingsmodellen består af et tilskud på 2.700 kr. pr. medlem. Tilskuddet på 2.700 kr. pr. medlem er beregnet på baggrund af et tilskud pr. medlem og et tilskud til aktiviteterne.

I 2023 modtog Slagelse Garden et tilskud på 279.500 kr. Kultur- , Fritids- og Turismeudvalget benyttede sig ikke af tildelingsmodellen fra 2021.

Såfremt Kultur-, Fritids og Turismeudvalget vil benytte tildelingsmodellen for driftstilskud for 2024 betyder det, at Slagelse Garden skal modtage et driftstilskud på 148.500 kr. i 2024.

I det besluttede budgetforlig vedr. basisstøtte til garder vil der primo 2024 komme en særskilt sag på Kultur- , Fritids- og Turismeudvalgets møde, hvorfra det forventes at Slagelse Garden også vil opnå økonomisk støtte.

Kulturafdelingen gør også opmærksom på, at Kultur- , Fritids- og Turismeudvalget på dette møde skal behandle en rammeaftale mellem Slagelse Kommune og Slagelse Garden på 100.00 kr. for 2024. 

Økonomiske og personalemæssige konsekvenser

Ingen bemærkninger

Tværgående konsekvenser

Ingen bemærkninger

 

Sagens videre forløb

Ingen bemærkninger

17. Driftstilskud 2024: Skælskør Billedskole (B)

Beslutning

At 1: Udvalget besluttede et driftstilskud på 70.000 kr. fra Puljen til kulturelle formål i 2024 samt et tilskud på 70.000 kr. fra puljen Børn og unges møde med kunsten i 2024.

 

Koordinator Dorthe Nayberg deltog under oplysningen af punktet.




Afbud: Troels Christensen
Fraværende: Ida Lynge

Kompetence

Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget

Beslutningstema

Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget kan beslutte driftstilskud for 2024 til Skælskør Billedskole. Skælskør Billedskole søger om 250.000 kr. i driftstilskud.

Indstilling

Chefen for Kultur, Fritid og Borgerservice indstiller,

1. at Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget beslutter driftstilskud til Skælskør Billedskole.

 

Sagens indhold

Skælskør Billedskole er en frivillig drevet forening. Skælskør Billedskole vil i 2024 afholde to undervisningsforløb og en række workshop af forskellig varighed. Undervisningsforløbene vil foregår i foråret og i efteråret. Skælskør Billedskole har planlagt 5 hold til begge forløb, hvor det ene forløb strækker sig over 16 gange og det andet over 14 gange. Skælskør Billedskolen har budgetteret med 7-8 deltagere i gennemsnit på hvert hold.

Skælskør Billedskole lægger vægt på i deres projektbeskrivelse, at det er afgørende for driften af deres forening, at de kan aflønne en daglig leder 15 timer pr. måned. Der er budgetteret med 63.000 kr. til aflønning af daglig leder i 2024.

Projektbeskrivelsen for Skælskør Billedskole er vedhæftet - Bilag 1.

Budgettet viser et underskud på 2.900 kr. med det ansøgte beløb. Budget 2024 for Skælskør Billedskole er vedhæftet - Bilag 2.

I 2022 modtog Skælskør Billedskole 211.200 kr. i driftstilskud fra Puljen til kulturelle formål. 

I 2023 modtog Skælskør Billedskole 70.000 kr. fra Puljen til kulturelle formål og 70.000 kr. fra Puljen til børn og unges møde med kunsten i driftstilskud.

Skælskør Billedskole har ikke modtaget yderligere tilskud fra Puljen til kulturelle formål eller Puljen til børn og unges møde med kunsten.

I beslutningen i 2020 opfordrer udvalget til, at billedskolen skal reducere lønudgifterne med henblik på ansøgning i 2021 og fremover eventuelt at finde supplerende ekstern finansiering samt øge elevtallet.

Foreningens regnskab for 2022 viser et underskud på knap 7.000 kr. og en likvidbeholdning på 22.000 kr. - bilag 3. 

Retligt grundlag

Retningslinjerne for Puljen til kulturelle formål, som bygger på Kommunalfuldmagtens principper om støtte til kulturelle aktiviteter.

Handlemuligheder

Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget har følgende handlemuligheder:

  1. Bevillige Skælskør Billedskole de ansøgte 250.000 kr. i driftstilskud 2024
  2. Bevillige Skælskør Billedskole 187.000 kr. i driftstilskud 2024 svarende til at udgifter til aflønning af daglig leder er fratrukket det ansøgte beløb
  3. Bevillige Skælskør Billedskole et andet beløb i driftstilskud 2024
  4. Give Skælskør Billedskole afslag på ansøgningen om driftstilskud 2024

 

Vurdering

 Kulturafdelingen vurderer, at Skælskør Billedskole understøtter flere af fokusområderne i retningslinjerne for Puljen til kulturelle formål herunder Børn og unge og Arrangementer med lokalt særpræg.

Skælskør Billedskole understøtter også formålet for Puljen til børn og unges møde med kunsten. Det vil derfor være muligt, såfremt Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget bevilliger Skælskør Billedskole et tilskud, at en del eller hele tilskuddet bevilliges fra Puljen til børn og unges møde med kunsten. Der er 100.000 kr. i Puljen til børn og unges møde med kunsten. 

Kulturafdelingen vurderer også, at Skælskør Billedskole understøtter fokusområderne for Slagelse Kommunes kulturstrategi: Børnekultur, Ungekultur og Kulturelle arrangementer med lokalt særpræg.

Hverken Puljen til kulturelle formål eller Puljen til børn og unges møde med kunsten yder jf. retningslinjerne tilskud til løn/honorar medmindre, at det vurderes som en væsentlig forudsætning for at aktiviteten kan gennemføres. Skælskør Billedskole vurderer ikke, at foreningen kan drives uden aflønning af en daglig leder, der søger for det praktiske omkring Skælskør Billedskole.

Skælskør Billedskole budgetterer med en egenfinansiering på knap 66.000 kr. i form af deltagerbetaling, medlemskontingent og salg af workshop. På nuværende tidspunkt er der ingen aftaler om salg af workshop. Der er budgettere med 30.000 kr. i indtægt ved salg af workshop.  

Økonomiske og personalemæssige konsekvenser

Ingen bemærkninger

Tværgående konsekvenser

Ingen bemærkninger

 

Sagens videre forløb

Ingen bemærkninger

18. Driftstilskud 2024: Slagelse Festuge (B)

Beslutning

At 1: Udvalget besluttede et driftstilskud på 190.000 kr. i 2024.

 

Koordinator Dorthe Nayberg deltog under oplysningen af punktet.




Afbud: Troels Christensen
Fraværende: Ida Lynge

Kompetence

Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget

Beslutningstema

Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget kan beslutte driftstilskud til Slagelse Festuge for 2024. Slagelse Festuge søger om 300.000 kr. til afholdelse af Slagelse Festuge. 

Indstilling

Chefen for Kultur, Fritid og Borgerservice indstiller,

1. at Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget træffer beslutning om driftstilskud til Slagelse Festuge 2024.

