Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget – Referat – 31. januar 2022



1. Godkendelse af dagsorden (B)

Beslutning

Godkendt med tillægsdagsorden:

”Orientering om status på budget 2022 samt behov for budgetanalyser”

Pkt. 6 ”Endelig vedtagelse af lokalplan 1256, Nyt boligområde, Halsebyvej 30 udsat.

 

 




Kompetence: Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget

Beslutningstema

Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget skal godkende dagsordenen.

Indstilling

Miljø, Plan og Teknik chefen  indstiller,

  1. at Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget godkender dagsorden.

 

Sagens forløb

31-01-2022 Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget

Godkendt med tillægsdagsorden:

”Orientering om status på budget 2022 samt behov for budgetanalyser”

Pkt. 6 ”Endelig vedtagelse af lokalplan 1256, Nyt boligområde, Halsebyvej 30 udsat.

 

 





2. Budgetopfølgning 1 for 2022 - Teknik-, Plan- Landdistriktsudvalget (B)

Beslutning

Godkendt og videresendes til orientering.

Kompetence: Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget

Beslutningstema

Alle fagudvalg gennemfører budgetopfølgning 1 for 2022 med rapportering og godkendelse af den økonomiske status på udvalgets område.

Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget godkender budgetopfølgning, som indgår i samlet opfølgning til Økonomiudvalg og Byråd.

Sagens indhold

Budgetopfølgningerne udarbejdes i almindelighed på baggrund af aktuelle forbrugs- og aktivitetsdata samt forventninger til forbrugsudviklingen i resten af året.

Budgetopfølgning 1 gennemføres dog så tidligt på året, at de aktuelle forbrugs- og aktivitetsdata er begrænsede. Derfor er udgangspunktet for budgetopfølgning 1, at budgettet overholdes på alle områder medmindre der er konkret viden om andet. Budgetopfølgningen udarbejdes derfor med fokus på:

  • Væsentlige ændringer siden budgetvedtagelsen - særligt for områder, der er aktivitetsstyrede, eller tillægsbevillinger givet i 2021, som også har effekt i 2022

  • Forventet realisering af anlægsbudget

Der sættes således primært fokus på de områder, hvor der forventes væsentlige budgetafvigelser, som kræver særlig handling. Handleplaner fra tidligere år, der fordrer indsats i 2022, forelægges ligeledes.

Som følge af kommunalvalg og nyt Byråd er der godkendt ny Styrelsesvedtægt, og dermed ny udvalgsstruktur. Det betyder, at de budgetrammer, som blev godkendt i forbindelse med 2. behandlingen af budget 2022-2025 i oktober 2021 er ændret.

Udvalget orienteres nærmere omkring udvalgets budgetramme. Se bilag 1.

Drift - budget 2022
For Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget er der til budgetopfølgning 1 følgende bemærkninger.
For Vej og Trafik området forventes udfordringer i forhold til det vedtagne budget 2022. På busdriften forventes et merforbrug på 1,3 mio. kr. og for vejbelysning et merforbrug på 1,5 mio. kr. Derudover er der i Vej og Trafik budgettet indarbejdet besparelser (0,7% mv.) på 1,8 mio. kr., hvor der er ikke er truffet beslutning om, hvordan disse skal udmøntes.   

Anlæg - budget 2022
For anlæg er der bemærkninger til følgende anlægsprojekter.

293 Stisystem.
Anlægspuljen er blevet reduceret fra 2,5 mio. kr. årligt til 1,0 mio. kr. I budget 2022 er der tilføjet 1,0 mio. kr. til MTB Center ved Byskovvej. Grundet reduktion i puljen udstår der finansiering på 0,5 mio. kr. til projektet MTB Center, der fremsendes en selvstændig sag til fagudvalget i februar.

254 Ny stamvej ved Mælkevejen, Svenstrup.
Projektet er blevet fordyret grundet behovet for et større regnvandsbassin end skønnet ved lokalplanlægning. Der søges om en tillægsbevilling på 1,95 mio. kr. Behandling i Byrådet den 31.1.2022.

185 Pullerter.
Projektet i Skælskør kan fremrykkes til 2022, men budgettet er afsat i 2023 –  Projekterne i Slagelse og Skælskør udarbejdes samlet og derfor vil udgifterne til Skælskør bliver afholdt i 2022.

283 Cykelparkering ved Campus.
Det er en opmærksomhed at projektet har en afhængighed til det udskudt anlægsprojekt under Campus, som handlede om opgradering af Stationsforpladsen. Det kan være nødvendigt at lave en revurdering af cykelprojekterne, da det mest optimale vil være at etablere ny cykelparkering i forbindelse med opgradering af stationspladsen.

Retligt grundlag

Kommunalbestyrelsen skal jf. styrelseslovens § 42 stk. 7 fastsætte og beskrive regler for, hvordan kommunens kasse- og regnskabsvæsen skal indrettes.

I Regler for Økonomistyring og Ledelsestilsyn for Slagelse Kommune har Byrådet fastsat regler om, at der gennemføres 4 årlige budgetopfølgninger: primo året samt pr. ult. marts, juni, og september. Budgetopfølgningerne forelægges fagudvalg, og efterfølgende samlet til Økonomiudvalget og Byrådet.

Handlemuligheder

Ingen bemærkninger.

Vurdering

Ingen bemærkninger.

Økonomiske og personalemæssige konsekvenser

Ingen bemærkninger.

Tværgående konsekvenser

Ingen bemærkninger.

Indstilling

Miljø, Plan og Teknik chefen indstiller,

  1. at Budgetopfølgningen 1 for 2022 godkendes og videresendes til orientering for Økonomiudvalget og Byrådet.

Sagens forløb

31-01-2022 Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget
Godkendt og videresendes til orientering.

3. Igangsætning af udviklingsstrategi 2022 for Slagelse Kommune (B)

Beslutning

Godkendt.

Bæredygtighedsstrategien medtages i udviklingsstrategien.

Der ønskes et byrådsseminar om udviklingsstrategi og kommuneplan i første halvdel af 2022.

Kompetence: Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget

Beslutningstema

Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget skal beslutte, hvordan udviklingsstrategi 2022 for Slagelse Kommune skal igangsættes.

Sagens indhold

Slagelse Kommune skal, som alle andre kommuner, fremlægge en udviklingsstrategi inden udgangen af 2023. Udviklingsstrategien skal udarbejdes senest hvert fjerde år og er en overordnet strategisk retningsgiver for, hvad vej kommunen skal udvikle sig de kommende år. Udviklingsstrategien er Byrådets vision for Slagelse Kommune og skal skabe retning og stille skarpt på de indsatsområder, der skal prioriteres. Udviklingsstrategien danner grundlaget for den efterfølgende revision af kommuneplanen. 

Den gældende udviklingsstrategi, vedtaget af byrådet i juni 2020, som var udgangspunktet for revisionen af den netop vedtagne Kommuneplan 2021, prioriterer 3 overordnede temaer: uddannelse, erhvervsudvikling og boligudvikling med hver deres 5-7 indsatsområder og henvisning til relevante verdensmål. Den gældende udviklingsstrategi er vedhæftet som bilag 1.

I april 2021 vedtog byrådet, som en del af en bosætningskampagne, en ny kernefortælling, som italesætter Slagelse Kommunes styrkepositioner under titlen "Storebæltsforbindelse - til det gode liv" med fokus på det gode liv, beliggenhed og uddannelse. 

I oktober 2020 gav byrådet tilsagn om at deltage i DK2020, som er et landsdækkende initiativ, der har til formål at udvikle ambitiøse, lokale klimahandlingsplaner, som viser, hvordan kommuner tilpasser sig klimaforandringerne. 

Administrationen foreslår, at den kommende Udviklingsstrategi 2022 tager afsæt i den gældende udviklingsstrategi med de samme temaer; uddannelse, erhvervsudvikling og boligudvikling med mindre tilpasninger i forhold til kernefortællingen og klimaområdet.

Udviklingsstrategi 2022 kan udarbejdes i en kort, intern proces med forventet behandling af forslag i marts 2022, offentlig høring i april-maj og endelig vedtagelse i august 2022.

Ved behandling af Forslag til udviklingsstrategi 2022 i marts skal der samtidig tages stilling til, hvordan kommuneplanen skal revideres. Administrationen foreslår, at der udarbejdes et tillæg til Kommuneplan 2021, der alene omfatter bæredygtig byudvikling i købstæderne med særligt fokus på levende bymidter, arkitekturpolitik, herunder bygningshøjder, boligpolitik og indsatsen inden for klimaområdet (DK2020).

Administrationen foreslår, at oplæg til indholdet inden for de ovenstående fokusområder præsenteres for Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget i april 2022 med henblik på at skærpe fokus og retning, før indholdet præsenteres for byrådet på temamødet i maj 2022. Efter byrådets temamøde i maj 2022 færdiggør administrationen tillægget til kommuneplanen, så det kan præsenteres som forslag i august 2022 og endeligt vedtages i december 2022.

Retligt grundlag

Planlovens § 23a.

Handlemuligheder

Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget har følgende handlemuligheder:

A. Teknik-, Plan- og landdistriktsudvalget kan vælge, at Udviklingsstrategi 2022 skal tage udgangspunkt i de samme emner og indsatsområder som i Udviklingsstrategi 2019 med tilpasninger og tilføjelser i forhold til kernefortællingen og klimaområdet.

B. Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget kan vælge at udpege nye overordnede emner til Udviklingsstrategi 2022. 

Vurdering

En udviklingsstrategi er et vigtigt redskab for både administrationen og byrådet i forhold til at arbejde ud fra en given retning og et fælles mål. Samtidig kan en udviklingsstrategi have en signalværdi i forhold til eksterne samarbejdspartnere, borgere i Slagelse Kommune samt kommende tilflyttere.

Den gældende Udviklingsstrategi 2019 stiller skarpt på tre de tre overordnede temaer uddannelse, erhverv og boliger med hver deres indsatsområder, som administrationen stadig finder yderst relevante, og som der med fordel kan arbejdes videre med. 

Forudsætningen for at skabe vækst og en positiv udvikling af kommunen er fortsat, at kommunen kan tilbyde boliger og arbejdspladser. Det er essentielt i forhold til bosætning, hvorfor bolig- og erhvervsudvikling fortsat bør have et særligt fokus i udviklingsstrategien. Det samme bør uddannelse, da uddannelse på mange forskellige niveauer er fundamentet for at skabe en kommune med ressourcestærke borgere. En målrettet indsats inden for uddannelse understøtter Slagelses profil som uddannelsesby og kan tage hånd om nogle af de udfordringer, Slagelse Kommune har på velfærdsområdet, herunder børn- og unge- samt beskæftigelsesområdet.

Kernefortællingen kan med sit fokus på det gode liv, beliggenhed og uddannelse rammesætte udviklingsstrategien, så der skabes sammenhæng mellem fortællingen om Slagelse Kommune og strategien for den videre udvikling. 

Med udviklingsstrategiens fokus er det efterfølgende oplagt at tage fat på en revision af kommuneplanen i form af et tillæg, hvor der alene fokuseres på at skabe en entydig retning i forhold til byudviklingen i købstæderne, så der eksempelvis ikke er tvivl om, hvor man må bygge højt. Det vil kunne give investorerne en vis form for sikkerhed og dermed sikre, at der fortsat investeres i Slagelse Kommune.  

Økonomiske og personalemæssige konsekvenser

Ingen bemærkninger.

Tværgående konsekvenser

Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget er fagudvalg på udviklingsstrategien. Udviklingsstrategien rummer dog strategiske indsatser som går på tværs, hvorfor andre udvalg også bør inddrages, herunder Klima- og Miljøudvalget.

Indstilling

Miljø, Plan og Teknik chefen indstiller,

  1. at Teknik,- Plan- og Landdistriktsudvalget beslutter at igangsætte Udviklingsstrategi 2022 med udgangspunkt i at opdatere eksisterende udviklingsstrategi 2019 med tilpasninger i forhold til kernefortællingen og klimaområdet.

Sagens forløb

31-01-2022 Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget

Godkendt.

Bæredygtighedsstrategien medtages i udviklingsstrategien.

Der ønskes et byrådsseminar om udviklingsstrategi og kommuneplan i første halvdel af 2022.


4. Høringsperioder for lokalplanforslag (B)

Beslutning

Ad 1; Godkendt.

Henrik Brodersen (O), Anne Bjergvang (A)og Unnie L. B. Oldenburg (A) kunne ikke tilslutte sig indstillingen og ønskede 8 uger høringsperiode af hensyn til borgernes retsstilling.

Ad 2; Godkendt. 

