Økonomiudvalget – Referat – 24. oktober 2016



1. Godkendelse af dagsorden (B)

1.     Godkendelse af dagsorden (B)

Sagsnr.: 330-2016-1993                 Dok.nr.: 330-2016-598826                                          Åbent
Kompetence: Økonomiudvalget
Beslutningstema
Godkendelse af dagsorden.
Indstilling
Borgmesteren indstiller,
1.    at dagsordenen godkendes
Beslutning i Økonomiudvalget den 24. oktober 2016:
Fraværende: 
Godkendt.

2. Siden sidst fra udvalgetsmedlemmer (O)

2.     Siden sidst fra udvalgetsmedlemmer (O)

Sagsnr.: 330-2016-1993                 Dok.nr.: 330-2016-598841                                          Åbent
Kompetence: Økonomiudvalget
Beslutningstema
Orientering fra udvalgets medlemmer.
Indstilling
Borgmesteren indstiller,
1.    at orienteringen tages til efterretning
Beslutning i Økonomiudvalget den 24. oktober 2016:
Fraværende: 
Troels Christensen efterspurgte overblik over sygefravær. Sygefraværsdata ultimo 3. kvartal fremsendes til økonomiudvalget.
Troels Christensen foreslog, at der gøres en aktiv indsats for at orientere medarbejderne om, hvilke muligheder der er for at komme af med viden om kritisable forhold. Direktionen tager det med på næste HovedMED for at opfordre de tillidsvalgte til at orientere medarbejderne.

3. Orientering fra borgmester og kommunaldirektør (O)

3.     Orientering fra borgmester og kommunaldirektør (O)

Sagsnr.: 330-2016-1993                 Dok.nr.: 330-2016-598870                                          Åbent
Kompetence: Økonomiudvalget
Beslutningstema
Orientering fra borgmesteren og kommunaldirektøren.
Indstilling
Borgmesteren indstiller,
1.    at orienteringen tages til efterretning
Beslutning i Økonomiudvalget den 24. oktober 2016:
Fraværende: 
Borgmesteren orienterede om, at Borgerrådgiverens årsrapport forelægges Byrådet med henblik på at give Byrådet mulighed for at stille spørgsmål til Borgerrådsgiveren.
Kommunaldirektøren orienterede om de nationale ændringer vedr. borgmesternes vederlag og pension.
Kommunaldirektøren orienterede, i forlængelse af sidste økonomiudvalgsmøde, om de samlede justeringer der er lavet i forhold til titler og referenceforhold, herunder udvalgsbetjening.

4. Budgetorientering pr. ultimo september 2016 (O)

4.     Budgetorientering pr. ultimo september 2016 (O)

Sagsnr.: 330-2016-73229               Dok.nr.: 330-2016-602808                                          Åbent
Kompetence: Økonomiudvalget
Beslutningstema
Økonomiudvalget orienteres om udvikling i forbrugsprocenter og den gennemsnitlige kassebeholdning pr. ultimo september samt givne tillægsbevillinger til budget 2016.
Baggrund
I de måneder, hvor der ikke forelægges budgetopfølgninger, orienteres Økonomiudvalget omkring væsentlige forhold, som indikerer den økonomiske udvikling.
Center for Økonomi har i bilag 1 indarbejdet forskellige grafer og tabeller som viser udviklingen i forbrugsprocenter og den gennemsnitlige kassebeholdning, samt økonomiske forhold af væsentlig betydning for udviklingen i kassebeholdningens størrelse. Situationen giver følgende hovedkonklusioner:
Udvikling i serviceudgifter
Forbrugsprocent for serviceudgifterne ultimo september giver fortsat en forventning om overskridelse af den samlede serviceramme. Vurderet alene ud fra forbrugsprocenten vil der være tale om en overskridelse på 30-40 mio. kr. Yderligere opfølgning sker med fagudvalgenes budgetopfølgning pr. ultimo september, der forelægges i november.
Ifølge den seneste udmelding fra KL forventes kommunerne under ét at overholde servicerammen, hvilket vil betyde, at der ikke er regnskabssanktion for servicerammen.
Set i forhold til det korrigerede budget (indeholder bl.a. de overførte midler) ligger den overordnede forbrugsprocent på et niveau, der meget præcis svarer til den samlede bevillingsramme.
Udvikling i anlægsudgifter
De overførte anlægsmidler fra 2015 indebærer, at der vil være et højere forbrug i 2016 end i det oprindelige budget, hvilket også indikeres af forbrugsprocenten ultimo september. Sammenlignet med de foregående år er der da også en højere forbrugsprocent i forhold til det korrigerede budget.
Udviklingen ligger således helt i tråd med de styringstiltag, der er foretaget for at få øget hastigheden i gennemførelsen af anlægsprojekterne og få minimeret overførslerne mellem årene.
Likviditetsudvikling
365-dages gennemsnitlig likviditet var ved udgangen af september 277 mio. kr. og falder som forventet fortsat. Ud fra de kendte forudsætninger vil den gennemsnitlige likviditet falde i resten af 2016.
Retligt grundlag
Slagelse Kommunes Regler for Økonomistyring og Ledelsestilsyns bestemmelser omkring løbende budgetorientering til Økonomiudvalget.
Handlemuligheder
Ingen bemærkninger
Vurdering
Ingen bemærkninger
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Ingen bemærkninger
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger
Indstilling
Økonomi- og Vicekommunaldirektøren indstiller,
1.    at Budgetorienteringen tages til efterretning.
Beslutning i Økonomiudvalget den 24. oktober 2016:
Fraværende: 
Budgetorienteringen taget til efterretning.

5. Ansøgning om kommunegaranti - Sørby Hallen (B)

5.     Ansøgning om kommunegaranti - Sørby Hallen (B)

Sagsnr.: 330-2016-46506               Dok.nr.: 330-2016-538605                                          Åbent
Kompetence: Byrådet
Beslutningstema
Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget skal beslutte, om de overfor Økonomiudvalget og Byrådet vil anbefale, at kommunen stiller kommunegaranti på 2,4 mio kr. i forbindelse med Sørbyhallens optagelse af lån til 160 m2 tilbygning.
Baggrund
På KFT-udvalgets møde den 5. september 2016 blev det besluttet at udsætte sagen til behandling på mødet den 3. oktober 2016.
Sørbyhallen ønsker at udvide hallen med en tilbygning på 160 m2. Denne tilbygning til hallen skal imødekomme et stort ønske fra Sørbymagle IF om at etablere foreningsfitness. Der er ikke aktuelt mulige rum i og omkring Sørbyhallen, hvori der kan etableres foreningsfitness.
Rådgivende ingeniørfirma MOE A/S har udarbejdet anlægsbudget på grundlag af plan- og facadetegninger fra Tegnestuen Design-Plan. MOE A/S vurderer, at de samlede omkostninger ved etableringen af tilbygningen vil være 2,365 mio.
Nykredit har bekræftet, at de kan stille finansiering til rådighed på 2,4 mio. kr. i forbindelse med udbygning af Sørbyhallen, under forudsætning af at der stilles kommunegaranti. De tager endvidere forbehold for deres vurdering af ejendommen. Er der ikke plads til et realkreditlån på 2,4 mio. kr., er de dog villige til at stille bankfinansiering til rådighed.
Sørbyhallen ser tilbygningen som et af de næste step i ”Sund Sørby Light”, idet der allerede er etableret udendørsfaciliteter i form af krolf- og parkourbane.
Hvad er foreningsfitness – Rapport fra Idrættens Analyseinstitut
I pjecen fra DIF/DGI kan foreninger og andre, der ønsker at vide mere om foreningsdrevne fitnesscentre, læse mere om opstart, uddannelse af trænere, økonomi og lån til maskiner m.v.
IDAN’s rapport beskriver, hvilke erfaringer brugerne af foreningsfitnesscentre har med det at benytte et foreningsdrevet fitnesscenter kontra det at benytte et kommercielt center. Bilag vedlagt.
Administrationen har forelagt spørgsmålet omkring konkurrenceforvridning, hvad angår foreningsfitness versus kommercielle fitnesscentre for kommunens juridiske afdeling, som med udgangspunkt i Konkurrence- og Forbrugerstyrelsens vejledning finder det relevant at undersøge markedet, hvad angår antal udbydere, pris, afstand, geografi, brugere m.m. Administrationen har undersøgt markedet på de nævnte parametre og finder ikke, at der i den givne situation forelægger en konkurrenceforvridning.
Tilbygningens anvendelse
Formanden for Sørbyhallens bestyrelse har skriftligt tilkendegivet, at lokalet vil blive stillet til rådighed for Sørbymagle IF i hele perioden, hvor garantien løber.
Regnskab for 2015 for Sørby Hallen
Sørbyhallens regnskab for 2015 udviser et overskud på 79.969 kr. Balancen udviser aktiver for 2.565.594 kr., hvoraf ejendommen repræsenterer en værdi på 423.239 kr.
Kommunal garantistillelse
I forbindelse med kommunal garantistillelse skal kommunen deponere et beløb svarende til lånets hovedstol, når kommunen ikke har ledig låneramme. En garanti på 2,4 mio. kr. vil betyde, at Slagelse Kommune derfor skal deponere et tilsvarende beløb. Beløbet skal finansieres af kassen.
Det deponerede beløb vil blive frigivet med 1/25-del pr. år – eller 96.000 kr. pr. år over 25 år.
Et lån med kommunal garanti må ikke have en længere løbetid end 25 år, og den årlige ydelse udgør 162.000 kr.
Øvrige betingelser for en kommunal garanti:
At lånet ikke er afdragsfrit
At lånet kan optages som et serie- eller annuitetslån
At tilbygningen til hallen kun anvendes til aktiviteter, som Slagelse Kommune lovligt kan støtte
At Slagelse Kommune har en forkøbsret ved ophør af aktiviteter, som Slagelse Kommune lovligt kan støtte, eller såfremt den selvejende hal ikke kan overholde sine forpligtigelser.
At lånets renteprofil er fast rente.
At Sørbyhallen forpligter sig til løbende at sende budgetter og regnskaber til Slagelse Kommune.
At der aflægges anlægsregnskab overfor Slagelse Kommune – lånet må alene anvendes til anlægsprojektet, og evt. overskydende beløb skal anvendes til enten at nedbringe lånet eller nedbringe kommunens deponeringsforpligtigelse.
Retligt grundlag
Den kommunale deponeringsforpligtigelse er reguleret i Bekendtgørelse om kommunernes låntagning og meddelelse af garantier m.v. nr. 1580 af 17. december 2013.
Konkurrenceloven.
Handlemuligheder
Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget kan:
A. Anbefale Økonomiudvalget og Byrådet, at kommunen stiller en garanti på 2,4 mio. kr.
B. Meddele afslag på ansøgningen om garantistillelse
Vurdering
Administrationen anbefaler, at garantien ydes ud fra den synsvinkel, at det vil styrke det lokale foreningsmiljø og -tilbud. Det vurderes ikke at have konkurrenceforvridende effekt.
Det vil være i god tråd med de bærende principper, såfremt hallen selv forestår en vis medfinansiering, hvad angår lånet.
I Slagelse Kommunes idrætspolitik anføres det, at kommunen fortsat vil udvikle og pleje rammer, der understøtter og indbyder til fysisk aktivitet samt prioritere at samle idrætsanlæg i Korsør, Skælskør og Slagelse.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Økonomiske konsekvenser ved et tilsagn:
I hele 1.000 kr.
Politikområde
2016
2017
2018
2019
Bevillingsønske
 
 
 
 
 
Drift
 
 
 
 
 
Anlæg
 
 
 
 
 
Afledt drift
 
 
 
 
 
Finansiering
1.04
2.400
-96
-96
-96
Afsat rådighedsbeløb
 
 
 
 
 
Kassen
1.04
-2.400
96
96
96
Afslag har ingen direkte økonomiske konsekvenser.
Såfremt der gives tilsagn om garantistillelse, så er risikoen for tab ene og alene Slagelse Kommunes. Risikoen vurderes til at være 3-4 eller middel til stor jf. principperne om kommunal garantistillelse.
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Centerchefen for Kultur, Fritid og Borgerservice indstiller,
1.    at  der tages stilling til, om Slagelse Kommune skal give tilsagn om en garanti på 2,4 mio. kr på nævnte vilkår, og
2.    at  deponeringsforpligtelsen på 2,4 mio. kr ved et tilsagn finansieres af kassen.
Beslutning i Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget den 3. oktober 2016:
Fraværende:  ingen
Ad 1: Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget indstiller over for Byrådet, at der gives tilsagn.
Ad 2: Godkendt.
Beslutning i Økonomiudvalget den 24. oktober 2016:
Fraværende: 
Anbefales til Byrådets godkendelse.

6. Ansøgning om garantistillelse for Korsør Lystbådehavn A.m.b.a. (B)

6.     Ansøgning om garantistillelse for Korsør Lystbådehavn A.m.b.a. (B)

Sagsnr.: 330-2016-67699               Dok.nr.: 330-2016-544836                                          Åbent
Kompetence: Byrådet
Beslutningstema
Kultur,- Fritids- og Turismeudvalget og Økonomiudvalget skal indstille overfor Byrådet, om Slagelse Kommune vil give tilsagn om en principiel godkendelse af en kommunal garantistillelse på en økonomisk ramme på maksimalt 4 mio. kr. for en periode fra 2016-2021 – af den økonomiske ramme på 4 mio. kr. ønskes en garanti på 0,8 mio. kr. godkendt i 2016.
Baggrund
Korsør Lystbådehavn a.m.b.a. har lagt en strategi for havnens udvikling frem til 2021 og har brug for Byrådets tilkendegivelse af, at kommunen vil understøtte projektet i form af kommunale garantistillelser med en maksimal økonomisk ramme på 4 mio. kr. – hele projektet forventes at koste 9,5 mio. kr. Den resterende finansiering sker ved lystbådehavnens egenfinansiering og tilskud fra diverse fonde m.v. Det er ikke uden omkostninger at få projektet beskrevet, tegnet m.v., så inden foreningen kaster sig ud i større investeringer herom, har de brug for en principiel godkendelse af den kommunale garantistillelse. Projektet starter allerede op i 2016 med udskiftning af bærende pæle og højtvandsstandere på bro 5 med en udgift på 0,8 mio. kr. Omkostningen hertil ønskes der tilsagn om kommunal garantistillelse i denne sag -  de resterende 3,2 mio. kr. vil blive behandlet individuelt, efterhånden som projekterne bliver udrullet.
Lystbådehavnens bestyrelse oplyser, ”at de i nogen tid har arbejdet med de udfordringer, der ligger foran lystbådehavnen. Der er ingen tvivl om, at livet på og omkring vand udgør en væsentlig attraktion for nutidens og fremtidens borgere. Samtidig forventes der en høj kvalitet af de ydelser, det maritime miljø tilbyder. I det spil er havnen i konstant konkurrence med omkringliggende havne.
Situationen lige nu er, at der er en stor tilgang af unge sejlere. Hvis de på sigt skal blive bådejere i vores lystbådehavn, er det vigtigt, at de oplever, at havnen er udstyret med moderne og tidssvarende faciliteter og er et trygt stad at komme.
Skal havnen leve op til den ambition, er der behov for investering i havnens faciliteter. Udgangspunktet er en havn, der gennem sin knap 40-årige levetid har været vedligeholdt, men ikke udviklet synderligt meget.
Det er med stor interesse, vi følger Byrådets § 17 stk. 4 udvalg, der som et af fokusområderne netop har Korsør Lystbådehavn. Man har som mål at skabe en tydeligere sammenhæng mellem byen og havnen og samtidig fokusere på lystbådehavnens attraktion for fritidsliv, turisme og bosætning. § 17 stk. 4 udvalget vil primært satse på havnens landside. Det vil harmonere godt med, at havnen samtidig satser på den søverts del.
Bestyrelsen har prioriteret nogle af de store områder, der trænger sig mest på. Selv om der som nævnt er andre store udfordringer, der også kunne påkalde sig en indsats, må vi erkende, at vi ikke kan tage fat på alt på én gang”.
Bestyrelsens prioritering og tidshorisont, jf. modtaget ansøgning:
2016:   800.000 kr.
Så snart vi har de økonomiske forudsætninger på plads, vil vi gå i gang med delelementerne. Bestyrelsen har dog besluttet, at renoveringen af bro 5 igangsættes, efter at bådene er kommet op, da broen skal være klar, når bådene igen skal i vandet til foråret.
2017 – 2021:  2.000.000 kr.
Renovering af 4 resterende broer
2017:      2.600.000 kr.
Indfasning af nyt standard- og kransystem
2018:  600.000 kr.
2018/2019:  2.425.000 kr.
Bygning af nyt facilitetshus
2019/2020:  1.000.000 kr.
Ændring af indsejlingen
Matrikulering af tilvækstområdet
75.000 kr.
Samlet anslået investeringsbehov:  9.500.000 kr. for hele perioden.
Retligt grundlag
Bekendtgørelse om kommunernes låntagning og meddelelse af garantier m.v. § 2 stk. 1 nr. 18. Hvilket betyder, at der for anlægsarbejder i havne, herunder lystbådehavne, er automatisk låneadgang, der ikke udløser en deponeringsforpligtigelse.
Handlemuligheder
Der er følgende handlemuligheder:
1. At Slagelse Kommune stiller garanti på 0,8 mio. kr. i indeværende år, og at der gives en positiv tilkendegivelse af, at Slagelse Kommune vil understøtte projektet med løbende garantier på en restramme på 3,2 mio. kr., såfremt foreningens økonomi er tilfredsstillende.
2. At der gives delvis tilsagn på udvalgte projekter
3. At der gives afslag på Korsør Lystbådehavns ansøgning om garantistillelse.
Vurdering
Der kan stilles garanti uden deponeringsforpligtigelse på de anførte delprojekter med undtagelse af opførelse af nyt facilitetshus. Det vil formentlig ikke være lovligt, at kommunen understøtter opførelse af et nyt facilitetshus, idet foreningen allerede har eksisterende bygninger til rådighed, der i dag anvendes til restaurantdrift – det vil være indirekte støtte til kommercielle formål – derudover vil støtte til matrikulering af tilvækstområde være afhængig af tilvækstområdets formål.  
Ad 1 at lån optages i Kommunekredit, eller hvor det er billigst, på følgende vilkår:
· Lånet skal være fastforrentet
· Lånet har en maksimal løbetid på 25 år
· Lånet optages som annuitets- eller serielån uden afdragsfrihed.
· At foreningen forpligter sig til at holde Slagelse Kommune orienteret, såfremt foreningens økonomiske grundlæg ændrer sig drastisk, og ved at fremsende godkendte regnskaber.
· At foreningen indsender anlægsregnskab for de enkelte delprojekter, som Slagelse Kommune er med til at understøtte ved en garantistillelse – et eventuelt overskud må ikke anvendes til den løbende drift og skal enten overføres til næste delprojekt til nedbringe eksisterende lån.
· At garanti for 2016 på 0,8 mio. kr. udmøntes senest ved udgangen af april måned.
Derudover skal foreningen have et tilsagn om, at Slagelse Kommune gerne stiller garanti på 3,2 mio. kr. til de anførte delprojekter med undtagelse af facilitetshus, men at sagerne skal behandles individuelt, når tid er – og at foreningens økonomiske rammer skal være til stede.
Ad 2. vil være en discountudgave af Ad 1, men vilkårene for garantistillelse vil være de samme.
Ad. 3 vil betyde, at Korsør Lystbådehavns strategi og vision for havnen ikke kan gennemføres, eller at tidshorisonten bliver meget lang.
Til orientering kan det oplyses, at Korsør Lystbådehavn har en rente- og afdragsfri gæld til Slagelse Kommune på 1.028.600 kr. Gælden er af ældre dato og er opstået ved, at Korsør Kommune købte en række bådpladser – og efterhånden som bådpladserne blev solgt, skulle Lystbådehavnen afregne til kommunen, men inden kommunesammenlægningen besluttede Korsør Byråd at ”indefryse” gælden til kommunen. Gælden vil blive afregnet, såfremt havnen skifter status eller nedlægges. Derudover har Slagelse Kommune 11 bådepladser og dermed medejere af lystbådehavnen. Bådpladserne låner kommunen ud til foreninger m.v.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Garantistillelse for anlægsopgaver i havne er uden økonomiske konsekvenser for Slagelse Kommune. Kommunen påtager sig dog en risiko, der vurderes til at være middel til stor (3-4). Foreningens økonomi ser fornuftig ud på nuværende tidspunkt med et overskud på 708.632 kr. i 2015, 412.096 kr. i 2014, 320.000 kr. i 2013 og 235.027 kr. for 2012, men hvordan økonomien og medlemsinteressen ser ud om 15 år er umuligt at sige noget om, men alt andet lige så skulle klubben blive mere attraktiv for nye medlemmer, andelshavere og brugere, når alle delprojekterne er gennemført.
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Centerchefen for Kultur, Fritid og Borgerservice indstiller,
1.    at der stilles en kommunal garanti på 0,8 mio. kr. på de nævnte vilkår
2.    at der gives et tilsagn om at understøtte projektet med garantistillelser for op til 3,2 mio. kr. for perioden 2017-2021 på samme vilkår og betinget af foreningens økonomiske forhold.
Beslutning i Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget den 3. oktober 2016:
Fraværende:  ingen
Ad 1: Anbefales over for Økonomiudvalget og Byrådet.
Ad 2: Anbefales over for Økonomiudvalget og Byrådet.
Lis Tribler deltog ikke i behandlingen af punktet pga. inhabilitet.
Beslutning i Økonomiudvalget den 24. oktober 2016:
Fraværende:  Lis Tribler (A)
Anbefales til Byrådets godkendelse.
Lis Tribler (A) deltog ikke i sagens behandling på grund af inhabilitet.

