Byrådet – Referat – 28. januar 2019



1. Godkendelse af dagsorden (B)

1.     Godkendelse af dagsorden (B)

Sagsnr.: 330-2019-3738                 Dok.nr.: 330-2019-22832                                            Åbent
Kompetence: Byrådet
Beslutningstema
Godkendelse af dagsorden.
Indstilling
Borgmesteren indstiller,
1.    at Dagsorden godkendes.
Beslutning i Byrådet den 28. januar 2019:
Fraværende:  Helle Jacobsen (V)
Der var afbud fra Helle Jacobsen (V). Jan Møller Pedersen (V) deltog i mødet som suppleant.
Godkendt.

2. Anmodning om orlov fra byrådet (B)

2.     Anmodning om orlov fra byrådet (B)

Sagsnr.: 330-2019-5179                 Dok.nr.: 330-2019-29799                                            Åbent
Kompetence: Byrådet
Beslutningstema
Byrådet skal som følge af anmodning om orlov fra Cecilie Geiker godkende, at betingelserne for indkaldelse af stedfortræder for Cecilie Geiker er tilstede.
Baggrund
Cecilie Geiker har den 16. januar 2019 oplyst, at hun fra den 1.februar 2019 vil være forhindret i at varetage sine kommunale hverv pga. midlertidig flytning væk fra Slagelse Kommune. Orloven vil have en varighed på ½ år.
Jf. lov om kommunale og regionale valg § 102 træder Cecilie Geiker automatisk ind i byrådet igen, når hun vender tilbage efter senest 6 måneder. Er det tilfældet, at der går mere end 6 måneder, vil der blive fremsat en ny sag.
Borgmesteren skal foranledige indkaldelse af en stedfortræder til førstkommende møde i Byrådet, når et medlem er forhindret i at varetage sine kommunale hverv i en forventet periode af mindst en måned på grund af sin helbredstilstand, graviditet, barsel eller adoption, varetagelse af andet offentligt hverv, forretninger eller lignende.
For liste V er 1. stedfortræder Jørn-Ole Didriksen. Ledelsessekretariatet vurderer, at betingelserne for at indkalde Jørn-Ole Didriksen er til stede.
Jf. Styrelseslovens § 28 stk. 2 er det valggruppen, der bestemmer, hvem der skal indtræde som suppleant på de poster, Cecilie Geiker varetager.
VOB udpeger suppleanter til følgende poster:
·         Udvalget for specialiserede Borgerindsatser
·         Forebyggelses- og Seniorudvalget
·         Ung Slagelses bestyrelse
Retligt grundlag
Lov om kommunale og regionale valg § 102
Styrelseslovens § 15, stk. 2 og stk. 5
Styrelseslovens § 28 stk. 2 og
Handlemuligheder
Ingen bemærkninger
Vurdering
Ingen bemærkninger
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Ingen bemærkninger
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger
Indstilling
Det indstilles,
1.    at Byrådet godkender, at betingelserne for indkaldelse af stedfortræder for Cecilie Geiker
Beslutning i Byrådet den 28. januar 2019:
Fraværende:  Helle Jacobsen (V)
Godkendt.
Ole Drost er udpeget som suppleant til Forebyggelses- og Seniorudvalget
Jørn-Ole Didriksen er udpeget som suppleant til Udvalget for specialiserede Borgerindsatser.
Pernille Ivalo Frandsen er udpeget som suppleant til Ung Slagelses bestyrelse.
Jørn-Ole Didriksen er udpeget som suppleant til Handicaprådet.

3. Dispensationsansøgning for Motalavej og Ringparken (B)

3.     Dispensationsansøgning for Motalavej og Ringparken (B)

Sagsnr.: 330-2018-68374               Dok.nr.: 330-2019-13552                                            Åbent
Kompetence: Byrådet
Beslutningstema
Byrådet skal beslutte, om der skal søges dispensation fra kravet om nedbringelse af almene familieboliger til 40 % på Motalavej i Korsør og i Ringparken i Slagelse i senest 2030.
Baggrund
Økonomiudvalget fik på mødet den 10. december 2018 præsenteret sag om at søge dispensation fra kravet om nedbringelse af almene familieboliger til 40 % på Motalavej og i Ringparken i senest 2030. Økonomiudvalget besluttede, at administrationen skal arbejde videre med forslag til dispensationsansøgninger for Motalavej og Ringparken, før der træffes endelig beslutning om, hvorvidt der skal søges dispensation eller ej. Forslag til dispensationsansøgninger er vedlagt sagen som bilag 1 og 2. 
Den 1. december 2018 blev listen over ghettoområder i Danmark offentliggjort. Ringparken og Motalavej optræder på ghettolisten. Der er i alt 29 ghettoområder i Danmark. Ghettolisten er vedlagt sagen som bilag 3.
Ringparken i Slagelse er et større, alment boligområde 1 km nord for Slagelse bymidte bestående af 24 boligblokke med i alt omkring 2.000 beboere. Motalavej i Korsør er et større, alment boligområde 2 km nord for Korsør bymidte bestående af 28 boligblokke med i alt omkring 1.700 beboere.   
Den 1. december 2018 trådte ny lov om almene boliger i kraft. Ringparken i Slagelse og Motalavej i Korsør opfylder lovens § 61 a, stk. 2, hvorfor Ringparken og Motalavej defineres som ghettoområder. Da Ringparken og Motalavej har optrådt på ghettolisten fire år i træk, defineres de som hårde ghettoområder. Ghettolisten opdateres én gang årligt og baseres på 5 kriterier, der vedrører andel af ikke-vestlige indvandrere, uddannelsesniveau, indkomst, beskæftigelse og kriminalitet. Et område, på mindst 1.000 beboere, optages på ghettolisten, hvis andelen af ikke-vestlige indvandrere overstiger 50 %, og to af de fire øvrige kriterier er opfyldt.
Ringparken og Motalavej opfylder tre af de fire øvrige kriterier (uddannelsesniveau, beskæftigelse og kriminalitet), hvorfor områderne optræder på ghettolisten. Den gennemsnitlige indkomst er i begge områder højere end kriteriets grænseværdi. 
For hårde ghettoområder skal boligorganisationen og kommunalbestyrelsen, jf. § 168 a i lov om almene boliger udarbejde en udviklingsplan, der som sit mål har at nedbringe andelen af almene familieboliger til højst 40 % af alle boliger i det pågældende hårde ghettoområde senest i 2030. På nuværende tidspunkt er mellem 90 - 100 % af alle boligerne på Motalavej og i Ringparken almene familieboliger. Der skal udarbejdes en udviklingsplan for Ringparken og en udviklingsplan for Motalavej.
I udviklingsplanerne skal Slagelse Kommune i samråd med boligorganisationerne (FOB og SAB i Ringparken og BoligKorsør på Motalavej) beskrive, hvilke tiltag der skal gennemføres for at opfylde kravene om de 40 %. Reduktionen af andelen af almene familieboliger kan ske ved at afhænde familieboliger, at bygge nye boliger eller etablere erhvervsarealer i boligområdet, nedrive familieboliger eller ommærke familieboliger til almene ungdoms- eller ældreboliger.
Udviklingsplanerne skal sendes til Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen senest den 1. juni 2019. Udviklingsplanerne skal være besluttet af boligorganisationernes øverste myndighed og af kommunalbestyrelsen, inden de sendes til styrelsen.  
Loven muliggør, at hårde ghettoområder kan søge om dispensation til en andel, der er højere end 40 %. Da Ringparken og Motalavej opfylder kriteriet vedrørende andelen af dømte beboere, kan der for områderne kun gives dispensation, hvis
1)    boligorganisationen og kommunalbestyrelsen fyldestgørende redegør for, hvilke andre skridt, der vil blive taget for at sikre, at boligområdet inden 2030 ikke længere befinder sig på ghettolisten,
2)    andelen af almene familieboliger i ghettoområder overstiger 12 % af de almene familieboliger i kommunen,
3)    nybyggeri ikke i væsentligt omfang kan bidrage til at nedbringe andelen af almene familieboliger til 40 %, og
4)    salg af boliger efter en statsautoriseret og uafhængig ejendomsmæglers aktuelle markedsvurdering kun kan ske med tab.
Slagelse Kommune har modtaget formel anmodning fra FOB/SAB og BoligKorsør med ønske om at søge dispensation fra de 40 %. Anmodningen er begrundet med, at det på nuværende tidspunkt ikke vurderes at være realistisk at nedbringe andelen af almene familieboliger til 40 % i Ringparken og Motalavej.
Ansøgningen kan indsendes af boligorganisationerne og kommunalbestyrelsen i forening eller af kommunalbestyrelsen alene. Ansøgningen om dispensation skal indeholde begrundede oplysning om, hvilken procentsats der søges dispensation til. Ansøgning om dispensation skal sendes til Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen senest den 1. februar 2019. Dispensationsansøgningerne skal være besluttet af boligorganisationernes øverste myndighed og af kommunalbestyrelsen, inden de sendes til styrelsen. De respektive boligorganisationer har indkaldt deres repræsentantskab til møde i slutningen af januar med henblik på godkendelse af forslag til dispensationsansøgninger. Der tages forbehold for beslutningerne i repræsentantskaberne.  
Retligt grundlag
Lov om almene boliger.
Handlemuligheder
Byrådet kan beslutte, at der skal søges om dispensation fra kravet om at nedbringe andelen af almene familieboliger til 40 % på Motalavej og i Ringparken.
Byrådet kan beslutte, at der ikke skal søges om dispensation. Det vil betyde, at udviklingsplanen skal beskrive en strategi for, hvordan andelen af almene familieboliger er maks. 40 % i 2030 på Motalavej og i Ringparken.
Vurdering
For at kunne søge dispensation fra procentsatsen på de 40, skal de fire oplistede kriterier være opfyldt.
Kriterie 1
Med udgangspunkt i den boligsociale helhedsplan har FOB og BoligKorsør i forslag til dispensationsansøgningerne redegjort for, hvilke tiltag der vil blive taget for at sikre, at områderne i 2030 ikke længere er at finde på ghettolisten.
Kriterie 2
Der er i alt 8.441 almene familieboliger i Slagelse Kommune. I Ringparken er der 868 almene familieboliger, og på Motalavej er der, efter gennemførelsen af den fysiske helhedsplan, som er i gang, 732 almene familieboliger. Det vil sige, at de to området tilsammen rummer 1.600 almene familieboliger, hvilket udgør 19 % af alle almene familieboliger i kommunen. Kravet om 12 % er dermed opfyldt.
Kriterie 3
Nybyggeri alene vurderes ikke at kunne nedbringe andelen af almene familieboliger til 40 %, da der for begge områder ikke er nok egnede arealer. Endvidere ligger prisen på nybyggeri væsentligt højere end den aktuelle salgspris pr. m2, hvorfor det vurderes, at der skal arbejdes med flere forskellige tiltag for at nedbringe andelen af almene familieboliger.
Kriterie 4
Colliers International (erhvervsmæglere) har for BL lavet en analyse af alle hårde ghettoområder for at vurdere de respektive boligmarkeder. De har foretaget en screening af Motalavej og Ringparken med henblik på at vurdere en business case for omdannelse. For begge områder konkluderer Colliers International, at der ikke er grundlag for udbygning af områderne, da nye boliger ikke vil være omsættelige. Vurderingen af, hvor vidt salg af ejendomme kun kan ske med tab, er igangsat og vedlægges som bilag i den endelige ansøgning til Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen.
FOB har, ud fra ovenstående fire kriterier og med udgangspunkt i visionsoplægget ”Ny Ringby 2025”, i dispensationsansøgningen redegjort for et ønske om, at udviklingsplanens formål for Ringparken er at nedbringe andelen af almene familieboliger til 60 % i 2030.
BoligKorsør har, ud fra ovenstående fire kriterier og med udgangspunkt i Slagelse Kommunes Almene Boligstrategi, redegjort for et ønske om, at udviklingsplanens formål for Motalavej er at nedbringe andelen af almene familieboliger til 65 % i 2030.
Administrationen anbefaler, at der for Motalavej og Ringparken søges om dispensation fra 40%-kravet. Ikke kun på baggrund af, at der er redegjort for de lovformelige fire kriterier, men fordi det ud fra et by- og boligpolitisk synspunkt vurderes at være rigtigt i forhold til at skabe en realiserbar og holdbar omdannelse af områderne.
FOB/SAB har med Ny Ringby visionen været forud for lovgivningen og vist en vej for, hvordan Ringparken i fremtiden kan omdannes og blive en tryg og levende bydel, der er forbundet med den øvrige by. Planen rummer mange af de elementer, som den nye lovgivning direkte efterspørger.
FOB/SAB har vurderet, at det er realistisk, at første etape af visionsplanen (første 1/3 af området) er fuldført inden 2030. Det har dannet grundlag for en beregning, der hedder, at det vil være realistisk at lande på en andel af almene familieboliger i Ringparken på 60 % i 2030.
Det vil betyde, at nedrivning af velfungerende, efterspurgte og billige boliger mindskes, hvilket igen vil medføre, at færre familier bliver tvunget til flytning til boliger, der med sikkerhed vil være dyrere. Endvidere mindskes genhusningspresset i forhold til familier, der skal flytte til nogen af kommunens øvrige større almene boligområder.
Jo færre almene familieboliger der er i Ringparken, desto mere stiger behovet for at bygge nogle nye uden for Ringparken.
Visionsplanen skal modnes og kræver tid og store indsatser. En udviklingsplan, der har som sit mål at nedbringe andelen af almene familieboliger til 60 % i 2030, vil give kommunen og FOB/SAB samt øvrige interessenter mulighed for at skabe langtidsholdbare og attraktive løsninger, der er i tråd med visionen, for Ringparken. Det vil også øge mulighederne for, at procentsatsen (som ansøges om at være 60) efterfølgende vil falde, når først det bliver attraktivt at investere i Ringparken.
Motalavej har i de seneste fem år været i gang med en fysisk omdannelse – først af afdeling 15, der har medført, at blokke er nedrevet, nye, attraktive ældreboliger er opført, boliger er blevet moderniseret, og der er skabt en ny multifunktionel aktivitetsplads som mødested for beboerne. I øjeblikket er den fysiske omdannelse af afdeling 21 under gennemførelse, hvilket vil medføre, at blokke nedrives og brydes, boliger moderniseres, og der opføres nye rækkehuse. Den fysiske omdannelse af afdeling 21 forventes færdig i 2020.
I en udviklingsplan for Motalavej vurderes det således ikke relevant at foretage yderligere ændringer, hverken fortætning, frasalg eller omdannelse, i områderne for afdeling 15 og 21. Udviklingsplanen vil derfor som udgangspunkt forholde sig til en fysisk omdannelse af afdeling 35 (nord for Motalavej). Her er der 420 almene familieboliger. I Slagelse Kommunes Almene Boligstrategi er det hensigten at reducere boliger i afdeling 35, til hvad der svarer til mellem 140 – 210 almene familieboliger. Det anbefales, at udviklingsplanen følger denne strategi således, at der reduceres med 140 boliger. Dette svarer til en andel på 65 %.
På baggrund af ovenstående anbefaler administrationen, at der indsendes en ansøgning til Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen med henblik på at opnå en dispensation fra reglen om nedbringelse af andelen af almene familieboliger til 40 % i 2030.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Ingen bemærkninger.
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Børn- og Ungedirektøren indstiller, at det overfor Byrådet anbefales,
1.    at der for Ringparken i Slagelse søges om dispensation til en andel, der hedder maks. 60 % almene familieboliger i Ringparken i senest 2030,
2.    at der for Motalavej i Korsør søges om dispensation til en andel, der hedder maks. 65 % almene familieboliger på Motalavej i senest 2030.
Beslutning i Økonomiudvalget den 21. januar 2019:
Fraværende: 
At 1 til 2 anbefales af (A), (B), (I), (F) og (Ø) til Byrådets godkendelse. (V) og (O) undlod at stemme.
Økonomiudvalget ønsker et notat, der beskriver konsekvenserne af at statstilskuddet i forhold til nedrivning, med eller uden dispensation, forud for Byrådsmødet.
Beslutning i Byrådet den 28. januar 2019:
Fraværende:  Helle Jacobsen (V)
Ebbe Ahlgren (V) henledte opmærksomheden på hans habilitet som formand for BoligKorsør. Byrådet besluttede at Ebbe Ahlgren (V) var inhabil og han deltog ikke i behandling af punktet.
(V) og (O) fremsatte ændringsforslag, hvorefter målet jfr. lovgivningen, er 40 % familieboliger og scenarie 3 - nedrivning, nybyggeri og ommærkning for begge boligområder.
For stemte 13; (V) og (O). Imod stemte 17; (A), (B), (I), (F) og (Ø).
Ændringsforslaget bortfaldt.
At 1 - Godkendt med 17 stemme; (A), (B), (I), (F) og (Ø).
Imod stemte 4; (O).
9; (V) undlod at stemme.
At 2 - Godkendt med 17 stemmer; (A), (B),(I), (F) og (Ø).
Imod stemte 4, (O).
9; (V) undlod at stemme