Kompetence: Teknik-, Plan-, og Landdistriktsudvalget

Beslutningstema

Teknik-, Plan-, og Landdistriktsudvalget skal tage stilling til, om høringsperioder for forslag til lokalplaner skal forkortes. 

Sagens indhold

Som hovedregel sender Slagelse Kommune forslag til lokalplaner i 8 ugers offentlig høring.

Den moderniserede planlov fra 2017 giver kommunen mulighed for kortere høringsfrister.  Høringsfristerne for lokalplaner og mindre kommuneplantillæg er generelt blevet nedsat til mindst fire uger. Lokalplaner med større tillæg til kommuneplanen, der forudsætter en forhøring, skal dog fremsættes i offentlig høring i mindst otte uger. 

Hensigten med forkortelsen af minimumsfristerne har bl.a. været et ønske om at reducere venteperioder for bygherrer og investorer.

Samtidig skal det fortsat sikres, at borgere og virksomheder får en reel mulighed for at blive hørt og bidrage til de beslutninger, der ligger til grund for planlægningen. Kommunen er derfor, ved hvert enkelt planforslag, forpligtet til at fastsætte længere høringsfrist end de angivne minimumsfrister, hvis det efter en konkret vurdering er relevant.

Hvis det i forbindelse med en klagesag findes, at en høringsfrist har været for kort, kan det medføre, at planen er ugyldig.

Retligt grundlag

Reglerne om høring af lokalplaner findes i planlovens § 24.

Handlemuligheder

Teknik-, Plan-, og Landdistriktsudvalget kan vælge at forkorte høringsperioden for forslag til lokalplaner og mindre kommuneplantillæg til mindst fire uger. Ved hvert enkelt planforslag vil kommunen kunne fastsætte en længere høringsfrist end fire uger, hvis det efter en konkret vurdering er relevant.

Teknik-, Plan-, og Landdistriktsudvalget kan vælge ikke at forkorte høringsperioden. Som hovedregel vil alle planforslag således fortsat blive sendt ud i en offentlig høring på mindst otte uger.

Vurdering

Forvaltningen har oplevet et markant stigende antal lokalplananmodninger, der har medført en pukkel af ikke igangsatte lokalplaner.

Administration anbefaler en kortere høringsperiode på ned til fire uger, idet det udgør en mulighed for at tilbyde bygherrer og investorer en hurtigere, mere effektiv sagsbehandling. En høringsperiode på fire uger vil i praksis betyder, at processen vil blive mindst en måned hurtigere.

Samtidigt er det væsentligt at fastholde det grundlæggende princip om, at alle interessenter bliver hørt under processen. Et planforslag skal offentliggøres, således at offentligheden har mulighed for at fremkomme med bemærkninger og indsigelser, inden forslaget kan vedtages endeligt.

Kortere høringsperioder bør derfor forudsætte, at der tages hensyn til planforslagets karakter, det geografiske anvendelsesområde for planen, planens kompleksitet og omfanget af hørings­materialet. Herudover må der tages hensyn til, om den planlagte høringsperiode inkluderer helligdage eller almindelige ferieperioder, som f.eks. skolernes sommerferie eller efterårsferie. Er det tilfældet, bør hørings­perioden forlænges.

Som led i den offentlige høring vil kommunen fortsat:

·         Sende en orientering om planforslaget direkte til de høringsberettigede. Høringsberettigede er grundejere, naboer, samt diverse lokale og nationale interesseorganisationer. Kommunens praksis har været at definere naboer til at være de omboende, der grænser op til lokalplanområdet.

·         Lægge høringsmaterialet samt link til lokalplanforslaget på kommunens hjemmeside ”I høring nu”.

·         Invitere alle interesserede til et orienteringsmøde om lokalplanforslaget tidligt i høringsperioden.

Økonomiske og personalemæssige konsekvenser

Ingen bemærkninger.

Tværgående konsekvenser

Ingen bemærkninger.

Indstilling

Miljø, Plan og Teknik chefen  indstiller,

  1. at Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget beslutter at høringsperioden for forslag til lokalplaner og mindre kommuneplantillæg som udgangspunkt forkortes til mindst fire uger. 
  2. at Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget foretager en konkret vurdering ved hvert enkelt planforslag om en længere høringsfrist er relevant. 

Sagens forløb

31-01-2022 Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget

Ad 1; Godkendt.

Henrik Brodersen (O), Anne Bjergvang (A)og Unnie L. B. Oldenburg (A) kunne ikke tilslutte sig indstillingen og ønskede 8 uger høringsperiode af hensyn til borgernes retsstilling.

Ad 2; Godkendt. 


5. Anmodning om opstart af lokalplan for boligbebyggelse på Sorøvej i Slagelse (B)

Beslutning

Godkendt.

Udvalget gør særligt opmærksom på udkørselsforhold og stiadgang igennem området.

Kompetence: Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget 

Beslutningstema

Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget kan beslutte, om en lokalplan for boligbebyggelse på Sorøvej i Slagelse skal sættes i gang.

Sagens indhold

 Byrådet vedtog den 16. december 2019 Lokalplan 1211, Byomdannelse ved Sorøvej i Slagelse, hvis formål var at omdanne et tidligere erhvervsområde til et bynært boligområde i den østlige del af Slagelse. I lokalplan 1211 er der udlagt et delområde (delområde 3) til boligbebyggelse, som forudsætter en mere detaljeret planlægning, før nye boliger kan realiseres. Med afsæt i lokalplan 1211 anmoder bygherre, Leva Ejendomme, derfor om opstart af ny lokalplan for boliger i etape 2 på Sorøvej 11, der omfatter dele af delområde 3 i lokalplan 1211. Afgrænsningen af området fremgår af den vedhæftede lokalplananmodning (bilag 1).

Bygherre ønsker at nedrive dele af den eksisterende Popz-bygning for at opføre en etageejendom i 3,5-4,5 etager ud til Sorøvej med erhverv i stueetagen og i alt mellem 30-45 lejligheder på de øvrige etager. Stueetagen vil fremstå pudset eller som blank mur, og de øvrige etager vil fremstå med skiffer eller facadeplader i mørke farver med en reference til lignende byggeri lige vest for området. Variationen i bygningshøjden markeres i stueetagen ved at lade facaderne fremstå i forskellige farver. Den øverste etage udformes med kviste og mørk tagbeklædning med tagpap. På den øverste etage etableres altaner på bygningens nordside.

Der etableres et samlet fælles friareal for eksisterende bebyggelse på Sorøvej 9A og kommende bebyggelse på Sorøvej 11. Friarealet er vist på vedhæftede dispositionsplan og kommer til at indeholde område med bord og bænke samt legeplads.

Området får vejadgang fra hhv. Gl. Holbækvej og Sorøvej. Vejadgangen fra Sorøvej sker fra eksisterende overkørsel, som dog skal udvides, så der både kan ske ind- og udkørsel. Vejadgangen til Gl. Holbækvej sker ved forlængelse af boligvejen ved Sorøvej 9A. Der anlægges parkeringspladser i overensstemmelse med gældende normer for boliger og liberalt erhverv. 

Området er separatkloakeret. Den nærmere løsning for regnvandshåndtering afklares i lokalplanprocessen. 

Ovenstående er i overensstemmelse med principperne i lokalplan 1211 og Kommuneplan 2021.

Retligt grundlag

Lokalplaner tilvejebringes efter planlovens kapitel 5.

Handlemuligheder

Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget har følgende handlemuligheder:

A.    Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget kan vælge at imødekomme lokalplananmodningen. Det vil betyde, at udarbejdelse af forslag til lokalplan sættes i gang.

B.    Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget kan vælge at afvise lokalplananmodningen. Det vil betyde, at det ønskede projekt ikke kan realiseres.

Vurdering

Med en placering ud til Sorøvej, som er østlig indfaldsvej til Slagelse, er området det første og sidste man ser, når man kører ind og ud af Slagelse by, hvorfor området fungerer som et slags visitkort for byen.  

Med ombygningen af Sorøvej 9A blev der taget hul på første etape af hele omdannelsen af det tidligere erhvervsområde på den nordlige side af Sorøvej. Det er oplagt at fortsætte denne udvikling med en etape længere mod øst, så der skabes en moderne og tidssvarende bebyggelse ud til Sorøvej, som bindes op på resten af byen og forskønner området yderligere, så Sorøvej fremstår som en præsentabel indgang til byen fra øst.

Administrationen betragter vedhæftede lokalplananmodning og bebyggelsesplan som et oplæg, der kan revideres og tilrettes i den kommende lokalplanproces, hvor den endelige disponering af området, betragtet i et større perspektiv, og nødvendige foranstaltninger i forhold til støj fra Sorøvej, afskærmning til bilhus mod øst samt forhold vedrørende delvis nedrivning af Popz erhvervsejendom skal afklares. 

Administrationen anbefaler, at lokalplanen sættes i gang.

Økonomiske og personalemæssige konsekvenser

Ingen bemærkninger. 

Tværgående konsekvenser

Ingen bemærkninger.

Indstilling

Miljø, Plan og Teknik chefen indstiller,

  1. at Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget beslutter, at lokalplanen sættes i gang.

Sagens forløb

31-01-2022 Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget

Godkendt.

Udvalget gør særligt opmærksom på udkørselsforhold og stiadgang igennem området.


6. Endelig vedtagelse af Lokalplan 1256, Nyt boligområde, Halsebyvej 30, 4220 Korsør (B)

Beslutning

Drøftet.

Sagen genoptages.

 

Kompetence: Byrådet

Beslutningstema

Byrådet kan på baggrund af indstilling fra Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget og Økonomiudvalget beslutte, om Lokalplan 1256 skal vedtages endeligt med de foreslåede ændringer.

Sagens indhold

Lokalplan 1256 blev opstartet i januar 2021 som en administrativ lokalplan, idet der var tale om et mindre boligområde i overensstemmelse med kommuneplanen. Lokalplanen har således ikke tidligere været behandlet politisk.

Lokalplan 1256 giver mulighed for etablering af 10 boliger i form af tæt-lav bebyggelse langs Halsebyvej i Svenstrup i et grønt område, som tidligere har været anvendt til æbleplantage. Boligerne planlægges opført som dobbelthuse i ét plan med 2 rækker af 5 boliger. Tage skal udføres med en ensidig taghældning på 5-7°. Facader skal udføres i teglsten og tage skal udføres som listet tagpap.

Lokalplanområdet vejbetjenes fra Halsebyvej af den eksisterende vejadgang til området. Området syd for bebyggelsen ligger inden for strandbeskyttelseslinjen og skal beskyttes som naturområde. En del af naturområdet syd for bebyggelsen udlægges som friareal for bebyggelsen.

Lokalplan 1256 har været i offentlig høring i perioden fra den 27. september 2021 til den 22. november 2021. Slagelse Kommune har modtaget 1 indsigelse fra en nabo til området. Naboerne er bekymret for, at det nye boligområde vil påvirke deres bolig negativt med lysgener og mistet udsigt, desuden mener de ikke, at den gamle æbleplantage bør bebygges, da den tjener som et grønt åndehul i byen. Indsigelsen har ikke ført til ændringer af lokalplanen.

Der er fra Administrationens side foretaget følgende tekniske rettelser:

Lokalplanens § 4.1 ændres, så grundstørrelser min. må udstykkes på 280 kvm under forudsætning af, at der inden lokalplanens endelige vedtagelse tinglyses en servitut, der giver beboerne råderet over et fælles friareal inden for strandbeskyttelseslinjen, så hver grundstørrelse i princippet overholder minimumskravet på 400 m². 

Lokalplanens § 6.3, § 9.9 og § 10.1 vedrørende håndtering af regnvand er præciseret.

Retligt grundlag

Lokalplaner tilvejebringes efter Planlovens kapitel 5.

Handlemuligheder

A. Byrådet kan vælge at vedtage Lokalplan 1256 med de foreslåede ændringer. Derved skabes plangrundlaget for et nyt boligområde med 10 boliger.

B. Byrådet kan vælge ikke at vedtage Lokalplan 1256 endeligt. Derved vil den påtænkte bebyggelse ikke kunne opføres. Da den nordlige del af lokalplanområdet er udlagt til boligområde i Kommuneplan 2021, vil området kunne bebygges med et mindre antal boliger uden en lokalplan.

C. Byrådet kan vælge at foretage mindre justeringer af planen, som en del af den endelige vedtagelse.

Vurdering

Lokalplanen giver mulighed for, at der kan opføres 10 mindre tæt-lav boliger i Svenstrup i et attraktivt område ned mod Korsør Nor. Bygherre tiltænker især, at boligerne kan anvendes af seniorer, som ønsker at flytte fra deres store parcelhuse men stadig ønsker at blive i Svenstrup. 

