Byrådet – Referat – 25. april 2016



1. Godkendelse af dagsorden (B)

1.      Godkendelse af dagsorden (B)

Sagsnr.: 330-2016-4856                 Dok.nr.: 330-2016-217313                                          Åbent
Kompetence: Byrådet
Beslutningstema
Godkendelse af dagsorden.
Indstilling
Borgmesteren indstiller,
1.    at dagsordenen godkendes.
Beslutning i Byrådet den 25. april 2016:
Fraværende:  Johnny Persson (V), Kurt Rasmussen (A), Niels Christian Nielsen (A), Steen Olsen (A)
Johnny Persson (V) havde meldt afbud til mødet på grund af sygdom. Ebbe Ahlgren (V) blev indkaldt som stedfortræder.
Thomas Clausen,(Ø) foreslog at sag nr. 27 overførtes til Åben dagsorden.
For stemte 13, Socialdemokratiet (A), Enhedslisten(Ø), Socialistisk Folkeparti(F) og Liberal Alliance(I) , imod stemte 15, Venstre(V), Dansk Folkeparti(O), Tonny Borgstrøm og Michael Gram. Forslaget bortfaldt.
Tonny Borgstrøm foreslog, at sag nr. 26 udgik.
For stemte Tonny Borgstrøm. Imod stemte 24,  Socialdemokratiet(A), Socialistisk Folkeparti(F), Liberal Alliance(I), Venstre(V) og Michael Gram. 3, Dansk Folkeparti(O) undlad at stemme.
Forslaget bortfaldt.
Dagsordenen blev herefter godkendt, med den ændring at sag nr. 28 behandles efter sag nr. 26.

2. Forslag til Lokalplan 1131 - Dagligvarebutik på Skovvejen 48, Slagelse - samt tilhørende Kommuneplantillæg nr. 12 og Miljøscreening (B)

2.      Forslag til Lokalplan 1131 - Dagligvarebutik på Skovvejen 48, Slagelse - samt tilhørende Kommuneplantillæg nr. 12 og Miljøscreening (B)

Sagsnr.: 330-2014-50617               Dok.nr.: 330-2016-148114                                          Åbent
Kompetence: Byrådet
Beslutningstema
Byrådet skal tage stilling til, om Forslag til Lokalplan 1131 – Dagligvarebutik på Skovvejen, Slagelse – samt Forslag til Kommuneplantillæg nr. 12 til Kommuneplan 2013 og miljøscreening skal vedtages og fremlægges i 8 ugers offentlig høring.
Baggrund
Erhvervs-, Plan og Miljøudvalget besluttede på sit møde den 11. august 2014 at igangsætte lokalplanlægningen. Lokalplanudarbejdelsen har ligget i bero i en lang periode efter igangsættelsen, da bygherre afventede nogle skelaftaler mellem ejerne af de to faciliteter i lokalplanområdet (fitnesscenter og badmintonhal).
Lokalplan 1131 er igangsat på anmodning fra bygherre og giver mulighed for at etablere en dagligvarebutik. Dagligvarebutikken etableres på Skovvejen 48 i Slagelse. En del af ejendommen anvendes til fitnesscenter, mens en tidligere badmintonhal henligger uden anvendelse. Lokalplanen forudsætter, at badmintonhallen fjernes i forbindelse med etablering af ny bebyggelse.
Lokalplan 1131 har til formål at give mulighed for en dagligvarebutik i den sydøstlige del af Slagelse. Området er tæt bebygget, og der kan trækkes et opland øst, nord og vest for arealet, som ikke er forsynet med dagligvarebutikker i dag. Inden for en radius af 1000 m vil dagligvarebutikken have et opland på ca. 1800 hustande eller 3400 personer. Et antal, som forventes at stige, da Slagelse Kommune har lokalplanlagt samt udlagt yderligere arealer til boligområder syd og nordvest for området inden for en radius af 500 m, jf. Lokalplan 1101 med plads til 75 studieboliger, som forventes udbygget i 2016, samt Lokalplan 1154 med plads til ca. 20-25 boliger.
Lokalplanen kræver, at der udarbejdes et kommuneplantillæg, der ændrer anvendelsen fra område til offentlige formål til centerområde. Centerområder er områder, hvor der kan etableres mange forskellige funktioner, der giver mulighed for et mangfoldigt byliv, herunder bl.a. butikker. Der har i den forbindelse været afholdt en lovpligtig for-offentlighedsfase for kommuneplantillægget i perioden fra den 25. september 2014 til den 10. oktober 2014. Denne gav ikke anledning til høringssvar.
Der er nu udarbejdet et forslag til Lokalplan 1131 – Dagligvarebutik på Skovvejen, Slagelse, med tilhørende Kommuneplantillæg nr. 12 (vedlagt som bilag). Lokalplanen fastlægger rammer for byggefelter, bebyggelsesprocent, parkering, vejadgang, højder og valg af materialer. Der er en eksisterende badmintonhal i området, og det forudsættes, at denne fjernes, inden der kan opføres en dagligvarebutik. Lokalplanen skal sikre arkitektonisk kvalitet og sammenhæng i området. Vejadgangen til området sker fra Skovvejen, som vil fungere som vejadgang til både FitnessDK (naboejendommen) og den nye dagligvarebutik. Desuden sikres der vejadgang fra Ingemannsvej. Denne vejadgang vil være ensrettet og kun fungere som indkørsel til arealet. Samtidig med etableringen af adgang fra Ingemannsvej vil bygherre etablere en venstresvingsbane på Ingemannsvej, så kødannelser og dermed risiko for at spærre for akutkørsel til/fra sygehuset i forbindelse med dagligvarebutikken undgås.
Det vurderes, at den planlagte anvendelse til dagligvarebutik ikke vil påvirke miljøet væsentligt, hvilket ligeledes fremgår af MV-screeningsrapporten, som fremgår af bilaget.
Retligt grundlag
Kommuneplantillæg tilvejebringes efter Planlovens § 23 c.
Lokalplaner tilvejebringes efter Planlovens kapitel 5.
Handlemuligheder
Byrådet kan vælge at vedtage forslag til Lokalplan 1131 – Dagligvarebutik på Skovvejen, Slagelse med tilhørende Kommuneplantillæg nr. 12 til Slagelse Kommuneplan 2013 og dermed sende det i 8 ugers offentlig høring. Derved opfyldes Planlovens formål om at skabe debat omkring planforslaget, hvilket er en forudsætning for at kunne vedtage planen endeligt.
Byrådet kan vælge at forkaste planforslaget. I dette tilfælde vil konsekvensen være, at der ikke bliver etableret et nyt plangrundlag. Dette vil betyde, at den eksisterende, ikke-anvendte badmintonhal fortsat vil bestå på arealet, og området vil fortsat være omfattet af den eksisterende Lokalplan 32, som udlægger området til sports- og sygehusområde ved Grønningen.
Byrådet har også mulighed for at vedtage justeringer af planforslaget inden vedtagelsen om at fremlægge planforslaget i 8 ugers offentlig høring.
Der er mulighed for at afholde borgermøde i forbindelse med den offentlige høring.
Vurdering
Center for Vækst og Plan anbefaler, at forslag til Lokalplan 1131,Dagligvarebutik på Skovvejen, Slagelse med tilhørende Kommuneplantillæg nr. 12 til Slagelse Kommuneplan 2013 vedtages til fremlæggelse i 8 ugers offentlig høring.
Det anbefales, at der afholdes et borgermøde ca. midtvejs i høringsperioden. Det foreslås, at borgermødet afholdes på Slagelse Bibliotek enten den 25. eller 26. maj 2016 i tidsrummet mellem 18.30 og 20.00.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Ingen bemærkninger.
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Centerchef for Vækst og Plan indstiller,
1.    at forslag til Lokalplan 1131 med tilhørende Kommuneplantillæg nr. 12 vedtages til fremlæggelse i 8 ugers offentlig høring,
2.    at der afholdes borgermøde enten den 25. eller 26. maj 2016 i tidsrummet mellem 18.30 og 20.00,
3.    at sagen sendes videre til behandling i Økonomiudvalget og Byrådet.
Beslutning i Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget den 4. april 2016:
Fraværende: 
Anbefales.
Der afholdes møde den 08. juni 2016 samme dag som lokalplan 1154.
Beslutning i Økonomiudvalget den 18. april 2016:
Fraværende:  Lis Tribler (A), Troels Christensen (I)
At 1 til 3 anbefales.
Beslutning i Byrådet den 25. april 2016:
Fraværende:  Johnny Persson (V), Kurt Rasmussen (A), Niels Christian Nielsen (A), Steen Olsen (A)
At 1 til 3 godkendt.

3. Endelig vedtagelse af Lokalplan 1151 Panzermuseum East samt kommuneplantillæg nr. 25 til Slagelse Kommuneplan 2013 og sammenfattende redegørelse (B)

3.      Endelig vedtagelse af Lokalplan 1151 Panzermuseum East samt kommuneplantillæg nr. 25 til Slagelse Kommuneplan 2013 og sammenfattende redegørelse (B)

Sagsnr.: 330-2015-33193               Dok.nr.: 330-2016-147936                                          Åbent
Kompetence: Byrådet
Beslutningstema
Byrådet skal træffe beslutning om at vedtage lokalplan 1151 – Panzermuseum East med tilhørende Kommuneplantillæg nr. 25 til Slagelse Kommuneplan 2013 endeligt. Derudover skal Byrådet beslutte at vedtage den sammenfattende redegørelse. Den sammenfattende redegørelse skal udarbejdes som en del af miljøvurderingen af planlægningen og være offentlig tilgængelig, ligesom den endelige plan.
Baggrund
Byrådet vedtog på sit møde den 14. december 2015 at fremlægge forslag til lokalplan 1151 - Panzermuseum East og Kommuneplantillæg nr. 25 til Kommuneplan 2013 med tilhørende Miljøvurdering i 8 ugers offentlig høring. Der har været afholdt et velbesøgt borgermøde på Slagelse Bibliotek den 27. januar 2016.
Den offentlige høring er nu slut, og der er modtaget i alt 11 høringssvar. Et af høringssvarende er en indsigelse fra Erhvervsstyrelsen, på foranledning af Naturstyrelsen.
Slagelse Kommune har været i dialog med Erhvervsstyrelsen angående deres indsigelse. Efterfølgende har Slagelse Kommune fremsendt et notat, hvor der redegøres for at planlægningen for Panzermuseum East er i overensstemmelse med Kommuneplan 2013 og vil kunne gennemføres på en sådan måde så støjgrænseværdier vil kunne overholdes. På baggrund af notatet og Slagelse Kommunes anmodning om ophævelse af indsigelsen, har Erhvervsstyrelsen, efter anmodning fra Naturstyrelsen, ophævet deres indsigelse.
Høringssvarende handler om
· museets placering indenfor Kommuneplanens udpegning af Større uforstyrrede landskaber,
· museets placering i tilknytning til landsbyen Fladholte,
· alternative placeringer,
· bebyggelsens indpasning i landskabet,
· støj fra museets aktiviteter,
· støj fra trafik,
· afvikling af trafik herunder vejforhold og trafiksikkerhed på Fladholtevej,
· støjafskærmning,
· sikkerhed i forbindelse med museets aktiviteter,
· ulovlig kørsel med historiske militærkøretøjer.
Høringssvarene i forbindelse med offentlighedsfasen er samlet og behandlet i vedlagte hvidbog.
Høringssvarene har givet anledning til mindre justeringer af lokalplanens bestemmelser og redegørelse. Justeringerne vedrører
· præcisering af lokalplanens bonusvirkning i forhold til etablering af cafe og butik,
· præcisering af lokalplanens anvendelse, så det fremgår, at der må være cafe og butik,
· støjafskærmning,
· tilladelse fra andre myndigheder - Politiet,
· præcisering at en antennemast, som en del af museets udstilling, ikke må benyttes til reklamering eller skiltning,
· præcisering at det kun er bebyggelse under 50 m2 til den eksisterende bolig og til udstillingsformål, der må placeres uden for byggefelter.
Lokalplanen fastlægger disponeringen af området, herunder placering af byggefelter, parkeringsarealer og shelterplads. På parkeringsarealet gives mulighed for overnatning i egen autocamper eller campingvogn for museets besøgende. Derudover giver lokalplanen mulighed for udnyttelse af det åbne terræn til museumsformål, herunder opstilling af museumseffekter samt kørsel med historiske militærkøretøjer i begrænset omfang. Lokalplanen giver ligeledes mulighed for at afholde markedsdage og særarrangementer. Der er indarbejdet støjdæmpende tiltag i lokalplanen i form af en støjafskærmning/støjvold langs ejendommens nordvestlige og nordlige skel.
Støjende aktiviteter forbundet med museet reguleres ved påbud gennem miljølovgivningen, og det fremgår af lokalplanen, at gældende støjgrænseværdier hos nabobeboelse skal overholdes.
Det fremgår af miljøvurderingen, den sammenfattende redegørelse og lokalplanen, at der skal foretages akkrediteret støjberegning for samtlige aktiviteter ved museet, når plangrundlaget er vedtaget for, ved påbud, at fastlægge nøjagtigt, hvor mange aktiviteter der kan foregå, hvor og hvor længe, således at støjgrænseværdier hos nærmeste nabobeboelse er overholdt.
Miljøvurderingen er udarbejdet parallelt med udarbejdelsen af planforslaget. Derved har Miljøvurderingen bidraget til at kvalificere planlægningen og skabe fokus på de centrale miljøparametre, der har været undersøgt nærmere i miljøvurderingen. Miljøvurderingen er vedlagt som bilag.
Når der, i forbindelse med et planforslag, er udarbejdet en miljøvurdering af planen, skal der, som en del af den endelige vedtagelse af planen, udarbejdes en sammenfattende redegørelse. På baggrund af miljøvurderingen af planlægningen for Panzermuseum East, er der således udarbejdet en sammenfattende redegørelse som, i henhold til lovgivningen, redegør for:
· hvordan miljøhensyn er integreret i planen, og hvordan miljørapporten og de udtalelser, der er indkommet i offentlighedsfasen, er taget i betragtning,
· hvorfor den vedtagne plan er valgt på baggrund af de rimelige alternativer, der også har været behandlet og
· hvorledes myndigheden vil overvåge de væsentlige miljøpåvirkninger af planen.
Den sammenfattende redegørelse er vedlagt som bilag, og vil fremgå som bilag i den endelige lokalplan.
Retligt grundlag
Lokalplaner tilvejebringes efter Planlovens kapitel 5.
Kommuneplantillæg tilvejebringes efter Planlovens § 23c.
Miljøvurderingen og den sammenfattende redegørelse tilvejebringes efter Lov om miljøvurdering af planer og programmer.
Handlemuligheder
Byrådet kan vælge at vedtage lokalplan 1151 og Kommuneplantillæg nr. 25 samt den sammenfattende redegørelse endeligt med de justeringer, der fremgår af hvidbogen. Derved skabes plangrundlaget for Panzermuseum East.
Byrådet kan vælge ikke at vedtage lokalplan 1151 og Kommuneplantillæg nr. 25 endeligt. I dette tilfælde vil Panzermuseum East fortsat eksistere på ejendommen Fladholtevej 18 og vil skulle reguleres gennem landzonetilladelser.
Byrådet kan også vælge at vedtage mindre justeringer af planerne, som en del af den endelige vedtagelse. Hvis justeringerne har en karakter, der ændrer planerne væsentligt, så der reelt er tale om en ny planlægning, skal der foretages en fornyet 8 ugers offentlig høring, før planerne kan vedtages endeligt. Hvis der er tale om mindre justeringer, der på væsentlig måde berører andre end dem, der har fremsendt bemærkninger til planforslaget, skal de berørte parter have mulighed for at fremsende deres bemærkninger ved en såkaldt partshøring, før planerne kan vedtages endeligt.
Vurdering
Center for Vækst og Plan anbefaler, at Byrådet vedtager lokalplan 1151 – Panzermuseum East med tilhørende Kommuneplantillæg nr. 25 endeligt med de justeringer, der fremgår af hvidbogen. En vedtagelse af lokalplanen og Kommuneplantillægget vil skabe det fornødne plangrundlag, som vil skabe udviklingsmulighed for museet. Derudover skaber lokalplanen synlighed omkring områdets disponering og dermed, hvor forskellige aktiviteter må foregå. Når der er vedtaget et plangrundlag for museet, vil museets støjende aktiviteter blive reguleret gennem Miljøbeskyttelsesloven, og der vil blive udarbejdet en akkrediteret støjberegning, der nøjagtigt fastslår, hvor mange aktiviteter, der kan foregå, hvor og hvor længe.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Ingen bemærkninger.
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Centerchef for Vækst og Plan indstiller,
1.    at Lokalplan 1151 med tilhørende Kommuneplantillæg nr. 25 vedtages endeligt med de ændringer, som fremgår af hvidbogen.
2.    at den sammenfattende redegørelse i forhold til miljøvurderingen vedtages.
3.    at sagen sendes videre til behandling i Økonomiudvalget og Byrådet.
Beslutning i Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget den 4. april 2016:
Fraværende: 
Anbefales.
Udvalget forudsætter, at der føres det nødvendighede tilsyn med overholdelse af støjgrænser.
Udvalget ønsker, at Politiet ansøges om 40 km hastighedsbegrænsning.
Beslutning i Økonomiudvalget den 18. april 2016:
Fraværende:  Lis Tribler (A), Troels Christensen (I)
At 1 til 3 anbefales med de bemærkninger, der fremgår af protokollen fra mødet i Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget.
Beslutning i Byrådet den 25. april 2016:
Fraværende:  Johnny Persson (V), Kurt Rasmussen (A), Niels Christian Nielsen (A), Steen Olsen (A)
At 1 til 3 godkendt, med de bemærkninger, der fremgår af protekollen fra mødet i Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget.
For stemte 26, Socialdemokratiet(A), Socialistisk Folkeparti(F), Liberal Alliance(I), Dansk Folkeparti(O), Venstre(V), Michael Gram og Tonny Borgstrøm. Imod stemte 2,Enhedslisten(Ø).

4. Forslag til Lokalplan 1154, Boliger på Sverigesvej, Slagelse samt tilhørende Kommuneplantillæg nr. 32 og Miljøscreening (B)

4.      Forslag til Lokalplan 1154, Boliger på Sverigesvej, Slagelse samt tilhørende Kommuneplantillæg nr. 32 og Miljøscreening (B)

Sagsnr.: 330-2015-48699               Dok.nr.: 330-2016-148710                                          Åbent
Kompetence: Byrådet
Beslutningstema
Byrådet skal tage stilling til, om forslag til Lokalplan 1154 og Kommuneplantillæg nr. 32 med tilhørende miljøscreening skal vedtages og fremlægges i 8 ugers offentlig høring.
Baggrund
Lokalplanen har til formål at muliggøre en omdannelse af det kommunalt ejede areal, hvor den oprindelige Hellig Anders Skole fra 1966 ligger mellem Sverigesvej og Skovvejen, til boligområde. Da arealet er udlagt til offentligt formål er der også udarbejdet et tillæg til Slagelse Kommuneplan 2013.
Bebyggelsen kan opføres i form af ca. 35 rækkehuse og dobbelthuse i 1 til 2 etager med en variation i den arkitektoniske udformning i såvel materialer, taghældninger og farver. Arealet, som vejbetjenes fra Sverigesvej, støder mod øst og nord direkte op mod 2 større grønne rekreative parkområder, som indgår i lokalplanområdet. De grønne områder friholdes i store træk for bebyggelse, men nytænkes aktivt ind i den ny lokalplan for området. Planen har således også til formål at sammenbinde eksisterende parkområde, så det indgår i en naturlig og harmonisk sammenhæng med det ny boligområde.
Baggrunden er, at Hellig Anders Skolen er forurenet. Der er konstateret PCB i indeklimaet på ejendommen, og en gennemgang af bygningerne har vist, at de med fordel kan tages ud af drift og rives ned. Center for Kommunale Ejendomme har anmodet om udarbejdelse af lokalplanen med henblik på, at ejendommen efterfølgende kan udstykkes og frasælges til boligformål.
Retligt grundlag
Lokalplaner tilvejebringes efter Planlovens kapitel 5.
Handlemuligheder
Byrådet kan vælge at vedtage forslag til Lokalplan 1154 og forslag til Kommuneplantillæg nr. 32.
Byrådet kan vælge at forkaste planforslaget. Konsekvensen vil være, at der ikke bliver etableret et plangrundlag for en ny boligbebyggelse på arealet.
Byrådet har også mulighed for at vedtage justeringer af planforslaget inden vedtagelsen om at fremlægge planforslagene i 8 ugers offentlig høring.
Der er mulighed for at afholde borgermøde i forbindelse med den offentlige høring.
Vurdering
Center for Vækst og Plan anbefaler, at forslag til Lokalplan 1154 med tilhørende Kommuneplantillæg nr. 32 vedtages til fremlæggelse i 8 ugers offentlig høring.
Lokalplanens valg af hustyper er begrundet i dels den foreløbige arealudviklingsstrategi, som viser efterspørgsel på tæt/lav boliger af denne type i Slagelse by og dels i områdets struktur med mindre grunde, placeret direkte op mod et større rekreativt parkområde.
Det anbefales, at der afholdes et borgermøde ca. midtvejs i høringsperioden. Det foreslås, at borgermødet afholdes på Slagelse Bibliotek den 8. eller 9. juni. 
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Et salg af del af lokalplanområdet til boligformål vil have økonomiske konsekvenser i form af indtægter.
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Centerchefen for Vækst og Plan indstiller,
1.    at forslag til Lokalplan 1154, Boliger på Sverigesvej i Slagelse og forslag til Kommuneplantillæg nr. 32 med tilhørende miljøscreening vedtages til fremlæggelse i 8 ugers offentlig høring,
2.    at der afholdes borgermøde enten den 8. juni 2016 kl. 18.30 eller den 9. juni 2016 kl. 18.30 på Slagelse Bibliotek,
3.    at sagen sendes videre til behandling i Økonomiudvalget og Byrådet.
Beslutning i Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget den 4. april 2016:
Fraværende: 
Anbefales.
Der afholdes møde den 08. juni 2016.
Beslutning i Økonomiudvalget den 18. april 2016:
Fraværende:  Lis Tribler (A), Troels Christensen (I)
At 1 til 3 anbefales.
Beslutning i Byrådet den 25. april 2016:
Fraværende:  Johnny Persson (V), Kurt Rasmussen (A), Niels Christian Nielsen (A), Steen Olsen (A)
At 1 til 3 godkendt.