7. Udvikling af Korsør og etablering af vandsportcenter (B)

7.     Udvikling af Korsør og etablering af vandsportcenter (B)

Sagsnr.: 330-2015-12272               Dok.nr.: 330-2016-539438                                          Åbent
Kompetence: Byrådet
Beslutningstema
Beslutningstema 1: Godkendelse af prospekt for Færgehavnen og vandsportscenter, der fremlægges sammen med businesscase for vandsportscentret.
Beslutningstema 2: Godkendelse af forslaget om at gøre Færgehavnen brugbar for offentligheden til sommeren 2017.
Beslutningstema 3: Godkendelse af frigivelse af anlægsmidler
Baggrund
Byrådet har nedsat et § 17 stk. 4 Korsør – Byen møder vandet, der skal udarbejde en helhedsplan/udviklingsplan for Korsør. Udvalget har udarbejdet en vision, der er godkendt af Byrådet. Visionen sætter blandt andet fokus på, hvordan der kan skabes vækst i Korsør.
Udvalget har peget på fem områder, der skal sættes særligt fokus på i udviklingsplanen.
Byrådet har afsat en ramme på 30 mio. kr. til realisering af udvalgte initiativer i perioden 2016 – 2019.
§ 17 stk. 4 udvalget har siden 25. februar 2016 arbejdet på ideen om at udvikle Færgehavnen til et aktiv for Korsør. Udvalget har besluttet at arbejde med ideen om et internationalt anerkendt vandsportscenter med tilhørende bagvedliggende servicearealer og andre funktioner, der samlet set kan være med til at skabe vækst i Korsør.
Udvalget fik på møde i august forelagt første ideskitse til prospekt og de første vurderinger i en businesscase. På mødet i september blev udvalget forelagt det endelige materiale og valgte at godkende det og anbefale det over for Erhvervs-, Plan og Miljøudvalget. 
§ 17 stk. 4 udvalget besluttede på baggrund af businesscasen, at Vandsportscentret skal tage udgangspunkt i ”verdensklasse” konceptet og ligeledes satse på SIT segment (Special Interest Tourism). Der skal dog sikres en balance, hvor borgerne i Korsør og resten af kommunen også skal opleve værdi af det samlede projekt.
Næste skridt henimod udvikling og realisering er identificering af og dialog med potentielle investorer. Forud for dette skal § 17 stk. 4 udvalget drøfte retningslinjer for implementering af ”verdensklasse” vandsportsaktiviteter med fokus på SIT segment (Special Interest Tourism) i Færgehavnen, mulig udnyttelse af øvrige områder og fremtidige driftsmodeller.
På mødet præsenteres prospekt og businesscase.
Offentlig tilgængelighed og værdi for borgerne
Færgehavnen er i dag låst af med kæder og er ikke offentligt tilgængeligt.
§ 17 stk. 4 udvalget for Korsør - Byen møder vandet har på deres møde i august anbefalet, at der skal arbejde videre med at klargøre en række konkrete elementer til realisering. De udvalgte elementer vil dels skabe værdi for borgerne, dels skabe synlighed på Færgehavnen, men også være første fase i at gøre området investorparat – dvs. elementerne øger sandsynligheden for den positive business case på længere sigt, men kan også skabe værdi uanset der ikke investeres yderligere i Færgehavnen.
De konkrete elementer fremgår af bilag. Anlægsinvesteringen vil udgøre ca. 8 mio. kr.. Efter etableringen vil der være driftsudgifter på ca. 0,5 mio. kr. årligt.
Videreudvikling og frigivelse af anlægsmidler
Der ønskes frigivelse af mdiler til følgende:
1. Som nævnt i denne sag, arbejdes der på at udvikle Færgehavnen til et internationalt vandsportscenter, men også at skabe offentlig tilgængelighed til området. Derfor har §17 stk. 4 udvalget også arbejdet med en række elementer, der bør realiseres i løbet af 2017.
2. Et andet af § 17 stk. 4 udvalgets fokusområder er Korsør Lystbådehavn, der ønskes udviklet, så den bliver mere turismefokuseret til gavn for byen og Slagelse kommune. §17 stk. 4 udvalget ønsker som følge heraf, at der tilknyttes en ekstern konsulent med speciale i udvikling af maritime miljøer, som kan være med til at udvikle den helt rigtige udviklingsplan for Korsør Lystbådehavn.
3. Endvidere har §17 stk. 4 udvalget et ønske om, at arbejdet med markedsføring og fundraising af Færgehavnen, samt af det samlede projekt Korsør – Byen møder vandet, intensiveres, hvorfor det er vigtig, at der udarbejdes en designguide og fundraising strategi. Dette tiltag er et væsentligt for at tiltrække investorer.
Retligt grundlag
Kommunalfuldmagten, der giver kommunen mulighed for at arbejde med generel udvikling af struktur og rammer.
Handlemuligheder
Erhvervs-, Plan og Miljøudvalget kan vælge at godkende prospekt og businesscase og anbefale det over for Økonomiudvalget.
Erhvervs-, Plan og Miljøudvalget kan vælge at sende prospekt og businesscase tilbage til §17.4- udvalget med henblik på at ændre materialet.
Erhvervs-, Plan og Miljøudvalget kan tilslutte sig de elementer, der peges på for at gøre Færgehavnen investorparat og åben for Færgehavnen. Alternativt at udvælge enkelte elementer.
Erhvervs-, Plan og Miljøudvalget kan anbefale frigivelse af midler for at sikre fremdrift i udviklingen af Korsør og understøtte fremsynethed. Alternativt at anbefale færre midler frigivet og i denne sammenhæng pege på de initiativer, der ønskes fremmet.
Vurdering
Administrationen vurderer, at det udarbejdede prospekt og businesscase er solidt gennemarbejdet og fremsynet. Oplægget understøtter endvidere den retning, § 17 stk. 4 udvalget ønsker at tegne for Korsør. Endelig at det, qua den fremlagte businesscase, er et økonomisk bæredygtigt projekt.
Administrationen vurderer endvidere, at der nu også bør arbejdes i dybden med Lystbådehavnen, som et af de fem udpegede fokusområder i den samlede udviklingsplan, og at der derfor bør tilknyttes eksterne kompetencer.
Endeligt at det er nødvendigt af hensyn til at geare midlerne og sikre investorer og fonde, at udarbejde solidt kommunikations – og fundingsmateriale.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Ved frigivelse af midler til videre udvikling af projektet skal der fortsat være fokus på ekstern gearing. Dette understøttes af en kommunikations – og fundingsmateriale.
Der er afsat et rådighedsbeløb på 2,0 mio. kr. i budget 2016 til projektet. Byrådet har den 30. maj 2016 givet anlægsbevilling til 0,5 mio. kr. Der anmodes nu om anlægsbevilling til de resterende 1,5 mio. kr. Det anbefales at der af budgetmidlerne for 2016 afsættes 150.000 kr. til udviklingsplan for Korsør Lystbådehavn, 350.000 kr. til designguide og fundraising strategi samt 1.000.000 til opstart af den indledende del af igangsættelsen af arbejdet med at gøre Færgehavnen offentlig tilgængelig. Alle beløb er ekskl. moms.
Investorparathed og offentlig tilgængelighed i Færgehavnen sommeren 2017 vurderes at ville beløbe sig til ca. 8 mio. kr. Såfremt tiltagene overstiger de afsatte midler for 2016 og 2017, kan der flyttes enkeltelementer til realisering primo 2018.
Investorparatheden og offentlig tilgængelighed vil udløse driftsomkostninger, der vurderes at blive ca. 0,5 mio. kr. årligt.
I hele 1.000 kr.
Politikområde
2016
2017
2018
2019
Afsat rådighedsbeløb
1.3
2.000
8.000
10.000
10.000
Disponeret
 
  500
 
 
 
Anlæg (bevillingsønske)
1.3
1.500
 
 
 
Konsekvenser for andre udvalg
Det konkrete indhold i delelementerne for investorparatheden og tilgængeligheden sommeren 2017 kan henføres til ansvars – og interesseområder indenfor hhv. fritidsområdet, naturområdet og vedligeholdelse af stier og toiletter. Det anbefales derfor at Hhv. Udvalget for Kultur, Fritid og Turisme, Udvalget for Landdistrikter, Teknik og Ejendomme samt Udvalget for Erhverv, Plan og Miljø bidrager til finansieringen af driftsomkostningerne med ca. 200.000 kr. pr. politikområde.
Indstilling
Borger og Udviklingsdirektøren indstiller,
1.    at prospekt og businesscase anbefales
2.    at Oplægget til at igangsætte enkelte elementer for at sikre investorparathed og tilgængelighed sommeren 2017 anbefales
3.    at det anbefales, at der gives en anlægsbevilling på 1.500.000 kr., finansieret af det afsatte rådighedsbeløb sted nr. 020575 udvikling af Korsør.
Beslutning i Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget den 3. oktober 2016:
Fraværende: 
Anbefales.
Der udarbejdes retningslinjer for tilgængelighed.
Beslutning i Økonomiudvalget den 24. oktober 2016:
Fraværende: 
Anbefales til Byrådets godkendelse.

8. Korsør Lystbådehavn, Godkendelse af retningslinje for udlejning (B)

8.     Korsør Lystbådehavn, Godkendelse af retningslinje for udlejning (B)

Sagsnr.: 330-2016-63528               Dok.nr.: 330-2016-511836                                          Åbent
Kompetence: Økonomiudvalget
Beslutningstema
Økonomiudvalget skal tage stilling til, om retningslinjen for udlejning af ledige havnepladser foreslået af bestyrelsen i Korsør Lystbådehavn A.m.b.a. skal godkendes.
Baggrund
Formålet med Korsør Lystbådehavn er at anlægge og drive en lystbådehavn med tilhørende faciliteter. For at Korsør Lystbådehavn kan drives efter sit formål, tilvejebringes den nødvendige kapital primært ved medlemmernes betaling af indskud.
Da Korsør Lystbådehavn de senere år har oplevet et fald i tilgangen af andelshavere, som ikke har kunnet opveje afgangen af andelshavere, har bestyrelsen i Korsør Lystbådehavn valgt at leje havnepladser ud for at få flere både i havnen og sikre havnens økonomi.
Der er i øjeblikket 30 andele til salg privat.
I henhold til § 12 i vedtægterne for Korsør Lystbådehavn fremgår det, at det er en betingelse for at få en havneplads, at bådens ejer eller langtidsbruger er andelshaver og medlem af Korsør Sejlklub, men at bestyrelsen efter almene retningslinjer, der godkendes af Slagelse Kommune, kan beslutte at udleje havnepladser til andre end andelshavere.
Bestyrelsen i Korsør Lystbådehavn har udarbejdet følgende retningslinje, ”Hvis der i Korsør Lystbådehavn er andele, der ikke er solgt, kan de udlejes til andre end andelshavere. Prisen for at leje en andel fastsættes af generalforsamlingen. Et lejemål af en andelsplads kan maksimalt strække sig over 3 år”.
Hvis Korsør Lystbådehavn skal kunne udleje havnepladser til andre end andelshavere, er det, idet der er givet kommunal støtte, en betingelse, at det lokale fællesskabs interesser fortsat sikres, herunder understøttelse af foreningslivet og fremme turismen i Slagelse Kommune.
Ved at udleje ledige andele får flere personer mulighed for at benytte Korsør Lystbådehavn. En begrænsning på hvor lang tid en ledig plads kan udlejes, kan være med til at skabe klarhed for de personer, der er i tvivl om, hvorvidt køb af andel i Korsør Lystbådehavn er det rette for dem.
Retligt grundlag
Det fremgår af gældende kompetenceplan for Slagelse Kommune, at kompetencen til at godkende dette forhold ligger hos Økonomiudvalget.
Handlemuligheder
Økonomiudvalget kan vælge ikke at godkende den af Korsør Lystbådehavns foreslåede retningslinje, og i stedet foreslå en kortere periode for udlejning, hvis det vurderes, at udlejning for en periode på 3 år ikke er i overensstemmelse med Slagelse Kommunes interesser.
Vurdering
Borger- og udviklingsdirektøren anbefaler, at den af bestyrelsen for Korsør Lystbådehavns foreslåede retningslinje godkendes, idet der sker en økonomisk understøttelse af Korsør Lystbådehavn, hvilket samtidigt understøtter foreningslivet og turismen i Slagelse Kommune.
Udlejning af havneplads for en periode på maksimalt 3 år sikrer, at det jævnligt bliver vurderet, om der er havnepladser der kan sælges.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Ingen bemærkninger
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger
Indstilling
Borger- og udviklingsdirektøren indstiller,
1.    at Økonomiudvalget godkender den af Korsør Lystbådehavns bestyrelse foreslåede retningslinje – udlejning af ledige havnepladser er mulig for en periode af maksimalt 3 år.
Beslutning i Økonomiudvalget den 24. oktober 2016:
Fraværende: 
Godkendt.

9. Genoptagelse af sag vedrørende anlægsregnskab for Blomstergården (B)

9.     Genoptagelse af sag vedrørende anlægsregnskab for Blomstergården (B)

Sagsnr.: 330-2014-13220               Dok.nr.: 330-2016-568199                                          Åbent
Kompetence: Byrådet
Beslutningstema
Byrådet skal godkende bevilling til indfrielse af lån til merinvesteringer med 5.377.515 kr. i forbindelse med opførelse af Blomstergården.
Baggrund
Byrådet godkendte på mødet i juni måned anlægsregnskab og skema C i forbindelse med opførelse af 144 almene boliger ved Blomstergården i Slagelse. Da regnskabet var aflagt blev der lagt 6.2 mio. kr. i kassen – det viser sig efterfølgende, at lån vedrørende merinvesteringer med en hovedstol på 5.547.000 kr. ikke er udnyttet og derfor skal indfries med 5.377.515 kr. og tilknyttede omkostninger. Omkostningerne afholdes som løbende driftsomkostninger.
Anlægsregnskabet er revisorgodkendt og det er derfor kun bevillingssagen der genåbnes.
Retligt grundlag
Bekendtgørelse om kommunernes låntagning og meddelelse om garantier § 2 stk. 1 nr. 12.
Handlemuligheder
Der er ingen handlemuligheder, da lovgivningen kræver, at lånet indfries når, der ingen faktiske omkostninger har været.
Vurdering
Ingen bemærkning
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Fremtidige sparede renter og afdrag er indarbejdet
I hele 1.000 kr.
Politikområde
2016
2017
2018
2019
Bevillingsønske
 
 
 
 
 
Drift
 
 
 
 
 
Anlæg
 
 
 
 
 
Afledt drift
 
 
 
 
 
Finansiering –indfrielse af lån
1.04
5.377,5
 
 
 
Netto renter og afdrag
1.04
-94,0
-186,0
-186,0
-186,0
Kassen
 
5.283,5
186,0
186,0
186,0
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen
Indstilling
Økonomi- og vicekommunaldirektør indstiller,
1.    at Der gives en kassefinansieret tillægsbevilling på 5.377.515 kr. til indfrielse af lån vedrørende merinvesteringer i Blomstergården
2.    at Der gives en indtægtsbevilling på sparede renter og afdrag netto på -94.000 kr. for 2016 og -186.000 kr. for de følgende budgetår.
Beslutning i Økonomiudvalget den 24. oktober 2016:
Fraværende: 
Anbefales til Byrådets godkendelse.

10. Ansøgning om anlægsbevilling - Puljen til Dansk kulturarv (B)

10.   Ansøgning om anlægsbevilling - Puljen til Dansk kulturarv (B)

Sagsnr.: 330-2013-106507             Dok.nr.: 330-2016-527342                                          Åbent
Kompetence: Byrådet
Beslutningstema
Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget skal over for Byrådet anbefale, at der gives en anlægsbevilling på 130.000 kr. til skiltning af fortidsminder og kulturarv. Anlægsbevillingen finansieres af det afsatte rådighedsbeløb i Puljen til Dansk Kulturarv.
Baggrund
Der er i perioden 2013-2015 afsat en pulje på 2 mio. kr. til renovering og vedligeholdelse af kulturarven i Slagelse Kommune. Puljen hedder Dansk Kulturarv og er en årlig anlægsbevilling.
Puljen er med virkning fra 2017 ændret fra anlægsmidler til driftsmidler.
Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget har tidligere iværksat projektet digitalisering af kulturarven, og i forlængelse heraf ønsker udvalget at renovere de tidligere amtsskilte, der er opsat ved fortidsminder og kulturarv i hele kommunen. Flere af de eksisterende skilte er i meget dårlig stand, og enkelte er gået tabt i tidens løb.
De nye skilte vil blive opdaterede samt suppleret med information på engelsk og tysk af hensyn til turister m.fl. Derudover får skiltene nye illustrationer i form af fotos og tegninger. Projektet omfatter ca. 20 skilte.
Økonomien for skiltning af fortidsminder og kulturarv fremgår af bilaget.
Retligt grundlag
I henhold til Regler for Økonomistyring og Ledelsestilsyn skal Byrådet godkende anlægsbevillingerne samt godkende overførsel af driftsmidler til anlægsmidler.
Handlemuligheder
Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget kan
a. anbefale overfor Byrådet, at der gives anlægsbevillinger til skiltning af fortidsminder og kulturarv. Anlægsbevillingen finansieres af det afsatte rådighedsbeløb.
b. afvise, at der gives anlægsbevilling til skiltning af fortidsminder og kulturarv. De eksisterende skilte vil i givet fald fortsat fremstå i dårlig stand eller mangle helt.
c. anbefale en anden finansiering af anlægsbevillingen over for Byrådet.
Vurdering
Administrationen anbefaler, at der gives anlægsbevilling til skiltning af fortidsminder og kulturarv. De eksisterende skilte er i meget dårlig stand og enkelte mangler helt. En fornyelse af disse skilte vil medvirke til at formidle kulturarven, hvor informationen på skiltene knyttes sammen med den hjemmeside om kulturarv, der er oprettet i forbindelse med det tidligere projekt om digitalisering af kulturarven samt projektet Fæstningen – Fortælling, Formidling, Forbedring.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Ikke-disponerede midler i puljen udgør 108.000 kr. under forudsætning af godkendelse af denne sag, jf. bilaget.
Et beløb på 200.000 kr., hvortil der ikke er søgt korrekt anlægsbevilling, er af regnskabstekniske årsager medtaget i oversigten over anlægsbevillinger i perioden 2013-2016. Beløbet er disponeret i de første år efter puljens etablering.
I hele 1.000 kr.
Politikområde
2016
2017
2018
2019
Bevillingsønske
 
 
 
 
 
Drift
 
 
 
 
 
Anlæg
05.1
 
130
 
 
Afledt drift
 
 
 
 
 
Finansiering
 
 
 
 
 
Afsat rådighedsbeløb
05.1
 
-130
 
 
Kassen
 
 
 
 
 
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Centerchefen for Kultur, Fritid og Borgerservice indstiller,
1.    at Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget over for Byrådet anbefaler, at der gives en anlægsbevilling på 130.000 kr. til skiltning af fortidsminder og kulturarv.
2.    at anlægsbevillingen finansieres af det afsatte rådighedsbeløb
3.    at sagen sendes videre til behandling i Økonomiudvalget og Byrådet.
Beslutning i Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget den 3. oktober 2016:
Fraværende:  ingen
Ad 1: Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget anbefaler over for Byrådet, at der gives anlægsbevilling på 130.000 kr. til skiltning af fortidsminder og kulturarv.
Ad 2: Godkendt.
Ad 3: Godkendt.
Beslutning i Økonomiudvalget den 24. oktober 2016:
Fraværende: 
Anbefales til Byrådets godkendelse.