Sagens indhold

Slagelse Festuge arrangerer i samarbejde med lokale foreninger og frivillige en hel uge med mange forskellige aktiviteter for hele familien. 

Projektbeskrivelse for Slagelse Festuge er vedhæftet - bilag 1.

I projektbeskrivelsen er yderligere specificeret, hvad det ansøgte beløb skal bruges til.

Slagelse Festuge budgetter med et underskud på 2.900 kr. i 2024. Budget 2024 er vedhæftet - bilag 2.

Regnskabet for perioden 1/10-21 til 30/9-22 viser et overskud på 46.000 kr. og en likvid beholdning på 1,6 mio. kr. Regnskabet er vedhæftet - bilag 3.

Slagelse Festuge har efter regnskabsafslutningen afholdt Slagelse Festuge 2023. Regnskab for perioden 1/10-22 til 30/9-23 er endnu ikke færdigt, men Slagelse Festuge forventer et underskud. 

Slagelse Festuge har haft en 3-årig samarbejdsaftale fra 2019-2021 på 400.000 kr. i år 1 og reduceret med 50.000 kr. hvert år. Tilskuddet i 2021 blev rykket til 2022, da Slagelse Festuge ikke blev afholdt i 2021 på grund af Corona.

Slagelse Festuge modtog i 2023 et aktivitetstilskud på 49.500 kr. fra Puljen til kulturelle formål.

Retligt grundlag

Retningslinjerne for Puljen til Kulturelle formål, der bygger på kommunalfuldmagtens principper for støtte til kulturelle aktiviteter.

Handlemuligheder

Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget har følgende handlemuligheder:

  1. Bevillige Slagelse Festuge de ansøgte 300.000 kr. i driftstilskud 2024. 
  2. Bevillige Slagelse Festuge 190.000 kr. i driftstilskud 2024 svarende til at udgifter til aflønning af koordinator og forplejning er fratrukket det ansøgte beløb
  3. Bevillige Slagelse Festuge et andet beløb i driftstilskud 2024.
  4. Give Slagelse Festuge afslag på ansøgningen om driftstilskud 2024

Vurdering

Kulturafdelingen vurderer, at Slagelse Festuge understøtter flere af fokusområderne i retningslinjerne for Puljen til kulturelle formål herunder Kultur i det offentlige rum, Børn og unge, Frivillighed/Professionalisme og arrangementer med lokalt særpræg.

Derudover er Slagelse Festuge en tradition, men de forsøger også at nytænke.

Kulturafdelingen vurderer også, at Slagelse Festuge understøtter fokusområderne for Slagelse Kommunes kulturstrategi: Børnekultur, Ungekultur, Kulturelle arrangementer med lokalt særpræg, Kultur i det offentlige rum og Frivilligt engagement.

Slagelse Festuge har en høj grad af egenfinansiering i form af billetsalg, sponsorer og salg af drikkevarer.

Jf. retningslinjerne for Puljen til kulturelle formål ydes der ikke tilskud til honorar medmindre det er afgørende for aktiviteten. Slagelse Festuge søger om at de 60.000 kr. bliver brugt på aflønning af en koordinator, der skal arbejder med Slagelse Festuge hele året.

Ligeledes søger Slagelse Festuge 50.000 kr. til blandt andet forplejning til de knap 100 frivillige. Jf. retningslinjerne for Puljen til kulturelle formål ydes der ikke tilskud til forplejning.

Økonomiske og personalemæssige konsekvenser

Ingen bemærkninger

Tværgående konsekvenser

Ingen bemærkninger

 

Sagens videre forløb

Ingen bemærkninger

19. Driftstilskud 2024: Krabasken (B)

Beslutning

At 1: Udvalget besluttede et driftstilskud på 58.100 kr. i 2024.

 

Koordinator Dorthe Nayberg deltog under oplysningen af punktet.




Afbud: Troels Christensen
Fraværende: Ida Lynge

Kompetence

Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget

Beslutningstema

Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget kan beslutte driftstilskud for 2024 til Krabasken. Krabasken søger om 70.000 kr. i driftstilskud til deres daglige drift og videreudvikling af en nyopstartet aktivitet.

Indstilling

Chefen for Kultur, Fritid og Borgerservice indstiller,

1. at Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget beslutter driftstilskud til Krabasken 2024

Sagens indhold

Krabasken er et amatørteater, der laver flere forestillinger om året. Krabasken er alene drevet af frivillige kræfter. Foreningen er på nuværende tidspunkt påvirket af inflation og udfordringer som følge af Coronatiden, og søger tilskud til deres drift og til videreudvikling af deres nyeste aktivitet (Showhold).

Projektbeskrivelse for Krabasken er vedhæftet - Bilag 1.

Med det ansøgte beløb viser budgettet 2024 for Krabasken et overskud på 1.900 kr. Budget 2024 er vedhæftet - Bilag 2.

Krabasken har i mange år bevidst ikke søgt driftstilskud og har heller ikke modtaget andre tilskud fra Puljen til kulturelle formål eller Puljen til Børn og unges møde med kunsten.

Foreningens regnskab (1. juli 2022 til 31. juni 2023) viser et underskud på 83.000 og en likvid beholdning på 165.000 kr. - Bilag 3.

Retligt grundlag

Retningslinjerne for Puljen til Kulturelle formål, der bygger på kommunalfuldmagtens principper for støtte til kulturelle formål.

Handlemuligheder

Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget har følgende handlemuligheder:

  1. Bevillige Krabasken de ansøgte 70.000 kr. i driftstilskud 2024

  2. Bevillige Krabasken de ansøgte 68.100 kr. i driftstilskud 2024

  3. Bevillige Krabasken et andet beløb i driftstilskud 2024

  4. Give Krabasken afslag på ansøgningen om driftstilskud 2024

Vurdering

Kulturafdelingen vurderer, at Krabasken understøtter fokusområderne for Puljen til kulturelle formål herunder: Børn og unge og Arrangementer med lokalt særpræg. Derudover er Krabasken en traditionsbunden aktivitet og forsøger nu at udvikle en ny aktivitet (Showhold). 

Kulturafdelingen vurderer også, at Krabasken understøtter fokusområderne for Slagelse Kommunes kulturstrategi: Børnekultur, Ungekultur, Kulturelle arrangementer med lokalt særpræg og Frivilligt engagement.

Krabasken har en stor egenfinansiering som de opnår ved afholdelse af forestillinger, kontingent og restaurantdrift.

Jf. retningslinjerne yder Puljen til kulturelle formål ikke tilskud til et overskud. Krabasken kan derfor jr. retningslinjerne maksimalt modtage et tilskud på 68.100 kr.  

Økonomiske og personalemæssige konsekvenser

Ingen bemærkninger

Tværgående konsekvenser

Ingen bemærkninger

 

Sagens videre forløb

Ingen bemærkninger

20. Driftstilskud 2024: Danmarks Busmuseum Fond (B)

Beslutning

At 1: Udvalget besluttede et driftstilskud på 150.000 kr. i 2024.

 

Koordinator Dorthe Nayberg deltog under oplysningen af punktet.




