Ø-udvalget – Referat – 30. august 2016



1. Godkendelse af dagsorden (B)

1.     Godkendelse af dagsorden (B)

Sagsnr.: 330-2016-3172                 Dok.nr.: 330-2016-471319                                          Åbent
Kompetence: Ø-udvalget
Beslutningstema
Indstilling
Centerchef for Teknik og Miljø indstiller,
1.    at dagsorden godkendes.
Beslutning i Ø-udvalget den 30. august 2016:
Fraværende:  Jørn-Ole Didriksen
I drøftelse af punktet deltog:
Flemming Erichsen, Allan Christensen og Heidi Kjærgaard fra Agersø Omø Færgerne,
Holger Prehnum fra Kommunalteknisk Rådgivning
Godkendt.

2. Drøftelse af analyse af færgedriften (D)

2.     Drøftelse af analyse af færgedriften (D)

Sagsnr.: 330-2016-31952               Dok.nr.: 330-2016-362593                                          Åbent
Kompetence: Ø-udvalget
Beslutningstema
Baggrund
Landdistrikts-, Teknik- og Ejendomsudvalget har på møde den 1. februar 2016 besluttet, at der skal laves en 360 graders analyse af færgedriften. Ifølge det udarbejde kommissorium falder analysen i to dele.
1. Der skulle udarbejdes et oplæg til hvordan regnskabet for færgedriften kan opstilles på en overskuelig måde, som giver indblik i indtægter og udgifter og deres indbyrdes sammenhæng.
2. Der skulle laves en gennemgang af færgedriften med henblik på at finde besparelses- og effektiviseringsforslag, som i videst mulig omfang ikke gik ud over serviceniveauet.
Færgeregnskabet
I forhold til analysens første del er der udarbejdet et notat, der beskriver regnskabets opstilling og forklarer forholdet mellem indtægter og udgifter.
Færgedriften
I forhold til analysens anden del er der udarbejdet en analyse af færgedriften. Analysen berører personalemæssige og organisatoriske forhold, færgernes økonomi, varetagelsen af administrative opgaver, opgaver ombord på færgerne under sejlads, transport af passagerer, køretøjer og gods, billettering, drift og vedligehold af færgerne samt mulighed for indtægtsgivende aktiviteter samt mulige fremtidsscenarier.
Analysen – som tager udgangspunkt i forhold inden den 1. september 2016 – viser at Agersø Omø Færgerne yder en god service til færgekunderne med hensyn til antal af ordinære afgange, mulighed for bestillingsture, transport af gods og de opkrævede takster. Besætningsmedlemmerne yder ligeledes en god service og de administrative opgaver løses på et forholdsmæssigt højt niveau.
Analysen peger imidlertid på en række muligheder for forbedringer, effektiviseringer og besparelser i forhold til driften hvad angår organisering, takster, administrative forhold samt sejlads med videre.
Analyse af færgedriften vil blive gennemgået på mødet.
Kommentarer fra Ø-udvalget vil indgå i Landdistrikts-, Teknik- og Ejendomsudvalgets behandling af analysen på møde den 3. oktober 2016.
Retligt grundlag
Indstilling
Centerchef for Teknik og Miljø indstiller,
1.    at Ø-udvalget udarbejder kommentarer til analysen
2.    at Ø-udvalgets kommentarer fremsendes til Landdistrikts-, Teknik- og Ejendomsudvalget for at indgå i behandlingen af analysen på udvalgsmøde den 5. oktober 2016. 
Beslutning i Ø-udvalget den 30. august 2016:
Fraværende:  Jørn-Ole Didriksen
I drøftelse af punktet deltog:
Flemming Erichsen, Allan Christensen og Heidi Kjærgaard fra Agersø Omø Færgerne,
Holger Prehnum fra Kommunalteknisk Rådgivning
Ø-udvalget havde følgende kommentarer:
I forhold til kapitel 4: Personale og Organisation:
Hvis man fastholder den nuværende aftale mellem Slagelse Kommune og Korsør Havn om færgedrift, bør budget og service fastlåses i en 3-årig periode for at opretholde en sikker og stabil færgedrift.
Ø-udvalget anbefaler, at der etableres kontor på Stigsnæs, da det giver mulighed for synlig ledelse i forhold til færgepersonalet. Ø-udvalget mener, at færgekontoret bør kunne håndtere den mulige kontakt mellem færgebrugere og administrativt personale.
Ø-udvalget anbefaler, at man på baggrund af den nuværende situation fastholder ordningen med en chefskipper på hver færge, da de påtager sig et stort ansvar for den daglige drift.
I forhold til kapitel 5: Økonomi:
Ø-udvalget ønsker, at man som udgangspunkt ikke ændrer rabatordningerne til ø-boerne, men anmoder om at få oplysende materiale tilsendt, der viser beregningerne for de gældende rabatordninger. Derudover opfordrer udvalget til en øget kontrol med fraflyttede øboeres frikort for at forhindre misbrug.
I forhold til kapitel 6: Administrative opgaver:
Ø-udvalget mener ikke, at man helt kan lukke for telefonbetjening grundet øernes befolkningssammensætning og ø-boernes behov. Udvalget foreslår, at man undersøger muligheden for at reservere billetter via trykknapbetjening
I forhold til kapitel 8: Drift og vedligeholdelse af færgerne:
Ø-udvalget anbefaler, at der sejles energibesparende, og opfordrer derfor til at der monteres målleudstyr på færgerne, som gør det mulight at skabe et grundlag for at lave beregninger for energibesparende sejlads.
Der er deadline for yderligere kommentarer den 17. september, hvorefter de fremsendes til Landdistrikts-, Teknik- og Ejendomsudvalget for at indgå i den videre behandling af analysen.