4. Lejligheder ved Havrebjerg (B)

4.     Lejligheder ved Havrebjerg (B)

Sagsnr.: 330-2018-75456               Dok.nr.: 330-2018-634380                                          Åbent
Kompetence: Byrådet
Beslutningstema
Børne- og Ungeudvalget skal beslutte at etablere to lejligheder i den tidligere lærerbolig ved Havrebjerg Skole.
Dernæst skal Byrådet via fagudvalget træffe beslutning om finansiering af de to lejligheder ved at flytte anlægsmidler fra anlægsprojektet 301700 Skoleudbygning til et nyt anlægsprojekt, der har som formål at etablere de to lejligheder.
Baggrund
I forbindelse med etableringen af døgntilbuddet Havrebjerg er der et ønske om at etablere to lejligheder, der kan anvendes til særligt udsatte familier. Den gamle lærerbolig står tom, så derfor er der en oplagt mulighed for at renovere boligen og omdanne denne til to store lejligheder.
Primær målgruppe
De to lejligheder vil fortrinsvist henvende sig til familier, der har akut behov for hjælp. F.eks. en ung sårbar mor eller en udfordret familie i krise. Det kan også være et beskyttelseshensyn i forhold til vold og overgreb for mor eller far, mens sagen afklares.
Samtidig vil de to lejligheder være med til at styrke fleksibiliteten i forhold til at udnytte ressourcerne optimalt. I travle perioder på døgntilbuddet Havrebjerg og i lejlighederne vil medarbejderne kunne supplere og understøtte hinanden.
Den primære fordel ved etableringen af de to lejligheder er den økonomiske besparelse, som blev beskrevet i sagen på Børne- og Ungeudvalgets møde den 3. december 2018.
Heri blev beskrevet, hvordan der kunne etableres to lejligheder til særligt udsatte familier i den gamle lærerbolig på Havrebjerg Skole. Etableringen af de to lejligheder vil koste 600.000 kr., men til gengæld vurderes det, at der årligt vil kunne spares ca. 1 mio. kr. i gennemsnit, når vi kan benytte eget tilbud i stedet for at skulle købe et tilsvarende tilbud hos en privat aktør.
Retligt grundlag
Ifølge Slagelse Kommunes Regler for Økonomistyring og Ledelsestilsyn skal Byrådet give anlægsbevilling, før et anlægsprojekt kan igangsættes.
Handlemuligheder
Etableringen af de to lejligheder vil koste 600.000 kr., men til gengæld vurderes det, at der årligt vil kunne spares ca. 1 mio. kr. årligt, når vi kan benytte eget tilbud i stedet for at skulle købe et tilsvarende tilbud hos en privat aktør.
Da investeringen i lejlighederne forventes tjent ind allerede første år, kan udgifterne til etableringen betragtes som et lån. Med det forstås, at anlægsudgifterne til etableringen i 2019 overføres fra et eksisterende anlægsprojekt mod at midlerne betales tilbage året efter fra det budgetområde, hvor besparelsen indhentes.
Derfor søges der i denne sag om oprettelse af et nyt anlægsprojekt med navnet ”Lejligheder ved Havrebjerg Skole” med et frigivet anlægsbudget på 600.000 kr. i 2019. Anlægsbudgettet overføres fra 301700 Skoleudbygning i 2019.
Samtidig søges der om overførsel af driftsmidler fra myndighedsområdet på Børn og Unge til 301700 Skoleudbygning i 2020. Dermed vil ”lånet” være tilbagebetalt.
Børne- og Ungeudvalget kan beslutte at etablere de to lejligheder. Alternativt kan Børne- og Ungeudvalget beslutte ikke at etablere de to lejligheder.
Såfremt Børne- og Ungeudvalget beslutter at etablere de to lejligheder, skal der træffes beslutning om finansiering. I den forbindelse kan Børne- og Ungeudvalget beslutte at anbefale Økonomiudvalget og Byrådet at flytte anlægsmidlerne mellem de to anlægsprojekter i 2019. Samtidig kan udvalget beslutte at anbefale Økonomiudvalget og Byrådet at flytte driftsmidler fra myndighedsområdet Børn og Unge til anlægsprojektet Skoleudbygning i 2020.
Vurdering
Administrationen vurderer, at etableringen af de to lejligheder giver et godt udgangspunkt for at arbejde fagligt kompetent med de udsatte familier på en omkostningseffektiv måde.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
I hele 1.000 kr.
Politikområde
2018
2019
2020
2021
Bevillingsønske
 
 
 
 
 
Anlæg
8.1 Myndighed Skole
 
-600
600
 
Anlæg
8.4 Myndighed Børn og Unge
 
600
 
 
Drift
8.4 Myndighed Børn og Unge
 
 
-600
 
Afledt drift
 
 
 
 
 
Finansiering
 
 
 
 
 
Anlægsbevillingen på 301700 Skoleudbygning, i alt 14,5 mio. kr. i 2019, er allerede frigivet. Hvis der flyttes 600.000 kr. til ”Lejligheder ved Havrebjerg Skole”, vil der således være 13,9 mio. kr. tilbage i 2019. Der overføres 600.000 kr. tilbage til 301700 Skoleudbygning i 2020.
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Centerchefen for Børn og Unge indstiller,
1.    at Børne- og Ungeudvalget godkender etableringen af de to lejligheder på Havrebjerg
2.    at Børne- og Ungeudvalget overfor Økonomiudvalget og Byrådet anbefaler, at der flyttes i alt 600.000 kr. anlægsmidler i 2019 fra anlægsprojektet 301700 Skoleudbygning til et nyoprettet anlægsprojekt ”Lejligheder ved Havrebjerg Skole”.
3.    at Børne- og Ungeudvalget overfor Økonomiudvalget og Byrådet anbefaler, at der flyttes i alt 600.000 kr. driftsmidler i 2020 fra myndighedsområdet på Børn og Unge til anlægsprojektet 301700 Skoleudbygning.
Beslutning i Børne- og Ungeudvalget den 7. januar 2019:
Fraværende:  Lis Tribler (A)
At 1 - Godkendt.
At 2 - Anbefales til Økonomiudvalgets og Byrådets godkendelse.
At 3 - Anbefales til Økonomiudvalgets og Byrådets godkendelse.
Beslutning i Økonomiudvalget den 21. januar 2019:
Fraværende: 
At 2 til 3 - Anbefales til Byrådets godkendelse.
Thomas Clausen (Ø) kunne ikke tilslutte sig finansieringen - at 2 til 3.
Beslutning i Byrådet den 28. januar 2019:
Fraværende:  Helle Jacobsen (V)
At 2 til 3 godkendt.
Thomas Clausen (Ø) kunne ikke tilslutte sig finansieringen af anlægsudgiften i at 2 til 3.