11. Anlægsbevilling - Uddybning af havneanlæg (B)

11.   Anlægsbevilling - Uddybning af havneanlæg (B)

Sagsnr.: 330-2016-53147               Dok.nr.: 330-2016-554392                                          Åbent
Kompetence: Byrådet
Beslutningstema
Før anlægsarbejder sættes i gang, skal Byrådet via fagudvalget træffe beslutning om anlægsbevilling samt frigivelse af rådighedsbeløb. I budget 2016 er afsat rådighedsbeløb 200.000 kr. til uddybning af havneanlæg.
Baggrund
I budgettet er afsat 200.000 kr. om året til uddybning af havneanlæg. Herudover er der overført 2.000 kr. fra 2015 til 2016, som er rest af uforbrugte midler.
Det vil være mest hensigtsmæssigt at oprense havnen på Agersø i 2016 med henblik på at opretholde den sikre færgefart.
Retligt grundlag
Jf. kasse- og regnskabsregulativet skal Byrådet give anlægsbevilling før arbejdet kan igangsættes.
Handlemuligheder
Udvalget kan vælge at anbefale frigivelse af anlægsbevilling, eller vælge ikke at anbefale frigivelse af anlægsbevilling.
Vurdering
Centerchef for Teknik og Miljø anbefaler, at der gives anlægsbevilling før arbejdet igangsættes.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Der er afsat rådighedsbeløb i budget 2016.
I hele 1.000 kr.
Politikområde
2016
2017
2018
2019
Bevillingsønske
 
 
 
 
 
Drift
 
 
 
 
 
Anlæg
01.06
200
 
 
 
Afledt drift
 
 
 
 
 
Finansiering
 
 
 
 
 
Afsat rådighedsbeløb
01.06
200
 
 
 
Kassen
 
0
 
 
 
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger
Indstilling
Centerchef for Teknik og Miljø indstiller, at det anbefales over for Byrådet,
1.    at der meddeles anlægsbevilling på 200.000 kr. til det på sted 240585 Uddybning af havneanlæg afsatte rådighedsbeløb i 2016
Beslutning i Økonomiudvalget den 24. oktober 2016:
Fraværende: 
Anbefales til Byrådets godkendelse.

12. Anlægsregnskab for etablering af centeradministration og salg af 2 ejendomme (B)

12.   Anlægsregnskab for etablering af centeradministration og salg af 2 ejendomme (B)

Sagsnr.: 330-2016-66130               Dok.nr.: 330-2016-533283                                          Åbent
Kompetence: Byrådet
Beslutningstema
Der fremlægges anlægsregnskab for etablering af centeradministration samt salg af 2 ejendomme. Anlægsbevillingerne til etablering af centeradministration blev godkendt i Byrådet den 20. december 2010 i tilknytning til der blev givet bevillinger til etablering af 106 almene boliger fordelt på fem placeringer.
Baggrund
Anlægsbevillingerne til etablering af centeradministration blev godkendt i Byrådet den 20. december 2010 i tilknytning til, at der blev givet bevillinger til etablering af 106 almene boliger fordelt på fem placeringer.
Bevillingen blev afsat til udgifter til ny etablering af centeradministration til Specialcenter Vest i tilknytning til, at der skulle etableres 4 nye boliggrupper i den vestlige del af Slagelse Kommune. Boliggrupperne er etableret i Skælskør, Vemmelev, Halseby og Korsør. Det blev derfor planlagt at flytte centeradministrationen til en placering ligeledes i den vestlige del af Slagelse Kommune.
Samtidig blev det besluttet, at nettoprovenuet ved salg af 2 ejendomme, der blev fraflyttet ved etablering af de 106 boliger, skulle anvendes til at nedsætte udgiften ved etablering af centeradministrationen.
Der blev afsat følgende anlægsbevillinger (sted 018550):
Udgifter til etablering af centeradministration               5.865.071 kr.
Nettoindtægt ved salg af 2 ejendomme                     -2.500.000 kr.
Samlet nettobevilling                                                     3.365.071 kr.
Regnskab vedr. udgiftsbevillingen
I perioden 2011 til 2014 har Byrådet besluttet, at om disponere samlet kr. 5.700.750 af de afsatte udgifter til finansiering af merudgifter ved etablering af de 4 boliggrupper med servicearealer. Merudgifterne har været afledt af, at de afsatte budgetter for boliggrupperne ikke har kunnet dække lavestbydende hovedentreprenørs bud, samt for et byggeris vedkommende at lavest bydende hovedentreprenør ikke vedstod sit bud og der derfor blev givet bevilling til indgåelse af kontrakt med næst lavest bydende hovedentreprenør.
De samlede udgifter efter om disponeringer er herefter:
Oprindelig udgiftsbevilling til centeradministration            5.865.071 kr.
Om disponeret til 4 boliggrupper                                    -5.700.750 kr.
Udgifter ved flytning og etablering af centeradministration -294.864 kr.
Afrundinger ved overførsel mellem årene 2010-2016        -27.112 kr.
Merforbrug vedr. udgifter                                               -157.655 kr.
I tilknytning til ovenstående omplaceringer blev muligheden for etablering af centeradministration i eksisterende kommunale bygninger afdækket. Centeradministrationen for Specialcenter Vest kunne herefter flytte ind i de kommunale lokaler på Dahlsvej 3 i Korsør
Regnskab vedr. indtægtsbevillingen
Oprindelig indtægtsbevilling ved salg af 2 ejendomme    -2.500.000 kr.
Nettoindtægt ved salg af Boeslundehus, Rennebjergvej i
Boeslunde samt Vimarhus, Slagelse Landev. i Vemmelev -3.060.655 kr.
Regnskab vedr. indtægter viser en merindtægt på            560.655 kr.
Samlet regnskab vedr. udgifter og indtægter
Samlet merforbrug og merindtægt udgør                             403.000 kr.
I 2016 har byrådet besluttet at om disponere kr. 400.000 til genetablering af pavilloner ved Forsorgshjemmet Toften.
Samlet mindreforbrug vedr. udgifter og indtægter herefter     3.000 kr.
Retligt grundlag
Regler for Økonomistyring og Ledelsestilsyn for Slagelse kommune
Handlemuligheder
Det kan besluttes, at godkende det fremlagte regnskab eller det kan besluttes at bede om flere oplysninger til belysning af det fremlagte regnskab.
Vurdering
Det er administrationens vurdering at kombinationen mellem de gennemførte om disponeringer og at der samtidigt er fundet en god løsning for etablering af centeradministration for Specialcenter Vest i eksisterende kommunale bygninger under omstændighederne har været en hensigtsmæssig anvendelse af anlægsbevillingen.
De to hovedårsager til om disponeringerne har dels været, at de afsatte beløb til boliggrupperne med budgetter lidt under rammebeløbene for alment boligbyggeri ikke har kunnet dække lavestbydende hovedentreprenørers budsummer, dels at én hovedentreprenør ikke vedstod sit laveste bud hvorfor det blev besluttet at indgå kontrakt med næstlavest bydende. Sidstnævnte beslutning krævede en om disponering på samlet 2,6 mio. kr.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Ingen bemærkninger
I hele 1.000 kr.
Politikområde
2016
2017
2018
2019
Bevillingsønske
 
 
 
 
 
Drift
 
 
 
 
 
Anlæg
4.1
-3
 
 
 
Afledt drift
 
 
 
 
 
Finansiering
 
 
 
 
 
Afsat rådighedsbeløb
 
 
 
 
 
Kassen
 
3
 
 
 
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger
Indstilling
Handicap- og Psykiatrichefen indstiller,
1.    at det fremlagte anlægsregnskab godkendes.
2.    at netto mindreforbruget på 3.000 kr. tilføres kassen
3.    at sagen videresendes til godkendelse i Økonomiudvalget og Byrådet
Beslutning i Handicap- og Psykiatriudvalget den 3. oktober 2016:
Fraværende: 
Anbefales.
Beslutning i Økonomiudvalget den 24. oktober 2016:
Fraværende: 
Anbefales til Byrådets godkendelse.

13. Genoptagelse: BoligKorsør, afdeling 21, helhedsplan, godkendelse af projektide (B)

13.   Genoptagelse: BoligKorsør, afdeling 21, helhedsplan, godkendelse af projektide (B)

Sagsnr.: 330-2015-17700               Dok.nr.: 330-2016-519563                                          Åbent
Kompetence: Byrådet
Beslutningstema
Økonomiudvalget skal tage stilling til projektidé for helhedsplan fra BoligKorsør, om nedlæggelse af 88 boliger, renovering af 100 boliger samt nyetablering af 12 boliger på Motalavej/Egersundsvej, Korsør. Byrådet skal behandle ansøgning om kommunal garanti.
Baggrund
BoligKorsør har indsendt projektide af helhedsplan (Skema A, ansøgning om tilsagn om støtte) for afdeling 21, Motalavej 46-68 og Egersundvej 10-28, 4220 Korsør.
Boligselskabet ønsker med helhedsplanen, at åbne området. Området har hidtil fremstået meget lukket og bastant. Desuden ønsker boligselskabet at reducere antallet af boliger. Dette gøres ved at nedlægge 86 boliger, renovere de resterende 102 boliger samt opføre 14 boliger som tæt-lav bebyggelse.
Helhedsplanens formål er, at fremtidssikre afdelingen, så den også i fremover vil kunne tilbyde tidssvarende og attraktive boliger for alle, uanset alder og familiestruktur.
Reduktion af boliger
BoligKorsør arbejder på at reducere antallet af boliger i forbindelse med gennemførsel af helhedsplaner, for at imødegå den lejeledighed der ses i flere afdelinger. Denne helhedsplan skal ses i sammenhæng med helhedsplanerne i afdeling 7, 12 og 15, hvor der indtil videre er blevet/bliver nedlagt 161 boliger. Herudover forventes endnu en helhedsplan i afdeling 3, Møllevangen/Egøgade med reduktion af 33 boliger.
Blok 1 og 2 reduceres ikke, men her ændres boligstørrelserne for at gøre plads til elevatorer. Blok 3 nedrives helt, og der etableres 2 gange 7 ny rækkehuse i terræn. Der nedrives 2 opgange i blok 4 således, at den store blok bliver opdelt i 3 mindre bygninger. Herudover fjernes nogle etager, så bygningerne stiger i linje med terrænet.
I denne helhedsplan reduceres antallet af boliger fra 188 til 102 boliger, dog bygges der 14 nye boliger, så det endelige antal boliger efter helhedsplanen ender på 116 boliger.
Arbejder
I de 102 boliger der skal renoveres, bliver der lavet 48 tilgængelighedsboliger og der etableres elevator. Køkkenerne udskiftes, ligesom badeværelserne bliver fornyet.
De eksisterende parkeringspladsen ud mod Motalavej erstattes af grønt område, så hele området bliver åbnet og der skabes sammenhæng mellem alle afdelinger i området.
På grund af reduktionerne skal der reetableres flere gavle og tagkonstruktioner. (projekttegninger se bilag 1)
Projektets økonomi:
Den samlede anskaffelsessum for hele projektet er beregnet til 141,865 mio. kr. for både de støttede og ustøttede arbejder, hvoraf de støttede arbejder er kalkuleret til 139,865 mio. kr. og de ustøttede arbejder er sat til 2,000 mio. kr. (Gennemgang af økonomiske poster se bilag 2 og 3)
Kapitaltilførsel:
I forbindelse med gennemførelsen af helhedsplanen oplyser Landsbyggefonden, at der er behov for kapitaltilførsel i form af 1/5-dels ordningen. Kapitaltilførsel er nødvendig, hvis der konstateres så væsentlige økonomiske problemer, at disse vil kunne vanskeliggøre afdelingens videreførelse.
Det samlede behov for kapital tilførsel er af Landsbyggefonden opgjort til 2,500 mio. kr. Slagelse kommunens andel udgør derfor 500.000 kr.
Kapitaltilførslen ydes som et rente- og afdragsfrit lån til afdelingen, da afdelingens økonomi ikke umiddelbart efter renoveringen kan bære at tilbagebetalingen påbegyndes, uden lejeforhøjelser. Der skal løbende for hvert regnskabsår foretages en vurdering af, hvorvidt tilbagebetalingen kan påbegyndes det efterfølgende år.
Lejeniveau:
Huslejeniveauet er før gennemførsel af renoveringsprojektet gennemsnitligt på 716 kr. pr. m2 pr. år. Landsbyggefonden har vurderet, at afdelingen ikke kan bære en huslejestigning. Derfor bliver huslejen også efter projektet gennemsnitligt på 716 kr. pr. m2 pr. år.
Boligselskabet egne forhold
Projektet er i samarbejde med Landsbyggefonden blevet tilrettet, så afdelingen nu efter deres mening er fremtidssikret. Det anses derfor som formalia, at Landsbyggefonden, efter kommunens godkendelse, selv skal godkende projektet. Efter deres godkendelse, skal Udlændinge-, Integrations- og Boligministeriet godkende projektet, som tillige skal spørge Udlændingestyrelsen om de nuværende boliger skal bruges til husning af flygtninge. I forhold til sidstnævnte godkendelse, anses det som sandsynligt at der opnås godkendelse, idet området er optaget på statens ghettoliste, hvor der ikke placeres flygtninge.
Der har været afholdt beboermøde i juni 2015 hvor en foreløbig plan blev præsenteret. Her var reduktionstallet på 60-80 boliger. Herudover er der den 26. maj 2016 afholdt et møde med en nedsatte beboergruppe, som i forhold til de seneste ændringer var meget positive og ikke umiddelbart ser hindringer for godkendelse på det planlagte beboermøde, som finder sted den 20. juni 2016.
Kommunens interne forhold – kommunal garanti, boligsikring og Strategi for den almene sektor
Der søges om fuld kommunal garanti af lån optaget ved realkreditinstitut. Kommunen garanterer for den del af lånet, der får sikkerhed ud over 60 % af ejendommens værdi. Kommunens garanti ansættes, indtil det endelige garantikrav oplyses af realkreditinstituttet, til hele lånets beløb. Landsbyggefonden regaranterer for 50 % af kommunens tab som følge af garantiforpligtelsen for de støttede lån. Der er ikke regaranti for de ustøttede lån.
Det må forventes, at der vil være et fald i den kommunale boligsikring, idet der sker en reduktion i antallet af boliger. Det præcise beløb kan ikke opgøres, da det afhænger af antallet af boligens beboere, deres indkomst samt andre faktorer.
Projektet ses at være i tråd med den eksisterende strategi for den almene sektor, og de fremtidige strategi for området, som skal behandles på nærværende møde. Begge strategier ligger op til, at der bliver reduceret i ikke-attraktive og tidssvarende boliger og at der bliver bygget nye fremtidssikrede boliger, som tilgodeser fremtidens efterspørgsel.
Kommunens godkendelse forudsætter, at betingelserne i Driftsstøttebekendtgørelsen overholdes.
Retligt grundlag
Renovering af afdelingen sker i henhold til almenboliglovens § 91.
Garanti ydes i henhold til almenboliglovens § 91, § 98 og § 127.
Kommunalt kapitaltilførsel ydes i henhold til almenboliglovens § 97.
Handlemuligheder
Økonomiudvalget kan vælge ikke at godkende helhedsplanen, hvis det vurderes, at den foreslåede helhedsplan ikke løser afdelingens udfordringer eller at det vurderes, at det er en økonomiske uforsvarlig disposition for afdelingen.
Vurdering
Uddannelsesdirektøren anbefaler, at projektet godkendes i den nuværende form, idet der sker en sikring af boligernes vedligeholdelsesstandard. Der er tale om fremtidssikring med baggrund i de nuværende politikker og den vedtagne strategi på det almene område.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Lånoptagelsen forudsætter kommunal garanti. Garantistillelse for lån optaget i almennyttige boliger er ifølge lånebekendtgørelsen § 3 stk. 2 nr. 1 ikke omfattet af den kommunale lånoptagelse.
En garantistillelse vil kunne få økonomiske konsekvenser for Slagelse Kommune, såfremt lånet misligholdes. Dette sker dog yderst sjældent. Hvis der skulle opstå tab skal det finansieres af kassen.
Realkreditinstitutterne har oplyst til kommunen, at kommunen pr. 31.12.2015 garanterer for 45,812 mio. kr. i afdeling 21.
I hele 1.000 kr.
Politikområde
2016
2017
2018
2019
Bevillingsønske
 
 
 
 
 
Drift
 
 
 
 
 
Anlæg
 
 
 
 
 
Afledt drift
 
 
 
 
 
Finansiering
01.04
 
500
 
 
Afsat rådighedsbeløb
 
 
 
 
 
Kassen
 
 
-500
 
 
Udbetaling af kapitaltilførslen sker normalvis omkring godkendelse af skema B, men der kan være usikkerhed om hvornår skema B skal godkendes og derfor også i hvilket budgetår beløbet skal bogføres. Afdelingen skal tilbagebetale lånet, når økonomien i afdelingen forbedres. Det kan dog ikke forudsiges hvornår dette sker eller om det sker.
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Uddannelsesdirektøren indstiller,
1.    at Økonomiudvalget godkender skema A for støttede lån med en anskaffelsessum på 139,865 mio. kr. og ustøttede lån på 2,000 mio. kr.
2.    at Økonomiudvalget godkender, at der ydes kapitaltilførsel på 500.000 kr.
3.    at Byrådet godkender 100 % kommunal garanti for både de støttede og ustøttede lån i alt kr. 141, 865 mio. kr.
Beslutning i Økonomiudvalget den 20. juni 2016:
Fraværende: 
At 1 til 2 godkendt.
At 3 anbefales til Byrådets godkendelse.
 
Administrationens bemærkninger til Økonomiudvalgsmøde den 24. oktober 2016
Efter udvalgets behandling af sagen, er der modtaget oplysning om, at afdelingsbestyrelsen ikke har godkendt helhedsplanen, sagen blev derfor ikke sendt til behandling i Byrådet. Repræsentantskabet har herefter truffet afgørelse i sagen og godkendt helhedsplanen, i overensstemmelse med almenboligloven og beboerdemokratiet.
Uddannelsesdirektøren indstiller derfor til Økonomiudvalget, at man vedstår tidligere beslutning og indstiller til Byrådet, at der godkendes kommunal garanti.
Beslutning i Økonomiudvalget den 24. oktober 2016:
Fraværende: 
Ad 1: Godkendt.
Ad 2: Godkendt.
Ad 3: Anbefales til Byrådets godkendelse.