5. Forslag til lokalplan 1156 - Høje Bjergby, Slots Bjergby - samt tilhørende Kommuneplantillæg nr. 33 og Miljøscreening (B)

5.      Forslag til lokalplan 1156 - Høje Bjergby, Slots Bjergby - samt tilhørende Kommuneplantillæg nr. 33 og Miljøscreening (B)

Sagsnr.: 330-2015-21206               Dok.nr.: 330-2016-154739                                          Åbent
Kompetence: Byrådet
Beslutningstema
Byrådet skal tage stilling til, om Forslag til lokalplan 1156 – Høje Bjergby, Slots Bjergby samt forslag til Kommuneplantillæg nr. 33 til Kommuneplan 2013 og Miljøscreening skal vedtages og fremlægges i 8 ugers offentlig høring.
Baggrund
Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget besluttede på sit møde den 7. september 2015 at igangsætte lokalplanlægningen for et nyt boligområde i Slots Bjergby.
Lokalplanen er igangsat på anmodning af bygherre, der ønsker at udvikle arealet til boligformål. Der etableres ca. 25-30 parcelhuse.
Lokalplan 1156 har til formål at danne rammerne for et nyt attraktivt boligområde ved Brovej i Slots Bjergby. Området er beliggende i direkte tilknytning til eksisterende bymæssig bebyggelse med skole og daginstitution som nabo. Området anvendes i dag landbrugsmæssigt.
Området er kuperet med åben udsigt over Storebælt og landskabet. Der er udsolgt i de eksisterende byggemodnede områder i Slots Bjergby, når det gælder almindelige parcelhusgrunde. Byggemodningen af det nye boligområde skal medvirke til at sikre, at der kan ske en fortsat udvikling af Slots Bjergby, som er et meget velfungerende bysamfund, der generelt har oplevet positiv befolkningstilvækst gennem mange år.
Lokalplanen kræver, at der udarbejdes et kommuneplantillæg, der ændrer anvendelsen af en del af området fra område til tekniske formål til boligområde. Den resterende del af området er ikke kommuneplanlagt, men vil med vedtagelsen af lokalplanen, med tilhørende kommuneplantillæg, ændre områdets status til boligområde. Der har i den forbindelse været afholdt en lovpligtig for-offentlighedsfase for kommuneplantillægget i perioden fra den 11. september 2015 til den 25. september 2015. Denne gav ikke anledning til høringssvar. Desuden er der sendt særskilt orientering om lokalplanlægningen til Slots Bjergby Sogn og Slots Bjergby Lokal- og Landsbyråd. Ligeledes her modtog kommunen ingen idéer, forslag eller øvrige kommentarer.
Der er nu udarbejdet et Forslag til lokalplan 1156 – Høje Bjergby, Slots Bjergby, med tilhørende Kommuneplantillæg nr. 33 (vedlagt som bilag). Lokalplanen fastlægger rammer for udstykning, bebyggelsesprocent, parkering, vejadgang, højder og valg af materialer. Lokalplanen for området skal sikre arkitektonisk kvalitet og sammenhæng i området. Vejadgangen til området sker fra Hashøjvej, hvis vejforløb inde i boligområdet vil sikre, at renovationsbiler og andre distributionskøretøjer kan køre igennem boligområdet uden at vende.
Hele lokalplanområdet er i Kommuneplan 2013 udpeget som ”kirkeomgivelse” omkring Slots Bjergby Kirke. Inden for arealer udpeget som ”kirkeomgivelse” må der kun ske byudvikling, hvis det kan ske uden at forringe oplevelsen af kirken. Desuden er en lille del af lokalplanområdet omfattet af en fortidsmindebeskyttelseslinje fra Hashøj Gravhøj, som ligger umiddelbart nord for området. Inden for fortidsmindebeskyttelseslinjen er det ikke tilladt at foretage ændringer i tilstanden uden dispensation. Den del af lokalplanområdet, der er omfattet af fortidsmindelinjen, er friholdt for bebyggelse.
Det vurderes, at den åbne bebyggelse, der er i et parcelhusområde, vil sikre, at der er indsigtskiler til både kirken og de fredede gravhøje. Desuden er der i planen sikret udsigtskiler over Vårby Bakke, der sørger for, at der ikke må plantes træer bl.a. ud til Skælskør Landevej.
Det vurderes, at den planlagte anvendelse til boligområde ikke vil påvirke miljøet væsentligt, hvilket ligeledes fremgår af MV-screeningsrapporten, som fremgår af bilaget.
Retligt grundlag
Kommuneplantillæg tilvejebringes efter Planlovens § 23 c.
Lokalplaner tilvejebringes efter Planlovens kapitel 5.
Handlemuligheder
Byrådet kan vælge at vedtage Forslag til lokalplan 1156 – Høje Bjergby, Slots Bjergby – med tilhørende Kommuneplantillæg nr. 33 til Slagelse Kommuneplan 2013 og dermed sende det i 8 ugers offentlig høring. Derved opfyldes Planlovens formål om at skabe debat omkring planforslaget, hvilket er en forudsætning for at kunne vedtage planen endeligt.
Byrådet kan vælge at forkaste planforslaget. I dette tilfælde vil konsekvensen være, at der ikke bliver etableret et nyt plangrundlag. Dette vil betyde, at arealet fortsat vil blive anvendt til landbrug.
Byrådet har også mulighed for at vedtage justeringer af planforslaget inden vedtagelsen om at fremlægge planforslaget i 8 ugers offentlig høring.
Der er mulighed for at afholde borgermøde i forbindelse med den offentlige høring.
Vurdering
Center for Vækst og Plan anbefaler, at Forslag til lokalplan 1156 – Høje Bjergby, Slots Bjergby med tilhørende Kommuneplantillæg nr. 33 til Slagelse Kommuneplan 2013 vedtages til fremlæggelse i 8 ugers offentlig høring.
Det anbefales, at der afholdes et borgermøde ca. midtvejs i høringsperioden. Det foreslås, at borgermødet afholdes i Slots Bjergby Forsamlingshus enten den 19. maj eller 20. maj 2016 i tidsrummet mellem 18.30 og 20.00.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Ingen bemærkninger.
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Centerchef for Vækst og Plan indstiller,
1.    at Forslag til lokalplan 1156 med tilhørende Kommuneplantillæg nr. 33 vedtages til fremlæggelse i 8 ugers offentlig høring,
2.    at der afholdes borgermøde enten den 19. eller 20. maj 2016 i tidsrummet mellem 18.30 og 20.00,
3.    at sagen sendes videre til behandling i Økonomiudvalget og Byrådet.
Beslutning i Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget den 4. april 2016:
Fraværende: 
Anbefales.
Der afholdes møde den 19. maj 2016.
Beslutning i Økonomiudvalget den 18. april 2016:
Fraværende:  Lis Tribler (A), Troels Christensen (I)
At 1 til 3 anbefales.
Beslutning i Byrådet den 25. april 2016:
Fraværende:  Johnny Persson (V), Kurt Rasmussen (A), Niels Christian Nielsen (A), Steen Olsen (A)
At 1 til 3 godkendt.

6. Regnskab 2015 (B)

6.      Regnskab 2015 (B)

Sagsnr.: 330-2016-23773               Dok.nr.: 330-2016-183649                                          Åbent
Kompetence: Byrådet
Beslutningstema
Byrådet skal godkende regnskabet for 2015, således at det kan overdrages til revision og offentliggøres.
Baggrund
I henhold til Lov om kommunernes styrelse samt bekendtgørelse om kommunernes budget- og regnskabsvæsen skal der aflægges et årsregnskab (kaldet årsrapport) indeholdende obligatoriske oversigter og redegørelser. Efter godkendelse skal årsregnskabet offentliggøres og oversendes til revisionen.
I tabellen nedenfor vises hovedkonklusionen på regnskabet i forhold til driftsresultatet, resultat af anlægsvirksomhed, samlet resultat af det skattefinansierede område samt forsyningsvirksomhed.
Resultatopgørelse i mio. kr.
Budget 2015
Korrigeret budget 2015
Regnskab 2015
Indtægter skatter, tilskud og udligning
-4.727,5
-4.722,1
-4.723,5
Driftsudgifter
4.644,9
4.732,1
4.670,4
Renter m.v.
8,7
8,6
12,4
Resultat af ordinær driftsvirksomhed
-73,9
18,6
-40,7
Anlægsudgifter (excl. Forsyniningsvirksomhed)
134,9
291,3
132,6
Jordforsyning (drift og anlæg)
-1,4
-8,3
-8,3
Resultat af det skattefinansierede område
59,6
301,6
83,6
Forsyningsvirksomhed (drift og anlæg)
1,3
1,3
-3,3
Resultat i alt
60,9
302,9
80,3
- er lig med indtægter/ + er lig med udgifter
Konklusion regnskabsresultat
Resultatopgørelsen viser et overskud på den ordinære driftsvirksomhed på 40,7 mio. kr., mens det samlede resultat på det skattefinansierede område er et underskud på 83,6 mio.kr. og det er 24,0 mio. kr. højere end det oprindelige budget. Det skyldes, at afkastet på værdipapirbeholdningen har været lavere end forventet og påvirker nettorenten med 3,8 mio. kr., at indtægterne fra skatter, tilskud og udligning har været 5,4 mio. kr. lavere end forudsat og dækker over en række lidt større forskydninger bl.a., at beskæftigelsestilskuddet er reduceret som følge af lavere ledighed i hele landet, øgede tilskud til flygtninge og midtvejsregulering af den aktivitetsbestemte medfinansiering af sygehusene m.v. Det resterende merforbrug skyldes en række kassefinansierede tillægsbevillinger hen over året, samt kommunens institutioner har brugt af deres ”opsparede midler”, samt at kommunens institutioner har brugt af deres ”opsparede midler”. Fra 2014 til 2015 overførte institutioner og centre uforbrugte driftsbevillinger på 111,5 mio. kr. og fra 2015 til 2016 var overførslen 62,2 mio. kr., hvilket betyder at nettoopsparingen er faldet med 49,3 mio. kr.
Regnskabet sammenlignet med korrigeret budget
Tabellen nedenfor viser driftsudgifter opgjort pr. udvalg for 2015 set i forhold til det korrigerede budget – negative afvigelser er lig med et mindreforbrug:
Driftsudgifter i mio. kr.
Korrigeret budget 2015
regnskab 2015
afvigelser
01 Økonomiudvalget
479,8
455,9
-23,9
02 Beskræftigelses- og Integrationsudvalget
1.189,5
1.178,5
-11,0
03 Erhvervs-, Plan og Miljøudvalget
35,0
26,6
-8,4
04 Handicap- og psykiatriudvalget
353,5
370,7
17,2
05 Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget
135,7
126,4
-9,3
06 Landdistrikt- Teknik og Ejendomsudvalget
238,2
229,1
-9,1
07 Sundheds- og Seniorudvalget
1.028,5
1.008,8
-19,7
08 Uddannelsesudvalget
1.271,9
1.274,4
2,5
Driftsudgifter i alt
4.732,1
4.670,4
-61,7
Samlet for alle udvalgene er der et mindreforbrug på 61,7 mio. kr. i forhold til det korrigerede budget. Afvigelsen udgør samlet 1,3 % af det bevilgede driftsbudget – i 2014 var afvigelsen på 2,7 %.
Den samlede afvigelse på regnskab 2015 i forhold til det korrigerede budget på 61,7 mio. kr. skal ses i sammenhæng med kommunens retningslinjer for overførsel af mer- og mindreforbrug. Der blev således overført 111,5 mio. kr. fra 2014 til 2015 og er indeholdt i det korrigerede budget. Økonomiudvalget har den største procentvise afvigelse med 23,9 mio. kr. ud af et samlet budget på 479,8 mio. kr. Mindreforbruget skyldes vakante stillinger, forskydning af periodiseringer, tilpasning, effektiviseringer og digitalisering, samt overførsler fra tidligere år.
Likviditet
Den gennemsnitlige kassebeholdning efter kassekreditreglen udgør 395,4 mio. kr. ultimo 2015, og har været faldende hen over året fra 488,9 mio. kr. ultimo 2014. Årsagen til den faldende gennemsnitlige likviditet skyldes, at Byrådet gennem flere år har budgetteret med et kassetræk, bevilling af en række kassefinansierede tillægsbevillinger, samt institutionernes forbrug af ”opsparede midler”.
Ultimo 2015 udgør den likvide beholdning 73,9 mio. kr., hvilket er et fald på 135,1 mio. kr. i forhold til året før. Det store fald af den faktiske likvide beholdning skyldes kurstab på værdipapirer med 5,3 mio. kr., samt finansiering af årets regnskabsresultat incl. afdrag på gæld og lånoptagelse med 108,6 mio. kr., manglende inddrivelse af kommunens tilgodehavende i SKAT med 3-4 mio. kr.,  forskydninger af øvrig lånoptagelse med ca. 11 mio. kr. vedrørende handicapboliger og ordinær låneramme, samt øvrige finansforskydninger ind over årsskiftet.
Finansiering
Slagelse Kommune har i 2015 afdraget 56,3 mio. kr. på den langfristede gæld og optaget nye lån for i alt 28,1 mio. kr. Lånoptagelsen vedrører den brugerfinansierede langfristede gæld og er anvendt til opførsel af handicap- og ældreboliger. Det har betydet, at den brugerfinansierede langfristede gæld er øget med 11,1 mio. kr., mens den skattefinansierede gæld er faldet med 50,9 mio. kr. Den samlede langfristede gæld udgør 1.234,7 mio. kr.
Retligt grundlag
Lov om Kommunernes styrelse samt Bekendtgørelse om Kommunernes budget og regnskabsvæsen.
Handlemuligheder
Ingen bemærkninger
Vurdering
Der har i 2015 været et merforbrug på driften i forhold til det oprindelige budget, men et mindreforbrug i forhold til det korrigerede budget og det er udtryk for, at udvalgene bruger af de overførte midler fra tidligere år. Anlægssiden udviser ligeledes et mindreforbrug i forhold til det oprindelige budget på 2,3 mio. kr. og det betyder, at anlægsbudgettet mere eller mindre er i balance for budgetåret. Overførte midler fra tidligere år er endnu ikke forbrugt, og det skyldes forskydninger i de enkelte anlægsprojekter. Forskydningen skyldes projekteringstiden, forsinkelser, udskydelser og projektændringer m.v. Der vil fremadrettet være særlig fokus på at igangsætte og færdiggøre anlæg indenfor den planlagte tidsramme.
Det samlede underskud blev 80,3 mio. kr. og 19,4 mio. højere end oprindeligt budgetlagt. Det er derfor vigtigt fortsat at fokusere på en stram økonomistyring.
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen
Indstilling
Konstituerede kommunaldirektør indstiller
1.    at årsregnskabet for 2015 godkendes og offentliggøres
2.    at årsregnskabet oversendes til revision
Beslutning i Økonomiudvalget den 18. april 2016:
Fraværende:  Lis Tribler (A), Troels Christensen (I)
At 1 til 2 anbefales.
Beslutning i Byrådet den 25. april 2016:
Fraværende:  Johnny Persson (V), Kurt Rasmussen (A), Niels Christian Nielsen (A), Steen Olsen (A)
At 1 til 2 godkendt.
For stemte 25, Socialdemokratiet(A), Socialistisk Folkeparti(F), Liberal Alliance(I), Dansk Folkeparti(O), Venstre(V) og Michael Gram.  Imod stemte 3, Enhedslisten(Ø) og Tonny Borgstrøm.

7. Forslag til omplacering af udisponerede rådighedsbeløb på anlægsrammer - Veje og Trafik (B)

7.      Forslag til omplacering af udisponerede rådighedsbeløb på anlægsrammer - Veje og Trafik (B)

Sagsnr.: 330-2016-3738                 Dok.nr.: 330-2016-196116                                          Åbent
Kompetence: Byrådet
Beslutningstema
Landdistrikts-, Teknik- og Ejendomsudvalget skal over for Økonomiudvalget og Byrådet anbefale, at udisponerede rådighedsbeløb/mindreforbrug fra anlægsrammer fra 667190 Shared Space – trafikdæmpning ved sygehus (Fælledvej – Slagelse), 667195 Grønningen/Sdr. Ringgade og 222739-88 Signalstrategi kan omplaceres til anden anlægsaktivitet.
Baggrund
Center for Teknik og Miljø har ved gennemgang af disponeringerne på følgende anlægsaktiviteter; 667190 Shared Space – trafikdæmpning ved sygehus (Fælledvej – Slagelse), 667195 Grønningen/Sdr. Ringgade og 222739-88 Signalstrategi skønnet, at der forventeligt vil være et mindreforbrug på ca. 5,3 mio. kr., som kan benyttes til andre anlægsaktiviteter.
Det forventede mindreforbrug fremkommer som følger:
667190 Shared Space – trafikdæmpning ved sygehus (Fælledvej – Slagelse)
Der er givet en samlet anlægsbevilling på i alt 9,8 mio. kr.
De afsluttende anlægsarbejder på Fælledvej, som vil blive udført i første halvår 2016, når udgiften til disse arbejder er afholdt, forventes mindreforbruget på projektet at være i størrelsesordenen 1,6 mio. kr.
667195 Grønningen/Sdr. Ringgade (ombygning af signalanlæg og etablering af tunnel)
Der er givet en samlet anlægsbevilling på i alt 12,0 mio. kr.
Ved licitationen umiddelbart før påske modtog kommunen et så favorabelt bud, som medførte, at rådgivers indstilling i forhold til det samlede økonomiske forbrug forventeligt vil være ca. 2,8 mio. kr. under det samlede rådighedsbeløb.
222739-88 Signalstrategi
Der er givet en samlet anlægsbevilling på i alt 1,2 mio. kr. derudover er der anvendt ca. 1,8 mio. kr. fra drift. Den samlede investering til ombygningen af 7 signalanlæg beløb sig til 3,5 mio. kr. På nuværende tidspunkt er der registreret et merforbrug på ca. 0,5 mio. kr.
Center for Teknik og Miljø har fra Trafik- og Byggestyrelsen modtaget en orientering om, at Slagelse Kommune vil modtage en samlet udbetaling fra Fremkommelighedspuljen på 1,7 mio. kr. hvoraf Slagelse Kommune i 2014 har modtaget 0,3 mio. kr. Dette vil medføre, at den samlede anlægsaktivitet vil have et mindreforbrug på 0,9 mio. kr.
Projekter som kunne fremmes indenfor det udisponerede rådighedsbeløb:
Modulvogntogstilpasninger (MVT) af Afkørsel 42, Korsør og Tårnborgvej, Korsør
På baggrund af beslutning i Økonomiudvalget den 22. juni 2015 er der primo 2016 afholdt licitation på ombygning af Vejdirektoratets rundkørsel på rute 22 og Tårnborgvej med henblik på kørsel med modulvogntog fra Vestmotorvejen og frem til Korsør Havn. Ved rådgivers detailprojektering inklusiv overslagsberegning og den efterfølgende licitationen kunne det konstateres, at anlægsarbejdet for ombygninger på Afkørsel 42 og Tårnborgvej ikke kunne rummes indenfor det afsatte rådighedsbeløb. De nødvendige ombygninger inklusiv fagtilsyn mm. til denne del vil overslagsmæssigt beløbe sig til mellem 3,2 og 3,7 mio. kr.
I forbindelse med den politiske behandling af modulvogntogsstrækningerne blev der afsat et rådighedsbeløb på 1,7 mio. kr. hvoraf der er afholdt udgifter til ombygninger af strækningen fra rute 22 (Slagelse – Næstved) og frem til Ladebovej, Skælskør samt rådgiverydelser i forbindelse med ombygningen af Afkørsel 42 (Vestmotorvejen) og Tårnborgvej, Korsør for ca. 1,5 mio. kr. Der resterer derfor ca. 0,2 mio. kr. af det afsatte rådighedsbeløb.
Sideudvidelse af Lodshusvej, Skælskør
På Landdistrikts-, Teknik- og Ejendomsudvalgets møde den 7. marts 2016 blev det besluttet, at under forudsætning af, at Center for Teknik og Miljøs skøn over forbruget på andre anlægsrammer ville vise, at der er udisponeret rådighedsbeløb, vil det over for Økonomiudvalget og Byrådet kunne anbefales, at der ekstraordinært omplaceres et rådighedsbeløb på 0,35 mio. kr. til sideudvidelse af Lodshusvej, Skælskør.
Parkeringsstrategi for Slagelse Kommune
Parkeringssituationen i Slagelse Kommune, og særligt i Slagelse by, giver anledning til, at der snarest bør igangsættes udarbejdelse af en Parkeringsstrategi for Slagelse Kommune. Med denne strategi skal Byrådet beskrive sine ønsker til udbygning og regulering af parkeringsforholdene i Slagelse Kommune de kommende 10 år. Parkeringsstrategien vil udgøre grundlaget for en optimering af parkeringssituationen i Slagelse Kommune og dermed gøre nytte i den videre udvikling af kommunen. Det er Center for Teknik og Miljøs vurdering, at udarbejdelsen af en parkeringsstrategi vil beløbe sig til ca. 0,3 mio. kr. til rådgiverydelser.
Tilpasninger af infrastruktur
Landdistrikts-, Teknik- og Ejendomsudvalget har på mødet den 1. december 2015 behandlet problematikken i forhold til de trafikale forhold omkring skolen. Som baggrund for udvalgets behandling af sagen var der udarbejdet et Idé-notat med forslag til 7 tryghedsfremmende tiltag. Den samlede omkostning til disse tiltag er overslagsmæssigt skønnet til 1,8 mio. kr.
Slagelse Kommune har fra både borgere og erhvervsvirksomheder modtaget ønsker om etablering af vejbelysning på veje og stier, hvor der i dag ikke er belysning.
Investering i vejbelysning vil medføre en udvidelse af driftsbudgettet – drift, vedligeholdelse og el.
Listen over ønsker til vej- og sti-belysning blev forelagt udvalget på mødet den 2. februar 2015.
Retligt grundlag
Jf. kommunens Kasse- og Regnskabsregulativ skal Byrådet træffe beslutning, om der kan foretages omdisponering af anlægsbevillinger, før arbejderne kan igangsættes.
Handlemuligheder
Udvalget kan vælge at anbefale omdisponering af anlægsmidler til én eller flere af de foreslåede projekter eller fastholde den gældende investeringsplan.
Vurdering
Center for Teknik og Miljø foreslår, at der omplaceres anlægsbevilling, som beskrevet i afsnittet – Baggrund.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Der flyttes 1,6 mio. kr. fra sted 667190 Shared Space – trafikdæmpning ved sygehus (Fælledvej – Slagelse), 2,8 mio. kr. fra sted 667195 Grønningen/Sdr. Ringgade (ombygning af signalanlæg og etablering af tunnel) og 0,9 mio. kr. fra sted 222739-88 Signalstrategi til følgende nye anlægssteder; ” Modulvogntogstilpasninger (MVT) af Afkørsel 42, Korsør og Tårnborgvej, Korsør”, ”Sideudvidelse af Lodshusvej, Skælskør”, ”Parkeringsstrategi for Slagelse Kommune” og ”Tilpasninger af infrastruktur”, som kan være til vej- og stibelysning, trafikale forhold ved Antvorskov skole m.m, et rådighedsbeløb som Landdistrikts-, Teknik- og Ejendomsudvalget kan disponere over.
I hele 1.000 kr.
Politikområde
2016
2017
2018
2019
Bevillingsønske
 