Afbud: Troels Christensen
Fraværende: Ida Lynge

Kompetence

Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget

Beslutningstema

Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget kan beslutte driftstilskud for 2024 til Danmarks Busmuseum. 
Danmarks Busmuseum søger om 350.000 kr. i driftstilskud til aflønning af en medarbejder, der skal sørge for den daglige drift og udskiftning af naturgas til varmepumpe.

Indstilling

Chefen for Kultur, Fritid og Borgerservice indstiller,

1. at Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget beslutter driftstilskud til Danmarks Busmuseum

Sagens indhold

Danmarks Busmuseum er et museum for rutebiler og bushistorie i Danmark.

Danmarks Busmuseum har på nuværende tidspunkt 95 rutebiler og busser. 11 køretøjer er indregistreret.

Danmarks Busmuseum har et bredt samarbejde med foreninger og erhvervslivet i Slagelse Kommune. Danmarks Busmuseum bliver også booket til private arrangementer. 

Projektbeskrivelse for Danmarks Busmuseum er vedhæftet som bilag - Bilag 1.

Budget 2024 viser et overskud på 50.400 kr. med det ansøgte tilskud på 350.000 kr. Budgettet er vedhæftet som bilag - Bilag 2.

I 2022 modtog Danmarks Busmuseum et driftstilskud på 350.000 kr., heraf 150.000 kr. til aflønning af en medarbejder, der skulle sørge for den daglige drift. Regnskab 2022 viser at der kun er brugt 70.000 kr. på lønninger. Danmarks Busmuseum har kun haft en lønnet medarbejder i første halvdel af 2022. Danmarks Busmuseum har ikke haft en lønnet medarbejder siden.

I 2023 modtog Danmarks Busmuseum et driftstilskud på 250.000 kr.

Danmarks Busmuseum har ikke modtaget yderligere tilskud fra Puljen til kulturelle formål.

Regnskab for 2022 viser et underskud på 81.000 kr., en egenkapital på 3 mio. kr. og en likvid beholdning på knap 6.000 kr.

Retligt grundlag

Retningslinjerne for Puljen til kulturelle formål, der bygger på kommunalfuldmagtens principper om støtte til kulturelle formål.

Handlemuligheder

Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget har følgende handlemuligheder:

  1. Bevillige Danmarks Busmuseum de ansøgte 350.000 kr. i driftstilskud 2024

  2. Bevillige Danmarks Busmuseum 299.600 kr. så budget for 2024 balancerer

  3. Bevillige Danmarks Busmuseum et andet beløb i driftstilskud 2024

  4. Give Danmarks Busmuseum afslag på ansøgningen om driftstilskud 2024

Vurdering

Kulturafdelingen vurderer, at Danmarks Busmuseum understøtter fokusområderne for Puljen til kulturelle formål herunder: Kultur i det offentlige rum, Arrangementer med lokalt særpræg og Frivillighed/Professionalisme.

Kulturafdelingen vurderer også, at Danmarks Busmuseum understøtter fokusområderne for Slagelse Kommunes kulturstrategi: Kulturelle arrangementer med lokalt særpræg, Kultur i det offentlige rum og Frivilligt engagement.

Kulturafdelingen vurderer dog ikke at udskiftning af en varmekilde kan betragtes som en driftsopgave, der kommer besøgende til gode.

Puljen til kulturelle formål yder jf. retningslinjerne ikke tilskud til løn/honorar medmindre, at det vurderes som en væsentlig forudsætning for at aktiviteten kan gennemføres.

Selvom Danmarks Busmuseum understøtter puljens fokusområder vurderer Kulturafdelingen ikke, at puljen kan yde tilskud til det der ansøges om.

Danmarks Busmuseum budgetterer i 2024 med et overskud på 50.400 kr. med det ansøgte tilskud på 350.000 kr. Puljen til kulturelle formål yder ikke tilskud til et overskud, og Danmarks Busmuseum kan derfor maksimalt bevilliges et tilskud på 299.600 kr. fra Puljen til kulturelle formål.

Danmarks Busmuseum har en høj grad af egenfinansiering ved blandt andet udlejninger og fondsmidler.

Økonomiske og personalemæssige konsekvenser

Ingen bemærkninger

Tværgående konsekvenser

Ingen bemærkninger

 

Sagens videre forløb

Ingen bemærkninger

21. Drifts- og aktivitetstilskud 2024: Foreningen Salonen; Kunst, Kjoler, Kaffe og Kiksekage (B)

Beslutning

At 1: Udvalget besluttede et drifts- og aktivitetstilskud på 40.000 kr.

Udvalget opfordrer til opmærksomhed på egenfinansiering.

 

Koordinator Dorthe Nayberg deltog under oplysningen af punktet.




Afbud: Troels Christensen
Fraværende: Ida Lynge

Kompetence

Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget

Beslutningstema

Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget kan beslutte drifts- og aktivitetstilskud for 2024 til Foreningen Salonen; Kunst, Kjoler, Kaffe og Kiksekage. Foreningen Salonen; Kunst, Kjoler, Kaffe og Kiksekage søger om driftstilskud på 244.500 kr. og aktivitetstilskud på 63.750 kr. I alt 308.250 kr. til drift og aktiviteter i foreningen. 

Indstilling

Chefen for Kultur, Fritid og Borgerservice indstiller,

1. at Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget beslutter drifts- og aktivitetstilskud til Foreningen Salonen; Kunst, Kjoler, Kaffe og Kiksekage.  

Sagens indhold

Foreningen Salonen; Kunst, Kjoler, Kaffe og Kiksekage er værter for mange forskellige arrangementer og aktiviteter. Foreningen henvender sig til alle aldersgrupper og både lokale og turister.

Foreningen har hidtil alene været drevet af frivillige kræfter, men det vurderer foreningen ikke, kan lade sig gøre længere og søger blandt andet driftstilskud til aflønning af en daglig leder 12 timer ugentligt derudover til afholdes af aktiviteter. Der er budgetteret med 124.800 kr. til aflønning af daglig leder i 2024.

Foreningen Salonen; Kunst, Kjoler, Kaffe og Kiksekage søger om 244.500 kr. til drift og 63.750 kr. til aktiviteter.

Projektbeskrivelse for Foreningen Salonen; Kunst, Kjoler, Kaffe og Kiksekage er vedhæftet - Bilag 1.

Budgettet balancerer med det ansøgte beløb. Budget 2024 for Foreningen Salonen; Kunst, Kjoler, Kaffe og Kiksekage er vedhæftet - Bilag 2.

I 2022 modtog Foreningen Salonen; Kunst, Kjoler, Kaffe og Kiksekage 103.300 kr. i drifts- og
aktivitetstilskud med bemærkning fra Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget om at aktiviteten fremadrettet bliver selvfinansierende.

I 2023 modtog Foreningen Salonen; Kunst, Kjoler, Kaffe og Kiksekage 50.000 kr. i drifts- og
aktivitetstilskud med bemærkning fra Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget "med forventning om yderligere selvfinansiering".

Foreningen Salonen; Kunst, Kjoler, Kaffe og Kiksekage har ikke modtaget yderligere tilskud fra Puljen til kulturelle formål.

Foreningens regnskab for 2022 viser et overskud på 32.000 kr. - Bilag 3.