14. Prækvalifikation for boligsocial helhedsplan 2017-2021 (B)

14.   Prækvalifikation for boligsocial helhedsplan 2017-2021 (B)

Sagsnr.: 330-2016-67060               Dok.nr.: 330-2016-540357                                          Åbent
Kompetence: Byrådet
Beslutningstema
Udvalget skal tage stilling til hvilken anbefaling, der skal gives til byrådets beslutning om prækvalifikation for en kommende boligsocial helhedsplan, herunder den kommunale andel af finansieringen samt fokusområder for indsatsen.
Baggrund
De 4 igangværende boligsociale helhedsplaner i henholdsvis Ringparken, Motalavej, Sydbyen og Parkvej/Præstevangen i Skælskør løber frem til 30. september 2017. Der har derfor været igangsat en proces for afklaring af en ny ansøgning til Landsbyggefonden for perioden 2017-2021. Processen er startet med udarbejdelsen af en prækvalifikation (bilag 1), som forløber for en egentlig ansøgning til Landsbyggefonden.
Prækvalifikationen omfatter de 4 almene boligområder Ringparken, Motalavej, Sydbyen og Parkvej/Præstevangen i Skælskør, og der er således tale om én samlet plan for 4 boligområder. Boligområderne er indbyrdes forskellige, men er dog alle også karakteriseret ved en række ens udfordringer:
1. Et image der påvirker udlejningssituationen negativt
2. En skæv beboersammensætning
3. Generelt opfattes områderne som værende fysisk og mentalt afgrænsede fra den omkringliggende by
Involvering af aktører og interessenter:
Slagelse Kommune og boligorganisationerne har været tovholder på processen og udarbejdelsen. I forbindelse med processen har forskellige aktører og interessenter været involveret bl.a. politi, kommunale centerchefer, afdelingsbestyrelser, uddannelsesinstitutioner mm. Bilag 2 oplister hele processen samt alle involverede.
Visionen for ansøgningsområdet og en kommende boligsocial helhedsplan er:
”Attraktive og bæredygtige by- og boligområder, der er naturligt integreret i den øvrige by”
Visionen indebærer, at der ikke er nogen af boligområderne, der figurerer på regeringens SUB-liste efter 2025. Visionen omfatter:
1. Et markant uddannelses og beskæftigelsesmæssigt løft, hvor både uddannelse og selvforsørgelse gøres til gældende norm.
2. Et stærkt civilsamfund, der udnytter ressourcerne i og udenfor boligområderne til at skabe sammenhæng, tryghed og trivsel.
3. Lokalt ejerskab til områder og aktiviteter, der har en klar rollefordeling mellem beboernes, kommunens og boligorganisationernes ansvar.
4. Positive narrativer og stærke mødesteder, der medvirker aktivt til at åbne områderne op og skabe en fortælling om områder, man som by og borger gerne vil associeres med.
5. Robuste ventelister.
Der arbejdes ud fra et ønske om, at 80 % af de kommende indsatser tager udgangspunkt i at kvalificere, styrke og understøtte allerede eksisterende opgaver og løsningsmetodikker i tilknytning til de permanente driftsorganisationer – primært i kommunalt regi. De resterende 20 % skal målrettes indsatser af mere projektorienteret karakter og af kortere varighed med det sigte at bane vejen for løsningen af kerneopgaverne.
Økonomi 2017-2021
Samlet set forventes økonomien i projektet at andrage 56 mio. kr. (bilag 3), hvor Landsbyggefonden ansøges om 40 mio. kr. og den lokale medfinansiering vil være 16 mio. kr. Midlerne forventes fordelt på følgende indsatsområder:
1. Tværgående administrationsudgifter (13.679.000 kr.)
2. Tryghed og trivsel (10.863.000 kr.)
3. Kriminalpræventiv indsats (8.077.000 kr.)
4. Uddannelse og beskæftigelse (16.657.000 kr.)
5. Forebyggelse og forældreansvar (6.568.000 kr.)
6. Lokal evaluering (156.000 kr.)
Den lokale medfinansiering udgør samlet set 16 mio. kr. og parterne er:
· Slagelse Kommune med 8.000.000 kr. (primært medarbejdere)
· Boligorganisationerne med 4.800.000 kr. (lokaler og medarbejdere)
· Boligorganisationerne med 3.200.000 kr. (kontant).
Den boligsociale helhedsplan arbejder mellem det kommunale og boligmæssige arbejdsområde og indsatsmæssigt vil en overvejende del af indsatserne, være indsatser der understøtter de kommunale kerneopgaver.
Organisering
Organiseringen af den kommunale del af indsatsen ligger i basisorganisationen. For den boligsociale del etablerer Slagelse Kommune og boligorganisationer et Kompetencecenter for boligsocial indsats, der varetager udarbejdelse af boligsocial helhedsplan, opbygning af organisation, monitorering og gennemførelse. Kompetencecentret ledes af en bestyrelse, der består af 6 medlemmer:
· 5 repræsentanter fra boligorganisationerne (hver boligorganisation udpeger ét medlem af direktion eller administrativ ledelse)
· 1 repræsentant for Slagelse Kommune – (medlem af direktionen)
Bestyrelsen ledes af et formandsskab bestående af 2 bestyrelsesmedlemmer:
· En direktør for en af de deltagende boligorganisationer
· En direktør fra Slagelse Kommune
Bestyrelsen ansætter en kompetencecenterchef, og der etableres to projektteams i Kompetencecentret:
· Medarbejdere indenfor administration/økonomi, kommunikation, dokumentation, fundraising etc.
· Tværgående medarbejdere, der varetager udførelse, koordination, udvikling og dokumentation i de midlertidige indsatser. Der ansættes 4 projektkoordinatorer, hver med et tværgående ansvar for et indsatsområde kombineret med ansvaret for koordination og samarbejde i et boligområde.
Retligt grundlag
Almenboligloven, lbk nr. 884 af 100811, kan anvendes som generelt grundlag ved fælles løsning af by- og boligsociale problemer. De enkelte konkrete indsatser, der iværksættes som led i projektet kan indebære krav om andet og mere specifikt hjemmelsgrundlag.
Handlemuligheder
1. Byrådet kan beslutte at godkende prækvalifikationen. Det vil betyde at boligorganisationerne og Slagelse Kommune arbejder videre på en fælles ansøgning til Landsbyggefonden.
2. Byrådet kan beslutte ikke at godkende prækvalifikationen for en ny boligsocial helhedsplan for de udsatte boligområder med henblik på ikke at indgå i et boligsocialt samarbejde med boligorganisationerne.
3. Byrådet kan beslutte, at sagen oplyses bedre. Dette vil medvirke til en forsinkelse af processen for fremsendelse af en ansøgning til Landsbyggefonden.
Vurdering
Uddannelsesdirektøren anbefaler, at prækvalifikationen godkendes. Dette med udgangspunkt i Strategi for den almene sektor 2025, som angiver som mål, at kommunen i 2025 ikke har boligområder på ghettolisten. Den boligsociale indsats i områderne er supplerende til den fysiske udvikling af områderne og tager fat i at understøtte en udvikling blandt områdernes beboere.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
I forbindelse med prækvalifikationen er der udarbejdet et budget, der forudsætter en bevilling fra Landsbyggefonden på 40 mio. kr. for årene 2017-2021.
Slagelse Kommune indgår med en medfinansiering i samme periode i form af en ekstraordinær indsats budgetteret til samlet 8 mio. kr.
Konsekvenser for andre udvalg
Beskæftigelse- og Integrationsudvalget har kompetencen på det boligsociale område, men den boligsociale indsats indeholder en række områder, som hører under Uddannelsesudvalget, og hvis område derfor også berøres.
Indstilling
Uddannelsesdirektøren indstiller
1. at Prækvalifikationen for en boligsocial indsats 2017-2021 godkendes.
Beslutning i Beskæftigelses- og Integrationsudvalget den 4. oktober 2016:
Fraværende: 
Sagen udsat til ekstraordinært møde i udvalget den 13. oktober 2016.
Beslutning i Beskæftigelses- og Integrationsudvalget den 13. oktober 2016:
Fraværende: 
Godkendt, idet udvalget indstiller til Økonomiudvalget og Byrådet, at forslaget tilføjes:
at der under kommunale indsatser suppleres med
* udvikling af forældresamarbejde og
* indsatser mod salg og brug af stoffer m.v.
Udvalget indstiller tillige til Økonomiudvalget og Byrådet, at forslaget s. 4 øverst suppleres med:
" Det forudsættes, at der anvendes såvel motiverende som sanktionerende muligheder. Der lægges vægt på at anvende lovgivningens muligheder."
For stemte V, O og A . Imod stemte Ø.
Thomas Clausen (Ø) fandt, at dette ændringsforslag strider mod intentionerne i den boligsociale indsats.
Beslutning i Økonomiudvalget den 24. oktober 2016:
Fraværende: 
Anbefales til Byrådets godkendelse.
Økonomiudvalget ønsker at det undersøges, hvor mange penge Slagelse Kommune har brugt på tidligere boligsociale helhedsplaner.
Troels Christensen (I) har følgende bemærkning: "Liberal Alliance (LA) ønsker, at det gøres til en forudsætning for helhedsplanen, at alle unge kontanthjælpsmodtagere (under 30 år) i boligområderne forpligtes til kommunalt servicearbejde den første dag de får kontanthjælp. (Eks.vis rengøring af fortove, strande samt praktisk arbejde for institutionerne.)
Tillige ønsker LA, at der iværksættes forsøg med krav om beskæftigelse, såfremt man bebor i visse af boligblokkene, jf. Lejernes Landsorganisations (LLO's) forsøg i København. Formålet er, at området herved (reelt) skal kunne leve op til til en nødvendig "selvforsørgelseskultur," - modsat den ofte ødelæggende offentlige forsørgerkultur, som eksisterer i områderne."

15. Forslag til lokalplan 1168 Boligområde Hvilebjerg, Sørbymagle samt Kommuneplantillæg nr. 40 til Kommuneplan 2013 og tilhørende miljøscreening (B)

15.   Forslag til lokalplan 1168 Boligområde Hvilebjerg, Sørbymagle samt Kommuneplantillæg nr. 40 til Kommuneplan 2013 og tilhørende miljøscreening (B)

Sagsnr.: 330-2016-45884               Dok.nr.: 330-2016-533872                                          Åbent
Kompetence: Byrådet
Beslutningstema
Byrådet skal tage stilling til, om forslag til lokalplan 1168 - Boligområde Hvilebjerg, Sørbymagle samt forslag til tillæg nr. 40 til Kommuneplan 2013 og miljøscreening, skal vedtages og fremlægges i 8 ugers offentlig høring.
Baggrund
Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget besluttede på sit møde den 10. august 2015 ikke at endelig vedtage forslag til lokalplan 1127 – Boligområde i Sørbymagle Øst og i stedet igangsætte en ny lokalplanlægning for området. Beslutningen blev truffet på baggrund af indsigelser fra lokalrådet, som var bekymrede for den øgede trafikmængde gennem Sørbymagle bymidte.
Center for Teknik og Miljø har nu udarbejdet forslag til lokalplan 1168 – Boligområde Hvilebjerg i Sørbymagle. De planlagte boliger skal vejbetjenes fra Ringvejen.
Lokalplan 1168 har til formål at videreudvikle Sørbymagle og arbejder hen imod en færdiggørelse af Ringvejen, der afrunder byen mod nordøst. Lokalplanen åbner mulighed for etablering af tæt lav og åben lav boliger i et rekreativt område, hvor regnvand håndteres lokalt. Der er i lokalplanen givet temmelig frie rammer for bebyggelsens udseende, for at give mulighed for nye bæredygtige boligformer og større mulighed for at imødekomme tilflytteres boligdrømme. Det nye boligområde vil derfor få et mere alsidigt udtryk, men blive bundet sammen af de store sammenhængende, grønne friarealer.
Planlægningen af området har taget afsæt i områdets landskabelige værdier, med bebyggelse og friarealer der følger terrænets kurver og karakter. Der er skabt en stærkere sammenhæng mellem det nye boligområde og de omgivende landområder, ved at skabe forbindelse ud i det åbne land og trække landzonen ind i lokalplanområdet.
Lokalplanen forudsætter, at der udarbejdes et kommuneplantillæg, da en større del af område ikke er kommuneplanlagt. Hele området har tidligere været udlagt som byzone, men en stor del af området blev i forbindelse med forslag til lokalplan 1127 tilbageført til landzone. Ved den endelige vedtagelse af lokalplanen, med tilhørende kommuneplantillæg, udvides byzonearealet, og der etableres et rekreativt landzoneareal.
Der har i forbindelse med udarbejdelsen af kommuneplantillægget været afholdt en lovpligtig for-offentlighedsfase i perioden fra den 1. juli 2016 til den 15. juli 2016. Kommunen modtog i alt 4 idéer, forslag eller øvrige kommentarer, som er indarbejdet i lokalplanforslaget, og holdt et dialogmøde med Sørbyområdets Lokalråd.
Eftersom det samlet vurderes, at miljøpåvirkningen fra planforslaget ikke vil være væsentlig, er der ikke krav om udarbejdelse af en miljøvurdering iht. Lov om miljøvurdering af planer og programmer.
Retligt grundlag
Kommuneplantillæg tilvejebringes efter Planlovens § 23 c.
Lokalplaner tilvejebringes efter Planlovens kapitel 5.
Handlemuligheder
Byrådet kan vælge at vedtage Forslag til lokalplan 1168 – Boligområde Hvilebjerg, Sørbymagle – med tilhørende Kommuneplantillæg nr. 40 til Slagelse Kommuneplan 2013 og dermed sende det i 8 ugers offentlig høring. Derved opfyldes Planlovens formål om at skabe debat omkring planforslaget, hvilket er en forudsætning for at kunne vedtage planen endeligt.
Byrådet kan vælge at forkaste planforslaget. I dette tilfælde vil konsekvensen være, at der ikke bliver etableret et nyt plangrundlag. Dette vil betyde, at arealet fortsat vil blive bortforpagtet til landbrug.
Byrådet har også mulighed for at vedtage justeringer af planforslaget inden vedtagelsen om at fremlægge planforslaget i 8 ugers offentlig høring.
Der er mulighed for at afholde borgermøde i forbindelse med den offentlige høring.
Vurdering
Center for Teknik og Miljø anbefaler, at Forslag til lokalplan 1168 – Boligområde Hvilebjerg, Sørbymagle - med tilhørende Kommuneplantillæg nr. 40 til Slagelse Kommuneplan 2013 vedtages til fremlæggelse i 8 ugers offentlig høring.
Det anbefales, at afgørelsen om ikke at miljøvurdere planforslaget vedtages.
Det anbefales, at der afholdes et borgermøde ca. midtvejs i høringsperioden. Det foreslås, at borgermødet afholdes i Sørbymagles Forsamlingshus enten den 29. november eller 30. november 2016 i tidsrummet mellem 18.30 og 20.00.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Ingen bemærkninger
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger
Indstilling
Centerchef for Teknik og Miljø indstiller,
1.    at forslag til lokalplan 1168 Boligområde Hvilebjerg, Sørbymagle med tilhørende Kommuneplantillæg nr. 40 vedtages til fremlæggelse i 8 ugers offentlig høring,
2.    at afgørelsen om ikke at miljøvurdere planforslaget vedtages,
3.    at der afholdes borgermøde enten d. 29. eller 30. november i tidsrummet mellem 18.30 og 20.00 i Sørbymagle Forsamlingshus,
4.    at sagen sendes videre til behandling i Økonomiudvalget og Byrådet.
Beslutning i Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget den 3. oktober 2016:
Fraværende: 
Anbefales.
Der afholdes borgermøde den 30. november 2016.
Beslutning i Økonomiudvalget den 24. oktober 2016:
Fraværende: 
Anbefales til Byrådets godkendelse.

16. Endelig vedtagelse af Lokalplan 1153 - Erhvervsområde ved Rødstensgården ved Valbygårdsvej, Slagelse samt Kommuneplantillæg nr. 31 til Kommuneplan 2013 (B)

16.   Endelig vedtagelse af Lokalplan 1153 - Erhvervsområde ved Rødstensgården ved Valbygårdsvej, Slagelse samt Kommuneplantillæg nr. 31 til Kommuneplan 2013 (B)

Sagsnr.: 330-2015-22337               Dok.nr.: 330-2016-520746                                          Åbent
Kompetence: Byråd
Beslutningstema
Byrådet skal tage stilling til, om forslag til lokalplan 1153 og kommuneplantillæg nr. 31 skal vedtages endeligt, med de ændringer der fremgår af hvidbogen”
Baggrund
Virksomheden Slagelse Kloakservice ApS holder til på Rødstensgården ved Valbygårdsvej lige uden for Slagelse.
Virksomhedens aktiviteter og fysiske udvikling har hidtil været reguleret på baggrund af landzonetilladelser. Virksomheden har derfor ønsket at få udarbejdet en landzonelokalplan med såkaldt bonusvirkning i forhold til Planlovens landzonebestemmelser. Den såkaldte bonusvirkning betyder, at der ikke skal yderligere landzonetilladelser til hver gang der, i overensstemmelse med lokalplanen, foretages fysiske ændringer på ejendommen, uanset at ejendommen ligger i landzone.
Byrådet vedtog på sit møde den 27. juni 2016 at fremlægge Forslag til lokalplan 1153 samt kommuneplantillæg nr. 31 til Slagelse Kommuneplan 2013 i 8 ugers offentlig høring.
Lokalplanen skaber plangrundlaget for den eksisterende virksomheds fortsatte udvikling. Lokalplanen fastlægger områdets disponering i forhold til placering af ny bebyggelse, parkering, oplag og tilkørselsforhold. Ejendommen vejbetjenes via adgangsvej til hhv. Valbygårdsvej og Skolevej. Lokalplanen fastlægger bestemmelser om etablering af støjvold på indersiden- eller som en del af en afskærmende beplantning. Derudover fastlægger lokalplanen bestemmelser om, at et areal mellem Tølløsebanen og adgangsvejen til Valbygårdsvej udlægges som et grønt friareal.
I offentlighedsperioden er der modtaget 6 høringssvar fra hhv. Museum Vestsjælland, DONG Energy, Slagelse Kloakservice ApS (2 høringssvar), Vejdirektoratet og Anne og Leon Ringbo, Valbygårdsvej 73, 4200 Slagelse. Høringssvarende fremgår af vedlagte hvidbog.
· Museum Vestsjællands bemærkning er en udtalelse i forhold til arkæologi.
· Dong Energy bemærker at naturgas bør udgå af bestemmelse 6.4.
· Slagelse Kloakservice ApS bemærker i sin første bemærkning, at man er indstillet på at rykke byggefelterne mod syd. I sin anden bemærkning er man indstillet på, at det vestlige byggefelt rykkes yderligere mod syd, derudover skal det være tydeligt, at en støjvold må etableres som en jordvold. Det bemærkes, at tekst der beskriver det grønne område gerne må udgå.
· Vejdirektoratets bemærkninger går på at lokalplanens bestemmelser (5.1, 7.1 og 8.9) tilgodeser nuværende eller fremtidige vejforhold og vejinteresser og anses for forhandlet med Slagelse Kommune og at disse ikke kan ændres uden fornyet høring af vejdirektoratet.
· Anne og Leon Ringbo bemærker, at de ønsker de to nord/sydgående byggefelter rykket tilbage til den eksisterende nord/sydgående bygnings nordlige facade. Såfremt dette ikke imødekommes accepteres, som alternativ, en løsning hvor det østlige af de to byggefelter rykkes ca. 15 meter tilbage og det vestlige byggefelt rykkes ca. 40 meter tilbage.
På baggrund af høringssvarende er der foretaget følgende ændringer i lokalplanen:
· Der er foretaget en korrigering af redegørelsen i forhold til museumsloven (Museum Vestsjælland).
· Mindre justering af bestemmelse 6.4 om varmeplanlægning (DONG Energy).
· Bestemmelse 9.5 om terrænregulering er justeret, her gøres det tydeligt, at en støjvold må etableres som en jordvold (Slagelse Kloakservice ApS).
· Justering af enkelte byggefelters udstrækning og placering (Anne og Leon Ringbo; Slagelse Kloakservice ApS).
· Bestemmelse 9.6 om friareal justeres for at sikre udsigtsforhold. Justeringen betyder, at området skal etableres med græs og beplantning må ikke overstige en højde på 1,5 meter.
Bemærkninger fra Vejdirektoratet har ikke givet anledning til ændringer i lokalplanen.
Som en del af hvidbogsbehandlingen, er der, på foranledning af nærmeste nabo til Rødstensgården, Valbygårdsvej 73, 4200 Slagelse, foretaget besigtigelse af udsigtsforhold fra ejendommen fra hhv. vestvendt terrasse og vindue på 1. sal.
Rødstensgårdens eksisterende bebyggelse er, grundet sin størrelse, karakter af store landbrugsbygninger og nære beliggenhed til naboejendommen, dominerende elementer i oplevelsen af udsigten fra naboejendommen.
Naboen ser helst, at de to nord/sydgående byggefelter rykkes tilbage til den eksisterende nord/sydgående bygnings nordlige facade.
Det er vurderingen, at et kompromis som tilgodeser begge parters interesser - naboens og Rødstensgårdens – og som begge parter finder tåleligt, medvirker til, at påvirkningen af udsigtsforholdende fra naboejendommen ved nybyggeri begrænses mest muligt samtidig med at virksomheden Slagelse Kloakservice ApS kan udvide bygningsmassen hensigtsmæssigt.
Kompromiset består i en reduktion af byggemuligheder mod nord, hvor de to parallelle nord/syd gående byggefelter trækkes tilbage. Det østlige byggefelt reduceres med ca. 15 m og følger kanten af den øst/vest gående bygning og det vestlig byggefelt flyttes ca. 40 meter mod syd og forlænges mod syd med 40 meter.
Retligt grundlag
Kommuneplantillæg tilvejebringes efter Planlovens § 23 c.
Lokalplaner tilvejebringes efter Planlovens kapitel 5.
Handlemuligheder
Byrådet har generelt mulighed for at foretage mindre justeringer af planen som en del af den endelige vedtagelse.
Byrådet kan vælge at vedtage lokalplan 1153 og Kommuneplantillæg nr. 31 endeligt med de justeringer der fremgår af hvidbogen. Derved skabes plangrundlaget for den eksisterende virksomheds fortsatte virke og udvikling.
Byrådet kan vælge ikke at vedtage lokalplan 1153 og Kommuneplantillæg nr. 31 endeligt. I dette tilfælde vil det betyde, at virksomheden fortsat skal reguleres ved landzonetilladelser i det omfang Planloven gør det muligt.
Vurdering
Center for Teknik og Miljø, Plan anbefaler, at byrådet vedtager lokalplan 1153 – Erhvervsområde ved Rødstensgården ved Valbygårdsvej, Slagelse med tilhørende Kommuneplantillæg nr. 31 endeligt med de justeringer der fremgår af hvidbogen. En vedtagelse af lokalplanen og kommuneplantillægget vil skabe plangrundlaget for virksomhedens fortsatte udvikling og virksomheden vil ikke skulle søge om landzonetilladelse hver gang der foretages ændringer i overensstemmelse med lokalplanens såkaldte bonusvirkninger.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Ingen bemærkninger.
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Centerchef for Teknik og Miljø indstiller,
1.    at Lokalplan 1153 med tilhørende Kommuneplantillæg nr. 31 vedtages endeligt med de ændringer som fremgår af hvidbogen.
2.    at Sagen sendes videre til behandling i Økonomiudvalget og Byrådet.
Beslutning i Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget den 3. oktober 2016:
Fraværende: 
Anbefales.
I relation til beplantning henledte Udvalget opmærksomheden på hurtigt voksende beplantningstyper.
Beslutning i Økonomiudvalget den 24. oktober 2016:
Fraværende: 
Anbefales til Byrådets godkendelse.