 
 
 
 
Drift
 
 
 
 
 
Anlæg
6.02 – MVT
6.02 - Lodshusvej
6.02 – Parkering
6.02 – Tilpasninger
3.700
 
350
300
 
950
 
 
 
Afledt drift
 
 
 
 
 
Finansiering
 
 
 
 
 
Afsat rådighedsbeløb
6.02 – 667190
6.02 – 667195
6.02 – 222739-88
1.600
2.800
 
900
 
 
 
Kassen
 
0
 
 
 
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Centerchef for Teknik og Miljø indstiller, at det anbefales overfor Byrådet,
1.    at der i 2016 til politikområde Drift og Teknik gives rådighedsbeløb og anlægsbevilling på 3,7 mio. kr. til eksisterende anlægssted 222880 ” Modulvogntogstilpasninger (MVT) af Afkørsel 42, Korsør og Tårnborgvej, Korsør”,
2.    at der i 2016 til politikområde Drift og Teknik gives rådighedsbeløb og anlægsbevilling på 0,35 mio. kr. til nyt anlægssted ”Sideudvidelse af Lodshusvej, Skælskør”,
3.    at der i 2016 til politikområde Drift og Teknik gives rådighedsbeløb og anlægsbevilling på 0,3 mio. kr. til nyt anlægssted ”Parkeringsstrategi for Slagelse Kommune”,
4.    at der i 2016 til politikområde Drift og Teknik gives rådighedsbeløb og anlægsbevilling på 0,9 mio. kr. til nyt anlægssted ”Tilpasninger af infrastruktur”,
5.    at udgiften på 5,3 mio. kr. finansieres af det afsatte rådighedsbeløb i 2016 indenfor politikområde Drift og Teknik på følgende steder;
a. 1,6 mio. kr. fra sted 667190 Shared Space – trafikdæmpning ved sygehus (Fælledvej – Slagelse),
b. 2,8 mio. kr. fra sted 667195 Grønningen/Sdr. Ringgade (ombygning af signalanlæg og etablering af tunnel),
c. 0,9 mio. kr. fra sted 222739-88 Signalstrategi.
Beslutning i Landdistrikts-, Teknik- og Ejendomsudvalget den 4. april 2016:
Fraværende:  Jørn Melchior Nielsen (Ø)
Anbefales.
På de kommende møder ønsker udvalget at tage endelig stilling til konkret anvendelse af midler på anlægssted "tilpasning af infrastruktur".
Beslutning i Økonomiudvalget den 18. april 2016:
Fraværende:  Lis Tribler (A), Troels Christensen (I)
At 1 til 5 anbefales.
Beslutning i Byrådet den 25. april 2016:
Fraværende:  Johnny Persson (V), Kurt Rasmussen (A), Niels Christian Nielsen (A), Steen Olsen (A)
At 1 godkendt.
For stemte 26, Socialdemokratiet(A), Socialistisk Folkeparti(F), Liberal Alliance(I), Dansk Folkeparti(O), Venstre(V), Michael Gram og Tonny Borgstrøm. Imod stemte 2, Enhedslisten(Ø).
At 2-5 godkendt.

8. Lodshusvej, 4230 - Vejudvidelse af strækningen mellem Konge-Åsen og Lodshusvej 8 (B)

8.      Lodshusvej, 4230 - Vejudvidelse af strækningen mellem Konge-Åsen og Lodshusvej 8 (B)

Sagsnr.: 330-2015-61138               Dok.nr.: 330-2016-138663                                          Åbent
Kompetence: Byrådet
Beslutningstema
Landdistrikts-, Teknik- og Ejendomsudvalget har behandlet sagen. Udvalget skulle tage stilling til, om det over for Økonomiudvalget og Byrådet skulle anbefales, at der ekstraordinært afsættes midler til en vejudvidelse af del af Lodshusvej, Skælskør.
Baggrund
Der har igennem en periode været en dialog mellem Bähncke, Slagelse Erhvervscenter og Slagelse Kommune om blandt andet fremkommeligheden på den del af Lodshusvej, der ligger mellem Konge-Åsen og Bähnckes produktionsbygninger.
Det er i dag ikke muligt for to køretøjer at passere hinanden på Lodshusvej, uden at der køres i rabatten, hvilket kan medføre trafikfarlige situationer, når en trafikant trækker ud i rabatten i forbindelse med forbikørsel.
Center for Teknik og Miljø har overslagsmæssigt, under forudsætning af at udvidelsen kan udføres indenfor det af kommunen ejet vejareal, vurderet, at omkostningerne til en sideudvidelse på 2 meter af kørebanen vil beløbe sig til ca. 350.000 kr. En endelig opmåling af vejmatriklen vil vise, om det bliver nødvendigt at tilkøbe yderligere areal til vejmatriklen.
Retligt grundlag
Lov om offentlige veje.
Handlemuligheder
Udvalget har valgt, at det overfor Økonomiudvalget og Byrådet anbefales, at der afsættes anlægsmidler til etablering af vejudvidelse af Lodshusvej på en ca. 170 meter lang strækning.
Vurdering
Center for Teknik og Miljø skal anbefale, at der snarest muligt igangsættes anlægsarbejder i forbindelse med etablering af en sideudvidelse af Lodshusvej, Skælskør. Sideudvidelsen kan medvirke til, at vejanlægget ikke ødelægges af trafik, når denne foregår på rabatten. Yderligere er det centrets vurdering, at lette trafikanter får bedre vilkår ved en sideudvidelse, da disse ikke vil blive presset af biler og lastbiler, når disse passerer dem.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Der er i den nuværende investeringsoversigt ikke afsat midler til en sideudvidelse af Lodshusvej, Skælskør.
I hele 1.000 kr.
Politikområde
2015
2016
2017
2018
Bevillingsønske
 
 
 
 
 
Drift
 
 
 
 
 
Anlæg
 
350
 
 
 
Afledt drift
 
 
 
 
 
Finansiering
 
 
 
 
 
Afsat rådighedsbeløb
 
 
 
 
 
Kassen
 
350
 
 
 
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Centerchef for Teknik og Miljø indstiller,
1.    at ??
Beslutning i Landdistrikts-, Teknik- og Ejendomsudvalget den 28. september 2015:
Fraværende:  Jørn-Ole Didriksen (V), Kurt Rasmussen (A)
Udvalget ønsker alternative muligheder belyst, herunder en samlet løsning, der tager hensyn til de bløde trafikker.
Udvalget behandlede sagen på mødet den 28. september 2015. Udvalget ønsker alternative muligheder belyst, herunder en samlet løsning, der tager hensyn til de bløde trafikker.
Center for Teknik og Miljø har vendt forskellige muligheder med virksomheden i forhold til adgangen fra offentlig vej. En af løsningerne, der har været vendt, var en adgang direkte til Kobækvej fra virksomhedens nordlige skel. Tilbagemeldingen var, at det umiddelbart ikke ville være en løsning, da planløsningen for produktionen i virksomheden primært er orienteret imod Lodshusvej.
Den 26. januar 2016 blev der afholdt møde med deltagelse af fabrikschefen for Orkla Foods Danmark og Center for Teknik og Miljø. På dette møde blev udfordringerne vedrørende trafikafviklingen på Lodshusvej drøftet.
Der var enighed om, at behovet for en sideudvidelse på strækningen fra Konge Åsen og frem til Lodshusvej 8 var påkrævet. Ligeledes blev det oplyst, at oplevelsen af den gennemkørende trafik var, at det foregår i en hastighed, som ikke er forenelig med den øvrige trafik, der foregår i området omkring de virksomheder, der har direkte adgang til Lodshusvej.
Ligeledes udtrykte fabrikschefen, at projektet for Lodshusvej skal understøtte, at cyklister bliver tilgodeset.
Med baggrund i drøftelserne var der enighed om, at vejstrækningen fra Konge Åsen og frem til Lodshusvej 8 kunne udføres som en ”2 minus 1”-vej. En konstruktion som påkræver en sideudvidelse af den eksisterende vej på den anførte strækning. Yderligere var der enighed om, at ”2 minus 1”-afmærkningen kunne fortsætte frem til virksomhedens vestlige skel. For at tilgodese cyklister på strækningen mellem Konge Åsen og Lodshusvej 8 anbefales det, at der skiltes med standsningsforbud. Bilaget ”Eksempler på 2 minus 1-vej og vejindsnævring” viser eksempler på de foreslåede tiltag.
Yderligere var der enighed om, at projektet suppleres med en vejindsnævring, som kunne tage afsæt i eksemplet, som er vist i bilaget ”Eksempler på 2 minus 1-vej og vejindsnævring”. Det anbefales, at vejindsnævringen udformes med pudebump.
Ved den endelige projektering af sideudvidelsen vurderes det, om denne kan udføres indenfor det nuværende vejskel. Hvis dette ikke er muligt, vil Center for Teknik og Miljø anbefale, at der tages kontakt til den berørte grundejer med henblik på en frivillig aftale om salg af areal.
Retligt grundlag
Lov om offentlige veje.
Handlemuligheder
Udvalget kan vælge, at det overfor Økonomiudvalget og Byrådet anbefales, at der afsættes anlægsmidler til etablering af vejudvidelse af Lodshusvej på en ca. 170 meter lang strækning, etablering af ”2 minus 1”-vej og vejindsnævring eller udvalget kan vælge at forkaste forslaget.
Vurdering
Center for Teknik og Miljø skal anbefale, at der snarest muligt igangsættes anlægsarbejder i forbindelse med etablering af en sideudvidelse af Lodshusvej, Skælskør. Sideudvidelsen kan medvirke til, at vejanlægget ikke ødelægges af trafik, når denne foregår på rabatten. Yderligere er det centrets vurdering, at lette trafikanter får bedre vilkår ved en sideudvidelse samt at vejstrækningen markeres som en ”2 minus 1”-vej, da dette kan være medvirkende årsag til, at cyklister ikke blive presset af biler og lastbiler på strækningen.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Der er i den nuværende investeringsoversigt ikke afsat midler til en sideudvidelse af Lodshusvej, Skælskør. Der kan derfor ikke umiddelbart peges på finansiering af arbejdet.
For nuværende er følgende anlægsarbejder under opstart eller igangværende; 667190 Shared Space – trafikdæmpning ved sygehus (anlægsarbejdet forventes afsluttet juni 2016), 667195 Krydset Grønningen – Sdr. Ringgade incl. tunnel under Grønningen (anlægsarbejdet forventes afsluttet primo august 2016), 222596 Rådhusparkeringskælderen (anlægsarbejdet forventes afsluttet primo maj 2016) og 222739-88 Signalstrategi (afventer udbetaling af puljemidler fra Trafikstyrelsen).
Efter afholdelse af licitationen på 667195 Krydset Grønningen – Sdr. Ringgade incl. tunnel under Grønningen den 17. marts 2016 forventer Center for Teknik og Miljø at have et samlet skøn over størrelsen af udisponeret rådighedsbeløb på ovenstående anlægsarbejder.
Indstilling
Centerchef for Teknik og Miljø indstiller,
1.    at Landdistrikts-, Teknik- og Ejendomsudvalget under forudsætning af, at Center for Teknik og Miljøs skøn over forbruget på andre anlægsrammer viser, at der er udisponeret rådighedsbeløb, over for Økonomiudvalget og Byrådet anbefaler, at der ekstraordinært omplaceres et rådighedsbeløb på 350.000 kr. til sideudvidelse af Lodshusvej, Skælskør,
2.    at sagen sendes videre til behandling i Økonomiudvalget og Byrådet i den politiske møderække i april 2016.
Beslutning i Landdistrikts-, Teknik- og Ejendomsudvalget den 7. marts 2016:
Fraværende:  Ole Drost (V)
Godkendt.
Beslutning i Økonomiudvalget den 18. april 2016:
Fraværende:  Lis Tribler (A), Troels Christensen (I)
At 1 til 2 anbefales.
Beslutning i Byrådet den 25. april 2016:
Fraværende:  Johnny Persson (V), Kurt Rasmussen (A), Niels Christian Nielsen (A), Steen Olsen (A)
At 1 til 2 godkendt.

9. Anlægsregnskab over 2 mio. kr. - Kystbeskyttelsesprojekter (B)

9.      Anlægsregnskab over 2 mio. kr. - Kystbeskyttelsesprojekter (B)

Sagsnr.: 330-2014-12547               Dok.nr.: 330-2016-138938                                          Åbent
Kompetence: Byrådet
Beslutningstema
For anlægsprojekter, hvor bruttoudgift er større end 2 mio. kr., skal der udfærdiges særskilt anlægsregnskab. Anlægsregnskabet ledsages af en regnskabsforklaring og forelægges Byrådet.
Baggrund
Center for Teknik og Miljø har udarbejdet anlægsregnskab for:
054520 Kystbeskyttelsesprojekter (Omø dige)
Netto-bevilling                                                                      1.500.000 kr.
Afholdt udgift                                            9.893.457 kr.
Bogført indtægt                                          8.843.457 kr.        1.050.000 kr.
Afvigelse (netto-mindreindtægt)                                                -450.000 kr.
Med henblik på at sikre mod oversvømmelser, er der etableret dige på Omø.
Diget er finansieret dels af Slagelse kommune, som har bidraget med 1,05 mio. kr. og dels af staten, hvis bidrag udgør 5,45 mio. kr. Herudover er der modtaget LAG-midler på 1,8 mio. kr., mens lodsejerne bidrager med resterende 1,6 mio. kr.
Anlægsregnskabet har 1. februar 2016 været behandlet på møde i Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget. Punktet blev trukket tilbage fra Økonomiudvalgets møde 22. februar 2016, da vi modtog et ekstra tilskud fra NaturErhvervsstyrelsen på 450.000 kr. Det ekstraordinære tilskud skal medføre en mindre medfinansiering fra kommunen.
Retligt grundlag
Slagelse kommunes Kasse- og Regnskabsregulativ foreskriver, at der skal aflægges anlægsregnskab.
Handlemuligheder
Ingen bemærkninger.
Vurdering
Centerchef for Teknik og Miljø anbefaler, at anlægsregnskabet godkendes.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Jf. Slagelse kommunes Kasse- og Regnskabsregulativ skal overskridelse af en anlægsbevilling finansieres inden for fagudvalgets egen budgetramme 1 (løn samt øvrige driftsudgifter/-indtægter). Mindreudgift tilføres kassen.
Der tilføres kassebeholdningen 450.000 kr. i 2016.
I hele 1.000 kr.
Politikområde
2016
2017
2018
2019
Bevillingsønske
 
 
 
 
 
Drift
 
 
 
 
 
Anlæg
3.03
-450
 
 
 
Afledt drift
 
 
 
 
 
Finansiering
 
 
 
 
 
Afsat rådighedsbeløb
 
 
 
 
 
Kassen
 
450
 
 
 
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Centerchef for Teknik og Miljø indstiller, at det anbefales over for Byrådet
1.    at anlægsregnskabet godkendes,
2.    at mindreudgift tilføres kassebeholdningen.
Beslutning i Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget den 4. april 2016:
Fraværende: 
Anbefales.
Beslutning i Økonomiudvalget den 18. april 2016:
Fraværende:  Lis Tribler (A), Troels Christensen (I)
At 1 til 2 anbefales.
Beslutning i Byrådet den 25. april 2016:
Fraværende:  Johnny Persson (V), Kurt Rasmussen (A), Niels Christian Nielsen (A), Steen Olsen (A)
At 1 til 2 godkendt.

10. Mulighed for afkortning af skoledagens længde (B)

10.   Mulighed for afkortning af skoledagens længde (B)

Sagsnr.: 330-2016-11803               Dok.nr.: 330-2016-196274                                          Åbent
Kompetence: Byrådet
Beslutningstema
Sagen blev også drøftet på Uddannelsesudvalgets møde den 7. marts 2016.
Baggrund
Anvendelse af folkeskolelovens § 16b
Byrådet kan beslutte, at det skal være muligt for kommunens skoler, at nedsætte tiden til den understøttende undervisning for bestemte klasser, ved at personaleressourcer fra den understøttende undervisning konverteres til mere personale i fagundervisningen. Hensigten er at kunne give yderligere faglig støtte og differentiering af undervisningen.
Den understøttende undervisning ligger ud over undervisning i fagene og skal bidrage til en mere varieret skoledag. Den skal ses som ekstra tid, hvor skolerne kan planlægge fleksibelt for at understøtte elevernes læring og trivsel. Understøttende undervisning kan fx være faglig fordybelse, lektiecafe, læsebånd eller fysisk aktivitet.
Muligheden for at nedsætte tiden til den understøttende undervisning kan anvendes for op til et skoleår ad gangen, hvorefter klassens behov skal genvurderes. Ordningen kan anvendes for klasser i indskolingen med én eller flere problemstillinger, og i helt særlige tilfælde i klasser på mellemtrinnet og i udskolingen.
Ministeriet for Børn, Undervisning og Ligestilling har udmeldt, at ordningen kan anvendes for en hel årgang eller skole, så længe at det sker ud fra en konkret vurdering af hver enkelt klasse.
Kommunen skal sikre et fritidstilbud til alle elever i de pågældende klasser i de timer, som skoledagen er blevet afkortet med – uanset om eleverne i forvejen er tilmeldt et fritidstilbud eller ej. Det skal ske uden særskilt betaling fra forældrene.
Byrådet har mulighed for at delegere kompetencen til at foretage den konkrete beslutning på klasseniveau til administrationen, skolelederen eller skolebestyrelsen.
Hvis ikke skolebestyrelsen har fået kompetencen, skal skolebestyrelsen afgive en udtalelse, inden der kan træffes beslutning om at afkorte skoledagen. Derudover er det skolebestyrelsens opgave at føre tilsyn med, at ressourcer, der ellers ville have været brugt til den understøttende undervisning, også bliver overført til flere voksne i fagundervisningen.
I februar 2016 lavede Folkeskolen.dk en research på, hvilke af landets 98 kommuner, der har åbnet op for anvendelsen af folkeskolelovens § 16b. 37 kommuner har åbnet op for muligheden. Heraf har 24 kommuner besluttet, at kommunalbestyrelsen eller skoleforvaltningen har kompetencen til at godkende skolers ansøgninger, og 13 kommuner har besluttet, at skolelederen eller skolebestyrelsen har kompetencen. 5 kommuner har besluttet, at der slet ikke skal åbnes op for anvendelsen af § 16b.
Overvejelser i forbindelse med anvendelse af folkeskolelovens § 16b
Ordningen kan give den enkelte skole endnu mere fleksibilitet i forhold til at sikre elevernes trivsel og faglige udvikling, og vil give skolebestyrelsen et større medansvar.
Ordningen vil i mange tilfælde betyde en merudgift for de skoler, der ønsker at benytte den. De ressourcer, der frigives ved at nedsætte den understøttende undervisning, skal anvendes til mere personale i fagundervisningen. Samtidig skal der sikres et fritidstilbud til eleverne i de timer, som skoledagen afkortes med. 
Behovet for udvidelse af fritidstilbuddet vil være afhængig af antallet af timer og klasser, samt på hvilke klassetrin, tilladelsen bliver givet.
Skolerne har meget forskellige vilkår, da skoler med SFO/SFOll til en vis grad har mulighed for at omprioritere ressourcer inden for egen virksomhed. Skoler, hvor eleverne benytter fritidshjem og klubber, har ikke denne mulighed. Her vil det være nødvendigt, at de pågældende virksomheder indgår en samarbejdsaftale.
Fritidstilbuddet kan komme ud for, at de også skal føre tilsyn med en gruppe børn, der ikke i forvejen er i deres system i de timer, som skoledagen er afkortet med. Det vil blandt andet betyde, at personalet ikke kender børn og forældre særlig godt, og de skal sørge for, at børnene sendes hjem, måske allerede efter en time.  Desuden vil det kræve god koordination mellem skole og fritidstilbud i forhold til, hvilke børn der kommer på hvilke dage, da ikke alle forældre vil benytte sig af pasningstilbuddet.
Det skal bemærkes, at den forlængede skoledag og den understøttende undervisning er et bærende element i folkeskolereformen, og derfor blev der overført ressourcer fra fritidsordningerne til skolerne. Det vil derfor være meget begrænset, i hvilket omfang et fritidstilbud kan udvides, uden at det vil medføre en forringelse af kvaliteten.
Intentionen med bestemmelsen, om at kunne fravige reglerne om en mindste varighed af undervisningstiden, er derfor også, at det kun skal være muligt for bestemte klasser med særlige problemstillinger.
Center for Uddannelse har modtaget et åbent brev fra BUPL vedr. sagen, som er vedlagt som bilag.
Forslag til retningslinjer for anvendelse af folkeskolelovens § 16b
Administrationen har udarbejdet forslag til retningslinjer for anvendelse af folkeskolens § 16b, som kan indskrives i styrelsesvedtægt for skoleområdet, hvis sagens indstillinger godkendes.
Retningslinjerne skal hjælpe skolebestyrelsen til at træffe beslutning inden for lovgivningens rammer og sikre, at der foreligger dokumentation. Dette forslag til retningslinjer er vedlagt som bilag.  
Retligt grundlag
Handlemuligheder
Følgende muligheder angår, hvorvidt det skal være muligt at afkorte skoledagens længde efter folkeskolelovens § 16b:
1. Det skal være muligt, at konvertere en del af den understøttende undervisning til mere personale i den fagdelte undervisning for bestemte klasser.
2. Det skal ikke være muligt, at konvertere en del af den understøttende undervisning til mere personale i den fagdelte undervisning for bestemte klasser.
Følgende muligheder angår, hvem der i givet fald skal have kompetencen til at godkende skolers ansøgninger:
A. Byrådet delegerer kompetencen til skolebestyrelsen.
B. Byrådet delegerer kompetencen til Uddannelseschefen.
Følgende muligheder angår forslag til retningslinjer for anvendelse af folkeskolens § 16b:
a. Byrådet kan godkende forslag til retningslinjer, som indskrives i styrelsesvedtægten.
b. Byrådet kan beslutte ændringer i retningslinjerne.
Vurdering
Sagens indstilling er foretaget på baggrund af indledende drøftelser med Uddannelsesudvalget og virksomhedslederne. Administrationen vurderer, at hvis Byrådet godkender indstillingen, er der behov for et sæt retningslinjer, som skal hjælpe skolebestyrelserne til at kunne træffe beslutninger inden for lovgivningens rammer og sikre, at der foreligger dokumentation.
Center for Uddannelse indhenter en udtalelse fra SektorMED inden Byrådsmødet.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Ordningen vil ikke betyde en merudgift for Slagelse Kommune, da det forudsættes, at eventuelle merudgifter afholdes inden for virksomhedernes eget budget.
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Uddannelseschefen indstiller,
1.    at det skal være muligt, at konvertere en del af den understøttende undervisning til mere personale i den fagdelte undervisning for bestemte klasser.
2.    at Byrådet delegerer kompetencen til at foretage den konkrete beslutning på klasseniveau til den enkelte skolebestyrelse.
3.    at forslag til retningslinjer godkendes og indskrives i styrelsesvedtægt for skoleområdet.
Beslutning i Uddannelsesudvalget den 4. april 2016:
Fraværende:  Helle Blak (F), Tonny Borgstrøm (Udenfor partierne)
Anbefales.
Udvalget besluttede endvidere, at der skal ske en evaluering ultimo 2016 med henblik på vurdering af behov for justering af retningslinjer.
Beslutning i Økonomiudvalget den 18. april 2016:
Fraværende:  Lis Tribler (A), Troels Christensen (I)
At 1 til 3 anbefales med Uddannelsesudvalgets indstilling om evaluering ultimo 2016.
Et mindretal bestående af Michael Gram (FB) stemte imod.
Beslutning i Byrådet den 25. april 2016:
Fraværende:  Johnny Persson (V), Kurt Rasmussen (A), Niels Christian Nielsen (A), Steen Olsen (A)
Helle Blak fremsatte to ændringsforslag:
1. SF beder om en redegørelse på de økonomiske, faglige og personalemæssige konsekvenser for fritidstilbud (SFO, fritidshjem og klubtilbud) såfremt skoledagen forkortes og såfremt der er behov for yderligere finansiering sikres fritidstilbud disse.
For forslaget stemte 8, Socialistisk Folkeparti (F), Dansk Folkeparti(O), Enhedslisten(Ø), Tonny Borgstrøm og Michael Gram, imod stemte 20, Socialdemokratiet(A),Liberal Alliance(I) og Venstre(V). Forslaget bortfaldt.
2. Såfremt skoler gør brug af konverteringen fra understøttende undervisning til mere personale i fagundervisning, skal ordningen omtales som "to-voksen"-ordning og ikke "to-lærer"-ordning.
Forslaget blev godkendt. 17 stemte for,  Socialistisk Folkeparti(F), Dansk Folkeparti(O), Venstre(V), Enhedslisten(Ø) og Socialistisk Folkeparti(F), imod stemte 10, Socialdemokratiet (A) minus Niles O Pedersen, Liberal Alliance(I), Tonny Borgstrøm. Niels O Pedersen undlod at stemme.
At 1 til 3 godkendt med Uddannelsesudvalgets indstilling om evaluering ultimo 2016.
For stemte 23,Socialdemokratiet(A), Socialistisk Folkeparti(F), Liberal Alliance(I), Venstre(V) og Enhedslisten(Ø), imod stemte 5, Dansk folkeparti(O), Michael Gram og Tonny Borgstrøm.