Retligt grundlag

Retningslinjerne for Puljen til Kulturelle formål, der bygger på kommunalfuldmagtens principper for støtte til kulturelle formål.

Handlemuligheder

Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget har følgende handlemuligheder:

  1. Bevillige Foreningen Salonen; Kunst, Kjoler, Kaffe og Kiksekage de ansøgte 308.250 kr. i drifts- og aktivitetstilskud 2024
  2. Bevillige Foreningen Salonen; Kunst, Kjoler, Kaffe og Kiksekage 183.450 kr. i drifts- og aktivitetstilskud 2024 svarende til at udgifter til aflønning af daglig leder er fratrukket det ansøgte beløb
  3. Bevillige Foreningen Salonen; Kunst, Kjoler, Kaffe og Kiksekage et andet beløb i drifts- og aktivitetstilskud 2024
  4. Give Foreningen Salonen; Kunst, Kjoler, Kaffe og Kiksekage afslag på ansøgningen om drifts- og aktivitetstilskud 2024

Vurdering

Kulturafdelingen vurderer, at Foreningen Salonen; Kunst, Kjoler, Kaffe og Kiksekage understøtter fokusområderne for Puljen til kulturelle formål herunder: Børn og unge og Arrangementer med lokalt særpræg.

Kulturafdelingen vurderer også, at Foreningen Salonen; Kunst, Kjoler, Kaffe og Kiksekage understøtter fokusområderne for Slagelse Kommunes kulturstrategi: Børnekultur, Ungekultur, Kulturelle arrangementer med lokalt særpræg og Frivilligt engagement.

Puljen til kulturelle formål yder jf. retningslinjerne ikke tilskud til løn/honorar medmindre, at det vurderes som en væsentlig forudsætning for at aktiviteten kan gennemføres. Foreningen Salonen; Kunst, Kjoler, Kaffe og Kiksekage har hidtil været drevet af frivillige, men det vurderer foreningen ikke længere er muligt.

Foreningen Salonen; Kunst, Kjoler, Kaffe og Kiksekage budgetter med en egenfinansiering på knap 80.000 kr. 

Økonomiske og personalemæssige konsekvenser

Ingen bemærkninger

Tværgående konsekvenser

Ingen bemærkninger

 

Sagens videre forløb

Ingen bemærkninger

22. Driftstilskud 2024: Foreningen Kunst og Kirker (B)

Beslutning

At 1: Udvalget besluttede et driftstilskud på 45.000 kr. i 2024.

 

Koordinator Dorthe Nayberg deltog under oplysningen af punktet.




Afbud: Troels Christensen
Fraværende: Ida Lynge

Kompetence

Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget

Beslutningstema

Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget kan beslutte driftstilskud for 2024 til Foreningen Kunst og Kirker. Foreningen Kunst og Kirker søger om 118.000 kr. i driftstilskud i forbindelse med afholdelse af en kunstudstilling for professionelle kunstnere 2. weekend i november i 15 kirker i Slagelse Provsti.

Indstilling

Chefen for Kultur, Fritid og Borgerservice indstiller,

1. at Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget beslutter driftstilskud til Foreningen Kunst og Kirker 

Sagens indhold

Foreningen Kunst og Kirker afholdte deres først kunstudstilling i 2018 i 10 kirker i Slagelse Provsti med 21 professionelle kunstnere. Der var ca. 3.000 besøgende gæster. Udstillingen er blevet afholdt hvert år siden bortset fra 2020, hvor udstillingen blev aflyst på grund af Covid-19.

I 2023 blev kunstudstillingen afholdt i 14 kirker i Slagelse Provsti med 28 billede- og skulpturkunstnere. Udstillingen blev besøgt af 5.812 besøgende gæster.

I 2024 forventer Foreningen Kunst og Kirker, at udstillingen vil blive afholdt i 15 kirker i Slagelse Provsti med 30 professionelle billed- og skulpturkunstnere.

Udstillingerne er hver gang blevet afholdt 2. weekend i november fra kl. 10-16. Det er muligt at købe de udstillede kunstværker. Der er fri entre.

Udstillingen afvikles af Foreningen Kunst og Kirker i samarbejde med Menighedsrådene fra de repræsenterede kirker. 

Projektbeskrivelse for Foreningen Kunst og Kirker er vedhæftet som bilag - Bilag 1.

I 2020 søgte Foreningen Kunst og Kirker om støtte til afholdelse af arrangementerne i 2020, 2021 og 2022. Foreningen Kunst og Kirker søgte om 80.000 kr. hvert år med henblik på at gøre aktiviteten økonomisk selvbærende, ved blandt andet at deltagende kunstnere pålægges at betale en procentandel ved salg af udstillede kunstværker. Det søgte tilskud skulle dække en overgangsfase, indtil dette er opnået. 

Den 5. oktober 2020 bevilligede Byrådet Foreningen Kunst og Kirker et tilskud på 70.000 kr. i 2020 og et tilskud på 40.000 kr. i 2021. Derudover modtog Foreningen Kunst og Kirker et tilskud på 10.000 kr. fra en særpuljen på kulturområdet bevilliget af Kultur- og Fritidsudvalget på mødet 1. september 2020.

Foreningen Kunst og Kirker har ikke modtaget tilskud fra Puljen til kulturelle formål i 2022 og 2023.

Foreningen Kunst og Kirker søger blandt andet om tilskud til reklame, katalog, et socialt arrangement for kunstnerne og menighedsråd, gaver og forplejning. 

Budget for 2024 viser et overskud på 22.250 kr. med det ansøgte beløb. Budget er vedhæftet som bilag - Bilag 2.

Regnskab for 2022 viser et underskud på 82.000 kr. og en likvid beholdning på 94.000 kr. Regnskab for 2022 er vedhæftet som bilag - Bilag 3.

Retligt grundlag

Retningslinjerne for Puljen til kulturelle formål, der bygger på kommunalfuldmagtens principper for støtte til kulturelle formål.

Handlemuligheder

Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget har følgende handlemuligheder:

  1. Bevillige Foreningen Kunst og Kirker de ansøgte 118.000 kr. i driftstilskud 2024
  2. Bevillige Foreningen Kunst og Kirker 66.750 kr. i driftstilskud 2024 svarende til at udgifter til et socialt arrangement for kunstnere og menighedsråd, gaver og forplejning og det budgetteret overskud er fratrukket det ansøgte beløb 
  3. Bevillige Foreningen Kunst og Kirker et andet beløb i driftstilskud 2024
  4. Give Foreningen Kunst og Kirker afslag på ansøgningen om driftstilskud 2024

Vurdering

Kulturafdelingen vurderer, at Foreningen Kunst og Kirker understøtter fokusområderne for Puljen til kulturelle formål herunder: Kultur i det offentlige rum og Frivillighed og Professionalisme.

Kulturafdelingen vurderer også, at Foreningen Kunst og Kirker understøtter fokusområderne for Slagelse Kommunes kulturstrategi: Kultur i det offentlige rum, Frivilligt engagement og Det professionelle  kulturliv.

Puljen til kulturelle formål yder jf. retningslinjerne ikke tilskud til et overskud. Foreningen Kunst og Kirker budgetterer med et overskud på 22.250 kr. med det ansøgte beløb. Jf. retningslinjerne yder puljen heller ikke tilskud til gaver, forplejning og arrangementer, der ikke er åbne for alle svarende til 29.000 kr. af det ansøgte beløb.