5. Forslag til Lokalplan 1204, Boligområde "Ved Gadekæret", Slots Bjergby med miljøscreening (B)

5.     Forslag til Lokalplan 1204, Boligområde "Ved Gadekæret", Slots Bjergby med miljøscreening (B)

Sagsnr.: 330-2018-31304               Dok.nr.: 330-2018-627973                                          Åbent
Kompetence: Byrådet
Beslutningstema
Byrådet skal tage stilling til, om Forslag til Lokalplan 1204, Boligområde ”Ved Gadekæret” Slots Bjergby og miljøscreening skal vedtages og fremlægges i 8 ugers offentlig høring.
Baggrund
Miljø- Plan- og Landdistriktsudvalget besluttede på sit møde den 4. juni 2018 at igangsætte lokalplanlægningen for et nyt boligområde i den ældre del af Slots Bjergby landsby.
Lokalplanlægningen er igangsat på anmodning fra Skel.dk, der på vegne af gårdejer Allan Preben Larsen, ønsker udarbejdet en lokalplan for at kunne opfører en boligbebyggelse med mulighed for at etablere op mod 12 boliger, hvoraf den ene er eksisterende og fortsat vil være ejet af gårdejeren. Den eksisterende bolig vil sammen med en udhusbygning være de eneste bygninger, der bevares på ejendommen, der tidligere var en stor svineproduktion. Alle andre bygninger og anlæg er nedrevet.
Lokalplanområdet ligger indenfor kommuneplanens landsbyafgrænsning og er udlagt som boligområde i kommuneplanen. Lokalplanområdet vil, som den ældre del af landsbyen, forblive i landzone.
Boligbebyggelsen planlægges som åben lav og byggegrundene placeres langs en snoet landsbyvej, der centreres omkring et nyt gadekær.
Lokalplanens bestemmelser skal sikre, at de nye huse indpasses i det eksisterende landsbymiljø og at husene udformes i overensstemmelse med eksisterende landbyshuse karakteristik og tilpasses den lokale byggeskik, herunder som længehuse.
Der er gennemført en miljøscreening af lokalplanforslaget, hvor det konkluderes, at lokalplanlægningen ikke udløser en miljøvurdering.
Retligt grundlag
Lokalplaner tilvejebringes efter planlovens kapitel 5.
Handlemuligheder
Byrådet kan vælge at vedtage Forslag til Lokalplan 1204 og dermed sende det i 8 ugers offentlig høring. Derved opfyldes planlovens formål om at skabe debat omkring planforslaget, hvilket er en forudsætning for at kunne vedtage lokalplanen endeligt.
Byrådet kan vælge at forkaste planforslaget. I dette tilfælde vil konsekvensen være, at der ikke bliver etableret et nyt plangrundlag. Dette vil betyde, at der ikke kan etableres boliger og en daginstitution på arealet som lokalplanforslaget beskriver.
Byrådet har også mulighed for at vedtage justeringer af planforslaget inden vedtagelsen om at fremlægge planforslaget i 8 ugers offentlig høring.
Vurdering
Lokalplanforslaget er i overensstemmelse med Kommuneplan 2017, ramme 9.B2, der udlægger området som boligområde beliggende i landzone.
Lokalplanområdet vejbetjenes fra Slotsbjergbyvej ad Lundbæksvej. De 11 landsbygrunde på ca. 1200 m2 i gennemsnit bebygges som traditionelle længehuse i 1½ etage, placeret langs en snoet landsbyvej, centreret omkring et gadekær.
Nyt byggeri skal tilpasses den stedlige byggestil og vil blive reguleret stramt med hensyn til de enkelte boligers overordnede udformning (længehuset).
De enkelte boligejere kan dog bygge individuelle huse, med hver deres detaljer. Det er kun i hovedformen, herunder beboelsens form, der reguleres stramt. Den enkelte bygningsejer vil kunne udforme huset med større vinduespartier, karnapper og kviste, således at husene kan udføres i moderne stil.
Lokalplanområdet planlægges desuden med større fælles friarealer, hvor der er rig variation i udearealer. Der er søer, gadekær, skovbevoksning, engområde mv. Desuden ligger området ud til åbne marker mod nord og øst. Området giver rig mulighed for at alle kan færdes på arealerne, der alle er forbundet med stier, der skal sikre, at lokalplanområdet bliver en integreret del af det gode landsbymiljø.
Lokalplanområdet er omfattet af lokalplan 306, Bevaringsplan for Slots Bjergby, der forudsættes aflyst i forbindelse med lokalplanens endelige vedtagelse. Grunden er, at det aktuelle lokalplanområde i Lokalplan 306, Område B er udlagt til jordbrugsformål og bestemmelserne i lokalplanen giver derfor mulighed for større og bredere driftsbygninger.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Ingen bemærkninger.
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Centerchefen for Miljø, Plan og Teknik indstiller, at det overfor Byrådet anbefales,
1.    at forslag til Lokalplan 1204, Boligområde ”Ved Gadekæret” Slots Bjergby vedtages til fremlæggelse i 8 ugers offentlig høring,
2.    at afgørelsen om ikke at miljøvurdere planforslaget vedtages,
3.    at borgermøde afholdes på Slagelse Bibliotek d. 12. eller 13. februar 2019 i tidsrummet mellem 18.30 og 20.00.
Beslutning i Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget den 7. januar 2019:
Fraværende: 
At 1 til 3: Anbefales til Byrådets godkendelse med borgermøde d. 12. februar.
Beslutning i Økonomiudvalget den 21. januar 2019:
Fraværende: 
At 1 til 3 - Anbefales til Byrådets godkendelse med borgermøde den 12. februar 2019.
Beslutning i Byrådet den 28. januar 2019:
Fraværende:  Helle Jacobsen (V)
At 1 til 3 godkendt med borgermøde den 12. februar 2019.

6. Endelig vedtagelse af Lokalplan 1201, Lindholm Dagskole, Slagelse samt Kommuneplantillæg nr. 18 til Kommuneplan 2017 (B)

6.     Endelig vedtagelse af Lokalplan 1201, Lindholm Dagskole, Slagelse samt Kommuneplantillæg nr. 18 til Kommuneplan 2017 (B)

Sagsnr.: 330-2018-16344               Dok.nr.: 330-2018-595816                                          Åbent
Kompetence: Byrådet
Beslutningstema
Byrådet skal tage stilling til, om Lokalplan 1201 og kommuneplantillæg nr. 18 skal vedtages endeligt, med de ændringer der fremgår af hvidbogen
Baggrund
Lindholm Dagskole er et skole- og behandlingstilbud, der henvender sig til børn og unge i alderen 8-18 år, der har vanskeligt ved at indgå i den almindelige folkeskole. Skolen har siden 2009 ligget på Rosenkildevej 46, som tidligere blev anvendt af spejderforeningen FDF.
Lindholm Dagskole købte naboejendommen Rosenkildevej 44 i foråret 2018. Anvendelse af ejendommen til skoleformål forudsætter en ny lokalplan. Byrådet besluttede på deres møde d. 27. august at sende Forslag til Lokalplan 1201 i offentlig høring.
Lokalplan 1201 omfatter Rosenkildevej 44 og 46. Lokalplanen har til formål at skabe mulighed for, at Lindholm Dagskole kan udvide med Rosenkildevej 44 og at sætte rammerne for skolens disponering og arkitektoniske udtryk.
Med udvidelsen vurderer skolen, at antallet af elever vil stige fra 20 til ca. 30, og at antallet af lærere vil stige fra 6 til ca. 10.
Lokalplanområdet omfatter 4 permanente og 1 midlertidig, eksisterende bygninger, som planlægges anvendt til skoleformål. En af bygningerne er en ældre erhvervsbygning, som er beliggende i skel mod to naboer. Lokalplanen giver mulighed for at Lindholm Dagskole kan istandsætte bygningen eller etablere en ny bygning på samme sted.
Bebyggelse skal anlægges i respekt for de eksisterende bygninger og nabolagets udtryk. Facader skal fremstå i teglsten som blank eller pudset mur og må males i jordfarver samt deres blanding med sort og hvid. Der må bygges i op til 1½ etage og 8,5 m, dog kun op til 5,5 m i dele af det udlagte byggefelt mod naboer. Tage kan anlægges som saddeltag eller fladt tag eller med ensidig taghældning. Facader beliggende i skel mod naboer må etableres i op til 4,5 m højde og skal udføres som blank eller pudset mur i teglsten. Der må ikke etableres vinduer eller anvendes andre materialer i facaderne i skel.
Med lokalplanen fastlægges antal parkeringspladser efter Slagelse Kommunes parkerings-normer: 0,5 parkeringspladser pr. ansat. Desuden skal der etableres parkeringspladser til skolens egne køretøjer og være tilstrækkelig vendeplads til afsætning af elever og større køretøjer.
Der planlægges for to fælles friarealer. Det ene er beliggende ud mod Rosenkildevej og skal fremstå som en almindelig forhave. Det andet er beliggende længere tilbage på ejendommen og skal anvendes til leg og ophold for elever og lærere.
Slagelse Kommune har i forbindelse med den offentlige høring modtaget 6 høringssvar, hvoraf det ene er en underskriftsindsamling. Høringssvarene omhandler lokalplanprocessen, ændring af kommuneplanramme, anvendelse, trafik, parkering, belægning, støj, hegn, skolens drift, byggefelt, bebyggelsens omfang og udseende, huspriser, legeplads, servitut, antal elever og forurening. Høringssvarene fremgår af den vedlagte hvidbog og har givet anledning til følgende ændringer af lokalplanen:
·         Der er knyttet en kommentar til § 3.1 omhandlende lokalplanområdets anvendelse,
·         Byggefeltet er flyttet,
·         Der er tilføjet bestemmelser om bygningshøjde og facadehøjde for bygningen i skel, disse erstatter en bestemmelse om tagkonstruktion,
·         Der er tilføjet en bestemmelse om udseende af facader i skel,
·         Der er tilføjet en bestemmelse om boldnet,
·         Det udlagte parkeringsareal er forøget.
For at sikre en fornuftig tagløsning har administrationen tilføjet til § 8.6, at tage også kan udføres som listet tagpap. Administrationen har desuden ændret § 8.10 omhandlende skiltning, så det er blevet mere tydeligt, hvad skolen må.
Retligt grundlag
Lokalplaner tilvejebringes efter planlovens kapitel 5.
Kommuneplantillæg tilvejebringes efter Planlovens § 23c.
Handlemuligheder
Byrådet har generelt mulighed for at foretage mindre justeringer af planen, som en del af den endelige vedtagelse.
Byrådet kan vælge at vedtage Lokalplan 1201 og Kommuneplantillæg nr. 18 med de foreslåede ændringer. Derved skabes plangrundlaget for, at Lindholm Dagskole kan udvide skolen med Rosenkildevej 44.
Byrådet kan vælge ikke at vedtage Lokalplan 1201 endeligt. Derved vil Lindholm Dagskole ikke kunne anvende Rosenkildevej 44 til skoleformål. Rosenkildevej 44 vil dermed fortsat skulle anvendes til boligformål.
Vurdering
Lindholm Dagskole har ligget på Rosenkildevej 46 siden 2009. Slagelse Kommune har ikke tidligere fået henvendelser fra naboer angående skolen. Som det fremgår af høringssvarene, er der en del modstand i forhold til skolens ønske om at udvide.
Lokalplanen skaber klarhed for naboer og andre interesserede i, hvordan Lindholm Dagskole må udvikle sig. Formålet med lokalplanen er at sikre en hensigtsmæssig udvikling og disponering af skolen, som tager hensyn til lokalområdet og giver mulighed for, at skolen kan udvikles over tid.
Både skolen og naboer har ytret ønske om, at bebyggelse fastholdes på den nuværende placering. Det indtegnede byggefelt er derfor flyttet til skel, hvor der ligger en eksisterende ældre erhvervsbygning, som pt. ikke kan anvendes til undervisning. Der er udarbejdet nye bestemmelser for byggefeltet, der sikrer, at facaderne i skel ikke overstiger eksisterende bygningshøjde, og at de etableres som blank eller pudset mur uden vinduer.
Lokalplanen omfatter ikke ændringer af eksisterende lovlige forhold, da lokalplaner sætter rammerne for fremtidig udvikling.
Administrationen anbefaler, at Lokalplan 1201 samt Kommuneplantillæg nr. 18 vedtages endeligt med de foreslåede ændringer.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Ingen bemærkninger.
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Centerchefen for Miljø, Plan og Teknik indstiller, at det overfor Byrådet anbefales,
1.    at Lokalplan 1201, Lindholm Dagskole, Slagelse med tilhørende Kommuneplantillæg nr. 18 vedtages endeligt med de ændringer, som fremgår af hvidbogen.
Beslutning i Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget den 7. januar 2019:
Fraværende: 
Anbefales til Byrådets godkendelse.
Udvalget anbefaler, at der lægges fast belægning på hele parkeringsarealet af hensyn til støj.
Steen Olsen (A) bad om en ekstra vurdering af vejforholdene i forhold til de indkomne bemærkninger.
Det øvrige udvalg peger på, at vejforholdene allerede er vurderet i forbindelse med lokalplanforholdene.
Beslutning i Økonomiudvalget den 21. januar 2019:
Fraværende:  
At 1 - Anbefales til Byrådets godkendelse.
Økonomiudvalget anbefaler, som fagudvalget, at der lægges fast belægning på hele parkeringsarealet af hensyn til støj.
Beslutning i Byrådet den 28. januar 2019:
Fraværende:  Helle Jacobsen (V)
At 1 - Godkendt.
Byrådet godkendte, at der lægges fast belægning på hele parkeringsarealet af hensyn til støj.