17. Endelig vedtagelse af Lokalplan 1167 - Dagligvarebutik på Skovvej, Korsør - samt Kommuneplantillæg nr. 39 til Slagelse Kommuneplan 2013 (B)

17.   Endelig vedtagelse af Lokalplan 1167 - Dagligvarebutik på Skovvej, Korsør - samt Kommuneplantillæg nr. 39 til Slagelse Kommuneplan 2013 (B)

Sagsnr.: 330-2016-11144               Dok.nr.: 330-2016-527391                                          Åbent
Kompetence: Byrådet
Beslutningstema
Byrådet skal tage stilling til, om Forslag til lokalplan 1167 – Dagligvarebutik på Skovvej, Korsør – med tilhørende Kommuneplantillæg nr. 39 til Slagelse Kommuneplan 2013 skal vedtages endeligt med de ændringer, der fremgår af hvidbogen.
Baggrund
Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget godkendte på mødet den 7. marts 2016 igangsætning af lokalplan for en ny dagligvarebutik på Skovvej 28-30 i Korsør.
Lokalplanen giver mulighed for at etablere en dagligvarebutik, der tjener det lokale opland i Korsør Sydøst. På ejendommen er der en række lukkede erhvervsbygninger. Eksisterende bebyggelse vil blive nedrevet med henblik på opførelse af en ca. 1000 m2 stor dagligvarebutik. Der etableres ca. 88 parkeringspladser i tilknytning til butikken. Eksisterende overkørsel fra Helenevej vil blive nedlagt, og der vil i stedet blive etableret overkørsel fra Skovvej. Eksisterende overkørsel fra Fredensvej bibeholdes af hensyn til tankanlægget på grunden.
Lokalplanforslaget har været behandlet af Byrådet den 27. juni 2016, hvor det blev besluttet at sende forslaget i 10 ugers offentlig høring. Den forlængede høring var begrundet i sammenfaldet med sommerferien.
Lokalplanen har været i offentlig høring fra den 1. juli til den 9. september 2016. I forbindelse med offentlighedsfasen har Slagelse Kommune modtaget 5 høringssvar, herunder indeholder det ene høringssvar 9 underskrifter, og der er yderligere 3 naboer, der støtter op om høringssvaret. Første høringssvar er fra DONG, der gør opmærksom på, at arealet er udlagt til naturgasforsyning. Der er to høringssvar, fra nogle naboer og Korsør Erhvervsforening, hvori der ses frem til en ny butik, da den vil gavne hele Korsør. Og slutteligt er der to høringssvar, fra nogle naboer og en række erhverv i midtbyen, der ikke mener, at det er hensigtsmæssigt at placere en butik på Skovvej pga. nabogener og konkurrence til butikkerne i bymidten. Høringssvarene er behandlet i vedlagte hvidbog. Høringssvarene giver anledning til følgende ændringer i lokalplanen:
- Hækkene skal være stedsegrønne, ikke løvfældende og have et tæt udtryk i en højde på minimum 1,5 m langs lokalplanens afgrænsning for at minimere indbliks- og lysgener fra dagligvarebutikkens parkeringsareal
- Plankeværket ud til Helenevej hæves fra 1 meter til minimum 1,5 meter for at minimere indbliks- og lysgener fra parkeringsarealet, og det skrives ind i lokalplanens forudsætning for ibrugtagning
- I lokalplanens redegørelse er det anført, at lokalplanområdet er udlagt til naturgasforsyning
Herudover har administrationen lavet en mindre tekstredigering og uddybning af lokalplanens bestemmelse 5.3 Gangarealer, så den bliver mere forståelig for borgerne.
Retligt grundlag
Lokalplaner tilvejebringes efter Planlovens kapitel 5.
Kommuneplantillæg tilvejebringes efter Planlovens § 23c.
Handlemuligheder
Byrådet har generelt mulighed for at foretage mindre justeringer af planen, som en del af den endelige vedtagelse.
Byrådet kan vælge at vedtage Lokalplan 1167 og Kommuneplantillæg nr. 39 med de foreslåede ændringer. Derved skabes plangrundlaget for en ny dagligvarebutik på Skovvej i Korsør.
Byrådet kan vælge ikke at vedtage Lokalplan 1167 og Kommuneplantillæg nr. 39 endeligt. Derved vil den påtænkte dagligvarebutik på ejendommen ikke kunne opføres.
Vurdering
Center for Teknik og Miljø anbefaler, at Byrådet vedtager Lokalplan 1167 – Dagligvarebutik på Skovvej, Korsør – med tilhørende Kommuneplantillæg nr. 39 endeligt med de foreslåede ændringer. En vedtagelse af lokalplanen og kommuneplantillægget vil skabe det fornødne plangrundlag, som muliggør en ny udnyttelse af ejendommen.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Ingen bemærkninger.
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Centerchef for Teknik og Miljø indstiller,
1.    at Lokalplan 1167 med tilhørende Kommuneplantillæg nr. 39 vedtages endeligt med de ændringer, som fremgår af hvidbogen,
2.    at sagen sendes videre til behandling i Økonomiudvalget og Byrådet.
Beslutning i Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget den 3. oktober 2016:
Fraværende: 
Anbefales.
Beslutning i Økonomiudvalget den 24. oktober 2016:
Fraværende: 
Anbefales til Byrådets godkendelse.
Michael Gram (FB) stemte imod.

18. Beslutning om fusion af Bibliotek og Borgerservice (B)

18.   Beslutning om fusion af Bibliotek og Borgerservice (B)

Sagsnr.: 330-2016-10503               Dok.nr.: 330-2016-531338                                          Åbent
Kompetence: Byrådet
Beslutningstema
I forlængelse af principbeslutning i Byrådet den 29. marts 2016 indstilles hermed økonomisk rationale og serviceniveau i forbindelse med fusion af Borgerservice og Biblioteker til endelig politisk godkendelse.
Baggrund
Byrådet har vedtaget en principbeslutning om, at Borgerservice og Bibliotek fusioneres organisatorisk pr. 1. januar 2017 med henblik på at udvikle et nyt servicekoncept til borgerne i kommunen. Af Byrådets beslutning fremgik det, at endelig vedtagelse skal ske, når effektiviseringspotentialet er kortlagt. Det gøres i denne sag.
Visionerne for fusionen og det nye servicetilbud til borgerne er:
Borgerhusene skal ruste borgerne til at kunne betjene sig selv digitalt. Det skal foregå gennem medbetjening og anden betjening.
Borgerhusene skal sikre en bred og alsidig programvirksomhed med hovedvægt på læring, viden og kulturoplevelser og indgå i tæt brugerdialog omkring tilbuddene.
Borgerhusene skal understøtte den bedst mulige dialog mellem borgerne og det offentlige med henblik på at frigive tid og ressourcer hos både borgeren og kommunen.
Med disse visioner er der fokus på dels at få borgerne til at mestre eget liv og dels at følge op på kommunens digitaliserings- og kanalstrategi.
Tidsplan
Tidsplanen for fusionen er, efter drøftelse med SektorMED, planlagt til at ske i etaper over en toårig periode for at sikre størst mulighed for vellykket implementering. Dette bygges på erfaringer fra andre kommuner:
Pr. 1. januar 2017 samlet Bibliotek og Borgerservice i en organisation.
Pr. 1. april 2017 opstart af ny betjening i Skælskør
Pr. 1. oktober 2017 opstart af ny betjening i Korsør
Pr. 1. februar 2018 opstart af ny betjening i Slagelse (på det nuværende bibliotek).
Rationale og service
Det forventes, at det økonomiske rationale ved sammenlægningen skal ses over en tre-årig periode. I dette rationale er der taget højde for, at de samlede opgaver på tværs af de to organisationer tænkes sammen. Endvidere vil der i det nye tilbud arbejdes mere med tidsbestilling til nogle udvalgte opgaver, hvilket giver en bedre ressourcestyring i organisationen.
Åbningstiderne efter en fusion vil blive som bibliotekets nuværende åbningstider. De vil træde i kraft, efterhånden som servicetilbuddene sammenlægges, jf. tidsplan.
Det giver en samlet øget åbningstid i forhold til Borgerservices nuværende åbningstider i dag på 14 timer om ugen, og åbningstiderne vil generelt være mere borgervenlige. Bibliotekets åbningstider vil være status quo. Oversigt over både borgerservice og biblioteks nuværende åbningstider fremgår af bilag 1.
Der vil i alle åbningstimer være et servicetilbud, som rummer alle de almindelige biblioteks- og borgerserviceopgaver. Undtaget herfor er betjeningen af pas og kørekort, da der er tale om en opgave, der kræver specialiserede kompetencer.
Derfor vil borgerne kunne booke betjening af pas og kørekort i Skælskør tirsdag og torsdag og i Korsør mandag, onsdag og fredag. For begge steders vedkommende er det et tilbud, som stiller dobbelt så mange timer til rådighed for borgerne, end der i gennemsnit har været behov for i første halvdel af 2016. Med tidsbestilling vil borgerne undgå ventetid, og planlægning af personalets arbejdstid optimeres.
I Slagelse vil der være mulighed for at booke betjening af pas og kørekort 3 dage om ugen, mens der to dage om ugen vil være mulighed for at få pas og kørekort uden tidsbestilling. Herudover vil der i højsæsonen – som vanligt - for pas og kørekort tilbydes ekstra åbningstider, så behovet kan dækkes.
Når arbejdstiden optimeres, vil der være mulighed for et større fokus på at gøre borgerne i nærområderne selvhjulpne og mere digitale, eksempelvis via besøg på institutioner og hjemmebesøg i særlige tilfælde.
Medarbejderinvolvering
Igennem hele forløbet har der været en tæt dialog mellem ledelse og SektorMED. Såfremt Byrådet godkender fusionen, vil der være behov for, at medarbejderne er med i det videre arbejde.
I vinteren 2016 startes derfor arbejdsgrupper op på tværs af de to organisationer (Borgerservice og bibliotek) mhp. en effektfuld implementering, ligesom snitflader til øvrige centre afklares. Erfaring fra andre kommuner viser, at hvis visionerne for fusionen skal eksekveres samtidig med, at de daglige opgaver skal løses, er det vigtigt, at der er tid til at involvere medarbejderne. De vil opnå ejerskab til det nye faglige fællesskab og kan give borgerne den serviceoplevelse, som der er lagt op til.
Borgerinvolvering
Da visionen for det nye borgerservicekoncept har borgerne i fokus, vil det være naturligt at inddrage udvalgte borgere i at designe det nye tilbud, dette kaldes servicedesign. Servicedesign er en metode til at sikre, at borgernes oplevelse er i fokus, når vi designer den nye betjening.
Retligt grundlag
Kommunalfuldmagten.
Handlemuligheder
Udvalgene kan vælge at:
a) godkende fusionen endeligt og den indstillede effektivisering over tre år
b) godkende fusionen endeligt og et andet effektiviseringsbeløb
c) give afslag og dermed fortsætte borgerservice og bibliotek som i dag.
Vurdering
Centerchefen for Kultur, Fritid og Borgerservice vurderer, at der er potentiale i at tænke to institutioners opgavefællesskab sammen til en ny organisatorisk enhed. Det vil give mulighed for at udvikle et nyt borgerservicekoncept, som dels understøtter borgerne i at kunne betjene sig selv digitalt, dels giver adgang til et miljø, der fremmer tilegnelse af viden, læseglæde og kulturel og digital dannelse. Det understøtter bl.a. de politiske visioner om, at flere borgere skal kunne mestre eget liv, og flere unge skal i uddannelse.
Fordelene i forhold til serviceniveau er følgende:
· En udvidet service ift. borgerservice på 14 timer og derved en mere favorabel åbningstid for borgerne
· Et bookingsystem, så borgerne ikke skal stå i kø til pas og kørekort
· Planlægning af hjemme- og institutionsbesøg ved behov.
Den indstillede effektivisering vurderes at være ambitiøs i forhold til udviklingen af den organisatoriske enhed. Beløbet i 2017 er lavest, da der primært sker fusion i Skælskør. Korsør forventes at fusionere i sidste halvdel af 2017. I 2018 er der taget højde for, at der skal investeres i indretning/inventar, hvorfor beløbet i 2019 er væsentligt højere end i 2018. Der er i beregningerne taget højde for løbende kompetenceudvikling.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Oplægget har undervejs været behandlet i centrets SektorMED. Rationalet indfries ved at benytte personaleressourcerne mere optimalt, når løsningen af opgaverne på tværs af den nye organisation planlægges anderledes. Endvidere er der et rationale i ikke at genbesætte stillinger, der bliver ledige, som følge af naturlig afgang.
Rationalet skal ses akkumuleret således, at der i 2019 i alt er opnået en besparelse på 1.100.000 kr.
I hele 1.000 kr.
Politikområde
2016
2017
2018
2019
Bevillingsønske
 
 
 
 
 
Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget
05.01
 
-200
-200
-200
Økonomiudvalget
01.02
 
0
-50
-450
Afledt drift
 
 
 
 
 
Finansiering
 
 
 
 
 
Råderumskatalog
 
 
200
250
650
Kassen
 
 
 
 
 
Konsekvenser for andre udvalg
Sagen indstilles til Byrådet af både Beskæftigelses- og Integrationsudvalget (borgerservice) og Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget (biblioteket).
Indstilling
Centerchefen for Kultur, Fritid og Borgerservice indstiller,
1.    at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget og Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget anbefaler over for Byrådet at godkende fusion af Borgerservice og Bibliotek pr. 1. januar 2017
2.    at Økonomiudvalget anbefaler de økonomiske omprioriteringer
3.    at Byrådet godkender de organisatoriske ændringer og budgettilpasninger.
Beslutning i Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget den 3. oktober 2016:
Fraværende:  ingen
Ad 1: Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget anbefaler over for Byrådet at godkende fusionen af Borgerservice og Bibliotek pr. 1. januar 2017.
Beslutning i Beskæftigelses- og Integrationsudvalget den 4. oktober 2016:
Fraværende: 
At 1. Anbefales overfor Byrådet.
For stemte V, A og O. Imod stemte Ø.
Beslutning i Økonomiudvalget den 24. oktober 2016:
Fraværende: 
Anbefales til Byrådets godkendelse.
Michael Gram (FB) stemte imod.

19. Budget for Slagelse Erhvervscenter 2017 (B)

19.   Budget for Slagelse Erhvervscenter 2017 (B)

Sagsnr.: 330-2016-30009               Dok.nr.: 330-2016-545295                                          Åbent
Kompetence: Økonomiudvalget
Beslutningstema
Økonomiudvalget skal tage stilling til nogle justeringer af budgetgrundlaget for Slagelse Erhvervscenter med virkning fra budget 2017.
Baggrund
Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget behandler i øjeblikket ny samarbejdsaftaler for Slagelse Erhvervscenter, gældende for 2016 og 2017.
I sammenhæng hermed er der drøftet en række dispositioner af betydning for økonomien i 2017:
1. Byrådets har besluttet at Slagelse Kommune fremadrettet betaler regningen for medlemskab af Væksthus Sjælland. Budgettet til SEC skal tilsvarende reduceres, i alt 1.508.000 kr. fra 2017.
2. I forbindelse med etableringen af SEC blev der aftalt udlån af tjenestemand. Slagelse Kommune afholder forsat lønomkostning. Lønomkostningen skal sammen med budget til lønnen flyttes til SEC, således at der er samme aftale som for de andre selskaber, hvor Slagelse Kommune udlåner tjenestemænd, i alt 848.000 kr. fra 2017
3. SEC havde i 2015 en likviditetsudfordring, fordi regningen vedrørende Væksthus Sjælland skulle betales allerede primo 2015. SEC lånte derfor 1.500.000 kr. af Slagelse Kommune for midlertidigt at styrke likviditeten. 1.000.000 kr. blev betalt tilbage i 2015. Resten af lånet skal tilbagebetales i 2017, i alt 500.000 kr.
Retligt grundlag
Lov om Erhvervsfremme og Slagelse Kommune økonomiske styringsregler.
Handlemuligheder
Intet at bemærke.
Vurdering
Administrationen anbefaler at alle 3 poster indarbejdes i den økonomiske del af samarbejdsaftalen og tilsvarende indarbejdes i Slagelse Kommunes budget for 2017. Ændringerne har ingen kassevirkning.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
I hele 1.000 kr.
Politikomr.
2016
2017
2018
2019
Bevillingsønske
 
 
 
 
 
Drift – SEC (667005)
3.1
 
-1.508
-1.508
-1.508
Drift – SEC (667005)
3.1
 
-500
 
 
Drift – SEC (667005)
3.1
 
848
848
848
Drift – Erhvervsfremme (667002)
3.1
 
1.508
1.508
1.508
Drift – Direktionen (651012)
1.2
 
500
 
 
Drift – Direktionen (651015)
1.2
 
-848
-848
-848
 
 
 
 
 
 
Konsekvenser for andre udvalg
Intet at bemærke.
Indstilling
Borger- og udviklingsdirektøren indstiller,
1.    at Økonomiudvalget godkender justeringerne af budgetgrundlaget for Slagelse Erhvervscenter.
Beslutning i Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget den 3. oktober 2016:
Fraværende: 
Anbefales.
Beslutning i Økonomiudvalget den 24. oktober 2016:
Fraværende: 
Godkendt.
A stemte imod finansiering af udlånt tjenestemand, jf. punkt 2 under "Baggrund", da Socialdemokratiet betragter det som en skjult ekstrabevilling.