Svenstrup er en by, hvor der har været mangel på byggeaktivitet siden finanskrisen. Boligudbuddet har derfor ikke fulgt med udviklingen, og der opleves nu en stor mangel på mindre boliger i byen, som kan muliggøre et generationsskifte. Den påtænkte bebyggelse vurderes at kunne bidrage til en positiv fornyelse af byen.

Lokalplanområdet omfatter en tidligere æbleplantage, som skal finde ny anvendelse. Der er tale om et privat område, som ligger omkranset af boliger. Bebyggelsen planlægges som en lav bebyggelse i ét plan med facader i teglsten, så den passer godt ind i det omkringliggende parcelhusområde.

Lokalplanområdet er på næsten 2 ha med 1 eksisterende bolig. Med etableringen af 10 nye boliger inden for lokalplanområdet er området stadig meget ekstensivt udnyttet med store naturrige friarealer til den nye bebyggelse.

Det modtagne høringssvar har ikke ført til ændringer af lokalplanen, idet den nordlige del af lokalplanområdet har været planlagt til boligbebyggelse i gældende kommuneplaner allerede inden kommunalreformen i 2007. Det planlagte boligområde vurderes at bidrage til en positiv udvikling af Svenstrup uden at medføre gener for naboer ud over det forventelige i et almindeligt boligområde.

Administrationen anbefaler, at lokalplanen vedtages endeligt med de administrative ændringer, der er beskrevet i sagsfremstillingen.

Økonomiske og personalemæssige konsekvenser

Ingen bemærkninger.

Tværgående konsekvenser

Ingen bemærkninger.

Indstilling

Miljø, Plan og Teknik chefen indstiller,

  1. at Byrådet beslutter, at Lokalplan 1256, Nyt boligområde, Halsebyvej 30, 4220 Korsør vedtages endeligt med de foreslåede ændringer.

Sagens forløb

31-01-2022 Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget

Drøftet.

Sagen genoptages.

 


7. Forslag til lokalplan 1241, Etageboligbebyggelse på Rytterstaldstræde 8, Slagelse, samt tillæg nr. 5 til Kommuneplan 2021 og tilhørende miljøvurderingsscreening (B)

Beslutning

Ad 1; Anbefales. 

Anne Bjergvang (A), Unnie Oldenburg (A) og Henrik Brodersen (O) ønsker ikke en bygning højere end 4 etager, da den er for høj og massiv, og at den ikke synes at passe ind i omgivelserne.

Ad 2; Anbefales.

Ad 3; Udvalget anbefaler tirsdag d. 15. marts kl. 18.30 – 20.00.

Kompetence: Byrådet

Beslutningstema

Byrådet kan på baggrund af indstilling fra Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget og Økonomiudvalget beslutte, om Forslag til lokalplan 1241, Etageboligbebyggelse på Rytterstaldstræde 8, Slagelse, samt tillæg nr. 5 til Kommuneplan 2021 og tilhørende miljøvurderingsscreening skal vedtages og fremlægges i 8 ugers offentlig høring.

Sagens indhold

Daværende Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalg besluttede på møde den 30. marts 2020 at igangsætte en lokalplan for en ny boligbebyggelse ved Rytterstaldstræde. Byrådet besluttede den 29. november 2021 at sende lokalplanforslaget tilbage til fagudvalget til fornyet behandling. Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget har på møde den 5. januar 2022 forholdt sig til sagens videre forløb og ønsker at tage lokalplanforslaget i behandling igen uden ændringer, dog med bemærkninger fra O og A om, at en bygning højere end 4 etager er for høj og massiv, og at bygningen ikke synes at passe ind i omgivelserne. Der henvises i bemærkningerne til Byrådets vedtagelse af Kommuneplan 2021 i december 2021 angående bygningshøjder/etageantal.

Planlægningen er igangsat på anmodning fra køberen af den tidligere kommunalt ejede grund, som ønsker at opføre etageboliger, herunder ungdomsboliger. Lokalplanområdet omfatter området for den tidligere brandstation i Slagelse samt et areal med tidligere kolonihaver/nyttehaver (nedlagt i 2018). På området for brandstationen findes eksisterende bygninger, bl.a. garagebygning med slangetårn, som ønskes nedrevet i forbindelse med ny boligbebyggelse. En ny lokalplan med bebyggelsesregulerende bestemmelser vil aflyse gældende lokalplan 160, Bymidtens udseende, for det pågældende område.

Bebyggelsen placeres som en U-formet karrébebyggelse mellem Kærlighedsstien mod syd, Priorgade/Ridehuspladsen mod øst og eksisterende etageboliger i den tidligere politistation mod nord. Placeringen fastlægges med byggefelter, som efterlader kantzoner til varierende grøn beplantning mod omgivelserne. Mod Kærlighedsstien er byggefelterne desuden placeret, så der tages hensyn til den eksisterende trærække langs stien.

Det vil være muligt at opføre bebyggelse i 2 til 6 etager: Lavest mod Kærlighedsstien og det eksisterende villakvarter og højest på hjørnet mod parkeringspladsen på Ridehuspladsen. Sammen med en bebyggelsesprocent på 100 giver det mulighed for et bruttoetageareal på ca. 6600 m² og ca. 100 boliger alt efter fordelingen på boligtyper, herunder ungdomsboliger. Der vil være mulighed for tagterrasser på en del af tagfladerne nærmest Priorgade.

Udover det varierende etageantal er der af hensyn til indpasningen i omgivelserne en regulering af bebyggelsens udformning, så de øverste etager udføres med facader, der skråner indad. Dette gælder for bebyggelse i 3 etager fra 3. etage og for bebyggelse i 4-6 etager fra 4. etage. Bebyggelsen skal opføres med røde/brunlige teglsten på facaderne, indeliggende altaner samt lodrette elementer beklædt med træ eller metal langs altaner/vinduespartier, som dels skaber variation, dels rytme i facadeforløbene.

Bebyggelsen vil få vejadgang via eksisterende overkørsel til Rytterstaldstræde og en intern boligvej med tilstødende parkeringspladser. Areal til parkering udlægges i henhold til de gældende normer for etageboliger og ungdomsboliger. Området er i øvrigt disponeret med to større opholdsarealer: ”Haven” midt i bebyggelsen og ”Parken” i forlængelse af bebyggelsen mod vest.

Der er sammen med lokalplanforslaget udarbejdet forslag til et tillæg til Kommuneplan 2021 med nye rammebestemmelser bebyggelsesprocent og etageantal. Bebyggelsesprocenten hæves fra 80 til 100 og maks. etageantal fra 4 til 6 etager (højest mod Ridehuspladsen).

I forbindelse med tillæg til Kommuneplantillæg 2021 er der desuden afholdt foroffentlighedsfase i perioden fra 6. januar 2022 til 20. januar 2022. Der er modtaget i alt 10 bemærkninger, som især omhandler emner som parkering, byggeriets omfang (etageantal og bebyggelsesprocent), bevaring af stiforløb og grønt område. Hvidbog og bemærkninger fra foroffentlighedsfasen er vedlagt som bilag.

Administrationen har foretaget en miljøvurderingsscreening, hvori det samlet vurderes, at miljøpåvirkningen fra planforslagene ikke vil være væsentlig.

Retligt grundlag

Lokalplaner tilvejebringes efter planlovens kapitel 5. Kommuneplantillæg tilvejebringes efter planlovens § 23c.

Handlemuligheder

A. Byrådet kan vælge at vedtage Forslag til lokalplan 1241, Etageboligbebyggelse på Rytterstaldstræde 8, Slagelse, samt tillæg nr. 5 til Kommuneplan 2021 og dermed sende planforslagene i 8 ugers offentlig høring. Derved opfyldes planlovens formål om at skabe debat omkring planforslaget, hvilket er en forudsætning for at kunne vedtage planerne endeligt.

B. Byrådet kan vælge at afvise planforslagene. Konsekvensen her af vil være, at der ikke etableres det nødvendige plangrundlag for opførelse af boligbebyggelse.

C. Byrådet kan vælge at foretage mindre justeringer af planforslagene forud for beslutningen om at fremlægge dem i offentlig høring.

Vurdering

Administrationen vurderer, at den planlagte bebyggelse vil bidrage væsentligt til en udvikling, der øger udbuddet af lejligheder centralt i Slagelse by gennem fortætning af det eksisterende bykvarter. Lejlighederne kan etableres i forskellige størrelser som både familieboliger, seniorboliger og ungdomsboliger og kan derfor til tiltrække studerende, enlige, familier og ældre, som ønsker at bo centralt og stationsnært.

Med lokalplanen lægges der op til en forholdsvist markant bebyggelsesmæssig fortætning i bykvarteret omkring Rytterstaldstræde og Priorgade, som ligger i forlængelse af centerområdet og den tætte bebyggelsesstruktur i bymidten. Lokalplanen fastlægger principperne for områdets anvendelse til boligformål, så der skabes sammenhæng og helhedsvirkning mellem de forskellige funktioner internt i området, sammen med en række principper for bebyggelsens og de ubebyggede arealers omfang og udformning, som skal medvirke til at sikre, at en ny bebyggelse indpasses i omgivelserne. På baggrund af bl.a. foreløbige skitser og visualiseringer samt skyggediagrammer er det administrationens vurdering, at indblik samt skyggepåvirkning af omgivelserne ikke kan undgås, men at omfanget ligger inden for det forventelige i tæt bymæssig bebyggelse.

Bestemmelserne for de ubebyggede arealer har et gennemgående grønt fokus, som skal gøre det muligt at vælge en udformning og beplantning, der bidrager med variation og gode forhold for biodiversitet. Lokalplanen lever dermed op til kommunens bæredygtighedsstrategi, hvor det bl.a. indgår i handlingsplanen at tænke naturen med som aktiv i planlægningen.

I forbindelse med lokalplanen forudsættes det, at de eksisterende bygninger fra den gamle brandstation kan nedrives. Den eksisterende garagebygning med det karakteristiske slangetårn er tidligere vurderet som bevaringsværdig med en middel bevaringsværdi (SAVE 5), og Museum Vestsjælland opfordrer til, at der udføres en bygningsdokumentation forud for nedrivning. Administrationen anbefaler, at opfordringen videregives til bygherre. 

Administrationen gør opmærksom på, at lokalplanforslaget ikke angiver en specifik andel af ungdomsboliger, men fastlægger områdets anvendelse til boligformål generelt. Lokalplanens bestemmelser og disponering af området sikrer dog, at mindst 50 % af byggeretten etableres som permanente ungdomsboliger, hvilket er fremsat som ønske fra Slagelse Kommune i købsaftalen.

Administrationen gør ligeledes opmærksom på, at planlægningen udvider byggeretten i forhold til de forventede rammer i købsaftalen. Administrationen bemærker i den forbindelse, at det af lokalplanen fremgår, hvordan den øgede byggeret kan udnyttes, og at planprocessen sikrer både politisk stillingtagen og inddragelse af offentligheden i planlægningen.

Administrationen anbefaler, at forslag til Lokalplan 1241 samt forslag til Kommuneplantillæg nr. 5 vedtages og sendes i offentlig høring. Administrationen anbefaler også, at der i forbindelse med den offentlige høring ses på muligheder for videre bearbejdning af friarealer og arkitektonisk udtryk i forhold til omkringliggende byrum jf. bemærkningerne fra den tidligere proces i fagudvalg og byråd.

Økonomiske og personalemæssige konsekvenser

Den aktuelle planlægning har betydning for afslutningen af kommunens salg af grunden for den tidligere brandstation, da overdragelse er betinget af en endelig vedtaget lokalplan.

Tværgående konsekvenser

Ingen bemærkninger.

Indstilling

Miljø, Plan og Teknik chefen indstiller,

  1. at Byrådet beslutter, at Forslag til lokalplan 1241, Etageboligbebyggelse på Rytterstaldstræde 8, Slagelse, samt tillæg nr. 5 til Kommuneplan 2021 og tilhørende miljøvurderingsscreening vedtages til fremlæggelse i 8 ugers offentlig høring,

  2. at Byrådet beslutter, at afgørelsen om ikke at miljøvurdere planforslagene vedtages,

  3. at Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget beslutter, at borgermøde afholdes den 16. marts eller 17. marts i tidsrummet mellem kl. 18.30 og 20.00 på Slagelse Rådhus.

Sagens forløb

31-01-2022 Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget

Ad 1; Anbefales. 