Puljen til kulturelle formål kan derfor maksimalt yde et tilskud på 66.750 kr. jf. retningslinjerne. 

Foreningen Kunst og Kirker har en høj grad af egenfinansiering for form af indtægter og øvrige tilskud.

Økonomiske og personalemæssige konsekvenser

Ingen bemærkninger

Tværgående konsekvenser

Ingen bemærkninger

 

Sagens videre forløb

Ingen bemærkninger

23. Gensidig orientering (O)

Beslutning

At 1: Taget til orientering.

På mødet blev der desuden orienteret om planlægningen af et fællesmøde med Kultur- og Fritidsudvalget i Holbæk Kommune.




Afbud: Troels Christensen
Fraværende: Anders Nielsen, Ida Lynge

Kompetence

Kultur-, Fritid- og Turismeudvalget

 

Beslutningstema

Kultur-, Fritids- og Turismeudvalgets medlemmer og administrationen orienterer om aktuelle henvendelser, tiltag, projekter m.m.

 

Indstilling

Direktøren for Børn, Unge og Kultur indstiller,

1. at  Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget orienteres.

 

Sagens indhold

1. Orientering fra udvalgsformanden

2. Orientering fra udvalgsmedlemmer

3. Orientering fra administrationen

 

Orientering fra udvalgsmedlemmernes deltagelse i øvrige fora

Med henblik på at øge det gensidige vidensniveau kan medlemmerne af Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget dele status og input fra fora, hvori de indgår som politisk repræsentant. Det kan fx være bestyrelser, advisory boards, Folkeoplysningsudvalget mm. Ligeledes kan udvalgsmedlemmerne orientere om viden og input fra eventuel konferencedeltagelse.

 

Puljer på Kultur- og Fritidsområdet

Udvalget informeres hermed om alle puljer på kultur- og fritidsområdet. Bilagene over forbrug på de konkrete puljer er ajourført op til deadline for udsendelse af dagsorden.

PuljeForbrugRestbudget
Kultur:
Puljen til kulturelle formål 1.967.5471.929.150 38.397 
Børn og unges møde med kunsten100.000100.0000
Fritid:
Idræts- og Fritidspuljen612.678 454.419 158.259
Markedsføringspuljen830.946834.500-3.554
Flere skal med-puljen640.000559.75080.250

 

Kulturområdet

 

24. oktober blev der afholdt fælles temamøde mellem Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget fra Slagelse Kommune og Udvalget for Kultur og Fritid fra Holbæk Kommune omkring kommende egnsteateraftale. 

 

Kulturområdet-EBU

Kulturinstitutionerne under Erhvervs-, Beskæftigelses- og Uddannelsesudvalgets halvårlige korte, skriftlige orientering til udvalget som beskrevet i aftalerne om tilskud. Orienteringerne er modtaget oktober 2023.

Orientering fra Guldagergaard

Guldagergaard arbejder fortsat med et nyt udviklingsprojekt omkring Guldagergaard, og har igangsat et større strategi og konceptualiseringsarbejde. Desuden har Guldagergaard siden første kvartal i indeværende år ligeledes arbejdet med en konceptualisering af projektet som involverer bæredygtighed, diversitet, børnekultur, erhvervspartnerskaber samt borgere uden for det ordinære arbejdsmarked. Projektet har som overordnet formål at skabe en merværdi for Slagelse Kommune som attraktion, at øge egenindtægten for Guldagergaard samt skabe nye grønne aktiviteter jf. FN’s klimamål.

Guldagergaard har i sommer igen haft Claytopia i haven omkring Guldagergaard med særudstillinger af samtidskeramik, brændingsskulptur, aktiviteter for børn og daglige artist talks gennem hele sommeren, og selvom sommeren var vådere end forventet har sommeren været en stor succes med mange besøgende.

Derudover har Guldagergaard været i dialog med Kommunal Ejendomsservice omkring opfyldelse af bygningsmassens klimamål jf. Slagelse Kommunes egen bæredygtighedsstrategi, men der er ikke pt. udarbejdet klimamål for den kommunale bygningsmasse. Guldagergaard arbejder ligeledes pt. på bæredygtige keramikfaglige projekter på værkstedet. Guldagergaard modtog i første halvår midler fra Region Sjælland til et pilotprojekt omkring sårbare unge og skoletjeneste. Projektet forventes færdigt i 2024. Guldagergaard har i hele 2023 haft en borger i ressourceforløb fra Ung Slagelse.
Guldagergaard ønsker fortsat gerne en tættere dialog med Slagelse Kommune omkring udviklingen af Guldagergaard.


Orientering fra Kunsthal Kongegaarden

2023 har indtil videre været et særdeles travlt aktivitets- og udstillingsår. Vi har vist otte store og tre mindre kunstudstillinger, som har været professionelle, nyskabende og støttet af både offentlige og private fonde. Der er blevet afviklet en række koncerter både i koncertsalen og Kongegaardshaven samt et stort antal øvrige arrangementer i form af hyppige omvisninger, workshops med ler, foredrag, kunstsaloner og ferniseringer. Med et massivt formidlingsprogram arbejder vi strategisk på at blive regionens videns- og læringsplatform for samtidskunsten. For at sikre, at ingen børn forlader en folkeskole i Slagelse Kommune uden at kende Kongegaarden og især vide, hvad samtidskunst er, er vi nu blevet en del af Skoletjenesten med en række nye undervisningstilbud, som er udviklet i samarbejde med vores undervisningsdesigner, der sikrer målrettede forløb, som opfylder de enkelte klassetrins læringsmål. (https://skoletjenesten.dk/kunsthal-kongegaarden). Vi har udarbejdet en omfattende pædagogisk profil og er netop blevet en del af Kulturpiraterne, der henvender sig til kommunens børnefamilier. Det resterende eventprogram i år er fyldt med hele to foredragsrækker, tre kunstnersamtaler, skrivefællesskab og to koncerter. Hermed får de voksne borgere også mulighed for at blive klogere – både på kunsten og sig selv. Jobcentret har netop igen udtrykt stor begejstring for vores indsats i forhold til ledige med store udfordringer, og hvis vi har ressourcerne, vil vi også i fremtiden sikre Kongegaarden som et ’safe space’ for alle og et sted, hvor kodeordene er personlig udvikling, livsforandring og gensidig respekt.