20. Ansøgning om dispensation fra kravet om 3 måneders driftsgaranti ved privatisering af Puljeinstitutionen Børnebissen (B)

20.   Ansøgning om dispensation fra kravet om 3 måneders driftsgaranti ved privatisering af Puljeinstitutionen Børnebissen (B)

Sagsnr.: 330-2016-66471               Dok.nr.: 330-2016-535894                                          Åbent
Kompetence: Økonomiudvalget
Beslutningstema
Uddannelsesudvalget skal overfor Økonomiudvalget anbefale, at ansøgning om dispensation fra kravet om 3 måneders driftsgaranti til 1 måned i forbindelse med privatisering af puljeinstitution i Bisserup bliver imødekommet.
Baggrund
Center for Børn og Familie har modtaget ansøgning fra Puljeinstitutionen Børnebissen om dispensation fra kravet om 3 måneders driftsgaranti i forbindelse med privatisering.
Af ansøgningen fremgår blandt andet:
”Børnebissens kapacitet er 12 børn i alderen 0-6 år. Børnebissen har dog en venteliste der vokser støt og der er øget efterspørgsel på pladser i Børnebissen. Vi vil derfor gerne øge kapaciteten til 16 børn i Børnebissen.
Dette er ikke muligt under nuværende driftsordning (puljeordning) og i nuværende bygning.
Vi har derfor ønsker om at ændre driftsform til privat – da vi dermed kan flytte til ny bygning og øge kapaciteten.”
Ansøgningen bliver blandt andet begrundet med:
Børnebissen vil ikke kunne stille 3 måneders driftsgaranti i forbindelse med privatisering, da Børnebissen ikke ejer nuværende bygning eller besidder sådanne likvider. Vi vil derfor være nødsaget til at videregive det til forældre at stille garantierne. Dette er en meget stor hindring for vores fremtidige planer, da flere familier har udvist modvilje mod at stille så høje garantier.”
Børne-, Uddannelses- og Integrationsudvalget godkendte 8. maj 2013 gældende godkendelseskriterier for drift af private daginstitutioner.
Godkendelseskriterierne indeholder bestemmelse om driftsgaranti:
”Slagelse Kommune stiller jf. dagtilbudslovens § 20, stk. 2 krav om en driftsgaranti. Driftsgarantien skal være på anfordringsvilkår. Formålet med driftsgarantien er at sikre, at institutionen kan yde den fornødne forsyningssikkerhed, idet kommunen er forpligtet til at sørge for anden pasningsmulighed til de berørte børn, såfremt institutionen ophører ved konkurs, eller på anden vis lukker, eller ikke kan drives videre. Den private leverandør skal stille driftsgaranti svarende til 3 måneders drift af en gennemsnitlig kommunal institution i Slagelse Kommune af samme størrelse som den private institution. Driftsgarantien kan af Slagelse Kommune kræves reguleret, således at den til enhver tid svarer til minimum 3 måneders drift af en gennemsnitlig kommunal institution af samme størrelse. Beløbet beregnes og fastsættes af Slagelse Kommune. Driftsgarantien skal være Slagelse Kommune i hænde, før der kan meddeles endelig godkendelse”
Retligt grundlag
Dagtilbudslovens paragraf 19, stk. 5 samt Vejledning om dagtilbud m.v. - VEJ nr. 9109 af 27/02/2015, punkt 241.
Handlemuligheder
Uddannelsesudvalget kan overfor Økonomiudvalget anbefale, at ansøgningen bliver imødekommet.
Vurdering
Det er administrationens vurdering, at ansøgning om dispensation fra kravet om 3 måneders driftsgaranti bør imødekommes.
Puljeinstitutionen Børnebissen er et veldrevet dagtilbud, der imødekommer et lokalsamfunds behov for dagtilbudspladser. Børnebissens ønske om udvidelse og flytning til andet hus kan ikke ske indenfor rammerne af nuværende driftsform. Årsagen er, at selve driftsformen ”puljeinstitution” ikke længere findes – og der er således ikke hjemmel til nye væsentlige ændringer i den ramme.
Det kommunale driftstilskud bliver udbetalt månedsvis forud på baggrund af det aktuelle antal indskrevne børn. Der er således alene økonomisk risiko svarende til 1 måneds driftstilskud. Hensynet til forsyningssikkerheden en mindre relevant i denne del af kommunen, hvor der er ledig kapacitet i den nærliggende kommunale børneinstitution.
Dispensationen kan ske ud fra en individuel og konkret vurdering, hvor hensynet til kommunens sikkerhed mod tab og hensynet til kommunens forsyningsforpligtelse er afgørende. Den konkrete dispensationsansøgning vil således ikke danne grundlag for, at øvrige private institutioner automatisk får ændret deres driftsgarantiperiode.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Driftstilskuddet bliver udbetalt månedsvis forud på baggrund af det aktuelle antal indskrevne børn. Driftsgarantien modsvarer således den økonomiske risiko svarende til 1 måneds driftstilskud. Den kommunale pladsgaranti kan opfyldes i området, hvorfor forsyningshensynet ikke er under pres.
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen
Indstilling
Centerchefen for Børn og Familie indstiller,
1.    at Uddannelsesudvalget overfor Økonomiudvalget anbefaler, at ansøgning om dispensation fra kravet om 3 måneders driftsgaranti i forbindelse med privatisering bliver imødekommet.
Beslutning i Uddannelsesudvalget den 3. oktober 2016:
Fraværende:  Tonny Borgstrøm (Udenfor partierne)
Anbefales.
Beslutning i Økonomiudvalget den 24. oktober 2016:
Fraværende: 
Godkendt.

21. Omfordeling af salgsindtægter på arealer og ejendomme 2016 og 2017

21.   Omfordeling af salgsindtægter på arealer og ejendomme 2016 og 2017

Sagsnr.: 330-2016-34850               Dok.nr.: 330-2016-562541                                          Åbent
Kompetence: Byrådet
Beslutningstema
Udvalget skal tage stilling til en tilretning af de afsatte rådighedsbeløb i forhold til salg af arealer og ejendomme for 2016 og 2017.
Baggrund
I budget 2016-2019 blev der besluttet, at der i 2016 og 2017 skal genereres en nettoindtægt på i alt 32 mio. kr. fordelt på 8 mio. kr. på ejendomme, 6 mio. kr. på landbrugsarealer og 2. mio. kr. på øvrige arealer hvert af de 2 år.
Status er, at der pt. er solgt ejendomme og arealer der tilgår ovenstående beslutning med et samlet nettoprovenu på 17.457.781 i 2016.
En oversigt over ejendomme og salgsindtægter er vedhæftet som bilag.
Fordelingen af det samlede rådighedsbeløb ønskes med denne sag ændret til en samlet indtægt på 17 mio. kr. for 2016 og 15 mio. kr. samlet set for 2017. Ligeledes ønskes fordelingen mellem arealer og ejendomme ændret, så der er tale om et samlet salg og nettoindtægt på i alt 32 mio. kr. fordelt over de to år, uanset fordelingen mellem arealer og ejendomme.
Hvis der kommer yderligere salg for 2016 vil det medføre endnu en ændring af fordelingen mellem årene. Udvalget vil blive orienteret hvis dette sker.
For 2016 har fordelingen mellem salgsindtægter for arealer og ejendomme været ligelig, med en lille overvægt af salg af arealer. For 2017 forventes det, at størstedelen at indtægterne kommer fra arealer, da en del salg af ejendomme for 2017 forventes at indgå i konkrete businesscases, heriblandt Ejendomsstrategisk Udviklingsplan 2017-2020. Fordelingen af salg af ejendomme er beskrevet som en forudsætning for udviklingsplanen, der ligeledes er på Økonomiudvalgets dagsorden d. 28.10.16
Retligt grundlag
Ifølge Regler for Økonomistyring og Ledelsestilsyn for Slagelse Kommune er det Byrådet der beslutter de økonomiske rammer, herunder de afsatte rådighedsbeløb i de enkelte kalenderår.
Handlemuligheder
Udvalget kan vælge at lave en tilretning af de afsatte rådighedsbeløb i forhold til indtægt fra salg af arealer og ejendomme, samt fordelingen over årene.
Hvis udvalget i stedet ønsker at beholde fordelingen for salg af arealer og ejendomme fra den oprindelige budgetbeslutning vil det sandsynligvis ikke være muligt at indhente de budgetterede besparelser.
Vurdering
Administrationen anbefaler, at der ændres i de afsatte rådighedsbeløb således at der opnås en samlet indtægt på 32 mio. kr. fordelt over de 2 år, uanset salg af ejendomme eller arealer.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Der vil være en indtægt på 17 mio. kr. for 2016, mod budgetteret 16 mio. kr. og en indtægt på 15 mio. kr. i 2017 mod budgetteret 16 mio. kr.
I hele 1.000 kr.
Politikområde
2016
2017
2018
2019
Bevillingsønske
 
 
 
 
 
Drift
 
 
 
 
 
Anlæg, diverse salg
1.05
-1.000
 1.000
 
 
Afledt drift
 
 
 
 
 
Finansiering
 
 
 
 
 
Afsat rådighedsbeløb
 
 
 
 
 
Kassen
 
 1.000
-1.000
 
 
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger
Indstilling
Chefen for center for Kommunale Ejendomme indstiller,
1.    at De afsatte rådighedsbeløb ændres, således at der forventes en samlet indtægt på 17 mio. kr. i 2016 og 15 mio. kr. i 2017 samlet set fordelt på arealer og ejendomme.
Beslutning i Økonomiudvalget den 24. oktober 2016:
Fraværende: 
Anbefales til Byrådets godkendelse.

22. Omplacering af bevillinger - ved ændring af ordningen "85 Job med løntilskud" (B)

22.   Omplacering af bevillinger - ved ændring af ordningen "85 Job med løntilskud" (B)

Sagsnr.: 330-2010-77256               Dok.nr.: 330-2016-531708                                          Åbent
Kompetence: Økonomiudvalget
Beslutningstema
Handicap- og Psykiatriudvalget samt Beskæftigelses- og Integrationsudvalget skal godkende omplacering af bevillinger mellem Center for Handicap og Psykiatri, samt Center for Arbejdsmarked og Integration i forbindelse med nedlægning af ”job med løntilskud” med VASAC som udfører.
Sagen skal fremsendes til endelig godkendelse i Økonomiudvalget.
Baggrund
Med udgangspunkt i beskæftigelsespolitikken ”Værdi for alle” godkendte Handicap- og Socialpsykiatriudvalget den 2. november 2010 og Arbejdsmarkeds- og Integrationsudvalget den 11. november 2010 et forslag til etablering af 100 job med løntilskud med VASAC som udfører.
Forslaget blev endeligt godkendt af Økonomiudvalget den 13. december 2010.
Mulighederne for etablering af de 100 job med løntilskud for førtidspensionister skete med baggrund i Lov om Aktiv beskæftigelsesindsats (LAB-loven).
Ordningen blev senere ændret til 85 job med løntilskud med baggrund i besparelser i Center for Arbejdsmarked og Integration.
I forbindelse med løbende tydeliggørelse af ordningen ”Job med løntilskud” har administrationen rettet en stigende opmærksomhed på ordningens krav f.eks. vedr. opfølgning og udvikling samt det beskæftigelsesfremmende sigte i forhold til den enkelte borger. Til brug for en samlet vurdering af grundlaget for at opretholde de 85 job med løntilskud har Ernst & Young P/S udarbejdet et revisionsnotat herom.
Revisionsfirmaet klargør tydeligt, at der skal ske en individuel vurdering af de nuværende 85 borgeres ansættelse under ordningen job med løntilskud.
Slagelse Kommune er ikke berettiget til statsrefusion for mentorstøtte vedrørende de borgere, der ikke opfylder ordningens forudsætninger om udvikling - med sigte på at kunne opnå beskæftigelse uden mentorstøtte.
Handicap- og Psykiatriudvalget blev ved mødet den 4. januar 2016, med deltagelse af den daværende arbejdsmarkedschef, orienteret om revisionsnotatet. Herunder, at det må forventes, at næsten alle borgere ikke vil være berettiget til opretholdelse af deres ansættelse i ordningen, og derfor må forventes at skulle opsiges. Orienteringssagen var også på Beskæftigelses- og Integrationsudvalget den 5. januar 2016.
De berørte borgere vil forventeligt være berettiget til et beskæftigelsestilbud efter servicelovens § 103.
Retligt grundlag
Lov om Aktiv beskæftigelsesindsats § 31b samt Lov om Social Service § 103.
Handlemuligheder
De berørte borgere er i løbet af første halvår 2016 blevet revurderet i forhold til gældende lovgivning. Efter den individuelle vurdering af borgerne, er der 70 Slagelse borgere, som overgår fra job med lønskud jf. Lov om Aktiv beskæftigelsesindsats § 31 b til beskyttet beskæftigelse efter Lov om Social Service § 103 i 2016.
På grund af borgernes forskellige ansættelsesdatoer i job med løntilskud, og dermed forskellige opsigelsesvarsler overgår 8 borgere til beskyttet beskæftigelse fra den 1. juli 2016, og 62 borgere overgår til beskyttet beskæftigelse fra den 1. december 2016.
Fra 1. januar 2017 vil hele ordningen ”85 job med løntilskud” med VASAC som udfører, være rullet tilbage til at være fuldt integreret i tilbuddet beskyttet beskæftigelse SEL§103.
Vurdering
Administrationen anbefaler, at ordningen ”85 job med løntilskud”, ophører med delvis effekt i 2016 og med fuld effekt i 2017.
Personkredsen for mentorstøtte er personer, som har behov for mentorstøtte for at opnå eller fastholde aktiviteter, tilbud, ordinær uddannelse, ansættelse i fleksjob eller ordinær ansættelse jf. LAB, § 31 b.
I denne sammenhæng skal aktiviteter jf. revisionsfirmaet Ernst & Young P/S, forstås som aktiviteter iværksat efter beskæftigelseslovens regelsæt. Det vil sige aktiviteter med et reelt beskæftigelsesfremmende sigte og dermed ikke et vedligeholdende sigte, som tilfældet er for aktiviteter iværksat efter servicelovens bestemmelser.
Borgerne, som hidtil har været i ordningen – med få undtagelser – opfylder ikke betingelserne om udvikling med sigte på at kunne opnå beskæftigelse uden mentorstøtte.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
De 100 job med løntilskud, som senere blev til 85 job med løntilskud blev ved etableringen finansieret af Myndighed i Center for Handicap og Psykiatri, dvs. at der blev flyttet bevillinger fra Center for Handicap og Psykiatri til hhv. Center for Arbejdsmarked og Integration, VASAC Slagelse og konto 6.
Ved ordningens ophør med delvis effekt i 2016 og fuld effekt i 2017, skal bevillingerne flyttes tilbage til Center for Handicap og Psykiatri. De 70 borgere, som er blevet visiteret til beskyttet beskæftigelse SEL § 103 i 2016 har en helårseffekt på 9,17 årsværk svarende til en bevilling på 805.798 kr. i 2016. I 2017 er det den fulde bevilling som flyttes til Center for Handicap og Psykiatri på i alt 7.520.587 kr. Bevillingerne fremgår af nedenstående oversigt.
I 1000 kr.
B2016
B2016
B2017-2020
Antal borgere/årsværk
85
9,17
85
Myndighed for Handicap og Psykiatri
7.472
806
7.521
Jobcenter, løntilskud
-3.752
-404
-3.827
Jobcenter, statsrefusion
1.876
202
1.913
Jobcenter, mentorudgifter
-6.087
-656
-6.208
Jobcenter, statsrefusion
3.043
328
3.104
VASAC, generelomkostninger
-5.412
-584
-5.417
VASAC, produktionsindtægter
3.814
411
3.887
Konto 6, overhead
-954
-103
-973
I alt
0
0
0
I forbindelse med opsigelse af borgerne i job med løntilskud, får borgerne udbetalt feriepenge, som beløber sig til 500.000 kr. Denne merudgift er en engangsudgift i 2016 og ligger på nuværende tidspunkt i VASAC. Merudgiften skal finansieres af den nuværende bevilling, som ligger i Center for Arbejdsmarked og Integration, da udbetaling af feriepengene er i relation til deres job med løntilskud.
I hele 1.000 kr.
Politikområde
2016
2017
2018
2019
Bevillingsønske
 
 
 
 
 
Drift
4.01 Myndighed
806
7.521
7.521
7.521
Drift
4.01 Virksomhed
-173
-1.530
-1.530
-1.530
Drift
2.01
-530
-5.018
-5.018
-5.018
Drift
1.02
-103
-973
-973
-973
Anlæg
 
 
 
 
 
Afledt drift
 
 
 
 
 
Finansiering
 
 
 
 
 
Afsat rådighedsbeløb
 
 
 
 
 
Kassen
 
0
0
0
0
Konsekvenser for andre udvalg
Sagen behandles samtidigt i henholdsvis Handicap- og Psykiatriudvalget den 3. oktober 2016 og Beskæftigelses- og Integrationsudvalget den 4. oktober 2016
Indstilling
Handicap- og Psykiatrichefen samt centerchef for Arbejdsmarked og Integration indstiller,
1.    at ”85 job med løntilskud” ophører med delvis effekt i 2016 og med fuld effekt fra 1. januar 2017
2.    at der gives tillægsbevilling til politikområde 4.01 Handicap og Psykiatri, enhed 12201 Myndighed for Handicap og Psykiatri på 805.798 kr. i 2016 og 7.520.587 kr. i 2017-2020
3.    at tillægsbevillingerne i 2016 finansieres af politikområde 4.01 Handicap og Psykiatri, enhed 12315 VASAC med -172.415 kr., politikområde 2.01 Forsørgelse, revalidering, aktivering og integration med -530.507 kr. og politikområde 1.02 Administration med -102.876 kr.
4.    at tillægsbevillingerne i 2017-2020 finansieres af politikområde 4.01 Handicap og Psykiatri, enhed 12315 VASAC med -1.529.938 kr., politikområde 2.01 Forsørgelse, revalidering, aktivering og integration med -5.017.629 kr. og politikområde 1.02 Administration med -973.020 kr.
5.    at merudgiften på 500.000 kr. i 2016 vedrørende feriepenge i VASAC, finansieres af den nuværende bevilling for ”85 job med løntilskud” i Center for Arbejdsmarked og Integration
6.    at sagen sendes til godkendelse i Økonomiudvalget.
Beslutning i Handicap- og Psykiatriudvalget den 3. oktober 2016:
Fraværende: 
Anbefales.
Beslutning i Beskæftigelses- og Integrationsudvalget den 4. oktober 2016:
Fraværende: 
At 1 til 6. Anbefales.
Beslutning i Økonomiudvalget den 24. oktober 2016:
Fraværende: 
Godkendt.