7. Beredskabsplan - Slagelse Kommune (B)

7.     Beredskabsplan - Slagelse Kommune (B)

Sagsnr.: 330-2018-55822               Dok.nr.: 330-2018-458512                                          Åbent
Kompetence: BRK
Beslutningstema
Til at imødegå ekstraordinære hændelser skal kommunerne udarbejde og revidere en samlet beredskabsplan for kommunen mindst en gang i hver valgperiode. Slagelse Kommunes overordnede beredskabsplan er således blevet revideret i 2017.
Baggrund
Udgangspunktet for kommunens beredskab er det såkaldte sektoransvar som er beskrevet i beredskabsloven. Sektoransvaret betyder, at den myndighed, virksomhed eller institution, der til dagligt har ansvaret for et område, også har ansvaret for det pågældende område ved ekstraordinære hændelser, større ulykker og katastrofer. Det vil sige, at kommunen har ansvaret for, at opretholde og videreføre dens funktioner i tilfælde af, at der indtræffer en sådan hændelse.
Derudover er det kommunens opgave, at udarbejde en samlet plan for kommunens beredskab. Planen skal godkendes af kommunalbestyrelsen og revideres i nødvendigt omfang, dog mindst én gang i hver valgperiode.
I Slagelse Kommune har Center for Beredskab ansvaret for udarbejdelse og opdatering af planen, hvor beredskabskommissionen indstiller til ØU/byrådet.
På den baggrund har Center for Beredskab revideret den gældende beredskabsplan fra 2013 (bilag), hvor de beskrevne opgaver, planer og procedurer er blevet justeret og tilpasset i forhold til organisatoriske ændringer i kommunen og forbedret på baggrund af gjorte og eller indhentede erfaringer.
Beredskabsplanens bilagssamling (bilag) der udgøres af procedurer og instrukser til planen, revideres administrativt og tilpasses løbende.
De enkelte centre skal herefter udarbejde eller revidere deres delplaner for eget område. Delplanerne skal sendes til udtalelse hos Center for Beredskab.
Retligt grundlag
§ 25 i lovbekendtgørelse nr. 660 af 10. juni 2009
Handlemuligheder
Vurdering
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Konsekvenser for andre udvalg
Indstilling
Konst. Beredskabschef indstiller,
1.    at Den reviderede beredskabsplan godkendes.
Beslutning i Beredskabskommissionen den 12. december 2018:
Fraværende: 
Beredskabskommissionen indstiller godkendelse af den reviderede beredskabsplan.
Beslutning i Økonomiudvalget den 21. januar 2019:
Fraværende: 
At 1 - Anbefales til Byrådets godkendelse.
Beslutning i Byrådet den 28. januar 2019:
Fraværende:  Helle Jacobsen (V)
At 1 - Godkendt.

8. Godkendelse af SK-Forsynings takster for drikkevand 2019 (B)

8.     Godkendelse af SK-Forsynings takster for drikkevand 2019 (B)

Sagsnr.: 330-2018-79327               Dok.nr.: 330-2018-630955                                          Åbent
Kompetence: Byrådet
Beslutningstema
Byrådet skal tage stilling til, om 2019 taksterne for SK-vand A/S kan godkendes.
Baggrund
Almene vandforsyninger skal fastsætte takster en gang årligt. Taksterne skal godkendes af Byrådet. Taksterne består af et anlægs- og driftsbidrag. Anlægsbidraget er et engangsbidrag, der opkræves, når en ejendom tilsluttes til vandforsyningen. Driftsbidraget opkræves hvert år og består af en fast afgift samt en kubikmeterpris. Vandforsyningen fastsætter taksterne i et takstblad, der gælder for levering af drikkevand i hele vandforsyningens forsyningsområde.
Byrådet skal i vurderingen sikre overholdelsen af følgende principper:
·         at taksterne opfylder ”hvile i sig selv princippet” – pengene skal bruges til lovlige formål i henhold til lovgivningen, og der må ikke opsamles u proportionelt store formuer.
·         at taksterne opfylder ”ligebehandlingsgrundsætningen” - at ens borgere behandles lige.
·         at taksterne er i overensstemmelse med gældende lovgivning, herunder at SK overholder det prisloft, der er fastsat af Konkurrence- og Forbrugerstyrelsens udmeldinger om økonomiske rammer.
Taksterne for 2019 er uændrede i forhold til taksterne for 2018.
Konkurrence- og Forbrugerstyrelsens indtægtsramme for 2019 overskrides med ca. 2,5 mio. kr. Dette er regulering af opkrævningen inden for den af vandsektorlovens fastsatte regulerings- og kontrolperiode, hvor eventuelle afvigelser vedrørende 2017 skal opkræves senest i den tilhørende kontrolperiode omfattende 2019. Vandsektorlovens muligheder for udjævning af taksterne inden for en reguleringsperiode er hermed udnyttet til at sikre stabile takster.
Den nuværende vandsektorlov tager udgangspunkt i en totaløkonomisk regulering, hvorfor der ikke, som efter den tidligere lovgivning, er krav om overholdelse af de enkelte elementer i den økonomiske ramme. SK-Vand A/S overholder derved Konkurrence- og Forbrugerstyrelsens krav til overholdelse af den økonomiske ramme i 2019.
Retligt grundlag
Vandforsyningslovens § 53.
Handlemuligheder
Byrådet kan enten godkende eller ikke godkende taksterne.
Hvis taksterne ikke godkendes, skal det begrundes, og kommune og forsyning må herefter indgå en forhandling, så der kan blive godkendt et takstblad. Byrådet kan ikke selv fastsætte andre takster, end de, der er foreslået af SK-Vand A/S.
Vurdering
Det vurderes, at takstbladet kan godkendes, da SK-Vand A/S overholder ovenstående principper, som kommunen skal tilse i forbindelse med godkendelse af takstbladet.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Takstændringer har betydning for kommunens udgifter til vand. 
Konsekvenser for andre udvalg
Se pkt. ”økonomiske og personalemæssige konsekvenser”.
Indstilling
Centerchefen for Miljø, Plan og Teknik indstiller, at det overfor Byrådet anbefales,
1.    at Takstbladet 2019 for SK-Vand A/S godkendes.
Beslutning i Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget den 7. januar 2019:
Fraværende: 
Anbefales til Byrådets godkendelse.
Beslutning i Økonomiudvalget den 21. januar 2019:
Fraværende: 
At 1 - Anbefales til Byrådets godkendelse.
Beslutning i Byrådet den 28. januar 2019:
Fraværende:  Helle Jacobsen (V)
At 1 - Godkendt.

9. Godkendelse af takster for spildevand 2019 (B)

9.     Godkendelse af takster for spildevand 2019 (B)

Sagsnr.: 330-2018-79327               Dok.nr.: 330-2018-624227                                          Åbent
Kompetence: Byrådet
Beslutningstema
Der skal tages stilling til, om 2019 taksterne for SK-Spildevand A/S kan godkendes.
Baggrund
Den 22. november 2018 godkendte bestyrelsen i SK Forsyning A/S taksterne for 2019, som herefter er sendt til godkendelse af Byrådet.
Byrådet skal i vurderingen sikre overholdelsen af følgende principper:
·         at taksterne opfylder ”hvile i sig selv princippet” – pengene skal bruges til lovlige formål i henhold til lovgivningen, og der må ikke opsamles uproportionelt store formuer.

·         at taksterne opfylder ”ligebehandlingsgrundsætningen” - at ens borgere behandles lige.

·         at taksterne er i overensstemmelse med gældende lovgivning, herunder at SK overholder det prisloft, der er fastsat af Konkurrencestyrelsen.
Takster for spildevand
Spildevandstaksten for 2019 er reduceret med 10 % i forhold til 2018. For den normale forbruger svarer det til 4,00 kr./m3. Det faste bidrag indeksreguleres og stiger fra 567 kr. til 601 kr., hvilket er en stigning på 34 kr., svarende til 6 %. Tilslutningsbidragene stiger alene med den centralt fastsatte inflationsregulering, hvilket udgør 3,8 %.
Særbidrag (opkræves for særligt forurenet spildevand) opkræves a conto og fastsættes ud fra realiserede omkostninger i 2018. Beløbet opkræves kun en gang i slutningen af året. Taksterne vil derfor være tilrettet før næste opkrævning.
Vejbidraget for kommune- og statsveje opkræves iht. Betalingsvedtægten. Den forventede omsætning afhænger her af de realiserede anlæg. Vejbidragene er fordelt med 400.000 kr. fra Vejdirektoratet henholdsvis 2.000.000 kr. fra Slagelse Kommune.
Takster for Tømningsordningen
Tømningsordningen gælder for ejendomme i det åbne land og sommerhusområder, som ikke er kloakeret. Disse ejendomme skal én gang om året have tømt deres samletank eller bundfældningstank. Endvidere gælder tømningsordningen for fedtudskillere. Taksterne under tømningsordningen indeksreguleres i 2019 i forhold til slamsugning, hvilket medfører en stigning i taksterne 2,7 % i forhold til 2018.
SK Spildevand A/S opkræver med de nye takster i 2019 ca. 1,4 mio. kr. mindre end den indtægtsramme, Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen har fastsat i prisloftet.
Retligt grundlag
Den 1. juli 2009 trådte Vandsektorloven i kraft (Lov nr. 469 af 12. juni 2009). Med loven blev Forsyningssekretariat under Konkurrencestyrelsen oprettet. Forsyningssekretariatet fastsætter hvert år en indtægtsramme for, hvor mange penge SK Spildevand A/S må opkræve fra forbrugerne.
Kommunens godkendelse af kubikmetertakst og faste bidrag for spildevand sker efter betalingslovens § 3 (LBK nr. 633 af 7. juni 2010). Kubikmetertakster og faste bidrag skal godkendes hvert år.
Handlemuligheder
Byrådet kan vælge enten at godkende, eller ikke at godkende 2019 taksterne for anlægs- og driftsbidragene for spildevand og tømningsordningen.
Hvis Byrådet ikke kan godkende taksterne, skal beslutningen begrundes. Slagelse Kommune skal herefter indgå i en forhandling med SK-Forsyning A/S om at nå til enighed om taksterne.
Byrådet kan ikke selv fastsætte taksterne.
Vurdering
De fremlagte takster vurderes ikke at stride imod de ovenfor anførte principper, som Byrådet skal tilse i forbindelse med godkendelsen af takstbladet.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Takstændringer har betydning for kommunens udgifter til afledning af spildevand. 
Konsekvenser for andre udvalg
Se pkt. ”økonomiske og personalemæssige konsekvenser”.
Indstilling
Centerchefen for Miljø, Plan og Teknik indstiller, at det overfor Byrådet anbefales,
1.    at takstblad 2019 for SK-Spildevand A/S godkendes.
Beslutning i Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget den 7. januar 2019:
Fraværende: 
Anbefales til Byrådets godkendelse.
Beslutning i Økonomiudvalget den 21. januar 2019:
Fraværende: 
At 1 - Anbefales til Byrådets godkendelse.
Beslutning i Byrådet den 28. januar 2019:
Fraværende:  Helle Jacobsen (V), Morten Hass Augustsen (V)
At 1 - Godkendt.