11. Ansøgning om anlægsbevilling - etablering og indretning af Sportscollege (B)

11.   Ansøgning om anlægsbevilling - etablering og indretning af Sportscollege (B)

Sagsnr.: 330-2013-34455               Dok.nr.: 330-2016-120257                                          Åbent
Kompetence: Byrådet
Beslutningstema
Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget skal over for Byrådet anbefale, at der gives en anlægsbevilling til etablering og indretning af Sportscollege. Anlægsbevillingen finansieres af de afsatte rådighedsbeløb fra sted nr. 031770 og sted nr. 031670.
Baggrund
I april 2014 besluttede Byrådet at bevilge midler til bygningen af et sportscollege ved Slagelse Stadion. Byggeriet er et samarbejde mellem Slagelse Kommune og Slagelse Boligselskab, og Sportscollege får 73 boliger. En workshop bidrog til indholdet af de offentlige m2., som bl.a. kommer til at huse caféfaciliteter, vaskekælder, kontor- og mødelokaler samt en træningsfacilitet. Enemærke og Petersen vandt et udbud om en totalentreprise og påbegyndte i 2015 arbejdet. Byggeriet er færdigt og klar til indflytning i august 2016. Boligerne er til studerende, herunder studerende med kompetencer inden for idrætten. I stueetagen skal Slagelse Talent og Elite” have dets base.
Byrådet har på anlægskonto 031770 afsat et rådighedsbeløb på 21,75 mil. kr. til etablering af Sportscollege og på anlægskonto 031670 afsat et rådighedsbeløb på 0,4 mil kr. til indretning af træningsfaciliteter på Sportscollege.
De to anlægsprojekters økonomi fremgår af bilag 1 og 2
Retligt grundlag
I henhold til Kasse- og Regnskabsregulativet skal anlægsbevillinger bevilges af byrådet.
Handlemuligheder
Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget kan
a) anbefale over for Byrådet, at der gives anlægsbevilling til etablering og indretning af Sportscollege.
b) Afvise at anbefale anlægsbevillingen. Såfremt udvalget beslutter dette, vil kommunen ikke kunne betale for det arbejde, som er påbegyndt/udført.
Vurdering
Administrationen anbefaler, at der gives anlægsbevilling til etablering og indretning af Sportscollege.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
I hele 1.000 kr.
Politikområde
2016
2017
2018
2019
Bevillingsønske
 
 
 
 
 
Anlæg, entreprise
5.01
21.750
 
 
 
Anlæg, indretning
5.01
400
 
 
 
Afledt drift
 
 
 
 
 
Finansiering
 
 
 
 
 
Afsat rådighedsbeløb sted nr.: 031670
5.01
-400
 
 
 
Afsat rådighedsbeløb
Sted nr.: 031770
5.01
-21.750
 
 
 
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Centerchefen for Kultur, Fritid og Borgerservice indstiller,
1.    at Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget over for Byrådet anbefaler:
· at der gives en anlægsbevilling på 400.000 kr. til indretning af træningsfaciliteten på Sportscollege fra sted nr. 031670
· at der gives en anlægsbevilling på 21.750.000 kr. til byggeriet i sin helhed fra sted nr. 031770
Beslutning i Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget den 7. marts 2016:
Fraværende:  Lis Tribler (A)
Begge punkter godkendt.
Beslutning i Økonomiudvalget den 18. april 2016:
Fraværende:  Lis Tribler (A), Troels Christensen (I)
At 1 til 2 anbefales.
Beslutning i Byrådet den 25. april 2016:
Fraværende:  Johnny Persson (V), Kurt Rasmussen (A), Niels Christian Nielsen (A), Steen Olsen (A)
At 1 og 2 godkendt.

12. Ansøgning om anlægsbevilling til etablering af volleyarena samt køb af scoreboard (B)

12.   Ansøgning om anlægsbevilling til etablering af volleyarena samt køb af scoreboard (B)

Sagsnr.: 330-2016-10084               Dok.nr.: 330-2016-170069                                          Åbent
Kompetence: Byrådet
Beslutningstema
Baggrund
Økonomiudvalget og Byrådet har godkendt overførsel af mindreforbrug på fritidsområdet fra 2015 til 2016 på ca. 3,4 mio. kr.
Heraf ønsker Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget at afsætte 1,15 mio. kr. til etablering af volleyarena, der opfylder kravene til spil i den bedste volleyrække, som VK Vestsjælland ligger til at rykke op i. Projektet omfatter renovering af gulv samt etablering af teleskoptribuner i Korsørhallen. Anlægsbevillingen er specificeret i bilag 1.
Herudover ønsker udvalget at afsætte 450.000 kr. til scoreboard på Harboe Arena Slagelse. Anlægget har tidligere været leaset af FC Vestsjælland. Scoreboardet skal anvendes til fremtidige idrætsarrangementer og event. Anlægsbevillingen er specificeret i bilag 2.
Retligt grundlag
I henhold til Regler for Økonomistyring og Ledelsestilsyn skal Byrådet godkende anlægsbevillingerne samt godkende overførsel af driftsmidler til anlægsmidler.
Handlemuligheder
Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget kan
a. anbefale overfor Byrådet, at der gives anlægsbevillinger til etablering af volleyarena og køb af scoreboard, samt at anlægsbevillingen finansieres af overførte driftsmidler på fritidsområdet fra 2015.
b. afvise at der gives anlægsbevillinger til etablering af volleyarena og køb af scoreboard, hvilket vil betyde, at der skal findes alternativ mulighed for etablering af volleyarena, da ingen af kommunens haller pt. opfylder kravene til afvikling af volley på liganiveau. I forhold til køb af scoreboard vil det eksisterende udstyr blive solgt til anden side, og der skal findes alternativ løsning til scoreboard på stadion.
c. anbefale en anden finansiering af anlægsbevillingerne over for Byrådet.
Vurdering
Administrationen anbefaler, at der gives anlægsbevilling til etablering af volleyarena på liganiveau.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
I hele 1.000 kr.
Politikområde
2016
2017
2018
2019
Bevillingsønske
 
 
 
 
 
Drift
 
 
 
 
 
Anlæg, volleyarena
5.01
 1.150
 
 
Anlæg, scoreboard
5.01
    450
 
 
 
Afledt drift
 
 
 
 
 
Finansiering
 
 
 
 
 
Overførsel fra Fritid – fra 2015
5.01
-1.600
 
 
Kassen
 
 
 
 
 
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Centerchefen for Kultur, Fritid og Borgerservice indstiller,
1.    at Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget over for Byrådet anbefaler, at der gives en anlægsbevilling på 1,15 mio. kr. til etablering af volleyarena på liganiveau.
2.    at Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget over for Byrådet anbefaler, at der gives en anlægsbevilling på 450.000 kr. til scoreboard på Harboe Arena Slagelse.
3.    at at anlægsbevillingerne finansieres med 1,6 mio. kr. af det overførte mindreforbrug fra 2015 på fritidsområdet.
4.    at at sagen sendes videre til behandling i Økonomiudvalget og Byrådet.
Beslutning i Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget den 4. april 2016:
Fraværende:  ingen
Ad 1: Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget indstiller overfor Byrådet, at der gives anlægsbevilling på 1,15 mio. kr til etablering af volleyarena på liganiveau
Ad 2: Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget anbefaler overfor Byrådet, at der gives en anlægsbevilling på 450.000 kroner til scoreboard på Harboe Arena Slagelse
Ad 3: Godkendt
Ad 4: Godkendt
Beslutning i Økonomiudvalget den 18. april 2016:
Fraværende:  Lis Tribler (A), Troels Christensen (I)
At 1 til 4 anbefales, idet Økonomiudvalget bemærker, at der ikke er noget, som hedder Harboe Arena eller Vilcon Lounge. Stadion hedder Slagelse Stadion, og der er tale om lokaler på kommunens stadion.
Økonomiudvalget opfordrer til, at det overvejes at samtænke kampfaciliteter for kommunens sportsgrene på eliteniveau.
Beslutning i Byrådet den 25. april 2016:
Fraværende:  Johnny Persson (V), Kurt Rasmussen (A), Niels Christian Nielsen (A), Steen Olsen (A)
At 1 til 4 godkendt.

13. Anlægsbevilling - Tude Ådal (B)

13.   Anlægsbevilling - Tude Ådal (B)

Sagsnr.: 330-2015-73707               Dok.nr.: 330-2016-222569                                          Åbent
Kompetence: Byråd  et
Beslutningstema
På budget 2015 og 2016 er der i alt afsat 9,7 mio. kr. til gennemførsel af Projekt Tude Ådal. Byrådet skal give anlægsbevilling til de afsatte rådighedsbeløb.
Baggrund
På budget 2015 og 2016 er der afsat følgende rådighedsbeløb til gennemførsel af Projekt Tude Ådal:
1. Sted 071550 Projekt Tude Ådal hhv. 1,5 mio. og 0,4 mio. kr.
2. Sted 071560 Genslyngning af Tude Å 7,8 mio. kr.
Der søges anlægsbevilling til gennemførslen af den sidste fase af projektering, herunder udbud af hhv. detailprojektering og udbud af både rådgiver- og anlægsopgave, samt anlægsarbejdet. NaturErhvervstyrelsen har bevilliget og frigivet 33 mio. kr. til jordkøb, erstatninger og anlæg. Størstedelen af jordfordelingen er gennemført og hele jordfordelingen forventes gennemført 1. september 2016.
Retligt grundlag
Jf. kommunens Kasse- og Regnskabsregulativ, skal Byrådet give anlægsbevilling, før arbejderne kan igangsættes.
Handlemuligheder
Igangværende projekt.
Vurdering
Af hensyn til at sikre fremdriften i projektet, og sikre at der kan indgås kontrakter med de i udbudsrunderne vindende parter, anbefaler Center for Teknik og Miljø, at der gives anlægsbevilling.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Der er afsat rådighedsbeløb jf. nedenstående.
Uforbrugte rådighedsbeløb i 2015 forventes overført til 2016.
I hele 1.000 kr.
Politikområde
2015
2016
2017
2018
Bevillingsønske
 
 
 
 
 
Drift
 
 
 
 
 
Anlæg
3.03
9.300
400
 
 
Afledt drift
 
 
 
 
 
Finansiering
 
 
 
 
 
Afsat rådighedsbeløb
 
9.300
400
 
 
Kassen
 
 
 
 
 
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger
Indstilling
Centerchef for Teknik og Miljø indstiller, at det overfor Byrådet anbefales,
1.    at der meddeles anlægsbevilling på 1.9 mio. kr. til det på sted 071550 Tude Å projekt afsatte rådighedsbeløb i 2015 og 2016.
2.    at der meddeles anlægsbevilling på 7,8 mio. kr. til det på sted 071560 Genslygning af Tude Å afsatte rådighedsbeløb i 2015.
Beslutning i Økonomiudvalget den 18. april 2016:
Fraværende:  Lis Tribler (A), Troels Christensen (I)
At 1 til 2 anbefales.
Afvigende mening (A): A fastholder den afvigende mening, der er tilkendegivet i Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget.
Beslutning i Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget den 4. april 2016:
Fraværende: 
Godkendt.
Flemming Erichsen (A), Ali Yavuz (A) og Steen Olsen (A) ønskede:
At det endnu ikke forekommende økonomiske overslag - som nævnt i udvalgs- og byråds dagsorden i oktober 2015 - frembringes før byrådets beslutning af indstilling.
At der ved frigivelse af ansøgte anlægsbevilling sikres råderum til at imødekomme UVF 95s forslag - herunder DTUs anbefaling til øget sikring af ørredsmolt senest jf. skrivelse af 13. februar 2015.
Beslutning i Byrådet den 25. april 2016:
Fraværende:  Johnny Persson (V), Kurt Rasmussen (A), Niels Christian Nielsen (A), Steen Olsen (A)
Godkendt.
Socialdemokratiet(A) opretholder bemærkningerne fremført i Økonomiudvalget:
At der endnu ikke forekommende økonomiske overslag - som nævnt i udvalgs- og byråds dagsorden i oktober 2015 - frembringes før byrådets beslutning af indstilling.
At der ved frigivelse af ansøgte anlægsbevilling sikres råderum til at imødekomme UVF 95s forslag - herunder DTUs anbefaling til øget sikring af ørredmolt senest jf. skrivelse af 13. februar 2015.

14. Etablering af landbypedelordning i Slagelse Kommune (B)

14.   Etablering af landbypedelordning i Slagelse Kommune (B)

Sagsnr.: 330-2015-86303               Dok.nr.: 330-2016-95129                                            Åbent
Kompetence: Beskæftigelses- og Integrationsudvalget
Beslutningstema
Udvalget skal drøfte oplæg til at etablere en landsbypedelordning i Slagelse Kommune efter modtagelse af høringssvar og herunder beslutte, om udvalget ønsker at fremsende sagen til Økonomiudvalget.
Samtidig foreligger notat vedr. muligheden for inddragelse af Social Økonomisk Virksomhed.
Baggrund
På baggrund af ønske fra Beskæftigelses- og Integrationsudvalget har administrationen udarbejdet et oplæg, som beskriver mulighederne for at etablere en landsbypedelordning i Slagelse Kommune (bilag 1).
Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets har på sit møde den 5. januar 2016 drøftet sagen og besluttet at fremsende oplægget til høring i Landdistrikts-, Teknik- og Ejendomsudvalget samt Uddannelsesudvalget med henblik på efterfølgende behandling i udvalget den 8. marts 2016. Høringsfristen var den 28. februar 2016.
Udvalget ønskede samtidig muligheden for inddragelse af Social Økonomisk Virksomhed undersøgt.
Udvalgenes høringssvar fremgår nedenfor, og notat vedr. muligheden for inddragelse af Social Økonomisk Virksomhed fremgår af bilag 4.
Retligt grundlag
Bekendtgørelse af lov om seniorjob nr. 1543 af 20. december 2006.
Bekendtgørelse af lov om en aktiv beskæftigelsesindsats, jf. lovbekendtgørelse nr. 990 af 12. september 2014.
Handlemuligheder
Landsbypedelordningen kan starte som et 2-årigt pilotprojekt i et/få lokalområder. Årsagen til dette skal findes i de erfaringer, som andre kommuner har gjort sig ved etablering af ordningen.
Hvis man ønsker at lave en permanent ordning, der dækker hele kommunen, vil det stride mod kommunalfuldmagten, hvis der er områder, der ønsker ordningen, som ikke tilgodeses. Ved en permanent ordning kan man ligeledes ikke fra centralt hold vælge kun at tilgodese et afgrænset lokalområde. Dette kan kun ske ved det ovennævnte pilotprojekt.
For at sikre sammenhæng imellem landsbypedelordningen bør pilotprojektet kobles på Slagelse Kommunes initiativ om borgerdreven innovation i landdistrikter. I initiativet er der skabt et forum, hvor det er muligt at drøfte opgaverne, som skal udføres, og beskrive disse i et samarbejde mellem koordinator i lokalråd, lokale virksomheder, lokale foreninger, og borgerne generelt.
Ordningen kan etableres på to måder i forhold til de målgrupper, der kan varetage funktionen som landsbypedel:
1) En ordning, hvor pedelfunktionen udelukkende bestrides af Slagelse Kommunes seniorjobbere. Dette vil dog være forbundet med udfordringer i forhold til, at det kræver en egnet kandidat blandt ansøgere af seniorjob. Det er administrationens vurdering, at der blandt ansøgere til seniorjobstillinger er egnede kandidater, der kan varetage en stilling som landsbypedel. Det skal dog understreges, at der ikke er så mange ansøgere som tidligere, hvilket kan udskyde ordningens start.
2) En ordning, hvor seniorjobberne understøttes ved brugen af ledige fleksjobbere i aktiveringsforløb. De ledige fleksjobbere vil sideløbende med aktivitetstilbuddet stå til rådighed for arbejdsmarkedet og vil derved søge og påtage sig arbejde. Dette vil medføre en høj udskiftningsgrad, hvilket potentielt vil give udfordringer i forhold til vidensdeling omkring opgaverne i de enkelte områder. For at benytte fleksjobbere i aktiveringsforløb bør det derfor sikres, at viden omkring opgaver og områder forankres hos seniorjobberne, og at ordningen primært dækkes af denne målgruppe.
Administrationen har i forbindelse med forslaget overvejet mulige andre målgrupper, bl.a. målgruppen for nytteindsatsen. Fordele og ulemper er beskrevet i bilag 3.
Vurdering
Der fremlægges 2 modeller nedenfor.
Model 1.
Administrationen anbefaler,
1. at pilotprojektet forankres i organisationen i lighed med Esbjerg og Tønder-modeller­ne (bilag 2), hvor projektlederen er ansat i den kommunale enhed, der har kendskab til målgruppe, samarbejdspartnere eller opgaver.
2. at projektlederen forankres i Slagelse Kommunes Ejendomsservice, idet denne afdeling på nuværende tidspunkt allerede beskæftiger et større antal seniorjobbere. Det vil være nødvendigt med en daglig kontaktperson i Teknik og Miljø, da der kan ske sammenfald mellem de opgaver, som Teknik og Miljø varetager, og de opgaver, som lokalområdet ønsker, at landsbypedellen skal løse.
3. at landsbypedelordningen etableres med seniorjobbere som primære målgruppe for pedelfunktionerne, suppleret med ledige fleksjobbere i et aktiveringstilbud.
Model 2.
Som alternativ til den ovenstående model foreslås det,
1.  at landsbypedellerne ansættes i de lokale landsbyskoler. Skolerne har som udgangspunkt en tæt kontakt til nærområdet og vil derved kunne varetage opgaveløsningen i forhold til ledelse af de enkelte pedeller og koordinering/styring af løsningen af de enkelte opgaver.
Ved valg af denne model skal der gøres opmærksom på, at samtlige af kommunens landdistrikter skal høres i forhold til interesse og mulighed for at indgå i ordningen. Processen for dette bør foregå i samarbejde med kommunens landdistriktskoordinatorer. Det vil ligeledes fra Jobcentrets side være nødvendigt at påbegynde en samarbejdsproces med Center for Uddannelse, samt de enkelte skoler, med henblik på at afdække disses interesse og muligheder for at indgå i landsbypedelordningen.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Forslaget forudsætter en tillægsbevilling, som finansieres af kassen.
Udgift 2016
1 Pedel
2 Pedeller
3 Pedeller
4 Pedeller
5 Pedeller
Startpakke landsbypedel
41.000
82.000
123.000
164.000
205.000
Projektledelse
53.000
74.000
95.000
95.000
95.000
Driftsudgifter
6.000
12.000
18.000
24.000
30.000
Udgift v/seniorjob-ordning
83.000
166.000
249.000
332.000
415.000
Udgifter i alt
183.000
334.000
485.000
615.000
745.000
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Udgift 2017
1 Pedel
2 Pedeller
3 Pedeller
4 Pedeller
5 Pedeller
Projektledelse
53.000
74.000
95.000
95.000
95.000
Driftsudgifter
6.000
12.000
18.000
24.000
30.000
Udgift v/seniorjob-ordning
126.000
252.000
378.000
504.000
630.000
Udgifter i alt
185.000
338.000
491.000
623.000
755.000
Konsekvenser for andre udvalg
Sagen har været sendt i høring i Landdistrikts-, Teknik- og Ejendomsudvalget og Uddannelsesudvalget for indhentning af kommentarer.
Beslutning i Landdistrikts-, Teknik- og Ejendomsudvalget den 1. februar 2016:
Fraværende: 
Drøftet.
Ordningen må ikke være på bekostning af ordinære jobs.
Udvalget ønsker ordningen forankret i Ejendomsservice eller Entreprenørservice.
Beslutning i Uddannelsesudvalget den 1. februar 2016:
Fraværende:  Johnny Persson (V), Niels Christian Nielsen (A)
Uddannelsesudvalget (UU) ønsker en drøftelse på et fælles møde mellem UU og Beskæftigelses- og Integrationsudvalget.
Socialdemokratiet (A) og Socialistisk Folkeparti (F) bemærker, at ordningerne ikke må ske på bekostning af ordinært arbejde.
Indstilling
Centerchefen for Arbejdsmarked og Integration indstiller,
1.    at udvalget drøfter sagen
2.    at udvalget beslutter, om sagen skal fremsendes til økonomiudvalget.
Beslutning i Beskæftigelses- og Integrationsudvalget den 8. marts 2016:
Fraværende: 
Udvalget anbefaler model 1 til Økonomiudvalget.
Beskæftigelses- og Integrationsudvalget tilslutter sig de kommentarer, der er kommet fra de øvrige fagudvalg, herunder at ordningen ikke sker på bekostning af ordinært ansatte. Beskæftigelses- og Integrationsudvalget anbefaler, at ordningen finansieres af kassen.
Beslutning i Økonomiudvalget den 18. april 2016:
Fraværende:  Lis Tribler (A), Troels Christensen (I)
Økonomiudvalget bemærker, at udvalgene synes enige, hvorfor udvalgenes indstilling anbefales overfor Byrådet. Det vil sige en enkelt pedel frem til udgangen af 2017, som er knyttet op på Ejendomsservice, med henblik på afprøvning og evaluering af modellen inden budgetprocessen i 2017, herunder anbefaler Økonomiudvalget den kassefinansierede tillægsbevilling.
Et mindretal bestående af Niels O. Pedersen (A) stemte imod.
Afvigende mening, Niels O. Pedersen (A): Kr. 53.000 for projektledelse er for meget. Ordningen bør ikke knyttes op på Ejendomsservice.
Beslutning i Byrådet den 25. april 2016:
Fraværende:  Johnny Persson (V), Kurt Rasmussen (A), Niels Christian Nielsen (A), Steen Olsen (A)
Enhedslisten fremsatte to ændringsforslag:
1. Ændringsforslag til Økonomiudvalgets beslutning - 5 landsbypedeller frem til udgangen af 2017.
For stemte 13, Socialdemokratiet(A), Socialistisk Folkeparti(F) og Enhedslisten(Ø). Imod stemte 15, Liberal Alliance(I), Dansk Folkeparti(O), Venstre(V)Michael Gram og Tonny Borgstrøm.
Forslaget bortfaldt.
2. Pkt.3 under model 1, linie 2 ændres til - for pedelfunktionerne, suppleret med fleksjobbere.
For stemte 2, Enhedslisten(Ø). Imod stemte 26, Socialdemokratiet(A), Socialistisk Folkeparti(F), Liberal Alliance(I), Venstre(V), Michael Gram og Tonny Borgstrøm.
Forslaget bortfaldt.
Økonomiudvalgets indstilling blev godkendt.
Afvigende mening, Helle Blak - kr. 53.000 for projektledelse er for meget.