Anne Bjergvang (A), Unnie Oldenburg (A) og Henrik Brodersen (O) ønsker ikke en bygning højere end 4 etager, da den er for høj og massiv, og at den ikke synes at passe ind i omgivelserne.

Ad 2; Anbefales.

Ad 3; Udvalget anbefaler tirsdag d. 15. marts kl. 18.30 – 20.00.


21-02-2022 Økonomiudvalget
Beslutning ikke frigivet
28-02-2022 Byrådet
Beslutning ikke frigivet

8. Prioritering af stimidler og herunder økonomi vedr. Trailcenter (B)

Beslutning

Ad 1 - 3; Anbefales.

Kompetence: Byrådet

Beslutningstema

Byrådet kan på baggrund af anbefaling fra Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget godkende prioriteringen af anlæg 239 Stimidler, give anlægsbevilling samt flytte Trailcentret ud som selvstændigt anlæg.

Sagens indhold

I Budgetaftale 2021 blev der afsat en årlig stipulje på 2,5 mio. kr., som indsatsmæssigt blev prioriteret af Erhvervs- og Teknikudvalget d. 1. marts 2021 pkt. 9. Den årlige prioritering lød på; 0,7 mio. kr. til renovering af stier, 0,5 mio. kr. til skiltning, faciliteter m.v. langs stier, 0,2 mio. kr. til Lagunesti og andre borgerprojekter, 0,6 mio. kr. til stimedarbejder samt 0,5 mio. kr. til Trailcenter. 

I tæt samarbejde med Foreningen Slagelse MTB er der arbejdet for etablering af Trailcenter på Byskovvolden i Slagelse. Projektet er opdelt i 2 faser. Fase 1 med selve sporbygningen, som forventes udført i forårs/sommerperioden 2022 og fase 2 som vedrører P-plads, rekreative faciliteter m.v. og som forventes udført 2022/2023. Fase 1 er udbudt med tilbudsfrist i januar 2021 med efterfølgende indgåelse af kontrakt.  

Der er estimeret et samlet behov til projektet på ca. 3 mio. kr. (fase 1 og 2), hvoraf Slagelse Kommune bidrager med 2 mio. kr. (4 x 0,5 mio. kr. fra prioriteringen af anlægspuljen) og det resterende forsøges indhentet via fondsansøgninger varetaget af Slagelse MTB. Der er for nuværende indhentet tilsagn om fondsmidler på 0.7 mio. kr. Det er aftalt, at Slagelse Kommune afholder anlægsprojektets samlede udgifter og modtager efter aftale med Slagelse MTB indtægten fra fondsmidlerne på 0,7 mio. kr.

I 2021 er der, udover Trailcentret, arbejdet med renovering af stier, klargjort indsatser til 2022 (samt uafsluttede igangværende projekter), udbetalt 0,2 mio. kr. til lagunestisamt opstart af stimedarbejder i forhold til en forbedret indsats på planlægning af stier og samarbejde vedr. stiprojekter.

Ved efterårets anlægsstop og vedtagelse af budgetaftale 2022-2025 blev anlægspuljen vedr. stimidler m.v. imidlertid reduceret til 1 mio. kr. årligt og samtidig blev der særskilt afsat 1 mio. kr. til Trailcentret.

Det nødvendiggør en fornyet prioritering, som samlet sikre de 2 mio. kr. til Trailcentret og samtidig giver mulighed for en fortsat indsats på renovering af stier og fastholdelse af stimedarbejder. Med overførslen fra 2021 øremærket Trailcentret og 1 mio. kr. særskilt afsat i 2022 foreslås de manglende 0,5 mio. kr. fundet ved en fremrykning af budget fra overslagsårene, således der i 2022 er afsat 2 mio. kr. til Trailcentret.

Trailcentret foreslås efterfølgende flyttet fra anlægspuljen vedr. Stimidler til et selvstændigt anlæg. De resterende stimidler indenfor anlægspuljen foreslås anvendt til renovering af stier inkl. lidt inventar samt aflønning af stimedarbejder, hvilket i 2022 vil betyde ca. 0,55 mio. til stimedarbejder og 0,45 til renoveringsindsatser. Ambitionerne for de fysiske indsatser er med det nuværende budget kraftigt reduceret.

Retligt grundlag

Kasse- og Regnskabsregulativet.

Handlemuligheder

A: Byrådet kan vælge at godkende den foreslåede prioritering af ”anlægspuljen stimidler” og fremrykke budget fra overslagsårene til Trailcentret og give anlægsbevilling på 2,5 mio. kr.

B: Byrådet kan vælge at finde anden finansiering af de 0,5 mio. kr. til Trailcentret inden for ”Drift og Teknik”, godkende den foreslåede prioritering af stimidler (renoveringsindsatser og stimedarbejder) og give anlægsbevilling på 2,5 mio. kr.

Ved begge handlemuligheder ønskes det samlede budget vedr. Trailcentret placeret på et selvstændigt anlæg frem for at indgå i anlægspuljen vedr. stimidler. 

Ved begge handlemuligheder skal der gives en udgifts- og indtægtsbevilling på 0,7 mio. kr. til håndtering af fondsmidlerne.

Vurdering

Administrationen har i den anbefalede prioritering forsøgt, at fastholde indsatsen for stiplanlægning, de fortsatte samarbejder om stiprojekter og fortsat mulighed for en årlig renoveringsindsats om end det er i væsentligt reduceret omfang med det reducerede budget. Endvidere at Trailcentret, som er langt i sine forberedelser, udbud, kontraktindgåelse og fondsmidler m.v. sikres det nødvendige grundlag.

Økonomiske og personalemæssige konsekvenser

Indenfor anlæg 239 Stimidler m.v. anbefales en fremrykning af budget fra overslagsårene på tilsammen 0,5 mio. kr. til Trailcenter Byskovvolden. Byrådet har tidligere givet anlægsbevilling til Trailcentret med 0.5 mio. kr. til Trailcentret. Hvis anbefalingen på fremrykning af budget godkendes skal der gives et tillæg til anlægsbevillingen på 1.5 mio. kr. i 2022 der sikre den samlede ramme for projektet frigivet.

Slagelse Kommune afholder de anlægsudgifter, som vil være finansieret af fondsmidler, der skal derfor også gives en udgifts- og indtægtsbevilling på 0,7 mio. kr.  

Herudover skal der ved godkendelse af prioriteringen af stimidler m.v. gives anlægsbevilling på 1,0 mio. kr. i 2022.

I hele 1000 kr.

Politikområde

2021

2022

2023

2024

2025

Bevillingsønske

Anlæg 239 Stimidler m.v.

6.2. Drift og Teknik

Ad 1: Renovering og faciliteter m.v.

6.2. Drift og Teknik

450

350

250

250

Ad 2: Medarbejder til stier

6.2. Drift og Teknik

550

550

550

550

Ad 3: Trailcenter

6.2. Drift og Teknik

2.700

Finansiering

Afsat rådighedsbeløb

6.2. Drift og Teknik

2.000

1.000

1.000

1.000

Omprioritering af stimidler

6.2. Drift og Teknik

-500

1.000

-100

-200

-200

Fondsmidler

6.2 Drift og Teknik

700

Tværgående indsatser

Ingen bemærkninger.

Indstilling

Miljø, Plan og Teknik chefen indstiller,

  1. at Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget overfor Byrådet anbefaler, at etablering af Trailcenter på i alt 2,0 mio. kr. i 2022 (nettoudgift for Slagelse Kommune) finansieres af en omprioritering af eksisterende budget til stier. Herunder at 0,5 mio. kr. forventes overført fra 2021, 1,0 mio. kr. afsat i 2022 samt fremrykning af 0,5 mio. kr. afsat i overslagsår.
  2. at Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget overfor Byrådet anbefaler, at der gives en udgifts- og indtægtsbevilling på 0,7 mio. kr. til den del af anlægsbevillingen, som finansieres af fondsmidler.
  3. at Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget overfor Byrådet anbefaler, at der til anlægsprojekt vedr. Trailcenter gives en netto anlægsbevilling på 2,0 mio. kr. til kommunens andel af udgifterne, en anlægsbevilling på 0,7 mio. kr. til udgifts- og indtægtsbevilling vedrørende fondsmidler samt en anlægsbevilling på 1,0 mio. kr. til øvrige stimidler afsat i 2022.

Sagens forløb

31-01-2022 Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget

Ad 1 - 3; Anbefales.


21-02-2022 Økonomiudvalget
Beslutning ikke frigivet
28-02-2022 Byrådet
Beslutning ikke frigivet

9. Forslag om alternativ anvendelse af budgetmidler til Kobæk badebro (D)

Beslutning

Godkendt.

Kompetence: Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget

Beslutningstema

Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget kan drøfte muligheden for en anden anvendelse af de 300.000 kr., der i budget 2022-25 er afsat til en forlængelse af Kobæk badebroen i 2022.

Sagens indhold

Badebroen ved Kobæk Strand når med sine 90 meters længde et godt stykke ud i Agersø Sund.

Området er meget lavvandet, og til trods for badebroens længde er det på ingen måde tilrådeligt at lave udspring fra broen.

I forbindelse med etableringen af broen tilbage i 2017 målte Entreprenørservice vanddybder ud til 160 meter fra kysten - altså 70 meter længere end den nuværende badebro. Den maksimale vanddybde kom her op på 3,1 meter. Trygfondens Kystlivredning blev konsulteret, og vurderede at der ved et udspring fra én meters højde skulle være en vanddybde på mindst 3,3 meter.

På ovenstående baggrund er det Entreprenørservices vurdering, at nytteværdien af en forlængelse af badebroen vil være meget ringe. Med et budget på 300.000 kr. vil der endvidere kun blive tale om ganske få meters forlængelse af badebroen.

Der er siden badebroens etablering arbejdet med fortsatte forbedringer. Badebroen er således i 2018 blevet forsynet med en "børneplatform" nær stranden på broens nordside. I 2021 blev samtlige trappenedgange udskiftet og forbedret i samråd med vinterbaderne, og sidst men ikke mindst bliver der medio maj 2022 etableret en mekanisk handicaplift på badebroens sydlige side (se bilag 1). De to sidstnævnte tiltag udføres for en del af anlægspuljen "udviklingstiltag på strande" som er afsat i perioden 2019-22.

Som alternativ til en forlængelse af badebroen anbefaler Entreprenørservice, at der bl.a. etableres en markering af en badezone omkring badebroens brohoved (fremgår ligeledes af bilag 1). De seneste par somre har bekymrede borgere kontaktet Entreprenørservice, fordi motorbåde sejler ind til brohovedet hvorved der kan opstå farlige situationer mellem motorbåde og svømmere. Der er i forbindelse med Kystdirektoratets dispensationsbehandling af handicapliften søgt og givet dispensation til etablering af en badezone.

Foruden etablering af en badezone anbefales det at der udføres supplerende tiltag omkring handicapliften, for at denne kommer til at spille bedst muligt sammen med den øvrige benyttelse af broen. Slutteligt kan badebroen få en ekstra dekorativ finish, således at den får et samspil med den Udsmykning der er etableret i forbindelse med opholds- og parkeringsområdet. Det kan eksempelvis være opsætning af dekorative skilte der viser afstanden til land (eksempler på den udsmykning af området der hidtil er foretaget fremgår af bilag 1).

Retligt grundlag

Slagelse Kommunes administrationsgrundlag for bade- og bådebroer, samt Kystbeskyttelses-lovens § 16 a, stk. 1, nr. 2.

Handlemuligheder

Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget kan;

  1. Følge anbefalingerne i denne indstilling og herpå behandle en anlægsbevilling med en ændret anvendelse af de 300.000 kr.

  2. Fastholde ønsket om en forlængelse af badebroen.

  3. Foreslå anden anvendelse af de 300.000 kr. afsat til en forlængelse af badebroen.

Vurdering

Det vurderes at en ændret anvendelse jævnfør handlemulighed A, ikke alene vil forbedre badesikkerheden omkring badebroen, men også vil få badebroen til at fremstå mere komplet og i sammenhæng med den øvrige udvikling af Kobæk Strand.

Økonomiske og personalemæssige konsekvenser

Der fremsættes efterfølgende en fornyet sag vedr. anlægsbevillingen og den konkrete anvendelse af de i budget 2022-25 afsatte 300.000 kr.

Tværgående konsekvenser

Ingen bemærkninger.

Indstilling

Miljø, Plan og Teknik chefen indstiller,

  1. at Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget godkender den alternative anvendelse af de 300.000 kr., således at der etableres badezone, tilretninger omkring handicapliften og en finish på badebroen der matcher den øvrige udvikling af Kobæk Strand.