Orientering fra Slagelse Musikhuse og Badeanstalten

  • Der er stigende efterspørgsel på at leje Musikhuset og Badeanstalten til forskellige formål – både til møder, koncerter, foredrag, standup og fester. PT har vi f.eks. 4 julefrokoster for det lokale erhvervsliv ”i bogen” og der er i alt 23 forskellige lokale virksomheder til stede. Og en enkelt fra Kalundborg.
  • Vi forventer at investere i nyt professionelt projekter/ lærred setup i den store sal i musikhuset i år, hvilket vil give et gevaldigt løft både til kunstneriske og kommercielle formål og nye forretningsformater.
  • Samarbejdet med Slagelse Sommerlyd udvikler sig. Forventelig er udlejning af kontor på plads inden jul.
  • Mand i virksomhedspraktik er nu ansat i flexjob 6 timer om ugen. Ny praktikant kommer 4 uger i november.
  • STØJ! (koncerter for de 15-25-årige) præsenterer bl.a. rapperen Tessa den 11. nov. Den er snart udsolgt.
  • SDU og Musikhuset samarbejder som noget nyt om et helt semesters undervisning af nye studerende i markedsføring og kommunikation. Samarbejdet er sat i værk og kører hen over hele efteråret.
  • Statens Kunstfonds Projektstøtteudvalg for Musik arbejder på helt nye kriterier for at kunne søge som Regionalt Spillested i januar/februar næste år. Bl.a. et nyt grundprincip om at fremme en tydelig egen identitet og specialisering, at have mod i programlægning og løfte kunst med svære markedsvilkår. Dette forventes at skulle erstatte de firkantede og ens krav, der p.t. er gældende for en ansøgning. Musikhuset vurderer umiddelbart, at det kan give os nye muligheder i vores ønske om at kunne søge.

Orientering fra Vikingeborgen Trelleborg, Nationalmuseet

Trelleborg blev sammen med de øvrige ringborge fra vikingetiden optagelse på UNESCOs Verdensarvsliste i september 2023. Med denne optagelse og anerkendelse som verdenskulturarv kan der sættes yderligere fokus på såvel bosættelse, uddannelse og turismeudvikling i Slagelse Kommune og hele Vestsjælland.

Trelleborg arbejder løbende med flere udviklingsprojekter inden for undervisning, eksperimental arkæologi og levende formidling. I Trelleborgs medarbejdergruppe søger vi at favne bredt og har praktikanter fra skoler, gymnasier, universiteter og jobcentret tilknyttet. I øjeblikket har vi praktikanter i både jobprøvning og i flexjob. I forhold til bæredygtighed og ESG arbejder Trelleborg målrettet på løsninger, der gavner miljøet, bl.a. i forhold til energioptimering i bygninger, affaldssortering, samt biodiversiteten i udearealerne. I forhold til FNs Verdensmål har Trelleborg i regi af Ny Trelleborg projektet arbejdet med flere verdensmål. Trelleborg opfylder alle Kulturstrategiens punkter; inden for Børnekultur, Ungekultur, Kultur i det offentlige rum, Kulturelle arrangementer med lokalt særpræg, Frivilligt engagement og Det professionelle kulturliv. Trelleborg arbejder med mange typer projekter. Et par eksempler er: Den 1. september har vi besat en ph.d.- stilling med titlen Krigerliv og kampteknik, der er betalt af Kulturministeriets forskningsmidler og Nationalmuseet. Det største udviklingsprojekt - Den Genskabte Borg med realisering af en rekonstruktion af Harald Blåtands autentiske vikingeborg vil bl.a. give museets gæster en helt unik, kropslig og sansemættet oplevelses- og læringsmulighed.  Museet har gennem de seneste år udviklet en legeplads for de mindste og udvikler i øjeblikket en krigertræningsbane – en klassisk OCR (Obstacle Cource Race) bane med vikingetidstypiske elementer.


Slagelse Bibliotekerne

Historiefestival
I november har vi haft Bibliotekernes Festival for Historie (BFH), der er en årlig indsats, hvor de danske centralbiblioteker, sammen med Det Kgl. Bibliotek, sætter fokus på historie og kulturarv. Spørgsmålet der adresseres er: Hvordan kan vi skabe større opmærksomhed omkring historie og bibliotekernes mange historiematerialer og digitale samlinger. Der er livestreaminger på biblioteket i Slagelse.

Slagelse bibliotek 125-års jubilæum
Vi fejrer bibliotekets jubilæum d. 16. december og holder åbent hus fra kl. 10-13. Alle er velkomne, og vi håber, der kommer mange gæster trods juletiden. Kultur-, Fritids og Turismeudvalget er inviteret via Outlook.

VestLÆSland (Ælle-Bælle)
I kulturregions regi er der fuld gang i produktionen af vores sidste bog til de mindste. Denne gang er det forfatteren Tove Krebs Lange, der skriver teksten. Årets tema er natur, og bogen handler om mariehønen og snudebillen, der skal til biens fødselsdag og møder forskellige kriblekrable dyr i naturen. Der udarbejdes ideforslag til aktiviteter med afsæt i bogen, som kan bruges hjemme og i dagtilbuddene.

Højtlæsningskampagne
Januar 2024 er dedikeret til højtlæsning for børn og voksne, som skal være med til at sætte fokus på en fælles oplevelse. Der er mange forskellige nedslag og oplevelser for vores målgrupper fx Bobler og lyserøde bøger, guidet fælleslæsning hvor alle kan være med. Formiddagsfortællinger, højtlæsning for familier m.m. Vi tilbyder også højtlæsning i skoler og dagtilbud. Her har vi bl.a. et tilbud med stedsspecifik læsning, som er med til at forstærke bogens handling. Vi tilbyder det i alle tre by, eksempelvis bliver der læst på Skælskør Busmuseum (Hest, hest, tiger, tiger).

Vi vil afprøve ”Litteratur på bassinkanten”, som er et højtlæsningsarrangement i svømmehallen. Der læses højt, som suppleres med lyd- og videomateriale, der skaber en unik og sansemættet ramme for den litterære oplevelse.

 

Fritidsområdet

 

Meget Mere Meningsfuld Idrætsundervisning i Indskolingen.
Gennem det seneste 1,5 år har Vemmelev Skole og Nymarkskolen været en del af projektet "Mere Meningsfuld Idrætsundervisning i Indskolingen". Projektet har været i samarbejde med Dansk Skoleidræt, VIA University, Institut for Idræt og biomekanik på SDU samt Østerhåbskolen i Horsens Kommune og blev afsluttet med en 3-timers workshop. Her fik de deltagende lærere lov til at prøve det nye undervisningsmateriale af på egen krop. Formålet med projektet har bl.a. været at skabe en idrætsfaglig didaktik med en klar rød tråd, som øger bevægelsesglæden blandt eleverne i indskolingen. Aktiviteterne i materialet er inspireret af hvad der har virket på skolerne og er super nemt for alle at tage direkte ud og bruge i deres egen idrætsundervisning. Den officielle lancering af materialet forventes at ske i december 2023. 

Mange motorik-glade babyer og forældre til motorikcaféerne 
I samarbejde med Fritidsafdelingen afholder Sundhedstjenesten to månedlig motorikcaféer på Slagelse Musikskole gennem midler fra BiDS-indsatsen. Hver sidste torsdag i måneden bliver der afholdt to motorikcaféer, én café for de små på 0-6 måneder og derefter én for de små på 6-12 måneder. Motorikcaféerne er med stor succes blevet afholdt på Slagelse Musikskole, hvor der hver gang har deltaget mellem 10-15 forældre med deres barn. På motorikcaféerne bliver forældrene mødt af to sundhedsplejersker, som præsenterer forskellige aktiviteter, lege og bevægelser med børnene og deres forældre. 