15. Etablering af midlertidige boliger til integrationsflygtninge på Østergården i Rude (B)

15.   Etablering af midlertidige boliger til integrationsflygtninge på Østergården i Rude (B)

Sagsnr.: 330-2014-68060               Dok.nr.: 330-2016-161826                                          Åbent
Kompetence: Byrådet
Beslutningstema
I forbindelse med det erkendte behov for etablering af midlertidig indkvartering til integrationsflygtninge, anmodes udvalget om at anbefale en bevilling til planlægning og igangsætning af de nødvendige byggearbejder på ”Østergården” beliggende Østervej 34 B, 4243 Rude.
Baggrund
Til mødet den 8. marts 2016 i Beskæftigelses- og Integrationsudvalget (BIU) var Center for Kommunale Ejendomme (CKE) blevet bedt om at opliste de mulige kommunale ejendomme, der kunne omdannes til midlertidige boliger.
På den baggrund valgte BIU blandt de fremlagte muligheder, at der skulle arbejdes videre med at indrette midlertidige boliger på ”Østergården” i Rude, hvor der i første omgang planlægges 19 værelser.
For at planlægning og udførelse af byggearbejdet kan igangsættes, er der derfor behov for at der gives den nødvendige bevilling.
Retligt grundlag
Handlemuligheder
Udvalget kan vælge at anbefale bevillingen til Økonomiudvalget/Byrådet, eller udvalget kan vælge at afslå bevillingen.
Vurdering
Det er Center for Kommunale Ejendommes vurdering, at ejendommen vil kunne sættes i drift i løbet af 3. kvartal, såfremt der gives bevilling hurtigst muligt.
For den aktuelle ejendom ”Østergården” i Rude, er de oprindelige overslag:
Anlæg: kr. 1.060.000
Drift:     kr.    490.000.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
I skemaet er der medtaget en halvårlig driftsudgift i 2016 og fuld drift i efterfølgende år. Afhængig af belægningsprocenten vil der være en indtægt svarende til den lovbestemte boligbetaling for den enkelte flygtning. I øjeblikket i størrelsesorden kr. 2.200 pr. enlig flygtning. Disse indtægter vil være afhængig af udnyttelsesgrad mv. og er ikke indregnet i bevillingen. Indtægter vil indgå i den løbende opgørelse over udgifter til midlertidig placering af flygtninge.
I hele 1.000 kr.
Politikområde
2016
2017
2018
2019
Bevillingsønske
 
 
 
 
 
Drift
 
  200
490
490
490
Anlæg
 
1.060
-
-
-
Afledt drift
 
 
 
 
 
Finansiering
 
 
 
 
 
Afsat rådighedsbeløb
 
 
 
 
 
Kassen
 
1.260
490
490
490
Konsekvenser for andre udvalg
Handicap og Psykiatriudvalget (HPU) driver et botilbud som nærmeste nabo til ”Østergården”, hvorfor Center for Kommunale Ejendomme vil orienterer HPU om forholdene på næste møde.
Indstilling
Chefen for Kommunale Ejendomme indstiller,
1.    at Udvalget anbefaler en tillægsbevilling (anlæg) på 1.060.000 kr. til indretning af ”Østergården” i Rude som midlertidige boliger til integrationsflygtninge, overfor Økonomiudvalget og Byrådet
2.    at Udvalget anbefaler en tillægsbevilling (drift), under Landdistrikts, Teknik og Ejendomsudvalget, på 200.000 kr. i 2016 og 490.000 kr. årligt i 2017-2019, til bygningsdrift af ”Østergården” som midlertidige boliger, overfor Økonomiudvalget og Byrådet.
Beslutning i Beskæftigelses- og Integrationsudvalget den 5. april 2016:
Fraværende: 
At 1. og 2. Anbefales.
Udvalget bemærker, at etableringen af midlertidige flygtningeboliger skal ske i tæt dialog med Center for Handicap og Psykiatri for at sikre gode rammer for Kastanjegårdens nuværende beboere.
Udvalget ønsker at følge udviklingen på stedet.
Beslutning i Økonomiudvalget den 18. april 2016:
Fraværende:  Lis Tribler (A), Troels Christensen (I)
Økonomiudvalget anbefaler,
at 1: der gives en anlægsbevilling på 1.060.000 kr. til midlertidige boliger til integrationsflygtninge på Østergården (politikområde 06.03),
at 2: der forelægges en ny sag vedrørende øvrige nødvendige bevillinger forud for indflytningen, idet beregningsgrundlaget endnu ikke er helt klart.
Idet at disse at 1 og at 2 erstatter de tidligere behandlede at´er.
Beslutning i Byrådet den 25. april 2016:
Fraværende:  Johnny Persson (V), Kurt Rasmussen (A), Niels Christian Nielsen (A), Steen Olsen (A)
At 1 og 2 anbefalet af Økonomiudvalget godkendt.

16. Ansøgning om kommunal garantistillelse fra Korsør Golfklub (B)

16.   Ansøgning om kommunal garantistillelse fra Korsør Golfklub (B)

Sagsnr.: 330-2015-1589                 Dok.nr.: 330-2016-206015                                          Åbent
Kompetence: Byrådet
Beslutningstema
Byrådet skal beslutte, om kommunen vil stille garanti for et lån på 3 mio. kr. optaget af Korsør Golf Klub.
Baggrund
Korsør Golf Klub søger om en garanti på 3 mio. kr. Ansøgningen skal ses som et element til gennemførelse af Korsør Golf Klubs ønske om en fortsat positiv udvikling. Klubben er inde i en god økonomisk udvikling, og for at fastholde denne udvikling kræver det, at klubben gør sig attraktiv overfor nuværende og kommende medlemmer samt øvrige samarbejdspartnere. Klubben har derfor vedtaget en Masterplan 2020 til en estimeret investering på ca. 6 mio. kr. for at kunne leve op til kravene til en moderne golfklub - også i fremtiden. Det er ikke klubbens primære mål at finansiere Masterplanen via yderligere låneoptagelse. Klubben vil hellere sikre finansieringen gennem bedre driftsresultater, øget likviditet og cash flow, hvilket kræver en omlægning af et nuværende FIH-lån på 9,6 mio. kr. Klubben har fået tilsagn fra et realkredit-selskab om et 20-årigt fastforrentet lån på 6,9 mio. kr. Lånet er dog betinget af en samlet finansieringsløsning, hvor der opnås kommunal garanti for de resterende 3 mio. kr. Såfremt låneomlægningen realiseres, vil klubben opnå en betydelig ydelsesreduktion og dermed en reducering af driftsudgifterne med efterfølgende øget likviditet.
Endvidere elimineres den usikkerhed, klubben er stillet overfor i forbindelse med, at FIH forventeligt afhænder fordringen indenfor 1-1½ år. Et salg af fordringen kan betyde, at betingelserne for lånet fremadrettet sandsynligvis vil være ugunstige for klubben og betyde, hvilket vil medføre, at klubben ikke kan foretage de planlagte investeringer, der er et must for at fastholde klubben på det nuværende attraktive niveau. 
Lidt om klubben:
· Klubben har de seneste tre år haft medlemsfremgang og har nu næsten 1.000 medlemmer
· Klubben er blevet kåret til den 5. bedste klub i Danmark – ud af 120 (analyse i Golfspilleren i Centrum).
· Klubben har 170 frivillige, der er hjørnestenen i dens arbejde
· Klubben har 6.000 gæstespillere med stor betydning for både klubben, hoteller og turismen i Slagelse Kommune generelt.
I 2015 modtog klubben 26.075 kr. i medlemstilskud og 26.334 kr. i lokaletilskud. KFT-udvalget bevilgede på mødet i marts 2016 i alt 50.000 kr. i tilskud til golfklubben til etablering af driving range. Golfteam Storebælt modtager desuden i alt 90.000 kr. fra Markedsføringspuljen i 2016. I sæsonen 2014-2015 modtog Golfteam Storebælt 70.000 kr. fra puljen.
En kommunal garantistillelse for et lån på 3 mio. kr. vil betyde, at der skal ske en kassefinansieret deponering på et tilsvarende beløb. Deponeringsforpligtigelsen vil blive frigivet med 1/25-del pr. år over 25 år.
Retligt grundlag
Kommunalfuldmagtsreglerne hvoraf det følger, at en kommune kan yde støtte til en sportsklub, som giver borgerne adgang til at udøve idrætsaktiviteter, herunder adgangen til at spille golf. Derudover skal aktiviteten have et generelt sigte og skal være rettet mod borgerne i kommunen i almindelighed og der skal være fri og lige adgang til de pågældende foranstaltninger. Klubbens kontingent må ikke have en størrelse, som umuliggør, at kommunens borgere i almindelighed ville kunne blive medlem af foreningen. Et fuldtidsmedlemsskab koster 6.500 kr. pr. år ifølge Korsør Golf Klubs hjemmeside.
Deponeringspligten er reguleret af lånebekendtgørelsens § 3 stk. 1 nr. 8 og § 6 stk. 1. Det oprindelige FIH-lån har finansieret Pay & Play banen Høneklinten og er dermed en anlægsudgift, der kræver deponering.
Handlemuligheder
Byrådet har følgende muligheder:
A. At stille en kommunal garanti for lån på 3 mio. kr. med deraf følgende deponering på 3 mio. kr.
B. At meddele afslag på ansøgningen om garantistillelse.
Vurdering
Hvis der skal gives tilsagn om garanti på 3 mio. kr., bør det ske på nedennævnte vilkår:
At lånevilkårene og kreditinstituttet godkendes af Slagelse Kommune
At lånet optages i fast rente
At lånets løbetid ikke overstiger 25 år
At lånet ikke giver mulighed for afdragsfrihed
At lånet optages i danske kroner
At klubben uopfordret løbende sender godkendte regnskaber og budgetter ind til Fritidsafdelingen
At der tilføjes i vedtægterne, at § 12 ikke kan ændres uden Slagelse Kommunes samtykke
Et tilsagn om en garanti på 3 mio. kr. vil ikke være uden risiko for kommunen. Klubben havde for få år siden en økonomisk udfordring og var tæt på et ophør. Siden har klubben formået at vende et underskud til et overskud på 387.476 kr. i 2013/2014 og 290.058 kr. i 2014/15. Omsætningen er steget fra 6.4 mio. kr. til 6,7 mio. kr. fra 2013/2014 til 2014/2015, og der har gennem de seneste 3 år været en medlemstilgang.
En garantistillelse er langsigtet, formentlig over 25 år, og klubben er afhængig af en stadig stigende medlemstilgang, ligesom den er afhængig af, at en række frivillige støtter op om klubben m.v. Så til trods for den positive udvikling må risikoen betragtes som værende høj eller meget høj (4 til 5).
Derudover vil garantien udløse en deponeringsforpligtigelse på 3 mio. kr. Deponeringen vil få en likviditetsmæssig betydning og vil betyde et mindre fald i den gennemsnitlige kassebeholdning.
At give et afslag på en garanti vil betyde, at Slagelse Kommune ikke har en direkte økonomisk risiko, og at deponeringsværdien på 3 mio. kr. forbliver en del af kassebeholdningen.
Slagelse Kommune har de seneste år stillet garanti med deponeringsforpligtigelse til følgende formål:
2012:
Kunstnerlavet Kit med 0,8 mio. kr. i forbindelse med mellemfinansiering af LAG-midler. Indfriet.
2014:
Vestermose Natur- og Idrætsfriskole med 2.7 mio. kr. i forbindelse med køb af bygningerne – garantien er ikke realiseret.
SBI klubhus med 0,6 mio. kr. i forbindelse med renovering af klubhuset.
2015:
Forlev Friskole med 2,5 mio. kr. i forbindelse med tilbygning m.v. – garantien er p.t. ikke realiseret.
FDF Dalmose med 0,3 mio. kr. – garantien er ikke realiseret efter ønske fra spejderne.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Økonomiske konsekvenser ved et tilsagn:
I hele 1.000 kr.
Politikområde
2016
2017
2018
2019
Bevillingsønske
 
 
 
 
 
Drift
 
 
 
 
 
Anlæg
 
 
 
 
 
Afledt drift
 
 
 
 
 
Finansiering
1.04
3.000
-120
-120
-120
Afsat rådighedsbeløb
 
 
 
 
 
Kassen
1.04
-3.000
120
120
120
Såfremt garantien bliver udmøntet, vil det betyde, at det resterende af det deponerede beløb frigives.
Afslag har ingen direkte økonomiske konsekvenser.
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Konstitueret kommunaldirektør indstiller,
1.    at der tages stilling til, om Slagelse Kommune skal give tilsagn om en garanti på 3. mio. kr. på de nævnte vilkår, og såfremt, der gives et tilsagn:
2.    at der gives en administrativ bemyndigelse til at godkende lånevilkår m.v. jf. 1. punkt i betingelserne, og
3.    at deponering på 3 mio. kr. finansieres af kassen.
Beslutning i Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget den 4. april 2016:
Fraværende:  ingen
Ad 1: Udvalget giver tilsagn om en garanti på 3 mio. kr. på de nævnte vilkår.
Ad 2: Godkendt.
Ad 3: Godkendt.
Supplerende oplysninger:
Efter at sagen har været behandlet i Kultur, Fritids- og Turismeudvalget, har klubben anmodet om en forlængelse af lejeaftale med Slagelse Kommune. Den nuværende aftale om leje af jorden løber til udgangen af 2037 og tilsagnet fra kreditforeningen er betinget af, at lejeaftalen forlænges til lånets udløb. Klubben anmoder derfor om en forlængelse af aftalen til udgangen af 2042. Ansøgningen vedhæftes sagen.
Konstitueret kommunaldirektør indstiller,
4.    at lejeaftalen med Korsør Golfklub forlænges til udgangen af 2042 på samme vilkår.
Beslutning i Økonomiudvalget den 18. april 2016:
Fraværende:  Lis Tribler (A), Troels Christensen (I)
At 1 til 4 anbefales.
Beslutning i Byrådet den 25. april 2016:
Fraværende:  Johnny Persson (V), Kurt Rasmussen (A), Niels Christian Nielsen (A), Steen Olsen (A)
At 1 til 4 godkendt.