10. Rådighedsbeløb, anlægsbevilling og anlægsregnskab under 2 mio. kr. - salg af stiareal ved Strandvej 74, Korsør (B)

10.   Rådighedsbeløb, anlægsbevilling og anlægsregnskab under 2 mio. kr. - salg af stiareal ved Strandvej 74, Korsør (B)

Sagsnr.: 330-2018-31419               Dok.nr.: 330-2018-653413                                          Åbent
Kompetence: Byrådet
Beslutningstema
Der søges om rådighedsbeløb og anlægsbevilling på nettoindtægt 0,005 mio. kr. vedrørende salg af del af stiareal ved Strandvej 74, Korsør. Indtægten foreslås tilført salgsindtægter for arealer og ejendomme.
Samtidig er der udarbejdet anlægsregnskab som søges godkendt. Anlægsregnskabet skal indgå i en samlet oversigt over afsluttede anlægsregnskaber til Økonomiudvalg og Byråd.
Baggrund
Der søges om anlægsbevilling på indtægten vedrørende stiarealet.
Det er praksis, at der på denne type sager efterfølgende søges de fornødne anlægsbevillinger, således at der løbende er overensstemmelse mellem de faktiske indtægter/udgifter og anlægsbevillinger på de enkelte anlægsprojekter.
Der skal samtidig aflægges afsluttende anlægsregnskab for anlægsprojektet.
Salg af del af stiareal ved Strandvej 74 – Korsør (stednr. 002642)
Økonomiudvalget vedtog den 21. august 2017 at sælge en del af et offentligt stiareal på ca. 11 m2 ved Strandvej 74, Korsør til en salgspris på 0,005 mio. kr. + moms. 
Arealet blev solgt oktober 2018.
(1.000 kr.)
Nettoindtægtsbevilling ............. 0
Nettoindtægter ...................... 5
Merindtægt............................ 5
Nettoindtægten indgår som en del af de budgetterede salgsindtægter for arealer og ejendomme.
Det samlede anlægsregnskab er specificeret i bilag 1 – anlægsregnskab salg af stiareal ved Strandvej 74.
Retligt grundlag
Regler for Økonomistyring og Ledelsestilsyn i Slagelse Kommune fastsætter, at Byrådet skal godkende rådighedsbeløb og anlægsbevilling.
Handlemuligheder
Økonomiudvalget kan vælge at:
1.    Godkende rådighedsbeløb og anlægsbevilling og det tilhørende anlægsregnskab samt lade nettoindtægten indgå som en del af de budgetterede salgsindtægter for arealer og ejendomme.
2.    Godkende rådighedsbeløb og anlægsbevilling og det tilhørende anlægsregnskab, men foreslå at tilføre nettoindtægten til andet anlægsprojekt eller kassen.
Vurdering
Administrationen anbefaler, at rådighedsbeløb og anlægsbevilling gives, det tilhørende anlægsregnskab godkendes og at nettoindtægten indgår som en del af de budgetterede salgsindtægter for arealer og ejendomme.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
I forbindelse med aflæggelse af anlægsregnskaber skal der aflægges regnskab pr. anlægsprojekt, hvor et evt. merforbrug finansieres af udvalgets driftsbudget, mens et evt. mindreforbrug tilføres kassen.
Det indstilles, at nettoindtægten på 0,005 mio. kr. tilføres de budgetterede salgsindtægter for arealer og ejendomme i stedet for kassen.
I hele 1.000 kr.
Politikområde
2018
2019
2020
2021
Bevillingsønske
 
 
 
 
 
Anlæg
01.05
 
-5
 
 
Anlæg
01.05
 
 5
 
 
Afledt drift
 
 
 
 
 
Finansiering
 
 
 
 
 
Afsat rådighedsbeløb
 
 
 
 
 
Kassen
 
 
 
 
 
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Centerchefen for Center for Kommunale Ejendomme indstiller,
1.    at der gives et rådighedsbeløb og en anlægsbevilling på indtægten 0,005 mio. kr. i 2019,
2.    at nettoindtægten indgår som en del af de budgetterede salgsindtægter for arealer og ejendomme,
3.    at anlægsregnskabet godkendes,
4.    at anlægsregnskabet indgår i oversigten over afsluttede anlægsregnskaber under 2 mio. kr.
Beslutning i Økonomiudvalget den 21. januar 2019:
Fraværende: 
At 1 til 4 - Anbefales til Byrådets godkendelse.
Beslutning i Byrådet den 28. januar 2019:
Fraværende:  Helle Jacobsen (V)
At 1 til 4 - Godkendt.

11. Delanlægsregnskaber over 2 mio. kr. - Køb og salg af arealer og bygninger (B)

11.   Delanlægsregnskaber over 2 mio. kr.  - Køb og salg af arealer og bygninger (B)

Sagsnr.: 330-2018-15184               Dok.nr.: 330-2019-4866                                              Åbent
Kompetence: Byrådet
Beslutningstema
En række udarbejdede delanlægsregnskaber for køb og salg af arealer og bygninger søges godkendt.
Baggrund
For anlægsprojekter, som løber over længere tid, skal der løbende aflægges delanlægsregnskab. For anlægsprojekter, hvor bruttoudgift eller -indtægt er mere end 2 mio. kr. skal delanlægsregnskabet godkendes af Byrådet.
Der aflægges følgende delanlægsregnskaber for køb og salg af arealer og bygninger:
1.000 kr.
Anlægsprojekt
Budget
Regnskab
Afvigelse
002532 Udstykning Højbjergparken
-270
-895
625
002571 Udstykning – Tidselbjerget
-32.616
-22.322
-10.294
002660 Salg boligareal på Jordbærvej, Slagelse
-5.650
-5.650
0
003515 Erhvervsomr. v Borgergade Vemmelev
-930
76
-1.006
003570 Udstykning Nykobbelvej
-343
191
-534
003605 Erhvervsarealer Kinavej/Japanvej
345
-2.767
3.112
005630 Areal Halsskov Færgehavn
16.102
15.833
269
I alt
-23.362
-15.534
-7.828
Finansieret af kassen i 2014*
 
 
14
Underskud overført fra tidligere år**
 
 
-4.007
Overførsel til 2019
 
 
-11.821
*0,014 mio. kr. er finansieret af kassen i 2014 vedr. Udstykning Nykobbelvej.
**Der er overført afvigelser vedr. tidligere år på netto 4,007 mio. kr. vedr. Udstykning Højbjergparken, Udstykning Nykobbelvej og Erhvervsarealer Kinavej/Japanvej
De enkelte delanlægsregnskaber er specificeret i vedlagte bilag 1 – 7.
Afvigelserne på netto -11,821 mio. kr. overføres til 2019.
Retligt grundlag
Regler for Økonomistyring og Ledelsestilsyn i Slagelse Kommune fastsætter, at der skal aflægges delanlægsregnskab, som skal fremlægges til godkendelse i Byrådet, når bruttoudgifterne er over 2 mio. kr.
Handlemuligheder
1.    Økonomiudvalget kan vælge at godkende delanlægsregnskaberne.
2.    Økonomiudvalget kan vælge ikke at godkende delanlægsregnskaberne.
Vurdering
Administrationen anbefaler, at delanlægsregnskaberne godkendes.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Afvigelserne med -11,821 mio. kr. overføres til det nye år i forbindelse med overførselssagen i marts måned 2019.
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Centerchefen for Kommunale Ejendomme indstiller,
1.    at delanlægsregnskaberne for køb og salg af grunde og bygninger godkendes.
2.    at sagen sendes videre til behandling i Byrådet.
Beslutning i Økonomiudvalget den 21. januar 2019:
Fraværende: 
At 1 - Anbefales til Byrådets godkendelse.
Beslutning i Byrådet den 28. januar 2019:
Fraværende:  Helle Jacobsen (V)
At 1 - Godkendt.

12. Delanlægsregnskaber over 2 mio. kr. - byggemodning af udstykninger (B)

12.   Delanlægsregnskaber over 2 mio. kr. - byggemodning af udstykninger (B)

Sagsnr.: 330-2018-15184               Dok.nr.: 330-2019-5455                                              Åbent
Kompetence: Byrådet
Beslutningstema
De udarbejdede delanlægsregnskaber for byggemodning af forskellige udstykninger søges godkendt af Byrådet.
Baggrund
Der skal aflægges delanlægsregnskab for alle udstykninger, som strækker sig over en længere årrække. For delanlægsregnskaber, hvor bruttoudgift er mere end 2 mio. kr. skal delanlægsregnskabet godkendes af Byrådet.
Byggemodningerne er alle startet før kommunesammenlægningen i 2007. Udgifterne i disse regnskaber indeholder kun udgifter efter kommunesammenlægningen.
Der aflægges følgende delanlægsregnskaber for byggemodning:
1.000 kr.
Anlægsprojekt
Budget
Regnskab
Afvigelse
003570 Udstykning Nykobbelvej
4.361
4.235
126
003560 Udstykning Træbjerggård, Skælskør
217
1.616
-1.399
002544 Udstykning Mosevænget i Boeslunde
2.620
2.663
-43
002529 Udstykning Hesselbjerg
4
2.259
-2.255
002543 Udstykning øst for Agersøgårdsvej
150
-51
201
003515 Erhvervsareal ved Borgergade
7.426
5.905
1.521
I alt
14.778
16.627
-1.849
De enkelte delanlægsregnskaber er specificeret i bilag 1 – 6.
Afvigelserne på netto -1,849 mio. kr. er tidligere finansieret af kassen.
Retligt grundlag
Regler for Økonomistyring og Ledelsestilsyn i Slagelse Kommune foreskriver, at der skal aflægges delanlægsregnskab, som skal fremlægges til godkendelse i Byrådet, når bruttoudgifterne er over 2 mio. kr.
Handlemuligheder
1.    Byrådet kan vælge at godkende delanlægsregnskaberne.
2.    Byrådet kan vælge ikke at godkende delanlægsregnskaberne.
Vurdering
Administrationen anbefaler, at delanlægsregnskaberne godkendes.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Afvigelserne på anlægsregnskaberne på netto -1,849 mio. kr. er tidligere finansieret af kassen.
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger
Indstilling
Centerchefen for Kommunale Ejendomme indstiller,
1.    at Anlægsregnskaberne for byggemodning godkendes.
2.    at Sagen sendes videre til behandling i Byrådet.
Beslutning i Økonomiudvalget den 21. januar 2019:
Fraværende: 
At 1 - Anbefales til Byrådets godkendelse.
Beslutning i Byrådet den 28. januar 2019:
Fraværende:  Helle Jacobsen (V)
At 1 - Godkendt.