23. Høring af Ejendomsstrategisk Udviklingsplan 2017-2020 (B)

23.   Høring af Ejendomsstrategisk Udviklingsplan 2017-2020 (B)

Sagsnr.: 330-2016-58023               Dok.nr.: 330-2016-605099                                          Åbent
Kompetence: Økonomiudvalget
Beslutningstema
Udvalget skal træffe beslutning om at sende den reviderede Ejendomsstrategiske Udviklingsplan 2017-2020, i høring i hos de berørte parter.
Baggrund
I forlængelse af Slagelse Kommunes Ejendomsstrategi, der blev vedtaget i maj 2014, har Center for Kommunale Ejendomme udarbejdet et udkast til en ”Ejendomsstrategisk Udviklingsplan 2017-2020”.
Forslaget til ”Ejendomsstrategisk Udviklingsplan 2017-2020” er opdelt i 3 geografiske indsatsområder hhv. Slagelse, Landdistrikterne og Korsør/Skælskør. Planen omfatter både afvikling af ejendomme samt udvikling og modernisering af ejendomme.
Forslagene for Slagelse og Landdistrikterne (Etape 1) omfatter konkrete ejendomme, mens forslaget til Korsør/Skælskør (Etape 2) omfatter en proces til udvikling af 3 lokale skoler som basisbygninger med flere brugergrupper og efterfølgende afvikling og salg af en række bygninger.
Forslaget kan udmønte en årlig driftsbesparelse på 4,7 mio. kr. ved en samlet nettoinvestering på 13,4 mio. kr., svarende til en tilbagebetalingstid på 2,9 år og en årlig forrentning på 35% af investeringen.
I september 2016 er planen blevet præsenteret og drøftet i de berørte fagudvalg og Økonomiudvalget. I forlængelse heraf, er der rejst en række spørgsmål og opmærksomhedspunkter, som er søgt indarbejdet og afklaret i sagen og de medfølgende notater fra øvrige fagcentre.
Etape 1 - Slagelse
A) Salg af F-bygningen på Østre Skole (Den gule bygning imod Fruegade)
B) Istandsættelse af restareal på Nørrevang til administration
C) Opsigelse af lejemål i Langes Gård 10, 12 14 og Merkurvej 2 og flytning af Pædagogisk Udvikling & Inklusion (PUI), Sundhed & Træning og Slagelse Dagpleje (administration) til Nørrevang
D) Tilvejebringe lokalekapacitet der kan stilles til rådighed til de folkeoplysende forbund i dag- og aftentimerne via lokalebookingportalen
I Slagelse By viser de overordnede nøgletal, at der generelt er en udmærket udnyttelse af skolernes areal og at der ikke på kort sigt kan findes et større antal m² til andre funktioner her. Imidlertid er der uudnyttede lokaler på Nørrevang, der dog mangler ombygning for at blive klar til anden anvendelse. 90% af bygningen er pt. i anvendelse og det vil derfor give mening at udnytte disse resterende m² på sigt.
Samtidig har Slagelse Kommune en række lejemål i Slagelse By på samlet ca. 1.500 m² på Merkurvej 2, samt Langes Gård 10, 12 og 14 til en årligt samlet leje- og driftsudgift på ca. 1,9 mio. kr.
Ligeledes ejer kommunen Østre Skole, hvoraf en del af bygningsmassen anvendes af de folkeoplysende foreninger, men disse udnyttes ikke optimalt. Forslaget er derfor at sælge F-bygningen på Østre Skole og finde andre egnede lokaler, indenfor den eksisterende bygningsmasse, som kan stilles til rådighed for til de folkeoplysende forbund, via bookingportalen.
Restarealerne på Nørrevang istandsættes, således at aktiviteterne i Langes Gård og Merkurvej kan indflyttes. Det drejer sig om Dagplejen Slagelse (administration), den Pædagogiske Udviklings- og Inklusionsenhed (PUI) og Sundhed & Træning.
Den Pædagogiske Udviklings- og Inklusionsenhed (PUI) er en relativt nyetableret enhed, der
på længere sigt, ønsker at organisere sig med fokus på geografiske underområder. Der vil derfor i løbet af en årrække, være et mindre behov for kontorpladser i en samlet enhed. (se notat i bilag)
Vedrørende anvendelsen af restarealet på Nørrevang til andre formål end administration, har Fritidsforvaltningen forespurgt brugerne af Nordhallen og de omkringliggende idrætsanlæg, om en ombygning af Nørrevang til bl.a. omklædning, klublokaler og toiletforhold, kunne løse kapacitetsproblemer ved Nordhallen (se notat i bilag). Fritidsbrugerne beskriver en række mangler og behov i Nordhallen for bl.a. omklædning, klublokaler og toiletforhold, samt generel nedslidning.
Restarealet på Nørrevang har ikke umiddelbart lokaler indrettet til ovenstående formål og hvis denne placering vælges, vil det være nødvendigt at ombygge. Nørrevang ligger desuden længere væk fra Nordhallen og faciliteterne nord og øst for hallen, hvilket taler imod en placering på Nørrevang.
Umiddelbart er der ikke fordele i at anlægge yderligere klub-, omklædnings- og toiletforhold på Nørrevang. Såfremt dette behov skal opfyldes, vil de være bedst placeret i nærhed til idrætsaktiviteterne, eksempelvis ved tilbygning til Nordhallen. Det skal desuden bemærkes at begge løsninger vil kræve anlægsmidler og efterfølgende drift, da den ubenyttede del af Nørrevang pt. står i tomgangsdrift.
Etape 1 - Landdistrikter
A) Flytning af Børnegården Kildebakken til Tårnborg Skole
B) Samling af Specialcenter Vests to nuværende aktivitets- og samværstilbud i hhv. Slagelse og Skælskør på Tårnborg skole
C) Flytning af Socialpsykiatrisk Centers aktivitets- og samværstilbud Godthåb til lokaler som frigøres på Skælskør Rådhus
D) Daginstitutionen Kirkeskoven flyttes ind på Kirkeskovskolen
E) UngSlagelses heldagsskoletilbud flyttes fra Blomstervænget 4 ind på den tidligere tandklinik ved Dalmose Skole.
Tårnborg Skole har i dag en meget lav udnyttelsesgrad. Det foreslås derfor at skolens areal begrænses og der findes plads til daginstitutionen Kildebakken og en samling af to aktivitets- og samværstilbud under Specialcenter Vest. Desuden flytning af Socialpsykiatrisk Centers aktivitets- og samværstilbud Godthåb til lokaler som frigøres på Skælskør Rådhus. Placering af et aktivitets- og samværstilbud under Handicap & Psykiatri, blev drøftet ved skolebestyrelsesmøde på Tårnborg Skole d. 13. september 2016 (se referat i bilag).
På Tårnborg Skole, hvor forskellige brugergrupper samles på samme matrikel, er der afsat midler til adskillelse af brugergrupperne, som eksempelvis plankeværk, hegn eller beplantning der hindrer indsyn og adgang. Desuden er der mulighed for at både dagtilbud, skole og aktivitets- og samværstilbuddet har særskilte tilkørselsforhold og adgang til separate og afskærmede udearealer. I bilag til sagen findes Center for Handicap & Psykiatris beskrivelse af målgruppe, formål og ramme for aktivitets- og samværstilbuddet.
I Rude flyttes daginstitutionen Kirkeskoven fra lærerboligerne ind på Kirkeskovens Skole, og den nuværende daginstitutionsbygning sælges fra.
I Dalmose flyttes Ung Slagelses heldagsskoletilbud fra Blomstervænget 4 ind på den tidligere tandklinik ved Dalmose Skole, og bygningen sælges fra.
Etape 2 - Korsør/Skælskør
A) Frigøre i alt ca. 2.600 m2 på Broskolen, Skælskør Skole og Eggeslevmagle Skole i 2018
B) Identificere kommunale funktioner, der kan indflyttes på skolerne
C) Afhænde ejendomme eller opsige de frigjorte ejendomme
I løbet af 1. halvår 2017 startes Etape 2 - en proces hvor der ses på en mere optimal anvendelse af Broskolen, Skælskør Skole og Eggeslevmagle Skole. Nøgletal for skolernes udnyttelse af m² indikerer, at der kan frigøres et større samlet areal. Afdækning af muligheder for samlokalisering, vil ske i dialog med skolerne. Afdækning af muligheder udføres i foråret 2017, med henblik på at præsentere et beslutningsoplæg til Budget 2018-2021.
Tids- og procesplan
Økonomiudvalget sender Ejendomsstrategisk Udviklingsplan 2017-2020 til orientering og høring hos alle de berørte bestyrelser og lokalråd, samt øvrige interessenter.
Herudover afholdes et dialogmøde omkring Tårnborg Skole d. 8. november 2016 i Tårnborg. Høringsmaterialet fremsendes til høringsparterne umiddelbart efter Udvalgets behandling og fristen for indsendelse af høringssvar er mandag d. 21. november 2016, kl. 12.00. (Liste over høringsparter findes i bilag 2 – Proces- og udmøntningsplan)
Sagen og de indsendte høringssvar behandles i de berørte fagudvalg primo december. Udvalgenes anbefalinger oversendes til behandling i Økonomiudvalg d. 12. december med mulighed for at endelig beslutning kan træffes i Byrådet d. 19. december 2016.
Retligt grundlag
Ingen bemærkninger
Handlemuligheder
Udvalget skal beslutte hvorvidt hele eller dele af 1. Etape af den Ejendomsstrategiske Udviklingsplan vedrørende Slagelse og Landdistrikter, skal sendes i høring i sin nuværende form. Etape 2 behandles efterfølgende i relevante fagudvalg, Økonomiudvalget og Byrådet primo 2017.
Vurdering
Det er administrationens vurdering, at forslaget understøtter intentionerne i den vedtagne Ejendomsstrategi og ønsket om at fokusere på basisbygninger og andre højt prioriterede bygninger. Det er muligt at udmønte en væsentlig årlig driftsbesparelse, uden at reducere i kerneområdernes økonomi.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Forslaget kan udmønte en årlig driftsbesparelse på 4,7 mio. kr. ved en samlet nettoinvestering på 13,4 mio. kr. Forslaget indeholder ikke besparelser på de borgernære ydelser. Nogle besparelser er allerede budgetlagt i forbindelse med Budget 2017. Konkret bevilling fremsættes i evt. beslutningssag til december 2016.
Konsekvenser for andre udvalg
Stort set alle udvalg vil på forskellig vis blive påvirket af udviklingsplanen. Derfor vil høringssvarene blive behandlet i alle fagudvalg, før Byrådet behandler den endelige udviklingsplan.
Indstilling
Ejendomschefen indstiller,
1.    at Udvalget sender 1. Etape af ”Ejendomsstrategisk Udviklingsplan 2017-2020” vedrørende Slagelse og Landdistrikter i høring hos de berørte parter med henblik på input og konkrete ønsker til udmøntningen af den endelige udviklingsplan.
Beslutning i Økonomiudvalget den 24. oktober 2016:
Fraværende: 
Forslaget til Ejendomsstrategisk Udviklingsplan 2017-2020 bortfalder. Kommunaldirektøren fremlægger på et kommende økonomiudvalgsmøde nyt forslag til proces.
A ønsker, at der udarbejdes en beskrivelse af konsekvenser i forhold til vedtaget Budget 2017-2020.

24. Mulighed for ansættelse af flere erhvervsuddannelseselever i kommunen (D)

24.   Mulighed for ansættelse af flere erhvervsuddannelseselever i kommunen (D)

Sagsnr.: 330-2016-72475               Dok.nr.: 330-2016-596716                                          Åbent
Kompetence: Byrådet
Beslutningstema
Byrådet har ønsket at få udarbejdet en redegørelse for muligheden for at stille praktikpladser til rådighed for unge under erhvervsuddannelse i kommunens egne serviceområder jf. Byrådets beslutning på møde den 25. april 2016, sagsnr. 25.
Dette er bl.a. affødt af en undersøgelse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, som viser at antallet af praktikpladssøgende er stigende.
Baggrund
Slagelse Kommune beskæftiger på nuværende tidspunkt ca. 250 erhvervsuddannelseselever.
Trepartsaftalen om tilstrækkelig og kvalificeret arbejdsplads og praktikpladser mellem Regeringen og arbejdsmarkedets parter betyder bl.a., at der indføres en ny praktikpladsmodel, hvor der udmeldes måltal for hvor mange elever Slagelse Kommune bør uddanne. Herefter vil arbejdsgivernes uddannelsesbidrag (AUB-bidrag) være afhængigt af, hvorvidt måltallet opfyldes. Hvis dette sker modtages en højere refusion.
Der er nedsat et centralt udvalg som arbejder med den praktiske udformning af aftalen og måltallet er derfor endnu ikke kendt.
Uddannelserne til pædagogisk assistent, social- og sundhedshjælper samt social- og sundhedsassistent er undtaget af ovenstående, idet der i forlængelse af trepartsaftalen er fastlagt en dimensionering, som fastsætter, hvor mange elever kommunen skal uddanne. Der er kun i meget begrænset omfang mulighed for at ansætte yderligere elever inden for disse områder. Dimensioneringen for 2017-2018 vil betyde et fald i antallet af disse elever, idet dimensioneringen for pædagogisk assistent ændres fra 28 til 9, social- og sundhedshjælper går fra 117 til 32 og social- og sundhedsassistenter ændres fra 26 til 48 årligt. For social- og sundhedsuddannelserne er der samtidig tale om en væsentlig omlægning af uddannelserne og det forventes at ændringen vil være omkostningsneutral.
For øvrige erhvervsuddannelseselever kan kommunen frit beslutte, hvor mange elever der ansættes. Det er dog væsentligt, at antallet af elever inden for de enkelte områder afbalanceres i forhold til at sikre eleven et optimalt læringsforløb.
På nuværende tidspunkt beskæftiges erhvervsuddannelseselever i Slagelse Kommune indenfor følgende områder:
· Kontor
· Teknisk design
· Ejendomsservicetekniker
· Anlægsgartner
· Tandklinikassistent
· Ernæringsassistent
· IT-supporter
· Serviceassistenter
Kommunen er pt. i gang med at blive godkendt som praktiksted for uddannelsen som skov- og naturtekniker og vil herefter kunne ansætte 1 elev inden for området. Formentlig vil der også kunne opnås godkendelse i forhold til uddannelsen som mekaniker og her vil der ligeledes være mulighed for at ansætte 1 elev.
Kommunen kan indgå uddannelsesaftaler med elever inden for de fagområder, hvor der er faglært personale, tilstrækkelig arbejdsopgaver og hvor vi kan godkendes som praktiksted. 
Det betyder, at vi på nuværende tidspunkt ikke vil kunne indgå uddannelsesaftaler indenfor de fleste håndværksfag, da dette ville forudsætte at disse opgaver hjemtages og der ansættes faglært personale. Det gælder fx i forhold til malere, elektrikere, murere og tømrere.
Retligt grundlag
Lov om erhvervsuddannelser.
Trepartsaftale mellem KL, Danske Regioner, LO og regeringen.
Erhvervsuddannelseselever ansættes i henhold til overenskomsten inden for fagområdet. Eleven aflønnes både i skole- og praktikperioder.
Længden af uddannelserne varierer både i forhold til fagområde, men også i forhold til den enkelte elev, idet der på nogle uddannelser gives merit for tidligere erfaring inden for området.
Kommunen skal være godkendt som praktikplads forud for indgåelse af uddannelsesaftale.
Handlemuligheder
Kommunen har valgt at søge at udnytte den begrænsede mulighed for at ansætte flere elever inden for uddannelserne til social- og sundhedshjælper og social- og sundhedsassistenter, hvilket formentlig vil betyde, at der kan ansættes 4-5 elever ekstra årligt inden for hvert af de 2 områder.
Vi har tidligere gennem projektet ”Øget uddannelsesindsats” uddannet serviceassistenter inden for rengøringsområdet og dette ville fortsat være en mulighed. Serviceassistenterne vil også kunne bidrage på arbejdspladserne med fx lettere køkkenopgaver og lignende. Det anslås, at der vil kunne ansættes ca. 10 elever om året.
SOSU-Sjælland er blevet godkendt til udbyde uddannelsen og forventer at kunne gøre dette fra august 2017 enten i Slagelse eller i Holbæk.
Antallet af ejendomsserviceteknikerelever kan evt. udvides med ca. 4 elever årligt.
Indenfor kategorierne kontor, teknisk design, tandklinikassistent, ernæringsassistent, anlægsgartner og IT-supporter vil antallet af elever formentlig kunne udvides med 4-6 elever årligt.
Vurdering
I forbindelse med en evt. udvidelse af antallet af elever skal der indgå overvejelser omkring finansiering. Eksempelvis skal det sikres, at et krav om flere elever ikke medfører afskedigelse af faglært arbejdskraft inden for de enkelte områder, da dette kan vanskeliggøre uddannelsen af eleverne og have betydning for den samlede opgavevaretagelse.
Der blev i budget 2015 afsat midler til ”Merindtag af elever” og dette er udmøntet i ansættelse af 6 ekstra elever (tandklinikassistent, ernæringsassistent, IT-supporter). Samme model kan overvejes, såfremt det besluttes at øget antallet af elever på tværs i organisationen.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Udgiften til elever varierer i forhold til uddannelse og i forhold til om eleven er berettiget til voksenløn. Endvidere er der forskel på længden af uddannelserne og antal uger i skoleforløb, hvor kommunen modtager lønrefusion. 
Elever under 25 aflønnes typisk mellem 11.000 – 15.000 kr. månedligt, mens elever over 25 typisk får mellem 20.000 – 24.000 kr. månedligt.
Konsekvenser for andre udvalg
Byrådet besluttede på mødet 25. april 2016, at redegørelsen skulle forelægges Økonomiudvalget, Uddannelsesudvalget, Beskæftigelses- og Integrationsudvalget og Byrådet med henblik på oprettelse af et antal uddannelsesaftaler.
Indstilling
Borger- og Udviklingsdirektøren indstiller,
1.    at Redegørelsen drøftes.
Beslutning i Økonomiudvalget den 24. oktober 2016:
Fraværende: 
Økonomiudvalget er positivt stemt over for at oprette flere uddannelsespladser.
Sagen sendes til videre drøftelse med følgende oplysninger tilføjet:
- En nærmere beskrivelse af de budgetlagte udgifter til elevuddannelser
- En nærmere beskrivelse af Slagelse Kommunes krav til sociale klausuler

25. Månedlig rapportering på områderne beskæftigelse og integration, handicap og psykiatri, specialiserede skoletilbud og det specialiserede børne- og ungeområde (E)

25.   Månedlig rapportering på områderne beskæftigelse og integration, handicap og psykiatri, specialiserede skoletilbud og det specialiserede børne- og ungeområde (E)

Sagsnr.: 330-2016-26187               Dok.nr.: 330-2016-582479                                          Åbent
Kompetence: Økonomiudvalget
Beslutningstema
Baggrund
På grund af stigende økonomiske udfordringer, blev der i 2015 udarbejdet perspektivanalyser på de fire områder. Da udfordringerne endnu ikke er løst, er der behov for tæt opfølgning både administrativt og politisk.
Retligt grundlag
Handlemuligheder
Rapporteringen er udarbejdet så den giver et enkelt overblik over udviklingen i udgifter og aktiviteter ligesom, der hvor det er muligt, er beregnet gennemsnitspriser på anvendte indsatser. Dermed opbygges der viden om den aktuelle udvikling i udgifter og aktiviteter, som kan underbygge beslutninger, der træffes enten i forbindelse med den kvartalsvise budgetopfølgning eller som et led i den løbende administrative og politiske styring af områderne
Vurdering
I bilag 1-4 ses den månedlige opfølgning på økonomi og aktiviteter.
Beskæftigelse og Integration (Bilag 1)
Hovedoversigt
Center
Serviceudgifter mio. kr.
Overførsels-udgifter mio. kr.
Anlæg mio. kr.
Samlet mio.kr.
Center for Børn, Unge og Familie
-1,980
-1,738
 
 
Jobcenter, forsikrede ledige
0,828
22,172
 
 
Jobcenter, eksl. Forsikrede ledige
0,000
-18,642
 
 
Samlet mer/mindre forbrug
-1,152
1,792
0,0
0,640
Merforbrug = - Mindre forbrug = +
Hovedårsagerne i forhold til det korrigerede budget:
· Merforbrug på kontanthjælp til flygtninge på 5,0 mio. kr.
· Merforbrug på boligplacering af flygtninge på 1,770 mio. kr.
· Merforbrug på førtidspensioner på 2,720 mio. kr.
· Merforbrug på sygedagpenge på 5,464 mio. kr.
· Merforbrug på kontant- og uddannelseshjælp på kr. 5,966 mio. kr.
· Mindre forbrug på dagpenge til forsikrede ledige på kr. 17,239 mio. kr.
· Merforbrug på Arbejdsmarkedsydelse på 1,982 mio. kr.
· Mindre forbrug på kontantydelse på 1,632 mio. kr.
· Merforbrug på revalidering på 1,218 mio. kr.
· Merforbrug på ressource- og jobafklaringsforløb på 9,977 mio. kr.
· Mindre forbrug på ledighedsydelse på 1,366 mio. kr.
· Mindre forbrug på beskæftigelsesindsats for forsikrede ledige på 6,916 mio. kr.
· Mindre forbrug på seniorjob på 5,127 mio. kr.
Myndighed for Handicap og Psykiatri  (Bilag 2)
Center for Handicap og Psykiatri forventer, at forbrug og budget balancerer ved årets udgang.
Center for Handicap og Psykiatri er inde i en proces med omlægninger på flere niveauer. Der har forestået et arbejde med at kvalitetssikre en ny database til håndtering af data omkring aktiviteter og aktuelle gennemsnitspriser. Databasen har dog ikke på nuværende tidspunkt leveret det ønskede. For at komme videre med processen i forhold til økonomistyring, videreudvikles og redesignes de allerede eksisterende styringsregneark til at kunne levere de ønskede data. Processen forventes at vare henover efteråret og kobles sammen med at Center for Handicap og Psykiatri står overfor, at skulle have et nyt fagsystem, hvor ambitionen er at sagsstyring og økonomi kan kobles sammen i ét system.
I de tidligere månedsrapporteringer er der blevet fremlagt 2 skemaer omhandlende hhv. forventet regnskab og aktivitetsdata. Aktivitetsdataene mangler validitet, og det er ikke hensigtsmæssigt, at fortsætte med at fremlægge dataene, før at styringsregnearkene er redesignet.
Myndighed for det specialiserede skoletilbud (Bilag 3)
Der forventes et merforbrug i 2016 på 5,1 mio. kr. Det samlede merforbrug kan opdeles på følgende måde:
· Overført merforbrug fra 2015 – 4,6 mio. kr.
· Merforbrug vedrørende aktiviteterne i 2016 – 0,5 mio. kr., mod sidste måneds forventede merforbrug på 1 mio.
Det forventede merforbrug vedr. aktiviteter i 2016 forventes at udgøre 0,5 mio.
I forhold til sidste måneds rapportering er det forventede regnskab nedjusteret med 0,5 mio., da det vurderes, at der var afsat for mange midler til ny visitationer.
Udviklingen i aktiviteter i september 2016 viser en tilgang af elever i forhold til det budgetterede.
Myndighed for det specialiserede børne- og ungeområde (Bilag 4)
Der forventes pr. ultimo august, at der er et fortsat stort pres i forhold til at opnå balance mellem budget og forventet regnskab. Det kan fortsat konstateres, i lighed med den seneste budgetopfølgning, at der er en risiko for et merforbrug. Afdelingen for Børn og Unge vurderer, at risikoen for merforbruget kan nedjusteres til ca. 3-5 mio. kr. Den tidligere vurdering var på 5-7 mio. kr.
Aktivitetsrapporten for september måned viser et fortsat fald i forhold til aktiviteterne fra juni måned, som var på det højeste i 2016. Samlet set viser aktivitetsrapporten fortsat, at der er en højere aktivitet end budgetteret.
På Overførselsudgifterne må vi konstatere, at der forventes et merforbrug på ca. 0,65 mio. kr. Merforbruget skyldes, at der blev hentet for meget refusion i 2015, som følge af en undersøgelse på hele overførselsområdet i Slagelse Kommune. I 2015 blev de 0,65 mio. kr. lagt i Kassen, men denne beslutning har Slagelse Kommunes revision ikke godkendt.
Handleplansinitiativerne, i form af en styrket revisitation og nedsættelse af visitationsudvalg på det forebyggende område, er lagt ind i denne rapportering med et selvstændigt bilag. Bilaget er bygget op omkring aktivitetsrapporten, og den vil i resten af 2016 være en del af den månedlige rapportering.
Bilaget er bygget op på følgende måde:
· Der er taget udgangspunkt i juni måneds aktiviteter på udvalgte områder med aktivitet, gennemsnitspris (månedsvis) og den samlede månedlige udgift.
· Så er der opsat en kolonne med målsætning. Her er handleplansinitiativerne omsat til konkrete mål - det kan være på aktiviteten eller prisen.
· Forskellen mellem juni måned og målsætningen med handleplanen viser den ønskede månedlige effekt.
· Målsætningen viser en ønsket effekt på ca. 1 mio. kr. pr. måned
Afrapporteringen viser en positiv effekt på 0,4 mio. kr. af de igangsatte initiativer. Det er en forbedring på 0,2 mio. kr. i forhold til den seneste afrapportering. Målsætningen på 1 mio. kr. pr. måned har ikke kunnet realiseres for de to første måneder, hvilket må tilskrives, at de iværksatte handlinger først senere på året viser den fulde forventede effekt.
Den igangsatte revisitation viser potentiale, men er omfattende og vil række ind i 2017 i forhold til den fulde ønskede effekt. Visitationsudvalget på forebyggelsesområdet virker efter hensigten, og understøtter behov for en tidligere og målrettet opfølgende indsats.
Handleplanens målsætning om, at akutanbringelser maksimalt må foranstaltes for 2 måneder, er under pres. Presset består i, at der ofte er tale om meget komplekse sager med deltagelse af flere eksterne samarbejdspartnere. Det tidsmæssige omfang af indsatsen er således under indflydelse af de enkelte aktørers mulighed for at prioritere sagen.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Udvikling i aktivitet og økonomi er kommenteret efter behov i bilagene
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Centerchefen for Beskæftigelses- og Integrationsudvalget,
Centerchef for Handicap og Psykiatri samt Centercheferne for Center for Uddannelse og Center for Børn og Familie indstiller,
1.    at den månedlige rapportering tages til efterretning
Beslutning i Handicap- og Psykiatriudvalget den 3. oktober 2016:
Fraværende:
Til efterretning.
Beslutning i Uddannelsesudvalget den 3. oktober 2016:
Fraværende:
Til efterretning.
Beslutning i Beskæftigelses- og Integrationsudvalget den 4. oktober 2016:
Fraværende: 
Taget til efterretning og oversendes til Økonomiudvalget.
Beslutning i Økonomiudvalget den 24. oktober 2016:
Fraværende: 
Taget til efterretning.