17. Afrapportering på Socialstyrelsens centrale udmeldinger (B)

17.   Afrapportering på Socialstyrelsens centrale udmeldinger (B)

Sagsnr.: 330-2016-22429               Dok.nr.: 330-2016-172208                                          Åbent
Kompetence: Byrådet
Beslutningstema
Handicap og Psykiatriudvalget skal beslutte, om udvalget kan godkende afrapporteringerne på Socialstyrelsens centrale udmeldinger på hhv. synsområdet og hjerneskadeområdet
Styregruppen for rammeaftalen, K17 og KKR anbefaler afrapporteringerne på de to centrale udmeldinger til kommunerne og Regionen.
Baggrund
I forbindelse med evalueringen af kommunalreformen i 2013 fik socialstyrelsen kompetence til at udsende centrale udmeldinger til kommunerne. De to første centrale udmeldinger på det specialiserede område er:
1) Børn og unge med alvorlig synsnedsættelse 0-17 år og
2) Voksne med kompleks erhvervet hjerneskade.
Der er frist for afrapportering til Socialstyrelsen den 1. marts 2016 og inden skal afrapporteringen af de centrale udmeldinger behandles/godkendes i kommunalbestyrelserne. Fremadrettet vil afrapporteringerne foregå i sammenhæng med de årlige rammeaftaler. De centrale udmeldinger indeholder en række spørgsmål til, hvordan hver region planlægger og koordinerer højt specialiserede indsatser og tilbud til disse grupper.
Formålet med de centrale udmeldinger er at sikre den nødvendige koordination og planlægning af de højt specialiserede indsatser og tilbud på tværs af kommuner og regioner i forhold til målgruppen for børn og unge med alvorlige synsnedsættelser og målgruppen for voksne med kompleks erhvervet hjerneskade.
De 17 kommuner og Region Sjælland har udarbejdet fælles rapporter på spørgsmålene i Socialstyrelsens centrale udmeldinger.
Rapporterne bygger på kommunernes svar, afholdelse af workshops med bestillere og udbydere på området samt inddragelse af en nedsat arbejdsgruppe (ekspertpanel), der har vurderet afrapporteringerne ud fra en faglig vinkel. Afslutningsvis er afrapporteringerne behandlet i styregruppen inden fremsendelse til K17.
Kommunernes besvarelser viser overordnet set en tilstrækkelig tilbudsvifte og en fornuftig forsyningssikkerhed, men der opleves også udfordringer.
Synsområdet:
Kommunerne i Region Sjælland melder om 114 børn/unge med synshandicap, heraf er 81 registreret i Synsregistret fordelt på 23 børn/unge med isoleret synshandicap, 43 børn/unge med sammensatte vanskeligheder og 15 børn/unge under udredning/datafejl.
Af højt specialiserede regionale tilbud anvender kommunerne Synscentralen (Vordingborg),
CSU Slagelse (Center for Specialundervisning), SCR Kommunikation (Specialcenter Roskilde) og Synscenter Refsnæs.
Inden for spektret af højt specialiserede indsatser varetages ”IKT-understøttelse” og ”Sproglig indsats” hovedsageligt lokalt på kommunens andre tilbud, mens andre typer indsatser varetages i samarbejde med andre specialiserede institutioner - herunder Synscenter Refsnæs. Der er indgået flere tværkommunale samarbejdsaftaler, og når der rekvireres indsatser uden for det kommunale netværk er det primært Synscenter Refsnæs, der anvendes i form af abonnementsaftaler, specialrådgivning i KaS samt takstfinansierede undervisnings- og botilbud, herunder efterskole og STU.
Generelt oplever kommunerne ikke udfordringer ift. at sikre det nødvendige udbud af højt specialiserede tilbud i regionen så længe synscenter Refsnæs kan varetage de indsatser som kommunerne ikke selv kan varetage. I arbejdet med den centrale udmelding er identificeret behov for: (1) At skabe klarhed over, hvor de forskellige opgaver løses mest hensigtsmæssigt, (2) At gå i dialog med uddannelsesinstitutionerne om etablering af en specialistuddannelse, (3) At etablere netværk, der kan generere/sprede viden, (4) At udvikle mere fleksible tilbud. I forhold til disse behov er igangsat en række initiativer.
Samlet kan det konkluderes, at for de ca. 100 synshandicappede børn, som er indrapporteret i forbindelse med den centrale udmelding i region Sjælland, løftes kommunernes vejlednings- og rådgivningsforpligtelse fornuftigt i de tre tilbud, som leverer ydelser inden for området.
Synscenter Refsnæs udgør en forudsætning for den mest specialiserede opgaveløsning med specialrådgivning i form af udredning, materialeproduktion, uddannelse af fagprofessionelle og vidensbasering af det synsfaglige arbejde. Hertil med facilitering af synsfaglige netværk for målgruppen, deres familier og synskonsulenterne.
Hjerneskadeområdet:
I region Sjælland anvendes primært 3 højt specialiserede tilbud – BOMI, Kurhus og Kildebo.
Status er, at alle kommuner i region Sjælland anvender specialiserede tilbud i de sager, hvor det er nødvendigt. Der er hjerneskadekoordinatorer i 15 ud af 17 kommuner. Mange har gennemført kompetenceudvikling via puljemidler.
Kommunerne i region Sjælland har ca. 100 borgere med kompleks erhvervet hjerneskade og disse behandles primært inden for regionens egne højt specialiserede tilbud både kommunale og private tilbud og kun i mindre grad på andre tilbud udenfor regionen.
Tilbudsviften inden for dette specialiserede område i region Sjælland vurderes at have en god dækningsgrad i forhold til målgruppens behov for højt specialiserede tilbud. Generelt opleves ikke udfordringer ift. forsyningssikkerheden, men der kan være potentielle økonomiske udfordringer.
Af udfordringer nævner nogle kommuner bekymring for at tilbuddene bliver sårbare i forhold til faglighed og økonomi på grund af den lille målgruppe og den høje pris. Det er her vigtigt at udvikle tilbuddene, opretholde fagligheden og understøtte tilbuddene med fokus på stabil efterspørgsel.
Generelt er billedet at kommunerne samarbejder indenfor dette specialiserede område herunder via køb af pladser og kompetenceudvikling mv. på hinandens specialiserede tilbud.
Det kommunerne ikke kan klare selv, købes oftest hos de andre kommuner i regionen eller eksternt.
Generelt er indsatsen på området tilfredsstillende. I perioden fra 2013 og fremover har kommunerne oplevet en række forbedringer med bedre visitation via bedre koordinering områderne imellem, flere og bedre genoptræningsplaner, større inddragelse af borgere og pårørende og mere samarbejde på tværs af kommunerne, hvilket skyldes at der har været øget fokus på området.
Samlet set er det vurderingen, at kommunerne i forhold til den lille målgruppe som den centrale udmelding dækker over, varetager opgaven tilfredsstillende. Kommunerne anvender de højt specialiserede tilbud og koordinerer mellem hjerneskadekoordinatorerne, som generelt har løftet opgaven i forhold til målgruppen.
Kommende central udmelding:
Socialstyrelsen har udsendt en central udmelding om borgere med svære spiseforstyrrelser til kommunerne 2. november 2015. Denne afrapporteres i sammenhæng med rammeaftale 2017.
Retligt grundlag
Socialstyrelsen udsender de centrale udmeldinger med hjemmel i lov om social service § 13 b, stk. 2.
Handlemuligheder
Ingen bemærkninger
Vurdering
Administrationen anbefaler en godkendelse af afrapporteringerne på Socialstyrelsens centrale udmeldinger.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Ingen bemærkninger
Konsekvenser for andre udvalg
Uddannelsesudvalget.
Indstilling
Centerchefen indstiller,
1.    at Udvalget godkender afrapporteringerne på Socialstyrelsens centrale udmeldinger på synsområdet.
2.    at Udvalget godkender afrapporteringerne på Socialstyrelsens centrale udmeldinger på hjerneskadeområdet
Beslutning i Handicap- og Psykiatriudvalget den 4. april 2016:
Fraværende:  Helle Blak (F)
Godkendt.
Beslutning i Uddannelsesudvalget den 4. april 2016:
Fraværende:  Helle Blak (F), Tonny Borgstrøm (Udenfor partierne)
Anbefales.
Beslutning i Økonomiudvalget den 18. april 2016:
Fraværende:  Lis Tribler (A), Troels Christensen (I)
At 1 til 2 anbefales.
Beslutning i Byrådet den 25. april 2016:
Fraværende:  Helle Jacobsen (V), Johnny Persson (V), Kurt Rasmussen (A), Niels Christian Nielsen (A), Steen Olsen (A)
At 1 til 2 godkendt.

18. Resultat af Ankestyrelsens praksisundersøgelse om behandling af underretninger (E)

18.   Resultat af Ankestyrelsens praksisundersøgelse om behandling af underretninger (E)

Sagsnr.: 330-2015-92850               Dok.nr.: 330-2015-686268                                          Åbent
Kompetence: Byrådet
Beslutningstema
Uddannelsesudvalget skal overfor Byrådet anbefale, at Byrådet tager Ankestyrelsens praksisundersøgelse fra december 2015 om behandling af underretninger til efterretning.
Baggrund
Center for Børn og Familie, Afdelingen for Børn og Unge har deltaget i Ankestyrelsens praksisundersøgelse ved, at Ankestyrelsen har gennemgået 5 sager samt afdelingen har besvaret spørgeskema om implementering af de nye regler fra 1. oktober 2013 (Overgrebspakken): Underretninger skal vurderes inden for 24 timer, og opfølgningen på underretninger skal styrkes, mistrivsel og overgreb skal opdages og håndteres tidligt samt der skal fokuseres på den forebyggende og tværfaglige indsats.
Praksisundersøgelsen blev gennemført i 1. kvartal 2015 og endelig rapport blev offentlig i december 2015.
Uddannelsesudvalget og Byrådet skal tage resultatet af praksisundersøgelsen til efterretning. Afdelingen for Børn og Unge har ikke modtaget anmærkninger på baggrund af praksisundersøgelsen og Uddannelsesudvalget og Byrådet skal derfor ikke komme med bemærkninger til Ankestyrelsen.
Det overordnede formål med Ankestyrelsens evaluering er at beskrive kommunernes arbejde med at anvende de ændrede regler og herunder beskrive såvel positive erfaringer som oplevede udfordringer. Ankestyrelsens evaluering har imidlertid særlig fokus på kommunernes anvendelse af de lovændringer, som relaterer sig til følgende tre konkrete mål:
· Hurtig vurdering af og styrket opfølgning på underretninger
· Styrket tværfagligt samarbejde om indsatsen
· Øget børneinddragelse via nye og tydeliggjorte krav om samtaler med barnet eller den unge
Hovedindholdet i praksisundersøgelsen for alle deltagende kommuner er:
· Kommunerne skal have et beredskab mod forebyggelse af overgreb
· Underretninger skal vurderes inden for 24 timer
· Børnehusene skal inddrages i sager om overgreb
· Børn og unge skal inddrages og høres i udarbejdelse af børnefaglige undersøgelser
· Fokus på tidlig udveksling af oplysninger mellem politi og myndighedsområdet
Hovedkonklusionerne i praksisundersøgelsen for alle deltagende kommuner er:
· Kommunerne skal huske at behandle en underretning i løbet af 24 timer fra det tidspunkt, kommunen første gang får kendskab til underretningens indhold – uanset, at underretningen modtages mundtligt eller skriftligt.
· Kommunerne skal være ekstra opmærksom på at lave en børnefaglig undersøgelse i sager med en underretning om mistanke eller viden om overgreb mod et barn eller en ung. Sager om viden eller mistanke om overgreb vil som udgangspunkt ikke være omfattet af målgruppen for serviceloven § 11.
· Kommunerne skal benytte børnehusenes bistand til den børnefaglige undersøgelse i sager, hvor der er mistanke eller viden om, at et barn eller ung under 18 år har været udsat for overgreb, og hvor det er relevant at inddrage og samarbejde med politiet eller sundhedsvæsenet.
Retligt grundlag
Retssikkerhedsloven § 79 a. Kommunalbestyrelsen behandler Ankestyrelsens undersøgelser af kommunens praksis på et møde.
Handlemuligheder
Uddannelsesudvalget kan vælge af tage resultatet af praksisundersøgelsen til efterretning eller undlade at anbefale det overfor Byrådet.
Vurdering
Afdelingen for Børn og Unge har taget praksisundersøgelsens konklusioner til efterretning og har følgende ydereligere oplysninger til udvalget.
Afdelingen har i samarbejde med Socialstyrelsen i efteråret 2015 gennemgået eksisterede beredskabsplan for håndtering af henvendelser om overgreb (vold eller seksuel karakter). Dette har betydet en revideret beredskabsplan gældende fra februar 2016 med endnu mere fokus på tidlig opsporing og handling. Der er afholdt 5 temadag i 1. kvartal 2016 for medarbejdere fra afdelingen, dagtilbud, skoler, sundhedstjenesten, tandplejen, PPR mv.
Afdeling for Børn og Unge arbejder efter fast procedure for håndtering af underretninger indenfor 24 timer. Alle underretninger blive kategoriseret også i weekender/ferie året rundt af afdelingsleder/fagspecialister med henblik på vurdering af problemstillingen og hvordan og hvornår, der skal reageres af rådgiver. Der laves kvartalsvis ledelsesrapportering på underretninger, så udviklingen følges tæt. Afdelingen deltager i april 2016 i møde med Sydsjællands- og Lolland-Falsters Politi og Børnehus Næstved med henblik på optimering af fælles samarbejde i overgrebssager.
Slagelse Kommune udarbejdede i 2007 en sammenhængende børne- og ungepolitik og en handleguide til alle medarbejdere på børne- og ungeområdet, der angiver hvordan man som medarbejder skal handle, når man har en bekymring for et barn. Denne handleguide er siden 2007 blevet revideret flere gange – senest i 2013. Handleguiden er velindarbejdet i dagtilbud og skoler. Det er vigtigt at gøre opmærksom på, at den enkelte medarbejder i dagtilbud og skoler dagligt ser barnet/den unge og har handleansvaret og også taler og har fokus på barnet, hvis der er bekymring for et barn. Der er oprettet særlige fora, hvor dagtilbud og skoler hver måned sammen med sundhedsplejerske, PPR-medarbejder og rådgiver kan drøfte børn i vanskeligheder og sammen lave en koordineret indsats.
Derudover har der siden sommeren 2012 været rådgivere tilgængelig for medarbejdere i dagtilbud og skoler på en fast dag om ugen. Det har også været muligt for børn og forældre selv at henvende sig. Det betyder, at barnet selv kan henvende sig til en rådgiver og tale om de vanskeligheder, der måtte være.
Der er med alle disse tiltag altid fokus på barnet, når det er i vanskeligheder, og der er mange faggrupper, der har fælles opmærksomhed på barnet og taler med barnet. Dette skal gerne gøre, at barnet oplever sig set og hørt – og at den rigtige indsats kan iværksættes. Det er igennem relationen til barnet og mange samtaler med barnet, at vanskelighederne udfolder sig.
Derudover er det ifølge Serviceloven lovpligtig at holde børnesamtale 2 gange om året med de børn, der er anbragt uden for hjemmet. Samtalen skal så vidt muligt finde sted uden tilstedeværelse af ansatte fra anbringelsesstedet. Alle rådgivere er i 2014 undervist i gennemførelse af børnesamtale.
Afdelingen arbejder kontinuerligt og vedholdende med at nedsætte sagsbehandlingstiden, da det ifølge borgerrådgiverens årsrapport 2015, er det, der alene rettes kritik af fra borgernes side.
Afdelingen har fra 1. oktober 2015 ændret på organisationen, således at sagsbehandlerne blev specialiseret på den måde, at de enten har fokus på at udarbejde børnefaglige undersøgelser, eller at foretage opfølgning af sagerne. Ændringen har også betydet en styrket understøttelse af grupper med en fagspecialiset pr. gruppe, der har til opgave at understøtte den enkelte sagsbehandler i systematisk opfølgning, effektiv tilrettelæggelse af sagsgange samt prioritering af sagerne.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Ingen bemærkninger.
Konsekvenser for andre udvalg
Sagen skal behandles i Byrådet.
Indstilling
Centerchefen for Børn og Familie indstiller,
1.    at Uddannelsesudvalget anbefaler overfor Byrådet, at praksisundersøgelsen tages til efterretning.
Beslutning i Uddannelsesudvalget den 4. april 2016:
Fraværende:  Helle Blak (F), Tonny Borgstrøm (Udenfor partierne)
Anbefales.
Beslutning i Økonomiudvalget den 18. april 2016:
Fraværende:  Lis Tribler (A), Troels Christensen (I)
Anbefales.
Beslutning i Byrådet den 25. april 2016:
Fraværende:  Helle Jacobsen (V), Johnny Persson (V), Kurt Rasmussen (A), Niels Christian Nielsen (A), Steen Olsen (A)
Godkendt.

19. Ankestyrelsens praksisundersøgelse af magtanvendelsesregler 2015 (O)

19.   Ankestyrelsens praksisundersøgelse af magtanvendelsesregler 2015 (O)

Sagsnr.: 330-2016-19836               Dok.nr.: 330-2016-149437                                          Åbent
Kompetence: Byrådet
Beslutningstema
Sundheds – og Seniorudvalget skal indstille til byrådet, at Ankestyrelsens rapport om magtanvendelsesreglerne over for borgere med demens kan tages til efterretning.
Baggrund
Ankestyrelsen har i november 2015 udgivet en rapport om kommunernes håndtering af magtanvendelsesreglerne over for borgere med demens. Undersøgelsen, der ligger til grund for rapporten, består dels af en juridisk vurdering af 57 konkrete borgersager og dels af en spørgeskemaundersøgelse, hvor 86 kommuner har svaret på hele eller dele af spørgeskemaet. Slagelse Kommune har deltaget i undersøgelsen og rapporten skal derfor behandles af kommunalbestyrelsen.
De konkrete borgersager vedrører forhold om magtanvendelse efter servicelovens § 126 akut fastholdelse, § 127 tilbageholdelse i boligen og § 128 anvendelse af stofseler samt magtanvendelse, der ligger uden for serviceloven. Spørgeskemaundersøgelsen vedrører ovennævnte paragraffer, samt magtanvendelse efter servicelovens § 125 om alarmsystemer og § 129, stk. 2 og 3 om flytning uden borgers samtykke.
Hovedkonklusionerne i rapporten er, at der på næsten alle de undersøgte områder er forbedringspotentiale i større eller mindre grad.
Ankestyrelsen har på baggrund af undersøgelsen givet anbefalinger på 3 områder og ikke forholdt sig til de enkelte sager i de konkrete kommuner:
Anvendelsen af tvangsmæssige indgreb
Kommunerne skal i højere grad påse, at alle muligheder, herunder pædagogiske tiltag, er afprøvet, inden der anvendes tvangsmæssige indgreb over for borgeren, ligesom kommunerne i højere grad skal sikre, at betingelserne for et konkret tvangsmæssigt indgreb er opfyldt, særligt i forhold til, om der er nærliggende risiko for væsentlig personskade.
Kommunernes vejledningspligt over for bostederne (plejecentrene)
Kommunerne skal også i højere grad påse og vejlede plejecentrene om pligten til registrering og indberetning af tvang samt vejlede personalet i, hvornår der er tale om et tvangsmæssigt indgreb. I de tilfælde, hvor der sker gentagne indgreb over for samme borger, skal kommunerne følge op på årsagen til de tvangsmæssige indgreb og søge at finde løsninger, så fremtidige indgreb undgås.
Sagsbehandlingsregler
Ved indberetning af sager om magtanvendelse skal kommunerne sikre, at sagen er tilstrækkelig oplyst og ved behov søge yderligere oplysninger i plejecentrene.
Borgeren og værgen samt evt. pårørende skal, hvis det er relevant, orienteres om beslutningen om tvangsmæssigt indgreb samt sikre, at borger og værge bliver orienteret om muligheden for at klage over afgørelsen om magtanvendelse.
Retligt grundlag
Retssikkerhedslovens § 79 a hvor der står, at Kommunalbestyrelsen behandler Ankestyrelsens undersøgelser af kommunens praksis på et møde.
Retssikkerhedslovens § 79 a stk. 2 hvor det fremgår, at Ankestyrelsen kan beslutte, at kommunalbestyrelsen skal orientere styrelsen om kommunalbestyrelsens behandling, herunder om, hvilke foranstaltninger undersøgelsens resultater har givet anledning til. Styrelsen kan fastsætte en frist for denne orientering.
Ankestyrelsen har bedt om at blive orienteret om resultatet af byrådets beslutning. Ankestyrelsen har i den konkrete sag ikke sat en frist for orienteringen.
Vurdering
Det er administrationens vurdering, at Slagelse Kommune generelt håndterer arbejdet med reglerne for magtanvendelse på en tilfredsstillende måde.
Det er administrationens vurdering, at rapportens oplistede forbedringspotentialer er væsentlige at tage ved lære af, men også at der ikke er væsentlige og alarmerende opmærksomhedspunkter.
Det ses i praksis ved, at der indberettes flere tvangsmæssige indgreb i Slagelse Kommune, hvilket er et billede på, at de enkelte enheder har en skærpet opmærksomhed på, at der sker den lovpligtige indberetning. Vi ser samtidig, at Statsforvaltningen sjældent har behov for at få yderligere oplysninger i sagen, før de kan træffe en afgørelse, og at Statsforvaltningen godkender Slagelse Kommunes indstillinger om magtanvendelse.
Handlemuligheder
Magtanvendelse er et aktivt indgreb i selvbestemmelsesretten, hvilket har betydelige konsekvenser for den enkelte borger. Af den grund er det et område, der bør have konstant bevågenhed. Administrationen i Center for Sundhed og Omsorg foreslår derfor, at rapporten og anbefalingerne heri gennemgås med de enkelte enheder, med det formål at sikre, at Slagelse Kommune lever op til gældende lovgivning på området til gavn for borgerne.
Resultatet af byrådets beslutning sendes til Ankestyrelsen.
Konsekvenser for andre udvalg
Ikke relevant
Indstilling
Sundheds- og Omsorgschefen indstiller,
1.    at Sundheds– og Seniorudvalget indstiller til byrådet, at Ankestyrelsens rapport, inklusive anbefalingerne heri, og de handlemuligheder, administrationen foreslår, tages til efterretning.
2.    at Resultatet af byrådets beslutning sendes til Ankestyrelsen.
Beslutning i Sundheds- og Seniorudvalget den 8. april 2016:
Fraværende: 
Sundheds- og Seniorudvalget tiltræder indstilingen
Beslutning i Byrådet den 25. april 2016:
Fraværende:  Johnny Persson (V), Kurt Rasmussen (A), Niels Christian Nielsen (A), Steen Olsen (A)
At 1 og 2 godkendt.