Sagens forløb

31-01-2022 Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget
Godkendt.

10. Ambassadepullerter - økonomi (B)

Beslutning

Godkendt.

Kompetence: Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget 

Beslutningstema

Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget skal tage stilling til fordeling af midler til automatiske pullerter i Slagelse og Skælskør.

I øvrigt orienteres om projektet.

Sagens indhold

Sagen om automatiske pullerter har senest været orienteret via mail til Erhvervs- og Teknikudvalget den 12. marts 2021.

De automatiske pullerter har til formål at lukke af for trafik til Gl. Torv., Nytorv og Schweitzerpladsen i Slagelse, samt til Algade i Skælskør. Sagen er bilagt to skitser over de steder der lukkes af i hhv. Slagelse By og Algade i Skælskør. Der er foretaget mindre justeringer ift. tegningerne efter gennemgang med leverandøren.

Der gives naturligvis adgangsmuligheder for beboere, erhvervsdrivende og beredskab mv.. Adgangsløsningerne tilpasses brugerens behov og kan fx ske via kode på smartphone, chip eller via en manuel nøgleløsning. Primære interessenter vil blive indkaldt til orienterende møde om denne del.

De mange usikkerheder omkring anlægsbudgetterne i 2021 gjorde, at projektet har afventet en afklaring om anlægsmidlerne til projektet. Den kom i slutningen af 2021.

Der er afsat i alt 3½ mio. kr. til automatiske pullerter. heraf er 2 mio. kr. forbeholdt til Slagelse By og 1½ mio. kr. til Skælskør og Korsør.

Bymidtegrupperne i Skælskør og Korsør blev i 2021 anmodet om at komme med ønsker til brug af midlerne til automatiske pullerter, men det var kun Skælskør Bymidtegruppe, der kom med ønsker til én pullert ved indgangen til Algade.

Der er givet tilbud på syv pullerter i Slagelse og en i Skælskør. Samlet lød tilbuddet på 2,088 mio. kr. Indeholdt i tilbuddet er drift af adgangskontrol og service i 5 år til 157.000 kr. som skal finansieres som afledt drift og indarbejdes i driftsbudgettet for 2022 og overslagsårene.

Som det ses af oversigten i nedenstående regneark, så kan projektet afholdes inden for de samlede afsatte anlægsmidler til pullerter i de tre byer med den forudsatte fordeling af anlægsmidlerne.

Der er indgået kontrakt med den vindende leverandør om anlægsentreprisen.

Leverandøren anbefaler en række tilvalg som er prissat jf. de røde tal.

Tilvalg omfatter overvågning, lysregulering og endelig, at leverandøren også etablerer de faste og semiautomatiske pullerter, som skal "flankere" de automatiske pullerter, så hele "hullet" lukkes for indkørsel.

Administrationen anbefaler at medtage tilvalgene.

Overvågning af anlæggene vil øge sikkerheden for at kommunen kan forfølge forsikringssager i tilfælde af hærværk og påkørsel af de relativt dyre pullerter.

Lysregulering er en rød/ gul/ grøn lampe der sidder på selve styrekassen til pullertanlægget. Funktionen signalerer, hvornår anlægges er åbent for indkørsel.

De pullerter der skal "flankere" de automatiske pullerter er enten faste eller semiautomatiske (de kan skubbes ned i jorden manuelt eller tages helt af). Det vil skabe den mest harmoniske løsning, hvis leverandøren leverer en samlet løsning.

Inklusive alle tilvalg kan anlægget fortsat holdes inden for den samlede anlægssum, dog vil fordelingen med 2 millioner til Slagelse blive overskredet med ca. 245.000 kr., som i givet fald skal finansieres af den 1½ mio. kr. der var forbeholdt Skælskør/ Korsør.

Aktivitet/sted

Slagelse

Skælskør

Samlet Projekt i både Slagelse og Skælskør

Projekt i Slagelse og Skælskør uden tilvalg

Tilbudspris

1.664.301 kr.

266.549 kr.

1.930.850 kr.

1.930.850 kr.

Rådgiver

165.000 kr.

165.000 kr.

330.000 kr.

330.000 kr.

Overvågning af anlæg

104.571 kr.

17.429 kr.

122.000 kr.

- kr.

Lysregulering

19.250 kr.

1.750 kr.

21.000 kr.

- kr.

Etablering af semiautomatiske og faste pullerter

248.632 kr.

14.368 kr.

263.000 kr.

- kr.

Etablering af semiautomatiske og faste pullerter som bygherreleverance (i andet og billigere design)

74.000 kr.

Diverse skiltning mv.

42.857 kr.

7.142 kr.

67.000 kr.

67.000 kr.

Sum

2.244.611 kr.

472.238 kr.

2.733.850 kr.

2.401.850 kr.

Retligt grundlag

Handlemuligheder

Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget kan vælge flere kombinationer:

  1. model 1 til ca. i alt 2.7 mio. kr. med alle tilvalg og ekstern udførelse. Løsningen kræver samtidigt at anlægssummen på 3½ million anskues som én samlet anlægssum

  2. model 2 til ca. i alt 2,4 mio. kr. som er den billigste, men den vil give en dårligere samlet løsning, og hvor hensynet til sikkerhed fravælges

  3. model 3 en anden kombination end ovenfor

Vurdering

Administrationen anbefaler model 1 som begrundet under sagens indhold.

Uanset hvilken løsning der vælges, anbefales det at fastholde lysreguleringen til samlet 21.000 kr.

Økonomiske og personalemæssige konsekvenser

Ingen bemærkninger.

Tværgående konsekvenser

Ingen bemærkninger.

Indstilling

Miljø, Plan og Teknik chefen indstiller,

  1. at Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget godkender model 1. 

Sagens forløb

31-01-2022 Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget
Godkendt.

11. Genoptaget - Solens Plads 4220 - nedlæggelse af del af offentlig vej (B)

Beslutning

Godkendt.

Henrik Brodersen (O) kunne ikke tilslutte sig indstillingen.

Kompetence: Erhvervs- og Teknikudvalget

Beslutningstema

Erhvervs- og Teknikudvalget skal tage stilling til om en del af det offentlige vejareal 7000bm Korsør Bygrunde - Solens Plads, Korsør - skal nedlægges som vejareal og ikke opretholdes som privat fællesvej eller privat vej.

Udvalget skal desuden beslutte, om administrationen kan bemyndiges til at afslutte sagen.

Sagens indhold

Med afsæt i en sag om udvidelse af et erhvervsareal på Solens Plads 23 har administrationen været i dialog med butiksejeren, som ønsker at kunne udvide sine erhvervskvadratmeter ud over det nuværende ejendomsskel. Projektet forudsætter, at vejareal kan nedlægges fuldt og helt.

Kortbilag 1 viser placeringen af arealet. Området ligger ved Solens Plads 23 i nærheden af Solens Plads 19 og Algade 48. Vejarealet er anlagt som et torveareal. Arealet har ikke været tiltænkt, at skulle anvendes til parkering af køretøjer.

Efter lov om offentlige veje bestemmer kommunalbestyrelsen om en kommunevej skal nedlægges. Beslutninger herom skal træffes på baggrund af en samlet trafikal vurdering, og må ikke kun være begrundet i økonomiske forhold.

Med godkendelsen af lokalplan 36 – ”Karreen Havnegade, Nygade, Algade, Brogade” - er der indgået aftaler for en del berørte ejendomme. For Algade 48, er der den 29. maj 1987 indgået aftale om afståelse af areal. I relation til det adgangsmæssige skal ejeren af Algade 48, sikres adgang til friareal fra torv. En afgørelse skal derfor sikre, at ejendommens friareal fortsat har torvet som nabo (se kortbilag).

Retligt grundlag

Lov 2014-12-27 nr. 1520 om offentlige veje §15, § 124 stk. 1, 2, 6 og 7 og §127.

Handlemuligheder

Erhvervs- og Teknikudvalget har følgende handlemuligheder:

  1. Udvalget kan beslutte, at administrationen igangsætter den lovmæssige procedure, der skal gå forud for, at der kan træffes endelig afgørelse om nedlæggelse af del af vejarealet matr. nr. 7000bm Korsør Bygrunde, samt at administrationen bemyndiges til, at afgøre sagen, hvis der ikke kommer høringssvar imod nedlæggelsen.
  2. Udvalget kan beslutte, at der ikke skal arbejdes videre med nedlæggelse af del af matr. nr. 7000bm Korsør Bygrunde.

Vurdering

Administrationen har vurderet, at nedlæggelsen af den del af vejarealet der er vist på Kortbilag 1 kan nedlægges uden negative trafikale konsekvenser for almenvældet og naboejendommene. Det er også vurderet, at det anførte vejareal ikke skal opretholdes som privat fællesvej eller privat vej, da ingen matrikler hindres adgang som følge af nedlæggelsen af vejarealet.

Det vurderes også, at aftalen om adgang til naboejendommen Algade 48 overholdes.

Økonomiske og personalemæssige konsekvenser

Ingen bemærkninger.

Tværgående konsekvenser

Når vejmyndigheden har truffet beslutning om, at vejarealet kan nedlægges, kan Kommunalbestyrelsen råde frit over det nedlagte areal og herunder sælge det. Beslutning om salg af det nedlagte areal vil ske i særskilt sag, som skal behandles i Økonomiudvalget.

Indstilling

Miljø, Plan og Teknik chefen indstiller,

  1. at Erhvervs- og Teknikudvalget er indforstået med at del af vejarealet matr. nr. 7000bm Korsør Bygrunde jf. kortbilag 1 kan nedlægges som foreslået,
  2. at Administrationen bemyndiges til at afgøre sagen, hvis der ikke indkommer høringssvar, som modsætter sig nedlæggelsen af del af vejarealet matr. nr. 7000bm Korsør Bygrunde jf. kortbilag 1.

 

Beslutning i Erhvervs- og Teknikudvalget den 8. november 2021:

Fraværende: 

Ad 1: Godkendt.

Ad 2: Godkendt.

Henrik Brodersen (O) kunne ikke følge indstillingen.

 

Bilag

330-2021-377234

Bilag 1 - Kortbilag 1 - Angivelse af vejareal som foreslås nedlagt

 

 

Kompetence: Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget

Administrationens bemærkninger

Ved høringsperiodens udløb den 16. januar 2022 var der indkommet ét høringssvar.

D.K.R Ejendomme ApS v. Maiken Rasmussen (citeret i sin fulde ordlyd)

”I henviser til vejlovens paragraf 15 jeg kan kun se at der er en økonomisk fordel for Slagelse kommune i denne handling!

Vi har en adgangsvej  og en byggeret via dette torv som i kalder det til vores ejendom Algade 48 Hvis vi bruger vores byggeret på 90 m2 så har vi ikke mulighed for at komme ind i vores gård? Så hvad gør i? Hvis det bliver vedtaget og gennemført ser vi os nødsaget/tvunget til at gå videre, da vi mener at vores ejendom ikke kan bruges med den byggeret vi har! Det vil sige at Slagelse kommune råder så meget over vores ejendom at Slagelse kommune skal købe Algade 48!”

Administrationens bemærkninger til det fremsendte høringssvar:

Nedlæggelse af et vejareal på ca. 30 m2 har ikke til hensigt at tilvejebringe en økonomisk fordel for Slagelse Kommune, vejarealet der i dag fungerer som gang- og torveareal vurderes ikke at have væsentlig trafikal betydning, med dette som udgangspunkt findes det rimeligt, at arealet nedlægges som vejareal. Det er derved vurderet, at det aktuelle vejareal ikke tjener et væsentligt trafikalt formål for almenvellet.

Det er administrationens vurdering, at nedlæggelsen af det aktuelle vejareal ikke begrænser naboejendommen Algade 48, 4220 Korsør i at kunne opnå adgangsmulighed, dette vil også være gældende hvis ejendommen skulle vælge at udnytte den i høringssvaret anførte byggeret. Det er ikke givet, at ejendommen kan forvente, at der kan opnås adgang i den samlede skellinje mod torvearealet.

Afviser kommunalbestyrelsen/vejmyndigheden at tilsidesætte et krav om at vejen opretholdes, kan grundejeren kræve, at vejmyndigheden indbringer afgørelsen for de taksationsmyndigheder, der er nævnt i Vejlovens §§ 105 og 106, inden 4 uger efter at afgørelsen er meddelt den pågældende.

Indstilling

Miljø, Plan og Teknik chefen indstiller,

  1. at Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget efter den afholdte høring træffer endelig beslutning om, at del af vejarealet matr. nr. 7000bm Korsør Bygrunde jf. kortbilag 1 nedlægges.