26. Status på Administrativ Service oktober 2016 (O)

26.   Status på Administrativ Service oktober 2016 (O)

Sagsnr.: 330-2015-28340               Dok.nr.: 330-2016-608235                                          Åbent
Kompetence: Økonomiudvalget
Beslutningstema
Økonomiudvalget orienteres om status for etablering af Administrativ Service.
Baggrund
Byrådet besluttede i forbindelse med vedtagelsen af Budget 2015-2018 at realisere et identificeret effektiviseringspotentiale på netto 17,5 mio. kr. ved at optimere de administrative opgaver og processer på tværs af kommunens centre og virksomheder. Projektet fik navnet TAO, som står for Tværgående Administrative Opgaver.
Formålet med TAO var at:
· Professionalisere opgavevaretagelsen ved at finde nye og bedre måder, hvorpå arbejdet bliver tilrettelagt.
· Realisere de forventede effektiviseringer i forbindelse med samlingen af administrative opgaver.
· Skabe grundlag for løbende forbedringer af de administrative processer.
Projekt TAO er afsluttet og opgaveløsningen sker nu i Administrativ Service, i samarbejde med de enkelte virksomheder og centre.
Økonomiudvalget besluttede i marts 2016 at følge det første år efter Projekt TAO. Dette er den anden af de 3 opfølgninger som Økonomiudvalget besluttede.
Overblik siden sidste status til økonomiudvalget
Siden opfølgningen til økonomiudvalget den 20. juni er implementeringen af de nye værktøjer og apps afsluttet de fleste steder. Med dette i drift har Administrativ Service derfor rettet fokus over på at komme i tættere dialog med virksomhederne om deres behov og ønsker.
Efter sommerferien er der afholdt 10 udvidet dialogmøder med virksomheder fra de forskellige områder. Derudover tilbydes alle virksomheder månedligt møde med Administrativ Service. Møderne sikrer, at der både kommer fokus på ønsker til udvikling af it-værktøjer m.m. og på den mere lavpraktiske løbende justering af samarbejde og systemer, så det bedst muligt matcher virksomhedernes behov.
Den generelle tilbagemelding er, at der nu er positiv fremdrift i samarbejdet. Særligt for skoleområdet peges der dog stadig på en række problemstillinger. Der er nogle tekniske udfordringer, fordi lærerne hidtil ikke har været en del af det administrative it-netværk (sammen med ITD arbejdes der på at finde løsninger som kan gøre det lettere for de ansatte på skoleområdet), og derudover opleves det, at arbejdsprocesserne omkring bogføring og økonomistyring ikke fungerer tilfredsstillende.
Administrativ Service vil fortsætte med en systematisk opfølgning, med særligt fokus på skolerne, for at få håndteret de problemstillinger som opleves. Til næste statusmøde gives en samlet tilbagemelding på problemstillinger som er rejst og håndteringen heraf.
Nedenfor gennemgås de enkelte emner som også indgik i opfølgningen til økonomiudvalget i juni. Der er under de enkelte punkter kommenteret nærmere på virksomhedernes oplevelser.
Kontakt og samarbejde
Virksomhederne oplever, at det er let at få telefonisk kontakt, og der er stor anerkendelse af medarbejdernes hjælpsomhed og service. Denne oplevelse understøttes også af, at over 95% af telefonopkaldene er besvaret inden for 2 minutter, over 90% inden for 1 minut.
En del virksomheder har peget på, at det ville være en fordel, hvis man kan få direkte kontakt til en lønmedarbejder henholdsvis en økonomimedarbejder. Dette håndteres fremover ved at splitte opkald i løn og økonomi. Desuden peger nogle virksomheder på, at der er for lang svartid på skriftlige henvendelser. Internt i Administrativ Service laves der aftaler for at sikre, at skriftlige henvendelser bliver besvaret hurtigere.
Bogføring
Godt 70% af fakturaerne betales rettidigt. Det svarer til niveauet fra de foregående år, men er dog ikke tilfredsstillende i forhold til målet om at øge effektiviteten og kvaliteten.
Der er konstateret tre væsentlige faktorer hertil, som der vil blive arbejdet videre med at minimere. En række leverandører har kortere betalingsfrist end de 30 dage som er normalen. 10-15% af fakturaerne bliver ikke varemodtaget rettidigt (hvilket selvsagt betyder, at bogføringen ikke er rettidig). Og endeligt skal den løbende prioritering af ressourcerne i Administrativ Service sikre, at bogføring bliver mere rettidig.
Dialogen med virksomhederne giver et meget sammensat billede af tilfredsheden med samarbejdet med Administrativ Service omkring bogføringen. Virksomheder uden egne administrative medarbejdere oplever generelt et velfungerende samarbejde, mens virksomhederne med egne administrative medarbejdere oplever, at arbejdsprocesserne ikke fungere tilfredsstillende. Der peges på flere forskellige grunde hertil. Den primære er dog en oplevelse af manglende kendskab til den enkelte virksomhed. Det betyder, at de eksisterende arbejdsprocesser for bogføring delvis fastholdes. Dermed opleves opgavebelastningen at være lige så stor som før.
Økonomiopfølgning og ledelsestilsyn
Alle områder har nu fået udrullet NemØkonomi. Der er generelt tilfredshed med NemØkonomi som værktøj. Baseret på virksomhederne erfaringer og ønsker foretages der løbende justeringer for den enkelte virksomhed. Desuden arbejdes der på at inkorporere yderligere styringsdata i NemØkonomi for så vidt muligt at samle hele datagrundlaget for virksomhedernes økonomistyring. Dette arbejde er afsluttet for dagtilbud, lige nu er fokus på SFO’er, fritidshjem og klubber.
Når regnskabsåret er afsluttet bliver der fulgt op på om økonomistyringen er blevet mere præcis, således som det har været ambitionen. Desuden følges der op på resultaterne af det gennemførte ledelsestilsyn.
Ansættelser, indberetning og lønadministration
De nye arbejdsprocesser og it-systemer til håndtering af rekruttering og indberetning af ferie, kørsel, særydelser m.m. fungerer efter mindre justeringer efter hensigten. Fokus er nu på at sikret, at alle er fortrolige med processerne og bruger systemerne optimalt, så det fungere så effektivt som muligt.
Retligt grundlag
Styrelsesloven og Slagelse Kommunes regler for økonomistyring og ledelsestilsyn.
Handlemuligheder
Økonomiudvalget kan tage orienteringen til efterretning eller bede om yderligere uddybning til kommende møde. Det bemærkes, at der allerede er besluttet yderligere en status til økonomiudvalget i januar 2017.
Vurdering
Administrationen anbefaler, at den sidste opfølgning, som efter planen skal forelægges til januar skubbes til marts, således at der kan samles op på hele regnskabsåret 2016 i forhold til økonomistyring ledelsestilsyn og bogføring.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Ingen bemærkninger.
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Det indstilles,
1.    at Orienteringen tages til efterretning.
Beslutning i Økonomiudvalget den 24. oktober 2016:
Fraværende: 
Den nuværende status i januar 2017 fastholdes. I marts 2017 ønskes en samlet opfølgning.
I øvrigt taget til efterretning.
A er stadig imod projektet. A ønsker de økonomiske styringsregler inkl. bilag og manualer fremsendt.
Niels O. Pedersen (A) gør opmærksom på, at projektet er forfejlet og burde stoppes omgående.
LA stiller sig forsat kritisk over for projektet.

27. Status på revisionsbemærkninger for 2015 (O)

27.   Status på revisionsbemærkninger for 2015 (O)

Sagsnr.: 330-2016-40706               Dok.nr.: 330-2016-586208                                          Åbent
Kompetence: Økonomiudvalget
Beslutningstema
Økonomiudvalget bedes tage status på revisionsberetninger til efterretning.
Baggrund
Slagelse Kommune fik i forbindelse med aflæggelse af regnskab 2015 3 bemærkninger på det sociale område og 1 regnskabsbemærkning vedrørende kommunens anlægsstyring. Økonomiudvalget besluttede derfor på mødet i juni at få forelagt en opfølgning på de fire bemærkninger i oktober.
Intern revision har fulgt op på revisionens bemærkninger og anbefalinger, og status herpå fremgår af nedenstående.
Revisionsbemærkning nr. 1 manglende økonomisk opfølgning jf. Aktivlovens § 10
Manglende eller rettidig økonomisk opfølgning jf. aktivlovens § 10. Revisionen har generelt kunne konstatere, at økonomisk opfølgning er foretaget med forsinkelsen på flere ydelsestyper. Revisionen er forespurgt styrelsen om den økonomiske opfølgning stadig skal foretages hver 3. måned – og svaret er, at reglen er uændret.
Området har oplyst over for revisionen, at man fremadrettet vil foretage økonomisk opfølgning.
Status revisionsbemærkning nr. 1:
Revisionen er præsenteret for center for voksens tiltag, og har i forbindelse med deres årlige gennemgang set nærmere på en række sager i september 2016.
Det endelige resultat af revisionens arbejde foreligger endnu ikke. Revisionen bemærker, at de kan spore fremskridt på området, men revisionen har ikke på nuværende tidspunkt taget stilling til, om bemærkningen skal lukkes eller videreføres.
Revisionsrapporten forventes færdigudarbejdet i december måned 2016. Herefter vil det være muligt at udtale sig om hvorvidt center for voksne kan lukke sagen, eller om der forsat skal laves en særlig indsats på området.

Revisionsbemærkning nr. 2 Mentorområdet
Generel mangelfuld sagsbehandling på mentorområdet i form af manglende udfærdigelse af kontrakter, manglende opfølgning, samt manglende journalføring. Det er revisionens opfattelse, at mentorområdet ikke administreres efter gældende regler og retningslinjer.
Området har efterfølgende formuleret og iværksat skærpede forretningsgange og administrative procedure i forbindelse med bevilling af ydelsen.
Status revisionsbemærkning nr. 2:
Revisionen har gennemgået området, og har konstateret at der er rettet op på de mangler der tidligere har været. Bemærkninger for mentorområdet lukkes.
Revisionsbemærkning nr. 3 sygedagpengeområdet
Generelt manglende og forsinket sagsbehandling på sygedagpengeområdet i form af mangelfuld sagsbehandling, journalføring, dokumentation samt manglede rettidighed i opfølgning.
Området har efterfølgende formuleret og iværksat skærpede forretningsgange og administrative procedure i forbindelse med bevilling af ydelsen.
Beskæftigelses- og Integrationsudvalget har iværksat en række tiltag og udvalget oplyser;
”At revisionen er præsenteret for Jobcentrets tiltag, og har i forbindelse med deres årlige gennemgang set nærmere på en række sager i september 2016.
Det endelige resultat af revisionens arbejde foreligger endnu ikke. Revisionen bemærker, at de kan spore fremskridt og flot, hurtig udvikling på sygedagpenge området, men revisionen har ikke på nuværende tidspunkt taget stilling til, om bemærkningen skal lukkes eller videreføres.

Revisionsrapporten forventes færdigudarbejdet i december måned 2016. Herefter vil det være muligt at udtale sig om hvorvidt Jobcentret kan lukke sagen, eller om der forsat skal laves en særlig indsats på området. ”
Status revisionsbemærkning nr. 3:
Revisionen er præsenteret for Jobcentrets tiltag, og har i forbindelse med deres årlige gennemgang set nærmere på en række sager i september 2016.
Det endelige resultat af revisionens arbejde foreligger endnu ikke. Revisionen bemærker, at de kan spore fremskridt på sygedagpenge området, men revisionen har ikke på nuværende tidspunkt taget stilling til, om bemærkningen skal lukkes eller videreføres.
Revisionsrapporten forventes færdigudarbejdet i december måned 2016. Herefter vil det være muligt at udtale sig om hvorvidt Jobcentret kan lukke sagen, eller om der forsat skal laves en særlig indsats på området.
Revisionsbemærkning nr. 4 – manglende anlægsstyring
Revisionen har i flere regnskabsperioder anført, at der i flere anlægsregnskaber var meget præcis overholdelse af bevillinger, samt at der overføres anlægsudgifter til drift, således at anlægsbevillingen overholdes. Desuden var det vanskeligt, at afstemme anlægsregnskabet til økonomisystemet. Ved revisionens gennemgang af anlægsområdet blev der i øvrigt konstateret manglende indregning af anlægsindtægt vedrørende salg af jord på Tystoftefonden på 5,9 mio. kr. – solgt pr. 31. december 2015, samt uoverensstemmelse mellem økonomisystem og aflagt anlægsregnskab.
Ovennævnte giver anledning til en revisionsbemærkning. Revisionen følger op på revisionsbemærkningen ved revisionen af regnskab 2016.
På denne baggrund har Direktionen besluttet en gennemgang af anlægsstyringen i kommunen. Kommunens egen gennemgang konstaterede følgende:
· At udgifter, som ligger ud over anlægsbevillingen og det afsatte rådighedsbeløb, i flere tilfælde er omposteret til drift
· At det er kutyme, at anlægsbevillingen skal bruges fuldt ud eller udnyttes maksimalt. Det har i flere tilfælde betydet, at der er afholdt udgifter på anlægsprojektet, som ikke relaterer sig til bevillingen.
· At det er konstateret, at det er ren formalia at søge anlægsbevillingen og aflægge anlægsregnskab. Beskrivelse ved ansøgning om anlægsbevilling og aflæggelse af anlægsregnskab er derfor i mange tilfælde meget sparsom
· At det er konstateret, at der på puljer, hvor anlægsudgiften vedrører forskellige bygninger/omkostningssteder ikke har været rettet fokus på, om anlægsudgifterne blev konteret på de rigtige omkostningssteder.
· At det generelt ikke har været kutyme, at søge bevillinger på indtægter. Som relaterer sig til anlægsprojektet.
Direktionen har sat fokus på anlægsstyringen i 2016 og der er planlagt kompetenceudvikling på området samt udarbejdelse af faglige vejledninger. Direktionen forventer en klar forbedring af anlægsstyringen i 2016.
Status på revisionsbemærkning nr. 4 vedr. anlægsstyringen:
Center for Økonomi har forlængelse af ovenstående igangsat nedenstående initiativer med henblik på, at optimere anlægsstyringen og nedbringe antal fejl i de aflagte anlægsregnskaber:
· Standardskemaer ved anlægsbevillinger og aflæggelse af regnskab, så der altid er beskrevet formål, tidsplan og overordnet disponering af økonomien
· Vejledning og kvalitetskontrol af anlægsregnskaber
· Undervisning og faglig vejledning, herunder præcisering af krav i bilag 16 til regelsæt for økonomisk styring og ledelsestilsyn, samt tilhørende manual.
Center for Økonomi vurderer, at anlægsstyringen i forhold til revisionens bemærkninger er forbedret, og at der i administrationen er rettet opmærksomhed på de styringsregler som gælder for anlægsprojekter.
Retligt grundlag
Lov om kommunernes styrelse § 42
Handlemuligheder
Ingen bemærkninger
Vurdering
Det anbefales, at status på revisionsbemærkninger tages til efterretning.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Ingen
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen
Indstilling
Økonomidirektøren indstiller,
1.    at Status på revisionsbemærkningerne vedrørende regnskab 2015 tages til efterretning.
Beslutning i Økonomiudvalget den 24. oktober 2016:
Fraværende: 
Taget til efteretning.

28. Borgerrådgiverens rapport for maj til august 2016 (O)

28.   Borgerrådgiverens rapport for maj til august 2016 (O)

Sagsnr.: 330-2016-33340               Dok.nr.: 330-2016-591888                                          Åbent
Kompetence: Byråd
Beslutningstema
Baggrund
Borgerrådgiveren rapporterer løbende til Byrådet om sine aktiviteter. Rapporten for perioden fra 1. maj til og med 31. august 2016 indeholder statistiske oplysninger om henvendelserne til borgerrådgiveren samt en konklusion.
Det fremgår af rapporten, at der har været 113 henvendelser til borgerrådgiveren. Det er en stigning på 9 procent i forhold til samme periode i 2015. Der har været 33 klager over sagsbehandlingen i perioden. Andelen af klager over lang sagsbehandlingstid udgør 35 procent af klagerne ud fra det samlede antal klager i år.
Borgerrådgiveren konkluderer, at den positive udvikling med et fald i andelen af klager over sagsbehandlingstiden fortsætter. Borgerrådgiveren vurderer, at en rapport for en 4 måneders periode alene kan beskrive tendenser. For at give et bedre grundlag for at se udviklingen over tid, er antallet af henvendelser og klager fra andre perioder tilføjet. Det er også borgerrådgiverens vurdering, at koordinering mellem kommunens fagområder fortjener en større opmærksomhed.
Retligt grundlag
Det fremgår af § 6, stk. 1, i Vedtægt for borgerrådgiveren, at borgerrådgiveren skal afrapportere hver 4. måned til Byrådet om sine aktiviteter. Afrapporteringen omfatter et overblik over antal henvendelser til borgerrådgiveren, hvilke typer af henvendelser, der er tale om, samt eventuelle igangværende indsatser.
På Byrådets møde den 26. maj 2015 blev Økonomiudvalget pålagt at varetage den forberedende sagsbehandling vedrørende borgerrådgiverens område. Borgerrådgiverens rapport forelægges derfor Økonomiudvalget forud for forelæggelsen i Byrådet.
Handlemuligheder
Ingen bemærkninger.
Vurdering
Ingen bemærkninger.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Ingen bemærkninger.
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Borgerrådgiveren indstiller,
1.    at Økonomiudvalget anbefaler Byrådet at tage borgerrådgiverens rapport for maj til august 2016 til efterretning
Beslutning i Økonomiudvalget den 24. oktober 2016:
Fraværende: 
Anbefales over for Byrådet.
29. Lukket: Køb og salg af arealer i Slagelse (B)
Denne sag er desværre lukket for offentligheden.
30. Lukket: Overholdelse af deklaration om anvendelse af ejendom til vandrehjem (B)
Denne sag er desværre lukket for offentligheden.