20. Tilsagn om støtte (Skema A) til ombygning Skælskør Plejecenter - 29 almene plejeboliger og servicearealer (B)

20.   Tilsagn om støtte (Skema A) til ombygning Skælskør Plejecenter - 29 almene plejeboliger og servicearealer (B)

Sagsnr.: 330-2015-29205               Dok.nr.: 330-2016-223580                                          Åbent
Kompetence: Byrådet
Beslutningstema
Byrådet skal tage stilling til ansøgning om tilsagn (Skema A) til Slagelse Kommunes ombygning af Skælskør Plejecenter, som omfatter etablering af 29 almene boliger med serviceareal på Norvænget 5 i Skælskør.
Byrådet har den 26. maj 2015 givet anlægsbevilling til forundersøgelser i forbindelse med ombygning af Skælskør Plejecenter.
Baggrund
Arbejdstilsynet har tidligere påpeget, at arbejdsmiljølovgivningen ikke kan overholdes på Skælskør Plejecenter, hvis en beboer måtte få brug for hjælp af to personer på badeværelset   i stedet for en. Det skyldes, at badeværelserne er for små.
I Budget 2015 blev der afsat et rådighedsbeløb på 0,7 mio. kr. til finansiering af en forundersøgelse for ombygning af Skælskør Plejecenter. Anlægsbevillingen til dette blev godkendt i Byrådet den 26. maj 2015. Forundersøgelsen er gennemført, og der foreligger nu en nærmere analyse af de nødvendige bygningsændringer samt specifikation af den økonomiske del af ombygningen. I bilag 1 og 2 findes Skema A for henholdsvis boliger og servicearealer.
Der er som følge af økonomiaftalen mellem Regeringen og KL 2012 indgået aftale om nedsættelse af den kommunale grundkapital fra 14 % til 10 % pr. 1. juli 2012 og frem til udgangen af 2016. Derudover er der fremsat lovforslag om forsat nedsættelse i perioden frem til 31. december 2018. Dette forudsætter, at lovforslaget godkendes.
Der er udarbejdet lokalplan for området - Lokalplan 18, (Skælskør Kommune).
Slagelse Kommunes betingelser samt regelsæt for arbejder og leverancer i forbindelse med ombygning af Skælskør Plejecenter fremgår af bilag 3. De almindelige standardbetingelser for arbejder og leverancer i anlægsprojekter (AB92) er anvendt som udgangspunkt, hvortil er anført de tilføjelser, afvigelser og præciseringer, som findes relevant i forhold til det konkrete projekt.
Projektet udbydes i fagentrepriser.
Retligt grundlag
Behandling om tilsagn om støtte for opførelse af almene ældreboliger er omfattet af lov om almene boliger:
· Tilvejebringelsen af almene ældre boliger
· Ydelsesstøtte givet på statens vegne sker jf.§ 115, stk. 2
· Grundkapitalens størrelse fremgår af § 118, stk. 1
· Slagelse Kommunes Kasse- og Regnskabsregulativ.
Handlemuligheder
Der skal tages stilling til, om skema A og de tilhørende forudsætninger kan godkendes.
Boligerne forventes at kunne stå klar til aflevering primo 2018, med efterfølgende ibrugtagning ultimo maj 2018.
Vurdering
Administrationen anbefaler, at skema A og tilhørende forudsætninger godkendes. Denne anbefaling bygger på følgende vurderinger:
Årsag til ombygning:
De nuværende 37 plejeboliger på Skælskør Plejecenter er ikke tidsvarende. Derudover lever plejeboligerne ikke op til arbejdsmiljøloven jf. Arbejdstilsynet, bl.a. med baggrund i for små badeværelser, hvor det ikke er muligt at arbejde 2 personer ved plejekrævende beboere. 
Kvaliteten af byggeriet
Byggeriets funktionalitet og fremtræden
Boligerne er med bevillingen forudsat til 64 m2 ekskl. fælleslokale. Dette svarer til i alt 70 m2 inkl. fælleslokale.
I forbindelse med de 29 almene plejeboliger er med bevillingen forudsat, at der ombygges 563 m2 serviceareal.
Byggeriets tekniske forudsætninger
Slagelse Kommune har som bygherre opsat en række krav til vedligeholdelse og energi. Slagelse Kommunes bygherrerådgivning har sikret, at der er sket inddragelse af kommunens teknik og energifolk, således at byggeriet bygges efter Slagelse Kommunes standarder.
Lavenergibyggeri
Der er på nuværende tidspunkt ikke planlagt lavenergibyggeri.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Anskaffelsessummen
Ved budgetlægningen af anlægsbevillinger til 2016 anvendes det maksimale rammebeløb for 2016 på 24.580 og et energitillæg på 1.140 / m2 for energiklasse 2 ved etagebyggeri. 
Anskaffelsessum for de 29 almene boliger
Max. rammebeløb 2016 inkl. energitillæg 25.720 x 2.036 m2:  52.365.920 kr. inkl. moms
Anskaffelsessummen er inkl. værdi af grund på 7.395.000 kr. svarende til 255.000 kr. pr. byggeret.
Finansiering af anskaffelsessummen til etablering af de 29 almene boliger sker således:
Lån i Kommunekredit (88 %)         46.082.010 kr.
Kommunal grundkapital (10 %)       5.236.592 kr.            
Boligindskud (2%)                          1.047.318 kr.
Anskaffelsessum inkl. moms          52.365.920 kr.
Servicearealer
Servicearealerne er en kommunal udgift og påvirker ikke huslejen. Den samlede anskaffelsessum er på 3.318.408 kr. ekskl. moms.
Der opføres 563 m2 servicearealer. Anskaffelsessummen for de 563 m2 servicearealer er opgjort på baggrund af differentierede håndværker udgifter med udgangspunkt i de enkelte servicearealers aktiviteter.
Udgifterne til etablering af servicearealerne finansieres 100 % af Slagelse Kommune, som dog samtidig modtager et servicearealtilskud fra staten på 40.000 kr. pr. tilknyttet bolig. Der vil derfor kunne hjemtages 1.160.000 kr. i tilskud til servicearealerne.
Huslejeniveau og driftsbudget
Administrationen vurderer at huslejeniveauet er i overensstemmelse med den efterspørgsel, der er efter denne type boliger.
Driftsbudgettet, der er udregnet for boligerne, viser ved Skema A en gennemsnits husleje på 1.186 kr. /m2 pr. år svarende til 6.513 kr. pr. måned for en bolig på 70 m2.
Inkl. administrationsbidrag udgør låneydelsen 2,88 % af anskaffelsessummen. Administrationsbidraget fastlægges først ved endelig lånhjemtagelse. Øvrige driftsudgifter er forudsat til 375 kr. / m2 pr. år baseret på en konkret vurdering og sammenligning med driftsbudgetterne på de øvrige byggerier på området.
Afledte driftsudgifter og finansiering
Følgende afledte driftsudgifter forventes:
· Udgifter til boligstøtte.
Kommunal nettoøkonomi
Projektets nettoøkonomi ved skema A kan, på det foreliggende grundlag, opgøres til:
Kommunal grundkapital – udgift                                       5.236.592 kr.
”Salg” af grund – indtægt                                               - 7.395.000 kr.
Overskud                                                                  - 2.158.408 kr.
Etablering af servicearealer                                           3.318.408 kr.
Nettoudgift før tilskud                                                       1.160.000 kr.
Servicearealtilskud 25 boliger á 40.000 kr. indtægt        - 1.160.000 kr.
Kommunal udgift i alt                                                                 0 kr.
Konsekvenser for andre udvalg
Sundheds- og Seniorudvalget har kompetence og ansvar for opfyldelse af målsætningen om boligforbedringer til voksne handicappede.
Indstilling
Sundheds- og Omsorgschefen indstiller,
1.    at Skema A for etableringen af 29 almene boliger, med en anskaffelsessum på 52.365.920 kr. inkl. moms og inkl. værdi af grund på 7.395.000 kr. godkendes
2.    at  Skema A for etablering af servicearealet i tilknytning til de 29 almene boliger, med en anskaffelsessum på 3.318.408 kr. ekskl. moms svarende til en anskaffelsessum på 4.148.010 kr. inkl. moms godkendes
3.    at Den foreløbige gennemsnitlige bruttohusleje for boligerne på 6.513 kr. pr. måned godkendes
4.    at Der godkendes rådighedsbeløb svarende til den samlede anlægsbevilling
5.    at Der på statens vegne meddeles tilsagn om tilskud til etablering af servicearealet
6.    at Der på statens vegne meddeles tilsagn om ydelsesstøtte til 29 almene boliger
7.    at Slagelse Kommunes formuleringer til AB92 for dette projekt anbefales godkendt
8.    at Det anbefales at udbyde bygningsarbejderne i fagentreprise
9.    at Sagen videresendes til godkendelse i Økonomiudvalget og Byrådet
Beslutning i Økonomiudvalget den 18. april 2016:
Fraværende:  Lis Tribler (A), Troels Christensen (I)
At 1 til 9 anbefales med tilføjelse af yderligere at'er:
at 10 der gives en udgiftsanlægsbevilling til Ombygning af Skælskør Plejecenter - boligareal, stednummer 532545, på i alt 51,666 mio. kr.
at 11 der gives en udgiftsanlægsbevilling til Ombygning af Skælskør Plejecenter - serviceareal, stednummer 018525, på i alt 3,318 mio. kr.
at 12 der gives en indtægtsanlægsbevilling til Ombygning af Skælskør Plejecenter - serviceareal, stednummer 018525, på i alt 1,16 mio. kr.
at 13 der gives en indtægtsanlægsbevilling til Indtægt grund i forbindelse med ombygning af Skælskør Plejecenter, stednummer 004003, på i alt 7,395 mio. kr.
at 14 rådighedsbeløbene for de respektive stednumre reguleres for årene 2016 - 2018 i henhold til bilag 4, således at der lægges 16,259 mio. kr. i kassen i 2016, men at der af kassen finansieres 1,747 mio. kr. i 2017 og 7,614 mio. kr. i 2018.
at 15 projektet finansieres i byggeperioden med en byggekredit.
Beslutning i Sundheds- og Seniorudvalget den 8. april 2016:
Fraværende: 
Steen Olsen (A) beder om et notat omkring værdisættelsen af "salg" af grund på 7.395.000 kr.
Steen Olsen (A) beder om en status på tidsplanen for ombygningen.
Udvalget pointerer, at der i udbudsmaterialet indføres bemærkninger omkring sociale klausuler inkl. kædeansvar (jf. kommunens indkøbspolitik).
Udvalget tiltræder indstillingerne.
Beslutning i Byrådet den 25. april 2016:
Fraværende:  Johnny Persson (V), Kurt Rasmussen (A), Morten Hass Augustsen (V), Niels Christian Nielsen (A), Steen Olsen (A)
At 1 til 15 samt at der i udbudsmaterialet indføres bemærkninger omkring sociale klausuler inkl. kædeansvar (jf. kommunens indkøbspolitik) godkendt.

21. Slagelse Almennyttige Boligselskab, Solgården, helhedsplan, godkendelse af byggeregnskab (skema C) (B)

21.   Slagelse Almennyttige Boligselskab, Solgården, helhedsplan, godkendelse af byggeregnskab (skema C) (B)

Sagsnr.: 330-2010-72557               Dok.nr.: 330-2016-17472                                            Åbent
Kompetence: Byrådet
Beslutningstema
Økonomiudvalget skal indstille til Landsbyggefonden, om byggeregnskab (skema C) for Slagelse Almennyttige Boligselskab afdeling Solgården, kan godkendes. Byrådet skal godkende yderligere garanti.
Baggrund
Slagelse Almennyttige Boligselskab (SAB) har fremsendt ansøgning om godkendelse af byggeregnskab (skema C) for helhedsplan i afdeling Solgården, Torvegade 32-44, Kandestøbergade 2-12, Møntmestergade 2- 6, 4200 Slagelse.
Økonomiudvalget skal udover nærværende sag også godkende skema C for 13 handicapboliger samt serviceareal, som vil blive behandlet i særskilt sag.
Skema B blev godkendt den 9. februar 2012 i Børn-, Unge- og Familieudvalget. Ved skema B godkendte kommune en anskaffelsessum på støttede arbejder på 71,167 mio. kr. Ud over dette var der projekteret med en række ustøttede renoveringsarbejder, således at projektet samlet beløb sig til 103,196 mio. kr.
SAB har nu indsendt skema C og udgifterne beløber sig til:
 
Skema B
Skema C
 
 
 
Støttede arbejder
71,167 mio. kr.
78,150 mio. kr.
 
 
 
Ustøttede arbejder
32,029 mio. kr.
30,415 mio. kr.
 
 
 
I alt
103,196 mio. kr.
108,565 mio. kr.
 
 
 
SAB oplyser, at merforbruget på de støttede arbejder skyldes, at der blev fundet bly i malingen i lejlighederne som derved skulle saneres før renoveringen/ombygningen kunne udføres. Dette medførte blandt andet en stigning i håndværker udgifter. Landsbyggefonden har accepteret denne merudgift i 2013.
Herudover oplyses det, at der har været en stor fraflytning fra afdelingen under byggeriet og idet byggeriet var etapeopdelt, så stod visse lejligheder tomme i helt op til et år. Udgifterne til tomgangsleje er derfor medtaget i støttede arbejder i stedet for ustøttede arbejder, efter aftale med Landsbyggefonden.
Der har dog været en besparelse på byggelånsrenter. Se bilag Byggeregnskab- støttede arbejder for det endelige regnskab.
Nedgangen i de ustøttede arbejder skyldes en omfordeling idet, udgifterne til genhusning nu er medtaget i støttede arbejder. Herudover er der en besparelse på byggelånsrenter. Se bilag Byggeregnskab- ustøttede arbejder.
Idet der er en overskridelse på 5,2 % i forhold til Skema B, skal kommunen ikke godkende byggeregnskabet, men blot indstille til Landsbyggefonden.
Garanti
Byrådet godkendte i forbindelse med godkedelsen af skema A kommunal garanti på både de støttede og ustøttede lån i alt kr. 98.142.014 mio. kr.
Idet der er sket en stigning i den samlede anskaffelsessum, er der også behov for yderligere garanti.
SAB oplyser, at der samlet skal ske låneoptagelse på 99.665.817 kr. idet resten af anskaffelsessummen finansieres ved egne midler. Se bilag Ansøgning vedr. skema C for finansieringsplan.
Der er derfor behov for yderligere lånoptagelse og kommunal garanti på 1.523.803 mio. kr.
Landsbyggefonden regarantere på 50 % af de støttede lån.
Retligt grundlag
Optagelse af lån mod pant i afdelingen skal godkendes af kommunen jf. almenboliglovens § 29 stk. 1.
Kommunen skal garantere for de optagne lån jf. Almenboliglovens § 91 stk. 6
Landsbyggefonden regarantere på 50 % af de støttede lån jf. Almenboliglovens § 91 stk. 7.
Handlemuligheder
Økonomiudvalget kan vælge at indstille til Landsbyggefonden at regnskabet ikke bør godkendes, såfremt det vurderes, at den yderligere lånoptagelse ikke er en økonomisk forsvarlige disposition, set ud fra boligafdelingens perspektiv. Landsbyggefonden vil dog stadigvæk kunne godkende regnskabet, selvom kommunen indstiller det modsatte. Vi vurderer dog, at en overskridelse på 1,5 mio. som udgangspunkt ikke er uansvarligt.
Der er ikke mulighed for at afvise at godkende regnskabet med henvisning til den yderligere kommunale garanti, idet kommunen er forpligtet til at garantere for lån som optages i forbindelse med en helhedsplan. Derfor når kommunen har godkendt en helhedsplan (skema A), er kommunen også forpligtet til at godkende garantistillelse for de lån som Landsbyggefonden godkender, herunder også en forøgelse af lånoptagelse.
Vurdering
Uddannelsesdirektøren vurderer, at der er tale om mindre justeringer og at overskridelsen synes velovervejet og dokumenteret grundigt.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Garantistillelse for lån optaget i almennyttige boliger er ifølge lånebekendtgørelsen § 3 stk. 2 nr. 1 ikke omfattet af den kommunale låneoptagelse.
En garantistillelse vil kunne få økonomiske konsekvenser for Slagelse Kommune, såfremt lånet misligholdes. Dette sker dog yderst sjældent. Hvis der skulle opstå tab skal tabet finansieres af kassen.
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Uddannelsesdirektøren indstiller,
1.    at Økonomiudvalget indstiller til Landsbyggefonden, at Skema C godkendes.
2.    at Økonomiudvalget godkender yderligere lånoptagelse på kr. 1.523.803, således at der sker låneoptagelse for samlet kr. 99.665.817
3.    at Byrådet godkender yderligere garanti på kr. 1.523.803, således at der samlet garanteres for kr. 99.665.817
Beslutning i Økonomiudvalget den 18. april 2016:
Fraværende:  Lis Tribler (A), Troels Christensen (I)
At 1 til 2 godkendt, at 3 anbefales.
Beslutning i Byrådet den 25. april 2016:
Fraværende:  Johnny Persson (V), Kurt Rasmussen (A), Niels Christian Nielsen (A), Steen Olsen (A)
At 3 godkendt.

22. Opdatering af kompetenceplanen (B)

22.   Opdatering af kompetenceplanen (B)

Sagsnr.: 330-2015-43641               Dok.nr.: 330-2016-119403                                          Åbent
Kompetence: Økonomiudvalget
Beslutningstema
Økonomiudvalget orienteres om den gældende kompetencefordeling. Økonomiudvalget skal endvidere beslutte, om udvalget vil indstille til Byrådet, at der sker ændringer i kompetencefordelingen.
Baggrund
Opgaveporteføljen ændrer sig – f.eks. overførslen af opgaver til Udbetaling Danmark. Organisationen ændrer sig – f.eks. står der i styrelsesvedtægten ”Borgerservice” under Beskæftigelses- og Integrationsudvalget, men hvad omfatter det i dag, hvor afdelingen Rådgivning og Udbetaling ikke længere er en enhed under Borgerservice?
Det er derfor nødvendigt at ajourføre kompetenceplanen jævnligt. Seneste opdatering er foretaget i 2014.
Økonomiudvalget besluttede på mødet den 18. januar 2016, at denne revision af kompetenceplanen skulle ske med afsæt i en administrativ ajourføring af de gældende kompetenceforhold, herunder forslag kompetenceændringer.
Ajourføringen – hvad er der sket?
Den vedhæftede kompetenceplan er ajourført med de konkrete politiske beslutninger om kompetenceændringer, der er truffet siden sidste revision af kompetenceplanen. Det handler kun om et par stykker.
Der har været fokus på at forenkle planen. Der er derfor slettet linjer, som allerede på anden vis var vedtaget i planen, styrelsesvedtægten eller lovgivningen. Det gælder f.eks. politikkerne under Uddannelsesudvalget – ”et trin højere” og ”livslang uddannelse”, idet disse er elementer af ”uddannelsespolitikken”, som også er anført i kompetenceplanen og med samme kompetencedelegation. Ligeledes er de opgaver, som ikke længere er del af den kommunale opgaveportefølje slettet.
Det væsentlige er, at der ikke i den vedhæftede ajourførte kompetenceplan er ændret på kompetencedelegationen. Hvis der skal ændres på den gældende kompetencedelegation, skal Økonomiudvalget i givet fald indstille dette til Byrådet. Hvis Økonomiudvalget ønsker at foreslå, at der ændres på kompetenceforhold omkring et udvalg, skal dette udvalg høres, inden Byrådet træffer beslutning.
Følgende principper er grundlæggende:
Tværgående politikker er Byrådets kompetence. Det samme gælder overordnede serviceniveauer omfattende alle kommunens borgere. Politikker og serviceniveauer på de enkelte fagområder er udvalgenes kompetence. Det samme gælder udmøntningen af de tværgående politikker i strategier inden for de enkelte fagområder. Opdatering af serviceniveauerne med baggrund f.eks. i ændret lovgivning, hvor der ikke ændres væsentligt på serviceniveauet er administrationens kompetence eventuelt med efterfølgende orientering af det relevante fagudvalg.
Indgreb (eller håndhævelse af en fastsat pligt f.eks. tilslutningspligt) er administrationens kompetence med efterfølgende orientering af udvalget i de generelle typer af sager, hvor udvalget måtte ønske det (fordi der er tale om enkeltsagsbehandling med baggrund i en allerede fastlagt ramme).
Støtte fra midler under udvalgets område er udvalgets kompetence (meddelelsen af støtten beror på et skøn), denne kompetence kan eventuelt udøves gennem fastsættelse af retningslinjer, som administrationen forvalter i forhold til enkeltansøgninger.
Administrationen foreslår følgende ændringer af kompetencefordelingen:
Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget:
Opdatering af regulativer inden for den politisk fastsatte ramme er administrationens kompetenceområde (fordi dette er rutinesagsbehandling, og ikke indebærer en politisk afvejning). Altså flytning af kompetence fra udvalget til administrationen
Handicap- og Psykiatriudvalget:
Beslutningen om at ansøge eksterne puljer om midler er administrationens kompetence (fordi det er et rutineskridt, men indtægtsbevillingen er selvfølgelig fortsat en politisk beslutning). Altså flytning af kompetence fra udvalget til administrationen
Uddannelsesudvalget:
Ferieplanen er administrationens kompetence (fordi den fastlægges med baggrund i de allerede fastlagte rammer). Altså flytning af kompetence fra udvalget til administrationen
Skolestrukturen er Byrådets kompetence, men beslutning om specialundervisning og specialpædagogisk bistand er udvalgets kompetence (fordi dette følger af principperne for kompetencefordeling mellem de politiske niveauer). Altså flytning af kompetence fra Byråd til udvalg
Retligt grundlag
Ajourføring af den gældende kompetenceplan som et værktøj for administrationen i dens betjening af kommunens politiske ledelse er Økonomiudvalgets kompetence. Beslutning om kompetenceændringer er Byrådets kompetence.
Handlemuligheder
Økonomiudvalget har ud over ovenstående også mulighed for at igangsætte en egentlig politisk proces omkring afklaring af ønsker til kompetencefordeling.
Vurdering
Den konstituerede kommunaldirektør anbefaler, at en eventuel politisk proces med henblik på afdækning at yderligere ønsker til ændring i kompetencefordelingen afventer ansættelsen af den nye kommunaldirektør.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Ingen bemærkninger
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger
Indstilling
Den konstituerede kommunaldirektør indstiller,
1.    at Økonomiudvalget tager orienteringen om den ajourførte kompetenceplan til efterretning.
2.    at Økonomiudvalget beslutter at indstille til Byrådet, at der sker kompetenceændringer som foreslået ovenfor af administrationen, herunder at de berørte udvalg høres omkring disse ændringer, inden Byrådets behandling.
Beslutning i Økonomiudvalget den 14. marts 2016:
Fraværende:  Niels O. Pedersen (A)
Planen blev taget til efterretning.
Økonomiudvalget besluttede at høre de berørte fagudvalg om de foreliggende forslag til kompetenceændringer med henblik på opsamling i Økonomiudvalget, inden Byrådets behandling.
Beslutning i Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget den 4. april 2016:
Fraværende: 
Drøftet.
Flemming Erichsen (A), Ali Yavuz (A) og Steen Olsen (A) foreslår, at udvalget skal orienteres, når administrationen firetager reguleringer eller administrative ændringer, på de områder, hvor der i medført af denne beslutning flyttes kompetence fra udvalget til administrationen. Det blev endvidere foreslået, at der igangsættes en proces i udvalget med henblik på at afdække eventuelle yderligere ønsker på udvalgets område til ændringer af kompetencefordeling, herunder navnlig med hensyn til øget decentralisering.
Villum Christensen (I), Knud Vincents (V), Johnny Persson (V) og Frederik Pedersen (O) kunne ikke tilslutte sig forslaget.
Beslutning i Handicap- og Psykiatriudvalget den 4. april 2016:
Fraværende:  Helle Blak (F)
Til efterretning.
(A) forslår, at Handicap- og Psykiatriudvalget skal orienteres, når administrationen foretager reguleringer eller administrative ændringer, på de områder, hvor der i medført af denne beslutning flyttes kompetence fra udvalget til adminsitrationen. (A) foreslår endvidere, at der igangsættes en proces i udvalget med henblik på at afdække evt. yderligere ønsker på udvalgets område til ændringer af kompetencefordeling, herunder navnlig mht. øget decentralsering.
Beslutning i Uddannelsesudvalget den 4. april 2016:
Fraværende:  Helle Blak (F), Tonny Borgstrøm (Udenfor partierne)
Anbefales.
Beslutning i Økonomiudvalget den 18. april 2016:
Fraværende:  Lis Tribler (A), Troels Christensen (I)
Økonomiudvalget anbefaler Byrådet de foreliggende forslag til kompetenceændringer som tidligere indstillet.
Afvigende mening (A): A fastholder bemærkningerne fra behandlingen af sagen i fagudvalgene.
Beslutning i Byrådet den 25. april 2016:
Fraværende:  Johnny Persson (V), Kurt Rasmussen (A), Niels Christian Nielsen (A), Steen Olsen (A)
Socialdemokratiet(A) stillede 2 ændringsforslag til kompetenceplanen:
1. Byrådet præciserer, at LTE udvalget mht. kommunens bygninger og udendørsarealer alene har kompetence i forhold til vedligeholdelse og løbende drift(fx rengøring, el, vand, græsslåning m.v.) mens fagudvalgene har kompetencen for så vidt angår den indholdsmæssige brug af bygninger og arealer til fx undervisning, børnepasning og idrætsudøvelse m.v.
Godkendt med 28 stemmer.
2. Fagudvalgene fastlægger serviceniveau, anvendelse samt kapacitetsudnyttelse og ændringer heri, herunder fastlæggelse af funktionsniveau.
Godkendt med 11 stemmer. For stemte Socialdemokratiet(A), Liberal Alliance(I) og Tonny Borgstrøm. Imod stemte 2, Michael Gram og Socialistisk Folkeparti(F).
15 undlod at stemme, Dansk Folkeparti(O), Venstre(V) og Enhedslisten(Ø).
De foreliggende forslag til kompetenceændringer godkendt.
Socialdemokratiet fastholdt bemærkninger fra behandlingen af sagen i fagudvalgene.