3. Principper for færgetakster for biler, passagerer med videre til og fra øerne (D)

3.     Principper for færgetakster for biler, passagerer med videre til og fra øerne (D)

Sagsnr.: 330-2015-1543                 Dok.nr.: 330-2016-481287                                          Åbent
Kompetence: Ø-udvalget
Beslutningstema
Baggrund
Det foreslås det at Ø-udvalget kommer med forslag til principper, som skal ligge til grund for udarbejdelsen af færgetakster for færgetransporten til og fra Agersø og Omø i 2017.
Indstilling
Centerchef for Teknik og Miljø indstiller,
1.    at Ø-udvalget drøfter forslag til principper for takster for biler, passagerer med videre til og fra øerne gældende for 2017
2.    at Ø-udvalgets forslag til principper fremsendes til Landdistrikts-, Teknik- og Ejendomsudvalget for at indgå i behandlingen af færgetaksterne.
Beslutning i Ø-udvalget den 30. august 2016:
Fraværende: 
Fra Agersø Omø Færgen deltog Flemming Erichsen.
Med punktet ønskede administrationen en drøftelse af principper for nedsættelse af færgetaksterne i perioden fra 16. marts til 30. november i henhold til bekendtgørelse 1057 af den 29. juni 2016 om nedsættelse af færgetakster for biler, passagerer mv. til og fra visse øer. Ø-udvalget gjorde opmærksom på, at den ønskede drøftelse ikke var i overensstemmelse med sagsfremstillingen.
Input til principper drøftes på kommende møde i Ø-udvalget i januar 2017.

4. Forslag om forskønnelse af parkeringsareal ved Stigsnæs (D)

4.     Forslag om forskønnelse af parkeringsareal ved Stigsnæs (D)

Sagsnr.: 330-2016-3172                 Dok.nr.: 330-2016-476348                                          Åbent
Kompetence: Ø-udvalget
Beslutningstema
Baggrund
Ved parkeringsanlægget ved Stigsnæs er et buskads, som skærmer udsigten mod vandet. Hvis krat og uønskede træer bliver fjernet, kan arealet blive til et attraktivt picnicområde, som vil kunne tiltrække flere besøgende til havnen og de nærved liggende historiske anlæg. 
Arealet ligger på kommunal vejmatrikel, men bliver ikke driftet.
Det foreslås at Ø-udvalget går en tur ved anlægget for at besigtige forholdene.
Indstilling
Centerchef for Teknik og Miljø indstiller,
1.    at Ø-udvalget besigtiger arealet og drøfter muligheder og perspektiver i forbindelse med en eventuel forskønnelse af arealet.
Beslutning i Ø-udvalget den 30. august 2016:
Fraværende:  Annette Holst Due
Medlemmer af Ø-udvalget vil forsøge at afdække stedets historiske baggrund og funktion. Administrationen vil undersøge mulighed for fundraising i forhold til en eventuel reetablering af stedet med henblik på turismeudvikling. Der aflægges status på næste møde i Ø-udvalget den 8. november 2016.

5. Eventuelt (O)

5.     Eventuelt (O)

Sagsnr.: 330-2016-3172                 Dok.nr.: 330-2016-471334                                          Åbent
Kompetence: Ø-udvalget
Beslutningstema
Indstilling
Centerchef for Teknik og Miljø indstiller,
1.    at orienteringen tages til efterretning.
Beslutning i Ø-udvalget den 30. august 2016:
Fraværende:  Annette Holst Due
Der er dannet en gruppe på Omø, som arbejder for at skabe mulighed for familieferie i den gamle sygeplejebolig på øen.
Ø-udvalget ønsker en status på vedligeholdelsespuljen for nedrivning og istandsættelse af bygninger på Agersø og Omø.
Mulighed for bestillingfærge kl. 10 til Agersø undersøges.