13. Rådighedsbeløb, anlægsbevilling og delanlægsregnskab under 2 mio. kr. - Køb og Salg (B)

13.   Rådighedsbeløb, anlægsbevilling og delanlægsregnskab under 2 mio. kr. - Køb og Salg (B)

Sagsnr.: 330-2018-31419               Dok.nr.: 330-2019-12311                                            Åbent
Kompetence: Byrådet
Beslutningstema
Der søges om rådighedsbeløb og anlægsbevilling på nettoindtægt 0,012 mio. kr. vedrørende kontoen for fællesomkostninger for Køb og Salg. Indtægten foreslås tilført salgsindtægter for arealer og ejendomme.
Samtidig er der udarbejdet delanlægsregnskab for perioden 1. januar 2018 – 31. december 2018 som søges godkendt.
Baggrund
Der søges om anlægsbevilling på indtægten og udgiften og der aflægges samtidig delanlægsregnskab.
Fællesomkostninger ved køb og salg (stednr. 005690)
Køb og Salg har efter aftale med Center for Økonomi, oprettet et stednr. til brug for fællesomkostninger ved køb og salg, bl.a. til afholdelse af udgifter i sager som ikke bliver til noget, f.eks. betaling af ejendomsskatter og indtægter vedr. refusionsopgørelser eller hvor en afslutning af sagen kan strække sig i op til 1-2 år.
(1.000 kr.)
Nettoindtægtsbevilling ............. 0
Nettoindtægter ................... 232
Nettoudgifter...................... 220
Netto-merindtægt.................. 12
Nettoindtægten indgår som en del af de budgetterede salgsindtægter for arealer og ejendomme.
Det samlede delanlægsregnskab er specificeret i bilag 1 – delanlægsregnskab – fællesomkostninger køb og salg.
Retligt grundlag
Regler for Økonomistyring og Ledelsestilsyn i Slagelse Kommune fastsætter, at Byrådet skal godkende rådighedsbeløb og anlægsbevilling.
Handlemuligheder
Økonomiudvalget kan vælge at:
1.    Godkende rådighedsbeløb og anlægsbevilling og det tilhørende delanlægsregnskab samt lade nettoindtægten indgå som en del af de budgetterede salgsindtægter for arealer og ejendomme.
2.    Godkende rådighedsbeløb og anlægsbevilling og det tilhørende delanlægsregnskab, men foreslå at tilføre nettoindtægten til andet anlægsprojekt eller kassen.
Vurdering
Administrationen anbefaler, at rådighedsbeløb og anlægsbevilling gives, det tilhørende delanlægsregnskab godkendes og at nettoindtægten indgår som en del af de budgetterede salgsindtægter for arealer og ejendomme.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
I forbindelse med aflæggelse af anlægsregnskaber skal der aflægges regnskab pr. anlægsprojekt, hvor et evt. merforbrug finansieres af udvalgets driftsbudget, mens et evt. mindreforbrug tilføres kassen.
Det indstilles, at nettoindtægten på 0,012 mio. kr. tilføres de budgetterede salgsindtægter for arealer og ejendomme i stedet for kassen.
I hele 1.000 kr.
Politikområde
2018
2019
2020
2021
Bevillingsønske
 
 
 
 
 
Anlæg
01.05
 
-12
 
 
Anlæg
01.05
 
 12
 
 
Afledt drift
 
 
 
 
 
Finansiering
 
 
 
 
 
Afsat rådighedsbeløb
 
 
 
 
 
Kassen
 
 
 
 
 
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Centerchefen for Center for Kommunale Ejendomme indstiller,
1.    at der gives et rådighedsbeløb og en anlægsbevilling på indtægten 0,232 mio. kr. og på udgiften 0,220 mio. kr. i 2019,
2.    at nettoindtægten indgår som en del af de budgetterede salgsindtægter for arealer og ejendomme,
3.    at delanlægsregnskabet godkendes.
Beslutning i Økonomiudvalget den 21. januar 2019:
Fraværende: 
At 1 til 3 - Anbefales til Byrådets godkendelse.
Beslutning i Byrådet den 28. januar 2019:
Fraværende:  Helle Jacobsen (V)
At 1 til 3 - Godkendt.

14. Fællesregulativ for private almene vandforsyninger 2019 (B)

14.   Fællesregulativ for private almene vandforsyninger 2019 (B)

Sagsnr.: 330-2018-81070               Dok.nr.: 330-2018-637751                                          Åbent
Kompetence: Byrådet
Beslutningstema
Almene vandforsyningsanlæg skal udarbejde et regulativ med de nærmere regler om retten til forsyning med vand og om de forpligtelser, der påhviler forbrugerne henholdsvis vandforsyningen. Regulativet skal godkendes af Byrådet.
Baggrund
Vandrådet, som er et samarbejdsorgan for de private, almene vandforsyninger i Slagelse Kommune, har udarbejdet et nyt forslag til et fælles regulativ for de private vandforsyninger i Slagelse Kommune.
Regulativet er fremsendt til kommunens godkendelse på vegne af samtlige 18 private, almene vandværker i kommunen. Regulativet erstatter det nuværende fællesregulativ, der blev godkendt i 2012.
Da Ørslev Vandværk leverer vand til mange forbrugere i Kalundborg Kommune, er det aftalt med Kalundborg Kommune, at Slagelse Kommune godkender regulativet, hvorefter det sendes til orientering til Kalundborg Kommune.
Regulativet gælder ikke for SK Vand A/S samt for Frølunde og Slots Bjergby forsyningsselskaber, der har deres egne regulativer. 
Et regulativ beskriver forholdet mellem forbrugerne og vandforsyningen. Det handler bl.a. om retten til forsyning med vand, bestemmelser om forsynings- og stikledninger, opsætning af vandinstallationer, betaling af vand, anlægs- og driftsbidrag samt forholdsregler ved uheld, vandspild m.m.
Regulativet er udarbejdet på grundlag af Miljøstyrelsens ”Normalregulativ for almene vandværker” fra 2014 med de ændringer og tilføjelser som vandværkerne i Slagelse og Danske Vandværker, (som er en brancheorganisation for vandforsyninger) har foreslået.
Retligt grundlag
Regulativet er udarbejdet i henhold til § 55 i vandforsyningsloven. Ved godkendelsen får regulativet retsvirkning, herunder som grundlag for at udarbejde takstblad og opkræve anlægs- og driftsbidrag, gebyrer m.v. fra forbrugerne. Godkendelsen af regulativet kan påklages til Miljø- og Fødevareklagenævnet.
Handlemuligheder
Byrådet har mulighed for at ændre bestemmelser i regulativet, f.eks. ved at præcisere i hvilke situationer, afgørelser skal træffes af kommunalbestyrelsen, eller undlade at overlade kompetencer til vandforsyningen.
Vurdering
Det vurderes, at regulativet er udarbejdet i overensstemmelse med vejledningen fra Miljøministeriet.
Ændringerne består i en opdatering af love og bekendtgørelser samt en præcisering af, hvad der er omfattet af jordledning og stikledning, at målerbrønden ikke er en del af distributionsnettet, at første gangs montering af afregningsmåler er for ejers regning samt, at ejer ved om- eller tilbygninger er forpligtet til at betale den eventuelle forøgelse af anlægsbidraget, der svarer til ændringen.
Administrationen vil indlede en dialog med de private vandforsyninger, forsyningsselskaber samt SK-Forsyning med henblik på, at der udarbejdes et samlet fælles regulativ for samtlige vandforsyninger i kommunen.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Ingen.
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen.
Indstilling
Centerchefen for Miljø, Plan og Teknik indstiller, at det overfor Byrådet anbefales,
1.    at fællesregulativet for de private almene vandværker i Slagelse Kommune godkendes.
Beslutning i Miljø-, Plan- og Landdistriktsudvalget den 7. januar 2019:
Fraværende: 
Anbefales til Byrådets godkendelse.
Beslutning i Økonomiudvalget den 21. januar 2019:
Fraværende: 
At 1 - Anbefales til Byrådets godkendelse.
Beslutning i Byrådet den 28. januar 2019:
Fraværende:  Helle Jacobsen (V)
At 1 - Godkendt.

15. Museum Vestsjælland - Godkendelse af samdriftsaftale (B)

15.   Museum Vestsjælland - Godkendelse af samdriftsaftale (B)

Sagsnr.: 330-2018-81243               Dok.nr.: 330-2018-638569                                          Åbent
Kompetence: Byrådet
Beslutningstema
Kultur- og Fritidsudvalget indstiller, at Byrådet godkender justeret samdriftsaftale samt økonomiplan, som er fremsendt til kommunerne fra bestyrelsen i Museum Vestsjælland.
Baggrund
Museum Vestsjælland blev stiftet 31. december 2012. Slagelse Kommune samarbejder med Holbæk, Kalundborg, Odsherred, Sorø og Ringsted Kommuner med Museum Vestsjælland, således at museet varetager den kulturhistoriske virksomhed i kommunerne. I Slagelse Kommune omfatter samarbejdet Slagelse Museum, Skælskør Bymuseum samt Flakkebjerg Skolemuseum.
Den reviderede samdriftsaftale, der skal være gældende pr. 1. marts 2019, afløser den oprindelige aftale fra 2012.
Slots- og Kulturstyrelsen har i 2017 foretaget en kvalitetsvurdering af Museum Vestsjælland og på baggrund af styrelsens anbefalinger i forhold til potentiale for udvikling og forankring af museets faglige profil, har museet tilpasset strategiplanen og samdriftsaftalen.
Museum Vestsjælland ledes af en bestyrelse, der er ansvarlig for museets drift. Til bestyrelsen udpeges én repræsentant fra Byrådet i hver af de deltagende kommuner samt i alt tre repræsentanter udpeget af kulturcheferne i kommunerne.
Ud over bestyrelsesmøderne afholder Museum Vestsjælland 2-4 årlige administrative møder med repræsentanter fra kulturforvaltningerne i kommunerne. Kommunerne inviterer ligeledes Museum Vestsjælland til dialogmøder med fagudvalget på kulturområdet med henblik på at sikre løbende dialog omkring museets aktiviteter i kommunen samt udmøntning af strategiplanen.
Bestyrelsen har behandlet og godkendt forslaget til justeret samdriftsaftale, øvrige aftaler samt vedtægter.
I denne sag fremlægges samdriftsaftale og økonomiplan til Byrådets godkendelse. Vedtægter og strategiplan er til orientering, idet beslutningskompetencen for disse dokumenter ligger i bestyrelsen for Museum Vestsjælland.
Retligt grundlag
Museumsloven fastslår, at det ligger inden for det kommunale formål at understøtte museumsdrift.
Kompetencen i forhold til den overordnede strategi på museumsområdet ligger hos Byrådet. Den løbende drift samt udpegning af repræsentanter til museets bestyrelse hører under Kultur- og Fritidsudvalget.
Handlemuligheder
Kultur- og Fritidsudvalget kan indstille til Byrådet, at aftalerne for Museum Vestsjælland godkendes, eller udvalget kan bede forvaltningen gå i dialog med Museum Vestsjælland om ændringer i aftalerne.
Vurdering
Kulturafdelingen vurderer, at aftalerne samt vedtægterne lever op til de aktuelle planer og ambitioner for samarbejdet og udviklingen af aktiviteterne. Kulturafdelingen anbefaler udvalget at indstille til Byrådet, at aftalerne godkendes.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Driftstilskuddet til Museum Vestsjælland kan som hidtil rummes i driftsbudgettet på Kulturområdet.
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Centerchefen for Kultur, Fritid og Borgerservice indstiller,
1.    at Kultur- og Fritidsudvalget indstiller til Byrådet, at samdriftsaftale og økonomiaftale for Museum Vestsjælland godkendes.
Beslutning i Kultur- og Fritidsudvalget den 8. januar 2019:
Fraværende: 
At 1: Anbefales til Byrådets godkendelse.
Anders Nielsen (A) kunne ikke anbefale samdrifts- og økonomiaftalen, idet han ønskede en sidestilling af tilskud til By- og Overfartsmuseet i Korsør og Slagelse Museum.
Udvalget er enige om, at der skal igangsættes en proces om forholdet mellem professionelle og frivilligt drevne museer, store/små m.v. og de gensidige synergimuligheder og udviklingspotentialer.
Beslutning i Økonomiudvalget den 21. januar 2019:
Fraværende: 
Følgende er oplyst over for Økonomiudvalget:
Efter sagens behandling i Kultur og Fritidsudvalget, er det fra Museum Sjælland oplyst overfor Slagelse Kommune, at der skal ske en eksplicit godkendelse af de til sagen vedhæftede vedtægter, ud over godkendelse af samdrifts- og økonomiaftale. Der er tale om en formalitet, idet kompetencen til den endelige godkendelse af museets vedtægter ligger hos Slots- og Kulturstyrelsen, idet en godkendelse herfra udløser statsanerkendelse og dermed statstilskud. Vedtægterne er godkendt af Bestyrelsen for Museum Sjælland, hvori der er politiske repræsentanter fra hver kommune.
Med hensyn til ændringer i vedtægterne, så er der ryddet op i nogle tidligere "tomme" paragraffer. Museets navn er i vedtægterne skiftet fra Museum Sjælland til Museum Vestsjælland og der er nogle præciseringer i forhold til ansvarsområde m.v. Vedtægterne afspejler standardvedtægter fra Slots- og Kulturstyrelsen.
Derudover er der, efter ønske fra museumsforeningerne, åbnet op for at museets bestyrelse kan udvides med en repræsentant fra museumsforeningerne (altså én repræsentant der er udpeget af de 7 museumsforeninger i fællesskab og repræsenterer alle foreninger). Der er således ingen ændringer i forhold til samarbejdet med kommunerne eller de overordnede rammer for museets opgavevaretagelse.
Centerchefen for Kultur, Fritid og Borgerservice indstiller til Økonomiudvalget og Byrådet at samdriftsaftale, økonomiaaftale og vedtægter af 11. december 2018 for Museum Sjælland godkendes.
Økonomiudvalget anbefaler til Byrådets godkendelse at samdriftsaftale, økonomiaftale og vedtægter af 11. december 2018 for Museum Sjælland godkendes.
Beslutning i Byrådet den 28. januar 2019:
Fraværende:  Helle Jacobsen (V)
Byrådet godkendte samdriftsaftale, økonomiaftale og vedtægter af 11. december 2018 for Museum Vestsjælland.
Anders Nielsen (A) stemte imod, idet han ikke kunne godkende samdrifts- og økonomiaftale samt vedtægter, da han ønskede en sidestilling af tilskud til By- og Overfartsmuseet i Korsør og Slagelse Museum.