Sagens forløb

31-01-2022 Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget

Godkendt.

Henrik Brodersen (O) kunne ikke tilslutte sig indstillingen.


12. Bymidtegrupper 2022 - 2025 (B)

Beslutning

Ad 1 - 2; Anbefales.

Ad 3; Kommissoriet godkendt, idet afsnittet ”Særlig fokus” fra kommissoriet 2019 indarbejdes i det nye kommissorium. 


Kompetence: Byrådet

Beslutningstema

Byrådet kan på baggrund af indstilling fra Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget beslutte om bymidtegrupperne skal fortsætte i perioden 2022-2025 og udpege 2 politiske repræsentanter til hver bymidtegruppe. Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget skal tage stilling til kommissoriet.

Sagens indhold

Slagelse Kommune har tre bymidtegrupper, én for hver købstad. Bymidtegrupperne er dialogfora mellem fagudvalg, administration, relevante borgergrupper og foreninger om udviklingen i de tre bymidter.

Det er bymidtegruppernes opgave at arbejde for en arkitektonisk, tilgængelig, miljøvenlig og kundeorienteret bymidte i henholdsvis Korsør, Skælskør og Slagelse. I det omfang, der er planlægning eller private og offentlige udviklingsprojekter under udførelse i bymidten, høres bymidtegruppen angående disse planer og projekter.

Kommissoriet for bymidtegrupperne skal godkendes af udvalget.

Byrådet skal udpege to politiske repræsentanter til hver bymidtegruppe.

Retligt grundlag

Der er ikke lovkrav om nedsættelse af bymidtegrupper el.lign. Udpegningen er i overensstemmelse med kommunalfuldmagten.

Handlemuligheder

Byrådet kan på baggrund af indstilling fra Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget beslutte, at lade bymidtegrupper fortsætte i perioden 2022-2025. Byrådet kan også vælge at nedlægge bymidtegrupperne.

Byrådet kan på baggrund af indstilling fra Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget udpege 2 nye repræsentanter til hver bymidtegruppe, hvoraf den ene udpeges til formand.

Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget kan vælge at godkende kommissoriet for bymidtegrupperne med eller uden justeret indhold eller tilføje yderligere bemærkninger.

 Vurdering

Kommissoriet for bymidtegrupperne revideres for hver enkel byrådsperiode. Kommissoriet for sidste byrådsperiode er vedhæftet til orientering. Administrationens oplæg til Kommissoriet for kommende byrådsperiode er vedhæftet.

Der kan være emner fra andre fagudvalg, som præsenteres i bymidtegrupperne, eksempelvis klimaplanlægning som har relevans til Klima- og Miljøudvalget, og erhvervsudvikling som har relevans til Erhvervs-, Beskæftigelses- og Uddannelsesudvalget. Politisk deltagelse behøver ikke være begrænset til medlemmer af Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget.

Økonomiske og personalemæssige konsekvenser

Ingen bemærkninger.

Tværgående konsekvenser

Ingen bemærkninger.

Indstilling

Miljø, Plan og Teknik chefen  indstiller,

  1.  at Byrådet  på baggrund af indstilling fra Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget beslutter, at bymidtegrupperne fortsætter i perioden 2022-2025.
  2. at Byrådet på baggrund af indstilling fra Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget udpeger 2 repræsentanter til deltagelse i hver bymidtegruppe, hvoraf den ene udpeges til formand for gruppen.
  3. at Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget godkender det justerede kommissorium.

Sagens forløb

31-01-2022 Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget

Ad 1 - 2; Anbefales.

Ad 3; Kommissoriet godkendt, idet afsnittet ”Særlig fokus” fra kommissoriet 2019 indarbejdes i det nye kommissorium. 



21-02-2022 Økonomiudvalget
Beslutning ikke frigivet
28-02-2022 Byrådet
Beslutning ikke frigivet

13. Trafiksikkerhedsudvalget 2022-2025 (B)

Beslutning

Ad 1; Anbefales.

Ad 2; Udvalget anbefaler Nicki Ottevig (V) og Unnie L. B. Oldenburg (A).

Udvalget anbefaler, at Nicki Ottevig (V) udpeges som formand af udvalget.

Ad 3; Godkendt.
Kompetence: Byrådet

Beslutningstema

Byrådet kan på baggrund af indstilling fra Teknik-, Plan og Landdistriktsudvalget beslutte om Trafiksikkerhedsudvalget skal fortsætte i perioden 2022-2025. Byrådet skal desuden udpege 1-2 politiske repræsentanter fra Teknik-, Plan og Landdistriktsudvalget til Trafiksikkerhedsudvalget, hvoraf den ene udpeges til formand.

Teknik-, Plan og Landdistriktsudvalget skal godkende kommissoriet og om Trafiksikkerhedsudvalget med fordel kan skifte navn.

Sagens indhold

Slagelse Kommune har haft et trafiksikkerhedsudvalg siden 2007.

I den forgangne valgperioden har trafiksikkerhedsudvalget været sammensat af fire politiske og fire administrative medlemmer samt en repræsentant fra politimyndigheden. Der har været afholdt i alt 14 møder igennem de seneste fire år.

Formålet med Trafiksikkerhedsudvalget var at inspirere Erhvervs- og Teknikudvalget i arbejdet med vision, strategi, mål og prioritering for trafiksikkerhedsarbejdet. Trafiksikkerhedsudvalget har bidraget med input til trafiksikkerhedsplan 2016-2020, som skal sikre, at midler til uheldsbekæmpelse bliver prioritereret på den mest objektive og effektive måde.

Trafiksikkerhedsudvalget har særligt været med til at styrke trafiksikkerhed omkring skolerne, hvor der har været fokus på skolepatruljen, skolekampagner, undervisning for børn i at færdes på cykel samt inddragelse af eksterne fra skolerne. Trafiksikkerhedsudvalget har desuden været med til at fastlægge principper om anvendelse af bump, og er kommet med input til målsætning 2030 for Slagelse Kommunes uhelds-bekæmpelse

Trafiksikkerhedsudvalget evaluerede sit arbejde den 11. november 2021.

Til evalueringen gav Trafiksikkerhedsudvalget udtryk for, at arbejdet med at reducere uheld i Slagelse Kommune gav mening. Trafiksikkerhedsudvalget foreslog, at der fremadrettet var en mindre politisk repræsentation i gruppen til fordel for flere eksterne medlemmer. Konkret blev nævnt kørelæreforeningen, ældrerådet, elevråd, handicapråd og bymidtegrupperne.  

Trafiksikkerhedsudvalget anbefalede, at møderne blev mindre formelle og fik mere form af en dialog gruppe med fokus på principielle spørgsmål i højere grad end på enkeltprojekter.

For at signalere, at arbejdet er mindre formelt, og for at undgå misforståelser og sammenblanding med det politiske ”udvalg” foreslår administrationen, at ”Trafiksikkerhedsudvalget” ændrer navn til ”Trafiksikkerhedsforum” i lighed med det tilsvarende ”Naturforum”.

På baggrund af evalueringsmødet og den efterfølgende behandling i Erhvervs- og Teknikudvalget den 6. december 2021 har administrationen udarbejdet et forslag til et nyt kommissorium (bilagt). Det nye kommissorie er tilrettet redaktionelt i forhold til det gamle, og opdateret så sammensætningen består af to politiske repræsentanter og eksterne repræsentanter som beskrevet ovenfor. Center for Miljø, Plan og Teknik er fortsat sekretær.

Retligt grundlag

Der er ikke lovkrav om nedsættelse af en kommunal trafiksikkerhedsgruppe/råd/forum eller lignende på vejområdet. 

Handlemuligheder

  1. Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget kan beslutte at godkende det nye kommissorium herunder med den ændrede sammensætning og navn
  2. Byrådet kan, efter indstilling fra Teknik-, Plan og Landdistriktsudvalget, beslutte at lade trafiksikkerhedsudvalget fortsætte i perioden 2022-2025 eller nedlægge rådet.
  3. Byrådet kan, på baggrund af indstilling fra Teknik-, Plan og Landdistriktsudvalget, udpege 1-2 repræsentanter fra fagudvalget, heraf den ene som formand for rådet

Vurdering

Administrationen anbefaler, at arbejdet med et forum for trafiksikkerhedsarbejdet fortsætter med de forslåede ændringer jf. kommissorium.

Økonomiske og personalemæssige konsekvenser

Ingen bemærkninger.

Tværgående konsekvenser

Ingen bemærkninger.

Indstilling

Miljø, Plan og Teknik chefen indstiller,

  1. at Byrådet, efter indstilling fra Teknik-, Plan og Landdistriktsudvalget, beslutter at Trafiksikkerhedsforum fortsætter i perioden 2022-2025
  2. at Byrådet, efter indstilling fra Teknik-, Plan og Landdistriktsudvalget beslutter, at der vælges 1-2 repræsentanter fra udvalget til deltagelse i Trafiksikkerhedsforum, heraf udpeges den ene til formand
  3. at Teknik-, Plan og Landdistriktsudvalget godkender kommissoriet for trafiksikkerhedsforum efter tilretning af navn og deltagere.

Sagens forløb

31-01-2022 Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget

Ad 1; Anbefales.

Ad 2; Udvalget anbefaler Nicki Ottevig (V) og Unnie L. B. Oldenburg (A).

Udvalget anbefaler, at Nicki Ottevig (V) udpeges som formand af udvalget.

Ad 3; Godkendt.
21-02-2022 Økonomiudvalget
Beslutning ikke frigivet
28-02-2022 Byrådet
Beslutning ikke frigivet

14. Nedrivning af bygning i bevarende lokalplan - Algade 12, Korsør

Beslutning

Udvalget ønsker en uvildig undersøgelse af tilstanden af ejendommen finansieret af bygherre og at kulturmiljørådet høres i sagen.

Sagen genoptages.

Kompetence: Teknik-, Plan og Landdistriktsudvalget

Beslutningstema

Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget skal beslutte om der skal gives tilladelse til nedrivning af bevaringsværdige bygninger på Algade 12, 4220 Korsør.

Sagens indhold

Slagelse Kommune har den 17. september 2021 modtaget ansøgning om nedrivning af alle bygninger på Algade 12, 4220 Korsør. Luftfoto er vedlagt i bilag 1 - "luftfoto". Ejendommen ejes af Læby og Teilhof ApS.

Ansøgningen begrundes med, at bygningerne er i meget dårlig stand, og at det ikke er rentabelt at renovere bygningerne. Bygningerne ønskes derfor nedrevet, så der i stedet kan opføres et nyt byggeri mod Algade. Ansøgningen er vedlagt i bilag 2 - ”Ansøgning om nedrivning”.

Ejendommen er omfattet af bevarende lokalplan nr. 1184 for Korsør Bymidte. Det fremgår af lokalplanens § 8.1, at det kræver en tilladelse fra kommunen at nedrive bygninger i området. Ved nedrivning af bygninger, der er en del af en sluttet randbebyggelse, skal der etableres et erstatningsbyggeri.

I forbindelse med ansøgningen har Slagelse Kommune modtaget et forslag til hvordan et nyt hus mod Algade kan komme til at se ud, hvis bygningerne på både Algade 12 og Algade 14 nedrives og ejendommene slås sammen før genopførelse. Forslaget kan ses i bilag 3 - "facadetegning" og bilag 4 - "visualisering". Det skal bemærkes, at der alene er tale om et forslag til hvordan det kan komme til at se ud efter genopførelse, og at der ikke er søgt en konkret byggetilladelse til ny bebyggelse. Når der søges tilladelse til genopførelse, vil vil dette blive behandlet i en separat byggesag. Det skal endvidere bemærkes, at kommunen ikke har hjemmel til at sætte som betingelse for en tilladelse til nedrivning, at det bliver præcis det fremsendte forslag, der sidenhen bliver opført.

Ejendommen på Algade 12 er ikke registreret som bevaringsværdig.

Retligt grundlag

 

Lokalplan 1184 for Korsør Bymidte. Jf. § 8.1 må bygninger ikke nedrives uden kommunens tilladelse.

Planlovens § 49, stk. 1.  Når det i en lokalplan eller en byplanvedtægt er bestemt, at en bebyggelse ikke må nedrives uden tilladelse fra kommunalbestyrelsen, og tilladelsen nægtes, kan ejeren forlange ejendommen overtaget af kommunen mod erstatning.

Stk. 2. Overtagelsespligten efter stk. 1 påhviler dog kun kommunen, hvis der er et væsentligt misforhold mellem ejendommens afkastningsgrad og afkastningsgraden for ejendomme med en lignende beliggenhed og benyttelse, som ikke er omfattet af et nedrivningsforbud.