Sundhedstjenesten skal på 6 dages motorikassistentuddannelse i 2023-2024 
Fritidsafdelingen har i samarbejde med Sundhedstjenesten indgået et samarbejde om kompetenceudvikling til alle sundhedsplejersker samt to fys- og ergoterapeuter gennem midler fra BiDS-indsatsen. Uddannelsen bliver faciliteret af Vends Motorik- og Naturskole og deltagerne skal gennem 6 spændende uddannelsesdage. Her vil de bl.a. komme ind på sanseintegration, hjernens udvikling, den tidlige indsats mm. og vil mellem hvert modul skulle arbejde med emnerne i deres daglige arbejde ude hos familierne på deres hjemmebesøg. 

Åben Dagtilbud Idrætspartnerskab med Hjertevagt.dk 
Fritidsafdelingen har indgået en ny partnerskabsaftale med Hjertevagt.dk, som fra januar 2024 og frem til og med maj 2024 vil afholde 30 events med fokus på "Førstehjælp i børnehøjde" i dagtilbuddene. Her vil børn og personale blive præsenteret for basis førstehjælp på en sjov måde bl.a. om alarmering, vigtigheden af cykelhjelm, plaster og forbindinger, aflåst sideleje og hvor man finder en hjertestarter.

Succes med Get2Sport-hold
DIF Get2Sport i Slagelse Kommunes to nyeste samarbejdsforeninger, SVØM Slagelse Korsør og Slagelse Wolfpack, er komet stærkt fra start i Get2Sport. Der er blevet oprettet særskilte Get2Sporthold i begge foreninger: Get2SVØM Familiehold i Korsør og Get2Wolfpack i Slagelse. 

Get2SVØM-holdet er med 18 deltagende børn næsten helt fyldt op, og Get2Wolfpack har 15 tilmeldte børn. Begge hold er født ud af lokale efterspørgsler, hvor Get2Sport har støttet med både sparring, aflastning og økonomi. Samarbejdet med de boligsociale medarbejdere fra Helhedsplanen i beboerhusene har spillet en afgørende rolle for holdenes succes. 

Get2Gether netværksmøde
Onsdag d. 29. november samlers alle otte samarbejdsforeninger i Get2Sport Slagelse Kommune til en netværksaften, hvor udveksling af erfaringer og idéer samt netværksdannelse er i højsædet. Det hele foregår i Rådhusets kantine i Slagelse. Netværksmødet afsluttes med en (gratis) middag for foreningerne som en tak for året der gik i Get2Sport, og der ses frem mod januar 2024, hvor der skal underskrives nye samarbejdsaftaler for alle foreningerne. 

 

24. Input til kommende møder (B)

Beslutning

Der er fortsat et ønske om at drøfte kriterier og retningslinjer for puljer på det kulturelle formål, herunder muligheder for længerevarende samarbejdsaftaler.

Afbud: Troels Christensen
Fraværende: Anders Nielsen, Ida Lynge

Kompetence

Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget

Beslutningstema

Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget kan beslutte eventuelle input til emner eller dagsordenspunkter, som ønskes behandlet på kommende møder.

Indstilling

Direktøren for Børn, Unge og Kultur  indstiller,

  1. at  Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget beslutter eventuelle input til emner eller dagsordenspunkter, som ønskes behandlet på kommende møder

25. Kommunikation (B)

Beslutning

Ingen bemærkninger.

Afbud: Troels Christensen
Fraværende: Anders Nielsen, Ida Lynge

Kompetence

Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget

Beslutningstema

Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget skal beslutte udsendelse af eventuelle pressemeddelelser og øvrig kommunikation i forlængelse af udvalgsmødet.

Indstilling

Direktøren for Børn, Unge og Kultur  indstiller,

  1. at  Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget beslutter udsendelse af eventuelle pressemeddelelser og øvrig kommunikation i forlængelse af udvalgsmødet

 

 

26. Selvejende haller - Analyse af driftstilskudsmodel (D)

Beslutning

At 1: Drøftet.

 

Fritidskoordinator Casper Skov Andersen og analysekonsulent Berit Vangsgaard deltog under oplysningen af punktet.



Afbud: Troels Christensen

Kompetence

Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget

Beslutningstema

Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget kan drøfte resultatet af analysen af modellen for driftstilskud til selvejende haller samt afledte justeringer og evt. fremadrettede perspektiver.

Indstilling

Chefen for Kultur, Fritid og Borgerservice indstiller,

1. at Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget drøfter resultatet af analysen af modellen for driftstilskud til selvejende haller samt afledte justeringer og evt. fremadrettede perspektiver.  

Sagens indhold

Byrådet vedtog i forbindelse med Budget 2023, at der i budgetperioden skulle foretages en undersøgelse af de selvejende haller, der skulle afdække og sammenligne de selvejende hallers rammer målt op imod de kommunale hallers rammer, herunder om hallernes kapacitet samlet set udnyttes optimalt.

På mødet i januar 2023 drøftede Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget administrationens forslag til punkter i analysen af driftstilskudsmodellen. Disse forslag var udarbejdet på baggrund af inputs fra hallerne og udvalgets samt administrationens egne faglige erfaringer med/vurderinger af modellen. 

I februar 2023 godkendte Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget administrationens forslag til proces- og tidsplan for analysen, og at analysen skulle omhandle følgende 5 punkter:

  • Tilskud til grønne arealer
  • Tilskud til vedligehold
  • Ny gennemgang af m2/lokaler i selvejende haller
  • Personaleudgifter i selvejende haller
  • Udnyttelse af haller

Administrationens forslag til indhold mv. var beskrevet under de enkelte analysepunkter i proces- og tidsplanen og har været omdrejningspunktet for analysen.

Særligt vedr. punkterne Tilskud til udearealer og Udnyttelse af haller

Tilskuddet til grønne arealer var et prioriteringsforslag til Budget 2024. Det godkendte Budget 2024 indebærer en hjemtagelse af arealerne i Dalmose og Sørby. Tilskuddet til grønne arealer behandles derfor hverken i analysen eller i nærværende sag.

Analysen af udnyttelse af hallerne pågår pt. og forventes tænkt sammen med det politisk bestilte lignende datagrundlag i regi af facilitetsplanen. Udnyttelse af haller behandles derfor ikke i nærværende sag eller i vedlagte analyserapport.

Nedenfor præsenteres kort de vigtigste resultater af analysen af de øvrige punkter.

Sammenligning mellem kommunale og selvejende haller

Driftstilskuddet skal sikre, at de selvejende haller kan levere et serviceniveau på samme niveau som de kommunale haller.

Udgifterne i de selvejende haller er i gennemsnit 0,3 mio. kr. højere end i de kommunale haller, når der ses isoleret på haldriften, ligesom personaleudgifterne er ca. 150.000 kr. højere i de selvejende haller. Det indikerer, at en eller flere af de selvejende haller har et højere serviceniveau end de kommunale haller. Der skal dog altid udvises forsigtighed ved sammenligning af gennemsnitstal, da de ikke giver udtryk for nuancer mellem hallerne; både kommunale og selvejende.