16. § 17, stk. 4-udvalg - handleplan vedr. stadionområdet (B)

16.   § 17, stk. 4-udvalg - handleplan vedr. stadionområdet (B)

Sagsnr.: 330-2018-73466               Dok.nr.: 330-2018-584962                                          Åbent
Kompetence: Byrådet
Beslutningstema
Kultur- og Fritidsudvalget skal beslutte, om det vil anbefale over for Byrådet, at forslag til handleplan for udvikling af stadionområdet i Slagelse 2019-2022 godkendes, herunder at administrationen udarbejder en tidsplan for den fysiske udvikling af området. 
Baggrund
Byrådet nedsatte på mødet i januar 2018 et § 17.4-udvalg, der skulle arbejde med udvikling af stadionområdet med henblik på at skabe øget samarbejde og derigennem meraktivitet og merværdi. Udvalget har afholdt møder indeholdende inspirationsoplæg fra personer med kendskab til området samt drøftelser om visioner, samarbejde og fysisk planlægning. Udvalget har været bredt sammensat af repræsentanter fra foreningsliv, erhvervsliv og kommunen. 
Arbejdet er mundet ud i et forslag til handleplan for udvikling af stadionområdet, som præsenteres i denne sag. Handleplanen er § 17.4-udvalgets bud på de næste skridt, der skal tages, hvis stadionområdets potentiale skal indfris til gavn for både borgere, foreningsliv, erhvervsliv og kommunen. Forslag til handleplan er vedlagt som bilag. Nedenfor er oplistet hovedpunkter og anbefalinger i handleplanen fra § 17.4-udvalget.
Fysisk handleplan for området:
For at kunne tiltrække større sportsevents er det ifølge § 17.4-udvalget nødvendigt at udvikle infrastruktur og udvikle og vedligeholde faciliteter. Handleplanen indeholder derfor en 10-punkts plan for områdets fysiske udvikling. Blandt disse punkter er bl.a. renovering af plads og optimering af p-pladser ved Slagelse Hallen, stimarkering til Antvorskov, forskønnelse af Slagelse Hallen samt lukning af gennemførsel på området + analyse af trafik.
Anbefalinger til organisering:
§ 17.4-udvalget anbefaler, at kommunen i opstartsfasen er facilitator på samarbejdet, men at der på sigt etableres en selvejende organisation, fx en erhvervsdrivende fond, til at varetage arbejdet med at tiltrække og afholde events. Det vil ifølge § 17.4-udvalget betyde en professionalisering af arbejdet med events, fremme samarbejdet med erhvervslivet og give bedre muligheder for ekstern finansiering.
Anbefalinger til finansiering:
§ 17.4-udvalget anbefaler, at det politiske udvalg afventer en plan for den fysiske udvikling af området, inden det besluttes, hvordan den afsatte million til udvikling skal bruges.
Og at det politisk besluttes at fjerne Fritidsafdelingens indtægtsbudget for at gøre det muligt at sætte konkurrencedygtige priser og dermed fremme tiltrækning af events.
Hvis samarbejdet skal drives af en erhvervsdrivende fond, anbefales det, at kommunen yder et driftstilskud svarende til den markedsføringsmæssige værdi, som fonden vil skabe.
Opsamling på anbefalinger:
§ 17.4-udvalget anbefaler, at der vedtages en langsigtet plan for stadionområdet, så det er tydeligt for investorer og erhvervsnetværk, hvad kommunens planer er. Planen skal indeholde realistiske etaper for udviklingen. Det anbefales endvidere, at det fremadrettede arbejde organiseres i en selvejende form, men at kommunen indtil da faciliterer samarbejdet, så der ikke tabes momentum.
Afsluttende bemærkninger fra § 17.4-udvalget
§ 17.4-udvalget anbefaler bl.a. afslutningsvis, at der ikke etableres et egentligt parkeringshus, da behovet pt. ikke er til stede. At eksisterende udviklingsplan for stisystemet ved stadionområdet inddrages. At kommuneplanen og idrætspolitikken bringes i spil i det videre arbejde, og at der etableres et vandrehjem og evt. en ny hal i stadionområdet.
Retligt grundlag
Kommunalfuldmagten.
Handlemuligheder
Kultur- og Fritidsudvalget kan:
a)    Anbefale over for Byrådet, at handleplanen godkendes, herunder at der udarbejdes en tidsplan.
b)    Anbefale over for Byrådet, at handleplanen godkendes med konkrete bemærkninger/ændringer, herunder at der udarbejdes en tidsplan.
c)    Afvise at indstille handleplanen til Byrådets godkendelse.
Vurdering
Administrationen vurderer, at forslaget til handleplan er i fin tråd med idrætspolitikkens fokus på at sætte Slagelse Kommune på landkortet, herunder politikkens mål om at understøtte sportsturisme, trække flere sportsturister og sportsevents til kommunen, være værtskommune for større sportsevents samt at understøtte og styrke koordinering af events i samarbejde med fx foreninger og erhvervsliv.
Handleplanen er desuden i god tråd med både Kulturstrategiens tematik ”Autentiske events”, der bl.a. har fokus på udvikling af events og øget koordinering og samarbejde på tværs af arrangører og events, samt med visionen for Slagelse Kommune og dens fokus på oplevelser.
Administrationen indstiller derfor, at udvalget anbefaler Byrådet at godkende forslag til handleplan for udvikling af stadionområdet, herunder at administrationen udarbejder en tidsplan med etaper for den fysiske udvikling af området.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Der er afsat ca. 1 mio. kr. til udvikling af stadionområdet. Da investering i faciliteterne i stadionområdet er forbundet med en væsentlig økonomi, anbefaler § 17.4-udvalget, at det bringes ind i budgetforhandlingerne for de kommende år.
I budgetaftalen for 2019-2022 er defineret en hensigt om at afsøge, om Slagelse B&I kan få råderet over stadion. Denne drøftelse tages særskilt mellem foreningen og administrationen.
Konsekvenser for andre udvalg
§ 17.4-udvalget anbefaler i rapporten, at der sker en koordinering med andre nedsatte udvalg med sammenfaldende opgaver.
Indstilling
Centerchefen for Kultur, Fritid og Borgerservice indstiller,
1.    at Kultur- og Fritidsudvalget anbefaler over for Byrådet, at forslag til handleplan for udvikling af stadionområdet godkendes, herunder at administrationen udarbejder en tidsplan for den fysiske udvikling.
Beslutning i Kultur- og Fritidsudvalget den 8. januar 2019:
Fraværende: 
At 1: Anbefales til Byrådets godkendelse.
Beslutning i Økonomiudvalget den 21. januar 2019:
Fraværende: 
At 1 - Anbefales til Byrådets godkendelse, idet forslagets budgetudvidelser prioriteres og oversendes til de kommende budgetforhandlinger.
Beslutning i Byrådet den 28. januar 2019:
Fraværende:  Helle Jacobsen (V)
At 1 - Godkendt, idet de beskrevne budgetudvidelser prioriteres og oversendes til de kommende budgetforhandlinger.

17. Økonomisk stillingtagen til Spejdernes Lejr 2022 (B)

17.   Økonomisk stillingtagen til Spejdernes Lejr 2022 (B)

Sagsnr.: 330-2018-51073               Dok.nr.: 330-2019-1012                                              Åbent
Kompetence: Byrådet
Beslutningstema
Byrådet skal beslutte, om der skal prioriteres økonomi, som kan danne ramme for gennemførelsen af Spejdernes Lejr 2022 med henblik på, at det økonomiske grundlag for udarbejdelse af en ansøgning om værtskab bliver klarlagt.
Såfremt økonomien tilvejebringes, skal særskilt dagsordenspunkt vedr. udpegning af areal behandles (lukket punkt). Såfremt arealerne i sagen om arealudpegning ikke kan lejes eller evt. erhverves, medfører dette, at der ikke kan ansøges om værtskab for Spejdernes Lejr 2022.
Tilvejebringes økonomien ikke, frafalder dagsordenspunktet vedr. arealudpegning og der udarbejdes ikke en ansøgning om værtskab for Spejdernes Lejr 2022.
Baggrund
Byrådet besluttede på deres møde den 26. november 2018 at nedsætte en arbejdsgruppe bestående af politikere, repræsentanter fra lokale spejdere samt fra administrationen med henblik på udarbejdelse af en ansøgning om værtskab for Spejdernes Lejr 2022. Forud for behandlingen i Byrådet, er sagen blevet behandlet flere gange af Kultur- og Fritidsudvalget, hvorved baggrunden, projektets indhold mv. er blevet godt belyst.
Den nedsatte arbejdsgruppe har afholdt møder, hvor egnede arealer bl.a. er drøftet. Der er ansøgningsfrist til Spejdernes Lejr den 22. februar 2019. Udbudsmaterialet er vedlagt sagsfremstillingen.
Som forudsætning for at kunne udarbejde og afsende en ansøgning har arbejdsgruppen behov for en afklaring vedr. økonomi, som samlet set vurderes til at andrage op til 54,4 mio. kr. Indeholdt er økonomien til et areal på minimum 220 hektar sammenhængende land, som er forudsætningen for selve lejren, og som skal erhverves, da Slagelse Kommune ikke råder over et areal af den størrelse. Der er tale om lejede arealer. Værdisætningen er sket på baggrund af de seneste to Spejdernes Lejr i henholdsvis Holstebro og Sønderborg. 
Retligt grundlag
Kommunalfuldmagten.
Handlemuligheder
Byrådet kan:
a)    Prioritere at tilvejebringe den samlede økonomi til afholdelse af Spejdernes Lejr 2022 ved at indarbejde omkostningerne i budget 2020 og overslagsår, hvorved disse indgår i samlet prioritering af drift og anlæg. Der skal i denne forbindelse udarbejdes nærmere beskrivelse og oplæg.
b)    Prioritere at tilvejebringe den samlede økonomi til afholdelse af Spejdernes Lejr 2022 ved genåbning af budget 2019-2022 og lave en omprioritering af budget 2019 for service- og anlægsrammen.
c)    Såfremt ansøgning fremsendes, vil beløbet på 350.000 kr. i 2019 søges finansieret via overførte midler fra 2018 til 2019.
d)    Afslå at tilvejebringe den samlede økonomi til Spejdernes Lejr 2022.
e)    Prioritere at arbejde for at tiltrække lejren i 2026 i stedet for 2022.
Vurdering
Administrationen skal gøre opmærksom på, at en beslutning i denne sag er nødvendig for rettidigt at kunne fremsende ansøgning om værtskabet for Spejdernes Lejr 2022.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
De skitserede økonomiske konsekvenser for kommunen beror på en beslutning om leje/forpagtning af arealer op til max. 3 år. Disse lejeudgifter er estimerede. Øvrige udgifter tager udgangspunkt i driftsbudgettet fra Sønderborg kommune. Disse omkostninger er vurderet og PL-fremskrevet til 2019-tal.
På samme vis som for lejren i 2017 i Sønderborg vil der jf. skemaet nedenfor allerede for indeværende år være omkostninger forbundet med værtskabet for Spejdernes Lejr 2022.
De anslåede anlægs- og driftsudgifter i skemaet nedenfor dækker udgifter til f.eks. forpagtning af jord og retablering af denne, diverse forbrugsudgifter, anlæg af kloak og drikkevandsledninger, it, turismetiltag, sekretariat, leje af faciliteter, telte og mobilscener.
Repræsentanter fra spejderne er i gang med at afsøge muligheden for at engagere lokale firmaer, som vil gå positivt ind i arbejdet med f.eks. sponsorater, som kan være med til at nedbringe udgifterne.
I Holstebro Kommune udgjorde udgiften 32 mio. kr. i 2012 og i Sønderborg Kommune udgjorde udgiften 37 mio. kr. i 2017.
På Spejdernes Lejr i 2017 i Sønderborg Kommune var lejrens egen omsætning på ca. 70 mio. kr.
Sport One Danmarks rapport har belyst de direkte Markedsføringsmæssige værdier ved et værtskab målt på kommunikationsværdi og de samhandelsmæssige effekter (estimat) for Slagelse Kommunes erhvervsliv.
I en afgrænset vurdering af investering vs. afkast (økonomi) skal der tages stilling til en investering på ca. 30 mio. kr. over for afkast i form af en vurderet kommunikationsværdi på 4-6,5 mio. kr. og en samhandelseffekt i Slagelse Kommune på ca. 31,5 mio. kr. Hertil kan der som belyst i rapporten tillægges værdien af kulturelle og imagemæssige effekter.
Sport One Danmarks rapport er vedlagt sagen.
Skemaet nedenfor viser de estimerede udgifter til lejren på 54,4 mio. kr.
I hele 1.000 kr.
Politikområde
2019
2020
2021
2022
Bevillingsønske
 