Handlemuligheder

Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget har følgende handlemuligheder:

  1. Der kan meddeles tilladelse til nedrivning

  2. Der kan meddeles afslag til nedrivning

Hvis nedrivningen godkendes skal der på sigt opføres en ny bygning på ejendommen. Den nye bygning vil skulle overholde lokalplanen, hvorved den vil få et ”ældre” udseende med blank eller pudset mur, gesims osv. Kommunen har dog ingen mulighed for at stille krav til hvornår opførelsen skal gennemføres, hvorved der vil kunne gå et stykke tid, før der igen er en bygning på stedet.

Hvis kommunen nægter tilladelse til nedrivning, kan ejeren i henhold til planlovens § 49, stk. 1 og stk. 2, kræve, at kommunen overtager ejendommen mod erstatning. Dette vil kun være aktuelt hvis fogedretten vurderer, at han har ret i, at det ikke er rentabelt at renovere ejendommen, set i forhold til en tilsvarende ejendom, der ikke er omfattet af et forbud mod nedrivning.

Vurdering

Administrationen vurderer, at bygningen på nuværende tidspunkt er i ret dårlig stand og at der bør meddeles tilladelse til nedrivning. Hvis der ikke gives tilladelse til nedrivning vil der være en væsentlig risiko for, at bygningen bare får lov til at stå og forfalde, hvilket ikke vil være til gavn for oplevelsen af området. En nedrivning med efterfølgende genopførelse vurderes at give en væsentlig positiv ændring af gadebilledet.

Økonomiske og personalemæssige konsekvenser

Hvis kommunen nægter tilladelse til nedrivning, kan der på sigt komme udgifter, hvis kommunen pålægges at overtage ejendommen. Dette vil omfatte både overtagelse, istandsættelse og vedligeholdelse.

Tværgående konsekvenser

Ingen bemærkninger.

Indstilling

Miljø, Plan og Teknik chefen indstiller,

  1. at Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget meddeler tilladelse til nedrivning af bygningen.

Sagens forløb

31-01-2022 Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget

Udvalget ønsker en uvildig undersøgelse af tilstanden af ejendommen finansieret af bygherre og at kulturmiljørådet høres i sagen.

Sagen genoptages.


15. Nedrivning af bevaringsværdige bygninger - Algade 14, 4220 Korsør

Beslutning

Udvalget ønsker en uvildig undersøgelse af tilstanden af ejendommen finansieret af bygherre

Sagen genoptages.

Kompetence: Teknik-, Plan og Landdistriktsudvalget

Beslutningstema

Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget skal beslutte om der skal gives tilladelse til nedrivning af bevaringsværdige bygninger på Algade 14, 4220 Korsør.

Sagens indhold

Slagelse Kommune har den 17. september 2021 modtaget ansøgning om nedrivning af alle bygninger på Algade 14A og 14B, 4220 Korsør. Luftfoto er vedlagt i bilag 8 - "luftfoto". Ejendommen ejes af Læby og Teilhof ApS.

Ansøgningen begrundes med, at bygningerne er i meget dårlig stand og at det ikke er rentabelt at renovere bygningerne. Hertil kommer, at de to lejligheder på 1. sal er kondemnerede grundet bebyggelsens dårlige stand. Bygningerne ønskes derfor nedrevet, så der i stedet kan opføres et nyt byggeri mod Algade. Ansøgningen er vedlagt i bilag 1 - ”Ansøgning om nedrivning”.

Ejendommen er omfattet af bevarende lokalplan nr. 1184 for Korsør Bymidte. Det fremgår af lokalplanens § 8.1, at det kræver en tilladelse fra kommunen at nedrive bygninger i området. Ved nedrivning af bygninger, der er en del af en sluttet randbebyggelse, skal der etableres et erstatningsbyggeri.

I forbindelse med ansøgningen har Slagelse Kommune modtaget et forslag til hvordan et nyt hus mod Algade kan komme til at se ud, hvis bygningerne på både Algade 12 og Algade 14 nedrives og ejendommene slås sammen før genopførelse. Forslaget kan ses i bilag 9 - "facadetegning" og bilag 10 - "visualisering". Det skal bemærkes, at der alene er tale om et forslag til hvordan det kan komme til at se ud efter genopførelse, og at der ikke er søgt en konkret byggetilladelse til ny bebyggelse. Når der søges tilladelse til genopførelse, vil vil dette blive behandlet i en separat byggesag. Det skal endvidere bemærkes, at kommunen ikke har hjemmel til at sætte som betingelse for en tilladelse til nedrivning, at det bliver præcis det fremsendte forslag, der sidenhen bliver opført.

Ejendommen er registreret som bevaringsværdig med SAVE værdi 3. Bygningen beskrives som 11-fags bygning med detaljer som refengfuger, gennemgående pudset sålbænk, tagrende med drueknæ, midterparti med frontispice og profileret gesims. Bygningen fremstår overordnet velproportioneret og autentisk. Kun kvistene er delvis medvirkende til at bryde helhedsbilledet, med deres varierede udformning og manglende tilpasning til vinduestakten i stueetagen.

Sagen har været i offentlig høring, og der er kommet adskillige bemærkninger til sagen, herunder blandt andet fra bevaringsforeningen og Kulturmiljørådet. Udtalelserne er nogenlunde enslydende idet man mener, at bygningen bør bevares, hovedsageligt på grund af den kulturhistoriske betydning som man mener, at bygningen har. Enkelte af udtalelserne nævner også, at de mener bygningen bør kunne renoveres. Udtalelserne er vedlagt i bilag 2 - 6 - ”Udtalelser”. Ansøger er kommet med en udtalelse til høringssvarene. Denne kan ses i bilag 7- ”udtalelse fra ansøger”.

Retligt grundlag

Lokalplan 1184 for Korsør Bymidte. Jf. § 8.1 må bygninger ikke nedrives uden kommunens tilladelse.

Planlovens § 49, stk. 1.  Når det i en lokalplan eller en byplanvedtægt er bestemt, at en bebyggelse ikke må nedrives uden tilladelse fra kommunalbestyrelsen, og tilladelsen nægtes, kan ejeren forlange ejendommen overtaget af kommunen mod erstatning.
    Stk. 2. Overtagelsespligten efter stk. 1 påhviler dog kun kommunen, hvis der er et væsentligt misforhold mellem ejendommens afkastningsgrad og afkastningsgraden for ejendomme med en lignende beliggenhed og benyttelse, som ikke er omfattet af et nedrivningsforbud.

Handlemuligheder

 Teknik-, Plan og Landdistriktsudvalget har følgende handlemuligheder:

  1. Der kan meddeles tilladelse til nedrivning

  2. Der kan meddeles afslag til nedrivning

Da de to lejligheder i stueetagen lige nu er beboede, vil en tilladelse til nedrivning blive betinget af, at beboerne forinden er fraflyttet.

Hvis nedrivningen godkendes skal der på sigt opføres en ny bygning på ejendommen. Den nye bygning vil skulle overholde lokalplanen, hvorved den vil få et ”ældre” udseende med blank eller pudset mur, gesims osv. Kommunen har dog ingen mulighed for at stille krav til hvornår opførelsen skal gennemføres, hvorved der vil kunne gå et stykke tid, før der igen er en bygning på stedet.

Hvis kommunen nægter tilladelse til nedrivning, kan ejeren i henhold til planlovens § 49, stk. 1 og stk. 2, kræve, at kommunen overtager ejendommen mod erstatning. Dette vil kun være aktuelt hvis fogedretten vurderer, at han har ret i, at det ikke er rentabelt at renovere ejendommen, set i forhold til en tilsvarende ejendom, der ikke er omfattet af et forbud mod nedrivning.

Vurdering

Administrationen vurderer, at bygningen på nuværende tidspunkt er i så dårlig stand, at den bør nedrives, da der ikke vurderes at være økonomi i at renovere den. Hvis der ikke gives tilladelse til nedrivning vil der være en væsentlig risiko for, at bygningen bare får lov til at stå og forfalde, hvilket ikke vil være til gavn for oplevelsen af området. En nedrivning med efterfølgende genopførelse vurderes at give en væsentlig positiv ændring af gadebilledet.

Økonomiske og personalemæssige konsekvenser

Hvis kommunen nægter tilladelse til nedrivning kan der på sigt komme udgifter til genhusning af beboerne i stueetagen, hvis også denne del af huset på et tidspunkt skal kondemneres. Herudover kan der på sigt komme udgifter, hvis kommunen pålægges at overtage ejendommen. Dette vil omfatte både overtagelse, istandsættelse og vedligeholdelse.

Tværgående konsekvenser

Ingen bemærkninger.

Indstilling

Miljø, Plan og Teknik chefen indstiller,

  1. at Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget meddeler tilladelse til nedrivning af bygningerne. Tilladelsen betinges af, at beboerne i lejlighederne i stueetagen forinden er fraflyttede.

Sagens forløb

31-01-2022 Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget

Udvalget ønsker en uvildig undersøgelse af tilstanden af ejendommen finansieret af bygherre

Sagen genoptages.


16. Nedrivning af bevaringsværdige bygninger - Jens Baggesens Gade 15, Korsør

Beslutning

Godkendt.

Kompetence: Teknik-, Plan og Landdistriktsudvalget

Beslutningstema

Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget skal beslutte om der skal gives tilladelse til nedrivning af bevaringsværdige bygninger på Jens Baggesens Gade 15A og 15B, 4220 Korsør.

Sagens indhold

Slagelse Kommune har den 17. september 2021 modtaget ansøgning om nedrivning af alle bygninger på Jens Baggesens Gade 15A og 15B, 4220 Korsør. Luftfoto er vedlagt i bilag 5- "luftfoto". Ejendommen ejes af Læby og Teilhof ApS.

Ansøgningen begrundes med, at bygningerne er i meget dårlig stand, og at det ikke er rentabelt at renovere bygningerne. De ønskes derfor nedrevet, så der i stedet kan opføres et lignende byggeri mod Jens Baggesens Gade. Ansøgningen er vedlagt i bilag 1 - ”Ansøgning om nedrivning”.

Ejendommen er omfattet af bevarende lokalplan nr. 1184 for Korsør Bymidte. Det fremgår af lokalplanens § 8.1, at det kræver en tilladelse fra kommunen at nedrive bygninger i området. Ved nedrivning af bygninger, der er en del af en sluttet randbebyggelse, skal der etableres et erstatningsbyggeri.

Ejendommen er desuden registreret som bevaringsværdig med SAVE værdi 4. Forhuset beskrives som et velproportioneret to-etagers byhus med enkelte detaljer som profileret gesims. Særligt vinduer og tag virker materiale- og formmæssigt underbyggende for det arkitektoniske udtryk. Da registreringen blev foretaget i 2012, blev bygningens tilstand dog kun vurderet til SAVE 7, og bygningen ser ikke ud til at være blevet renoveret siden da.

Slagelse Kommune har endvidere en igangværende sag om kondemnering af ejendommen grundet dens dårlige stand. Der er endnu ikke truffet afgørelse om kondemnering, men såfremt bygningen ikke nedrives eller renoveres forventes det at blive nødvendigt at kondemnere den inden længe.

I forbindelse med ansøgningen har Slagelse Kommune modtaget et forslag til genopførelse af et nyt hus. Forslaget kan ses i bilag 6 - "Forslag til genopførelse". Det skal bemærkes, at der alene er tale om et forslag til hvordan det kan komme til at se ud efter genopførelse, og at der ikke er søgt en konkret byggetilladelse til et nyt hus. Når der søges tilladelse til genopførelse, vil vil dette blive behandlet i en separat byggesag. Det skal endvidere bemærkes, at kommunen ikke har hjemmel til at sætte som betingelse for en tilladelse til nedrivning, at det bliver præcis det fremsendte forslag, der sidenhen bliver opført.

Sagen har været i offentlig høring, og der er kommet bemærkninger fra bevaringsforeningen og Kulturmiljørådet. Bevaringsforeningen giver ansøgerne ret i, at bygningen er i så dårlig stand, at det ikke giver mening at renovere den. Kulturmiljørådet er ikke enig i denne vurdering og angiver, at man efter deres vurdering burde kunne renovere ejendommen. Udtalelserne er vedlagt i bilag 2-4 ”Udtalelser”.

Retligt grundlag

Lokalplan 1184 for Korsør Bymidte. Jf. § 8.1 må bygninger ikke nedrives uden kommunens tilladelse.