Sammenligningen har endvidere givet anledning til, at det kan overvejes, om det maksimale beløb ift. nyanskaffelser/sportsredskaber i modellen skal hæves fra de nuværende 20.000 kr. om året til 25.000 kr. om året. Det skal ses i sammenhæng med, at maksbeløbet er fastsat på baggrund af gennemsnitsudgiften i de kommunale haller ved modellens tilblivelse. Og gennemsnitsudgiften i de kommunale haller er i dag lidt over 20.000 kr. jf. analysen.

Ny gennemgang af m2/lokaler i selvejende haller

For at sikre at Slagelse Kommune yder tilskud til de lokaler (m2) i hallerne, som kommunen lovligt kan støtte, og som er nødvendige for udøvelsen af kultur-, fritids- og idrætsaktiviteter i hallerne, og sikre at opgørelsen er foretaget på samme måde/efter samme principper i alle haller, er der foretaget en ny vurdering af m2/lokaler. 

Den nye vurdering af m2 er foretaget på baggrund af en grundig proces, hvor alle lokaler i hallerne er besigtiget sammen med repræsentanter fra hallerne, og hvor bl.a. uddybende info/svar fra hallerne, data fra Winkas og lovgivning/principper er blevet inddraget.

To haller har fået flere tilskudsberettigede m2 med i modellen end tidligere, resten færre. Generelt er der tale om relativt små forskelle. De nye m2-tal er anvendt i udmøntningen af hallernes driftstilskud for 2024, som skal godkendes på nærværende møde, og giver i de fleste tilfælde relativt små forskelle i de enkelte hallers driftstilskud.

Udover den nye m2-vurdering er der udarbejdet nye principper for m2, som skal tydeliggøre for alle, hvad der skal til for, at kommunen kan yde tilskud til et lokale. De nye principper fremgår af analyserapporten, der er vedlagt som bilag.

Størstedelen af hallerne har ikke haft indvendinger/bemærkninger til de nye m2-vurderinger og resultatet heraf. Få haller har haft bemærkninger/indvendinger til vurderingen af konkrete lokaler. Samlet set drejer det sig om ca. 5 lokaler ud af de flere hundrede lokaler, der er gennemgået. Administrationen er i dialog med de pågældende haller og forventer, at to af lokalerne vil blive tilføjet modellen med virkning fra 2025, da der i samarbejde med hallerne er fundet lokale løsninger, som nu blot skal implementeres.

Tilskud til vedligehold

På baggrund af analysen af den nuværende tildeling til vedligehold via modellen, hallernes andre muligheder for at søge tilskud til/skaffe sig indtægter til vedligehold samt indhentede erfaringer fra andre kommuner lægger administrationen op til følgende justeringer i drifts- og samarbejdsaftalerne for 2024, hvad angår vedligehold.

  • Indførelse af maxbeløb på 500.000 kr. om året for tildeling til vedligehold
  • Indførelse af krav om forudgående godkendelse af projekter over 200.000 kr.
  • Indførelse af krav om udspecificering af vedligehold
  • Krav til brug af nye tilstandsvurderinger og vedligeholdelsesplaner
  • Indsnævring af, hvad selvejende haller kan få tilskud til fra puljer på fritidsområdet

Ændringerne har bl.a. til formål at sikre, at rammen til hallerne fortsat kan dække hallernes driftsudgifter og ikke på sigt bliver ”ædt” op af vedligehold, sikre at kommunen i højere grad får kendskab til hallernes stand og kommer ind over store vedligeholdelsesprojekter, som sættes i gang for driftstilskuddet, sikre at hallerne løbende forholder sig til vedligehold af bygningerne, samt at gøre udmøntningen af driftstilskuddet mere simpel for alle. 

Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget skal godkende drifts- og samarbejdsaftalerne for 2024 (og dermed ændringerne) på nærværende møde.

De nye tilstandsvurderinger og vedligeholdelsesplaner er vedlagt som bilag til sagen. Vedligeholdelsesplanerne rummer bl.a. en vurdering af det samlede vedligeholds- og genopretningsbehov af alle selvejende haller frem til og med 2031.

Personaleudgifter i selvejende haller

Ift. personaleudgifter indgår der et maksimalt tilskudsbeløb på 700.000 kr. om året i beregning af driftstilskuddet til de selvejende haller.

Der er stor forskel på udgifterne til personale, hvor tre haller har udgifter væsentligt under de 700.000 kr., mens de øvrige haller har højere udgifter. Der er dog også stor forskel på, hvilke opgaver de enkelte hallers personale løser udover selve haldriften, nemlig drift af grønne arealer (bortfalder i 2024), cafeteriadrift og drift ifm. indtægtsdækkede arrangementer mv. En del af dette kan ikke dækkes af/støttes via driftstilskuddet.

Der har tidligere været forslag fra enkelte haller om at hæve det maksimale tilskudsbeløb. Beregninger viser, at det er de haller med de laveste personaleudgifter, der vil få mindre i tilskud, hvis man øger maksbeløbet til personale. Det vil betyde, at incitamentet ift. at optimere på driften vil være mindre, og at de haller, der har optimeret, vil blive straffet. Hvis beløbet hæves, øges risikoen desuden for, at kommunen yder tilskud til aktiviteter, der ikke er lovligt kommunalt formål og dermed ikke kan støttes.

Retligt grundlag

Kommunen kan understøtte foreningsdannelse efter Folkeoplysningsloven samt borgernes aktive fritidsliv efter kommunalfuldmagtsreglerne.

Kommunen må kun understøtte lovlige kommunale aktiviteter i de selvejende haller (fx idræt og folkeoplysning) og ikke erhvervsmæssige/kommercielle aktiviteter i hallerne. 

Handlemuligheder

Ingen bemærkninger. 

Vurdering

Administrationen vurderer på baggrund af analysen, at den nuværende driftstilskudsmodel generelt fungerer efter hensigten og giver de selvejende haller økonomisk sikkerhed, gode betingelser i forhold til drift og vedligehold samt muligheder for at skaffe sig supplerende indtægter.

Det er desuden administrationens vurdering, på baggrund af de afholdte dialogmøder og den løbende dialog med hallerne, at langt de fleste haller generelt er tilfredse med den nuværende model.

Administrationen vurderer dog på baggrund af analysen, at der er behov for mindre justeringer af modellen, hvad angår tildeling til vedligehold, som beskrevet under Sagens indhold.

Derudover peger analysen på mulige fremadrettede perspektiver (fx ift. maksbeløb i modellen samt evt. pulje til store vedligeholdelsesprojekter), som kan kalde på en politisk drøftelse. Endelig kan analysen af udnyttelsen af hallerne, der pågår, og som udvalget vil få præsenteret, når den er færdig, også give anledning til politiske drøftelser og evt. nye tiltag.

Økonomiske og personalemæssige konsekvenser

Ingen bemærkninger. 

Tværgående konsekvenser

Ingen bemærkninger. 

Sagens videre forløb

Ingen bemærkninger. 

27. Godkendelse af referat (B)

Beslutning

At 1: Godkendt.

Afbud: Troels Christensen
Fraværende: Ida Lynge, Anders Nielsen

Kompetence

Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget

Beslutningstema

Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget skal godkende referatet.

Indstilling

Direktøren for Børn, Unge og Kultur  indstiller,

  1. at  Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget godkender referatet