 
 
 
 
Drift
 
350
7.200
9.600
19.000
Anlæg
 
 
3.600
7.300
7.300
Afledt drift
 
 
 
 
 
Finansiering
 
 
 
 
 
Afsat rådighedsbeløb
 
 
 
 
 
Kassen
 
-350
-10.800
-16.900
-26.300
Konsekvenser for andre udvalg
Center for Kommunale Ejendomme, Center for Teknik og Miljø, Beredskabet, Kommunikationsafdelingen vil skulle deltage aktivt i planlægnings- og afviklingsarbejdet hvorfor det forventes at betyde et betydeligt træk på personalet i de nævnte områder, som skal indgå i arbejds- og projektgrupper. 
Indstilling
Centerchefen for Kultur, Fritid og Borgerservice indstiller,
1.    at Byrådet drøfter sagen og træffer beslutning om prioritering af den samlede økonomi til afholdelse af Spejdernes Lejr 2022.
Beslutning i Økonomiudvalget den 21. januar 2019:
Fraværende: 
Økonomiudvalget, (A), (I), (F) og (Ø) anbefaler til Byrådets godkendelse, at Slagelse Kommune afslår at tilvejebringe den samlede økonomi til Spejdernes Lejr 2022.
(V), (B) og (O) foreslog og anbefaler til Byrådet,
* at omkostningsberegningerne efterprøves og at status for spejdernes indhentning af støtte fra private m.fl. fremskaffes og
* at Byrådet giver Økonomiudvalget bemyndigelse til, når et revideret beslutningsgrundlag foreligger, at tage stilling til om Slagelse Kommune skal ansøge om at blive vært for Spejderlejr 2022. Ansøgning skal fremsendes 22. februar 2019.
Beslutning i Byrådet den 28. januar 2019:
Fraværende:  Helle Jacobsen (V)
(V), (O) og (B) fremsatte ændringsforslag, hvorefter omkostningsberegningerne efterprøves, at spejdernes indhentning af støtte fra private m.fl. fremskaffes, og at Byrådet giver Økonomiudvalget bemyndigelse til, når revideret beslutningsgrundlag foreligger, at tage stilling til om Slagelse Kommune skal ansøge om at blive vært for Spejderlejr 2022.
For stemte 15; (V), (O), og (B).
Imod stemte 16; (A), (I), (F) og (Ø).
Ændringsforslaget bortfaldt.
Byrådet besluttede med 16 stemmer; (A), (I), (F) og (Ø), at Slagelse kommune ikke tilvejebringer den nødvendige kommunale finansiering og dermed ikke søger om at være vært for Spejdernes Lejr 2022.
Imod stemte 15; (V), (O) og (B).

18. Udpegning til VUC Vestsjælland Syd (B)

18.   Udpegning til VUC Vestsjælland Syd (B)

Sagsnr.: 330-2017-81873               Dok.nr.: 330-2019-22041                                            Åbent
Kompetence: Byrådet
Beslutningstema
Byrådet skal udpege et medlem til VUC Vestsjælland Syds bestyrelse. Sagen var på byrådsmødet den 26. februar 2018 og igen den 30. april 2018, hvor Helle Jacobsen (V), Slagelse Kommune, blev udpeget til at sidde i bestyrelsen 2018 ud. Sagen er derfor på byrådsmødet igen.
Baggrund
VUC Vestsjælland Syd udbyder almen voksenuddannelse, forberedende voksenundervisning og ordblindeundervisning for voksne.
Institutionen ledes af en bestyrelse på 10 medlemmer med stemmeret. Desuden har bestyrelsen to medlemmer uden stemmeret.
Medlemmerne i bestyrelsen udpeges i deres personlige egenskab og skal tilsammen have erfaring med uddannelsesudvikling, kvalitetssikring, ledelse, organisation og økonomi, herunder vurdering af budgetter og regnskaber samt uddannelseskvalitet.
1 medlem udpeges af kommunalbestyrelserne i Slagelse Kommune, Sorø Kommune og Ringsted Kommune i forening. Det udpegede medlem skal være medlem af en af de nævnte kommunalbestyrelser.
I den sidste bestyrelsesperiode har Slagelse Kommune, Helle Jacobsen (V), været repræsenteret i bestyrelsen.
Funktionsperioden er fra 1. januar 2019-30. april 2022. 
Retligt grundlag
Vedtægter for VUC Vestsjælland Syd.
Handlemuligheder
Borgmestrene i Slagelse Kommune, Sorø Kommune og Ringsted Kommune har drøftet bestyrelsesindstillingen. Der er enighed om, at genudpege Helle Jacobsen (V) fra Slagelse Kommune.
Indstilling
Det indstilles,
1.    at Helle Jacobsen (V) genudpeges til bestyrelsen for VUC Vestsjælland Syd fra 1. januar 2019-30. april 2022.
Beslutning i Byrådet den 28. januar 2019:
Fraværende:  Helle Jacobsen (V)
At 1 - Godkendt.

19. Udpegning af suppleant for Venstre til Valgbestyrelsen (B)

19.   Udpegning af suppleant for Venstre til Valgbestyrelsen (B)

Sagsnr.: 330-2018-82218               Dok.nr.: 330-2019-20529                                            Åbent
Kompetence: Byrådet
Beslutningstema
Byrådet skal udpege en stedfortræder for Knud Vincents til valgbestyrelsen for henholdsvis folketingsvalg og europaparlamentsvalg 2019.
Baggrund
På byrådsmødet den 29. januar 2018 blev Stén Knuth udpeget som stedfortræder til valgbestyrelsen for Knud Vincents. Jf. lov om valg til folketinget § 27 kan ingen, der er opstillet som kandidat i storkredsen vælges som medlem eller stedfortræder til valgbestyrelsen.
Stén Knuth opstiller som kandidat til folketingsvalget 2019, og kan således ikke være stedfortræder for Knud Vincents. Der skal derfor udpeges en ny stedfortræder for Knud Vincents.
Retligt grundlag
Folketingsloven § 27
Handlemuligheder
Ingen bemærkninger
Vurdering
Ingen bemærkninger
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Ingen bemærkninger
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger
Indstilling
Det indstilles,
1.    at Byrådet udpeger en ny stedfortræder til valgbestyrelsen for Knud Vincents
Beslutning i Byrådet den 28. januar 2019:
Fraværende:  Helle Jacobsen (V)
Byrådet godkendte Pernille Ivalo Frandsen (V) som ny stedfortræder for Knud Vincent (V) i valgbestyrelsen.
Byrådet godkendte, at Ann Sibbern (O) træder ind i valgbestyrelsen som afløser for Henrik Brodersen (O). Palle Christiansen (O) indtræder som stedfortræder for Ann Sibbern (O).
Byrådet godkendte, at Anders Kofoed (V) træder ind i valgbestyrelsen som afløser for Troels Brandt (B). Ole Drost (V) indtræder som suppleant for Anders Kofoed (V).

20. Initiativsag - Halalkød (B)

20.   Initiativsag - Halalkød (B)

Sagsnr.: 330-2019-5050                 Dok.nr.: 330-2019-29259                                            Åbent
Kompetence: Byrådet
Beslutningstema
Byrådsmedlem Henrik Brodersen Dansk Folkeparti har via sin initiativret ønsket, at Byrådet tager stilling til sagen om Halal slagtet kød.
Baggrund
Dansk Folkeparti ønsker med dette forslag, at der i de kommunale institutioner, hvor der tilbydes måltider, gives borgeren mulighed for frit at tilvælge måltider, der er baseret på kødvarer, som med sikkerhed ikke er rituelt slagtet og hvortil der ikke er afholdt religiøse afgifter.
Dette sker for at give borgeren et frit valg i overensstemmelse med den pågældendes religiøse eller politiske overbevisning på samme måde, som et flertal i byrådet ønsker at tilbyde rituelt slagtet kød til borgerne, vil Dansk Folkeparti også her sætte borgerne lige.
Altså friheden til at kunne spise et kommunalt måltid i overensstemmelse med borgerens overbevisning udstrækkes dermed til at omfatte alle borgere.
Retligt grundlag
Byrådsmedlemmers ret til at indbringe en sag for Byrådet følger af § 11 i Styrelsesloven.
Handlemuligheder
Ingen bemærkninger.
Vurdering
Ingen bemærkninger.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Ingen bemærkninger.
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Byrådsmedlem Henrik Brodersen (O) indstiller,
1.    at Slagelse Byråd vedtager at give borgerne i Slagelse Kommune, mulighed for at fravælge rituelt slagtet kød i de kommunale måltider.
Beslutning i Byrådet den 28. januar 2019:
Fraværende:  Helle Jacobsen (V)
Byrådet konstaterer, at det i praksis allerede er muligt at fravælge religiøst slagtet kød. Byrådet påskønner medarbejdernes pragmatiske tilgang til sådanne spørgsmål og opfordrer til at det sikres, at borgere oplyses om muligheden for at fravælge særlige fødevarer, herunder fx religiøst slagtet kød, og i stedet få alternativ mad af samme type.
21. Lukket: Spejdernes Lejr 2022 - arealudpegning (B)
Denne sag er desværre lukket for offentligheden.
22. Lukket: Køb af areal på Sdr. Stationsvej, Slagelse - matr.nr. 476 s, Slagelse Markjorder (B)
Denne sag er desværre lukket for offentligheden.
23. Lukket: Opkøb af areal - forberedelse (B)
Denne sag er desværre lukket for offentligheden.
24. Lukket: Børnebissen i Bisserup - alternative finanseringsmuligheder (B)
Denne sag er desværre lukket for offentligheden.
25. Lukket: Resultater af de nationale test i dansk og matematik 2017/18 (E)
Denne sag er desværre lukket for offentligheden.