Planlovens § 49, stk. 1.  Når det i en lokalplan eller en byplanvedtægt er bestemt, at en bebyggelse ikke må nedrives uden tilladelse fra kommunalbestyrelsen, og tilladelsen nægtes, kan ejeren forlange ejendommen overtaget af kommunen mod erstatning.

Stk. 2. Overtagelsespligten efter stk. 1 påhviler dog kun kommunen, hvis der er et væsentligt misforhold mellem ejendommens afkastningsgrad og afkastningsgraden for ejendomme med en lignende beliggenhed og benyttelse, som ikke er omfattet af et nedrivningsforbud.

Handlemuligheder

 Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget har følgende handlemuligheder:

  1. Der kan meddeles tilladelse til nedrivning

  2. Der kan meddeles afslag til nedrivning

Hvis nedrivningen godkendes, skal der på sigt opføres en ny bygning på ejendommen. Den nye bygning vil skulle overholde lokalplanen, hvorved den vil få et ”ældre” udseende med blank eller pudset mur, gesims osv. Kommunen har dog ingen mulighed for at stille krav til hvornår opførelsen skal gennemføres, hvorved der vil kunne gå et stykke tid, før der igen er en bygning på stedet.

Hvis kommunen nægter tilladelse til nedrivning, kan ejeren i henhold til planlovens § 49, stk. 1 og stk. 2, kræve, at kommunen overtager ejendommen mod erstatning. Dette vil kun være aktuelt hvis fogedretten vurderer, at han har ret i, at det ikke er rentabelt at renovere ejendommen, set i forhold til en tilsvarende ejendom, der ikke er omfattet af et forbud mod nedrivning.

Vurdering

Administrationen vurderer, at bygningen på nuværende tidspunkt er i så dårlig stand, at den bør nedrives, da den ikke vurderes at kunne anvendes, og da der ikke vurderes at være økonomi i at renovere den. En nedrivning med efterfølgende genopførelse vurderes at give en væsentlig positiv ændring af gadebilledet.

Økonomiske og personalemæssige konsekvenser

Hvis kommunen nægter tilladelse til nedrivning, kan der på sigt komme udgifter, hvis kommunen pålægges at overtage ejendommen. Dette vil omfatte både overtagelse, istandsættelse og vedligeholdelse.

Tværgående konsekvenser

Ingen bemærkninger.

Indstilling

Miljø, Plan og Teknik chefen indstiller,

  1. at Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget meddeler tilladelse til nedrivning af bygninger.

Sagens forløb

31-01-2022 Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget
Godkendt.

17. Godkendelse af handlingsplan til strategi for boliger til ældre (B)

Beslutning

Taget til efterretning.

Kompetence: Seniorudvalget

 Beslutningstema

Seniorudvalget kan godkende handlingsplanen til Strategi for boliger til ældre.

Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget kan tage sagen til efterretning.

Sagens indhold

Strategi for boliger til ældre

Forebyggelses- og Seniorudvalget besluttede på møde den 6. oktober 2020 pkt. 4, at den eksisterende strategi for boliger til ældre skulle revideres.

Den 9. marts 2021 blev der afholdt et virtuelt temamøde om boliger til ældre. Til temamødet deltog repræsentanter fra Forebyggelses- og Seniorudvalget, Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget, Ældrerådet, Ældre Sagen samt enkelte borgere.

På baggrund af input og drøftelser fra temamødet udarbejdede administrationen et forslag til en revideret Strategi for boliger til ældre, som efter høring i Ældrerådet og Ældre Sagen blev godkendt på møde den 2. november pkt. 4 2021. Forebyggelses- og Seniorudvalget bemærkede, at FN´s Verdensmål skulle tydeliggøres i Strategien for boliger til ældre. FN´s verdensmål er nu koblet til strategien (bilag 1).

Forebyggelses- og Seniorudvalget støttede desuden op om Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalgets indstilling om, at strategi og handlingsplan indgår i Slagelse Kommunes Kommuneplan med et særskilt afsnit. Der er tilføjet et afsnit om strategien i Kommuneplanen. Strategien for boliger til ældre (og handlingsplanen, når den er godkendt) tilføjes kommuneplanens hjemmeside.

Handlingsplan til Strategi for boliger til ældre

Forebyggelses- og Seniorudvalget besluttede på møde den 4. maj 2021 pkt. 4, at der skulle udarbejdes en handlingsplan med tidsplan og økonomi til Strategien for boliger til ældre.

Administrationen nedsatte efterfølgende en arbejdsgruppe, hvor repræsentanter for Ældreråd, Ældre Sagen, Center for Kommunale Ejendomme, Center for Miljø, Plan og Teknik samt repræsentanter fra plejecentre, hjemmepleje og visitationen blev inviteret til at deltage.

Arbejdsgruppens opgave har været at komme med input til, gennemlæse og kvalificere de enkelte handlinger i handlingsplanen.

Arbejdsgruppen har mødtes tre gange i perioden juli til oktober 2021. Mellem de tre møder har arbejdsgruppen fået tilsendt udkast til handlingsplanen med mulighed for at give yderligere input og kvalificere de skrevne ord.

Resultatet blev en handlingsplan, som beskriver de handlinger, der skal til for at tilvejebringe et oplyst beslutningsgrundlag for de fremadrettede politiske beslutninger og prioriteringer i forhold til at indfri målsætningerne i Strategien for boliger til ældre.

Forebyggelses – og Seniorudvalget principgodkendte handlingsplanen på møde den 2. november 2021 pkt. 5 og sendte derefter handlingsplanen i høring i Ældreråd, Handicapråd og Ældre Sagen.

Handlingsplanen og et tidsoverblik over de enkelte handlinger er vedlagt i bilag 2 og 3. Tidsplanen er udarbejdet administrativt.

I handlingsplanen er med gult markeret de ændringer, som er blevet skrevet til som følge af høringssvarene samt bemærkninger fra Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget på møde den 26. oktober 2021.

Høringssvarene fra Ældrerådet, Handicaprådet og Ældre Sagen er vedlagt i bilag 4, 5, 6 og 7.

Det videre arbejde

Når handlingsplanen er godkendt politisk, vil der blive nedsat mindre arbejdsgrupper, som skal sikre fremdrift omkring de enkelte handlinger. Arbejdsgrupperne kommer til at bestå af relevante medarbejdere på tværs af kommunens fagområder. Samtidig inviteres repræsentanter fra Ældreråd, Handicapråd, Ældre Sagen og øvrige relevante interesseorganisationer. til at deltage i relevante arbejdsgrupper.

Konkrete indsatser og projekter samt deres økonomiske konsekvenser bliver fremlagt til politisk behandling og beslutning løbende.

Retligt grundlag

Ingen bemærkninger.

Handlemuligheder

Seniorudvalget kan godkende handlingsplanen til Strategi for boliger til ældre som den foreligger, eller komme med ændringsforslag.

Vurdering

Administrationen vurderer, at handlingsplanen giver mulighed for at tilvejebringe et oplyst grundlag for de fremadrettede politiske prioriteringer i forhold til at sikre fremtidens boliger til ældre.

Administrationen vurderer, at der med udgangspunkt i de nuværende planer om opførelse af friplejehjem i Slagelse by og den nuværende stabile udvikling i ventelisterne til eksisterende plejecentre kan afsættes tid til at tilvejebringe et oplyst grundlag for fremtidige prioriteringer i forhold til boliger til ældre.

Økonomiske og personalemæssige konsekvenser

Det er en forudsætning for, at strategien kan blive til virkelighed, at der prioriteres midler til de konkrete initiativer, der kommer ud af handlingsplanens anbefalinger.

Økonomiske konsekvenser af handlingsplanens anbefalinger forelægges løbende til Seniorudvalgets behandling sammen med konkrete beslutningsoplæg.

Tværgående konsekvenser

Handlingsplanen har tværgående tråde til Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget.

Indstilling

Sundheds- og Ældrechefen indstiller, 

1. at Seniorudvalget godkender handlingsplanen til Strategi for boliger til ældre.

2. at Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget tager sagen til efterretning.

Sagens forløb

31-01-2022 Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget
Taget til efterretning.
01-02-2022 Seniorudvalget
Beslutning ikke frigivet

18. Input til kommende møder (B)

Beslutning

12-12 møde planlægges til maj og det lægges i en ulige uge.

Årshjul for landdistriktsmøder.

Kompetence: Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget

Beslutningstema

Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget kan beslutte eventuelle input til emner eller dagsordenpunkter, som ønskes behandlet på kommende møder.

Indstilling

Miljø, Plan og Teknik chefen indstiller,

  1. at Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget beslutter eventuelle input til emner eller dagsordenpunkter, som ønskes behandlet på kommende møder.

Sagens forløb

31-01-2022 Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget

12-12 møde planlægges til maj og det lægges i en ulige uge.

Årshjul for landdistriktsmøder.


19. Gensidig orientering (O)

Beslutning

Orientering taget til efterretning.

Administrationen kommer med en orientering om solceller Eggeslevmagle/Tjæreby.

Status/tilstand sidevej til Havnevej, Skælskør (store grønne område).

Kompetence: Teknik-, Plan og Landdistriktsudvalget

Beslutningstema

Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalgets medlemmer og administrationen orienterer om aktuelle henvendelser, tiltag, projekter m.m.

Sagens indhold

  1. Orientering fra udvalgsformand
  2. Orientering fra udvalgsmedlemmer
  3. Orientering fra administrationen

 

  1. Birkevænget
  2. Bedstes Hus
  3. Solceller
  4. Søstjernevej 21

 

Indstilling

Miljø, Plan og Teknik chefen  indstiller,

  1. at Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget orienteres.

Sagens forløb

31-01-2022 Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget

Orientering taget til efterretning.

Administrationen kommer med en orientering om solceller Eggeslevmagle/Tjæreby.

Status/tilstand sidevej til Havnevej, Skælskør (store grønne område).


20. Godkendelse af referat (B)

Beslutning

Godkendt.

Kompetence: Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget

Beslutningstema

Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget skal godkende referatet.

 

Indstilling

Miljø, Plan og Teknik chefen indstiller,

  1. at Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget godkender referatet.

Sagens forløb

31-01-2022 Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget
Godkendt.

21. Orientering om status på budget 2022 samt behov for budgetanalyser (D)

Beslutning

Ad 1; taget til efterretning.

Ad 2; udvalget ønsker at få den kollektive trafik belyst dvs. bybusser og 901/902, samt graden af udlicitering i Entreprenørservice.

Kompetence

Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget.

Beslutningstema

Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget orienteres omkring status på budget 2022 og de økonomiske udfordringer. På baggrund af orienteringen drøftes behov for budgetanalyser inden for udvalgets område. 

Sagens indhold

På baggrund af Økonomiudvalget og Byrådet behandling af sagen omkring ”Genåbning af budget 2022 og budget 2023-2026” samt orientering på Byrådets seminar d. 29. januar 2022 orienteres udvalget nærmere omkring udvalgets økonomiske situation.

På baggrund af orienteringen skal udvalget drøfte den økonomiske situation og behov for uddybende budgetanalyser med henblik på at kunne understøtte en senere beslutning omkring fremskaffelse af bidrag til økonomisk genopretning og prioriteringsmuligheder.

Retligt grundlag

Styrelseslovens § 37-40 omkring kommuners budgetlægning samt Økonomiudvalgets beslutning d. 24. januar 2022 omkring, at fagudvalgene skal orienteres omkring de økonomiske udfordringer på førstkommende fagudvalgsmøde. 

Handlemuligheder

Administrationen foreslår, at udvalget med udgangspunkt i forventninger til udvalgets regnskab 2021 og aktuelle forventninger til 2022 drøfter behov for en eller flere budgetanalyser til brug for det videre budgetarbejde.

Vurdering

Med afsæt i kommunens økonomiske udfordringer vil det være nødvendigt, at udvalget drøfter og tager stilling til behovet for budgetanalyser, som kan medvirke til at give udvalget bedst mulig indsigt i området og dermed bedst muligt beslutningsgrundlag. 

Økonomiske og personalemæssige konsekvenser

Ingen bemærkninger.

Tværgående konsekvenser

Ingen bemærkninger.

Indstilling

Økonomi- og Digitaliseringschefen  indstiller,

  1. at Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget tager orientering om den økonomiske situation til efterretning.
  2.  at Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget drøfter behov for budgetanalyser til det videre budgetarbejde.

 

 

 

Sagens forløb

31-01-2022 Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget

Ad 1; taget til efterretning.

Ad 2; udvalget ønsker at få den kollektive trafik belyst dvs. bybusser og 901/902, samt graden af udlicitering i Entreprenørservice.