23. Anmodning om optagelse af sag: Etablering af dykkerberedskab (B)

23.   Anmodning om optagelse af sag: Etablering af dykkerberedskab (B)

Sagsnr.: 330-2016-28743               Dok.nr.: 330-2016-223609                                          Åbent
Kompetence: Byrådet
Beslutningstema
Byrådsmedlem Anders Nielsen, Socialdemokratiet, har den 17. april 2016 via sin initiativret ønsket, at Byrådet behandler sag om etablering af dykkerberedskab.
Baggrund
Mandag den 28. marts, 2. Påskedag, midt på formiddagen skete der en dybt tragisk døds ulykke i den Gl. Færgehavn i Halsskov, idet en fritids dykker som dykkede med en kammerat pludselig sank til bunds på ca. 7 meters dybde.
Dykkeren var efter en øvelse på bunden kommet op til overfladen sammen med sin kammerat, men her gik noget pludselig galt og dykkeren gik i panik, med det resultat at kammeraten ikke kunne gøre noget da afdøde sank til bunds.
Undertegnede blev få minutter efter at ulykken var sket opmærksom på at noget var helt galt, og jeg overværede derfor hele ulykken som gjorde et meget stort indtryk på mig og andre som overværede det.
Da ulykken var sket få meter fra en bro samt en stensætning, så fik den overlevende slået alarm med det samme da han var på land. I løbet af forholdsvis kort tid var hele det alarmerede beredskab på plads, og det vil sige ambulance, beredskabet s såkaldte P vogn, Politiet, Indsatsleder, læge ambulance og redningsbåden fra Falck, bemandet med tre reddere. Det var imponerende så hurtigt alt var på plads, helt sikkert lige efter bogen, når der sker en ulykke på vandet.
MEN, og der var et kæmpe MEN, personen som var forulykket, lå på bunden af havnen ca. 7 meter nede, og da der ingen dykkere var blandt rednings personalet, så kunne man ikke få ham op fra bunden, og få på begyndt genoplivning af ham. Alle de fremmødte redningsfolk, og kammeraten som afdøde havde dykket sammen med, gik dybt frustrerede rundt og kunne intet gøre, vel vidende at få meter fra en bro og fra land, lå der en person som skulle op hurtigst muligt. Det stod hurtigt klart at der skulle dykkere til at få forulykkede op, men nærmeste dykker beredskaber er i Roskilde, Lellinge ved Køge, eller i Odense, idet der slet ikke findes dykker beredskaber på hele Sjælland s vestkyst. Det var så Odense brandvæsen s dykkere der blev rekvireret, og da de endelig nåede frem, var der gået lidt over en time siden ulykken skete. Da rednings dykkerne fra Odense hoppede i vandet gik der kun få minutter før den forulykkede var fundet og blev hevet op. Kort efter blev dykkeren så med udrykning kørt til Odense Universitets hospital og forsøgt genoplivet, men desværre forgæves.
Et lokalt dykker beredskab ville i løbet af kort tid have fået den forulykkede op, og havde han ikke kunne overleve i en sådan situation, så havde man i hvert fald gjort hvad man kunne og havde fået ham op så hurtigt som muligt, og ikke som det skete her, efter over en times venten.
Havde der her lokalt været et dykker beredskab, så havde der været stor chance for at den forulykkede havde været i live i dag, da han så havde været oppe af vandet efter 10- 15 minutter, det viser flere ulykker, bl.a. Præstø ulykken, hvor man var i stand til at redde mennesker som havde ligget i vandet længe.
Det er op til den enkelte kommune selv at vurdere om man skal have et dykker beredskab, forlangende er blot at man som kommune skal opretholde et forsvarligt redningsberedskab.
Med baggrund i den tragiske hændelse den 28. marts, og med det fakta at Slagelse kommune med de ca. 100 km kyst vi har i kommunen er en af de kommuner i Danmark som der har mest kyststrækning, så vil jeg foreslå at kommunen får oprettet en dykkertjeneste. Medvirkende til forslaget er desuden de planer som der er om et stort og internationalt søsport center i Halsskov Færgehavn, samt at vi overalt i kommunen satser på det maritime. Jeg mener desuden at et dykke beredskab i Slagelse kommune kunne tilbydes andre kommuner på den Sjællandske vestkyst.
Beredskabets beliggenhed og opbygning
Da Korsør ligger ca. midt på Kommunens kyststrækning, og der her i forvejen er en redningsbåd på Falck stationen, vil en placering her være det optimale.
Man kan forestille sig flere forskellige scenarier for et beredskab:
Man kan lave den helt forkromede løsning hvor der er et dykker beredskab på plads døgnets 24 timer. En sådan løsning vil formentlig koste mill. årligt.
Man kunne også forestille sig at det nuværende beredskab på Falck stationen blev opgraderet, således så et antal brandfolk (det er dem som bemander båden ), blev tilbudt uddannelsen som rednings dykker, og at der så ved fremtidige udkald mindst er to dykkere med på båden af de tre som til enhver tid bemander båden. Man kunne så, yderligere, knytte en dykkervogn til Korsør beredskabet, som hurtigt kunne komme rundt i hele kommunen og evt. ved ulykker i nabo kommunerne.
En løsning som skitseret her vil naturligvis koste lidt mere i en opstartsfase, da der jo her skal uddannes dykkere og købes materialer, men på sigt vil en løsning som den her skitserede være overkommelig økonomisk. Mig bekendt så har brandmændene ved Falck i Korsør en dykkerklub allerede nu, så for at de skal kunne redningsdykke, så skal de bare have denne uddannelse.
En anden mulighed kunne også være at P vognen, der jo er bemandet hele døgnet rundt, indgik i beredskabet, således så den som havde P vagten var uddannet som rednings dykker, og at denne så samarbejdede med Falck om løsningen af opgaven. Problemet med en sådan løsning vil måske være at P vognen vist kun kan køre i Korsør området da den er et samarbejde mellem beredskabet og Storebæltsforbindelsen.
Retligt grundlag
Byrådsmedlemmers ret til at indbringe en sag for Byrådet følger af § 11 i styrelsesloven.
Handlemuligheder
Ingen bemærkninger
Vurdering
Ingen bemærkninger
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Hvis Byrådet beslutter at imødekomme forslaget, herunder at meddele en tillægsbevilling, er det nødvendigt, at Byrådet tillige anviser finansieringen.
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger
Indstilling
Anders Nielsen (A) indstiller,
1.    at Byrådet beslutter, at der skal etableres et dykkerberedskab, herunder at bede Beredskabskommissionen arbejde videre med forslag til udmøntning af denne beslutning.
Beslutning i Byrådet den 25. april 2016:
Fraværende:  Johnny Persson (V), Kurt Rasmussen (A), Niels Christian Nielsen (A), Steen Olsen (A)
Byrådet anmoder Beredskabskommissionen om, på baggrund af nærværende, at fremkomme med forslag til et evt. dykkerberedskab i Slagelse Kommune.

24. Anmodning om optagelse af sag: Renovering af molerne i Halsskov Havn (B)

24.   Anmodning om optagelse af sag: Renovering af molerne i Halsskov Havn (B)

Sagsnr.: 330-2016-27986               Dok.nr.: 330-2016-217308                                          Åbent
Kompetence: Byrådet
Beslutningstema
Byrådsmedlem Michael Gram, Fair Balance, har den 17. april 2016 via sin initiativret ønsket, at Byrådet behandler sagen om renovering af molerne på Halsskov Havn, Korsør.
Baggrund
Slagelse kommune har i en årrække undladt at vedligeholde molerne ved Halsskovhavn. Dette har medført, at molerne henstår i en forfalden stand. Orbicon har udført en tilstandsrapport på molerne, som fortæller, at der bør handles, hvis yderligt forfald skal undgås, og en renovering ikke skal blive endnu dyrere. Såfremt der ikke gøres noget, skal det overvejes, om adgang til molerne skal forbydes skriver Orbicon.
Økonomiudvalget er den 18. april blevet orienteret om rapporten fra Orbicon samt har fået et prisoverslag på en totalrenovering 19.430 mio. og en delvis renovering 15.930 mio. samt en skadebegrænsende renovering 6.550 mio.
Økonomi
Grundet den fortsatte forfald på molerne, foreslår Fair Balance Byrådet, at der vedtages en tillægsbevilling på 15.930 mio. til en delvis renovering af molerne.
Retligt grundlag
Byrådsmedlemmers ret til at indbringe en sag for Byrådet følger af § 11 i styrelsesloven.
Handlemuligheder
Ingen bemærkninger
Vurdering
Ingen bemærkninger
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Hvis Byrådet beslutter at imødekomme forslaget, herunder at meddele en tillægsbevilling, er det nødvendigt, at Byrådet tillige anviser finansieringen.
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger
Indstilling
Fair Balance indstiller,
1.    at Byrådet meddeler en tillægsbevilling på 15.930 mio. til en delvis renovering af molerne i Halsskovhavn.
Beslutning i Byrådet den 25. april 2016:
Fraværende:  Johnny Persson (V), Kurt Rasmussen (A), Niels Christian Nielsen (A), Steen Olsen (A)
Enhedslisten fremsatte ændringsforslag:
Beløbet til renovering tages fra de afsatte 30 mio. kr. til projekt "Korsør - byen møder havet".
For stemte 2, Enhedslisten(Ø). 23 stemte imod
Flemming Eriksen, Bodil Knudsen og Niels O Pedersen undlod at stemme.
Forslaget bortfaldt.
Socialdemokratiet fremsatte ændringsforslag:
Godkendt. Sagen oversendes til til 17.4 udvalget - Korsør - byen møder Havet og til efterfølgende behandling i fagudvalg.
For stemte 25, Socialdemokratiet(A) , Socialistisk Folkeparti(F), Liberal Alliance(I), Dansk Folkeparti(O), Venstre(V) og Tonny Borgstrøm.
3 undlod at stemme, Enhedslisten(Ø) og Michael Gram.
Forslaget stillet af Michael Gram bortfaldt.

25. Anmodning om optagelse af sag: Praktikpladser til unge under erhvervsuddannelse (B)

25.   Anmodning om optagelse af sag: Praktikpladser til unge under erhvervsuddannelse (B)

Sagsnr.: 330-2016-28759               Dok.nr.: 330-2016-223725                                          Åbent
Kompetence: Byrådet
Beslutningstema
Byrådsmedlemmerne, Jørn Melchior Nielsen og Thomas Clausen, Enhedslisten, har den 18. april 2016 via deres initiativret ønsket, at Byrådet tager stilling til oprettelse af praktikpladser i Slagelse Kommune, så flere kan gennemføre deres faglige uddannelse.
Baggrund
Arbejderbevægelsens Erhvervsråd nåede den 5. februar 2016 i en analyse af praktikpladssituationen for elever i de faglige uddannelser frem til følgende konklusion:
”(…) på Fyn og på store dele af Sjælland, er det blevet sværere at finde praktikplads. I København og på Vest- og Sydsjælland er antallet af praktikpladser i forhold til køen af søgende faldet med 23-24 procent, mens det på Fyn er blevet 30 procent sværere.”
Analysen er baseret på tal fra Undervisningsministeriet med november 2015 som opgørelsestidspunkt. Heraf fremgår det, at der på landsplan var tale om over 10.000 elever, som søgte praktikplads i en virksomhed trods en svag stigning i antallet af indgåede uddannelsesaftaler, og at antallet af elever med en uddannelsesaftale fra november 2014 til november 2015 var faldet fra 72.102 til 69.996.
Tallene fra Undervisningsministeriet for januar 2016 viser et fortsat fald i antallet af uddannelsespladser og en let stigning i antallet af praktikpladssøgende, så tallet i januar 2016 atter oversteg 11.000.
Trepartsforhandlingerne mellem regeringen, arbejdsgivernes organisationer og fagbevægelsen førte ikke til nogen løsning for eleverne i de faglige uddannelser.
Slagelse Kommune kan undersøge mulighederne for at udvide antallet af uddannelsespladser på sine egne serviceområder for derefter at oprette det mulige antal praktikpladser.
Retligt grundlag
Byrådsmedlemmers ret til at indbringe en sag for Byrådet følger af § 11 i styrelsesloven.
Handlemuligheder
Ingen bemærkninger
Vurdering
Ingen bemærkninger
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Ingen bemærkninger
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger
Indstilling
Byrådsmedlemmerne, Jørn Melchior Nielsen og Thomas Clausen, indstiller
1.    at administrationen udarbejder en redegørelse for mulighederne for at oprette uddannelsespladser på kommunens egne serviceområder til elever i de faglige uddannelser.
2.    at redegørelsen forelægges Økonomiudvalget, Uddannelsesudvalget, Beskæftigelses- og Integrationsudvalget og Byrådet med henblik på, at der så hurtigt som muligt oprettes et antal uddannelsesaftaler til elever i de faglige uddannelser.
Beslutning i Byrådet den 25. april 2016:
Fraværende:  Johnny Persson (V), Kurt Rasmussen (A), Niels Christian Nielsen (A), Steen Olsen (A)
At 1 og 2 godkendt.

26. Anmodning om optagelse af sag: Whistleblowerordning (B)

26.   Anmodning om optagelse af sag: Whistleblowerordning (B)

Sagsnr.: 330-2016-27306               Dok.nr.: 330-2016-212018                                          Åbent
Kompetence: Byrådet
Beslutningstema
Liberal Alliance (I) medlemmer af Byrådet ønsker via initiativretten drøftet muligheden for at tilknytte en Whistleblower ordning til borgerrådgiveren i Slagelse kommune.
Baggrund
Den direkte årsag til forslaget er den ulykkelige børnesag fra Skælskør, hvor pigerne har haft store menneskelige omkostninger, som kunne være undgået, hvis der havde været ”en livline” uden om den almindelige kommandovej via sine foresatte.
Herudover har det kostet alvorligt på imagesiden for Slagelse kommune.
I et ikke markedsstyret arbejdsmarked, som en kommune jo er, så kan den service som kommunen skal give kommunens borgere lide under, at man som medarbejder eller som samarbejdspartner ikke kan/tør gå videre med sin viden, når noget er på vej ud på et ”skråplan” -  fordi man frygter repressalier fra sin leder/arbejdsgiver eller lign.
Det skal samtidig være muligt for en borger i kommunen, der har observeret, at der er noget der er riv ragende galt med forbruget af offentlige midler - at benytte en sådan ordning uden at skulle gå til pressen, så der konstruktivt kan blive taget fat i sagen af ledelsen i kommunen.
Formål.
Formålet med ordningen er at sikre åbenhed og gennemsigtighed i forhold til ulovligheder og alvorlige uregelmæssigheder, at beskytte ansatte som indgiver oplysninger og at sikre, at de indgivne oplysninger bliver anvendt konstruktivt til forbedring, forebyggelse og afværgelse af fejl og ulovligheder.
Ordningen skal ses som et supplement til den interne dialog og åbenhed. De almindelige muligheder er bl.a. at gå til egen leder, tillidsrepræsentanten eller den ansattes fagforbund.
Whistleblowerordningen er et alternativ, hvis den ansatte ikke føler sig tryg ved at bruge de almindelige kanaler, eller den ansatte har henvendt sig til ledelsen, uden at der er blevet taget hånd om forholdet.
Hvem kan anvende ordningen ?:
Enhver borger, enhver ansat i Slagelse kommune samt kommunens samarbejdspartnere.
Hvilke oplysninger kan videregives?
Whistleblowerordningen kan bruges hvis den enkelte har viden eller begrundet mistanke om ulovligheder eller alvorlige uregelmæssigheder i Slagelse Kommune. Det kan være mistanke om lovovertrædelser og manglende efterlevelse af juridiske forpligtelser, fare for enkeltpersoners sundhed og sikkerhed, fare for miljøet, tilfælde af omsorgssvigt, urimeligt overforbrug af offentlige midler og lignende.
Hvordan henvender man sig ?:
Oplysningerne kan indgives mundtligt (telefon eller personligt fremmøde), skriftligt pr. brev eller mail eller som lyd- eller filmoptagelser mm. Oplysningerne kan gives anonymt.
Der oprettes en særlig side på kommunens hjemmeside, som kan anvendes til indgivelse af anmeldelser.
Dette vil gøre det muligt for borgerrådgiveren at kommunikere med personer, der anonymt er kommet med oplysninger og fortsat sikre personernes anonymitet.
Retligt grundlag
Byrådsmedlemmers ret til at indbringe en sag for Byrådet følger af § 11 i styrelsesloven.
Handlemuligheder
Ingen bemærkninger.
Vurdering
Ingen bemærkninger.
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Ingen bemærkninger.
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger.
Indstilling
Byrådsmedlemmerne, Troels Christensen og Villum Christensen indstiller,
1.    at Byrådet beder forvaltningen udarbejde et forslag til at kombinere kommunens borgerrådgiverfunktion med en whistleblowerordning for kommunens borgere, ansatte og samarbejdspartnere. 
Beslutning i Byrådet den 25. april 2016:
Fraværende:  Johnny Persson (V), Kurt Rasmussen (A), Niels Christian Nielsen (A), Steen Olsen (A)
Byrådet godkendte at sagen oversendes til Økonomiudvalget med 23 stemmer, Socialdemokratiet(A), Liberal Alliance(I), Venstre(V), Enhedslisten(Ø) og Michael Gram.
Imod stemte 4, Dansk Folkeparti(O) og Tonny Borgstrøm.
Helle Blak(F) undlod at stemme.
27. Lukket: Anmodning om optagelse af sag: Varetagelse af ejerskab omkring Slagelse Erhvervscenter A/S (B)
Denne sag er desværre lukket for offentligheden.

28. Anmodning om optagelse af sag: Brug af ordet "gratis" (B)

28.   Anmodning om optagelse af sag: Brug af ordet "gratis" (B)

Sagsnr.: 330-2016-29021               Dok.nr.: 330-2016-225847                                          Åbent
Kompetence: Byrådet
Beslutningstema
Liberal Alliances medlemmer af Byrådet har den 7. april 2016 via deres initiativret ønsket, at Byrådet behandler sag om, at ordet ”gratis” ikke anvendes om skattefinansierede tilbud.
Baggrund
Liberal Alliance anmoder om politisk behandling af deres indstilling om, at ordet ”gratis” generelt skal erstattes med ordet ”skattefinansieret”, når det gælder tilbud, der finansieres af skatteborgerne. Denne ændring skal finde sted i kommunens kommunikation på hjemmesiden, i pressen, publikationer og de sociale medier.
Liberal Alliance mener, at ordet ”gratis” er yderst vildledende og derfor generelt bør udgå af kommunens kommunikation. Hvis noget er ”gratis”, koster det ikke noget.
Det er - sagt på en anden måde - et omkostningsfrit gode for forbrugeren. Sådan forstår Liberal Alliance ordet ”gratis”, ligesom det er i overensstemmelse med forbrugerombudsmandens tolkning heraf, jf. deres hjemmeside.
Ved en simpel søgning på kommunens hjemmeside, vil man ved ordet ”gratis” få 190 emner op, lige fra teaterforestillinger, energitjek, leje af lokaler, rygestopkurser, og sågar foredrag om seksuel frigørelse og orgasme i 30-erne. Men ingen ydelser fra kommunen er som bekendt gratis.
Liberal Alliance mener derfor, at ordet ”gratis” på kommunens hjemmeside såvel som i øvrige, fremtidige publikationer generelt skal erstattes med ordet ”skattefinansieret”. På denne måde kan ingen være i tvivl om, at selvfølgelig er der intet, der er gratis. Der vil altid være nogle, der skal betale.
Retligt grundlag
Byrådsmedlemmers ret til at indbringe en sag for Byrådet følger af § 11 i styrelsesloven.
Handlemuligheder
Ingen bemærkninger
Vurdering
Ingen bemærkninger
Økonomiske og personalemæssige konsekvenser
Ingen bemærkninger
Konsekvenser for andre udvalg
Ingen bemærkninger
Indstilling
Liberal Alliance indstiller,
1.    at Byrådet beslutter, at ordet ”skattefinansieret” anvendes om aktiviteter, som er skattefinansierede.
Beslutning i Byrådet den 25. april 2016:
Fraværende:  Johnny Persson (V), Kurt Rasmussen (A), Niels Christian Nielsen (A), Steen Olsen (A)
For stemte 2, Liberal Alliance, 26 stemte imod, Socialdemokratiet (A), Socialistisk Folkeparti (F), Dansk Folkeparti (O), Venstre (V), Enhedslisten (Ø), Michael Gram (FB) og Tonny Borgstrøm (Uden for partierne).
Forslaget bortfaldt.